Friday, February 16, 2024

Σερβιά - Αλβανία, στα άκρα: Ράμα «Κάθε επίθεση στο Κοσσυφοπέδιο, επίθεση στην Αλβανία», απαντά ο Βούτσιτς, Τρομερή δήλωση!

SManalysis




16 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2024

«Οποιαδήποτε επίθεση στο Κοσσυφοπέδιο, επίθεση στην Αλβανία»,
Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, εκτίμησε ως «ανατριχιαστική» τη δήλωση του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα ότι «κάθε επίθεση στο Κόσοβο είναι επίθεση στην Αλβανία». Πρόσθεσε ότι η χώρα μας «δεν θα επιτεθεί σε κανέναν».

Ωστόσο, θέλουμε να προσθέσουμε ότι οι δημόσιες φωνές τα βράδια της αλβανικής τηλεόρασης ενίσχυσαν την εθνικιστική ιδέα ότι Σερβία και Ελλάδα βρίσκονται στην ίδια γραμμή ενάντια στα συμφέροντα των Αλβανών στην περιοχή, αναφερόμενος στην πρόσφατη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Μητσοτάκη στο Βελιγράδι..

«Σήμερα άκουσα από μια γειτονική χώρα ότι αν κάποιος επιτεθεί στο Κοσσυφοπέδιο, παρόλο που δεν ξέρω ποιος θα επιτεθεί, η Αλβανία δεν θα το επιτρέψει και θα είναι σε αυτή την πλευρά. Μετά από μια τόσο τρομερή δήλωση, ακούστηκε μόνο μια μεγάλη σιωπή, τόσο δυνατή που η σιωπή ήταν άβολη», είπε ο Βούτσιτς στην Προεδρία της Σερβίας.

«Κανείς δεν απάντησε σε τέτοιες δηλώσεις, φανταστείτε αν κάποιος από εμάς το έλεγε αυτό, θα είχατε ακούσει τις βροντές κατάρες, τις βρισιές και τις πιο βρώμικες εκστρατείες από όλο τον κόσμο», πρόσθεσε ο Βούτσιτς.


Ο Βούτσιτς δήλωσε ότι η Σερβία θα προστατεύσει τις σχέσεις της με την Ευρώπη, αλλά και ότι «δεν θα παραβιάσει τις σχέσεις της με τη Ρωσία ή την Κίνα».

«Σε ό,τι μας αφορά, δεν χρειάζεται να επιτεθούμε σε κανέναν και δεν θα το κάνουμε. Χρειαζόμαστε την Ευρώπη, ίσως όχι την υποκρισία της, αλλά δεν μπορούμε χωρίς αυτήν», είπε ο Βούτσιτς.

Θυμίζουμε ότι ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα δήλωσε χθες στην εκπομπή Kontekst στο ATV ότι «κάθε επίθεση στο Κοσσυφοπέδιο είναι επίθεση στην Αλβανία».

Είπε ότι το Κόσοβο δεν είναι μόνο του, όχι μόνο γιατί έχει την Αλβανία, αλλά σύμφωνα με τον ίδιο γιατί έχει και στρατηγικούς συμμάχους.

«Η Αλβανία δεν είναι μόνο μια γεωγραφική οντότητα ή μια κρατική οντότητα που έχει ειδική σχέση με το Κοσσυφοπέδιο. Κάθε επίθεση στο Κοσσυφοπέδιο είναι επίθεση στην Αλβανία, αλλά από την άλλη δεν πρέπει ποτέ να σας ξεχάσουμε. Γι' αυτό πρέπει να λάβουμε υπόψη τα πάντα όταν λαμβάνουμε μέτρα σχετικά με τους συμμάχους, ότι το Κοσσυφοπέδιο δεν είναι μόνο του, όχι μόνο επειδή έχει την Αλβανία, αλλά επειδή έχει στρατηγικούς συμμάχους, τους οποίους γνωρίζουμε καλά ποιοι είναι, χωρίς τους οποίους το Κοσσυφοπέδιο δεν θα υπάρχει σήμερα ως κράτος και με το οποίο το Κοσσυφοπέδιο μπορεί να πετύχει όλα όσα θέλουμε όλοι να πετύχει το Κοσσυφοπέδιο.

