Friday, May 6, 2022

"Putin knows everything"

SManalysis



Russian army is aware that USA, NATO and Great Britain are handing over to Ukraine, not only weapons, but intelligence information, a Kremlin spokesman said.

SOURCE: B92 THURSDAY, MAY 5, 2022 | 13:45

However, that does not help to quick end of the special operation, said Dmitry Peskov.

"Our army is well aware that the United States, United Kingdom and NATO as a whole are constantly handing over intelligence and other parameters to the Ukrainian Armed Forces," Peskov said.

"It is well known and, of course, together with the arms deliveries that those countries and the Alliance send to Ukraine, it does not help the quick end of the operation, nor does it hinder the achievement of the set goals during the special military operation," he told reporters.

Asked if any special measures could be taken on that occasion, Peskov answered: "Of course, the Russian army is doing everything necessary in that situation."

Commenting on the situation in "Azovstal" in Mariupol, he said that the blockade of the plant continues. The demand of Ukrainian nationalists to exchange civilians for food and medicine is similar to the demands of terrorists in Syria. He pointed out that President Vladimir Putin was aware of these demands.

"Of course, the president got all the necessary information. He knows everything. As for these demands of extremists, who are hiding in the underground premises of the company, they are very similar to the demands heard earlier by terrorists in Syria and elsewhere. It's all in the hands of the staff dealing with the release of the company", Peskov said.

Earlier, a representative of the head of the operation for the release of the company told Sputnik that Ukrainian extremists who are in "Azovstal" are proposing an exchange of civilians for food and medicine.

Αν η Ελλάδα αναγνωρίσει το Κόσοβο, τότε έχει αναγνωρίσει τη Μεγάλη Αλβανία



Σταύρη Μάρκο

Η επίσημη αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου από την Ελλάδα θα μπορούσε να φέρει εξελίξεις στην Ελλάδα, καθώς το Κοσσυφοπέδιο θεωρείται "Ιερουσαλήμ της Σερβίας", ενώ η εθνική στρατηγική της Ελλάδας παραλληλιζόταν με το δικαίωμα αυτοδιάθεσης του Κοσσυφοπεδίου, όπως και η Βόρεια Ήπειρος. (Κωσταντίνος Μητσοτάκης, 1993)

Ανώτατοι αξιωματούχοι και διπλωμάτες στην Αθήνα κατανοούν ότι αυτό συμβαίνει και δεν μπορούν να το αποφύγουν, καθώς θα είναι άλλη μια εθνική υπόθεση, όπου εκτός από το όνομα της Μακεδονίας που «πουλήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ», μια άλλη υπόθεση είναι αναπόφευκτη για τη «ΝΔ», το Κόσοβο. . Αυτή η στάση έρχεται σε βαθιά αντίφαση με τα συμφέροντα της Κύπρου, αλλά και σε αυτή την περίπτωση επικρατεί σιωπή. Αλλά υπάρχει μόνο ένας τρόπος. Η Αθήνα πρέπει να ζητήσει αποζημίωση για τη Βόρειο Ήπειρο.

Για λόγους που είναι ήδη γνωστοί, η Ελληνική Κυβέρνηση είναι τελευταία στις διεκδικήσεις εθνικού συμφέροντος για τη Βόρειο Ήπειρο, γιατί είναι κατά της αλλαγής στα Βαλκάνια. Η αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου αποτελεί απειλή για τα σύνορα στα Βαλκάνια.

Η υπόθεση για την αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου φαίνεται βαθιά επιβεβλημένη από τις ΗΠΑ και την ΕΕ, όπως συνέβη με την Αλβανία, η οποία εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ, χωρίς καμία αξίωση για τη Βόρεια Ήπειρο. Για αυτήν την αναμενόμενη εξέλιξη, εναπόκειται στην Ελλάδα να πάρει θέση εθνικού της συμφέροντος, διαφορετικά αυτή και όλα τα Βαλκάνια θα αντιμετωπίσουν τη Δημιουργία της Μεγάλης Αλβανίας.

