Το βέτο της Ελλάδας που απευθύνεται στην Αλβανία για το άνοιγμα των Κεφαλαίων Ένταξης στην ΕΕ είναι ανεπαρκές, αφού η Αθήνα δεν παρακολουθεί σοβαρά τις εξελίξεις στη Χιμάρα, όπου ένας δήμαρχος που ηττημένος στις εκλογές αλλά εξακολουθεί να ασκεί τα καθήκοντά του σήμερα, μοιράζει κοινοτικές περιουσίες ελληνικά στη Χιμάρα για τη μαφία πελατεία του αλβανικού κράτους, και αντίθετα, δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον για την Υπόθεση Μπελέρι.
Σταύρη Μάρκο
Τις τελευταίες μέρες έχουμε να κάνουμε με εξελίξεις γεωπολιτικού χαρακτήρα, ιδιαίτερα μετά το ελληνικό βέτο που απευθύνθηκε στα Τίρανα και έγινε δεκτό από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Ράμα, ως κάτι σοβαρό και δύσκολο για τις προκλήσεις που περιμένουν την Αλβανία. Όμως στο έδαφος, στη Χιμάρα, τα πράγματα πάνε σαν «θαύμα» για τους ολιγάρχες και τους Αλβανούς που ενδιαφέρονται να ληστέψουν τις περιουσίες της Χιμάρας, μέσω της δημοτικής διοίκησης που λειτουργεί σαν να μην έχει συμβεί τίποτα σε αυτήν την περιοχή, ούτε δημοτικές εκλογές. ούτε αλλαγή εξουσίας, εμβάθυνση της διατάραξης των εθνοτικών ισορροπιών και διεξαγωγή Εθνοκάθαρσης με «νόμιμα μέσα».
Στο κριτικό βλέμμα των εξελίξεων της Υπόθεσης Μπελέρι, το Αλβανικό Κράτος αναφερόμαστε, όχι μόνο η κυβέρνηση Ράμα, έχει τεθεί σε λειτουργία ευρείας εθνικιστικής επέκτασης, που ενώνει όλους τους ανεξάρτητους θεσμούς, την Εισαγγελία, το Δικαστήριο, τα ΜΜΕ, η Αστυνομία κ.λπ., για έναν σκοπό, αυτόν της δημόσιας δίκης του Δημάρχου που ανακηρύχθηκε νικητής στη Χιμάρα, Φρέντι Μπελέρι, και στο βάθος προειδοποιεί την Ελλάδα ότι τα Τίρανα δεν μπορούν να κάνουν καμία παραχώρηση για τη Χιμάρα ή τη Βόρεια Ήπειρο. , ωστόσο η Ελλάδα έχει προειδοποιήσει ότι θα εξετάσει τη σοβαρότητα, το μελλοντικό καθεστώς της Χιμάρας ειδικότερα και τη Βορειοηπειρωτική Κοινότητα στην Αλβανία.
Φυσικά, στο ισοζύγιο των γεωπολιτικών εξελίξεων, μπορούμε να προτείνουμε τις διευκολύνσεις που έχουν δημιουργήσει τα Τίρανα για την Ιταλία, για την υποδοχή περίπου 30 χιλιάδων προβληματικών αφρικανών μεταναστριών από την Ιταλία, όπου όχι μόνο η κυβέρνηση Ράμα αλλά και η Βουλή, ο Πρόεδρος και ακόμη και η αντιπολίτευση στην Αλβανία, συμφωνούν στη δημιουργία μιας Ζώνης στον Βορρά, που θα υποδέχεται και θα φιλοξενεί Αφρικανούς για χρόνια, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για τις συνθήκες των Ειδικών Μεταναστευτικών Αυτόνομων Ζωνών στο μέλλον. Εκτός από αυτή την εξέλιξη διαμετρικά αντίθετη με τη μεροληπτική μεταχείριση που επιφυλάσσουν τα Τίρανα στη Βοριο-Ηπειρωτική Εθνοτική Κοινότητα στην Αλβανία, που αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της Αλβανίας, η Αλβανία παραμένει ενεργή με ιδεατιστικές συμπεριφορές απέναντι στις εξελίξεις με γειτονικές χώρες όπου ζουν Αλβανοί, όπως π.χ. Σερβία, Μαυροβούνιο, Μακεδονία και Βόρεια και ιδιαίτερα με το Κόσοβο.
