Saturday, March 17, 2018
Τρία αμερικανικά αεροπλανοφόρα από Μεσόγειο-Περσικό-Ερυθρά ετοιμάζονται για ισοπέδωση της Συρίας
SManalysis
Δημοσίευση: 17 Μαρτίου 2018, 5:15 μμ | Ανανέωση: Μάρτιος 17, 2018 PENTAPOSTAGMA
Σε έκτακτη ενημέρωση προχώρησε πριν λίγο το Γενικό Επιτελείο Στρατού της Ρωσίας αναφέροντας πως αμερικανικά αεροπλανοφόρα μαζί με τις ομάδες μάχης τους προετοιμάζονται για επίθεση στην Συρία από Μεσόγειο-Περσικό Κόλπο και Ερυθρά Θάλασσα.
Η εξέλιξη αυτή δεν είναι καθόλου τυχαία καθώς όπως έχουμε ήδη αναφέρει το έδαφος έχει προετοιμασθεί με την επίθεση στο βρετανικό Salisbury και την συντριβή του αμερικανικού ελικοπτερου στα σύνορα Συρίας-Ιράκ με 7 αμερικανούς νεκρούς.
«Παρατηρήσαμε ότι οι ναυτικές δυνάμεις των ΗΠΑ, τα αεροπλανοφόρα τους μαζί με τις ομάδες μάχης προετοιμάζονται για πιθανή επίθεση στην Συρία. Οι ομάδες μάχης φέρουν πυραύλους κρουζ και έχουν αναπτυχθεί στην Ανατολική Μεσόγειο, στον Περσικό Κόλπο και στην Ερυθρά Θάλασσα» είπε ο εκπρόσωπος του ρωσικού ΓΕΕΘΑ, Sergey Rudskoy.
Ο Rudskoy πρόσθεσε ότι προετοιμάζονται «false flag» χημικές επιθέσεις και αυτές οι προβοκάτσιες θα λειτουργήσουν ως προοίμιο πιθανών αμερικανικών επιθέσεων.
«Εχουμε αξιόπιστες πληροφορίες στην διάθεση μας ότι Αμερικανοί σύμβουλοι έχουν εκπαιδεύσει έναν αριθμό τρομοκρατών στα περίχωρα της πόλης Al-Tanf (εκεί κοντά έπεσε το αμερικανικό ελικόπτερο προχτές). Από εκεί θα ξεκινήσουν προβοκάτσιες με χρήση χημικών στην νότια Συρία».
«Νωρίτερα τον Μάρτιο οι ομάδες δολιοφθορέων είχαν αναπτυχθεί στην ανατολική ζώνη αποκλιμάκωσης στην πόλη Deraa όπου υπήρχαν μονάδες του αυτοαποκαλούμενου FSA».
«Προετοιμάζουν σειρά χημικών επιθέσεων. Θα χρησιμοποιήσουν το γεγονός αυτό για να κατηγορήσουν τις κυβερνητικές δυνάμεις».
«Τα συστατικά για την παραγωγή χημικών όπλων έχουν παραδοθεί στη νότια ζώνη αποκλιμάκωσης υπό τις οδηγίες «ανθρωπιστικών» κονβόι του NGO».
«Μέλη της Hayat Tahrir al-Sham (Jabhat al-Nusra) και της οργάνωσης «Λευκά Κράνη» προετοιμάζουν χημική επίθεση στις περιοχές Alghabit και Kalbb Lusa 25 χλμ βορειοδυτικά της Ιντλίμπ».
«Οι τρομοκράτες έχουν 20 κοντέινερ γεμάτα χλωρίνη»
Στην Ερυθρά Θάλασσα εντοπίστηκε το αμερικανικό αντιτορπιλικό USS Derbyship DDG 102 ενώ το αεροπλανοφόρο THEODORE ROOSEVELT CVN71 μαζί με την ομάδα του του έχει λάβει ήδη θέσεις μάχης στον Περσικό Κόλπο. Στην Α.Μεσόγειο όπως αναφέραμε και χτες βρίσκεται ο 6ος Στόλος με μονάδες επιφανείας και υποβρύχια.
Τέσσερα αμερικανικά πλοία και συγκεκριμένα τα USS Oak Hill, Iwo Jima, USS New York, USNS William Mclean ενώθηκαν με τις ισραηλινές δυνάμεις και εκτέλεσαν ασκήσεις.
Φαίνεται ότι είμαστε πολύ κοντά σε τρομαχτικά γεγονότα.
Η μεγάλη κοινή στρατιωτική άσκηση ΗΠΑ-Ισραήλ καθώς και οι 2 ισραηλινές που αφορούσαν πόλεμο σε 5 μέτωπα ολοκληρώθηκαν πριν λίγα 24ωρα.
Ισραηλινός ανώτατος αξιωματικός δήλωσε ότι το σενάριο της άσκησης προσομοιώνει «ρωσικό πρόβλημα» με την χώρα του, ενώ ξεκινά μια μαζική επίθεση στον κυβερνοχώρο, επιθέσεις πυραύλων του «κόκκινου εχθρού» με εκατοντάδες Ισραηλινούς να χάνουν την ζωή τους .
Οι Ισραηλινοί όπως θα δείτε σε Βίντεο κινητοποίησαν ότι διέθεταν ενώ την γενική στρατιωτική κινητοποίηση επέβλεψαν ο αρχηγός των ισραηλινών ΕΔ, Gadi Eisenkot, με τον Διοικητή της US EUCOM ,Curtis M. Scaparrotti.
Αμερικανοί Πεζοναύτες, χοβερκραφτ, V-22 Ospreys, IronDome, Patriot PAC-3, Arrow 2/3, η «Σφεντόνα του Δαβίδ» , THAAD, TPY-2 ενεργοποιήθηκαν.
Οι Αλβανοί του Μαυροβουνίου ζητούν ανεξαρτησία
SManalysis
Μάρτιος 17, 2018. Echedoros
«Οι αυτόχθονες Αλβανοί, που ζουν ελεγχόμενοι από το κακώς διαχειριζόμενο μονοεθνικό κράτος του Μαυροβουνίου, θέλουν να οργανώσουν και να οικοδομήσουν μια πολιτική πλατφόρμα πολιτικής, πολιτιστικής και οικονομικής ανεξαρτησίας από το μη δημοκρατικό κράτος του Μαυροβουνίου», γράφει το αλβανικό δημοσίευμα.
Οι ιστορικοί θησαυροί, Πλάβε και Γκούτσι, Τιβάρ και Ούλτσινι, σύντομα θα ανακηρυχθούν «Δημοκρατία των Αλβανών του Μαυροβουνίου».
Μια δημοκρατία ή μια κοινότητα που θα έχει στοιχεία κρατικής εξουσίας στο Μαυροβούνιο. Οι Αλβανοί αποτελούν περίπου το 15 τοις εκατό σε αυτό το αντιδημοκρατικό κράτος, σημειώνεται χαρακτηριστικά.
Το σχέδιο νόμου που ψηφίσθηκε δεν επιτρέπει τη χρήση εθνικών συμβόλων σε περιοχές, όπου η συμμετοχή της μειοψηφίας είναι κάτω από το επίπεδο του 5%. Και αυτό πρέπει να αλλάξει.
Οι Αλβανοί στα ιστορικά και εθνικά εδάφη του Μαυροβουνίου επιθυμούν να έχουν τα ίδια δικαιώματα που έχουν οι Σέρβοι στο ‘πολυεθνικό’ Κοσσυφοπέδιο όπου το 95% του πληθυσμού είναι Αλβανοί.
Εδώ, δεν υπάρχει δικαίωμα πληροφόρησης στην αλβανική γλώσσα και σε αυτήν την χώρα δεν υπάρχουν αρκετά σχολεία αλβανικής γλώσσας.
Οι Αλβανοί σε αυτό το κράτος δεν εκπροσωπούνται στους δημόσιους θεσμούς. Η ανεργία των Αλβανών είναι εξαιρετικά υψηλή. Ο εθνικός καθαρισμός βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο. Η αφομοίωση μέσω της σερβικής γλώσσας είναι παθογόνα. Η αλβανική ιδέα είναι εξαφανισμένη.
Για αυτό, οι Αλβανοί στο Μαυροβούνιο σήμερα λένε ανοιχτά:
«Είμαστε και εμείς μέρος του αλβανικού έθνους. Είμαστε μέρος του έθνους που μοιράζεται στα Τίρανα, στην Πρίστινα, στα Σκόπια. Δεν είμαι εθνικά Μαυροβούνιοι, είτε Βόσνιοι ή Σέρβοι: θέλουμε αλβανικά δημοτικά σχολεία, γυμνάσια και πανεπιστήμιο στην αλβανική γλώσσα, θέλουμε απασχόληση, ασφάλεια και αναγνώριση και σεβασμό στην ταυτότητά μας».…
Πόσοι Έλληνες δηλώνουν έτοιμοι να πολεμήσουν αν χρειαστεί; Δημοσκόπηση
SManalysis
Από Π. Καρβουνόπουλος - 17/03/2018 Militaire
Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε στο twitter από το The Spectator Index,το 54% των Ελλήνων είναι έτοιμοι αν χρειαστεί να πολεμήσουν για τη χώρα. Αυτό το ποσοστό μας φέρνει στην έκτη θέση των συνολικά 17 χωρών που περιλαμβάνει η δημοσκόπηση. Προηγούνται οι Σουηδία με 55%, το Κόσοβο με 58%, η Ρωσία με 59 ,η Ουκρανία με 62 και πρώτη η Φινλανδία με 74%!
Όσοι ανέμεναν υψηλότερο ποσοστό θα πρέπει πρώτα απ΄ όλα να αναλογιστούν τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί πολλά χρόνια τώρα στην ελληνική κοινωνία. Η απαξίωση οποιουδήποτε θέματος έχει να κάνει με την Εθνική Άμυνα, αλλά και την εξωτερική πολιτική διαρκής. Η έννοια πατριωτισμός ταυτίστηκε κακώς -χαρίστηκε στην πραγματικότητα- με τον εθνικισμό. Όποιος τολμούσε να αναρωτηθεί απλώς “μήπως η ελληνοτουρκική φιλία είναι μύθευμα”, χαρακτηριζόταν αυτομάτως “πολεμοκάπηλος”.
