Saturday, May 30, 2020

Ο τουρκικός στόλος στο Ιόνιο – Ναύσταθμο στον Αυλώνα παραχωρεί ο Ράμα στον Ερντογάν

SManalysis
Image
ΠΡΟ εξαιρετικώς ανησυχητικών εξελίξεων ευρίσκεται η Αθήνα, η οποία -ως συνήθως- επικεντρώνεται στα τρέχοντα προβλήματα και αφήνει άλλα να υποβόσκουν. Το χειρότερο είναι ότι τα προβλήματα αυτά εξελίσσονται και ξεσπούν σε κάποια στιγμή οδηγώντας σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Προ τέτοιων προβλημάτων ευρίσκεται σήμερα η Ελλάς, κινδυνεύοντας να υποστεί στρατηγική περικύκλωση από την Τουρκία, η οποία εκμεταλλεύεται καταστάσεις και επιρροές που ασκεί σε χώρες της Μεσογείου και των Βαλκανίων. Οι κινήσεις αυτές είναι απολύτως προβλέψιμες. Όμως η χώρα μας τις υποβαθμίζει και προσποιείται ότι τις αγνοεί, μέχρι την ημέρα που οι καταστάσεις δεν θα της αφήνουν πλέον αυτό το περιθώριο.

Πλησιάζει η ημέρα αυτή όσον αφορά στην Αλβανία, η οποία είναι σχεδόν έτοιμη να ενεργοποιήσει την βάση Πασά λιμάνι στον κόλπο του Αυλώνος για το τουρκικό ναυτικό, με το οποίο έχει από χρόνια συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας. Αυτό σημαίνει ότι πολύ σύντομα, μπορεί να δούμε τουρκικό στόλο να εξορμά από εκεί και να ελέγχει το Ιόνιο. Δεδομένου μάλιστα ότι πλησιάζει την ολοκλήρωσή της η ναυπήγησις του τουρκικού αεροπλανοφόρου «Anadolu» μπορεί και αυτό να το δούμε να ναυλοχεί στον Αυλώνα και να συντονίζει από εκεί κινήσεις των άλλων τουρκικών πολεμικών.


 
Πώς έχουμε επιτρέψει να συμβεί αυτό; Για ποιόν λόγο δεν έχουμε ασκήσει την επιρροή που μπορούμε για να υποχρεώσουμε την Αλβανία να αναστείλει αυτά τα σχέδιά της; Τα Τίρανα ευρίσκονται στην φάση να ζητούν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Την προσπάθειά τους αυτή μπορεί ευκόλως να παρεμποδίσει η Αθήνα. Είναι μέλος της ΕΕ και έχει δικαίωμα ασκήσεως βέτο. Και όμως ούτε κάν το έχει επικαλεσθεί. Αφήνει την Αλβανία να γίνεται ενεργούμενο της Τουρκίας του Ερντογάν χωρίς να αντιδρά.


 
Και να σκεφθεί κανείς ότι έχουν προηγηθεί ενέργειες της αλβανικής κυβερνήσεως εις βάρος της ελληνικής μειονότητος της Βορείου Ηπείρου. Η Αθήνα αδιαφόρησε, όπως αδιαφόρησε και για την δολοφονία του ομογενούς μας Κωνσταντίνου Κατσίφα. Ακόμη παλαιότερα, δεν είχαμε αντιδράσει στην άρνηση της Αλβανίας να αποδεχθεί την οριοθέτηση των θαλασσίων συνόρων, όπως είχε συμφωνηθεί από τα Υπουργεία Εξωτερικών των δύο χωρών.


 
Υπάρχει δηλαδή μια κλιμάκωσις ενεργειών τις οποίες επιτρέψαμε. Συμβαίνουν χωρίς να αντιδρούμε. Και ενώ θα μπορούσαμε να έχουμε προχωρήσει στην επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο, ακόμη έχουμε μείνει στα λόγια. Απεναντίας θα πρέπει να θεωρούμε βέβαιο πως η Αλβανία θα προβεί σε διαμαρτυρίες, αν προχωρήσουμε. Πόσο μάλλον αν έχει και τον τουρκικό στόλο στο Ιόνια να την υποστηρίζει.


 
Στην τουρκική τακτική της στρατηγικής περικυκλώσεως της χώρας μας έχει προστεθεί το τελευταίο διάστημα και η Λιβύη. Μια χώρα με την οποία κάποτε είχαμε ειδική σχέση. Που όμως τα τελευταία χρόνια αγνοήσαμε τα προβλήματά της. Αφήσαμε την Ιταλία να ποδηγετήσει την ευρωπαϊκή πολιτική αναγνωρίζοντας την κυβέρνηση του Σάρρατζ. Και θυμηθήκαμε ότι υπάρχει η Λιβύη, μόνον την ημέρα που ο Σάρρατζ υπέγραψε με τον Ερντογάν το περίφημο μνημόνιο για την οριοθέτηση θαλασσών που δεν τους ανήκουν. Μέχρι τότε η Λιβύη ήταν ένα πρόβλημα, που νομίζαμε πως δεν μας αφορά. Πιο κοντόφθαλμη στάσις, δεν μπορούσε να υπάρχει…

Μπορεί αυτήν την περίοδο ο Σάρρατζ, με την ενεργό συμμετοχή των τουρκικών δυνάμεων, να έχει εδαφικές επιτυχίες, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι επεκράτησε οριστικώς. Ο λιβυκός εμφύλιος έχει εξελιχθεί σε μια διελκυστίνδα, η οποία θα κρατήσει πολλά ακόμη χρόνια. Και ο Σάρρατζ θα συνεχίσει να ελέγχει ένα μέρος του εδάφους της χώρας, στο οποίο για την ώρα περιλαμβάνεται και η αεροπορική βάσις Αλ Ουατίγια, η μεγαλύτερη της Λιβύης. Η βάσις αυτή, μπορεί να αποτελέσει ορμητήριο για την τουρκική αεροπορία και τα σχέδιά της για έλεγχο και επιτήρηση της κεντρικής Μεσογείου. Το λιμάνι της Τριπόλεως είναι ήδη άτυπη βάσις έξω από την οποία τα τουρκικά πολεμικά ενισχύουν την προσπάθεια του Σάρρατζ. Και βεβαίως μπορούν να διεξαγάγουν και τις δικές τους επιχειρήσεις.

