Saturday, June 16, 2018

The Regional Drill "ADRION LIVEX 2018" in Albania”


SManalysis


In the naval space of the Republic of Albania, from the Cape of Rodon to the Cape of Kavadon, hold the regional training "Adrion Livex 2018”.

In this regional exercise are participating Greece, Italy, Croatia, Montenegro, Slovenia and Albania. In this context, at the Port of Durrës, yesterday arrived the effective and the ships of the participating countries in this regional exercise, which for a period of 10 days they condicted this exercise under the direction of our Naval Force.

“Adrion Cax-Livex 2018 " takes place within the framework of the ADRION Initiative, and every year, one of the countries of this Initiative takes the role of the host country by planning and directing its development. This training aimed to foster the co-operation, the mutual understanding and to increase interoperability between the Maritime Forces of the ADRION Initiative.

It planned to take place in two main phases, the first "CAX" which was developed in a computerized way at the Simulation Center as well as the second and the most important part "LIVEX", which means the development of the training in the sea

Αλβανική TV: Ο πρόεδρος Μέτα κωλυσιεργεί στην υπογραφή της Θαλάσσιας Συμφωνίας με την Ελλάδα

SManalysis

Ιούνιος 15, 2018. Echedoros

Τίρανα.

Η Reporter TV αναφέρθηκε στην 30λεπτη  συζήτηση του πρωθυπουργού Έντι Ράμα με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Ιλίρ Μέτα, την Τετάρτη το βράδυ.


Κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι κατά τη συνάντηση ο αρχηγός της κυβέρνησης ενημέρωσε τον πρόεδρο, ότι οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα έχουν φθάσει στο τελικό στάδιο και ζήτησε από τον Μέτα να προετοιμάσει την εξουσιοδότηση για την υπογραφή της συμφωνίας.



Ωστόσο, οι πηγές αναφέρουν ότι ο πρόεδρος Μέτα δήλωσε ότι δεν μπορεί να λάβει απόφαση τώρα, παρά το αίτημα του πρωθυπουργού για να μην χαθεί χρόνος.


Ο αρχηγός του κράτους, προκειμένου να είναι προσεκτικός στο θέμα αυτό, ζήτησε λεπτομέρειες για τους όρους της συμφωνίας. Λεπτομέρειες τις οποίες ο Ράμα διέθεσε σε ικανοποιητικό επίπεδο προκειμένου να πεισθεί ο πρόεδρος και να εγκρίνει την υπογραφή της συμφωνίας.


Σύμφωνα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι απρόθυμος να υπογράψει την εξουσιοδότηση, λόγω του ότι η χώρα δεν έχει ένα λειτουργικό Συνταγματικό Δικαστήριο έτοιμο για οποιαδήποτε περίπτωση, εάν οποιοσδήποτε παράγοντας στη χώρα ασκήσει προσφυγή για τη συμφωνία.


Η κίνηση του Ιλίρ Μέτα δεν μπορεί να προβλεφθεί, αλλά πηγές από την Προεδρία αναφέρουν ότι ο αρχηγός του κράτους, δεν επιθυμεί να κρατήσει επάνω του όλο το βάρος και να εγγυηθεί τα εθνικά συμφέροντα και ενδέχεται να αναστείλει την εξουσιοδότηση  μέχρι την συγκρότηση του Συνταγματικού Δικαστηρίου.


Μάλιστα, κατά τη διάρκεια εκδρομής του, μετά τη συνάντηση, ο Μέτα δήλωσε ότι ζήτησε περισσότερες πληροφορίες από αυτές που του είπε ο πρωθυπουργός, Ράμα.


«Στη χθεσινή συνάντηση με τον Ράμα συζητήσαμε τις εξελίξεις με τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, αλλά βρισκόμαστε σε μια διαδικασία λήψης περισσότερων λεπτομερειών προκειμένου η Προεδρία να λάβει απόφαση».


Όχι τυχαία, την ίδια ημέρα ο Μέτα ανέφερε ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο πρέπει να συσταθεί το συντομότερο δυνατόν.


Μέχρι στιγμής, έχουν πραγματοποιηθεί μόνο δύο γύροι διαπραγματεύσεων μεταξύ των διαπραγματευτικών ομάδων, ένας στα Τίρανα και ένας στην Αθήνα. Ωστόσο, για το τι διαμείφθηκε στις συναντήσεις αυτές, δεν έγινε γνωστό. Η αλβανική διπλωματία έδωσε στη δημοσιότητα ελάχιστες πληροφορίες, ενώ στην Ελλάδα ο κ. Κοτζιάς είπε ότι δεν θα φύγει στις καλοκαιρινές διακοπές χωρίς να υπογράψει τη συμφωνία με την Αλβανία.

