Friday, May 31, 2019

Με «Μεγάλη Αλβανία» απείλησε ο Χασίμ Θάτσι του Κοσόβου

SManalysis
Με «Μεγάλη Αλβανία» απείλησε ο Χασίμ Θάτσι του Κοσόβου
31 Μαΐου 2019, 19:06 Tribune

Διαβάστε σχετικά για Αλβανία, Βαλκάνια, Κόσοβο, Κοσσυφοπέδιο, Χασίμ Θάτσι,
Ανοιχτά με Μεγάλη Αλβανία απείλησε ο πρόεδρος του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι. Πρόκειται για εξαγγελία που απειλεί με αποσταθεροποίηση τα δυτικά Βαλκάνια.



Ο πρόεδρος του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι δήλωσε, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο TASS επικαλούμενο το τηλεοπτικό δίκτυο Dukagjinit, ότι το Κόσοβο εξετάζει το ενδεχόμενο να διεξαγάγει δημοψήφισμα για την ένωση του με την Αλβανία, αν η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίσει να το απομονώνει.

«Αν η ΕΕ συνεχίσει να απομονώνει το Κόσοβο, θα εξετασθεί η δυνατότητα θεσμικών ενεργειών ή δημοψηφίσματος για την ένωση με την Αλβανία.

»Μπορούμε να το κάνουμε αυτό μέσω κοινοβουλευτικών αποφάσεων είτε μέσω δημοψηφισμάτων στο Κόσοβο και την Αλβανία, αλλά περιλαμβάνοντας και το Πρέσεβο, την Μεντβέσκα και το Μπουγιάνοβιτς.

»Αν Η ΕΕ δεν επιθυμεί να αναγνωρίσει δύο αλβανικά κράτη με δύο σημαίες, ας δεχθούν μόνο τη μία σημαία», δήλωσε ο Θάτσι στο τηλεοπτικό δίκτυο Dukagjinit.

Ο Χασίμ Θάτσι εξέφρασε την άποψη ότι αυτή η ιδέα «θα αποκαταστήσει την ιστορική αλήθεια» ενώ διευκρίνισε ότι με τη λέξη «απομόνωση» που χρησιμοποίησε υπονοούσε «την παρατεταμένη διαδικασία που αφορά την απλούστευση των διαδικασιών χορήγησης βίζας» στους Κοσοβάρους από την ΕΕ.

Να σημειωθεί ότι οι άλλες περιοχές που ανέφερε αποτελούν εδάφη της Σερβίας.

ΝΔ για Αλβανία: υψίστης σημασίας ο σεβασμός των μειονοτικών δικαιωμάτων

SManalysis
ΝΔ για Αλβανία: υψίστης σημασίας ο σεβασμός των μειονοτικών δικαιωμάτων
Ant1

Καλεί την ελληνική κυβέρνηση να προστατεύσει τα δίκαια και τα συμφέροντα της εθνικής μειονότητας στη γειτονική χώρα.

ΝΔ για Αλβανία: υψίστης σημασίας ο σεβασμός των μειονοτικών δικαιωμάτων
Η ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας «συναρτάται και εξαρτάται απόλυτα από την ανταπόκρισή της σε θέματα υψίστης σημασίας, όπως είναι ο σεβασμός των ανθρωπίνων και μειονοτικών δικαιωμάτων», υπογραμμίζει η Νέα Δημοκρατία.

Όπως αναφέρει ο Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος, «η έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Αλβανία είναι γνωμοδοτική. Δεν δεσμεύει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, του οποίου οι αποφάσεις, ως γνωστόν, πρέπει να είναι ομόφωνες».

«Η στάση των Τιράνων απέναντι στην ελληνική εθνική μειονότητα δεν συνηγορεί, στο στάδιο αυτό, στο να δοθεί “πράσινο φως” στα επόμενα βήματα της ενταξιακής πορείας της Αλβανίας», τονίζει ο κ. Κουμουτσάκος.

Σημειώνοντας ότι «συνεχίζουμε να επιδιώκουμε την ευρωπαϊκή προοπτική όλων των γειτόνων μας», ο κ. Κουμουτσάκος τονίζει πως «αυτό συναρτάται και εξαρτάται απόλυτα από την ανταπόκρισή τους σε θέματα υψίστης σημασίας, όπως είναι ο σεβασμός των ανθρωπίνων και μειονοτικών δικαιωμάτων».

Απευθυνόμενος στο Μαξίμου, ο Τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, διαμηνύει: «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, για το μικρό χρονικό διάστημα που θα παραμένει ακόμη στη θέση της, οφείλει να προστατεύσει, όχι με λόγια αλλά με πράξεις, τα δίκαια και τα συμφέροντα της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία».

Πρωτοφανή θα είναι η (Καταιγίδα) που χτυπήσει το Αιγαίο…»Ενεργοποίηση & της Δύναμης «Δ»

SManalysis

 31 Μαΐου 2019 Veteranos


Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες από τα Επιτελεία και τον   Ναύσταθμο της Σαλαμίνας  Η Καταιγίδα που θα χτυπήσει στις  Αρχές του Θέρους  στο Αιγαίο  θα είναι πρωτοφανής …
Φρεγάτες ,Τορπιλάκατοι ,Κανονιοφόροι αλλά και το Πολεμικό Σκάφος  Γενικής Υποστήριξης σε ρόλο ανεφοδιασμού ..Βγαίνουν στο Αιγαίο!

Από την άλλη στο  Αιγαίο ή για ακριβολογούμε  στο βυθό του  πλέουν όλα τα διαθέσιμα Υποβρύχια  ακόμη και τα Υπερσύγχρονα που είναι διασπαρμένα σχεδόν παντού …Ακόμη και Ανατολικά της Κρήτης !

Τα Σκάφη Πολεμικού Ναυτικού συνεπικουρούμενα απο Μαχητικά της ΠΑ   θα εκτελέσουν ασκήσεις Εχθρικής απόκρουσης ,αλλά σύμφωνα με τον Α/ΓΕΝ και Επίδειξη Δύναμης …(Ποιος κάνει Κουμάντο στο Αιγαίο!)

Η Άσκηση Καταιγίδα δεν θα έχει καμιά σχέση με ότι προηγούμενο έχουμε δει και έχει σκοπό και στόχο να στείλει τα σωστά μηνύματα εκεί που πρέπει !

Σε Ιδιαίτερο ρόλο η Δύναμης «Δ» που θα τεστάρει τις αντοχές και τις Αντιδράσεις των Δυνάμεων Άμυνας των νήσων και τον χρόνο Αντίδρασης των ΤΑΕ…

Σε ρόλο της Ανακατάληψης νήσου αναμένεται να χρησιμοποιηθούν και  Αερομεταφερόμενες Δυνάμεις με ελικόπτερα της Αεροπορίας Στρατού …»Για αυτό φωνάζουμε συνέχεια οτι τα Σινούκ δεν είναι για αεροδιακομιδές »

Ίσως  το Πολεμικό Ναυτικό  να θέλει να δείξει την πυγμή του … επίσης μαθαίνουμε οτι για πρώτη φορά η Διακλαδικότητα των Ενόπλων Δυνάμεων σε μια Ναυτική Άσκηση να πάρει Σάρκα και Οστά

Στην εισαγγελία Τιράνων ο πρόεδρος ΟΜΟΝΟΙΑΣ – Τον ανακρίνουν για το επεισόδιο της Επισκοπής – Ψυχολογικός πόλεμος από τους Αλβανούς

SManalysis

Δημοσίευση: 31 Μαΐου 2019, 11:53 πμ | Ανανέωση: Μάιος 31, 2019 Pentapostagma


Σοβαρότατο ζήτημα ανακινούν ξανά οι Αλβανοί για το επεισόδιο της Επισκοπής (1994), με το εισαγγελέα σοβαρών εγκλημάτων να καλεί για ανάκριση τον πρόεδρο της ΟΜΟΝΟΙΑΣ Φρέντη Μπελέρης και τον ίδιο να φωνάζει ότι «Δεν έχω καμία σχέση με το επεισόδιο της Επισκοπής».




Προφανώς πρόκειται για νέο ψυχολογικό πόλεμο από πλευράς της κυβέρνησης του Έντι Ράμα κατά της ελληνικής ομογένειας με ένα θέμα που έλαβε χώρα το 1994 και ότι ήταν να γίνει έχει γίνει και από τις δυο πλευρές.

Ο πρόεδρος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ κλήθηκε και και πάλι στο Γραφείο του εισαγγελέα σοβαρών εγκλημάτων στα Τίρανα όπως φαίνεται και σε βίντεο, ενώ δίπλα του ο Έλληνας ομογενής είχε τον δικηγόρο του, για να απολογηθεί για την παρουσία του κατά την ημέρα του επεισοδίου της Επισκοπής το 1994 και τις σχέσεις του με την οργάνωση «ΜΑΒΗ».

