Saturday, October 21, 2017
Sputnik: Πως οι Αλβανοί δημιουργούν «στρατό» με τη συμμετοχή Σέρβων
«Αποκαλύπτουμε πως οι Αλβανοί στρατολογούν Σέρβους σε ‘στρατό’»
Οκτώβριος 19, 2017. Echedoros
Προσλαμβάνουν νεαρούς Σέρβους από τα φτωχότερα στρώματα, ενώ άλλοι εκφοβίζονται ότι τα μέλη της οικογένειάς τους θα ενταχθούν σε αλβανικό κατάλογο εγκληματιών πολέμου ή θα τους δημεύσουν την περιουσία.
Οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου στρατολογούν Σέρβους για το «Σώμα Ασφαλείας του Κοσσυφοπεδίου» ή για έναν μελλοντικό «στρατό του Κοσσυφοπεδίου», όπως σημειώνει το ρωσικό Σπούτνικ στη σερβική γλώσσα.
Η λογική αυτή είναι που διαχειρίζεται ο πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου, Χασίμ Θάτσι, προκειμένου να προσδώσει στις δυνάμεις του Κοσσυφοπεδίου την αναγκαία σερβική πλειοψηφία, για τη δημιουργία του «στρατού του Κοσσυφοπεδίου».
Είναι σαφές ότι οι Σέρβοι συμμετέχουν στην κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου και το κοινοβούλιο δεν μπορεί να ψηφίσει για το σχηματισμό ενός στρατού, για τον οποίο ο Χασίμ Θάτσι, θεωρεί απόλυτη ανάγκη για το Κοσσυφοπέδιο και μόνο με τη συμβολή των Σέρβων το Κοσόβου το ΝΑΤΟ και η διεθνής κοινότητα θα δώσει το πράσινο φως για να μετατραπούν οι σημερινές δυνάμεις ασφαλείας σε «Στρατό Κοσσυφοπεδίου».
Βάσει του συντάγματος χρειάζεται την υποστήριξη της σερβικής κοινότητας για τη δημιουργία του στρατού και το ΝΑΤΟ θέλει να έχει στα χέρια του ένα ‘καθαρό χαρτί’ στο θέμα αυτό.
Ο Θάτσι έχει δραστηριοποιηθεί στο ζήτημα και μηχανεύεται τρόπους να φέρει στις δυνάμεις του Κοσόβου, Σέρβους και Μαυροβούνιους από τις μειονότητες που έχει για να διαμορφώσει το απαιτητό δέκα (10) τοις εκατό (10%) προκειμένου να υλοποιηθεί ο πολυεθνικός «Στρατός του Κοσσυφοπεδίου».
«Ο Θάτσι και ο λαός του, στην πραγματικότητα, χρησιμοποιούν διάφορες τακτικές και μεθόδους. Η πρώτη είναι η στρατολόγηση νεαρών Σέρβων, αυτών που κυρίως δεν έχουν ολοκληρώσει τη βασική εκπαίδευση, προσφέροντας τους το μέλλον στις Δυνάμεις Ασφαλείας του Κοσόβου.
«Η δεύτερη τακτική είναι ο εκφοβισμός, δηλαδή, όπως πληροφορούμαστε, μέλη της οικογένειας θα βρεθούν κατηγορούμενοι για εγκλήματα πολέμου κατά των Αλβανών.
» Ο τρίτος τρόπος επιβολής είναι η απειλή κατάσχεσης της περιουσίας τους», σημειώνεται χαρακτηριστικά.
Ξεριζώνουν τους Έλληνες για να κρατηθούν στην εξουσία
Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2017, 09:02 Reporter Ethnos
Ειδοποιητήρια έξωσης έλαβαν εκ νέου 19 οικογένειες στη Χειμάρρα σε αντιπερισπασμό για το σκάνδαλο διαφθοράς που ταλανίζει την κυβέρνηση.
ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΚΑΦΙΔΑ
Προβληματικός μήνας... ο Οκτώβριος για την ελληνική εθνική μειονότητα στην Αλβανία. Ηταν πριν από έναν χρόνο, στις 28 Οκτωβρίου 2016, όταν 19 οικογένειες Ελλήνων της Χειμάρρας είδαν στην πόρτα τους ειδοποιητήρια υπογεγραμμένα από τον ελληνικής καταγωγής δήμαρχο Γιώργο Γκόρο, που τις καλούσαν να εγκαταλείψουν εντός πέντε ημερών τις οικίες τους γιατί αυτές θα κατεδαφίζονταν στον βωμό ενός αμφιλεγόμενου σχεδίου αστικής «ανάπλασης».
Στο άκουσμα της είδησης, έμελλε τότε να ξεσπάσει σάλος αντιδράσεων από την πλευρά της ελληνικής μειονότητας και την Αθήνα, με αποτέλεσμα τελικώς οι επίμαχες κατεδαφίσεις να μείνουν στα χαρτιά. Σήμερα, ωστόσο, έναν χρόνο μετά και ενώ η Αλβανία πλέον κλονίζεται από ένα σκάνδαλο μεγατόνων σε βάρος υπουργών που κατηγορούνται για... εμπόριο ναρκωτικών και όπλων (ένα σκάνδαλο που φτάνει μέχρι και το γραφείο του ίδιου του πρωθυπουργού Εντι Ράμα), η ελληνική μειονότητα βρίσκεται και πάλι... στο στόχαστρο ειδοποιητηρίων.
Στο ίδιο έργο θεατές... συνολικά 19 οικογένειες Βορειοηπειρωτών, των οποίων τα σπίτια και οι επιχειρήσεις βρίσκονται στο κέντρο της Χειμάρρας, έλαβαν προχθές ειδοποιητήρια που τις καλούν να εκκενώσουν τις εστίες τους, καθώς αυτές πρόκειται να κατεδαφιστούν προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την καλούμενη «αστική αναγέννηση».
Η Επιθεώρηση Χωροταξίας του Δήμου Χειμάρρας έστειλε στους κατοίκους ειδοποιητήρια με ημερομηνία 18 Οκτωβρίου, που φέρουν την υπογραφή του επικεφαλής της Επιθεώρησης Ρενάτο Χόνταϊ, με τα οποία τους ζητά να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εντός πέντε ημερών.
Στην ελληνική πλευρά επικρατούσε ανησυχία από πριν, καθώς εκφράζονταν φόβοι ότι το καθεστώς Εντι Ράμα ίσως επιχειρήσει να παίξει το χαρτί του εθνικισμού κατά των Ελλήνων ως αντιπερισπασμό, σε μια προσπάθεια να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη της Αλβανίας από το σκάνδαλο της τελευταίας εβδομάδας.
Ο λόγος για μια υπόθεση στο πλαίσιο της οποίας ενοχοποιούνται εκλεκτοί υπουργοί της κυβέρνησης Ράμα (ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Σ. Ταχίρι κ.ά.) ως «νονοί» σε αλβανοϊταλικό κύκλωμα εμπορίου ναρκωτικών και όπλων. Δυστυχώς οι ελληνικοί φόβοι περί αλβανικού αντιπερισπασμού έμελλε να επιβεβαιωθούν στην πράξη, με τα 19 νέα ειδοποιητήρια.
Σχολιάζοντας την εξέλιξη, ο αντιπολιτευόμενος αλβανικός Τύπος υποστηρίζει ότι ο Ράμα στοχοποιεί την ελληνική μειονότητα σε μια προσπάθεια να απομακρύνει την προσοχή της αλβανικής κοινής γνώμης από το σκάνδαλο. Ακόμη και ο φιλοκυβερνητικός Τύπος μιλάει για «ξαφνική κίνηση του Δήμου Χειμάρρας» που έρχεται σε αντίθεση με προηγούμενες κυβερνητικές διαβεβαιώσεις ότι οι όποιες παρεμβάσεις θα αναβάλλονταν «μέχρις ότου οι κάτοικοι να πάρουν τίτλους ιδιοκτησίας».
Η κίνηση του αλβανικού καθεστώτος έρχεται να περιπλέξει τα πράγματα, εντός των αλβανικών συνόρων (στις σχέσεις του Ράμα με την ελληνική εθνική μειονότητα) και εκτός (στις σχέσεις του Αλβανού πρωθυπουργού με την Ελλάδα και τον διεθνή παράγοντα, ενώ τα Τίρανα φιλοδοξούν να ξεκινήσουν ενταξιακές συνομιλίες με την ΕΕ τους πρώτους μήνες του 2018).
Η αλβανική κυβέρνηση είχε διαβεβαιώσει τους «έξω» ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε κατεδαφίσεις ελληνικών περιουσιών στη Χειμάρρα μέσα στο 2017. Το σκηνικό, ωστόσο, δείχνει πλέον να αλλάζει, καθώς ο Ράμα βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, να καλείται να απολογηθεί για ένα κολοσσιαίο σκάνδαλο από το οποίο πολύ δύσκολα θα καταφέρει να βγει αλώβητος.
Υπ’ αυτές τις συνθήκες, τίθενται πλέον εν αμφιβόλω και οι επόμενες κινήσεις στον άξονα Αθήνας-Τιράνων. Οι συζητήσεις που είχαν γίνει για πιθανή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Κοτζιά και Μπουσάτι μέσα στον Νοέμβριο, πλέον αναθεωρούνται μέχρι νεωτέρας. Εκείνο που παραμένει αμετακίνητο είναι η θέση της Αθήνας να συνδέει άμεσα την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας με την αναγνώριση των δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας.
ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΑΘΗΝΑΣ
«Προκαλεί ανησυχία το γεγονός ότι η αλβανική κυβέρνηση συνεχίζει να προωθεί μέτρα καταστροφής περιουσιών των μελών της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας... Πολλοί δε την ερμηνεύουν ως πράξη που αποσκοπεί στον αποπροσανατολισμό της αλβανικής κοινής γνώμης από το μείζον πολιτικό ζήτημα που έχει προκύψει με το ναρκεμπόριο. Ελπίζουμε να μην είναι έτσι» σημειώνει με χθεσινή του ανακοίνωση το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.
Πηγή: Himara.gr | Ειδήσεις απ' την Βόρειο Ήπειρο
Friday, October 20, 2017
Απαιτείται αποτελεσματική παρέμβαση για την προστασία της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία
Kαι εμείς, ρωτάμε: για τη Βόρεια Ήπειρο και Χιμάρα, υπάρχει μια λύση?
Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2017 Επικαιρότητα
Ο Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β΄ Αθηνών, κ.Γιώργος Κουμουτσάκος, για την έναρξη κατεδαφίσεων κατοικιών μελών της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στη Χειμάρρα, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Καλούμε την Κυβέρνηση να προχωρήσει με αποφασιστικότητα και αξιόπιστες ενέργειες, τόσο προς τα Τίρανα, όσο και προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, για την προστασία της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας και των ελληνικών συμφερόντων έναντι της Αλβανίας».
Πλήρης δήλωση
«Η προ ημερών έναρξη κατεδαφίσεων κατοικιών μελών της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στη Χειμάρρα, δυστυχώς, διαψεύδει έμπρακτα τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του Υπουργείου Εξωτερικών. Αυτό δεν είναι μία αυθαίρετη εκτίμηση.
