Saturday, February 27, 2021

Μπορεί το Κοσσυφοπέδιο να ενταχθεί στην Αλβανία; Ναι, μπορεί, αλλά το Σύνταγμα πρέπει να αλλάξει.

SManalysis



27 Φεβρουαρίου 2021

Το θέμα της ενοποίησης του Κοσσυφοπεδίου με την Αλβανία επέστρεψε ξανά στο προσκήνιο, μετά από αρκετές δηλώσεις του Ραμούς Χαραντινάι και του Άλμπιν Κούρτι. Ο Χαραντινάι έχει δηλώσει ότι εάν το Κοσσυφοπέδιο δεν ενταχθεί στο ΝΑΤΟ μέσα σε 4 χρόνια, δεν υπάρχει τίποτα άλλο από το να ενταχθεί στην Αλβανία. Ο Κουρτί δήλωσε επίσης σε συνέντευξή του στο "Euronews" ότι θα ψηφίσει "υπέρ" εάν διοργανωθεί δημοψήφισμα για την ενοποίηση των δύο χωρών.

Αλλά πόσο εφικτή είναι μια τέτοια επιλογή;

Ο Βρετανός καθηγητής στη Σχολή Οικονομικών του Λονδίνου και ειδικός στις εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια, ο James-Ker Lindsay, ανέφερε ορισμένα επιχειρήματα που θα μπορούσαν ενδεχομένως να δυσκολευτούν να υλοποιήσουν μια τέτοια ιδέα.

Η Lindsay αρχικά λέει ότι μια τέτοια ιδέα φαίνεται να απολαμβάνει πολλή λαϊκή υποστήριξη, ωστόσο λέει ότι στις πρόσφατες μετρήσεις που έγιναν, τόσο στο Κοσσυφοπέδιο όσο και στην Αλβανία, παρατηρείται μείωση σε εκείνους που υποστηρίζουν την ένωση των δύο χωρών.

Στη συνέχεια, ο Βρετανός καθηγητής προσθέτει το ερώτημα πώς θα λειτουργήσει η ένωση. Στη συνέχεια, τα Τίρανα θα κατευθύνουν όλες τις επίσημες πολιτικές ή θα είναι ένα είδος ομοσπονδίας ή συνομοσπονδίας.

"Αυτό πρέπει να ειπωθεί", πρόσθεσε ο Lindsay.

Επιπλέον, οι Βρετανοί αναφέρουν το Σύνταγμα της Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου, το οποίο ορίζει ότι το Κοσσυφοπέδιο δεν προτίθεται να προσχωρήσει σε κανένα άλλο κράτος. Ωστόσο, ο Lindsay λέει ότι το Σύνταγμα μπορεί να αλλάξει.

Ωστόσο, λέει ότι είναι πολύ δύσκολο να γίνει κάτι τέτοιο όταν είναι γνωστό ότι για την τροποποίηση του Συντάγματος, τα 2/3 των 10 Σέρβων βουλευτών στη Συνέλευση της Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου πρέπει να ψηφίσουν «υπέρ».

"Ένα τέτοιο πράγμα φαίνεται εντελώς αδύνατο", λέει ο καθηγητής του LSSE.

Ωστόσο, ο Lindsay λέει ότι ακόμη και αν βρεθούν στη Συνέλευση του Κοσσυφοπεδίου ορισμένες ψήφοι για την ψηφοφορία για τις Συνταγματικές αλλαγές, μια πιθανή ένωση μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Αλβανίας θα παράγει αλυσιδωτό αποτέλεσμα στα Δυτικά Βαλκάνια. Εκτός από το γεγονός ότι θα υπήρχαν αιτήματα για ενοποίηση από τους Αλβανούς στη Βόρεια Μακεδονία, λέει ότι αργότερα θα υπήρχαν αιτήματα από τους Σέρβους για να κάνουν το ίδιο.

Ο Βρετανός καθηγητής λέει τελικά ότι κάτι τέτοιο φαίνεται αδύνατο να πραγματοποιηθεί στο εγγύς μέλλον, καθώς θα υπάρξει μεγάλη αντίθεση από διεθνείς που δεν επιθυμούν περαιτέρω αλλαγές στα σύνορα στα Βαλκάνια. 

ΕΛΙΑΜΕΠ: Θα γίνει τουρκική εισβολή στο Καστελόριζο!

SManalysis





Αδιανόητες δηλώσεις από τον Θάνο Βερέμη του ΕΛΙΑΜΕΠ, που ξεπέρασε κάθε όριο ενδοτισμού. Δηλώσεις που είναι σαφές ότι έγιναν στο πλαίσιο της προσπάθειας των γνωστών κύκλων να τρομάξουν τον ελληνικό λαό και να τον σύρουν σε αποδοχή ατιμωτικών συμφωνιών.

Ο κ. καθηγητής δεν δίστασε να προβλέψει, δημοσίως, ότι στο άμεσο μέλλον η Τουρκία θα επιτεθεί και όχι μόνο θα καταλάβει ελληνικά νησιά -και συγκεκριμένα το Καστελλόριζο-, αλλά θα βάλει και σε στρατόπεδα συγκέντρωσης τους κατοίκους του, σύμφωνα με την εφημερίδα Δημοκρατία.

Από ό,τι φαίνεται οι απόστολοι του μαρασμού έχουν βαλθεί να μας πείσουν ότι είναι αδύνατον να αντισταθούμε στην Τουρκία και η χώρα μας το μόνο που μπορεί να κάνει είναι το να ζητά δεξιά κι αριστερά «βοήθεια» για να γλιτώσει τα χειρότερα. Υπονοώντας έτσι ότι θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στο να κάνουμε αυτά που θα μας ζητούν αυτοί στους οποίους απευθυνόμαστε για βοήθεια. Ακόμα και εάν αυτό περιλαμβάνει το να χάσουμε κάποια τετραγωνικά χιλιόμετρα θάλασσας, προκειμένου -όπως θα πουν- να μη χαθεί… ούτε μια ζωή και φυσικά, ούτε ένα νησί.

Είναι απορίας άξιον, πάντως, πώς αυτοί οι οποίοι ομνύουν στον διάλογο έχουν βαλθεί να μας πείσουν πως η Τουρκία είναι πανίσχυρη! Δεν καταλαβαίνουν πως ο διάλογος γίνεται μεταξύ ίσων και όχι όταν ο ένας θεωρεί πως θα κερδίσει ότι και να γίνει κι ο άλλος έχει προεξοφλήσει την ήττα του;

Οι -επαναλαμβάνουμε- αδιανόητες δηλώσεις του ομότιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών και φυσικά προεξέχοντος μέλους του ΕΛΙΑΜΕΠ έγιναν κατά τη διάρκεια διαδικτυακού συνεδρίου που διοργάνωσε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, με τίτλο «Πώς θα μειώσουμε τις συγκρούσεις στην ανατολική Μεσόγειο» και είχε ως σαφή στόχο να καμφθεί το φρόνημα του ελληνικού λαού.

Τι αναφέρει ο Θ.Βερέμης
«Έχω την εντύπωση, χωρίς να είμαι βέβαιος, ότι ο κ. Ερντογάν είναι διατεθειμένος να κάνει κάποια απονενοημένη ενέργεια» ήταν μία από τις πρώτες φράσεις του κ. Βερέμη, που άφησε παγωμένους όσους τον άκουγαν. Απέδωσε, μάλιστα, τη διάθεση του Ερντογάν στο γεγονός ότι «ο ίδιος, αν χάσει τις επόμενες εκλογές, κινδυνεύει ακόμα και με φυλάκιση», συμπληρώνοντας ότι «γι’ αυτό είναι διατεθειμένος να υποβάλει την Τουρκία σε τεράστιες περιπέτειες και προβλήματα».

«Δηλαδή, αν κάνει την απονενοημένη ενέργεια, και η απονενοημένη ενέργεια θα είναι μια επίθεση εναντίον του Καστελόριζου, γιατί αυτό είναι το κυριότερο στοιχείο που τον απασχολεί και απασχολεί και τους στρατιωτικούς του, θα υποστεί πολλά και διάφορα» τόνισε και συνέχισε να υποσκάπτει την εθνική στρατηγική της χώρας, λέγοντας ότι «είναι βέβαιο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα τον υποβάλλουν σε πολλά εμπάργκο», αλλά υπονόησε σαφώς ότι η Ευρώπη δεν θα κάνει και πολλά πράγματα, αφού, όπως είπε, «ίσως και η Ευρώπη να τον στριμώξει, επιτέλους».

Μάλιστα, ο κ. Βερέμης προσδιόρισε χρονικά τη στιγμή κατά την οποία θα μας επιτεθεί η Τουρκία, λέγοντας ότι θα έσπευδε να το κάνει τώρα αυτό και όχι αργότερα, διότι πρέπει να γίνει «πριν από την παραλαβή των Rafale και στη συνέχεια την ανάπλαση της αεροπορίας μας, που είναι και το κύριο μέτωπο ενός πολέμου με τη γείτονα χώρα», γιατί τότε «τα πράγματα θα δυσκολέψουν και το κόστος θα είναι πολύ μεγαλύτερο».

Με δεδομένο ότι οι παραλαβές των Rafale θα αρχίσουν μέσα στον χρόνο, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, είναι σαφές ότι ο κ. Βερέμης προέβλεψε μια σχεδόν άμεση επίθεση της Τουρκίας κατά της χώρας μας.

Ο κ. Βερέμης, μάλιστα, προέβλεψε «μια ενέργεια που θα καταλάβει το νησί μας», λέγοντας ότι τον απασχολεί «να μη χάσουμε ζωές Ελλήνων που θα υπερασπιστούν την ακεραιότητα της χώρας και επίσης να μη χάσουμε το νησί αυτό, το οποίο μπορεί κάλλιστα να γίνει μια απόβαση 50.000 στρατιωτών και να το καταλάβουν, να βάλουν τον πληθυσμό σε ένα στρατόπεδο συγκεντρώσεως και να πούνε μετά ‘α, αυτό είναι δικό μας, διότι έτσι’».

Παρά το ότι προέβλεψε ότι μια τέτοια επίθεση θα ήταν καταστροφική και για την Τουρκία, περιόρισε σε οικονομικό επίπεδο τις ζημίες στη γείτονα, δίνοντας με τον τρόπο αυτό σαφή περιγραφή του ποιος θα ήταν ο χαμένος και ο κερδισμένος σε αυτή τη σύγκρουση.

Πρέπει να θυμόμαστε με την ευκαιρία αυτή ότι το ΕΛΙΑΜΕΠ το 2001 ήρθε στα Τίρανα και έκανε έρευνες για την Εθνική Αιτία της Βόρειας Ηπείρου, υπήρχαν περίπου 20 δημοσιογράφοι και διπλωμάτες, στο τέλος αποφασίστηκε: Η Βόρεια Ήπειρος είναι αναπόσπαστο τμήμα της Αλβανικής επικράτειας και Η Ελλάδα δεν θα συμπεριληφθεί ...

 

Βορειοηπειρώτης που καταδικάστηκε για πρόκληση μίσους: «Θέλουν να ξεριζώσουν το ελληνικό στοιχείο»

SManalysis





ΚΟΣΜΟΣ
07:27 27.02.2021

Από Λάμπρος Ζαχαρής

Αναταραχή επικρατεί στην ελληνική εθνική μειονότητα στη γειτονική Αλβανία μετά την καταδίκη ενός Έλληνα ο οποίος μίλησε στο Sputnik. Ποιές είναι οι επόμενες κινήσεις του, ποιοι τον διώκουν.

Ήταν 12 Μαΐου 2018, όταν στο χωριό Βουλιαράτες Αργυροκάστρου, πραγματοποιούνταν οι εορτασμοί της 104ης Επετείου Αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου από κατοίκους της ελληνικής εθνικής μειονότητας. Τότε, ο Μόντης Κολίλας εκφώνησε τον πανηγυρικό λόγο της ημέρας. 

Πρόκειται για έναν ελεύθερο επαγγελματία που γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Χειμάρρα ενώ σήμερα κατοικεί στη Γλυφάδα, όμως ασχολείται ενεργά με τα κοινά και τις υποθέσεις της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία.


Προειδοποίηση ΥΠΕΞ σε Αλβανία: Αναμένουμε προστασία για το περιουσιακό της μειονότητας
Τότε δεν φανταζόταν ότι πριν από λίγες ημέρες θα καταδικαζόταν, αφού θα κρινόταν ένοχος από το αλβανικό δικαστήριο για τρεις κατηγορίες.

«Πρόκληση μίσους και ταραχών, διάδοση αντισυνταγματικών κειμένων και οργάνωση και συμμετοχή σε παράνομες συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια», γράφει το κατηγορητήριο.

Ο αλβανικός τύπος, όπως υποστηρίζει o ομογενής, διέδωσε ότι καταδικάστηκε για 8,5 χρόνια φυλάκιση. 


