Saturday, November 5, 2016

Σαν σήμερα στις 5 Νοεμβρίου 1912: Όταν απελευθερώθηκε η ελληνική Χειμάρρα


ProNews
 

Ένα ζήτημα φλέγουσας σημασίας, μια ιδέα, ένα εμβατήριο που όλοι λίγο πολύ ψελλίσαμε κατά τη στρατιωτική μας θητεία για τη Βόρεια Ήπειρο, την σκλαβωμένη αδερφή μας, είναι η αφορμή για περαιτέρω ιστορική αναζήτηση και έρευνα.
 
Είχα ακούσει μια ιστορία για έναν παππού, που όταν απελευθέρωναν οι Εύζωνοι τη Β. Ήπειρο, πετώντας παράλληλα τους Ιταλούς στη θάλασσα το 1940, παρακολουθούσε την προέλαση των ελληνικών στρατευμάτων απαθής και ασυγκίνητος.
 
Ένας στρατιώτης τον πλησίασε και τον ρώτησε απορημένος γιατί δεν χαίρεται που απελευθερώθηκε η σκλάβα πατρίδα και εκείνος ατάραχος του είπε λόγια που μόνο η λαϊκή σοφία δύναται να αντιληφθεί και να αφομοιώσει:
 
«Ξέρω, παιδί μου, πως δεν είναι οριστικό, όπως οριστικό δεν ήταν και τις προηγούμενες φορές». Ο νεαρός στρατιώτης πάγωσε για μερικές στιγμές και μετά συνέχισε την πορεία του και τα καθήκοντά του. Αναλογιζόταν όμως συχνά τις κουβέντες του γέροντα. Και έψαξε. Και έμαθε.
 
Η ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ:
 
H Χιμάρα, όπως ορθά ορθογραφείται, προερχόμενη ετυμολογικά από τη θεά των καταιγίδων Χίμαιρα, αλλά και τοπολογικά ως εξέλιξη της αρχαίας πόλης Χίμαιρα, βρίσκεται στους πρόποδες των Ακροκεραυνίων. Είναι τόπος που αρχικά ήτο άγονος αλλά με ανθρώπινη παρέμβαση κατέστη εύφορος και κατοικήσιμος.
 
Πρώτοι κάτοικοι της αρχαίας πόλης ήταν οι Χάονες, μια πελασγική φυλή, που έδωσε το όνομά της στην περιοχή. Η αρχαία ελληνική γραμματεία προσφέρει αδιάσειστες αποδείξεις για την ελληνικότητα της περιοχής. Η πρώτη αναφορά είναι από τον ποιητή Θεοδωρίδα, ο οποίος αναφέρει ότι:
 
Η παληκαριά τον άντρα στον ουρανό και στον Άδη τον φέρνει.
 
Έτσι και τον γιο του Σώσανδρου, το Δωρόθεο, μες τη φωτιά το ρίχνει.
 
Γιατί, ζητώντας λεύτερη στην Φθία μέρα, καραβοτσακίστηκε ανάμεσα στους Σηκούς και στη Χιμάρα.
 
Ο μεγάλος ιστορικός Θουκυδίδης, αναφέρει επίσης πως οι Χάονες ήταν: «λαός αβασίλευτος, κυβερνιόταν από δύο άρχοντες που εκλέγονταν κάθε χρόνο και προήρχοντο από το αρχαίο βασιλικό γένος του οποίου τα προνόμια είχαν περιοριστεί στην ηγεσία της φυλής αλλά με αιρετούς αντιπροσώπους»(Θουκ.Β 68-91 και Β 80,5).
 
Σύμφωνα με τον Στράβωνα οι Χάονες έλαβαν μέρος στον Πελοποννησιακό Πόλεμο κατά των Ακαρνάνων.
 
Πλήθος γεγονότων ανά τους αιώνες δημιουργούν τις βάσεις για την άνθιση και την εδραίωση του ελληνικού πολιτισμού στην περιοχή. Παρά τις αναρίθμητες επιθέσεις που δέχεται ο πληθυσμός της, καταφέρνει πάντα να αντιστέκεται και ή να εκδιώκει τον εχθρό, παραμένοντας ανυπόταχτος στις πλείστες των περιπτώσεων ή να πετυχαίνει ευνοϊκούς όρους συνθηκολόγησης.
 
ΟΙ ΧΙΜΑΡΙΩΤΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ
 
Κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, τα παλικάρια της Χιμάρας έδωσαν των υπέρ πάντων αγώνα, χωρίς να αφήσουν σε ησυχία τους τούρκους ούτε στιγμή. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι πολλοί καπεταναίοι και οπλαρχηγοί, κλέφτες και πολεμιστές της Εθνικής Παλιγγενεσίας κατέφευγαν μετά από επιχειρήσεις στα δύσβατα κορφοβούνια της περιοχής.
 
Πλήθος αγωνιστών της περιοχής στάθηκαν στο πλευρό των αδερφών τους του Νότου: Χειμαριώτης, Σπυρομήλιος, Γκιόκας, Γκιάκας, Γκορέτσης, Δήμας Δημητρίου, Δούκας, Ζάχος, Χαρίσης, μερικά μόνο από τα ονόματα των ηρώων που αψήφησαν τη ζωή τους και τάχθηκαν στην Ιδέα της απελευθέρωσης του Γένους.
 
Τρανή απόδειξη επίσης για την αδιάσειστη ελληνικότητα της περιοχής αποτελεί και μια τούρκικη απογραφή του 1908 από την οποία προκύπτει ότι στα 13 χωριά της Χιμάρας, κατοικούν 7.218 Έλληνες επί συνολικού πληθυσμού 11.968 κατοίκων, περίπου δηλαδή το 60%.
 
Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΕΝΩΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
 
Ήταν το 1910, όταν ως απόρροια του κινήματος των νεότουρκων, τουρκικός στρατός εισέρχεται στη Χιμάρα, ασκώντας την ανθελληνική του πρακτική. Τα ελληνικά αντιτορπιλικά Ασπίς και Σφενδόνη που βρίσκονται στα ανοιχτά λειτουργούν ως φόβητρο και οι τούρκοι δεν προχωρούν σε κάποια ενέργεια.
 
Η αρχή των Βαλκανικών Πολέμων βρίσκει την Ελλάδα έτοιμη να πραγματώσει εθνικούς πόθους και να αποκαταστήσει τα εθνικά και εδαφικά της δίκαια, ενώ παράλληλα παρουσιάζεται και η σπάνια ευκαιρία να πετάξει τους αντιπάλους της στην άβυσσο της Ιστορίας.
 
Στις 5 Νοεμβρίου του 1912 ο Σπυρομήλιος, ο θρυλικός καπετάν Μπούας του Μακεδονικού Αγώνα, απελευθερώνει την Χιμάρα μέσα σε συνθήκες απίστευτης στρατηγικής ικανότητας.
 
Ένα μήνα πριν έχει απελευθερωθεί η Θεσσαλονίκη και άλλες περιοχές της Μακεδονίας. Η Ήπειρος βρίσκεται και αυτή στα σχέδια απελευθερώσεως και οι τρεις αξιωματικοί, Ταγματάρχης Χωροφυλακής Σπύρος Σπυρομήλιος, Τσόντος και Μάνος αποστέλλονται για κατόπτευση και προετοιμασία του μετώπου, δυνάμει της διαταγής υπ’ αριθ. 88263, που είχε εκδώσει η Ελληνική κυβέρνηση.
 
Ο Σπυρομήλιος δεν χάνει ούτε στιγμή και μεταβαίνει στην Κέρκυρα, από όπου οργανώνει εθελοντικά σώματα συμπατριωτών του και σταδιακό εξοπλισμό των Χιμαριωτών. Στις 3 Νοεμβρίου 200 Κρήτες εθελοντές καταφτάνουν ως ενίσχυση του σώματος εθελοντών του Σπυρομήλιου.
 
Τα ξημερώματα της 5ης Νοεμβρίου το εθελοντικό σώμα των περίπου 2000 εθελοντών, αποτελούμενο από Χιμαριώτες, Κρήτες και άλλους εθελοντές επιβιβάζεται στα ατμόπλοια. Στις 7:30 το πρωί τα ελληνικά τμήματα αποβιβάζονται στα Σπήλιά της Χιμαρας.
 
Ουδεμία αντίσταση άξια λόγου παρατηρείται. Ένα τμήμα κατευθύνεται στον Λογαρά, οι Κρητικοί παραμένουν στο νότιο τμήμα της πόλης ενώ Χιμαριώτες εθελοντές ετοιμάζονται για επίθεση και κατάληψη του Κάστρου της Χιμάρας.
 
Στη σύγκρουση που πραγματοποιείται, οι τούρκοι εγκλωβίζονται και μέσα σε μια ώρα παραδίνονται στους πολιορκητές. Οι απώλειες ήταν τρεις νεκροί Τούρκοι στρατιώτες και ένας τραυματίας Χιμαριώτης, ενώ συλλαμβάνονται 32 τούρκοι και αποστέλλονται στην Κέρκυρα.
 
Μετά την κατάληψη του Κάστρου, ο Ταγματάρχης Σπυρομήλιος εισέρχεται στο Διοικη­τήριο της πόλης θριαμβευτής, ενώ η γαλανόλευκη τοποθετείται με πασίδηλη συγκίνηση σε περίοπτο σημείο.
 
Στην Προκήρυξη που ακολουθεί, η Χιμάρα κηρύσσεται «ελευθέραν ως αναπόσπαστον τμήμα της μίας και αδιαίρετου μεγάλης Ελληνικής Πατρίδος». Ωστόσο στις 29 Νοεμβρίου ο Σπυρομήλιος λαμβάνει διαταγή να εγκαταλείψει την περιοχή.
 
Οι Αλβανοί αρχίζουν να εξοπλίζονται και να συγκεντρώνονται για την ανακατάληψη της. Ο Σπυρομήλιος, πιστός στα κελεύσματα της ελληνικής ψυχής, αρνείται να εκτελέσει την διαταγή αποχώρησης και ταυτόχρονα οργανώνει αμυντικές θέσεις και σχέδια απόκρουσης, με τα πλέον θετικά αποτελέσματα.
 
Το τέλος των Βαλκανικών πολέμων
 
Με το πέρας τον Βαλκανικών Πολέμων, η Ελλάδα υποχρεώνεται να αποσύρει τον στρατό της από την περιοχή της Βορείου Ηπείρου.
 
Για ακόμη μια φορά, ο Σπυρομήλιος, δεν εκτέλεσε την διαταγή της αποχώρησης, ανακήρυξε την αυτονομία της περιοχής και οργάνωσε τοπικές ένοπλες ομάδες, τους λεγάμενους «Ιερούς Λόχους» ενώ στις 17 Φεβρουάριου 1914 προσχώρησε στην προσωρινή Κυβέρνηση της Βορείου Ηπείρου που ορίστηκε στο Αργυρόκαστρο.
 
Όλο αυτό το χρονικό διάστημα, έθεσε τις ικανότητές του στην υπηρεσία της Πατρίδας και της Σημαίας, αποκρούοντας επιτυχώς κάθε προσπάθεια επίθεσης από πλευράς των αλβανών.
 
