Friday, June 8, 2018

Σερβία: Η Μεγάλη Αλβανία είναι απειλή για την ειρήνη και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια


SManalysis

νιος 8, 2018. Echedoros

«Η δημιουργία μιας Μεγάλης Αλβανίας αποτελεί απειλή για την ειρήνη και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια».
Αυτό δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βουλίν σε διάσκεψη για την ελευθερία και την ασφάλεια, όπως ανέφερε το πρακτορείο Tanjug.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι παθητική στην ιδέα της «Μεγάλης Αλβανίας», προειδοποίησε ο Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών σχολίασε την κατάσταση στα Σκόπια στο πλαίσιο των ιδεών για τη ‘Μεγάλη Αλβανία’.


Ο Βουλίν αναφέρθηκε στην κατάργηση των τελωνειακών δασμών και την κατάργηση των συνόρων της Αλβανίας με το Κοσσυφοπέδιο ως ένα βήμα για την Μεγάλη Αλβανία.


Πρόσθεσε ότι η δημιουργία της Μεγάλης Αλβανίας δεν αποτελεί μόνο απειλή για την περιφερειακή ειρήνη και τη σταθερότητα, καθώς μπορεί να αναπτυχθεί σε κάτι ‘μεγαλύτερο και πιο επικίνδυνο’.


Τον περασμένο μήνα, ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα σε συνέντευξή του στο Euronews δήλωσε ότι αντιτίθεται στην ιδέα της Μεγάλης Αλβανίας.


«Πάντα αναφέρω ότι ονειρεύομαι την ένωση κάτω από τους ουρανούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ποτέ δεν ονειρεύθηκα τη Μεγάλη Αλβανία, γιατί έχω  όνειρα για τη Μεγάλη Ευρώπη, όπως και οι Αλβανοί», είπε.

Αντιδράσεις Σαλί Μπερίσα σε δηλώσεις Έλληνα υπουργού


SManalysis

Ιούνιος 7, 2018. Echedoros

«Η δήλωση του Έλληνα υπουργού Άμυνας, Πάνου Καμμένου, ότι θα επεκτείνει τα χωρικά ύδατα έχει ‘εξοργίσει’ τον πρώην πρωθυπουργό Σαλί Μπερίσα», γράφει αλβανικό δημοσίευμα.


«Σας καλώ να διαβάσετε τη δήλωση του Καμμένου, ενός υπουργού αντι-αλβανού και εξτρεμιστή, χθες ανακοίνωσε ότι θα επεκτείνει τα χωρικά ύδατα σε βάρος της Αλβανίας.


Αυτή είναι η αλήθεια της εγκληματικής σιωπής, μια πράξη εθνικής προδοσίας του Έντι Ράμα και του Ντιτμίρ Μπουσάτι. Αυτή είναι μια από τις αιτίες ενός πραξικοπήματος στην πολιτεία. Η ελληνική πλευρά λέει ότι δεν υπάρχουν διαπραγματεύσεις  και οι δικοί μας δείχνουν ότι διαπραγματεύονται», είπε  ο Μπερίσα, σύμφωνα με το δημοσίευμα.


Στην ουσία, ο πρώην πρωθυπουργός της Αλβανίας, βρήκε ακόμη ένα πρόσχημα για να επιτεθεί στους πολιτικούς αντιπάλους του, δηλαδή στην κυβέρνηση του Έντι Ράμα.

Kosovo: Serbs ask for urgent meeting with Vucic


Image result for greater albania
SManalysis

The Serb List, whose members represent Serbs in the Kosovo Assembly in Pristina, has requested an urgent meeting with President Aleksandar Vucic.

SOURCE: BETA THURSDAY, JUNE 7, 2018 | 09:18


The reason is the decision of the Kosovo Assembly to adopt the Customs Union Agreement between Kosovo and Albania.

Such activities of the Kosovo Assembly requires the representatives of the Serb List to meet urgently with President Vucic, the Serb List said in a statement.

They added that the agreement was completely unacceptable and a product of political violence in the Assembly in Pristina.

"The Serb List sees this decision as a clear manifestation of a Greater Albania policy. This is a confirmation of the need to most urgently hold a meeting between representatives of the Serb List and President Vucic," the statement said.