Οργή για την καταδίκη Έλληνα της Αλβανίας: «Θέλουν να φιμώσουν τον Ελληνισμό της Βορείου Ηπείρου»
«Όμως αυτό πρόκειται περί διαρροής των αλβανικών ΜΜΕ. Στην πραγματικότητα δεν γνωρίζω την απόφαση καθότι δεν έχει καθαρογραφεί και δεν ήμουν παρών ούτε εγώ ούτε ο δικηγόρος μου κατά την εκδίκασή της». 

Ωστόσο η φημολογούμενη καταδίκη βρίσκεται ακόμα σε πρωτόδικο βαθμό, ενώ η ποινή θα τελεσιδικήσει αν υπάρξει καταδικαστική απόφαση και από το αλβανικό Εφετείο. Σε κάθε περίπτωση θα ασκήσει έφεση.

Όπως αναφέρει, όλες οι κατηγορίες που του προσάπτουν είναι ψευδείς και κατασκευασμένες και δεν διστάζει να υψώσει τα εθνικά σύμβολα της Ελλάδας στη γείτονα στις επετείους. 


Κομισιόν για μειονότητα στην Αλβανία: Παρακολουθούμε στενά τις προετοιμασίες της απογραφής
«Δεν επιθυμώ να προκαλέσω κάποιον αλλά να τιμήσω την ιστορία και την καταγωγή μου. Ούτε εγώ ούτε κανένας άλλος βορειοηπειρώτης έχει σχέση με ακραία στοιχεία. Πάντα αγωνιζόμαστε πολιτισμένα για τα δικαιώματά μας». 

Κάθε χρόνο κατά τον μήνα Μάιο βρίσκεται μαζί με άλλους Έλληνες και τιμά την Βόρεια Ήπειρο, όπως έκανε και τότε. 

Όπως περιγράφει, το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας υπογράφηκε το 1914 και αναγνωρίστηκε η αυτονομία της Βορείου Ηπείρου μαζί με μια σειρά δικαιωμάτων για τον τοπικό πληθυσμό.


Η ελληνική μειονότητα της Αλβανίας αντιδρά στην αφαίρεση δίγλωσσων πινακίδων
«Η συμφωνία περί αυτόνομου - αυτοδιοίκητου ισχύει αλλά δεν εφαρμόζεται. Αυτή τη συμφωνία τιμούμε».

Όσο για το βιβλίο που κατηγορείται ότι διέδωσε μας αναφέρει ότι πρόκειται για το βιβλίο του καθηγητή Ιωάννη Παπαφλωράτου αναφορικά με το 1914, αποσπάσματα του οποίου διάβασε στο πλαίσιο εκδήλωσης.

Ποιοι τον διώκουν
Όπως υποστηρίζει η καταπίεση των Ελλήνων στην Αλβανία δεν έχει σταματήσει από το 1914 που ιδρύθηκε το σύγχρονο αλβανικό κράτος.

Μεγάλωσε στην Αλβανία του Χότζα όπου δεν επιτρεπόταν να ακούγονται τα ελληνικά.


«Τα ληξιαρχεία δεν έδιναν σε πολλούς τα ελληνικά ονόματα. Μετά την πτώση του κομμουνισμού τα πράγματα για τους Έλληνες δυσκόλεψαν. Το καθεστώς του Χότζα σεβόταν τις ιδιοκτησίες των Ελλήνων κάτι που δεν ισχύει με το σημερινό αλβανικό κράτος. Εδώ και δύο χρόνια όταν οι Αλβανοί άνοιξαν το περιουσιακό ζήτημα είχαν ως στόχο να διώξουν το ελληνικό στοιχείο. Είναι οι ίδιοι που με διώκουν. Δεν επιθυμούν αυτούς που δραστηριοποιούνται υπέρ του ελληνικού στοιχείου».

Η συγγένεια του και τα μνημόσυνα που δεν άρεσαν στους Αλβανούς
Ο Μόντης Κολίλας είναι συγγενής του Αριστοτέλη Γκούμα που το 2010 είχε δολοφονηθεί από Αλβανούς στη Χειμάρρα προκαλώντας «αναταράξεις» εντός της ελληνικής μειονότητας.

Σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες ο θάνατός του Γκούμα προήλθε ύστερα από λογομαχία στο κατάστημα του θύματος, όταν οι τρεις δράστες απαίτησαν να σταματήσει να μιλάει ελληνικά στην επιχείρησή του, ενώ ο Γκούμας αρνήθηκε. Μετά από λίγη ώρα, ως εκδίκηση, οι Αλβανοί δράστες οδήγησαν το όχημά τους πάνω από το σώμα του θύματος και τον καταπλάκωσαν τουλάχιστον τρεις φορές προκειμένου να σιγουρέψουν το θάνατό του.


Τι ζητά η ελληνική εθνική μειονότητα της Αλβανίας: Αυτά είναι τα δύο βασικά της προβλήματα
Η δολοφονία προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση στην ελληνική κοινότητα στην Βόρεια Ήπειρο, με διαδηλώσεις διαμαρτυρίας και κλείσιμο οδικών αρτηριών στην περιοχή.

«Κάθε Αύγουστο πραγματοποιούσαμε οικογενειακό μνημόσυνο. Παράλληλα τιμούσαμε και Έλληνες εθνικούς ήρωες. Αυτό δεν άρεσε καθόλου στους Αλβανούς. Μας σταματούσαν στα σύνορα και μας πήγαιναν για ανάκριση. Από το 2013 και μετά με σταματούν για έλεγχο. Πολύ πιθανό να ήταν η αντιτρομοκρατική. Είναι τρομοκράτης αυτός που κάνει εκδηλώσεις μνήμης»;

Δύο μέρες πριν το θάνατο του Κατσίφα, τον πήγαν πάλι για ανάκριση.

«Τους ρώτησα αν κατηγορούμαι για κάτι και μου είπαν όχι. Ήθελαν να μάθουν για την εκδήλωσή μας. Το μόνο που ήθελα ήταν να παρευρεθώ στην εκδήλωση για τα οστά που βρέθηκαν στην Κλεισούρα. Κάθε καλοκαίρι μαζευόμαστε στη Χειμάρρα. Μου έχουν κάνει παρατήρηση επειδή μιλάω ελληνικά. Αυτό συνέβη και σε άλλους φίλους. Όμως δεν πρόκειται να απαρνηθούμε τη γλώσσα μας».

Ένταση και επεισόδια στα Σκόπια: Διαδήλωση Αλβανών μετά την προσευχή των μουσουλμάνων.

SManalysis






Αλβανοί εθνικιστές εναντίον Σκοπιανών αστυνομικών, στη διάρκεια διαδήλωσης στα Σκόπια. EPA, 


Ένταση και μικροεπεισόδια σημειώθηκαν το απόγευμα της Παρασκευής στα Σκόπια κατά την διαδήλωση περίπου 2.000 Αλβανών, η οποία πραγματοποιήθηκε ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τις καταδίκες Αλβανών σχετικά με την υπόθεση της δολοφονίας πέντε Σλαβομακεδόνων στη λίμνη Σμίλκοβο έξω από τα Σκόπια, που σημειώθηκε στις 12 Απριλίου 2012.

Η συγκέντρωση ξεκίνησε λίγο μετά το μεσημέρι και αμέσως μετά την προσευχή των μουσουλμάνων της Παρασκευής, από την αλβανόφωνη περιοχή Τσάιρ των Σκοπίων, με αρχική κατεύθυνση το δικαστικό μέγαρο των Σκοπίων.

Ωστόσο, ισχυρός αστυνομικός κλοιός εμπόδισε τους διαδηλωτές να φθάσουν στο δικαστικό μέγαρο, με αποτέλεσμα κάποιοι από αυτούς να πετάξουν πέτρες και να επιτεθούν στους αστυνομικούς. Η αστυνομία απάντησε με δακρυγόνα και με χειροβομβίδες κρότου-λάμψης, αποθώντας τους πίσω στο σημείο από το οποίο ξεκίνησαν.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι κατά τη διάρκεια των επεισοδίων με τους διαδηλωτές τραυματίστηκαν ελαφρά επτά αστυνομικοί, ενώ έγιναν και οχτώ προσαγωγές διαδηλωτών.

Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα υπέρ του UÇK και της «Μεγάλης Αλβανίας» και ζήτησαν την αποφυλάκιση των καταδικασθέντων ομοεθνών τους και τη διεξαγωγή νέας έρευνας για την πενταπλή δολοφονία του 2012, με τη συμμετοχή σε αυτή εμπειρογνωμόνων από χώρες της Ε.Ε.

Σημειώνεται ότι την περασμένη Τρίτη, δικαστήριο των Σκοπίων επέβαλε ποινή ισόβιας κάθειρξης σε τρεις κατηγορούμενους Αλβανούς για την πενταπλή δολοφονία στη λίμνη Σμίλκοβο, ενώ δύο άλλοι κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης 15 και 9 ετών αντίστοιχα.

Η δολοφονία αυτή πέντε πολιτών σλαβικής καταγωγής είχε σημειωθεί την Μ. Πέμπτη, 12 Απριλίου 2012 και είχε προκαλέσει σοβαρές διεθνοτικές εντάσεις, στη μικρή βαλκανική χώρα, όπου οι σχέσεις μεταξύ των δύο πολυπληθέστερων εθνοτικών ομάδων της, Σλάβων και Αλβανών χαρακτηρίζονται από καχυποψία και οποιαδήποτε επεισόδιο δύναται να τις οδηγήσει σε ανάφλεξη.

Πληροφορίες από:
ΑΠΕ-ΜΠΕ του ανταποκριτή μας N. Φραγκόπουλου

Albanian President Vetoes Extension of Airport Concession Contract

SManalysis



From: Exit Staff 

President Ilir Meta has vetoed the extension of the Mother Theresa Airport concession by 13 years, for the benefit of the Kastrati company.

In a press statement on Wednesday, Meta said the extension done through a law in parliament amounted to “legislative corruption”, as it violated all legal and procedural requirements, and was tailored to the beneficiary.

In December, the sale of the concession from a Chinese company to Albanian Kastrati was completed. Shortly after, Minister of Infrastructure Belina Balluku said that the first she heard of it was in the media.

A couple of weeks later, the government proposed extending the concession for 13 years, from its initial 22 years. This was done in return for Kastrati pledging to invest around EUR 100 million in the airport including a new runway and terminal and reduced passenger fares.

The law passed in parliament earlier this month.

The President argued that the Government approved the draft law on January 27, and on the same day submitted it to the Parliament, where a meeting of parliamentary groups leaders was called and convened to include it for a vote in the next session. All in one day.

The agreement between the government and Kastrati included in the draft law was signed one day before. Meta argued that reviewing the agreement and submitting it to the parliament in one day is against procedures.

He further stated that extending the contract six years before it ends and without an open and competitive bid is illegal, as it violates the right to free and fair competition for other companies.

Given the short time between the purchase of the concession by Kastrati and the extension of the contracts, the President raised questions whether the two had agreed for the extension before the purchase.

Meta claimed that the government has not replied to his request for a complete history of the process of writing the draft law. 

He added that the law prohibits the government from awarding concession contracts four months before elections.  

Finally, the President claimed that one of the items in agreement between the government and Kastrati, which has not been published, authorizes the company to use its stocks as collateral for loans. This, Meta argued, poses a risk for the operation of the country’s only international airport in case of insolvency.

The law will return to Parliament, which may decide to pass it in a second and final vote.

Albania Breaks Pledge to Ensure Diaspora Can Vote in Election

SManalysis


Fjori Sinoruka

Tirana BIRN February 25, 202116:34

The authorities look set to renege on their promise to ensure almost 1.2 million Albanians living abroad can vote in legislative elections – with a complete register of diaspora voters nowhere in sight.


Polling station in Tirana, Albania, 2019. Photo: EPA-EFE/MALTON DIBRA

With the deadline to set up a register of diaspora voters about to expire next week, Albania has missed its chance to ensure around 1.2 million Albanians living abroad can vote in the next general election, which is due in April.

Changes to the electoral code approved in July last year as part of a wider agreement between the parties foresaw giving Albanians living abroad the right to vote in elections without having to travel back home.

But delays in the adoption of various bylaws and the failure to create a registers of voters in the diaspora mean this is unlikely to be realized.

The final deadline by law to create the diaspora register expires on March 5.

The Election Commissioner at the Central Election Commission, Ilirjan Celibashi, on Thursday admitted the process had hit snags.

“Regarding voting from abroad, unfortunately the process continues to be still without a concrete result,” he said, adding that in theory there is still a chance for another 3,400 Albanians living outside Albania – and who have registered with a government portal declaring their permanent residence – to vote.

Under the electoral code, Albanians registered as permanent resident outside the country have a right to vote in parliamentary elections.

The criterion is registration of permanent residence in the National Registry of Civil Status and to request external voting documentation from the Central Election Commission.

