Saturday, November 11, 2017

Το ΥΠΕΞ Σκοπίων αντέδρασε στην απόφαση του Κοσσυφοπεδίου να ενισχύσει οικογένειες τρομοκρατών




«Ντιμίτροφ: Η απόφαση της κυβέρνησης του Κοσόβου για τους κατάδικους της «Ντίβα Νασέλμπα» [Κουμάνοβο], δεν είναι στο πνεύμα της οικοδόμησης του ευρωπαϊκού μέλλοντος» 


Νοέμβριος 11, 2017. Echedoros

Η απόφαση της κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου για την χορήγηση κονδυλίων του προϋπολογισμού, για την χρηματοδοτική στήριξη των οικογενειών των αλβανών  που καταδικάστηκαν για τρομοκρατία στα Σκόπια, για τη δράση τους το 2015 στην πόλη Κουμάνοβο, δημιούργησε αρνητικές αντιδράσεις  στα Σκόπια.



Ο υπουργός των Σκοπίων, Νίκολα Ντιμίτροφ στη σημερινή συνάντησή του με την υπουργό Εξωτερικών του Κοσσυφοπεδίου, Δούρατα Χότζα, δήλωσε ότι η απόφαση αυτή της κοσοβάρικης κυβέρνησης  δεν βρίσκεται στο πνεύμα της οικοδόμησης ενός ευρωπαϊκού μέλλοντος για την περιοχή που θα βασίζεται στο κράτος δικαίου, το οποίο είναι κοινό συμφέρον και στις δύο χώρες.


Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση του Ραμούς Χαραντινάι αποφάσισε να χορηγήσει στις οικογένειες των αλβανών τρομοκρατών 219 χιλιάδες ευρώ.

Τηλεοπτική Συζήτηση στην αλβανική τηλεόραση για τις σχέσεις Αλβανίας- Ελλάδας






 Νοέμβριος 11, 2017. Echedoros

Οι καλύτεροι διπλωμάτες στην Αλβανία και ο δημοσιογράφος γεωπολιτικών ζητημάτων, Σταυρί Μάρκο ( Σταύρος Μάρκος) συζήτησαν  στην πολιτική εκπομπή «Κάπιταλ» της τηλεόρασης Vizion Plus TV, με διευθύνοντα τον Αλεξάντερ Φούτζι,  τα θέματα που αφορούν την Αλβανία και την Ελλάδα, καθώς και τις τελευταίες προοπτικές επαναπροσέγγισης μεταξύ των δύο χωρών.


Η Χιμάρα, όπως πάντα, παρέμεινε  ένα κρίσιμο θέμα στις συζητήσεις, για την οποία η κυβέρνηση των Τιράνων εξακολουθεί να μην αναγνωρίζει την ελληνική κοινότητα.



Όσον αφορά τα προβλήματα που ειπώθηκαν, φυσικά ήταν η «εμπόλεμη κατάσταση με την Αλβανία», όπου οι Αλβανοί αξιωματούχοι,  εστίασαν τις απόψεις τους στα εμπόδια που έχει δημιουργήσει αυτός ο  ελληνικός νόμος και η πιθανή κατάργησή του για την ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας.


 Σύμφωνα με τους συμμετέχοντες στη συζήτηση η εμπόλεμη κατάσταση επιβλήθηκε για να αποδιώξει  την κοινότητα των τσάμηδων από τις περιοχές όπου ζούσαν,  ενώ δεν εκδηλώθηκε κανένα ενδιαφέρον για το θέμα αυτό να ενταχθεί στην ημερήσια διάταξη της Κρήτης (στη συνάντηση των ΥΠΕΞ Ελλάδας και Αλβανίας).


Μάλιστα ο  πρώην υπουργός Εξωτερικών, Πασκάλ Μίλο, δήλωσε ότι σχετική αναφορά για τους τσάμηδες ενδέχεται να μην γίνει ή ότι μπορεί να συζητηθεί παρασκηνιακά ή να μην τεθεί καθόλου ως θέμα συζήτησης.


Ο δημοσιογράφος Σταυρί Μάρκο ανέφερε ότι οι συνομιλίες της Κρήτης θα φρέουν μια νέα κατάσταση για τους Έλληνες στο νότιο τμήμα της Αλβανίας, καθώς και σε μια καλύτερη θέση αυτονομίας για την Χιμάρα, καθώς τώρα βιώνει εθνική εθνοκάθαρση από τις οικιστικές κατασκευές ολιγαρχών γύρω από τη Χιμάρα που άρχισαν να οικοδομούν λεηλατώντας τις ιδιοκτησίες των  Ελλήνων κατοίκων.


Πιο συγκεκριμένα, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών  Πασκάλ Μίλο τόνισε ότι «οι συνομιλίες θα συνεχισθούν και δεν θα τελειώσουν εκεί. Είπε ότι ανησυχεί για τις ιδιοκτησίες που λεηλατούνται στη Χιμάρα και επεσήμανε ότι και ο ίδιος κατάγεται από  το ελληνικό χωριό Παλάσα της Χιμάρας.


Αναφερόμενος στα νεκροταφεία των Ελλήνων στρατιωτών που έπεσαν κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, είπε ότι είναι ένα ανθρωπιστικό ζήτημα και η κυβέρνηση της Αλβανίας θα πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, στις οποίες έχει εμπλακεί. Όσο για τα προβλήματα με την ελληνική μειονότητα θα πρέπει αυτά να επιλυθούν μέσω διαλόγου και όχι προκαθορισμένες θέσεις όπως έχει δείξει ότι πράττει το αλβανικό κράτος.


Ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών Μάρκο Μπέλο δήλωσε ότι «υπάρχει μια συμφωνία διεθνούς χαρακτήρα, του 1921, μεταξύ της Ελλάδας και της Αλβανίας, της κυβέρνησης του Φαν Νόλι, που επισημαίνει ότι πρέπει να είναι σεβαστή η  ελληνική κοινότητα στην Αλβανία, με όλα τα δικαιώματα της αυτοδιάθεσης.


«Συμμερίζομαι τις απόψεις του Σταυρί Μάρκο για την Χιμάρα, η οποία εντάχθηκε στο αλβανικό κράτος το 1921, και αυτό δείχνει η αναφερόμενη συμφωνία, δεδομένου ότι η Αλβανία, που δημιουργήθηκε το 1913, συμμετείχε στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και λειτούργησε ως κράτος μόνο μετά το 1921»


Ο ίδιος υποστήριξε ότι οι τσάμηδες δεν έχουν να κάνουν με την ‘εμπόλεμη κατάσταση με την Αλβανία’ αφού ο νόμος για αυτήν την κατάσταση εγκρίθηκε και εφαρμόσθηκε το Νοέμβριο του 1940, ενώ οι τσάμηδες αποβλήθηκαν το 1944 (για άλλους λόγους), οπότε υπάρχουν δύο πράγματα που είναι αντίθετα», τόνισε.


Ο πρώην πρέσβης  της Αλβανίας στις ΗΠΑ, Φάτος Ταρίφα, δήλωσε: ‘ Η Αλβανία έχει τηρήσει τις υποχρεώσεις ως προς τις μειονότητες και είμαι αντίθετος με το πνεύμα της δημιουργίας νέων μειονοτικών περιοχών στη χώρα’.


Πρόσθεσε ότι η αντιπροσωπεία της Αλβανίας στην Κρήτη πρέπει να είναι αποφασισμένη και αξιοπρεπής για να προστατεύσει όλα τα θέματα  με την Ελλάδα.



Σε πλήρη αντίθεση βρίσκονταν οι θέσεις του δημοσιογράφου Σταυρί Μάρκο (Σταύρου Μάρκου)   ο οποίος δήλωσε ότι οι υποχρεώσεις της Αλβανίας προς την Χιμάρα πρέπει  τηρούνται, ώστε να διατηρήσει την αυτονομία που έχει εδώ και αιώνες.


«Είμαι της γνώμης ότι η Χιμάρα, είναι όπως κάθε άλλο μέρος της Αλβανίας και έτσι δεν υπάρχει λόγος να γίνονται παρατυπίες, ώστε να παρεμβαίνει η Αθήνα για να προστατεύσει τους Έλληνες εκεί».


Ο Μάρκου θα τονίσει ότι τα προβήματα πρέπει να επιλυθούν στην Κρήτη,  "αναμφίβολα θα δώσουν μια αποδεκτή λύση για το καθεστώς της ελληνικής μειονότητας στη νότια Αλβανία που είναι συνάρτηση των διεθνών σχέσεων της Αλβανίας με την Ελλάδα.


«Η Αλβανία έχει σημειώσει πρόοδο με το νόμο για τις μειονότητες, αλλά αντιστέκεται  στην συμπαγή ελληνική οντότητα της Χιμάρας, για την οποία το αλβανικό κράτος χρησιμοποιεί μεθόδους εθνοκάθαρσης, λεηλασίες στις ιδιοκτησίες και μαζικές καταστροφές με στόχο να αλλάξει την εθνοτική ισορροπία στην περιοχή»


Ο Μάρκου θα επισημάνει ακόμη στην αλβανική τηλεόραση:


«Τα οστά των Ελλήνων στρατιωτών που έπεσαν κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, θα πρέπει να αντιμετωπισθούν με τον ίδιο τρόπο, με τον οποίο η Αλβανία έχει υπογράψει σχετικά με τους Γερμανούς στρατιώτες, τους Ιταλούς, τους Βρετανούς και τους Γάλλους στρατιώτες,  υπάρχει άλλωστε  μια συμφωνία Αλβανίας- Ελλάδας από το 2009.


Γεωπολιτικά, υπάρχουν μεγάλες πιέσεις εκ μέρους της Ελλάδας, των ΗΠΑ και της ΕΕ,  όπως γίνεται και στην FYROM, της οποίας η κυβέρνηση υπόκειται σε πιέσεις για αλλαγή του Συντάγματος που σχετίζεται με το όνομα, τα σύμβολα και την ψευδή ιστορία που έχει δημιουργήσει εδώ και χρόνια, προκειμένου να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ και το ίδιο σκηνικό χρησιμοποιείται και στην Αλβανία, η οποία αφενός έχει το πρόβλημα των ναρκωτικών ενώ συγχρόνως παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της πΓΔΜ ή του Κοσσυφοπεδίου ασκώντας εθνικιστική προπαγάνδα.
Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 11 Νοεμβρίου 2017, 00:02

Άρχισε ο πόλεμος κατά της αλβανικής μαφίας


Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 10 Νοεμβρίου 2017

ZOUGLA
Άρχισε ο πόλεμος κατά της αλβανικής μαφίας
Άρχισε ο πόλεμος κατά της αλβανικής μαφίας

        Χρήστος Μαζάνης

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση αναλαμβάνουν δράση προκειμένου να βοηθήσουν τις αλβανικές Αρχές στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος. Όπως είχε ήδη γράψει το zougla.gr, μετά το σκάνδαλο που ξέσπασε στη γείτονα χώρα και αφορούσε στην εμπλοκή του πρώην υπουργού Εσωτερικών Σαιμίρ Ταχίρι με ναρκέμπορους, το FBI είχε προγραμματίσει να στείλει πράκτορες προκειμένου να συμμετέχουν στον πόλεμο κατά του ναρκεμπορίου.

Την περασμένη Τρίτη, σε συνέδριο το οποίο οργανώθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών της Αλβανίας, έγινε γνωστό πως ετοιμάζεται μια επιχείρηση μαμούθ, με την ονομασία «Δύναμη του νόμου» κατά του οργανωμένου εγκλήματος. Στο συνέδριο συμμετείχαν μεταξύ άλλων, η πρέσβειρα της ΕΕ στα Τίρανα, Romana Vlahutin αλλά και ο πρέσβης των ΗΠΑ, Donald Lu. Και οι δύο, επιβεβαίωσαν την ετοιμότητα για να αρχίσει η συγκεκριμένη επιχείρηση αλλά και τη δημιουργία μιας ειδικής ομάδας η οποία θα την πλαισιώνει.




Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, η ειδική ομάδα (task force) θα αποτελείται από εξειδικευμένους πράκτορες του FBI,( τον Mark Newhouse και  τον Jack Liao), από Ιταλούς και Γερμανούς αστυνομικούς, οι οποίοι θα βοηθούν τις αλβανικές αρχές στις επιχειρήσεις τους.




Όπως ανέφερε ο υπουργός εσωτερικών της Αλβανίας, Fatmir Xhafaj σε δημοσιογράφους,«ετοιμάζεται μια ειδική ομάδα για να βοηθήσει στην επιτυχία της επιχείρησης. Σε αυτήν την επιχείρηση θα βοηθήσουν και οι ΗΠΑ».



H ειδική μονάδα (task force) αποτελείται από εξειδικευμένους πράκτορες του FBI, από Ιταλούς και Γερμανούς αστυνομικούςΑπό την πλευρά του ο πρέσβης των ΗΠΑ στα Τίρανα ανέφερε πως «οι αμερικανικές αρχές θα στηρίξουν την όποια προσπάθεια των καινούργιων κέντρων που δημιουργήθηκαν, του SPAK (Specialized Structure against Corruption and Organized Crime) και του BKH (National Investigation Bureau).Το FBI βρίσκεται στην Αλβανία για να βοηθήσει ενάντια στο έγκλημα.Αυτή η επιχείρηση να οδηγήσει στις συλλήψεις των μεγάλων ψαριών».



Στα δεξιά οι δύο πράκτορες του FBI οι οποίοι συμμετέχουν στην task force
Στα δεξιά οι δύο πράκτορες του FBI οι οποίοι συμμετέχουν στην task force


Παράλληλα η πρέσβειρα της ΕΕ μεταξύ άλλων δήλωσε στους δημοσιογράφους πως, «όπως κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου στην Ε.Ε. έτσι και στην Αλβανία θα πρέπει να ισχύσει ο νόμος».



Η συγκεκριμένη ομάδα (task force) θα δουλεύει με άκρα μυστικότητα και τα αποτελέσματα θα μοιράζονται και με άλλες διεθνείς υπηρεσίες.



Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του πρωθυπουργού της Αλβανίας, Έντι Ράμα, ο οποίος αν και σχολιάζεται από την αντιπολίτευση λόγω της εμπλοκής του άλλοτε στενού του συνεργάτη, Σαιμίρ Ταχίρι, με ναρκέμπρους, ανέφερε πως το κράτος προχωρά στη δεύτερη φάση για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος.

H ανάρτηση στο twitter της πρέσβειρας της Ολλανδίας στα Τίρανα για το συνέδριο κατά του οργανωμένου εγκλήματος:



Η κυβέρνηση Ράμα είχε ήδη αρχίσει να μπαίνει σε στενή παρακολούθηση έπειτα από τις αποκαλύψεις των Ιταλικών Αρχών σχετικά με την πιθανή εμπλοκή του πρώην υπουργού Εσωτερικών Σαιμίρ Ταχίρι με ναρκέμπρους. Ήδη στις 26 Οκτωβρίου,σε συνέντευξή του στην τηλεόραση της «Φωνής της Αμερικής», ο βοηθός αναπληρωτής ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Χόιτ Μπράιαν Γι, δήλωσε πως η αμερικανική πλευρά στηρίζει πλήρως τους εισαγγελείς και τους δικαστές που χειρίζονται την υπόθεση, ακόμα και αν θα φτάσουν οι έρευνές τους σε υψηλά κλιμάκια.

Έντι Ράμα


Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρέσβης των ΗΠΑ στα Τίρανα Ντόναλντ Λιου, ο οποίος τόνιζε πως κανείς δεν πρέπει να βρίσκεται υπεράνω του νόμου, ενώ αναφερόμενος ειδικά στην υπόθεση Ταχίρι επεσήμανε πως «αν είναι ένοχος θα πρέπει να τιμωρηθεί, αν είναι αθώος οι πολίτες θα πρέπει να το γνωρίζουν».



Στις 5 Οκτωβρίου, λίγες ημέρες δηλαδή πριν τις αποκαλύψεις περί εμπλοκής του πρώην υπουργού με ναρκέμπορους, ο πρέσβης των ΗΠΑ προέβη σε δηλώσεις που προκάλεσαν σάλο.

Η Αλβανία αποτελεί κέντρο οργανωμένου εγκλήματος, διακίνησης ναρκωτικών, όπλων και πορνείαςΕυθέως και ονομαστικά, κατηγόρησε δικαστήρια και γενικότερα το σύστημα Δικαιοσύνης της γείτονας χώρας που αφήνει ελευθέρους εγκληματίες και διακινητές ναρκωτικών και δεν προστατεύει τους πολίτες.

Επίσης, αναφέρθηκε στην υπόθεση της δικαστού Fildez Hafizi, τονίζοντας ότι το σύστημα Δικαιοσύνης την άφησε απροστάτευτη. Αναφερόμενος, δε, στις εκθέσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τόνισε ότι η Αλβανία αποτελεί κέντρο οργανωμένου εγκλήματος, διακίνησης ναρκωτικών, όπλων και πορνείας, ενώ επισήμανε τη δράση τεσσάρων επικίνδυνων μαφιόζικων συμμοριών που δραστηριοποιούνται στην Αλβανία, μέσω 20 γνωστών οικογενειών του εγκλήματος.



Σύμφωνα με τον κ. Λου, οι τελευταίες εμπλέκονται σε εμπόριο ανθρώπων, εκβιασμούς, κλοπές αυτοκινήτων και ξέπλυμα χρήματος. Ο κ. Λου, ανέφερε επίσης, ότι ο Εμιλιάνο Σουλάζι, αν και τελεί υπό κράτηση, εξακολουθεί να είναι επικεφαλής διακίνησης ναρκωτικών και όπλων, ενώ ο Λουλζίμ Μπερίσα, επικεφαλής της βίαιης συμμορίας του Δυρραχίου, αφέθηκε κατά λάθος ελεύθερος από τους αξιωματικούς των φυλακών.




Παράλληλα, αναφέρθηκε και στον Κλεμέντ Μπαλίλι, διακινητή ναρκωτικών διεθνώς, χαρακτηρίζοντάς τον ως «μάγο», καθώς, αν και καταζητείται από την αμερικανική DEA και τις ελληνικές αρχές, εξακολουθεί να είναι ελεύθερος.




Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρέσβη, η κατάσταση στην Αλβανία μπορεί να αλλάξει μόνο σε περίπτωση που οι αστυνομικοί, οι εισαγγελείς και οι μυστικές υπηρεσίες συνεργαστούν πιο στενά για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και τη σύλληψη των «μεγάλων ψαριών».

«Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι ακόμα μπροστά. Μέχρι να συλληφθούν τα μεγάλα ψάρια, να υπάρξει ποινική δίωξη εναντίον τους και να μπουν στην φυλακή, η κάνναβη θα επανέλθει, οι δικαστές θα παίρνουν μίζες και θα υπάρχει διαφθορά αξιωματούχων της κυβέρνησης» τόνιζε χαρακτηριστικά ο κ. Λου.

Ζήτησε, δε, από την αλβανική κυβέρνηση, να κηρύξει πόλεμο κατά του οργανωμένου εγκλήματος. Μία κυβέρνηση, για την οποία ο κ. Λου έχει επανειλημμένα το τελευταίο διάστημα εκφραστεί αρνητικά.

Διαβάστε επίσης:





NË KËRKIM TË PARAVE TË PISTA

 NË KËRKIM TË PARAVE TË PISTA – OPINION NGA PLATOR NESTURI

Plator Nesturi 


Ngritja e Task Forcës Speciale sapo nisi punën për evidentimin dhe luftën ndaj krimit të organizuar dhe trafiqeve në Shqipëri. Njësia speciale, në bashkëpunim dhe ekspertët e huaj të FBI, ata gjermanë e italianë si dhe eksperten angleze, do të nisin kështu një hetim kompleks, që ka të bëjë së pari, me analizimin e informacioneve të organeve ligjzbatuese mbi grupet kriminale, vendet dhe fushat në të cilat operojnë, si dhe ndërthurjet e lidhjet e tyre me politikën apo ndihmën nga segmente të strukturave shtetërore. Kjo do të jetë edhe faza e parë e veprimtarisë së kësaj strukture të posaçme, të luftës kundër krimit.

Faza e dytë ka të bëjë me ndjekjen e parave, që janë siguruar nga aktivitetet kriminale, si dhe në sektorët ku janë investuar. Për ta dëmtuar krimin duhet ta godasësh pikërisht aty ku ai ka forcën; pra, tek paratë, me të cilat ai bëhet i pushtetshëm e që korrupton zyrtarë të shtetit e të drejtësisë, për të vijuar aktivitetin e tij.

Lidhur me këtë fazë duket se do të hyjnë në punë dhe institucionet e tjera, duke nisur nga Prokuroria e Krimeve të Rënda, Policia, shërbimet inteligjente dhe deri te Drejtoria e Pastrimit të Parave, Tatimet, doganat, hipotekat dhe zyrat noteriale. Pra, kemi një operacion të zgjeruar, që kërkon bashkërendim e veprim të përbashkët të një sërë institucionesh, për të arritur objektivin e luftimit të krimit dhe të parave të pista, që e shoqërojnë atë.

Nëse gjatë vitit të kaluar dhe gjashtëmujorit të parë të këtij viti, sipas të gjitha informacioneve, kultivimi dhe kontrabanda e canabis sativa ka lulëzuar në gjithë vendin, atëherë paratë e siguruara nga ky aktivitet i paligjshëm, janë sërish këtu. Ose janë të depozituara në banka, ose janë përdorur në investime të tjera, për t’u pastruar si pará, ose janë përdorur për blerje të pasurive të tundshme e të patundshme. Gjithsesi, ato kanë mbetur në Shqipëri dhe duhet vetëm një hetim për të parë se ku kanë vajtur dhe njëkohësisht, kush ka përfituar prej tyre.

Në raportin e Bankës së Shqipërisë për vitin e kaluar, guvernatori shprehu entuziazëm se, bankat në Shqipëri e kanë mbyllur me një bilanc tepër pozitiv. Të ardhurat e tyre ishin në 169%. Pra, në mbi 2.5 herë më shumë se viti paraardhës. Sipas raportit, kjo rritje të ardhurash ishte pse ishin ulur shpenzimet e shërbimeve në masën 80%, ndërkohë që të ardhurat nga interesat apo nga aktivitetet e tjera financiare, ishin me humbje. Po kështu, sipas raportit, sukses tjerët ishte dhe ulja e kredive të këqija në 14.7%, që edhe kaq është tepër e lartë, krahasuar me 10 vite të shkuara, kur ishte në nivelin 3-3.6%. Me një logjikë të thjeshtë, nëse aktiviteti bankar ka pësuar humbje, si në realizimin e të ardhurave nga interesat e kredive, ashtu dhe aktivitetet e tjera financiare të tyre, a ka ndihmuar në rritjen e performancës së bankave, futja e kapitaleve që janë përftuar nga aktiviteti i paligjshëm i kultivimit të drogës?