Wednesday, June 6, 2018

Η Αλβανία είναι έτοιμη να εφαρμόσει τα ψηφίσματα του Κοσσυφοπεδίου



SManalysis

Ένα βήμα πιο κοντά στη Μεγάλη Αλβανία

Ιούνιος 6, 2018. Echedoros


Ο πρόεδρος της Βουλής, Γκραμόζ Ρούτσι συναντήθηκε με αντιπροσωπεία της Συνέλευσης του Κοσσυφοπεδίου, με επικεφαλής την Άιντα  Ντεργκούτι.


Η αντιπροσωπεία ενημέρωσε τον Ρούτσι για τα δύο ψηφίσματα που εγκρίθηκανα από τη Συνέλευση του Κοσσυφοπεδίου, για την κατάργηση της περιαγωγής μεταξύ των δύο χωρών και την κατάργηση των ελέγχων εισόδου/εξόδου των πολιτών από τους μεθοριακούς σταθμούς.


Ο πρόεδρος του Αλβανικού Κοινοβουλίου δήλωσε ότι συμφωνεί με τις προτάσεις της αντιπροσωπείας του Κοσσυφοπεδίου, που εγκρίθηκαν από το κοινοβούλιο.


«Είναι καθήκον των συνελεύσεων των δύο χωρών να διευκολύνουν την ολοκληρωμένη συνεργασία μεταξύ Αλβανίας και Κοσσυφοπεδίου, για την υποστήριξη των συμφερόντων των πολιτών. Και οι δύο πλευρές έχουν μια σαφή και πλήρη πολιτική βούληση. Τα ψηφίσματα αυτά είναι ένα θετικό βήμα, αλλά οι τεχνικές λεπτομέρειες της εφαρμογής τους από τις κυβερνήσεις και τους θεσμούς των δύο χωρών πρέπει να εξετασθούν προσεκτικά», δήλωσε ο Ρούτσι.

More than 11,000 Migrants Arrived in Greece by Sea in 2018


SManalysis

By Tasos Kokkinidis - Jun 6, 2018

Greek Reporter



A total of 11,278 refugees and migrants arrived in Greece by sea in the first five months of 2018 according to data released by the UN Refugee Agency (UNHCR).

The majority are from Syria (43 percent), Iraq (23 percent) and Afghanistan (11 percent). More than half of arrivals are women and children, while 38 percent are men.

The UNHCR report highlights the fact that over one-third of arrivals in 2018 are children. Of those, 7 out of 10 are below the age of 12. Additionally, 10 percent of all children were registered upon arrival as unaccompanied or separated, mainly from Syria and Afghanistan.

Arrivals in May 2018, at 2,916 decreased in comparison to April, when 3,032 people arrived on the islands. Arrivals during the first five months of 2018 are 55 percent higher than those of 2017.

Lesvos, Samos and the Dodecanese islands received 88 percent of all new arrivals, during the first five months of 2018, followed by Chios (12 percent) and Crete (one percent).

“Ο Ράμα ανοίγει πόρτες στους τρομοκράτες του ISIS για να θολώσει τα νερά στην ΕΕ”

SManalysis



Ιούνιος 6, 2018. Echedoros

Ένα Κέντρο για Συντονισμό των μαχητών του ISIS που επιστρέφουν  στα εδάφη των Βαλκανίων, θα δημιουργηθεί στην Αλβανία.


Η είδηση ανακοινώθηκε χθες, όχι όμως από την κυβέρνηση, αλλά από τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου κατά του βίαιου εξτρεμισμού, που πραγματοποιήθηκε στα Τίρανα με την υποστήριξη του βασιλιά της Ιορδανίας.


«Στην Αλβανία θα γίνει ένα κέντρο συντονισμού για τους μαχητές που επιστρέφουν από το ISIS στις βαλκανικές χώρες», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπορίσοφ, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε χθες με τον πρωθυπουργό Ράμα.


Ο Μπόικο Μπορίσοφ είπε «πρότεινα κάθε κράτος να στείλει έναν αξιωματικό ως σύνδεσμο, για την καλύτερη οργάνωση του κοινού πολέμου».


Το κέντρο αυτό δεν είναι κάτι το νέο για την Αλβανία.
Τον Μάιο του 2017, η υπουργός Άμυνας, Όλτα Τζάσκα, δήλωσε ότι θα δημιουργηθεί ένα Κέντρο Αριστείας για να μελετήσει το φαινόμενο των ξένων μαχητών στην Αλβανία.