According the Institute of Statistics in 2020, about 1.68 million Albanians live abroad, about 37 per cent of Albanians in total.

Of that 1.68 million, around 1.2 million could have the right to vote.

Around 3.6 million registered voters in the country will choose the 140-seat parliament on April 25.

On January 4, four months before the vote, the Central Election Commission proposed two ways for emigrants to register their addresses through a government portal.

But the public reaction of a group, Diaspora for a Free Albania, on the registration of citizens living outside Albania, has complained of “a deep lack of communication and inter-institutional coordination for the implementation of technical steps, which enable the realization of this constitutional right”.

It drew attention to a lack of voting modality (by mail, email or at diplomatic missions) as well as a lack of diaspora voting guarantee infrastructure.

Experts and diaspora representatives told BIRN they agreed the process had been slow, and the political will to carry it out has been lacking.

“The reasons are mainly technical but also concern a clear lack of political will of the big parties,” Bledar Milaqi, a representative for Diaspora for a Free Albania said.

Listing the problems to BIRN, he mentioned: “lack of concrete deadlines by the CEC to implement the process; the list of normative acts needing approval; [lack of] information about the voting model and counting of votes; and lack of security elements and a proper strategy to realize this constitutional right”. He also stressed the need to adopt certain bylaws before the problems can be addressed.

“The diaspora vote is independent, uncontrollable, it is an oppositional and critical vote – and it also brings a new spirit,” Milaqi noted.

Afrim Krasniqi, head of the Albanian Institute for Political Studies, a think tank, said it was only to be expected that the issue of the diaspora vote would not be dealt with properly at this election.

“Electoral reform has not answered the question of how the diaspora should be represented in political life, or the state’s obligation, from 2018, to create a National Register of the Diaspora – or the technical and administrative measures needed for the CEC to operate outside Albanian territory,” he said.

In Albania’s internal environment, Krasniqi added, parties prefer to address voters who rely on state services, want jobs, receive social assistance or otherwise benefit from daily decisions of the executive.

“These make internal voters dependent on politics,” he told BIRN. He noted that diaspora voters do not depend on the government in the same way – adding that although parties may influence certain diaspora groups, they cannot control the way they vote.

Εντάχθηκε στους «ΕΛΛΗΝΕΣ» ο ηρωικός Χιμαριώτης που διώκεται από το καθεστώς Ράμα

SManalysis



Ο ηρωικός Χιμαριώτης που διώκεται από το αλβανικό καθεστώς, στο πλευρό του Ηλία Κασιδιάρη.

Ο Βορειοηπειρώτης αγωνιστής Μόντης Κολίλας, γαμπρός του εθνομάρτυρα Αριστοτέλη Γκούμα, που διώκεται απηνώς από το καθεστώς Ράμα, προσχώρησε επίσημα στους "ΈΛΛΗΝΕΣ για την Πατρίδα".


Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε σήμερα με τον Ηλία Κασιδιάρη μέσα από τις φυλακές Δομοκού, ο αδερφός μας Έλληνας της αδούλωτης Χιμάρας δήλωσε πως εντάσσεται ενεργά στον αγώνα μας για μία μεγάλη και ελεύθερη Ελλάδα που θα αγκαλιάσει σύσσωμο τον αλύτρωτο ελληνισμό. 



Χρήστος Παππάς, με Βόρειο Ηπειρώτες διαδήλωση, Αθήνα



Υπενθυμίζουμε ότι ο Μόντης Κολίλας καταδικάστηκε σε εξοντωτική ποινή κάθειρξης από τους Αλβανούς γιατί παραμένει Έλληνας και υπερασπίζεται με πάθος τα δικαιώματα των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην ελεύθερη Ελλάδα, καθώς αν επιστρέψει στα πάτρια εδάφη θα εγκλειστεί άμεσα σε αλβανικές φυλακές. 


Το ανθελληνικό καθεστώς Ράμα, συνομιλητής του Μητσοτάκη, αιτιολόγησε την παράνομη απόφασή του με το εξής γελοίο και αβάσιμο σκεπτικό: «Ο Μόντης Κολίλας συμμετείχε σε νόμιμη ανοικτή εκδήλωση στο χωριό Βουλιαράτες με θέμα το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας».


Ηλία Κασιδιάρη με Βόρειο Ηπειρώτες διαδήλωση, Αθήνα 

Ας σημειωθεί ότι την συγκεκριμένη εκδήλωση μαγνητοσκοπούσε ο μεγάλος ήρωας και εθνομάρτυρας της Βορείου Ηπείρου Κωνσταντίνος Κατσίφας. 


Οι ΕΛΛΗΝΕΣ για την Πατρίδα έχουν ενώσει στις τάξεις τους όλους τους μαχόμενους πατριώτες και εθνικιστές στον κοινό αγώνα για την απελευθέρωση της Ελλάδος. Από το μεγάλο εθνικό μας προσκλητήριο, δεν λείπει πλέον κανείς. Οι παράνομες διώξεις και οι φυλακίσεις που μας επιβάλλουν οι εχθροί του Έθνους, μας κάνουν ακόμα πιο δυνατούς. Το κόμμα μας θα είναι πολύ σύντομα η μεγάλη εθνική και πολιτική δύναμη για την υπεράσπιση και τη σωτηρία του Ελληνισμού. 




Η Ανάλυση...


Και ενώ οι ποινές για προπαγάνδα εναντίον της Δημοκρατίας της Αλβανίας δεν έχουν τελειώσει, και ακόμα η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει λάβει απόφαση, στην περίπτωση της υπόθεσης Μόντης Κολίλας, φαίνεται ότι οι Βόρειοι Ηπειρώτες τοποθετούνται στα εθνικιστικά ρεύματα στην Ελλάδα, γιατί διώκονται στη χώρα τους από τις αλβανικές αρχές και ότι η κυβέρνηση των Αθηνών δεν τους φροντίζει, τα σπίτια και την περιουσία τους.

Αλλά ο Μόντης Κολίλας δεν είναι ο μόνος. Ο αδερφός του Βαγγέλι, εξακολουθεί να ισχύει με την ίδια κατηγορία, καταδικάστηκε σε 5 χρόνια και δεν παραβίασε στη Δημοκρατία της Αλβανίας, δηλαδή στη Χιμάρα. Εν τω μεταξύ, η συμμετοχή του με τα εθνικιστικά κόμματα φάσματος είναι δυνατή, καθώς σήμερα ο Μόντης Κολίλας και ο αδελφός του θεωρούνται από το εθνικιστικό φάσμα ως ήρωες της Χιμάρα και της Βόρειας Ηπείρου. Ακόμα χειρότερα, ενώ όλοι οι ακαδημαϊκοί πνευματικοί σύλλογοι, συμπεριλαμβανομένης της Ελληνικής Διεθνούς Ένωσης, και εκείνων της Βόρειας Ηπείρου,  στο Κοινοβούλιο ακόμη και από το Κόμμα Ελληνικής Λίζης, η επίσημη Αθήνα είναι σιωπηλή, ένας αόριστος συνδυασμός, αν θέλαμε να προσθέσουμε την Ομόνοια, η Αντιπροσωπεία της Αθήνας, παραμένει σιωπηλή.


                      Το Κώμα Ελληνική Λύση, έδωσε εντολή στο κυνοβόλιο για το θέμα Μόντης Κολίλας 


Ανακύπτει το ερώτημα: Ίσως είναι η ώρα των «ηρώων» και των δημοφιλών μύθων, τα σενάρια να αλλάζουν γρήγορα και οι δημοκρατικοί θεσμοί να σιωπούν και να επιστρέφουν στο παλιό μοντέλο, ενώ μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας, παραμένει ένα άλυτο σάντουιτς, οι Βόρειοι Ηπειρώτες, εάν συγκρίνουμε το μοντέλο του Κοσσυφοπεδίου Albin Kurti, που συγκεντρώθηκε γύρω του, μια ενεργητική γενιά, με πλατφόρμες της Ένωσης με την Αλβανία; Φυσικά, αυτό το μοντέλο θα μπορούσε να εκραγεί και στην Ελλάδα, όταν δεκάδες χιλιάδες οι Βόρειοι Ηπειρώτες, απειλούν να ψηφίσουν, και ακόμη και περίπου το 10% των εθνικιστών που εκπροσωπούν τη Χρυσή Αυγή θα μπορούσαν να κάνουν μια σημαντική ψήφο για να υπαγορεύσουν εκλογές στην Ελλάδα. 

Friday, February 26, 2021

Αυστηροποίηση των περιοριστικών μέτρων στην Κακαβιά ανακοίνωσε ο Χαρδαλιάς

SManalysis



 ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ  Newsroom  Friday, 26 February 2021



ΟΥφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε σήμερα την αυστηροποίηση των μέτρων σε όσους εισέλθουν στην Ελλάδα από την Κακαβιά .

Οι νέες προϋποθέσεις εισόδου στην Χώρα μέσω της Κακαβιάς είναι οι εξής:

-Το ο πλαφόν ατόμων που επιτρέπεται η είσοδος στην Ελλάδα ανά ημέρα από 750 από Κακαβιά μειώνεται στα 400 άτομα.

-Ωράριο λειτουργίας των συνόρων από 07.00 - 23.00 αλλάζει σε 07:00 – 19:00

-προσκόμιση αρνητικού τεστ εντός 72 ωρών

-Η 7ημερη καραντίνα για όσους περνούν στην Ελλάδα πλέον θα είναι 14ημερη

-συμπλήρωση PLF

-δειγματοληπτικός έλεγχος από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ

Τονίστηκε δε ότι σε περίπτωση που κάποιος εντοπιστεί θετικός στα rapid test που πραγματοποιείται κατά την διάρκεια εισόδου στα ελληνοαλβανικά σύνορα δεν θα του επιτρέπεται η είσοδος.

Tα παραπάνω μέτρα θα ισχύουν από την Δευτέρα 1 Μαρτίου 2021 στις 06:.00π.μ μέχρι την Δευτέρα 15 Μαρτίου στις 06:00π.μ. 

Αλβανία: Καταδίκασαν ομογενή επειδή μίλησε για τα δικαιώματα των Ελλήνων

SManalysis



Παναγιώτης Σαββίδης

26/02/2021, 11:35 8


Το δικαστήριο του Αργυροκάστρου καταδίκασε ερήμην τον ομογενή, με την κατηγορία «πρόκληση μίσους και ταραχών, διάδοση αντισυνταγματικών κειμένων και οργάνωση και συμμετοχή σε παράνομες συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια»
Έντονες αντιδράσεις προκαλεί η καταδίκη από αλβανικό δικαστήριο, του ομογενή Μόντη Κολίλα, αντιπροέδρου του σωματείου «Κίνηση για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου» (ΚΑΒΗ), που εντάσσεται στις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης Ράμα για εκφοβισμό των μελών της ελληνικής μειονότητας στη χώρα.

Ο κ. Κολίλας κατάγεται από την Χειμάρρα, διατηρεί και ελληνική ιθαγένεια, ενώ η σύζυγος του είναι αδερφή του Χειμαρριώτη Αριστοτέλη Γκούμα που το 2010 δολοφονήθηκε από αλβανούς εξτρεμιστές επειδή μιλούσε ελληνικά στην ιδιαίτερη πατρίδα του.

Το δικαστήριο του Αργυροκάστρου καταδίκασε ερήμην τον ομογενή, με την κατηγορία: «Πρόκληση μίσους και ταραχών, διάδοση αντισυνταγματικών κειμένων και οργάνωση και συμμετοχή σε παράνομες συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια».

Οι κατηγορίες ωστόσο αφορούν την παρουσία του σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 12 Μαΐου 2018, στο χωριό Βουλιαράτες Αργυροκάστρου, στο πλαίσιο εορτασμού της 104ης Επετείου Αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου, όπου και εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας.

Το «Πρωτόκολλο της Κέρκυρας», με βάση το οποίο προέκυψε καθεστώς αυτονομίας για τους Έλληνες της Βορείου Ηπείρου το 1914, αποτελεί διεθνή συμφωνία όπου οι Μεγάλες Δυνάμεις και η ίδια η Αλβανία υπέγραψαν, άσχετα εάν τα Τίρανα ουδέποτε τήρησαν.

Επίσης η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε χωριό της αναγνωρισμένης μειονοτικής ζώνης, όπου οι Έλληνες έχουν αναφαίρετο δικαίωμα να τιμούν τις εθνικές και ιστορικές τους επετείους ελεύθερα και ανεμπόδιστα.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε παρουσία των τοπικών αρχών του Δήμου Δρόπολης και της Κοινότητας Βουλιαρατών, ενώ νομικά καλυπτόταν από το Άρθρο 7 της Σύμβασης Πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Προστασία των Εθνικών Μειονοτήτων σύμφωνα με το οποίο: «Τα Μέρη θα επιληφθούν να εξασφαλίσουν σε κάθε πρόσωπο που ανήκει σε εθνική μειονότητα το σεβασμό του δικαιώματος στην ελευθερία της ειρηνικής συνάθροισης και στην ελευθερία του συνεταιρισμού, στην ελευθερία της έκφρασης και στην ελευθερία της σκέψης, της συνείδησης και της θρησκείας».

