Saturday, February 24, 2018

Συνάντηση Τσίπρα με αντιπροσωπεία του αμερικανικού Κογκρέσου

SManalysis



Οι ισχυροί δεσμοί Ελλάδας-ΗΠΑ, η εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας και ο ηγετικός ρόλος της Ελλάδας στην περιοχή συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την αντιπροσωπεία του αμερικανικού Κογκρέσου με επικεφαλής τον γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκράχαμ, αναφέρει ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ. Σε ανάρτησή του στο Twitter με φόντο φωτογραφία από τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Πάιατ γράφει: «Είμαστε πολύ ευγνώμονες για τη θερμή υποδοχή από τον Αλέξη Τσίπρα και τη συζήτηση για τους ισχυρούς δεσμούς Ελλάδας-ΗΠΑ, την εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας και τον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή». Link
Image result for junker edi rama

SManalysis

Διήμερη περιοδεία Γιούνκερ στην Αλβανία

 Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2018

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλόντ Γιούνκερ ξεκινά την Κυριακή την περιοδεία σε όλες τις χώρες που εμπλέκονται στη στρατηγική εμπιστοσύνης των Δυτικών Βαλκανίων. Αρχικά, θα είναι στην πΓΔΜ και στη συνέχεια κατά τις βραδινές ώρες θα είναι στην Αλβανία.

Ο κ. Γιούνκερ θα συζητήσει και στη συνέχεια θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου με τον Πρωθυπουργό Έντι Ράμα.

Τη Δευτέρα, θα συνεχίσει τις συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Ιλίρ Μέτα, και στη συνέχεια θα κατευθυνθεί προς το Βελιγράδι. Η σάρωση από κοντά των Δυτικών Βαλκανίων φέρνει τη νέα στρατηγική επέκτασης πιο κοντά στη δράση, όπου οι χώρες, αν και με διαφορετική πρόοδο, βρίσκονται στην καλύτερη στιγμή για να είναι μέρος της ηπείρου που εκτείνονται.

Πηγή: Himara.gr

διαμαρτυρία μπροστά της Πρεσβείας της Ελλάδας στα Τίρανα.

SManalysis

Image may contain: 13 people, people smiling, crowd and outdoor

Ο Σύνδεσμος Chameria και το PDIU διοργάνωσαν διαμαρτυρία στην Ελληνική Πρεσβεία στα Τίρανα με την ευκαιρία της Αλβανίας και της Ελλάδας σχετικά με την απομάκρυνση των "Chameria" από αλβανικά εγχειρίδια.

Με το σύνθημα «Η Χαμερία δεν σβήνει, με αρκετές μαγειρεία και περπάτημα ...», αρκετές εκατοντάδες διαδηλώσεις με το σύμβολο του συνδυασμού της συγκέντρωσης μπροστά από την έδρα της Πρεσβείας της Ελλάδας στα Τίρανα.

EKTAKTO – Kαι Αμερικανοί στο ΚΥΣΕΑ: Πράσινο φως από ΗΠΑ-ΕΕ για σύγκρουση με Τουρκία – Εγκρίθηκαν εξοπλιστικά για Στρατό, Ναυτικό και Αεροπορία

SManalysis


Δημοσίευση: 24 Φεβρουαρίου 2018

Pentapostagma

Σαββατιάτικα ΚΥΣΕΑ στο Μέγαρο Μαξίμου μαζί με αντιπροσωπεία του Αμερικανικού Κογκρέσου. Αυτό για να καταλάβουμε την κρισιμότητα των στιγμών στα ελληνοτουρκικά. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Α.Τσίπρας με την επιστροφή του από τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, συγκάλεσε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας καθώς επέστρεψε ικανοποιημένος και με δεσμεύσεις από το εξωτερικό τόσο από ΕΕ όσο και από ΗΠΑ γεγονός που αποτυπώνεται τόσο στις χτεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού όσο και στις σημερινές του Υπουργού Εξωτερικών, Ν.Κοτζιά.

Υπενθυμίζουμε ότι προηγήθηκε Συμβούλιο στο Προεδρικό της Κύπρου έπειτα Συμβούλιο πολιτικών Αρχηγών, ΚΥΣΕΑ στην Αθήνα. Αναμένεται και συμβούλιο πολιτικών αρχηγών καθώς η ΝΔ φαίνεται ότι μπροστά στην κρισιμότητα των στιγμών παρέχει την απαιτούμενη συναίνεση. Αυτό φάνηκε και από τις δηλώσεις του Γ.Κουμουτσάκου.

Υπό τον Αλέξη Τσίπρα βρίσκεται σε εξέλιξη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ως «ιδιαίτερα θετικό» χαρακτήρισε το ΚΥΣΕΑ το «αυστηρό μήνυμα» των κρατών – μελών της ΕΕ προς την Άγκυρα.

Στο δελτίο τύπου που εκδόθηκε αμέσως μετά, αναφέρεται πως «το ΚΥΣΕΑ, το οποίο εκτίμησε τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο. Το ΚΥΣΕΑ αποτίμησε ως ιδιαίτερα θετικό το αυστηρό μήνυμα των 27 κρατών μελών της ΕΕ για την παραβίαση του διεθνούς δικαίου από την πλευρά της Τουρκίας, καθώς και την πλήρη υποστήριξη των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου».




Τέλος, αναφέρεται πως «το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε την ενεργοποίηση 4 υποπρογραμμάτων υλικοτεχνικής ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων».

Τα εξοπλιστικά αυτά προγράμματα αφορούν αντιαεροπορικά συστήματα, τορπίλες ναυτικού και τακτικό σύστημα μάχης Στρατού Ξηράς ότι δηλαδή μπορούμε άμεσα να παραλάβουμε και να χρησιμοποιήσουμε στην επερχόμενη μάχη.

Αντιπροσωπεία αμερικανικού κογκρέσου σε Μαξίμου

Παράλληλα, ο Α. Τσίπρας θα συναντηθεί στο Μαξίμου με αντιπροσωπεία του Αμερικανικού Κογκρέσου, με τη συμμετοχή μεταξύ άλλων και του κ. Lindsay Graham, ο οποίος είναι ο ισχυρός άνδρας των Ρεπουμπλικανών σε ζητήματα άμυνας και εξοπλισμών.

Η ατζέντα των συζητήσεων περιλαμβάνει τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και την Τουρκία.

Εκεί θα επιβεβαιωθούν δεσμεύσεις και θα δοθεί πράσινο φως για εξοπλιστικά.

Τσίπρας μετά τη Σύνοδο Κορυφής: Υπάρχουν όρια στις τουρκικές προκλήσεις -Η ΕΕ μας στηρίζει [βίντεο]

Το θέμα των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο και στην ΑΟΖ Κύπρου έθεσε στην σπη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες ο Αλέξης Τσίπρας.

Τόσο στην Σύνοδο, όσο και στις κατ’ ιδίαν επαφές που είχε με τους Μέρκελ, Μακρόν, Μογκερίνι, Τζεντιλόνι, Γιούνκερ.

Οπως είπε, στις κρίσιμες επαφές που είχε μαζί με τον Ν. Αναστασιάδη, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι έθεσαν το θέμα των προκλητικών τουρκικών ενεργειών στην κυπριακή ΑΟΖ και στο Αιγαίο, όπως είχε την ευκαιρία να το κάνει και στη Σύνοδο

Τους ενημέρωσα για «το πρόσφατο απαράδεκτο και εξαιρετικά επικίνδυνο περιστατικό στα Ίμια, αλλά και την εν γένει αυξανόμενη παραβατική τουρκική αεροναυτική δραστηριότητα κατά το περασμένο έτος» σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας.

Τόνισε ότι ως ΕΕ πρέπει να σταλεί σαφές μήνυμα προς την Τουρκία:

«Οι ευρωτουρκικές σχέσεις δεν μπορούν να προχωρήσουν με παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων κρατών μελών».

Σημείωσε ότι «η Τουρκία οφείλει να σέβεται το διεθνές δίκαιο τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο», για να προσθέσει πως «μόνο υπό αυτές τις προϋποθέσεις μπορούμε να οικοδομήσουμε οποιαδήποτε θετική ατζέντα ξανά στο μέλλον, στους πολλούς αυτούς τομείς που μπορούμε να συνεργαστούμε».

Ο κ. Τσίπρας τόνισε επίσης ότι η θέση αυτή για την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων κρατών-μελών, οφείλει να είναι κόκκινη γραμμή για την ΕΕ, αλλιώς δεν μπορούμε να μιλάμε για αναβάθμιση της ευρωπαϊκής πολιτικής άμυνας, ή του διεθνούς ρόλου της ΕΕ.

Υπογράμμισε δε την ουσιαστική στήριξη που έλαβαν ο ίδιος και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ήταν ουσιαστική και πως ο πρόεδρος Τουσκ προέβη σε σχετική δήλωση μετά το πέρας της Συνόδου στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε.

«Το επόμενο διάστημα η ‘Αγκυρα πρέπει να λάβει πάρα πολύ σοβαρά υπόψη της ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα μέλος της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, όπως είναι και η Τουρκία (μέλος του ΝΑΤΟ), συνεπώς αυτή η λογική της προκλητικότητας δεν οδηγεί πουθενά, αποδυναμώνει την ίδια την Τουρκία. Πρέπει να γίνει απολύτως σαφές ότι υπάρχουν όρια», σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας.