Vijojmë më tej, me një tjetër sektor. Sipas të dhënave të INSTAT-it, për gjashtëmujorin e parë të këtij viti, sektori i ndërtimeve ka patur rritje prej 44%. Ndonëse ky sektor prej vitesh, quhej si ndër ata të cilat ishin në krizë, çuditërisht, fundi i vitit të kaluar dhe në muajt e këtij viti, kemi një bum të tij. Gjatë kësaj periudhe, nuk kemi ndonjë vepër të rëndësishme infrastrukturore si autostrada apo rrugë, që të thuash se ka sjellë rritje të këtij sektori. Po ashtu, në indeksin e rritjes së të ardhurave të popullsisë, nuk ka tregues se ka rritje të kërkesës për banesa të reja, që të faktorizojë ndërtimin e komplekseve të banimit. Gjithsesi, sektori i ndërtimit ka gjetur terren, pikërisht në komplekse të reja banimi dhe sidomos në komplekse banesash, në zonën bregdetare e hoteleri. Gjithsesi, ndonëse ndërtimet në bregdet vijojnë ethshëm, me ritme të shpejta, edhe ndërkohë që flasim, ato janë thjesht komplekse vilash dhe jo si fshatra turistikë që do të prodhojnë të ardhura në vijim, nga industria e turizmit. Në këtë aspekt, vështirë të mendohet se mbjellja e vilave në bregdet ka gjetur një treg për shitjen e tyre, përderisa raportohet se, edhe komplekset që po ndërtohen, nuk po gjejnë treg për t’i shitur ato. Kjo jo vetëm pse në kushtet ekonomike të sotme, pak shqiptarë do të shkojnë të blejnë vila në bregdet, por edhe pse këto ndërtime janë kryer dhe në zona ku nuk është zgjidhur pronësia për tokën ku ndërtohet. Me gjithë këto mangësi për gjetje tregu për kthimin mbrapsht të investimit, industria e ndërtimeve po ecën me ritme të shpejta. Ndaj, sërish, ngrihet pyetja. Mos pikërisht në shumë nga këto ndërtime që po nxitojnë të ngrihen pa një plan të sigurt biznesi, duhen kërkuar dhe shumë pará të pista që vijnë nga kultivimi dhe kontrabanda e drogës? Nuk do të ishte hera e parë në Shqipëri, që ndërtimet kanë qenë lavatriçe e parave të pista.

Task Forca e di vetë punën e saj, siç di ta bëjë edhe më mirë me anë të ekspertëve të fushës se, ku janë ndërfutur paratë nga aktiviteti kriminal. Sidoqoftë, për këdo do të ishte çudi fakti pas deklaratës së Drejtorisë së Tatimeve se, biznesi i ka borxh shtetit shumën prej 900 milionë lekësh të reja, nga mospagimi i taksave dhe i gjobave. Dhe nga kjo shumë, 1/3 e borxhit, pra, 300 milionë, janë nga 10 kompani, dy prej të cilave shtetërore. E veçanta do të ishte se, nga këto kompani të mëdha me bilanc negativ të pagimit të taksave në shtet, janë sulur me shumë efikasitet në sektorë të tjerë, si në ndërtim dhe në karburante. Dhe, çuditërisht, për këto investime janë gjetur paratë e nevojshme.

Κακαβιά: Οι ελληνικές αρχές επιστρέφουν Αλβανούς από τα σύνορα


 Νοέμβριος 10, 2017. Echedoros

Μία ημέρα μετά την απεργία των Ελλήνων τελωνειακών,  οι ελληνικές αρχές στην Κακαβιά επιστρέφουν Αλβανούς οι οποίοι πηγαίνουν στην Ελλάδα για  εύρεση εργασίας, γράφει το αλβανικό δημοσίευμα.


Ως πρόσχημα για την επιστροφή των Αλβανών, η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι υπάρχει έλλειψη εγγυήσεων και επαρκών χρημάτων.


Επιστρέφονται επίσης από την ελληνική πλευρά και εκείνοι που πηγαίνουν ως φιλοξενούμενοι στο ελληνικό έδαφος.


Οι Αλβανοί πολίτες εξέφρασαν την ανησυχία τους για την κατάσταση αυτή, σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Thursday, November 9, 2017

"Serb mercenaries who fight in Donbass" discussed in Kiev


Ukrainian FM Pavlo Klimkin has met with Ukrainian Ambassador to Serbia Oleksandr Aleksandrovych to discuss "current issues in bilateral relations."
(Getty Images, illustration purposes, file)
SOURCE: B92, TANJUG WEDNESDAY, NOVEMBER 8, 2017 | 13:37


According to a statement issued by the Ukrainian Foreign Ministry - "apart from bilateral issues, the main emphasis during these consultations was made on the problem of Serbian mercenaries who fight in Donbass as part of the Russian terrorist troops, in particular as regards Serbia’s obligations within international anti-terrorist legal instruments to which it is a party to."

"Besides, Ukraine is seriously concerned about illegal contacts by representatives of Serbia with the occupied Crimea. We hope that the Serbian Side will fully commit itself to the principle of respect for sovereignty and territorial integrity of Ukraine within its internationally recognized borders," the statement said, adding:

"Minister Klimkin and Ambassador Aleksandrovych agreed on further actions on the bilateral and multilateral level, including those in cooperation with our European friends and partners."

Last week, Ukraine's ambassador in Belgrade returned to Kiev for consultations, which, Klimkin announced on Twitter, would concern "compliance with international law and avoiding the use of Serbian citizens as mercenaries."

That came after Aleksandrovych said in an interview that Russia was "using Serbia in order to destroy Europe" - to which the Serbian Ministry of Foreign Affairs reacted by warning Kiev that Belgrade would be forced to "take steps" unless the diplomat abandoned his "inadmissible behavior."

Ελληνοαλβανικός διάλογος εφ’ όλης της ύλης στην Κρήτη


 Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2017,



Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς θα υποδεχθεί, σύμφωνα με τις τελευταίες ενδείξεις, τον αλβανό ομόλογό του Ντίτμιρ Μπουσάτι στην Κρήτη την Παρασκευή και το Σάββατο (10 και 11 Νοεμβρίου) για μία εφ’ όλης της ύλης συζήτηση επί των ακανθωδών ζητημάτων στις διμερείς σχέσεις. Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών τηρεί, κατά την πάγια τακτική του, σιγήν ιχθύος επί του θέματος – σε αντίθεση με λαλίστατες πηγές του αλβανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Σύμφωνα με όσα ο ίδιος ο κ. Κοτζιάς έχει πει, αναζητείται στις ελληνοαλβανικές σχέσεις μία λύση – πακέτο με σκοπό να ξεπεραστούν τα προβλήματα. Πρόκειται ως γνωστόν για παλαιότερη ιδέα της ελληνικής διπλωματίας ήδη από την υπουργία του Ευάγγελου Βενιζέλου που ωστόσο δεν έχει αποδώσει καρπούς. Είναι σαφές – και αυτό είναι κάτι που ασπάζονται τόσο διπλωματικές όσο και κυβερνητικές πηγές – ότι η απόπειρα έναρξης ενός γενικευμένου διαλόγου με τα Τίρανα σε μία συγκυρία που η κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Έντι Ράμα τηρεί σκληρή ως και προκλητική στάση σε σειρά θεμάτων που ενδιαφέρουν την Ελλάδα συνιστά τουλάχιστον παρακινδυνευμένη (κατα ορισμένους λανθασμένη) κίνηση.

Άλλωστε, οι προηγούμενες απόπειρες του κ. Κοτζιά να υπερπηδήσει το υψηλό εμπόδιο που έχει ορθώσει ο αλβανικός μεγαλοϊδεατισμός έχουν αποτύχει χαρακτηριστικά, με κυριότερο παράδειγμα τα όσα συνέβησαν κατά την επίσκεψη του ιδίου στην αλβανική πρωτεύουσα τον Ιούνιο του 2016. Ο κ. Ράμα δεν είχε τότε διστάσει να φωτογραφηθεί με τον κ. Κοτζιά κάτω από ένα χάρτη της Μεγάλης Αλβανίας με την ελληνική αντιπροσωπεία να συλλαμβάνεται κοιμώμενη.

Η ελληνοαλβανική ατζέντα περιλαμβάνει δύσκολα θέματα και τα πρόσφατα γεγονότα στη Χειμάρρα δεν βοηθούν στη διαμόρφωση ομαλού κλίματος, παρά το γεγονός ότι η επίσημη Αθήνα απέφυγε επιμελώς να ρίξει «λάδι στη φωτιά» των κατεδαφίσεων ελληνικών περιουσιών. Η συμφωνία του 2009 για τις θαλάσσιες ζώνες, το εμπόλεμο, η κατάσταση της ελληνικής μειονότητας, οι περιουσίες, τα στρατιωτικά κοιμητήρια, η ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας, καθώς επίσης (όσο κι αν το αρνείται η ελληνική πλευρά) η εισαγωγή από τα Τίρανα, με επίμονο τρόπο, του θέματος των Τσάμηδων δημιουργούν ένα εκρηκτικό μίγμα.

Σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στην ύπαρξη επιτροπών που συζητούν διάφορα ζητήματα με την Αλβανία. Δεν είναι σαφές ποια ακριβώς είναι τα θέματα αυτά, ποιοι συμμετέχουν στις επιτροπές αυτές, αν έχουν ποτέ συνεδριάσει και αν έχουν υπάρξει αποτελέσματα. Σε επανειλημμένες ερωτήσεις, το υπουργείο Εξωτερικών έχει αποφύγει να απαντήσει. Παράλληλα, δεν είναι σαφές αν ο κ. Κοτζιάς θα επαναφέρει στον κ. Μπουσάτι την παλαιότερη ιδέα για μία τροποποίηση του παλαιότερου Συμφώνου Φιλίας που είχε υπογραφεί επί υπουργίας Κάρολου Παπούλια.

Πηγή: tanea.gr/Άγγελος Αλ. Αθανασόπουλος
Πηγή: Himara.gr | Ειδήσεις απ' την Βόρειο Ήπειρο

«Κρίσιμο Σαββατοκύριακο για τις ελληνο-αλβανικές σχέσεις»





Νοέμβριος 9, 2017. Video

Αυτό το Σαββατοκύριακο αναμένεται να είναι πολύ σημαντικό για τις σχέσεις Αλβανίας – Ελλάδας. Σε μια συνάντηση, στην Κρήτη,  που αναμένεται  σχεδόν σαν το «Big Brother»- αλλά χωρίς κάμερες, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών Μπουσάτι και Κοτζιάς θα κλειστούν εκεί  με την ελπίδα να βγει τελικά «λευκός καπνός».


 Η συνάντηση συνδέεται με μια σειρά ανεπίλυτων ζητημάτων, τα οποία  άλλα είναι πρόσφατα και άλλα παλαιότερα.
Παλαιότερο είναι των θαλάσσιων συνόρων, της εμπόλεμης κατάστασης, τις κατεδαφισμένες επιτύμβιες στήλες που αναφέρονται στη διάρκεια του Β΄ παγκόσμιου πολέμου, αλλά και στη μέση  βρίσκεται ως τζόκερ το θέμα της Χιμάρας.


Για να συζητήσουμε αυτά τα θέματα στο ‘Πρώτο Θέμα’, η τηλεόραση ‘Top Channel’ παρουσιάζει μια ομάδα που αποτελείται από τον ιστορικό Ντόβε Τζούφτι, τον πρώην διευθυντή των διεθνών σχέσεων στο Δημοκρατικό Κόμμα, Τομόρ Αλιζότι, τον δημοσιογράφο  Σταυρί Μάρκο, τον αναλυτή Σκεντέρ Μιντζόζι και σε τηλεφωνική σύνδεση το μέλος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ Βασίλης Μπολάνος.


Αρχικά, ο Μπολάνος αρνήθηκε ότι η Αθήνα παρενέβη πέρα από τις εγχώριες αντιδράσεις, αποκαλώντας το έργο της αποκατάστασης της Χιμάρα ως παράνομο.

«Αν δούμε το νόμο για την αστική ανάπτυξη, λέει:  η πρωτοβουλία για την αστική ανάπτυξη είναι θέμα των εντοπίων και των ιδιοκτητών.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση οι κάτοικοι αγνοήθηκαν εντελώς», δήλωσε ο Μπολάνος.

Ανέφερε, επίσης,  ότι το άρθρο του νόμου λέει ότι το έργο πρέπει να εγκριθεί τουλάχιστον από το ένα τρίτο των ιδιοκτητών. «Αλλά σε αυτές τις πρακτικές  απουσιάζουν οι αποφάσεις εκείνες  που λένε ότι έχει συναφθεί συμφωνία με τους ιδιοκτήτες», είπε ο Μπολάνος.