Να σημειωθεί πως οι κατήγοροι αλλά και το δικαστήριο που έλαβε την προκλητική απόφαση δεν έδωσαν κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει πως ο αντιπρόεδρος του ΚΑΒΗ προσέβαλε τα εθνικά σύμβολα της Αλβανίας.

Σε ανακοίνωσή της η ΚΑΒΗ αναφέρει: «Η εξέλιξη αυτή αποδεικνύει ότι η πολιτική και τα ευχολόγια όλων των ελληνικών κυβερνήσεων από το 1990 έως σήμερα, περί «ευρωπαϊκής προοπτικής της Αλβανίας», έχουν αποτύχει παταγωδώς. Καλούμε την Ελληνική Κυβέρνηση, την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Συμβούλιο της Ευρώπης, τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη και κάθε αρμόδιο φορέα να σταθούν έμπρακτα στο πλευρό του αγωνιστή για τα ανθρώπινα δικαιώματα των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου Μόντη Κολίλα καθώς και ολόκληρου του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού που δοκιμάζεται ξανά τα τελευταία χρόνια από την τακτική λευκής εθνοκάθαρσης που ασκεί εναντίον του ο αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η ανακοίνωση της «Ενωσης Χειμαρριωτών», που εδρεύει στην Αθήνα»: «Μετά από 30 χρόνια «Δημοκρατίας», δεν μπορούμε παρά να είμαστε σίγουροι πως η απόφαση αυτή δεν ξεφεύγει από την διαχρονική πλέον στρατηγική εκφοβισμού και καταπάτησης θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων με σκοπό την ήπια γενοκτονία του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού.

Η μόχλευση της φυλάκισης ως μέτρο εκφοβισμού δεν είναι πρωτοφανής για το αλβανικό κράτος. Ο σκοπός και τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν για την καταδίκη του Μ. Κολίλα, ταυτίζεται με την δίκη των 5 βουλευτών της Ομόνοιας το 1994 καθώς και με την καταδίκη των πέντε Χειμαρραίων το 2003 σε τριετή ποινή φυλάκισης με παρόμοιο κατηγορητήριο.

Προφανώς στα Τίρανα, βλέποντας ότι υπάρχουν ακόμη μέλη της ΕΕΜ που δραστηριοποιούνται στα κοινά, σκέφτηκαν πως η απόδοση σχεδόν τριπλάσιας ποινής, θα αυξήσει την αποτελεσματικότητά της ως μέσο εκφοβισμού και αποτροπής».

Μέχρι αυτή τη στιγμή, δε υπάρχει κάποια επίσημη αντίδραση για την καταδίκη του ομογενή, από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.


Greek Police Denies Golden Dawn Fugitive Christos Pappas Hiding in Serbia

SManalysis







by GCT

A Greek police spokesperson has brushed aside reports that a convicted fugitive, Christos Pappas, from the far-right Golden Dawn party, may be hiding out in a Serbian monastery.

“There is no specific information that he is in a Serbian monastery; this media report was probably based on the fact that there is an international warrant for him. But the warrant has been issued for a longer time, as is always the case for people who have been convicted and are escaping their sentence,” Theodoros Chronopoulos, from the Greek police said.

Various media outlets have recently published claims that Pappas, who has been on the run for four months, is hiding in Serbia.

The Greek TV channel Star reported on Tuesday that a European arrest warrant had been issued on for the notorious member of the neo-Nazi party, who has fled a prison sentence of 13 years for his role in the banned organisation.

According to the same report, police have been exploring specific monasteries in Serbia that are considered to have ties with Greek monasteries.

During the past months, the Greek police have focused on monasteries on Mt Athos, where Golden Dawn enjoyed – even after the party was banned – the support of fringe monks. Pappas was believed to have escaped justice dressed as a monk, and with a fake ID, in North Macedonia.

In Greece, questions have been raised about how Pappas, supposed to have been under surveillance by the Greek police during that time, managed to escape when his sentence was announced.

Pappas sat in the Greek parliament from 2012 to 2019 and was considered an important figure in Golden Dawn. He was second in the hierarchy after its lifelong leader Nikos Michaloliakos, who is now serving a jail sentence of 13 years.

In October 2013, following the murder of an anti-fascist rapper, Pavlos Fyssas, by a Golden Dawn member, the authorities raided the houses of the party leadership.

At Pappas’ house, in Ioannina, they found photos of him doing a Nazi salute in front of an image of Italian fascist leader Benito Mussolini and a video of his children in Nazi clothes being instructed on how to do the same salute.

They also found swastika flags, an SS flag and helmets with SS logos, as well as two handguns for which he didn’t have a license.

The murder of Pavlos Fyssas halted the rise of Golden Dawn, which briefly became the third largest party in Greece in 2015, after decades of remaining on the fringes of Greek political life.

Last October, in a trial that had lasted over five years, six former Golden Dawn MPs, including leader Michaloliakos and Ioannis Lagos, an MEP still serving in the European Parliament, were all sentenced to 13 years each for leading a criminal organisation.

Twelve more former MPs received sentences of between five and ten years and thirty-eight other members of Golden Dawn were convicted of membership of a criminal organisation, some for illegal possession of weapons and for disturbing the peace.

Thursday, February 25, 2021

Απίστευτη καταγγελία Βελόπουλου στη Βουλή: Nτροπή σας, δεν μιλάτε για τις ελληνικές μειονότητες στη Βόρειο Ήπειρο στα Σκόπια και τη Μεγάλη Ελλάδα στην Ιταλία

SManalysis




Δριμεία κριτική στους υπερασπιστές των μειονοτήτων που αδιαφορούν για τις ελληνικές μειονότητες…
Αποστομωτικός ήταν για ακόμα μία φορά ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος από το Βήμα της Βουλής.

O πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης πραγματοποίησε εκτεταμένη αναφορά για τη σήψη της Ελληνικής πολιτείας, των ιδανικών και των αξιών που έχουν γαλουχηθεί από την μεταπολίτευση και έπειτα στους θώκους της Ελλάδας, ενώ δριμεία κριτική άσκησε στους βουλευτές οι οποίοι ψάχνουν διακαώς μειονότητες προς… “υπεράσπιση” σε ολόκληρη την επικράτεια της Ελλάδας αδιαφορώντας για την Ελληνική μειονότητα στη Βόρειο Ήπειρο, την Ελληνική μειονότητα στα Σκόπια όπως επίσης και για την πολιτική πολιτισμική μειονότητα στη Μεγάλη Ελλάδα στην Ιταλία!

Συγκεκριμένα:

Φτιάξατε μια πολιτεία εθνικά λοβοτομημένη και ξεπεσμένη, δίχως αγωγή, δίχως σεβασμό στα ιδανικά και τις αξίες. Οι Βουλευτές σας ψάχνουν για μειονότητες σε όλη τη χώρα, και την ίδια ώρα δεν τολμάτε να μιλήσετε για την ελληνική μειόνοτητα στη Βόρειο Ήπειρο. Ούτε για την ελληνική μειονότητα στα Σκόπια, για την οποία είχε μιλήσει και ο ίδιος ο Γκλιγκόρωφ. Φτιάξατε μια πολιτεία σε πλήρη σήψη, που νοιάζεται μόνο για την εξουσία και την καρέκλα. Δεν φτιάξατε μια πολιτεία που να υπηρετεί τον λαο, την πατρίδα, το έθνος, τα ιδανικά και τις αξίες. Μια πολιτεία δίχως καλλιέργεια κοινωνικής αλληλεγγύης, μια πολιτεία αναξιοκρατίας και κομματικών βολεψάκηδων, που ο ένας θέλει να «φάει» τον άλλον για την καρέκλα. Φτιάξατε μια κοινωνία χωρίς άριστους αλλά με αρεστούς.

Δυρράχιο: Ο αλβανικός στρατός παρέλαβε νέα δωρεά, δεκάδων Humvee από τις ΗΠΑ

SManalysis



Φεβρουάριος 25, 2021. 17:55. Ελλάδα.
Στο λιμάνι του Δυρραχίου έφθασε σήμερα μια νέα δωρεά από τον αμερικανικό προς τον αλβανικό στρατό.

Είκοσι εννέα οχήματα πολλαπλών χρήσεων υψηλής κινητικότητας (Humvee), προερχόμενα από τις Ηνωμένες Πολιτείες,  ξεφορτώθηκαν  στην αποβάθρα του Δυρραχίου, δώρο του αμερικανικού στρατού στην Αλβανία.  



Αυτή η βοήθεια έρχεται λίγους μήνες πριν από την έναρξη της μεγάλης στρατιωτικής στη χώρα άσκησης, όπου περίπου 6.000 Αμερικανοί στρατιώτες αναμένεται να φτάσουν στην Αλβανία.

Η αμερικανική πρεσβεία στα Τίρανα λέει ότι αυτά τα οχήματα «θα βοηθήσουν στην αύξηση της αλβανικής στρατιωτικής ετοιμότητας και της αλληλεπίδρασής της με το ΝΑΤΟ».

Diplomatic car belonging to North Macedonia burnt in Thessaloniki

SManalysis
North Macedonia consulate in Thessaloniki.

by PAUL ANTONOPOULOS

An incendiary attack against a car of the consular authorities of North Macedonia, which was parked in the center of Thessaloniki, is being investigated by police.

The perpetrators threw flammable material on the car and then set it on fire, causing material damage to its rear.

According to AMPE, the incident occurred at 05:30 in the morning and the Fire Service were called to the spot.

The preliminary investigation was undertaken by the State Security of Thessaloniki.

Vučić: If you thought so - you were wrong

SManalysis





President Aleksandar Vučić met today with the newly elected Serbian Patriarch Porfirije.

SOURCE: B92, TANJUG WEDNESDAY, FEBRUARY 24, 2021 | 16:30

The meeting started at 2.30 p.m., in the building of the General Secretariat of the President of the Republic. The meeting was also attended by the Minister of Foreign Affairs, Nikola Selaković.

The former Metropolitan of Zagreb and Ljubljana, Porfirije, was elected patriarch on Thursday, February 18, and was enthroned a day later in the Cathedral Church in Belgrade.

This is the first official meeting between the president and the new Serbian patriarch, with whom Vučić met in the Patriarchate, after the enthronement.



"I speak first because it is known who has the final say," Vučić began his address.

He says that he informed the patriarch about the situation in Kosovo. They discussed how to preserve peace and stability, as well as how to help the people of Kosovo, especially in an economic aspect. "I think there is understanding on that issue. I am grateful that he had the patience to listen," Vucic explains.

He adds that the position of our people and the Church in the region was discussed. "The state, as much as it helps other religious communities, will help even more and more strongly to rebuild temples and shrines wherever the SPC operates, both in the country and in the diaspora, especially in the environment where temples are endangered by war," the president explained.

"When the state and the Church strive for the same goal, when they set common goals and work and fight together - Serbia will be the first in Europe," says the president. He believes that cooperation will be in the interest of the entire Serbian people, and he announced that their meetings will be common in the future. Vučić expressed satisfaction that he could learn a lot from Patriarch Porfirije today.

"When you talk to him, you feel hugely ashamed that you can't reach his knowledge and dignity," he noted. Vučić announced that the state is ready to help, and will build an entire park in front of the Temple of Saint Sava.

"Not only the first, but we will also take care of the more expensive second phase in order to complete the construction of the largest Orthodox church in the world. We have many ideas in which together we can invest money in places where Serbs suffered. I think that our relationship will be in the interest of the entire Serbian nation", Vucic emphasized.

He expressed confidence that future meetings will become regular, and that he will always welcome a meeting with the patriarch in the belief that they can jointly do a lot for our people.

Οι Βόρειοι Ηπειρώτες, να μην περιμένουνε από το ουρανού, να κυριαρχήσουν στην επικράτειά τους

SManalysis









Σταυρη Μάρκο 
Δημόζιογράφος 

Δεν είναι ούτε το 1914, ούτε το 1946, ούτε το 1991, ούτε το 1997, όταν ήταν το τέλος του "ονείρου τους", σήμερα οι βόρειοι Ηπειρώτες είναι διχασμένοι, δεν έχουν σχέση με την πολιτική και των δύο πλευρών, της Αλβανίας και της Ελλάδας, περιφρονούνται και χωρίς εξουσία, υπέστη στις φυλακές της δικτατορίας από την Αλβανία επειδή καταδικάστηκαν ως Έλληνες και αντιμετωπίστηκαν χωρίς αξιοπρέπεια από την Ελλάδα, ότι κρίθηκαν ως Αλβανοί.

