Thursday, January 18, 2024

Ελληνικό «όχι» για Τίρανα

SManalysis


Δεν συναινεί η Αθήνα στη σύναψη συμφωνίας Αμυνας και Ασφάλειας Ε.Ε. - Αλβανίας


Ειρηνευτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ περιπολούν στο Σεράγεβο. Η Ε.Ε. συζητάει με τρίτες χώρες για συμφωνίες συνεργασίας στον τομέα της άμυνας, ανάμεσα στις οποίες και η Αλβανία. Η Ελλάδα θεωρεί ότι η Αλβανία δεν είναι έτοιμη για μια σειρά από λόγους, μεταξύ άλλων διότι τα Τίρανα δεν σέβονται το κράτος δικαίου.

Βασίλης Νέδος

18.01.2024 • 07:47

Επιπλοκές στην αμυντική πολιτική που χαράσσει η Ε.Ε. έχει η στάση της Αλβανίας στην υπόθεση του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη.

Η Ε.Ε. βρίσκεται σε μια φάση επιτάχυνσης των διαδικασιών υπογραφής συμφωνιών με τρίτες, εκτός της Ενωσης, χώρες με σκοπό την καλύτερη αμυντική συνεργασία.

Πριν από λίγες ημέρες πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες σύσκεψη σε τεχνοκρατικό επίπεδο, που είχε βασικό αντικείμενο τη σύναψη σειράς συμφωνιών άμυνας και ασφάλειας με χώρες εντός και εκτός Ευρώπης και συγκεκριμένα τον Καναδά, την Ιαπωνία, την Γκάνα, τη Μολδαβία, τη Νορβηγία και τη Νότια Κορέα. Από την ελληνική πλευρά εκφράστηκαν ενστάσεις για την Αλβανία, καθώς ως χώρα η οποία επιθυμεί να ενταχθεί στην Ε.Ε. οφείλει να συγκλίνει με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, που περιλαμβάνει ως βασικό στοιχείο τον σεβασμό στο κράτος δικαίου.

Η ελληνική αντιπρόταση
Σε αυτό το πλαίσιο η ελληνική πλευρά αντιπρότεινε ως πλέον κατάλληλη χώρα να συνάψει συμφωνία άμυνας και ασφάλειας με την Ε.Ε., τη Βόρεια Μακεδονία, η οποία έχει επιδείξει καλύτερες επιδόσεις στον τομέα του κράτους δικαίου, ενώ η τυποποίηση των ενόπλων δυνάμεων στα δυτικά πρότυπα (μέσω της συμμετοχής της στο ΝΑΤΟ) έχει προχωρήσει με εξαιρετικά ταχύ βηματισμό.

Δεν έγινε δεκτή η ελληνική εισήγηση, ενώ δεν προχώρησε ούτε η περίπτωση της Αλβανίας, παρά την πολύ έντονη υποστήριξη από τους Ιταλούς, που αποτελούν και τον πλέον στενό εταίρο των Τιράνων στην Ε.Ε., γεγονός που φέρνει τη Ρώμη τακτικά σε τριβές με την Αθήνα, ιδιαίτερα λόγω του αδιεξόδου που δημιουργεί η επιμονή της κυβέρνησης Ράμα στην υπόθεση Μπελέρη.


Συνεχίζονται οι επιπλοκές που προκαλεί η αδιάλλακτη στάση της κυβέρνησης Ράμα στην υπόθεση Μπελέρη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συμφωνίες συγκρότησης εταιρικής σχέσης της Ε.Ε. με τρίτες χώρες δεν αποτελούν κάποια νέα εξέλιξη, αλλά εντάσσονται στο ευρύτερο πλαίσιο της Στρατηγικής Πυξίδας για το 2030, που αποτελεί και έναν χρονικό ορίζοντα ο οποίος θα κρίνει τη δυνατότητα της Ευρώπης να διαδραματίσει κάποιον ρόλο στις γεωπολιτικές εξελίξεις ή όχι.