Πρώτον, σε αυτή την προοπτική, πρέπει να ρωτήσουμε τους πολιτικούς που κυβέρνησαν στην Αθήνα, που έχουν την κύρια ευθύνη για τις φαινομενικά οπισθοδρομικές εξελίξεις μιας δεκαετίας έντονων πολιτικών της Αλβανίας έναντι της Χιμάρας, που ήλπιζαν να ενθουσιάσουν την ένταξη της Αλβανίας στο ΝΑΤΟ. το Εθνικό Συμφέρον του Καθεστώτος των Βοριο-Ηπειρωτών, εστιάζοντας έντονα στην Υπογραφή της Συμφωνίας για τα Θαλάσσια Σύνορα με την Αλβανία, η οποία ακόμη και σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί, και αφετέρου την έχουν αφήσει στα χέρια των Τιράνων να διχάστε την ελληνική κοινότητα στις Χειμάρες και ληστέψτε τα εδάφη πρώτα εθνικοποιώντας τα και μετά δίνοντάς τα σε Αλβανούς ολιγαρχικούς πελάτες.
Εν τω μεταξύ, έχουμε μια πραγματικότητα στην πράξη, την οποία δεν καταλαβαίνουμε θέτοντας το ερώτημα: Ίσως η Αθήνα αφήσει ξανά στη λάσπη τους Χιμαριώτες αυτή τη φορά, αρκεί να μην εκδηλώνεται ενδιαφέρον για τη δύσκολη κοινωνικοοικονομική συγκυρία αλλά και με πρώιμα πολιτικά βάρη. , γιατί Έλληνες Υπουργοί και βουλευτές επισκέπτονται το Μπελέρι στη φυλακή και όχι τη Χιμάρα, και μόνο το Δικαστήριο Μπελέρι ανταποκρίνεται στις ελληνικές απαιτήσεις; Ίσως κρίνουμε λάθος, αλλά στην πραγματικότητα οι Χειμαριώτες συνεχίζουν να έχουν χαμένο δήμαρχο και ακόμα κάνουν σφαγές με τις περιουσίες, γιατί έτσι χτίζονται οι νόμοι, λοιπόν, τι θα μας αλλάξει στη συγκεκριμένη περίπτωση αν ο Μπελέρι, θα ορκίσει ή θα αφεθεί ελεύθερος αργότερα για να αναλάβει το Δημαρχείο; Τίποτα, δεν μπορούσε να κάνει τίποτα. Η Ελλάδα θα τελειώσει τη μάχη έτσι ή θα συμβεί το αντίθετο: Αθήνα, κινητοποιήστε τους Χιμαριώτες, τους Βοριοηπειρώτες, την κοινωνία των πολιτών στην Ελλάδα και παντού στην ΕΕ και στις ΗΠΑ, ότι στη Χιμάρα και πέρα, οι ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι παραβιάζονται, παραβιάζονται τα δικαιώματα της Εδαφικής Αυτονομίας που κατοικούνται από Έλληνες κ.λπ.
Η Ελλάδα, όπως και ο Μπελέρι, πρέπει να προστατεύσει κάθε Αλβανό πολίτη ελληνικής υπηκοότητας, κάθε Χιμαριώτη, κάθε Βοριο-Ηπειρώτη, ότι το αλβανικό κράτος θέλει να καταστρέψει το σπίτι, την επιχείρηση, να προστατεύσει την περιουσία, τον πολιτισμό, την αξιοπρέπεια όλων όσο και ο Μπελέρι. , αφού, στη Χιμάρα, υπάρχουν εκατοντάδες άλλοι Μπελεριώτες, οι οποίοι διώκονται στην Εισαγγελία και τα Δικαστήρια της Αλβανίας για να προστατεύσουν την περιουσία ή το σπίτι τους από τους Αλβανούς κατακτητές. Εν ολίγοις, η Ελλάδα του Μητσοτάκη πρέπει πρώτα να προστατεύσει τη Χιμάρα και μέσω αυτής τον Μπελέρι, γιατί αγνοούνται οι ενέργειες υποστήριξης της Υπόθεσης Μπελέρη στην Αλβανία, ενώ για τη Χιμάρα ξεσπούν σε εξεγέρσεις.