Friday, December 16, 2022

Serbian Army arrived at Merdare; The request handed over

SManalysis



At the Merdare administrative crossing, Kfor was submitted Serbian government's request for the return of one hundred to one thousand Serbian security forces.

SOURCE: B92 FRIDAY, DECEMBER 16, 2022 | 11:25

At the Merdare administrative crossing, Serbian government's request for the return of one hundred to one thousand Serbian security forces to the territory of Kosovo and Metohija, according to Resolution 1244, was submitted to KFOR.

Members of the Serbian Armed Forces submitted the request to KFOR representatives.

Last night, the Government of Serbia made a decision to, in accordance with Resolution 1244 of the UN Security Council, send a request to KFOR for the return of up to a thousand members of Serbian security forces to the territory of Kosovo and Metohija.

President of Serbia, Aleksandar Vučić, said on the TV program "Thursday at 9" that the decision was made unanimously, stressing that it would lead to a reduction in tensions. However, he noted that KFOR will probably decline Serbia's request.

The situation in Kosovo and Metohija is not calming down, because the representatives of the provisional authorities in Pristina continued to arrest Serbs. Sladjan Trajković was arrested last night in Bošnjačka Mahala, in northern Kosovska Mitrovica. He is one of the members of the Kosovo Police who left the service. The arrested man's wife said that he is allegedly being charged with a war crime.

Serbs are at the barricades for the seventh day.

Thursday, December 15, 2022

«Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΝΑΚΗΡΥΞΕΙ ΕΛΛΗΝΑ ΕΘΝΙΚΟ ΗΡΩΑ τον ΣΚΑΝΤΕΡΜΠΕΙ»

SManalysis


Γνωστός διπλωμάτης: Μας πήραν τη θάλασσα και τη Χιμάρα και η κυβέρνηση χαίρεται...

   

Ο γνωστός διπλωμάτης και συγγραφέας Σαμπάν Μουράτι έχει γράψει για το συγχαρητήριο μήνυμα της ελληνικής κυβέρνησης για τις Εορτές, καθώς ειπώθηκε στο μήνυμα ότι ο Σκεντέρμπεου ήταν «εθνικός ήρωας και των δύο χωρών».

Με μακροσκελή ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα αναλύει την ελληνική διπλωματία λέγοντας ότι η Ελλάδα ανακηρύσσει για πρώτη φορά τον Σκεντέρμπεου εθνικό ήρωα, καθώς επέλεξαν να δώσουν αυτό το μήνυμα για την Εθνική Ημέρα της Αλβανίας μέσω του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια.

Ο Shabani γράφει ότι την ώρα που η Ελλάδα δίνει αυτό το μήνυμα, η αλβανική διπλωματία, η αλβανική κυβέρνηση, η Ακαδημία Επιστημών και η ιστοριογραφία του σοσιαλιστικού ρεαλισμού σιωπούν.

«Η Ελλάδα μας πήρε τη θάλασσα. Πήρε και τη Χιμάρα. Τώρα πήρε και το Σκεντέρμπεου. Ο συναγερμός στην Αλβανία πρέπει να είναι μεγάλος. Δεν έχουμε να κάνουμε με εκτροπή ιστορικού ή λαϊκής ελληνικής ραψωδίας. Είναι ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών που ανακοινώνει την επίσημη θέση ότι ο Σκεντέρμπεης είναι Έλληνας εθνικός ήρωας. Στο μεταξύ, η αλβανική διπλωματία σιωπά, η αλβανική κυβέρνηση σιωπά, η Ακαδημία Επιστημών σιωπά και η ιστοριογραφία του σοσιαλιστικού ρεαλισμού σιωπά. Η αλβανική κυβέρνηση και οι επίσημοι θεσμοί χαίρονται που «οι σχέσεις με την Ελλάδα είναι άριστες», ανεξάρτητα από το τίμημα της απώλειας της εδαφικής ακεραιότητας της γης και της θάλασσας και της απώλειας της εθνικής ιστορίας. Στο τέλος ας θυσιαστεί ο Σκεντέρμπεου για χάρη της ολοκλήρωσης με την Ελλάδα» γράφει μεταξύ άλλων.

Συμπληρώστε από τον Shaban Murati:

Η ελληνική κυβέρνηση ανακηρύσσει τον Σκεντέρμπεου «Εθνικό ήρωα της Ελλάδας»

Η δόξα και το όνομα του Σκεντέρμπεη έχουν δοκιμαστεί ανά τους αιώνες και μέχρι τις μέρες μας να οικειοποιηθούν πολλές βαλκανικές χώρες, ισχυριζόμενοι ότι ανήκει σε αυτόν ή τον άλλον Βαλκανικό λαό. Δεν έχει συμβεί όμως ποτέ κυβέρνηση άλλου βαλκανικού κράτους να ανακηρύξει επίσημα τον Σκεντέρμπεη εθνικό ήρωα του κράτους της. Αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά από την ελληνική κυβέρνηση, η οποία έχει πλέον ανακηρύξει τον Σκεντέρμπεου «εθνικό ήρωα της Ελλάδας».

