Saturday, June 13, 2020

Δυρράχιο: Κατασχέθηκε στο λιμάνι σακί με 1,8 εκατομμύρια ευρώ- από το Μπάρι

SManalysis


Ιούνιος 13, 2020. Echedoros

Πάνω από 1,8 εκατομμύρια ευρώ κατασχέθηκαν στο λιμάνι του Δυρραχίου, στην Αλβανία, σε ένα φορτηγό που ήρθε με πλοίο από το Μπάρι της Ιταλίας.



Στον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι υπήρχε μια πλαστική σακούλα στο σασί του φορτηγού με αριθμό πινακίδας TR 2046 U. Το φορτηγό ανήκει στην εταιρεία «JA-ADA shpk», οι εργασίες της οποίας βρίσκονται υπό αναστολή.

 


Όπως διαπιστώθηκε από τα στοιχεία του οχήματος, το φορτηγό είχε φορτωθεί πριν από 4 ημέρες σε πλοίο από το ίδιο λιμάνι με προορισμό το Μπάρι της Ιταλίας.


Μέχρι στιγμής, έχουν μετρηθεί πάνω από 1,8 εκατομμύρια ευρώ, αλλά η καταμέτρηση συνεχίζεται. Τα κατασχεθέντα ευρώ ήταν σε ονομαστικές αξίες 500, 200 και 100 Ευρώ.


Το φορτηγό έκανε συχνά μεταφορές στη γραμμή Δυρράχιο- Μπάρι και Μπάρι – Δυρράχιο μεταφέροντας από την Ιταλία στην Αλβανία πρώτες ύλες για επεξεργασία που χρησιμοποιούνται  στην παραγωγή υποδημάτων.


Ο σάκος με τα χρήματα εντοπίστηκαν από σαρωτή στις μία και μισή μετά τα μεσάνυχτα. Οι αλβανικές αρχές ερευνούν για τον προορισμό των χρημάτων, τον κάτοχό τους και την προέλευσή τους.


Οι έρευνες γίνονται από τον τομέα του τμήματος κατά των Σοβαρών Εγκλημάτων, όπως αναφέρει η Shqiptarja.

Vucic on Kosovo and Metohija: Serious competition between Washington DC and Brussels

SManalysis
Screenshot/Prva TV
The President of Serbia, Aleksandar Vucic, said in "Prva tema" that he had not yet heard what the solution to the "Kosovo issue" would be

SOURCE: B92 FRIDAY, JUNE 12, 2020 | 23:00

"I hadn't received any proposal yet," he said.

When asked if we expect an ultimatum and if we have the strength to respond to the ultimatum, he answers:

He says that the new platform of Kosovo officials for solving the problem of Kosovo is just a "list of good wishes of irresponsible politicians".

He also states that Lajcak will come to Serbia after the elections, and that he or Prime Minister Brnabic will travel to Washington by the 26th of June.

"I guess, as I am not so stupid, what they would like. The agendas of Washington and Brussels are different, but they would like to reach a similar solution. There is a big fight between them who will lead the negotiations," he states.

The President stated that "our platform is to fight for every man in Kosovo and Metohija, for every house, church and monastery in Kosovo and Metohija, for the presence of the Republic of Serbia in Kosovo."

He added that we must also understand what situation we are in and that 93 percent of Albanians are there.

"Everyone's goal is for Serbia not to get anything in Kosovo and Metohija, so it is impossible to meet halfway. In our platform, Kosovo is part of Serbia, but in theirs, Kosovo is an independent state," he said.

He announced tonight that he will have a bilateral meeting with the President of the Russian Federation, Vladimir Putin, on June 23, and that he will participate in the Parade in Moscow on June 24.

"I will have a bilateral meeting with Putin on June 23, and I will attend the Victory Parade on June 24, which is a big honor," Vucic pointed out.

"I have arranged tête-à-tête with him", Vucic added.

He said that it has nothing to do with the elections and possible support for him in the elections, because the meeting is planned for after the elections.

He will talk about burning topics in the field of economics and politics. What are the challenges facing Serbia, who will be the first to invite Belgrade and Pristina to the negotiating table - Grenel or Lajcak, what message is Lavrov bringing from Moscow? Who is disturbing peace and stability in the region? What would be a victory, and what would be a defeat for the Progressives in the elections on June 21? What kind of turnout does he hope for, what promises does he make in front of the voters? What post-election coalitions are possible?

These are just some of the questions that the president will answer tonight.

Friday, June 12, 2020

Ο τουρκικός «δάκτυλος» στα Τίρανα και η βούληση Ράμα για ΑΟΖ

SManalysis
Kufiri detar/ Kolonel Pashaj: Llogaritë bëhen me harta greke sepse ...


Σοβαρά εκτεθειμένη και υπόλογη απέναντι στην Αθήνα αφήνει την Αλβανία η αποκάλυψη και παραδοχή του απόστρατου πλέον ναυάρχου της Τουρκίας και εμπνευστή της «Γαλάζιας Πατρίδας» Τσ. Γιαϊτσί ότι η ακύρωση της Συμφωνίας οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών Ελλάδας – Αλβανίας έγινε μετά από παρέμβαση της Τουρκίας.
Ο κ. Γιαϊτσί, σε συνέντευξή του στο Haberturk, περιέγραψε το ιστορικό της απροκάλυπτης τουρκικής παρέμβασης: «Το 2009, υπεγράφη συμφωνία ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας, που αφορούσε στα δικαιώματα και της Αλβανίας στα νησιά της Αδριατικής. Η Ελλάδα χρησιμοποίησε προς όφελός της τα “πλευρικά” σύνορα. Εμείς στείλαμε κρυφίως την έκθεσή μας στην Αλβανία και προειδοποιήσαμε: “Σας εξαπατούν”. Παρά την υπογραφή της συμφωνίας, η Αλβανία αντιτάχθηκε στην Ελλάδα και είπε: “Δεν είναι δίκαιο τα νησιά σας και η γη μου να έχουν τα ίδια δικαιώματα”, ενώ ακύρωσε τη συμφωνία προσφεύγοντας στο Συνταγματικό Δικαστήριο. Η Ελλάδα ήθελε επανειλημμένα τα νησιά να γίνουν αποδεκτά ως περιοχές με ισότιμη θαλάσσια δικαιοδοσία όπως η ηπειρωτική χώρα, αλλά δεν μπορούσε να πείσει ούτε την Αλβανία ούτε την Ιταλία. Ωστόσο, με τα ίδια επιχειρήματα προβάλλει αξιώσεις εναντίον της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο…»

Είναι η πρώτη φορά που Τούρκος αξιωματούχος παραδέχεται δημόσια ότι η επιχείρηση η οποία στήθηκε στην Αλβανία με την προσφυγή του τότε αρχηγού της αντιπολίτευσης και νυν πρωθυπουργού Έντι Ράμα στο Συνταγματικό Δικαστήριο που οδήγησε στην ακύρωση της Συμφωνίας, που είχε ήδη υπογραφεί από τους δυο υπουργούς Εξωτερικών, έγινε μετά από τουρκική παρέμβαση και καθοδήγηση.


Εξάλλου όλο το σκεπτικό της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου ακολουθεί την τουρκική επιχειρηματολογία. Και ο στόχος της Τουρκίας ήταν να μην υπάρξει συμφωνία οριοθέτησης σε ολόκληρη την περιοχή που να στηρίζεται στις αρχές του Δικαίου της Θάλασσας, όπως ήταν η Ελληνοαλβανική Συμφωνία του 2009.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός Ε. Ράμα μιλώντας χθες στο Φόρουμ των Δελφών, είπε ότι η υπόθεση της οριοθέτησης δεν είναι εύκολη, ότι έχει υπάρξει πρόοδος και η Αλβανία έχει τη βούληση να προχωρήσει, αλλά έσπευσε να δηλώσει ότι αυτή η εκκρεμότητα δεν πρέπει να ενοχλεί καθώς όπως είπε η «Ιταλία και Ελλάδα αν και μέλη της Ε.Ε. τόσα χρόνια, μόλις τώρα μπόρεσαν να συνάψουν Συμφωνία για την ΑΟΖ».

Όμως ο κ. Ράμα απέφυγε να δώσει την οποιαδήποτε προοπτική για την επανέναρξη συνομιλιών για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών. Ο ίδιος φρόντισε να εκδιώξει από την κυβέρνηση του τον Ντμίτρι Μπουσάτι υπουργό Εξωτερικών ο οποίος έκανε τις συνομιλίες με τον Έλληνα ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιά, σύμφωνα με τον οποίο είχε σημειωθεί μεγάλη πρόοδος.


Βεβαίως ποτέ δεν έγινε γνωστό αν αυτή η «πρόοδος» που επικαλείται και σήμερα ο πρώην υπουργός Εξωτερικών αφορά τις συνομιλίες που είχε μόνο με τον κ. Μπουσάτι ή εάν υπήρχε η ίδια αντίληψη και στο πρωθυπουργικό γραφείο. Γιατί εξάλλου υπήρχαν πληροφορίες ότι η εκπαραθύρωση του κ. Μπουσάτι έγινε με παρέμβαση της Άγκυρας προς τον κ. Ράμα, επειδή ακριβώς η Τουρκία δεν ήθελε να προχωρήσει η Συμφωνία με την Ελλάδα.