Η ιστορία της Βορείου Ηπείρου και της Χιμάρας θα πρέπει να γεμίζει τον κάθε Έλληνα Εθνικιστή με αισθήματα ανάμεικτα. Νοσταλγία για χώματα ελληνικά, αλληλεγγύη και θαυμασμό για τα σκλαβωμένα αδέρφια μας που διώκονται, οργή και ιερό μένος γιατί βασανίζονται και δολοφονούνται επειδή τολμούν να μιλούν την ελληνική γλώσσα και να διάγουν κατά τον ελληνικό είθισται.
 
Δεν έχει περάσει άλλωστε πολύ καιρός που ο εθνομάρτυρας Αριστοτέλης Γκούμας, έχασε τη ζωή του από τα υπάνθρωπο κτήνη, που τον δολοφόνησαν. Χρέος ιερό όλων ημών, καθίσταται η σπουδή της Ιστορίας και η μεταλαμπάδευση της Ιστορικής αλήθειας στις επόμενες γενιές.
 
(Του Νικόλαου Λεμοντζή/Mαίανδρου στο himara.gr)
 
 

Kathimerini: Rama beson se e gjithë bota rrotullohet rreth tij, retorikë për të mbledhur vota

 

 ResPublica

05 Nëntor, 2016 

Gazeta e madhe greke, Kathimerini, i kushton një editorial zhvillimeve të fundit në marrëshëniet e Greqisë me Shqipërinë. Në shkrimin e titulluar “Sindroma shqiptare”, gazetari Stavros Tzimas, evokon sundimin gjysmëshekullor komunist, kur diktatori Enver Hoxha kultivoi psikologjinë e të jetuarit në rrethim, për të mbajtur të izoluar popullin e vet. “Këtë sindromë, në një version post-modern e servir tani zoti Rama”, vëren autori.

“Është tragjike, mirëpo përmes arrogancës së vet kryeministri shqiptar nuk ngurron të provokojë, duke besuar se e gjithë bota rrotullohet rreth tij dhe se europianët e presin me krahët hapur dhe me një tapet të kuq në Bruksel”, nënvizon Tzimas.

Analisti Stavros Tzimas, një njohës i mirë i çështjeve të rajonit, thekson qysh në krye të shkrimit se, “sa herë që u tentua një hap për t’u shkrirë akujt në marrëdhëniet greko-shqiptare, ka ardhur një “silurë” që i ka hedhur në erë këto përpjekje”.

“Ekziston një substrat i fuqishëm, që grumbullon vazhdimisht re në qiell: Greqia dhe Shqipëria mbeten pengje të historisë”, vazhdon Tzimas, duke shtuar se “Shqiptarët jetojnë me dyshimin se grekët po punojnë që t’ua copëtojnë vendin e tyre me pretekst çështjen e Voriepirit”.

“Nuk di vende të tjera në rajon, të cilat t’i lidhin kaq shumë gjëra dhe marrëdhëniet e tyre të jenë kaq të këqija... Çfarë e ka fajin?”, pyet autori.

Dhe e jep përgjigjen, duke i evidentuar përgjegjësit tek të dy palët: Sipas tij, “Elita politike në Shqipëri i ka përzier marrëdhëniet greko-shqiptare në polemikat partiake dhe zgjedhore, duke synuar që përmes retorikës antigreke të ketë përfitime në kutinë e votimit. Nga ana tjetër, disa minoritarë grekë në Shqipëri, ashtu si dhe disa qarqe këtu në Athinë, refuzojnë të pajtohen me idenë se minoriteti jeton në Shqipëri dhe ka obligimin t’u bindet ligjeve dhe rregullave të një shoqërie të koordinuar”, vëren analisti grek.

Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως Ανδρέας: Η Χειμάρρα κινδυνεύει τα έσχαταpelasgoskoritsas.gr


ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ


ΔΡΥΪΝΟΥΠΟΛΕΩΣ, ΠΩΓΩΝΙΑΝΗΣ & ΚΟΝΙΤΣΗΣ

                                                                                                         

Εν Δελβινακίω τη 4η Νοεμβρίου 2016


ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ


Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. ΑΝΔΡΕΑΣ,

έκανε τις ακόλουθες Δηλώσεις :


  «Με περισσότερη θλίψη και λιγότερη οργή, είδα στον Τύπο τις αλυτρωτικές δηλώσεις του Πρωθυπουργού της Αλβανίας κ. Έντι Ράμα. Ο κ. Ράμα είναι φανερό, ότι προσπαθεί να μιμηθή τον νεοσουλτάνο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ονειρεύεται την Οθωμανική «Τουρκία της καρδιάς του». Γιατί κι’ αυτός αναπολεί την παλιά ... «αλβανική Αθήνα», υποστηρίζοντας, ότι «ένας Αλβανός έσωσε την Ακρόπολη» κι’ ότι οι κάτοικοι της Αττικής, ήσαν αλβανόφωνοι, διεκδικώντας ουσιαστικά ως Αλβανούς, όσους μιλάνε την αρβανίτικη διάλεκτο !

 

Βέβαια, το Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, με σχετική ανακοίνωσή του, απάντησε στις εμπρηστικές αυτές δηλώσεις του κ. Ράμα. Όμως, πίσω απότο ανιστόρητο παραλήρημα του αλβανού Πρωθυπουργού, κρύβεται το σχέδιο των Αλβανών για την εξόντωση των Βορειοηπειρωτών,ιδιαίτερα δε των κατοίκων της Ελληνόψυχης Χειμάρρας, που από το 1946, όταν οι Χειμαρραίοι αρνήθηκαν να αναγνωρίσουν το ψευτοδημοψήφισμα του κομμουνιστή δικτάτορα Ενβέρ Χότζα, έγιναν «κάρφος» στο μάτι του αδίστακτου εκείνου Ελληνομάχου και Χριστιανομάχου. Και το αβυσσαλέο μίσος των Αλβανών εναντίον της Χειμάρρας συνεχίζει να παραμένη άσβεστο μέχρι σήμερα, αφού η ηρωϊκή πόλη και η περιοχή της αρνείται να υποκύψη και να δεχθή τον αφελληνισμό της.


 Όταν, προ μηνών, επρόκειτο να γίνουν, μέσα, δημοτικές εκλογές, φάνηκαν καθαρά τα σχέδια των Αλβανών να μην εκλεγή Έλληνας δήμαρχος στην Χειμάρρα, αφού συνένωσαν χωριά με αλβανικό πληθυσμό, με την αδούλωτη Χειμάρρα. Έτσι εκλέχθηκε ένας Έλληνας μεν την καταγωγή, αλλά, ατυχώς, αλβανόψυχος, ο Γιώργος Γκόρος. Τότε είχα διαμαρτυρηθήεντόνως. Και ζητούσα από την Ελληνική Κυβέρνηση να προστατεύση τους Έλληνες Χειμαρριώτες από τις σατανικές αλβανικές μεθοδεύσεις. Δυστυχώς, ουδείς κινήθηκε. Τώρα, βέβαια, που το μαχαίρι έφθασε στο κόκκαλο, το Ελληνικό ΥΠΕΞ προσπαθεί να μαζέψη τα ασυμμάζευτα, εκδίδοντας, ευτυχώς, μια σοβαρή ανακοίνωση, ως απάντηση στα φληναφήματα του κ. Ράμα, όπως παραπάνω αναφέρθηκε.


 Αυτή τη στιγμή, πάντως, οι  Βορειοηπειρώτες της Χειμάρρας  παραμένουν στους δρόμους, εμποδίζοντας τους Αλβανούς να κατεδαφίσουν τα σπίτια τους, δέκα εννέα (19) τον αριθμό, τον χώρο των οποίων οι Αλβανοί θέλουν για την μεταμόρφωση της πόλεως, σύμφωνα, δήθεν, με τα ευρωπαϊκά πρότυπα (τρομάρα τους) !


 Το λέω ξανά και το φωνάζω : Η Χειμάρρα και, γενικώτερα, η ΒόρειοςΉπειρος, κινδυνεύει τα έσχατα. Ο πολιτικός κόσμος ας αφήση τις κοκκορομαχίες, για το ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο κι’ ας δη τι μπορεί και τι, εν προκειμένω, πρέπει να πράξη. Γιατί υπάρχει και το ζήτημα των «Τσάμηδων», που το βρίσκουμε συνεχώς μπροστά μας. «Φύλακες, γρηγορείτε» ! ».


(Εκ της Ιεράς Μητροπόλε

«Προσπαθούν να εξαφανίσουν το ελληνικό στοιχείο από την Χειμάρρα»


Ξυπνησαν μνημες απο τα… πετρινα χρονια του Χοτζα

Elefteros Tipos

Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2016, 8:49πμ

Δρυμάδες Χειμάρρας, 26 Αυγούστου 2015: Μηχανήματα της πολεοδομικής αστυνομίας της Αλβανίας κατεδαφίζουν το ναό του Αγίου Αθανασίου. Οι Ελληνες ομογενείς παρακολουθούν την καταστροφή, φέρνοντας στο νου μνήμες από τα «πέτρινα χρόνια» (1967), τότε που ο Εμβέρ Χότζα εν μια νυκτί γκρέμισε εκκλησίες και έκλεισε σχολεία. Σχεδόν ένα χρόνο μετά, οι Ελληνες της Χειμάρρας παλεύουν να κρατηθεί, όπως λένε, ζωντανό το ελληνικό στοιχείο. Και με μια ανθρώπινη αλυσίδα προστατεύουν τα σπίτια τους, που με εντολή των αλβανικών αρχών απειλούνται με κατεδάφιση.

Το αλβανικό κράτος σχεδιάζει μια «νέα Χειμάρρα» και προχωρά σε έργα ανάπλασης του Ιστορικού της Κέντρου. Κατά τον Αλβανό πρωθυπουργό Εντι Ράμα, ο οποίος έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί ότι η Ακρόπολη διασώθηκε από τους Αλβανούς, στη «νέα Χειμάρρα» δεν χωράει το ελληνικό στοιχείο, το οποίο υπάρχει στην περιοχή περισσότερα από 3.000 χρόνια.

Οπως εξηγούν εκπρόσωποι της ομογένειας, στις 28 Οκτωβρίου, ημέρα της εθνικής μας επετείου, ο δήμαρχος Γιώργος Γκόρος απέστειλε σε («αποκλειστικά») ελληνικής καταγωγής κατοίκους πάνω από δεκαεννέα «λιτά, χωρίς καν αναφορά στο νομικό πλαίσιο της διαταγής» ειδοποιητήρια για την κατεδάφιση σπιτιών και καταστημάτων. Πρόκειται για κατοικίες οικογενειών που κληρονόμησαν από τους πρόγονους τους ή νέες κατοικίες που κτίστηκαν τα τελευταία χρόνια με κόπους ολόκληρης ζωής σε δικό τους οικόπεδο. Το ειδοποιητήριο έδινε προθεσμία εκκένωσης εντός πέντε ημερών.

Η Αθήνα αντέδρασε, υπενθυμίζοντας ότι ο δρόμος της Αλβανίας προς την Ε.Ε. περνά μέσα από το σεβασμό των περιουσιακών και δη μειονοτικών δικαιωμάτων των Ελλήνων ομογενών.

Οι ομογενείς, από την άλλη, θεωρούν πως το περιστατικό δεν είναι «μεμονωμένο» και πως αθροίζεται σε μια σειρά άλλων που δείχνουν ότι τα Τίρανα οξύνουν τη στρατηγική τους απέναντι στην Αθήνα.