Στις 30 Νοεμβρίου 2022, ο επίσημος ιστότοπος του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών δημοσίευσε το συγχαρητήριο μήνυμα που έστειλε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, στον Αλβανό πρέσβη στην Αθήνα με την ευκαιρία της Εθνικής Ημέρας της Αλβανίας. Το κείμενο αναφέρει στο μήνυμα: «Ο Σκεντέρμπεου είναι εθνικός ήρωας των δύο χωρών μας».

Είναι η πρώτη φορά που η επίσημη Αθήνα, η ελληνική κυβέρνηση, ανακοινώνει ότι ο Σκεντέρμπεης είναι Έλληνας εθνικός ήρωας. Ο Δένδιας διαβιβάζει στην κυβέρνηση της Αλβανίας δια της διπλωματικής οδού τη νέα ιστορική ελληνική ετυμηγορία για τον Σκεντέρμπεου ως επίσημη ελληνική θέση και ως τετελεσμένο γεγονός. Ο ελληνικός διπλωματικός διαβολισμός δεν επέλεξε τυχαία την Εθνική Εορτή της Αλβανίας για να ανακοινώσει την ελληνική απόφαση.

Αυτό που πρέπει να τραβήξει την προσοχή είναι το γεγονός ότι ο επίσημος ισχυρισμός ανακοινώνεται από τον επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, ο οποίος στην προκειμένη περίπτωση δεν γράφει ιστορία, αλλά κάνει διπλωματία. Ο υπουργός Εξωτερικών επιλέχθηκε εσκεμμένα για να επισημοποιήσει δημόσια τον ισχυρισμό ότι ο Σκεντέρμπεου είναι Έλληνας εθνικός ήρωας. Μέχρι στιγμής η Ελλάδα και η ελληνική κυβέρνηση δεν έχουν ανακοινώσει ότι ο εθνικός ήρωας της Ρωσίας, ο εθνικός ήρωας της Σερβίας ή ο εθνικός ήρωας της Βουλγαρίας είναι επίσης Έλληνας εθνικός ήρωας. Μιλώντας μόνο για το Σκεντέρμπεου της Αλβανίας, ο Έλληνας ΥΠΕΞ κάνει διπλωματία μεγάλης εμβέλειας απέναντι στην Αλβανία. Η ελληνική διπλωματία στοχεύει να δώσει στην ιστορία της Αλβανίας, του αλβανικού έθνους και του εθνικού μας ήρωα, το καθεστώς της κοινής ιδιοκτησίας και των δύο κρατών.

Η ελληνική διπλωματία λειτουργεί με μακροπρόθεσμες στρατηγικές απέναντι στην Αλβανία. Στο συρτάρι του βρίσκεται το παλιό και νέο σχέδιο της σταδιακής προσάρτησης της Αλβανίας, που διαμορφώθηκε πριν από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Αλβανίας με τη συμφωνία για τη δημιουργία της ομοσπονδίας Ελλάδας-Αλβανίας που υπογράφηκε από εκπροσώπους και των δύο μερών το 1907.

Η Ελλάδα μας πήρε τη θάλασσα. Πήρε και τη Χιμάρα. Τώρα πήρε και το Σκεντέρμπεου. Ο συναγερμός στην Αλβανία πρέπει να είναι μεγάλος. Δεν έχουμε να κάνουμε με εκτροπή ιστορικού ή λαϊκής ελληνικής ραψωδίας. Είναι ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών που ανακοινώνει την επίσημη θέση ότι ο Σκεντέρμπεης είναι Έλληνας εθνικός ήρωας. Στο μεταξύ, η αλβανική διπλωματία σιωπά, η αλβανική κυβέρνηση σιωπά, η Ακαδημία Επιστημών σιωπά και η ιστοριογραφία του σοσιαλιστικού ρεαλισμού σιωπά.

Η αλβανική κυβέρνηση και οι επίσημοι θεσμοί χαίρονται που «οι σχέσεις με την Ελλάδα είναι άριστες», ανεξάρτητα από το τίμημα της απώλειας της εδαφικής ακεραιότητας της γης και της θάλασσας και της απώλειας της εθνικής ιστορίας. Στο τέλος, ας θυσιαστεί ο Σκεντέρμπεου για χάρη της ολοκλήρωσης με την Ελλάδα, καταλήγει ο Σαμπάν Μουράτι...

Serbian Army in a state of heightened combat readiness: "We're equipped and armed..."

SManalysis


Minister of Defense, Miloš Vučević, stated that Serbia will not give up on the request to form the Community of Serbian Municipalities on the so-called Kosovo.

SOURCE: BETA THURSDAY, DECEMBER 15, 2022 | 09:09

Vucevic told Happy television that the CSM is "a form of autonomy" and a guarantee that "the Serbian community can live in those areas" and reminded that the EU is "the guarantor of that agreement".

He pointed out that "Serbia must remain committed to peace and stability", and that the main interest is "to preserve peace".

"We need economic and defensive strengthening of Serbia. We do not want conflicts, but no one has a dilemma that Serbia will protect its citizens and that a new 'Storm' will not happen. The army is equipped and armed, and we support and want politics to solve political issues, not the army," said Vucevic.