Στις 15 Σεπτεμβρίου 2017, απαντώντας σε ερώτηση κοινοβουλευτικού ελέγχου, το Υπουργείο Εξωτερικών ισχυριζόταν ότι: α) είχε θέσει το θέμα “εγκαίρως και αποτελεσματικώς” προς την αλβανική και ευρωπαϊκή πλευρά και β) κατά συνέπεια επιτεύχθηκε “η αναστολή της υλοποίησης του αλβανικού σχεδίου ανάπλασης στην Χειμάρρα και η προσωπική δέσμευση του Αλβανού πρωθυπουργού για συνάντηση με τους θιγόμενους ομογενείς μας προς διευθέτηση του προβλήματος”.
Την ίδια ώρα, ο Αλβανός Υπουργός Εξωτερικών, κ. Ντιτμίρ Μπουσάτι, δήλωσε ότι “δεν είχα λόγο να σκεφτώ καμία στιγμή ότι [...] η Ελλάδα θα ενδιαφερόταν να θέσει βέτο” στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων Ε.Ε. - Αλβανίας. Το θέμα αυτό αναμένεται να συζητηθεί εντός του 2018.
Είναι προφανές ότι η πολιτική που έχει έως τώρα ακολουθήσει η σημερινή Κυβέρνηση έναντι της Αλβανίας δεν λαμβάνεται σοβαρά υπόψη από τα Τίρανα.
Κατόπιν αυτών, καλούμε την Κυβέρνηση να αναθεωρήσει την πολιτική και τη στάση της και να προχωρήσει με αποφασιστικότητα και αξιόπιστες ενέργειες, τόσο προς τα Τίρανα, όσο και προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, για την προστασία της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας και των ελληνικών συμφερόντων έναντι της Αλβανίας.
Άλλωστε, η παρούσα συγκυρία ευνοεί την προσπάθεια της ελληνικής πλευράς, καθώς είναι προφανές ότι, σε κάθε περίπτωση, η Αλβανία δεν πληροί τα κριτήρια της Κοπεγχάγης στον τομέα του Κράτους Δικαίου. Αυτό απορρέει αβίαστα από τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις ανθρωπίνων και μειονοτικών δικαιωμάτων και τη διαπλοκή μεταξύ πολιτικής ηγεσίας και οργανωμένου εγκλήματος.
Συμπερασματικά, καλούμε την Κυβέρνηση να δηλώσει άμεσα και ρητά ότι δεν θα αποδεχθεί την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ Ε.Ε. και Αλβανίας, εάν δεν έχουν προηγουμένως πληρωθεί από αλβανικής πλευράς οι εξής προϋποθέσεις:
Έμπρακτη και οριστική ακύρωση της πολιτικής κατεδαφίσεων και των άλλων μέτρων που έχει λάβει η αλβανική Κυβέρνηση και οδηγούν στον αφανισμό της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας.
Άμεσο κλείσιμο της εκκρεμότητας επικύρωσης της συμφωνίας Ελλάδας - Αλβανίας για τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών, κατά τρόπο που να διασφαλίζει πλήρως τα ελληνικά συμφέροντα.
Άμεση απόσυρση αλυτρωτικών κειμένων και χαρτών από τα σχολικά βιβλία της Αλβανίας και, γενικότερα, εγκατάλειψη της αλυτρωτικής πολιτικής που ακολουθούν τα Τίρανα υπό το πρόσχημα του δήθεν ζητήματος των Τσάμηδων και, βεβαίως,
εκπλήρωση του συνόλου των κύριων προτεραιοτήτων που έχει θέσει το Συμβούλιο Υπουργών της Ε.Ε. για την ενίσχυση του Κράτους Δικαίου στην Αλβανία».
Τα γεοπολιτηκα πεκνηδια στα Βαλκανια και οι Ελληνικότητα της Χειμάρας....
Είμαστε σε μια πολύ ευαίσθητη στιγμή, όταν τα Βαλκάνια, μπορεί να εμφανιστεί ξαφνικά σε κίνηση την απειλή των αποσχιστικών τάσεων και των συνοριακών αλλαγών.
Η μάχη για την προστασία των ιδιοτήτων της Χιμάρας, στο πλαίσιο ενός κράτους μαφίας, όπως η Αλβανία, έχει ως αποτέλεσμα μια συνολική αφομοίωση της Χιμάρας.
Εάν η Χειμάρρα, θα πρέπει να παίξει το χαρτί των ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εκτός από την ιδιοκτησία, θα πρέπει τώρα να τεθεί στο παιχνίδι Ελληνικότητα της Χειμάρας
Η Χειμάρρα δεν μπορεί να διαχωριστεί από οποιαδήποτε κατάσταση στα Βαλκάνια, στην οποία η Αλβανία καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να παγκοσμιοποιηθεί, εκτός από την κλοπή ιδιοκτησίας, αλλά αφομοιώνει τον πολιτισμό, και την ελληνική εθνοτική σύνθεση.
Τι πρέπει να αλλάξει?
Χιμάρα θα πρέπει να παίξει το σενάριο Αλβανούς ή τους Σέρβους, όπου κι αν βρίσκονται σε μια μειονότητα, όπως συμβαίνει στο Κοσσυφοπέδιο, ΠΓΔΜ, κ.λπ. ότι η Εθνική συναισθήματα ανοιχτά και προσδιορίζονται μέσω των εθνικών τους σύμβολα, εθνική σημαία. Αυτό δεν έχει συμβεί στη Χιμάρα, επειδή η Ελλάδα έχει δείξει την ίδια θέση και έχει αποτύχει σε εθνοτικές πολιτικές της.
Χάσαμε τη μάχη για την απογραφή το 2011 και έχασε ακόμη μια μάχη, την εδαφική διαίρεση. Χάσαμε γιατί «δεν είμαστε" Έλληνες (!).
Είμαστε πολύ αργά, ή στην ώρα και στο σωστό χρόνο?
Νομίζω ότι είμαστε στο χρόνο. Τίρανα, εχι περισσότερο φόβο για την Χιμάρα, επειδή μπορεί να δηλώσει την αυτονομία. Και το γεγονός αυτό, έχουν αποδεχθεί εντός του Κοινοβουλίου της Αλβανίας.
Χιμάρα, θα πρέπει να αποδειχθεί, τα ελληνικά σύμβολα, και, με την Ελληνικότητα προσδιορίζονται ως Αλβανοί, Σέρβοι, ,,, κλπ, για να κερδίσουν το δικαίωμα της εδαφικής αυτονομίας. Χιμάρα είναι μια Μιτρόβιτσα, άλλη λύση δεν έχει. (οπωσ, μονο "στο περουσιακο" και τηποτα αλο, κομυνιστικι προπαγανδα)
Για αυτή την ιδέα της η ‘Χιμάρα, θα πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή το συντομότερο δυνατό, όπως στα Βαλκάνια, θα ξεκινήσει αυτονομιστικά κινήματα και πρέπει να προσδιορίσει επίσημα από την Ελληνικότητα.
Η Χιμάρα, θα πρέπει να διδάσκεται σωστά με τις διαμαρτυρίες λαμβάνοντας ελληνική σημαία σύμβολο του, και τα σύμβολα για κάθε σπίτι. Στην περίπτωση αυτή, τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, θα προσελκύσει την προσοχή της Χιμάρας.
Οποιαδήποτε προσπάθεια και άλλες λύσεις που προσφέρονται από τα Τίρανα, οι ιδιότητες, σε τελική ανάλυση, έχει χαθεί.
Στο μεταξη, πιστεύουμε ότι το αν παραβιάζονται τα δικαιώματα, όλοι μας πρέπει να επιλέξουμαί ένα δρόμο, μόνο διαμαρτυρίες και διαδηλώσεις, με ελληνικό σύμβολο μας.
Τέλος, οι προσπάθειες στην Ελλάδα και ιδιαίτερα ο υπουργός Εξωτερικώς Νίκος Κοτζιασ, να θυμάστε ότι η ελληνική κοινότητα εμπλοκή με όλες τις εθνοτικές και εθνικές δικαιώματα μαζί με την ιδιοκτησία (στο πρώτο σχέδιο Χειμάρρα), σε μια διαδικασία που αναγκάζονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση μία από τις πέντε προϋποθέσεις, στην Αλβανία, ...
....και μόλις πριν από λίγες ημέρες, ο Επίτροπος Χαν, απαντά στο αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, για τα δικαιώματα της ελληνικής κοινότητας και ακινήτων στην Χειμάρρα, οη οπηα παραβιάστηκε από τα Τίρανα ..
Είμαστε σε μια πολύ ευαίσθητη στιγμή, όταν τα Βαλκάνια, μπορεί να εμφανιστεί ξαφνικά σε κίνηση την απειλή των αποσχιστικών τάσεων και των συνοριακών αλλαγών.
V. O. και μην ξεχνάτε: 600.000 (Ελλήνων και Αλβανών), έχουν ελληνικά διαβατήρια. Χιμάρα έχει το 95% του πληθυσμού της, με ελληνικό διαβατήριο.
Σταυρος Μαρκος
Διμοσιογραφοσ
Προεδροσ Χειμαρρα Κηνοτιτα
Αλβανια
Thursday, October 19, 2017
Πολιτική κρίση στην Αλβανία από τις σχέσεις κυβέρνησης Ράμα-καρτέλ ναρκωτικών – Ανησυχία για προβοκάτσια στη Χειμάρρα
19 October 2017, TRIBUNE
Πολιτική κρίση στην Αλβανία από τις σχέσεις κυβέρνησης Ράμα-καρτέλ ναρκωτικών – Ανησυχία για προβοκάτσια στη Χειμάρρα
Διαβάστε σχετικά για Αλβανία, Βαγγέλης Ντούλες, Βαλκάνια, Βόρεια Ήπειρος, Βορειοηπειρώτες, Ελληνική Ομογένεια, Εμπόριο Ναρκωτικών, Έντι Ράμα, Καρτέλ, Καρτέλ Ναρκωτικών, Λουλζίμ Μπασά, Ναρκωτικά, Σαϊμίρ Ταχίρι,
Η αποκάλυψη ότι ο Αλβανός βουλευτής και πρώην υπουργός Εσωτερικών Σαϊμίρ Ταχίρι εμπλέκεται σε αλβανικό καρτέλ ναρκωτικών προκαλεί ισχυρούς τριγμούς στην κυβέρνηση του Έντι Ράμα.
Η αλβανική αντιπολίτευση ζητά την παραίτηση του Αλβανού Πρωθυπουργού, στο πρόσωπο του οποίου εκτοξεύονται εδώ και πάρα πολύ καιρό ευθείες κατηγορίες για σχέσεις με το οργανωμένο έγκλημα στη χώρα.
Ωστόσο, οι καταγεγραμμένες συνομιλίες των μελών του καρτέλ από την Ιταλική Αστυνομία, στις οποίες αναφέρεται ονομαστικά ο Αλβανός πρώην υπουργός Εσωτερικών και το μερίδιο που λάμβανε από τα ναρκοδόλαρα (ή ναρκοευρώ) –διαβάστε εδώ– όπως και ότι ο αρχηγός του καρτέλ είναι ξάδελφος του Αλβανού πρώην υπουργού, αποτελούν αποδείξεις που έχουν ανοίξει τον ασκό του Αιόλου.