Mήνυμα Κοτζιά στην Άγκυρα: Η Τουρκία να αναλογιστεί ότι η Ελλάδα δεν είναι Ιράκ

Στην ένταση που προκαλεί η Τουρκία αναφέρθηκε μιλώντας στο Α’ Πρόγραμμα της ΕΡΤ ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, κάνοντας λόγο για πολλαπλές παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας.

Η δήλωση της ΕΕ είναι πολύ σοβαρή και αυστηρή, είναι η ισχυρότερη που έχει γίνει ποτέ, τόνισε ο κ. Κοτζιάς, υπενθυμίζοντας πως η γείτονα έχει πολλά οικονομικά συμφέροντα που συνδέονται με την Ευρώπη.

Μήνυμα Τσίπρα στην Άγκυρα για τις ακραίες προκλήσεις σε Αιγαίο και Κύπρο: Υπάρχουν και όρια!

Η Τουρκία πρέπει να αναλογιστεί αυτό που έχω πει εδώ και 2 χρόνια, ότι η Ελλάδα δεν είναι Ιράκ, υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας πως εμείς δεν έχουμε κανένα λόγο να συνδράμουμε την προσπάθειά της να προκαλέσει ένταση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Επισήμανε ακόμη ότι η Αγκυρα δεν μπορεί να ανατρέψει τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κύπρου, σημειώνοντας ότι στην επόμενη φάση εμπλέκονται η Γαλλία και οι ΗΠΑ.

Ανώτατο στρατηγικό συμβούλιο Ελλάδας και Κύπρου, εισηγείται ο Γιώργος Κουμουτσάκος

Τη σύσταση συμβουλίου «κορυφής» Ελλάδας – Κύπρου, εισηγήθηκε εμμέσως , πλην σαφώς, ο τομεάρχης Εξωτερικών και βουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «SIGMA» o κ. Κουμουτσάκος διατύπωσε την άποψη ότι «δεν είναι λογικό να υπάρχει ανώτατο συμβούλιο συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας» και να μην υπάρχει ένα ανώτατο στρατηγικό συμβούλιο κορυφής, όπως το χαρακτήρισε, μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου.

Ο κ. Κουμουτσάκος δήλωσε ότι «η Κύπρος και η Ελλάδα θα πρέπει να ενισχύσουν τη συνεργασία τους σε στρατηγικά θέματα».

Όσον αφορά την κρίση στην κυπριακή ΑΟΖ, σημείωσε πως όταν ένα κράτος-μέλος του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης ασκεί νόμιμα και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο τα κυριαρχικά του δικαιώματα σε μια ΑΟΖ που έχει καθοριστεί και με άλλα γειτονικά κράτη -άρα υπάρχει μηδενικό στοιχείο αυθαιρεσίας- και μάλιστα είναι πλήρως εναρμονισμένο με την επιθυμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ενισχύσει την ενεργειακή της πολιτική ασφάλειας τότε «είναι αδιανόητο ένα τρίτο κράτος να το εμποδίζει να ασκήσει πλήρως τα κυριαρχικά δικαιώματά του» τόνισε .

Για τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο κ. Κουμουτσάκος ανέφερε ότι οι όποιες αντιδράσεις υπήρξαν μέχρι στιγμής, ήταν «κατώτερες» του βαθμού της πρόκλησης.

Τάχθηκε δε υπέρ της αναβολής της συνάντησης της Βάρνας μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας.

Ο κ. Κουμουτσάκος , ο οποίος αναχώρησε απόψε για την Αθήνα, είχε συνάντηση με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, με τον οποίο συζήτησε διεξοδικά την κατάσταση στην κυπριακή ΑΟΖ και στο Αιγαίο, καθώς και τις όποιες προοπτικές επανάληψης των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό.

Στις δηλώσεις του στο «SIGMA» ο Γ. Κουμουτσάκος έδωσε έμφαση στο ότι η Ελλάδα σε αυτή την συγκυρία έχει μια ξεχωριστή γεωπολιτική προστιθέμενη αξία και κομβική στρατηγική σημασία στην ανατολική Μεσόγειο, όπως και η Κύπρος.

Ικανοποίηση Λευκωσίας από την άτυπη σύνοδο της ΕΕ σχετικά με τις τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ

Ιδιαίτερα ικανοποιημένη είναι η κυπριακή κυβέρνηση από τα αποτελέσματα της άτυπης συνόδου των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που έγινε χθες στις Βρυξέλλες. Όπως δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Βίκτωρας Παπαδόπουλος, «υπήρξε ξεκάθαρη, συλλογική και αποφασιστική αντίδραση από τα κράτη-μέλη για τις παράνομες και πειρατικές ενέργειες της Τουρκίας τόσο στην Κυπριακή ΑΟΖ, όσο και στο Αιγαίο».

Είναι πολύ σημαντικό, ανέφερε ο Β. Παπαδόπουλος στο ΡΙΚ, το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι μας, θεωρούν ότι οι τουρκικές ενέργειες «δεν στρέφονται μόνον εναντίον της Κύπρου, αλλά και ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για την αποχώρηση του γεωτρύπανου της ΕΝΙ από το οικόπεδο 3 της κυπριακής ΑΟΖ ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος συμφώνησε ότι πρόκειται για αρνητική εξέλιξη, αλλά αυτό, επισήμανε, «δεν θα εμποδίσει την Κυπριακή Δημοκρατία να συνεχίσει το ερευνητικό της πρόγραμμα» και μάλιστα, όπως προσέθεσε, τις επόμενες μέρες θα εντατικοποιηθεί.

Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών στην Κύπρο: Αρραγές μέτωπο με κοινή ανακοίνωση

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος εξερχόμενος του Προεδρικού είπε ότι είναι αρραγές το μέτωπο και πως η ανακοίνωση θα είναι κοινή και θα την ανακοινώσει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. Παράλληλα, εν συνεχεία ανέφερε πως ήταν από τα πλέον εποικοδομητικά Συμβούλια Πολιτικών Αρχηγών, ενώ πρόσθεσε πως οι εισηγήσεις του ΠτΔ συμπίπτουν με τις θέσεις της ΕΔΕΚ.

Μετά τη συνεδρία, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «τα μέλη του Συμβουλίου Αρχηγών ενημερώθηκαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως επίσης για τις μέχρι σήμερα ενέργειες, αλλά και τις περαιτέρω προθέσεις της Κυβέρνησης για διαχείριση της διαμορφωθείσας κατάστασης πραγμάτων.

Οι αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων εξέφρασαν τις απόψεις τους και τοποθετήθηκαν συγκεκριμένα τόσο για τη διαμορφωθείσα κατάσταση όσο και για τις ενέργειες, στις οποίες θεωρούν ότι θα πρέπει να προβεί η Κυβέρνηση.

Ομόφωνα το Συμβούλιο Αρχηγών καταδικάζει τις τουρκικές ενέργειες εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, στηρίζει τις προσπάθειες της Κυβέρνησης για διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και την απρόσκοπτη συνέχιση των ενεργειακών της σχεδιασμών. Τα κόμματα διατηρούν τις απόψεις τους σε σχέση με τον τρόπο και τα μέτρα με τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η κατάσταση».

Εξάλλου, ο ΥΠΕΜΠ, Γιώργος Λακκοτρύπης ανέφερε χαρακτηριστικά πως θα συνεχίσουμε τις διπλωματικές προσπάθειες, ως που μας τραβά, προσθέτοντας πως γίνονται επαφές προς κάθε κατεύθυνση και κάθε επίπεδο.

Εκ μέρους της Κυβέρνησης, εκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Βασίλης Πάλμας και ο Διαπραγματευτής της Ελληνοκυπριακής πλευράς, Πρέσβης, Ανδρέας Μαυρογιάννης.

Συμμετείχαν επίσης από πλευράς των κοινοβουλευτικών κομμάτων ο Πρόεδρος ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο ΓΓ ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, ο Πρόεδρος ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, ο Αντιπρόεδρος της Αλληλεγγύης Πολύς Παλίκαρος, ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασίας Πολίτων Γιώργος Περδίκης και ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου.

Δείτε σε Βίντεο τις τελευταίες πολύ σημαντικές εξελίξεις

Europe is facing a potential crisis in the Balkans. It has to act soon

‘Many factors have brought the Balkans back to the fore – not least the recent refugee crisis, which deeply rattled the region.’

The Guardian 

Ivan Krastev

The promise of EU membership for states in the region is welcome, but Russia, China and Turkey could create instability

Wed 21 Feb 2018

 ‘Many factors have brought the Balkans back to the fore – not least the recent refugee crisis, which deeply rattled the region.’



‘The second world war is over but the first world war is not yet finished.” Those were the words of a senior Turkish official I met recently in Ankara. He was speaking of the Middle East, but it was the sort of comment I might well also have heard in Moscow, in Kiev or in the Balkans, about the state of affairs on the European continent.


The one place I couldn’t possibly have heard this is Brussels. That’s because the European Union is still unprepared to live in a world where geopolitics has returned – in which governments, as well as much of the public, are obsessed with borders and territories, and tend to define success less by economic growth than by national pride.

This is what’s at play today in the western Balkans, where the EU’s capacity to think and act as a geopolitical player is being severely put to the test. Earlier this month, the EU presented its new western Balkans strategy. Its stated aim is to encourage reform in Serbia, Montenegro, Bosnia-Herzegovina, Kosovo, Macedonia and Albania, by renewing the prospect of membership. That Brussels institutions, which find themselves in the midst of a populist upsurge affecting most EU countries, now appear to have the courage to restate that membership promise is no small miracle.