Serbian Army has been in a state of heightened combat readiness, by order of the President of the country, Aleksandar Vučić, since November 2, after the appearance of drones that were said to have been monitoring military facilities from the direction of Kosovo.

Πρέσβης Σερβίας στην Ελλάδα: Ετοιμάζουν τη “Μεγάλη Αλβανία” και με εδάφη της Ελλάδας





SManalysis 

Ετοιμάζουν τη «Μεγάλη Αλβανία» με εδάφη και της Ελλάδας – Tι αποκαλύπτει ο Σέρβος πρέσβης Spasojević

Σύμφωνα με τους ιδεολόγους του αλβανικού εθνικισμού, η Μεγάλη Αλβανία περιλαμβάνει το Κοσσυφοπέδιο, καθώς και περισσότερο από τη μισή Βόρεια Μακεδονία, δύο κομμάτια της Νότιας Σερβίας, ανατολικά του Μαυροβουνίου και ένα κομμάτι δυτικά της Ελλάδας.

Φουντώνουν, όπως φαίνεται, ο «αλυτρωτισμός» και οι αναθεωρητικές ιδέες στις γειτονικές με την Ελλάδα χώρες, καθώς μετά την Τουρκία και τα Σκόπια τη σκυτάλη παίρνουν οι Αλβανοί, με την αναζωπύρωση της μεγάλης ιδέας τους για την ένωση των δύο κρατών του αλβανικού Έθνους, της Αλβανίας και του Κοσόβου, αφενός, και την προσάρτηση ελληνικών εδαφών, αφετέρου…
Ειδικότερα, όπως αποκαλύπτει ο Σέρβος πρέσβης στην Ελλάδα, Dušan S. Spasojević, μέσω Twitter:
«Οι καιροσκόποι και εθνικολαϊκιστές, ο «πρωθυπουργός» και η «πρόεδρος» του Κοσσυφοπεδίου, Άλμπιν Κούρτι και Βιόσα Οσμάνι, προωθούν το μεγαλοεθνικιστικό σχέδιο της Μεγάλης Αλβανίας προσαρτίζοντας τμήματα της Σερβίας και της Ελλάδας. Ο λύκος κι αν εγέρασε δεν άλλαξ´ η προβιά του».


Σύμφωνα με τους ιδεολόγους του αλβανικού εθνικισμού, η Μεγάλη Αλβανία περιλαμβάνει το Κοσσυφοπέδιο, καθώς και περισσότερο από τη μισή Βόρεια Μακεδονία, δύο κομμάτια της Νότιας Σερβίας, ανατολικά του Μαυροβουνίου και ένα κομμάτι δυτικά της Ελλάδας.
Πρόκειται για εδάφη όπως η Καστοριά, η Θεσπρωτία και η Ήπειρο τα οποία οι Αλβανοί του Κοσόβου θέλουν να συμπεριλάβουν όταν…ενωθούν με την Αλβανία.
Είναι γεγονός ότι η παν-αλβανική ιδέα είναι η πιο επικίνδυνη τώρα στα Βαλκάνια.
Ο αλβανικός εθνικισμός θεωρείται ιδιαίτερα καταστρεπτικός ακόμη και στις χώρες του ΝΑΤΟ.

Διεκδικήσεις

Οι σημερινές διεκδικήσεις των Αλβανών ήρθαν στην επιφάνεια πρώτη φορά το 1878 με τη Λίγκα του Πρίζρεν. Η οργάνωση ιδρύθηκε με στόχο την δημιουργία της Αλβανίας και την ενσωμάτωση των περιοχών που κατοικούνταν από Αλβανούς και που τις θεωρούσαν δικές τους.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι Αλβανοί ξεκίνησαν να αποδίδουν τις ρίζες τους στους αρχαίους Ιλλυριούς.
Οι διεκδικήσεις τους βρέθηκαν στο τραπέζι στις αρχές του 20ου αιώνα, όταν το 1912 οι Αλβανοί ζήτησαν ανεξαρτησία με τη βοήθεια της Αυστροουγγαρίας και της Ιταλίας, οι οποίες απέβλεπαν στο να μη βρουν έξοδο η Σερβία και η Ελλάδα στην Αδριατική θάλασσα.
Η ανεξαρτησία της Αλβανίας υπογράφηκε στις 29 Ιουλίου το 1913 από τη Διάσκεψη του Λονδίνου και έγινε πραγματικότητα, με το νεοσυσταθέν κράτος να έχει τα σημερινά σύνορα.
Ethnic_albania.jpgΚατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, η Σερβία, το Μαυροβούνιο και η Ελλάδα, που κατάφεραν να επικρατήσουν της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, διεκδικούσαν μεταξύ άλλων και εδάφη που ανήκουν σήμερα στην Αλβανία. Με το τέλος του πολέμου και μετά την υπογραφή συνθηκών, έμεναν περίπου οι μισοί Αλβανοί εκτός των συνόρων της νεοσύστατης Αλβανίας.
Σε αυτό το σημείο, ζητήματα που αφορούσαν αναθεώρηση εδαφών είχαν γίνει πλέον δημοφιλή ανάμεσα στους Αλβανούς.