Οι ηγέτες της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Αμερικής ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα για τη θέση της Ελλάδας σχετικά με αυτές τις εξελίξεις, αλλά έχουν λάβει οριστική απάντηση: «Η Ελλάδα πρέπει να αναζητήσει τη Βόρεια Ήπειρο και όχι τις ΗΠΑ». Μια πολύ δραματική θέση της Αθήνας με τους Βορειοηπειρώτες, που συνεχίζουν να νιώθουν διωγμένοι τόσο από την Ελλάδα όσο και από την Αλβανία, που χρησιμοποιεί μεθόδους εθνοκάθαρσης μέσω στρατηγικών επενδύσεων.
Ο Κούρτι καλεί την Ελλάδα να αναγνωρίσει το Κόσοβο

 5/03/2022 



Ο Πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Αλμπίν Κούρτι συναντήθηκε την Τρίτη με την Επικεφαλής του Γραφείου Διασύνδεσης της Ελλάδας, Πρέσβη Ελένη Βακάλη, όπου μεταξύ άλλων ζήτησε την αναγνώριση του Κοσόβου.

Ο Κούρτι εξήρε τους καλούς διμερείς δεσμούς, αλλά πρόσθεσε ότι μπορούν να γίνουν περισσότερα με την ενίσχυση του εμπορίου, της οικονομικής συνεργασίας και των επενδύσεων.

Η Πρέσβης Βακάλη είπε ότι αισθάνεται τιμή που αναλαμβάνει μια τόσο σημαντική θέση και ότι η Ελλάδα είναι ένας ισχυρός και ειλικρινής φίλος του Κοσσυφοπεδίου.
«Αν και δεν αναγνωρίζουμε ακόμη την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, η Ελλάδα μπόρεσε να αναπτύξει διμερείς δεσμούς χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα», τόνισε ο Βακάλη.
Η Βακάλη είπε ότι «εντυπωσιάστηκε» από τις μεγάλες δυνατότητες του Κοσσυφοπεδίου και τις ευκαιρίες που υπάρχουν για διμερή συνεργασία.
Η Πρέσβης επαίνεσε επίσης τη δέσμευση της κυβέρνησης να επιβάλει τις δημοκρατικές αξίες και τα αποτελέσματα από την αντιμετώπιση της διαφθοράς.

Ο Πρωθυπουργός Κούρτι και η Πρέσβης Βακάλη συμφώνησαν ότι οι δύο χώρες πρέπει να προχωρήσουν τα κοινά τους έργα στον τομέα της εκπαίδευσης και του πολιτισμού, καθώς και τη διοργάνωση του επικείμενου οικονομικού φόρουμ.




Related: http://smarkos.blogspot.com/2015/10/albin-kurti-whats-happening-with.html

Thursday, May 5, 2022

German "stick-and-carrot": What did Scholz say to Kurti but not so directly to Vučić?

SManalysis



The first great Balkan assignment of the new German Chancellor was achieved: both Vučić and Kurti came to Berlin.

SOURCE: DW THURSDAY, MAY 5, 2022 | 11:11

The first great Balkan assignment of the new German Chancellor was successfully performed: both Vučić and Kurti came to Berlin.

These are politicians, as Deutsche Welle writes, in whose hands is the solution of the currently biggest political problem in the Balkans - the relations between Serbia and Kosovo.

Apart from regular statements about the improvement of economic and political relations, then about the citizens of the two countries who live and work in Germany and who serve as a "bridge between homeland and Germany", the focus is on the continuation of frozen negotiations between Serbia and Kosovo, which are at the lowest level since the Brussels Agreement was signed in 2013.

A special meeting between Aleksandar Vučić and Albin Kurti on Wednesday night, which was held in the presence of Miroslav Lajčák, the EU special envoy for negotiations between Belgrade and Priština, gives additional weight to previous meetings in the chancellery.

Αποκάλυψη Directus: ”Ακρωτηριασμός” της Θράκης με ”υπογραφή” ΕΕ & ΟΗΕ! – Οργανώσεις της Άγκυρας μίλησαν για ”τουρκική” μειονότητα σε Φόρουμ για τις μειονότητες

SManalysis



Του Ανδρέα Μουντζουρούλια

Αναρτήθηκε από
4 Μαΐου, 2022

Nέα πρόκληση είχαμε από διάφορες οργανώσεις που χρηματοδοτούνται από την Τουρκία στη Θράκη μας και μάλιστα με υπογραφή ευρωπαϊκή, αλλά και του ΟΗΕ!

Τι αναφέρει τουρκικό ΜΜΕ:

”Η ”τουρκική” αντιπροσωπεία της Δυτικής Θράκης, αποτελούμενη από εκπροσώπους της ABTTF και της BTAYTD, μετέφερε τα νομικά εμπόδια που αντιμετωπίζει η ”τουρκική” κοινωνία της Δυτικής Θράκης.