One Balkan joke best captures the mindset of people who feel they’ve been left waiting far too long: when it comes to EU membership, the difference between pessimists and optimists is that optimists believe Turkey will join during the Albanian EU presidency, while pessimists believe Albania will join during the Turkish EU presidency. Meaning: never.

Brussels is right to make it clear that the status quo is unsustainable. But without any follow-up, the announcement risks producing instability in the region. What the EU should be most afraid of is a repeat of the Ukrainian scenario, in which government support for European aspirations triggers a backlash from opponents of enlargement (for which, read Russia), rather than rallying European governments around the project.

Many factors have brought the Balkans back to the fore – not least the recent refugee crisis, which deeply rattled the region. There’s now a growing momentum for greater integration, after a period in which the EU had come to be known as an organisation that gave little money and with many strings attached.

One encouraging, if little noticed, development has been the recent ratification of a friendship treaty between Bulgaria and Macedonia, two countries whose relations had long been fraught, mainly over minority issues. By achieving this breakthrough, they have signalled that the time has come to seek out solutions to some of the region’s woes.

But for the EU to succeed in its ambition to transform the region, it has to be aware of the momentous geopolitical changes that have taken place. In 2003, when the EU first promised membership, there seemed little doubt that the region’s future would be European. Russia was looking to the Balkans primarily as a transit area for its energy exports to western European markets. Moscow’s ambition then was to preserve a degree of influence rather than to compete with Brussels.

Fifteen years ago, Turkey was enthusiastic about its chances of joining the EU. As a result, it framed its Balkans policies so as to demonstrate its own strategic value to Europe. Back then, nobody spoke of China in the Balkans.

Today, geopolitical competition is rife. China is set to become the number one foreign investor in Serbia this year. Plans to build a high-speed railway between the Greek port of Piraeus and Budapest, via Belgrade, are of immense value to China as it deploys its “one belt, one road” trade route between Asia and Europe. The Chinese hope the western Balkans will eventually be integrated into the European single market, though China is in no hurry for its infrastructure projects to abide by EU rules.

This raises many questions. Should the EU start pushing western Balkan countries to adopt its procurement rules now, or later? And is the EU ready to offer compensation if those states end up losing Chinese investments as a consequence of EU integration? Russia’s approach has changed too. Brussels doesn’t need to have a spy in the Kremlin to know that Moscow will do everything it can to prevent Macedonia from joining Nato – not because of its strategic significance, but for its symbolic value.

And European policymakers should be aware that if the long-running dispute between Greece and Macedonia (over the latter’s name) is not resolved before the next EU summit on the western Balkans in May, then that will spell a double defeat: Macedonia’s ambitions will have been dashed and Brussels’ efforts to be taken seriously in the region will have fallen flat.

The Balkan region is where Russia can work to destabilise the EU at very low political cost for itself, both in cash terms and in risking a confrontation with the US. So it’s up to European diplomacy to convince Moscow that escalating tensions would not be in its best interest. Is the EU ready for this?

Then there’s Turkey, a country whose relations with the EU stand at a historical low. It’s still unclear how its president, Recep Tayyip Erdoğan, will play his cards in the western Balkans. While Ankara is trying to build its influence among Muslim communities in the Balkans, Moscow is using its own leverage over Orthodox Christians. Could Russia and Turkey possibly coordinate their policies, just as they’ve attempted to do in Syria?

If the EU is slow to wake up to these new geopolitical realities, its strategy for the western Balkans will end in defeat.

• Ivan Krastev is chairman of the Centre for Liberal Strategies, a Sofia-based thinktank

Since you’re here …
… we have a small favour to ask. More people are reading the Guardian than ever but advertising revenues across the media are falling fast. And unlike many news organisations, we haven’t put up a paywall – we want to keep our journalism as open as we can. So you can see why we need to ask for your help. The Guardian’s independent, investigative journalism takes a lot of time, money and hard work to produce. But we do it because we believe our perspective matters – because it might well be your perspective, too.

I appreciate there not being a paywall: it is more democratic for the media to be available for all and not a commodity to be purchased by a few. I’m happy to make a contribution so others with less means still have access to information.
Thomasine F-R.

Friday, February 23, 2018

Για συμφωνία αποκήρυξης των όρων «Τσαμουριά» και «Βόρεια Ήπειρος» μιλούν οι Αλβανοί

Related image
 Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2018,


Του Νίκου Μελέτη

Σε μια είδηση που μόνο ως κακόγουστο αστείο μπορεί να εκληφθεί, αλβανικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι η Αθήνα αποδέχθηκε την αποκήρυξη του όρου «Βόρεια Ήπειρος» προκειμένου οι Αλβανοί να μην χρησιμοποιούν τον ορό «Τσαμουριά», ενώ προαναγγέλλουν ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αποδέχθηκε την πρόσκληση, να περάσει το Ορθόδοξο Πάσχα με τον Edi Rama στην Κορυτσά.

Τη στιγμή που σύμφωνα με πληροφορίες και από τις δυο πλευρές βρίσκεται πολύ κοντά η στιγμή διαμόρφωσης του πλαισίου συμφωνίας που θα καλύπτει όλες τις «εκκρεμότητες» μεταξύ των δυο χωρών, ελάχιστες λεπτομέρειες της συμφωνίας αυτής έχουν δει το φως της δημοσιότητας, εκτός αυτών που διαρρέονται πιθανόν εσκεμμένα από την αλβανική πλευρά. Η Αθήνα δεν έχει σχολιάσει όλες αυτές τις πληροφορίες και σε ό,τι αφορά το θέμα της σύνδεσης «Τσαμουριάς» και «Βορείου Ηπείρου» δεν είναι γνωστό εάν πρόκειται μόνο για τα σχολικά βιβλία, κάτι στο οποίο η Ελλάδα έχει συμμορφωθεί εδώ και αρκετά χρόνια, ή και άλλες χρήσεις.

Εντύπωση προκαλεί πάντως ότι ενώ η Ελλάδα παγίως και ορθώς υποστηρίζει ότι δεν υφίσταται «Τσάμικο» ζήτημα, φέρεται να έχει αποδεχθεί ότι ως αντάλλαγμα θα αποκηρύξει επισήμως κάθε αναφορά σε Βόρειο Ήπειρο. Αυτή η αναφορά παραπέμπει σε μια απαράδεκτη διασύνδεση της πατρογονικής εστίας του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού, της αναγνωρισμένης διεθνώς ελληνικής εθνικής μειονότητας, με το ζήτημα που εγείρει ο αλβανικός αλυτρωτισμός σχετικά με τους Τσάμηδες και τα οράματα περί Μεγάλης Αλβανίας που φθάνει μέχρι την Θεσπρωτία.

Η μεθοδολογία η οποία έχει επιλεγεί για την επιδίωξη επίτευξης συνολικής συμφωνίας στις διμερείς σχέσεις, με την διαμόρφωση «καλαθιών» με θέματα που θέτουν οι δύο πλευρές, οδηγεί σε δύσκολες και ετεροβαρείς ισορροπίες, καθώς η ελληνική εθνική μειονότητα εξομοιώνεται με τους Αλβανούς μετανάστες στην Ελλάδα, αλλά και με τους Τσάμηδες. Η Αθήνα προκειμένου ο κ. Rama να σταματήσει (θεωρητικά) να προωθεί «Τσάμικο ζήτημα», το οποίο τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις περιουσίες δεν μπορεί να τεθεί σε διακρατικό επίπεδο (και αυτό το γνωρίζει η αλβανική πλευρά), επιχειρεί να το ανταλλάξει με την αποκήρυξη από την Ελλάδα του όρου «Βόρεια Ήπειρος».

Η αναφορά σε Βόρειο Ήπειρο αφορά την γεωγραφική περιοχή όπου ζει η υπαρκτή και διεθνώς αναγνωρισμένη ελληνική μειονότητα, ενώ αντιθέτως η Τσαμουριά είναι το σημείο αναφοράς του αλυτρωτισμού, με όχημα εθνοτική ομάδα η οποία εκδιώχθηκε από την περιοχή καθώς συνεργάστηκε με τις κατοχικές δυνάμεις του ναζιστικού άξονα, με στόχο να επιτύχει ως αντάλλαγμα «εθνικές επιδιώξεις».

Σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, ο κ. Τσίπρας έχει εξουσιοδοτήσει τον κ. Κοτζιά να ξεκινήσει την τελευταία φάση των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δυο χωρών καθώς και να υπογράψει την αμφιλεγόμενη συμφωνία για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων. Μια συμφωνία η οποία φαίνεται ότι ικανοποιεί τις ενστάσεις που είχε εγείρει η Αλβανία θεωρώντας ότι με την προηγούμενη συμφωνία η Ελλάδα ειχε επωφεληθεί και από την εφαρμογή της αρχής του κλεισίματος των κόλπων και από τον υπολογισμό των σημείων οριοθέτησης μικρών βράχων, όπως η Μπρατσέτα (Ψύλλος).

Σε ό,τι αφορά πάντως τη δήλωση του Ν. Κοτζιά ότι η Αλβανία με τη νέα συμφωνία θα αναγνωρίζει σε ένα σημείο ελληνικά χωρικά ύδατα 12 ν.μ., πηγές που συμμετείχαν στη διαπραγμάτευση της προηγούμενης συμφωνίας επεσήμαναν ότι και τότε ειχε αναγνωρισθεί η εφαρμογή των διατάξεων της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας, που προβλέπει τα 12 ν.μ. στην οριοθέτηση όλων των θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δυο χωρών.

Ο Edi Rama ακόμη μια φορά αλαζονικός και προκλητικός σε συνέντευξή του στο σταθμό Kien Kosova αποκάλυψε ότι η κρίση στην οποία οδηγήθηκαν οι σχέσεις με την Ελλάδα είχε ως στόχο να αναγκάσει την Αθήνα να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για όλα τα θέματα: «Τότε, αυτό που εμείς κάναμε ήταν μια διαδικασία δύσκολη: εμείς αυξήσαμε την ένταση με την ελληνική πλευρά, όχι γιατί είχαμε ως αυτοσκοπό την αύξηση της έντασης, αλλά γιατί δεν αποδεχτήκαμε να κλείσουμε τα μάτια ή να σιωπήσουμε, και ενώπιον αυτού του σοβαρού προβλήματος που σχετίζεται με την εδαφική ακεραιότητα της Αλβανικής Δημοκρατίας, ακόμη και απέναντι από το πρόβλημα που σχετίζεται με το τσάμικο θέμα και των δικαιωμάτων των Αλβανών που ανήκουν σ’ αυτή την κοινότητα. Ακόμη και με το θέμα του εμπόλεμου που είναι σοβαρό θέμα το οποίο εδώ και πολλά χρόνια έχει άμεση σχέση με τα περιουσιακά δικαιώματα,…», δήλωσε ο κ. Rama (σύμφωνα με την ιστοσελίδα tachydromos.gr).

Ο Αλβανός πρωθυπουργός, μάλιστα, υποστήριξε ότι η κίνηση της κυβέρνησης του να προβεί σε διαβήματα προς την Αθήνα, όταν η ελληνική πλευρά είχε προκηρύξει διαγωνισμό για τις έρευνες υδρογονανθράκων σε θαλάσσια Οικόπεδα βάσει της προηγούμενης συμφωνίας, ήταν αυτή που υποχρέωσε την Ελλάδα να αντιληφθεί ότι θα πρέπει να συζητήσει με τα Τίρανα για αλλαγή της Συμφωνίας.

πηγη:liberal.gr
Πηγή: Himara.gr |

Ο Κοτζιάς συνιστά σοβαρότητα στη ΝΔ στα θέματα εξωτερικής πολιτικής




Από Π. Καρβουνόπουλος - 23/02/2018 Militaire

Υπευθυνότητα στα μείζονα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, καλεί τη Νέα Δημοκρατία να επιδείξει ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος τονίζει ότι τόσο σοβαρά ζητήματα δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται ως συζητήσεις σε καφενείο. Την απάντηση αυτή έδωσε σε ερώτηση που του είχε καταθέσει πρόσφατα ο βουλευτής του κόμματος, Βασίλης Κικίλιας, με αφορμή τις ελληνοαλβανικές συνομιλίες για τη διευθέτηση σειράς προβλημάτων που χρονίζουν επί δεκαετίες.

Μάλιστα, επισημαίνοντας όρο που χρησιμοποιεί στην ερώτησή του ο Β. Κικίλιας, ο υπουργός Εξωτερικών, αφού παρατηρεί ότι τέτοιος όρος «δεν απαντάται πουθενά στη βιβλιογραφία σχετικά με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και τις διεθνείς σχέσεις», ζητάει από τον βουλευτή της ΝΔ να επαναδιατυπώσει την ερώτησή του «καθ’ ότι πρόκειται για κοινοβουλευτικό έλεγχο και όχι για συζήτηση καφενείου». Του ζήτησε, ειδικότερα, να επαναδιατυπώσει το ερώτημά του «χρησιμοποιώντας τους δόκιμους -εν προκειμένω- επιστημονικούς όρους». Ο ίδιος, μάλιστα, υπογράμμισε στον βουλευτή της ΝΔ: «Δεν καταλαβαίνω τι εννοείτε με τον όρο “επιρροή των Διαποντίων Νησιών”». Ο Β. Κικίλιας είχε θέσει, μεταξύ άλλων, το ερώτημα αν, από τις ελληνοαλβανικές διαπραγματεύσεις, «θα διασφαλιστεί η επιρροή των Διαπόντιων Νησιών με το νέο υπολογισμό των χωρικών υδάτων».

Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι «η ελληνική εξωτερική πολιτική θα πρέπει να ασκείται με νηφαλιότητα, υπευθυνότητα, σοβαρότητα και αποτελεσματικότητα και όχι χάριν φθηνού επικοινωνιακού εντυπωσιασμού».



Σοφία Αραβοπούλου-ΑΠΕ

Report: Eni moving drillship to Morocco after Turkish navy ‘threatens force’ in Cyprus



Link

Drillship photo recently shared by Cyprus’ energy minister Giorgos Lakkotrypis

Turkish navy on Friday reportedly threatened to use force against Eni-operated Saipem 12000 drillship, after the rig’s captain tried to move the drillship to the Block 3 offshore Cyprus.

The drilling vessel, which recently struck a potentially large gas discovery off Cyprus, has been blocked from moving to the offshore Block 3 for two weeks now, after the Turkish warships placed themselves in its way on February 9, on the grounds of conducting naval exercises in the area.

According to Cyprus Mail, the drillship’s captain, after consulting Eni, on Friday morning tried to move the rig to the Soupia well location at the Block 3 in the disputed area of the Mediterranean Sea, however, it was then stopped by five Turkish warships.

The news website cited Cyprus Government’s spokesperson Victoras Papadopoulos who said that the drillship was forced to return after the Turkish warships threatened to use force.

Both Turkey and the breakaway state of the Turkish Republic of Northern Cyprus – recognized only by Turkey – have accused the internationally recognized government of Cyprus of unilaterally conducting hydrocarbon exploration only for the benefit of the Greek side, without taking into consideration the Turkish Cypriots’ interests.

Cyprus’ recently reelected president Nicos Anastasiades earlier this week said the government’s “goal is to fully explore Cyprus’s hydrocarbon potential, in the best terms possible, so as to maximize the benefits for all the people of Cyprus,” dismissing the Turkish side’s accusations as unfounded and unjustified.



As for the drillship in question, Eni will probably not try again to send the vessel to the Block 3 for the time being, as the company’s CEO Claudio Descalzi on Thursday said the drillship would move to Morocco in coming days. The expected move to Morocco does not mean the rig will not be returning back to Cyprus.

Reuters has cited Descalzi who said that Eni will not relinquish its interests in the area, but will wait for the “for international, European, Turkish, Greek and Cypriot diplomacy to find a solution.”

Worth noting, Eni would’ve moved the drillship to Morocco anyway, as it has previously been reported that the company would used the Saipem 12000 to drill a well in the Rabat Deep Offshore license in Morocco, starting in March 2018.

EU talks
Cyprus’ president Anastasiades met with President of the European Council Donald Tusk on Thursday to discuss the issue with Turkey and its Exclusive Economic Zone.

To remind, a few days after the initial standoff between the Saipem 12000 and the Turkish naval ships earlier in February, Tusk called on Turkey “to avoid threats or actions against any EU member and instead commit to good neighbourly relations, peaceful dispute settlement and respect for territorial sovereignty.”

Belgrade and Moscow "to further develop Humanitarian Center"

(Tanjug)
Serbia and Russia have expressed their readiness during Sergei Lavrov's visit to Belgrade to further develop the Russian-Serbian Humanitarian Center in Nis.

IZVOR: BETA FRIDAY, FEBRUARY 23, 2018 | 16:52

Beta agency reported this on Friday, citing a statement by the Russian Ministry of Foreign Affairs.

"The sides expressed their readiness to jointly promote further development of the Russian-Serbian Humanitarian Center in Nis, which makes a significant contribution to the elimination of the consequences of natural disasters, and the training of relevant specialists in Serbia and other countries of the Balkan region. The interest of Belgrade in continued Russian assistance to humanitarian demining in Serbian territory was underscored," the statement said.

It added that Russia and Serbia approach resolving the Kosovo problem from joint positions, and that the issue can be resolved solely on the basis of international law and UN Security Council Resolution 1244.

According to the statement, during Lavrov's meetings in Belgrade, the need was stressed for Pristina to fulfill its obligations in establishing the Community of Serb Municipalities without delay, in accordance with agreements reached with EU's cooperation - which should conscientiously fulfill its role as mediators in the dialogue.

The Russian ministry said that during the visit, a common orientation was confirmed toward continuous strengthening of cooperation in a wide spectrum.

"High intensity of contacts at the highest and high level, systematic mutual cooperation between foreign policy and others departments, secures a high degree of mutual understanding and efficient coordination of work, accelerated realization of large joint projects, primarily in the field of energy and infrastructure," the statement said.

The increase in trade turnover in 2017, the increase in the volume of Russian investments in Serbia, the availability of good prospects in the field of high technology and industrial cooperation were noted, and the high results of the work of the Intergovernmental Russian-Serbian Committee on Trade, Economic and Scientific and Technical Cooperation.

The website of the Russian MFA also published Lavrov's statement made before departing Belgrade on Thursday, when he said he "liked everything."

"Ivica (Dacic) and the entire Serbian leadership have done it impossible. I cannot remember such an emotional, official in every sense, good and brotherly reception. I think we celebrated 180 years of our diplomatic relations in the best way," Lavrov told reporters.

Σταύρος Μάρκος: SOS για τους Δρυμάδες






Echedoros

Ελεύθερος Λόγος Αργυροκάστρου

Κραυγή αγωνίας από τον Πρόεδρο της Ένωσης Χιμαριωτών Τιράνων Σταύρο Μάρκο για τον εποικισμό και την πληθυσμιακή αλλοίωση που είναι σε εξέλιξη στο χωριό του Δρυμάδες, μέσω του οργασμού της "τουριστικής ανάπτυξης".