Ο χάρτης με τα εδάφη που διεκδικούσε η Λίγκα του Πρίζρεν
Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, επιβλήθηκε καθεστώς στην Αλβανία φιλικά προσκείμενο στις Δυνάμεις του Άξονα.
Σε αυτήν την περίοδο, η Αλβανία έλαβε αρκετά εδάφη που διεκδικούσε από τη Γιουγκοσλαβία. Το καθεστώς αυτό, με τη σύμφωνη γνώμη της Ιταλίας, ζητούσε να ενώσει με την Αλβανία επιπλέον και κομμάτια της βορειοδυτικής Ελλάδας (τα οποία είναι γνωστά και ως Τσαμουριά στους Αλβανούς), το σχέδιο όμως δεν έγινε αποδεκτό από τη Γερμανία.
Το αλβανικό κομμουνιστικό κόμμα του Ενβέρ Χότζα από την άλλη οργάνωσε ανταρτοπόλεμο κατά του επιβληθέντος καθεστώτος με σκοπό να επαναφέρει την Αλβανία στα προηγούμενα σύνορά της, μετά από συνεννόηση με τον Τίτο.

Με την απελευθέρωση της Αλβανίας από τον Άξονα το Νοέμβρη του 1944, η τότε Μεγάλη Αλβανία είχε γίνει παρελθόν.
Η Ελλάδα περίπου την ίδια περίοδο έδιωξε τους περισσότερους μουσουλμάνους Αλβανούς Τσάμηδες που είχε στην Ήπειρο, από τους οποίους ένα μέρος είχε συνεργαστεί με τους Γερμανούς και διέπραξαν εγκλήματα σε βάρος των Ελλήνων στη Θεσπρωτία.
Αργότερα, με την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου το 2008, μερίδα των Αλβανών και Κοσοβάρων πολιτικών ξεκίνησαν συζητήσεις για την προσάρτηση του κρατιδίου στην Αλβανία.
Ωστόσο, αυτή η ιδέα δεν ήταν σύμφωνη προς στα σχέδια της Δύσης που ήθελε το Κόσοβο ως ανεξάρτητο κράτος.

Στις κοσοβάρικες εκλογές του 2010-2011, η ιδέα της ένωσης με την Αλβανίας προωθήθηκε από το κόμμα Vetëvendosje! (στα ελληνικά αυτο-προσδιορισμός).
Το 2012, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος ακύρωσε τη συμμετοχή του στην επέτειο των Τιράνων για την ανεξαρτησία της Αλβανίας, έπειτα από σχόλιο του τότε Αλβανού πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα.
Ο Μπερίσα δήλωσε ότι η Αλβανία φτάνει ‘από την Πρέβεζα μέχρι το Πρέσεβο, από τα Σκόπια μέχρι την Ποντγκόριτσα’.

Wednesday, December 14, 2022

Kosovo Albanians Take Serb-Vacated Council Seats in Divided Town

SManalysis




A wave of Serb resignations from public posts in north Kosovo meant Albanians took seats left empty on the local council of North Mitrovica, a Serb stronghold.


Twelve Kosovo Albanians, two Bosniaks and one Serb were sworn in on Wednesday as local councillors on the assembly of North Mitrovica, the predominantly Serb half of the divided Kosovo town of Mitrovica, after a mass Serb walkout in November.

Council member Nedzad Ugljanin, who now chairs the assembly, noted the irony of the situation created by Serbs quitting Kosovo’s public bodies en masse in a row over vehicle licence plates and an unfulfilled promise by Kosovo to create an association of Serb-majority municipalities in the former Serbian province.

“We came to a house without a host,” Kossev quoted Ugljanin as telling reporters. “We know that the majority community should be the host, but we are not to blame for this situation and I said in my presentation before the councillors that we will deal with political issues as little as possible.”

North Mitrovica assembly members from the Belgrade-backed Srpska lista party quit their posts in November alongside fellow local councillors, mayors, judges, police officers, prosecutors and other Kosovo Serb public sector employees in four Serb-majority municipalities in the north of Kosovo.

Serbia’s pointman for Kosovo, Petar Petkovic, condemned Wednesday’s swearing in.

“Albanians, through legal violence and unilateral moves, took council seats belonging to Serbs in the Serbian municipality of Kosovska Mitrovica, even though no one voted for them and they do not have any majority or the support of the Serbian people,” said Petkovic, who is head of the Serbian government’s Office for Kosovo.

Responding to the walkout, Kosovo’s government called elections in the four municipalities for December 18 but was forced to postpone for April after a series of security incidents in the north; for the past five days Serbs in the area have mounted barricades blocking roads.

Srpska lista has threatened to boycott the elections.

I continued my mission in Belgrade today to meet with @predsednikrs @avucic. We had an open and honest discussion on a political solution that would lower tensions and allow for dismantling of barricades. He understands the seriousness of the situation. pic.twitter.com/Le6HDYThx5

Envoys of the United States and European Union, Gabriel Escobar and Miroslav Lajcak, discussed the tensions in Belgrade on Wednesday with Serbian President Aleksandar Vucic.

The three had “an open and honest discussion on a political solution that would lower tensions and allow for dismantling of barricades,” Lajcak tweeted, adding that Vucic “understands the seriousness of the situation.”