Η Ελλάς και οι θάλασσές της υφίστανται την τουρκική πίεση από τρία σημεία. Από την ίδια την Τουρκία, από τον Αυλώνα της Αλβανίας και από την Λιβύη του Σάρρατζ. Ο αντίπαλος του τελευταίου Καλίφα Χάφταρ ενισχύεται πράγματι από την γειτονική Αίγυπτο. Μια χώρα με την οποία μας συνδέουν φιλία και κοινά συμφέροντα. Και η οποία αδυνατεί να κατανοήσει την υποχωρητικότητα που επιδεικνύουμε. Και ίσως εκεί, στον προβληματισμό της αυτό, ευρίσκεται η ερμηνεία του γεγονότος ότι ακόμη δεν αποφασίζει να υπογράψει μαζί μας οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών που ανήκουν στις δύο χώρες.

Πηγή: Εστία

Ο Τραμπ και το Πεντάγωνο έθεσαν σε ετοιμότητα το στρατό για τις διαδηλώσεις!

SManalysis
Από Militaire News -30/05/2020 | 22:04

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει θέσει στρατιωτικές μονάδες σε ετοιμότητα τεσσάρων ωρών, σε περίπτωση που ζητηθεί η συνδρομή τους από τον κυβερνήτη της Μινεσότα για την αντιμετώπιση των ταραχών που συνεχίζονται εδώ και τέσσερις ημέρες μετά την δολοφονία του άοπλου μαύρου Τζορτζ Φλόιντ από λευκό αστυνομικό στην Μινεάπολις.

Το Πεντάγωνο διευκρινίζει σε ανακοίνωση ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει αίτημα του κυβερνήτη της Μινεσότα για συνδρομή του στρατού προς την Εθνοφρουρά της πολιτείας.

Primis Player Placeholder



Παράλληλα, ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Ουίλιαμ Μπαρ δήλωσε ότι «εξωτερικά ακραία στοιχεία και ταραξίες» έχουν οικειοποιηθεί τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στις πόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Ομάδες εξωτερικών ακραίων στοιχείων και ταραξιών εκμεταλλεύονται την κατάσταση για να υπηρετήσουν την δική τους χωριστή και βίαιη ατζέντα», δήλωσε μπροστά στις κάμερες ο υπουργός Δικαιοσύνης.

«Αποτελεί ομοσπονδιακό αδίκημα να διασχίζει κανείς τα σύνορα των πολιτειών ή να χρησιμοποιεί διαπολιτειακές υποδομές για να υποκινεί ή να συμμετέχει σε βίαιες εξεγέρσεις και θα εφαρμόσουμε τους σχετικούς νόμους», προειδοποίησε.

Ο Τραμπ απειλεί ανοιχτά με επέμβαση του στρατού

Ο Aμερικανός πρόεδρος Ντόναλτν Τραμπ διεμήνυσε στις αρχές των αμερικανικών πολιτειών και πόλεων να σκληρύνουν κατά πολύ την στάση τους κατά των διαμαρτυριών εναντίον της αστυνομίας, διαφορετικά θα επέμβει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, χρησιμοποιώντας και τον στρατό και προχωρώντας σε συλλήψεις.

«Φιλελεύθεροι Κυβερνήτες και Δήμαρχοι πρέπει να τηρήσουν ΠΟΛΥ σκληρότερη στάση, διαφορετικά η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση θα επέμβει και θα κάνει ό,τι πρέπει να γίνει, και αυτό περιλαμβάνει την χρήση της απεριόριστης ισχύος του Στρατού μας και πολλές συλλήψεις», απείλησε ο Τραμπ με ένα ακόμη tweet.

Wizz Air to open base in Albania's Tirana

SManalysis
Wizz Air to open base in Albania's Tirana
AuthorDragana Petrushevska

May 29, 2020 16:08 EEST

Wizz Air to open base in Albania's Tirana Author: Wizz Air. License: All rights reserved.
TIRANA (Albania), May 29 (SeeNews) - Hungarian low-cost carrier Wizz Air said on Friday that it will open a new base in Albania's Tirana with three new aircraft on July 1.

The airline will launch 15 new routes from the Albanian capital, the company said in a statement.

The carrier will also open new bases in Italy's Milan, Cyprus' Larnaca and Ukraine's Lviv on July 1, according to the statement. 

"We see the potential to re-stimulate demand for low-cost travel and contribute to the vital recovery of tourism in these markets. With our new health and safety protocol designed to ensure that our customers and crew can fly safely, we are able to offer more affordable travel opportunities on our extensive network," Wizz Air CEO Jozsef Varadi said. 

Wizz Air's flights connect Tirana to Austria, Belgium, Germany, Greece, Italy, the UK, Hungary, France, the Netherlands and the Czech Republic.

Balkans in "Fire 2020", , the lost voice of Greek Lobby for Northern Epirus..

SManalysis

Press Releases | Panepirotic Federation of America

In Himara, bulldozers destroy properties and, build houses for Muslim Albanians. They are the oligarchs who have in their hands the political power, position and opposition, which, under the pretext of Tourism Development (The National Issues Strategy, Greater Albania), are expelling the Greeks from Himara. 


The Albanian people have a weak memory. Yes, we bring a fact, one year before the start of the Civil War in Albania in 1997. Here is how strong the Greek Lobby was in the USA, seeing the violation of human rights and freedoms in Northern Epirus, Southern Albania, Congress, Senate and President Clinton's staff estimated that Berisha's regime should end.