Η συζήτηση για την υπεράσπιση κυριαρχικών δικαιωμάτων ήταν για τους “γραφικούς” και όσοι προειδοποιούσαν για τους κινδύνους που καραδοκούν απλά “πολεμοχαρής”. Προσθέστε και τις ισχυρές δόσεις εκμάθησης τουρκικής γλώσσας από τα άφθονα “τηλεοπτικά σκουπίδια” που παίζουν όλη μέρα τα τηλεοπτικά κανάλια και νομίζουμε ότι θα δείτε το 54% με απολύτως θετική ματιά
Friday, March 16, 2018
Δύο πρότυπα των Τιράνων, μια επαίσχυντη πρόκληση για τη Δύση ...
SManalysis
Τα Τίρανα χαιρετίζει την έγκριση από το κοινοβούλιο της αλβανικής γλώσσας στα Σκόπια, αλλά ξεχνά ότι σύντομα θα πρέπει να αναγνωρίσει την επίσημη ελληνική γλώσσα στην Αλβανία
Η επίσημη αλβανική γλώσσα από ΠΓΔΜ, δόθηκε από Πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα, ο οποίος παρουσίασε την πλατφόρμα της ομοσπονδιοποίησης της ΠΓΔΜ, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Ράμα, που πραγματοποιήθηκε εθνικού καθαρισμού στη Χιμάρα, και δεν γνωρίζει την περιοχή, που κατοικείται από Έλληνες .
Στο Υπουργείο εξωτερικών της Αλβανίας, υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να αναβάλει συμφωνία με την Ελλάδα, καθώς, δεν είναι διατεθειμένοι να επιλύσει τα ζητήματα που απορρέουν από διεθνείς συμβάσεις μειονότητας, όπου, μεταξύ άλλων, η ελληνική κοινότητα, πρέπει να κερδίσει όλα τα δικαιώματα στην αυτοδιάθεση (εκτός των μειονοτικών περιοχών της δικτατορίας), καθώς και των Αλβανών στην ΠΓΔΜ.
Στο ίδιο μήκος κύματος, την παραμονή και άλλα αλβανικά κόμματα στα Τίρανα, συμπεριλαμβανομένης και της αντιπολίτευσης, ο οποίος καταγόταν ενθουσιασμό, την ψηφοφορία για την επίσημη αλβανική γλώσσα, στην ΠΓΔΜ. Αναφορικά με αυτό το γεγονός, μια μεταρρύθμιση κίνηση προς την κυβέρνηση Zajev σε συνασπισμό με αλβανικά κόμματα, για να μην βρίσκουν καμία αντανάκλαση στα Τίρανα, οι Αλβανοί πολιτικοί, οι οποίοι ενοχοποιούνται τα ναρκωτικά και την υψηλή διαφθορά, ως «απαράβατο» από τη Δύση, ενώ δεν από τις μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένου του κεφαλαίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα ιδιοκτησίας και των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, ούτε θέλουν να λύσουν.
Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση των Τιράνων ξεκίνησε μια πρωτοβουλία για να εμποδίσει έναν νόμο που επιβλήθηκε από το αλβανικό κοινοβούλιο από το 1991 επί της περιουσίας, αλλά αυτή η απόφαση αντιμετωπίζεται με αμφίβολο τρόπο από τους Έλληνες στην περιοχή της Χειμάρας, ενώ μια ενεργητική παρέμβαση της Αθήνας πρέπει να είναι καθώς και η κατασκευή των αλβανικών ολιγαρχών, οι οποίες συνεχίζονται μέρα και νύχτα στην περιοχή της Χειμάρας. Οι αναλυτές στα Τίρανα εξετάζουν τις πιέσεις της Αθήνας να περάσουν τη Χιμάρα ως μειονοτική περιοχή, ξεχνώντας το πρότυπο των Αλβανών στην ΠΓΔΜ.
Αλβανία: Συνελήφθη σχεδόν όλο το δημοτικό συμβούλιο στη Λέζα
SManalysis
Μάρτιος 16, 2018. Echedoros
Τίρανα.
Για πλαστογράφηση εγγράφων, παράνομες κατασχέσεις οικοπέδων και άλλες κατηγορίες, συνελήφθη ο δήμαρχος της παράκτιας πόλης Λέζα, Φραν Φροκάι μαζί με άλλους 22 δημοτικούς συμβούλους και οδηγήθηκαν στη αστυνομία σήμερα το μεσημέρι, σημειώνουν αλβανικά δημοσιεύματα.
Ο Φροκάι μαζί με άλλους 7 υπαλλήλους προέβησαν σε κατάχρηση εξουσίας με αντικείμενο το όφελος αγροτεμαχίων στην ακτή.
Ο δήμαρχος της πόλης αυτής μαζί με δημοτικούς συμβούλους του Σοσιαλιστικού Κόμματος, αλλά και του Δημοκρατικού Κόμματος, κατηγορούνται για πλαστογράφηση εγγράφων ιδιοκτησίας γης, αρπαγή αγροτεμαχίων από ιδιοκτήτες και μεταβίβασή τους σε άλλους οι οποίοι έχουν ήδη χτίσει ξενοδοχεία και εξοχικές κατοικίες.
(Στοιχεία από panorama.com.al, 27.al, vizionplus.tv)
«Ο σερβικός στρατός θα επιστρέψει στο Κοσσυφοπέδιο» λένε τα ΜΜΕ του Βελιγραδίου
SManalysis
Μάρτιος 16, 2018. Echedoros
Αλβανικό δημοσίευμα αναφέρει ότι ο σερβικός στρατός προειδοποιεί ότι αν κινδυνεύσει ο σερβικός πληθυσμός του Κοσσυφοπεδίου θα επέμβει.
Γράφει το δημοσίευμα:
Οι Σέρβοι δεν υποχωρούν και χωρίς να χάνουν ευκαιρία θέλουν να πραγματοποιήσουν το παλιό τους όνειρο, από το οποίο δεν έχουν ξεχάσει: να επιστρέψει ο σερβικός στρατός στο Κοσσυφοπέδιο.
Η σερβική εφημερίδα «Βέτσερνι Νόβοστι» δημοσίευσε άρθρο στο οποίο αναφέρεται ότι η σερβική στρατιωτική διοίκηση προειδοποίησε την αποστολή του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο (KFOR) ότι σε περίπτωση κινδύνου της ασφάλειας του σερβικού πληθυσμού στα βόρεια της επαρχίας, οι σερβικές δυνάμεις θα βρίσκονται εκεί το πολύ σε 2 με 3 δευτερόλεπτα, όπως χαρακτηριστικά αναγράφεται.
Thursday, March 15, 2018
Albania: visit of the Advisory Committee on the Framework Convention for the Protection of National Minorities
SManalysis
News of the Framework Convention for the Protection of National Minorities
15/03/2018
Diminuer la taille du texte Augmenter la taille du texte Imprimer la page
Albania: visit of the Advisory Committee on the Framework Convention for the Protection of National Minorities
A delegation of the Council of Europe Advisory Committee on the Framework Convention for the Protection of National Minorities will visit Tirana, Finiq, Himarë, Shijak and Vlorë from 12-16 March 2018 to evaluate progress made in the monitoring of the protection of national minorities in Albania.
This is the fourth visit made by the Advisory Committee to Albania. The Advisory Committee will have meetings with representatives of the government as well as civil society and national minorities to discuss the implementation of the Framework Convention with relevant stakeholders.
The delegation includes Mr Tomáš HRUSTIČ, Advisory Committee member elected in respect of the Slovak Republic, Mr Sławomir ŁODZIŃSKI, Advisory Committee member elected in respect of Poland, Ms Marieke SANDERS-TEN HOLTE, Advisory Committee member elected in respect of the Netherlands and Mr Krzysztof ZYMAN, Administrator, Secretariat of the Framework Convention for the Protection of National Minorities.
Following this visit, the Advisory Committee will draw up its fourth opinion on the implementation of the Framework Convention in Albania containing specific findings and recommendations for follow-up. The fourth opinion is expected to be adopted in May 2018.
Κρίση ξανά στα Σκόπια: Ο πρόεδρος δεν υπογράφει για την χρήση της αλβανικής γλώσσας
SManalysis
Από Π. Καρβουνόπουλος - 15/03/2018 LINK
Ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ, σε διάγγελμα του αργά το βράδυ γνωστοποίησε ότι δεν πρόκειται να υπογράψει το προεδρικό διάταγμα για το νομοσχέδιο που ψήφισε σήμερα η Βουλή της ΠΓΔΜ, το οποίο προβλέπει τη διεύρυνση της χρήσης της αλβανικής γλώσσας στη χώρα.
Ο Γκιόργκι Ιβάνοφ ανέφερε ότι κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου δεν τηρήθηκαν οι κανονισμοί της Βουλής , ενώ ισχυρίστηκε για μία ακόμη φορά ότι το νομοσχέδιο προσκρούει στις διατάξεις του Συντάγματος της ΠΓΔΜ.
Σήμερα, η Βουλή της Βουλής, μετά από μία επεισοδιακή συνεδρίαση ψήφισε για δεύτερη φορά το νομοσχέδιο που προβλέπει τη διεύρυνση της χρήσης της αλβανικής γλώσσας, αφού μετά την αρχική ψήφισή του, τον περασμένο Ιανουάριο, ο Πρόεδρος της χώρας το ανέπεμψε στη Βουλή, κρίνοντας το αντισυνταγματικό και επικίνδυνο για την εθνική ακεραιότητα της ΠΓΔΜ.
Παρά το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ είναι υποχρεωμένος από το Σύνταγμα να υπογράψει το διάταγμα σε περίπτωση που η Βουλή εγκρίνει και πάλι νομοσχέδιο που αυτός έχει αναπέμψει, ο Γκιόργκι Ιβάνοφ, ανέφερε στο αποψινό του διάγγελμα ότι δεν πρόκειται να υπογράψει και πάλι το διάταγμα, γεγονός που αναμένεται να προκαλέσει σοβαρούς πολιτικούς τριγμούς στη χώρα.
Ο Γκιόργκι Ιβάνοφ προέρχεται από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, το οποίο έχει αντιταχθεί σφόδρα στο επίμαχο νομοσχέδιο για τη διεύρυνση της αλβανικής γλώσσας στη χώρα , ενώ οι σχέσεις του με τη νέα κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ είναι διαταραγμένες από παλαιότερα.