Οι εταιρικές σχέσεις είναι τριών επιπέδων. Το πρώτο αφορά συνεργασία με οργανισμούς όπως το ΝΑΤΟ, ο ΟΗΕ και περιφερειακές ενώσεις όπως ο ΟΑΣΕ, η Αφρικανική Ενωση και η ΑΣΕΑΝ (Νοτιοανατολική Ασία). Το δεύτερο αφορά συνεργασία με στρατηγικούς εταίρους, όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Νορβηγία και ο Καναδάς, με τους οποίους η Ε.Ε. –με τον έναν ή τον άλλον τρόπο– ήδη συνεργάζεται.

Και στο τρίτο επίπεδο, στο οποίο εντάσσονται και τα Δυτικά Βαλκάνια (μαζί με την Αφρική και τη Λατινική Αμερική), υφίσταται κατά κύριο λόγο η συνεργασία σε αποστολές της ΚΠΑΑ (Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας) αλλά και η ανάπτυξη κοινών δυνατοτήτων. Αποτελεί, εν ολίγοις, μια προσπάθεια της Ε.Ε. να αποκτήσει εταιρική σχέση στον τομέα της άμυνας με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, έως ότου (και αν) αυτές κατορθώσουν να ενταχθούν πλήρως στις δομές της.


Οι συζητήσεις αυτές βρίσκονται σε αρχικό στάδιο και –λόγω της υφιστάμενης αμυντικής συνεργασίας των περισσοτέρων χωρών της Ε.Ε. με κράτη όπως η Αλβανία μέσω ΝΑΤΟ– δεν δημιουργεί κάποιο πρακτικό πρόβλημα, τουλάχιστον όχι σ’ αυτή τη φάση. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί, ωστόσο, ένδειξη της στάσης αρχής που επιθυμεί να κρατήσει η Ελλάδα σε ό,τι αφορά τις χώρες που επιθυμούν να ενταχθούν στην Ε.Ε.

Ως προς καθαυτή την υπόθεση Μπελέρη, μετά το ουσιαστικό ναυάγιο της λύσης που επιχείρησε να δρομολογήσει ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Εντι Ράμα, τηρείται στάση αναμονής μέχρι τις 25 Ιανουαρίου, όταν αναμένεται να ξεκινήσει ξανά η δίκη του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας. Παρασκηνιακά, πάντως, οι επαφές εξακολουθούν να συνεχίζονται, πάντα με απαραίτητη προϋπόθεση την ορκωμοσία του κ. Μπελέρη στο αξίωμά του.

Το λιοντάρι της Χειμάρας μιλάει για την κοινή ζωή και τη χώρα του τη Χιμάρα, Πύρρος Δήμας: «Η ζωή συνεχίζεται. Η Αφροδίτη με έκανε να χαμογελάσω ξανά»

SManalysis


08:19 - 18 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2024


ΠΥΡΡΟΣ ΔΗΜΑΣ 


Τα πρώτα χρόνια του Πύρρου Δήμα στην Αλβανία, ο ρατσισμός που βίωσε, η απώλεια της συζύγου του, η ανάγκη της συντροφικότητας και το 5ο παιδί με την Αφροδίτη Σκαφίδα

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ: Όλα τα νέα των celebrities με ένα κλικ στο #CelebrityNewsCyprus



Μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε ο Πύρρος Δήμας το βράδυ της Τετάρτης 17/1 στην Έλενα Παπαβασιλείου και την εκπομπή  #EQ του #Action24.


O τρείς φορές χρυσός Ολυμπιονίκης και μια φορά χάλκινος, μίλησε για τα πρώτα χρόνια της ζωής του στη Χειμάρα, αλλά και μετέπειτα στα Τίρανα. Αναφέρθηκε στο παρατσούκλι «Γκρέκο μασκαρά» που του είχαν προσδώσει εκεί αλλά και στο πόσο τον στεναχωρούσε ότι όταν ήρθε στην Ελλάδα τον φώναζαν «Αλβανό».

