Thursday, April 19, 2018

Η ΥΠΑΜ Αλβανίας βλέπει απειλή από Ρωσία και από Ελλάδα


SManalysis

Απρίλιος 18, 2018. echedoros

Κατά την επίσκεψή της, η υπουργός Άμυνας της Αλβανίας, Όλτα Τζάσκα, μιλώντας στην  τηλεόραση προέβη σε μια συνοπτική αποτίμηση της επίσκεψης της στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ποιες είναι οι προσδοκίες σας από την επίσκεψη;



«Συζητήσαμε όλες τις προκλήσεις, όχι μόνο για την περιοχή, αλλά και πέραν αυτής. Το αίτημά μας προέρχεται από το γεγονός ότι το ΝΑΤΟ δεν διαθέτει ικανότητες στα Δυτικά Βαλκάνια. Εν όψει αυτού προβήκαμε σε ένα αίτημα να διαθέσουμε όλες μας τις βάσεις (στις ΗΠΑ).


Έχετε λάβει κάποιοι μήνυμα ότι το ΝΑΤΟ ενδιαφέρεται να έχει μια τέτοια βάση στην Αλβανία;


Ο Γραμματέας Τζέιμς  Ματίς ήταν πολύ πρόθυμος να εξετάσει αυτά τα αιτήματα. Πιστεύω, ωστόσο, ότι μια παρουσία του ΝΑΤΟ ή των ΗΠΑ σε μια χώρα που έχει δείξει όλα αυτά τα χρόνια ότι μπορεί να είναι άξιος σύμμαχος, θα ήταν μια καλή ευκαιρία για την εκσυγχρονισμό των δυνάμεων μας. Βέβαια, σχετίζεται με τη ρωσική επιρροή, αλλά, επίσης, από το Νότο (Ελλάδα), (και) τον θρησκευτικό εξτρεμισμό.


Μίλησες χθες για την άνοδο της ρωσικής επιρροής στην Αλβανία, αλλά ανέφερες ότι υπάρχουν αυξανόμενες προθέσεις από άλλες χώρες όπως η Κίνα και η Τουρκία.


«Δεν πιστεύω ότι πρόκειται για θέματα που θα συζητηθούν σε βάθος σε ένα τηλεοπτικό στούντιο. Αλλά, είναι αλήθεια αυτά που είπαμε πριν, επιρροή από τη Ρωσία, αλλά επίσης και από τον Νότο.

 Θεωρούμε (συζητάμε) αυτά μαζί με τους συμμάχους, φυσικά μερικά θα ληφθούν σοβαρά υπόψη και μερικά όχι» τόνισε η υπουργός Άμυνας της Αλβανίας, Τζάσκα.

Wednesday, April 18, 2018

«Ελλάδα και Τουρκία κινούνται αργά προς τον πόλεμο» – Το BBC προειδοποιεί δημοσίως την Ελλάδα: «Αθήνα ετοιμάσου»


SManalysis

Δημοσίευση: 18 Απριλίου 2018, Pentapostagma


Τον γύρο του κόσμου κάνουν οι εξελίξεις στην Τουρκία με την προκήρυξη εκλογών. Ολοι βλέπουν περίοδο κρίσης με εξελίξεις φωτιά στα ελληνοτουρκικά. Για την ακρίβεια βλέπουν θερμό επεισόδιο. Το Foreign Policy γράφει: «Ελλάδα και Τουρκία κινούνται αργά προς τον πόλεμο» . Επιπλέον, ο ανταποκριτής του BBC στην Τουρκία γράφει χαρακτηριστικά για την Τουρκία:


«Μετά βίας οργανώνεις γάμο σε δύο μήνες, πόσω μάλλον εκλογές!»