Στο τέλος της ανάκρισης, ο πρόεδρος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ αρνήθηκε και πάλι τις κατηγορίες, λέγοντας ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι σχετίζεται ο ίδιος με το επεισόδιο της Επισκοπής.

«Πήγα στην δίωξη σοβαρών εγκλημάτων για ένα θέμα που έγινε πριν από 25 χρόνια. Δεν έχω καμία σχέση και δεν έχουν αποδείξεις. Θέλουν στην κυβέρνηση να ρίξουν την μπάλα εκτός γηπέδου, λόγω των δικών τους προβλημάτων. Θέλουν έναν υποψήφιο στις επερχόμενες εκλογές στην περιοχή μας και αυτό δεν είναι επιλογή, διότι δεν θα επιστρέψουμε στην εποχή του κομμουνισμού», δήλωσε ο κ. Μπελέρης.



Αυτή είναι η δεύτερη φορά σε σύντομο χρονικό διάστημα που ο ίδιος καλείται στην αλβανική εισαγγελία να καταθέσει για επεισόδιο της Επισκοπής και η όλη διαδικασία θεωρείται ως προσπάθεια εκφοβισμού των Βορειοηπειρωτών Ελλήνων.



Μιλάμε για πιθανές νέες «περιπέτειες», στις οποίες θέλουν να μας βάλουν οι Αλβανοί (πιθανόν με τουρκική υποκίνηση), ανακινώντας σοβαρό θέμα με περιστατικό που έλαβε χώρα το 1994 στην Επισκοπή από Έλληνες που επιτέθηκαν σε αλβανικό κέντρο νεοσυλλέκτων.

Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με τον ελληνικό τύπο, στις 10 Απριλίου 1994 μία ένοπλη ομάδα προερχόμενη από ελληνικό έδαφος υλοποίησε «επιδρομή στο αλβανικό κέντρο εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων στο χωριό Άνω Επισκοπή Δρόπολης, αποτέλεσμα της οποίας ήταν ο θάνατος ενός Αλβανού αξιωματικού και ενός οπλίτη, ενώ τραυματίστηκαν τρεις ακόμα, καθώς είχαμε σύμφωνα με αλβανικές πηγές και υφαρπαγή οπλισμού του στρατοπέδου.

Κατά τη διαφυγή της ομάδας, ένας Αλβανός οπλίτης φέρεται να κρατήθηκε ως όμηρος μέχρι τα ελληνοαλβανικά σύνορα.

Το ίδιο βράδυ την ευθύνη αναλαμβάνει η οργάνωση «Μέτωπο Απελευθέρωσης Βορείου Ηπείρου» (ΜΑΒΗ) με προκήρυξη στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία.

Στις 6 Οκτωβρίου 1994 δημοσιεύεται νέα προκήρυξη του ΜΑΒΗ με φωτογραφία της σημαίας της οργάνωσης, των λαφύρων της και λεπτομέρειες για την ενέργεια. Στις 19 Μαρτίου 1995 συλλαμβάνονται 7 ύποπτοι σε μπλόκο της ΕΛ.ΑΣ. στα ελληνοαλβανικά σύνορα.

Στα δυο τους οχήματα ανακαλύπτονται 6 αυτόματα τυφέκια Kalashnikov με 878 σφαίρες, 2 πιστόλια Tokarev με 42 σφαίρες, 1 ασύρματος, μαχαίρια, στρατιωτικές στολές, μάλλινες κουκούλες κ.λπ. Ακολουθούν άλλες δυο συλλήψεις υπόπτων και ανακαλύπτονται κρησφύγετα όπλων.

Η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ. ταυτοποιεί 8 από τα κατασχεθέντα με τα όπλα της φωτογραφίας που είχε στείλει το ΜΑΒΗ.

Με απόφαση του Αρείου Πάγου, η εκδίκαση της υπόθεσης υλοποιείται στην Αθήνα για λόγους ασφαλείας.  Στην έφεση της πρωτόδικης δίκης, κεκλεισμένων των θυρών, το εφετείο μειώνει τις ποινές στους συλληφθέντες.

"We've waited for 24 hours; we'll know what to do"

SManalysis
(Tanjug)
Aleksandar Vucic is "absolutely shocked" the EU has not reacted to Hashim Thaci saying that Pristina would not form the Community of Serb Municipalities (ZSO).

SOURCE: TANJUG FRIDAY, MAY 31, 2019 | 13:23

This is Pristina's obligation under the 2013 Brussels Agreement, reached under EU's auspices and mediation.

Speaking on Friday, the president also said that "we will see EU's reaction, today or tomorrow" and added that "we know what to do" if that reaction doesn't happen.

Vucic pointed out that this enough speaks to the gravity of the situation. The Albanians, he noted, have only one church in which they are praying, and that is the United States, "and don't care at all about anything they say or do against Russia and the Serbs."

It is important for them to be praise the US mission to the OSCE for their "anti-corruption action," he added, pointing out that it was "as anti-corruption as Haradinaj and Thaci are against corruption."

"To me it is much more important and more indicative that the Germans, the English and the French, and Brussels are silent. That document (Brussels agreement) was signed in Brussels by Dacic and Thaci, but in the presence of Kathy Ashton (Katherine Ashton, then EU foreign policy chif," said Vucic.

"If the EU is not in a position to guarantee an agreement in whose making it took part, let it be said, so we know that these agreements have no further legal force."

Then "other things, too, will be taking place in a different way," he continued.

It will add to uncertainty and will cause a lot of problems to all parties, but it is important that the EU informs us on this issue instead of informing us about the various types of nonsense that some political tycoons write to them about," said Vucic, and concluded:

"It would be good to inform us about what we have a spent a lot of time and we spent energy on, so that we can pacify things. SO I hope that we will see today or tomorrow EU's reaction on this issue, and if it doesn't come, that's good too - then we, too, know what we are supposed to do."
mo šta je i nama činiti".

Thursday, May 30, 2019

Αλβανία: Αποκλείεται τελικά η υποψηφιότητα Φρέντυ Μπελέρη στη Χειμάρρα

SManalysis



  Μάιος 30, 2019. Echedoros

Τίρανα.


Το Εκλεκτορικό Κολλέγιο επικύρωσε την απόφαση της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής για την υποψηφιότητα του Φρέντυ Μπελέρη στο δήμο της Χειμάρρας.

Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή είχε πρόσφατα απορρίψει την υποψηφιότητα του Μπελέρη στο Δήμο της Χειμάρρας.


Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή απέρριψε την υποψηφιότητα του Μπελέρη στο νότιο δήμο της χώρας, επειδή το όνομά του συμπεριελήφθη στη σφαγή της Επισκοπής ( Πεσκέπι).


Υπενθυμίζεται- σημειώνει το δημοσίευμα του Balkan Web- ότι ο Φρέντυ Μπελέρη απορρίφθηκε από την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή  για τις τοπικές εκλογές της 30ης Ιουνίου, διότι βρίσκεται στον κατάλογο των ονομάτων των ατόμων που ανακρίθηκαν για τη σφαγή του 1994.


Ωστόσο, πριν από λίγες ημέρες είχαν ανακοινωθούν άλλοι λόγοι της απόρριψής του, και από την εξέλιξη αυτή γίνεται φανερό ότι κρύβονται σκοπιμότητες προς την ελληνική εθνική μειονότητα στην Αλβανία, της οποίας επιφανής προσωπικότητα είναι ο Φρέντυ Μπελέρης.

Το δημοσίευμα πάντως σημειώνει ότι ο 23χρονος τότε Μπελέρης κατά την ανάκρισή του  δήλωσε ότι κατά την χρονική περίοδο που έγινε το συμβάν στην Επισκοπή, δεν βρίσκονταν στην Αλβανία, αλλά σε επίσκεψη στην Κύπρο.

Wednesday, May 29, 2019

Η Κομισιόν κλείνει την «πόρτα» της Ευρώπης στην Άγκυρα και την ανοίγει σε Τίρανα και Σκόπια

SManalysis



Αν και πρέπει να επικυρωθούν από τα αντίστοιχα κράτη, φαίνεται ότι ήδη τρία κράτη, η Γαλλία, οι Κάτω Χώρες και το Βέλγιο, η Ελλάδα κατέστησε σαφές στην Αλβανία ότι δεν θα χορηγήσει τη συναίνεση της Αλβανίας στην ΕΕ, εκτός εάν το δικαίωμα των Ελλήνων είναι εγγυημένο τις ιδιότητές τους και την επικράτειά.