Ο πρώην δήμαρχος της Χιμάρας σχολίασε επίσης την παρέμβαση της Αθήνας. «Ο κ. Κοτζιάς έχει το δικαίωμα να πει ότι δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη χωρίς το σεβασμό στο δικαίωμα της ιδιοκτησίας», πρόσθεσε.


Ο ιστορικός Ντόβε Τζούφτι υπογράμμισε ότι η αποκατάσταση των υποδομών στη Χιμάρα είναι κάτι το απαραίτητο και σύμφωνα με αυτόν η νομική πτυχή του είναι ένα άλλο θέμα. Ενώ επισήμανε ότι η απαλλοτρίωση πρέπει να γίνει σύμφωνα με το νόμο. Ο Τζούφτι ήταν επικριτικός απέναντι στη στάση  των Αθηνών, που υποστήριξε ότι θα εμπόδιζε την ανάπτυξη.


«Ότι η Χειμάρα πρέπει να αλλάξει, αυτό πρέπει σίγουρα να γίνει. Αλλά υπήρχε μια βούληση που μερικές φορές ενθαρρύνεται από την Αθήνα να διατηρηθεί η αρχαϊκή Χιμάρα, γιατί ως  αρχαϊκή παραμένει και ως ‘ελληνική’ σε εισαγωγικά», τόνισε ο Τζούφτι.


Για τον δημοσιογράφο Σταυρί Μάρκο το ζήτημα είναι βαθύτερο. Σύμφωνα με αυτόν, υπάρχουν δύο πτυχές: η τεχνική και η διπλωματική.

«Η Χιμάρα είναι μια αξιοζήλευτη προοπτική και έχει  σοβαρά στοιχεία ανάπτυξης. Αυτή είναι η τεχνική πλευρά για την οποία η αξία της είναι πολύ υψηλή και την επιβουλεύονται  όλοι οι ολιγάρχες», δήλωσε ο Μάρκου.

Η δεύτερη πτυχή, σύμφωνα με τον ίδιο, σχετίζεται με την πρόσφατη ομιλία του πρωθυπουργού Έντι Ράμα στη Συνέλευση για την Χιμάρα,  η οποία ερέθισε την Αθήνα.

«Ίσως ήθελε να προσελκύσει την προσοχή με τη Χιμάρα, εξαιτίας των προβλημάτων που έχει (ο Ράμα) με τα μέλη της κυβέρνησής του που έχουν εμπλακεί με το εμπόριο ναρκωτικών. Αλλά αυτό το ζήτημα προκάλεσε έναν ερεθισμό και ο κ. Κοτζιάς έδωσε ένα μήνυμα στα Τίρανα.


Ενώ ο Τομόρ Αλιζότι, πρώην επικεφαλής των διεθνών σχέσεων στο Δημοκρατικό Κόμμα περιέγραψε ως υπερβολική την αντίδραση της Αθήνας.

«Νομίζω ότι η ελληνική αντίδραση ήταν υπερβολική.  Η Ελλάδα έχει μια μακροχρόνια πολιτική και είναι μια χώρα της ΕΕ που δεν αναγνωρίζει μειονότητες», είπε ο Αλιζότι.

Ο ίδιος τόνισε ότι η κυβέρνηση της Αλβανίας πρέπει να είναι σαφής με την Ελλάδα ότι τα εθνικά θέματα είναι θέματά μας.

«Η κυβέρνηση πρέπει να πει ότι η ελληνική παρέμβαση στις αλβανικές υποθέσεις είναι απαράδεκτη και θα μπούμε στην Ευρώπη με την υπερηφάνειά μας», είπε και πρόσθεσε «το ελληνικό κράτος έχει επιτρέψει συντάξεις από την Ελλάδα, επέτρεψε την αλλαγή ονομάτων. Αυτή είναι μια σοβαρή ευθύνη κατά την άποψή μου».


(Στοιχεία από το αλβανικό top-channel.tv)

Albania: Rama, we deserve negotiations with EU to be opened

United Nations General Assembly
Wind has turned in our favour.PM will meet Juncker next December

09 NOVEMBER, Link


United Nations General Assembly

BRUXELLES - "We can fully state Albania deserves negotiations" with the European Union "to be opened", Albania's Prime Minister Edi Rama said during a joint press conference with the EU Commissioner for Enlargement Johannes Hahn in Tirana. EU - Western Balkans Media Days are taking place today and tomorrow in the Albanian capital city.

"We will continue standing on our position towards the EU and we are fully encouraged by the improvements we've made", Rama explained. Albania has now "to prove" concrete progress, the Prime Minister stressed, "but I think the wind has turned in our favour to join the EU".

Edi Rama has accepted "with pleasure" the invitation made by the European Commission presidency and will meet the president Jean-Claude Juncker early in December this year in Brussels.

Wednesday, November 8, 2017

Έρχεται ο ΜποΚουμουτσάκος: Ποιες είναι οι διαδικασίες που θα επιχειρηθούν για «λύση πακέτο» στα ελληνοαλβανικά ζητήματα (;)


 Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2017


Ο Τομεάρχης Εξωτερικών, Βουλευτής Β’ Αθηνών κ. Γιώργος Κουμουτσάκος κατέθεσε Ερώτηση προς τον Υπουργό των Εξωτερικών σχετικά με τις σχέσεις Ελλάδας – Αλβανίας, τις συνθήκες και τις διαδικασίες που θα επιχειρηθεί «λύση πακέτο» στα σύνθετα ελληνοαλβανικά ζητήματα.

Την ερώτηση συνυπογράφουν οι Αναπληρωτές Τομεάρχες κ.κ. Σταύρος Καλαφάτης, Σάββας Αναστασιάδης και Σίμος Κεδίκογλου.

Όπως αναφέρεται στην Ερώτηση, ο κος Υπουργός Εξωτερικών, κατά την πρόσφατη συνέντευξη Τύπου προς τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους σχετικά με σημαντικά ανοικτά ζητήματα που υπάρχουν με την Αλβανία, ανέφερε αυτολεξεί ότι:

«Στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου θα έχουμε μια πολυμερή συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών της Αλβανίας, ειδικούς κι εμπειρογνώμονες. Στόχος μας είναι να συζητήσουμε όλα τα εκκρεμή θέματα…

Η λύση αυτών των προβλημάτων αλλού είναι εύκολη, αλλού είναι δύσκολη. Αλλού μπορεί να γίνει άμεσα, αλλού είναι χρονοβόρα. Η συμφωνία είναι όμως να τεθούν σ’ ένα πακέτο. Δηλαδή μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι εδώ έχουμε βρει μια λύση α’, μια λύση β’.

Έχουμε εδώ και αρκετό καιρό μια συντονιστική ομάδα στην οποία μπαίνουν όλα αυτά τα θέματα, υπό τον Γενικό Γραμματέα από ελληνικής πλευράς και την Υφυπουργό Εξωτερικών από την Αλβανία. Αυτή η συντονιστική ομάδα έχει τέσσερεις ομάδες και μια ad hoc Πέμπτη, όπου συζητάνε τα πιο δύσκολα θέματα. Θα εργάζονται όλοι μαζί, ώστε να προσπαθήσουμε να λύσουμε το μεγαλύτερο τμήμα των θεμάτων. Αν λυθούν, θα μπορέσουμε να έχουμε κι άλλου είδους συναντήσεις. Εμείς θέλουμε να λυθούν τα θέματα».

Στον απόηχο των απαράδεκτων Αλβανικών ενεργειών στη Χειμάρρα και των αντίστοιχων δηλώσεων Ράμα στο αλβανικό Κοινοβούλιο, έχει προγραμματισθεί Ελληνοαλβανική συνάντηση για την προσεχή Πέμπτη, όπως προκύπτει από δημοσιεύματα και δηλώσεις του ΓΓ Αποδήμου Ελληνισμού στον τοπικό Τύπο.

Δεδομένων των ανωτέρω, ερωτάσθε:

1. Πότε έχουν συστηθεί οι σχετικές ελληνοαλβανικές επιτροπές, από ποιους αποτελούνται, έχουν συνεδριάσει και πότε;

2. Πως θα λειτουργήσει η διαπραγμάτευση τόσο σύνθετων ζητημάτων, εντελώς διαφορετικής, νομικής και πολιτικής υπόστασης και φύσης, «σ’ ένα πακέτο»; Αντιμετωπίζονται ως αλληλένδετα από το ελληνικό ΥΠΕΞ; Δηλαδή η πρόοδος στο ένα θα επηρεάσει την εξέλιξη του άλλου;

3. Ποια θέματα έχουν ενταχθεί σε αυτό το «πακέτο»;

4. Προτίθεστε να ενημερώσετε τη Βουλή για τα αποτελέσματα αυτών των διαπραγματεύσεων;
Πηγή: Himara.gr

«Στο Κοσσυφοπέδιο ανησυχούν: Ο Βούτσιτς και ο Ράμα μιλάνε για ανταλλαγές εδαφών»





Νοέμβριος 8, 2017.

Echedoros


Ο γνωστός αναλυτής του Κοσσυφοπεδίου, Μιγκιέν Κελμέντι, δήλωσε στο τηλεοπτικό πρόγραμμα ‘Momentum’ ότι ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα κάνει παζάρια για το Κοσσυφοπέδιο.


Ο Κελμέντι επικαλούμενος πηγές προσκείμενες στον πρωθυπουργό της Αλβανίας,  δήλωσε ότι ο Ράμα και ο Βούτσιτς μιλούν για το πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου και ότι αυτό πρέπει να επιλυθεί με αλλαγή των συνόρων.


«Ο Βούτσιτς ετοιμάζει  μια  αναχρονιστική λύση για σήμερα,  κατά κάποιο τρόπο γυρίζει  στην ‘εθνική αρχή’, δηλαδή, οι τρείς δήμοι στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο να ενταχθούν σε σερβικό έδαφος και η Σερβία θα πρέπει να αποδεχθεί ότι το Πρέσεβο τελικά θα περάσει στην επικράτεια του Κοσσυφοπεδίου», είπε ο Κελμέντι.


 Μόλις πριν από λίγες ημέρες, σε ένα διεθνές συνέδριο, ο Έντι  Ράμα είχε συνάντηση με την ομόλογό του Άννα Μπέρναμπιτς. Ο Ράμα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης σε μια στιγμή πήγε κοντά στη Σερβίδα ομόλογό του και την αγκάλιασε, σημειώνει το δημοσίευμα.

What Europe can do for the Western Balkans

Related image

Vessela Tcherneva

It is high time for the EU to move beyond ‘stabilocracy’ and stand up to ethnic nationalist kleptocrat political leaders.

The Balkans are not as exciting as they once were. The large-scale violence that made the region a central concern of European policy in the 1990s is no longer a feature of Balkan politics.

That’s progress, of course. But the absence of violence does not mean an absence of problems. Persistent economic weakness, growing public frustration with leaders, and renewed ethnic tensions have created a volatile mix beneath the surface calm. As Europe’s attention to these issues wavered, outside actors – most notably Russia, but also Turkey and China, began to assert themselves. If the European Union wants to maintain stability and influence in its own troubled backyard, it will need to re-engage with the Balkans.

EU accession should remain an important part of European engagement. But given the acute problems in the region and the slow pace of enlargement, the EU needs to take immediate, concrete steps that can make a difference for the local publics and change negative dynamics in the region.  This should include increasing its investment in Balkan economies, improving its technical assistance to Balkan governments and, most importantly, holding Balkan leaders to higher political standards.

The Balkan Malaise

Peace has brought some moderate growth and poverty reduction to the Western Balkans.  But corruption and unemployment, particularly youth unemployment, which ranges from 39 per cent in Montenegro to 54 per cent in Bosnia and Herzegovina, remains a persistent blight­­. Not coincidentally, dissatisfaction with politics and policies is also on the rise—71 per cent of citizens in the region lack faith in the effectiveness and impartiality even of the judiciary. All of this means that people have very low expectations for their future. Forty three per cent of Western Balkans citizens have considered emigrating elsewhere.