«Θα βάλω ένα στοίχημα. H Eλλάδα θα είναι σε αυτές τις εκλογές ότι ήταν η Ολλανδία στο δημοψήφισμα. Δέστε τις ζώνες σας στην Αθήνα. Ερχονται αναταράξεις»

Όλα τα σχόλια των διεθνών μέσων ενημέρωσης συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι ο Ερντογάν θέλει να επεκτείνει την εξουσία του. Ταυτόχρονα στα ρεπορτάζ γίνεται εκτενής αναφορά στο γεγονός ότι η απόφαση ήταν κοινή με τον ηγέτη των «Γκρίζων Λύκων», Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Υπενθυμίζουμε ότι μεταξύ Τουρκίας-Ολλανδίας είχε λάβει χώρα μεγάλη κρίση. Με απελάσεις διπλωματών, απαγορεύσεις Τούρκων Υπουργών, διαδηλώσεις κτλ

Foreign Policy: Ελλάδα και Τουρκία κινούνται αργά προς τον πόλεμο

Επικίνδυνο χαρακτηρίζει το Foreign Policy το κλίμα που έχει διαμορφωθεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις το τελευταίο διάστημα, προειδοποιώντας ότι ίσως τελικά η σύγκρουση να καταστεί αναπόφευκτη.

Το δημοσίευμα- με τίτλο «Ελλάδα και Τουρκία κινούνται αργά προς τον πόλεμο»- επισημαίνει ότι ακόμη και σε αυτή την κατάσταση υπάρχει ριψοκίνδυνη ρητορική τόσο από την Αθήνα όσο και από την Αγκυρα.

Το Foreign Office κάνει αναφορά στις δηλώσεις του Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο οποίος τη Δευτέρα υποστήριξε ότι η τουρκική ακτοφυλακή κατέβασε ελληνική σημαία από τη βραχονησίδα Μικρός Ανθρωποφάς, κάτι που διέψευδε η Αθήνα.

Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι το περιστατικό αυτό ήρθε μετά την τραγωδία με τη συντριβή του Mirage 2000-5 και τον θάνατο του Γιώργου Μπαλταδώρου.

«Ούτε αυτό ήταν ένα απομονωμένο γεγονός. Τα τουρκικά μαχητικά έχουν παραβιάσει τον ελληνικό εναέριο χώρο πάνω από 30 φορές μόνο τον Απρίλιο», σημειώνει το δημοσίευμα, που παρατηρεί ότι η κράτηση των 2 Ελλήνων στρατιωτικών στην Αδριανούπολη τροφοδοτεί περαιτέρω τον θυμό στην Ελλάδα.

«Ακόμη και μέσα σε αυτό το επικίνδυνο κλίμα και οι δύο πλευρές ενδίδουν στη ριψοκίνδυνη ρητορική. Στην Τουρκία, ο Ερντογάν και το κόμμα του έχουν ξεκινήσει μία ακόμη πιο επιθετική ρητορική εναντίον της Ελλάδας και στο μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης επικεφαλής είναι ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ένας άνθρωπος που ισχυρίζεται ότι η Τουρκία πρέπει να ανακτήσει 18 τουρκικά νησιά που κατέχει η Ελλάδα αυτή τη στιγμή», αναφέρει το Foreign Policy.

Παράλληλα, κάνει ιδιαίτερη αναφορά στον Πάνο Καμμένο, σχολιάζοντας ότι με τη στάση του φέρνει διαρκώς σε αμήχανη θέση τον Αλέξη Τσίπρα. Εκτιμά ακόμη ότι δεν πρόκειται να αλλάξει η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο και επισημαίνει ότι θα χρειαστούν πολύ προσεκτικοί χειρισμοί, προκειμένου να μην υπάρξει κλιμάκωση.

«Τώρα, ο Καμμένος φέρεται να έχει σχέσεις τόσο με τον πρώην σύμβουλο του Ντόναλντ Τραμπ, Τζορτζ Παπαδόπουλο, όσο και με τον Βλαντιμίρ Πούτιν μέσω του Ιβάν Σαββίδη. Αν και βοήθησε τον Τσίπρα με τις διασυνδέσεις του και τις γνώσεις του για τη λειτουργία του κράτους (ιδιαίτερα αυτό που θα μπορούσαμε να πούμε βαθύ κράτος) είναι ένας επίμονος πονοκέφαλος στην εξωτερική πολιτική αναφέρει χαρακτηριστικά. Και προσθέτει:

Ο Καμμένος και το κόμμα του επανειλημμένα έχουν φέρει τον Τσίπρα σε αμήχανη θέση, με επιθετικές δηλώσεις για την Τουρκία ή απλά επειδή είναι μπερδεμένος με την πολιτική της ίδιας της κυβέρνησής του. Ο Καμμένος, ως υπουργός Αμυνας, επανειλημμένα έχει χλευάσει τους Τούρκους», αναφέρει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα, ενώ σημειώνει ότι ο κ. Καμμένος έχει υπάρξει πρόβλημα για τον Ελληνα πρωθυπουργό και στις διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ, θέμα στο οποίο «απαιτεί η ονομασία να μην περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία παρά το γεγονός ότι εδώ και καιρό χρησιμοποιείται».