Πάντως ακόμη και τώρα, με τον κ. Ράμα να δηλώνει τη βούλησή του για συνέχιση των συνομιλιών, είναι προφανές ότι είναι πολύ δύσκολη η κατάληξη σε συμφωνία. Οι συνομιλίες θα πρέπει να υπερπηδήσουν τον σκόπελο του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου, που δεν απέρριψε απλώς τη συμφωνία λόγω μη έγκυρης εξουσιοδότησης των διαπραγματευτών που την υπέγραψαν, αλλά με την απόφασή του μπήκε και σε θέματα ουσίας (υπό την καθοδήγηση της κρυφής έκθεσης της Τουρκίας) και έτσι πλέον δίνεται η δυνατότητα στους Αλβανούς διαπραγματευτές να επικαλούνται προχηματικά την απόφαση ώστε να διευρύνουν τις διεκδικήσεις τους έναντι της Αθήνας.

Και, φυσικά, πρόσθετο εμπόδιο είναι η μη συγκρότηση Συνταγματικού Δικαστηρίου στην Αλβανία, το οποίο πλέον θα πρέπει να κρίνει την συνταγματικότητα της όποιας νέας Συμφωνίας. Και ίσως δεν είναι τυχαίο ότι τα περισσότερα μέλη του Ανώτατου Δικαστηρίου, που είχε απορρίψει την Ελληνοαλβανική Συμφωνία, έχουν απολυθεί με κατηγορίες διαφθοράς.

Πάντως οι διαφορές με την Αλβανία δεν είναι μεγάλες και, ειδικά με την προεργασία που είχε γίνει επί Κοτζιά – Μπουσάτι, ουσιαστικά είχαν διαμορφωθεί οι «διορθώσεις» της συμφωνίας του 2009 που ζητούσαν οι Αλβανοί.

Και μετά από όλα αυτά, είναι μάλλον επιβεβλημένο η ελληνική κυβέρνηση να καλέσει άμεσα σε διαπραγματεύσεις τον κ. Ράμα ώστε να αποδειχθεί στο τραπέζι η ειλικρίνεια των προθέσεών του και η διάθεσή του να διαπραγματευθεί για τα συμφέροντα της χώρας του και όχι για την «κρυφή έκθεση» της Άγκυρας και του απόστρατου ναυάρχου Τ. Γιαϊτσί.

liberal.gr

Ο περιφερειακός αγώνας Τουρκίας – Ελλάδας οδηγεί το ΝΑΤΟ σε διάλυση

SManalysis

Ιούνιος 12, 2020. Echedoros

 «Μια νέα απειλή έχει αναφανεί στον ήδη εύθραυστο κόσμο μας. Μια άλλη αντιπαράθεση έχει προκύψει μεταξύ των δύο εχθρών - της Τουρκίας και της Ελλάδας. 
Δεδομένων των δυνάμεων που μπορούν να στηρίξουν τα μέρη της σύγκρουσης, με την πρώτη ματιά, ο «περιφερειακός αγώνας» μπορεί να μετατραπεί σε έναν πλήρη πόλεμο», γράφει η βουλγαρική  ιστοσελίδα«Pan», που ειδικεύεται στα στρατιωτικά θέματα, επικαλούμενη τη ρωσική «topcor.ru»

Ο λόγος για την επιδείνωση είναι κάτι κοινό – το πετρέλαιο. Όλα ξεκίνησαν από το γεγονός ότι η Τουρκία άρχισε διεκδικήσεις σε μια υφαλοκρηπίδα στη Μεσόγειο, που ανήκει στα ελληνικά νησιά. 


Στην Αθήνα, είπαν, ότι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο,  όπως τα νησιά είναι δικά τους, και έτσι είναι και η υφαλοκρηπίδα. Ωστόσο, η Τουρκία αποφάσισε να αμφισβητήσει αυτές τις περιοχές, τόσο de jure όσο και de facto.

Την περασμένη Παρασκευή, 5 Ιουνίου, ακούστηκε το πρώτο "ξύπνημα". Ο Έλληνας Υπουργός Άμυνας εξέδωσε δήλωση ότι η Αθήνα προτίθεται να υπερασπιστεί την κυριαρχία της και, εάν είναι απαραίτητο, είναι έτοιμη να έρθει σε ένοπλη σύγκρουση με την Άγκυρα. Ταυτόχρονα, όλοι καταλαβαίνουν ότι η Τουρκία δεν θα δεχτεί αυτήν την προειδοποίηση και θα συνεχίσει να εργάζεται στην υφαλοκρηπίδα, πράγμα που σημαίνει ότι μια στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ των δύο χωρών είναι σχεδόν αναπόφευκτη.


Με την πρώτη ματιά, φαίνεται ότι η Ελλάδα δεν έχει καμία πιθανότητα εναντίον της Τουρκίας, η οποία είναι εύρωστη οικονομικά και στρατιωτικά ισχυρή. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα ζητήσει βοήθεια από τον «νέο του φίλο του» Ντόναλντ Τραμπ.


Από την άλλη πλευρά, δεν είναι όλες οι χώρες της ΕΕ έτοιμες να προσχωρήσουν σε στρατόπεδα ΗΠΑ και Τουρκίας. 

Συγκεκριμένα, η Γερμανία που είναι η «ατμομηχανή» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρόσφατα διαφοροποίησε τις θέσεις της με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ορισμένες άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα πάρουν επίσης τη θέση των Ελλήνων, καθώς η Τουρκία δεν είναι καν μέλος της ΕΕ.

Έτσι, προς το παρόν, το αποτέλεσμα της σύγκρουσης, καθώς και η έκτασή της, είναι απρόβλεπτο. 

Αλλά τώρα ο «εγγυημένος» χαμένος είναι γνωστός. Αυτό είναι το ΝΑΤΟ, στο οποίο συμμετέχουν και οι δύο συγκρουόμενες χώρες.

 Τέτοιες «παρανοήσεις» στη Συμμαχία όχι μόνο θέτουν υπό αμφισβήτηση την οργάνωση και τη συνοχή της, αλλά και την απειλούν με εξαφάνιση.



Pan.bg

Το Πάρκο Ελληνικής Κληρονομιάς Απολλωνίας βανδαλίζεται,

SManalysis

Ο Πρόεδρος Meta αντιδρά: βρεις τους καταστροφείς

Ισχυρή συζήτηση μεταξύ του Ιταλού πολιτικού Vittorio Sgarbi και των Αλβανών αρχαιολόγων σχετικά με ισχυρισμούς ότι «ο Bylis είναι η Ελλάδα» έχει τεθεί σε εφαρμογή, ακριβώς στην Απολλωνία, ένα κέντρο αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, ο οποίος δέχθηκε επίθεση από βανδάλους, σπάζοντας μια σειρά διακοσμητικών στηλών.

Αλλά αμέσως μετά από αυτά τα νέα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Ilir Meta αντέδρασε, μετά τον βιασμό του Εθνικού Πάρκου Απολλωνίας στο Fier.

"Καταδικάζω έντονα τη βάρβαρη, ταλιμπάν και την αντιεθνική πράξη που καταστρέφει ένα από τα μνημεία του Εθνικού Αρχαιολογικού Πάρκου της Απολλωνίας, ένα εξαιρετικά σημαντικό μέρος του πολύτιμου κεφαλαίου της εθνικής πολιτιστικής κληρονομιάς", ανέφερε η Μέτα σε δήλωση.

"Βαθιά σοκαρισμένος από αυτό το εξαιρετικά σοβαρό γεγονός, ζητώ έντονα να ξεκινήσει μια άμεση έρευνα και να διωχθούν οι δράστες και οι εμπνευστές τους, οι οποίοι θα πρέπει να λάβουν υποδειγματική ποινή.

Οποιαδήποτε επίθεση στην εθνική μας κληρονομιά και αξίες, όπως συνέβη με την κατεδάφιση του Εθνικού Θεάτρου, είναι μια άμεση επίθεση στην εθνική μας ταυτότητα.

"Ζητώ την άμεση έναρξη του έργου αποκατάστασης και την ενίσχυση μέτρων για την προστασία πολιτιστικών μνημείων σε ολόκληρη τη χώρα, τα οποία σε πρόσφατες περιπτώσεις αποδεικνύουν ότι κινδυνεύουν από βαρβαρικές πράξεις που ακόμη και οι κάτοικοι δεν τολμούσαν να κάνουν. Ο Ταλιμπισμός δεν έχει θέση στην κοινωνία μας! " - λέει η Μέτα.

Thaci: "I'm leaving"

SManalysis
EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ
Kosovo President Hashim Thaci has announced he'll retire from political life

SOURCE: KOSOVO ONLINE FRIDAY, JUNE 12, 2020 | 10:40

"I will not be a candidate for president in the next elections," Thaci told TV Siri.