Οι Βόρειοι Ηπειρώτες, είναι μια ελληνική γεννήτρια κοινότητα, με τα πόδια τους στην Ελλάδα, και οι ρίζες τους στην Αλβανία, στη Βόρεια Ήπειρο, ένας όρος που ούτε η Αλβανία ούτε η επίσημη Ελλάδα αναφέρεται, αποτελούν έναν συμπαγή πληθυσμό 320 χιλιάδων κατοίκων, και με δικαίωμα ψήφου, 200 χιλιάδες. Η Αλβανία, το 1991, τους απέσυρε από τον κατάλογο των πολιτικών κομμάτων, καθώς αποτελούσαν εθνοτικά κόμματα, αυτή ήταν η επιθυμία της Αθήνας, οι Έλληνες, να ενταχθούν στα αλβανικά πολιτικά κόμματα. Αλλά διοργάνωσαν ένα πολιτικο κόμμα, και το κάλεσαν για Ελευθερίες και Ανθρώπινα Δικαιώματα, ως σύνολο, άφησαν λοιπόν τους Έλληνες να υπάρχουν στη Βόρεια Ήπειρο, αλλά να μην πεθάνουν.

Αλλά ας επιστρέψουμε στην πραγματικότητα. Σε τρεις ημέρες, συνέβησαν τα ακόλουθα: 1. Επανάσταση των βόρειων Ηπειρωτών, μετά την επισήμανση ότι η ασθένεια των covid, οι Αλβανοί φέρνουν στα Ιωάννινα, από τον Νομάρχη των Ιωαννίνων. 2. Ψηφίστηκε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, δύο νόμοι, ο νόμος της Διασποράς και το δικαίωμα εμβολιασμού. 3. Ένας εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης φτάνει επειγόντως στα Τίρανα, λίγες μέρες πριν κλείσει η διαδικασία εγγραφής του κόμματος στα Τίρανα. 

Θυμάστε το ξέσπασμα των βόρειων Ηπειρωτών εναντίον του Νομάρχη των Ιωαννίνων, τον οποίο ονόμασε Αλβανυς, τους Έλληνες της Βόρειας Ηπείρου που νοσηλεύονται επειγόντως στο Δημόσιο Νοσοκομείο Ιωαννίνων και είναι η αιτία που έχει αυξήσει τον αριθμό των ασθενών? Από την άλλη πλευρά, είδαν τα Αλβανικά Δικαστήρια τι κάνουν με εκφραστές Ελλήνων πατριωτών, οι οποίοι καταδίκασαν τον Μόντη Κολίλας? Το κίνημα φαίνεται να είναι συντονισμένο, τόσο από τα Τίρανα όσο και από την Αθήνα !!! ή αφήστε κάποιο να μας αποδείξει το αντίθετο.......

Εδώ και επόμενο, αυτές τις μέρες ο νόμος για τη διασπορά και τις μειονότητες αναμένεται να ψηφιστεί από το κοινοβούλιο στην Ελλάδα. Οι Έλληνες της Βόρειας Ηπείρου δεν επωφελούνται από τον εμβολιασμό και τους εξισώνουν με τους Έλληνες της Αιγύπτου, καθώς φροντίζονται μόνο από το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών. Δεν επωφελούνται καν από την ψηφοφορία για τη διασπορά, επειδή ζουν στην Αλβανία, μια χώρα που θα εισέλθει στην Ευρώπη, λέει ο υπουργός Ντέντια. 

Και για να μαλακώσουν τον θυμό των βόρειων Ηπειρωτών, έστειλαν δύο ασθενοφόρα για να ταυτοποιήσουν τους ασθενείς με covid-19, στην περιοχή της ελληνικής μειονότητας (που δεν λένε ποτέ στη Βόρεια Ήπειρο), μια ενέργεια χωρίς αξιοπρέπεια καθόλου, όταν σκεφτείτε ότι από αυτό, ο Υπουργός Εξωτερικών, προκειμένου να φροντίσει τις δεκάδες χιλιάδες αιτούντες άσυλο εντός της Ελλάδας, στους οποίους παρέχονται επίσης γρήγορα ελληνικά διαβατήρια, χρησιμοποιεί τέλος 500 εκατομμυρίων ευρώ, και ταυτόχρονα αφήνει τα αδέρφια τους στο λάσπη στη Βόρεια Ήπειρο?

Και όπως το κερασάκι στην τούρτα, όπως πάντα, την παραμονή των εκλογών, η Αθήνα στέλνει στα Τίρανα, έναν μυστικό εκπρόσωπο, για να μιλήσει για την ελληνική μειονότητα, και αναφέρει την ένταξη στην ΕΕ, μια διαδικασία που έχει κλείσει και δεν έχει ανοίξει, η Γαλλία βέτο στα Βαλκάνια. Όμως η αποστολή δεν είναι μυστικό, γιατί είναι γνωστό για το οποίο γίνεται λόγος με τη φωνή, απαιτείται όπως πάντα ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ, Ευάγγελος Ντουλς, να εισέλθει στο Κοινοβούλιο, ακόμη και να εισέλθει ψηφίζοντας από τα μέλη της Τσαμουρίας με τον οποίο βρίσκεται σε συνασπισμό, και τελειώνει, μια συνάντηση όπως πάντα, με τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο, ο οποίος, αφού έλαβε το αλβανικό διαβατήριο, δεν φροντίζει την ελληνική περιουσία και έδαφος.

Εν ολίγοις, η πατρίδα μας, όπου οι γονείς και οι παππούδες μας, μεγάλωσαν διατηρώντας και υπερασπίζοντας με τα δόντια τους το έδαφος και τις εκκλησίες τους, είτε σε φυλακές είτε σκοτώθηκαν από πόλεμο και δικτατορία, αφέθηκαν να εξομοιωθούν από μουσουλμάνους Αλβανούς, και για αυτό στην πραγματικότητα , δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η αναγέννηση της πίστης, της εκκλησίας, της περιουσίας, του εδάφους, της ιστορίας, του πολιτισμού, της γλώσσας και της ορθοδοξίας, να αφήσουμε στα χέρια των άλλων, εμείς, πρέπει να καταλάβουμε ότι ήρθε η ώρα να οργανωθούμε και να προστατεύουμε με αξιοπρέπεια το μέλλον των παιδιών μας. 

Wednesday, February 24, 2021

Statement by the Foreign Affairs Minister of the Republic of Serbia, Nikola Selakovic

SManalysis



Minister Selakovic condemns EP urging five states to recognize the self-proclaimed Kosovo as a flagrant deviation from the former political practice of Brussels

SOURCE: B92 WEDNESDAY, FEBRUARY 24, 2021 | 17:35

The Draft Report of the European Parliament, adopted by its Committee on Foreign Affairs, in an inadmissible and inappropriate way, calls on EU states that have not recognized the unilaterally declared independence of our southern province to change their opinion.

The European Union, although most of its members recognize the self-proclaimed "Kosovo", has been trying for years, as the umbrella political entity, to at least formally maintain its position of status neutrality, and the call of the European Parliament Rapporteur Viola von Cramon on a group of five states to recognize the self-proclaimed "Kosovo" is a flagrant deviation from the previous political practice of Brussels.

I remind you that the EU-facilitated dialogue between Belgrade and Pristina is carried out respecting the principle of status neutrality, and that this is a precondition for reaching any lasting and sustainable solutions.

I believe that, to put it mildly, it is undiplomatic and unhelpful for the negotiation process between Belgrade and Pristina, that the Committee on Foreign Affairs of the European Parliament allowed the personal lobbying initiative of Ms. Viola von Cramon to turn into something that should be an official document of an EU institution.

I expect the EU institutions to give a chance to the dialogue between Belgrade and Pristina by remaining on the position of status neutrality, and not to be a part of the problem, but a part of the solution when it comes to stabilization of the situation in the Western Balkans.

Σε μοναστήρι στη Σερβία αναζητούν τον Χρήστο Παππά

SManalysis


Από MeaCulpa Newsroom -24/02/2021 08:29



Χρήστος Παππάς, Χρυσή Αυγή

Βγήκε κρυφά από τη χώρα μας και τώρα κρύβεται κάπου στη Σερβία
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Χρήστος Παππάς, πέρασε τα σύνορα προς τα Σκόπια με ψεύτικα στοιχεία ταυτότητας και μάλιστα ντυμένος καλόγερος. Γι’ αυτό και τους τελευταίους μήνες, είχε αφήσει μούσι.

Στα ίχνη του καταζητούμενου υπαρχηγού της Χρυσής Αυγής Χρήστου Παππά, βρίσκονται τις τελευταίες ώρες οι Ελληνικές Διωκτικές Αρχές.

Φαίνεται ότι ο Χρήστος Παππάς, από τον περασμένο Οκτώβρη, όταν καταδικάστηκε σε 13 χρόνια φυλάκιση, κατάφερε και βγήκε κρυφά από τη χώρα μας και τώρα κρύβεται κάπου στη Σερβία.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδόθηκαν στο STAR, οι έρευνες έχουν επικεντρωθεί σε κάποια μοναστήρια στη Σερβία, που έχουν στενές σχέσεις με Έλληνες μοναχούς παλαιοημερολογίτες, που ζουν σε γνωστό μοναστήρι, εδώ στη χώρα μας.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Χρήστος Παππάς, πέρασε τα σύνορα προς τα Σκόπια με ψεύτικα στοιχεία ταυτότητας και μάλιστα ντυμένος καλόγερος. Γι’ αυτό και τους τελευταίους μήνες, είχε αφήσει μούσι.

Για να μπορέσει να μπει στο ρόλο του μοναχού και να μην δώσει στόχο. Τα ίχνη του φαίνεται ότι εντοπίστηκαν. Εκδόθηκε Ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης και όλα δείχνουν ότι σύντομα θα συλληφθεί και θα εκδοθεί στη χώρα μας για να εκτίσει την ποινή του. 

Ωστόσο, στην απόκρυψη του Χριστού Παπά, ενδέχεται να υπάρχουν ξένες υπηρεσίες πληροφοριών, οι οποίες τον έχουν φυλάξει, λόγω της επιρροής του, στους Έλληνες εθνικιστές, γεγονός που καθιστά πιο δύσκολη τη σύλληψη από τις ελληνικές αρχές.

Όπως είναι γνωστό, οι ηγέτες του υπερεθνικιστικού κόμματος Χρυσής Αυγής δικάστηκαν και καταδικάστηκαν από δικαστήριο στην Αθήνα, λόγω του θυμού του αριστερού μαρξιστικού κινήματος στην Ελλάδα, υποστηρικτών του Συρίζα, στον οποίο σκοτώθηκε ένας τραγουδιστής. 

Ωστόσο, πολλοί αναλυτές εκτός Ελλάδας λένε ότι έχουν ληφθεί μέτρα για την απομόνωση των εθνικιστών ηγετών για τον μετριασμό ενός υπερεθνικιστικού κλίματος, το οποίο θα μπορούσε να συνδεθεί με τις περιφερειακές εξελίξεις, ειδικά στις σχέσεις με την Τουρκία, αλλά και λόγω της εκλογικής ψηφοφορίας. 

Ποια πρέπει να είναι η ελληνική απάντηση; Οι ανύπαρκτες μειονότητες και η απάντηση της Ιστορίας

SManalysis



FILE PHOTO: Παλαιότερο στιγμιότυπο από επεισόδια που σημειώθηκαν μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών σε συλλαλητήριο ενάντια στη Συμφωνία των Πρεσπών, έξω από το κτίριο της Βουλής στο Σύνταγμα, Αθήνα, Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2019.

 ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

 24/02/2021




Του KΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΧΟΛΕΒΑ

Κατά καιρούς οι Βαλκάνιοι γείτονες αρέσκονται να ανακινούν μειονοτικά ζητήματα εις βάρος του Ελληνισμού. Πρόκειται για μη- οντότητες και όχι για μειονότητες, αλλά η ανακίνηση αποκαλύπτει την ανθεκτικότητα των βαλκανικών εθνικισμών.

Αυτούς τους εθνικισμούς αποθράσυνε η εθνικώς επιζήμια Συμφωνία των Πρεσπών, με την οποία η Ελλάδα αναγνώρισε τα κατασκευάσματα του κομμουνιστικού καθεστώτος του Τίτο.

Θυμίζω, λοιπόν, ότι προ ολίγων ημερών ο Πρόεδρος των Σκοπίων Στέβο Πενταρόφσκι δήλωσε ότι η χώρα του δεν λησμονεί τη «μακεδονική» μειονότητα στην Ελλάδα. Οι Σκοπιανοί πολιτικοί επιλέγουν να αγνοούν την ιστορία και χαρακτηρίζουν ως μειονότητα εκείνους τους κατοίκους της Βορείου Ελλάδος, οι οποίοι, παράλληλα με τα ελληνικά, ομιλούν στο σπίτι τους μία ελληνοσλαβική διάλεκτο.