 Όπως σημειώνει:

 "Ο τρόμος και η εθνοκάθαρση συμβαίνουν περισσότερο από ποτέ στους Δρυμάδες Χιμάρας.
Το ερώτημα είναι: Ποιος θα σταματήσει τον Ράμα με τους ολιγάρχες και τους ισλαμιστές Αλβανούς, για να σταματήσει η κατασκευή και λεηλασία της γης των Δρυμάδων και της Παλάσας, που είναι το 50% της επικράτειας του Δήμου Χιμάρρας;

Ενώ τo ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων απασχολεί την Ελλάδα, από την άλλη εξοντώνεται ο Ελληνισμός στη Βόρειο Ήπειρο.
Ίσως η εθνοκάθαρση της Χιμάρας σηματοδοτεί το τέλος της εθνικής ελληνικής υπόθεσης  στη Βόρειο Ήπειρο".

 Επίσης πρόσθεσε:

"Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης των διαπραγματεύσεων Ελλάδας - Αλβανίας, η περιοχή καταστρέφεται από τους Αλβανούς.
Δεν καταλαβαίνουμε, η Ομόνοια και το ΚΕΑΔ, κάνουν δηλώσεις για παραβιάσεις των δικαιωμάτων και των ελευθεριών των Ελλήνων, μόνο στην πόλη της Χειμάρας.
Δραλέο, Παλάσα, Δρυμάδες, Γιάλλι, Κηπαρό σε ποιους είναι, δεν ζουν και εκεί οι Έλληνες της Χειμάρρας;"

 Τέλος επισήμανε ότι η μουσουλμανική κοινότητα της Αλβανίας ζήτησε από τον Δήμαρχο Χιμάρας Γιώργο Γκόρο άδεια για την ανέγερση τζαμιού στουυς Δρυμάδες, αφού ισχυρίζεται ότι στο χωριό κατοικεί μόνιμα μεγάλος αριθμός μωαμεθανών!

 Οι φωτογραφίες που έστειλε μαρτυρούν το μέγεθος της αλβανικής παρέμβασης στη παραλία Δρυμάδων - Παλάσσας




«Συλλαλητήριο Ελλήνων στην Αθήνα για προσάρτηση της Νότιας Αλβανίας»




Φεβρουάριος  23, 2018. Echedoros


«Χιλιάδες Έλληνες, οργανωμένοι από τις ελληνόφωνες ενώσεις της Αλβανίας που υποστηρίζονται από το ελληνικό ναζιστικό κόμμα Χρυσή Αυγή, πέρασαν μπροστά από το Κοινοβούλιο της Ελλάδας ζητώντας την απόσχιση της νότιας Αλβανίας ή την Αυτονομία της Βορείου Ηπείρου», γράφει το αλβανικό δημοσίευμα.


Επικεφαλής αυτής της εκδήλωσης ήταν ο Μπάμπης Καραθάνος μέλος και πρώην υποψήφιος για βουλευτής στο Κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, μαζί με τους ναζιστές βουλευτές Ηλία Παναγιώταρο, Ηλία Κασιδιάρη που συνοδεύονταν από τον λουκοβάρη Ρόμπερτ Χάιντι.

Συνεχίζει το δημοσίευμα:

Η μουσική μπάντα του δήμου Αθηναίων έπαιξε τον ύμνο της Αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου.

Αυτή η διαμαρτυρία λαμβάνει χώρα σε στιγμές που βρίσκεται εν εξελίξει οι ελληνοαλβανικές συνομιλίες για να επιτευχθεί μια ιστορική συμφωνία, όπως την αποκαλούν οι  Ράμα και Μπουσάτι.


Αλλά, η Ελλάδα διοργανώνει συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις για την απόσχιση της νότιας Αλβανίας.
Αυτή, λοιπόν, είναι η Ελλάδα που ρίχνει λάδι στη φωτιά στις ‘ιστορικές’ στιγμές του Ράμα και Τσίπρα.

«Τα Τίρανα σιωπούν μπροστά σε αυτές τις δραστηριότητες που οργανώνει η Ελλάδα σε συνεργασία με τις ελληνικές μειονότητες στην Αλβανία», καταλήγει το δημοσίευμα.

Στην αλβανική τηλεόραση βλέπουν πόλεμο στα Βαλκάνια και αλλαγή συνόρων στην Τουρκία




Φεβρουάριος 23, 2018. Echedoros

Τα θέματα της περιφερειακής επικαιρότητας αποτέλεσαν τα θέματα της εκπομπής “Studio e Hapur” [Ανοικτό Στούντιο] με την γνωστή στην Αλβανία δημοσιογράφο Ένι Βασίλι στην τηλεόραση News24.


Μεταξύ των  συζητήσεων ο επίσης γνωστός συντονιστής Αριάν Τσάνι εξέφρασε τις απόψεις τους για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στα (δυτικά) Βαλκάνια. Είπε χαρακτηριστικά ότι «ένα μυστικό χέρι προετοιμάζει μια τρομερή αναταραχή στα Βαλκάνια και δεν είναι πολύ μακριά».


«Οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα και οι πρόσφατες συζητηθείσες ιδέες εδαφικών συναλλαγών ή αλλαγών συνόρων στην περιοχή των Βαλκανίων ήταν ορισμένα από τα θέματα της εκπομπής “Studio e Hapur” με την Ένι Βασίλι στην News24», αρχίζει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.

Λαμβάνοντας το λόγο τόνισε – σύμφωνα με την εφημερίδα ‘Tema’:

Βλέπω ένα μελλοντικό σχέδιο που ίσως δεν τόσο μακριά. Αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή  δεν είναι απλά μια σύμπτωση αλλά σχεδιάζεται η αλλαγή των συνόρων, όχι μόνο εδώ, αλλά παντού, ακόμη και στο Κοσσυφοπέδιο, τη Σερβία, τη Βοσνία, αλλά και στην Τουρκία. Η ερώτησή μου είναι εάν θα υπάρξει πόλεμος και στη χώρα μας. Αυτές ή είναι συμπτώσεις ή ένα αόρατο χέρι που όλοι γνωρίζουμε ποιο είναι, μαγειρεύει και μια μέρα θα ξεχειλίσει και δεν θα έχουμε καμία σωτηρία».


Σε απάντηση ο δημοσιογράφος Αριάν Κούρι τόνισε ότι «σε όλες τις βαλκανικές χώρες υπάρχει ένας οικονομικός πόλεμος» προσθέτοντας ότι «οι μεγάλες δυνάμεις έχουν στοχεύσει στα Βαλκάνια, οι ΗΠΑ,  η Τουρκία και ο Ρωσικός κόσμος, υπάρχει ένα χέρι που  γράφει ένα σενάριο. Υπάρχουν τρεις μεγάλοι πολιτισμοί που θα συγκρουσθούν».

Thursday, February 22, 2018

Μπακογιάννη: Θαλάσσια περιοχή παραχωρεί στην Αλβανία η κυβέρνηση

Μπακογιάννη: Θαλάσσια περιοχή παραχωρεί στην Αλβανία η κυβέρνηση

TA NEA 

Μπακογιάννη: Θαλάσσια περιοχή παραχωρεί στην Αλβανία η κυβέρνηση 
   
Για μυστική συνεννόηση με την Αλβανία προκειμένου να γίνουν αναθεωρήσεις που ικανοποιούν τις αλβανικές απαιτήσεις στη Συμφωνία για την οριοθέτηση των Θαλασσίων Ζωνών, που είχε υπογραφεί το 2009, κάνει λόγο η βουλευτής της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη, επικαλούμενη δημοσιεύματα του ελληνικού και αλβανικού Τύπου.

Κατηγορεί την κυβέρνηση ότι φαίνεται διατεθειμένη να αναθεωρήσει τη Συμφωνία, «απεμπολώντας το πλαίσιο που είχε διαμορφωθεί το 2009».

Σε επίκαιρη ερώτησή της προς τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, σημειώνει ότι «η διεθνής επιστημονική κοινότητα την εποχή εκείνη είχε αποφανθεί ότι επρόκειτο για μια ισορροπημένη και αμοιβαία επωφελή συμφωνία που εφήρμοζε κατά τρόπο υποδειγματικό την αρχή της «μέσης γραμμής» στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, παρά τα όσα αναληθώς διακινούνταν από την άλλη πλευρά. Ακόμη, σχεδιάζει να αλλάξει την οριοθετική γραμμή για να «προσφέρει» στη γειτονική χώρα μια μεγάλη θαλάσσια περιοχή στα ανοιχτά της Κέρκυρας».

Επιτίθεται στην κυβέρνηση για εν κρυπτώ διαπραγμάτευση αναθεώρησης μιας Συμφωνίας που είχε συμφωνηθεί το 2009 και μάλιστα είχε υπογραφεί και από τις δύο χώρες και σημειώνει ότι η μη εφαρμογή της οφείλεται κυρίως σε πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό της Αλβανίας.

Προειδοποιεί ότι οι κυβερνητικοί χειρισμοί εγκυμονούν κινδύνους: σε περίπτωση που η Αθήνα αποδεχθεί ορισμένες αλβανικές θέσεις για ζητήματα που αφορούν την επήρεια νησιών, τότε κινδυνεύει να δημιουργηθεί αρνητικό προηγούμενο για μελλοντικές οριοθετήσεις σε άλλες περιοχές.

«Η κυβέρνηση χειρίζεται με προχειρότητα και ανευθυνότητα ένα σημαντικό εθνικό ζήτημα. Χωρίς την αναγκαία συνεννόηση με τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας, είναι έτοιμη να αποδεχθεί την ουσιαστική ακύρωση της Συμφωνίας» τονίζει.

Ερωτά τον υπουργό:

Για ποιο λόγο η κυβέρνηση προχωρεί στη διαδικασία αναθεώρησης της ισορροπημένης Συμφωνίας για τις Θαλάσσιες Ζώνες του 2009, η οποία είχε συμφωνηθεί και υπογραφεί και από την Ελλάδα και από την Αλβανία;

Ποια ακριβώς σημεία της Συμφωνίας σχεδιάζει να αναθεωρήσει;
Αληθεύει ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να αλλάξει την πάγια ελληνική θέση περί της οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με βάση τη «μέση γραμμή»;

"Makes more sense for US to revoke Kosovo recognition"

Dacic and Lavrov meet in Belgrade (Tanjug)
Foreign Minister Ivica Dacic says it is more logical for the US and the UK to withdraw their recognition of Kosovo - than for Russia to recognize it.

IZVOR: BETA, TANJUG THURSDAY, FEBRUARY 22, 2018 | 15:22

The comment, made after Dacic's meeting in Belgrade with his Russian counterpart Sergei Lavrov, was prompted by Hashim Thaci saying that Belgrade "would be able to step out of the false mythology" if Russia recognized Kosovo.

Dacic told a joint press conference with Lavrov that the Greater Albanian rhetoric is the biggest threat in the region.

"It would be more logical for the United States and Great Britain to withdraw their recognition of Kosovo, and this would have the effect of quieting down Greater Albania hysteria, which is the biggest threat in the region," Dacic said.

Dacic thanked Russia for the continued support provided to Belgrade on contentious issues, including the preservation of the country's territorial sovereignty and integrity and the issue of Kosovo.

Lavrov, who is on a two-day visit to Serbia, also commented on Thaci's remark to say that Russia has expressed its position on Kosovo, and that the statement cannot change it.

"He, like most politicians in Pristina, should be dealing with his own affairs, especially the fact that they are accused of committing war crimes," Lavrov said, and reiterated that unlike some European countries, Russia was committed to UN Security Council Resolution 1244.

The head of Russian diplomacy also said that his country supports the autonomous, independent and multidimensional course of Serbia - because it is guided by the same principles in its own foreign policy.

"An unhealthy situation rules in Europe, due to attempts of some members of the EU and NATO to strengthen confrontation, pushing NATO further to the East without taking into account the opinion of the population - and this regards what happened in Montenegro and what is being attempted now in Macedonia, and even in Bosnia-Herzegovina," Lavrov said.

The minister said that Russia adheres to all agreements concerning Kosovo, but also concerning Bosnia-Herzegovina, and added that his country will oppose any attempt to circumvent these agreements and violate them.

Man who attacked US embassy was Serbian citizen

(Tanjug/AP)
Montenegrin police suspect that the man who attacked the US embassy in Podgorica was Dalibor Jaukovic, a Serbian citizen.

IZVOR: B92, BETA, VIJESTI, TANJUG THURSDAY, FEBRUARY 22, 2018 | 15:53

The police on Thursday confirmed this report by the Montenegrin daily Vijesti.

The newspaper also said that Jaukovic, a resident of Podgorica, was born in Kraljevo, a town in Serbia, "and was, judging by his Facebook posts, opposed to Montenegro's membership in NATO."

The report added that he published on his profile "a charter about a decoration dating to 1999, with the signature of Slobodan Milosevic."

According to this, Jaukovic was decorated as a member of the Yugoslav Army (VJ), for "outstanding commitment in performing duties and carrying out tasks in the defense and security of the homeland."

Earlier on Thursday, reports said that an unknown attacker threw a hand grenade at the US embassy in Podgorica, Montenegro last night, before blowing himself up in front of the building.

The Montenegrin police confirmed that a hand grenade - so-called "kashikara" (M-75) had been used, the website CdM is reporting. Some media said that the attacker was an asylum seeker.

The US embassy said in a press release that the attack took place around midnight, and that its staff were cooperating with the police on identifying the attacker.

The building has not been damaged.

Montenegro's higher state prosecutor said the Special State Prosecution had been informed about the details of the attack.

The police had the boulevard where the attack - the motive of which is unknown at this time - took place blocked from the building of Montenegro's Agency for National Security, to the US embassy building.

READ MORE

TΟ ΥΠΕΞ Αλβανίας αρνήθηκε πρόσκληση στη Διάσκεψη των Βαλκανίων γιατί δεν προσκλήθηκε το Κοσσυφοπέδιο


Φεβρουάριος 22, 2018. Echeodoros

Η Αλβανία είναι πολύ συνεπής στο σεβασμό του κράτους του Κοσσυφοπεδίου και της συμμετοχής του σε όλες τις περιφερειακές διασκέψεις.


Ο υπουργός για Ευρωπαϊκές και Εξωτερικών  Υποθέσεις Ντιτμίρ Μπουσάτι απέρριψε την πρόσκληση για συμμετοχή στη Διάσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών των Δυτικών Βαλκανίων.



Ενημέρωσε με επιστολή του τον Βόσνιο ομόλογό του Ιγκόρ Τσαρνάντακ στον οποίο εξέφρασε τη λύπη του για την μη πρόσκληση στη διάσκεψη της Βοσνίας του Κοσσυφοπεδίου μαζί με τα άλλα έξι κράτη της περιοχής.


Στο επιχείρημά του ο υπουργός Μπουσάτι ανακοίνωσε στον Βόσνιο υπουργό Εξωτερικών ότι δεν μπορεί να υπάρξει ουσιαστική και χρήσιμη συζήτηση για την πορεία των Δυτικών Βαλκανίων προς την ΕΕ χωρίς την παρουσία των μελών των Δυτικών Βαλκανίων, με πνεύμα κατανόησης, σεβασμού και όχι αποκλεισμών.


Το θέμα της Διάσκεψης ήταν «Τα Δυτικά Βαλκάνια και η ένταξη στην ΕΕ: Ισχυρότερη περιφερειακή συνεργασία για μια ταχύτερη διαδικασία ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης» που διοργανώνεται με πρωτοβουλία του υπουργείου  Εξωτερικών της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης και θα διεξαχθεί στις 23 Φεβρουαρίου στη Μπάνια Λούκα.



Wednesday, February 21, 2018

Kosovo 'Independence' Anniversary: Region Has Become 'Black Hole of Europe'

 People take part in celebrations of the 10th anniversary of Kosovo's independence in Pristina, Kosovo February 17, 2018

© REUTERS/ Ognen Teofilovski

OPINION

19:02 17.02.2018

The Serbian breakaway region of Kosovo celebrates the tenth anniversary of its declaration of independence on Saturday. Sputnik discussed the political, economic and security situation in the splinter state, particularly as it concerns Kosovo's ethnic Serb minority, with Dr. Srdjan Sljukic, a sociology professor at Serbia's University of Novi Sad.

The two-day festivities dedicated to the anniversary will be attended by representatives from the United States and the European Union, Kosovar Albanians, and visiting guests from Albania proper.

But according to Dr. Sljukic, there's actually very little to celebrate in real terms, and much of it comes down to who really governs the breakaway.

"It's quite obvious that it's not in a better situation than it was ten years ago," the academic said, speaking to Radio Sputnik. "Actually, it's not an independent state, but a territory governed by Western powers, above all by the United States and Germany. The situation in that territory is bad and getting worse."

Part of the problem also comes down to the region's leadership, Sljukic added. "If you look at their leadership, you can find people who have been accused of war crimes, [including President] Hashim Thaci and his allies."


Furthermore, the academic recalled, "if you look at the economic situation, you will see that it is getting worse. The land is idle; there are no jobs, no industry. The demographic situation is getting worse also, with people leaving; and there is no security for Serbs in Kosovo."
Sputnik: What happened? Who deserves the blame for this situation?

Dr. Sljukic: It's very easy to conclude that those who are in power are to blame for the situation. This is an occupied territory run by Western powers, and if there is someone to blame, it's them. As you probably know, the war – the Western aggression in 1999, was [conducted] in the name of human rights, against ethnic cleansing, and similar things. And that war was ended with what they promised to stop – with the ethnic cleansing of more than 200,000 Serbs from Kosovo. The same thing was repeated on a smaller scale in 2004. This speaks to [Kosovo's] security.

Even today, Serbs in Kosovo cannot be ensured [of their personal safety], of their property, when they go there just to visit the graves of their ancestors, to use their property, etc.

If you look at the economic side, a bright future was promised, and actually [the same thing] was promised to the whole of Eastern Europe, but is not happening. But Kosovo has become a sort of black hole of Europe, with a bad economy, with criminals, etc."

Sputnik: Could you elaborate on the security situation?
Dr. Sljukic: [This affects in particular] the freedom of movement. If you go to Kosovo, by car or by bus, you cannot be sure what will happen to you. The local police, run by the Kosovo administration, is not capable or doesn't want to give Serbian people security which could be considered normal in other parts of Europe.

I've been to Kosovo several times, the last time in October of last year. And the situation is always the same. There are just promises about giving all of the population security to live their normal lives. But nothing has been changed, despite all of these promises by the local administration, and of course by the Western powers.

Sputnik: Do you feel like the Western media and media in general is ignoring this problem?

Dr. Sljukic: Yes, I can easily agree with you. It is not in their interest to show the situation in Kosovo like it is in reality, because it would be easy to conclude that they will be the ones to blame, the governments to blame…So they are keeping this problem in darkness and turning a blind eye.


Sputnik: What are the chances of normalization taking place between Pristina and Belgrade?