We bring you this message from 1996, to understand that time is running out and the arrogance, the absolute power of Rama, is between Dictator Hoxha and Berisha's Totalitarian System.
Archive 1996.


PRO-GREEK LOBBY GIVES EVIDENCE AGAINST BERISHA AND DP IN WASHINGTON

Isuf Hajrizi (ICK) (96-06-23) reports from Washington, June 21 Several circles in the United States continue to launch attacks against President Sali Berisha and the DP since the May 26 polls.

In an evidence (the second of this kind within this week) provided to the U.S. Congress on Wednesday, some of the biggest opponents to the policy of the Albanian President and government in America accuse the president of "flagrant violation of the electoral law" dubbing him "eater of the Albanian people's rights and freedoms" and "ruiner of democracy in Albania".

In the evidence initiated by the democrat Congressman from California, Tom Lantosh, testify Nicholas Gage, chairman of the Pan-epirus Federation in the U.S. for the defence of the rights of the Greek minority in Albania, Bianca Jagger, human rights activist and wife of the renowned rock-'d- roller Mick Jagger, Fred Abrahams, human rights adviser in the Human Right Watch/Helsinki and Gramoz Pashko, founder of the Democratic Alliance Party.

The evidence which, according to a participant, should have been called "Let's attack Berisha to death", was completely unilateral. The round table lacked witnesses to defend the DP and President Berisha. Not because someone of the president's suite would not be allowed to testify in his defence, but because there was no anyone to undertake it. Also, lacking were community members who would oppose the international organisations experts by providing adequate facts.

In this way, the witnesses freely threw stones at the Albanian President, not fearing anyone from the other side to oppose them.

"The continuation of the Sali Berisha regime will ruin any hope of the Albanian people to see a genuine democracy in their own state and will eventually cause the loss of many American lives striving to stop it", Gage threatened. Grieving for the Greek minority rights in Albania, Gage said that the Berisha government is carrying out "a kind of peaceful ethnic cleansing of the Greek people in Albania".

"For the sake of ethnic harmony in Albania, for the sake of stability in the Southern Balkans, for the sake of the loss of Americans' lives the conflict would cause there, but above all , for the sake of human dignity, I hope you will do everything possible to stop Albania's advance towards autocracy, so that democracy be rooted for the first time in the history of this country, and guarantee the full rights of the Greek minority", Gage urged the president of the Committee of Organising Commission, Lantosh.

Gage has been backed up by Congressmen Lantosh against the Abanian government. The congressman from California has himself criticized the policy of the Albanian government on the eve of the elections concerning the Greek minority in Albania. The main reason hiding behind Lantosh's motive on Albania is believed to be the very powerful Greek lobby in America which has included Lantosh and others in the Congress, as well as Gage's close ties with the most powerful people in the U.S. administration. A month ago, Gage was not allowed to enter Albania as a persona non grata.

Gage was accompanying Congressman Lantosh, who, after visiting Greece, crossed into Albania (while Gage was stopped at the border). When coming back to the Congress, Gage complained to the Secretary of State and his congress colleagues regarding the human rights of the Greek minority people in Albania, not at all mentioning the severe treatment of Albanians in Greece, where they not only are deprived of the minority rights but often have to change their name for the sake of staying in that state.

One of those who presented himself as "a victim of beating" was the DAP leader, Gramoz Pashko. He confessed "police brutality" and of being beaten during the electoral process.

Many activists of the Albanian-American community and American analysts of the Albanian policy hold that the reason for Albania's being attacked so much of late is the lack of a real Albanian lobby in the United States.

Friday, May 29, 2020

Grenell: "I can't wait to continue mediating regarding Kosovo issue"

SManalysis
EPA-EFE/ ANDREJ CUKIC/ arhiva EPA-EFE/ ANDREJ CUKIC/ arhiva
The Special Envoy of the U.S. President for the dialogue between Belgrade and Pristina, Richard Grenell, spoke out and sided with Kosovo President Hashim Thaci.

SOURCE: B92, KOSOVO ONLINE FRIDAY, MAY 29, 2020 

Grenell said that everyone should respect the decision of the Constitutional Court on the decree of President Hashim Thaci pertaining to the appointment of Avdullah Hoti as the Prime Minister Designate of the new Kosovo Government, Koha reports.

Richard Grenell said that "he cannot wait to continue working with Kosovo".

"The Constitutional Court has made a decision. In order to ensure peace and stability and support the integrity of Kosovo's judicial system, everyone must respect the court's decision. I can't wait to continue my work with the people of Kosovo and their government," Grenell said.

A press release said that the Constitutional Court unanimously ruled that a new government can be formed without dissolving parliament, adding that the temporary ban has been lifted allowing Hoti to form his cabinet. The Kosovo Constitutional Court upheld President Hashim Thaci's appointment of Avduallah Hoti as Prime Minister Designate.

The Constitutional Court assessed that the President acted in accordance with Article 82, Paragraph 2 of the Constitution regarding the mandate given to Avdullah Hoti to form the Government of Kosovo.

Helicopters from the USA are added to the Albanian Air Force

SManalysis

The Minister of Defense, Olta Xhaçka and the Ambassador of the United States of America in Tirana, Yuri Kim, signed today the acceptance contract for the equipping of the Albanian Air Force with "Black Hawk" helicopters, at the Farka air base.

"This is another example of how Albania buys capacity and not just equipment. These Blackhawk Helicopters and their joint funding show that, day by day, Albania is becoming an even more capable ally of NATO and a stronger security bastion in the region and beyond. The United States and Albania stand "side by side" today, we will stand "side by side" tomorrow and all the future that comes next. Thank you for allowing me to join you today. I look forward to seeing this amazing place from the air as soon as they arrive, ”said Ambassador Kim during her speech at the signing ceremony.


The project to equip the Air Force with these helicopters took off a year ago during Minister Xhaçka's visit to the New Jersey National Guard.

Thursday, May 28, 2020

Αλβανία: Ανοίγουν από 1η Ιουνίου παραλίες και σύνορα

SManalysis




Ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας Edi Rama δήλωσε την Τετάρτη ότι «αυτή θα είναι η τελευταία εβδομάδα των κόκκινων περιοχών κι αυτό το Σαββατοκύριακο θα είναι το τελευταίο με απαγόρευση της κυκλοφορίας πέρα ​​από τα όρια της οποιασδήποτε κόκκινης ζώνης».

«Η Αλβανία σήμερα, είτε τους αρέσει είτε όχι, είναι το success story μεταξύ πολλών άλλων, στο χάρτη αυτού του παγκόσμιου πολέμου. Θα το κάνω και πρέπει να κάνουμε το καλύτερο δυνατό ώστε η επιστροφή στην ομαλότητα να μην είναι μπούμερανγκ, αλλά η ομαλοποίηση να συνεχιστεί », είπε ο Rama.

Ο Αλβανός Πρωθυπουργός τόνισε επίσης ότι, «Τη Δευτέρα 1 Ιουνίου, θα ανοίξουμε τα νηπιαγωγεία και τους παιδικούς σταθμούς». «Θα ανοίξουμε τα χερσαία σύνορα της χώρας, θα επιτρέψουμε την κυκλοφορία των αυτοκινήτων σε όλη τη χώρα και φυσικά θα ανοίξουν οι παραλίες. Όμως, δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν ιδιωτικό φορέα εκτός από ξενοδοχεία να τοποθετήσει ομπρέλες και ξαπλώστρες χωρίς την ειδική άδεια που θα κυκλοφορήσει αυτές τις μέρες, μαζί με το έντυπο αίτησης για τις οντότητες. Περισσότερες λεπτομέρειες την Παρασκευή, όταν θα εκδοθεί και η επίσημη εντολή των υγειονομικών αρχών», δήλωσε ο Rama.

Ζητώντας από τους πολίτες να είναι προσεκτικοί, ο Rama είπε ότι «εγώ και αυτή η κυβέρνηση θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε μέρα και νύχτα, και πολύ σύντομα θα σας παρουσιάσουμε το Γενικό Σχέδιο Οικονομικής Ανάκαμψης, το οποίο διαμορφώνεται με τη φιλοδοξία ότι όχι μόνο εμείς εξαλείφουν τις συνέπειες αυτής της εποχής της κόλασης, αλλά επίσης να αναδύονται πιο δυνατά από αυτό το απρόβλεπτο συλλογικό πόνο»

Montenegro has expanded the list - it opened borders for the so-called Kosovo

SManalysis
Image
The Government of Montenegro published on Twitter an expanded list of countries for whose citizens the country's border is open to include the so-called Kosovo.

SOURCE: B92 THURSDAY, MAY 28, 2020 

The National Coordination Body for Infectious Diseases (NCT) announced on Thursday night that, at the suggestion of the Institute of Public Health of Montenegro (IJZCG), it decided that from June 1, foreigners are allowed to enter Montenegro, without quarantine and self-isolation, if the rate of active cases of coronavirus is less than 25 per 100.000 inhabitants in the country of which the foreigner is a resident and in the country from which the foreigner enters Montenegro, it was announced on the official Twitter profile of the Government of Montenegro.

It is stated that there are 11.99 cases of infection per 100.000 inhabitants in Kosovo and Metohija.

It has been announced that the list will be updated on a weekly basis, and there are currently 26 countries on it, including the so-called Kosovo, which Montenegro recognizes.

Kosovo Constitutional Court: New Government and No new elections

SManalysis

Relations between Kosovo and Serbia under the Kurti's government

The Constitutional Court of Kosovo has ruled unanimously that the country does not go to the polls after a no-confidence motion, but paves the way for the formation of a new government.

The judges have also decided on the deadline for the mandate holder to form the government, but 7 judges have voted in favor, 2 have voted against.


President Thaçi on April 30 mandated Avdullah Hoti from the Democratic League of Kosovo to form a new government, and the Vetëvendosje Movement asked the Constitutional Court to assess the constitutionality of the president's action.

All political parties except Vetëvendosje have demanded the formation of a new government, while emphasizing that they will accept any decision of the Constitutional Court.

Vetëvendosje Movement, meanwhile, wants the country to go to the polls, while its chairman, Albin Kurti, has said that this party will respect the decision of the Constitutional Court, while such a thing will be an interpretation of the Constitution.

Prior to the Constitutional Court's decision, VV activists staged a one-on-one protest in the central squares of Pristina on Thursday afternoon, demanding new elections.

Political rivals said the protest was pressure on the court, but this was rejected by Vetëvendosje.

Bugajski: The Trump administration wants a faster solution for Kosovo

SManalysis
Bugajski: “A pro-Russian president would provoke chaos in ...
May 28, 2020

Policy analyst Janusz Bugajski said Kosovo's path is Kosovo's membership in the European Union (EU).


He also spoke about the political approach of Kosovo's leaders to the US and the EU. According to him, Kosovo will be harmed if there is a division of policy between the EU and America.

"Any government that will be, whether LVV or LDK, says it will not accept to give territory and demands recognition of Kosovo by Serbia."

Bugajski assessed that if there is no pressure on Serbia, there will be endless negotiations.

"President Trump's administration wants a faster solution for Kosovo," he said.

Regarding the decision of the Constitutional Court, which will be taken these days for the mandator, the policy analyst, Janusz Bugajski, assessed that that decision should be accepted by all.

US working to ease tensions between Greece and Turkey

SManalysis

by GCT




The United States is actively working towards easing mounting tensions between NATO allies Greece and Turkey, US Deputy Assistant Secretary for European and Eurasian Affairs Matthew Palmer said on Wednesday.

During an online event by the German Marshall Fund, Palmer referred to the Turkish infringements of Greek airspace and said the tension have been going on for years, as have American efforts “with allies and partners to promote talks”.

“We are working with our allies and partners to promote dialogue, to promote the responsible management of areas where disagreements have been reported and to work to deescalate points of friction before they evolve into crises,” Palmer said.

Regarding the situation at the Evros border, Palmer noted that in March he had the opportunity to visit Alexandroupolis and “encouraged Turkey to work to reduce these tensions,” he said, which have been de-escalating.

Yesterday it was announced that hundreds more security forces will be sent to the Greek-Turkish border.

Wednesday, May 27, 2020

Palmer expects the dialogue to continue immediately after the Kosovo crisis is resolved

SManalysis

Metju Palmer, specijalni predstavnik američkog državnog sekretara za Zapadni Balkan. Na slici sa američkom ambasadorkom u Severnoj Makedoniji Kejt Brns (Kate Byrnes)


Matthew Palmer, US Secretary of State's Special Representative for the Western Balkans. Pictured with US Ambassador to Northern Macedonia Kate Byrnes

Official Washington expects Belgrade and Pristina to return to dialogue, immediately after the current political circumstances in Kosovo are resolved, said the special representative of the American Secretary of State for the Western Balkans, Matthew Palmer.

Speaking at a webinar hosted by the German Marshall Fund (GMF), Palmer stressed that Washington is not interfering in Kosovo's political processes but wants to see the country have a "strengthened and responsible" government.

"The United States does not want to influence the process in any way. We do not want to elect the future government of Kosovo. We do not have favorites, nor do we choose parties," Palmer underlined, adding:

"What we want to see is a process based on the Constitution of Kosovo and the legal framework of Kosovo that will produce a representative government that is ready to engage in dialogue."

Πάλμερ: ΗΠΑ σε συνεχή διάλογο με Ελλάδα-Τουρκία για μείωση των εντάσεων

SManalysis
Πάλμερ: ΗΠΑ σε συνεχή διάλογο με Ελλάδα-Τουρκία για μείωση των εντάσεων
Οι ΗΠΑ εργάζονται συστηματικά για τη μείωση των εντάσεων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις υποστήριξε ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών για ευρωπαϊκές υποθέσεις, Μάθιου Πάλμερ. Κατά τη διάρκεια διαδικτυακής εκδήλωσης στη δεξαμενή σκέψης German Marshall Fund, ο κ. Πάλμερ διαβεβαίωσε ότι η Ουάσιγκτον βρίσκεται σε συνεχή διάλογο με την Αθήνα και την Άγκυρα με στόχο να αμβλυνθούν με διπλωματικά μέσα τα διάφορα σημεία τριβής και να μην εξελιχθούν σε ενδεχόμενες κρίσεις.

«Υπάρχουν προκλήσεις (challenges) με υπερπτήσεις από τουρκικά αεροσκάφη, τις οποίες έχει τονίσει η ελληνική κυβέρνηση. Και πάλι, συνεργαζόμαστε με τους συμμάχους και τους εταίρους μας για την προώθηση του διαλόγου, για την προώθηση της υπεύθυνης διαχείρισης των τομέων που καταγράφονται διαφωνίες και για την άμβλυνση των σημείων τριβής πριν εξελιχθούν σε κρίσεις. Αυτό δεν είναι νέο ζήτημα. Αυτό είναι κάτι με το οποίο ασχολούμαστε για πολλά χρόνια και μερικά από αυτά τα σημεία τριβής υπάρχουν εδώ και πολύ καιρό», τόνισε ο Αμερικανός υφυπουργός.


 
Σχετικά με τα γεγονότα στον Έβρο, ο κ. Πάλμερ υπενθύμισε την επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Αλεξανδρούπολη τον Μάρτιο, λέγοντας ότι είχε την ευκαιρία να μιλήσει για τις πιέσεις που ασκούνται στα ελληνοτουρκικά σύνορα, τα οποία είναι τα σύνορα της Τουρκίας με την Ε.Ε.


 
«Ενθάρρυνα την Τουρκία να εργαστεί για να μειώσει αυτές τις εντάσεις. Έκτοτε, έχουμε δει την ένταση στα σύνορα να αποκλιμακώνεται», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αλβανία του Έντι Ράμα παραχωρεί στον Ταγίπ Ερντογάν ναύσταθμο στον Αυλώνα

SManalysis

Γη και ύδωρ από τον Ράμα, στρατηγική περικυκλώσεως της Ελλάδας . Παρασκηνιακώς και μεθοδευμένα η Αλβανία του Έντι Ράμα παραχωρεί στον Ταγίπ Ερντογάν ναύσταθμο στον Αυλώνα, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στον τουρκικό στόλο να αποκτήσει πρόσβαση στο Ιόνιο!
No photo description available.

Αλβανία και Κοσσυφοπέδιο με τον μεγαλύτερο αριθμό τεμπέληδων και ‘αμαθών’ νέων στην Ευρώπη

SManalysis


Μάιος 27, 2020. Echedoros

Η προοπτική αύξησης της παραγωγικότητας στα μέρη που ζουν Αλβανοί είναι απελπιστική, επειδή το Κοσσυφοπέδιο και η Αλβανία έχουν τον υψηλότερο αριθμό νέων ηλικίας 15-24 ετών, οι οποίοι δεν εργάζονται ούτε πηγαίνουν στο σχολείο.



Το αλβανικό Ινστιτούτο Αλβανικής -INSTAT ανακοίνωσε ότι το 25,5% των νέων ηλικίας 15-24 στην Αλβανία δεν είχε καμία απασχόληση το 2019, ενώ στο Κοσσυφοπέδιο το ίδιο έτος το 33% των νέων ήταν σε αυτήν την κατάσταση.

