Monday, September 26, 2022

Μετά τον ασκούντα καθήκοντα πρωθυπουργού Abazovic, εκκλήσεις από το φιλοσερβικό κόμμα για απομάκρυνση του Προέδρου Djukanovic από την Προεδρία

SManalysis




Μάντιτς: «Ο Τζουκάνοβιτς παραβίασε το Σύνταγμα, θα απολυθεί»

Ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου, Milo Djukanović, παραβίασε το Σύνταγμα όταν προέβη σε ενέργειες κατά τη διαδικασία εκλογής νέας κυβέρνησης, λέει ο Andrija Mandić.


Ένας από τους ηγέτες του Δημοκρατικού Μετώπου δηλώνει ότι αυτός είναι ο λόγος που όλοι οι βουλευτές της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας από τις εκλογές της 30ης Αυγούστου 2020 υπέγραψαν την πρωτοβουλία για την απόλυση του Τζουκάνοβιτς και ότι η διαδικασία θα ακολουθήσει σύντομα.

Ο Μάντιτς επισημαίνει ότι αναμφίβολα διαπιστώθηκε ότι υπάρχει σαφής πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο του Μαυροβουνίου που πρότεινε εντολή για τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης και επισημαίνει ότι ο Τζουκάνοβιτς ήταν υποχρεωμένος από το Σύνταγμα να καλέσει εκπροσώπους όλων των κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Συνέλευση σε διαβουλεύσεις για την εντολή για τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης, αλλά ότι δεν το έκανε.

«Η βία και η αντισυνταγματική συμπεριφορά του προέδρου δεν είναι ανεκτές, ειδικά αφού δεν είναι μόνο παραβίαση του Συντάγματος, αλλά και εγκληματική πράξη κατάχρησης υπηρεσιακής αποστολής», είπε ο Μάντιτς σε συνέντευξή του στη «Novosti».

Ισχυρίζεται ότι ο πρόεδρος χρησιμοποίησε το αξίωμά του για να επιτύχει το όφελος του δικού του και της πολιτικής του, και κατά του Μαυροβουνίου και των πολιτών του, παραβιάζοντας το Σύνταγμα και τους νόμους, κάτι που απαγορεύεται και τιμωρείται, και λέει ότι το σωστό μέρος για να επιβληθεί η τιμωρία είναι το Κοινοβούλιο του Μαυροβούνιο.

Όταν ρωτήθηκε εάν το URA έδωσε υπογραφές για τον Μίοντραγκ Λέκιτς ως εκπρόσωπο ή όχι, ο Μάντιτς είπε ότι το URA υπέγραψε όλα όσα υπέγραψαν τα άλλα κόμματα της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.

Εξήγησε ότι πρώτα όλοι υπέγραψαν μια πολιτική συμφωνία στην οποία δεσμεύτηκαν να σχηματίσουν νέα κυβέρνηση μετά την πτώση του υπουργικού συμβουλίου του Dritan Abazović και ότι κανείς δεν θα έκανε καμία διευθέτηση με το κόμμα του Djukanović.

«Στη συνέχεια αποφασίσαμε να ενημερώσουμε το κοινό μεμονωμένα, και επιβεβαιώσαμε με υπογραφές, ότι ο Λέκιτς είναι ο υποψήφιος πρωθυπουργός και τελικά όλοι υπέγραψαν και θέσαμε στην κοινοβουλευτική διαδικασία την πρωτοβουλία απομάκρυνσης του Τζουκάνοβιτς για παραβίαση του Συντάγματος», είπε. Μάντιτς.

Ανέφερε ότι σύμφωνα με το Σύνταγμα, οι υπογραφές για την εντολή δεν είναι υποχρεωτικές, αλλά τις επισυνάπτουν και στον Τζουκάνοβιτς, ο οποίος, όπως λέει, το αγνοεί, προσπαθώντας να προκαλέσει κρίση, νομίζοντας ότι θα έχει κάποιο όφελος από αυτό.

Ο Μάντιτς είπε ότι δεν είναι δύσκολο να συμπεράνουμε πώς θα καταλήξει ο πρόεδρος που θα προσπαθήσει να διαλύσει τη Συνέλευση αντίθετα με το Σύνταγμα.

«Δεν θα επιτρέψουμε στον Τζουκάνοβιτς να ανατρέψει το Κοινοβούλιο, αλλά θα προστατεύσουμε τη χώρα από την καταστροφική και αντισυνταγματική συμπεριφορά του, χρησιμοποιώντας το δικαίωμα που δίνει το Σύνταγμα στο Κοινοβούλιο να αποπέμψει τον Πρόεδρο του Μαυροβουνίου», είπε ο Μάντιτς.