In a few months, I don't think I will run for president again. I will lead entirely different life after two decades of political responsibility, the Kosovo President said.

"I am leaving in circumstances when the country will be heading in the right direction," Thaci said.

Thursday, June 11, 2020

The destiny of Kosovo and Metohija is in the hands of one European country?

SManalysis
Ilustracija: Deposit photos/ Yarr65
EU Special Representative Miroslav Lajcak is expected to agree on a Belgrade-Pristina dialogue framework by the end of the month

SOURCE: TANJUG THURSDAY, JUNE 11, 2020 | 16:44

It is expected to harmonize the principles, the topics of negotiations on the normalization of relations between the two sides, in order to reach a final solution which, as it is estimated, will largely depend on Germany.

What can be expected in the next period, which the President of Serbia Aleksandar Vucic assessed as "a difficult six months to a year of hard struggle" for the interests of the Serbian people in Kosovo and Metohija, and which coincides with the German EU presidency on July 1 this year, should be perceived in accordance with the public knowledge that without the "green light" from Berlin no issue in the framework of all European policies can be resolved, including the issue of relations between Belgrade and Pristina. Thus, although they emphasize in Brussels that Belgrade and Pristina should agree on what will be discussed at the table in Brussels, Lajcak has already ruled out the possibility of talks on the border, which is interpreted in diplomatic circles as logical, given that He sees Lajcak as a person "close to Berlin" and the German position on the solution to the "Kosovo knot". European diplomats point out that "no solution will be possible without the consensus of Berlin, Paris and Washington", but the latest developments indicate a visible divergence between the policies of Berlin and Washington, not only when it comes to Kosovo, but also in many globally strategic areas.

Tense relations on the line of Merkel - Trump, but also Trump - Brussels, are most visible in the attitude of the former US Ambassador to Germany Richard Grenell, when German political circles openly criticized and accused him of "aggressive and almost hostile attitude towards the German government and official Brussels."

"A European solution to the European problem"
The German Bundestag called Grenell, even before he took over the issue of Kosovo on behalf of President Trump with the goal to resolve it, as it is interpreted, at any cost (even at the cost of changing borders), called "persona non grata" and "complete diplomatic failure”.

In its recognizable "diplomatic way", the EU assessed the role of Grenell and the USA in resolving the Kosovo issue as "partner's help", but also made it increasingly clear that "it is in the hands of the EU to conduct a dialogue between Belgrade and Pristina" because a European solution is needed for the European problem”.
The foreign ministers of Germany and France, Heiko Maas and Jean-Yves le Drian, recently sent a joint message to Belgrade and Pristina that the dialogue must continue "under the leadership of the EU", emphasizing that it is about "stability and security of the entire region and the EU."

Macron also got involved
These days, the President of France, Emmanuel Macron, is writing to the new Prime Minister of Kosovo, Avdullah Hoti, that he is ready to organize a summit in Paris on the topic of the Kosovo dialogue, as a continuation of the Berlin Summit of leaders from April 2019.

But the joint initiative of Germany and France to initiate and return the dialogue between Belgrade and Pristina into the hands of Europe "where it belongs geographically, interestingly and according to the UN mandate" does not mean that Paris unreservedly supports Berlin's position on the final solution of the dialogue.
Diplomatic sources in Brussels state that France was not among the group of countries that, behind the meeting with Special Representative Miroslav Lajcak, stood behind the idea of "keeping borders intact at any cost".

"France wants to support the continuation of the dialogue, but does not comment specifically on the final solution," said sources from the meeting between the EU ambassador and the special representative.

Germany regards Western Balkans a priority
Berlin, whose initial plan for the EU presidency was to focus on the sexual and political issue of the Western Balkans, now says that Germany's goal is the socio-economic renewal of the EU and lifting the Union from the biggest crisis since its inception".

But in circles close to the Brussels dialogue, they agree that Germany, as they say, has the capacity to maintain focus and, more importantly, to provide political support for finalizing the dialogue on more comprehensive normalization of relations between Belgrade and Pristina in the coming months, as the interest in the Western Balkans is not subject to "shakes and changes".

During Tadic's reign, EU membership was conditioned by Kosovo and Metohija for the first time
The original framework and goals of the dialogue between Belgrade and Pristina were set back in 2011, when German Chancellor Angela Merkel, in talks with then-Serbian President Boris Tadic, set four criteria that define the framework and future outcome of the dialogue.

Thus, for the first time, Serbia's membership in the EU is conditioned by the acceptance of Kosovo's independence and the transformation of relations between Serbia and Kosovo into bilateral ones.
Shortly before Merkel's visit to Belgrade, the then head of German diplomacy Guido Westerwelle said that "Germany will not negotiate on the territorial integrity of the countries in the region" and thus hinted that the division of Kosovo could not be a topic. Germany, as undoubtedly the most important EU member state when it comes to enlargement and the Western Balkans, has never changed its position on the Kosovo issue.

Ο Έντι Ράμα στην Ελλάδα, η Αθήνα προειδοποιεί με τελεσίγραφο για το AOZ

SManalysis
Rama meets Mitsotakis in Athens. Tomorrow appointment with Conte ...

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας πηγαίνει στην Αθήνα, εν μέσω μεγάλης διαμάχης, λόγω της πρόσφατης στάσης της Ελλάδας σχετικά με την επικύρωση της θαλάσσιας συμφωνίας. Οι αναλυτές πιστεύουν ότι η Ελλάδα άφησε πίσω, το ζήτημα της εθνικής σημασίας, της Βόρειας Ηπείρου, προκειμένου η Αλβανία να αποφασίσει τελικά για την επικύρωση των θαλάσσιων συνόρων AOZ, η οποία έχει αμοιβαία οφέλη.

Διαπιστώνεται ότι ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα θα ταξιδέψει στην Ελλάδα, όπου θα συμμετάσχει στο Οικονομικό Φόρουμ «Δελφίνι». Ο αρχηγός της κυβέρνησης θα δώσει ομιλία με θέμα "Σύνθεση των Δυτικών Βαλκανίων της ΕΕ: ​​Αξιοπιστία, πρόβλεψη και πολιτικοί τρόποι".

Το φόρουμ ξεκίνησε στις 9 Ιουνίου και θα συνεχιστεί για τέσσερις ημέρες, με την παρουσία της πρωθυπουργού της Σερβίας Άννα Μπρνάμπιτς, πρώην πρωθυπουργού της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ και του Επιτρόπου Διεύρυνσης και Γειτονίας Όλιβερ Βαρχέλι. .

Θα συμμετάσχουν επίσης σε συνομιλίες για τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή και για την ένταξη στην ΕΕ. Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς θα απευθυνθεί στο κοινό μέσω βίντεο.

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας πηγαίνει στην Αθήνα, εν μέσω μεγάλης διαμάχης, λόγω της πρόσφατης στάσης της Ελλάδας σχετικά με την επικύρωση της θαλάσσιας συμφωνίας. Οι αναλυτές πιστεύουν ότι η Ελλάδα άφησε πίσω του το ζήτημα της εθνικής σημασίας, της Βόρειας Ηπείρου, προκειμένου η Αλβανία να αποφασίσει τελικά για την επικύρωση των θαλάσσιων συνόρων AOZ, η οποία έχει αμοιβαία οφέλη.

Δεν υπάρχει κανένας τρόπος να είναι αλλιώς, όταν η ελληνική κοινότητα στη Χιμάρα υποφέρει από την αυθαιρεσία της αλβανικής κυβέρνησης, σχετικά με ορισμένα ζητήματα που αφορούν τις Ελευθερίες και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, θέματα εδάφους, περιουσίας και τη δική της ελληνική εθνική ταυτότητα. Η αλβανική κυβέρνηση έχει ξεκινήσει μια διαδικασία καταχώρησης γης, αλλά στοχεύει να διαταράξει τις εθνικές ισορροπίες, να κατοικήσει την περιοχή με μουσουλμάνους Αλβανούς και να έχει τον έλεγχο στην επικράτεια της Χιμάρα.

Η Ελλάδα έχει υπογράψει την έναρξη διαπραγματεύσεων μεταξύ Αλβανίας και ΕΕ, αλλά με όρους, για τους οποίους, η πρώτη προϋπόθεση είναι τα Θαλάσσια Σύνορα, τα οποία σύμφωνα με Έλληνες αναλυτές, πρέπει να ολοκληρωθούν εντός δύο μηνών.

Wednesday, June 10, 2020

Ξεκάθαρο μήνυμα Ρωσίας προς Ελλάδα: Οι ελπίδες σας για βοήθεια από τις ΗΠΑ σητν κρίση με την Τουρκία μπορεί να αποδειχθούν μάταιες

SManalysis
Ξεκάθαρο μήνυμα Ρωσίας προς Ελλάδα: Οι ελπίδες σας για βοήθεια από τις ΗΠΑ σητν κρίση με την Τουρκία μπορεί να αποδειχθούν μάταιες
ΕΘΝΙΚΗ ΑΜΥΝΑ , ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ , ΗΠΑ , ΡΩΣΙΑ 10 Ιουνίου 2020


Τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις θέτει στο στόχαστρό του το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA NOVOSTI, με άρθρο του που φέρει τον τίτλο «Ελλάδα εναντίον Τουρκίας: η Ουάσιγκτον θα βοηθήσει άραγε την Αθήνα;».

Σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο, η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει καταστρέψει την παραδοσιακή ειδική σχέση, που είχε με τη Ρωσία, ακόμη και ως μόνιμο μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.
Η συντάκτης του δημοσιεύματος εκφράζει την έκπληξή της για το τι μπορεί να ελπίζει η ελληνική ηγεσία ποντάροντας όλα της τα χαρτιά σ’ έναν υπό εξασθένηση ηγεμόνα, δηλαδή τις ΗΠΑ.
«Ο πρεσβευτής της Τουρκίας στην Αθήνα B. Ozougerghin διαβεβαίωσε ότι η χώρα του θέλει σχέσεις καλής γειτονίας με την Ελλάδα, ότι επανειλημμένως πρότεινε να συζητηθούν τα αμφιλεγόμενα ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών και είναι όπως και πριν διατεθειμένη για διάλογο.
Το σχόλιο του διπλωμάτη ήταν απάντηση σε σειρά ακραία έντονων δηλώσεων Ελλήνων και Κυπρίων κυβερνητικών παραγόντων τις τελευταίες ημέρες.
Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι η Τουρκία πρέπει εξαιτίας της επιθετικής της πολιτικής να χάσει το καθεστώς της υποψήφιας χώρας για ένταξη στην ΕΕ.
Είναι δύσκολο να πούμε τι είναι πιο κωμικό για την Άγκυρα, η οποία για δεκαετίες κάθεται στον προθάλαμο της ΕΕ: η συγκεκριμένη απειλή ή η πρόσφατη προειδοποίηση του υπουργού Άμυνας της Ελλάδας περί ετοιμότητάς της για μια πολεμική σύγκρουση με τους Τούρκους», αναφέρει το δημοσίευμα.

Στο επίκεντρο οι υδρογονάνθρακες

Σύμφωνα με την συντάκτη, Αθήνα και Λευκωσία έχουν λόγους να ανησυχούν.
Η Άγκυρα συνεχίζει τις έρευνες για κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, θίγοντας τα συμφέροντα της Αθήνας και της Λευκωσίας, ενώ κυρώσεις επέβαλε και η ΕΕ.
Αυτή τη φορά, η ένταση κλιμακώθηκε όταν δημοσιεύτηκαν στο κρατικό ΦΕΚ οι αιτήσεις της κρατικής εταιρείας πετρελαίου της Τουρκίας για έκδοση αδειών για διεξαγωγή ερευνών κοντά σε ελληνικά νησιά. Η Αθήνα κατηγόρησε την Άγκυρα για γεωλογικές έρευνες στην υφαλοκρηπίδα της και για προσπάθεια «σφετερισμού των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδος».

Η Ελλάδα ευελπιστεί στις ΗΠΑ

Στα λόγια, η Αθήνα απευθύνεται στην Ευρώπη.
Όμως, οι μεγάλες ελπίδες για την επίλυση του ζητήματος στρέφονται στις ΗΠΑ.
Ειδικότερα, η δήλωση του υπουργού Άμυνας αποτελεί προσπάθεια να προσελκύσει την προσοχή του ανώτερου εταίρου του ΝΑΤΟ στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.
«Οι εμπειρογνώμονες εκτιμούν ότι οι πιθανότητες να φτάσει μια ελληνο-τουρκική αντιπαράθεση σε θερμή φάση είναι εξαιρετικά μικρές.
Και αυτό δεν οφείλεται μόνο στο ότι μια πολεμική σύγκρουση μεταξύ μελών του Βορειοανατολικού Συμφώνου είναι ανεπίτρεπτη.
Στο κάτω κάτω αυτό καθόλου δεν βοήθησε το 1974 στην Κύπρο.
Ακόμη και σήμερα τα συνοριακά επεισόδια στον αέρα και τη θάλασσα είναι συνηθισμένη υπόθεση μεταξύ των δύο χωρών», σημειώνει η ανάλυση.
Σε στρατιωτικό επίπεδο, η Ελλάδα δεν δείχνει να έχει πιθανότητες εναντίον της Τουρκίας, της οποίας οι ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται στην πρώτη δεκάδα των πιο ισχυρών στρατών στον κόσμο.
«Γι’ αυτό είναι απόλυτα κατανοητές οι ελπίδες που τρέφουν για βοήθεια από τις ΗΠΑ, οι οποίες θα πρέπει να βάλουν στη θέση του τον εκρηκτικό Erdogan.
Το πρόβλημα είναι ότι για τις ΗΠΑ αυτή η ιστορία είναι επίσης εξαιρετικά άβολη και απειλεί να επιφέρει νέες απώλειες, παρά οφέλη», εκτιμά η συντάκτης.

Η στάση της Τουρκίας στις αντιδράσεις για τους S-400

Κι αυτό επειδή η Ουάσινγκτον δεν μπορεί πλέον να διατάξει, να παζαρέψει ή να χτυπήσει το χέρι στο τραπέζι στην Τουρκία, κάτι που αποδείχθηκε και από τη στάση της Άγκυρας στους S-400.
Οι τουρκικές Αρχές επανειλημμένως επέδειξαν όχι απλώς κραυγαλέα περιφρόνηση στις εντολές, που ήρθαν από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, αλλά και ετοιμότητα να προκαλέσουν τις ΗΠΑ.
Η αγορά των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-400, παρά τις τεράστιες προσπάθειες των Αμερικανών να ακυρώσουν τη συμφωνία, κάθε άλλο παρά είναι η μόνη απόδειξη για αυτό.
Η Τουρκία σήμερα έχει ανεξάρτητη στάση και φιλοδοξία που κατά καιρούς μετατρέπεται σε τυχοδιωκτισμό, όπως προκύπτει από τις επιχειρήσεις σε Συρία, Λιβύη, τη διαχείριση του μεταναστευτικού, τη στάση της στη Μέση Ανατολή και τώρα στην Ανατολική Μεσόγειο, που ξεκάθαρα προκαλεί τους γείτονες.
«Ωστόσο, δεν προχωρούν πάντα όλα για την Άγκυρα ομαλά και κατά το σχέδιό της.
Δεν είναι λίγα τα προβλήματα, οι αποτυχίες και η ανάγκη για υποχωρήσεις, εκεί που απλώς θα ήθελε να υπαγορεύσει τη θέλησή της.
Είναι αρκετό να θυμηθούμε τα πρόσφατα ξεκαθαρίσματα με τη Ρωσία λόγω του Ιντλίμπ.
Παρ’ όλ’ αυτά ο Erdogan επιδιώκει να αξιοποιήσει στο μέγιστο βαθμό τη μεγάλη γεωπολιτική ανακατανομή, που εξελίσσεται στον κόσμο, για να αυξήσει την κρατική του ισχύ και την επιρροή της χώρας του. Και η αποφυγή οποιουδήποτε υπονοούμενου παραπέμπει σε σχέσεις υποταγής στις ΗΠΑ είναι το πρώτο του μέλημα», προσθέτει.

«Οι ελπίδες των Ελλήνων μπορεί να αποδειχθούν μάταιες»

Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ καλούνται να λύσουν πολλά και δύσκολα προβλήματα σε εσωτερικό και εξωτερικό, με αποτέλεσμα «οι ελπίδες των Ελλήνων στην ενεργή και αποτελεσματική τους βοήθεια, μπορεί και να αποδειχθούν εντελώς μάταιες».
Αυτό, εννοείται, θα καταστεί ένα ακόμη χτύπημα για την εικόνα της Ουάσιγκτον ως μεγάλης δύναμης, όχι όμως και τόσο μοιραίο μέσα στο γενικό πλαίσιο των εξελίξεων, που διαδραματίζονται.

Το πλέον δυσάρεστο περιμένει κυρίως την Αθήνα.

«Tα τελευταία χρόνια η Ελλάδα άλλαξε την ειδική της τοποθέτηση, σύμφωνα με την οποία, η συμμετοχή της στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ συμπληρωνόταν από παραδοσιακά καλές σχέσεις με τη Ρωσία.
Η ηγεσία της χώρας υιοθέτησε μια σκληρή φιλοαμερικανική τροχιά (ακόμη και σε βάρος των σχέσεων με την Ευρώπη) και προχώρησε σε αντιπαράθεση με τη Ρωσία.
Επομένως τώρα πραγματική βοήθεια, και όχι τυπικά λόγια στήριξης, δεν έχει να περιμένει η Αθήνα από πουθενά στην αντίθεσή της με την Τουρκία.
Η περίεργη επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης να ποντάρει χωρίς εναλλακτικές σε έναν ηγεμόνα, που φανερά αποδυναμώνεται σε μια περίοδο μεγάλης κλίμακας αλλαγών παγκοσμίως, μοιάζει ότι θα αποδειχθεί ριψοκίνδυνη και εν δυνάμει αποτυχημένη πολύ περισσότερο από τον κρατικό τυχοδιωκτισμό του Erdogan» καταλήγει η αρθρογράφος

www.bankingnews.gr

Μια συμφωνία που επηρεάζει επίσης τα συμφέροντα της Χιμαράς?