Η σχέση της Ελλάδας με την Τουρκία δεν ήταν ποτέ εύκολη, σημειώνει το Foreign Policy, θυμίζοντας ότι οι δύο χώρες έφτασαν κοντά στη στρατιωτική σύγκρουση στην κρίση των Ιμίων το 1996, πριν παρέμβουν οι ΗΠΑ για να αποφευχθεί η καταστροφή. «Οι δύο σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ είναι στην “κόψη” και πάλι, κάτι που έχει προκληθεί από λαϊκιστές και από τις δύο πλευρές. Και αυτή τη φορά, η Ουάσινγκτον δεν είναι πουθενά», αναφέρει το δημοσίευμα.

Ιστορική επίσκεψη: Ο Ρώσος Πατριάρχης Κύριλλος στην Αλβανία


SManalysis

Απρίλιος 18, 2018. Echedoros

Τίρανα.

Η ρωσική πρεσβεία στην Αλβανία, ανάρτησε στη σελίδα της στο Facebook ανακοίνωση για επικείμενη επίσκεψη του Ρώσου Πατριάρχη Κυρίλλου στα Τίρανα στο τέλος  του μήνα.



Πρόκειται για τη δεύτερη επίσκεψη του Κυρίλλου σε χώρα των Βαλκανίων κατά το τρέχον έτος. . Στις αρχές Μαρτίου είχε επισκεφθεί τη Βουλγαρία.

Συγκεκριμένα στην ανάρτηση της Ρωσικής Πρεσβείας αναφέρονται τα εξής:


«Ο επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Μόσχας και πασών των Ρωσσιών, Κύριλλος, ανακοίνωσε τα σχέδιά του να επισκεφθεί την Αλβανία:
«Ελπίζω με το έλεος του Κυρίου στο τέλος αυτού του μήνα να γίνει η επίσημη επίσκεψή του στην Αλβανία.

 Θα είναι η πρώτη επίσκεψη στην ιστορία του προκαθήμενου της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας, η οποία αντιμετωπίζει σήμερα περίοδο αποκατάστασης, μετά την πλήρη καταστροφή της θρησκείας, κάθε θρησκευτικού συμβόλου και κάθε θρησκευτικού αισθήματος, ως αποτέλεσμα των πιο σκληρών διωγμών στην εκκλησία στον τόπο αυτόν τον εικοστό αιώνα».

Και τώρα τι; Αντέχει η Αθήνα δυο «βέτο» σε Σκόπια και Τίρανα στην Ε.Ε.?

Και τώρα τι; Αντέχει η Αθήνα δυο «βέτο» σε Σκόπια και Τίρανα στην Ε.Ε.;

SManalysis

Τετάρτη 18 Απριλίου 2018, Liberal
Του Νίκου Μελέτη

Μπροστά σε δύσκολες επιλογές φέρνει την ελληνική κυβέρνηση, η θετική πρόταση της Κομισιόν για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ε.Ε. με την πΓΔΜ και την Αλβανία, καθώς η Αθήνα έχει δηλώσει ότι δεν θα συναινέσει στην λήψη αυτής της απόφασης εάν δεν προηγηθεί η λύση των προβλημάτων στις σχέσεις με τις δυο χώρες.

Το χρονοδιάγραμμα ήταν γνωστό και λειτούργησε μάλλον αρνητικά στην διαπραγμάτευση, καθώς και τα Σκόπια και τα Τίρανα, επιθυμούσαν να εξασφαλίσουν την θετική αυτή πρόταση την οποία θα προβάλουν στο εσωτερικό της χώρας, χωρίς να έχει προηγηθεί η οποιαδήποτε «παραχώρηση» προς την Ελλάδα.