Εκπροσωπώντας την ”τουρκική” κοινότητα της Δυτικής Θράκης, η ”Τουρκική” Ομοσπονδία Ευρωπαϊκής Δυτικής Θράκης (ABTTF) και η Ένωση Ανώτατης Εκπαίδευσης της Μειονότητας Δυτικής Θράκης (BTAYTD), συμμετείχε σε διαδικτυακή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε από τις 2-3 Μαΐου 2022. Συμμετείχε στο Ευρωπαϊκό Περιφερειακό Φόρουμ για τις Μειονότητες, με τίτλο «Διακήρυξη του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των μειονοτήτων 1992-2022».

Ο Ειδικός Εισηγητής των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για θέματα μειονοτήτων, Fernand de Varennes, παρευρέθηκε στο φόρουμ που διοργάνωσε το Ομοσπονδιακό Υπουργείο της Αυστριακής Δημοκρατίας και το Ινστιτούτο Tom Lantos με έδρα τη Βουδαπέστη, στο οποίο συμμετέχει η Ομοσπονδιακή Ένωση Ευρωπαϊκών Εθνών (FUEN). των οργανώσεων εταίρων και τον Deniz Servantie από την Αντιπροσωπεία της ABTTF στις Βρυξέλλες και τον Kerem Abdurahimoğlu, μέλος του BTAYTD.

Συμμετέχοντας ως πάνελ στη δεύτερη συνεδρία με τίτλο «Εφαρμογή: Ιδρύματα, Μηχανισμοί, Πολιτικές και Προγράμματα», του Πανεπιστημίου Trakya με έδρα την Αδριανούπολη, ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Ινστιτούτου Βαλκανικών Ερευνών, Δρ. Ali Hüseyinoğlu τόνισε τη σημασία ενός σταθερού κανονιστικού πλαισίου για τη λειτουργική προστασία των δικαιωμάτων των μειονοτήτων και δήλωσε ότι τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί οι παραβιάσεις των δικαιωμάτων και οι διακρίσεις κατά των εθνικών μειονοτήτων στην Ευρώπη.

Επισημαίνοντας την τρέχουσα κατάσταση των δικαιωμάτων της τουρκικής κοινωνίας της Δυτικής Θράκης, ο Χουσεϊνόγλου σημείωσε ότι η Ελλάδα δεν έχει ακόμη εφαρμόσει τις αποφάσεις του ΕΔΔΑ για ενώσεις που σχετίζονται με την ”τουρκική” κοινωνία της Δυτικής Θράκης και ότι η ”εθνοτουρκική” ταυτότητα δεν αναγνωρίζεται ακόμη στην Ελλάδα.

Μιλώντας στην ίδια συνεδρίαση, η ABTTF δήλωσε ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει θετικά όσον αφορά τις διακρίσεις στις οποίες είναι εκτεθειμένη εδώ και χρόνια η ”τουρκική” κοινωνία της Δυτικής Θράκης και υπενθύμισε ότι τα συμβαλλόμενα κράτη είναι υποχρεωμένα να εφαρμόσουν πλήρως τη Διακήρυξη για την 30ή επέτειο της Διακήρυξης του ΟΗΕ για Δικαιώματα μειοψηφίας. Επιπλέον, η ABTTF τόνισε ότι οι πολιτικές για την προστασία των δικαιωμάτων των μειονοτήτων πρέπει να περιλαμβάνονται σε όλες τις κυβερνητικές πολιτικές και τη σημασία της εφαρμογής σε αυτό το πλαίσιο.

Μιλώντας στην ίδια συνεδρίαση, η BTAYTD δήλωσε ότι η τρέχουσα νομική διαδικασία σχετικά με την ”Τουρκική” Ένωση Ξάνθης (ITB) αποτελεί ένα εξαιρετικά σημαντικό παράδειγμα για τη μέτρηση της τήρησης της Ελλάδας στις παγκόσμιες αξίες σχετικά με τη διαφορετικότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα και σε αυτό το πλαίσιο, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο υπενθύμισε ότι η απόφαση για την επιστροφή του επίσημου καθεστώτος του σωματείου δεν εφαρμόζεται ακόμη από την Ελλάδα και παρά την απόφαση του ΕΔΔΑ, το ελληνικό Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε και πάλι την έφεση της ένωσης τον Ιούνιο του 2021. Η BTAYTD ζήτησε νέες πρωτοβουλίες για υποστήριξη των διεθνών οργανισμών προστασίας των μειονοτήτων στην Ελλάδα.