Επιπρόσθετα, η ιδέα του Κέντρου αυτού αναφέρθηκε νωρίτερα . Σε άρθρο της, η  δημοσιογράφος Φατιόνα Μεϊντίνι, σημείωσε ότι ο συνταγματάρχης Μπαρδίλ Κολτσάκου, διευθυντής της Υπηρεσίας Πληροφοριών και της Υπηρεσίας Ασφαλείας, AISM, δήλωσε ότι «η Αλβανία έχει αναλάβει αυτήν την πρωτοβουλία αφού είδε το κενό που υπάρχει στον τομέα αυτόν στο ΝΑΤΟ».


Ο συνταγματάρχης Κολτσάκου διευκρίνισε ότι το φαινόμενο υπάρχει εδώ και δεκαετίες πριν αναπτυχθεί στο επίπεδο που βρέθηκε κατά τα τελευταία έτη.


«Έχουμε τη σωστή εμπειρία να συμβάλουμε στη  γνώση, τη μελέτη και την αντιμετώπιση  του φαινομένου των ξένων μαχητών. Η γεωγραφική θέση της Αλβανίας, ως μέρος των Δυτικών Βαλκανίων, έχει μετατραπεί σε χώρα προέλευσης των ξένων μαχητών και έχουμε δεσμευθεί να διακοινώσουμε την εμπειρία μας».


Σημειώνεται ότι εκτός από τα σχεδιαζόμενο κέντρα, στην Αλβανία υπάρχουν περίπου τρεις χιλιάδες Ιρανοί Μουτζαχεντίν, μέλη της ιρανικής αντιπολίτευσης, οι οποίοι είχαν φιλοξενηθεί παλαιότερα σε αμερικανικό στρατόπεδο του Ιράκ. Για αυτούς χτίσθηκε στο Μπάμπρου, κοντά στα Τίρανα, ένα 4όροφο κτήριο αξίας περίπου 950 χιλιάδων ευρώ.


Το αλβανικό δημοσίευμα επισημαίνει ότι η απόφαση αυτή του Έντι Ράμα ελήφθη μόνο και μόνο για να αποπροσανατολίσει την ΕΕ στις απαιτήσεις που προβάλλει στις διαπραγματεύσεις με την Αλβανία.

«Αθόρυβα» Κόσοβο και Αλβανία «ενοποιούνται»: Πώς το ζήτημα του σκοπιανού Τετόβου φέρνει πιέσεις στην Αθήνα για «λύση»

«Αθόρυβα» Κόσοβο και Αλβανία «ενοποιούνται»: Πώς το ζήτημα του σκοπιανού Τετόβου φέρνει πιέσεις στην Αθήνα για «λύση»SManalysis

Pro News - Echedoros


Γράφει: Θεόφραστος Ανδρεόπουλος


Την στιγμή που η Ελλάδα ασχολείται αποκλειστικά με το ζήτημα των Σκοπίων μια πολύ σημαντική γεωπολιτική εξέλιξη που αποτελεί εν δυνάμει απειλή για τον Ελληνισμό, λαμβάνει χώρα στα Βαλκάνια, καθώς η Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο βρίσκονται ένα μόλις βήμα πριν την ενοποίηση, αφού η Πρίστινα αποφάσισε να έχουν κοινά τελωνεία με τα Τίρανα.

Η Συνέλευση του Κοσσυφοπεδίου ενέκρινε την ενοποίηση των τελωνειακών σημείων με την Αλβανία. Στο κοινοβούλιο ψήφισαν 67 υπέρ, ένας κατά και υπήρξε μία αποχή.

Το ψήφισμα προτάθηκε από την κοινοβουλευτική ομάδα των Σοσιαλδημοκρατών σύμφωνα με τον Εχέδωρο


Οι εκπρόσωποι αυτού του πολιτικού φορέα κάλεσαν την κυβέρνηση να συμμετάσχει το συντομότερο δυνατόν στην εφαρμογή αυτού του ψηφίσματος που θα διευκολύνει τη ροή των αγαθών μεταξύ του Κοσσυφοπεδίου και της Αλβανίας, ωθώντας την οικονομική ανάπτυξη και των δύο χωρών.

Η Συνέλευση του Κοσσυφοπεδίου ενέκρινε και ένα άλλο ψήφισμα σχετικά με την κατάργηση των τιμολογίων των τηλεπικοινωνιών μεταξύ των δύο χωρών. Εν ολίγοις οδεύουν και προς τηλεπικοινωνιακή ένωση

Οι βουλευτές ενέκριναν, επίσης, σήμερα, ψήφισμα σχετικά με την κακή κατάσταση της νεολαίας του Κοσσυφοπεδίου και αποφάσισαν  για μια κοινοβουλευτική συζήτηση για την Πράσινη Κάρτα.