Σε άλλες χώρες των  Δυτικών Βαλκανίων και της ΕΕ το ποσοστό αυτό είναι πολύ χαμηλότερο.

Στη Βόρεια Μακεδονία το 2019 μόνο το 18% των νέων δεν εργαζότανε ούτε  πήγαινε στο σχολείο.



 Η κατηγορία «τεμπέλης» της  νεολαίας σημείωσε σημαντική μείωση τα τελευταία δύο χρόνια στην Βόρεια Μακεδονία, καθώς το 2017 η χώρα αυτή το 25% των νέων δεν είχε εργασία, ούτε  πήγαινε στο σχολείο.



Στο Μαυροβούνιο το ποσοστό των νέων που δεν εργάζονται ούτε έχουν κάποια ειδίκευση είναι 17%, ενώ στη Σερβία 15%, ενώ στις χώρες της ΕΕ ο δείκτης αυτός ήταν 10% το 2019.




Η κακή εκπαίδευση των νέων είναι η αιτία της υψηλής ανεργίας τους σε Αλβανία και
Κοσσυφοπέδιο
Η κατάσταση των νέων στην αγορά εργασίας των Δυτικών Βαλκανίων χαρακτηρίζεται από υψηλή παθητικότητα, υψηλά επίπεδα συνεχούς ανεργίας, απασχόληση με άσχετο αντικείμενο καθώς και υψηλή μετανάστευση.

 Η συμμετοχή του εργατικού δυναμικού των νέων στα Δυτικά Βαλκάνια ήταν χαμηλή σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα και παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη τα τελευταία χρόνια.



Το 2018, το ποσοστό απασχόλησης έφτασε σχεδόν το 20% σε άτομα ηλικίας 15-24 ετών, ενώ στην ΕΕ βρισκόταν στο 35%. Άλλη μια ιδιαιτερότητα ήταν το ποσοστό απασχόλησης  που ήταν ιδιαίτερα χαμηλό για τα νεαρά κορίτσια σε σύγκριση με τα αγόρια.

 Επιπλέον, και οι νέοι που εργάζονται είναι συνήθως με προσωρινές συμβάσεις. Ένας στους τέσσερις  νέους υπαλλήλους είναι με προσωρινή σύμβαση.

 Η κακή ποιότητα της εκπαίδευσης, η οποία δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των αγορών εργασίας, θεωρείται μία από τις κύριες αιτίες του υψηλού ποσοστού ανεργίας των νέων στις έξι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.




Αλβανός πολιτικός: Να πούμε την αλήθεια- Ο Σκεντέρμπεης υπερασπίστηκε τον Σταυρό όχι την Αλβανία!

SManalysis

Οι Αλβανοί απασχολούν επίσης τον πρώην Υπουργό Εξωτερικών της Αλβανίας, Πασκάλ Μίλο, Αλβανός ιστορικός, για τη μεγαλύτερη αλβανική προσωπικότητα, τον Γεώργιο Καστριώτη Σκεντέρμπεη

Μάιος 27, 2020. Echedoros

Ο Πασκάλ Μίλο, Αλβανός ιστορικός, πολιτικός και αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Αλβανίας, σε τηλεοπτική συζήτηση για τη μεγαλύτερη αλβανική προσωπικότητα, τον Γεώργιο Καστριώτη Σκεντέρμπεη, δήλωσε ότι «πρέπει να κατέβουμε (από τα σύννεφα) στη γη» για να δούμε την πραγματικότητα, γράφει αλβανικό δημοσίευμα.




Με έναν ασυνήθιστο λόγο ο Μίλο  είπε ότι η μητέρα του Καστριώτη ήταν Σλάβα, ενώ ο εθνικός ήρωας των Αλβανών γεννήθηκε Ορθόδοξος.


Ο Μίλο προχώρησε ακόμη περισσότερο, προκαλώντας δυσαρέσκεια, προσθέτοντας ότι τα ονόματα των παιδιών του Ιωάννη (Γκιον) Καστριώτη είχαν σλαβική καταγωγή.


«Αν θέλουμε να προσγειώσουμε τον Σκεντέρμπεη, θα πρέπει να πούμε μερικά πράγματα που τα έχουν πει οι ιστορικοί με την πάροδο του χρόνου, εδώ και αιώνες», είπε χαρακτηριστικά ο Μίλο.


Επιπρόσθετα, ο Αλβανός πολιτικός ανέφερε διατριβή σύμφωνα με την οποία ο Γεώργιος Καστριώτης Σκεντέρμπεης αγωνίστηκε για την προστασία του Χριστιανισμού και όχι για τους Αλβανούς!


Tuesday, May 26, 2020

Σαρωτική Δημοσκόπηση… Το 86% Των Ελλήνων Θέλουν Την Απέλαση Των Παράνομων Μεταναστών

SManalysis



Έρευνα πραγματοποίησε το διεθνές ερευνητικό κέντρο Pew σε 18 χώρες αναφορικά με τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν κατά της παράνομης μετανάστευσης με την απέλαση να είναι ένα από αυτά…
Τα ποσοστά στην Ελλάδα, η οποία έχει πληγεί ιδιαίτερα από την παράνομη μετανάστευση είναι συντριπτικά υπέρ των απελάσεων.Πιο συγκεκριμένα το 86% των ερωτηθέντων απάντησαν πως πρέπει να γίνονται απελάσεις σε σχέση με ένα 12% το οποίο απάντησε αρνητικά.
Τέτοιες έρευνες πραγματοποιούνται μόνο από ξένα ιδρύματα, καθώς καμία εταιρεία ρευνών στην Ελλάδα δεν έχει, και ούτε πρόκειται, να πραγματοποιήσει ανάλογη έρευνα.

