Friday, March 24, 2017

Ομογενειακό «χρώμα» στο «Forbes» με τους πιο πλούσιους – Μεγάλες απώλειες για Τραμπ


Εθνικός Κήρυξ 22 Μαρτίου, 2017


O κ. Τζον Κατσιματίδης. AP Photo/Craig Ruttle.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Σημαντικές ανακατατάξεις, αλλά και έντονο ομογενειακό ενδιαφέρον έκρυβε ο φετινός κατάλογος του περιοδικού «Forbes» με τους πιο πλούσιους ανθρώπους του πλανήτη, στην κορυφή του οποίου πάντως βρίσκεται για άλλη μια χρονιά ο συνιδρυτής της Μicrosoft, Μπιλ Γκέιτς, με περιουσία που φτάνει τα 86 δισεκατομμύρια δολάρια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είδε την περιουσία του να συρρικνώνεται κατά 1 δισεκατομμύριο δολάρια μέσα σε ένα χρόνο και να υποχωρεί κατά περίπου 200 θέσεις στον σχετικό κατάλογο (στη θέση 544 από 336 πέρυσι), στον οποίο από πλευράς ομογενών πρώτος είναι ο Τζιμ Ντέιβις, ιδιοκτήτης της εταιρείας «New Balance», που βρίσκεται στην 315η θέση με περιουσία που υπολογίζεται στα 5,1 δισεκατομμύρια δολάρια.


O κ. Τζιμ Ντέιβις. AP Photo/Stanley Hu.
Ο Τζον Κατσιματίδης (ο οποίος αντλεί τον πλούτο του από αλυσίδα καταστημάτων τροφίμων, από επενδύσεις σε ακίνητα και σε πετρελαιοειδή προϊόντα) βρίσκεται στην 581η θέση με περιουσία 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ στην ίδια θέση με την ίδια ακριβώς περιουσία βρίσκεται και ο Τομ Γκόρης.


O κ. Τομ Γκόρης.
Ο Τζον Πολ Ντε Τζόρια βρίσκεται στην 630η θέση με περιουσία που το «Forbes» υπολογίζει στα 3,1 δισεκατομμύρια δολάρια.


O κ. Τζον Πολ Ντε Τζόρια.
Ο Φίλιππος Νιάρχος, που αντλεί τον πλούτο του κυρίως από την ναυτιλία, ενώ παράλληλα είναι κάτοχος μιας πολύ σπουδαίας συλλογής έργων τέχνης, βρίσκεται στην 814η θέση με 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια.


Ο κ. Φίλιππος Νιάρχος. Φωτογραφία αρχείου: Ευρωκίνηση/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ.
Aκολουθούν στην 867η θέση ο Ντιν Μητρόπουλος (πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας «Metropoulos & Company»).


O κ. Ντιν Μητρόπουλος.
Και ο Αλεξ Σπανός (οι επιχειρήσεις του οποίου συμπεριλαμβάνουν ακίνητα και επαγγελματικό αμερικανικό ποδόσφαιρο) με 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια έκαστος.


O κ. Αλεξ Σπανός.
Επόμενος Ελληνας στον κατάλογο είναι ο Τζορτζ Αργυρός με 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια (939η θέση).


O κ. Τζορτζ Αργυρός.
Aκολουθεί ο Αλεκ Γκόρης (αδελφός του Τομ Γκόρη) με 2,1 δισεκατομμύρια δολάρια.


Ο κ. Αλεκ Γκόρης.
Ο Αριστοτέλης Μυστακίδης με επίσης 2,1 δισεκατομμύρια δολάρια (θέση 973). Ο κ. Μυστακίδης, με ελληνική και βρετανική υπηκοότητα είναι διευθυντής και μέτοχος (3%) της εταιρείας μεταλλευμάτων «Glencore».



O κ. Αριστοτέλης Μυστακίδης.

Ακολουθεί ο Πίτερ Πίτερσον, επίσης στην 973η θέση, με περιουσία 2,1 δισ. δολάρια.