Όμως η σύσταση της Κομισιόν είναι ένα βήμα για τις δυο χώρες η απόφαση όμως για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων είναι πολιτική και λαμβάνεται σε επίπεδο των 28, θέμα που αναμένεται να τεθεί στην ειδική Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε.-Δ. Βαλκανίων στην Σόφια στις 17 Μαΐου αλλά και στην Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου.

Η προσδοκία της ελληνικής κυβέρνησης ήταν ότι νωρίς την Άνοιξη θα είχε υπάρξει ουσιαστική πρόοδος αν όχι ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την πΓΔΜ και την Αλβανία. Καθώς αυτό πλέον δεν είναι εφικτό ,στο Μέγαρο Μαξίμου και στο ΥΠΕΞ ευελπιστούν ότι η θετική σύσταση της Κομισιόν και η άμεση πλέον προοπτική έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων θα λειτουργήσει ως κίνητρο για Τίρανα και Σκόπια ώστε να δείξουν συμβιβαστική διάθεση και να ολοκληρωθούν Έτσι οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα για την επίλυση των εκκρεμών διμερών διαφορών.

Αυτό είναι κάτι που φυσικά είναι αμφίβολο, όσο η περιρρέουσα ατμόσφαιρα είναι θετική για τις δυο χώρες, όσο καλλιεργείται και στην Ε.Ε. από κορυφαίους παράγοντες όπως ο Ζ.Κ.Γιουνκερ το κλίμα ,ότι η ανακοπή της ευρωατλαντικής πορείας των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων μπορεί να τις οδηγήσει και πάλι στην περιπέτεια των πολεμικών αντιπαραθέσεων, και συγχρόνως αναδεικνύεται διαρκώς ο κίνδυνος να πέσουν τα Δυτικά Βαλκάνια στην «αγκαλιά» της Ρωσίας ή τής Κίνας.

Το επόμενο διάστημα θα υπάρξει ένα μπρα ντε φερ με την Αθήνα καθώς οι δυο γειτονικές χώρες ενθαρρυμένες από την Κομισιόν και τα θετικά σχόλια των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, πιθανότατα θα θελήσουν να δοκιμάσουν τις αντοχές της ελληνικής κυβέρνησης ,που έχοντας ανοικτό το μέτωπο για έξοδο από το Μνημόνιο, θα υποχρεωθεί να διαχειρισθεί και το θέμα της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με Αλβανία και πΓΔΜ, χωρίς να έχει υπάρξει επίλυση των εκκρεμοτήτων.

Πάντως και πάλι οι Εκθέσεις της Κομισιόν είναι προβληματικές σε ότι αφορά τα ελληνικού ενδιαφέροντος θέματα σχετικά με τις δυο χώρες και αυτό δεν αφορά μόνο την παρούσα κυβέρνηση, αλλά και τις προηγούμενες που δεν είχαν φροντίσει ώστε να ενταχθεί στο λεκτικό της Κομισιόν και των ευρωπαϊκών υποχρεώσεων της πΓΔΜ και της Αλβανίας, ρητά και με συγκεκριμένες αναφορές οι εκκρεμότητες με την Ελλάδα.

Σε ότι αφορά την πΓΔΜ, είναι προφανές ότι δεν βοηθά διαπραγματευτικά την Αθήνα η «θετική» εικόνα που αποτυπώνει στις ελληνοσκοπιανές σχέσεις.

«Το θέμα της ονομασίας πρέπει να επιλυθεί επειγόντως. Οι συνομιλίες για το όνομα έχουν εντατικοποιηθεί..

Εποικοδομητικές συνομιλίες σε επίπεδο Πρωθυπουργών και ΥΠΕΞ συνέβαλλαν θετικά στην διαδικασία εφαρμογής Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Η Κοινή Δήλωση των δυο πρωθυπουργών τον Ιανουάριο 2018 που αφορούσαν την μετονομασία του Αεροδρομίου των Σκοπίων και του αυτοκινητοδρόμου και την προώθηση ορισμένων καθυστερημένων Ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών ήταν θετικά μηνύματα ενίσχυσης της αμοιβαίας εμπιστοσύνης» αναφέρει η Έκθεση για την πΓΔΜ

Σε ότι αφορά στην Αλβανία, παρά το γεγονός ότι καταγράφονται όλα τα προβλήματα που συνεχίζουν να υπάρχουν (οργανωμένο έγκλημα, ναρκωτικά, ξέπλυμα χρήματος, διαφθορά), δεν υπάρχει καμιά ονομαστική ειδική αναφορά στην μεγαλύτερή μειονότητα της χώρας, την Ελληνική Εθνική Μειονότητα, ενώ υπάρχει γενική αναφορά για την βελτίωση του νομικού πλαισίου προστασίας των μειονοτήτων και ειδική παραπομπή στην ανάγκη βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης των «Ρομά και των Αιγυπτίων». Επίσης υπάρχει μόνο γενική αναφορά στην ανάγκη βελτίωσης της νομοθεσίας για τα περιουσιακά δικαιώματα και αποφεύγεται η οποιαδήποτε αναφορά στα όσα συμβαίνουν εις βάρος της ελληνικής μειονότητας με την συστηματική προσπάθεια υφαρπαγής περιουσιών κυρίως στην Χειμάρα.

Και με την Αλβανία όμως η Κομισιόν αποφεύγει να ασκήσει πίεση σε ό,τι αφορά την επίλυση των διαφορών με την Ελλάδα και χαιρετίζει την «ενεργό συμμετοχή της στην περιφερειακή συνεργασία και την διατήρηση σχέσεων καλής γειτονίας» ενώ επισημαίνονται τα «σημαντικά βήματα που έχουν γίνει για την αντιμετώπιση των διμερών θεμάτων με την Ελλάδα..».

Παρά τις δημόσιες δηλώσεις πάντως τα «σημαντικά βήματα» που διαπιστώνει η Κομισιόν δεν έχουν αποτυπωθεί στο διαπραγματευτικό τραπέζι, ούτε σε ότι αφορά τα θαλάσσια σύνορα ούτε φυσικά στην εγκατάλειψη αλυτρωτισμών που παραπέμπουν στην Μεγάλη Αλβανία.

Tuesday, April 17, 2018

Μακρόν: Η Γαλλία θα υποστηρίξει την Ελλάδα εάν απειληθεί από την Τουρκία



SManalysis

Ο τίτλος από το δημοσίευμα


Απρίλιος 17, 2018. Echedoros


Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε την ετοιμότητα της χώρας τους να επιδείξει την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη σε περίπτωση που η Ελλάδα απειληθεί από την Τουρκία στο Αιγαίο ή στη Μεσόγειο Θάλασσα, γράφει βουλγαρικό δημοσίευμα που επικαλείται το πρακτορείο ‘Fokus’.



Ερωτηθείς από Ευρωβουλευτές στο Στρασβούργο για τις τουρκικές προκλήσεις εναντίον της Ελλάδας, ο Μακρόν είπε ότι η συνεργασία στην άμυνα και την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη αποτελεί προτεραιότητα για τη χώρα του.

Η Αλβανία προσφέρει στις ΗΠΑ χερσαίες, ναυτικές και αεροπορικές βάσεις


SManalysis

Απρίλιος 18, 2018. Echedoros

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Τζέιμς Ματίς,  ευχαρίστησε την Αλβανία για τη δέσμευσή της στο ΝΑΤΟ ως συμμάχου χώρας, η συμβολή της οποίας ξεπερνά το μέγεθος του κράτους.

«Η Αλβανία έχει δείξει ότι το γεωγραφικό της μέγεθος είναι πολύ μικρότερο από τη σημαντική συμμετοχή της στη συμμαχία. Ως αποφασισμένος σύμμαχος, η Αλβανία προσφέρει πλέον του  βάρος της», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός κατά τη συνάντηση με την υπουργό Άμυνας της Αλβανίας, Όλτα Τζάσκα.

Εκθείασε επίσης τον ρόλο της Αλβανίας να μην επιτρέψει, όπως είπε, ‘την καταστροφική ρωσική επιρροή στην περιοχή».

«Η δέσμευση της Αλβανίας για το μέρος του φορτίου που ανήκει σε αυτήν, έρχεται σε μια εποχή που η Ρωσία επιδιώκει να διαιρέσει τη συμμαχία μας. Επίσης,  λίγες χώρες της περιοχής έχουν την επαγρύπνηση της Αλβανίας για την καταστροφική ρωσική επιρροή στην περιοχή και σας συγχαίρω για το έργο σας στη διατήρηση της ακεραιότητας των αλβανικών θεσμών, δήλωσε ο Ματίς, όπως αναφέρει η Φωνή της Αμερικής.

Η Αλβανία προσφέρει στρατιωτικές βάσεις

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης στο Πεντάγωνο την Τρίτη, η υπουργός  Όλτα Τζάσκα,  ζήτησε την παρουσία στρατιωτικής δύναμης των  ΗΠΑ στην Αλβανία.

Είπε ότι η Αλβανία έχει προτείνει ιδέες για τη διάθεση χερσαίων, αεροπορικών και θαλάσσιων βάσεων, καθώς και άλλων δυνατοτήτων, είτε σε διμερές επίπεδο, είτε σε επίπεδο ΝΑΤΟ.

Η Τζάσκα πρότεινε ακόμη στους αξιωματούχους των ΗΠΑ να εξετάσουν τη δυνατότητα της Αλβανίας να λειτουργήσει ως σημείο επαφής στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων.

Σύμφωνα με αυτήν, μια αμερικανική ή ΝΑΤΟ-ική  παρουσία θα μπορούσε να είναι μια σαφής απόδειξη ότι η περιοχή αυτή δεν έχει λησμονηθεί από τους συμμάχους.


 Τι πρότεινε

Η Τζάσκα πρότεινε συγκεκριμένες βάσεις και ναυπηγεία της Αλβανίας, ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο για την εναέρια προμήθεια καυσίμων και ζώνη εκπαίδευσης  στην Μπίζε (Bizë) του Ελμπασάν, ως ιδέα που μπορεί να διερευνηθεί.

Εξέφρασε την επιθυμία για την αύξηση της παρουσίας της αμερικανικής στρατιωτικής βιομηχανίας στην Αλβανία.

Η Τζάσκα είπε ότι στην Αλβανία υπάρχουν εκτεταμένες περιοχές στις οποίες οι ΗΠΑ μπορούν να επενδύσουν.

Σε συνάντηση με την Lckheed-Martin στην Ουάσιγκτον, πρότεινε  στην επιχείρηση να ασχοληθεί περισσότερο με την ενίσχυση των δυνατοτήτων της Αλβανίας, όσον αφορά τον έλεγχο του εναέριου και θαλάσσιου χώρου.

Εκτός από τη Ρωσία υπάρχουν προθέσεις  επέκτασης και άλλων χωρών

Η Αλβανίδα υπουργός ανέφερε ότι, εκτός από τις προθέσεις της Ρωσίας να επεκταθούν στην περιοχή και τις αποσταθεροποιητικές της δράσεις , υπάρχει, επίσης, μια αύξηση των προθέσεων και της επιρροής από άλλες χώρες όπως η Κίνα, το Ιράν και η Τουρκία.

Είπε ότι πρέπει να σταλεί ένα ισχυρό μήνυμα ότι οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων προσανατολίζονται προς τη Δύση.

«Η τύχη των Δυτικών Βαλκανίων είναι  ευρωατλαντική και αυτή είναι η καλύτερη απάντηση στους εξτρεμιστικούς θρησκευτικούς εθνικιστές και τη ρωσική παρέμβαση».

Η Τράπεζα του Συμβουλίου της Ευρώπης διέκοψε χρηματοδότηση στη Χιμάρα

Image result for protesta ne himare
SManalysis

Η Κοινότητα Χιμάρα της Αλβανίας καταχώρησε στο Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και την αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πριν από δύο χρόνια, για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών, σε ένα σχέδιο τουριστικής ανάπτυξης στην περιοχή της Χιμάρα, με οικονομική βοήθεια δημόσια δάνεια.