Λαμβάνοντας ξανά τον λόγο στην τέταρτη σύνοδο με τίτλο «Προχωρώντας: Μεταρρύθμιση στην Προστασία και Εφαρμογή του Πλαισίου για τα Δικαιώματα των Μειονοτήτων» τη δεύτερη ημέρα της συνεδρίασης, η ABTTF υπενθύμισε ότι όταν η ”τουρκική” κοινωνία της Δυτικής Θράκης ρώτησε την Επιτροπή της ΕΕ μέσω ευρωβουλευτών σχετικά με τις εθνικές μειονότητες, η Επιτροπή δεν ήταν εξουσιοδοτημένη σε αυτόν τον τομέα.

Η ABTTF τόνισε ότι η προστασία του πολιτισμού και της γλώσσας των εθνικών και γλωσσικών μειονοτήτων θα πρέπει να περιλαμβάνεται ως εντολή και υποχρέωση στις Συνθήκες της ΕΕ. Η ABTTF συνέστησε να αναληφθούν πρωτοβουλίες που ενσωματώνουν ανεκτικότητα, διάλογο, σεβασμό και αμοιβαία κατανόηση μέσω των μέσων ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένου του Διαδικτύου, καθώς και την προώθηση προγραμμάτων εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης κατά των προκαταλήψεων στην πλειονότητα του πληθυσμού.”

Οι εκκλήσεις των Τούρκων για τη Θράκη ακούγονται και στην Αλβανία και ... η Αθήνα στη μέση

SManalysis

Σταύρη Μάρκο


Ενώ στη Θράκη, οι μουσουλμάνοι εκεί, παρά την ίδια την τουρκική δήλωση και αναγνωρίζονται από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και τον ΟΗΕ, έχουν ανταποκριθεί στα δημοκρατικά πρότυπα της ΕΕ και προστατεύονται από το ελληνικό κράτος, το αντίθετο συμβαίνει στην περιοχή της Χιμάρας και όχι μόνο στην Αλβανία.

Φανταστείτε η Αλβανία, η υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ χώρα, δεν έχει ακόμη εκπληρώσει το νόμο με τα πρότυπα για αυτοδήλωση εθνότητας, την παραμονή της διαδικασίας της Γενικής Απογραφής, ενώ είναι περήφανη που έχει καταμετρήσει όλες τις αγελάδες και τα βοοειδή.



Μια μικρή ανάμνηση, αλλά πιο σημαντική, του 1997 από την ιταλική εφημερίδα La Repubblica, για τις εξελίξεις στην Αλβανία και σε όλα τα Βαλκάνια...





«Η Αλβανία εμπλέκεται σε έναν εμφύλιο πόλεμο, ο οποίος θα έχει γεωπολιτικές συνέπειες, ενώ πιστεύεται ότι το ελληνοαμερικανικό λόμπι έχει βάλει στο στόχαστρο τη Νότια Αλβανία, τη Βόρεια Ήπειρο, ως αποτέλεσμα της μεγάλης λαϊκής δυσαρέσκειας κατά του καθεστώτος του Σαλί Μπερίσα, πτώχευση εταιρειών "Pyramids Schemes" αλλά στην πραγματικότητα παραβίαση των ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας και δημιουργία ντόμινο, σε όλα τα Βαλκάνια, Μαυροβούνιο, Δημοκρατία του Κοσσυφοπεδίου, Μακεδονία, μέχρι τους Βούλγαρους και Έλληνες Θρακιώτες».

Εφημερίδα La Repubblica,  Μάρτιος 1997

Ένας από τους λόγους για τον πόλεμο στην Ουκρανία ήταν ότι αυτή η χώρα παραβίασε τις ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα των Ρώσων, οι οποίοι, τα τελευταία χρόνια, δεν είχαν καν εθνικό καθεστώς. Τα Ρωσικά καταργήθηκαν ως επίσημη γλώσσα στην Ουκρανία, παρά το γεγονός ότι ήταν η πιο ευρέως ομιλούμενη γλώσσα στη χώρα.