SManalysis
No photo description available.

Τουλάχιστον ο στρατηγός Φραγκούλης είναι σκεπτικός για τη συμφωνία της AOZ με την Ιταλία, αλλά ταυτόχρονα δίνει το δικαίωμα στον πρώην υπουργό Νίκο Κοτζιά ότι υπάρχει κάτι λάθος με τα τρία νησιά της Κέρκυρας, μπροστά από τη Χιμαράς μας ... και αυτό το επιχείρημα προφανώς , Τα Τίρανα μπορούν να το χρησιμοποιήσουν ....

Νίκος Κοτζιάς

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥΝ.ΚΟΤΖΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ ΙΤΑΛΙΑΣ

Ολα δείχνουν ότι η κυβέρνηση της ΝΔ πήρε το παλιό σχέδιο για Ελληνοϊταλική ΑΟΖ, και το υπέγραψε όπως το απαιτούσαν οι Ιταλοί!!! Δεν τροποποιήθηκαν οι συντεταγμένες του 1977, που είχε την αδυναμία να δίνεται μειωμένη επήρεια σε ελληνικά νησιά, όπως τα Διαπόντια νησιά (70%) και τις Στροφάδες (32%, μόνο). Η συμφωνία του 1977 είχε τη δικαιολογία ότι υπογράφτηκε προ Δικαίου Θαλάσσης του 1982. Κυβέρνηση ΝΔ άφησε τα εν λόγω νησιά με περιορισμένη επήρεια, επιλογή που θα την βρει η χώρα μπροστά της.

Η ΝΔ για πρώτη φορά στη διεθνή ιστορία του Δικαίου της Θαλάσσης, αναγνώρισε σε τρίτους δικαιώματα σε ελληνική Αιγιαλίτιδα, δηλαδή σε ελληνική θαλάσσια περιοχή και παρέπεμψε σε ΕΕ την διαδικασία επέκτασης της δικής μας Αιγιαλίτιδας που είναι αποκλειστικό προνόμιο κάθε κράτους μέλους.

Η ΝΔ έδωσε κυριαρχία χωρίς να πάρει τίποτα.

Η ΑΟΖ όταν είναι ορθή εξυπηρετεί εξίσου και τις δύο πλευρές και δεν υπήρχε ουδείς λόγος, πλην της επικοινωνίας, να εκχωρηθεί ελληνικός θαλάσσιος χώρος για να συμφωνηθεί ΑΟΖ. Δεν υπάρχει λόγος να δίνουμε προίκα τα δικαιώματά μας.

Η συμφωνία αυτή υπονομεύει γενικότερη θέση Ελλάδας στην περιοχή.
ΥΓ Δυστυχώς, για άλλη μια φορά ο ΣΥΡΙΖΑ υποτάχτηκε συμφωνώντας σε επιλογές της κυβέρνησης της ΝΔ που έκανε αυτό που εμείς ως κυβέρνηση για τους παραπάνω λόγους δεν κάναμε. Πρόκειται για σαφή υποχώρηση στην επικοινωνιακή πολιτική της ΝΔ

Tuesday, June 9, 2020

Former Mayor Rudy Giuliani endorses Mike Tannousis for State Assembly

SManalysis

Former Mayor Rudy Giuliani endorses Mike Tannousis for State Assembly
Former New York City Mayor Rudy Giuliani endorsed Republican Michael Tannousis to succeed Nicole Malliotakis in the New York State Assembly. (Staten Island Advance)


STATEN ISLAND, N.Y. -- Former New York City Mayor Rudy Giuliani on Tuesday endorsed former Richmond County Assistant District Attorney Michael Tannousis in the Republican Party primary race for Nicole Malliotakis’ seat in the State Assembly.

Tannousis has previously received support from Malliotakis, local Republican elected officials, the Island Republican Party’s executive committee, the Brooklyn Republican Party’s executive committee, Donald Trump Jr., local law enforcement unions, as well as Brooklyn and Staten Island’s Conservative Parties over his GOP primary rival Marko Kepi.


"Staten Island and Bay Ridge Republicans have a clear choice for State Assembly in Michael Tannousis,” said Giuliani. “Michael actually put violent criminals behind bars and knows what it takes to keep our communities safe. He will always have the backs of our men and women in uniform, and that is why I am proud to endorse him to be the next assemblyman for Staten Island and Bay Ridge.”

Giuliani’s endorsement comes only two weeks before the Republican Primary, which will be held on June 23.

Kepi, who has close ties to former Rep. Michael Grimm, downplayed the significance of the endorsement in the race and linked it to the Republican establishment.

“I have nothing but love for Mayor Giuliani which is why I worked so hard for his presidential campaign and I respect that he finally agreed to endorse my opponent after being begged by the establishment for months because they don’t want to be embarrassed when they lose," Kepi said. "They should have backed this Marine with the experience to get the job done in Albany and to really fight back against all this liberal lunacy.”

Tannousis offered a gracious tone toward Giuliani’s endorsement.


“I am honored to receive the support of ‘America’s Mayor,’” said Tannousis. “As a kid growing up in Staten Island in the ‘90s, I knew Rudy was a champion for our city. He had fought corruption as a federal prosecutor and made our streets safe for us again.”

A Dongan Hills Republican and lifelong Staten Islander, Tannousis previously said he wanted to represent the 64th Assembly District to push back against policies enacted in the Democratically-controlled state legislature.

Former British PM: Europe must stand with Greece against Turkey

SManalysis
Former British PM: Europe must stand with Greece against Turkey 2
by PAUL ANTONOPOULOS
Former British PM: Europe must stand with Greece against Turkey 2

In an interview with Kathimerini, former British Prime Minister Tony Blair spoke about Turkish aggression and why Europe must stand with Greece against it.

Kathimerini asked Blair about “a Turkey that is escalating conflicts in the Eastern Mediterranean” and about the debates on “how we handle an assertive Turkey.”

“This is a big challenge for Europe. I recall the times early in the Erdogan leadership when there were early succession negotiations with Turkey. People were optimistic about it. But things have changed dramatically in the past decade or so. We have to recognise that,” said the former British Prime Minister.

Blair then expressed his concerns about Turkey’s actions against not only Greece, but also Libya.

“And right now, I am very worried about what Turkey is doing in Libya, in the near region and also about the relationship between Turkey and Greece,” he said, adding that “Europe’s got to make it quite clear that it stands with Greece in this.”

He then referred to Turkey’s illegal deal with the Muslim Brotherhood government in Libya to steal Greek maritime space.

“The development of the gas fields, that is a matter between Greece, Egypt and Israel is extremely important and you can’t have unilateral abrogation of that at the declaration of the different maritime corridors. This is very important,” Blair said.

“And I think that one of the risks of Covid is that people are so absorbed by it that they are not looking at other problems. We should not lose our focus on it. This is a big challenge and this is a challenge that Europe would have to respond in a united way,” he concluded in his statements about Turkey.

Kathimerini also asked Blair whether he came close to agreement with the then Greek Prime Minister Costas Simitis over the Parthenon Sculptures that are illegally being held in the British Museum in London.

“No, we didn’t, this is one of the issues… Hopefully we will resolve it one day, let’s put it like that,” he responded.

“We had a very good relationship with Costas Simitis and I liked him enormously. I always got on well with the Greek Prime Ministers. But the Parthenon Sculptures was always in a box marked ‘too hot to handle,’ during my time at least,” Blair said.

Άρχισε το «κυνήγι των ακινήτων» στη νότια ακτή της Αλβανίας

SManalysis


Ιούνιος 9, 2020. Echedoros

H διαδικασία αρχικής εγγραφής των ιδιοκτησιών στην Ακτή της νότιας Αλβανίας σύμφωνα με τους δικηγόρους αφήνει περιθώρια για κατάχρηση.

  Ο νόμος ορίζει ότι τα έγγραφα που αναφέρονται σε γεωργική γη (χωράφια) δεν καλύπτονται νομικά, αφήνοντας ανοιχτή την πιθανότητα να γίνουν ιδιοκτήτες όσοι έχουν κάνει κατάχρηση εγγράφων ιδιοκτησίας γης όλα αυτά τα χρόνια.


Αυτό θα γίνει στις περιοχές Παλάσα, Λούκοβο, Χειμάρρα,  Βούνο, Νίβιτσα κλπ.

Ο  Αρταν Λάμε είπε ότι η διαδικασία θα ανοίξει το δρόμο για την κατασκευή θέρετρων και τουριστικών χωριών.