Τρίτη 17 Απριλίου 2018,

 Προφανώς δεν είναι απ’ τις καλύτερες εξελίξεις σε μια δύσκολη οικονομική κατάσταση ειδικά σε ότι αφορά στις δημόσιες επενδύσεις και τη βελτίωση δημόσιων υποδομών, σε περιοχές με ιστορική και εμπεδωμένη παρουσία ελληνικών πληθυσμών. Η προκειμένη όμως εξέλιξη αποτελεί εφαρμοσμένη ρήτρα που είναι πρακτική των θεσμών του Συμβουλίου της Ευρώπης προς συνετισμό κυβερνήσεων και δημοσίων φορέων για τις παραβατικές τους μεθόδους σε ότι αφορά όχι απλά τη χρήση των κονδυλίων για πολιτικούς σκοπούς αλλά για την παραβίαση βασικών δικαιωμάτων του πολίτη…

Ήταν λοιπόν εύλογα τα ερωτήματα πως μπορεί η Τράπεζα του Συμβουλίου της Ευρώπης να μετέχει στη χρηματοδότηση του σχεδίου δήθεν πολεοδομικής ανάπλασης της περιοχής του Σπηλαίου της Χιμάρας την ώρα που η εκεί κοινότητα ξεσηκώνονταν σε δημόσιες διαμαρτυρίες για την παραβίαση ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων αλλά και άσκηση αθέμιτης πίεσης σε μέλη της ΕΕΜ για να εγκαταλείψουν οικονομικές δραστηριότητες που είχαν εγκαταστήσει στη συγκεκριμένη περιοχή. Το δεύτερο μάλιστα επιφέρει εγκατάλειψη της γενέθλιας της και δημογραφική αποψίλωση εις βάρος των γηγενών ελλήνων.

Την απάντηση έδωσαν οι ίδιοι οι φορείς της Τράπεζας του Συμβουλίου της Ευρώπης (CEB) οι οποίοι ανακοίνωσαν εγγράφως στο Δήμο Χιμάρας αλλά και την Αλβανική Κυβέρνηση την απόσυρση της από τη χρηματοδότηση του σχεδίου στην περιοχή. Στο σκεπτικό της απόφασης του σώματος Διευθυντών της Τράπεζας υπάρχει σαφή αναφορά στα επιχειρήματα για τα οποία αγωνίζονταν φορείς της κοινωνίας των κατοίκων της Χιμάρας και συγκεκριμένα: παραβίαση θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μη σεβασμός στις ιδιωτικές περιουσίες και πρακτικές αποζημιώσεων που παραβαίνει τα όσα η αλβανική κυβέρνηση είχε δεσμευτεί κατά τη διάρκεια διαπραγμάτευσης του δανείου.

Να αναφερθεί ότι η εν λόγω Τράπεζα παρέχει δάνεια με πολύ ελαφρυντικούς όρους προκειμένου διευκολύνει κυβερνήσεις και δημόσιους φορείς στη βελτίωση συνθηκών για τις κοινωνίες και την σταθερή ανάπτυξη. Στην περιοχή της Χιμάρας χρηματοδοτεί επίσης το πρόγραμμα αναπλάσεων της ιστορικής κληρονομιάς στις κοινότητες Δρυμάδων και Βουνού με στόχο τη σταθεροποίηση τουριστικής κίνησης πράγμα που συνάδει με εγκεκριμένες και συμφωνημένες στρατηγικές οικονομικής ανάπτυξης. Ως εκ τούτου αποτελεί σοβαρό πλήγμα για την φερεγγυότητα και τη σοβαρότητα της Αλβανικής κυβέρνησης για την προοπτική της συνολικής χρηματοδότησης αλλά και ουσιαστικό φάουλ για ενδεχόμενα μελλοντικών αιτημάτων χρηματοδότησης απ’ το συγκεκριμένο πιστωτικό φορέα.

Προφανώς η είδηση δεν έχει ακόμη διαρρεύσει στα μέσα ενημέρωση ωστόσο το κλίμα στο Δήμο Χιμάρας είναι βαρύ και ενδεικτικό είναι ότι τα εργοτάξια είναι σταματημένα ή υπολειτουργούν εβδομάδες προ το Πάσχα.