Σε πλήρη καταγραφή των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ, με επανάληψη των προειδοποιήσεων κατά της Άγκυρας από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αλλά και έκκληση για τήρηση των υποχρεώσεών της για κανονικοποίηση των σχέσεων με την Κυπριακή Δημοκρατία και συμβολή στην επίλυση του Κυπριακού, προχώρησε σήμερα η Κομισιόν, με την έκθεση πρόοδου που συνέταξε για την υποψήφια χώρα αυτή και την οποία ενέκρινε το Κολέγιο των Επιτρόπων.

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου
Η έκθεση περιγράφει αναλυτικά και την άσχημη κατάσταση στο εσωτερικό της Τουρκίας σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δικαιοσύνη και το Κράτος Δικαίου.

Συγκεκριμένα η έκθεση προόδου, που ενέκρινε σήμερα το Κολέγιο των Επιτρόπων και αποστέλλεται στο Συμβούλιο των Κρατών Μελών, αναφέρει ότι "οι εντάσεις στην περιοχή γύρω από την προοπτική διερεύνησης υδρογονανθράκων στις ακτές της Κύπρου αυξήθηκαν λόγω των ενεργειών και των δηλώσεων της Τουρκίας που αμφισβητούν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλεύεται τους πόρους υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της".

Καταγράφεται ότι "τον Μάιο του 2019, η Τουρκία έστειλε μια πλατφόρμα γεωτρήσεων συνοδευόμενη από στρατιωτικά σκάφη στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, αυξάνοντας περαιτέρω τις εντάσεις" και η Κομισιόν "υπενθυμίζει τη δήλωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου του 2018 που καταδικάζει έντονα τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο Πέλαγος".

Προειδοποιεί δε ότι το Συμβούλιο "υπενθύμισε επίσης την υποχρέωση της Τουρκίας να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας και κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου να διερευνήσει και να εκμεταλλευτεί τους φυσικούς της πόρους σύμφωνα με το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο".

Σημειώνει δε ότι "τον Μάρτιο του 2019, η ΕΕ κάλεσε την Τουρκία να απόσχει από τέτοιες παράνομες πράξεις, στις οποίες θα ανταποκρινόταν κατάλληλα και με πλήρη αλληλεγγύη προς την Κύπρο".

Σε αυτό το πλαίσιο κρίνει ότι "η επιχειρησιακή συνεργασία με την Ελλάδα για τη μετανάστευση συνεχίστηκε",  ωστόσο, "οι εντάσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο υπονόμευσαν την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια" και  "υπήρξαν επανειλημμένες και αυξημένες παραβιάσεις των χωρικών υδάτων και των εναέριων χώρων της Ελλάδας και της Κύπρου από την Τουρκία".

Οι εντάσεις στην περιοχή γύρω από την προοπτική της εξερεύνησης υδρογονανθράκων στις ακτές της Κύπρου αυξήθηκαν λόγω των ενεργειών και των δηλώσεων της Τουρκίας που αμφισβητούν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλευτεί πόρους υδρογονανθράκων στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

Η Τουρκία δεν έχει ακόμη εκπληρώσει την υποχρέωσή της να διασφαλίσει την πλήρη και άνευ διακρίσεων εφαρμογή του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου στη Συμφωνία Σύνδεσης ΕΕ-Τουρκίας και δεν έχει καταργήσει όλα τα εμπόδια στην ελεύθερη κυκλοφορία των εμπορευμάτων, συμπεριλαμβανομένων των περιορισμών στις άμεσες συγκοινωνιακές συνδέσεις με την Κύπρο. Δεν σημειώθηκε πρόοδος στην εξομάλυνση των διμερών σχέσεων με την Κυπριακή Δημοκρατία.

"Οι ενέργειες και οι δηλώσεις της Τουρκίας συνέχισαν να αμφισβητούν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλευτεί πόρους υδρογονανθράκων στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη", καταγράφει η έκθεση.

Αναλυτικά, στο κεφάλαιο για την υποχρέωση περί σχέσεων καλής γειτονίας η έκθεση αναφέρει ότι "τον Φεβρουάριο του 2018, η Τουρκία πραγματοποίησε επανειλημμένους ελιγμούς από ναυτικά σκάφη για να εμποδίσει τις εργασίες γεώτρησης ενός σκάφους που είχε συνάψει μια ιταλική εταιρεία και ανατέθηκε από την Κύπρο, με αποτέλεσμα την αποβολή των προγραμματισμένων δραστηριοτήτων γεώτρησης".

"Τον Μάιο του 2019, η Τουρκία έστειλε μια πλατφόρμα γεωτρήσεων συνοδευόμενη από στρατιωτικά σκάφη στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, αυξάνοντας περαιτέρω τις εντάσεις". "Η ΕΕ κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου για να διερευνήσει και να αξιοποιήσει τους φυσικούς πόρους της σύμφωνα με το κεκτημένο της ΕΕ και το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας", αναφέρει συγκεκριμένα.

Σημειώνει ξανά ότι "τον Μάρτιο του 2019, η ΕΕ κάλεσε την Τουρκία να απόσχει από τέτοιες παράνομες πράξεις, στις οποίες θα ανταποκρινόταν κατάλληλα και με πλήρη αλληλεγγύη προς την Κύπρο" και πως "η ΕΕ τόνισε επίσης την ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας των κρατών μελών στην χωρική τους θάλασσα και στον εναέριο χώρο".

"Τον Μάρτιο του 2018, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδίκασε έντονα τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο και υπενθύμισε την υποχρέωση της Τουρκίας να σέβεται το διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας και να εξομαλύνει τις σχέσεις με όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ", σημειώνει η Κομισιόν.

Συνεχίζει δε αναφερόμενη στο Κυπριακό και καταγράφοντας ότι "η Τουρκία εξέφρασε την ικανοποίησή της για τις ανανεωμένες προσπάθειες του ΟΗΕ ο οποίος διαβουλεύεται με τους ενδιαφερόμενους σχετικά με την πιθανή επανάληψη των διαπραγματεύσεων".

Προειδοποιεί δε σε αυτό το πλαίσιο ότι "η συνεχής δέσμευση και η συμβολή της Τουρκίας σε συγκεκριμένες διαπραγματεύσεις θα έχει μεγάλη σημασία".

"Όπως τονίζεται στο πλαίσιο διαπραγμάτευσης και στις δηλώσεις του Συμβουλίου", η Κομισιόν καταγράφει ότι "η Τουρκία αναμένεται να υποστηρίξει ενεργά τις διαπραγματεύσεις για δίκαιη, ολοκληρωμένη και βιώσιμη διευθέτηση του Κυπριακού εντός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και σύμφωνα με τις αρχές επί των οποίων βασίζεται η ΕΕ".

"Είναι σημαντικό να διατηρηθεί η πρόοδος που έχει σημειωθεί μέχρι σήμερα και να προχωρήσουμε στην προετοιμασία μιας δίκαιης, συνολικής και βιώσιμης διευθέτησης, συμπεριλαμβανομένων των εξωτερικών πτυχών της", σημειώνει η Κομισιόν.

"Η δέσμευση και η συμβολή της Τουρκίας σε συγκεκριμένους όρους αυτής της συνολικής διευθέτησης παραμένει καθοριστική", αναφέρει. "Η διαδικασία χορήγησης πλήρους πρόσβασης στην Επιτροπή για τα αγνοούμενα άτομα σε όλα τα σχετικά αρχεία και στρατιωτικές περιοχές έχει επιδείξει ευπρόσδεκτες εξελίξεις, αλλά πρέπει να επιταχυνθεί περαιτέρω", σημειώνει.

Σε ότι αφορά την κανονικοποίηση των σχέσεων με την Κυπριακή Δημοκρατία, επιπλέον καταγραφει ότι "παρά τις επανειλημμένες προσκλήσεις του Συμβουλίου και της Επιτροπής, η Τουρκία δεν έχει ακόμη συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της, όπως περιγράφονται στη δήλωση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και των κρατών μελών της, της 21ης ??Σεπτεμβρίου 2005, και στα συμπεράσματα του Συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένων εκείνων του Δεκεμβρίου 2006 και Δεκεμβρίου 2015".

Σημειώνει δε ότι "η Τουρκία συνέχισε να ασκεί βέτο στις αιτήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας να συμμετάσχει σε διάφορους διεθνείς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένου του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ)".

Στο κεφάλαιο για την ειρηνική διευθέτηση των διασυνοριακών διαφορών, η Κομισιόν αναφέρει ότι "σύμφωνα με το πλαίσιο διαπραγμάτευσης και τα προηγούμενα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Συμβουλίου, το Συμβούλιο επανέλαβε τον Ιούνιο του 2018 ότι η Τουρκία πρέπει να δεσμευτεί κατηγορηματικά για καλές σχέσεις γειτονίας, διεθνείς συμφωνίες και ειρηνική διευθέτηση των διαφορών σύμφωνα με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, προσφεύγοντας άν είναι απαραίτητο, στο Διεθνές Δικαστήριο".

"Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΕ εξέφρασε και πάλι σοβαρές ανησυχίες και παρότρυνε την Τουρκία να αποφύγει κάθε είδους απειλή ή δράση εναντίον κράτους μέλους ή οποιαδήποτε πηγή τριβής ή δράσης που θα έβλαπτε τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική διευθέτηση των διαφορών", αναφέρει η Κομισιόν.

Σημειώνει επιπλέον ότι "η εκτέλεση της απόφασης επι της υπόθεσης Κύπρου κατά Τουρκίας σχετικά με τους αγνοούμενους και τους περιορισμούς στα δικαιώματα ιδιοκτησίας Ελληνοκυπρίων που έχουν εκτοπιστεί ή ζουν μόνιμα στο βόρειο τμήμα της Κύπρου εξακολουθεί να εκκρεμεί, όπως και το ζήτημα της «δίκαιης ικανοποίησης» (αποζημίωση)".

"Όσον αφορά την εφαρμογή της απόφασης  `Δημόπουλου κατά Τουρκίας` της 5ης Μαρτίου 2010, μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί 6.538 αιτήσεις ελληνοκυπριακών ιδιοκτητών στην Επιτροπή Ακίνητης Ιδιοκτησίας (IPC), 105 από αυτές κατά την περίοδο αναφοράς", καταγράφει.

"Τον Μάρτιο του 2019, 964 αιτήσεις είχαν ολοκληρωθεί μέσω φιλικών διακανονισμών και 33 μέσω επίσημων ακροάσεων" και  συνολικά, το IPC "έχει μέχρι στιγμής καταβάλει το αντιστάθμισμα ύψους 349 εκατ. Ευρώ ως αποζημίωση".

"Τον Δεκέμβριο του 2018, η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης επανεξέτασε τις υποθέσεις Κύπρος εναντίον της Τουρκίας, καθώς και της `Βαρνάβα και άλλων και του ομίλου Xenides-Arestis κατά Τουρκίας΄ και δεν σημειώθηκε καμία πρόοδος σε καμία από αυτές τις περιπτώσεις", αναφέρει.

"Στην απόφασή του για την υπόθεση `Gόzelyurtlu και άλλοι κατά Κύπρου και Τουρκίας΄ τον Ιανουάριο του 2019, το ΕΔΑΔ διαπίστωσε για πρώτη φορά παραβίαση του άρθρου 2 της ΕΣΑΔ, με μόνη βάση την αποτυχία της Τουρκίας να συνεργαστεί με την Κυπριακή Δημοκρατία για ποινικών υποθέσεων", αναφέρει η έκθεση.

Σε ό,τι αφορά το ευρύτερο πλαίσιο των σχέσεων με την ΕΕ, η έκθεση προόδου καταγράφει ότι η Τουρκία "παραμένει βασικός εταίρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης".  Καταγράφει ακόμα ότι "ηΗ Τουρκία συνδέθηκε με την ΕΕ με συμφωνία σύνδεσης από το 1964 και συνάφθηκε τελωνειακή ένωση το 1995".

"Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χορήγησε την ιδιότητα της υποψήφιας χώρας στην Τουρκία τον Δεκέμβριο του 1999 και οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις άρχισαν τον Οκτώβριο του 2005. Στο πλαίσιο της προσχώρησης διαπραγματεύσεις, έχουν ξεκινήσει 16 κεφάλαια μέχρι σήμερα και ένα από αυτά προσωρινά έκλεισε", αναφέρει. Υπενθυμίζεται ότι "τα συμπεράσματα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων του Ιουνίου του 2018 ανέφεραν ότι υπό τις παρούσες συνθήκες οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας έχουν σταματήσει ουσιαστικά, δεν μπορούν να ληφθούν υπόψη άλλα κεφάλαια για το άνοιγμα ή το κλείσιμο και ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρξουν περαιτέρω εργασίες για τον εκσυγχρονισμό της Τελωνειακής Ένωσης".

Η Κομισιόν προειδοποιεί, τέλος, ότι "η επαναλαμβανόμενη δέσμευση της τουρκικής κυβέρνησης για την επίτευξη του στόχου της προσχώρησης στην ΕΕ δεν συνοδεύτηκε από αντίστοιχα μέτρα και μεταρρυθμίσεις έκτοτε και δεν εξετάστηκαν οι σοβαρές ανησυχίες της ΕΕ σχετικά με τις συνεχιζόμενες αρνητικές εξελίξεις στο κράτος δικαίου, τα θεμελιώδη δικαιώματα και το δικαστικό σώμα". Καταγράφεται δε ότι "το Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ-Τουρκίας πραγματοποίησε την 54η σύνοδό του στις 15 Μαρτίου 2019 στις Βρυξέλλες" και "μετά από παρέλευση τριών ετών, η διυπουργική ομάδα δράσης για τη μεταρρύθμιση επανέλαβε το έργο της, πραγματοποιώντας συναντήσεις τον Αύγουστο και τον Δεκέμβριο του 2018, καθώς και στις 9 Μαΐου 2019".

Η Κομισιόν προτείνει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και τα Σκόπια
Η Κομισιόν προτείνει σήμερα την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, κρίνοντας ότι οι δύο χώρες "σημείωσαν συγκεκριμένη πρόοδο και απέδειξαν τη δέσμευσή τους για την ευρωπαϊκή προοπτική", ακόμη και αν, όπως και πάλι η Κομισιόν καταγράφει "η συνολική υιοθέτηση μεταρρυθμίσεων ποικίλλει". Η Κομισιόν υιοθέτησε τη σύσταση αυτή στο πλαίσιο του πακέτου των εκθέσεων για τη διεύρυνση που ενέκρινε το Κολέγιο των Επιτρόπων νωρίτερα στις Βρυξέλλες. Το Συμβούλιο των Κρατών Μελών είναι το μόνο όργανο στην ΕΕ που μπορεί να αποφασίσει επί του θέματος και μάλιστα με ομοφωνία.

Συγκεκριμένα "η στρατηγική της Κομισιόν για τα Δυτικά Βαλκάνια του Φεβρουαρίου του 2018 δημιούργησε μια νέα δέσμευση από την ΕΕ και τα κράτη μέλη της και δημιούργησε νέα δυναμική στην περιοχή", αναφέρει. "Ένα χρόνο μετά, οι χώρες εταίροι η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία αγκάλιασαν την ευκαιρία και υλοποίησαν τις μεταρρυθμίσεις, ιδίως στους τομείς που κρίθηκαν κρίσιμοι από το Συμβούλιο τον Ιούνιο του 2018", σημειώνει.

"Υπό το πρίσμα της σημαντικής προόδου που επιτεύχθηκε και των συναφών όρων, η Κομισιόν συνέστησε σήμερα να ανοίξει το Συμβούλιο ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία".

Ειδικά για τη Βόρεια Μακεδονία η Κομισιόν αναφέρει τα εξής:

"Όσον αφορά την περιφερειακή συνεργασία, η χώρα διατήρησε τις καλές της σχέσεις με άλλες χώρες της διεύρυνσης και συμμετείχε ενεργά σε περιφερειακές πρωτοβουλίες. Έχουν αναληφθεί ιστορικά βήματα για τη βελτίωση των σχέσεων καλής γειτονίας, μεταξύ άλλων με την έναρξη ισχύος της συμφωνίας Πρεσπών και την εφαρμογή της, θέτοντας τέλος σε μία από τις παλαιότερες διαφορές στην περιοχή. Η Επιτροπή προσβλέπει στη συνέχιση της εφαρμογής της διμερούς συνθήκης με τη Βουλγαρία".