Beyond their similar economic challenges, all six states of the Western Balkans share simmering ethnic tensions, though each has its own specificities.

Albania has deep political divisions in which politics and clan relations intertwine in a web of vengeance and corruption. Drug trafficking and money laundering flourishes in this environment. Rather than respond to these governance failures, Edi Rama, the Albanian Prime Minister, has recently made it all worse by raising the spectre of Greater Albania, feeding fears of Albanian secessionism in neighboring Macedonia.

Bosnia and Herzegovina still suffers from stagnation and gridlock 22 years after the end of its civil war. Divisions in Bosnia and Herzegovina among the three ethnic groups have, if anything, grown in the past ten years. Few of the state institutions function as they should (in a multi-ethnic fashion).

The Central Bank, for example, has three competing leaders and the army would likely break down along ethnic lines in the event of a crisis. The EU’s bet that building institutions could create a multi-ethnic state has been upended by ethnic politics. Ethnic loyalties have turned out to be stronger than any of the foreign-built institutions.

Kosovo is struggling to establish good governance, while facing renewed tensions with Serbia. Kosovo’s former Prime Minister and war hero, Ramush Haradinaj, tried twice at The Hague war crimes tribunal, even threatened to lay claim to a third of Serbia’s territory. Pristina has also managed to re-ignite tensions with Montenegro over the demarcation of their border.

In Macedonia, a domestic political crisis has caused inter-ethnic tensions and even violence. Renewed clashes are not imminent, but the larger crisis rambles on. Leaders like former Prime Minister Nikola Gruevski continue to play the ‘ethnic card’ for political gain, which risks re-igniting violence.

Montenegro succeeded in joining NATO and escaping an apparent Russian-assisted coup attempt. But it is still at the beginning of its EU reform process and needs to stabilise its public finances.

Finally, officials from Serbia are equally prone to provoking regional tensions. Serbian Foreign Minister Ivica Dacic recently noted that Serbia should never have recognised Macedonia under its current name. Other Serb remarks closely echoed accusations in Macedonian domestic politics that portray the Macedonian leader Zoran Zaev and his new coalition as a step towards the destruction of Macedonia and the creation of a Greater Albania.

Retreat into ‘stabilocracy’
The Balkan malaise has had a knock-on effect when it comes to the legitimacy of the EU. Only 39 per cent of the public in the region continue to see EU membership as a good thing for their economies. Worse, Balkan leaders now see the entire accession process cynically. As a local politician described it: ‘We lie to [the EU] that we are serious about reforming, and they lie to us that they are serious about accession’.

One can understand their cynicism. European publics appear opposed to adding new members to the EU and quite willing to tell their governments so. It takes only one recalcitrant European political group and a susceptible government to torpedo accession altogether.

In the absence of an effective accession process, the search for stability in Europe’s periphery has motivated EU leaders to turn a blind eye to the intimidation of opposition and creeping authoritarianism. As we wrote in a 2016 ECFR policy brief, “These ‘untouchables’ trump independent scrutiny and judicial review, employing a powerful rhetoric of populism and nationalism, and fueling the polarisation of these societies”.

Freedom House’s Nations in Transit reports and democracy rankings for 2016 shows that almost all countries in the region experienced a decline in their democracy scores. The biggest decline was in Macedonia, which remained engulfed in a political and democratic crisis for most of 2016. Hot on its heels was Serbia, primarily due to irregularities in the conduct of the 2016 parliamentary elections and a general decline in democratic governance.

Such ‘stabilocracy’, as it is known in the region, amplifies the underlying problems of the Western Balkans. It fosters corruption, drives the youth out, and pushes the region away from the EU.

It is past time for the EU to move beyond stabilocracy. Tackling economic challenges is an obvious avenue for delivering concrete results. Integration in infrastructure, transport, energy, and digital are all on the agenda of the existing Berlin process that was intended to reinvigorate the accession process. Indeed, there is strong public support in the Western Balkan countries for more regional cooperation. This German-led initiative should lead to the creation of an infrastructure fund, but any serious effort would require member states to double the funds available.

But the real challenge will be political. The EU should not allow leaders like Gruevski to remain in power for so long in any candidate country. Over time, they erode checks and balances and contravene the basic principles of democratic governance.

This means the EU needs to be more political and more intrusive, but EU institutions themselves have no tradition in taking that sort of hard line. It took US intervention to resolve the recent crisis in Macedonia, even though various senior EU officials had visited Skopje before the US delegation. So member states need to take the lead.

Countries like the Netherlands that have a track record of working on rule of law and human rights issues should take a more prominent stance. And even after Brexit, the UK can be included on security-related conversations. Media freedom and NGO legislation are other sensitive areas where particular member states (such as France or Spain) could play a prominent role. Investing in technical consultations with governments on how to re-structure vital public sectors, such as health and education, would also bring big returns.

The EU cannot assume that business as usual will provide stability in the Balkans. That will require marrying the accession tools with economic ambition and political clarity.

Tuesday, November 7, 2017

Ο γερμανικός στρατός «βλέπει» διάλυση της Ε.Ε. και δημιουργία νέου «ανατολικού μπλοκ»

Ο γερμανικός στρατός «βλέπει» διάλυση της Ε.Ε. και δημιουργία νέου «ανατολικού μπλοκ»
7 Νοεμβρίου 2017

Tribune


Ο γερμανικός στρατός έχει σκιαγραφήσει τα έξι «χειρότερα» σενάρια για το μέλλον της Ευρώπης μέχρι το 2040. Το μυστικό έγγραφο που διέρρευσε προβλέπει ότι ακόμα περισσότερα κράτη θα αφήσουν μια διαταραγμένη, χαοτική και επιρρεπή σε σύγκρουση Ε.Ε., για να ενταχθούν σε ένα ρωσικό «νεο-ανατολικό μπλοκ».



Ένα μυστικό έγγραφο του υπουργείου Άμυνας, που διέρρευσε στο περιοδικό Spiegel, έχει ρίξει φως στις κύριες ανησυχίες του Βερολίνου, για τη διάλυση της ευρωπαϊκής κοινότητας, ένα σενάριο, που φαινομενικά φοβίζει τις περισσότερες δυτικές πρωτεύουσες. Με τίτλο «Στρατηγική Προοπτική 2040» (Strategische Vorausschau 2040), το έγγραφο, 102 σελίδων, περιγράφει έξι σενάρια που οι στρατηγικοί στο Βερολίνο θεωρούν όχι και τόσο αδύνατα να συμβούν.

Πρόκειται για μια σύγκρουση Ανατολής-Δύσης στην οποία ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ τάσσονται με τη Ρωσία, σε μια «πολυπολική Ευρώπη», όπου ορισμένα κράτη υιοθετούν ένα ρωσικό πολιτικό ή οικονομικό μοντέλο, αντίθετο προς τις συμφωνίες της ΕΕ.

Ένα τέτοιο σενάριο, με τίτλο «Η ΕΕ στη διάσπαση και η Γερμανία σε αντιδραστική θέση», βλέπει έναν κόσμο που πάσχει από «δεκαετίες αστάθειας».

«Η διεύρυνση της ΕΕ έχει σε μεγάλο βαθμό εγκαταλειφθεί»

Περιγράφει επίσης την αποχώρηση άλλων κρατών από την ΕΕ καθώς και τη Βρετανία και το τέλος της επέκτασης του ευρωπαϊκού μπλοκ, δηλώνοντας: «Η διεύρυνση της ΕΕ έχει σε μεγάλο βαθμό εγκαταλειφθεί, [ενώ] περισσότερα κράτη έχουν αφήσει την ευρωπαϊκή κοινότητα, που έχασε την παγκόσμια ανταγωνιστικότητά της».

«Ένας ολοένα και περισσότερο διαταραγμένος, μερικές φορές χαοτικός και επιρρεπής σε συγκρούσεις κόσμος έχει αλλάξει δραματικά το περιβάλλον ασφάλειας της Γερμανίας και της Ευρώπης», γράφουν οι στρατιωτικοί.

Ένα άλλο σενάριο, που ονομάζεται «Δύση κατά της Ανατολής», προβλέπει την εγκατάλειψη της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης λόγω της μετάβασης, από ορισμένες χώρες της ΕΕ, σε «ανατολικό μπλοκ», μια εμφανή μαρτυρία για την ομάδα των συμμαχικών κρατών Μόσχας κατά τη σοβιετική εποχή.

Ένα σενάριο που ονομάζεται «Πολυ-πολικός ανταγωνισμός» προβλέπει τον εξτρεμισμό σε ραγδαία άνοδο στην Ευρώπη, καθώς ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ φαίνεται να προσεγγίζουν το «κρατικό μοντέλο καπιταλισμού» της Ρωσίας. Όλα τα σενάρια, που αναλύει το Τμήμα Σχεδιασμού του γερμανικού στρατού, θεωρούνται εφικτά μέχρι το 2040.

Η ακεραιότητα της Ευρώπης έχει ωθηθεί στα όριά της από το 2016, όταν το Ηνωμένο Βασίλειο επέλεξε να εγκαταλείψει την ΕΕ κατά τη διάρκεια δημοψηφίσματος σε εθνικό επίπεδο.

Η Βρετανία, ένας από τους οικονομικούς κόμβους της Ευρώπης, πρόκειται να αποχωρήσει από το μπλοκ το 2019.

Οι σιγοβράζουσες συνομιλίες του Brexit επικεντρώνονται σήμερα στο κόστος της αναχώρησης καθώς και στο καθεστώς των υπηκόων του Ηνωμένου Βασιλείου που κατοικούν αλλού στην ΕΕ και αντιστρόφως. Τα ακροδεξιά κόμματα της Γαλλίας, της Ολλανδίας και της Αυστρίας έχουν ζητήσει, κατά το παρελθόν, ψήφους «Frexit», «Nexit» και «Oexit» αντίστοιχα.

Η Γερμανία, η οικονομική δύναμη της ΕΕ, έχει μακρά παράδοση σε εμπεριστατωμένο στρατηγικό σχεδιασμό, για κάθε πιθανότητα στην ήπειρο.

Όλα ξεκίνησαν με το διακεκριμένο Πρώσο, στρατιωτικό, Χέλμουτ φον Μόλτκε, τη δεκαετία του 1850 και εφαρμόστηκαν σε τουλάχιστον τρεις μεγάλες συγκρούσεις, δηλαδή το 1871 κατά τη διάρκεια του πολέμου κατά της Γαλλίας, καθώς και κατά τη διάρκεια του Α ‘Παγκοσμίου Πολέμου και του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

TASK FORCË DHE DËSHTIMI I SHTETIT

TASK FORCË DHE DËSHTIMI I SHTETIT – OPINION NGA PLATOR NESTURI

 OPINION NGA PLATOR NESTURI Nga Plator Nesturi

 “Albanian Free Press”

Siç ishte parashikuar, në ditët e para të nëntorit, një njësi nga FBI, ekspertë gjermanë dhe italianë, do të atashohen në Shqipëri, për të ndihmuar në ngritjen e institucioneve të prokurorisë Speciale, si dhe strukturat mbështetëse për hetimin dhe vënien para drejtësisë të krimit dhe korrupsionit në vend. Këtë e lajmëroi dhe kryeministri Rama në daljen javore, kur njoftoi se fillon të funksionojë Task Forca me ekspertë të huaj. Gjithë kjo paraqitet si sukses dhe krimi tashmë duhet të dridhet. Ndërkohë, nga ana e opozitës vijnë të tjera deklarata, se skandale të reja do të dalin në dritë në javët në vijim, që do të lëkundin kështu vetë qeverinë dhe shumicën e majtë. Këto pritet të vijnë nga shërbimet e huaja ama, se për këto tonat, vështirë se i merr njeri seriozisht. Pra, të gjithë, majtas e djathtas, gëzojnë për ekspertët e huaj që do t’i bëjnë gjëmën kundërshtarit e që, më në fund, do të vendosin drejtësi, rregull e besueshmëri tek institucionet ligjzbatuese.