Ο Αρταν Λάμε έχει ξεκινήσει να εργάζεται ως διευθυντής Κτηματολογίου από τις περιοχές της νότιας ακτής, μιας ζηλευτής περιοχής για τον τοπικό τουρισμό.
Σε δελτίο τύπου, παρουσίασε χθες την έναρξη των εργασιών για την αρχική καταχώριση των περιοχών Παλάσα, Δρυμάδες, Βούνο, Λούκοβο, Γιλέκα, Ιλιάς, Χειμάρρα και Νίβιτσα.


Στην ομιλία του, ο Λάμε είπε ότι αυτή είναι το μεγαλύτερο κτηματολογικό εγχείρημα που έχει αναληφθεί ποτέ για  την εγγραφή των ακινήτων, το οποίο θα ωφελήσει, σύμφωνα με τον ίδιο, 16.500 ακίνητα που αντιμετωπίζονται με τον νόμο για την απόκτηση γης (AMT), ο οποίος περιλαμβάνει κυρίως αγροτικές περιοχές,  αλλά και παλιά παραδοσιακά σπίτια, αντικείμενα που βρίσκονται σε διαδικασία νομιμοποίησης, παλιά ακίνητα, ιδιωτικοποιημένα αντικείμενα κ.λπ.

 
Μεγάλες καταχρήσεις στη νομιμοποίηση ακινήτων -ωφελούνται οι κλέφτες


Με την πρώτη ματιά, ο νόμος φαίνεται να επιλύει το ζήτημα της ιδιοκτησίας, αλλά οι νομικοί στον τομέα, λένε ότι στην πραγματικότητα αυτό θα νομιμοποιήσει υποθέσεις κλοπής γης οι κάτοχοι των οποίων έχουν πλαστά στοιχεία ιδιοκτησίας που παρουσιάζονται στο «Νόμο για την Απόκτηση Γης σε χρήση»- ΑΜΤ.


  Το άρθρο 7 του νόμου «Κατά την ολοκλήρωση των μεταβατικών διαδικασιών ιδιοκτησίας» ορίζει ότι ο ΑΜΤ που διατίθεται πριν από την έναρξη ισχύος αυτού του νόμου δεν υπόκειται σε επαλήθευση της εγκυρότητας από τον Κρατικό Οργανισμό Κτηματολογίου, απλά να πληροί ορισμένα κριτήρια,ότι πρέπει να έχουν να είσαι κάτοικος τη στιγμή της διαίρεσης της γης, να έχεις επωφεληθεί από το νόμο της εποχής και ούτω καθεξής.
 
Εν τω μεταξύ, είναι ήδη γνωστό ότι η κατάχρηση μεγάλης κλίμακας έχουν λάβει χώρα κατά την κατανομή της γης, και ο αριθμός των εργαζομένων στον τομέα των γεωργικών συνεταιρισμών έχει αυξηθεί πλασματικά.

 Η Κρατική ιδιοκτησία

Και δεν τελειώνει εκεί, αλλά όπως είπε ο Λάμε, κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, 5200 κρατικές ιδιοκτησίες θα νομιμοποιηθούν, για τους κατοίκους εκεί ή για τα άτομα που έχουν μεταναστεύσει.


 Είναι περίπου εκατοντάδες χιλιάδες εκτάρια μη εγγεγραμμένης γης που σήμερα εμφανίζεται ως κρατική γη.
 Οι ειδικοί λένε ότι η διαδικασία αφήνει λίγο χώρο για κακοποίηση. 


Δεδομένου ότι αρκεί να είναι κάποιος κάτοικος της περιοχής τη στιγμή που υπήρχαν οι συνεταιρισμοί ή η Εθνική Τράπεζα, να έχει περιφράξει μια κρατική γη και να την εκμεταλλεύεται επί χρόνια και με βάση τη διαδικασία που ξεκίνησε από το Κτηματολόγιο θα κηρυχθεί ιδιοκτήτης της. 
Ή για να αποδείξει ότι ένας από τους συγγενείς του, πατέρας ή παππούς, ήταν εκεί τη στιγμή της ίδρυσης των συνεταιρισμών και ότι ήταν χρήστης της κατεχόμενης γης.


Η άλλη περίπτωση αφορά τα άτομα που ζουν στις ορεινές περιοχές της χώρας, οι οποίοι μπορούν να χαρακτηριστούν ως χρήστες γης κοντά στην ακτή.  Αυτό αναφέρεται σε έκταση περίπου 30% του συνόλου.


Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι πίσω από αυτά τα άτομα υπάρχουν επιχειρήσεις τουριστικών επιχειρήσεων που θέλουν να χτίσουν θέρετρα στην περιοχή, αλλά που επιδιώκουν να πάρουν τη γη στην πιο προσιτή τιμή, όπως αναμένεται να συμβεί με τα τουριστικά χωριά. 


Στην πραγματικότητα, ο ίδιος ο διευθυντής του κτηματολογίου προέβλεψε ότι:

 «Μετά την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας που θα διαρκέσει αρκετούς μήνες, στη Νότια Ακτή, θα δημιουργηθεί η ευκαιρία για νόμιμες επενδύσεις, από τον ιδιοκτήτη που θα ανοίξει ένα, δύο ή τρία δωμάτια δωμάτια για τουρίστες κοντά στο σπίτι του, στα συγκροτήματα. και τα μεγάλα τουριστικά ξενοδοχεία».

Monday, June 8, 2020

WW3 threat erupts on EU border: Greece readies for war as fears of Turkish 'invasion' grow

SManalysis

THERE IS growing concern in the EU that a military conflict could break out within the bloc's borders, as Greece rapidly prepares for an 'invasion' from Turkish forces.

By OLI SMITH

Express: 12:45, Mon, Jun 8, 2020 

Greek military commanders have carried out a series of intense military drills amid an escalation of tensions with Turkey. On Friday, Greek Defence Minister Nikos Panagiotopoulos accused Istanbul of “aggressive” behaviour, claiming Athens was ready to defend itself against Turkey by any means necessary. The EU’s top diplomat Josep Borrell also intervened this week, as he urged Turkey to respect the sovereignty of Greece.



Greece has hit back at this move and put its armed forces on alert for a military conflict with Turkey.

Greek Prime Minister Kyriakos Mitsotakis sent a letter to the European Union, stating that this move would lead to a Turkish-European crisis.

Mr Panagiotopoulos told TV reporters on Friday: “Of course Turkey’s stance has recently been rather aggressive.

"I believe that the only way Greece can deal with it is, on one hand, to exhaust all its diplomatic weapons, and on the other, to cater for the increase of the deterrence power of the Armed Forces."


Asked if these efforts include preparations for a military conflict, the defence minister said that Greece is “preparing for all eventualities,” including “military engagement".

He added: “We do not want this to happen. However, we are making it clear toward all directions that we will do what it takes to defend our sovereign rights to the greatest extent, if you catch my drift."

General Konstantinos Floros, who serves as the Chief of the Hellenic National Defence General Staff, echoed the Defence Minister's claims.

He said the military are ready to perform their duties in defending Greece at a time when Turkey "is threatening to invade the Eastern Aegean islands, Crete and Western Thrace".

Έτοιμος ο Στόλος να σταματήσει Τουρκικά τετελεσμένα – Σε θέσεις «κλειδιά» πολεμικά πλοία και υποβρύχια

SManalysis

Έτοιμος ο Στόλος να σταματήσει Τουρκικά τετελεσμένα – Σε θέσεις «κλειδιά» πολεμικά πλοία και υποβρύχια

Όχι απλά να μην αιφνιδιαστεί αλλά να αιφνιδιάσει προετοιμάζεται το Πολεμικό Ναυτικό σε οποιαδήποτε Τουρκική προσπάθεια αμφισβήτησης θαλάσσιων περιοχών εθνικής κυριαρχίας. Οι Τουρκικές απειλές για έρευνες το επόμενο διάστημα στο «τόξο» Καστελόριζο-Ρόδος-Κάρπαθος-Κρήτη και οι προκλητικοί χάρτες με τους γείτονες να «χαράσσουν» οικόπεδα μέσα στην Ελληνική υφαλοκρηπίδα βρίσκονται συνεχώς στο μικροσκόπιο της Αθήνας. Στο επιτελείο με συνεχείς συσκέψεις αναλύονται όλα τα δεδομένα και αναπροσαρμόζονται τα σχέδια τα οποία ήδη έχουν εκπονηθεί για αντιμετώπιση κάθε ενδεχόμενου.

Στόχος είναι οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και κυρίως το Πολεμικό Ναυτικό να βρίσκεται πάντα ένα βήμα πιο μπροστά και έτοιμο σε «κρίσιμες» θέσεις για να αντιμετωπίσει κλιμακωτά οποιοδήποτε Τουρκικό σχέδιο το οποίο μάλιστα ενδέχεται να περιλαμβάνει και ενδεχόμενο αντιπερισπασμό. Με δεδομένο ότι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται η περιοχή από το Καστελόριζο έως και την Κρήτη εκεί εστιάζεται η προσοχή του επιτελείου χωρίς ωστόσο να αφήνεται ακάλυπτη κάθε γωνιά του Αρχιπελάγους.