Το δικαστικό σύστημα της χώρας έχει φτάσει σε κάποιο επίπεδο προετοιμασίας / είναι μετριοπαθώς προετοιμασμένο και έχει σημειωθεί ικανοποιητική πρόοδος στην αντιμετώπιση των «προτεραιοτήτων για την επείγουσα μεταρρύθμιση» και των συστάσεων της επιτροπής της Βενετίας και της ομάδας ανωτάτων εμπειρογνωμόνων σχετικά με τα συστημικά ζητήματα κράτους δικαίου. Η χώρα επέδειξε συνεχή αποφασιστικότητα για τη βελτίωση του δικαστικού συστήματος και η εφαρμογή του νέου νομικού πλαισίου αποτελεί σταθερή βάση για τη συνεχή πρόοδο. Έχει προετοιμαστεί ένας νέος νόμος σχετικά με την Εισαγγελία για την ενσωμάτωση της ειδικής εισαγγελικής αρχής στο σύστημα των εισαγγελέων. Τα δικαστήρια εκδίδουν αποφάσεις σχετικά με ορισμένες υποθέσεις υψηλού προφίλ που καταθέτει η Ειδική Εισαγγελία. Πέρα από τις νομικές αλλαγές, όλοι οι δικαστικοί θεσμοί πρέπει να επιδείξουν το υποδειγματικότητά τους και να συμβάλουν, με πρόσθετες προσπάθειες, στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κοινού στη δικαιοσύνη.

Όσον αφορά την καταπολέμηση της διαφθοράς, η Βόρεια Μακεδονία έχει κάποιο επίπεδο προετοιμασίας. Σημειώθηκε ικανοποιητική πρόοδος μέσω της περαιτέρω εδραίωσης ενός ιστορικού όσον αφορά τη διερεύνηση, τη δίωξη και την εξακρίβωση περιπτώσεων διαφθοράς υψηλού επιπέδου και μέσω αλλαγών στο νομοθετικό πλαίσιο. Από την άποψη αυτή, βελτιώθηκε το νέο νομικό πλαίσιο για την πρόληψη της διαφθοράς και ο διορισμός των νέων μελών της Κρατικής Επιτροπής για την Πρόληψη της Διαφθοράς ήταν πολύ πιο διαφανής από ό, τι τα προηγούμενα χρόνια. Η Επιτροπή έχει λάβει σημαντικά μέτρα για την προληπτική καταπολέμηση της διαφθοράς, με τη συμμετοχή αξιωματούχων υψηλού επιπέδου σε ολόκληρο το πολιτικό φάσμα. Ο Ειδικός Εισαγγελέας επιβεβαίωσε τον ηγετικό του ρόλο στη διερεύνηση και δίωξη υποθέσεων διαφθοράς υψηλού επιπέδου. Οι αρχές πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους για να καταδείξουν ότι η καταπολέμηση της διαφθοράς αποτελεί εθνική προτεραιότητα σε όλα τα επίπεδα εξουσιών. Ωστόσο, η διαφθορά επικρατεί σε πολλούς τομείς και παραμένει ζήτημα ανησυχίας.

Σε ότι αφορά την Αλβανία η Κομισιόν αναφέρει:

"Όσον αφορά τις σχέσεις καλής γειτονίας και την περιφερειακή συνεργασία, η Αλβανία εξακολούθησε να συμμετέχει ενεργά στην περιφερειακή συνεργασία και να διατηρεί σχέσεις καλής γειτονίας. Έχουν γίνει σημαντικά βήματα για την αντιμετώπιση διμερών θεμάτων με την Ελλάδα".

Όσον αφορά τα θεμελιώδη δικαιώματα, η Αλβανία συμμορφώνεται γενικά με τα διεθνή μέσα για τα ανθρώπινα δικαιώματα και ανέπτυξε το νομικό της πλαίσιο σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Κατά την περίοδο αναφοράς, η Αλβανία κατέβαλε προσπάθειες για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων που απορρέουν από διεθνή νομικά μέσα. Ωστόσο, η γενική εφαρμογή των μέσων αυτών πρέπει να ενισχυθεί. Το νομικό πλαίσιο βελτιώθηκε στους τομείς των δικαιωμάτων του παιδιού και της ενδοοικογενειακής βίας. Ένας νέος νόμος για την κοινωνική στέγαση εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο τον Μάιο του 2018, ο οποίος αποσκοπεί στην ενίσχυση της προστασίας του δικαιώματος στέγασης των πλέον ευάλωτων μελών των κοινοτήτων Ρομά. Απαιτούνται περαιτέρω προσπάθειες όσον αφορά την ενοποίηση των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας.

Όσον αφορά την ελευθερία της έκφρασης, το γενικό νομοθετικό περιβάλλον ευνοεί την άσκηση της ελευθερίας έκφρασης, αλλά η εφαρμογή απαιτεί περαιτέρω προσπάθειες.

Το δικαστικό σύστημα της Αλβανίας έχει κάποιο επίπεδο προετοιμασίας. Η εφαρμογή μιας συνολικής και διεξοδικής μεταρρύθμισης του τομέα της δικαιοσύνης συνεχίστηκε με συνέπεια, με αποτέλεσμα να σημειωθεί γενική πρόοδος. Οι νέοι θεσμοί για την αυτοδιοίκηση του δικαστικού σώματος, το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, ο Ανώτατος Εισαγγελέας και το Συμβούλιο Διορισμών Δικαιοσύνης έχουν δημιουργηθεί και αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της ανεξαρτησίας και της υπευθυνότητας του δικαστικού σώματος.  "Αυτά τα συγκεκριμένα και αξιόπιστα αποτελέσματα έχουν ενισχύσει σημαντικά τον τομέα και την εδραίωση της ανεξαρτησίας, της αμεροληψίας, του επαγγελματισμού και της λογοδοσίας του δικαστικού σώματος", αναφέρει η Κομισιόν.

Η Αλβανία έχει κάποιο επίπεδο προετοιμασίας για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Σημειώθηκε ικανοποιητική πρόοδος, ιδίως με την έγκριση του νέου σχεδίου δράσης 2018-2020 για την εφαρμογή της διατομεακής στρατηγικής κατά της διαφθοράς, των τροποποιήσεων του νόμου για τη δήλωση και τον έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων, του νόμου περί δημοσίων συμβάσεων καθώς και την έγκριση του Κώδικα Συμπεριφοράς των βουλευτών του Κοινοβουλίου. Η δημιουργία μιας Ειδικής Ομάδας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς έχει αυξήσει την ενεργό δράση των διοικητικών ερευνών.

Η άμεση πρόσβαση στις βάσεις δεδομένων για τους εισαγγελείς και την αστυνομία συνέχισε να βελτιώνεται. Σημαντική πρόοδος συνεχίστηκε με την ενίσχυση των ιστορικών αποτελεσμάτων σχετικά με τη διερεύνηση, τη δίωξη και την εκδίκαση υποθέσεων διαφθοράς υψηλού επιπέδου. Η Κομισιόν καταγράφει κάθε κίνηση συγκεκριμένα , αλλά αναφέρει ότι συνολικά, η διαφθορά επικρατεί σε πολλούς τομείς και εξακολουθεί να αποτελεί ζήτημα ανησυχίας.

Η Αλβανία έχει κάποιο επίπεδο προετοιμασίας για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος. Οι αστυνομικές επιχειρήσεις για την εξάρθρωση εγκληματικών οργανώσεων έχουν εντατικοποιηθεί. Πολλές αστυνομικές επιχειρήσεις οδήγησαν σε πολλαπλές συλλήψεις και έγιναν ορισμένες σημαντικές κατηγορίες και καταδίκες. Οι ενέργειες αυτές οδήγησαν στη σύλληψη και τη δίωξη γνωστών ηγετών οργανωμένων εγκληματικών ομάδων. Εντατικοποιήθηκε επίσης η διεθνής αστυνομική συνεργασία, ιδίως με τα κράτη μέλη της ΕΕ, γεγονός που οδήγησε σε ορισμένες επιτυχημένες επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας επιβολής του νόμου. .

Η Κομισιόν εξέδωσε επίσης σήμερα τη γνωμοδότησή της για την αίτηση προσχώρησης της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μαζί με αναλυτική έκθεση που εξετάζει για πρώτη φορά την κατάσταση στη χώρα έναντι όλων των προτύπων που ισχύουν για τα κράτη μέλη της ΕΕ. Η Κομισιόν θεωρεί ότι οι διαπραγματεύσεις για την προσχώρηση θα πρέπει να αρχίσουν μόλις η Βοσνία και Ερζεγοβίνη επιτύχει τον απαραίτητο βαθμό συμμόρφωσης με τα κριτήρια ένταξης. Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη θα πρέπει να βελτιώσει θεμελιωδώς το νομοθετικό και θεσμικό της πλαίσιο για να εξασφαλίσει ότι θα πληροί ορισμένες λεπτομερείς προτεραιότητες στον τομέα της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου, των θεμελιωδών δικαιωμάτων και της μεταρρύθμισης της δημόσιας διοίκησης.

Sloppy work: Pristina special forces lose confidential docs

SManalysis
(Tanjug/AP)
Kosovo police special forces made an incredible mistake during Tuesday's raid in northern Kosovo, when they arrested 19 Serbs, Vecernje Novosti writes.