Ρ.Τ.Ερντογάν: «Οι ΗΠΑ οδηγούν τον πλανήτη στον Γ' ΠΠ» - Αναβάλλεται η επίσκεψη Τσαβούσογλου στις ΗΠΑ ελέω... Πομπέο!
SManalysis
Γράφει: Θεόφραστος Ανδρεόπουλος PRONEWS
Ο διορισμός του Μάικ Πομπέο στην θέση του Ρεξ Τίλερσον ως νέου Αμερικανού ΥΠΕΞ φαίνεται πως θα φέρει την οριστική διαρραγή των αμερικανοτουρκικών σχέσεων καθώς ο πρώην διευθυντής της CIA είναι δηλωμένος εχθρός του Ρ.Τ.Ερντογάν τον οποίο και έχει χαρακτηρίσει ως «ισλαμιστή δικτάτορα».
Ο Τούρκος πρόεδρος πριν από λίγο δήλωσε πως «οι αμερικανικές βάσεις που χτίζονται στη Συρία μπορεί να αποτελέσουν το «φιτίλι που θα ξεκινήσει τον Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο»
κατά την διάρκεια ομιλίας του σε εκδήλωση για την Υγεία.
Την ίδια στιγμή ανακοινώθηκε πως αναβάλλεται η επίσκεψη του Τούρκου υπουργού των Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην Ουάσινγκτον που ήταν προγραμματισμένη για την 19η Μαρτίου, σύμφωνα με εκπρόσωπό του.
Η αναβολή της επίσκεψης του Τούρκου ΥΠΕΞ στην αμερικανική πρωτεύουσα, ακολουθεί την αντικατάσταση του Ρεξ Τίλερσον στο αμερικανικό υπουργείο των Εξωτερικών.
Ο εκπρόσωπος, δεν αιτιολόγησε την αναβολή της επίσκεψης.
Μιλώντας στο κοινό που είχε συγκεντρωθεί στην Άγκυρα για να τον ακούσει, ο Τούρκος πρόεδρος Ρ.Τ.Ερντογάν αναρωτήθηκε ποιος είναι ο λόγος που οι ΗΠΑ χτίζουν βάσεις στη Συρία και κάλεσε τους Τούρκους πολίτες να είναι προετοιμασμένοι για όλα. Όπως επισήμανε μάλιστα, απηύθυνε αυτό το ερώτημα και στον Ρεξ Τίλερσον, χωρίς ωστόσο να λάβει απάντηση.
Δεν είναι εφικτό πάντως να λάβει απάντηση πλέον, καθώς ο νέος ΥΠΕΞ είναι ο Μάικ Πομπέο
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «οι ΗΠΑ χτίζουν είκοσι βάσεις στη Συρία» γεγονός που μπορεί να γίνει η αιτία για να ξεσπάσει Γ' Παγκόσμιος Πόλεμος.
Το ερώτημα που προκύπτει, συνέχισε ο Ερντογάν, είναι γιατί χρειάζονται οι αμερικανικές βάσεις στη Συρία, όπου εκτός από τουρκικές δυνάμεις υπάρχουν δυνάμεις και της Ρωσίας και του Ιράν.
«Ας είμαστε προετοιμασμένοι για τον Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος, παγώνοντας το κοινό.
Ο Τσαβούσογλου είχε δηλώσει χθες, ότι ελπίζει στην οικοδόμηση καλών σχέσεων με τον νέο υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο. Ο ίδιος, σημείωσε ότι ο νέος ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, θα πρέπει να σεβαστεί την Τουρκία μετά την κλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις των δύο χωρών, για την πολιτική που ακολουθεί η Άγκυρα στην Συρία, αλλά κι άλλα ζητήματα.
Ο Πομπέο είχε περιγράψει την Τουρκία, σε tweet του στις 16 Ιουλίου του 2017 ως μια «ολοκληρωτική ισλαμιστική δικτατορία», προσθέτοντας ειρωνικά ότι η κυβέρνηση Ερντογάν είναι τόσο δημοκρατική όσο και το Ιράν…
Καθώς η τουρκική απόπειρα πραξικοπήματος είχε αρχίσει να καταρρέει στις 15 Ιουλίου του 2016 ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Javad Zarif, είχε σχολιάσει ότι ο τουρκικός λαός υπερασπίζεται τη δημοκρατία του και αντιμετωπίζει το στρατό.
«Η ηρωική άμυνα για δημοκρατία και της εκλεγμένης κυβέρνησής τους αποδεικνύει ότι τα πραξικοπήματα δεν έχουν θέση στην περιοχή μας και είναι καταδικασμένα να αποτυγχάνουν», είχε πει ο Zarif στις 16 Ιουλίου.
Δύο ώρες αργότερα ο Πομπέο είχε σχολιάσει:
«Η ιρανική κυβέρνηση είναι τόσο δημοκρατική όσο και αυτή του Ερντογάν. Πρόκειται και για δύο ολοκληρωτικές ισλαμιστικές δικτατορίες»..
Μετά την αναρρίχηση του στο αξίωμα διευθυντή της CIA ο Πομπέο διέγραψε την συγκεκριμένη ανάρτηση. Της διαγραφής όμως ακλούθησε μια προβληματική, έως καταστροφική συνάντηση με τν Τούρκο πρόεδρο πριν από ένα χρόνο το Φεβρουάριο του 2017.
Ο Ερντογάν τότε αναγκαστικά τον είχε δεχθεί για να του θέσει το θέμα της αμερικανικής υποστήριξης στο YPG/SDF και από ότι φαίνεται δεν θα γλιτώσει εύκολα από τον συγκεκριμένο Αμερικανό αξιωματούχο. Τώρα θα πρέπει να δέχεται και ως υπουργό Εξωτερικών!
Αν δούμε τα μηδαμινά αποτελέσματα που προέκυψαν από εκείνη την επίσκεψη (από τότε ο Ερντογάν έχει πολλές φορές κατηγορήσει τη CIA ότι συνεχίζει να εξοπλίζει τους Κούρδους) τότε το μέλλον των ήδη τεταμένων αμερικανο-τουρκικών σχέσεων δεν αναμένεται αισιόδοξο.
Wednesday, March 14, 2018
Ο Λαβρόφ ανακοίνωσε “επίσπευση παράδοσης S-400 στην Τουρκία”!
SManalysis
Από Π. Καρβουνόπουλος - 14/03/2018 Militaire
Η Ρωσία θα επιταχύνει τις πρώτες παραδόσεις συστοιχιών πυραύλων εδάφους-αέρος S-400 στην Τουρκία, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στη Μόσχα μαζί με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος δήλωσε, από την πλευρά του, πως όσο πιο σύντομα παραλάβει η Τουρκία τους πυραύλους αυτούς τόσο το καλύτερο.
Η Άγκυρα υπέγραψε στα τέλη Δεκεμβρίου συμφωνία για να αγοράσει τα πυραυλικά συστήματα S-400 από τη Ρωσία, σε μια κίνηση που προκάλεσε ανησυχία στη Δύση, επειδή τα συστήματα αυτά δεν μπορούν να ενσωματωθούν στη στρατιωτική αρχιτεκτονική του ΝΑΤΟ. Οι δύο πλευρές είχαν συμφωνήσει τον Δεκέμβριο ότι η παράδοση αυτών των πυραυλικών συστημάτων θα άρχιζε το πρώτο τρίμηνο του 2020.
Tuesday, March 13, 2018
Συνάντηση αντιπροσωπείας του Συμβουλίου της Ευρώπης με την «ΔΕΕΜ-ΟΜΟΝΟΙΑ»
SManalysis
Τρίτη 13 Μαρτίου 2018, 23:34 Φώτης Φράγκος
Εν αναμονή της δημοσιοποίησης της έκθεσης του Μαΐου για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας
Πενταμελής αντιπροσωπεία του Συμβούλιου της Ευρώπης στο πλαίσιο εφαρμογής της σύμβασης πλαισίου για τα δικαιώματα των Μειονοτήτων, πραγματοποίησε επίσκεψη στο χώρο της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας στην Νότιο Αλβανία.
Η συγκεκριμένη επιτροπή αφού ανέγνωσε την έκθεση για τις Μειονότητες που είχε η αποστείλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η Αλβανία, αποφάσισε να πραγματοποιήσει επίσκεψη στην ΕΕΜ και να εισακούσουν από κοντά τις απόψεις των εκπροσώπων της ΕΕΜ.
Συνάντηση με την αντιπροσωπεία είχε ο πρόεδρος της «ΔΕΕΜ-ΟΜΟΝΟΙΑ» κ. Λεωνίδας Παππάς και ο πρόεδρος του παραρτήματος Χιμάρα «ΔΕΕΜ-ΟΜΟΝΟΙΑ» κ. Φρέντης Μπελέρης.
Η συζήτηση επικεντρώθηκε κυρίως στο νέο νόμο για τις Μειονότητες που ψηφίστηκε πρόσφατα στο Αλβανικό κοινοβούλιο ο οποίος είχε πολλά κενά για την Εθνική Ελληνική Μειονότητα. Έντονο ήταν και το ενδιαφέρον τους στα περιουσιακά και στα εκπαιδευτικά δικαιώματα.
Από την πλευρά του ο κ. Λεωνίδας Παππάς παρέδωσε στην αντιπροσωπεία τρεις φακέλους που τους ενημερώνει για τα παρακάτω :
1) Για τα περιουσιακά ζητήματα που έχουν προκύψει σε όλη την επικράτεια της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας
2) Τις προτάσεις της «ΔΕΕΜ-ΟΜΟΝΟΙΑ» για τον νέο νόμο για τις Μειονότητες καθώς και τα προβλήματα που έχουν προκύψει με την ψήφιση του
3) Γενικές προτάσεις - παρατηρήσεις της «ΔΕΕΜ-ΟΜΟΝΟΙΑ» για διάφορα άλλα θέματα που αφορούν την ΕΕΜ
Ο κ. Μπελέρης παρέδωσε στην επιτροπή φάκελο που αφορούσε εδικά το περιουσιακό ζήτημα της Χιμάρας και τους ενημέρωσε για την συνεχόμενη καταπάτηση των δικαιωμάτων των Ελλήνων στην περιοχή από την κυβέρνηση του Έντι Ράμα.