Τα πρώτα χρόνια στην Αλβανία

«Μεγάλωσα στη Χειμάρρα από εννιά μηνών μέχρι έξι χρονών. Μετά με πήραν οι γονείς μου στα Τίρανα… Οι γιαγιάδες και οι παππούδες μου μιλούσαν μόνο ελληνικά, αυτό μας κράτησε. Μετά που μπήκε η ασπρόμαυρη τηλεόραση, στην οποία πιάναμε μόνο ΕΤ1 και ΕΤ2 και αυτό μας κράτησε. Πολλοί Αλβανοί που ήρθαν να μας αλλάξουν, μάθανε την ελληνική γλώσσα από την τηλεόραση, και τη μάθανε καλύτερα από εμάς

Απαγορεύανε στον κόσμο να λένε ότι είναι Έλληνες, να μιλάνε ελληνικά, να κάνουν το σταυρό τους. Όλοι ξέρανε ότι είμαι από τη Χειμάρα γι’ αυτό με φωνάζανε Γκρέκο μασκαρά, οι φίλοι μου δε με ενοχλούσε γιατί το λέγανε χαϊδευτικά, η δασκάλα μου ή κάποιος άλλος με ενοχλούσε γιατί το λέγανε κοροϊδευτικά. Σαν παιδί αυτό με πλήγωνε, όπως και όταν ήρθα εδώ με πλήγωνε που με φωνάζανε “Αλβανέ”. Τώρα γελάω» εξομολογήθηκε ο Πύρρος Δήμας.

«Το 1988 που ήρθα πρώτη φορά στην Ελλάδα, δε κοιμήθηκα έβλεπα τα πάντα στον δρόμο, και ήταν όλα πολύ όμορφο. Η Ελλάδα είμαστε το καλύτερο μέρος του κόσμου. Με τη δουλειά μου έχω γυρίσει όλο τον κόσμο, νιώθω πολίτης του κόσμου, αλλά σαν την Ελλάδα δεν είναι πουθενά. Σαν πολίτες όμως πρέπει να σκεπτόμαστε λίγο περισσότερο για το κοινό καλό» αποκάλυψε σε άλλο σημείο ο Πύρρος Δήμας..

Η ενασχόληση με την πολιτική

Ο Πύρρος Δήμας όμως, αναφέρθηκε και στην ενασχόλησή του με την πολιτική την περίοδο 2012-2015 λέγοντας, «Με την πολιτική ασχολήθηκα στην πιο δύσκολη περίοδό της, το 2012 μέχρι το 2015, ο κόσμος ήταν θυμωμένος και με το δίκιο του… Δύσκολες εποχές. Μας φαίνεται ως κάτι μακρινό αλλά ήταν πολύ πρόσφατο. Τα κόμματα βλέπουν και ψηφίζουν με το συμφέρον τους… Φυσικά και με ενδιαφέρουν τα κοινά, είμαι Έλληνας πολίτης, έχω τέσσερα παιδιά… Δε θέλω να φεύγουν τα νέα παιδιά έξω και να μένουν εκεί, να φεύγουν αυτά τα μυαλά έξω».