Ας μάθει ο κ. Πενταρόφσκι ότι αυτοί οι «μειξίγλωσσοι» Έλληνες έδωσαν τα πάντα υπέρ του Ελληνισμού και κατά την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και κατά τη διάρκεια του Μακεδονικού Αγώνος (1903-1908).
Τον Νοέμβριο του 2020 η Ρουμανική Γερουσία ενέκρινε νόμο, με τον οποίο γίνεται προσπάθεια προσεγγίσεως των Βλαχοφώνων Ελλήνων της Αλβανίας. Γενικότερα καλούνται να λάβουν ρουμανική υπηκοότητα οι πολίτες των Βαλκανικών χωρών που ομιλούν τη βλαχική διάλεκτο.

Η φίλη Ρουμανία παίζει με τις λέξεις. Οι Βλαχόφωνοι ονομάσθηκαν Αρμάνοι από το όνομα Ρωμανία της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και όχι από το όνομα Ρουμανία, το οποίο είναι πολύ νεώτερο και αφορά ένα κράτος που δημιουργήθηκε το 1862.

Το ΒΗΜΑ της Κυριακής (14.2.2021) μάς ενημερώνει ότι κάποιοι κύκλοι επιχειρούν να ανακινήσουν ζήτημα βλαχικής μειονότητας μέσα στην Ελλάδα. Η τελευταία απόπειρα έγινε κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Η Φασιστική Ιταλία προσπάθησε να προσεταιρισθεί του Βλαχοφώνους της Θεσσαλίας και της Πίνδου, επειδή το βλαχικό ιδίωμα είναι λατινογενές.

Ελάχιστοι υπέκυψαν στις πιέσεις, τις απειλές και τις φυλακίσεις. Η συντριπτική πλειοψηφία των Βλαχοφώνων Ελλήνων αντέδρασαν και διαφύλαξαν την ελληνική τους ταυτότητα. Την περιπέτεια αυτή καταγράφει ο αείμνηστος πολιτικός Ευάγγελος Αβέρωφ- Τοσίτσας στο ιστορικό μυθιστόρημα «Η φωνή της γης».

Βλέπουμε επίσης την αυξανόμενη επιθετικότητα των Τσάμηδων της Αλβανίας, απογόνων των συνεργατών των Ιταλών και Γερμανών κατακτητών κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το κόμμα τους υπέγραψε συμφωνία με το Δημοκρατικό Κόμμα του Λουζλίμ Μπάσα.

Ο Πρόεδρός τους Ιντρίζι, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, είπε ότι το ζήτημα της «Τσαμουριάς» (εννοεί τη Θεσπρωτία) δεν υπήρχε σε καμμία συμμετοχή του κόμματός του στα δύο κυρίαρχα κόμματα της Αλβανίας. Αυτό γίνεται για πρώτη φορά, τώρα που θα συνεργασθεί με το Δημοκρατικό Κόμμα του Μπάσα, όπως μεταδίδει ο ιστότοπος echedoros-a.gr.
Η ελληνική απάντηση πρέπει να είναι ψύχραιμη και αποτελεσματική.

Να αξιοποιήσουμε τις απογραφές πληθυσμού που θα πραγματοποιηθούν εντός του έτους στην Αλβανία και στα Σκόπια και να ζητήσουμε την αντικειμενική καταγραφή των ελληνικής καταγωγής πολιτών.

Να υπενθυμίσουμε ότι η Ελλάδα επιθυμεί την ειρηνική συνύπαρξη με όλους τους γείτονες, αλλά θα ασκήσει όλα τα νόμιμα δικαιώματά της για να προστατεύσει την εθνική ταυτότητα του Ελληνισμού της Βορείου Ηπείρου.

Με την ευκαιρία των εορτασμών για τα διακόσια χρόνια της Ελληνικής Επαναστάσεως να αναδείξουμε εντός και εκτός Ελλάδος τη συμμετοχή των Μακεδόνων, των Βλαχοφώνων και των Βορειοηπειρωτών στον πανεθνικό αγώνα για την Ελευθερία.

*Ο Κωνσταντίνος Χολέβας είναι Πολιτικός Επιστήμων. Δημοσιεύθηκε στa ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

US Names Albanian Judge as Anti-Corruption ‘Champion’

SManalysis


Gjergj Erebara

Tirana BIRN February 23, 202118:03

The US State Department included Albanian judge Adrian Dvorani in a list of 12 “anti-corruption champions” around the world, praising him for reducing political and criminal influence on the country’s justice system.

Judge Adrian Dvorani. Photo: Gjergj Erebara/BIRN
The US State Department announced on Tuesday that Adrian Dvorani, a former High Court judge in Albania, has been named on its list of 12 people around the world who have distinguished themselves by fighting corruption.

“Judge Dvorani developed mechanisms to reduce political and criminal influence in the justice system, steps that contributed to the EU’s decision in March to open negotiations for Albania’s accession,” the State Department said in a statement.

Dvorani, 55, graduated from the University of Tirana in 1988 and worked as a prosecutor in the last years of Communist rule.

He worked as adviser to the Prime Minister in 1998 and 1999 and at the Ministry of Justice until 2015, when he was appointed to the High Court by President Alfred Moisiu.

He was one of the two members of the High Court who survived a vetting process introduced by Albania to purge its justice system of corrupt or inept officials.

However, over the last several years, Dvorani has been attacked by the main opposition party as a puppet of the government and President Ilir Meta filled charges against him for abuse of power.

Prime Minister Edi Rama hailed his nomination as an anti-corruption champion in a Twitter post, claiming that Dvorani “resisted evil”.

Meta’s office hit back through spokesperson Tedi Blushi, who wrote on Facebook that Albanians will vote “against you [Rama], oligarchs, and corrupt diplomats” in parliamentary elections on April 25.

The US State Department used the list of ‘champions’ to promote what it said is President Joe Biden’s anti-corruption agenda.

“Around the world, corruption threatens security and stability, hinders economic growth, undermines democracy and human rights, destroys trust in public institutions, facilitates transnational crime, and siphons away public and private resources,” the State Department said.

“The Biden Administration recognises that we will only be successful in combating these issues by working in concert with committed partners, including courageous individuals who champion anti-corruption efforts and countries working to fulfil their commitments to international anti-corruption standards,” it added. 

Σοβαρές κατηγορίες εναντίον των Τιράνων, από την IHA: Η Αλβανία πραγματοποιεί εθνοκάθαρση στη Βόρεια Ήπειρο

SManalysis



Ο μεγαλύτερος πνευματικός και ακαδημαϊκός κύκλος στον κόσμο, με έδρα το Ντελαγουέρ των ΗΠΑ, απευθύνεται στην ελληνική κυβέρνηση να στρέψει αμέσως τα μάτια της από την Αλβανία, η οποία με τις φασιστικές μεθόδους του δικτάτορα Χότζα, επιδεινώνει την επιβίωση και την ύπαρξη των Ελλήνων στη Βόρεια Ήπειρο. καλεί την αλβανική κυβέρνηση να σταματήσει τη στρατηγική εθνοκάθαρσης εναντίον των Ελλήνων στη Βόρεια Ήπειρο

Αυτή είναι η πιο σοβαρή κατηγορία εναντίον της Αλβανίας, από το 1996, όταν η Παν-Ηπειρωτική Ομοσπονδία των ΗΠΑ, έθεσε στη Γερουσία των ΗΠΑ, την Παραβίαση των Ελευθεριών και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ελλήνων στη Βόρεια Ήπειρο της Αλβανίας, μετά την απόφαση των Αμερικανών Επιτροπή Ελσίνκι, σχετικά με την επιδεινωμένη κατάσταση της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία 



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΙΗΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΟΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟ

February 23, 2021 Capt. E.N.Rigos 
International Hellenic Association (IHA)


23 Φεβρουαρίου 2021

Το International Hellenic Association, ένας μη κερδοσκοπικός, μη κυβερνητικός και μη κομματικός οργανισμός με έδρα το Delaware των Ηνωμένων Πολιτειών και 4.000 περίπου μέλη Ακαδημαϊκού επιπέδου σε ολόκληρο τον κόσμο, εκφράζει την έντονη αποδοκιμασία και τον αποτροπιασμό του για την επαναλαμβανόμενη εφαρμογή φασιστικών πρακτικών εθνοκάθαρσης των Αλβανικών αρχών εναντίον του εναπομείναντος ελληνισμού της Βορείου Ηπείρου.

Τελευταίο κρούσμα η (ερήμην) καταδίκη, από Αλβανικό δικαστήριο του Αργυρόκαστρου, σε φυλάκιση 8 ετών και 6 μηνών του Αντιπροέδρου της Κίνησης για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου και διακεκριμένου ακτιβιστή για τα ανθρώπινα δικαιώματα της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας Μόντη Κολίλα.

Η αιτιολογία της «καταδίκης» ταυτίζεται απόλυτα με τις αθρόες καταδίκες Κούρδων πολιτών και πολιτικών στην Τουρκία, στρατηγικό εταίρο της Αλβανίας και διακηρυγμένο μέντορα της στην εφαρμογή πολιτικών εθνοκάθαρσης: «Πρόκληση μίσους και ταραχών, διάδοση αντισυνταγματικών κειμένων, οργάνωση και συμμετοχή σε παράνομες συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια».

Οι συνεχιζόμενες «πρακτικές» εθνοκάθαρσης της Αλβανικής κυβέρνησης με ύπουλες δολοφονίες επιλεγμένων Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου (όπως το 2018 ο Κωνσταντίνος Κατσίφας επειδή συμμετείχε στον εορτασμό της ελληνικής εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου ή  το 2010 ο Αριστοτέλης Γκούμας επειδή μιλούσε ελληνικά στην πατρίδα του την Χιμάρα), οι  προκλητικές αποφάσεις της αλά-τούρκα κατευθυνόμενης Αλβανικής «δικαιοσύνης» καθώς και πολλές άλλες μεθοδεύσεις της Αλβανικής κυβέρνησης εναντίον της ζωής και της περιουσίας του ελληνισμού της Β. Ηπείρου, θέτουν αξεπέραστα εμπόδια στην Ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας και την οδηγούν πίσω, στις πιο σκοτεινές εποχές της διακυβέρνησης Εμβέρ Χότζα με την συνεχή εφαρμογή  ακραία φασιστικών πρακτικών.  
Κάνουμε έκκληση στην Ελληνική Κυβέρνηση να καταγγείλει επίσημα τις απαράδεκτες πολιτικές εθνοκάθαρσης της Αλβανικής κυβέρνησης σε όλα τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Συμβουλίου της Ευρώπης, του Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη και να παρέχει την αναγκαία νομική υποστήριξη στην δικαίωση του Μόντη Κολίλα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Για το

International Hellenic Association



Μια μικρή αλλά σημαντική μνήμη, η IHA κατηγόρησε την κυβέρνηση του Σάλι Μπερίσα, το 2013.

Έτσι, ασχολούμαστε με την εθνική στρατηγική του αλβανικού κράτους, η οποία επαληθεύεται με όλες τις κυβερνήσεις και τα πολιτικά κόμματα, τα μέσα ενημέρωσης, το κοινοβούλιο, τον εισαγγελέα, τη δικαιοσύνη, την εδαφική διαίρεση, τον τρόμο, τον εκβιασμό, τις συλλήψεις, τη φυλάκιση, τη δολοφονία κ.λπ. και όχι ενός κόμματος που είναι στην εξουσία.


Το INTERNATIONAL HELLENIC ASSOCIATION (IHA) είναι ένας μη κερδοσκοπικός, μη κυβερνητικός, μη κομματικός φορέας με έδρα το Delaware των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (Federal ID: 501(c)(3) 32-0478390).

Οι σκοποί του ΙΗΑ εστιάζουν στην υποστήριξη της Ελλάδος και του Ελληνισμού σε εθνικά και πολιτιστικά θέματα μέσω πολλών και ανεξάρτητων επιτροπών οι οποίες δραστηριοποιούνται σε διαφορετικούς τομείς, με διαφορετικούς συντονιστές και μέλη, υπό την άμεση εποπτεία του Προέδρου και του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΗΑ. 

Τα διάφορα μέλη του ΙΗΑ προέρχονται κυρίως από την Πανεπιστημιακή κοινότητα και από διάφορες κατηγορίες προσωπικοτήτων (πρώην πρέσβεις, ανώτατοι στρατιωτικοί, συγγραφείς κ.α.π.). Το σύνολο των μελών του ΙΗΑ ανέρχεται σε 4.000 περίπου. Τα μέλη του ΙΗΑ βρίσκονται διασκορπισμένα τόσο στην Ελλάδα όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο. 

Monday, February 22, 2021

Blue Homeland theorist: Greece is expanding at the expense of Turkey, implementing the Megali Idea

SManalysis



New provocative statements against Greece were made by the former head of the Turkish General Staff of the main theorist of the Blue Homeland theory, Cihat Yaycı, during an interview with CNN Türk.