Harrohet veç një fakt i vogël. Ardhja e specialistëve të huaj për të vënë rregull këtu, dëshmoi se shteti ka dështuar. Kanë dështuar institucionet përkatëse, nga policia, prokuroria dhe gjykata, kontrolli i Pasurive e me radhë. Pra, gjithçka qe përbën kolonën e drejtësisë e ku mbështetet ngrehina e shtetit. Ka dështuar shteti që kanë ngritur të gjithë bashkë këta që po e përshëndesin sot, si një zgjidhje për të drejtën e drejtësinë, të majtë e të djathtë, që kanë marrë votat e qytetarëve dhe kanë drejtuar vendin në rokadë me njëri-tjetrin.

Le ta etiketojmë si të duam, gjithçka çfarë po ndodh: ndihmë, asistencë, përkujdesje apo tutelim. Ardhja e ekspertëve të huaj për të monitoruar e mbështetur strukturat e reja të hetimit, është së pari dështim. Dështim i një klase politike për të ndërtuar shtet me standarde. Ndaj duhet thënë se, shyqyr që vijnë, pasi me këtë ritëm të intolerancës, të korrupsionit e të padrejtësisë në sentencat e kësaj drejtësie të kamur, do të nisim të hamë dhe njëri-tjetrin. Të kësaj “drejtësie”, që e kemi peshqesh po nga kjo klasë politike, e cila sot duket e gëzuar se po vijnë të venë rregull të huajt. Ndërkohë që, këta ekspertë të huaj së pari, dalin si garantë që vet politika të mos futë më hundët në drejtësi, duke promovuar shërbëtorët e saj e duke intimiduar të drejtët. Duke mbyllur sytë ndaj çdo abuzimi, korrupsioni të dyanshëm e duke shndërruar vetë drejtësinë, në një kënetë ku nuk ndodh asgjë, ku e drejta zhytet në llumin e saj.

Ekspertët e huaj vijnë në Shqipëri, pas një ligji që vetë ndërkombëtarët i imponuan Parlamenti shqiptar, i cili doli i kriminalizuar dhe ku vetë “baballarët e kombit” na dolën me rekorde kriminale, brenda e jashtë vendit. Ekspertët e huaj vijnë kur nga ligji për dekriminalizimin nga drejtuesit në organet shtetërore dhe ato të pushtetit lokal, doli një radhë e madhe me precedentë penalë. Kur një pjesë e ekonomisë është e kriminalizuar nga paratë që vijnë nga trafiqet apo dhe paratë e pista të pushtetarëve të djeshëm e të sotëm. Kur njerëzit po vrasin njëri-tjetrin nga vendimet e padrejta të gjykatave dhe kur prona që ende nuk regjistrohet, përbën shkak për abuzim dhe grabitje.

Jemi vërtet në pikë të hallit! Ndaj ka një farë shprese te qytetarët se, mbase diçka do të ndryshojë në marrjen e drejtësisë pas angazhimit të ekspertëve të huaj në organet e reja ligjzbatuese. Pak i intereson shtetasit më të thjeshtë, si do të zgjidhet çështja e mandatit të prokurorit të Përgjithshëm apo nëse Visho Ajazi e ka dhënë për qejfin e vet dorëheqjen apo e shtrënguan ta bëjë. Për të ka aq pak vlerë kur vetë këto institucione kanë bërë aq pak, në mos e kanë bërë keq, gjithë këtë situatë pandëshkueshmërie. Sot, një ish-drejtues i hekurudhës na del si pjesë e trafikut të drogës, e po kështu raste të ngjashme nuk mungojnë dhe në të shkuarën. Për këtë takëm dhe për ata që i kanë vënë në këto poste, mund të ketë vlerë fati i kryeprokurorit apo i gjykatësve, pasi me ata kanë mbyllur dosje e kanë dhënë vendime pastruese, por qytetarit të thjeshtë, jo. Nuk i intereson aspak.

Ndaj, për gjithë këtë klasë politike që sot del dhe bën deklarata mbështetjeje për krijimin e Task Forcës dhe për zgjidhje të problemit, ju lutem, mos flisni! ishit ju që e çuat drejtësinë në këtë gjendje! Heshtni njëherë, kokulur!

Πώς ο Ράμα κλέβει τη «Ριβιέρα» της Χειμάρρας από τους Ελληνες



Ο Αλβανός πρωθυπουργός στοχεύει στον πλήρη αφελληνισμό της περιοχής


Παναγιώτης Σαββίδης07/11/2017

PROTO THEMA
Εκτύπωση

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των ομογενών στη Χειμάρρα για τις κατεδαφίσεις ακινήτων
Με αυθαίρετες κατεδαφίσεις απαλλοτριώνονται περιουσίες ομογενών με πρόσχημα την ανάπλαση της περιοχής και την ανοικοδόμηση «τουριστικών χωριών» σε αγαστή συνεργασία με καρτέλ μεγαλοεργολάβων

Η Ομογένεια στην Αλβανία περνάει δύσκολες ώρες. Παράνομη αφαίρεση τίτλων ιδιοκτησίας, κατεδαφίσεις ακινήτων και λεηλασία περιουσιών των Ελλήνων της Χειμάρρας συνθέτουν το τρίπτυχο των μεθοδεύσεων του Αλβανού πρωθυπουργού. Στόχος του Εντι Ράμα είναι ο αφελληνισμός της περιοχής της «Αλβανικής Ριβιέρας» και η αποψίλωση από εκεί της δυναμικής μειονότητας που με την ψήφο της εκλέγει Ελληνα βουλευτή στο αλβανικό κοινοβούλιο.



Στριμωγμένος από το τεράστιο σκάνδαλο διακίνησης ναρκωτικών στο οποίο εμπλέκεται ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Σαϊμίρ Ταχίρι, στενός συνεργάτης του Ράμα, ο Αλβανός πρωθυπουργός επιχειρεί να αποπροσανατολίσει την αλβανική κοινή γνώμη πουλώντας άρρωστο εθνικισμό κατά των Ελλήνων της Χειμάρρας. Οι πρόσφατες νέες κατεδαφίσεις ακινήτων ομογενών αποτελούν συνέχεια ενός μεθοδικού σχεδίου που στοχεύει στην εκδίωξη του ελληνικού πληθυσμού από τις πατρογονικές του εστίες και στη λεηλασία των περιουσιών του από μεγαλοεργολάβους φίλους του, ενίοτε και εμπόρους ναρκωτικών.

Το «ΘΕΜΑ» βρέθηκε στη Χειμάρρα και κατέγραψε τις συνεχιζόμενες προκλήσεις των Τιράνων κατά της εκεί Ομογένειας, οι οποίες καταπατούν κάθε έννοια δικαίου. Τα Τίρανα θεωρούν την περιοχή «προβληματικό φιλέτο» λόγω του ελληνικού πληθυσμού. Αυτό που δεν πέτυχαν προπολεμικά ο μονάρχης Αχμέτ Ζόγου, στη συνέχεια ο κομμουνιστής δικτάτορας Ενβέρ Χότζα και ο διάδοχός του Ραμίζ Αλία έως το 1991 -οπότε και κατέρρευσε το κομμουνιστικό καθεστώς-, επιχειρεί να το πράξει σήμερα ο πρωθυπουργός της Αλβανίας. Με τις πλάτες του νεοσουλτάνου Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον οποίο διατηρεί ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας, ο Ράμα φαντασιώνεται τον εαυτό του ως νέο Σκεντέρμπεη (εθνικό ήρωα των Αλβανών) που υποτίθεται θα λύσει οριστικά το πολιτικό-εθνικό ζήτημα της Χειμάρρας. Ηδη από το βήμα της αλβανικής Βουλής έχει δηλώσει προκλητικά ότι «η Χειμάρρα είναι ένα πρόβλημα για την Αλβανία, που με την καινούρια διοικητική διαίρεση θα το λύσω μια για πάντα».


 Η πόλη της Χειμάρρας

Διακρίνονται (σκιαγραφημένες) οι περιοχές με τα σπίτια Ελλήνων ομογενών που κατεδαφίζονται με απόφαση της κυβέρνησης Ράμα. Το περιβόητο master plan στοχοποιεί 70 ακίνητα που ανήκουν (τυχαία;) σε Ελληνες της Χειμάρρας


Τουριστικά χωριά και στο βάθος εποικισμός


Ηδη η αλβανική κυβέρνηση, αιφνιδιαστικά, έχει επιδώσει τελεσίγραφο σε ελληνικές οικογένειες της Χειμάρρας να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους προκειμένου αυτά να κατεδαφιστούν. Με πρόσχημα το αμφίβολης αποδοτικότητας σχέδιο αστικής ανάπλασης του κέντρου της Χειμάρρας και της ανάπτυξης της τουριστικής παραθαλάσσιας ζώνης, η κυβέρνηση Ράμα έδωσε το πράσινο φως για την κατασκευή δέκα υπερσύγχρονων τουριστικών συγκροτημάτων σε εκτάσεις που κρατικοποιούνται με διαδικασίες εξπρές, οι οποίες ανήκουν είτε σε ομογενείς, είτε στην τοπική Ορθόδοξη Εκκλησία. Κάθε συγκρότημα θα έχει έκταση 7.000-10.000 στρεμμάτων και θα αποτελείται από 300 διώροφες μεζονέτες, 140 τ.μ. εκάστη. Οι εκτάσεις που απαλλοτριώνονται προβλέπεται ότι μπορούν να παραχωρηθούν σε ιδιώτες επενδυτές ακόμη και έναντι 1 ευρώ μόνο. Προκειμένου μάλιστα να διευκολυνθεί ακόμη περισσότερο το εργολαβικό καρτέλ των συμφερόντων που επιβουλεύεται τις ελληνικές περιουσίες, η αλβανική κυβέρνηση ψήφισε νόμο με τον οποίο νομιμοποιεί την άμεση απαλλοτρίωση ιδιωτικής γης και την κατεδάφιση της ιδιωτικής περιουσίας που βρίσκεται μέσα σε αυτήν. Επί της ουσίας πρόκειται για συγκροτήματα που σε βάθος χρόνου θα εξελιχθούν σε μόνιμους οικισμούς, με κατοίκους συνταξιούχους δημόσιους υπαλλήλους και στρατιωτικούς -και όχι μόνο- από τα Τίρανα και άλλες περιοχές της βόρειας Αλβανίας, ή ακόμη και από το Κοσσυφοπέδιο.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός Εντι Ράμα (δεξιά) με τον ελληνικής καταγωγής Γιώργο Γκόρο,
ο οποίος μιλά με πάθος για τη Νέα Χειμάρρα που ονειρεύονται να δημιουργήσουν,
καθιστώντας την πόλη «Αλβανική Ριβιέρα»


Τα «φιλέτα» της παραλίας

Ηδη στην παραθαλάσσια περιοχή των Δρυμάδων ξεκίνησε αυθαίρετα η κατασκευή συγκροτημάτων χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί ακόμη οι διαδικασίες απαλλοτρίωσης. Σε άλλη περίπτωση, όπως στο χωριό Παλάσα, η παραλιακή ζώνη απαλλοτριώνεται ολοκληρωτικά, ενώ σε ορισμένες περιοχές, οικόπεδα-φιλέτα που υπερβαίνουν το 50% της περιουσίας των ομογενών θα περάσουν αυθαίρετα στα χέρια των μεγαλοεργολάβων με ένα απλό «ΟΚ» της κυβέρνησης Ράμα. Συνολικά, στα 10 συγκροτήματα που έχουν ανακοινωθεί στην περιοχή και στα χωριά Δρυμάδες (4), Παλάσα (2), Χειμάρρα (2) Γυάλι (1) και Κηπαρό (1) αναμένεται να κατασκευαστούν συνολικά 3.500 οικίες-μεζονέτες, οι οποίες, σύμφωνα με μετριοπαθείς εκτιμήσεις, θα μπορούν να στεγάσουν νέο πληθυσμό 14.000 ατόμων. Ο αριθμός αυτός με μαθηματική ακρίβεια εκτιμάται ότι θα αλλάξει άρδην τη σημερινή δημογραφική ισορροπία στην περιοχή κατά του ελληνικού στοιχείου που πλειοψηφεί συντριπτικά, αλλά και θα αποφέρει συντριπτικό πλήγμα στην ιδιόκτητη γη του. Τα κατασκευαστικά συνεργεία εργάζονται πλέον μέρα-νύχτα για την ολοκλήρωση των πρώτων συγκροτημάτων έως το καλοκαίρι του 2018, ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει οι πωλήσεις διώροφων κατοικιών, με τις τιμές να ξεκινούν από 1.200 ευρώ το τ.μ. σύμφωνα με πινακίδες και διαφημιστικές καταχωρήσεις.