O κ. Πίτερ Πίτερσον.
Στην 1030η θέση βρίσκεται η ελληνοκυπριακής καταγωγής Μαρίτσα Λάζαρη, με περιουσία 2 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ στο ίδιος ύψος είναι και η περιουσία του Σπύρου Λάτση (από τον τραπεζικό κλάδο και τη ναυτιλία) που βρίσκεται στην 1098 θέση.


Ο κ. Σπύρος Λάτσης.
Οπως προαναφέρθηκε, πρώτος στον σχετικό κατάλογο είναι και φέτος ο Μπιλ Γκέιτς με την περιουσία του να ανέρχεται στα 86 δισεκατομμύρια δολάρια, αφού κατά τον τελευταίο χρόνο αυξήθηκε κατά 11 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο Γκέιτς διατηρεί την πρωτιά για τέταρτο συνεχόμενο έτος και για 18ο από τα 22 τελευταία έτη.

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο Γουόρεν Μπάφετ, η περιουσία του οποίου ενισχύθηκε κατά 14,8 δισ., φτάνοντας συνολικά στα 77,4 δισ. δολάρια. Ο Μπάφετ επανήλθε στη 2η θέση, εκτοπίζοντας τον Αμάνσιο Ορτέγκα, ιδρυτή της αλυσίδας καταστημάτων με είδη ρουχισμού και σπιτιού «Zara».
Το τελευταίο 12μηνο επιφύλαξε τις καλύτερες επιδόσεις και για την περιουσία του Τζεφ Μπέζος, ιδρυτή του Amazon.com.

Πιο συγκεκριμένα, η αξία των περιουσιακών στοιχείων του αυξήθηκε κατά 27,6 δισ., στα 73,4 δισ. δολάρια, και έτσι ο κ. Μπέζος ανέβηκε στην τρίτη θέση των πλουσιότερων ανθρώπων του Κόσμου. Για πρώτη φορά, επίσης, ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ του Fabebook κατατάσσεται στην πεντάδα των πλουσιότερων δισεκατομμυριούχων, με την περιουσία του να αυξάνεται κατά 11,4 δισ. δολάρια. Ετσι, ο κ. Ζούκερμπεργκ στα 32 του χρόνια έχει περιουσία 56 δισ. δολάρια.

Στην πρώτη δεκάδα εξάλλου των πιο πλούσιων ανθρώπων του πλανήτη συναντά κανείς τον Μεξικανό Κάρλος Σλιμ (6η θέση), τον Λάρι Ελισον της «Oracle» (7η θέση), τον Τσαρλς και τον Εντ Κοτς (στην 8η και 9η αντίστοιχα) και τον πρώην δήμαρχο της Νέας Υόρκης, Μάικλ Μπλούμπεργκ (10η θέση).
Οπως προαναφέρθηκε, η περιουσία του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ συρρικνώθηκε τον τελευταίο χρόνο κατά ένα δισεκατομμύριο δολάρια, με αποτέλεσμα να υποχωρήσει κατά 200 περίπου θέσεις στον σχετικό κατάλογο.

Το «Forbes» υποστηρίζει πως η μείωση της περιουσίας του οφείλεται στην πτώση της αξίας των γραφείων στο κέντρο του Μανχάταν, όπου ο Τραμπ διαθέτει περίπου δέκα κτίρια.

Μάλιστα, ο κ. Τραμπ αρνείται να δώσει στη δημοσιότητα τη φορολογική του δήλωση, που θα αποκάλυπτε ποια είναι η πραγματική του περιουσία, ωστόσο κατά την προεκλογική του εκστρατεία είχε δηλώσει πως διαθέτει πάνω από 10 δισεκατομμύρια δολάρια.
Μία από τους συντάκτες του καταλόγου, η Κέρι Ντόλαν, ανέφερε ότι τα προηγούμενα χρόνια ο μεγιστάνας των ακινήτων κατηγόρησε προσωπικά το «Forbes» ότι υποτιμά την περιουσία του.

No comments: