Tuesday, November 9, 2021

Νάρτα, Αυλώνα, Αποσφαλμάτωση από γυναίκες, ο νεαρός ιερέας, μιλούσε μόνο αλβανικά

SManalysis
Εξεγερμένοι ήταν οι κάτοικοι της Νάρτας, βόρεια του Αυλώνα, μιας συμπαγούς ελληνικής κοινότητας, που δεν αναγνωρίζεται επίσημα ως Χιμάρα, από τις αλβανικές αρχές. Ο λόγος ήταν ότι στη Νάρτα διορίστηκε ο ιερέας της περιοχής, αλλά μιλούσε στη λειτουργία, μόνο αλβανικά.

Αυτό έχει τραβήξει το μάτι των κατοίκων της Νάρτας, οι οποίοι δεν είδαν στον νέο ιερέα την επιθυμία να μάθουν την ελληνική τους γλώσσα, αλλά χρησιμοποιούσαν την αλβανική γλώσσα.

Αγανακτισμένες γυναίκες βγήκαν από την εκκλησία και παραπονέθηκαν στον Μητροπολίτη της Ορθόδοξης Εκκλησίας, χαρακτηρίζοντας την υπόθεση ως προσπάθεια αλβανοποίησης του συμπαγούς ελληνικής καταγωγής χωριού Νάρτα.

Το γεγονός θεωρήθηκε πολύ σοβαρό, γιατί ανά πάσα στιγμή, υπηρετούσαν ιερείς, οι οποίοι κήρυτταν στην εκκλησία, την ελληνική γλώσσα. 

Monday, November 8, 2021

Τα Βαλκάνια παραμένουν… Βαλκάνια

SManalysis


Άγγελος Στάγκος
07.11.2021 
  
Ακούγεται υπερβολική η άποψη ότι στα Βαλκάνια μυρίζει πάλι μπαρούτι. Τα πολύ αδύναμα και φτωχά κράτη της περιοχής αδυνατούν να εμπλακούν σε μακρόσυρτες συγκρούσεις, παρασύροντας και άλλους. Οι βραχυχρόνιες συγκρούσεις δεν μπορούν να αποκλειστούν, αλλά οι παρεμβάσεις ισχυρών για να σταματήσουν θα είναι άμεσες. Με γνώμονα ασφαλώς τα συμφέροντά τους, δίχως ίσως να εξασφαλίζουν μακροχρόνια σταθερότητα, αλλά λογικά δεν πρόκειται να επιτρέψουν νέους βαλκανικούς πολέμους στο υπογάστριο της Ευρώπης.

Από την άλλη πλευρά, ισχύει πάντα εκείνος ο στίχος του Νίκου Εγγονόπουλου «εδώ είναι Βαλκάνια, δεν είναι παίξε – γέλασε», που έκανε γνωστό στο πανελλήνιο ο Διονύσης Σαββόπουλος. Οι σταθερές ισορροπίες δεν αποτελούν και σήμερα μόνιμο χαρακτηριστικό των Βαλκανίων, το αντίθετο. Εθνικοί πληθυσμοί παραμένουν κατακερματισμένοι και διάσπαρτοι, εθνικιστικές βλέψεις τροφοδοτούν –και τροφοδοτούνται– σε μεγάλο βαθμό εσωτερικές και εξωτερικές πολιτικές αρκετών κυβερνήσεων. Ειδικά όταν βοηθούν την άνοδο στην εξουσία ή την παραμονή σε αυτήν.

Εχουν περάσει μόλις τριάντα χρόνια από την τελευταία δυναμική παρέμβαση των Δυτικών με αφορμή την αλληλοσφαγή των εθνοτήτων στην πρώην Γιουγκοσλαβία και οι φόβοι μήπως ξεσπάσει νέα αναταραχή αναζωπυρώθηκαν, καθώς δημιουργήθηκαν νέοι παράγοντες αστάθειας. Η Σερβία αισθάνεται βαθιά αδικημένη εξαιτίας της επέμβασης των Δυτικών. Αποκόπηκε τελείως από τη θάλασσα (περίκλειστη) και πληθυσμοί Σέρβων αναγκάστηκαν να ζουν σε όμορες κρατικές οντότητες που τις θεωρεί τεχνητές. Πολυάριθμοι Σέρβοι ζουν στο Μαυροβούνιο, στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, στο Κόσοβο, στη Βόρεια Μακεδονία. Αμφίβολη η μακροημέρευση του πρώτου, καταδικασμένη στην αστάθεια από τη γένεσή της και με χαρακτηριστικά άντρου ανομίας και εκτροφείου ακραίου ισλαμισμού η δεύτερη, με παρόμοια χαρακτηριστικά το τρίτο, που πασχίζει να αναγνωριστεί διεθνώς, ενώ η τέταρτη δεν πατάει σταθερά στα πόδια της. Επιβαρυντικός παράγοντας το άσβεστο μίσος μεταξύ Σέρβων και Αλβανών.