SOURCE: VECERNJE NOVOSTI WEDNESDAY, MAY 29, 2019 | 11:27

The daily said that during the operation, that resulted in the battering of about 100 persons, several commanders of the said units lost confidential documents listing the raid's operative details, along with the names and last names of police officers involved, and their phone numbers.

The newspaper's sources said that local citizens found these documents, which also contain photographs and personal data of Serbs who were the target of the Albanian strike against Kosovska Mitrovica, Leposavic, anf Zubin Potok yesterday.

Tuesday, May 28, 2019

Σοβαρές αντιδράσεις από τη Μόσχα για τον ξυλοδαρμό και τη σύλληψη Ρώσου στο Κοσσυφοπέδιο

SManalysis


Μάιος 28, 2019.  Echedoros

Η αποστολή του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο, δήλωσε ότι συνελήφθη ένας Ρώσος πολίτης από τις ειδικές δυνάμεις του Κοσσυφοπεδίου κατά τη διάρκεια της σημερινής αστυνομικής επιχείρησης.

Ο Ρώσος υπάλληλος της UNMIK (αποστολής του ΟΗΕ)  μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο τραυματισμένος, όπως ανέφερε η διεύθυνση της UNMIK στο πρακτορείο Tass.


Επίσης, το ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti ανέφερε ότι ο Ρώσος πολίτης βρίσκεται σε νοσοκομείο της Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα και τον έχουν επισκεφθεί εκπρόσωποι της UNMIK.


Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς ανέφερε σήμερα στο σερβικό κοινοβούλιο ότι υπάρχουν πληροφορίες ότι ξυλοκοπήθηκε και συνελήφθη ένα Ρώσος πολίτης ονόματι Μιχαήλ Κρασνοστσένκο, που εργαζόταν στη διοίκηση της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών.


«Τον χτύπησαν και τέθηκε υπό κράτηση, εάν οι πληροφορίες είναι αξιόπιστες, κατά πάσα πιθανότητα, το συμβάν έγινε με την ανοχή αυτών που προέβησαν σε αυτήν τη δράση», είπε ο Βούτσιτς.


Έντονη ήταν η αντίδραση της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρίας Ζαχάροβα, που χαρακτήρισε  τη σύλληψη του Ρώσου διπλωμάτη  Μιχαήλ Κρασνοστσένκο  ως «εξωφρενική πράξη» και «πρόκληση των  πολιτικών ηγετών των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου».

Ζήτησε να ληφθούν άμεσα μέτρα από την ηγεσία της UNMIK για την απελευθέρωσή του, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Tass.


«Συνελήφθη παρά το γεγονός ότι ο Ρώσος πολίτης είχε διπλωματική ασυλία ως υπάλληλος του ΟΗΕ. Βλέπουμε σε αυτήν την αποτρόπαια πράξη μία ακόμη  προκλητική εκδήλωση των επικεφαλής των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου», είπε η Ζαχάροβα, σύμφωνα με τη σερβική Στάνταρντ.

Ισλαμιστές θέλουν να χτίσουν τζαμί στο χωριό Μπόρσι της Χιμάρας

SManalysis

"Ναι, είμαστε εντυπωσιασμένοι με τα νέα ότι η μουσουλμανική κοινότητα της Αλβανίας θέλει να χτίσει τζαμί στην περιοχή της Χιμάρα, αλλά στο μεταξύ, σύμφωνα με το Σύνταγμα της Αλβανίας, κάθε πολίτης που αγοράζει μια γη και χτίζει έχει το δικαίωμα διαμονής. Έτσι, εκατοντάδες ολιγάρχες και Μουσουλμάνοι Αλβανοί που οικοδομούν την λεηλατημένη ιδιοκτησία της ελληνικής κοινότητας στη Χιμάρα "έχουν το δικαίωμα" να είναι μέρος αυτού του Δήμου της Χειμάρας, αναζητώντας επίσης τζαμί, να εκτελέσουν θρησκευτικές τελετές και ο ελληνικός λαός της Χειμάρας , αφήνουν και  τη γη στους Αλβανούς μουσουλμάνους ,,, με μια λέξη ... Εθνοκαθαριση στην ευρωπαϊκή μορφή ..επειδή δεν έχουνμαι ισχυρό κράτος για να προστατεύσουν με βάση το ελληνικό σύνταγμα, ενώ ο ελληνικός στρατός υπερασπίζεται χωρίς νόημα τη σταθερότητα Αλβανών στο Κοσσυφοπέδιο.. SManalysis

Δημοσιεύθηκε: 28/05/2019 14:43 Τελευταία Ενημέρωση: 28/05/2019 14:54 Από: Tachydromos

Με μια ενθουσιώδη ανακοίνωση, μέλος της Ένωσης Μουσουλμάνων μούφτηδων της Αλβανίας ανακοίνωσε πως αγόρασαν οικόπεδο σε κεντρικό σημείο του χωριού Μπόρσι της Χιμάρας με σκοπό την ανέγερση μουσουλμανικού τεμένους. Την ανακοίνωση έκανε ο μούφτης Genc Plumbi ο οποίος είναι απόφοιτος του πανεπιστημίου Imam Mohammad bin Saudi που εδρεύει στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας.



Πρόκειται για μια επένδυση που αποκλειστικό σκοπό έχει την ισλαμοποίηση της τοπικής χριστιανικής κοινότητας στην καρδιά της Χιμάρας. Στο χωριό Μπόρσι, ο αριθμός των μουσουλμάνων είναι πάρα πολύ μικρός και εξαιτίας αυτού δεν υπάρχει οργανωμένη μουσουλμανική κοινότητα και ούτε λόγος για Ιμάμη. Επίσης, όπως ενημερώνει ο Plumbi, τα χρήματα που ξοδεύτηκαν για την αγορά του οικοπέδου, δεν προέρχονται από κατοίκους της περιοχής αλλά από δωρεές σε άλλα τζαμιά στην Αλβανία και το Κόσοβο.



Κάτι που προκαλεί ερωτήματα είναι πως παρόλο που υπάρχει παλιό τζαμί στο κάστρο του Σοποτού, αντί να το ανακαινίσουν για να επαναλειτουργήσει αγοράστηκε οικόπεδο για ανέγερση νέου. Το συγκεκριμένο τζαμί χτίστηκε επί τουρκοκρατίας και έχει σχεδόν καταρρεύσει αφού δεν έχει λειτουργήσει εδώ και αιώνες, αυτό διότι οι ντόπιοι είναι στην συντριπτική τους πλειοψηφία χριστιανοί ορθόδοξοι.

Το τοπογραφικό του οικοπέδου στο Μπόρσι που αγοράστηκε από τους Μούφτηδες​



Για όσους αναρωτιούνται για την στάση του δημαρχείου Χιμάρας στο συγκεκριμένο ζήτημα, μια ματιά στην λίστα με τους εκλεκτούς του δημάρχου Γκόρου για το δημοτικό συμβούλιο θα λύσει τις απορίες. Η λίστα που κατέθεσε ο δήμαρχος στην εκλογική επιτροπή για τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές περιλαμβάνει 19 άτομα ως υποψηφίους για δημοτικοί σύμβουλοι, οι 10 εξ αυτών είναι μουσουλμάνοι αλβανόφωνοι. Στην πλειοψηφία τους είναι έποικοι που προέρχονται από αλβανόφωνα μουσουλμανικά χωριά που βρίσκονται στην ανατολική περιοχή των Ακροκεραυνίων και με την τελευταία διοικητική διαίρεση ενώθηκαν με την Χιμάρα.

Όλοι οι Χιμαραίοι οφείλουμε στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές να δώσουμε ηχηρό μήνυμα προς όλους αυτούς που θέλουν παραχαράξουν την ιστορία μας, τον πολιτισμό μας, την θρησκεία μας και την περιουσία μας.

Πηγή: Himara.gr

Σε Συναγερμό οι Σερβικές Ένοπλες Δυνάμεις …Εισβολή Κοσσοβάρων στον Σερβικό Τομέα της Μιτρόβιτσα!

SManalysis

 28 Μαΐου 2019

«>Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς έθεσε σε κατάσταση υψηλού συναγερμού τις Ένοπλες  δυνάμεις της χώρας, μετά από αναφορές για πυροβολισμούς από δυνάμεις του Κοσόβου.

Η αστυνομία του Κοσόβου έθεσε υπό κράτηση έναν Ρώσο υπάλληλο των Ηνωμένων Εθνών, μέλος της προσωρινής αποστολής διοίκησης του ΟΗΕ στο Κόσοβο, δήλωσε ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η αστυνομία του Κοσόβου ξεκίνησε επιχείρηση τα ξημερώματα της Τρίτης.