Wednesday, June 13, 2018

Ιβανόφ: Δεν υπογράφω τη συμφωνία με την Ελλάδα, είναι ταπεινωτική

SManalysis

Ο Γκιόργκι Ιβανόφ τόνισε ότι η συμφωνία Τσίπρα - Ζάεφ δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από αυτά που λύνει και θα διχάσει την κοινωνία.
Skay

Δεν θα υπογράψει τη συμφωνία με την Ελλάδα ο σκοπιανός πρόεδρος Γκιόργκι Ιβανόφ όπως ο ίδιος δήλωσε πριν από λίγο στο διάγγελμά του, τονίζοντας πως η συμφωνία είναι ταπεινωτική για τη χώρα του και επιζήμια.

«Είναι δείγμα πατριωτισμού να μη μας ενδιαφέρει η μειονότητα; Είναι δείγμα πατριωτισμού η Ελλάδα να πάρει ό,τι ζήτησε και εμείς τίποτα; Η Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ δεν πρέπει να υποστηρίξουν την υπογραφή μιας επιζήμιας συμφωνίας», δήλωσε ο Ιβανόφ.

Αναρωτήθηκε αν είναι αξιοπρεπές να γίνουν αποδεκτά όλα τα ελληνικά αιτήματα και τελεσίγραφα.

Συμπλήρωσε ότι η συμφωνία Τσίπρα - Ζάεφ δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από αυτά που λύνει και θα διχάσει την κοινωνία ενώ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ ότι εγκατέλειψε εντελώς τις εθνικές θέσεις της χώρας.

Είπε επίσης πως με τη συμφωνία αλλάζει πέραν του ονόματος και το άρθρο του Συντάγματος που μιλά για μακεδονική μειονότητα στην Ελλάδα και αυτό αποτελεί παραβίαση της συνταγματικής τάξης.

«Η συμφωνία είναι επιβλαβής και αποτελεί μοναδική περίπτωση στην ιστορία της ανθρωπότητας, η οποία παραβιάζει το σύνταγμα και τους νόμους και πέρασε με αδιαφανή τρόπο», είπε.

«Η κυβέρνηση δεν βρήκε δύναμη και θάρρος να οικοδομήσει μια κοινή θέση και συναίνεση. Η όλη διαδικασία ήταν μη διαφανής όπως φαίνεται από το τελικό αποτέλεσμα. Το κείμενο είναι ηττοπαθές για εμάς».

Ανέφερε επίσης ότι αυτό που έκανε η Ελλάδα στους Μακεδόνες που ζουν στην Ελλάδα θέλει τώρα να το επαναλάβει με τους Μακεδόνες στη Μακεδονία.

Κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ και τον υπουργό Εξωτερικών Νικολά Ντιμιτρόφ είπε νωρίτερα πως αυτή είναι προσωπική τους συμφωνία και ότι αυτοί έχουν ευθύνη καθώς πρόκειται για μία απαράδεκτη συμφωνία που παραβιάζει τους νόμους και το Σύνταγμα.



Monday, June 11, 2018

Η παρακμή της “Ομόνοιας” και η κρίση στους κόλπους του Ελληνισμού της Βορείου Ηπείρου


Image result for Βόρεια Ήπειρος omonia
SManalysis


Στιγμιότυπο από την 10η συνδιάσκεψη της άλλοτε κραταιάς οργάνωσης της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας της Βόρειας Ηπείρου ΟΜΟΝΟΙΑ. Photo via www.himara.gr Η παρακμή της “Ομόνοιας” και η κρίση στους κόλπους του Ελληνισμού της Βορείου Ηπείρου

Του Νίκου Μελέτη

Την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η άλλοτε κραταιά οργάνωση της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας της Βόρειας Ηπείρου ΟΜΟΝΟΙΑ, επιβεβαίωσε η 10η Συνδιάσκεψη τη οργάνωσης η οποία έγινε στους Αγίους Σαράντα και εξέλεξε νέο πρόεδρο της οργάνωσης τον Βασιλη Κάγιο. Ειχε προηγηθεί η παραίτηση του μέχρι τώρα προέδρου της ΟΜΟΝΟΙΑΣ Λεωνίδα Παππά με βαρύτατες καταγγελίες για κατεστημένα και για πολιτικές συναλλαγές που γίνονται εις βάρος της μειονότητας ,που θεωρήθηκε ότι φωτογράφιζαν τον πρόεδρο του ΚΕΑΔ Βαγγέλη Ντούλε ,ο οποίος φαίνεται ότι διατηρεί τον έλεγχο των οργανώσεων της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, οι περισσότερες εκ των οποίων έχουν συρρικνωθεί τα τελευταία χρόνια.