Σε συναγερμό η Ελληνική Εθνική Μειονότητα
Κύκλοι της γηγενούς Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία κρούουν τον κώδωνα του συναγερμού προς πάσα κατεύθυνση, επισημαίνοντας ότι ο Έντι Ράμα, στριμωγμένος όπως είναι, δεν αποκλείεται να επιχειρήσει για αποπροσανατολισμό της απλοϊκής κοινής γνώμης της χώρας του την υποδαύλιση προβοκάτσιας με στόχο τους Έλληνες μειονοτικούς.
Οι Έλληνες της Αλβανίας είναι σε μεγάλο ποσοστό και Έλληνες πολίτες, δηλαδή πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ αρκετοί κατέχουν και την αμερικανική υπηκοότητα.
Ωστόσο, το καθεστώς Ράμα -μέσα στον πανικό του- είναι ικανό να επιδιώξει επεισόδιο εις βάρος ανθρώπων που εκτός από Έλληνες μειονοτικοί είναι και Ευρωπαίοι και Αμερικανοί πολίτες. Θεωρείται βέβαιο πώς ούτε η Ελλάδα, ως Ευρωπαϊκή Ένωση, ούτε και οι ΗΠΑ θα επιτρέψουν πογκρόμ πολιτών τους.
Ο Έντι Ράμα, που έχει κατηγορηθεί μέσα στην αλβανική Βουλή και ως “μεθύστακας”, ήταν ένας άνθρωπος που απολάμβανε της προστασίας του συστήματος της Χίλαρι Κλίντον και των παρακλαδιών του, δηλαδή των Τζορτζ Σόρος και Μουσουλμανικής Αδελφότητας–Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Ράμα συνεχίζει και είναι “άνθρωπος” των Σόρος και Ερντογάν, όμως ο Λευκός Οίκος βρίσκεται απέναντί του, ιδιαίτερα με μια Αλβανία ξέφραγο αμπέλι τζιχαντιστών και καρτέλ ναρκωτικών.
Σε κάθε περίπτωση, οι μειονοτικοί κύκλοι ανησυχούν περισσότερο μη βρεθεί η Χειμάρρα στο μάτι του κυκλώνα, μια προικισμένη από τη φύση ελληνική κωμόπολη με σπουδαία αρχαία και μεσαιωνική ιστορία, γνωστή για τους γενναίους πολεμιστές-ιππότες που “έβγαζε” και γενικότερα για τον ανυπότακτο χαρακτήρα των Ελλήνων κατοίκων της.
Η Χειμάρρα έχει βρεθεί πολλές φορές το τελευταίο διάστημα στο επίκεντρο της ειδησεογραφίας εξαιτίας της προσπάθειας του καθεστώτος να υφαρπάξει τις ελληνικές ακίνητες περιουσίες, οικίες και κτήματα, δήθεν για να τις “αξιοποιήσει”.
Οι Χειμαρριώτες έχουν καταγγείλει ότι οι περιουσίες τους δεν αποτελούν απλά στόχο οικοπεδοφάγων ολιγαρχών. Έχουν μιλήσει επισήμως για σχέδιο εποικισμού της Χειμάρρας με μουσουλμάνους και ύπουλης επιχείρισης εθνοκάθαρσης του ελληνικού στοιχείου.
Η Αθήνα έχει προειδοποιήσει αυστηρά τα Τίρανα ότι η ευρωπαϊκή τους πορεία περνά από τη Χειμάρρα και τον σεβασμό εν γένει των δικαιωμάτων των Ελλήνων μειονοτικών, ενώ και η Αμερικανική Πρεσβεία στα Τίρανα στέκεται στο πλευρό των Χειμαρριωτών.
Την Κυριακή ο Προκόπης Παυλόπουλος, λίγες ώρες πριν ξεσπάσει το σκάνδαλο με τον πρώην υπουργό Εσωτερικών της Αλβανίας, είχε προειδοποιήσει αυστηρά το καθεστώς Ράμα ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να παραμείνει απαθής σε αυτά που συμβαίνουν στην Αλβανία [διαβάστε εδώ].
Να σημειωθεί εδώ ότι εκτός από εν δυνάμει εκλεκτός τουριστικός προορισμός η παραλιακή Χειμάρρα – ο Ράμα ισχυρίζεται ότι θέλει να την “αναπλάσει” και να χτίσει ξενοδοχεία για χάρη του τουρισμού- “βλέπει” και σε περιοχές θαλάσσιων Οικοπέδων που εικάζεται ότι υπάρχουν υδρογονάνθρακες. Είναι δηλαδή και η ΑΟΖ της Χειμάρρας σημαντική.
Προς το παρόν Πόντιος Πιλάτος ο Ράμα
Ενώ η αλβανική αντιπολίτευση κατηγορεί εν χορώ τον Έντι Ράμα ως προσωπικά υπεύθυνο για τα καρτέλ ναρκωτικών, ο Αλβανός Πρωθυπουργός στις πρώτες του αντιδράσεις φρόντισε να πάρει αποστάσεις από τον πιο στενό του συνεργάτη, τον πρώην υπουργό Ταχίρι, που φέρεται να έπαιρνε χρήματα από το καρτέλ του ξαδέλφου του.
Ο Έντι Ράμα έχει μεγάλη “αδυναμία” στον 37χρονο Ταχίρι, ένα ακόμα “βαλκάνιο golden boy”. Δεν έχει περάσει πολύς καιρός, λίγοι μόλις μήνες, που ο Έντι Ράμα δήλωνε ότι ο Ταχίρι είναι ο πιο επιτυχημένος υπουργός του και ότι η Αστυνομία -υπό τον Ταχίρι- κάνει τέλεια της δουλειά της.
Στο ίδιο “πουλάω τρέλα” λογίδριο ο Έντι Ράμα ισχυριζόταν ότι δεν υπάρχει μαζική καλλιέργεια χασίς στην Αλβανία, ισχυρισμός που πείθει μόνο εντελώς ανόητους.
Αφού βγήκαν στη δημοσιότητα οι διάλογοι των μελών του καρτέλ, που τους κατέγραψε η Ιταλική Αστυνομία, ο Ράμα έσπευσε ως… εξαπατημένη παρθένα να δηλώσει πώς όσα ακούγονται είναι “απαίσια και συνταρακτικά” και μάλιστα φρόντισε να τραβήξει την ουρά του απέξω, προτρέποντας τις δημόσιες Αρχές να διαλευκάνουν την υπόθεση.
Η αντιπολιτευόμενη κοινή γνώμη στην Αλβανία, αλλά και ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Λουλζίμ Μπάσα, θεωρούν ότι ο Ράμα προσπαθεί να σώσει το τομάρι του. Εξάλλου δεν είναι η πρώτη φορά που ο Έντι Ράμα “πουλάει” συνεργάτες του για να σωθεί ο ίδιος.
Ο Έλληνας μειονοτικός βουλευτής και Πρόεδρος του ΚΕΑΔ, του πολιτικού βραχίονα της ομογενειακής οργάνωσης “Ομόνοια”, Βαγγέλης Ντούλες, έγραψε σε ανάρτησή του χαρακτηριστικά:
«Όσες φορές πάνω από το Ράμα συγκεντρώνονται μαύρα σύννεφα, αυτός σπεύδει να επιρρίψει τις ευθύνες στους συνεργάτες και τους φίλους του, τους οποίους ο ίδιος προώθησε στην εξουσία. Ποτέ δεν ακούσαμε απ΄ αυτόν mea culpa! Μήπως έφθασε άραγε η στιγμή να δείξουμε οριστικά τη ρίζα του κακού, τον ίδιο τον κ. Ράμα;».
Ταχίρι: Ζητώ συγγνώμη για την αναστάτωση, δεν είναι αλήθεια
Ο 37χρονος πρώην υπερυπουργός του Έντι Ράμα σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, αφού ζήτησε συγγνώμη από την οικογένεια του, τους συνεργάτες και τους ομοϊδεάτες της πολιτικής του παράταξης για τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν με τις παρακολουθήσεις, χαρακτήρισε ανυπόστατα τα όσα λένε δύο εγκληματίες που καυχώνται για τις γνωριμίες και την υποστήριξη που έχουν στην εγκληματική τους δραστηριότητα.
Δεν αρνείται δηλαδή τη γνησιότητα των καταγεγραμμένων συνομιλιών, προσπαθεί όμως να απαξιώσει τους εμπόρους ναρκωτικών που αναφέρονται στο όνομά του και συζητούν για το χρηματικό μερίδιό του.
Επίσης προσπάθησε να υποβαθμίσει τη συγγένειά του με το καρτέλ, ισχυριζόμενος ότι οι Χαμπίλαϊ, έτσι ονομάζεται ο ξάδελφος “νονός”, είναι ξαδέλφια 10ου βαθμού λες και ανεξάρτητα από τον βαθμό συγγένειας δεν είναι γνωστό ότι οι Αλβανοί λειτουργού ακόμα -στον 21ο αιώνα- ως φυλές και φατρίες.
Παραδέχθηκε επίσης ότι τα μέλη του καρτέλ κυκλοφορούσαν με το Audi αυτοκίνητό του, ισχυρίστηκε όμως ότι τους το είχε πουλήσει, πράγμα που χαρακτήρισε λάθος.
Εδώ βεβαίως υπάρχει μια τεράστια αντίφαση. Πώς ένας Αλβανός υπουργός πουλά το αυτοκίνητό του σε ξαδέλφια 10ου βαθμού που ισχυρίζεται ότι δεν έχει σχέσεις μαζί τους;
Ο Ταχίρι έθεσε τον εαυτό του στη διάθεση του Εισαγγελέα και τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Γενικός Εισαγγελέας της Αλβανίας, ύστερα από ισχυρές πιέσεις δυτικών δυνάμεων, κατέθεσε αίτηση στην αλβανική Βουλή για άρση της ασυλίας του Ταχίρι. Διαρροές σε αλβανικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι είναι έτοιμο και το ένταλμα της σύλληψής του.
Η αλβανική αντιπολίτευση πάντως θεωρεί προσωπικά υπεύθυνο τον Ράμα και ζητά την παραίτησή του.
Θέλουν το κεφάλι του Ράμα
“Ζητάμε την απομάκρυνση του Ράμα από το αξίωμα του Πρωθυπουργού. Ο Ράμα είναι υπεύθυνος για τις σχέσεις του εγκλήματος με το κράτος. Αποφασισμένοι για την αποχώρηση του Ράμα με δημοκρατικά μέσα. Η Εισαγγελία να ξεκινήσει τις έρευνες για τον Σαϊμίρ Ταχίρι και να γίνουν έρευνες και για άλλους υπουργούς που συνδέονται με το έγκλημα”. τονίζεται σε κοινή δήλωση του Δημοκρατικού Κόμματος και του Σοσιαλιστικού Κινήματος Ένταξης.
Η αλβανική αντιπολίτευση κατηγορεί επίσης τον Έντι Ράμα για ποινικοποίηση των εκλογών της 25ης Ιουνίου μέσω των χρημάτων των ναρκωτικών και της συμμετοχής εγκληματιών και συμμοριών.
Τα δύο μεγαλύτερα αλβανικά κόμματα της αντιπολίτευσης σε δραματικό τόνο αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους ότι η Δημοκρατία στην Αλβανία βρίσκεται σε μια κρίσιμη φάση και σε ένα δύσκολο σταυροδρόμι καθώς η κυβέρνηση έχει μετατραπεί σε εμπνευστή και κύριο υποστηριχτή των διακινήσεων και της εγκληματικής δραστηριότητας ταράσσοντας εκ θεμελίων την ατομική ασφάλεια κάθε πολίτη και γενικότερα του κράτους.
Κάλεσαν μάλιστα όλα τα κόμματα στη δημιουργία Κοινού Αντιπολιτευόμενου Μετώπου κατά του εγκλήματος, δηλώνοντας τη βεβαιότητά τους ότι ο επικεφαλής και κύριος υπαίτιος των διασυνδέσεων των εγκληματιών διακίνησης ναρκωτικών με τα υψηλόβαθμα στελέχη του κράτους και κύριος εκπρόσωπος των συμφερόντων των ολιγαρχών και της διαφθοράς είναι ο Έντι Ράμα.
Ανακοίνωση Υπουργείου Εξωτερικών αναφορικά με την αιφνιδιαστική απόφαση των αλβανικών αρχών να προχωρήσουν στην κατεδάφιση κατοικιών μελών της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Χειμάρρα
Επικαιρότητα - Ανακοινώσεις - Δηλώσεις - Ομιλίες
Πέμπτη, 19 Οκτώβριος 2017
Προκαλεί ανησυχία η διαφαινόμενη διασύνδεση του οργανωμένου εγκλήματος με την πολιτική σκηνή της Αλβανίας, όπως καταδεικνύει και η πρόσφατη σύλληψη του επικεφαλής κυκλώματος διακίνησης ναρκωτικών, οποίος τυγχάνει και συγγενής ενός μέχρι πρότινος κορυφαίου Υπουργού της κυβέρνησης Ράμα.
Εξίσου προκαλεί ανησυχία το γεγονός ότι η αλβανική κυβέρνηση συνεχίζει να προωθεί μέτρα καταστροφής περιουσιών των μελών της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, στο πλαίσιο πολιτικής ξεριζωμού της ιστορικής παρουσίας του ελληνισμού στην περιοχή της Χειμάρρας.
Η χθεσινή απόφαση των αλβανικών αρχών επιβεβαιώνει ότι ο πρόσφατα ψηφισθείς νόμος για τις μειονότητες αποτελεί ένα βήμα πίσω για την κύρια μειονότητα της Αλβανίας. Πολλοί δε την ερμηνεύουν ως πράξη που αποσκοπεί στον αποπροσανατολισμό της αλβανικής κοινής γνώμης από το μείζον πολιτικό ζήτημα που έχει προκύψει με το ναρκεμπόριο. Ελπίζουμε να μην είναι έτσι.
Bosët italianë të mafias zbulojnë “parajsën” e pastrimit të parave në Shqipëri
Të dhënat hetimore, të siguruara nga BIRN tregojnë “lidhjet e ngushta” mes grupeve kriminale shqiptare dhe organizatave mafioze italiane si dhe shenjestrimin e Shqipërisë si një vend i sigurt investimesh për paratë e përfituara në trafiqe ndërkombëtare.
Autor: Vladimir Karaj | BIRN | Tiranë
Ndrangheta, mafia italiane e rajonit të Puljas | Foto nga Eneas de Troya/Flickr
“Ndrangheta,” mafia italiane e rajonit të Puljas | Foto nga Eneas de Troya/Flickr
Pak kohë para se të dënohej në Itali për lidhje me organizatën mafioze “Ndrangheta”, Amedeo Matacena, një ish-deputet i partisë së Silvio Berlusconit i hodhi sytë drejt Shqipërisë për të investuar miliona euro në projekte biznesi.
Në korrik 2014, drejtoria e Hetimeve të Antimafias në Itali, DIA zbuloi në paradhomën e Matacenas projekte mbi një linjë hidrocentralesh të vogla në Gomsiqe të Pukës, për të cilat ish-politikani kontrovers kishte shfaqur interes që prej fillimit të vitit 2012.
Projektet u zbuluan në kuadër të një hetimi që Antimafia po kryente ndaj ish-ministrit Claudio Skajola dhe bashkëshortes së Matacenës, Chiara Rizzo-kjo e fundit e akuzuar edhe se po shtynte përpara projektet e të shoqit, në përpjekje për të fshehur dhe pastruar pasuritë që rrezikonin të sekuestroheshin.
Një prej këtyre investimeve ishte tentativa e parealizuar për të blerë prej koncesionarit shqiptar rreth 79 për qind të aksioneve të një linje hidrocentralesh të vogla që do prodhonin 20 MW energji, në Gomsiqe të Pukës.
“Rizzo dhe Matacena po çonin përpara një projekt për një hidrocentral në Shqipëri”, dëshmoi sekretarja e Matacenas për DIA, sipas hetimit të publikuar nga Corriere Della Calabria.
Plani i Matacenës për investime në projekte energjetike nuk është i vetmi rast ku bashkëpunëtorë apo segmente të mafias italiane e projektojnë Shqipërinë si një “lavatriçe” të parave të tyre të pista.
Të paktën në 5 raste, autoritetet shqiptare kanë bërë arrestime apo sekuestrime për llogari të kolegëve italianë, duke goditur anëtarë të Sacra Corona Unitas dhe “Ndranghetas” dhe bllokuar pasuri të tyre, të investuara në Shqipëri.
Gjurmët e këtij fenomeni shtrihen thellë në kohë, prej vitit 1998, kur një raport i Departamentit Amerikan të Shtetit vinte në dukje se prokurorët shqiptarë ishin asokohe të shqetësuar për aktivitetin e bosëve të mafias italiane, të përfshirë në trafiqe në Shqipëri.
Një dekadë më pas, Shërbimi Informativ Shtetëror raportonte se mafia italiane “kishte shenjëstruar kumarin, bastet, kazinotë…”.
Fabian Zhilla, studiues i çështjeve të sigurisë dhe autor i “Tërheqja fatale, krimi i huaj në Shqipëri” i referohet një raporti të SHISH të vitit 2010 për përqendrimin e krimit të organizuar në Shqipëri.
“Sektorët më të rrezikuar nga rritja dhe përqendrimi i krimit të organizuar janë turizmi, pronat, ndërtimi dhe energjia alternative,” citon Zhilla raportin e SHISH.
Pesha e krimit shqiptar
Interesi i mafias italiane për vendin e vogël përtej detit Adriatik u zgjua një dekadë pas njohjes dhe lidhjes së pakteve me grupet shqiptare që emigruan drejt Italisë në fillim të viteve ’90. Sot-shërbimi italian i Antidrogës vlerëson se shqiptarët kontrollojnë një pjesë të majme të tortës së trafikut ndërkombëtar të lëndëve narkotike.
BIRN siguroi dosjet voluminoze të 10 hetimeve të përbashkëta italo-shqiptare, nga viti 2000 deri në vitin 2015, të cilat tregojnë sofistikimin e grupeve kriminale shqiptare dhe lidhjen e tyre të ngushtë me segmente të mafias, fillimisht në tokën italiane.
Të dhëna të ngjashme mbi “lidhjet e ngushta” sugjerojnë edhe raportet e vitit 2015 të
Antimafias italiane, DIA dhe shërbimit të Antidrogës, DSCA.
“Grupet kriminale shqiptare dhe “Ndrangheta” gjenden bashkë thuajse në çdo operacion të madh të trafikimit të narkotikëve,” thotë raporti i DSCA.
Suksesi i grupeve kriminale shqiptare-sipas Antidrogës italiane qëndron tek fleksibiliteti dhe aftësia e tyre për t’u infiltruar mes grupeve të tjera ndërkombëtare me peshë në trafikun e narkotikëve. Sipas tyre, shqiptarët janë sot për sot të vetmit që marrin përsipër operacione të ndërlikuara të shkarkimit të drogës nga kontenierët në portet e Europës së Veriut ku grupet mafioze nuk janë kaq të sofistikuara.
Megjithatë, krimi i organizuar shqiptar nuk ka pasur të njëjtin reputacion dy dekada më parë në Itali, kohë që shënon edhe tranzicionin e tyre nga shfrytëzimi i prostitucionit në trafikun e lëndëve narkotike.
BIRN analizoi dosjen hetimore të operacionit të koduar “Harem”, i cili zbuloi mënyrën sesi grupet kriminale shqiptare arritën t’u imponoheshin organizatave mafioze në Itali, duke vendosur lidhje “kontraktuale” me to.
Hetimet për operacionin “Harem” nisën në vitin 2000 nga policia italiane, e cila bashkëpunoi edhe me autoritetet shqiptare të hetimit. Në vitin 2005, 80 persona të përfshirë në trafik armësh, droge, klandestinësh dhe shfrytëzim prostitucioni përfunduan në pranga.
Hetimi zbuloi ekzistencën e një pakti mes “ndrinës Abbruzzese”, pjesë e Ndraghetas me bazë në provincës e Cosencas kishte bërë me shqiptarët e grupit “Harem”. Sipas dosjes, italianët blinin nga shqiptarët hashash dhe armë me çmime të favorshme dhe në këmbim u jepnin territor për shfrytëzimin e prostitucionit.
Antonio Nicaso, ekspert mbi aktivitetin e “Ndragheta” dhe autor i një serie librash mbi mafian që prej fundit të viteve ’80 i tha BIRN se aftësia e grupeve shqiptare për të siguruar armë pas trazirave të vitit 1997 u dha atyre mundësinë që të krijonin lidhje me grupe të mafias në zona të ndryshme të Italisë.
“Grupet e Ndranghetas kishin nevojë për armë, shumë armë, për shkak të një gjendje gatishmërie për luftë me autoritet apo mes njëra tjetrës. Kjo ishte arsyeja pse ata bashkëpunuan me grupet kriminale shqiptare në krye të herës,” tha Nicaso për BIRN.
“Këta i furnizonin me armë dhe municion në këmbim të zonave të lira për shfrytëzim prostitucioni,” shtoi ai.
Përveç depozitave me armë në Shqipëri, grupet kriminale shqiptare shfaqën edhe avantazhe të tjera për t’u bërë të dobishëm për mafian italiane. Adnan Xholi, drejtor i Hetimit në Prokurorinë e Përgjithshme i tha BIRN se për shkak të funksionit të tyre horizontal, grupet kriminale shqiptare nuk e patën problem të ndërronin “organizatë apo bos” si dhe nuk u përfshinë në rivalitete për territore.
“Bandat në Shqipëri nuk e kanë problem të jenë dy apo tri në të njëjtin qytet, pasi ecin me parimin se ka vend për të gjithë,” tha Xholi për BIRN.
Xholi, i përfshirë edhe në hetimet për operacionin “Kanun” në vitin 2004 në Itali argumentoi megjithatë se grupet shqiptare nuk ruajnë të njëjtën tolerancë në negociatat e pazareve mes tyre apo në kontrollin e anëtarëve të organizatës.
Hetimet që udhëhoqën realizimin e operacionit “Kanun”-sipas Xholit treguan se dëshmitë për dhunën ndaj vajzave të shfrytëzuara apo rivalëve në trafik ishin ekstreme.
“Grupet shqiptare jashtë vendit janë të dhunshme; ata në fillim të qëllojnë dhe pastaj mund të negociojnë paqe, duke e vendosur rivalin në pozita inferiore,” thotë kreu i hetimit.
E megjithatë, Xholi mendon se grupet shqiptare nuk janë shumë të zgjuara në komunikim, ndaj edhe bien shpejt në rrjetë.
Në dosjen e vitit 2004 të operacionit “Kompas”, përgjimet mes një personazhi të identifikuar si Genti dhe një vajze të njohur si Irma i japin të drejtë gjykimit të prokurorit.
“A i more ato? Atë librin në komo… atje.. Ule poshtë… Sill një fletë e gjysëm,” i thotë Genti vajzës.
“Strehë” për mafiozët
Ndryshe nga Italia ku shqiptarët kanë lidhje të ngushta me “Ndragheta-n”, në Shqipëri grupi mafioz me prezencë më të madhe është Sacra Corona Unita (SCU), e njohur ndryshe edhe si mafia puljeze.
Rasti i parë i regjistruar i këtij aktiviteti është arrestimi në korrik të 1998 i Xhuzepe Muolos (Giuseppe Muolo), i njohur si “Pinuçio” dhe i dënuar si anëtar i Sacra Corona Unitas, mafia Puljeze, i cili ishte fshehur në Tiranë.
Muolo u ekstradua pak muaj më vonë drejt Italisë, por prania e tij u dha një provë të re dyshimeve të prokurorëve shqiptarë dhe agjentëve të SHISH për shënjestrimin e Shqipërisë nga bosët e mafias italiane.
Të vendosura gjeografikisht përballë Shqipërisë, grupet kriminale puljeze, SCU kanë sipas autoriteteve italiane edhe lidhjet më të forta me grupet e krimit nga Shqipëria. Influenca e tyre në Itali ka rënë prej goditjeve të njëpasnjëshme të autoriteve italiane, megjithatë SCU vazhdon të kontrollojë një pjesë të tregut të marijuanës dhe kokainës në Itali, falë lidhjeve të kolauduara me krimin shqiptar.
“Krimi i organizuar puljez është plotësisht operativ në trafikun e narkotikëve që vijnë nga Shqipëria, kryesisht marijuanës, ose si për rastin e kokainës përfitojnë nga lidhjet tashmë të kolauduara me organizatat kriminale shqiptare”, thotë Antidroga italiane në raportin e 2015.
Pas arrestimit të Muolos, policia shqiptare arrestoi në vitin 2002 tre anëtarë të tjerë të SCU, Donato di Tano, Francesko Sabatelli e Mimi Vinci. Të tre u arrestuan për trafik të narkotikëve, së bashku me disa bashkëpunëtorë shqiptarë në një lokal pranë plazhit në Durrës. Di Tano e kishte zhvendosur aty aktivitetin e tij të trafikut të drogës. Në lokalin e tij u kapën më shumë se 7 kg heroinë, ndërsa ai më vonë u bë i penduar i drejtësisë italiane.
Tetë vjetë më vonë, në shtator të 2010-s Shqipëria arrestoi Albino Prudentinon, sërish shef i Sacra Corona Unitas dhe vuri në sekuestro tre biznese të tij, të lidhura kryesisht me bastet dhe kazinotë. Gjykata për Krimet e Rënda vendosi më pas konfiskimin e pjesëve të Prudentinos në dy kazino, një kompani të basteve sportive dhe rreth 31 milionë lekë kapital të zhvendosur në Shqipëri, që i përkisnin bosit të SCU.
Ortaku i tij në biznes ishte një shqiptar i lidhur ngushtë me politikën e qendrës së djathtë, asokohe në pushtet.
Prokurori Adnan Xholi shpjegon se kjo ka qenë skema e përdorur nga grupet shqiptare që emigruan në Itali dhe që u përqafua më pas nga segmente të mafias italiane që mbërritën në Shqipëri.
“Është njësoj si dikush që shkon mik në shtëpinë e tjetrit”, shpjegon ai, “I duhet dikush ta prezantojë me mjedisin dhe kontaktet”.
Të gjitha rastet e hetimeve të autoriteteve italiane për grupet mafioze italiane në Shqipëri kanë përfshirë edhe shqiptarë si ortakë të tyre. Shqipëria vetë nuk ka kryer hetime mbi praninë e bosëve apo ushtarëve të klaneve mafioze italiane në këtë anë të Adriatikut, megjithëse në më shumë se një rast lidhjet e personave të ndaluar në Shqipëri gjendeshin pranë politikës.
Luciano Nocera- i penduar i “Ndranghetës”, dëshminë e të cilit BIRN e disponon duket madje i vënë në dijeni për lëvizjet politike në Tiranë. Përballë një prokuroreje italiane, ai rrëfen se “një politikan shqiptar i kishte dërguar një makinë, e cila do të përdorej me gjasë në trafikun e drogës.
“…sepse më pas do na jepte rrugët për të bërë që të vinte marijuana këtu, doktoreshë. Sepse në Shqipëri… Pastaj do digjeshin të gjitha plantacionet,” i thotë ai prokurores që po e merrte në pyetje.
Kthimi i investimit
Domenico Papalia-përfaqësues në arrati i një tresheje ndrinash të lidhura me “Ndragheta-n” ndoqi shembullin e ish-deputetit italian, Amedeo Matacena në projektimin e Shqipërisë si vendin e duhur për investimin e parave të tij. Ndryshe nga Matacena, ai e vuri në jetë planin e tij të biznesit duke investuar disa qindra mijë euro në një kompani të tregtisë së arit në Tiranë.
Papalia i datëlindjes 1983 përmendet si pjesë e të ashtuquajturës “aleancë mes “ndrinave” Papalia-Barbaro-Sergi” në raportet e Antimafias italiane. Megjithëse krerët e grupit janë prej vitesh në burg, ata shkaktojnë ende frikë dhe “askush nuk ua përmend emrat”.
Një pjesë e tyre janë të dënuar përjetë për krime të rënda në Lombardi dhe zona të tjera të Italisë, por ata ende ndiqen prej policisë dhe dyshohet ushtrojnë aktivitet, përfshi trafikun e drogës në një sërë vendesh dhe kanë bazë në Australi e SHBA.
Në Tiranë, Domenico Papalia u ngjit në majën e piramidës së një grupi biznesi, të quajtur Stargold Albania shpk dhe investoi disa qindra mijëra euro në një dyqan floriri.
E sinjalizuar nga Interforza më 21 prill 2016, Prokuroria i kërkoi Gjykatës së Tiranës vendosjen sekuestros preventive mbi llogaritë bankare dhe asetet e Stargold Albania sh.p.k, e dyshuar për lidhje me “Ndrangheta” dhe për pastrimin e parave të saj.
Sipas raportit për sekuestrim të dorëzuar në Gjykatë, problemet për Stargold filluan në tetor të 2015, kur Domenico Papalia, i shpallur në kërkim si pjesë e “Ndranghetas” u bë aksioner i kompanisë.
“Sipas kontratës për shitjen e kapitalit dt. 20.10.2015 rezulton se ortak i ri i shoqërisë Stargold Albania sh.p.k është bërë shtetasi Italian Domenico Papalia, i cili ka blerë rreth 30 % të kapitalit. Sipas informacionit policor rezulton se ky shtetas italian është pjesë e grupit kriminal Ndrangeta Itali,” thuhet në vendimin për caktimin e masës së sigurimit në Gjykatën e Tiranës.
Prokuroria shqiptare ka marrë për këtë rast nga homologët italianë vetëm informacion policor, sipas të cilit ortakët e kompanisë ishin përfshirë “kryesisht në vepra penale të marrjes së pronës në mënyrë të paligjshme”, por thotë se ka krijuar dyshime të arsyeshme se pasuritë e “shoqërisë Stargold Albania sh.p.k janë produkt i aktiviteteve kriminale”.
Me vendimin e gjykatës, sekuestros i janë nënshtruar 141 mijë euro dhe 53 mijë lekë që janë gjetur në llogaritë bankare. Prokuroria nuk bën të qartë nëse dy aksionerët e tjerë dhe administratorja shqiptare e kompanisë kishin informacion për këto fakte.
Kompania rezulton e rregjistruar që prej mesit të viteve 2000 dhe aktiviteti i saj përfshin trasferime në më shumë se gjysmë milionë euro mes Shqipërisë, Italisë dhe Maqedonisë që prej vitit 2006.
Adnan Xholi i tha BIRN se pastrimi i parave të pista është një synim kyç i organizatave kriminale, së bashku me përfshirjen në aktivitete të paligjshme dhe kapjen e segmenteve të politikës.
“Një pjesë e grupeve italiane synojnë Shqipërinë për t’i investuar këto para, që më pas t’i kthejnë në Itali si të pastra,” përfundoi Xholi.
Συνάντηση... διαρκείας Κοτζιά - Μπουσάτι
CIA MAP, 1994
ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΕΔΟΣ
Kathimerini
Πολυήμερη συνάντηση με σκοπό την εξεύρεση κοινών σημείων και ει δυνατόν την επίλυση των ακανθωδών διαφορών ανάμεσα σε Ελλάδα και Αλβανία προγραμματίζουν να έχουν στις αρχές Νοεμβρίου οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών. Πηγές αναφέρουν ότι έπειτα από πρωτοβουλία και πρόσκληση του Ελληνα υπουργού Νίκου Κοτζιά προς τον Αλβανό ομόλογό του Ντιτμίρ Μπουσάτι, οι δύο άνδρες θα μεταβούν σε κάποιο νησί (κατά πάσα πιθανότητα στην Κρήτη), όπου θα προχωρήσουν σε εξαντλητικές συνομιλίες έως ότου σημειωθεί πρόοδος σε κάποια από τα θέματα που χωρίζουν τις δύο πλευρές. Το συγκεκριμένο μοντέλο εντατικών συνομιλιών αποτελεί αφενός επιλογή του κ. Κοτζιά, αφετέρου είναι ενδεικτικό της γενικότερης σημασίας που αποκτούν πλέον όλα τα ζητήματα που αφορούν την άμεση βαλκανική γειτονιά της Ελλάδας.
Για την ελληνική πλευρά πέρα από τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας (τα οποία η Αθήνα συνδέει άμεσα με την πιθανότητα ευρωπαϊκής προοπτικής της Αλβανίας), πολύ ψηλά στην ατζέντα βρίσκεται η οριστικοποίηση της συμφωνίας για τη χάραξη των ορίων της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) Ελλάδας και Αλβανίας που, όπως είναι γνωστό, εκκρεμεί. Στο συγκεκριμένο θέμα η απόσταση ανάμεσα στην Αθήνα και τα Τίρανα είναι αρκετά μεγάλη, ωστόσο ταχεία διευθέτησή του θα μπορούσε να οδηγήσει σε άμεσα οφέλη και για τις δύο πλευρές, λόγω του γενικού ενδιαφέροντος που υπάρχει για το Ιόνιο από εταιρίες υδρογονανθράκων. Αλλωστε, το πρόβλημα εντοπίζεται στο οικόπεδο 1, που βρίσκεται βόρεια-βορειοδυτικά της Κέρκυρας, με επίκεντρο τις Διαπόντιες νήσους. Προβληματική είναι η στάση των Τιράνων και στο ζήτημα της ταφής των οστών των πεσόντων του Ελληνοϊταλικού Πολέμου το 1940-41 σε στρατιωτικά νεκροταφεία.
Στην Αθήνα γνωρίζουν πολύ καλά ότι τα δύο κορυφαία θέματα στην ατζέντα των Αλβανών είναι η άρση της εμπολέμου και η μείωση ή κατάργηση της προξενικής διατίμησης για οποιοδήποτε έγγραφο έχει τη σφραγίδα του ελληνικού Δημοσίου και χρειάζεται κάποιος Αλβανός πολίτης ή μετανάστης στην Ελλάδα. Πρόκειται για θέμα φαινομενικά χαμηλής πτήσης, ωστόσο δεδομένου ότι αφορά εκατοντάδες χιλιάδες Αλβανούς ψηφοφόρους, αποτελεί προτεραιότητα για τα Τίρανα. Η Αθήνα διαμηνύει ότι δεν αναγνωρίζει θέμα Τσάμηδων, πολλώ δε μάλλον, αρνείται να δεχθεί οποιαδήποτε σύνδεσή του με την συζήτηση περί άρσης της εμπολέμου. Συζητά, στην καλύτερη περίπτωση, κάποιες περιουσίες οι οποίες βρίσκονται υπό μεσεγγύηση και δεν συνδέονται με τις αλβανικές απαιτήσεις περί Τσάμηδων. Πρακτικές συνθήκες, όπως η πιθανότητα ευρωπαϊκής προοπτικής της Αλβανίας και, ακόμη περισσότερο, το γεγονός ότι ακόμη και το 2017 η Ελλάδα παραμένει πρώτος επενδυτής στη γειτονική χώρα (1,27 δισ. το πρώτο εξάμηνο του 2017, σύμφωνα με τον αλβανικό Τύπο), υπαγορεύουν την περαιτέρω σύσφιγξη των σχέσεων. Ωστόσο, στην Αθήνα δεν υπάρχει απολύτως καμία ψευδαίσθηση για τη σκληρή εθνικιστική γραμμή που διατηρεί ο πρωθυπουργός Εντι Ράμα. Υπενθυμίζεται ότι στις 27 Νοεμβρίου Αλβανία και Κόσοβο θα πραγματοποιήσουν κοινή διυπουργική σύσκεψη στην Κορυτσά, προωθώντας έτι περαιτέρω την ατζέντα συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες με κοινή εθνοτική βάση.
Wednesday, October 18, 2017
LLUMI I PARAVE TË PISTA, PO ZË KORE - OPINION NGA PLATOR NESTURI
Publikuar më: 17-10-2017
Nga Plator Nesturi
Ky artikull është shkruar posaçërisht për gazetën “Albanian Free Press”
Ardhja e ekspertëve të FBI-t në Tiranë, gjatë muajit nëntor, lajm të cilin e bëri të ditur vetë kryeministri Rama gjatë seancës parlamentare, dëshmoi se tashmë e kemi një shans të ndalim krimin, pastrimin e parave të pista dhe korrupsionin galopant. Shans dhe për të vënë rregull, në një vend që mbeti rrugëve të tranzicionit, nga ku, më së paku, nuk ka as stabilitet ligjor, pasi dhe ato ndryshojnë në varësi të interesave të shumicës që krijohet pas çdo palë zgjedhjeve. Duket se është e vetmja shpresë, nga ku mbikëqyrja e ekspertëve të huaj, të imponojë zbatim të ligjit mbi çdokënd, jo si deri më tani ku shoqëria ndahet në dy shtresa, në të paprekshmit dhe masa e qytetarëve të thjeshtë.
Vetë zyrtarët tanë më të lartë, duket se e pranojnë si fakt se mbeten të pafuqishëm, që ky transformim të kryhet nga vetë ne. Ministri Xhafaj detyrohet të përmendë se, një pjesë e policisë, ka qenë bashkëpunëtore me krimin e trafikun dhe për këtë premton ndryshime drastike. Por dhe për ata që mbeten, këshilla e ministrit të Brendshëm, është të mos punojnë me dy standarde, - të qullët ndaj krimit e trafikantëve dhe të ashpër me qytetarin.
Për ta çuar më tej panoramën e rëndë të kriminalizimit, kryetarja e Komisionit Parlamentar të Sigurisë, Ermonela Felaj, jep një shifër tjetër tronditëse.
"Drejtoria e Përgjithshme e Parandalimit dhe Pastrimit të Parave, ka bërë një punë shumë të mirë, sa i takon bllokimit të pasurive të dyshuara që rrjedhin nga aktiviteti kriminal. Janë 60 milionë euro pasuri të bllokuara nga ky institucion".
60 milionë euro në katër vjet, që vijnë nga aktivitete kriminale, nga financimi i terrorizmit dhe korrupsionit. Kjo është shifra më e madhe e bllokuar në gjithë këto vite, por duket se diçka nuk shkon. Në çdo rast tjetër, ky do të quhej një sukses i madh dhe tregues i luftës pa kompromis ndaj kriminalizimit të ekonomisë. Fakti që nuk po bëhet shumë bujë, dëshmon se kjo shifër është thjesht një cifël e vogël dhe se ndoshta, ardhja e ekspertëve të huaj, në mbështetje të luftës së krimit dhe korrupsionit, mund të përshfaqë shifra shumë më tronditëse të parave që qarkullon krimi dhe zyrtarët e korruptuar. Drejtoria e Përgjithshme e Parandalimit dhe Pastrimit të Parave vërtet mund të këtë bërë një punë më të evidentuar në këtë periudhë, por kjo duket si parapritë për daljen e zullumeve më të mëdha më vonë, me vënien në funksion të vetingut dhe krijimit të Byrosë së Hetimit. Pasi siç doli edhe në media, vetë një nga ish-drejtuesit e pastrimit të parave, doli me një sipërfaqe prej 11 mijë metrash në Dhërmi.
Pavarësisht se vëmendja më e madhe në deklaratën e ish-ministres Felaj, e mori fakti se në këto transaksione të bllokuara, përfshiheshin edhe gjykatës e prokurorë, për të cilët materialet janë depozituar te prokuroria e Krimeve të Rënda apo në polici, çështja është më e thellë në problematikën e vet. Pasi në raport, bëhet fjalë dhe për transaksione që financojnë terrorizmin, çka duhet të na vërë në alarm. Krimi dhe terrorizmi shpesh, gjejnë pika të kollajta takimi.
Paratë e sekuestruara nga aktiviteti kriminal, nuk janë ato që kanë të bëjnë me njerëzit e rrugës e me krimin ordiner. Janë pará që tashmë, janë investuar në sektorë të ndryshëm të ekonomisë dhe që me ligjet e reja, mund të marrin edhe statusin e investitorit strategjik për ndërtim resortesh turistikë, nëse paraqesin një projekt me vlerën e 5 milionë eurove për ndërtim. Ky është fakti që janë qytetarët e thjeshtë të cilët dëshirojnë të largohen nga vendi. Krimi dhe ekonomitë e kriminalizuara, janë në parajsën e tyre dhe s'kanë pse largohen nga ky vend. Ky vend, tashmë, po blihet prej parave të krimit. Të krimit qoftë si trafikantë, ashtu dhe si të korruptuar, pasi në të dyja rastet, janë në shkelje të rëndë të ligjeve dhe funksionimit normal të shtetit. Dhe për këtë, mjafton të ndiqen emisionet informative, kur të kërkuar apo të dënuar nga drejtësia e vendeve europiane, në median shqiptare cilësohen si biznesmenë të fuqishëm. Prezantim të bukur i bëjmë vetes! Llumi po zë kore, aty ku deri më parë ishin ujëra kënete! Por kjo nuk e ndryshon situatën, pasi mund të rrezikojmë si shtet e shoqëri të thithemi e të zhytemi më tej, në këtë baltovinë nga s’do mund të dalim më!
Ndalohet rreptësisht ripublikimi i këtij shkrimi pa një leje të shkruar nga redaksia e Albanian Free Press
Shënim: Qëndrimet e shprehura në shkrimet e rubrikës Opinion, nuk përfaqësojnë domosdoshmërisht një vijë editoriale të Albanian Free Press
Tuesday, October 17, 2017
Donald Trump meets Alexis Tsipras at White House, praises Greek leader despite past 'evil' remark
By North America correspondent Conor Duffy, wires
ABC NEWS
Donald Trump shaking hands with Alexis Tsipras from behind podiums at a press conference at the White House.
PHOTO: Donald Trump and Alexis Tsipras met in the Rose Garden (AP: Carolyn Kaster)
MAP: United States
US President Donald Trump has given Greek Prime Minister Alexis Tsipras a warm White House welcome, despite the Greek leader once calling him evil.
In the White House Rose Garden, Mr Trump praised the left wing leader, calling him a special man who was doing special things.
He was asked by a reporter about Mr Tsipras' remark, made in 2016 during the US election campaign, that Mr Trump represented an "evil" set of ideas that have no place in a Western democracy.
Mr Trump joked in reply: "I wish I knew that before my speech."
Mr Tsipras said the two leaders had a productive exchange, and "not a moment did I feel threatened at any time" during their encounter.
The Greek leader said he shared "common values" with the US.
"Don't forget that the value of democracy and freedom was born in Greece. It's one of the values that traverses American culture and American tradition. The President now continues that tradition," he said.
Mr Trump said many world leaders were initially nervous before meeting him.
"I have very good relationships with the leaders virtually every country I've dealt with," he said.
US President and the Greek Prime Minister at the White House
PHOTO: Donald Trump pledged to stand with Greece and its leader (AP: Carolyn Kaster)
Mr Trump said Greece had "gone through a lot" during its extended period of economic hardships but vowed the US would remain steadfast as the country executes its debt-relief plan.
"The American people stand with the Greek people as they recover from the economic crisis that recently afflicted their nation," Mr Trump said.
"A strong and flourishing Greece provides immense opportunity for American trade, investment and job creation."
Mr Trump added his administration had informed Congress of a potential sale to upgrade the F-16 aircraft in Greece's Air Force, a deal that could be worth $2.4 billion.
Mr Tsipras also addressed the issue of NATO.
He said it was important for Turkey to remain part of the NATO security alliance and continue its orientation toward Europe despite current tensions between the two countries.
"We continue to support the Turkish course toward Europe," Mr Tsipras said.
"We respect it as a regional power and we believe that it must stay oriented toward the European perspective."
Τελοσ τα λογια. Η Αθηνα να περασει στην πραξη με τα Τιρανα
Ο Ντιτμίρ Μπουσάτι απαντά στην Αθήνα: ‘Έτοιμοι να ακολουθήσουμε το ελληνικό μοντέλο, εάν υπάρχει’…
https://www.youtube.com/watch?time_continue=70&v=ySe3MMKNIIY
(Για σχετικό βίντεο κλίκ στην εικόνα)
Οκτώβριος 17, 2017.Echedoros
Μετά τη διπλωματική επίθεση αξιωματούχων της Αθήνας, μία ημέρα νωρίτερα, μετά την έγκριση του νόμου περί των μειονοτήτων, ο υπουργός για την Ευρώπη και Εξωτερικών Υποθέσεων, Ντιτμίρ Μπουσάτι, απάντησε υπενθυμίζοντας στον ομόλογό του Νίκο Κοτζιά ότι του ζήτησε ένα μοντέλο.
«Όλοι οι συνάδελφοι, είτε είναι γείτονες είτε όχι, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, κατά τη διάρκεια αυτών των δυόμισι ετών εργασίας που έγινε για την εκπόνηση αυτού του νόμου, θα ήθελα να μας παρουσιάσουν την εμπειρία των χωρών τους. Είμαστε και παραμένουμε ανοικτοί στη μελέτη οποιαδήποτε τύπου μοντέλου για τις μειονότητες, συμπεριλαμβανομένου του ελληνικού μοντέλου, εάν υπάρχει», δήλωσε ο Μπουσάτι.
Ο επικεφαλής της αλβανικής διπλωματίας, απάντησε στον πρόεδρο της Ελλάδας, που χαρακτήρισε ως «Διεθνή Ερασιτεχνισμό» την κίνηση της Αλβανίας.
«Φοβάμαι ότι ο ερασιτεχνισμός πρέπει να αναζητηθεί στις πρωτεύουσες άλλων χωρών, αλλά όχι στην Αλβανία», είπε ο Μπουσάτι.
Αλλά μήπως ο Μπουσάτι φοβάται ένα ελληνικό βέτο;
«Δεν έχω κανένα λόγο, ούτε να σκεφθώ για μια στιγμή, ότι ένα κράτος όπως η γειτονική Ελλάδα θα ήθελε να ασκήσει βέτο στην Αλβανία. Το έχω πει και θα το ξαναπώ, τέτοια γεγονότα δεν είναι προς το συμφέρον ούτε της Ελλάδας, ούτε και της Αλβανίας.
Η πολιτική του μεγάφωνου της Κυριακής πρέπει να εγκαταλειφθεί την επόμενη εργάσιμη ημέρα στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μας», κατέληξε ο Μπουσάτι.
Αλβανία: Η ελληνική μειονότητα ξανά στο στόχαστρο
Τώρα Βόρεια Ήπειρος, όχι Ελληνική Μειονότητα
Εθνος
Η κυβέρνηση του Εντι Ράμα ψήφισε νόμο «περί προστασίας των δικαιωμάτων των μειονοτήτων», προκειμένου να πείσει τους Ευρωπαίους ότι κάνει βήματα προόδου ως υποψήφια προς ένταξη χώρα. Ο νέος νόμος, ωστόσο, θίγει τα δικαιώματα που έχουν να κάνουν με τον αυτοπροσδιορισμό και τη γλώσσα της μεγαλύτερης από τις εν λόγω μειονότητες, που είναι η ελληνική
Οκτωβρίου 17 2017
Του Γιώργου Σκαφιδά
Για το νέο «νόμο περί μειονοτήτων», που ψηφίστηκε από την αλβανική Βουλή το βράδυ της περασμένης Παρασκευής στα Τίρανα, θα μπορούσαν να ειπωθούν πολλά και... προβληματικά.
Θα μπορούσε κανείς να τον αποκηρύξει ως προπέτασμα καπνού στο δρόμο προς την έναρξη των αλβανικών ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ. Ως στάχτη στα μάτια των «έξω», προκειμένου να πειστούν ότι η Αλβανία κάνει βήματα εξευρωπαϊσμού. Αλλά και ως ύπουλο χτύπημα κάτω από το τραπέζι, με στόχο τη διαιώνιση παλαιών «χοτζικών» τυχοδιωκτισμών σε βάρος της εθνικής ελληνικής μειονότητας.
Η κυβέρνηση του Έντι Ράμα έφερε προς ψήφιση το νόμο «Περί προστασίας των Εθνικών Μειονοτήτων στην Αλβανική Δημοκρατία», εμφανιζόμενη έτσι στη θεωρία να συμμορφώνεται με τη Σύμβαση-Πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Προστασία των Μειονοτήτων και να έρχεται πιο κοντά στις ευρωπαϊκές αξίες. Ο σεβασμός των μειονοτικών δικαιωμάτων είναι άλλωστε ένα από τα κριτήρια που θέτει η Κομισιόν, με τις ετήσιες εκθέσεις προόδου της, για να προχωρήσει η ενταξιακή πορεία της Αλβανίας.
Επί της ουσίας ωστόσο, ο εν λόγω νόμος έρχεται να θίξει τα δικαιώματα της μεγαλύτερης από τις εν λόγω μειονότητες που είναι η Ελληνική. «Αντί να διασφαλίζει τα δικαιώματα των μειονοτήτων στη χώρα βάσει των ευρωπαϊκών προτύπων, το νομοσχέδιο που υπερψήφισε η αλβανική Βουλή για την προστασία των μειονοτήτων διαιωνίζει τις αυθαιρεσίες του καθεστώτος Χότζα. Είναι ένα βήμα μπροστά για υπαρκτές και ανύπαρκτες μειονότητες και ένα βήμα πίσω για την κυριότερη και υπαρκτή μειονότητα της Αλβανίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Γεννηματάς.
Στην Αλβανία αναγνωρίζονταν «παραδοσιακά» τρεις εθνικές μειονότητες: η γηγενής ελληνική που είναι και η μεγαλύτερη, η σκοπιανή και εκείνη των Μαυροβουνίων. Με το νέο νόμο ωστόσο, οι μειονότητες γίνονται εννέα (με την προσθήκη Βλάχων, Αιγυπτίων, Ρομά, Βόσνιων, Σέρβων, Βουλγάρων) καθώς προστίθενται σε αυτές και μάλιστα ως «εθνικές» μειονότητες εθνοτικές (Ρομά), γλωσσικές (Βλάχοι) και πολιτιστικές.
Αλλά και πέρα από αυτό το «ποιοτικό» στοιχείο, ο νέος νόμος είναι προβληματικός για την ελληνική μειονότητα καθώς αφήνει αμετακίνητα μια σειρά από εμπόδια: στην ταυτοποίηση των μελών της, στη δυνατότητα χρήσης της ελληνικής γλώσσας στη δημόσια ζωή, και στη δυνατότητα εκπαίδευσης στην ελληνική γλώσσα. Παράλληλα, δεν δίνει καμία λύση στο περιουσιακό, ενώ συνεχίζει να μην αναγνωρίζει ως μειονοτικές περιοχές με πολυπληθείς ελληνικές κοινότητες που βρίσκονται εκτός των ορίων των Δήμων Δρόπολης και Φοινίκης, όπως είναι η Χειμάρρα, τα ελληνικά χωριά στον Αυλώνα κ.α..
Ο νέος νόμος επιτρέπει μεν τον αυτοπροσδιορισμό (το να δηλώσει κανείς ότι είναι Έλληνας), χωρίς ωστόσο να αναιρεί παλαιότερο νόμο περί απογραφής, σύμφωνα με τον οποίο Έλληνες υπάρχουν μόνο σε 99 χωριά τα οποία αναγνώριζε ως ελληνικά το καθεστώς Χότζα (με τη Χειμάρρα να ΜΗΝ εντάσσεται στις ελληνικές περιοχές). Εάν μάλιστα κάποιος από άλλη περιοχή τολμούσε να δηλώσει Έλληνας στην τελευταία απογραφή του 2011, κινδύνευε με πρόστιμο ύψους 1.000 δολαρίων.
Προβλήματα υπάρχουν ωστόσο και ως προς τη διδασκαλία και δημόσια χρήση της ελληνικής γλώσσας (δημόσια χρήση είναι πχ το να υπάρχουν πινακίδες στα ελληνικά). Ο νέος νόμος προβλέπει ότι οι μειονοτικές γλώσσες μπορούν να διδάσκονται μόνο σε περιοχές όπου μια μειονότητα αντιστοιχεί σε ποσοστό τουλάχιστον 20% του πληθυσμού. Προβλέπει, επίσης, ότι για τη δημόσια χρήση της μειονοτικής γλώσσας την τελική έγκριση θα τη δίνει το... υπουργικό συμβούλιο. Ήδη από το 2014 ωστόσο, η κυβέρνηση Ράμα έχει προχωρήσει σε σαρωτικές συνενώσεις δήμων στη χώρα, αλλοιώνοντας σημαντικά τη δημογραφική παρουσία του ελληνισμού, περιορίζοντας τα ποσοστά του επί των γιγαντωμένων συνόλων (και ακυρώνοντας, έτσι, στην πράξη το δικαίωμα στη δημόσια χρήση και εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας).
«Θα κλείσουν ελληνική σχολεία», αναφέρουν στο Εθνος παράγοντες με άμεση γνώση των εξελίξεων.
Ενδεικτικό των διαθέσεων της αλβανικής κυβέρνησης είναι και το γεγονός ότι δεν δέχτηκε ούτε μία από τις τροπολογίες που κατέθεσε ο μειονοτικός βουλευτής και πρόεδρος του ΚΕΑΔ Βαγγέλης Ντούλες για το συγκεκριμένο θέμα.
Πρώτη δημοσίευση του άρθρου στην εφημερίδα Έθνος
Αλβανία: Ναρκο - τριγμοί στην κυβερνητική συμμορία
Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2017, 19:07 Αυτόνομος Επικαιρότητα
Σημαντικές πολιτικές συνέπειες εάν όχι εξελίξεις στο κυβερνητικό στρατόπεδο προμυνήουν αποκαλύψεις από ογκώδες φάκελο των Ιταλικών εισαγγελικών αρχώ όπου προκύπτει αναμεμοιγμένος σε οργανωμένη ομάδα διακίνησης ναρκωτικών ο πρώην ΥπΕσ του Ράμα, Σαημίρ Ταχίρι. Δεν είναι ένα τυχαίο όνομα.
Πρόκειται για τον πλέον στενό συνεργάτη του Πρωθυπιυργού Έντι Ράμα του οποίου δεν εμπιστεύονταν μόνο το υπερ Υπουργείο Εσωτερικών αλλά και το χειρισμό πολύ ευαίσθητων υποθέσεων. Νομικός της δεκάρας ο Ταχίρι ήταν ο εισηγητής στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας της προσφυγής ΣΚ-Ράμα κατά παραγγελία Τούρκων για την ακύρωση της Συμφωνίας Μπακογιάννη - Μπάσα για τις υποθέσεις θαλασσίων οριοθετήσεων.
Τι συγκεκριμένα συμβαίνει; Η Ιταλική αστυνομία συνέλαβε χθες συμμορία Αλβανών κατηγορούμενων για διακίνηση ποσότητας των 3.5 τόνων Κάναβης. Η συμμορία παρακολουθούνταν από μήνες εάν όχι χρόνια. Μέλος της και ξάδερφος του Ταχίρι από Αυλώνα ο οποίος μάλιστα σύμφωνα με καταγγελίες του πρώην Πρωθυπουργού Μπερίσα χρησιμοποιούσε το αυτοκίνητο του εξάδελφου Υπουργού στις μετακινήσεις του σε Ελλάδα και Ιταλία. Στις συνδιαλέξεις τηλεφώνων που παρακολουθούνταν των μελών της συμμορίας προκύπτει συχνά και για συγκεκριμένα ποσά το όνομα του πρώην Υπουργού.
Ο Ράμα αντιλαμβανόμενος ότι ο κλυός σφίγγει επικίνδυνα γύρω του μάλλον εγκαταλείπει τον δυνεργάτη του. Δεν είναι τυχαίο ότι το Top Chanel που τελεί υπό την άμεση επίβλεψη Ράμα αποκαλύπτει σελίδες απ τον φάκελο των Ιταλών. Μάλλον ο Ράμα αφήνει προς βορρά τον Ταχίρι προκειμένου να δείξει ότι είναι άμεμπτος και άτεκτος.
Προ ολίγων ημερών στο αδυσόφαγο παιχνίδι της επικοινωνιακής πολιτικής άφησε όμηρο την Υπουργό Πολιτισμού για την υπόθεση Βουθρωτό.
Είναι γνωστή η συμπεριφορά αυτή του Ράμα. Στην υπόθεση Μπαλίλι κίνησε όλο τον μηχανισμό επιρροής της κοινής γνώμης ώστε να διαφανεί ότι η υπόθεση αφορά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Ιλίρ Μέτα.
Η αντιπολίτευση όμως πίσω και στο βάθος βλέπει το Ράμα και όχι μόνο στις περιπτώσεις Μπαλίλι και Χαμπίλι. Συνολικά στη μετατροπή της Αλβανίας σε αποθήκη ναρκωτικών και τα Αλβανικά δίκτυα διακίνησης ως τα πλέον εδραιωμένα στα Δυτικά Βαλκάνια υπεύθυνος φέρεται να είναι ο Πρωθυπουργός Ράμα.
tachydromos.org
Πηγή: Himara.gr | Ειδήσεις απ' την Βόρειο Ήπειρο
Albania to register all emigrants living abroad
Source: Xinhua
TIRANA, Oct. 16 (Xinhua) -- The Albanian government launched Monday a new strategy on Diaspora and Migration as well as an action plan aimed at including Albanian living abroad in the country's decision-making and registering all immigrants.
"Albania is the last country which has not realized yet the direct inclusion of all the emigrants in the most important process of decision-making in the country, the voting process," Albanian Premier Edi Rama told reporters during the presentation of the strategy.
He noted that another key target of the strategy was to realize registration of the Albanians abroad within a deadline of next year.
"Next year we want to realize registration of Albanians worldwide. This target coincides with our national hero, Skanderbeg's Year. And we aim that in the second summit of the Diaspora to have a concrete result of the registration of the Albanians abroad," said Rama.
Albania's Minister of State on Diaspora Pandeli Majko emphasized the need that the Diaspora plan must be implemented right away.
He announced establishment of the Agency on Diaspora dependent by the prime minister, the launch of a newspaper on the Diaspora as well as a state-run TV station, TVSH 3, dedicated to the Diaspora.
Sunday, October 15, 2017
Greece Slams Albania on New Minorities Law
By Tasos Kokkinidis - Oct 15, 2017
Greek Reporter
Greece reacted angrily to the adoption by the Albanian parliament on a new law on minorities. Athens says the law restricts the rights of the Greek minority in Albania.
On Sunday a spokesman for the Greek Ministry of Foreign Affairs said that the new law is reminiscent of the “arbitrariness of the Hoxha regime“, a reference to the communist leader in Albania.
“Rather than safeguarding the rights of minorities in the country, based on European standards, the law on protection of minorities passed by the Albanian Parliament perpetuates the arbitrariness of the Hoxha regime. It is a step forward for existing and non-existent minorities and a step backward for the existing main minority of Albania”, spokesman Alexandros Yennimatas said.
The new law received mixed reactions by the ethnic minorities in Albania. Whereas Bulgaria hailed the passing of the law which recognizes for the first time a Bulgarian minority, Greek organizations voice strong reservations.
Two of the largest Greek associations, Omonoia and KEAD groups, have said that instead of specifying, enlarging and better enforcing the rights of national minorities, the new law imposes restrictions on their freedom.
They claim that all powers are concentrated in the hands of the Prime Minister and the Government. They also claim that limitations are placed with respect to educational, cultural and property freedoms.
The government in Tirana says that it has extensively consulted with the international community in drafting the new law which ensures respect for the rights of minorities in the country.
Έκθεση καταπέλτης της ΕΕ για την Αλβανία – Διακρίσεις εις βάρος της Ελληνικής Μειονότητας
Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2017
• Ιδιαίτερα εμφανής είναι η αναποτελεσματική προστασία των μειονοτήτων στην Αλβανία και η μη πλήρης διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους, σύμφωνα με τις αρχές του διεθνούς δικαστηρίου…
Αυτά επισημαίνει μεταξύ άλλων, η τελευταία Έκθεση της αρμόδιας Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχετικά με την υφιστάμενη σήμερα κατάσταση στη γειτονική χώρα.
Διαπιστώνεται χαμηλό επίπεδο αντιπροσώπευσης των μειονοτήτων στα Κρατικά Ιδρύματα, σημειώνεται στην Έκθεση και υπογραμμίζεται ότι υφίστανται διακρίσεις σε όλους τους τομείς μεταξύ των πολιτών, πρωτίστως της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας και όχι μόνο. Οι ίσες ευκαιρίες για όλους τους Αλβανούς υπηκόους και η μη διάκριση λείπουν ή τουλάχιστον δεν γίνονται αρκετά ορατές…
Θα πρέπει, επιτέλους, να αντιληφθεί ο κ. Έντι Ράμα ότι η ένταξη της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση περνάει από την Ελλάδα.
Κύριες παρατηρήσεις
Η αρμόδια Επιτροπή αναφέρει στην Έκθεσή της, μεταξύ άλλων, και τις εξής παρατηρήσεις:
- Εκφράζει τη λύπη της για το γεγονός ότι η διοίκηση του δικαστικού τομέα παραμένει αργή και ανεπαρκής. Σημειώνει την έλλειψη προόδου συμπλήρωσης κενών θέσεων στο Ανώτατο δικαστήριο και στα διοικητικά δικαστήρια και στην αποτελεσματική χρήση του ενοποιημένου συστήματος διαχείρισης υποθέσεων. Ζητεί την ανεξαρτησία τους έναντι των πολιτικών παρεμβάσεων και άλλων πόλων εξουσίας...
- Εκφράζει την ανησυχία για το γεγονός ότι η διαφθορά παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Συνεχίζει να αποτελεί σοβαρό πρόβλημα, με αποτέλεσμα να υπονομεύεται η εμπιστοσύνη των πολιτών στους δημόσιους θεσμούς. Εκφράζει την ανησυχία της για το γεγονός ότι βασικά όργανα καταπολέμησης της διαφθοράς εξακολουθούν να υφίστανται πολιτικές παρεμβάσεις και έχουν περιορισμένες διοικητικές ικανότητες.
- Ζητεί την διάλυση των δικτύων οργανωμένου εγκλήματος και την κατάσχεση των παρανόμως αποκτηθέντων περιουσιακών στοιχείων.
- Ζητάει να ληφθούν μέτρα για την εξάλειψη της καλλιέργειας, παραγωγής και διακίνησης ναρκωτικών. Σημειώνει ότι η αστυνομία και οι Εισαγγελείς δεν εντοπίζουν τις εγκληματικές συμμορίες που ευθύνονται για την καλλιέργεια ναρκωτικών.
- Ζητεί να ενταθούν οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση της ανεξέλεγκτης λαθρεμπορίας όπλων και την αναβάθμιση της συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση...
- Εκφράζει ανησυχία για την πρόσφατη αύξηση των περιστατικών εμπορίας ανθρώπων και ζητεί να ενταθούν οι προσπάθειες για την εξάλειψη της παράνομης αυτής δραστηριότητας.
- Υπογραμμίζει ότι μεταξύ των βασικών προτεραιοτήτων περιλαμβάνεται η ανάγκη να ενισχυθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα δικαιώματα των μειονοτήτων και οι πολιτικές κατά της εφαρμογής διακρίσεων.
- Υπογραμμίζει την ανάγκη βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης για τους Ρομά, τους τσιγγάνους και άλλες εθνοτικές μειονότητες. Ζητεί να αναληφθούν συγκεκριμένες δράσεις, όπως η εγγραφή στα Ληξιαρχεία (πιστοποιητικά γέννησης και ταυτότητος). Ζητεί να συνεχιστούν οι προσπάθειες για τη βελτίωση της πρόσβασής τους στην απασχόληση και σε όλες τις δημόσιες και κοινωνικές υπηρεσίες.
- Συνεχίζει να ανησυχεί για τις διακρίσεις σε βάρος των γυναικών και κοριτσιών που ανήκουν σε μειονεκτικές και περιθωριοποιημένες ομάδες.
- Διαπιστώνει τη βραδεία εφαρμογή του Νόμου για τα οπτικοακουστικά μέσα ενημέρωσης...
πηγή:proinoslogos.gr
Τελειώνει η υπομονή της Ελλάδας με την Αλβανία – Παυλόπουλος: “Δεν πρόκειται να μείνουμε απαθείς”
15 October 2017, Tribune
Τελειώνει η υπομονή της Ελλάδας με την Αλβανία – Παυλόπουλος: “Δεν πρόκειται να μείνουμε
Διαβάστε σχετικά για Αλβανία, Βαλκάνια, Βόρεια Ήπειρος, Βορειοηπειρώτες, Ελληνική Ομογένεια, Κέρκυρα, Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος,
Αυστηρότατο μήνυμα προς την Αλβανία έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος από την Κέρκυρα όπου βρίσκεται για τις εκδηλώσεις μνήμης και τιμής που διεξάγονται για τον Ιωάννη Καποδίστρια.
«Συμπεριφορές διεθνούς τυχοδιωκτισμού σαν αυτές που βλέπουμε τελευταία να αναπτύσσονται μεταξύ Τιράνων και Πρίστινας είναι συμπεριφορές ωμής παραβίασης δικαιωμάτων του ανθρώπου και συμβαίνει με τις μειονότητες ή παραδείγματος χάριν όπως με το δικαίωμα της ιδιοκτησίας» τόνισε ο κ. Παυλόπουλος για να προσθέσει:
«Ήδη, η Αλβανία δυστυχώς, υπονομεύει την ενταξιακή της πορεία και αυτό είναι δική μας ευθύνη.
»Πάντως, εμείς δεν πρόκειται να μείνουμε απαθείς απέναντι σε τέτοιες συμπεριφορές».
Αναλυτικά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την Ιερά Μονή Πλατυτέρας όπου βρίσκεται ο τάφος του Ιωάννη Καποδίστρια και τελέσθη τρισάγιο στη μνήμη του, υπογράμμισε:
«Ο Ιωάννης Καποδίστριας μάς προσφέρει διαχρονικά το πρότυπο ενός μεγάλου ηγέτη.
»Ενός μεγάλου ηγέτη όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη.
»Ένα πρότυπο το οποίο είχε μεταξύ άλλων, δύο χαρακτηριστικά, το όραμα και τον πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου.
»Αυτό μάς εμπνέει εμάς του Έλληνες, αλλά πρέπει να εμπνέει και όλους εκείνους που έχουν φιλοδοξίες να μπουν στην ΕΕ.
»Και το λέω για τη γειτονική μας Αλβανία, τη χώρα με την οποία θέλουμε πάντα να έχουμε καλές σχέσεις και οι οποίες ευνοούν την ενταξιακή πορεία της.
»Όμως, συμπεριφορές διεθνούς τυχοδιωκτισμού σαν αυτές που βλέπουμε τελευταία να αναπτύσσονται μεταξύ Τιράνων και Πρίστινας είναι συμπεριφορές ωμής παραβίασης δικαιωμάτων του ανθρώπου και συμβαίνει με τις μειονότητες ή παραδείγματος χάριν όπως με το δικαίωμα της ιδιοκτησίας.
»Ήδη, η Αλβανία δυστυχώς, υπονομεύει την ενταξιακή της πορεία και αυτό είναι δική μας ευθύνη.
»Πάντως, εμείς δεν πρόκειται να μείνουμε απαθείς απέναντι σε τέτοιες συμπεριφορές.
»Το οφείλουμε και απέναντι στην Ελλάδα αλλά και απέναντι στην Ευρώπη»
Subscribe to:
Posts (Atom)