Σημειώνεται ότι σήμερα στην αλβανική κυβέρνηση υπηρετούν Κοσοβάροι πολιτικοί. Στην υπουργοποίηση τεσσάρων Κοσσοβάρων Αλβανών προχώρησε ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα από τον Οκτώβριο του 2017, αποφασισμένος να προωθήσει τα σχέδια της λεγόμενης «Ενοποιητικής Πλατφόρμας» Αλβανίας - Κοσσυφοπεδίου, η οποία προβλέπει μεταξύ άλλων «κοινές» πρεσβείες και προξενεία των δύο χωρών στο εξωτερικό και την ελεύθερη κίνηση πολιτών, εμπορευμάτων και υπηρεσιών μεταξύ των συνόρων αμφοτέρων των χωρών.

Στο πλαίσιο αυτής της «Πλατφόρμας» στο αλβανικό προξενείο στο Μιλάνο της Ιταλίας τοποθετήθηκε όχι μόνο η σημαία της Αλβανίας αλλά και αυτή του Κοσσυφοπεδίου. Ο Ράμα τον Οκτώβριο είχε δηλώσει πως με τον τρόπο αυτό «γίνεται πράξη» η διακήρυξη Τιράνων και Πρίστινας για ενοποίηση των διπλωματικών τους αποστολών και διαβεβαίωσε πως θα ακολουθήσουν και άλλες τέτοιες«αξιοπρεπείς κινήσεις σε επίπεδο προξενικών αρχών για τους Αλβανούς παντού στον κόσμο»...

Υπενθυμίζεται επίσης ότι ο Έντι Ράμα τον Φεβρουάριο που πέρασε πρότεινε το Κόσοβο και η Αλβανία να έχουν και κοινό Πρόεδρο αφού ήδη μοιράζονται πρεσβείες και διπλωματικές αποστολές ανά τον κόσμο και στο μέλλον θα έχουν και κοινή εξωτερική πολιτική!

 Επομένως «γιατί να μην έχουν και τον ίδιο πρόεδρο, ως σύμβολο εθνικής ενότητας και κοινής εθνικής πολιτικής για την ασφάλεια;» συμπλήρωσε μιλώντας στην τελετή για την 10η επέτειο  της ανεξαρτησίας του Κοσόβου από τη Σερβία.

Οι κινήσεις του αλβανικού παράγοντα έχουν μεγάλη σημασία καθώς μια «Μεγάλη Αλβανία» φαίνεται να σχηματίζεται κάτω από την μύτη όλων.

Στα πλαίσια αυτά θα ενταθούν οι πιέσεις από τους Δυτικούς, προς ποιους άλλους; Μα φυσικά εμάς, για να αποδεχτούμε λύση στο Σκοπιανό ακόμα κι αν σημαίνει αυτό να παραχωρήσουμε μέρος της Ιστορίας μας.

Τα Σκόπια αν δεν μπουν στο ΝΑΤΟ κινδυνεύουν με διάλυση καθώς το Τέτοβο έχει σειρά στην αλβανική «ενοποιητική διαδικασία»

Αντί όμως να χρησιμοποιηθεί αυτό προς όφελος της Ελλάδας και να πιεστούν τα Σκόπια να αποκτήσουν άλλο όνομα, άλλη γλώσσα και ταυτότητα κατέληξε να... πιέζεται η Ελλάδα.


Sunday, June 3, 2018

Χιμάρα: «Ο Έντι Ράμα κλέβει οικόπεδα της ελληνικής μεινότητας για να χτίσει θέρετρο»

SManalysis

Ιούνιος 3, 2018. 20:30

Ένα από τα γνωστά τηλεοπτικά κανάλια στην Ελλάδα, το «Σταρ», επιτέθηκε ανοιχτά στον πρωθυπουργό Έντι Ράμα καταγγέλλοντας ότι κλέβει οικόπεδα στη Χιμάρα για να χτίσει ένα πολυτελές θέρετρο.

http://www.star.gr/kosmos/424564/albania-panw-se-perioysies-ths-ellhnikhs-meionothtas-thelei-na-xtisei-to-theretro-toy-o-rama

Μάλιστα, η τηλεόραση αναφέρει ότι  κλέβουν τις περιουσίες  της ελληνικής μειονότητας στη νότια Αλβανία.

http://www.star.gr/kosmos/424564/albania-panw-se-perioysies-ths-ellhnikhs-meionothtas-thelei-na-xtisei-to-theretro-toy-o-rama
  https://www.echedoros-a.gr/2018/05/19.html