The envoys met Kosovo Prime Minister Albin Kurti on Tuesday, after which Lajcak said a political solution was urgently needed to restore freedom of movement “for all”.

“We discussed the need for everyone to remain calm, the need to continue the dialogue,” Escobar told media after meeting Kurti. “We need to start talking about the implementation of the Association [of Serb-majority municipalities]. I have made that very clear.”

Besides Ugljanin, the new North Mitrovica councillors are: Skender Sadiku, Flutura Hamza-Azemi, Aida Ferati-Doli, Bashkim Cimili, Gzim Alushi, Erden Atic, Petrit Miftari, Arben Smajli, Meleke Kelmendi-Shipoli, Naxhije Hamza-Xhema, Lumni Xhaka, Jahir Demaku, Betim Osmani, Adelisa Gjushinca, and Dusan Milunovic.

High tensions on KiM: The barricades are still standing; Pristina signs at 11 o'clock

SManalysis



In the north of Kosovo and Metohija, the night passed peacefully, but the situation is still tense, reports RTS.

SOURCE: TANJUG WEDNESDAY, DECEMBER 14, 2022 

The barricades of Serbs protesting the arrest of former policeman Dejan Pantić entered their fifth day.

The north of Kosovo and Metohija was also blocked by the Kosovo police and the Brnjak and Jarinje check points is not even possible to cross on foot.

Necessary medicines for the arrested Dejan Pantić were delivered through EULEX only four days after the arrest.

KFOR: We are closely monitoring the situation
The UN peacekeeping mission led by NATO in Kosovo and Metohija (KFOR) announced that it is closely monitoring the events in the north of the province and added that it is in close contact with the representatives of Pristina and Serbian forces, reports Reporter.

According to Reporters, KFOR did not answer whether it will participate in the removal of barricades in the north.

"KFOR remains extremely vigilant and fully capable of implementing its UN mandate to provide a safe environment and freedom of movement for all communities living in Kosovo. This includes increasing patrols in the north of Kosovo, in close cooperation with the Kosovo Police and EULEX," it is stated in the announcement.



Media: Pristina signs the request for Kosovo's membership in the European Union

The ceremony of signing the request for Kosovo's membership in the European Union is being held today in Pristina, the KoSSev portal reported. Referring to Pristina media, the portal writes that the Kosovo presidency announced that the ceremony will be held at 11:00 a.m. They add that "the submission will be signed by the President of Kosovo Vjosa Osmani, Prime Minister Albin Kurti and the Speaker of the Kosovo Parliament Glauk Konjufca". A press conference is planned after the meeting.

Τίρανα: Το φιάσκο του Μητσοτάκη

SManalysis




 December 14, 2022 


 ΠΟΛΙΤΙΚΗ,ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩ(ΦΡΕΝ)ΙΚΩΝ, Πραγματικό φιάσκο η επίσκεψη του πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη και του ΥΠΕΞ Νίκου Δένδια στα Τίρανα, καθώς ήλπιζαν ότι στη συνάντηση που θα είχαν με τον Έντι Ράμα, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων, θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν μία έστω θετική είδηση για τις ελληνοαλβανικές σχέσεις. Το επιτελείο που οργάνωσε την επίσκεψη μάλλον εί­χε πλήρη άγνοια για το τι εστί Αλβανία και τι εστί Έντι Ράμα και έτσι ο πρωθυπουργός και ο ΥΠΕΞ βρέθηκαν εκτεθειμένοι, καθώς τις προηγούμενες ημέρες υπήρχαν διαρροές για την πρόοδο που έχει, υποτίθεται, υπάρξει στο θέμα του συνυποσχετικού, στο πώς θα προωθήσει τα θέματα της μειονότητας ο κ. Μητσοτάκης με την επίσκεψή του στη Χειμάρρα κ.λπ. 

Το αποτέλεσμα ήταν ότι η μεν επίσκεψη στη Βόρειο Ήπειρο ακυρώθηκε μιάμιση μέρα πριν από την πραγματοποίησή της λόγω πρόβλεψης… νέφωσης, οπότε θα δυσκολεύονταν τα… Σινούκ να μεταφέρουν τον έλληνα πρωθυπουργό. Καθώς πάντως ο καιρός την Τετάρτη έδειχνε ηλιόλουστος και με αραιή συννεφιά στις περιοχές αυτές, ο λόγος ακύρωσης της επίσκεψης ήταν ότι μάλλον δεν ήθελαν να ενοχλήσουν τον κ. Ράμα, ο οποίος βρίσκεται και πολιτικά στριμωγμένος αυτήν τη στιγμή. Ας ελπίσουμε ότι σύντομα το πρωθυπουργικό επιτελείο, αφού πάρει καλή και ακριβή πρόβλεψη καιρού, θα πραγματοποιήσει την επίσκεψη. 