Ρουμανία: Χιλιάδες Ούγγροι ζήτησαν αυτονομία
SManalysis
(η φωτό είναι του 2015- από παλαιότερη παρόμοια εκδήλωση)
Μάρτιος 13, 2018. Echedoros
Περίπου τρεις χιλιάδες Ούγγροι διαμαρτυρήθηκαν ζητώντας αυτονομία στη Ρουμανία.
Οι Ούγγροι στη Ρουμανία ζούνε σε μια περιοχή κοινώς γνωστή ως Τρανσυλβανία, κεντρικό τμήμα της Ρουμανίας, που στο παρελθόν ανήκε στην Ουγγαρία.
Η Τρανσυλβανία έγινε μέρος της Ρουμανίας μετά την ειρηνευτική συμφωνία στο τέλος του Πρώτου Παγκόσμιου Πολέμου.
Στη διάρκεια του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου, την επανέκτησε η Ουγγαρία, αλλά μετά το τέλος του Πολέμου εκχωρήθηκε στη Ρουμανία.
Οι Ούγγροι στη Ρουμανία, διαμαρτυρήθηκαν ζητώντας αυτονομία στην Σζέκελι Λαντ μια επαρχία της Τρανσυλβανίας. Στην περιοχή αυτή υπάρχουν περίπου 600 χιλιάδες Ούγγροι που αποτελούν το 75 τοις εκατό του πληθυσμού στην περιοχή.
Σε ολόκληρη τη Ρουμανία υπάρχουν περίπου 1,2 εκατομμύρια άτομα που ανήκουν στο ουγγρικό έθνος στον συνολικό πληθυσμό των 19 εκατομμυρίων.
Οι Ρουμάνοι κατηγορούν τους Ούγγρους για τις διαμαρτυρίες τους χαρακτηρίζοντας τους διοργανωτές ως προσκείμενους στον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν.
(η φωτό είναι του 2015- από παλαιότερη παρόμοια εκδήλωση)
Μάρτιος 13, 2018. Echedoros
Περίπου τρεις χιλιάδες Ούγγροι διαμαρτυρήθηκαν ζητώντας αυτονομία στη Ρουμανία.
Οι Ούγγροι στη Ρουμανία ζούνε σε μια περιοχή κοινώς γνωστή ως Τρανσυλβανία, κεντρικό τμήμα της Ρουμανίας, που στο παρελθόν ανήκε στην Ουγγαρία.
Η Τρανσυλβανία έγινε μέρος της Ρουμανίας μετά την ειρηνευτική συμφωνία στο τέλος του Πρώτου Παγκόσμιου Πολέμου.
Στη διάρκεια του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου, την επανέκτησε η Ουγγαρία, αλλά μετά το τέλος του Πολέμου εκχωρήθηκε στη Ρουμανία.
Οι Ούγγροι στη Ρουμανία, διαμαρτυρήθηκαν ζητώντας αυτονομία στην Σζέκελι Λαντ μια επαρχία της Τρανσυλβανίας. Στην περιοχή αυτή υπάρχουν περίπου 600 χιλιάδες Ούγγροι που αποτελούν το 75 τοις εκατό του πληθυσμού στην περιοχή.
Σε ολόκληρη τη Ρουμανία υπάρχουν περίπου 1,2 εκατομμύρια άτομα που ανήκουν στο ουγγρικό έθνος στον συνολικό πληθυσμό των 19 εκατομμυρίων.
Οι Ρουμάνοι κατηγορούν τους Ούγγρους για τις διαμαρτυρίες τους χαρακτηρίζοντας τους διοργανωτές ως προσκείμενους στον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν.
ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΔΗΣΗ! Ο Τραμπ έδιωξε τον υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον! – Τι σημαίνει αυτό για τα Εθνικά μας θέματα
SManalysis
....
Δημοσίευση: 13 Μαρτίου 2018, Pentapostagma
«Ο Μάικ Πομπέο, επικεφαλής της CIA θα γίνει ο νέος μας υπουργός Εξωτερικών. Θα κάνει απίθανη δουλειά», έγραψε στο Twitter ο Ντόναλντ Τραμπ.
Ο πρόεδρος Τραμπ έδιωξε τον υπουργό Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον, και τον αντικατέστησε με τον διευθυντή της CIA, Μάικ Πομπέο, φέρνοντας σημαντική αλλαγή στην ομάδα εθνικής ασφαλείας του εν μέσω των ευαίσθητων διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Κορέα.
Ο Τραμπ την περασμένη Παρασκευή ζήτησε από τον Τίλερσον να αποχωρήσει και ο φιλόδοξος κορυφαίος διπλωμάτης διέκοψε το ταξίδι του στην Αφρική τη Δευτέρα για να επιστρέψει στην Ουάσινγκτον.
.Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η αίσθηση της κατευναστικής προσπάθειας που έκανε ο Τίλερσον κατά τη συνάντηση με τον Ερντογάν, ίσως υποστεί αλλαγές που θα δημιουργήσουν δραματική κατάσταση στην περιοχή μας. Το «χάιδεμα» ηγετών δεν ταιριάζει με την ψυχοσύνθεση του Τραμπ και είναι πιθανό να διαπιστώσουμε σύντομα τις πρώτες αλλαγές.Σε αυτό το κλίμα που διαμορφώνεται, θα έχει ενδιαφέρον να διαπιστωθεί μέχρι και η ελληνική απόφαση για την αναβάθμιση των μαχητικών F-16, καθώς γενική είναι η εκτίμηση ότι ο Τραμπ που είχε σπεύσει να κοινοποιήσει τη συμφωνία κατά τη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα, δεν θα χαρεί και πολύ εάν ενημερωθεί ότι εμφανίστηκε ανακόλουθος στις ανακοινώσεις του με ευθύνες τρίτων.
Από την στιγμή που ο Ρεξ Τίλερσον ανέλαβε επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, τον Φεβρουάριο του 2017, οι δύο άνδρες διαφώνησαν αρκετές φορές δημοσίως, αλλά και παρασκηνιακά για μια σειρά διεθνών κρίσεων, περιλαμβανομένης και εκείνης αναφορικά με το πυρηνικό και το πυραυλικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας.
Τη θέση του Τίλερσον θα αναλάβει ο έως τώρα διευθυντής της CIA Μάικ Πομπέο, ενώ επικεφαλής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών διορίζεται για πρώτη φορά μια γυναίκα, η Tζίνα Χάσπελ, υποδιευθύντρια μέχρι σήμερα της CIA.
Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου εξήγησε ότι ο Τραμπ ήθελε μία νέα ομάδα να αναλάβει εν όψει των συνομιλιών με τη Βόρεια Κορέα και λόγω ποικίλων διεθνών διαπραγματεύσεων για τις εμπορικές συναλλαγές που βρίσκονται σε εξέλιξη. Στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου αναφέρεται ότι ο Πρόεδρος δήλωσε σίγουρος ότι ο Πομπέο «είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για τη δουλειά σε αυτήν την κρίσιμη καμπή».
Ο Τραμπ είχε ζητήσει από την περασμένη Παρασκευή από τον Τίλερσον να αποχωρήσει και ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ διέκοψε το ταξίδι του στην Αφρική τη Δευτέρα για να επιστρέψει στην Ουάσινγκτον.
Το tweet του Τραμπ ήρθε ένα 24ωρο αφότου ο Τίλερσον κατηγόρησε τη Ρωσία για τη δηλητηρίαση του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκρίπαλ στο Λονδίνο – κάτι που είχε αποφύγει λίγες ώρες νωρίτερα ο Λευκός Οίκος.
Την περασμένη Πέμπτη ο Τίλερσον είχε πει ότι θα ήταν πρώιμο να καθίσει ο Τραμπ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τον Βορειοκορεάτη δικτάτορα. Το βράδυ της ίδιας ημέρας, ωστόσο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε ότι θα συναντηθεί μέχρι τον Μάιο με τον Κιμ Γιονγκ Ουν για να συζητήσουν για το μέλλον του πυρηνικού προγράμματος της Πιονγιάνγκ.
Πέρυσι ο Τίλερσον είχε ταχθεί υπέρ του διαλόγου με τη Βόρεια Κορέα, πρόταση που απέρριψε τότε αμέσως ο Τραμπ. Αργότερα αποκαλύφθηκε ότι ο Τίλερσον είχε αποκαλέσει «ηλίθιο» τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο μετά από συνάντηση στο Λευκό Οίκο, θεωρώντας ότι δεν αντιλαμβάνεται τα βασικά στοιχεία της εξωτερικής πολιτικής.
Επικαλούμενοι πηγές στο Λευκό Οίκο οι New York Times ανέφεραν ότι ο Τραμπ ενοχλείτο στη διάρκεια συναντήσεων από τη γλώσσα του σώματος του υπουργού των Εξωτερικών, ο οποίος καμπούριαζε ή κοιτούσε νευρικά, όποτε διαφωνούσε με τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο.
....
Δημοσίευση: 13 Μαρτίου 2018, Pentapostagma
«Ο Μάικ Πομπέο, επικεφαλής της CIA θα γίνει ο νέος μας υπουργός Εξωτερικών. Θα κάνει απίθανη δουλειά», έγραψε στο Twitter ο Ντόναλντ Τραμπ.
Ο πρόεδρος Τραμπ έδιωξε τον υπουργό Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον, και τον αντικατέστησε με τον διευθυντή της CIA, Μάικ Πομπέο, φέρνοντας σημαντική αλλαγή στην ομάδα εθνικής ασφαλείας του εν μέσω των ευαίσθητων διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Κορέα.
Ο Τραμπ την περασμένη Παρασκευή ζήτησε από τον Τίλερσον να αποχωρήσει και ο φιλόδοξος κορυφαίος διπλωμάτης διέκοψε το ταξίδι του στην Αφρική τη Δευτέρα για να επιστρέψει στην Ουάσινγκτον.
.Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η αίσθηση της κατευναστικής προσπάθειας που έκανε ο Τίλερσον κατά τη συνάντηση με τον Ερντογάν, ίσως υποστεί αλλαγές που θα δημιουργήσουν δραματική κατάσταση στην περιοχή μας. Το «χάιδεμα» ηγετών δεν ταιριάζει με την ψυχοσύνθεση του Τραμπ και είναι πιθανό να διαπιστώσουμε σύντομα τις πρώτες αλλαγές.Σε αυτό το κλίμα που διαμορφώνεται, θα έχει ενδιαφέρον να διαπιστωθεί μέχρι και η ελληνική απόφαση για την αναβάθμιση των μαχητικών F-16, καθώς γενική είναι η εκτίμηση ότι ο Τραμπ που είχε σπεύσει να κοινοποιήσει τη συμφωνία κατά τη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα, δεν θα χαρεί και πολύ εάν ενημερωθεί ότι εμφανίστηκε ανακόλουθος στις ανακοινώσεις του με ευθύνες τρίτων.