«Είναι ο επίγειος παράδεισος της Βορείου Ηπείρου. Ακούει στο όνομα Δρυμάδες Χιμάρας. Απόκρημνες χρυσές ακτές που καλύπτονται από ελαιώνες, καταπράσινα νερά και μια τουριστική αγορά   που καλπάζει με τα ξενοδοχεία να ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια το ένα δίπλα στο άλλο και τα beach bar να κατακλύζονται από κόσμο κάθε καλοκαίρι», γράφει το ελληνικό δημοσίευμα.

  https://www.echedoros-a.gr/2018/05/19.html

Συνεχίζει σημειώνοντας:

«Λίγο από την ομορφιά του τόπου αυτού , φαίνεται πως θέλει να αρπάξει ο Αλβανός Πρωθυπουργός Έντι Ράμα ο οποίος ετοιμάζεται να χτίσει το δικό του θέρετρο 19 στρεμμάτων, στην περιοχή Γκιλέκ της Χιμάρας».
«Όπως φαίνεται στη μακέτα τα μεγαλεπίβολα σχέδια του:
Υπάρχουν 6 τύπους βιλών, ένα μπαρ- εστιατόριο, μια ξύλινη αποβάθρα για το σκάφος του Ράμα, πισίνα, Φυλάκιο, σταθμός επεξεργασίας λυμάτων και χώρος στάθμευσης  τόσο στο υπόγειο όσο και υπαίθρια.
Σύμφωνα με καταγγελίες φορέων της περιοχής, ο Ράμα φαίνεται να μοιράζει οικόπεδα και σε δικούς του ανθρώπους».

Ο πρόεδρος της Σερβίας απέρριψε ‘αμερικανικό πακέτο’ για το Κοσσυφοπέδιο


SManalysis

Ιούνιος 3, 2018. Eche


Η σερβική εφημερίδα «Βέτσερνι Νόβοστι» γράφει ότι ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς απέρριψε ένα έγγραφο- πρόταση, σχετικά με την επίλυση του ζητήματος του Κοσσυφοπεδίου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα του Βελιγραδίου,  ο  Βούτσιτς αξιολόγησε το έγγραφο ως αναξιοπρεπές και απαράδεκτο για τη Σερβία και δεν θέλησε ούτε να το δημοσιοποιήσει.


 «Η ύπαρξη αυτού εγγράφου που εστάλη πρόσφατα, ανεπίσημα, μέσω της διπλωματικής οδού στην προεδρία της Σερβίας, το επιβεβαίωσε το Σάββατο και ο αναπληρωτής πρωθυπουργός του  Κοσσυφοπεδίου, Ενβέρ Χοτζάι, ελπίζοντας ότι το Βελιγράδι θα αποδεχθεί τα αναφερόμενα, που σχετίζονται για αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου από τη Σερβία με έμμεσο αλλά πρακτικό τρόπο», γράφει η σερβική εφημερίδα.


Η «Βέτσερνι Νόβοστι» παρουσιάζει τέσσερα σημεία του ‘αμερικανικού πακέτου’ που παραδόθηκε στον πρόεδρο της Σερβίας.


«Η Ένωση των Σερβικών Δήμων θα έχουν εκτεταμένες εκτελεστικές αρμοδιότητες και θα επεκτείνονται στον τομέα της υγείας, της εκπαίδευσης και του πολιτισμού. Ο Σύνδεσμος θα είναι στενά συνδεδεμένος με τον Αντιπρόεδρο του Κοσσυφοπεδίου, ο οποίος θα είναι  από τις τάξεις της Σερβικής Κοινότητας και θα είναι υπεύθυνος για αυτήν την κοινότητα», είναι τα δύο σημεία που αναφέρονται.


Περαιτέρω, η Σερβία δεν θα πρέπει να εμποδίζει την πορεία του Κοσσυφοπεδίου προς ένταξη σε διεθνείς οργανισμούς.


«Το Βελιγράδι να επιτρέψει στο Κοσσυφοπέδιο να γίνει μέρος διεθνών οργανισμών και του ΟΗΕ. Αν η Σερβία συμφωνήσει σε αυτό το πακέτο θα  είναι σε θέση να εισέλθει στην ΕΕ και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα την υποστηρίξουν με οικονομικούς όρους στη διεθνή πολιτική σκηνή», αναφέρουν τα άλλα δύο σημεία του αμερικανικού πακέτου.