Τουρκία Ελλάδα, έχουν μια μακρά διαμάχη μεταξύ τους. Ενώ κατά καιρούς οι Έλληνες αναγκάζονταν να εγκαταλείψουν την Τουρκία ως λόγος για να αντιταχθεί το τουρκικό κράτος στις ελευθερίες και τα δικαιώματά τους, τώρα είναι η Τουρκία που ζητά την Ελλάδα υπόλογη για τις συνθήκες της «τουρκικής» μειονότητας στη Θράκη. Ως γνωστόν, η Ελλάδα ανέκαθεν ύψωνε τη φωνή της στην ΕΕ, για τις παρεμβάσεις της Τουρκίας, αλλά αυτή τη φορά, φαίνεται ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά. Οι οργανώσεις της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη ισχυρίζονται ότι είναι Τούρκοι, ενώ η Ελλάδα δεν τους αναγνωρίζει, είναι μουσουλμανισμένοι Έλληνες, λέει. Παρόλα αυτά, οι μουσουλμάνοι της Θράκης, που νομίζουν ότι είναι Τούρκοι, βιώνουν τα ίδια συμπτώματα που ισχυρίζονται οι Έλληνες της Βορείου Ηπείρου, καθώς ούτε αυτά αναγνωρίζονται από την Αλβανία, όπως ο Αυλώνας, η Χιμάρα, η Κορίτσα κ.λπ.

Κι όμως, η κυβέρνηση της Αλβανίας κατάφερε μέσα σε λίγα χρόνια να εξαπολύσει εισβολικές επιθέσεις, στο όνομα της τουριστικής ανάπτυξης, καταλαμβάνοντας εδάφη που ανήκουν στους Έλληνες της Χιμάρας. Αυτό έχει οδηγήσει σε μια κατάσταση μεροληπτικής και εξευτελιστικής για την ελληνική κοινότητα, για την οποία έχει εγκαταλειφθεί από την Ελλάδα. Φανταστείτε η Αλβανία, η υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ χώρα, δεν έχει ακόμη εκπληρώσει το νόμο με τα πρότυπα για αυτοδήλωση εθνότητας, την παραμονή της διαδικασίας της Γενικής Απογραφής, ενώ είναι περήφανη που έχει καταμετρήσει όλες τις αγελάδες και τα βοοειδή.

Ας κάνουμε μερικές ερωτήσεις:

Πώς θα ενεργήσει η Ελλάδα εάν κάνει δημοψήφισμα για την ίδρυση αυτονομίας, αυτοδιοίκησης ή ένωσης με την Τουρκία; Μπορεί η κατάσταση να κλιμακωθεί, όπως στην Ουκρανία, όπου η Ρωσία χρησιμοποίησε στρατιωτική δύναμη εναντίον της, λόγω της κακομεταχείρισης της ρωσικής μειονότητας στην Ουκρανία;

Αυτό το φαινόμενο ντόμινο, τι θα φέρει στον πληθυσμό της Βορείου Ηπείρου που οι διώξεις τους από το αλβανικό κράτος έχουν φτάσει στο αποκορύφωμά τους; Ποια μέτρα θα λάβει η Ελλάδα; Δεν θα έπρεπε να εξαλειφθεί τελείως ο Ελληνισμός της Βορείου Ηπείρου μέχρι να λυθεί το άλυτο θέμα με τους Θρακιώτες μουσουλμάνους; Με τις ενέργειες που κάνει, μη λογοδοτώντας τα Τίρανα για αυτήν την ανησυχητική κατάσταση κατοχής, δεν σημαίνει ότι «το εθνικό συμφέρον της Ελλάδας, επί του παρόντος, είναι να διαπραγματευτεί με τα Τίρανα, για να εξαφανίσει τον Ελληνισμό; Τα πρακτικά στοιχεία μας δείχνουν ότι αυτό συμβαίνει και η Ελλάδα συμφωνεί με αυτό.

Τι θα συμβεί αν η Ελλάδα αναγνωρίσει το Κόσοβο;

Εάν η Ελλάδα αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο, (χωρίς να ανταλλάξει το ενδιαφέρον της για τη Βόρεια Ήπειρο) η εσωτερική πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα θα κλιμακωθεί, καθώς σημαίνει ότι το ελληνικό κράτος αναγνωρίζει τη Μεγάλη Αλβανία, (παρόλο που αποτελείται από δύο κράτη, την Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο και όχι ένα σύνολο). ένα ψευδο-γεωπολιτικό πλάσμα που έχει αγνοηθεί ιστορικά από τις βαλκανικές χώρες, λόγω της δημιουργίας ενός οθωμανικού κυρίαρχου κράτους στα Βαλκάνια, στα ιστορικά τους εδάφη. 