Χαρακτηριστικό των εκφυλιστικών φαινομένων σε ότι αφορά την πολιτική εκπροσώπηση της μειονότητας ,που τον πρωταγωνιστικό ρόλο έχει ο Β. Ντούλες είναι ότι το ΚΕΑΔ στις τελευταίες εκλογές δεν κατήλθε με δικό του ψηφοδέλτιο, αλλά μετά από συμφωνία του ίδιου με το Δημοκρατικό Κόμμα εντάχθηκε στον δικό του συνδυασμό και κατόπιν συμφωνίας, δηλώθηκε ως βουλευτής του ΚΕΑΔ. Αντί λοιπόν η Συνδιάσκεψη αυτή να δώσει την ευκαιρία για αναστοχασμό και μια πραγματική προσπάθεια ανασυγκρότησης ώστε να αντιμετωπισθούν οι ζωτικής σημασίας απειλές και προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο Βορειοηπειρωτικός ελληνισμός, η Συνδιάσκεψη δρομολογήθηκε με τέτοιο τρόπο ώστε να εξελιχθεί σε ένα δημόσιο ξεκαθάρισμα λογαριασμού ,που σηκώνει νέες διαχωριστικές και διχαστικές γραμμές εντός της ήδη συρρικνωμένης μειονότητας

Και αυτά έναν χρόνο πριν από τις Δημοτικές Εκλογές όπου και πάλι το ΚΕΑΔ θα βρεθεί σε δεινή θέση καθώς σε όλες τις τελευταίες εκλογές είτε δημοτικές είτε εθνικές βλέπει τις δυνάμεις του να εξαϋλώνονται. Στην έναρξη της Συνδιάσκεψης αντί να δοθεί ο λόγος ως είθισται στον παραιτημένο πρόεδρο Λ. Παππά για τον απολογισμό της θητείας του , κλήθηκε στο βήμα ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ Βαγγέλης Ντούλες για να δώσει τον τόνο και τον παλμό προκαταλαμβάνοντας την κριτική που άσκησε σε πρόσωπα και καταστάσεις αργότερα ο κ. Παππάς. Ο κ. Ντούλες κατηγόρησε τον Λ. Παππά ότι άφησε τα γραφεία της ΟΜΟΝΟΙΑΣ χωρίς ηλεκτρικό και νερό και συνεδρίασαν με κερί και ότι ο πρώην πρόεδρος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ τον εκβίασε την πρώτη φορά για το χρίσμα του Δημάρχου Φοινίκης και την δεύτερη για την βουλευτική έδρα διαφορετικά όπως είπε θα τον κατήγγειλε ως «προδότη».

Όπως ήταν αναμενόμενο ο κ .Λ. Παππάς πήρε τον λόγο και ακούσθηκαν βαριές κουβέντες που κάθε άλλο παρά τιμούν την ιστορία της Μειονότητας. Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Πηγή: Η παρακμή της “Ομόνοιας” και η κρίση στους κόλπους του Ελληνισμού της Βορείου Ηπείρου https://hellasjournal.com/2018/06/i-parakmi-tis-omonias-ke-i-krisi-stous-kolpous-tou-ellinismou-tis-voriou-ipirou/

Εσωτερική διάβρωση στη νέα γενιά των Βορειοηπειρωτών

Image result for Βόρεια Ήπειρος
SManalysis

"Αν η νέα γενιά της Βόρειας Ηπείρου δεν είναι έτοιμη για επανάσταση, τότε οι άθλιοι άνθρωποι πρέπει να πολεμήσουν, να μετατρέψουν τη χαμένη ελευθερία στη Χιμάρα και τη Βόρεια Ήπειρο".