Γι' αυτό λοιπόν, θα πρέπει να σκέφτεστε το βάρος και τη σημασία των συμμάχων κάθε μέρα, ακόμα και όταν είστε σε απόλυτη ειρήνη και όχι πια όταν χρειάζεστε όσο το δυνατόν περισσότερους φίλους και όταν χάνετε φίλους, ή να χαλαρώσουν οι καρδιές τους, είναι το πιο ανεπιθύμητο πράγμα», είπε ο Ράμα.

Ωστόσο, θέλουμε να προσθέσουμε ότι οι δημόσιες φωνές τα βράδια της αλβανικής τηλεόρασης ενίσχυσαν την εθνικιστική ιδέα ότι Σερβία και Ελλάδα βρίσκονται στην ίδια γραμμή ενάντια στα συμφέροντα των Αλβανών στην περιοχή, αναφερόμενος στην πρόσφατη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Μητσοτάκη στο Βελιγράδι..

Thursday, February 15, 2024

Οι Αμερικανοί του Μπάιντεν δίνουν πλήρη στήριξη στον Έντι Ράμα.... Το ελληνικό λόμπι δεν φάνηκε καν να ασκεί κριτική στην αλβανική κυβέρνηση για την υπόθεση Χιμάρα - Μπελέρη.

SManalysis


Σταυρη Μάρκο 
Δημόζιογράφος 

Από την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Blinken στα Τίρανα, ο Έντι Ράμα, απέκτησε βεβαιότητα όχι μόνο για την εσωτερική πολιτική, για τον πόλεμο με τον αρχηγό της αντιπολίτευσης Σαλί Μπερίσα, αλλά επιδιώκει να ειρωνευτεί το ελληνικό βέτο, για το ζήτημα Μπελέρι-Χιμάρα. κρατώντας την Ελλάδα μακριά από το ενδιαφέρον για τη Χιμάρα, όχι μόνο από ευρωπαϊκές πιέσεις όπως η Γερμανία ή η Ιταλία, αλλά τώρα και από τη σιωπή των Αμερικανών.

Ταυτόχρονα, οι διπλωματικές κινήσεις του Έντι Ράμα κατά της Ελλάδας πρέπει να φανούν και στον φακό των συνομιλιών με το ελληνικό λόμπι, όπου το τελευταίο έχασε όχι έναν εταίρο για να λύσει τα προβλήματα της Χιμάρας, με τη γλώσσα των συμφωνιών, αλλά έναν άτακτο πολιτικό. που εργάζεται στην πραγματικότητα, για εθνοκάθαρση στη Χιμάρα.



Άγνωστους δρόμους πήραν οι πολυάριθμες συναντήσεις του Ελληνικού Λόμπι και του αρχηγού της κυβέρνησης Έντι Ράμα, για να λυθεί το ζήτημα της φυλάκισης του εκλεγμένου δημάρχου του Δήμου Χειμάρaς, Μπελέρι. Η αλβανική πλευρά κατάφερε να αξιοποιήσει τις διπλωματικές αυτές συναντήσεις προς το συμφέρον της, σημειώνοντας για δεύτερη φορά αυτογκόλ με τραγικές συνέπειες για το μέλλον της Χιμάρας. 

Για πρώτη φορά το 2020, αυτό το Lob ενέκρινε τον νόμο για τα ακίνητα στη Δημοκρατία της Αλβανίας, ο οποίος στην πράξη είχε ως αποτέλεσμα την τριπλάσια αύξηση των επενδύσεων των Αλβανών της μαφίας στη Χειμάρρα, ενώ δεν δόθηκε άδεια σε κατοίκους της ελληνικής καταγωγής, ούτε ήταν τα ακίνητα που καταχωρήθηκαν.