«Έχουμε πληροφορίες ότι 23 Σέρβοι τέθηκαν υπό κράτηση… Τέθηκε επιπλέον υπό κράτηση ένας Ρώσος υπήκοος, ο Μιχαήλ Κρασνοσένκοφ, υπάλληλος της προσωρινής αποστολής διοίκησης του ΟΗΕ στο Κόσοβο», είπε ο κ. Βούτσιτς.

Αστυνομία στο Κόσοβο
Νωρίτερα, έγινε γνωστό ότι ο πρόεδρος της Σερβίας έθεσε σε κατάσταση υψηλού συναγερμού τις δυνάμεις της χώρας, μετά από αναφορές για πυροβολισμούς από δυνάμεις του Κοσόβου στην κατά κύριο λόγο σερβική περιοχή της Βόρειας Μιτρόβιτσα.

Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση της Σερβίας, δυνάμεις του Κοσόβου εισχώρησαν στην επικράτεια και των τεσσάρων δήμων της Σερβίας στο βόρειο τμήμα του Κοσόβου, συλλαμβάνοντας Σέρβους πολίτες και αστυνομικούς.

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Ραμούς Χαραντινάι έγραψε στο Facebook ότι αστυνομική επιχείρηση φέρεται να «διεξάγεται σε ολόκληρο το Κόσοβο, στοχεύοντας άτομα που ασχολούνται με λαθρεμπόριο, οργανωμένο έγκλημα και άλλα ποινικά αδικήματα».

 Οι Σέρβοι πάντως διαμηνύουν σε όλους οτι αυτή τη φορά  δεν θα αφήσουν του Σέρβους στο έλεος των Κοσσοβάρων

Το Βελιγράδι ετοιμάζεται για σύγκρουση – Α.Βούτσιτς: «Θέμα χρόνου να επιτεθούν οι Αλβανοί στους Σέρβους»

SManalysis

Δημοσίευση: 28 Μαΐου 2019, Pentapostagma


Δυσοίωνο εκτιμάται πως είναι το μέλλον των Βαλκανίων, καθώς τα γεγονότα των τελευταίων μήνων δείχνουν τους Αλβανούς να «βράζουν» και το Βελιγράδι να είναι έτοιμο για κάθε σενάριο. Το ζήτημα του Κοσόβου έχει έρθει και πάλι στο προσκήνιο, ενώ ο Σέρβος πρόεδρος σε μια δραματική ομιλία, προειδοποίησε πως είναι θέμα χρόνου να επιτεθούν οι Αλβανοί στους Σέρβους.



Την ανάγκη να επιτευχθεί συμβιβασμός με τους Αλβανούς στο ζήτημα του Κοσόβου εξέφρασε ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, σε ομιλία του στο σερβικό Κοινοβούλιο.

«Είναι ζήτημα χρόνου να επιτεθούν οι Αλβανοί στους Σέρβους του Κοσόβου. Είναι θέμα ημερών και μηνών διότι αυτοί δεν επιθυμούν τη διατήρηση της κατάστασης της «παγωμένης σύγκρουσης» που επικρατεί σήμερα» ανέφερε στην ομιλία του ο κ. Βούτσιτς.

Επισήμανε ότι «η Σερβία πρέπει να επιδιώξει συμβιβαστική λύση που θα υπερασπίζεται τα συμφέροντα των Σέρβων, θα διασφαλίζει τα δικαιώματά τους και την παραμονή τους στο Κόσοβο, θα εγγυάται τη διατήρηση των θρησκευτικών και πολιτιστικών μνημείων και παράλληλα θα υπερασπίζεται τα κρατικά συμφέροντα της Σερβίας».

Για πρώτη φορά ενημέρωσε τους βουλευτές
Ο πρόεδρος της Σερβίας ανέφερε ότι η χώρα του δεν έχει καμία εξουσία στο Κόσοβο πέρα από τους τομείς της υγείας και της παιδείας στις σερβικές περιοχές και τόνισε ότι δεν θα πρέπει να δημιουργείται η ψευδαίσθηση περί του αντιθέτου στην κοινή γνώμη.



Η Ολομέλεια της Βουλής συγκλήθηκε εκτάκτως προκειμένου να συνεδριάσει σχετικά με το Κόσοβο και είναι η πρώτη φορά που ο πρόεδρος Βούτσιτς, από τότε που ανέλαβε καθήκοντα προέδρου Δημοκρατίας, ενημερώνει τους βουλευτές για τις διαπραγματεύσεις με την Πρίστινα.

Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς, αν και αναφέρθηκε σε διάφορες πτυχές του ζητήματος, κάνοντας μάλιστα αναλυτική ιστορική αναφορά, απέφυγε να παρουσιάσει συγκεκριμένη πρόταση.

Απείχε η «Συμμαχία για τη Σερβία»
Οι βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης που συνθέτουν τον συνασπισμό «Συμμαχία για τη Σερβία» (SzS), οι οποίοι εδώ και δύο μήνες μποϊκοτάρουν τις εργασίες του κοινοβουλίου, απείχαν και από αυτή τη συνεδρίαση.

«Οι βουλευτές του συνασπισμού «Συμμαχία για τη Σερβία» δεν θα συμμετάσχουν στο reality show που διοργανώνει ο Βούτσιτς για να δικαιολογήσει την πανωλεθρία που υπέστη στις διαπραγματεύσεις για το Κόσοβο», αναφέρεται στο ανακοινωθέν της αντιπολίτευσης.

Εξάλλου, τον πρόεδρο της Σερβίας υποδέχθηκαν έξω από το κοινοβούλιο με αποδοκιμασίες βουλευτές του εθνικιστικού κινήματος Dveri, οι οποίοι κρατούσαν πανό που έγραφε τη φράση «Προδοσία – Τιμωρία».

Επεισόδιο με τον Σέσελι
Κατά την άφιξη δε στη Βουλή του καταδικασθέντος από το δικαστήριο της Χάγης για εγκλήματα πολέμου ακροδεξιού ηγέτη Βόισλαβ Σέσελι, προκλήθηκε επεισόδιο, όταν βουλευτές της αντιπολίτευσης παρατάχθηκαν μπροστά από το αυτοκίνητό του εμποδίζοντάς τον να προσεγγίσει την είσοδο του κτιρίου.

Ο Σέσελι βγήκε από το όχημα και εξαπέλυσε χυδαίες ύβρεις κατά των βουλευτών, ενώ ο οδηγός του επιτέθηκε με μπαστούνι του μπέιζμπολ σε βουλευτή του κινήματος Dveri. Το επεισόδιο έληξε με την παρέμβαση της ασφάλειας του Κοινοβουλίου.




Serbian Army and police put on alert over Kosovo events

SManalysis
(Depositphotos/ia__64/illustration)
The Serbian president has ordered the Serbian Army to be put on full combat readiness.

SOURCE: TANJUG, BETA, PRVA TV TUESDAY, MAY 28, 2019 | 09:19

The same has been done by the Ministry of Internal Affairs (MUP).

This comes after the Kosovo police "Rosu" unit stormed the north of Kosovo and Metohija.

The MUP has put its special units on full alert. This information has been confirmed for Tanjug by the MUP on Tuesday morning.

Serbia's public broadcaster RTS is reporting that Serbia has begun diplomatic activity with the aim of having the international community "calm down the Kosovo authorities."

"Rosu" unit this morning stormed the North, making a number of arrests in all four Serb municipalities there.

Monday, May 27, 2019

Απειλούνται οι ζωές των Ελλήνων στη Β.Ήπειρο – Μπαράζ αλβανικών επιθέσεων σε σπίτια – Οι κάτοικοι πήραν τα όπλα στα χέρια τους

SManalysis


Δημοσίευση: 27 Μαΐου 2019, 3:23 μμ | Ανανέωση: Μάιος 27, 2019
Pentapostagma

Κύμα βίας και δράσης ολόκληρων ομάδων Αλβανών κακοποιών σαρώνει την Β. Ήπειρο και απειλεί την παρουσία των Ελλήνων στην περιοχή, προκαλώντας πολλά και ποικίλα ερωτηματικά για την στάση της ελληνικής κυβέρνησης στην πολιτική Ράμα, ο οποίος ουσιαστικά εδώ και μήνες παραπαίει στην χώρα. 



Πρόκειται για συστηματικό σχέδιο εκδίωξης των Ελλήνων των μειονοτικών χωριών σε Πολιτσάνη και Δρόπολη, γνωστή από την στυγερή δολοφονία του Έλληνα Βορειοηπειρώτη Κ.Κατσίφα, την οποία εφαρμόζει το καθεστώς του Αλβανού Πρωθυπουργού Έντι Ράμα, του οποίου η μητέρα σημειωτέον είναι από την περιοχή. 