Οπλο δημογραφικής αλλοίωσης


Στο στόχαστρο της κυβέρνησης της Αλβανίας δεν έχουν μπει μόνο εκτάσεις-φιλέτα ομογενών στην παραθαλάσσια ζώνη, αλλά και μέσα στην πόλη της Χειμάρρας, η οποία αποτελεί την καρδιά του κυρίως αστικού ιστού της περιοχής και το προπύργιο της Ομογένειας. Το περιβόητο σχέδιο προβλέπει την αυθαίρετη κατεδάφιση συνολικά 70 ακινήτων, τα οποία όλως τυχαίως ανήκουν μόνο σε ομογενείς, ώστε να δημιουργηθούν χώροι πρασίνου, αλλά και οικοδομικά τετράγωνα όπου θα κατασκευαστούν τουριστικές κατοικίες. Επεμβάσεις που αφορούν τόσο την παλιά πόλη, το Κάστρο, που βρίσκεται μέσα και γύρω από το παλιό κάστρο της Χειμάρρας, όσο και την παραλιακή τουριστική περιοχή της Σπηλιάς. Παράλληλα τροποποιήθηκε ολοκληρωτικά ο συντελεστής δόμησης, ο οποίος πλέον επιτρέπει στους εργολάβους να κατασκευάζουν πολυώροφες πολυκατοικίες, εξασφαλίζοντας μακροχρόνια τη δημογραφική αλλαγή και μέσα στην πόλη, αφού η πλειονότητα των αγοραστών των νέων διαμερισμάτων θα είναι Αλβανοί από τα Τίρανα και από άλλες περιοχές της χώρας. Στο περιβόητο master plan του Δήμου Χειμάρρας που αποκαλύπτει το «ΘΕΜΑ», παρουσιάζονται σκιαγραφημένες οι ελληνικές περιουσίες που θα απαλλοτριωθούν υπέρ του Αλβανικού Δημοσίου και στη συνέχεια θα δοθούν σε μεγαλοεργολάβους για τις αναμφίβολα κερδοφόρες επενδύσεις τους. Να σημειωθεί επίσης ότι το σχέδιο τροποποιείται συνεχώς. «Πρόκειται για ένα συνεχιζόμενο έγκλημα της κυβέρνησης Ράμα, το οποίο αποσκοπεί να κερδίσει συμμάχους στα καρτέλ των μεγαλοεργολάβων, καταπατώντας και λεηλατώντας την περιουσία των Ελλήνων της Χειμάρρας, και ταυτόχρονα να μας οδηγήσει σε οικονομικό στραγγαλισμό και να μας μετατρέψει σε ασήμαντη μειοψηφία που θα κατέχουμε μόνο τα σπίτια που θα μένουμε», λέει στο «ΘΕΜΑ» ο πρόεδρος του παραρτήματος της «Ομόνοιας» στη Χειμάρρα Φρέντης Μπελέρης.


Nοέμβριος 2017

Τελεσίγραφο
Η αλβανική κυβέρνηση έχει δρομολογήσει νέες κατεδαφίσεις κατοικιών και επιχειρήσεων
ομογενώντης Χειμάρρας, δίπλα στη θάλασσα

Τίρανα: «Δίγλωσσοι Αλβανοί»
οι Χειμαρραίοι


Η περιοχή της Χειμάρρας είναι μια λωρίδα μήκους 20 και πλάτους 5 περίπου χιλιομέτρων, με επιμήκεις λευκές αμμώδεις παραλίες στο Ιόνιο πέλαγος και παραθαλάσσιους λόφους φυτεμένους με ελαιόδεντρα και οπωροφόρα. Τα οκτώ συνολικά χωριά τη περιο­χής (Χειμάρρα, Παλάσα, Δρυμάδες, Βούνο, Πύλιουρι, Κηπαρό, Αγιος Βασίλειος, Κούδεσι, Λιάτες) είναι σκαρφαλωμένα στις πλαγιές της οροσειράς των Κεραυνίων Ορέων. Αν και η πλειοψηφία του πληθυσμού είναι ελληνικής καταγωγής, δεν συμπεριλαμβάνεται στην επίσημη μειονοτική ζώνη που αναγνωρίζει η Αλβανία και καλύπτει μόλις 99 χωριά της επαρχίας Αργυροκάστρου. Τα Τίρανα θεωρούν τους Χειμαρριώτες «δίγλωσσους Αλβανούς». Εως το 1945 η Χειμάρρα υπαγόταν στην αναγνωρισμένη μειονοτική ζώνη. Ωστόσο η αποχή των Ελλήνων της περιοχής από το δημοψήφισμα του Ενβέρ Χότζα σήμανε την αρχή των μεθοδεύσεων που συνεχίζονται έως σήμερα, κόντρα στις διεθνείς συνθήκες και συμβάσεις που έχει υπογράψει η Αλβανία για τις μειονότητες. Μόνιμος στόχος των Τιράνων, η ανατροπή της ισχύουσας δημογραφικής κατάστασης στην περιοχή, όπου υπερτερεί το ελληνικό στοιχείο. Από τους 13.500 εγγεγραμμένους δημότες -του παλαιού Δήμου Χειμάρρας-, το 85% είναι ελληνικής καταγωγής και μόλις το 15% Αλβανοί, κυρίως συνταξιούχοι δημόσιοι υπάλληλοι και απόστρατοι που υπηρέτησαν επί Χότζα στην περιοχή και επέλεξαν στη συνέχεια να εγκατασταθούν μόνιμα εκεί.

Η κυβέρνηση Ράμα μετά το 2013 έθεσε σε εφαρμογή ένα οργανωμένο σχέδιο αποδυνάμωσης και αποψίλωσης της ελληνικής πλειονότητας στην περιοχή, ακολουθώντας το πετυχημένο παράδειγμα των Αγίων Σαράντα -κοντά στα σύνορα με την Ελλάδα- τη δεκαετία του ’90. Η αρχή έγινε με τον πλήρη έλεγχο της δημοτικής αρχής Χειμάρρας με δήμαρχο-μαριονέτα. Οπως αποδείχτηκε, ο -ελληνικής καταγωγής- Γιώργος Γκόρος, αλβανιστί Γκιέργκι Γκόρο, ήταν ο κατάλληλος άνθρωπος για την κατάλληλη θέση. Η πλήρης ταύτισή του με την πολιτική των Τιράνων, κατά των εθνικών και θρησκευτικών δικαιωμάτων των Ελλήνων της Χειμάρρας, οδήγησε, επιτέλους, την Ελλάδα να του αφαιρέσει την ελληνική ιθαγένεια τον περασμένο Ιούνιο. Απόφοιτος της Αλβανικής Στρατιωτικής Ακαδημίας ο Γκόρο, που δηλώνει σκληρός εθνικιστής Αλβανός και «αλλεργικός» σε καθετί που θυμίζει Ελλάδα, είχε πολιτογραφηθεί Ελληνας δηλώνοντας ψευδώς ως μόνιμο τόπο κατοικίας του τα Ιωάννινα. Μετά την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος το 1990 ακολούθησε το μεγάλο κύμα μετανάστευσης προς την Ελλάδα ως Ελληνας Βορειοηπειρώτης. Του παραχωρήθηκε μάλιστα από την Ελλάδα Ειδικό Δελτίο Ταυτότητας Ομογενή (ΕΔΤΟ) με το οποίο περνούσε ελεύθερα και ανενόχλητος τα σύνορα. Εχοντας τη στήριξη του κρατικού μηχανισμού, εξελέγη από το 2010 για δύο συνεχόμενες φορές δήμαρχος, επικρατώντας του ομογενή Βασίλη Μπολάνου. Την ίδια στιγμή τα κόμματα που εκπροσωπούν την ελληνική μειονότητα στη γειτονική χώρα έκαναν ευθέως λόγο για «εκλογικό αποτέλεσμα βίας και νοθείας». Επί της αυτοδιοικητικής θητείας του προέβη σε πράξεις που έρχονται σε αντίθεση με τα συμφέροντα της κοινότητας, αλλά και με τα εθνικά και θρησκευτικά της δικαιώματα με την απόφασή του να κατεδαφιστεί η εκκλησία του Αγίου Αθανασίου. Ενας ναός που ο πρωθυπουργός Εντι Ράμα αποκαλούσε προκλητικά «γκαράζ αυτοκινήτων». 

Αύγουστος 2018
Ανοικοδόμηση-εξπρές
Αν και οι απαλλοτριώσεις δεν έχουν ολοκληρωθεί, τα «τουριστικά χωριά» του Ράμα ξεφυτρώνουν σε παραλίες-φιλέτα της Χειμάρρας. Οι φαραωνικές μακέτες μαρτυρούν το μέγεθος της αρπαγής

«Αλβανική Ριβιέρα» πάνω στα χαλάσματα

Σύμφωνα με πληροφορίες, έπεται και συνέχεια στην επιχείρηση αλλοίωσης της εθνοτικής και πολιτιστικής σύνθεσης της περιοχής. Στο πλαίσιο του αλβανικού «Καλλικράτη», και με στόχο τη μόνιμη εκλογή «ελεγχόμενου» δημάρχου, η αλβανική κυβέρνηση προχώρησε το 2014 στη συνένωση του έως τότε Δήμου Χειμάρρας με τους γειτονικούς δήμους του Λούκοβου -με πληθυσμό επίσης ελληνικής καταγωγής- και της Βρανίστας που κατοικείται από Αλβανούς μουσουλμάνους. Υπενθυμίζεται στις τότε ιδιοτελείς μανούβρες της αλβανικής κυβέρνησης η χλιαρή αντίδραση της Ελλάδας και του τότε Ελληνα πρεσβευτή στην Αλβανία Λεωνίδα Ροκανά, ο οποίος «διαφήμιζε» από τηλεοπτικό σταθμό ιδιοκτησίας του μεγαλοκατασκευαστή, καναλάρχη και καταπατητή της περιουσίας των ομογενών στη Χειμάρρα, Σαμίρ Μάνε, τη νέα πρεσβευτική κατοικία στα Τίρανα. Με τέτοια υποτονική απόκριση απέναντι στις ερεθιστικές μεθοδεύσεις, σχολιάζουν παράγοντες της Ομογένειας, ήταν μάλλον προδιαγραμμένο   στις δημοτικές εκλογές του 2016 να επικρατήσει άνετα ο Γκόρο, που μαζί με τον Ράμα, μιλούν με πάθος, σε κάθε ευκαιρία, για τη Νέα Χειμάρρα που ονειρεύονται να δημιουργήσουν, καθιστώντας την πόλη «Αλβανική Ριβιέρα». 