Η κυβέρνηση, ταγμένη με φανατικό ζήλο στο δόγμα της αθρόας έλευσης οποιουδήποτε, αρκεί να είναι αλλοδαπός, τρέμει το αποτέλεσμα ενός πιθανού δημοψηφίσματος για το θέμα και ως εκ τούτου προωθεί το σχεδιασμό της ατάραχη ελπίζοντας σε ταχύτατη δημογραφική αλλοίωση του τόπου όπου συνδυασμό με την υπογεννητικότητα που προωθεί εμμέσως θα αλλάξει για πάντα την Ελλάδα.

Και μέχρι στιγμής το πετυχαίνει. Link

Albin Kurti in delirium, confesses why he rejected Grenell: I am not an enemy, but neither a servile of the Americans

SManalysis

Sources: Kurti complains to Pence that Thaci misinformed Grenell

Kosovo's incumbent Prime Minister says relations with the US or the European Union cannot be alone, or servility, or hostility.

"I do not belong to those who, with the US or the EU and other Western factors, say we can only have two relations, either servility or hostility. It is possible partnership and alliance, which are the only right way forward. I do not share the same opinion with all American officials dealing with the Balkans. I am not in a position to win the love of others but to protect the interests of the people of Kosovo ", - said Kurti in an interview for Syri Tv.

Regarding relations with Ambassador Richard Grenell, the incumbent Prime Minister of Kosovo gave the following answer:

"Grenell had the role of a vaccine. Why? Initially, he said, Kosovo should abolish the 100% tax on goods against Serbia and the latter should stop the campaign against non-recognition of Kosovo. As he then said just remove the tax. Then we removed the 100% tax because that's how we had the program and replaced it with reciprocity with Serbia and told us to remove this as well. I can't do that. I can give the United States any concession when they want it from Kosovo, but not for Serbia. I understand Serbia better than Ambassador Grenell. I know Serbia better than Ambassador Grenell, "said Kurti.

Albanian President: “Serbian lobby in Washington is interested in clashes in Albania.

SManalysis
Albania president Ilir Meta: my country could become the 'North ...
26/05/2020

During the interview President Ilir Meta emphasizes that the urgent demolition of the National Theater without waiting for a decision from the Constitutional Court and without waiting for the end of the Pandemic situation, was aimed to create instability in the country.

According to the President this has been done on behalf of the Serbian lobby in Washington D.C., which has become very strong and is related to the developments in Kosovo in the previous months.

“There was no time to wait to get out of the pandemic because we are dealing with a scenario for creating unrest and clashes in Albania and this has regional developments in the background. For internal reasons to provoke the opposition, to escape the issue of the Code, to forget the 15 conditions of the E.U. given recently to M.P. Rama. He has received an order to destabilize the situation in Albania. The very powerful Serbian lobby in Washington D.C. has been invested and interested in years on supporting Rama’s decision to destabilize the country.

For 7 years, the goal was to create clashes and bloodshed and to show the E.U. institutions and the U.S.A. that Mr. Basha and Mrs. Kryemadhi are opposing the judicial reform and so on. I have a lot of evidence and documents that I will make public in the coming days. The SMS that was made public today will seem worthless concerning them. I will speak in the future and at the right time. “There may be some interesting developments in Kosovo in the coming weeks” President Meta told during his interview on the” Opinion” show.

Monday, May 25, 2020

Kosovo between USA and EU

SManalysis

May 23, 2020
By Petr Iskenderov

Modern Diplomacy

The issue of Kosovo is yet again becoming one of the hottest on the international agenda. While the US administration is set on the early (before the presidential elections in November) signing of an agreement on normalizing relations through territorial exchanges,  the European Union leadership, under pressure from Germany, is pursuing their own agenda: a settlement of political crisis in the region and prevention of a new territorial carve-up in the Balkans. These differences can well result in a buildup of tension on both coasts of the Atlantic not only regarding the Balkan but also in relation to other burning international issues.

So far, the United States is somewhat outplaying the EU on this issue. The Trump administration, after securing solidarity with Kosovo’s President Hashim Taci in his confrontation with radical Prime Minister Albin Kurti, has de facto forced the latter to resign. It is the leader of the Self-Determination Radical Movement who is strongly opposed to an agreement with Belgrade and partition of Kosovo into Serbian and Albanian parts in exchange for the lifting of Serbia’s objections to Pristina’s membership in international organizations. Considering that Serbia’s position is backed by Russia as a permanent member of the UN Security Council, there are grounds to assume that Serbia’s refusal to counteract efforts by Kosovo diplomacy will mean Kosovo’s admission to the UN as an independent state – even in the absence of a legal acknowledgment of independence on the part of Belgrade and a number of EU members (Spain Greece, Cyprus, Rumania and  Slovakia).

Understandably, the EU leadership is categorically against such a prospect as undermining the unity of the organization and fraught with new changes of the Balkan borders. Brussels has been doing its utmost to consolidate Kosovo’s political landscape and at the same time isolate the chief “negotiator” with Belgrade – President Hashim Taci. The EU Commissioner for Neighborhood and Enlargement Oliver Varhelyi said openly on May 7 that Kosovo needed a strong and stable government. Commenting on the situation following the vote of no confidence in the Albin Kurti Cabinet pronounced by the Kosovo Parliament on March 25, the Commissioner pointed out that ‘time is too valuable to be lost’: “If we do want to overcome the crisis, if we do mean to put Kosovo on the European track, we must do everything we can to come to an early solution in order to set up a sustainable government”.

Pristina should have no doubts which side Brussels is on in matters relative to Kosovo’s government and partition of Kosovo into Serbian and Albanian parts. To this end, the next day, on May 8th, spokesperson for Kosovo in European Parliament Viola von Cramon said that Germany is against changing the borders between Serbia and Kosovo. In her words, any carve-up of borders in Western Balkans requires public approval at the referendum. «A solution is not in the hands of the presidents of two countries since an agreement they sign is to be ratified by the parliaments of both countries and be acceptable for all», – she said in an interview on the Kosovo TV Channel RTK.