Η πρώτη συμμετοχή στους Ολυμπιακούς αγώνες

«Στην Ελλάδα ήρθα στα 19 μου, είδα στη Δανία τον Γιάννη Σγουρό, τον πλησίασα κρυφά και του είπα ότι σκέφτομαι να φύγω από την Αλβανία…  Τέλος του 90 έφυγε πρώτα ο αδελφός μου, δήθεν να κάνει ένα χειρουργείο στο γόνατο. Και μετά έφυγα κι εγώ ένα βράδυ… Ο αθλητισμός ήταν το εισιτήριο και το “πάτημα” για να μπω στην Ελλάδα… Είχα συγγενείς στην Ελλάδα αλλά δε τους είχα δει ποτέ, δεν ήξερα ούτε που μένουν… Το 1992 πήγα στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα και έπαιξε με διπλωματικό διαβατήριο, πήρα την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς αλλά χρειαζόμουν κανονικό διαβατήριο, το διαβατήριο για να αγωνιστώ βγήκε τη μέρα που πετούσα για Βαρκελώνη. Μέχρι τη στιγμή που πήγα στο αεροδρόμιο και μέχρι να πάρω στα χέρια μου το διαβατήριο, σκεφτόμουν ότι μπορεί και να μη καταφέρω να πετάξω. Είχαν πέσει όλοι πάνω για να γίνουν όλες οι ενέργειες και να πάρω το διαβατήριο.

Το πίστευα πάρα πολύ το χρυσό στη Βαρκελώνη. Το πήρα και μέσα σε μια μέρα άλλαξαν όλα… Θεωρώ τον εαυτό μου ευλογημένο γιατί πήρα τρία χρυσά μετάλλια σε τέσσερις Ολυμπιάδες που συμμετείχα… Είχα ξεκινήσει την άρση βαρών από 7,5 χρονών… ζούσα και ξυπνούσα με αυτό… Η ζωή μου ήταν αυτό, αυτό ήθελα να κάνω, δε με ένοιαζε κάτι άλλο, ήθελα να πετύχω…» είπε για την επεισοδιακή πρώτη συμμετοχή του στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1992 με τα χρώματα της Εθνικής Ελλάδος.



Η προσωπική του ζωή

Για την προσωπική του ζωή, την απώλεια της συζύγου του αλλά και το πέμπτο παιδί που περιμένει με την Αφροδίτη Σκαφίδα, ο Πύρρος Δήμας είπε,  «Αργότερα απέκτησα παιδί, έκανα οικογένεια και σκεφτόμουν ότι αφού φεύγω και θα χάσω τόσες στιγμές από τα παιδιά μου, τουλάχιστον να φύγω και να το κάνω σωστά.

Με την Αναστασία γνωριστήκαμε το 1992, τον Μάρτιο του 1994 παντρευτήκαμε, η Ελένη Γεννήθηκε Ιούνιο του 1995, το 1998 γεννήθηκε ο Βίκτωρας, η Μαρία το 2000 και ο Νικόλας ήρθε πολύ μετά, το 2009, κάναμε τέσσερα παιδιά, ζωή να έχουν. Μέχρι το 2004 υποχρεωτικά έλειπα πάρα πολύ. Το καλό είναι ότι μετά το 2001 ήμουν Αθήνα… Με την Ελένη έχασα πολλές στιγμές. Με τον Βίκτωρα όχι τόσες. Τον είχα πάρει και σε μια προετοιμασία στο Λουτράκι, το 2001. Η άρση βαρών είναι απογοήτευση, κούραση, πόνος, αλλά μετά έρχεται το μετάλλιο και τα ξεχνάς όλα…

Στον Νικόλα δεν άρεσε καθόλου η Αμερική. Ήθελε να γυρίσουμε πίσω. Είπα στους Αμερικάνους ότι πρέπει να φύγω γιατί ο γιος μου δε μπορεί να προσαρμοστεί και μου είπαν ότι μπορώ να δουλεύω από την Ελλάδα με zoom… Προτεραιότητα έχουν τα παιδιά μας και μετά όλα τα άλλα. Τώρα περιμένω ένα πέμπτο παιδάκι. Η ζωή συνεχίζεται, χωρίς να ξεχνάμε. Πολλές φορές ακούγονται κουβέντες που σε πληγώνουν» και πρόσθεσε