 
Οι επιτελείς γνωρίζουν καλά ότι σε περίπτωση που η Άγκυρα επιχειρήσει να βγάλει ερευνητικό σκάφος οι πρώτες ώρες είναι εξαιρετικά κρίσιμες ώστε να μην επιτραπεί στους γείτονες να φτάσουν ανενόχλητοι σε όποιο σημείο «σημαδέψουν» και προχωρήσουν σε τετελεσμένα με έναρξη ερευνών μέσα σε θαλάσσια περιοχή Ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.


 
Η επιφυλακή εστιάζεται τόσο στο επίπεδο πληροφοριών για κάθε κίνηση Τουρκικού πλοίου και ιδιαίτερα των ερευνητικών όσο και στην σταθερή παρουσία Μονάδων του Στόλου σε θέσεις «κλειδιά». Το ζητούμενο είναι να γίνει γρήγορα αντιληπτή και εν τη γενέσει της οποιαδήποτε Τουρκική ενέργεια πριν τα πλοία των γειτόνων-ερευνητικό και πολεμικά- λάβουν καίριες θέσεις ώστε οι Ελληνικές Μονάδες να βρίσκονται ήδη μπροστά τους και πανέτοιμα να αποτρέψουν προσπάθεια τετελεσμένων.


 
Το σενάριο δεν είναι απλό εκτιμούν στο Ελληνικό επιτελείο και μεταφράζεται ως μια «μάχη» τακτικής με παγίδες και αντιπερισπασμούς. Σε αυτή τη ‘’μάχη’’ θα κληθούν να συνεισφέρουν διαφορετικές Μονάδες του Στόλου και φυσικά τα εναέρια μέσα που διαθέτει η Πολεμική Αεροπορία.


 
Τα μικρότερα αλλά ταχύτερα σκάφη είναι αυτά που σηκώνουν το βάρος της συνεχούς επιτήρησης 24 ώρες το 24ωρο και καταγράφουν κάθε κίνηση Τουρκικών πλοίων. Στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο το Αρχηγείο Στόλου διαθέτει σε μόνιμη βάση σύγχρονα Ταχέα Σκάφη Κατευθυνόμενων βλημάτων τα οποία διαθέτουν τόσο δύναμη πυρός όσο κυρίως μεγάλη ευελιξία, ταχύτητα και δυνατότητες να παραμένουν απαρατήρητα. Οι Ελληνικές πυραυλάκατοι πλέουν συνεχώς μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου και ελέγχουν ουσιαστικά το πέρασμα προς την περιοχή την οποία αμφισβητούν οι γείτονες.

Μόνιμη όμως παρουσία στην περιοχή και απόλυτα απαρατήρητη διαθέτει το Πολεμικό Ναυτικό στην περιοχή με υποβρύχιο 214. Οι αθόρυβοι «φρουροί» αποτελούν ίσως το πιο ισχυρό όπλο του Στόλου σε περίπτωση εμπλοκής αφού τα Ελληνικά υποβρύχια υπερέχουν μακράν και το έχουν αποδείξει πολλές φορές τα τελευταία χρόνια. Με δεδομένο ότι κινούνται αργά σε σχέση με τις Μονάδες επιφανείας το ζητούμενο είναι να βρεθούν εκ των προτέρων στην επίμαχη περιοχή και απλά να περιμένουν χωρίς να έχουν εντοπιστεί.

Το επόμενο στάδιο θα είναι η εμφάνιση των μεγάλων Μονάδων του Στόλου. Η παρουσία φρεγάτας στην περιοχή θα σημάνει κλιμάκωση και σε αυτή την περίπτωση η Αθήνα και το Αρχηγείο Στόλου θα κινηθεί ανάλογα με τις Τουρκικές ενέργειες. Σε κάθε περίπτωση στόχος είναι η άμεση κινητοποίηση του Στόλου και κυρίως η αποφυγή κάθε αιφνιδιασμού. Η συνέχεια περιλαμβάνει πλήθος σεναρίων τα οποία ήδη έχει μελετήσει το Ελληνικό επιτελείο και έχει τις ανάλογες απαντήσεις.

Ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης σε συνεχείς συσκέψεις έχει δώσει όλες τις απαραίτητες εντολές ώστε όλες οι Μονάδες του Στόλου να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα.

ΠΗΓΗ: Newpost.gr

Έξαλλοι οι Αλβανοί με Ιταλό πολιτικό: «Το Βουθρωτό είναι ελληνική πόλη!»

SManalysis

Ιούνιος 8, 2020. 21:00

«Η μεγάλη ιταλική προσωπικότητα Βιτόριο Ζγκάρμπι ήρθε στην Αλβανία για να πραγματοποιήσει μια διαφημιστική περιοδεία, αλλά η ανάρτησή του στο Instargam προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση των Αλβανών», γράφει αλβανικό δημοσίευμα.



Σύμφωνα με αυτό, «Ο Ζγκάρμπι πήγε στο Βουθρωτό, για το οποίο λέει ότι απέμεινε από τον ελληνικό πολιτισμό».


«Ποιος του είπε του Ζγκάρμπι ότι το Βουθρωτό είναι ελληνικό;»

 
«Δεν έφθανε που έκανε το Βουθρωτό ελληνική πόλη, τώρα μας έβγαλε και την Bullis ( στα βυζαντινά χρόνια Βύλλις ή Βουλλίς) ως ελληνική πόλη. Η επικεφαλής του Υπουργείου δεν του είπε ότι ήταν των Μαλακαστριωτών και προσεύχονταν εκεί για τους λεπρούς;  Αυτοί είναι απόγονοι των Ελλήνων; Αγαπητέ Ζγκάρμπι, συγχωρήστε για άλλη μια φορά την επικεφαλής της Bullis για να μας σώσετε από την άγνοια του Υπουργείου Πολιτισμού. Αμήν», γράφει ο Νεριτάν Τσέκα.


Σημειώνεται ότι το Σάββατο ο Ζγκάρμπι κινδύνευσε να πνιγεί στην Παλάσα,  αλλά η κόρη του και ένας ακτοφύλακας τον βοήθησαν και του έσωσαν τη ζωή, γράφει η αλβανική Sot.


--


The Hellenic Information Team
               

Sunday, June 7, 2020

Ανατριχιαστική ομιλία Κ. Φλώρου: "Είναι η σειρά μας στις πολεμίστρες"

SManalysis

ΓΕΕΘΑ
Υποκρισία Ακάρ για τις δηλώσεις του Έλληνα ΥΕΘΑ - Απειλεί την Κύπρο με νέα εισβολή

"Αν θες ειρήνη προετοιμάσου για πόλεμο" διδάσκει το λατινικό ρητό και φαίνεται πως ο Α/ΓΕΕΘΑ το κάνει πράξη, μέσω στοχευμένων επισκέψεων σε σχηματισμούς και μονάδες και πολεμική ρητορική που ξυπνάει το ελληνικό θάρρος που άφησε ιστορία ανά τους αιώνες.


Τη στιγμή που η Τουρκία απειλεί σε ξηρά, αέρα και θάλασσα, επιχειρεί να διασπάσει την ελληνική κυριαρχία και απειλεί ακόμα και την Κύπρο με στρατιωτικά μέσα, η απάντηση από την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων σίγουρα προκαλεί αμφιβολίες στα τουρκικά επιτελεία για τα ανθελληνικά σχέδια.


“Με το ένστικτο της εθνικής μας επιβίωσης κανένας δεν θα παίξει”! Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, μετέφερε αυτό το μήνυμα αποφασιστικότητας σ΄ όλες τις “στοχευμένες” επισκέψεις που έκανε τις τελευταίες ημέρες σε κρίσιμους σχηματισμούς και μονάδες. Στην ΑΣΔΕΝ, στους αλεξιπτωτιστές με τους οποίους έκανε άλμα και ο ίδιος και στον Στόλο.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ που δημοσιεύθηκε στην Real News,”o Α/ΓΕΕΘΑ στις ομιλίες που έκανε στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, σύμφωνα με πληροφορίες ένα τους ζήτησε: “Ατσαλώστε την ψυχή σας και την καρδιά σας, κλείστε μέσα σας την Ελλάδα και να είστε σίγουροι ότι κανείς δεν μπορεί να μας αγγίξει χωρίς βαρύτατο κόστος…Είναι τώρα η σειρά μας, η βάρδια μας στις πολεμίστρες, στις πολεμίστρες της ξηράς, της θάλασσας και του αέρα”.

Οι επισημάνσεις του Α/ΓΕΕΘΑ στηρίζονται στις αναλύσεις που κάθε μέρα λαμβάνει από τους επιτελείς του. Η κατάσταση στα ελληνοτουρκικά έχει επιδεινωθεί δραματικά, ειδικά μετά από τα γεγονότα του Έβρου, τον Μάρτιο.