«Ζούμε έναν πόλεμο που δεν έχει προηγούμενο!». Κάπως έτσι περιγράφει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Χειμάρρα ο κ. Παναγιώτης Δημαλέξης. Και αυτό διότι όχι μόνο καλείται να εγκαταλείψει το μόλις 25 τ.μ. κατάστημά του, αφού, στο πλαίσιο της ανάπτυξης, θα κατεδαφιστεί, αλλά και γιατί καλείται καθημερινά να αντιμετωπίζει την εχθρότητα των αλβανικών αρχών.

Η οικογένεια του κ. Δημαλέξη έχασε ό,τι είχε και δεν είχε επί Χότζα. «Χάσαμε τα πάντα! Το σπίτι μας, τα κτήματά μας. Από τότε έως σήμερα, τόσα χρόνια, δεν μας έχουν επιστρέψει τίποτα. Χάθηκαν τίτλοι ιδιοκτησίας, δυστυχώς επικρατεί ένα μπάχαλο…».

Με την κατάρρευση του καθεστώτος Χότζα, τα χρόνια πέρασαν και κάποια στιγμή κατάφερε να πάρει ένα κτίσμα μόλις 25 τ.μ. Τα τελευταία χρόνια, το νοικιάζει και το λειτουργεί ως μίνι μάρκετ. «Ηθελα να αφήσω κάτι στα παιδιά μου. Εχω τέσσερα παιδιά, ο γιος μου αντιμετωπίζει προβλήματα αναπηρίας, οι δύο κόρες μου σπουδάζουν στην Ελλάδα, Νομική η μία, Οικονομικά η άλλη. Η μικρή πηγαίνει στο ελληνικό σχολείο στη Χειμάρρα».

ΒΑΛΙΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Violation of Greek minority rights a 'minefield' for Albania's European prospects


Reacting to the planned demolition of 19 Greek homes in Himara, the Greek foreign ministry warned that withsuch actions will jeopardise Albania's European perspective
Reacting to the planned demolition of 19 homes belonging to ethnic Greeks in Albania's Himara region, the Greek foreign ministry on Tuesday again warned that proceeding with such actions will jeopardise Albania's European perspective.
"Official Albanian agencies cannot claim urbi et orbi that minority rights are respected throughout Albanian territory at the same time as they are being violated in practice, creating a minefield for the country's European course," a Greek foreign ministry announcement said.
Albania's leadership was confusing its own mistaken understanding of history with Albania's commitments arising from international law and the body of European laws concerning the protection of the ethnic Greek minority in Albania, which was native and had established rights, the foreign ministry said.
The actions of Albanian authorities pointed to the existence of an organised plan to violate the rights of the Greek minority, "with the events speaking for themselves," the ministry claimed. It noted, among others, that demolition notices as part of a plan for the redevelopment of Himara were all sent to individuals of ethnic Greek origin.
 Outdated logic
"Yesterday's statements by Albanian officials smack of an outdated logic that directly conflicts with current standards for the protection of minority rights in modern, democratic and European countries," the announcement continued.
The ministry was responding to an Albanian foreign ministry announcement on Monday, which said that there was no discrimination with respect to the law and that the legal procedures followed by the Himara municipality were all "transparent and in accordance with current legislation."
Greece had urged Albanian authorities on Sunday to cancel the demolition order giving residents five days to quit their homes and begin meaningful consultations with the owners concerning Himara’s redevelopment plans.
"If Albania sincerely wishes to join the European Union, it should demonstrate in practice that it functions according to the principles of the rule of law, protecting the rights of all its residents regardless of their nationality and origin, against abuses and illegal acts," the Greek foreign ministry had added.

PROTO THEMA: Στα χνάρια του Ερντογάν o Έντι Ράμα


Bλέπει τον εαυτό του ως νέο Σκερντέμπεη, που θα δώσει την «τελική λύση» στον διαχρονικό πονοκέφαλο που προκαλεί στα Τίρανα ο ελληνικός πληθυσμός της Χειμάρρας

Την ώρα που η φτώχεια και η διαφθορά στην Αλβανία «χτυπάει» κόκκινο ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα, επενδύει συστηματικά στον εθνικισμό, προκειμένου να κερδίσει ψήφους. Δεν είναι τυχαίο πως επέλεξε να συμπλέει απόλυτα με την προκλητική ρητορική του… νεοσουλτάνου Ερντογάν, του «μπαμπά» όπως τον χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ και βουλευτής Βαγγέλης Ντούλες, κατηγορώντας τον Ράμα στην αλβανική βουλή πως ανακαλύπτει συνεχώς εχθρούς εκτελώντας οδηγίες της Τουρκίας. Μία σημαντική πτυχή του θέματος, που περνάει όμως σχεδόν απαρατήρητη, είναι πως τα Τίρανα κατεδαφίζουν και καταπατούν περιουσίες που ανήκουν σε ομογενείς που κατέχουν και ελληνική υπηκοότητα. Είναι δηλαδή, εκτός από Έλληνες πολίτες και Ευρωπαίοι.
Το προκλητικό tweet του Ράμα

Στην Αθήνα κοινή είναι η αίσθηση πως ο Αλβανός πρωθυπουργός ρέπει συνειδητά προς την προβοκάτσια, δίνοντας από τη μία το «ΟΚ» στην καταπάτηση περιουσιών ομογενών της Χειμάρρας και κατηγορώντας από την άλλη προκλητικά, όποιον διαμαρτύρεται για αυτό.
Χαρακτηριστικό των προθέσεων του είναι τα όσα έγραψε την προηγούμενη εβδομάδα στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook, απαντώντας στις επίσημες αντιδράσεις της Αθήνας για το σχέδιο κατεδαφίσεων που έχουν δρομολογηθεί στην Χειμάρρα. Αναρτώντας μια γκραβούρα που απεικονίζει την Αθήνα του 1670 –με τον Παρθενώνα τζαμί- έγραψε προκλητικά πως η Ακρόπολη βρίσκεται ακόμη στη θέση της χάρη σε έναν Αλβανό Αρχιεπίσκοπο, ονόματι Γκιέργκι Ντουσμάνι, ο οποίος ζήτησε από τους βενετσιάνους να μην βομβαρδίσουν την Αθήνα.  Στον ανιστόρητο ισχυρισμό Ράμα, απάντησε ο ιστορικός και συγγραφέας, Σαράντος Καργάκος, κάνοντας γνωστό πως ο Γεώργιος  Δούσμανης δεν ήταν αρχιεπίσκοπος αλλά πρόκριτος των Αθηνών που συνεννοήθηκε με τους Βενετούς ώστε να γίνει η παράδοση της πόλης. Κάτι που τελικά δεν κατέστη δυνατό καθώς στις 16 Σεπτεμβρίου 1687, η Ακρόπολη  βομβαρδίστηκε και δεν διασώθηκε όπως έγραψε ο Αλβανός πρωθυπουργός.
Μιλώντας στην αλβανική βουλή, ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ και βουλευτής Βαγγέλης Ντούλες, χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα εναντίον του πρωθυπουργού Έντι Ράμα, αποκαλώντας τον «τυχοδιώκτη» που «ληστεύει τη Χειμάρρα, με σκοπό να καθυποτάξει την εκεί ελληνική κοινότητα», προσθέτωντας πως εκτελεί εντολές του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν. «Είσαι αδιάβαστος, μας ντρόπιασες στα μάτια του κόσμου με την ανάρτηση για την Ακρόπολη. Επέλεξες μια γκραβούρα με μιναρέ. Η νοοτροπία σου απέχει πολύ από την δυτική νοοτροπία. Εσύ και τον Περικλή της αρχαιότητας τον βλέπεις με σαρίκι, αλλά μην ξεχνάς ότι και οι άλλοι, σε βλέπουν ως γενίτσαρο που ορμάς να καταλάβεις τη Βιέννη. Δεν μπορείς να καλύψεις τις αποτυχίες σου με εθνικιστική ρητορική, έχει χάσεις την επαφή με την πραγματικότητα» σχολίασε καυστικά ο εκπρόσωπος της ελληνικής μειονότητας στην αλβανική βουλή.Στόχος το «φιλέτο» της Χειμάρρας

Ανήμερα της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου, 19 οικογένειες ομογενών στην Χειμάρρα ειδοποιήθηκαν γραπτώς να εκκενωνόσουν τα σπίτια και τα καταστήματα τους, προκειμένου να κατεδαφιστούν στη συνέχεια στο πλαίσιο εφαρμογής του σχεδίου ανάπτυξης που έχει εκπονήσει η εκεί δημοτική Αρχή με τις υποδείξεις της αλβανικής κυβέρνησης.

Τα ειδοποιητήρια υπογράφει ο δήμαρχος Χειμάρρας Γιώργος Γκόρος,  αλβανιστί Γκιέργκι Γκόρο, που  όπως αποκάλυψε το ΘΕΜΑ είναι κάτοχος ελληνικής ταυτότητας.
Με πρόσχημα την ανάπτυξη της παραθαλάσσιας περιοχής, τα Τίρανα έχουν θέσει σε εφαρμογή ένα ευρύ σχέδιο υφαρπαγής περιουσίων που ανήκουν σε ομογενείς, με στόχο να τους αναγκάσουν να εγκαταλείψουν τις πατρογονικές τους εστίες και να εγκατασταθούν στη συνέχεια εκεί βόρειοι Αλβανοί που θα επιφέρει τη δημογραφική αλλοίωση του πληθυσμού.

Ράμα και Γκόρο(ς) μιλούν με πάθος για τη Νέα Χειμάρρα που ονειρεύονται να δημιουργήσουν, καταστώντας την πόλη αλβανική … Ριβιέρα. Μόνο που για να χτιστεί η Νέα Χειμάρρα, θα πρέπει να γκρεμιστεί η σημερινή. Η Χειμάρρα των περήφανων και πεισματάρηδων Ελλήνων κατοίκων της, που διεκδικούν το αυτονόητο. Το θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα της ιδιοκτησίας.«Τα ειδοποιητήρια αυτά εστάλησαν αποκλειστικά σε ελληνικής καταγωγής πολίτες, ήταν «λιτά» χωρίς καν αναφορά στο νομικό πλαίσιο της διαταγής. Το ειδοποιητήριο έδινε προθεσμία εκκένωσης εντός πέντε ημερών με την δικαιολογία ότι θα συνεχιστεί το έργο ανάπλασης του ιστορικού κέντρου της Χειμάρρας» δήλωσε στο ΘΕΜΑ ο Φρέντυ Μπελέρης, αντιπρόεδρος της «Ομόνοιας» -του κόμματος που εκπροσωπεί την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία- επισημαίνοντας  πως : «Την ώρα που κατεδαφίζονται αυτά τα κτίσματα, στις Παραλίες του Λειβαδιού, στο Ποτάμι, στον Δραλαίο και στο Κηπαρό έχουν δοθεί άδειες ανέγερσης πολυώροφων κτισμάτων -ξενοδοχείων και πολυκατοικιών- σε μη ντόπιους με διάτρητα και πλαστά έγγραφα».Ανέκαθεν η Χειμάρρα και ο ελληνικός πληθυσμός τους ήταν στο στόχαστρο του αλβανικού εθνικισμού. Τα Τίρανα θεωρούν την περιοχή προβληματικό «φιλέτο» λόγω του ελληνικού πληθυσμού. Αυτό που δεν πέτυχαν προπολεμικά ο μονάρχης Αχμέτ Ζόγου  και στη συνέχεια ο Ενβερ Χότζα και ο διάδοχος του Ραμίζ Αλία έως το 19912 –οπότε και κατέρρευσε το κομμουνιστικό καθεστώς-  επιχειρεί να το πράξει ο Ράμα, που φαντάζεται τον εαυτό του νέο … Σκεντέρμπεη (εθνικός ήρωας των Αλβανών που για την καταγωγή του υπάρχουν ενστάσεις), που θα λύσει οριστικά το πολιτικό-εθνικό ζήτημα της Χειμάρρας προς συμφέρον της Αλβανίας, ενώ ταυτόχρονα θα ανοίξει το δρόμο για την πλήρη εκμετάλλευση – λεηλασία της ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων της περιοχής. Το είχε δηλώσει και ο ίδιος στις 31/7/2014 από το βήμα της αλβανικής βουλής :  «η Χειμάρρα είναι ένα πρόβλημα για την Αλβανία που με την καινούρια διοικητική διαίρεση θα το λύσω μια για πάντα».
Το πρώτο βήμα έγινε το 2014 με τον αλβανικό «Καλλικράτη» και τη συνένωση των δήμων Χειμάρρας και Λουκόβου, στην πλειοψηφία τους οι κάτοικοι είναι ελληνικής καταγωγής και χριστιανοί, με τον γειτονικό δήμο Βρανίστας που κατοικείται από Αλβανούς μουσουλμάνους, με στόχο τη μόνιμη εκλογή Αλβανού δημάρχου και σταδιακού αφελληνισμού της περιοχής, όπως συνέβη με τον Ελληνισμό των Αγίων Σαράντα και του Αργυροκάστρου. Μιλώντας στις 31/7/2014 στο βήμα της αλβανικής βουλής, ο Ράμα είχε δηλώσει προκλητικά : «η Χειμάρρα είναι ένα πρόβλημα για την Αλβανία που με την καινούρια διοικητική διαίρεση θα το λύσω μια για πάντα», προκειμένου να κερδίσει τη στήριξη των εθνικιστών. «Αφενός ο Ράμα  θα γίνει ήρωας και θα γραφτεί με χρυσά γράμματα το όνομά του στις σελίδες της αλβανικής ιστορίας και αφετέρου θα έχει στην διάθεσή του ένα πακέτο από φιλέτα να μοιράσει» σχολίασε στο ΘΕΜΑ  o  Θοδωρής Γκούμας, μέλος του Δ.Σ του Συλλόγου Χειμαρριωτών Αθήνας και διαχειριστής της ενημερωτικής πύλης himara.gr, επισημαίνοντας : «: «Έχοντας πλήρη δικαιώματα στην γη των Χειμαρραίων ο Ράμα αποκτά μεγάλη ισχύ. Μπορεί με αυτά να δελεάσει φίλους και εχθρούς, να προσελκύσει «επενδυτές», και σαν άλλος Αλή Πασάς να εποικίσει τον τόπο μετατρέποντας τους Έλληνες  σε ασήμαντη μειοψηφία στην καλύτερη των περιπτώσεων. Απώτερος σκοπός είναι στους Χειμαρραίους να μην ανήκει τίποτα πέραν της κατοικίας»

Ψυχρός εκτελεστής των υποδείξεων Ράμα στην Χειμάρρα, είναι ο εκεί δήμαρχος Γιώργος Γκόρος, ο ίδιος αρέσκεται να αποκαλείται αλβανιστί Γκιέργκι Γκόρο- ο οποίος αρνείται  πως ο πληθυσμός της Χειμάρρας είναι ελληνικής καταγωγής. Ουσιαστικά, πρόκειται για δήμαρχο-«μαριονέτα» συμφερόντων που επιδιώκουν να σβήσουν την ελληνική παρουσία στην περιοχή, προκειμένου να βάλουν χέρι στις ιδιοκτησίες ομογενών, οι οποίες θεωρούνται εξαιρετικά «φιλέτα» στην παραθαλάσσια ζώνη της Αλβανίας.

Πριν από ένα χρόνο, το ΘΕΜΑ είχε αποκαλύψει πως ο κ.Γκόρος έχει πολιτογραφηθεί Έλληνας και είναι κάτοχος ελληνικής ταυτότητας. Ο ίδιος τότε είχε διερβτηθεί προκλητικά «που είναι το πρόβλημα». Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ήδη δρομολογηθεί διαδικασία όπως προβλέπει το Σύνταγμα και η νομοθεσία.Η Χειμάρρα, όπως και άλλες περιοχές με έντονο το ελληνικό στοιχείο, δεν ανήκει στη μειονοτική ζώνη που αναγνωρίζει η Αλβανία και καλύπτει μόλις 99 χωριά της επαρχίας Αργυροκάστρου. Τα Τίρανα θεωρούν τους ομογενείς της Χειμάρρας δίγλωσσους Αλβανούς, αν και το 2014 ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα παραδέχτηκε δημόσια πως στην περιοχή ζει μέρος της ελληνικής μειονότητας.

Αντιδρώντας στις μεθοδεύσεις των Τιράνων, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών επανέλαβε πως συνδέει την προστασία των δικαιωμάτων των ομογενών στην Χειμάρρα, με την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας.

Himara ne te drejten e vete historike, Mafio Politika dhe Oligarket, duan ta zhdukin

 

Vertetohen faktet ne te cilen kreu i Sherbimit Sekret Shqiptar, ka zbuluar se ka nje deputet shqiptar, qe punon per ruset, qe sa te vinte ne pushtet, do u shiste tokat e himarioteve. 

Ajazi eshte shprehur ne nje prej mbledhjeve te Komisionit Parlamentar te Sigurise ne 22 Prill 2014, se "Himara, ka potenciale jo ekstremiste, qe mund te kerkojne Pavaresine sipas modelit te Krimese me Ukrahinen".

Kreu i Sherbimit Sekret, vazhdimisht e ka thene kete fakt ne cdo mbledhje parlamentare me dyer te mbyllura, por qe fare pak, jane bere publike. Nuk kane munguar rastet e debateve ne te cilen Visho Ajazi, ka replikuar me parlamentaret, duke thene se "himarioteve po u rrembehen toka dhe po u shiten ne bursat e Londres, gje qe ka sjelle acarime ndaj banoreve dhe qeverise sone, dhe qe pronare mediash, trafikante dhe oligarke, jane te lidhura me interesa te politikaneve me te larte, per te cilen Himara sa vjen dhe i largohet Shqiperise"..

Kjo, ka perkuar edhe me situaten e pezullimit te deputetit socialist Koco Kokedhima, nga Gjykata Kushtetuese, por edhe akuza qe ambasadori amerikan Donald Lu, ka bere ndaj Kokedhimes, si i korruptuar dhe i lidhur me rruset. Gjate konferences se shtypit dje, Koco Kokedhima eshte pyetur rreth lidhjeve te tije me Mosken, duke mos pranuar faktin se ka punuar me Rusine, "por ne linjen tregetare".


Koco Kokeshima ne kohen qe qendronte larg politikes, ka pranuar faktin se Himariotet duan Autonomi per pronat, duke akuzuar vazhdimisht ish kryeministrin Berisha se kishte ka patur interesa ne Bashkine e Himares, por kur erdhi ne pushtet si politikane, ishte inisiatori kryesor per Ndarjen e re Territoriale, duke masbhkua ne menyre te pavullnetshme Himaren me Laberine, per te patur votat dhe per te sunduar ne pronat e himarioteve, per ta bereme te lehte qe Mafia Ruse, te depertontegjate gjithe vijes Joniane.

Deklarata e Visho Ajazit ne Parlament.

Visho Ajazi: Himara si Krimea me ndarjen e re, një agjent rus në politikën shqiptare

23 Prill 2014 
 
 

"Në rast se me ndarjen e re administrative Himara do të përcaktohet sërish si një njësi administrative më vete nga Vlora, atëherë ekziston mundësia që banorët e kësaj zone, nën ndikimin edhe të qarqeve politike ose jo-ekstremiste greke,mund të kërkojnë pavarësinë sipas modelit të Krimesë në Ukraine". Këtë e ka pohuar dje kreu i Shërbimit Informativ Shtetëror, Visho Ajazi Lika para komisionit të Sigurisë Kombëtare, ku për më shumë se 4 orë ka raportuar në lidhje me raportin vjetor të këtij Shërbimi, si dhe për një sërë çështjesh të tjera që kanë qenë në qendër të debatit politik gjatë këtyre muajve, siç janë ato për bashkëpunimin me policinë për shpërthimet me tritol apo emërimet në radhët e Shërbimit të elementëve të SHIK-ut të ’97-ës.

Burime nga ky komision kanë bërë të ditur se ka qenë deputetja demokrate Mesil Doda ajo që e ka pyetur kreun e SHISH-it nëse kishte dijeni se, “nëse me reformën e re administrative Himara shpallet zonë më vete, a ekziston mundësia edhe në informacionet tuaja dhe në logjikën që ju ndiqni, që ata të ndjekin eksperiencën e Krimesë?”. Pyetje e cila mësohet se ka sjellë reagimin e deputetëve të mazhorancës, të cilët kanë kërkuar që ajo të shmangej, pasi nuk ishte objekt i rendit të ditës. Por pavarësisht kësaj ndërhyrjeje, kreu i SHISH-it i është përgjigjur pyetjes së Dodës, duke pohuar se “nga informacionet tona, ka edhe tendenca për të shfrytëzuar precedentin e Krimesë, nëse ndodh…”.

Një deklaratë tjetër e fortë, e thënë nga Ajazi në këtë mbledhje, ka qenë edhe ajo që ka të bëjë me përfshirjen e politikanëve të ndryshëm në rrjetet e shërbimeve të huaja. Kështu, pyetjes së një prej deputetëve të komisionit, nëse kishte informacion se “a ka politikanë që punojnë për shërbimet e huaja”, Ajazi i është përgjigjur se “ka pasur një politikan, por që nuk është më aktiv, që ka punuar për shërbimet ruse”. Ndërsa për politikanët aktualë, ai është shprehur se “nuk kam informacion”.

Friday, November 4, 2016

Protestat: Himariotet nuk negociojne me ata qe vjedhin pronat, u shembin shtepite dhe qe u mohojne identitetin etno kulturor

 

Himarë, arbitrariteti dhe klientelizmi qeveritar sollën revoltë shoqërore


Të hënën, banorët e Himarës organizuan një protestë kundër prishjes së 19 banesave në kuadrin e një masterplani urban, me pretendimin për t’i hapur rrugë një bulevardi të ri.
Të gjitha familjet kishin marrë lajmërim se duhet të largoheshin nga pronat e tyre brenda pesë ditëve.
Fakti se të të dyja palët në këtë konflikt kanë futur në lojë çështjen e etnicitetit—qeveria greke dhe qytetarët vendas insistojnë në prejardhjen e tyre të lashtë “autoktone” greke, dhe media, e lidhur me qeverinë, që i quan këto pretendime “pa bazë historike”—vetëm e ndërlikon këtë histori, në të cilën shpronësimi i 19 shtëpive është një pjesë e vogël, por në të njëjtën kohë një ilustrim i mënyrës se si mastërplani i përgjithshëm dhe “rikualifikimi urban” të nisura nga qeveria shqiptare në kuadrin e reformës territoriale janë shpesh në kundërshti me të drejtat e pronësisë dhe Konventën e Aarhusit.
Duke lënë mënjanë tonet etnike të diskutimit si një përpjekje kryesore nga të dyja palët për të politizuar më tej debatin, situata aktuale konfliktuale është rezultat direkt i jo më pak se tre planeve urbane pjesërisht të mbivendosura dhe dështimin e qeverisë, në të treja rastet, për të përfshirë palën vendase në procesin e vendimmarrjes.