Από την στιγμή που ο Ρεξ Τίλερσον ανέλαβε επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, τον Φεβρουάριο του 2017, οι δύο άνδρες διαφώνησαν αρκετές φορές δημοσίως, αλλά και παρασκηνιακά για μια σειρά διεθνών κρίσεων, περιλαμβανομένης και εκείνης αναφορικά με το πυρηνικό και το πυραυλικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας.
Τη θέση του Τίλερσον θα αναλάβει ο έως τώρα διευθυντής της CIA Μάικ Πομπέο, ενώ επικεφαλής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών διορίζεται για πρώτη φορά μια γυναίκα, η Tζίνα Χάσπελ, υποδιευθύντρια μέχρι σήμερα της CIA.
Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου εξήγησε ότι ο Τραμπ ήθελε μία νέα ομάδα να αναλάβει εν όψει των συνομιλιών με τη Βόρεια Κορέα και λόγω ποικίλων διεθνών διαπραγματεύσεων για τις εμπορικές συναλλαγές που βρίσκονται σε εξέλιξη. Στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου αναφέρεται ότι ο Πρόεδρος δήλωσε σίγουρος ότι ο Πομπέο «είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για τη δουλειά σε αυτήν την κρίσιμη καμπή».
Ο Τραμπ είχε ζητήσει από την περασμένη Παρασκευή από τον Τίλερσον να αποχωρήσει και ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ διέκοψε το ταξίδι του στην Αφρική τη Δευτέρα για να επιστρέψει στην Ουάσινγκτον.
Το tweet του Τραμπ ήρθε ένα 24ωρο αφότου ο Τίλερσον κατηγόρησε τη Ρωσία για τη δηλητηρίαση του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκρίπαλ στο Λονδίνο – κάτι που είχε αποφύγει λίγες ώρες νωρίτερα ο Λευκός Οίκος.
Την περασμένη Πέμπτη ο Τίλερσον είχε πει ότι θα ήταν πρώιμο να καθίσει ο Τραμπ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τον Βορειοκορεάτη δικτάτορα. Το βράδυ της ίδιας ημέρας, ωστόσο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε ότι θα συναντηθεί μέχρι τον Μάιο με τον Κιμ Γιονγκ Ουν για να συζητήσουν για το μέλλον του πυρηνικού προγράμματος της Πιονγιάνγκ.
Πέρυσι ο Τίλερσον είχε ταχθεί υπέρ του διαλόγου με τη Βόρεια Κορέα, πρόταση που απέρριψε τότε αμέσως ο Τραμπ. Αργότερα αποκαλύφθηκε ότι ο Τίλερσον είχε αποκαλέσει «ηλίθιο» τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο μετά από συνάντηση στο Λευκό Οίκο, θεωρώντας ότι δεν αντιλαμβάνεται τα βασικά στοιχεία της εξωτερικής πολιτικής.
Επικαλούμενοι πηγές στο Λευκό Οίκο οι New York Times ανέφεραν ότι ο Τραμπ ενοχλείτο στη διάρκεια συναντήσεων από τη γλώσσα του σώματος του υπουργού των Εξωτερικών, ο οποίος καμπούριαζε ή κοιτούσε νευρικά, όποτε διαφωνούσε με τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο.
Security in Albania, near the US embassy in Tirana, mines were being built
SManalysis
The explosion in Tirana, the police arrested for Gentian Hoxha, was installing mines on the cellphone
Other details of the explosion occurred in Tirana near the US Embassy in a store, service of handset phones.
Learned that police have arrested 26-year-old Gentian Hoxha, injured after the powerful explosion, inside the shop he was carrying out illegal activity.
Police have evidence for which Gentian Hoxha, mounted mines on the cellphone. This precedent is very risky in terrorism investigations, adds doubts that security in Albania is threatened with alarming dimensions, while not more than 100 meters away, is located the headquarters of the US Embassy in Tirana.
Φράγκος: Θέμα ωρών η επιστροφή του στην Άμυνα;
SManalysis
By ArmyNow.net - March 12, 2018
ΤΣΙΠΡΑΣ ΦΡΑΓΚΟΣ
Φράγκος: Το όνομα του πρώην Υπουργού Εθνικής Άμυνας και Επίτιμου Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού Φραγκούλη Φράγκου ακούγεται πάλι έντονα.
Ο Αλέξης Τσίπρας όπως φαίνεται είναι αποφασισμένος να προχωρήσει την δημιουργία του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και για αυτό ήδη έχουν αρχίσει να πέφτουν ονόματα στο τραπέζι.
Ανάμεσα στους υποψηφίους ακούγεται πως είναι και ο Φραγκούλης Φράγκος.
Όχι, δεν τον θυμήθηκαν ούτε γιατί οι Τούρκοι τώρα φτιάχνουν τάφρο σαν αυτή που είχε ξεκινήσει ο Φ. Φράγκος όταν ήταν Α/ΓΕΣ ούτε γιατί είναι ίσως ο πιο γνωστός ΠΑΟΚτζής ανά την Ελλάδα τον οποίο πολλοί θα ήθελαν να δουν και πρόεδρο της ομάδας. Αντίθετα η υποψηφιότητα του υπάρχει στο μυαλό αρκετών εδώ και καιρό καθώς θεωρείται ιδανικη επιλογή από πολλούς στον ΣΥΡΙΖΑ γιατί έχει αποδείξει στην θητεία του ως ΥΕΘΑ πως στην άσκηση των καθηκόντων του πορεύεται αποτελεσματικά και με σύνεση αλλά και γιατί υπάρχει η πονηρή σκέψη σε πολλούς οτι μπορεί να φέρει ψηφοφόρους αφού θεωρούν έχει κοινό που τον ακολουθεί. Και μάλιστα κοινό που αλλιώς θα ψήφιζε ίσως Ν.Δ.
Είναι μόνος του σε αυτή την κούρσα ο Φ. Φράγκος; Όχι βέβαια. Δυο πιθανοί υποψήφιοι θα μπορούσαν να είναι για παράδειγμα και οι Στρατηγοί Κωσταράκος και Ζιαζιάς που στην φωτογραφια τους βλέπουμε μαζί με τον τότε ΥΕΘΑ στην επίσκεψη του Α. Τσίπρα το 2012 ενώ άγνωστο είναι και το τι θα κάνει ο Πάνος Καμμένος ο οποίος εκ των πραγμάτων θα βρεθεί να έχει κάποιον άλλο από πάνω του αν δημιουργηθεί τελικά το Συμβούλο Εθνικής Άμυνας.
By ArmyNow.net - March 12, 2018
ΤΣΙΠΡΑΣ ΦΡΑΓΚΟΣ
Φράγκος: Το όνομα του πρώην Υπουργού Εθνικής Άμυνας και Επίτιμου Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού Φραγκούλη Φράγκου ακούγεται πάλι έντονα.
Ο Αλέξης Τσίπρας όπως φαίνεται είναι αποφασισμένος να προχωρήσει την δημιουργία του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και για αυτό ήδη έχουν αρχίσει να πέφτουν ονόματα στο τραπέζι.
Ανάμεσα στους υποψηφίους ακούγεται πως είναι και ο Φραγκούλης Φράγκος.
Όχι, δεν τον θυμήθηκαν ούτε γιατί οι Τούρκοι τώρα φτιάχνουν τάφρο σαν αυτή που είχε ξεκινήσει ο Φ. Φράγκος όταν ήταν Α/ΓΕΣ ούτε γιατί είναι ίσως ο πιο γνωστός ΠΑΟΚτζής ανά την Ελλάδα τον οποίο πολλοί θα ήθελαν να δουν και πρόεδρο της ομάδας. Αντίθετα η υποψηφιότητα του υπάρχει στο μυαλό αρκετών εδώ και καιρό καθώς θεωρείται ιδανικη επιλογή από πολλούς στον ΣΥΡΙΖΑ γιατί έχει αποδείξει στην θητεία του ως ΥΕΘΑ πως στην άσκηση των καθηκόντων του πορεύεται αποτελεσματικά και με σύνεση αλλά και γιατί υπάρχει η πονηρή σκέψη σε πολλούς οτι μπορεί να φέρει ψηφοφόρους αφού θεωρούν έχει κοινό που τον ακολουθεί. Και μάλιστα κοινό που αλλιώς θα ψήφιζε ίσως Ν.Δ.
Είναι μόνος του σε αυτή την κούρσα ο Φ. Φράγκος; Όχι βέβαια. Δυο πιθανοί υποψήφιοι θα μπορούσαν να είναι για παράδειγμα και οι Στρατηγοί Κωσταράκος και Ζιαζιάς που στην φωτογραφια τους βλέπουμε μαζί με τον τότε ΥΕΘΑ στην επίσκεψη του Α. Τσίπρα το 2012 ενώ άγνωστο είναι και το τι θα κάνει ο Πάνος Καμμένος ο οποίος εκ των πραγμάτων θα βρεθεί να έχει κάποιον άλλο από πάνω του αν δημιουργηθεί τελικά το Συμβούλο Εθνικής Άμυνας.
Monday, March 12, 2018
Αποκλειστικό: Το σχέδιο Ράμα για μετατροπή της Χειμάρας σε… Αλβανική Ριβιέρα
"Το επίκεντρο της γεωπολιτικής εστίασης της Ελλάδας με την Τουρκία, έδωσε "την ευκαιρία" στο Έντι Ραμα, να υλοποιήσει το Σχέδιο της Εθνοτικής Εκκαθάρισης της Χειμάρας. Ο Τσίπρας και ο Κοτζιάς, από τους ισχυρούς υπερασπιστές των Ελευθεριών και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και τους Έλληνες στη Χιμάρα και όλη τη Βόρεια Ήπειρο, συνεργάστηκαν απροσδόκητα με τον Έντι Ράμα για τη μόνη αιτία αναγνώρισης της ναυτικής συμφωνίας Ελλάδας Αλβανία ,,, προδίδοντας την τελευταία φορά Βόρεια Ήπειρο και Χιμάρα" ..SManalysis
ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ
aagelopoulou@e-typos.com
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
Διεθνείς εταιρίες συμβούλων, μεγάλα αρχιτεκτονικά γραφεία, ισχυρά επενδυτικά fund, λομπίστες και μεγαλεπήβολα σχέδια. Με φόντο την προσπάθεια απομάκρυνσης των Ελλήνων από τη Χειμάρρα και της κατεδάφισης των περιουσιών τους, ο Αλβανός πρωθυπουργός Εντι Ράμα κινείται μεθοδικά στο παρασκήνιο για τη μεταμόρφωση της περιοχής σε πολυτελές τουριστικό θέρετρο.
Ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής αποκαλύπτει σήμερα τα σχέδια της αλβανικής κυβέρνησης όπως παρουσιάζονται σε ξένους επενδυτές τους οποίους αξιωματούχοι της κυβέρνησης Ράμα πολιορκούν τους τελευταίους μήνες προσπαθώντας να τους πείσουν να επενδύσουν στην… αλβανική Ριβιέρα. Η Αλβανία τάζει «γη και ύδωρ» προκειμένου να προσελκύσει ξένα κεφάλαια με μεγάλο δέλεαρ τη δωρεάν παραχώρηση γης στο παραλιακό μέτωπο σε επενδυτές αλλά και την απλοποίηση των διαδικασιών για την οικοδόμηση και εκμετάλλευση των τουριστικών εγκαταστάσεων.
Στα αρχιτεκτονικά σχέδια που έχουν εκπονηθεί αποτυπώνεται το μεγάλο όνειρο του Εντι Ράμα να εντάξει τα αλβανικά παράλια στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη με… πολυτελείς ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις.
Στα αρχιτεκτονικά σχέδια που έχουν εκπονηθεί αποτυπώνεται το μεγάλο όνειρο του Εντι Ράμα να εντάξει τα αλβανικά παράλια στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη. Ειδικά στα σχέδια με τίτλο «Architectural project-tourist complex Palas» που αφορούν στην περιοχή της Χειμάρρας, η χλιδή κάνει κύκλους κάτω από τα Κεραύνεια όρη. Κυριολεκτικά, αφού οι ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις έχουν σχεδιαστεί σε εντυπωσιακό κυκλικό σχήμα με τις πισίνες άλλοτε επίσης κυκλικές και άλλοτε παραλληλόγραμμες ολυμπιακών διαστάσεων.
Μεγάλη βαρύτητα έχει δοθεί στον περιβάλλοντα χώρο με έμφαση στο πράσινο της περιοχής αλλά και στους αυτοκινητόδρομους που θα εξασφαλίζουν άνετη πρόσβαση σε κάθε κτίσμα. Στις κατασκευές κυριαρχούν η πέτρα, το ξύλο και το γυαλί για αποτέλεσμα υψηλής αισθητικής που συμπληρώνεται από καλαίσθητα πλακόστρωτα. Ολες οι ξενοδοχειακές μονάδες, οι βίλες και τα μπανγκαλόου θα έχουν απεριόριστη θέα στη θάλασσα, γεγονός που οι Αλβανοί αξιωματούχοι οι οποίοι έχουν αναλάβει το έργο της προσέλκυσης κεφαλαίων, πλασάρουν ως δυνατό χαρτί στους εν δυνάμει επενδυτές. Περισσότερο, όμως, στέκονται στη δυνατότητα που δίνεται στα ξένα funds να αποκτήσουν δωρεάν οικόπεδα στα αλβανικά παράλια. Εκτάσεις δεκάδων στρεμμάτων με άδεια οικοδόμησης προσφέρονται έναντι του συμβολικού τιμήματος τους ενός ευρώ (!) σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Ε.Τ.», ώστε να χτιστούν εκεί επιβλητικές βίλες και πεντάστερα ξενοδοχειακά συγκροτήματα που θα σηματοδοτήσουν τη ριζική ανάπλαση της περιοχής και τη μεταμόρφωσή της σε τουριστικό θέρετρο με επισκέπτες από όλο τον κόσμο.
ΠΛΑΝΑ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΣΤΗ ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΗ ΑΛΒΑΝΙΑ
Μαρίνες, ιατρικά κέντρα και υπερσύγχρονο αεροδρόμιο
Το σχέδιο ανάπλασης ωστόσο είναι ευρύτερο και αφορά συνολικά στη νοτιοδυτική Αλβανία καθώς εκτός από τις τουριστικές εγκαταστάσεις σχεδιάζονται επίσης σημαντικά έργα υποδομής, αυτοκινητόδρομοι, ιατρικά κέντρα, μαρίνες και σύγχρονο δίκτυο υδροδότησης.
Στην περιοχή Akerni, κοντά στον Αυλώνα, έχει δρομολογηθεί να κατασκευαστεί υπερσύγχρονο αεροδρόμιο.
Η κυβέρνηση Ράμα έχει έρθει σε συνεννόηση με επενδυτικά σχήματα και κατασκευαστικές εταιρίες από την Ιταλία που θα αναλάβουν την ανέγερση πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και από την Τουρκία που θα ασχοληθούν με τα περιφερειακά αεροδρόμια ώστε να είναι πιο εύκολη η μετακίνηση των τουριστών. Ηδη έχει δρομολογηθεί η κατασκευή υπερσύγχρονου αεροδρομίου στην περιοχή Akerni κοντά στον Αυλώνα, όπου λειτουργούσε στο παρελθόν στρατιωτικό αεροδρόμιο και τα έργα αναμένεται να ξεκινήσουν τον Ιούνιο.
Το 2004 είχαν γίνει εργασίες ανακατασκευής ωστόσο το στρατιωτικό αεροδρόμιο έπαψε στη συνέχεια να λειτουργεί και πλέον αλλάζει ριζικά προκειμένου να μετατραπεί σε πολιτικό και να δέχεται επιβατικά αεροσκάφη ως το δεύτερο εθνικό αεροδρόμιο της Αλβανίας. Τρεις τουρκικές εταιρίες έχουν καταθέσει προσφορές για την επένδυση και όποια αναλάβει τελικά το έργο θα έχει δικαιώματα στη διαχείρισή του καθώς θα δαπανηθούν μόνο ιδιωτικά κεφάλαια χωρίς επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού. Παράλληλα, σχεδιάζεται ένα ακόμα αεροδρόμιο στους Αγίους Σαράντα που θα δέχεται αποκλειστικά πτήσεις τσάρτερ και εταιρίες χαμηλού ναύλου για τη μετακίνηση τουριστών.
Το μεγάλο στοίχημα πάντως για τους συνεργάτες του Εντι Ράμα είναι να καταφέρουν να προσελκύσουν τα βαριά… αραβικά πορτοφόλια που θα στρώσουν με πετροδολάρια τις αλβανικές ακτές. Στο στόχαστρό τους βρίσκονται μεταξύ άλλων και επενδυτικά fund από τον αραβικό κόσμο που αρχικά σχεδίαζαν να επενδύσουν στην Ελλάδα αλλά απογοητεύτηκαν στην πορεία λόγω των γραφειοκρατικών προβλημάτων και των αγκυλώσεων που πάγωσαν τα project τους. Εκπρόσωποι των fund προσκαλούνται στην Αλβανία και φιλοξενούνται με κάθε άνεση και πολυτέλεια όσο διαρκεί η ενημέρωσή τους για τα σχέδια μεταμόρφωσης του παραλιακού μετώπου. Ανάμεσα σε αυτούς ήταν και ο Σαουδάραβας πρίγκιπας Αλ Ουαλίντ Μπιν Ταλάτ ο οποίος βρέθηκε στα Τίρανα πριν από μερικούς μήνες και συναντήθηκε με τον Εντι Ράμα, πολύ πριν ξεκινήσει στη χώρα του η επιχείρηση σκούπα για τη διαφθορά κατά την οποία συνελήφθη και «φυλακίστηκε» στο «Ritz Carlton». Ο Ράμα είχε φροντίσει τότε να καλυφθεί εκτενώς η συνάντηση από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, όχι τυχαία, αφού ο Αλ Ουαλίντ είναι ισχυρός «παίκτης» στη διεθνή ξενοδοχειακή σκακιέρα με εταιρίες όπως η Four Seasons που έχει αναλάβει και τον «Αστέρα Βουλιαγμένης».
Οι προσφυγές της ελληνικής μειονότητας βάζουν (προσωρινό) φρένο
Στην περιοχή της Χειμάρρας η ατμόσφαιρα είναι τεταμένη τους τελευταίους μήνες, μετά τις αλλεπάλληλες προσπάθειες κατεδάφισης κτισμάτων από την αλβανική κυβέρνηση (φωτό). Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αυλώνας έκρινε παράνομο τον περασμένο Δεκέμβριο το σχέδιο ανάπλασης, βάζοντας… προσωρινό φρένο στα σχέδια του Ράμα. Η απόφαση εκδόθηκε μετά από προσφυγές της ελληνικής μειονότητας για την υφαρπαγή των περιουσιών των κατοίκων που, όπως καταγγέλλουν, μεθοδεύεται την τελευταία τριετία. Το δικαστήριο έκρινε συγκεκριμένα άκυρη τη διοικητική πράξη με την οποία είχε εγκριθεί από τη δημοτική αρχή η ανάπλαση της περιοχής Σπήλαια στο κέντρο της Χειμάρρας τον Σεπτέμβριο του 2016 και είχαν επιδοθεί τα πρώτα ειδοποιητήρια έξωσης σε ελληνικές οικογένειες.
Με βάση την πράξη αυτή, είχε εγκριθεί τον Φεβρουάριο του 2017 από το αλβανικό Υπουργικό Συμβούλιο η απαλλοτρίωση περιουσιών Ελλήνων στην ευρύτερη περιοχή. Οι δικαστές δέχθηκαν τις ελληνικές ενστάσεις κατά του σχεδίου ανάπλασης κάνοντας δεκτά πολλά από τα επιχειρήματα της ελληνικής μειονότητας, όπως την ανυπαρξία διαβούλευσης με τους κατοίκους και τη μη έγκαιρη δημοσίευση σχετικής απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Χειμάρρας που να εγκρίνει το επίμαχο πολεοδομικό σχέδιο. Αλλωστε και τον περασμένο Οκτώβριο κάτοικοι της Χειμάρρας κέρδισαν ασφαλιστικά μέτρα στο Πρωτοδικείο του Αυλώνα κατά των κατεδαφίσεων.