«Δε ξεχνάς ποτέ έναν άνθρωπο που έχεις φτιάξει μια ζωή και έχεις κάνει μαζί του τόσα πράγματα. Αλλά η ζωή συνεχίζεται. Γνωρίζεις κάποιους άλλους ανθρώπους και σε κάνουν πάλι να γελάς. Πολύ σημαντικό. Σε κάνουν να νιώθεις ότι έχεις το δικαίωμα να συνεχίσεις τη ζωή σου. Περιμένουμε λοιπόν ένα πέμπτο παιδάκι, να είναι καλά, αυτό είναι το βασικό, να είναι υγιή και να είμαστε κι εμείς για να είμαστε δίπλα του…

Η Αφροδίτη με έκανε να χαμογελάσω ξανά. Είναι ένας άνθρωπος πολύ ζεστός, πολύ γλυκός, έχει πολλή αγάπη μέσα της. Δεν είναι εύκολο να βρεις έναν άνθρωπο να σε καταλαβαίνει και να τον καταλαβαίνεις. Είμαι χαρούμενος, με κάνει χαρούμενο. Έλεγα ότι δεν υπάρχει περίπτωση να βρω έναν άνθρωπο να με καταλάβει, να καταλάβει πως αισθάνομαι και πως νιώθω. Δεν είναι καθόλου εύκολο να βρεις τον άνθρωπό σου.

Είχα απογοητευτεί. Ήρθε σε μια πολύ δύσκολη στιγμή της ζωής μου, είχα χάσει τη μητέρα μου τότε. Την ήξερα σαν αθλήτρια, εποχές 2000 περνούσα από μπροστά της, για να πάω να δω τον κουμπάρο μου, έπρεπε να περιμένω να κάνει το άλμα και να προχωρήσω. Την έβλεπα, αλλά δεν την έβλεπα. Δε μιλήσαμε ποτέ, δεν χαιρετηθήκαμε ποτέ και γνωριστήκαμε πολύ αργότερα. Εκεί που δεν το περιμένεις… Από τη πρώτη στιγμή, από τη πρώτη ματιά…»

Η Ιταλία παραμένει ο πρώτος εταίρος της Αλβανίας/ Να ποιος ανεβαίνει στη δεύτερη θέση για εισαγωγές και η Ινδία «πηδά».

SManalysis





18 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2024


Η Ιταλία παραμένει ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Αλβανίας, τόσο για εισαγωγές όσο και για εξαγωγές, αν και το εμπόριο με τη χώρα αυτή μειώθηκε το 2023.


Τα στοιχεία της INSTAT αποκάλυψαν ότι το 2023 οι εξαγωγές στην Ιταλία έφτασαν τα 189 δισ. ALL, με συρρίκνωση 10% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.


Η Ιταλία έχει κυρίαρχο βάρος στις αλβανικές εξαγωγές, αφού σε αυτήν πηγαίνει περίπου το 43% των συνολικών πωλήσεων προϊόντων στο εξωτερικό. Τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα και τα υποδήματα είναι τα κύρια προϊόντα που πωλούνται σε υπερπόντιους γείτονες, με το 51% του συνόλου και ακολουθούν τα δομικά υλικά και μέταλλα (52%), τα μηχανήματα, ο εξοπλισμός και τα ανταλλακτικά (11%).


Το δεύτερο για εξαγωγές συνέχισε να είναι το Κοσσυφοπέδιο, στο οποίο οι εξαγωγές ήταν 40 δισεκατομμύρια ALL το 2023, ή 9% του συνόλου. Είχαμε θετική πρόοδο με το Κοσσυφοπέδιο, με τις εξαγωγές να αυξάνονται κατά 8% σε ετήσια βάση το 2023. Τα κύρια προϊόντα που εξάγονται στο Κοσσυφοπέδιο είναι οικοδομικά υλικά και μέταλλα (41% του συνόλου), ορυκτά, καύσιμα, ηλεκτρική ενέργεια. (20%), Τρόφιμα, καπνός (16% του συνόλου).