Konkursi i Rivierës Loti 2

Projekti i parë urban është konkursi për Rivierën i organizuar nga Atelier Albania, me urdhër të Ministrisë së Zhvillimit Urban dhe Turizmit dhe zyrës së Kryeministrit. Konkursi u shpall më 1 tetor 2014, në formën e një konkursi ndërkombëtar i ndarë në tre lote dhe qëllimi ishte i formuluar si më poshtë:
Qëllimi i konkursit është të prodhojë ide, të cilat do të çojnë në përmirësimin e projekteve të detajuara për përmirësimin urban, si edhe ndërhyrjet publike dhe/ose private. Kjo do të ndihmojë çdo zonë të zhvillojë një identitet më të mirë ndërsa në të njëjtën kohë do të përmirësojë lidhjet dhe ndërveprimet e zonës me rrethinat e saj.
Konkursi për Lotin 2 e Konkursit të Rivierës, duke përfshirë Himarën, me zgjatim nga Plazhi i Palasës në Plazhin e Lukovës, u fitua nga firma belge e arkitekturës Bas Smets, SON–GROUP, dhe artisti Vadim Vosters. Plani i tyre, i cili në mënyrë të qartë propozon të “përfshijë vendasit dhe banorët” në procesin e projektimit, nuk përfshin asnjë referim specifike për një bulevard në Himarë dhe nuk detyron prishjen e shtëpive.
Plani fitues vazhdon të mbetet i paqartë në detaje, pjesërisht sepse kërkesat e konkursit kërkonin propozime për të “shtyrë kufijtë e krijimtarisë, ndërsa i përshtatet kontekstit vendos standarde të larta projektimi.” Sidoqoftë, në propozim janë përfshirë disa imazhe që përmbajnë ndërhyrje të “artit të zbatuar të terrenit” përgjatë vijës bregdetare.

Masterplani Kombëtar Loti 6
Projekti i dytë i planifikimit urban, i cili është i lidhur me gjendjen në Himarë është seria e masterplaneve rajonale të projektuara me kërkesë të Ministrisë së Zhvillimit Urban dhe Turizmit në kuadër të reformës kombëtare territoriale, e cila uli në mënyrë drastike numrin e bashkive. Masterplani kombëtar e ndan në dhjetë lote rajonale, të cilat u publikuan në Buletinin e Agjencisë së Prokurimeve në 10 gusht 2015. Loti 6 përmblodhi bashkitë e Vlorës, Himarës, Sarandës dhe Konispolit, dhe kishte një buxhet maksimal prej rreth 77 milionë lekë (rreth 560 mijë euro) nga buxheti i shtetit.
Vendimi i konkurrimit u njoftua vetëm në 29 mars 2016, disa muaj pasi ishin shpallur fituesit e të gjithë loteve të tjera. Fitues doli një bashkim i Dea Group shpk dhe Thymio Papayannis Associates SA me ofertë rreth 62 milionë lekë.
Mesa duket shkaku i shtyrjes së shpalljes ishte një ankesë e bërë nga dy kompanitë fituese, më 27 nëntor 2015 dhe bashkimi i C.E.C Group dhe ERAL-G në janar 22, 2016, e cila jo vetëm kishte bërë një ofertë gjysmë milionë lek më pak se sa oferta fituese, por gjithashtu kishte fituar edhe pikët maksimale në propozimin teknik (89.14 krahasuar 75.14 e bashkimit të kompanive fituese). Baza faktike për zgjedhjen e Dea Group deri më tani mbetet e paqartë, pasi propozimet e pjesëmarrësve në konkurrim nuk janë bërë publike.

Shëtitorja e Himarës

Paralel me zhvillimin e Masterplanit Rajonal për Vlorën, Himarën, Sarandën dhe Konispolin, Fondi i Zhvillimit të Shqipërisë (FZhSh)—një agjenci qeveritare që kontrollohet nga Këshilli i Ministrave—hapi një tender për ndërtimin e shëtitores së Himarës në 31 gusht 2015 me buxhetin maksimal prej 217,996,613 lekë (rreth 1,6 milionë euro).
Ky tender u bazua në një vendim të Këshillit Kombëtar të Territorit, i kryesuar nga Kryeministri Rama, në lidhje me “rehabilitimin e segmentit qendror të bregdetit të Himarës.”
Projekti i shëtitores pretendohet se bazohet në propozimin fitues të kompanisë belge Bart Smets. Sidoqoftë, hartat bashkangjitur vendimit të KKT-së tregojnë qartë një shëtitore të përbërë nga një masiv betoni i zgjatur drejt bregdetit, me shkallë zbritëse për në det. Asnjë nga këto nuk duken të kenë qenë pjesë e propozimit fitues të Konkursit Riviera Lot 2, i cili ndërkohë flet për “ndërhyrjeve artistike të zbatuara në terren”, dhe jo për zona masive betoni për këmbësorët, përpara një muri masiv ( të ndritshëm) të projekteve të ndërtimit të së ardhmes.
Pyetja që ne ngremë është: Pse qeveria shqiptare shpenzoi 85 mijë euro për një projekt fitues kur në të vërtet nuk i përdori idetë e këtij plani?

Në 20 tetor 2016, Fusha shpk, një kompani ndërtimi e afërt me qeverinë Rama, u shpall fituese automatike, me një ofertë prej rreth 194 milionë lekë (rreth 1,4 milionë euro), më e larta nga tre ofertat e tjera të vlefshme.
Të gjashtë kompanitë e tjera pjesëmarrëse në tender u skualifikuan ose dështuan të paraqisnin një buxhet të plotë.
Kjo situatë është një ripërsëritje e asaj të tenderit të zhvilluar për fazën e parë të ndërtimit të Sheshit “Skënderbej”, ku gjithashtu u shpall fituese Fusha shpk.
Si për çdo projekt ndërtimi, ndërtimi i shëtitores së Himarës u shoqërua me një tender për supervizimin e punimeve. Ky tender u shpall më 21 shtator 2015, u anullua më 16 nëntor dhe u rishpall sërish më 2 nëntor të të njejtit vit. I njëjti tender u shpall për herë të tretë më 23 nëntor dhe u anulua sërish për arsye të “problemeve me portalin online të prokurimeve publike”. Më në fund, tenderi u fitua nga firma Taulant shpk—fituesi u shpall më 28 dhjetor. Kontrata me të u firmos vetëm më 18 janar 2016, dhe një javë më vonë, filluan të shemben ndërtesat e para nga Inspektoriati Kombëtar i Mbrojtjes së Territorit (IKMT).
***
Që kur se qeveria firmosi kontratën e saj me kompaninë Fusha shpk, ndërtimi i shëtitores ka shkaktuar trazira shoqërore në Himarë që kulmuan me protestat e ditëve të fundit, në të cilat u përfshi edhe qeveria greke.
Pavarësisht nga dëmi që protestat—dhe përgjigjja sfiduese e qeverisë shqiptare ndaj tyre—mund t’i sjellin marrëdhënieve ndërkombëtare të Shqipërisë dhe anëtarësimit të saj në BE, Himara është një rast studimor se si paratë publike keqshpenzohen në projekte infrastrukturore që më shumë se çdo gjë tjetër krijojnë tensione shoqërore.
Së pari, plani i mundshëm i shëtitores së Himarës, në vend që të zhvillohet saktësisht në kuadrin e konkursit të Rivierës, duket se nuk ka asnjë lidhje direkte me asnjë nga idetë apo sugjerimet e propozuara nga Burea Bas Smets. Për një konkurs—i cili ishte supozuar të prodhonte “ide të reja” dhe të vendoste ”standarde të larta projektimi”—ndikimi i tij ka qenë i papërfillshëm në procesin vendimmarrës të qeverisë.
Së dyti, procedurat e zvarritura që rrethojnë Lotin 6 të Masterplanit Kombëtar, i tenderuar nga Ministria e Zhvillimit Urban, tregon se në lojë ka qenë më shumë se konkurrenca e tregut. Mospërputhja midis informacionit të njohur publikisht (vlerësimi teknik dhe buxheti i propozuar) dhe informacionit që mbetet i pa bërë publik nga qeveria është e dyshimtë.
Së treti, procedurat e tenderit për shëtitoren e Himarës, sipas të cilave u shpall fituese kompania Fusha shpk sërish ngre disa pyetje. Këtu duhet të vihet në dukje se disa nga anëtarët e jurisë të konkursit Riviera janë njëkohësisht të përfshirë në projektin e rindërtimit të Sheshit “Skënderbej” – gjithashtu e fituar nga Fusha shpk.
Anëtarët e jurisë Johan Anrys dhe Freek Persyn janë të dy themelues të firmës arkitekturore 51N4E, e cila ka projektuar së bashku Anri Salën, mikun e ngushtë të Edi Ramës, rindërtimin e Sheshit Skënderbej.
Një anëtar tjetër është Artan Shkreli, Këshilltari i Edi Ramës për territorin, i cili është i përfshirë në këtë kapacitet në projektin e Sheshit Skënderbej dhe çdo projekt tjetër të qeverisë në këtë fushë. Eglantina Gjermeni, Ministre e Zhvillimit Urban ishte, gjithashtu, anëtare jurie.
Pra, katër nga shtatë anëtarët e jurisë të cilët përzgjodhën projektin fitues për Lotin 2 të konkursit të Rivierës, ndërtimi i të cilit u fitua nga Fusha shpk, po punojnë, gjithashtu, me Fusha shpk për qendrën e Tiranës.
Mbetet enigmë logjika me të cilën në juri janë zgjedhur anëtarë dy partnerë të së njëjtës firmë projektimi (e cila në të shkuarën është akuzuar nga autoritetet belge për korrupsion me tenderat në Shqipëri).
Së fundmi, duhet theksuar se të gjitha këto procedura janë bërë në shkelje të ligjeve më të rëndësishme në vend. Është e qartë nga kundërshtimi i banorëve se ata nuk janë përshirë në vendim-marrje dhe as nuk janë informuar më parë për projektin. Kjo gjë është shkelje e hapur të Konventës Aarhus, e cila ka përparësi edhe mbi Kushtetutën tonë.
Nëse Konventa Aarhus do të ishte zbatuar, qytetarët duhet të ishin informuar dhe përshirë në vendim-marrje, si në procesin e hartimit të secilit prej planeve të mësipërme, ashtu edhe në procedurën e marrjes së lejes së ndërtimit nga Fusha shpk.
Nga ana tjetër, urdhri i nxjerrjes jashtë të banorëve dhe i prishjes së shtëpive të tyre brenda pesë ditësh, pa kryer më parë procedurat e shpronësimit të tyre është shkelje e hapur e ligjit dhe mbi të gjitha e të drejtave të tyre bazë.
Ata çfarë kanë të përbashkët të gjitha këto pika kritike janë si më poshtë: Mungesa e transparencës së qeverisë në vendim-marrje dhe shpenzimet publike çojnë në betonizim dhe projekte të papërshtatshme, në shpërdorim të burimeve publike dhe, sikurse shihet në Himarë, mund të sjellin shqetësime serioze shoqërore.
Asnjë nga këto nuk është e nevojshme.