Ο Ράμα κοροϊδεύει κατάμουτρα την Αθήνα! Τώρα, σε ό,τι αφορά το συνυποσχετικό, είτε στο ΥΠΕΞ και στο Μαξίμου δεν καταλαβαίνουν ότι ο κ. Ράμα τους κοροϊδεύει κατάμουτρα είτε απλώς και η Αθήνα θέλει να συντηρεί αυτήν την κατάσταση της υποτιθέμενης προόδου, αφού στην πραγματικότητα καμιά πρόοδος δεν υπάρχει. Και αν η Αθήνα εμπιστεύεται τα καραγκιοζιλίκια του κ. Ράμα, ο οποίος το πρωί καθύβριζε την Ελλάδα (ότι μπήκε στην ΕΕ εξαπατώντας τους Ευρωπαίους) και το μεσημέρι έλεγε στον κ. Μητσοτάκη ότι δεν εννοούσε αυτό, αλλά μίλαγε για παλιά –την… εποχή της Τροίας– και μετά τον κολάκευε ότι είναι ο «καλύτερος έλληνας πρωθυπουργός που συνάντησε, αν και φίλος του είναι ο Τσίπρας», τότε είμαστε άξιοι της μοίρας μας. 

Προφανώς, κανείς δεν μπήκε στον κόπο να ρωτήσει –είτε ο κ. Δένδιας, που έκανε προκαταρκτική συνάντηση με την αλβανίδα ομόλογό του στην Αθήνα, είτε ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης τον κ. Ράμα– για ποιον λόγο, αφού υπάρχει η πολιτική βούληση, δεν προχωράει εδώ και μήνες η σύνταξη του συνυποσχετικού; Αφού ο ίδιος είχε πει ότι στην αρχή το εμπόδιο ήταν ο Πρόεδρος Μέτα, μετά το εμπόδιο ήταν οι εκλογές… Το επόμενο που μένει να μας πει ο κ. Ράμα είναι ότι δεν προχωράει το θέμα μέχρι να γίνουν εκλογές στην Ελλάδα, για να μην εμπλακεί στην προεκλογική διαμάχη στην Ελλάδα. Είπαμε, στην κοροϊδία είναι πρωταθλητής ο αλβανός πρωθυπουργός (όταν του το επιτρέπουν)…

    

Οι Αλβανοί στοχοποιούν την Ελλάδα για την «Ένωση Ελληνικών Δήμων» στην χώρα φοβούμενοι επανάληψη της περιόδου 1912-13

SManalysis



Τουρκικός δάκτυλος στην Αλβανία μετά την αναγγελία της δημιουργίας Ελληνικών δήμων αναφέρει αλυτρωτικά όνειρα για την Τσαμουριά και εμπλέκει την συμφωνία για την ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδος-Αλβανίας

Την Ελλάδα έβαλαν στο κάδρο των σχεδίων τους οι Αλβανοί, οι οποίοι ευρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση στην περιοχή τους με τους 50.000 Σέρβους του Βόρειου  Κοσσυφοπεδίου.

Μάλιστα συγκρίνουν τον Σύνδεσμο σερβικών Δήμων του Κοσσυφοπεδίου με το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης που αφορά την δημιουργία «Ένωσης Ελληνικών Δήμων» στην Αλβανία, θεωρώντας ότι η χώρα μας θα επιδιώξει μελλοντικά να αποσπάσει το κομμάτι της Βόρειας Ηπείρου, εννοώντας την συμφωνίας της Φλωρεντίας του 1914.


Τούρκοι αναλυτές: Η Ελλάδα με Rafale, F-16 και F-35 αποκτά αεροπορική υπεροχή
Διπλωμάτες και ειδικοί στην Αλβανία, "προειδοποίησαν ότι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, προσπαθεί να επισημοποιήσει την δημιουργία «ελληνικών δήμων» στην Αλβανία, έχοντας άλλα σχέδια".

Στην 110η επέτειο της ανεξαρτησίας της Αλβανίας, ο ελληνικός Τύπος ανέφερε ότι οι τρεις αλβανικοί δήμοι, σύμφωνα με την Αθήνα, θα γίνουν ελληνικοί δήμοι.

Σφοδρές αντιδράσεις εντός Αλβανίας με το ελληνικό σχέδιο για την ελληνική μειονότητα
Ο Αλβανός διπλωμάτης Shaban Murati το χαρακτήρισε σκανδαλώδες, λέγοντας ότι "αυτό που δεν πέτυχε η Ελλάδα το 1912, προσπαθεί να το πετύχει το 2022.

«Δεν το πέτυχε ο Βενιζέλος το 1912, αλλά θα το πετύχει ο Μητσοτάκης το 2022 για να “ξαναδημιουργήσει” την ελληνική «Βόρειο Ήπειρο» στο έδαφος της Αλβανίας.

Για πρώτη φορά ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας επισημοποιεί τη Χιμάρα ως ελληνικό δήμο και την ενώνει με το ελληνικό κυβερνητικό σχέδιο «ένωσης ελληνικών δήμων» στην Αλβανία.

Είναι σκανδαλώδες σε διπλωματικό και κρατικό επίπεδο το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας θα πραγματοποιήσει σύντομα επίσημη περιοδεία σε τρεις «ελληνικούς δήμους» εντός της Αλβανίας χωρίς να έχει πραγματοποιήσει επίσημη διμερή επίσκεψη στο κράτος της Αλβανίας.