Η Σερβία εξακολουθεί να θεωρείται από τους Δυτικούς βασική υπεύθυνη για τη σημερινή αστάθεια, γιατί διεκδικεί πεισματικά εδάφη και πληθυσμούς, κάτι ανάλογο όμως ισχύει για την Αλβανία. Οι διάσπαρτοι αλβανικοί πληθυσμοί επιτρέπουν στα Τίρανα να τρέφουν το όραμα σχηματισμού «Μεγάλης Αλβανίας» και να το εκπληρώνουν σταδιακά με επιμέλεια. Η αλβανική κυβέρνηση δεν το κρύβει, ήδη έχουν καταργηθεί τα σύνορα Αλβανίας – Κοσόβου, η διαδικασία της ένωσης βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και σίγουρα το επόμενο βήμα θα αφορά τη Βόρεια Μακεδονία, με το 35%-40% Αλβανών στον πληθυσμό.

Στο κράτος παρίας που ονομάζεται Βοσνία-Ερζεγοβίνη, επιρροή και βλέψεις έχει και η Κροατία, αφού εκτός από τους μουσουλμάνους Βόσνιους και τους Σέρβους, ένα τμήμα του πληθυσμού αποτελείται από Κροάτες, ενώ υπάρχουν και Αλβανοί. Στη Βοσνία είναι έκδηλη η επιρροή της Τουρκίας, όπως και σε Αλβανία – Κόσοβο. Είναι φανερό ότι η Αγκυρα επιχειρεί να έχει ρόλο στα Βαλκάνια (και το καταφέρνει) μέσω του λεγόμενου «ισλαμικού τόξου», που βασίζεται στη θρησκεία, αλλά και στο γεγονός ότι υπάρχουν αναγνωρισμένες τουρκικές μειονότητες τόσο στη Βουλγαρία, που είναι πολυάριθμη, όσο και στη Βόρεια Μακεδονία. Εξάλλου, μέρος της πολιτικής αυτής είναι η συνεχής απαίτηση της Αγκυρας να χαρακτηριστεί «τουρκική» η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης.

Στη Βόρεια Μακεδονία, που ενδιαφέρει πρωτίστως την Ελλάδα, η αστάθεια και η φτώχεια εντείνονται και ταυτόχρονα εντείνονται οι εθνοτικές διαφορές στο εσωτερικό. Είναι γνωστό ότι Αλβανοί και Σλάβοι με το ζόρι συμβιώνουν και η Βουλγαρία θεωρεί (ανεπίσημα) τους δεύτερους ομοεθνείς και επίσημα τη μακεδονική γλώσσα βουλγαρική. Με αυτή την έννοια, σωστά υπογράφηκε η συμφωνία των Πρεσπών από την Αθήνα, για να αφαιρεθεί ένα αγκάθι από την εξωτερική πολιτική μας, κακώς όμως η Ελλάδα αναγνώρισε ως μακεδονική τη γλώσσα. Δεν είχε κανένα λόγο να ανακατευθεί σε αυτό, προκαλώντας τη δυσαρέσκεια της Βουλγαρίας. Για τον λόγο αυτό στο βαλκανικό κομφούζιο προστέθηκε το βέτο της Σόφιας στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Ε.Ε. – Σκοπίων.

Η Ε.Ε. κατηγορείται επίσης ότι με πρωτοβουλία της Γαλλίας καθυστερεί την ένταξη όλων των δυτικών Βαλκανίων, διευκολύνοντας έτσι τη διείσδυση της Ρωσίας πρωτίστως –επειδή η Σερβία βρίσκει αποκούμπι εκεί–, της Τουρκίας δευτερευόντως, συμβάλλοντας παράλληλα στην αστάθεια της περιοχής. Τα βάσιμα αντεπιχειρήματα είναι: α) η εκτεταμένη διαφθορά ως τρόπος ζωής και διοίκησης, μαζί με την καθυστέρηση, β) οι μεγάλες εκκρεμότητες που δημιουργήθηκαν και δεν διευθετήθηκαν μετά τη χάραξη νέων συνόρων. Οι βαλκανικοί λαοί πάντως ενσωματώνονται στην Ευρώπη διά της μετανάστευσης!

  

Sunday, November 7, 2021

Χρήστος Μάστορας για Μητσοτάκη: Εγγυημένες ελληνικές συντάξεις και διαβατήρια για τους Βορειοηπειρώτες

SManalysisΟ Χρήστος Μάστορας απέλυσε τον Πρωθυπουργό Μητσοτάκη, αυτό που περίμενε σχεδόν δύο χρόνια, απάντηση γιατί οι πατριώτες και οι γονείς του δεν έπαιρναν νόμιμα σύνταξη από την Ελλάδα. Αυτό δεν αρκεί, αλλά και πάλι χιλιάδες Βορειοηπειρώτες, που αντιμετωπίζουν τις γραφειοκρατίες της ελληνικής διοίκησης για την απόκτηση διαβατηρίου (ως μετανάστης και όχι ως Έλληνας γεννημένος στη Βόρεια Ήπειρο) θεωρούν αυτή τη διαδικασία ως διάκριση από την ελληνική κυβέρνηση. που έχει προκαλέσει βαθύ θυμό, σχεδόν εθνικό ανταγωνισμό μεταξύ των ελληνικών κυβερνήσεων και του ελληνικού πληθυσμού της Βορείου Ηπείρου.