The so-called “theoretician” of Ankara’s failed “Blue Homeland” project to steal Greek maritime space, provocatively argued that Greece is constantly expanding at the expense of Turkey, talking about the “Megali Idea” (Great Idea).

Blue Homeland theorist: Greece is expanding at the expense of Turkey, implementing the Megali Idea 1
Erdoğan’s envisioned Blue Homeland that aims to steal Greek islands and maritime space.
Assisted by the journalist’s questions, the head of the Center for Naval and Strategic Studies at the University of Istanbul and the Blue Homeland theorist resorted to another expressive delusion against Greece.

Here are some excerpts from what Yaycı said, who is currently shaping not only public opinion in his country, but also Erdoğan’s policies in the Aegean and Eastern Mediterranean.

Blue Homeland theorist: Greece is expanding at the expense of Turkey, implementing the Megali Idea 2
Cihat Yayci and his failed Blue Homeland theory.
Yaycı stated:

“Greece is not a normal state, it has not been a normal state since its inception.”

“After the success of the Peloponnesian uprising, until today, with the help of the great powers, it expands its territories. And on whose territories did it expand – on Turkish soil.”

“Now Greece is making its 6th expansion.”

“Greece has an ideal called “the Megali Idea” and do not change their minds about it. Constantinople (Κωνσταντινούπολις, Turkish: İstanbul) to join Greece, all of Thrace to join Greece, western Anatolia to join Greece, Cyprus and all the Aegean islands to join Greece.”


“Did they take half of Thrace? They took it.”

Turk blue homeland

“Since 1954, with the Enosis (Union) plan, do they not want Cyprus to join Greece? They want.”

“There is no problem in the Aegean. In the Aegean there are the demands of Greece and we should not take Greece’s demands as an issue.”

“They are militarily equipping the islands because they threaten Turkey.”

Αλβανός ακαδημαϊκός Rexhep Qosja: Η ένωση Κοσσυφοπεδίου-Αλβανίας θα συμβεί, παρά τις φωνές κατά της

SManalysis




Τα κουδούνια που χτυπούν αδιάκοπα για τους Έλληνες της Βόρειας Ηπείρου, για τους οποίους, οι ελληνικές κυβερνήσεις, έχουν αγνοήσει τις εξελίξεις με τον παράγοντα Κοσσυφοπέδιο ή τη Βοσνία και, χειρότερα, η Τουρκικοποίηση της Αλβανίας από την Άγκυρα, είναι πάντα και γίνονται πιο ανησυχητικές. Η εστίαση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας μόνο στην Τουρκία έχει δημιουργήσει εγωκεντρικές γεωπολιτικές πολιορκίες, τις οποίες η ελληνική πολιτική αγνοεί εις βάρος των εθνικών στρατηγικών θεμάτων της Ελλάδας, όπως η πΓΔΜ και η βόρεια Ήπειρος. 

Ο ακαδημαϊκός Rexhep Qosja είπε ότι η Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο θα ενωθούν αργά ή γρήγορα, παρά τις φωνές κατά.

Σχολιάζοντας τις σχέσεις μεταξύ της Πρίστινα και των Τιράνων, ο Κόσγια είπε ότι οι τριβές που σημειώθηκαν δεν έχουν νόημα και έρχονται σε αντίθεση με τον προσανατολισμό του πρωθυπουργού του Κοσσυφοπεδίου, Άλμπιν Κούρτι.

"Οι τριβές, οι οποίες ήταν λίγο πιο έντονες μεταξύ του Ράμα και του Χαραντινάι, μου φαίνονται ακατανόητες, παράλογες και περίεργες. Είναι ένας λαός, δύο πολιτείες, μία γλώσσα, μία ιστορία, μία παράδοση, ένας πολιτισμός και ένα βαρύ ιστορικό παρελθόν. Τώρα, ευτυχώς, το τέλος του 20ου αιώνα και οι αρχές του 21ου αιώνα, ήταν μια ευκαιρία για τους Αλβανούς να το χρησιμοποιήσουν για πολλά πράγματα για να φέρουν πιο κοντά τις σχέσεις τους που θα οδηγήσουν προς μία κατεύθυνση, που είναι η ενοποίηση της Αλβανίας με το Κοσσυφοπέδιο.

Οι Γερμανοί ενωμένοι, οι οποίοι διαχωρίστηκαν από τις μεγάλες πολιτικές δυνάμεις, αλλά η Δυτική Γερμανία δεν αφαίρεσε ποτέ από το Σύνταγμα την ένωση με την Ανατολική Γερμανία. Αυτές οι περιστασιακές τριβές, οι οποίες ακόμη και μετατρέπονται σε προσβολές, είναι απαράδεκτες. Αυτά είναι επίσης αντίθετα με τον προσανατολισμό του Άλμπιν, αλλά ελπίζω ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί. Εδώ έχουμε διανοούμενους και ακαδημαϊκούς που έχουν γράψει: «Το Κοσσυφοπέδιο έσπασε το λαιμό δύο αυτοκρατοριών, της Οθωμανικής και της Αυστροουγγρικής, θα σπάσει και την Αλβανία», και αυτό έχει δημοσιευτεί.

Έχουμε διανοούμενους που πιστεύουν ότι πρέπει να δημιουργηθεί το έθνος του Κοσόβαρ. Έτσι, για να είμαι δύο Αλβανικά έθνη. Τι σημαίνει αυτό? Ποιος τους δίνει αυτό το δικαίωμα; Τι αντιπροσωπεύουν όσοι μιλούν έτσι ;! Ο αλβανικός λαός έχει διαιρεθεί βίαια και για 100 χρόνια οι φυλακές της Σερβίας και της Ελλάδας έχουν γεμίσει με Αλβανούς που ονειρεύτηκαν να ενώσουν με τη μητέρα τους χώρα, την Αλβανία.

Η Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο θα ενωθούν, διότι η ένωση αυτή είναι πρωτίστως προς το συμφέρον των Αλβανών. Πιστεύω ότι οι χώρες των Βαλκανίων, όταν καταλάβουν αυτό το έργο, θα το αποδεχτούν. "Το έχουν καλύτερα με ένα αλβανικό κράτος στην ΕΕ παρά με ένα", δήλωσε ο Qosja. 

Ομιλεί για “τουρκική ταυτότητα” η Άγκυρα με επιστολή στον ΟΗΕ

SManalysis



Η Αθήνα εξακολουθεί να αντιστέκεται στο να συνειδητοποιήσει ότι υπάρχει πολιορκία από την Τουρκία, όχι λόγω του Οθωμανισμού του Ερντογάν, αλλά πρώτα απ 'όλα οι επενδύσεις που πραγματοποιεί η Τουρκία στη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, είναι μια δυσάρεστη αντιπαράθεση για την Ελλάδα, η οποία ήδη θα πρέπει να δικαιολογήσει, το τελευταίο αίτημα της Τουρκίας, η μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη. Φαίνεται ότι στο ίδιο σενάριο, τα Τίρανα τρομοκρατούν τους Έλληνες στη Χιμάρα και σε όλες τις άλλες περιοχές που δεν αναγνωρίζονται από την αλβανική κυβέρνηση ως ελληνική μειονότητα. SManalysis

 22/02/2021



Προσπάθεια δημιουργίας λανθασμένων εντυπώσεων για την κατάσταση των δικαιωμάτων της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης με αιχμή την απαίτηση για αναγνώριση του όρου «τουρκικός» επιχειρείται και σε αρμόδια επιτροπή του ΟΗΕ, από παράγοντες που συνδέονται με την Άγκυρα, υπό τον μανδύα συγκεκριμένης ΜΚΟ.

Με επιστολή της στο Συμβούλιο Ανθρώπινων δικαιωμάτων του ΟΗΕ που συνεδριάζει από 22 Φεβρουαρίου μέχρι 19 Μαρτίου στην Ατζέντα τής προώθησης και προστασίας ανθρωπίνων και πολιτικών, οικονομικών, κοινωνικών και πολιτιστικών δικαιωμάτων, η γνωστή οργάνωση «Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τούρκων Δυτικής Θράκης» που έχει αναλάβει εργολαβικά τη στήριξή του τουρκισμού στη Θράκη, καταγγέλλει την Ελλάδα για το γεγονός ότι Ενώσεις και Σύλλογοι δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούν στον τίτλο τη λέξη «τουρκικός».

Καθώς έχουν υπάρξει αποφάσεις του ΕΔΑΔ που δεν αποδέχονται ότι η αναφορά στον τίτλο του όρου «τουρκικός» συνιστά κάποιου είδους απειλή για την Ελλάδα, η προηγούμενη κυβέρνηση με ειδική τροπολογία είχε προβλέψει την επανεξέταση από τα κατά τόπους Πρωτοδικεία των αιτήσεων που είχαν απορριφθεί, ενώ ορισμένες υποθέσεις έχουν φθάσει στον Άρειο Πάγο και άλλες οδεύουν προς επανεξέταση.
Η «ΕΟΤΔΘ» η οποία λειτουργεί πάντοτε στη γραμμή των τουρκικής πολιτικής για τη Θράκη, αγνοώντας προφανώς τον διαχωρισμό της εκτελεστικής από τη δικαστική εξουσία ζητά εκτός των άλλων από την κυβέρνηση της Ελλάδας να παρέμβει στον Άρειο Πάγο για να ορίσει νέα ημερομηνία εκδίκασης των υποθέσεων και ακόμη να νομοθετήσει ώστε να κατοχυρωθεί νομικά το δικαίωμα των Συλλόγων και των Ενώσεων να περιλαμβάνουν στον τίτλο τους τον όρο «τουρκικός» και έτσι να παρακαμφθούν οι αποφάσεις της Ελληνικής Δικαιοσύνης.

Στην Επιτροπής αυτή του ΟΗΕ, που η «ΕΟΤΔΘ» έχει καθεστώς συμβουλευτικής ΜΚΟ, θα δοθεί απάντηση στους ισχυρισμούς που αντανακλούν τις τουρκικές θέσεις, από τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη.

Όμως το θέμα της αναγνώρισης «τουρκικής εθνικής ταυτότητας» στη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, θα είναι συνεχώς στην επικαιρότητα καθώς έχει δοθεί προτεραιότητα όχι μόνο από τους ακραίους παράγοντες της μειονότητας αλλά και από την τουρκική εξωτερική πολιτική.

Και θα πρέπει να δοθούν πειστικές απαντήσεις και να εξηγηθεί διεθνώς ότι η τουρκική εμπλοκή, ο αναθεωρητισμός και η προσπάθεια έγερσης μειονοτικού ζητήματος σε διμερές επίπεδο με αλυτρωτικές βλέψεις είναι οι παράγοντες που δημιουργούν και προκαλούν τις επιφυλάξεις και την αρνητική στάση της Ελληνικής δικαιοσύνης για τη χρήση του όρου τουρκικός» στους τίτλους των Συλλόγων, τους οποίους θέλει να μετατρέψει σε «εργαλεία» άσκησης πολιτικής το τουρκικό κράτος.

Το κείμενο της γραπτής αναφοράς που δημοσιοποιήθηκε από τον ΟΗΕ στις 17 Φεβρουαρίου 2021 (A/HRC/46/NGO/17) είναι το εξής:
«Η παραβίαση της ελευθερίας του συνεταιρίζεσθαι λόγω της άρνησης καταχώρισης ενώσεων με τη λέξη «τουρκικός» στην Ελλάδα και της εκκρεμότητας εφαρμογής των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η αποτελεσματική συμμετοχή στις δημόσιες υποθέσεις περιλαμβάνει το δικαίωμα της ελευθερίας του συνεταιρίζεσθαι. Τα κράτη θα πρέπει να σέβονται τα δικαιώματα των προσώπων που ανήκουν σε εθνικές μειονότητες στην αποτελεσματική συμμετοχή στις δημόσιες υποθέσεις, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής σε υποθέσεις που σχετίζονται με την προστασία της ταυτότητας των εν λόγω μειονοτήτων. Η Ελλάδα αγνοεί προφανώς τη δέσμευσή της όσον αφορά το δικαίωμα στην ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι σε ενώσεις που έχουν συσταθεί από τα πρόσωπα που ανήκουν στην τουρκική κοινότητα στη Δυτική Θράκη.

Ως αυτόχθονη εθνική μειονοτική ομάδα, η Ελλάδα αναγνωρίζει μόνο τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη με βάση τη Συνθήκη της Λωζάνης του 1923 και αρνείται την ύπαρξη εθνικής τουρκικής μειονότητας. Δεν υπάρχουν επίσημες πληροφορίες στα τουρκικά στην περιοχή, επειδή η κυβέρνηση αναγνωρίζει μόνο μια θρησκευτική μειονότητα, με την επίσημη χρήση του όρου , μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη. Η εθνική τουρκική ταυτότητα της μειονότητας δεν αναγνωρίζεται και οι ενώσεις που φέρουν τη λέξη «τουρκικός» στους τίτλους τους διαλύθηκαν το 1986 και δεν καταχωρήθηκαν από τότε, αν και η τουρκική κοινότητα ήταν ενεργή με τις ενώσεις της που έφεραν τη λέξη τουρκικός για περίπου μισό αιώνα χωρίς εμπόδια.