Ο αλβανικός τύπος αναφέρει ότι οι κάτοικοι των χωριών αυτών είναι σε κατάσταση πανικού από σωρεία κλοπών, ληστειών και γενικώς ενός πολύ άσχημου κλίματος, μιας και η αλβανική αστυνομία «απουσιάζει» επιδεικτικά αφήνοντας τους Έλληνες στο έλεος των αδίστακτων κακοποιών.

Πρόκειται για γνωστό κόλπο, τουρκικής εμπνεύσεως (εφαρμόστηκε κατά κόρον σε Ίμβρο και Τένεδο με τα γνωστά σημερινά αποτελέσματα απουσίας ικανού αριθμού Ελλήνων), για να αναγκαστούν οι λιγοστοί Έλληνες της Β.Ηπείρου να αποδημήσουν στην Ελλάδα και να περατώσουν τα σχέδια τους οι Αλβανοί πολιτικοί για την γη, σε συνεργασία με Τούρκους και Ιταλούς.

Στην Πολιτσάνη Πωγωνίου και στην Δρόπολη, οι κάτοικοι έχουν αποφασίσει να προστατεύσουν τους εαυτούς τους και τα σπίτια τους από τους κλέφτες, παίρνοντας τα όπλα στα χέρια τους.



Ηλικιωμένοι άνδρες των χωριών της περιοχής, μόλις 11 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Ελλάδα, πραγματοποιούν κάθε βράδυ περιπολίες στο χωριό μετά από λεηλασίες που έλαβαν χώρα την περασμένη εβδομάδα σε 10 σπίτια και ένα καφενείο στο ίδιο χωριό αργά το βράδυ.

«Στο χωριό οι κάτοικοι είναι ανάστατοι», δηλώνει μια Βορειοηπειρώτισα γιαγιά. Μερικά σπίτια των γειτόνων της που ζουν στην Ελλάδα, δέχτηκαν επίθεση από οργανωμένη ομάδα κακοποιών, η οποία ξαφρίζει και τρομοκρατεί τους κατοίκους, κλέβοντας πολύτιμα αντικείμενα και εξαπλώνοντας τον πανικό.

«Ο κοινοτάρχης  του χωριού Πολιτσάνη δήλωσε ότι ο σκοπός των κακοποιών είναι να πληγεί η αρμονία στις σχέσεις του αλβανικού πληθυσμού και της ελληνικής μειονότητας», αναφέρει το αλβανικό κανάλι Top Channel σε μια προσπάθεια να αμβλύνει τις άσχημες εντυπώσεις για αυτό που λαμβάνει χώρα στα ελληνικά χωριά.

Στο χωριό Πολιτσάνη, που είναι το μεγαλύτερο χωριό της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, το 70% των κατοίκων ζουν στην Ελλάδα και αλλού.

Εκτιμάται από ειδικούς ότι οι Αλβανοί αξιωματούχοι της κυβέρνησης Ράμα, ουσιαστικά δεν κυβερνούν την χώρα μετά το μπαράζ διαδηλώσεων και βίας στα Τίρανα, κάτι το οποίο εκμεταλλεύονται ακραίοι κύκλοι σε συνεργασία με κακοποιούς, για να προσπαθήσουν να διώξουν τους εναπομείναντες Έλληνες της περιοχής.

Υπάρχουν πολλές πληροφορίες ότι οι κύκλοι αυτοί χρηματοδοτούνται από τον Ερντογάν, ο οποίος δίνει άφθονο χρήμα για την κατασκευή μεγαλόπρεπου Τζαμιού στην αλβανική πρωτεύουσα και γενικά κάνει ότι μπορεί για ελέγξει την Αλβανία, μέσω της ισλαμικής θρησκείας και των αμυντικών σχέσεων.

Στο Δυρράχιο είναι γνωστό ότι η Τουρκία διαθέτει βάση υποβρυχίων, ενώ εκατοντάδες Αλβανοί αξιωματικοί και υπαξιωματικοί φοιτούν σε τουρκικές στρατιωτικές σχολές.

Αξιωματούχοι που ανήκουν στην νυν ελληνική κυβέρνηση, φέρονται να έστειλαν σαφώς λανθασμένα μηνύματα ανοχής στην γειτονική χώρα, με αποτέλεσμα να ξεσαλώσουν οι αλβανικοί εθνικιστικοί κύκλοι με επικεφαλής τους Τσάμηδες, οι οποίοι διεκδικούν και αυτοί μετά τους Τούρκους, καθαρά ελληνικό έδαφος και ετοιμάζουν ακόμη και δικό τους κράτος στα Βαλκάνια.

Η Βόρεια Ήπειρος αποτελεί περιοχή που διαβιούν χιλιάδες Έλληνες από τους αρχαιότατους χρόνους, για αυτό και οφείλουν οι αυριανοί κυβερνώντες στην χώρα μας, να σχεδιάσουν επιμελώς και με σοβαρότητα, ειδικό σχέδιο παραμονής των Ελλήνων εκεί, αλλιώς θα έχουμε μία ακόμη «χαμένη» πατρίδα μετά τις τόσες που αφήσαμε πίσω μας.

Στον Παυλόπουλο την Κυριακή ο Τσίπρας – Θα ζητήσει άμεση προκήρυξη εθνικών εκλογών – Ραγδαίες εξελίξεις

SManalysis

ΕΚΤΑΚΤΟ: 

Δημοσίευση: 27 Μαΐου 2019, 2:22 μμ | Ανανέωση: Μάιος 27, 2019


Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το ραδιόφωνο News 24/7, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα επισκεφτεί το βράδυ της ερχόμενης Κυριακή 2 Ιουνίου τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και θα ζητήσει διάλυση της Βουλής και προκήρυξη πρόωρων εκλογών.



Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το News 24/7 στους 88,6 , ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το βράδυ της Κυριακής και θα ζητήσει τη διάλυση της βουλής και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών για σοβαρό εθνικό λόγο. Τις εκλογές θα διεξαγάγει η παρούσα κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες θα αλλάξουν ο υπουργός Εσωτερικών και πιθανότατα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ενώ ήδη έχει ετοιμαστεί το σχετικό προεδρικό διάταγμα.

Ο πρωθυπουργός επικοινώνησε τηλεφωνικά χθες το βράδυ με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας όπως και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η πορεία που θα ακολουθήσει η χώρα μετά την υποβολή παραίτησης από τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι συγκεκριμένη και προβλέπεται από το Σύνταγμα.



Ο Πρόεδρος έχει υποχρέωση να κάνει δεκτή πρόταση της Κυβέρνησης για τη διάλυση της Βουλής και να διορίσει άμεσα υπηρεσιακή κυβέρνηση.

"Serbia in EU? Why not. Turkey? Not so much"

SManalysis
(Tanjug/AP, file)
Italian Deputy Prime Minister Mateo Salvini said after voting in the European Parliament elections that the idea of Serbia joining the EU is "interesting."

SOURCE: TANJUG MONDAY, MAY 27, 2019

"I've met with the Serbian president, and that Serbia should become a part of the European Union is something that is geographically, socially and culturally interesting. But Turkey no, that's got nothing to do with it. But to enlarge (EU) and to intelligently include some close nations - why not?," said Salvini.

Salvini's Lega has won in the EP elections, according to incomplete data from polling stations. The party took 33.8 percent of the vote and most MEPs will come from its ranks.

"Thank you, Italy. The top party of Italy will challenge Europe," Salvini said in video clip posted on Facebook last night.

Sunday, May 26, 2019

Exit Poll: Opposition New Democracy Wins EU Elections in Greece

SManalysis
Image result for Exit poll ΣΚΑΪ:
By Nick Kampouris -May 26, 2019
Greek Reporter

Greece’s center-right New Democracy (ND) party is the clear winner of the European elections held on Sunday, according the joint exit poll presented by Greece’s major television stations at 19:00 local time.

ND is expected to get between 32 and 36 percent of the popular vote, while governing SYRIZA is trailing at between 25 and 29 percent.

Center-Left Movement for Change is on third place between 7 and 9 percent.

Extreme Right Golden Dawn and the Communist Party (KKE) are forecast at between 5 and 7 percent.



First safe estimates on EU elections for Greece expected around 21:00 local time.

ND Leader Kyriakos Mitsotakis had been calling for a clear victory for his conservative party for months, something that, he claims, would force Premier Tsipras to resign and call a snap General Election.

The final results are expected to be announced later this evening.

This is a developing story