Αλλά για να μην αναφέρουμε τη Χιμάρα, ενώ ακούμε ότι κάποιες οικογένειες φεύγουν από τη Χιμάρα, λόγω της πίεσης που έρχεται από την αλβανική μαφία να πάρει τα εδάφη, τα οποία όχι μόνο δεν μπορούν να καταγραφούν, αλλά έχουν προκαλέσει επικαλύψεις και εθνικοποίηση από το αλβανικό κράτος. Και για αυτό, ο Μητσοτάκης θα έπρεπε να αντιμετωπίσει τον Πύρρο Δήμα, ο οποίος σε αυτές τις δύσκολες στιγμές έχει βρεθεί κοντά στις οικογένειες των Βορειοηπειρωτών, τον Κατσίφα αλλά και στη Χιμάρα.

Να σημειωθεί ότι την επόμενη εβδομάδα είναι η επόμενη διαδήλωση των Βορειοηπειρωτών στην Αθήνα, λόγω μη καταβολής των συντάξεων, αλλά και κλιμάκωσης, για να υπενθυμίσουμε στην κυβέρνηση Μητσοτάκη ότι πρέπει να κατοχυρωθούν τα δικαιώματα και οι ελευθερίες των Βορειοηπειρωτών στο αλβανικό κράτος, από το ελληνικό κράτος. Χρήστος Μάστορας: Οι φωτό με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και ο λόγος της συνάντησής τους

Με τον Πρωθυπουργό μας Κυριάκο Μητσοτάκη συναντήθηκε αυτή την Κυριακή (7/11) ο Χρήστος Μάστορας. 

Ο frontman των Μελισσών μάλιστα μοιράστηκε μαζί μας φωτογραφίες μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram ενώ τις φωτό του έκανε αναδημοσίευση και ο Πρωθυπουργός, ευχαριστώντας τον.

Ο Χρήστος Μάστορας μας εξήγησε στη λεζάντα του για ποιο λόγο συναντήθηκαν οι δυο τους.

Χρήστος Μάστορας: Οι φωτό με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και ο λόγος της συνάντησής τους - 1© Παρέχεται από: gossip-tv.gr Χρήστος Μάστορας: Οι φωτό με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και ο λόγος της συνάντησής τους - 1
«Πριν 1 χρόνο και 9 μήνες περίπου, λίγο πριν τον «σεισμό» της πανδημίας δηλαδή , έγραψα μια οργισμένη ψηφιακή επιστολή προς την κυβέρνηση, που αφορούσε τις συντάξεις και το επίδομα απόρων των Βορειοηπειρωτών….


 Χρήστος Μάστορας: «Ο Πύρρος Δήμας ήταν ο ήρωας μου»
Ένα ιδιαίτερα συγκινητικό κείμενο με αφορμή την βράβευση του από τον Πύρρο Δήμα δημοσίευσε στα social media ο Χρήστος Μάστορας, στέλνοντας, για ακόμα μια φορά, ένα δυνατό και αισιόδοξο μήνυμα.

Μέχρι το 2010 που απέκτησα επιτέλους την πολυπόθητη ελληνική ιθαγένεια, που στο μυαλό μου ήταν κάτι που πάντα μου χρωστούσαν, στηνόμουν στην ουρά στο Αλλοδαπών στην Πέτρου Ράλλη και πάντα με έτρωγε ένα «γιατί»…

Γιατί δεν μας αναγνωρίζουν τα αδέρφια μας;

Γιατί δεν μας αναγνωρίζει η μαμά Ελλάδα;

Το ίδιο «γιατί» αναρωτήθηκαν και χιλιάδες ηλικιωμένοι όταν αφαιρέθηκαν τα επιδόματα και κουτσουρευτήκαν οι εθνικές τους συντάξεις... Κουτσουρεύτηκε μαζί και η εθνική τους υπερηφάνεια…

Δεν είναι μόνο τα χρήματα, είναι πρωτίστως η τιμή!

Ήρθε η ώρα μετά από χρόνια αγώνων, πόνου και μόχθου να επουλωθούν οι πληγές των ανθρώπων που υπέφεραν ψάχνοντας την αγκαλιά μιας πατρίδας… Της πατρίδας μας…

Σήμερα λοιπόν μετά από δέσμευση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ( @kyriakos_ ) φαίνεται να κλείνει ο κύκλος της αδικίας και να ανοίγει αυτός της ισότητας, της δικαίωσης και της αναγνώρισης.

Σήμερα μετά από την κουβέντα που είχαμε πλέω σε πελάγη ευτυχίας και βουρκώνω από συγκίνηση γιατί οι φωνές βοώντων εν τη ερήμω, εισακούσθηκαν… Ευχαριστώ τον Πρωθυπουργό για την πρόσκληση και για την ειλικρινή συζήτηση που κάναμε.

Περιμένουμε με ανυπομονησία και την τυπική δικαίωση με την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2022…