Οι σύλλογοι των οποίων τα ονόματα περιλαμβάνουν τις λέξεις “Πομακοι” και “Ρομά” είναι εγγεγραμμένοι στην Ελλάδα, αλλά αυτοί με τη λέξη “Τουρκικός” στερούνται εγγραφής στα μητρώα . Δεν επιτρέπονται “τουρκικές” ενώσεις. Ωστόσο, ορισμένες Ενώσεις με τη λέξη “μειονότητα” στο όνομά τους δεν επιτράπηκαν με το επιχείρημα ότι αυτό συνεπάγεται εθνική τουρκική μειονότητα. Λόγω της μη αναγνώρισης της εθνικής τουρκικής ταυτότητας της μειονότητας στην περιοχή, η τουρκική γλώσσα δεν χρησιμοποιείται σε επίσημα έγγραφα, συμπεριλαμβανομένων επίσημων επιστολών στα υπάρχοντα τουρκοελληνικά δίγλωσσα μειονοτικά σχολεία στην επικοινωνία τους με τους μαθητές ή τις κυβερνητικές αρχές τους.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) διέταξε το 2007 και το 2008 ότι υπαρχει παραβίαση του δικαιώματος στην ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι (άρθρο 11) στις τρεις αιτήσεις της Bekir-Ousta και άλλων ομάδων υποθέσεων εναντίον της Ελλάδας που αφορούν παραβιάσεις του δικαιώματος στην ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι λόγω των αποφάσεων των εθνικών δικαστηρίων να μην καταχωρούν ενώσεις (Bekir-Ousta κ.λπ., και Emin κ.λπ.) και απόφαση που οδηγεί στη διάλυση μιας ένωσης (Τουρκική Ένωση Ξάνθης και άλλων) με την αιτιολογία ότι στόχος τους ήταν να προωθήσουν την ιδέα ύπαρξης εθνικής τουρκικής μειονότητας στην Ελλάδα.

Το Δικαστήριο υπενθύμισε ότι η ελληνική νομοθεσία (άρθρο 12 του Συντάγματος και άρθρο 81 του Αστικού Κώδικα) δεν καθιέρωσε σύστημα προληπτικού ελέγχου για τη σύσταση μη κερδοσκοπικών ενώσεων και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το προσαπτόμενο μέτρο ήταν δυσανάλογο προς τον επιδιωκόμενο στόχο. Από το 2008 και μετά, οι ελληνικές αρχές ενθάρρυναν τους αιτούντες να υποβάλουν αίτηση επανεξέτασης των υποχρεώσεών τους βάσει του άρθρου 758 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας ή να υποβάλουν νέες αιτήσεις βάσει του άρθρου 778 του ίδιου κώδικα.

Σύμφωνα με τις Αρχές , τα άρθρα 758 και 778 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας εισήγαγαν εξαιρέσεις από την αρχή του δεδικασμένου, δεδομένου ότι α) οι αποφάσεις που εκδόθηκαν στο πλαίσιο μη αμφισβητούμενης διαδικασίας θα ήταν πλέον δυνατές όταν θα ήταν δυνατόν να εξεταστούν νέα πραγματικά περιστατικά ή αλλαγή των όρων υπό τους οποίους εκδόθηκε η απόφαση και β) η υποβολή νέας αίτησης θα ήταν πλέον δυνατή όταν θα βασίζονταν σε νέα πραγματικά περιστατικά. Δεδομένου ότι ο νόμος 4491/2017 για την τροποποίηση του άρθρου 758 δεν είχε αναδρομική ισχύ, προστέθηκε μεταβατική διάταξη, με σκοπό να δοθεί η δυνατότητα στους προσφεύγοντες στις υπό κρίση υποθέσεις να ζητήσουν την επανεξέταση της υπόθεσης.

Ωστόσο, ο νόμος 4491/2017 εισήγαγε νέους περιορισμούς σύμφωνα με τους οποίους το παραδεκτό της εφαρμογής ανάκλησης ή τροποποίησης μετά από απόφαση του ΕΔΔΑ που θα εκδοθεί στο μέλλον υπόκειται στους όρους και τους περιορισμούς που προβλέπονται στις σχετικές διατάξεις σχετικά με την προστασία της εθνικής ασφάλειας, τη δημόσια τάξη, την πρόληψη του εγκλήματος, την προστασία της υγείας ή της ηθικής και την προστασία των δικαιωμάτων και των ελευθεριών των άλλων. Μετά την έκδοση του Ν. 4491/2017, το Εφετείο Θράκης έκρινε απαράδεκτη την αίτηση της Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης το 2018 και τις αιτήσεις των άλλων δύο προσφευγόντων το 2020 για την επανέναρξη της διαδικασίας και διέταξε να μην υπάρχει δυνατότητα επανέναρξης της διαδικασίας με το αιτιολογικό ότι οι προσφεύγοντες έχουν ήδη υποβάλει αιτήσεις, με παρόμοιο περιεχόμενο, με αίτημα επανέναρξης των υποθέσεων τους μετά την απόφαση του ΕΔΔΑ

Η μεταβατική διάταξη του νόμου 4491/2017 για την τροποποίηση του άρθρου 758 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας θεωρήθηκε από το δικαστήριο ότι εφαρμόζεται μόνο στις υποθέσεις για τις οποίες οι προσφεύγοντες είχαν υποβάλει αιτήσεις για εκ νεου άνοιγμα των υποθέσεων τους στο εσωτερικό ,σύμφωνα με την παλαιότερη έκδοση του άρθρου 758 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Μέχρι σήμερα, οι αιτήσεις των τριών ενώσεων δεν έχουν ακόμη επανεξεταστεί από τα εγχώρια δικαστήρια επί της ουσίας υπό το πρίσμα της νομολογίας του Δικαστηρίου δώδεκα έτη μετά τις αποφάσεις του ΕΔΔΑ.

Αναμένεται η έκβαση της διαδικασίας ενώπιον του Ακυρωτικού Δικαστηρίου για την Τουρκική Ένωση Ξάνθης μετά την εκδίκαση της 16ης Οκτωβρίου 2020. Και η ημερομηνία των ακροάσεων για τις υποθέσεις της Ένωσης Μειονοτικής Νεολαίας του Νομού Έβρου στο Ακυρωτικό Δικαστήριο έχει οριστεί για τις 18 Μαρτίου 2022. Η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις όσον αφορά την εφαρμογή των αποφάσεων του Δικαστηρίου σχετικά με αυτές τις υποθέσεις Bekir-Ousta από το 2008 και, ως εκ τούτου, αποφάσισε να επαναλάβει την εξέταση των υποθέσεων αυτών κατά την επανέναρξη της διαδικασίας βάσει του προαναφερθέντος νόμου που εγκρίθηκε τον Οκτώβριο του 2017.

Στην τελευταία απόφασή της του Σεπτεμβρίου 2020, η επιτροπή επισήμανε ότι οι «προσπάθειες των προσφευγόντων για την επανεξέταση των προσαπτομένων αποφάσεων καταχώρισης απορρίφθηκαν από τα εθνικά δικαστήρια για διαδικαστικούς λόγους τόσο πριν όσο και μετά την τροποποίηση του νόμου το 2017 (η οποία εισήγαγε νέα δυνατότητα στους αιτούντες να ζητήσουν την επανέναρξη της διαδικασίας)». Η Επιτροπή ζητεί από την Ελλάδα να της προσκομίσει πληροφορίες σχετικά με τα μέτρα που ελήφθησαν και ιδίως σχετικά με τα αποτελέσματα των εσωτερικών εργασιών το συντομότερο δυνατόν, με μια έκθεση προόδου έως τα τέλη Οκτωβρίου 2020, και αποφάσισε να επαναλάβει την εξέταση των υποθέσεων αυτών το αργότερο τον Μάρτιο του 2021. Υπάρχει άλλη μια άρνηση εγγραφής του νεοσυσταθέντος Πολιτιστικού Συλλόγου Τούρκων Γυναικών στο Νομό Ξάνθης.

Η αίτησή τους για καταχώριση απορρίφθηκε το 2017 με τελεσίδικη απόφαση του Ακυρωτικού Δικαστηρίου. Η ένωση αυτή υπέβαλε αίτηση στο ΕΔΔΑ στις 10 Ιουλίου 2018, το παραδεκτό αναμένεται από το Δικαστήριο του Στρασβούργου. Στην απόφαση των αντιπροσώπων των Υπουργών στις 25 Σεπτεμβρίου 2019, οι αντιπρόσωποι σημείωσαν με βαθιά λύπη ότι η εγγραφή άλλης ένωσης στην περιοχή της Θράκης απορρίφθηκε το 2017 με τελεσίδικη απόφαση του Ακυρωτικού Δικαστηρίου για λόγους που έχουν ήδη επικριθεί από το ΕΔΔΑ στις αποφάσεις του 2008 σχετικά με την παρούσα υπόθεση2 Το ψήφισμα 2358 (2021)3 σχετικά με την εφαρμογή των αποφάσεων του ΕΔΔΑ που εκδόθηκε από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης στις 26 Ιανουαρίου 2021 επισήμανε ότι Η Ελλάδα είναι μεταξύ των χωρών που έχουν τον μεγαλύτερο αριθμό μη εκτελεστών δικαστικών αποφάσεων ενώπιον της επιτροπής με διαρθρωτικά ή σύνθετα προβλήματα, ορισμένες από τις οποίες δεν έχουν επιλυθεί για πάνω από δέκα χρόνια, όπως συμβαίνει στην περίπτωση της ομάδας υποθέσεων Bekir-Ousta. Στην έκθεση που συνέταξε ο Κωνσταντίνος Ευσταθίου σχετικά με την εφαρμογή των αποφάσεων του ΕΔΔΑ , σημειώνεται ότι οι αποφάσεις σχετικά με τις παραβιάσεις του δικαιώματος στην ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι που απορρέουν από την άρνηση των ελληνικών αρχών να καταχωρίσουν ενώσεις που προωθούν την ιδέα της ύπαρξης εθνικής μειονότητας σε αντίθεση με τις θρησκευτικές μειονότητες που αναγνωρίζονται από τη Συνθήκη της Λωζάνης του 1923 (ομάδα Bekir-Ousta) παραμένουν ανεφαρμοστες για περισσότερα από έντεκα χρόνια.

Η έκθεση αναφέρεται στην απόφαση της Επιτροπής Υπουργών τον Σεπτέμβριο του 2019, στην οποία η Επιτροπή κάλεσε τις αρχές να λάβουν ταχέως όλα τα απαραίτητα ατομικά και γενικά μέτρα. 

Η Ομοσπονδία Τούρκων Δυτικής Θράκης στην Ευρώπη εξακολουθεί να ανησυχεί βαθύτατα για την μη έκδοση των τριών αποφάσεων της ομάδας υποθέσεων Bekir-Ousta. Το ζήτημα αυτό έχει πολιτικοποιηθεί πολύ με την πάροδο των ετών και έχει γίνει αντιληπτό ως ζήτημα εθνικής κυριαρχίας. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η μη εφαρμογή των αποφάσεων του Δικαστηρίου του Στρασβούργου οφείλεται σε βαθιά ριζωμένο πρόβλημα άρνησης της εθνικής τουρκικής ταυτότητας της μειονότητας στην περιοχή με την έλλειψη απαραίτητης πολιτικής βούλησης σε εθνικό επίπεδο και μπορεί να οφείλεται σε ανοικτή διαφωνία με την απόφαση του ΕΔΔΑ στο δικαστικό σώμα.

Επειδή οι ελληνικές αρχές δεν λαμβάνουν μέτρα όσον αφορά το εκ νέου άνοιγμα των τριών υποθέσεων της ομάδας Bekir-Ousta επί της ουσίας, καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να ζητήσει από το Ακυρωτικό Δικαστήριο να ορίσει νέες ημερομηνίες για τις ακροάσεις του 2021, σύμφωνα με την απόφαση της Επιτροπής Υπουργών τον Σεπτέμβριο του 2020. Λόγω του γεγονότος ότι δεν έχει σημειωθεί απτή πρόοδος σε αυτή την εντελώς αναποτελεσματική διαδικασία επανέναρξης της διαδικασίας σε αστικές υποθέσεις, καλούμε την Ελλάδα να λάβει νομοθετικά μέτρα για την αλλαγή της διαδικασίας καταχώρισης των ενώσεων υπό το πρίσμα των πορισμάτων του ΕΔΔΑ σε αυτή την ομάδα υποθέσεων».