Η αλβανική κυβέρνηση, όποτε η Ελλάδα εγείρει καταγγελίες στην ΕΕ, για παραβιάσεις των ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ελλήνων της Χιμάρας, απαντά στην Αθήνα με τον ίδιο τρόπο, υπενθυμίζοντάς της ότι «η ίδια η Ελλάδα έχει τα ίδια προβλήματα με την τουρκική μειονότητα. παρόλο που είναι κράτος μέλος της ΕΕ», και εν τω μεταξύ η Αθήνα εκφράζει χωρίς επιφυλάξεις τη μεσολάβηση για ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ. Πώς το καταλαβαίνουμε αυτό, ενώ το έδαφος της Χιμάρας κατά 70% καταλαμβάνεται από Αλβανούς Μουσουλμάνους και Καθολικούς που συνδέονται με τη μαφία και τους ολιγάρχες, ανατρέποντας την εθνοτική ισορροπία και τα ιστορικά εθνοτικά πρότυπα της περιοχής?

Wednesday, May 4, 2022

Ιωάννης Μάζης: Γιατί η Ευρώπη είναι ένα φάντασμα

SManalysis


Directus
3 Μαΐου, 2022
 

ΗΕυρώπη είτε θα προσπαθήσει να αποκτήσει αυτοπροστασία στον τομέα της άμυνας, της οικονομίας, της πολιτικής και του πολιτισμού είτε θα συνεχίσει να σύρεται πίσω από το άρμα της Ουάσινγκτον, η οποία ανάλογα με τη διακυβέρνηση (administration) που διατρέχει, Δημοκρατικοί ή Ρεπουμπλικανοί, θα προσπαθεί να διεκδικεί την ηγεμονική της θέση στον κόσμο. Γι’αυτόν τον λόγο η επανεκλογή Μακρόν δίνει μία ελπίδα σε επίπεδο ευρωπαϊκής στρατηγικής. Δεν έχουμε παρά να δούμε ξανά την ομιλία του Γάλλου προέδρου Μακρόν στην Πνύκα, για να δούμε, ότι είχε συνειδητοποιήσει εγκαίρως τι γίνεται και είχε μιλήσει για ευρωπαϊκή κυριαρχία. Δυστυχώς η Ευρώπη είναι ένα φάντασμα, το οποίο κυνηγάμε κάποιοι ονειροπόλοι, αλλά οι πολιτικές ηγεσίες, δεν έχουν πειστεί, ότι πρέπει να το δημιουργήσουν. Αν η Ευρώπη δεν αποκτήσει αυτήν την ευρωπαϊκή αυτοσυνειδησία, ούτως ώστε να μην άγεται και να μη φέρεται παρά μόνο να λειτουργεί ως ένα μονωτικό στις ηγεμονικές δυνάμεις που κατά καιρούς θυμούνται, ότι είναι ηγεμονικές, τότε δυστυχώς δεν μπορούμε να ελπίζουμε στο καλύτερο.


Να χωνέψουμε, ότι το ΝΑΤΟ δεν είναι Ευρώπη. Είναι το μακρύ χέρι των ΗΠΑ στην Ευρώπη. Η Ευρώπη αυτό που πρέπει να κάνει είναι φτιάξει τους τέσσερις γεωπολιτικούς πυλώνες, να φροντίσουν τα κυρίαρχα ευρωπαϊκά κράτη, να μην κοιτούν μόνο τον εαυτό τους, να αποκτήσουν πραγματική ασφάλεια, ευρωπαϊκή. Να αυτονομείται στα επί μέρους σημεία ή να μπορεί να διαπλάθει με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ την πολιτική του ΝΑΤΟ. Να διαπλάθει με σημαντική συμβολή, λαμβάνοντας υπόψιν τα ευρωπαϊκά συμφέροντα. Αυτήν τη στιγμή 10 χώρες της Ευρώπης αποστασιοποιούνται για τις κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας. Είναι καλύτερο αυτό ή μήπως γινόμαστε ρεζίλι;

Γυρνά πίσω η ιστορία; Κανείς δεν ξέρει τι σημαίνει το εμπρός της ιστορίας. Αν το ξέραμε θα ήμασταν θεοί. Αυτό που ξέρουμε, ότι από τη στιγμή που οι εντάσεις εξαπλώνονται σαν μία κηλίδα λάδι πάνω σε τραπεζομάντηλο είναι ξεκάθαρο, ότι κάποια μέρα το τραπεζομάντηλο θα καταστραφεί. Εδώ έχουμε πόλεμο ΗΠΑ-Ρωσίας μέχρι τελευταίου Ουκρανού. Αυτή είναι η κυνική πραγματικότητα.