Dr. Sljukic: It depends whose interests you follow, and from which side you are looking at this problem.

At the present, the situation is as follows: the Albanians and the Western powers are in a hurry, trying to press the Serbian government to recognize Kosovo as an independent state, and to call this 'normalization', or some other term which does not change the essence, which is the diplomatic recognition of Kosovo.

Why are they in a hurry? Because the situation in the world is changing. This is not 1999; something that happened in 1999 cannot happen again. The West remains is the strongest, but it is not as strong as it was 20 years ago. Russia, China, and other countries are also now very strong, and the situation is changing – the power is shifting sides, so to speak. And that's why we have such strong pressure on Serbian government to recognize Kosovo as an independent state.



The views and opinions expressed by Dr. Srdjan Sljukic are those of the observer and do not necessarily reflect those of Sputnik.

US Must Halt F-35 Sales to Turkey Over ‘Dangerous’ Provocations - Greek Lobby

F-35
MILITARY & INTELLIGENCE

22:22 20.02.2018

A Greek-American lobbying organization and the Armenian National Committee of America have launched an effort to halt the sale of 100 F-35 aircraft to Washington’s NATO ally Turkey over Ankara’s “consistently and steadily more dangerous” provocations, a Greek-American lobbyist said recently.

"We have gone beyond the over-the-top rhetoric used by Turkey, which seems to want to compete with North Korea for most provocative declarations: Its actions in the Aegean [Sea], its formal action in terms of navtexes (navigational text messages) and notams (notices to airmen) and its deploying naval forces against energy exploration in Cyprus' exclusive economic zone are inviting an escalation that might make the 1996 Imia crisis look tame," Endy Zemenidis, executive director of the Hellenic American Leadership Council, told the Greek publication Kathimerini on Tuesday.


Zemenidis referred to a crisis in 1996 in which Turkey and Greece nearly engaged in a military conflict over a territorial dispute about a pair of uninhabited islands in the Aegean Sea, which mostly separates the two countries.

Congress has already shown a willingness to halt arms deliveries to Turkey. The US Senate voted to block a $1.2 million deal to sell Turkey semi-automatic handguns and ammunition last September following the assault of US protesters and police officers by Turkish President Recep Tayyip Erdogan's security detail during a visit to Washington last May.


"There will be very strong opposition in Congress — which already acted against small arms sales to Turkish security forces — and in which measures challenging the F-35 transfer have been circulated," the lobbyist said, noting that Turkey's opponents in Washington are "growing in numbers" while "Congressmen willing to defend Turkey are in pretty short supply nowadays."

"Turkey has been an unreliable ally," Zemenidis added. "Turkey was ambivalent in fighting ISIS [Daesh], which forced the US to seek other allies. When the Kurds emerged as the most effective anti-ISIS allies, Turkey took military action against them. Right now, the US cannot ignore that its weapons are being used by a nominal ally to undermine its strategic goals and interests."

Here comes Rama: "My statement was taken out of context"

(EPA-EFE, file)
Albanian Prime Minister Edi Rama claims that his statement about Albania and Kosovo having a common president was "taken out of context."

IZVOR: B92, TANJUG WEDNESDAY, FEBRUARY 21, 2018

Rama also said he would not be "calming anyone down" - and added that if someone was worried, "let them worry."

"The EU's reaction in this respect was normal and in line with its policy. It was nothing but pure imagination," Rama told a local television, the agency ATA reported.

Addressing the Kosovo Assembly last Sunday, on the occasion of the tenth anniversary of the unilateral declaration of independence, Rama presented the idea of Albania and Kosovo having a common foreign and security policy, and electing one president.

This statement caused strong criticism in Serbia, with one cabinet minister suggesting the Albanian prime minister should be declared a persona non grata. Not everyone in Kosovo was thrilled with this idea, either, with some describing it as an insult to the residents of Kosovo and to the effort to join the EU.

The EU reacted as well."Statements that can be judged as political interference in neighboring countries do not help in building good neighborly relations. The European Union expects all countries to continue constructive and cooperative relations," European Commission spokesperson Catherine Ray said.

Tuesday, February 20, 2018

Vucic to unveil Kosovo proposal "in early April at latest"

(Tanjug, file)
Serbian President Aleksandar Vucic says he had "a frank conversation" with German Foreign Minister Sigmar Gabriel.

IZVOR: B92 TUESDAY, FEBRUARY 20, 2018 | 09:58

Vucic told a talk show on Happy TV late on Monday that he and Gabriel have different opinions - but that their recent conversation in Belgrade was frank, and that he at one point told the German official, "And what am I supposed to be telling the Serbs now, Sigmar."

"He says to me, 'there is no more conversation and everything is over concerning the territory of Kosovo' - that Kosovo is independent. I say, alright. But you could you talk about Kosovo ten years ago, and now you can't? 'I understand what you are asking and how it is in Serbian shoes', he tells me," Vucic said.

He added that Gabriel is in favor an independent Kosovo, and did not hide it.

In addition, Vucic told how he in the past repeatedly tore papers coming from Western officials concerning "an independent Kosovo."

"And whenever I got such a piece of paper, and usually it is with the text - 'don't be mad, but here's what we suggest' - I've torn every one of those papers... Do you know how many I've torn up," Vucic asked, and then demonstrated how he does this - by tearing a paper in the studio.

The president then announced that he will speak about his proposal for "a Kosovo solution" at the end of March, or early April at the latest.

"I'll come out with it because I am not a coward, I will have the courage to say what the proposal is, but it will not be, 'dear Albanians, we're handing everything over to you' - it will be a compromise. If they don't want to talk about it, we will have a frozen conflict," said Vucic.

He added that the Albanians "reject any compromise solution and want Greater Albania."

"Serbia does not want Greater Serbia, but to preserve the identity of Serbs. We need Serbs to be safe, to be able to preserve their last names," Vucic said, adding that he "hopes the world will understand that Serbs cannot lose everything, while Albanians gain everything."

Vucic's reference to Gabriel concerned his visits to Belgrade and Pristina on the same day last week and, where he more or less carefully chose his words to speak about Germany's expectations regarding the issue of Kosovo.

He at the time told a press conference with Vucic that "Germany, like the EU, wants to resolve the situation between Belgrade and Pristina, Serbia and Kosovo."

A few hours later, Gabriel visited Pristina as a representative of the country that recognizes Kosovo and was much more specific in terms of Belgrade-Pristina relations.

“If Serbia wants to move toward the European Union, the building of the rule of law is a primary condition, but naturally also the acceptance of Kosovo’s independence,” Gabriel said during a joint press conference with Kosovo Prime Minister Ramush Haradinaj, Reuters reported.

After that, strong reactions started coming from Serbian officials, with Foreign Minister Ivica Dacic referring to Gabriel being a member of Germany's outgoing government when he bid him farewell.

Ο Πρόεδρος Αλβανίας αρνείται να δώσει εντολή για διαπραγματεύσεις με Ελλάδα




«Η συμφωνία για τη θάλασσα, Μέτα: Δεν  μπορώ να γίνω συνένοχος ακόμη ακούσια (δύο λόγια για Τσίπρα)»

Φεβρουάριος 20, 2018. Echedoros

Πολιτική διένεξη παρουσιάσθηκε στην Αλβανία καθώς υπήρχε η ετοιμότητα για την επίτευξη συμφωνίας με την Ελλάδα για τα θαλάσσια σύνορα.

Ο πρόεδρος της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα, διευκρίνισε σε συνέντευξη Τύπου, ότι οι λόγοι,  τους οποίος επικαλείται για να μην υπογράψει  την αίτηση για παροχή εντολής προς τον υπουργό Εξωτερικών, Ντιτμίρ Μπουσάτι, βασίζεται εξ  ολοκλήρου στη θέληση και πρωταρχικού καθήκοντός του να μην παραβιάζει το Σύνταγμα.


Ο ίδιος διευκρίνισε ότι υπάρχει μια κόκκινη γραμμή με την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου του 2010 που δεν μπορεί να παραβιάσει.


Η άρνησή του δεν είναι τίποτε περισσότερο, όπως είπε, από το δικαίωμά του που απορρέει από το Σύνταγμα ώστε να μην γίνει παραβάτης του Συντάγματος ή συνοδοιπόρος, ακόμη και ακούσια.


«Οι υποχρεώσεις που καθορίζονται από το Συνταγματικό Δικαστήριο, δεν μπορούν να αγνοηθούν. Όταν ένας Πρόεδρος παραβιάζει το Σύνταγμα δεν μπορεί να παραμείνει ούτε ένα δευτερόλεπτο ως επικεφαλής του κράτους. Πρόκειται για ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα ζητήματα των τελευταίων 10 ετών. Ο Πρόεδρος έχει καθήκον να συνεργασθεί εποικοδομητικά για να ολοκληρώσει επιτυχώς μια συμφωνία που θα πρέπει να παραμείνει σταθερή και όχι αμφισβητήσιμη.
Δεν μπορώ να παραβιάσω το Σύνταγμα ή μέρος του, ακόμη κι αν κάποιος το ερμηνεύει διαφορετικά», δήλωσε ο Μέτα.



«Ο Μέτα δεν δίνει «ΟΚ» για διαπραγματεύσεις/ απαντά το υπουργείο Εξωτερικών»

Η άρνηση του προέδρου της Αλβανίας ενδέχεται να καθυστερήσει την επίτευξη συμφωνίας με την Ελλάδα, ο χρόνος της οποίας είχε καθορισθεί για τον Απρίλιο με την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Αλβανία.