Η ελληνική περιφρόνηση της αξιοπρέπειας και της κυριαρχίας της Αλβανίας φτάνει στο σημείο του παραλογισμού ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός, χωρίς να επισκεφθεί την Αλβανία, θα έρθει να πραγματοποιήσει επίσημη περιοδεία μόνο στους τρεις «ελληνικούς δήμους», οι οποίοι αποτελούν ένωση με την επωνυμία «Ένωση Ελληνικών Δήμων» στην Αλβανία», έγραψε ο Μουράτι.


Κατά την διάρκεια της συνόδου κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης "εγκατέλειψε" την ανακοινωθείσα επίσκεψη αφήνοντας την για το μέλλον.
Αλβανοί πολιτικοί αναλυτές δηλώνουν ότι “ένωση ελληνικών δήμων” δεν μπορεί να γίνει στην Αλβανία, αφού δεν υπάρχει ελληνική πλειοψηφία κατοίκων, ενώ μιλώντας για την σύνδεση των σερβικών δήμων στο Κοσσυφοπέδιο, θα ήταν καλό να δημιουργηθεί μια οικονομική ζώνη στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου".
 
Ο πολιτικός αναλυτής στην Αλβανία, Shpëtim Nazarako, δήλωσε  ότι "υπάρχει πρόβλημα όσον αφορά το ελληνικό σχέδιο στην Αλβανία.

Σύμφωνα με τον ίδιο, “είναι περίεργο γιατί δεν υπήρχε μέχρι τώρα σύνδεσμος ελληνικών ή βουλγαρικών δήμων.

Φυσικά αυτό θα ήταν δώρο, αλλά αυτό δεν θα γινόταν, γιατί από όσο ξέρω τουλάχιστον, στην Αλβανία δεν υπάρχει ένωση ελληνικών δήμων και αυτό δεν μπορεί να συμβεί, γιατί στην Αλβανία είναι διαφορετικά. Στο Κοσσυφοπέδιο πραγματοποιείται αφού υπάρχει ισχυρή ελληνική μειονότητα. Στην Αλβανία αυτό ρυθμίζεται μέσω της εδαφικής μορφής και τέτοιοι οργανισμοί δεν μπορούν να λάβουν χώρα”.

Θέτουν ξανά θέμα οι Αλβανοί περί Τσαμουριάς
“Η Τσαμουριά είναι αλβανικό έδαφος όπως και το Κοσσυφοπέδιο, ενώ οι Έλληνες έχουν ζητήσει την οριοθέτηση της ΑΟΖ και η υπόθεση βρίσκεται στο διεθνές δικαστήριο.

Η αλβανική κυβέρνηση δεν ζήτησε από την Ελλάδα την Τσαμουριά, αλλά απλώς αποδέχτηκε το ελληνικό αίτημα για διαμοιρασμό της ΑΟΖ, και ήδη εργάζεται για μια συμφωνία για την παρουσίαση των αξιώσεων στο διεθνές δικαστήριο.

Όμως, υπό αυτές τις συνθήκες, η Αλβανία δεν είναι μόνο με την Ελλάδα, αλλά και με τα Σκόπια και το Μαυροβούνιο.

Οι Αλβανοί χωρίζονται από τους ομοεθνείς τους Αλβανούς σε περιοχές, όπως το Κοσσυφοπέδιο, τα Σκόπια.

Το Κοσσυφοπέδιο, είναι επίσης ο τελικός στόχος της Ρωσίας, για να διαλύσει την Ευρώπη και να ασκήσει πίεση στη Δύση σχετικά με την περίπτωση της απόσχισης του Κοσσυφοπεδίου από τη Σερβία», δηλώνει ο Αλβανός αναλυτής Vata.

Η Ελλάδα υπήρξε επιθετική απέναντι στην Αλβανία
Στο μεταξύ, μιλώντας για το αν η ένωση ελληνικών δήμων είναι ένα “αλβανικό δώρο” στην Αθήνα, ο Βάτα είπε ότι "η Ελλάδα υπήρξε επιθετική προς την Αλβανία, με την ίδια δύναμη που είχε η Σερβία πριν από χρόνια.

Φοβάμαι ότι η συμφωνία με την ΑΟΖ Ελλάδος-Αλβανίας θα εμπεριέχει μέσα ελληνικά κόλπα που θα κάνουν κάθε Αλβανό να υποψιάζεται ότι κάτι άλλο επιδιώκεται.

Η αλβανική πολιτική στο Κοσσυφοπέδιο, την Αλβανία, καθώς και ο αλβανικός παράγοντας στα Σκόπια και το Μαυροβούνιο, θα πρέπει να έχουν ένα εθνικό σχέδιο για την προστασία των δικαιωμάτων των Αλβανών στην περιοχή και να λειτουργούν ως εθνική εθνότητα όταν πρόκειται για εδαφικά ζητήματα», τόνισε ο Βάτα.

Ο Αλβανός ειδικός όπως και πολλοί άλλοι στην χώρα αυτή, απαιτούν να προστατευτούν τα δικαιώματα των αλβανικής καταγωγής ομοεθνών τους σε όλα τα Βαλκάνια, αλλά αυτοί δεν δίνουν καν το δικαίωμα να γίνει το ίδιο, ούτε για την ελληνική μειονότητα ούτε στους Σέρβους στο Κοσσυφοπέδιο αλλά και άλλους.