Τη δεύτερη φορά, αποδεικνύεται σήμερα στα Τίρανα, όπου ο Αμερικανός υπουργός Antony Blinken, δεν είπε λέξη για τη Χιμάρα, για την οποία η Ελλάδα έχει θέσει βέτο στην Υπόθεση  Μπελέρη, σε όλη τη διπλωματική ατζέντα της Αλβανίας για την ΕΕ, αλλά και έδειξαν αδιαφορία για τους αμερικανούς πολίτες της Χιμάρας, οι οποίοι ακόμη δεν έχουν λάβει τη γη που κληρονόμησαν από τους γονείς τους, ενώ στην πραγματικότητα άνοιξαν έναν Οδικό Χάρτη της Χιμάρας, ο οποίος προφανώς δεν λειτουργεί από τη διοίκηση Ράμα.

Οι συναντήσεις του ελληνικού λόμπι με τον Έντι Ράμα, ή εκπροσώπους που έστειλε στις ΗΠΑ, δεν είχαν τη σοβαρότητα που αναμενόταν, ακόμη και τέτοιες συναντήσεις συχνά καλύφθηκαν με ειρωνεία από τον αλβανικό Τύπο, όσο και οι ολιγάρχες που χτίζουν στο Χιμάρα, έχουν κάνει συμφωνίες μαζί τους. Αυτή η μυστική διπλωματία μέσω διαπραγματεύσεων δεν έχει εκτιμηθεί από τους εκπροσώπους του ελληνικού λόμπι, για το οποίο ο Έντι Ράμα κατάφερε να κάνει παζάρια με διευθυντές του FBI που σήμερα κατηγορούνται για διαφθορά με την Αλβανία, αγνοώντας το ελληνικό λόμπι για τη Χιμάρα. από αυτούς.

Το φαινόμενο αυτό το έχουμε παρατηρήσει από τις αρχές του 2024, όταν ο Έντι Ράμα κορόιδευε τον Δήμο Χιμάρας, αγκαλιάζοντας πρόσωπα για έναν νέο δήμαρχο Χιμάρας. Αντίθετα, η κυβέρνηση του Έντι Ράμα πήρε αρκετές αποφάσεις, με στόχο την περαιτέρω λεηλασία του εδάφους της Χιμάρας, χωρίς καμία ανησυχία.

Προσοχή όμως, πρόσφατα έχουμε αύξηση εθνοτικού μίσους προς κάθε αντίληψη του Έλληνα στη Χιμάρα, από όλη την κεντρική διοίκηση και τον Δήμο Χιμάρας, τα δικαστήρια και την εισαγγελία, γιατί εκτός από την υπόθεση Μπελέρη, δεκάδες. Οι Χειμαριώτες αντιμετωπίζουν μια σειρά από προβλήματα στα αλβανικά δικαστήρια ή εισαγγελίες από τη δημόσια διοίκηση του Έντι Ράμα.

Αυτό επιρρίπτει τεράστια ευθύνη στην ελληνική κυβέρνηση, η οποία διαπραγματεύεται με την αλβανική κυβέρνηση, να ελαχιστοποιήσει τη σημασία του Δήμου Χιμάρας και την ανακήρυξη της Χιμάρας ως ελληνική πλειοψηφία.

Στις 28 Φεβρουαρίου ο Μητσοτάκης θα έρθει στα Τίρανα για τη Σύνοδο Κορυφής για την ενίσχυση της Ουκρανίας. Αυτά τα παράδοξα που ενίοτε δεσμεύεται το ελληνικό κράτος στην Ουκρανία, στην Παλαιστίνη ή στη Συρία ή στην Αφρική και αφήνει στην άκρη τα εθνικά συμφέροντα των Βοριοηπειρωτών και της Χιμάρας, είναι συνέχεια της παραπλανητικής πολιτικής της ελληνικής διπλωματίας, να αγνοεί το εθνικό συμφέρον της άμυνας, ελευθεριών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Βοριοηπειρωτών, που βιώνουν μια νέα φάση διώξεων από την αλβανική κυβέρνηση, εκδιώκοντας από τα εδάφη τους...