Η Ελλάδα έγινε ο τρίτος εταίρος για εξαγωγές το 2023, καταλαμβάνοντας τη θέση της Γερμανίας. Προς την Ελλάδα, η αξία των πωληθέντων αγαθών έφτασε τα 28,6 δισ. ALL, ή το 7% του συνόλου. Σε σύγκριση με το 2022, οι εξαγωγές προς την Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 13%. Τα κύρια προϊόντα που πωλήθηκαν στην Ελλάδα ήταν Ορυκτά, καύσιμα, ενέργεια. εκλεκτ. (30% του συνόλου), Κλωστοϋφαντουργία και παπούτσια (24%), Τρόφιμα, καπνός (16,6%).


Η Γερμανία έπεσε στην τέταρτη θέση, αφού υποχώρησε κατά 28%, και η Ισπανία στην πέμπτη, αφού συρρικνώθηκε κατά 19%. Μειώθηκαν και οι πωλήσεις στη Βόρεια Μακεδονία, με -19%.

Εισαγωγές, η Κίνα ανεβαίνει στη δεύτερη θέση


Η Ιταλία συνέχισε να παραμένει ο κύριος εμπορικός εταίρος της Αλβανίας και για τις εισαγωγές. Από τη χώρα αυτή αγοράσαμε εμπορεύματα αξίας 194 δισ. ALL, με μείωση περίπου 6% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Ωστόσο, σε αντίθεση με τις εξαγωγές, η εξάρτησή μας από την Ιταλία για εισαγωγές είναι μικρότερη. Το 22% των συνολικών εισαγωγών το 2023 προήλθε από τη γειτονική χώρα. Τα κύρια εισαγόμενα προϊόντα είναι Κλωστοϋφαντουργία και υποδήματα (21,8%), Μηχανήματα, εξοπλισμός και ανταλλακτικά (21,2%), Τρόφιμα, καπνός (15%).


Η Κίνα έγινε ο δεύτερος εταίρος της Αλβανίας το 2023 όσον αφορά τις εισαγωγές. Από αυτή τη χώρα αγοράσαμε 93 δισεκατομμύρια ALL αγαθών, ή το 10,7% του συνόλου.

Οι εισαγωγές από την Κίνα αυξήθηκαν σημαντικά κατά 21% σε ετήσια βάση. Τα κυριότερα προϊόντα που προέρχονται από την μακρινή χώρα είναι Μηχανήματα, εξοπλισμός και ανταλλακτικά (48,5%), τα οποία έχουν επίσης σημειώσει τη μεγαλύτερη αύξηση, Κλωστοϋφαντουργία και παπούτσια (15,1%), Οικοδομικά υλικά και μέταλλα (14,3%).


Η Τουρκία έπεσε στην τρίτη θέση, καθώς οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 26% στα 84 δισ. ALL. Το 9,7% των συνολικών αγορών από το εξωτερικό προήλθε από αυτή τη χώρα. Τα κυριότερα εισαγόμενα προϊόντα είναι οικοδομικά υλικά και μέταλλα (25%), Κλωστοϋφαντουργία και υποδήματα (17%), Μηχανήματα, εξοπλισμός και ανταλλακτικά (15%).

Ο κατάλογος των εισαγωγέων συνεχίζεται με τη Γερμανία (7% του συνόλου) και την Ελλάδα (6,5%). Μία χώρα που σημείωσε υψηλή αύξηση στις εισαγωγές το 2023, καταλαμβάνοντας την έκτη θέση, ήταν η Ινδία, η οποία είδε τις εισαγωγές να τετραπλασιάζονται στα 32 δισεκατομμύρια ALL.

Η τάση αυτή επηρεάστηκε από τη διοχέτευση των εισαγωγών πετρελαίου από τη χώρα αυτή, καθώς διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα διυλιστήρια επεξεργασίας πετρελαίου στον κόσμο/Monitor

Monday, January 15, 2024

Exodus: 30% of Kosova’s population is leaving the country

SManalysis


After visa liberalization came into effect on January 1, a large migration of citizens from the Republic of Kosovo is expected in the first quarter of the year.