Η υβριδική επίθεση που οργάνωσε, σχεδίασε και εξετέλεσε η Τουρκία, με κεντρική κατεύθυνση όπως δήλωναν και δηλώνουν συνεχώς υψηλόβαθμα στελέχη της τουρκικής κυβέρνησης, ακόμα και αυτός ο ίδιος ο Ερντογάν αντιμετωπίστηκε επιτυχώς χάριν της μεγαλειώδους προσπάθειας των ΕΔ και των ΣΑ.

“Αυτό είναι γεγονός και παρακαταθήκη. Δεν έτυχε. Πέτυχε. Και πέτυχε γιατί υπήρχε ορθή σχεδίαση, προγραμματισμός, έγκαιρη κινητοποίηση δυνάμεων, πίστη, εμπιστοσύνη, ορθές αποφάσεις, γρήγορη εκτέλεση και άμεση μετακίνηση εφεδρειών”, λένε πηγές του ΓΕΕΘΑ οι οποίες προσθέτουν:

“Η εργαλειοποίηση των μεταναστών, παρανόμων στην συντριπτικότατη πλειοψηφία τους, και η μετατροπή στους σε όπλο στα χέρια και στους σχεδιασμούς της Τουρκίας απέτυχε παταγωδώς. Απέτυχε εκθέτοντας τον σχεδιαστή, όχι μόνο στα μάτια της Ελλάδος, αυτό έλειπε…. Όλος ο κόσμος κατάλαβε τι γίνεται… Εμείς ζούμε με αυτούς του είδους τις συμπεριφορές δεκαετίες τώρα. Ζούμε, προοδεύουμε, επιβιώνουμε, προχωράμε αλλά δεν εφησυχάζουμε”.

Στις καθημερινές ενημερώσεις και εκτιμήσεις που γίνονται στο ΓΕΕΘΑ, το συμπέρασμα είναι ένα: “Όλα έχουν ένα όριο και η Τουρκία είναι κοντά στο να το ξεπεράσει…Η ανοχή, η υπομονή, η συμβίωση με το πρόβλημα, πιθανόν και να δημιουργεί σ’ αυτόν που το προκαλεί την εντύπωση, ότι δεν αντιδράς όπως αυτός, επειδή δεν μπορείς, όχι γιατί δεν θέλεις…. Και τότε ο παραβάτης αποθρασυμένος, εγκλωβισμένος στις υπερφίαλες δηλώσεις του, στα μαξιμαλιστικά του “θέλω”, στα απίθανα εκβιαστικά του διλήμματα, πιστεύει κι αυτός ο ίδιος ότι μπορεί να τα πετύχει όλα, απλά γιατί το θέλει και νομίζει ότι το μπορεί”.

Για τις πρόσφατες διακηρύξεις της Τουρκίας περί ερευνών νοτίως της Ρόδου, στην “συμφωνημένη περιοχή με τη Λιβύη”, βάση του μνημονίου, οι στρατιωτικοί επιτελείς εκτιμούν ότι “πλέον μπαίνουμε στο σκληρό πυρήνα εθνικών συμφερόντων και κυριαρχικών δικαιωμάτων. Μπαίνουμε στη σκληρή φύση των διεθνών σχέσεων. Βεβαίως και εμπιστευόμαστε το Διεθνές Δίκαιο, γιατί είμαστε κράτος δικαίου και το αποδεικνύουμε διαχρονικά και σε μικρά αλλά και σε μεγάλα θέματα.

Βεβαίως και εμπιστευόμαστε τους Διεθνείς Θεσμούς και τον κομβικό τους ρόλο στη διαμόρφωση του διεθνούς προφίλ της χώρας. Αλλά παρακολουθούμε, ετοιμαζόμαστε, σχεδιάζουμε, προγραμματίζουμε, ασκούμεθα, οργανωνόμαστε, εξοπλιζόμαστε, γιατί όταν ο προκαλών αγγίξει τον πυρήνα της ύπαρξής του προκαλουμένου, τότε ισχύει η “αρχή της αυτοβοήθειας” όπως γνωρίζουν ακόμα και οι πρωτοετείς φοιτητές των Διεθνών Σχέσεων. Τότε προτάσσεται το “ένστικτο της επιβίωσης”, της Εθνικής επιβίωσης. Και μ’ αυτά τα πράγματα είναι καλό να μην παίζει κανείς….. Όσο φίλος, γείτονας και σύμμαχος κι αν είναι”.

Ακάρ εναντίον Κύπρου: "Αν χρειαστεί οι Ε.Δ. είναι έτοιμες"
“Ακολουθούμε μια πολιτική επί χρόνια. Όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι η Κύπρος είναι εθνικό θέμα για μας. Και εκεί ό,τι απαιτεί το διεθνές δίκαιο, ας το επιλύσουμε μέσω διαπραγματεύσεων και συνομιλιών. Αυτή είναι η προσπάθειά μας και ο στόχος μας. Αν χρειαστεί, οι ένοπλες δυνάμεις μας είναι σε θέση να φέρουν εις πέρας οποιαδήποτε αποστολή τους ανατεθεί”, είπε ο θρασύτατος Τούρκος Υπουργός.

Ο κ. Ακάρ υποστήριξε ότι η Τουρκία επιθυμεί επίλυση των προβλημάτων στο Αιγαίο και την Κύπρο στη βάση του διεθνούς δικαίου. “Θα συνεχίσουμε τις συνομιλίες, με τον αξιότιμο ομόλογο υπουργό και αν καταφέρουμε να βρούμε μια λύση, θα είμαστε πολύ ευτυχείς”, είπε ο Τούρκος Υπουργός.

“Αναμένουμε ξανά τους συνομιλητές μας στην Άγκυρα”, δήλωσε ο Χουλούσι Ακάρ απευθυνόμενος στο ελληνικό Υπουργείο Άμυνας έπειτα από τις τελευταίες δηλώσεις του ομολόγου του, Νίκου Παναγιωτόπουλου.

Μιλώντας κατά την επίσκεψή του στην μεθόριο Τουρκίας – Συρίας, ο ο Τούρκος Υπουργός αναφέρθηκε στις δηλώσεις του Έλληνα ομολόγου του, λέγοντας ότι “ως Τουρκία και ως ένοπλες δυνάμεις επιθυμούμε να επιλύσουμε όλα μας τα προβλήματα στην ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΓΕΕΘΑ
Στρατός Ξηράς 05.06.2020 - 17:20241
Πολεμικό μήνυμα από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ: Άλματα στατικού ιμάντα στη θάλασσα
“Ας επιλύσουμε όλα τα προβλήματα με βάση αυτό που λέει το διεθνές δίκαιο, στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας, στη βάση της καλής πρόθεσης, στο πλαίσιο της ευγένειας και της αμοιβαίας αγάπης, χωρίς κανένας να προκαλεί κανέναν, χωρίς κανένας να παραβιάζει τα δικαιώματα κανενός. Ο δικός μας σκοπός, η ειλικρινής μας προσπάθεια, η πρόθεσή μας και ο στόχος μας είναι αυτός. Σε αυτό το πλαίσιο και με βάση τη συμφωνία που είχαμε με τον αξιότιμο ομόλογό μου κατά της συνάντησή μας, η αντιπροσωπεία μας πήγε στην Αθήνα δύο φορές και είχε συναντήσεις εκεί. Μια φορά ήρθαν στην Τουρκία, συναντηθήκαμε κι εδώ. Με τον ίδιο τρόπο αναμένουμε ξανά τους συνομιλητές μας στην Άγκυρα”, ανέφερε ο Τούρκος Υπουργός.


Ο Χουλούσι Ακάρ υποστήριξε ότι η Τουρκία έκανε ό,τι της αναλογούσε μέχρι σήμερα και θα συνεχίσει να το κάνει και από δω και πέρα. “Ωστόσο είμαστε αποφασισμένοι και διαθέτουμε την ισχύ να προστατεύσουμε και να επαγρυπνήσουμε για τα δικαιώματα και συμφέροντα των 83 εκατομμυρίων πολιτών μας, του αξιότιμου έθνους της Τουρκικής Δημοκρατίας. Είμαι όμως υποχρεωμένος να πω και το εξής: Αυτό δεν αποτελεί σε καμιά περίπτωση απειλή εναντίον κανενός, δεν αποτελεί πρόκληση”, ανέφερε.

“Εμείς λέμε μόνο ότι από την μια πλευρά αυτά τα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν με ειρηνικά μέσα και στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας και πως θα έχουν μεγάλη συμβολή σε αυτό οι συναντήσεις που πραγματοποιούνται και η συνέχισή τους. Από την άλλη λέμε επίσης ότι Τουρκική Δημοκρατία και ως ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας είμαστε αποφασισμένοι να προασπίσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας και διαθέτουμε την ισχύ να το κάνουμε. Εντός αυτού του πλαισίου, πρώτα ο Αλλάχ, θα συνεχίσουμε τις συνομιλίες, με τον αξιότιμο ομόλογο υπουργό, και αν καταφέρουμε να βρούμε μια λύση, θα είμαστε πολύ ευτυχείς. Αυτά είναι τα αποτελέσματα που θα επιθυμούσαμε”, ανέφερε.