Albanian Opposition Boycott Vote on Key Judicial LawOpposition leader Lulzim Basha led his MPs out of parliament ahead of a key vote on Thursday, accusing Prime Minister Edi Rama of turning the country into drugs state.

Fatjona Mejdini
BIRN
Tirana


Albanian opposition MPs refused to take part in a vote on a key law sought by the EU on Thursday, after accusing Socialist Prime Minister Edi Rama of deliberately turning the country into a "narco state".

At the regular parliamentary session on Thursday, members of opposition led by the Democratic Party debated issues in the country for hours - but then left the parliament as several draft laws were due to go to a vote.

The most important law scheduled for a vote was on the creation of judicial institutions that will allow for the formation of new bodies such the High Judicial Council and the High Prosecutor Council.

The bodies are considered the cornerstones of the judicial reform process that the EU wants to see implemented as a step towards curbing corruption in the courts.

On Wednesday, after a closed-door parliamentary meeting, Democratic Party chief Lulzim Basha claimed that democracy and stability in Albania were at risk because of unhindered cultivation of drugs in Albania.

"The media, the opposition and the people are all proclaiming that Albania is turning into a narco-state," Basha said on Wednesday, accusing Rama of being responsible for this situation.

"Turning Albania into a granary for drugs is a political project of Edi Rama, to spoil and capture the next electoral elections," he claimed.

This radicalisation of opposition tactics was announced by Basha in an interview on Top Channel on October 20.

Basha said that Rama was not to be trusted to take the country into the next elections, so activating major protests against the government was more necessary than ever.
- See more at: http://www.balkaninsight.com/en/article/cannabis-make-albanian-opposition-conditioning-relationship-with-parliament-11-03-2016#sthash.hMF3XeO5.dpuf

'New Fight for Spheres of Influence' Starts in Balkans Between Russia, West

 
Link
 
 There is a "new round of fighting for spheres of influence" in the Balkans, Austrian newspaper Der Standard wrote. While NATO is carrying out military exercises in Montenegro, Russia views this as "a confrontational move" that could lead to renewed tensions between Moscow and the West. Montenegro's Foreign Minister Igor Luksic, center, Montenegro's Defense Minister Milica Pejanovic-Durisic, left, and NATO Secretary General Jens Stoltenberg prepare to address the North Atlantic Council at NATO headquarters in Brussels on Wednesday, Dec. 2, 2015 
 
 Opposition Leader Warns Montenegro Against Joining NATO Civil defense exercises, involving 32 countries, are currently being held in Montenegro under the guidance of NATO. According to the newspaper, with this move local authorities want to show that they are ready to join NATO. Montenegrin Prime Minister Milo Djukanovic wants to maintain his power with the help of the West, which is why he has demonstrated his willingness to follow a Western strategy, the article said. 
 
 The military alliance, for its turn, "is primarily interested in closing the gap between the NATO states, Croatia and Albania, on the Adriatic coast, 250 kilometers of which belong to Montenegro," the newspaper noted. A German soldier from the NATO coalition stands guard during a visit by resolute support spokesman Brigadier General H. Cleveland outside the Shaheen 209th military corps training center in Mazar-i-Sharif on April 26, 2016 
 
 Montenegro to Join NATO Within Several Months – Prime Minister Moreover, the move is also a signal to Moscow that "a new round of fighting for spheres of influence" has started in the Balkans, the article said. Earlier, the ruling Montenegrin Democratic Socialist Party and the state prosecutor's office claimed that the pro-Russian Serbs Party was allegedly planning a coup to overthrow Ptime Minister Djukanovic. 
 
According to reports, the coup was supposed to take place during parliamentary elections on October 16. On that day, Montenegrin police arrested a group of Serbs who were allegedly planning armed attacks on government institutions and top politicians. "Taking into account the scarcity of the facts, various conspiracy theories and interests as well as the politically dependent judiciary, it will be impossible to clarify the situation. 
 
Some people, however, think that the "strong man" of Montenegro, Milo Djukanovic, and his people had staged the coup attempt themselves to stir fear, win the election, and criminalize the opposition," the newspaper wrote. Earlier, Russian Foreign Minister Sergei Lavrov stated Moscow is concerned over NATO's current course leading to deterioration of the security situation in Europe and is waiting for a concrete response from the alliance on Russia's initiatives to resume dialogue.

Deklaratë për shtyp Dega e PBDNJ-së dhe e OMONOIA-s HimarëNë mënyrë të përsëritur dje në seancën plenare konstatuam se disinformimi I opinionit publik është arma që përdor Z. Rama dhe jo Z. Dule. Ky është disinformim I qëllimshëm keqdashës kundrejt komunitetin Helen dhe me pasoja negative në politikën e jashtme për vendin.
  1. Dëgjuam se në të gjitha veprimet e IMKT zbatohen procedurat ligjore. Është e padrejtë. Sepse në vitin 2012 në rrëzimin e gjashtë objekte vetë familjes Duni dhe Stramarko në Dhërmi edhe pse dispononin leje ndërtimi dhe vërtetim hipotekor, u urdhërua shkatërrimi i objekteve në pronësi te tyre nga IKMT. Subjektet e dëmtuara si për përmendur kanë fituar të gjitha proceset gjyqësore të cilat detyrojnë qeverinë ti dëmshpërblej, edhe pse qeveria nuk kishte parashikuar as edhe një lek për dëmshpërblim e tyre.
  2. Cilësoi se rikualifikimi i planit urban është në zbatim të plotë të zhvillimit të vendit dhe të turizmit,është e padrejtë. Sepse në shtator të vitit 2015 me justifikimin e rikualifikimit të planit urban të qendrës së qytetit të Himarës shkatërruan objektin e privatizuar nga shteti të 4 familjeve Beno duke mos respektuar legjislacionin përkatës, në një kohë që planifikimi urban i mëparshëm I cili ishte miratuar në 02/06/2012 nga kryetari aktual z. Goro, nuk kishte planifikuar asnjë ndërhyrje nga këto që ndodhin sot.
Theksojmë së për shkeljet e konstatuara në studimin urban të 2015 me shkresë Nr. 2600 është I informuar Z. Kryeministër.
Prej kryeministrit dëgjuam se Z. Dule përgatitë armiq kundra vendit dhe mbas viteve 90 ka filluar përpjekje për të Helenizuar Himarën.
I rikujtojmë Kryeministrit se komuniteti Helen I Himarës këtë qëndrim e ka mbajtur edhe në vitin 1945 ku kandidat për deputet I Partisë Komuniste të Shqipërisë ishte Spiro Koleka I cili nuk u mbështet me votën nga banorët e Himarës. Menjëherë qeveria e atëhershme vendosi të hakmerrej duke urdhëruar arrestimin e 40 burrave Himariot, të cilët u dënuan me pushkatim dhe burgim të përjetshëm, njëkohësisht në Janar të vitit 1946 duke mbyllur dhe shkollën Greke.
Të njëjtin qëndrim komuniteti Helen I Himarës mbajti edhe në vitin 1935 ndaj mbretit Zog I cili mbylli shkollat në gjuhën amtare dhe burgosi 4 persona. Mbas këmbënguljes së komunitetit Helen të Himarës dhe presionit ndërkombëtar e vendimit të gjyqit të Hagës në vitin 1936 u detyrua që të rihap shkollat me gjuhen amtare Greqisht.
Z. Kryeministër
Përfundimisht ju rikujtojmë se Himara as nuk është shitur dhe as nuk është blere, por as ka pranuar që identitetin Helen ta vendosi në tryezat e pazareve të politikave të jashtme gjatë gjithë historisë së saj.
Ju bëjmë thirrje edhe njëherë të hiqet dorë nga spekulime të “patriotizmit diletant” të cilat nuk kanë asnjë qëllim tjetër përveç diskriminimit të komunitetit Helen të Himares dhe ti shërbehet interesave ekonomike të ndërtuesve për betonizimin përfundimtar të Himarës.

Kërkon të fshihet pas DulesQeveria shpreson që progres-raporti i Nëntorit t'i hapë dritën jeshile për negociatat e anëtarësimit në Bashkimin Evropian, çka do të legjitimonte në çdo rast retorikën e kryeministrit për reforma që nuk janë parë në 25 vitet e fundit, ndonëse vendi përballet me probleme të drogës, kriminalitetit, papunësisë dhe për më tepër të përfshirjes së personave me rekorde kriminale në politikë.
I vetmi që mund të bënte një panoramë reale të situatës dhe përmbushjes së kritereve të vendosura nga Brukseli për hapjen e negociatave është kryeministri Rama.

Por gjatë fjalimit në parlament nuk dëgjuam asgjë për këtë çështje, çka është mungesë totale përgjegjësie, pasi çdo kryeministër serioz do të raportonte para publikut të vërtetën lidhur me shancet që kemi për të hapur negociatat e anëtarësimit.

Kryeministri mesa duket, di vetëm që ka një vizitë të programuar në Gjermani, të cilën e paralexon si mbështetje për hapjen e negociatave dhe po mendon çfarë kostumi do zgjedhë e çfarë batute do lëshojë kur të shfaqet buzagaz në krah të kancelares Merkel.

Përtej detyrimit që ka për të informuar parlamentin dhe publikun së në çfazë është afrimi i vendit me Bashkimin Europian, kryeministri sheh intriga dhe konsipracione në rrugën e tij për ta çuar vendin në BE. Gjatë delirimit nacionalist në parlament kryeministri Rama tha se është Vangjel Dule që pengon integrimin e Shqipërisë në Bashkimin Evropian përmes lobimit të tij më Athinë.

Pedante për ta besuar dhe qesharake për të justifikuar refuzimin nga Brukseli për shkak të problemeve me kanabisin apo dhe mungesën e shtetit të së drejtës. Dhe nëse Komisioni do të refuzojë statusin kryeministri e ka gati alibinë, është Dulja që ka ndërhyrë për të prishur punë. Kot që ky kryeministër përpiqet për reforma, lodhet ditë e natë për begatinë e Shqipërisë, armikun e kemi brenda..

George Papandreou and Edi Rama, two stars of the Balkan Renaissance

Edi Rama was in opposition when the Greek public was introduced as the new
"Star" of Balkan politics, it also merit his former friend George
Papandreou, who also as Rama promised rebirth of Greece. Papandreou came
to Tirana, Rama went to Athens to meet migrants and promising duo
internationalist vision was followed by both parties through
teleconference in English and Greek.

In fact the kindness of Edi Rama fellow the "Socialist PASOK" and support for Papandreou as the man who had Greece overcame all modesty, so as the chairman of the Socialist
Party came in Greek congress sister party in Greece to move ahead with
Renaissance vision. Synergy or conjecture of PASOK of George Papandreou
chose for running the country, but on top of two years his party led the
country into the worst financial crisis and electorally down from the
first party to 5%.