Ωστόσο οι μπουλντόζες έχουν εμφανιστεί κατ’ επανάληψη στην περιοχή και κάποια κτίσματα έχουν ήδη γκρεμιστεί παρά τις έντονες αντιδράσεις. Ακόμα και τον περασμένο μήνα εμφανίστηκαν αιφνιδιαστικά σκαπτικά μηχανήματα εταιρίας που έχει αναλάβει τη διάνοιξη νέου δρόμου και εισέβαλαν σε ιδιοκτησίες στην περιοχή του Ξερολάκκου. Σύμφωνα με τους κατοίκους, δεν είχε προηγηθεί ενημέρωση από τον δήμο ενώ την ίδια ώρα δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της καταγραφής από το κτηματολόγιο ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες απαλλοτρίωσης, όπως έχει υποσχεθεί από το φθινόπωρο η κυβέρνηση Ράμα. Τελικά οι μπουλντόζες έφυγαν υπό την πίεση των αντιδράσεων καθώς οι χειριστές δεν εμφάνισαν την άδεια εργασιών που τους ζητούσαν οι κάτοικοι.
Πρωθυπουργός Σκοπίων: Ο νόμος για τις γλώσσες θα εγκριθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας
SManalysis
«Ζάεφ: ο νόμος για τις γλώσσες θα εγκριθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας- η προσφορά του Μίτσκοσκι απορρίφθηκε»
Μάρτιος 12, 2018. Echedoros
Σκόπια.
«Ο νόμος για τη χρήση των γλωσσών θα εγκριθεί μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας», ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ.
Το χρονοδιάγραμμα του Ζάεφ συμπτίπτει απόλυτα με την προθεσμία της μιας εβδομάδας που έδωσε ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Ταλάτ Τζαφέρι και επιβεβαιώνει την ανακοίνωση του DUI ότι οι τροποποιήσεις που κατέθεσε (πάνω από τριάντα χιλιάδες) αντί να θέσουν τροχοπέδη στην ψήφιση του νόμου, τελικά, θα καταλήξουν στον κάδο των απορριμμάτων.
Η θέση αυτή του πρωθυπουργού έρχεται μία ημέρα μετά την πρόταση του αρχηγού της αντιπολίτευσης, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, ότι εάν η κυβέρνηση απορρίψει το νόμο για τις γλώσσες θα τύχει της υποστήριξης του VMRO-DPMNE, δηλαδή θα μπορούσαν να συγκυβερνήσουν.
Ο Ζάεφ απέρριψε την προσφορά της αντιπολίτευσης με το επιχείρημα ότι παρόμοια υπόσχεση είχε δώσει και ο πρώην πρόεδρος του VMRO-DPMNE, Νίκολα Γκρούεφσκι.
Το αλβανικό κόμμα DUI κατηγόρησε τον Μίτσκοσκι ότι με τις προτάσεις του προσπαθεί να δημιουργήσει εθνικές εντάσεις, προσθέτοντας ότι μια κυβέρνηση από το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα – SDSM και το VMRO-DPMNE θα ήταν πολύ επικίνδυνη κίνηση για την συνύπαρξη (Σλάβων και Αλβανών) στη χώρα.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Οσμάνι, δήλωσε ότι φοβάται ότι το VMRO-DPMNE δεν θα υποστηρίξει μεταρρυθμίσεις που απαιτούν πλειοψηφία των δύο τρίτων στη βουλή, εάν υιοθετηθεί ο νόμος για τις γλώσσες.
Το VMRO-DPMNE δεν θέλησε να σχολιάσει τους φόβους του Οσμάνι. Και για άλλη μια φορά επανέλαβε τη θέση τους «ο νόμος για τις γλώσσες πρέπει να αποσυρθεί».
Ο διεθνής παράγοντας, αντέδρασε επίσης σε αυτήν τη νομική λύση. Αρκετοί πρέσβεις ζήτησαν από την κυβέρνηση να αφιερωθεί στις μεταρρυθμίσεις που είναι σημαντικές για την προσέγγιση στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, υπογραμμίζοντας ότι ο νόμος για τις γλώσσες δεν αποτελεί βάση των μεταρρυθμίσεων.
«Ζάεφ: ο νόμος για τις γλώσσες θα εγκριθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας- η προσφορά του Μίτσκοσκι απορρίφθηκε»
Μάρτιος 12, 2018. Echedoros
Σκόπια.
«Ο νόμος για τη χρήση των γλωσσών θα εγκριθεί μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας», ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ.
Το χρονοδιάγραμμα του Ζάεφ συμπτίπτει απόλυτα με την προθεσμία της μιας εβδομάδας που έδωσε ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Ταλάτ Τζαφέρι και επιβεβαιώνει την ανακοίνωση του DUI ότι οι τροποποιήσεις που κατέθεσε (πάνω από τριάντα χιλιάδες) αντί να θέσουν τροχοπέδη στην ψήφιση του νόμου, τελικά, θα καταλήξουν στον κάδο των απορριμμάτων.
Η θέση αυτή του πρωθυπουργού έρχεται μία ημέρα μετά την πρόταση του αρχηγού της αντιπολίτευσης, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, ότι εάν η κυβέρνηση απορρίψει το νόμο για τις γλώσσες θα τύχει της υποστήριξης του VMRO-DPMNE, δηλαδή θα μπορούσαν να συγκυβερνήσουν.
Ο Ζάεφ απέρριψε την προσφορά της αντιπολίτευσης με το επιχείρημα ότι παρόμοια υπόσχεση είχε δώσει και ο πρώην πρόεδρος του VMRO-DPMNE, Νίκολα Γκρούεφσκι.
Το αλβανικό κόμμα DUI κατηγόρησε τον Μίτσκοσκι ότι με τις προτάσεις του προσπαθεί να δημιουργήσει εθνικές εντάσεις, προσθέτοντας ότι μια κυβέρνηση από το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα – SDSM και το VMRO-DPMNE θα ήταν πολύ επικίνδυνη κίνηση για την συνύπαρξη (Σλάβων και Αλβανών) στη χώρα.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Οσμάνι, δήλωσε ότι φοβάται ότι το VMRO-DPMNE δεν θα υποστηρίξει μεταρρυθμίσεις που απαιτούν πλειοψηφία των δύο τρίτων στη βουλή, εάν υιοθετηθεί ο νόμος για τις γλώσσες.
Το VMRO-DPMNE δεν θέλησε να σχολιάσει τους φόβους του Οσμάνι. Και για άλλη μια φορά επανέλαβε τη θέση τους «ο νόμος για τις γλώσσες πρέπει να αποσυρθεί».
Ο διεθνής παράγοντας, αντέδρασε επίσης σε αυτήν τη νομική λύση. Αρκετοί πρέσβεις ζήτησαν από την κυβέρνηση να αφιερωθεί στις μεταρρυθμίσεις που είναι σημαντικές για την προσέγγιση στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, υπογραμμίζοντας ότι ο νόμος για τις γλώσσες δεν αποτελεί βάση των μεταρρυθμίσεων.
ΝΑΤΟ: Υποστηρίζουμε την ασφάλεια της Τουρκίας
SManalysis
Μάρτιος 12, 2018. Echedoros
Αξιωματούχος του ΝΑΤΟ μίλησε στον ρωσικό πρακτορείο Sputnik για την κριτική του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προς το ΝΑΤΟ.
«Εμείς ενισχύουμε το σύστημα της εναέριας άμυνας της Τουρκίας», είπε ο αξιωματούχος και πρόσθεσε «το ΝΑΤΟ υποστηρίζει την ασφάλεια της Τουρκίας. Για παράδειγμα, ενισχύουμε την άμυνα της χώρας από πυραυλικές απειλές από τη Συρία», είπε.
Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, η κατάσταση στη Συρία, αποτελεί σημαντική ανησυχία για όλες τις χώρες του ΝΑΤΟ.
«Η Άγκυρα ενημέρωσε το ΝΑΤΟ για την στρατιωτική επιχείρηση «Κλάδος Ελαίας» στη βόρεια Συρία. Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ συζητά σε τακτική βάση με την τουρκική ηγεσία», είπε.
Ο αξιωματούχος συμπλήρωσε ότι το ΝΑΤΟ δεν υπάρχει στη Συρία, γιατί δεν εκλήθη σε αυτήν, ωστόσο τόνισε ότι η Συμμαχία υποστήριξε τον Διεθνή Συνασπισμό κατά του ISIS προετοιμάζοντας τον ιρακινό στρατό και προβαίνοντας σε πτήσεις αναγνώρισης.
German research vessel, in the Ionian Sea waters, in the controversial maritime border section Greece - Albania
SManalysis EXCLUSIVE
The Ship, a Geo-searcher with German flag, "Maria S. Merian", appears to be conducting research in the North Ionian area, across the Drymade Coast, about 10 to 15 miles away, which is known as a controversial area between geostrategic clashes Albania - Greece, for the division of the maritime border.
The "Maria S. Merian" vessel, with Gross Tonnage: 5573, Length Overall x Breadth Extreme: 94.76m × 19.45m, the Year of Built in 2006, is fixed in the GSM system at a minimal speed, has crossed the West of the Island at Othonus and continued along the Albanian coast, shifting from the west to the Otranto Canal.
It is not known whether the Albanian authorities have given a permit for underwater geological research, but in the current geopolitical situation between Albania and Greece, the water territory in which the vessel "Maria S. Merian" is sailing is quite interesting.
According to global positioning, the ship is doing depth research up to 850 meters, shifting from the west to the Straits of Otranto.
There is also no official public announcement regarding the "Maria S. Merian" vessel near Albanian waters, although the northern Ionian area is under the development of NATO military maneuvers, where there is a large presence of NATO ships and submarines.
Albanian PM calls for investigation into alleged Russian election meddling
SManalysis
Albanian PM calls for investigation into alleged Russian election meddling Republican lobbyist Nick Muzin received $500,000 from a Scottish firm set up by two Belize-based shell companies a few days before he arranged for Albanian opposition leader Luzhim Basha to have a photo op with US President Donald Trump.
By Valentina Dimitrievska in Skopje March 11, 2018
Albanian Prime Minister Edi Rama said on March 9 that the leader of the main opposition Democratic Party (DP) Lulzim Basha must face prosecutors after a scandal erupted over alleged Russian lobbying for Albania’s Democrats in the US.
Rama’s comment came after US publication Mother Jones reported on March 6 that Albania’s Democratic Party indirectly received secret funds from Russian sources in the US during last year’s parliamentary election. It also said that Russian-related companies were secretly active in the US to meddle in the election.
“The truth about this issue will be definitely unveiled,” Rama said in a Facebook post on March 9.
According to EU-oriented Rama, this is a question that has to do with Albania’s interests and the road of the country toward EU accession.
Albania's Democrats, which suffered a decisive defeat at the hands of Rama’s Socialists in the June 2017 election, rejected such allegations. In a March 11 statement, Democratic MP Enkelejd Alibeaj claimed Rama was using the scandal to distract from suspected links between former interior minister Saimir Tahiri and accused the prime minister's brother Olsi Rama of being involved in drug smuggling.
Cash for access accusations
Mother Jones wrote that in 2017, prior to the June general election in Albania, a Scottish firm named Biniatta Trade, set up by two Belize-based shell companies connected to firms controlled by Russians, paid Republican lobbyist Nick Muzin, a former campaign aide of US President Donald Trump, to lobby for Albania’s Democratic Party in the US.
Despite this, the Socialists, which had been warning of the rise of Russian influence in the Balkans as they try to steer Albania into the EU, won a second mandate with an overwhelming majority.
At the time Basha pushed his message that Albania’s democracy was threatened by the left-wing Rama and that international financier George Soros was the power behind Rama.
Muzin reported to the US authorities that he had been paid $675,000 for his three months of work for the Albania's Democratic Party. This included a $25,000 payment on March 27 and a $500,000 payment on June 9, just days before he arranged for Basha to have an important photo op with Trump in Milwaukee.
Muzin said he received another payment of $150,000 from Biniatta Trade for activities undertaken on behalf of the Democratic Party.
According to the article, in late March 2017, Muzin arranged a visit to Washington for Basha that included meetings with three GOP congressmen. Basha also attended the National Republican Congressional Committee’s annual dinner, which featured Trump as the big-draw speaker.
Meanwhile, Albanian Daily News reported that the Democratic Party's secretary general Arben Ristani has been summoned by prosecutors for questioning about alleged Russian lobbying for the party in the US.
Ristani said that the questioning was requested by the Socialist Party, but denied the allegations against his own party.
Balkan battleground
Recently, there have been increasing reports about Russian meddling in the Balkans to prevent Nato and EU influence in the region.
During the crucial election in Macedonia in December 2016, Russia also openly supported the conservative VMRO-DPMNE, which made no progress towards EU accession during its 10 years in power. VMRO-DPMNE but failed to win the majority it needed to stay on in power, which opened the way for the pro-EU Social Democrats to take over power in May 2017.
Russia is also accused of being behind a coup attempt in Montenegro — which is Nato’s newest member and an aspiring EU entrant — on the eve of the October 2016 election.
Officials from the UK and the US have also warned recently of the need to counter Russian influence in the region. A report prepared for the US Senate’s foreign relations committee claimed that East European countries including Bulgaria, Montenegro and Serbia remain very vulnerable to Russia’s “malign influence”, while a separate report published by the British House of Lords said that the destabilising influences of outside powers in the region, notably Russia, must be “firmly and persistently countered”.
Meanwhile, the influential Atlantic Council think tank, which is funded by Nato, said in February that a stronger military presence was needed in the Balkans to counter what it called "breathtaking" Russian interference.
In February, the European Commission adopted a new enlargement strategy for the Western Balkans, setting 2025 as the target for Serbia and Montenegro to become members and promising opening accession talks for Albania and Macedonia if they meet conditions.
The strategy, which comes after years of neglecting the region that in turn raised fears of instability, is expected to counter the growing influence of Russia, but also of China in the Balkans.
Sunday, March 11, 2018
Αλβανικό Σκάφος περνά τα Στενά της νήσου Χίου
SManalysis
11 Μαρτίου 2018, Pentapostagma
Κατάντια και ντροπή μας πια να περιμένουμε από Αλβανικά περιπολικά που περιπολούν με την Νατοϊκή Δύναμη «SNMG2» στις Ελληνικές Θάλασσες και να περιμένουμε να φυλάξουν τα νησιά μας απο τους Λαθρομετανάστες!
Τι ακριβώς έκανε η Νατοϊκή Δύναμη της «SNMG2» δεν καταλάβαμε ,στην ανάσχεση του κύματος των λαθρομεταναστών που πνίγει τα νησιά μας και δυστυχώς για την Ιστορία του Πολεμικού μας Ναυτικού ,καταντήσαμε να κρατάμε τα Πολεμικά μας στον Ναύσταθμο και αφήσαμε ακόμη και τους Αλβανούς να περνάνε με την Σημαία τους τα Ελληνικά νερά !
Μετά αναρωτιόμαστε γιατί ο Ερντογάν μας περιπαίζει αφού κατάλαβε οτι είμαστε απλά παιδική χαρά και χωρίς να γνωρίζουμε την Ναυτική Ισχύ μας και το χειρότερο,οτι δεν έχουμε τη βούληση να την χρησιμοποιήσουμε!
Καμαρώστε το Αλβανικό με την Σημαία του να περνά τα στενά της νήσου Χίου που Στο Αιγαίο ; ε δεν παίζεστε
11 Μαρτίου 2018, Pentapostagma
Κατάντια και ντροπή μας πια να περιμένουμε από Αλβανικά περιπολικά που περιπολούν με την Νατοϊκή Δύναμη «SNMG2» στις Ελληνικές Θάλασσες και να περιμένουμε να φυλάξουν τα νησιά μας απο τους Λαθρομετανάστες!
Τι ακριβώς έκανε η Νατοϊκή Δύναμη της «SNMG2» δεν καταλάβαμε ,στην ανάσχεση του κύματος των λαθρομεταναστών που πνίγει τα νησιά μας και δυστυχώς για την Ιστορία του Πολεμικού μας Ναυτικού ,καταντήσαμε να κρατάμε τα Πολεμικά μας στον Ναύσταθμο και αφήσαμε ακόμη και τους Αλβανούς να περνάνε με την Σημαία τους τα Ελληνικά νερά !
Μετά αναρωτιόμαστε γιατί ο Ερντογάν μας περιπαίζει αφού κατάλαβε οτι είμαστε απλά παιδική χαρά και χωρίς να γνωρίζουμε την Ναυτική Ισχύ μας και το χειρότερο,οτι δεν έχουμε τη βούληση να την χρησιμοποιήσουμε!
Καμαρώστε το Αλβανικό με την Σημαία του να περνά τα στενά της νήσου Χίου που Στο Αιγαίο ; ε δεν παίζεστε
Η συμφωνία, Ελλάδα - Αλβανία, κινδυνεύει να αναβληθεί
SManalysis
Για τους Αλβανούς πολιτικούς, το ζήτημα δεν είναι τα θαλάσσια σύνορα, αλλά το έδαφος της Αλβανίας απειλείται από το νόμο για τις μειονότητες. Περιφέρειες όπως η Χιμάρα, η Αυλώνα, η Πορδετσέτση Κορίτσα,, Θα περιληφθούν στους Δήμους των Κοινοτήτων που κυριαρχούνται από τον ελληνικό πληθυσμό, Νότια της Αλβανίας ...
Φαίνεται ότι τα Τίρανα δεν είναι έτοιμα να υπογράψουν συμφωνία με την Αθήνα, χρησιμοποιώντας τον εσωτερικό πολιτικό αγώνα, ακόμη και στην ευαίσθητη σχέση με την Ελλάδα. Ο κίνδυνος έρχεται μετά τις πρόσφατες συζητήσεις στην πολιτική ελίτ των Τίρανα, όπου ξεκινώντας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Ιλίρ Μέτα και τους αντιπολιτευόμενους πολιτικούς, συμπεριλαμβανομένου του Μπερίσα, κατηγορώντας την κυβέρνηση Ράμα ότι κάνει μια αμφιλεγόμενη συμφωνία ενάντια στα συμφέροντα της Αλβανίας με την Ελλάδα, για τα θαλάσσια ύδατα.
Πριν από δύο εβδομάδες, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα, έδωσε μια συνέντευξη στην Klan TV Κοσσυφοπέδιο, στην οποία είπε: «Το πρόβλημα που εγείρει ο Πρόεδρος της Αλβανίας θαλάσσια σύνορα με την Αλβανία θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις διαπραγματεύσεις άνοιξε με την Ευρωπαϊκή Ένωση. πρέπει να σημειωθεί ότι, ο Ράμα είπε, είναι ότι η θαλάσσια σύνορα σύμβαση δεν είναι το κύριο πρόβλημα, αλλά ο νόμος για τις μειονότητες, για την οποία, κινδυνεύουμε «έδαφος.
Υπό αυτό το πρίσμα, το παιχνίδι Αλβανοί πολιτικοί, επηρεασμένη κυρίως από την Τουρκία, είναι να γίνει σήμερα, σε μια μη συμφωνεί με την Ελλάδα, που θέλουν να ωθείται πολλή προσπάθεια, την υπογραφή της συμφωνίας.
Κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Σλοβάκο υπουργό Εξωτερικών, αλβανός υπουργός Μπουσάτι, δήλωσε ότι η συμφωνία με την Ελλάδα δεν κινδυνεύει να γίνει, αλλά να παραταθεί για επιπλέον χρονικό διάστημα, ευνοϊκές.
Ωστόσο, στο Υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας, οι προσπάθειες της ΕΕ και των ΗΠΑ για την αναδιατύπωση του νόμου για τις μειονότητες αποτυγχάνουν. Γιατί Τίρανα, πιέζει τη συμφωνία με την Ελλάδα, καταστρέφοντας τα ευρωπαϊκά συμφέροντα της Αλβανίας δεν είναι η θαλάσσια σύνορα, αλλά εθνοτικές μειονοτικές περιοχές, περιοχές όπως η Αυλώνα, Χιμάρα, Πόγραδετς και την Κορυτσά, συμπεριλαμβανομένης και της Κοινοπολιτείας των Δήμων της ελληνικής επικαλεστεί πληθυσμού. .
Subscribe to:
Posts (Atom)