Ηδη στην παραθαλάσσια περιοχή
των Δρυμάδων ξεκίνησε αυθαίρετα η κατασκευή συγκροτημάτων χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί ακόμη οι διαδικασίες απαλλοτρίωσης

Διεθνείς αντιδράσεις και ανθρώπινα δικαιώματα

 Το μεγαλεπήβολο σχέδιο, όμως, φαίνεται να σκοντάφτει και στις διεθνείς αντιδράσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην προσφατη δίωρη συνάντηση που είχε ο Ράμα με τους πρεσβευτές των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Αλβανία για να τους ενημερώσει για το ζήτημα, δεν τελεσφόρησε η προσπάθειά του να τους πείσει ότι περίπου 50 άνθρωποι φωνάζουν χωρίς λόγο δημιουργώντας προβλήματα. Ο Αμερικανός πρεσβευτής τόνισε ότι θα πρέπει να γίνουν γνωστά πρώτα τα όρια των περιουσιών, συμφωνώντας με την άποψη που έχει εκφράσει και η ελληνική πλευρά. Ταυτόχρονα η Κροάτισσα πρέσβειρα της Ε.Ε. στα Τίρανα, Ρομάνα Βλαχούτιν, παρότι ο Σέρβος σύζυγός της συστηματικά παίρνει δημόσια έργα στην Αλβανία, επισήμανε αυστηρά στον Αλβανό πρωθυπουργό ότι «αν ο νόμος δεν κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα, πρέπει να αλλάξει». Σε αυτές δύσκολες συνθήκες για την ελληνική μειονότητα και παρά την επιδρομή από μπουλντόζες στην περιοχή, το όνειρο για χτίσιμο της «Αλβανικής Ριβιέρας» προϋποθέτει το γκρέμισμα της σημερινής Χειμάρρας. Της πόλης των περήφανων και πεισματάρηδων Ελλήνων κατοίκων της που τραγουδάνε και θρηνούν στα ελληνικά, που τηρούν τα πατρογονικά ήθη και έθιμά τους και κυρίως διεκδικούν το αυτονόητο. Το θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίω­μα της ιδιοκτησίας.


Πέτρος Νεράντζης του Λέανδρου και Γιώργος Πάνος του Παναγιώτη.
Πριν από 30 χρόνια το δικτατορικό καθεστώς του Ραμίζ Αλία, λίγο πριν από την πτώση του, συνέλαβε και εξαφάνισε τους πατεράδες τους, τους οποίους δεν γνώρισαν
ποτέ και εξακολουθούν να αγνοούνται. Σήμερα η κυβέρνηση Ράμα κατεδαφίζει τις ιδιοκτησίες τους και τους ξεσπιτώνει


Ηδη τα κατασκευαστικά συνεργεία εργάζονται μέρα-νύχτα στις Δρυμάδες για την ολοκλήρωση των πρώτων συγκροτημάτων έως το καλοκαίρι του 2018. Πινακίδες ενημερώνουν πως ήδη έχουν ξεκινήσει οι πωλήσεις των πολυτελών κατοικιών, με τιμές που ξεκινούν από 66.000 ευρώ

Monday, November 6, 2017

HIMARA, MIDIS PROJEKTIT SI MUZE, DHE ZGJERIMIT SI RESORT PER SHITJE


Image may contain: sky and outdoor

Stavri Marko

Ne harkun kohor prej dy vitesh, Himara, eshte bere ceshtja Nr 1 ne Shqiperi, pas kanabisit, ose here njera dhe here tjetra konkurojne per vendin e pare ne kronikat e lajmeve apo komentet e opinionisteve. Lidhja mes tyre, si filozofi e perbashket, eshte per faktin se te dyja ceshtjet, jane ne sinkron te drejte, pot e kemi para syve se procesi fillon nga kultivimi i droges, shitja duke kaluar tek parate e pista, ndertimi dhe blerja e pasurive te patundshme, process ky nder te tjera, perfundojne ne Himare, atje ku resortet kryejne lavazhin perfundimtar te investimit partneritet (shtet) privat.  

Perqendrimi propagandistic, i makines se shembjeve te qeverise per 17 shtepite ne Himare, per dy vite, duke mbajtur ne tension jo vetem banoret qe preken, komunitetin por edhe dy shtete, Athinen dhe Tiranen, eshte perdorur nga filozofia kryeministrore, si nje pretekst, per te mbajtur ne tension te vazhdueshem, izolimin e Himares, nga ana tjeter akoma me e rendesishme, per te vazhduar me investimet pa rezistence ne Palase Dhermi Jale dhe Livadh, qe perben pjesen me te madhe te resorteve te projektuara ne bregdetin e Himares. Ky implikim diplomatik, solli, nje rezultat butaforik nacionalist personal per Kryeministrin Edi Rama per te zhvilluar Himaren Arberore, dhe nje “hall te madh” per Athinen, qe i happen problem te nje procesi te Pastrimit Etnik te grekeve ne Himare.

Kjo tabllo nderkohe ka dhe dy pamje. Qeveria ka hapur thesin e projekteve, pa patur asnje tabele sqaruese se ku shkojne fondet e mara nga Bankat e huaja qe do paguhen nga taksapaguesit shqiptare, duke zbatuar projekte nen emrin e “Qendrave Muzeale” te fshatrave te Himares, pra per restaurimin e shtepive te vjetra dhe nga ana tjeter, vazhdon me fuqine maksimale te perkrahe investimet per Resortet Turistike, duke sjelle ne terren, kryesisht ne Dhermi, me qindra betoniere, kamiona, dhe rruspa, per te punuar 24 ore non stop, per planin e Rilindjes Bregdetare te Resorteve te Oligarkeve. Dhe kjo te mos harrojme po zhvillohet Brenda dy vitesh, qe kur Himara filloi protestat per parandalimin e 17 shtepive, pra dy vite me pare.

Nuk e di pse vemendja u fokusua njehere tek 17 shtepite per tu rrezuas, nje here tek Shtepite e Fshatrave shekullore qe do te ndertohen si Muze, dhe nje here si Plan Zhvillimi qe jo vetem po ndertohet njekohesisht me protestat, por edhe priten Bumi, prej 1 miliarde euro qe Partneriteti Shtet Privat, te miratohet nga Parlamenti I Shqiperise si pjese e structures se ardhshme Buxhetore. Si pjese e kesaj filozofie, na duhet te kuptojme se kjo tendence qeveritare, eshte mbeshtetur nga nje propaganda maksimale e forte dhe kohstante nga Media shqiptare, e cila ka lidhje te drejteperdrejta interesa ne Himare, ne ndertimin e Resorteve dhe Fshatrave Turistike. Fjalimi ifundit i Kryeministrit te Shqiperise Edi Rama ne Parlament, na thote te kuptojme se per cfar arsyeje, ai deklaroi se “Historia do te me gjykoje, se cfar beje une ne Himare”?

Pra cfar po ben Edi Rama ne Himare?


Kryeminmistri i Shqiperise, i cili ne vend qe te mbante premtimin ndaj Himarioteve te kthente pronat, zgjodhi rrugen e Pastrimit Etnik dhe Grabitjes se pronave dhe territorit. Ai zgjodhi nepermjet Projektit te Qendrave Urbane te Fshatrave te Himares, te restauronte per “Shtepi Muze” dhe qe popullsia qe banon aty, te most e kete me mundesi rritje apo shtimi, por mundesisht ato shtepi te perdoren si object Muzeal dhe te nesermen ti blejne oligarket, duke larguar popullsine sa te jete e mundur nga shtepite qe po kthehen ne Muze per tu vizituar nga turistet. 

Nga ana tjeter, kjo popullsi qe do te detyrohej te levize per shkak se Shtepite e tyre, jane kthyer ne Muze, do te emigroje ne Elladhen Patridhe, ndersa vendin e tyre, do ta zene, alpine, popullsi e deportuar, mafioze, oligarke dhe islamike, duke shnderuar nje popullsi unike kristian epiriote himariote, ne nje shemtire te tipit Ksamil apo Saranda, per te permbushur idealin e Himares shqiptare dhe te Shqiperise se Madhe, process ky qe po realizohet me vazhdimin e punimeve intensive ne zonat, Palase, Dhermi, Jale, Livadh,,, dhe stop,,, deri aty, pa shkuar tek 17 shtepite, se ska pse i duhen Rames dhe qeverise se tij. Atje e mban steken, kufirin. Atje do bejne izolimin e Himares, pasi nga lart, nga Llogara e te zbritur, punohet, ndertohet pastrohet etnikisht dhe pushtohet. 

Sunday, November 5, 2017

«Είναι ψυχοπαθής ο Έντι Ράμα;» (Βίντεο)


Νοέμβριος 5, 2017. Echedoros


Η τηλεόραση Έψιλον αναφέρθηκε  σε ένα θέμα που κυκλοφορεί πρόσφατα για την ψυχική υγεία του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα και τη νοσηλεία του σε ψυχιατρική κλινική.



Στην αναφορά για την Αλβανία, ακολουθεί η σύνδεση με Skype με τον γνωστό βορειοηπειρώτη δημοσιογράφο Σταύρο Μάρκου, ο οποίος τονίζει ότι ο Αλβανός πρωθυπουργός πνιγμένος από το σκάνδαλο των ναρκωτικών προσπαθεί να παίξει το εθνικιστικό χαρτί με χτυπήματα προς την ελληνική κοινότητα της Χιμάρας, ευελπιστώντας στις αντιδράσεις όχι μόνο των οπαδών του στο εσωτερικό αλλά και στη μειονότητα της γειτονικής FYROM.

Ράμα, κάτω τα χέρια από τη Χειμάρρα


3 Νοεμβρίου 2017


Αντιπροσωπεία στελεχών της Νέας Δεξιάς, με επικεφαλής τον πρόεδρο Φαήλο Κρανιδιώτη, συμμετείχε στην παράσταση διαμαρτυρίας που διοργάνωσε η Ένωση Χειμαρριωτών Αθήνας έξω από την αλβανική πρεσβεία.

Σε μια συγκέντρωση όπου τον τόνο έδωσαν τα συνθήματα των αδελφών Βορειοηπειρωτών κατά του καθεστώτος Ραμά, το οποίο με πρόσχημα την ανάπλαση του ιστορικού κέντρου της Χειμάρρας, προχωρεί σε κατεδαφίσεις οικημάτων, μερικά εκ των οποίων ηλικίας άνω των 100 ετών, η Νέα Δεξιά παρέστη δείχνοντας έμπρακτα το ενδιαφέρον της για τις περιουσίες και τα δικαιώματα των Βορειοηπειρωτών που διαρκώς θέτει σε αμφισβήτηση η αλβανική κρατική τρομοκρατία.

Παρά την απαράδεκτη χθεσινή δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, η Ελλάδα οφείλει ακόμα και σήμερα να παρέμβει δυναμικά σε όλα τα διεθνή φόρα καθιστώντας σαφές σε φίλους και εταίρους ότι η ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας αλλά και η συνέχεια των ελληνοαλβανικών σχέσεων εξαρτώνται άρρικτα από το σεβασμό του αλβανικού κράτους των ανθρωπίνων και μειονοτικών δικαιωμάτων των αδελφών μας στη Βόρειο Ήπειρο.

Η Νέα Δεξιά τονίζει επίσης ότι είναι πιο επίκαιρη από ποτέ η διεκδίκηση της επέκτασης των μειονοτικών περιοχών στη Χειμάρρα, την Κορυτσά και όπου αλλού ζουν συμπαγείς ελληνικοί πληθυσμοί εντός της γείτονος, παράλληλα με την επίδειξη πυγμής εκ μέρους της Αθήνας απέναντι στις αλβανικές προκλήσεις. Κυρώσεις τώρα σε βάρος του ναρκοκράτους. Καμμία εκκροή αγαθών και εμβασμάτων από την Ελλάδα μέχρι να σταματήσει η επίθεση στον Ελληνισμό της Χειμάρρας και αποκατασταθούν οι περιουσίες που επλήγησαν. 

Γραφίο τύπου της Νέας Δεξιάς.

Marko on TV Epsylon, Greece: Edi Rama with his nationalist policies poses a high risk both for Greece and Himara




During an intervention in the main news edition on TV "Epsylon" in Greece, the journalist Stavri Marko, has warned of being a high-risk to the Prime Minister Edi Rama, for Greece and Himara because he wants to imply Albanian nationalism with scandals of drugs in his government