George Papandreou was the first to disappoint
the Greeks. The second is that disappoints is the "Star" another
Balkans, Edi Rama, who originally created the illusion with his
secondment internationalist, which was later confirmed as political
nonsense that was applauded prematurely.

These are the elite politicians of the "George Soros"

Νέες προκλήσεις από τον Ε. Ράμα: Επιμένει ότι στην Αθήνα του 17ου αιώνα ζούσαν «Αλβανοί» και «οι Έλληνες πήγαν στην Χειμμάρα μόλις το 1940»


Με επίθεση προσωπικά στον πρόεδρο του ΚΕΑΔ, Βαγγέλη Ντουλέ στο αλβανικό κοινοβούλιο, συνέχισε την προκλητική του ρητορική ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα. Μάλιστα αναφέρθηκε εκ νέου στην ανάρτησή του στο Facebook για την Ακρόπολη, επιμένοντας ότι ήταν... απολύτως ορθή.
 
Ο Έντι Ράμα κατηγόρησε τον Β. Ντουλέ ότι «μεταφέρει ψευδή εικόνα στην Αθήνα και αμαυρώνει την εικόνα της Αλβανίας», για να λάβει αμέσως απάντηση από τον βορειοηπειρώτη πολιτικό πως «δεν υπάρχει πιο μαύρη κυβέρνηση από την δική του τα τελευταία 25 χρόνια».
 
Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας επιδόθηκε ξανά σε ένα εθνικιστικό παραλήρημα, επαναλαμβάνοντας ότι η ανάρτησή του ότι η Ακρόπολη σώθηκε από τους Αλβανούς ήταν απολύτως ορθή... 
 
Στην συνέχεια επανέλαβε στην ουσία τα όσα προκλητικά και ανιστόρητα είχε γράψει στο λογαριασμό του στο Facebook, λέγοντας πως «το γεγονός ότι τον 17ο αιώνα στην Αθήνα ζούσε Αλβανικός πληθυσμός δεν την καθιστά Αλβανική πόλη, όπως και σήμερα το γεγονός ότι ζούνε Έλληνες στην Χειμάρρα δεν την καθιστά ελληνική».
 
Ο Έντι Ράμα έτσι αμφισβητεί άμεσα την μακραίωνη παρουσία Ελλήνων στην Χειμάρρα, για τους οποίους μάλιστα ισχυρίστηκε ότι πρόκειται για κατοίκους που εγκαταστάθηκαν εκεί μόλις μετά το 1940, «πεινασμένοι από την Ελλάδα με την Αλβανία τότε να τους δίνει ψωμί»!
 
«Για τις δύο χώρες θα πρέπει να υπάρξουν λύσεις που να στηρίζονται στο διεθνές δίκαιο και κανόνες. Πρώτον, θα θέλαμε να καταργηθεί το βασιλικό Διάταγμα για το εμπόλεμο ανάμεσα σε Ελλάδα και Αλβανία. Δεν είναι ένα κατάλοιπο, είναι μια πράξη που έχει συνέπειες για τους Αλβανούς πολίτες. 
 
Εάν θέλετε να μην τους πούμε Τσάμηδες, δεν τους λέμε, εάν θέλετε να μην πούμε “τσάμικο”, δεν το λέμε, αυτό όμως δεν παύει να είναι αλβανικό εθνικό ζήτημα, είναι ζήτημα της Αλβανίας, των Αλβανών. 
 
Τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα δικαιώματα επί της περιουσίας, είναι εκείνο που ονομάζεται τσάμικο», ανέφερε στην ομιλία του ο Αλβανός Πρωθυπουργός.

Thursday, November 3, 2016

Ελλάδα και Αλβανία - Πραγματικότητα και ψευδαισθήσεις


Πηγή: EUROKINISSI 
 
Ο δρόμος της αναζήτησης εξόδου από το τέλμα στο οποίο εδώ και κάμποσα χρόνια –μετά την Απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Αλβανίας για την Συμφωνία περί Α.Ο.Ζ. τον Δεκέμβρη του 2009– έχει περιέλθει ο σκληρός πυρήνας των σχέσεών μας με τα Τίρανα είναι δύσβατος και ανηφορικός.

Διαβάστε επίσης

Παρά τις κάποιες εκδηλώσεις αισιοδοξίας που αποτελούν συνήθως προϊόν πολιτικών δηλώσεων και οφείλονται σε συγκυριακούς λόγους διαχείρισης και σκοπιμότητας. Πολιτικής και κομματικής. Τόσο στην Αθήνα όσο και στα Τίρανα. Προσθέτω ότι αυτό συχνά διαπιστώνεται πριν και αμέσως μετά τις εκλογές στην Αλβανία λόγω των διαχρονικά ανεδαφικών προσδοκιών των κυβερνητών των Αθηνών για δήθεν «αλλαγή στάσης των Τίρανων».
Οι προσδοκίες αυτές δεν στηρίζονται στη γνώση, αλλά στην ανθρώπινη φιλοδοξία και ματαιοδοξία, σε έωλες προθέσεις και ψευδαισθήσεις.
Έχουν ονοματεπώνυμο και υπογραφή. Συνήθως, την ευθύνη γι’ αυτό έχουν διαχρονικά κάποιοι υπουργικοί ή πρωθυπουργικοί φίλοι που αυτενεργούν ως «ειδικοί απεσταλμένοι». Συνέβαινε κατ’ εξοχήν στο παρελθόν. Φοβούμαι ότι η τακτική αυτή δεν έχει σταματήσει.
Έτσι λοιπόν έπραξε και ο «μεσολαβητής» που επισκέφθηκε τα Τίρανα πριν και μετά τις γενικές εκλογές του Ιουνίου 2013. Επέστρεψε ισχυριζόμενος ότι τώρα, με την εκλογή του ηγέτη του Σοσιαλιστικού Κόμματος κ. Έντι Ράμα στη θέση του πρωθυπουργού της γειτονικής μας χώρας, όλα θα αλλάξουν πορεία. Προς το καλύτερο. Έγινε πιστευτός.
Δυστυχώς.
Να σημειώσω ότι δεν ήταν ο πρώτος. Σίγουρα επίσης δεν ήταν ο τελευταίος.
Ναι, αυτό κατά κανόνα συμβαίνει, όταν η Αθήνα, αντί να διαβάζει την πραγματικότητα, προτιμά να ζει με ψευδαισθήσεις.
Λοιπόν, ήλθε νομίζω ο καιρός να αντιληφθούμε ότι στα σύνορα της Ελλάδος υπάρχουν πλέον περισσότερες από μία χώρες, που έχουν σταθερή πολιτική και μακροχρόνιο σχεδιασμό στις θέσεις και τους στόχους τους.
Παρά τις υπαρκτές αδυναμίες τους, η πολιτική των γειτόνων μας δεν εξαρτάται από την πολιτική ταυτότητα ή το όνομα των Πρωθυπουργών. Έχει συνέχεια. Και στηρίζεται σε καθαρές θέσεις, οι οποίες επαναλαμβάνονται σταθερά.
Ας αντιληφθούμε, επίσης, ότι οι ελληνικές πολιτικές δηλώσεις του τύπου «ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις μας», τις οποίες συχνά ακούσαμε τα τελευταία χρόνια, αντανακλούσαν περισσότερο μια ανεκπλήρωτη ευχή, παρά την πραγματικότητα.
Αρκεί κανείς να θέλει να διαβάσει τις επίσημες δηλώσεις στα Τίρανα. Η αλβανική ανάγνωση των διμερών συναντήσεων σε όλα τα επίπεδα, πρωθυπουργικών και υπουργικών συμπεριλαμβανομένων, κινήθηκε σε διαφορετικό πνεύμα και πλαίσιο ακόμη και στο επίπεδο της δημόσιας διπλωματίας.
Να κάνω επιπλέον και μια υπόθεση εργασίας. Φοβούμαι ότι συχνά τα πρακτικά των διμερών συναντήσεων, κυρίως δε των λεγόμενων κατ’ ιδίαν συνομιλιών αλλ’ όχι μόνον, σπανίως ταυτίζονται.
Άλλα γράφει και καταλαβαίνει η μια πλευρά και άλλα η άλλη. Θα ευχόμουν ειλικρινά να γίνει μια μέρα παραβολή και σύγκριση των πρακτικών.
Θα εκπλαγούμε και θα απορήσουμε.
Χρήσιμο είναι επίσης να έχει κανείς υπόψη ότι τα τελευταία χρόνια η Αλβανία θεωρεί ότι οι ρόλοι έχουν αντιστραφεί. Με αυτοπεποίθηση εμφανίζεται η πλευρά της Αλβανίας. Θεωρεί δε την Ελλάδα αδύναμη ή, έστω, πιο αδύναμη από χθες.
Επίσης, μια ερμηνεία που δίνουν τα τελευταία χρόνια τα Τίρανα είναι ότι η Ελλάδα έχει μεγαλύτερη ανάγκη από την Αλβανία της πλήρους εξομάλυνσης των σχέσεων.
Ενδεικτικό είναι ότι –διαψεύδοντας τους ενδόμυχους φόβους των Τιράνων– η Ελλάδα άνευ προϋποθέσεων συμφώνησε στην απόδοση του καθεστώτος υποψήφιου για ένταξη στην ΕΕ στην Αλβανία, τον Ιούνιο του 2014, επί της Ελληνικής δηλαδή Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η θέση μου ήταν και εξακολουθεί να παραμένει σήμερα, ότι χάθηκε τότε, πριν και αμέσως μετά τον Ιούνιο 2014, μια καλή ευκαιρία να τεθεί ένα κοινοτικό πλαίσιο επίλυσης των διμερών εκκρεμοτήτων. Ταυτόχρονα με την αποδοχή της Αλβανίας ως υποψήφιας για ένταξη χώρας.

*Ο Αλέξανδρος Μαλλιάς είναι Πρέσβης επί τιμή - Το άρθρο είναι απόσπασμα από το βιβλίο του που μόλις κυκλοφόρησε "Οράματα και Χίμαιρες-Διαδρομές ενός Διπλωμάτη"

Rama, sulmon nga Parlamenti Greqine per Himaren

 

 

“Perplasje” te forta te Edi Rames me Vangjel Dulen ne sallen e Kuvendit

Kryeministri Rama i është përgjigjur nga foltorja e Kuvendit, kreut të PBDNJ-së, Vangjel Dule që e akuzoi si patriot fals, aventurier dhe grabitës i pronave të Himarës.

Në fjalën e tij Rama ka dhënë sqarime edhe rreth postimit të bërë për Akropolin dhe ka deklaruar se pas sulmit të mediave greke është Dulja, i cili, sipas Ramës, e do kryeministrin armik të Greqisë dhe minoritetit për interesa të ngushta politike të vetat dhe nevojes per vota ne Himare sepse sipas kryeministrit partia e Dules eshte ne nivelin me te ulet elektoral.