Από Π. Καρβουνόπουλος - 11/06/2018

Militaire.gr

Γράφει ο

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΟΤΖΙΑΣ*

Δερβιτσάνη Δερόπολης



Μέσα στην έντονη πολυπλοκότητα των γεγονότων που ζούμε οι Έλληνες αυτού εδώ του τόπου, η αδιαφορία τείνει να γίνει ο χειρότερος εχθρός μας.
Νέοι άνθρωποι αποκομμένοι από οποιαδήποτε εθνική ή πατριωτική συνείδηση, θυμίζουμε ραγιάδες του 15ου αιώνα. Τότε όπου η γη μας κατακλύζονταν από τους Οθωμανούς δυνάστες και ο πέλεκύς τους έκοβε τα κεφάλια των μέχρι πρότινος ελεύθερων Ρωμιών.
Ο φόβος, η απαισιοδοξία, η απαιδευσία, καταστρέφουν συστηματικά την ιδιοσυγκρασία μας. Επιβάλλουμε στον εαυτό μας το μαρασμό και ξοδεύουμε τα καλύτερα χρόνια της ζωής μας, μακριά από την προσφορά και την αγωνιστικότητα.
Προς Θεού, ασφαλώς και υπάρχουν εξαιρέσεις. Ωστόσο αυτός μου ο συλλογισμός στρέφεται εναντίον μερικών συνομηλίκων μου που έχουν λησμονήσει τις ρίζες τους και έχουν επαναπαυθεί στο καλούπι του <<Μειονοτικού>> που επιβιώνει αντί να ζει.
Δεν κάνουμε επανάσταση – έχει πια ξεχαστεί η ορθότητα αυτού του όρου από το λεξιλόγιο του Νεοέλληνα – κάνουμε ανάκληση της ένδοξης ιστορίας και βιοτής των προγόνων μας. Τότε που οι δυσκολίες ήταν περισσότερες και ο πόνος εντονότερος.
Ζούμε στο σύγχρονο κόσμο των ποικίλων ελευθεριών και συνάμα στο τέλμα του πνευματικού μας ορίζοντα. Ψυχροί, απογυμνωμένοι από αξίες, κινούμαστε σαν άβουλα όντα προς την μαζική πολτοποίηση.
Και τι χειρότερο από αυτό; Όταν οι νέοι βόρειο – Ηπειρώτες θυμίζουμε <<γύφτικο πανηγύρι>>, ποιο το όφελος να επιθυμούμε διακαώς την ανέλιξη;
Ωραία η ψυχαγωγία, ωραία η μόλις δεκαπενθήμερη και εύθυμη παραμονή μας στα πατρικά μας (κυρίως κατά τους θερινούς μήνες), όμως δεν αρκεί. Απαιτούμε να μας στηρίζουν οι μεγαλύτεροι, απαιτούμε από τη Μητέρα Πατρίδα να μας χορηγεί ακατάπαυστα τα του <<περίδρομου>>, αλλά από μέρους μας ξεχνάμε τις υποχρεώσεις μας. Κατηγορώντας και επιρρίπτοντας ένθεν και ένθεν ευθύνες, χάνουμε πολύτιμο χρόνο. Δεν είμαστε λίγοι, μα είμαστε οι αδιάφοροι και παθητικοί θεατές μιας φαρσοκωμωδίας που καλά κρατεί.
Η συρρίκνωσή μας είναι πρωτίστως ποιοτική και δευτερευόντως ποσοτική. Πολλές οι προσωπικές μας ανάγκες, όμως απ’ την άλλη πρέπει να καταλάβουμε πως είναι απόρροια του γενικού πανδαιμόνιου που επικρατεί. Όσο κλείνουμε την πόρτα στο εξωτερικό κακό και δεν το αντιμετωπίζουμε με καρτερικότητα, τόσο οι δυσκολίες θα αυξάνονται.
Βρισκόμαστε στο ναδίρ του πολιτισμού μας, νιώθουμε στο πετσί μας μια αδικαιολόγητη κατωτερότητα, μη βλέποντας πως αυτή η ίδια πηγάζει από την ανία που καλλιεργούμε μέσα μας.
Ας αλλάξουμε, ας προχωρήσουμε μπροστά, δίνοντας ο καθένας από τον τομέα του, τη δική του μάχη. Ναι, πιθανόν αρχικά να αποτύχουμε, να γογγύζουμε συχνά, να μας στεναχωρήσουν άνθρωποι και καταστάσεις.
Μην ξεχνάμε πως ο επιμένων νικά! Πόσο μάλλον όταν ο επιμένων είναι ένας νέος Ηπειρώτης, απόγονος Ζωγράφων και Αρσάκηδων.
Η δύναμή μας, η ιστορία μας, οι ρίζες μας…

*Απόφοιτος τις Σχολής Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και φοιτητής της Φιλοσοφικής Σχολής του ιδίου πανεπιστημίου, στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας.