Friday, December 15, 2023
Thursday, December 14, 2023
«Διμερή θέματα, μακριά από διαπραγματεύσεις με την ΕΕ», Ράμα: Θα εμβαθύνουμε τη φιλία μας με την Ελλάδα
SManalysis
Euronews Αλβανίας
Ο Πρωθυπουργός Έντι Ράμα δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι στο τραπέζι της ΕΕ μίλησε και για διμερείς διαφορές, δηλώνοντας ότι δεν πρέπει να επηρεάσουν τη διαδικασία ολοκλήρωσης της Αλβανίας.
Εστιάζοντας στη σχέση με την Ελλάδα, ο Ράμα είπε ότι το μεταξύ τους ζήτημα, αναφερόμενο στη σύγκρουση λόγω της φυλάκισης του Φρέντι Μπέλερ, θα πρέπει να επιλυθεί μεταξύ των δύο χωρών και ότι δεν πρέπει να επηρεάσει ούτε τη διαδικασία ολοκλήρωσης ούτε τη φιλική σχέση μεταξύ των δύο χώρες.
«Βεβαίως, το θέμα της δυσκολίας που δημιουργούν εδώ και χρόνια οι διμερείς διαφορές μεταξύ μιας χώρας και της άλλης, στο τραπέζι της ΕΕ, έχει τεθεί και από εμένα. Για του λόγου το αληθές, υπάρχει πολύ μεγάλη ευαισθητοποίηση, ιδίως από τις πιο έμπειρες και μακρόβιες χώρες της ΕΕ, για το γεγονός ότι διμερή ζητήματα που εξάγει μια χώρα μέλος στο τραπέζι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δημιουργούν παράλογα εμπόδια. Πρέπει να επιλυθούν διμερή ζητήματα μεταξύ των δύο χωρών.
Είναι ακατανόητο και παράλογο το γεγονός ότι σε μια διαδικασία ολοκλήρωσης, όπου μια χώρα εισέρχεται σε διαπραγματεύσεις, εισέρχεται σε μια τελική φάση του ευρωπαϊκού κράτους, να παρεμποδίζεται, να καθυστερεί γιατί υπάρχει διμερές ζήτημα. Ίσως θα ήταν πιο κατανοητό ότι όταν έρθει η στιγμή που η χώρα έχει τελειώσει τα πάντα και είναι έτοιμη να ψηφίσει, να σηκωθούν και να πουν, όχι, δεν συμφωνώ. Αυτή η απαίτηση δεν είναι μόνο παράλογη, αλλά και αντιευρωπαϊκή. Φυσικά οι υποθέσεις και οι ιστορίες δεν ήταν μία και δύο, αλλά περισσότερες από μία και δύο και δεν είναι τυχαίο ότι όλες αυτές οι περιπτώσεις προέρχονται από τον βαλκανικό χώρο. Αν δεν βρεθεί τρόπος να διαχωριστούν μια για πάντα τα διμερή ζητήματα από τις διαπραγματεύσεις, θα έχουμε πολλές δυσκολίες στην πορεία.
Σε σχέση με το θέμα της σημερινής διαφοράς μεταξύ μας και της Ελλάδας, έχω υπογραμμίσει ότι αυτό είναι ένα θέμα μεταξύ μας που πρέπει να το αντιμετωπίσουμε μεταξύ μας. Όσον αφορά την Αλβανία, δεν το βλέπουμε να σχετίζεται με τη διαπραγματευτική διαδικασία ή το περιεχόμενο της σχέσης μας. Η Ελλάδα είναι ένας στρατηγικός εταίρος, με τον οποίο θέλουμε να εμβαθύνουμε τη φιλία μας κάνοντας ό,τι μπορούμε. Θέλουμε να είμαστε μια ευρωπαϊκή χώρα στα Βαλκάνια, όχι ένα βαλκανικό κράτος στην ΕΕ», είπε ο πρωθυπουργός Ράμα.
«Φρένο» από την Ελλάδα στην ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ, λόγω Μπελέρη
SManalysis
Newsroom ΠΟΛΙΤΙΚΗ14 Δεκ 2023 08:06 Ανανεώθηκε: 08:14
«Η Ελλάδα δεν θα συναινέσει στην ενταξιακή διαδικασία αν δεν υπάρξει πρόοδος στο θέμα του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρας Φρέντη Μπελέρη» έχει διαμηνύσει η ελληνική πλευρά.
Σταθερή στη θέση της παραμένει η ελληνική κυβέρνηση, ώστε να μην συναινέσει στην ενταξιακή διαδικασία της Αλβανίας, εάν δεν υπάρξει πρόοδος στο θέμα του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρας, Φρέντι Μπελέρη. Θέση και πρόθεση η οποία διατυπώθηκε και κατά τη Σύνοδος Ε.Ε. - Δυτικών Βαλκανίων όπου σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, επαναλήφθηκε η πάγια θέση της Ελλάδας για την στήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων, ως επένδυση στην σταθερότητα, την ανάπτυξη και την ευημερία της περιοχής, υπό την αίρεση πάντα ότι οι υποψήφιες χώρες εκπληρώνουν τις προϋποθέσεις και υλοποιούν τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις. Οι ίδιες πηγές εξηγούσαν ότι «είναι μια δύσκολη και επίπονη διαδικασία που εξαρτάται από τις ίδιες επιδόσεις των υποψηφίων χωρών. Και, πάντως, βασικό προαπαιτούμενο αποτελεί ο σεβασμός των θεμελιωδών ευρωπαϊκών αξιών και οι μεταρρυθμίσεις που αφορούν το κράτος Δικαίου και ιδιαίτερα την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων των μειονοτήτων».
Σε ό,τι αφορά την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας, η θέση της Ελλάδας είναι σαφής και έχει διαμηνυθεί στην αλβανική πλευρά. Η Ελλάδα δεν θα συναινέσει στην ενταξιακή διαδικασία αν δεν υπάρξει πρόοδος στο θέμα του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρας Φρέντη Μπελέρη.
Η Ελλάδα συναίνεσε μεν στην αποστολή της επιστολής της Ε.Ε στα Τίρανα για το πρώτο βήμα έναρξης των διαπραγματεύσεων, υπό την προϋπόθεση, όμως, ότι μέχρι το επόμενο στάδιο της διαδικασίας θα υπάρξει σαφής κίνηση ώστε ο Φ. Μπελέρης να αναλάβει καθήκοντα και να γίνει σεβαστό το δικαίωμά του σε δίκαιη δίκη, καθώς και το τεκμήριο αθωότητας. Διαφορετικά, η Ελλάδα δεν πρόκειται να συναινέσει στα επόμενα στάδια της ενταξιακής διαδικασίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε στη Σύνοδο ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων στις Βρυξέλλες την πάγια θέση της Ελλάδας ότι το θέμα ανάληψης καθηκόντων από τον Φρέντη Μπελέρη και το δικαίωμά του σε μια δίκαιη δίκη δεν αποτελεί διμερές ζήτημα Ελλάδας - Αλβανίας, αλλά θέμα σεβασμού του κράτους Δικαίου, που αποτελεί την κορωνίδα της ενταξιακής διαδικασίας.
Πέρα της Αλβανίας πάντως, κυβερνητικές πηγές διευκρινίζουν πως η Eλλάδα συντάσσεται με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και υποστηρίζει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ε.Ε. με την Ουκρανία και τη Μολδαβία, ενώ είναι υπέρ της χορήγησης καθεστώτος υποψηφίου στη Γεωργία.
Κατά τη σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών και σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση και τη συζήτηση για την ενδιάμεση αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (2021-27), ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επισημάνει ότι μια λύση δεν μπορεί να συμπεριλαμβάνει μόνο χρηματοδότηση για την Ουκρανία και έχει υπογραμμίσει την ανάγκη να προβλέπονται στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό αυξημένοι πόροι για το Μεταναστευτικό, το οποίο είναι ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα που αφορά ολόκληρη την Ε.Ε. και ειδικά για τις χώρες πρώτης γραμμής.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός διεκδικεί ακόμα ενισχυμένους πόρους για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών. Η Ελλάδα είχε στηρίξει εξαρχής την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για περισσότερα κονδύλια στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης, επισημαίνοντας ότι οι πόροι που διατίθενται σήμερα είναι εξαιρετικά περιορισμένοι, ενώ πρωτοβουλία προς αυτή την κατεύθυνση είχε αναλάβει ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόσο στη Σύνοδο Κορυφής της MED9 τον περασμένο Σεπτέμβριο, όσο και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου με πρωτοβουλία σχετικής επιστολής προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, την οποία συνυπέγραφαν και άλλοι ηγέτες της Ε.Ε.
Βάζουμε φρένο στην ενταξιακή διαδικασία της Αλβανίας
SManalysis
Εάν δεν λυθεί το θέμα Μπελέρη
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε στη Σύνοδο ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων την πάγια θέση της Ελλάδας ότι το θέμα ανάληψης καθηκόντων από τον Φρέντι Μπελέρη και το δικαίωμά του σε μια δίκαιη δίκη δεν αποτελεί διμερές ζήτημα Ελλάδας-Αλβανίας, αλλά θέμα σεβασμού του κράτους Δικαίου, που αποτελεί την κορωνίδα της ενταξιακής διαδικασίας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε την ειλικρινή διάθεση της Ελλάδας να επιλυθεί αυτό το ζήτημα, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα μας υπήρξε και παραμένει απ’ τους πρωτεργάτες της ενταξιακής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων.
Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός και o Έντι Ράμα και ενώ περπατούσαν μαζί με τους 6 ομολόγους τους εξερχόμενοι από το δείπνο των 27 ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης περπατώντας πλάι – πλάι είχαν έναν έντονο διάλογο τον οποίο «έπιασαν» οι κάμερες, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη μάλιστα να έχει έντονο ύφος.
Ο Έντι Ράμα αντέδρασε από την πλευρά του με μια μάλλον αμήχανη κίνηση των χεριών του αλλά και του κεφαλιού του.
Σημειώνεται ότι η Αλβανία εξακολουθεί να μην ανταποκρίνεται στο δίκαιο αίτημα του Φρέντι Μπελέρη για άδεια εξόδου από τις φυλακές, προκειμένου να ορκιστεί ως εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας.
Καταγγελία αδερφού Μπελέρη: Αλβανοί υπουργοί βρέθηκαν με περιουσία στη Χειμμάρα μετά από πλαστογραφίες
SManalysis
13 Δεκεμβρίου, 2023
Παραμένει στα ψηφοδέλτια ο Μπελέρης – Στο πλευρό του πρώην υπουργός του Ράμα
Σε καταγγελία που θα προκαλέσει αίσθηση, προχώρησε ο αδερφός του Φρέντη Μπελέρη, ο οποίος παραμένει προφυλακισμένος και δεν έχει ορκιστεί δήμαρχος Χειμάρρας, παρότι έχει εκλεγεί.
Μιλώντας στην ΕΡΤ, δήλωσε ότι «το πρόβλημα είναι να μην αλλάξει χέρια ο δήμος Χειμάρρας. Σε όλη αυτή τη διακυβέρνηση που είχε ο δήμος τα προηγούμενα 12 χρόνια, έχουν γίνει μεγάλες ατασθαλίες και μεγάλες καταπατήσεις ως προς τα οικόπεδα και τη γη που υπάρχει στη Χειμάρρα. Είναι πάρα πολλοί υπουργοί και βουλευτές που ανήκουν στο κόμμα του κ. Ράμα, οι οποίοι όλοι έχουν βρεθεί με περιουσία ξαφνικά εκεί. Αυτή η περιουσία δεν την κληρονόμησαν από κάπου αλλά με πλαστογραφίες».
Επίσης, σχολιάζοντας τις κατηγορίες κατά του αδερφού του, είπε πως «είναι ξεκάθαρο πλέον ότι μιλάμε για μια πολιτική δίκη, για ένα εξαρχής στημένο παιχνίδι. Είναι ξεκάθαρο ότι η Αλβανία δεν θέλει να χάσει τον δήμο της Χειμάρρας».
Ακόμη, για το ενδεχόμενο να ασκήσουν έφεση μετά την απόρριψη του αιτήματος του Φρέντι Μπελέρη να ορκιστεί δήμαρχος, είπε ότι «αυτό θα το συζητήσουμε με τους νομικούς μας. Ουσιαστικά ήταν η πρώτη δικαστική απόφαση που έχουμε στα χέρια μας, η οποία ήταν αρνητική για την ορκωμοσία. Εντός 10 ημερών θα πρέπει να ασκήσουμε έφεση και θα πάει στο Συνταγματικό Δικαστήριο να επανεξεταστεί η υπόθεση για τη χορήγηση άδειας ορκωμοσίας».
Dodik announced: "I am going to vote on the elections in Serbia, my vote goes to SNS"
SManalysis
President of Republika Srpska Milorad Dodik said today that Serbia is the motherland of all Serbs.
SOURCE: B92 WEDNESDAY, DECEMBER 13, 2023 | 12:25
He said that the President of Serbia, Aleksandar Vučić, made Serbia powerful and strong.
Dodik pointed out that Srpska is interested in a strong Serbia, which is an inspiration and strength for it.
Milorad Dodik pointed out that Aleksandar Vučić is the first Serbian president who established concrete forms of cooperation and assistance to the Republika Srpska.
He recalled that Serbia financially helps municipalities, numerous schools, kindergartens and other facilities, being hosted on "Happy" Television.
Dodik emphasized that today Serbia is both strong and the most democratic country. "You have people who constantly work and talk against Serbia, who are financed by the West, with the aim of making Serbia unstable, because it does not suit them when it is stable and strong," he said, adding that history is full of examples of turning Serbs against Serbs and then the country was unstable. Dodik pointed out that this is not the case today, and that bothers the West as they don't want to see it.
"Traitors cannot pass with the Serbs. That's why I will go to the elections in Serbia and I will vote for the SNS, for the simple reason that I think it is the best that Serbia has. It would be good if the SNS wins both republican and local government, because we see that Serbia is constantly being constructed. There is Belgrade Waterfront, a new railway station, highways and other big projects. Politicians are measured by what they left behind," said Dodik.
Subscribe to:
Posts (Atom)