Στο μεταξύ  το υπουργείο Ευρωπαϊκών και Εξωτερικών Υποθέσεων εξετάζει την απαντητική επιστολή του προέδρου της Δημοκρατίας και όπως ανακοινώθηκε θα απαντήσει θεσμικά.


«Ο υπουργός για την Ευρώπη και Εξωτερικών δεσμεύεται ότι θα συνεχίσει τις διαβουλεύσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για όλα τα θέματα που ενδιαφέρουν τη διαδικασία», αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου.

Monday, February 19, 2018

"Draw line between us and Greater Albania in Kosovo"

Aleksandar Vulin (MoD)
Greater Albania is the biggest threat to peace in the Balkans, Serbian Defense Minister Aleksandar Vulin said on Monday.

IZVOR: TANJUG MONDAY, FEBRUARY 19, 2018

According to Vulin, the idea of all Albanians living in one state and having one president is "proof of Greater Albania" - and it must be stopped.

Commenting on a statement made by Albanian Prime Minister Edi Rama - that Albania and Kosovo should have "a common foreign and security policy and president" - the Serbian minister reiterated that the expansion of Greater Albania must be stopped in Kosovo and Metohija.

"Precisely for that reason, I am proposing that delineation between us and Greater Albania must be established in Kosovo and Metohija, where its expansion must be stopped," Vulin said in a written statement cited by Tanjug.

"Everyone must know and understand - if the Albanians are saying they will have a single foreigh policy or one president, it will be very difficult to explain, for example, to the Serbs, that they don't have one president or one foreign policy, since we (Serbs) also live in several states in the Balkans," said Vulin, adding that "Greaten Albania must be stopped."

He described this expansionist nationalist Albanian project as "a major threat to security and peace to all Balkan nations," adding that the international community "must show how determined it is to preserve peace in the Balkans - and if it is not able to say or or do it, then we who live in the Balkans will have to say that are very concerned about peace and stability."

"Great Albania must finally, after centuries, be stopped in its expansion. I believe that Kosovo and Metohija is the right place for Greater Albania to be stopped," said the Minister of Defense.

Another Serbian cabinet minister, Nenand Popovic, reacted to Rama's statement to say that it was an act hostile towards Serbia.

The SNP party leader said in a press release that Rama should be declared persona non grata because of this hostile act and his support to the break-up of Serbia, and to creating "Greater Albania" on our soil.

Popovic also believes that a strongly-worded protest should be handed to Albania's ambassador in Belgrade.

"This (Rama's) statement, made in Pristina, in Serbian Kosovo, on the occasion of the tenth anniversary of the unconstitutional decision to secede made by the Siptar (Albanian) separatists, points to a clear and unequivocal plan to create the so-called Greater Albania in the Balkans, and on Serbian soil," Popovic said.

The difficulties of exchanging territory in the Balkans



If Kosovo and Serbia swap parcels of land, the process won’t end there


The Economist 

Feb 19th 2018by T.J.

TEN years ago Kosovo declared independence from Serbia. Its Albanians, who make up the majority of the population, have been celebrating. But its Serbs, most of whom live in enclaves, have not. Serbia does not recognise Kosovo, which used to be its southern province, and Kosovo Serbs still consider themselves citizens of Serbia. The situation is typical of the Balkans, where borders are, frankly, a mess. So there are Serbs living in Kosovo and in Bosnia-Hercegovina, where they have their own republic (the Republika Srpska), Albanians and Bosniaks (Muslims) living in Serbia, and Greeks living in Albania. Recently the Serbian authorities proposed a discussion about an exchange of territory with their Kosovo Albanian counterparts. Is this a sensible idea?

In 1923 Greece and Turkey agreed to exchange some 2m people. Mostly Greek-speaking Christian Orthodox citizens of Turkey were sent to Greece, and Muslims from Greece were sent to Turkey. It was a brutal relocation, but, note its defenders, Greece and Turkey have not fought a war since. The only place where Greeks and Turks have fought is Cyprus, where their populations remained mixed. This has inspired nationalists in the western Balkans. Between 1918 and the late 1950s, many Muslims were encouraged to leave Yugoslavia for Turkey. But at the time of Yugoslavia’s collapse in the 1990s it still contained a thorough mix of peoples. Leaders in those Yugoslav wars saw ethnic cleansing as the best way to create new nation-states unpeopled by troublesome minorities. By 1995 historically Serb-populated regions of Croatia were empty and hundreds of thousands of Serbs, Croats and Bosniaks had similarly been turfed out of their homes in Bosnia. But the countries that emerged from the implosion did not neatly encircle Serbs, Albanians, Croats and so on. Myriad Serbs may have fled Kosovo after its war, but some 120,000 remain.


The Serbian authorities want to discuss taking Kosovo’s northern part, with Albanian-inhabited regions of Serbia moving to Kosovo in exchange. Proponents of such “map-tidying” say that multi-ethnic states have failed in the Balkans. But they ignore the fact that, once governments start down this path, the process has no obvious end and pays no heed to the human rights of everyone involved. If Kosovo and Serbia begin serious talks about a redrawing of their borders, the impact on Balkan communities apart from those in the affected parts of Kosovo and Serbia could be profound. Bosnian Serb leaders would hold a referendum on the future of the Republika Srpska; Bosnian Croats would follow suit; and Bosniaks would then fight to prevent the dismemberment of their shared country. Over the border Serbia would clamp down on Bosniak nationalists in Sandzak who dream of incorporating that region into a Greater Bosnia. Meanwhile Albanians in western Macedonia and Montenegro would demand to join a Greater Albania. Proponents of that idea would also like to incorporate parts of northern Greece, whereas Greek nationalists would demand part of southern Albania.

One irony behind the mooted exchange is that most Kosovo Serbs actually live in enclaves in the south of Kosovo. So the agreement would not leave them living in Serbia, and they would probably have to leave their homes or else be driven out. But Serbian officials may be less concerned about their countrymen than about taking steps towards recognising Kosovo—and thus making their own hoped-for accession to the European Union (EU) easier. It may not concern them that an exchange of territories in the western Balkans could have huge ramifications. Hungarian nationalists, after all, remain unreconciled to the loss of Transylvania to Romania, and Romanian nationalists would like to redraw their borders to take in Moldova. There is a reason that “Balkanisation” has a bad name. As in the EU at large, lessening the relevance of national borders would seem wiser than redrawing them and, in the words of one senior EU official, “opening the gates to hell”.

Τα Τίρανα ξεκινούν την «Μεγάλη Αλβανία» και ενσωματώνουν το Κόσοβο! - Απειλή για την Ελλάδα

Image result for rama ne kosove

By ΕΝΟΠΛΟΣ
 19 Φεβρουαρίου 2018


Γράφει: Θεόφραστος Ανδρεόπουλος

Τα Τίρανα ξεκινούν το σχέδιο υλοποίησης της «Μεγάλης Αλβανίας» με την ουσιαστική ενσωμάτωση του Κοσόβου καθώς ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα, ανακοίνωσε κοινή εξωτερική πολιτική Αλβανίας-Κοσσυφοπεδίου αλλά και κοινό αρχηγό κράτους (πρόεδρο)

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί σοβαρή απειλή για Ελλάδα, Σερβία, Σκόπια και Μαυροβούνιο καθώς εδάφη τους περιλαμβάνονται στα σχέδια των Αλβανών εθνικιστών.

Άλλωστε και το Κόσοβο ακόμα είναι επισήμως σερβική επαρχία.


Πρόκειται για έμμεση ενοποίηση του μητροπολιτικού κράτους με μια περιοχή όπου το 90% του πληθυσμού είναι αλβανόφωνοι και λειτουργεί ως μη αναγνωρισμένο ανεξάρτητο κράτος όπως συμβαίνει και σε κάποιες άλλες περιοχές του πλανήτη (Υπερδνειστερία στην Μολδαβία και Νέα Ρωσία στην Ουκρανία)

Η ανακοίνωση έγινε σε ομιλία του στη Συνέλευση του Κοσσυφοπεδίου, όπου πραγματοποιήθηκε επίσημη σύνοδος για την 10η επέτειο της Ανεξαρτησίας.

«Το Κοσσυφοπέδιο και η Αλβανία θα έχουν μια εξωτερική πολιτική, δεν θα έχουν μόνο ίδιες  πρεσβείες και διπλωματικές αποστολές, αλλά θα έχουν και έναν πρόεδρο που θα είναι σύμβολο της εθνικής ενότητας και πολιτική ασφάλειας.

Ίσως αυτός ο προβληματισμός σήμερα να μην ο ενδεδειγμένος σε λογικό επίπεδο, αλλά λαμβάνοντας γνώση της ιστορίας, αποφάσισα να μιλήσω για αυτό που είναι σωστό για να το ονειρευτούμε και που δεν είναι αδύνατο να το υλοποιήσουμε», δήλωσε ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα.

Ο επικεφαλής της αλβανικής κυβέρνησης, δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι πρέπει να επιταχυνθεί η ενοποίηση της εκπαίδευσης μεταξύ Αλβανίας και Κοσσυφοπεδίου η διευκόλυνση των τελωνειακών διαδικασιών στα σύνορα, το εμπόριο και οι τουριστικές ανταλλαγές όπως αναφέρει το Βαλκανικό Περισκόπιο

Σε αυτήν την επίσημη σύνοδο της Συνέλευσης του Κοσσυφοπεδίου, ο Αλβανός πρόεδρος Ιλίρ Μέτα ήταν επίσης παρών, όπως και ο πρόεδρος της Συνέλευσης Γκραμόζ Ρούτσι, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Λουλζίμ Μπάσα και ο πρώην πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα.
ΠΗΓΗ: pronews.gr/