SOURCE: TANJUG FRIDAY, JANUARY 12, 2024 | 13:48

Visa liberalization has entered into force for holders of passports issued by Pristina.

This is shown by the Pristina Institute for Advanced Studies (GAP) report, which was presented today.

According to the report entitled "Tendency to emigrate from Kosovo after the liberalization of the visa regime: Impact on the workforce", out of 1,000 respondents, 28 percent plan to move to the Schengen area in the first quarter of this year.

Senior researcher at GAP, Blendi Hasai, stated that from 2012 to 2022, 338,000 citizens, or 18.8 percent of the population left the Republic of Kosovo, reports Economia online.

The report indicates that citizens cite economic opportunities as the main reason for emigration.

Senior scientific associate of GAP, Anisa Zoqai, said that the sectors most affected by emigration are construction, hotel and gastronomy, trade, and the manufacturing sector and that most citizens are heading to Germany.

Sunday, January 14, 2024

US Confirms Kosovo’s Request for Anti-Tank Missiles, Serbia ‘Disappointed’

SManalysis



Milica Stojanovic and Perparim Isufi Belgrade, Pristina
BIRN January 11, 202417:24

After meeting the US ambassador to Serbia on Thursday, President Vucic says he was 'disappointed' to hear Kosovo’s request for anti-tank missiles has been forwarded to Congress – but will still 'work to preserve Serbian-American relations'.

US Ambassador to Serbia Christopher Hill (left) and Serbian President Aleksandar Vucic (right) at the meeting in Belgrade, Serbia, January 11 2024. Photo: Instagram/buducnostsrbijeav
The US Ambassador to Serbia Christopher Hill told Serbian President Aleksandar Vucic that the US has sent Kosovo’s request for the purchase of Javalin anti-tank missiles to Congress.

“As Ambassador Hill stated, the State Department will send Pristina’s request to the US Congress, which begins the official procedure,” it said in a press release that Vucic’s office issued after the meeting on Thursday.

Vucic “said that this information is a big disappointment for Serbia, but that our country, together with the US, will work to preserve Serbian-American relations”, the press release noted.


“It is of the utmost importance for us that peace in the region is not disturbed and that Serbia will continue to act responsibly and contribute to stability in the Balkans,” Vucic said, according to the press release.

Kosovo’s Minister of Defence, Ejup Maqedonci, confirmed that the government has a cooperation agreement with the US for directs purchases through Foreign Military Sales program.

“Military purchases, including anti-tank missile system ‘Javelin’, but also other arms systems are foreseen as part of this program. On ‘Javelin’ system the request has been sent and it has been received by the US. It is now confirmed that the request will be proceeded to the Congress by State Department for final approval,” Maqedonci told BIRN.

On December 13, 2023, Kosovo decided to add another 40 million euros to its defence budget, raising it to more than 200 million euros. It was not specified where the additional budget will be allocated.

In July last year, Prime Minister Albin Kurti published photos showing himself in front of a Turkish Bayraktar drone which he said Kosovo had purchased from Turkey. Kurti did not specify how many such drones Kosovo had purchased but said that in two years of his mandate as PM, Kosovo had “increased its number of soldiers by 80 per cent and increased the military budget by 100 per cent”.

Founded in 2009, after Kosovo declared independence, the Kosovo Security Force’s original mandate was to conduct crisis response operations in Kosovo and abroad, civil protection operations within Kosovo, and assist in dealing with natural disasters.

The law adopted by Kosovo’s parliament in 2018 provides for an active force of up to 5,000, a significant increase from the 3,000 allowed under its previous mandate, plus a reserve component of not more than 3,000 members.

NATO maintains its own peacekeeping force in Kosovo, KFOR, which started in June 1999, after 78 days of airstrikes forced Yugoslav President Slobodan Milosevic to withdraw Serbian police and troops from Kosovo.