Ο καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής Θεωρίας, Ιωάννης Μάζης, στο Ράδιο Θεσσαλονίκη 94,5 FM, στις 3 Μαΐου 2022.

Tuesday, May 3, 2022

Τα Τίρανα σε σταυροδρόμι ή γεωπολιτικές εξελίξεις?




Σταυρη Μάρκο  


Οι πρώην πρεσβευτές των ΗΠΑ, καλούνται επειγόντως Έκτακτη συνάντηση για την Αλβανία και τα Βαλκάνια 
στην Ουάσιγκτον. Εκτός από το τι θα συμβεί στο αλβανικό επίκεντρο, μια από τις πιο συγκεντρωμένες χώρες της αμερικανικής διοίκησης στα Βαλκάνια, κάνουμε μια ανάλυση των εξελίξεων που θα μπορούσαν να επηρεάσουν ολόκληρα τα Βαλκάνια.

Στο επίκεντρο της φωτογραφίας έχουμε ένα  κορυφαο  της αμερικανικής διπλωματίας James Geffrey, αλλά και μια άλλη διπλωμάτη, της κρίσης του Εμφυλίου στην Αλβανία, 1997, Marisa Lino. Το πρόβλημα της ανόδου του αντιαμερικανισμού στην Αλβανία και ειδικά στα Βαλκάνια λόγω των Σέρβων, ειδικά με την περίπτωση του αρχηγού της αντιπολίτευσης, Μπερίσα, μπορεί να μας φέρει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στα Βαλκάνια.

Δεν μπορούμε να μετρήσουμε τα σενάρια που καθορίζονται από τον πόλεμο στην Ουκρανία, για τα οποία οι συνέπειες μπορεί να είναι πολλά,, αλλά το πιο σημαντικό, η διαίρεση της Ουκρανίας σε τρία μέρη, καθορίζουν τις μελλοντικές πολιτικές των ΗΠΑ στα Βαλκάνια.

Ωστόσο, μια τέτοια συνάντηση, με γεωπολιτικό υπόβαθρο, μπορεί να υπαινίσσεται και να πιστεύει ότι δεν πάνε όλα καλά με τις δυτικές πολιτικές για ειρηνική διχοτόμηση στα βαλκανικά σύνορα, αν αναλογιστούμε, Κροάτες με Σέρβους, Αλβανούς με Σέρβους, Μαυροβούνιο με Αλβανό πρωθυπουργό ή Βόρεια Μακεδονία που προκάλεσε τους θανάτους μετά την απογραφή, σε Αθήνα, Βελιγράδι και Σόφια. Πρέπει λοιπόν να επικεντρωθούμε στις ημιτελείς δουλειές στα Βαλκάνια.



Αμερικανικές ειδικές δυνάμεις το 1997, κατά την απόβαση στα Τίρανα για την εκκένωση Αμερικανών διπλωματών ...


Γιατί?

Φυσικά υπάρχουν εκπλήξεις, η Ουάσιγκτον προχωρά σε ένα Σχέδιο Β για τη διχοτόμηση των Βαλκανίων για το οποίο ο χρόνος δεν περιμένει. Μητσοτάκης και Ερντογάν θα κληθούν τις επόμενες ημέρες στην Ουάσιγκτον, μια μεγάλη διπλωματική σύγκρουση και κούρσα εξοπλισμών, για να επιλύσουν θαλάσσια ζητήματα 100 ετών. Το Πεντάγωνο διαθέτει περίπου 20.000 στρατιώτες και οπλισμούς σε όλα τα Βαλκάνια για να αντέξει ένα κίνημα πριν η Ρωσία και η Κίνα πατήσουν το πόδι τους στα Βαλκάνια. 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες βλέπουν την Ελλάδα ως τον πιο στρατηγικό εταίρο στα Βαλκάνια και δεσμεύονται να ενεργοποιήσουν τα Νοτιοδυτικά Βαλκάνια, ως σημείο εκκίνησης για γεωπολιτικές μεταρρυθμίσεις αλλά και ως χώρα που παρέχει στρατιωτική και πολιτική υποδομή.