Deklarata e Dules

Me tone të ashpra i është drejtuar kreu i PBDNJ-së, Vangjel Dule, kryeministrit Rama, duke e quajtur një aventurier në krye të qeverisë, një patriot fals, që ka qëllim vetëm grabitjen për vete dhe klikën e tij.
“Ndarja territoriale në Himarë ishte tendencioze, e dështuar, në shërbim të interesave të mbrapshta, për herë të parë në Dhërmi, pas 1990, në gjithë hapësirën politike evropiane kemi rastin unikal të shembjes së një objekt kulti, prishje selektive biznesesh dhe banesash, me sens hakmarrjeje, në një kohë që vazhdojnë ende në shkelje flagrante të ligjeve ndërtimet e sarajeve në Qeparo dhe këto në emrtin e rilindjes urbane. 

Nuk ka rilindje që fsheh qëllimin, mposhtja e frymës së atij komuniteti dhe grabitja e pronës, nuk i them unë, rihidhni vështrim investigimit të Birn, meqë unë qenkam i paragjykuar. Nuk ndihet njeri, për javë në protesta banorët, stigmatizim, nacionalizëm deri në racizëm. Nuk mund të ketë asnjë patriotizëm fals që mund të marrë përsipër llogaritë e mbrapshta, grabitëse të Ramës dhe klikës së tij në Himarë”- tha ai.

Sipas Dules Himara po paguan shtrenjtë për shkak të hakmarrjes së udhëheqjes se Edi Rames si vazhdimesi e urrejtjes komuniste ndaj.

“Pse po paguan kaq shtrenjtë Himara? Po flasin për rehabilitim të atyre që vuajtën në të kaluarën, një nga vatrat e rezistencës më të madhe për vendosjen e komunizmit ishte Himara. të parët e atij komuniteti u ekzekutuan, të tjerë u burgosën, qindra u internuan në gjithë vendin dhe sot vuajnë pasojat e asaj hakmarrjeje të egër. Ne kemi një aventurier në krye të vendit. Ky kryeministër e ka kthyer mbrapsht këtë politikë dhe vlerat paqësore, po presim sot të na zbulojë armikun e ri nën trysninë e ligjit të kthyer dhe kundërvënien e shoqërisë të importimit të mbetjeve”- tha ai.

Dule e ka paralajmëruar se sjellja e tij do ketë kosto me Greqinë.

“I keni hyrë një aventure, e cila ka një kosto. Ju s’mund të mbuloni me asnjë retorikë sado e rafinuar të jetë, atë akt prej grabitqari që ke ndërmarrë në zonën e Himarës. E di mentalitetin, fabrika e propagandës, do ndryshojë edhe folklori, trim mbi trima ai Gjergj Elez Alia, por ka filluar të përsëritet “ai trim mbi trima Edi Rrama”.

Është një llogari e humbur, se populli shqiptar, është një popull që jo vetëm në zonat kufitare, por ka lidhje familjare, shoqërore e biznesi… Ti preferove të zgjedhësh një gravurë me një minare, ajo është fakt historik që ai vend ka pasur edhe një minare, por asnjë s’ka dashur ta shohë si të tillë se mbetet për ta altar i vlerave të demokracisë.

Ti ndoshta edhe Perikliun e shikon me çallmë, por u jep të drejtën të gjithë atyre që të shikojnë, të të shohin si një luftëtar i jeniçerëve i ndërsyer në kohërat e shkuara drejt Vjenës.
S’të shpëton asnjë retorikë nacionaliste, as nga Partia e Blushit as nga dekreti që do rrëzohet masivisht në këtë parlament sado ta vonosh, ndaj është momenti të pranosh dështimin tënd në cdo fushë të aktivitetit qeveritar dhe në vend të justifikimit të saj të dalë boje, me qëllim mos bëhesh streha e fundit e asaj çka është nacionalizmi.

Juve jeni të dehur, se kuptoni ku jetoni, keni humbur kontaktin me realitetin, një gjeneral madhor vizitoi divizionin e Gjirokastrës, e dinin pasionin e tij për tavolina të mëdha dhe i kishin pjekur një qengj vetëm për të dhe nën avujt e rakisë, i thotë komandanti i divizionit, për një orë kapim Janinën, gjenerali i thotë pi dhe një dhe kap Athinën. Ç’dehu zoti kryeministër, është koha”.

Reagimi i Ramës

Është hapur debat ndërkombëtar për disa banorë të Himarës që janë shfaqur të revoltuar për shkak të planit të bashkisë së re, për një projekt me interes publik në vazhdën e programit të rilindjes urbane për Himarën.

Ajo është dërrmuar nga barbaria e ndërtimeve, ngrehina shëmtie që e rrokullisën Himarën në të tatëpjetën e zhvillimit rrënues, por që e ka cenuar rëndë bukurinë e saj dhe vlerat e trashëgimisë së saj kulturore.

Shpronësimet apo prishjet e ndërtimeve të ligjshme me shpronësim gjatë Rilindjes janë procedurë rutinë e unifikuar ligjërisht si në Tropojë edhe në Himarë, edhe në Tropojë ka banorë që nuk bien dakord.

Por “cuditërisht”, për këta, e as për të Vlorës nuk kemi dëgjuar të indinjohet ndonjë shtet tjetër dhe të nisë kujë në mediat e atij shteti si me Himarën.

Vetëm në Vlorë janë prishur 1657 objekte, në Tiranë 4828, Durrës 1125, e kudo në cdo qytet. Projekti detyron prishjen e vetëm 18 objekte, një shtëpi e banuar, një bujtinë tre katëshe dhe pjesa tjetër lavazhe, kioska, magazina të vjetra, apo rrënoja shtëpish të dikurshme. Vetëm për 6 objekte duhet bërë procedura e shpronësimit.

Dikush që se di ku fle lepuri i kësaj ferre që na shfaqet nëpër këmbë, as e koncepton dot se si ka mundësi që një praktikë rutinë e kësaj natyre në Shqipërinë e sotme për 12 ndërtime pa leje dhe 6 ngrehina në shpronësim të angazhojë një shtet fqinj me komunikata zyrtare, deklarata partiake që kërkojnë ndëshkim evropian për Shqipërinë, lloj lloj gazetash, që nxjerrin tym për të nxirë qeverinë e Shqipërisë, por fatkeqësisht pa e fshehur dot një sekëlldi të cuditshme ndaj nesh dhe vendit tonë të vogël që kaq shumë ka dhënë e marra me atë vend mahnitës që quhet Greqi.

Dule: Kryeministri Edi Rama po minon mardhenjet shqiptaro greke, duke dhunuar greket ne Himare

Dule: Grabitje tokash në Himarë. Si Shqiperia mbron shqiptaret jashte, edhe Greqia ka te drejte te reagoje


Kryetari i PBDNJ-së, Vangjel Dule, duke komentuar ngjarjet e fundit në Himarë ka deklaruar ne sallen e parlamentit se, “plani urbanisitik i qeverisë atje është në shërbim të interesave të mbrapshta oligarkiste”.

“Kemi prishje selektive dhe klienteliste biznesesh dhe banesash me një sens të theksuar hakmarrjeje, në një kohë që vazhdojnë ende, në shkelje flagrante të ligjeve, ndërtimet e sarajeve në Qeparo”, ka thënë Dule, i cili ka ironizuar gjithashtu të ashtuquajturën “Rilindje Urbane”.

“Të gjitha këto, në emër të Rilindjes Urbane. Nuk ka rilindje që të mbulojë të vërtetën, që është grabitja e pronave të komunitetit. Referojuni shkrimit investigativ të agjencisë BIRN, sarajet janë ndërtuar në prona të grabitura”, ka vijuar Dule.

Ai ka akuzuar për këtë problem kryeministrin Rama dhe njerëzit e afërt të tij. “Nuk mund të ketë akte grabitëse të Edi Ramës dhe klikës së tij”, ka pohuar Dule.

Ai ka kujtuar se, Shqipëria e ka detyrim kushtetues të mbrojë bashkëkombasit kudo që ndodhen në botë ndaj edhe pyeti kryeministrin. “Po të tjerët nuk e kanë këtë të drejtë e detyrim per te mbrojtur bashkombasit e tyre ne vednet e tjera si edhe Shqiperia?”, eshte shprehur kryetari i PBDNJ-se.

“Ne kemi një aventurier në krye të qeverisë. Ky kryeministër ka kthyer mbrapshtë politikën dhe vlerat europiane. Ky kryeministër do të na zbulojë se armiku ynë është Greqia, vendi mikpritës i 750 mijë emigrantëve shqiptarë”, ka shtuar Dule.

Ai ka vijuar akuzat ndaj Ramës duke i thënë se, “civilizimi yt është shumë larg nga civilizimi europian, të cilin ti e sheh me callmë në kokë” duke ju referuar lidhjeve te rames me Turqine dhe drejtuesin aktual te saj presidentin Erdogan te cilin e cilesoi “Baba”.

Albania Weighs Turkey’s Claim to be Gulenist HubAfter Turkey's Foreign Minister named Albania as the centre of 'Gulenists' in the Balkans, local experts say the country should investigate the claims with due caution.

Fatjona Mejdini
BIRN
Tirana

Albanian PM, Edi Rama and the Turkish President, Recep Tayyip Erdogan during a meeting in Ankara in 2015. Photo: kryeministria.al

As Turkey maintains pressure on Balkan countries to clamp down on so-called Gulenists - followers of the US-based cleirc Fethullah Gulen accused of masterminding the failed Turkish coup attempt on July 15,  experts in Albania say the country must put its own interests ahead of those of Ankara.

Pirro Misha, a prominent Albanian author and researcher on nationalism and culture, told BIRN that Albania should be careful when it comes to responding to pressure from Ankara, despite its traditional friendship with Turkey.

"Albania should put its country interests over ... requests coming from another state, despite the strong friendship," he advised.

However, Misha added that Albania might find it in its own best interest to investigate Turkish claims.

"If there is proof that we have a foreign secret organization in Albania with ambitions to interfere politically, socially and religiously, then the issue become dangerous," he said.

"But the government must have strong proof of this, otherwise the process might turn into a witch hunt," Misha said.

Mevlut Cavusoglu, Turkish Foreign Minister, spoke about the alleged influence of Gulenists in the Balkans in an interview for Haberturk daily newspaper in Qatar, marking Albania as the key country in the region.

“Albania seems to be the centre of Gulenists in the region; Bosnia, Macedonia, and Kosovo were also seized by Gulenists,” Cavusoglu said on Wednesday.

Ermir Gjinishi, a theologian and former secretary general of Albanian Muslim community, told BIRN that an investigation into Gulenist activity in Albania was necessary, however.

"Albania is a country with a big presence of Gulenists and they have influence in every state structure. This organization doesn't represent the interests of Albanians, in some cases, it has even manipulated them. Their aim is to capture the state and this is a security issue," he claimed.

Cavusoglu's statement came days after his Albanian counterpart, Ditmir Bushati, paid an official visit to Turkey, where he also met Turkey’s President, Recep Tayyip Erdogan.

While the official statements released by the ministry following the visit stated the aim of meetings was improving trade and economic relationships, local media reported that Turkish officials again called on Tirana to take action against Gulen followers.

Similar calls were made by Erdogan himself, even before the failed coup d'etat took place in Turkey.

In May 2015, during a visit to Tirana, Erdogan urged the mainly Muslim country to expel the movement as a terrorist organization.

He stated that he considered Albanian Prime Minister Edi Rama and President Bujar Nishani brothers and expressed hope that they would do the "right thing”.

Albanian officials responded that they had to follow Albania law when it comes to claims about terrorist organizations acting in the country.