In May 2022 it was announced Albania was one of several countries that ordered Javelin anti-tank missiles. In a press release, US company Lockheed Martin said purchases by Albania, Norway, Latvia and Thailand were part of an order worth 309 million dollars.

On Lockheed Martin’s website, the Javelin is described as “a single man-portable fire-and-forget medium-range antitank weapon system designed to defeat all known and projected threat armor”. 

Elpidophoros’ complicated visit at Mt. Athos

SManalysis




Stavros Tzimas
14.01.2024 • 09:38
  
After the “salvo” of the Holy (Monastic) Community against the visit of Archbishop of America Elpidophoros to Mt. Athos, delivered on the occasion of the baptism of children of a Greek-American same-sex couple, the monastic community is going through days of solemnity due to the Christmas holidays, which are celebrated according to the old Julian calendar.

The Holy Community does not intend, as can be seen from its announcement, to prevent Elpidophoros from entering Mount Athos – it could not practically do so. However, it explained to Ecumenical Patriarch Vartholomaios that both it and the Holy Epistasia (executive body) refuse to officially welcome him to Karyes, the community’s administrative center, and to give him the standard honors for bishops prescribed by the canon. And this, even though Vartholomaios has sent a “recommendation” to the Mt. Athos leadership for the free entry and therefore the rendering of honors, of the Archbishop of America and his entourage.

Elpidophoros, however, is said to be determined to go to Mt. Athos on the January 18, accompanied by members of the Greek-American community. The following day, the day of Epiphany in the old calendar, he is going to attend the consecration of the waters at the Xenophontos monastery. We also know he will visit the Pantokratoros and Filotheou monasteries.

The monasteries will open their doors to host Elpidophoros. (As previously mentioned,) Vartholomaios  has sent a “recommendation” to the monastic community’s leadership on the free entry and, consequently, the offering of honors to the Archbishop of America.

Among the noted features of the pilgrimage is the the paradox that three monasteries will open their doors to offer accommodation to the “violator” of “orthodox traditions”, when the Holy Community has allegedly voted unanimously – “All the Representatives and Superiors of the twenty Holy Monasteries of Mount Athos” its announcement said – that he is not wanted in the “House of the Virgin Mary”.

According to sources, at the meeting attended by the abbots and representatives of the monasteries, the representatives of Xenophontos, Pantokratoros and Simonos Petras monasteries reportedly expressed reservations about the wording of the resolution, pointing out that it would be disrespectful to the Ecumenical Patriarch if they refused to welcome an Orthodox prelate into their monasteries, the more so when the community’s spiritual leader, Vartholomaios, has sent a formal recommendation letter.

As for the fact that Elpidophoros will be accommodated in Filotheou, the standard-bearer of Russian influence on Athos and the permanent “residence” of former Russian Prime Minister Stepasin in Greece, sources from within the Mt. Athos community noted monastery’s many glebes (income-generating annexes) in Arizona and, of course the fact that Elpidophoros is accompanied by many rich businesspeople.

ADVERTISING

If the controversial baptisms in June 2022, a rather unfortunate move on Elpidophoros’ part, had not occurred, the monastic community’s taking a public stance on the marriage of same-sex couples and the adoption of children, would hardly have made ripples outside Mt. Athos.

Elpidophoros’ pilgrimage under the circumstances is awaited with interest. Following his visit to Mt. Athos he will speak at the ceremony for the “Day of Remembrance of the Jews” in Thessaloniki and will and will be declared an honorary member of the Israeli Community, alongside former mayor of the city Yannis Boutaris.

Archdiocese of America reaction:

The Greek Orthodox Archdiocese of America rebutted information about difficult relations with the Mt. Athos monastic community in a press release.

The Archdiocese of America claims this is “targeted misinformation,” aiming at creating impressions, especially in this political juncture in Greece,” apparently referring to the backlash to the government’s plan to extend the right to civil marriage and child rearing to same-sex couples.