Πρόκειται για μια “τουρκικού τύπου” λογική που διέπει μια χώρα που έχει χάσει πάρα πολλά, και θα χάσει ενδεχομένως ακόμα περισσότερα, εφόσον ακολουθεί λογικές πριν από 400 χρόνια, όταν ήταν αποδεδειγμένα ιστορικά, το “δεξί χέρι” των Οθωμανών, στις σφαγές κατά των χριστιανών των Βαλκανίων.  

Tuesday, December 13, 2022

Serbian leader holds security talks over Kosovo unrest

SManalysis




Nato-led Latvian soldiers in Kosovo inspect a truck blocking the way to the border with Serbia

By Elsa Maishman and James Gregory
Serbian President Aleksandar Vučić has met his national security council as tensions rise in Kosovo between the authorities there and ethnic Serbs.

On Saturday a stun grenade was thrown at EU police in north Kosovo, where Serbs form a majority, and local police exchanged fire with unknown groups.

Ethnic Serbs set up road blocks after Kosovan police were deployed in a dispute over car number plates.

Serbia refuses to recognise Kosovo as an independent state.

Kosovo, which has an overwhelmingly ethnic Albanian majority, broke away from Serbia after a war in 1998-99.

Nato, which has peacekeeping troops in Kosovo, called on all parties to avoid provocations. The EU has done likewise, warning that it will not tolerate attacks on EU police or criminal acts.

On Monday, EU foreign policy chief Josep Borrell repeated his call for de-escalation from both Kosovo and Serbia. "They have to find a way to end the tendency to fighting in the streets, to creating blockades," he said.

The latest unrest was triggered by the arrest of a Serb former police officer on Saturday.

Speaking to Reuters news agency after meeting his national security council, Mr Vučić said he wanted to defuse the situation.

Kosovo Prime Minister Albin Kurti described the protesters as "criminal gangs" and asked the Nato-led peacekeeping Kosovo Force (KFOR) to remove the barricades.

Kosovo: Why has trouble flared up again?
Kosovo police said they had come under fire in different locations close to a lake bordering Serbia late on Saturday, with officers returning fire in self-defence.

Kosovo deployed police to majority-Serb areas - which do not recognise the Kosovo government in the capital Pristina - at the end of last week. This heightened tensions further, after they were already raised for months over a row about vehicle license plates.

Mr Vučić said the use of police violated previous peace agreements. He said he planned to ask Nato peacekeepers for permission to send Serbian police and troops to the area, though acknowledged there was little chance of this being granted.


Whenever tensions rise between Kosovo and Serbia - or between Kosovo's Serb minority and the authorities in Pristina - Nato's KFOR peacekeepers play a crucial role.

They do not have to do anything in particular. The mere presence of the 4,000 multinational troops has been enough to prevent any serious issues for the best part of two decades.

The authorities in Belgrade rely on KFOR to guarantee the safety of Kosovo-Serbs. They fear a repeat of the violence in 2004 which resulted in the deaths of more than a dozen Serbs, hundreds more injuries and the displacement of thousands of Serb families.

At the same time, KFOR's presence also acts as a guarantee that Serbia will not send any of its own forces into Kosovo. Belgrade is aware that engaging with Nato troops would be extremely unwise.

So while tensions may remain high, any incidents are likely to be isolated. Even so, the EU will be working overtime to bring both sides around the table to reach a long-term solution.


Kosovo declared independence in 2008, following the bloody year-long war a decade earlier. Serbia does not recognise it as a sovereign state, however does accept the governing authority under an agreement brokered in 2013 to normalise relations.

Of the 1.8 million people living in Kosovo, 92% are Albanian and 6% are Serbian.

The police officer arrested on Saturday was one of some 600 ethnic Serbs who resigned from the force in November in protest after authorities in Kosovo said they would require Serbs to swap Serbian licence plates dating to before the war for Kosovan ones.

Some 50,000 people in majority-Serb areas have so far refused to use Kosovo number plates because they do not recognise its independence from Serbia.

A deal brokered by the EU at the end of November saw an uneasy agreement reached between the two sides, with Kosovo dropping plans to fine people who did not swap the plates, and Serbia agreeing to stop issuing registrations with the initials of towns in Kosovo.

Sunday, December 11, 2022

Vučić reacted urgently, tonight he is talking about the latest decisions

SManalysis



President Aleksandar Vučić convened a meeting of the National Security Council at 7 p.m., RTS reports.

SOURCE: B92 SUNDAY, DECEMBER 11, 2022

He did so after Albin Kurti's latest threats that in the evening he would attack the Serbs at the barricades with all available means.

President will speak about the latest decisions tonight at 7:30 p.m.

Kurti contacted through an online meeting the representatives of Quint in Kosovo, who he briefly informed that the Kosovo security structures, led by the Special Police Units, will take all measures to remove the roadblocks in the north.

He gave Serbian people an ultimatum to remove the obstacles from the main roads by tonight at the latest.

Also, Kurti informed the representatives of Quint that he ordered the police to so-called of Kosovo and all services to be on full alert for tonight's operation, reports "Novosti".