Οι Αλβανοί ελπίζουν να λύσουν, όπως πάντα, τις εθνικές τους ελπίδες για μια Μεγάλη Αλβανία μέσω των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ, ενώ οι ίδιοι δεν έχουν κανένα σχέδιο για το πώς μπορούν να αντιμετωπίσουν τις εμπόλεμες καταστάσεις χωρίς τη βοήθεια ισχυρών κρατών.

Δραματικά τα νέα από την Αλβανία. Η τελευταία έκθεση του Υπουργείου Εξωτερικών ΗΠΑ για την Αλβανία, δείχνει ξεκάθαρα ότι οι ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα παραβιάζονται από το πιο διεφθαρμένο κράτος στην Ευρώπη, την αλβανική κυβέρνηση. Στην Αλβανία τίποτα δεν λειτουργεί, η δικαιοσύνη γονατίζει, η αντιπολίτευση συνεχίζει να αιχμαλωτίζεται από τον αντιαμερικανό ηγέτη Σαλί Μπερίσα, κάτι που κοστίζει τη δημοκρατία στην Αλβανία, η χώρα έχει περάσει σε ένα περίπλοκο αστυνομικό καθεστώς λόγω αποσταθεροποιητικών καταστάσεων. Πολύ αγανακτισμένοι οι πολίτες για την αύξηση των τιμών και την αλαζονεία των κρατικών θεσμών.

Αλλά πρέπει να έχουμε κατά νου το γεγονός ότι έχουμε ημιτελή Βαλκάνια και ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί βίαια από τη Ρωσία. Έχουμε μια πρώην Γιουγκοσλαβία που δεν υπάρχει από τα τέλη της δεκαετίας του 1990, η οποία είχε ένα ομοσπονδιακό και αυτόνομο σύστημα σε πολλές δημοκρατίες, αλλά που θεωρεί ότι η απελευθέρωση που επέφερε η Δύση στις εθνοτικές σχέσεις, όπως στην Αλβανία, το Μαυροβούνιο ή τη Βόρεια Μακεδονία, χωρίς προβλήματα και ευρωπαϊκή διευθέτηση, ενώ αντιμετωπίζουν το ίδιο αυτόνομο σύστημα παρόμοιο με την πρώην Γιουγκοσλαβία, δύο χώρες, όπως η Βοσνία και το Κοσσυφοπέδιο, που περιλαμβάνονταν αποκλειστικά σε αυτόνομα εδάφη, μια ομοιότητα με την πρώην Γιουγκοσλαβία.

Λίγοι ξέρουν πώς να μεταφράσουν αυτή τη συνάντηση στα Τίρανα, αλλά οι Αμερικανοί πρεσβευτές που έχουν υπηρετήσει στην Αλβανία, έχουν μια ιδιαίτερη εμπειρία, από τον 1991, μέχρι την ανάκαμψη αυτής της χώρας, η οποία έχει περάσει δύο στρατιωτικές αποστολές από τον ΟΗΕ, το 1991 και 1997, μια χώρα που έχει ενταχθεί στο ΝΑΤΟ λόγω της ανάγκης και της επιρροής που είχε η Δύση αλλά όχι από το επίπεδο των δημοκρατικών θεσμών που θα έπρεπε να έχει σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Ας θυμηθούμε ότι η Αλβανία παρουσιάζεται ως η χώρα με δυνατότητες ένταξης στην ΕΕ, με το υψηλότερο επίπεδο διαφθοράς στη χώρα και η τελευταία χώρα στην Ευρώπη για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών. Αρκεί να θυμηθούμε τις διακρίσεις σε βάρος των Ελλήνων στη Χιμάρα, τη λεηλασία των εδαφών υπέρ των Αλβανών ολιγαρχών και των μέσων ενημέρωσης με τη βοήθεια της εθνικής κρατικής στρατηγικής του Σχεδίου Μεγάλης Αλβανίας, για να καταλάβουν και να πραγματοποιήσουν εθνοκάθαρση σε όλη την παράκτια επικράτεια από τον Αυλώνα. Χιμάρα και Αγία Σαράντα, κατά των Ελλήνων.

Related: https://www.c-span.org/video/?79696-1/albanian-crisis