Simultaneously, she de facto acknowledged the presence in the EU of grave differences on a further development of relations between Belgrade and Pristina. When answering a question by a Kosovo journalist as to when we can expect liberalization of visa regime between Serbia and Kosovo, Viola von Cramon said that along with the current difficulties it looks like within the EU there is no political will to take such a decision.

Spain is among countries which refuse to acknowledge self-proclaimed independence of Kosovo and which speak against a carve-up of Balkan borders. Spanish media and public opinion have been following closely all the possible scenarios of the development of the situation in the Balkans through the prism of the country’s own problems that have to do with separatism on the part of Basques and Catalonians. However, they are fairly skeptical about EU efforts.

The Spanish El Mundo writes in this regard that «in the heat of coronavirus epidemic the heads of state and government of 27 EU members and six Balkan countries held a video conference. «It is not a summit on EU expansion», – Spain keeps repeating. For if it were different, Prime Minister Pedro Sanchez would have never agreed to take part in a high-level event, which was also attended by Kosovo’s president. This summit is designed to bring the sides concerned closer and bridge the differences. Citing Brussels’ sources El Mundo admits that the EU will not be able to offer the Balkan partners the prospect of early membership in the alliance , despite reports about the start of preliminary talks with Albania and North Macedonia. «Practically everybody came to the conclusion that the European Union would not expand for at least another ten years. What happened in 2004, when 10 countries joined the EU at a time, will not take place again. No appetite, no desire. And in the light of disagreements with Hungary and Poland in recent years, nobody wants more experiments», – El Mundo reports.

Mass media in Turkey – a country that found itself locked out of the EU – are as frank in their comments on the crisis in the EU’s Balkan policy. «The decision to start talks with Albania and North Macedonia about a full membership in the European Union means that the EU’s influence in Western Balkans will increase. However, this does not mean that the region will fully fall under the influence of the EU. For nearly 20 years the Balkans have been a buffer zone between big powers. Western Balkan countries where the US influence is strong include Kosovo, Bosnia and Herzegovina, North Macedonia», – the Turkish Anadolu Ajansı news agency.

Meanwhile, it is essential to remember that a mere idea – even if hypothetical – of granting Kosovo and other Balkan territories membership in the EU comes instrumental in confrontation with the USA. The latter can use financial and military-technical support but cannot promise membership in regional blocs or multilateral trade agreements. «The battle for influence in Western Balkans is currently in full swing. Given the circumstances, it is possible to say that the EU, which chose to start talks with Albanian and North Macedonia on full membership in the European Union, outflanked its competitors and has hit the top», – the Turkish news agency reports: «Besides, the EU considers it an advantage that countries such as Greece, Slovenia and Croatia are members of the EU, while Serbia and Montenegro continue talks on membership in the EU».

Given the situation, Russia is set on close coordination of effort with Serbian leaders and support of negotiating process in a format that makes it possible to take into account the interests of Serbs and ensures the possibility of a compromise. Simultaneously, Moscow underscores the priority of the UN mechanisms over any other formats of negotiations (including under the patronage of the EU) and the importance of taking any decisions that could be reached between Belgrade and Pristina to the UN Security Council.

From our partner International Affairs

Richard Grenell to Retain His Post as Trump’s Envoy for Kosovo-Serbia Dialogue

SManalysis

Trump names Ric Grenell his special envoy for Serbia and Kosovo ...

President Trump’s envoy for the Kosovo-Serbia negotiations, Richard Grenell will retain his post and is eager to start work.

Grenell’s spokesperson Dick Custin told RFE/RL that he is waiting for the new Kosovo government to be formed before and the dialogue to restart.

“Ambassador Grenell is looking forward to the successive talks in the framework of the dialogue, as soon as the new government is in place,” Custin told RFE/RL.

DPA reported today that Grenell will resign as US Ambassador to Berlin in the coming weeks.

On Tuesday, his temporary assignment as acting Director of National Intelligence will also come to an end.

Sunday, May 24, 2020

Terrorismo e gruppi criminali in Albania

SManalysis

GEOPOLITICA DEL MONDO MODERNO


Published on 17 Maggio 2020  in SICUREZZA 
In Albania precede lentamente la crescita dello stato democratico, ostacolata da una crisi economica di difficile superamento e dai problemi di sicurezza e legalità che affliggono il paese. Li affrontiamo in questo dossier realizzato da Polo de donno.

TERRORISMOLA PIAGA DEL RADICALISMO ISLAMICO: La penetrazione jihadista nei Balcani e più in particolare in Albania non si può inquadrare entro uno schema di azione generalizzato ma si basa su specifiche dinamiche che riguardano la debolezza degli assetti statali di controllo di alcune realtà regionali. Come spiega Giovanni Giacalone su “InsideOver”, laddove lo Stato è debole dal punto di vista socio-economico e carente o assente nell’azione di monitoraggio del territorio, trovano terreno fertile le cellule terroristiche. Nel caso albanese si pensava che la dottrina dell’ateismo di Stato, imposta da Hoxha nel 1967, avrebbe scoraggiato la formazione di nuclei religiosi radicali; in realtà tale convinzione non risulta corroborata dai fatti così come è dubbia la tesi opposta, la quale vede la nascita di un focolaio jihadista come reazione uguale e contraria alla visione di Hoxha.

In maniera più verosimile, continua Giacalone, tali nuclei sono stati indirettamente favoriti dal clima di tolleranza religiosa che l’intervento comunista ha favorito, all’interno di una comunità a maggioranza musulmana ma con una buona presenza di cattolici, ortodossi e bektashi. Si può dire che il clima di tolleranza reciproca abbia favorito lo sfumarsi del ruolo prioritario della religione in favore del concetto di Nazione o di “albanesità”. L’islamismo di stampo radicale in Albania è un fenomeno di natura esogena, stimolato dalle correnti religiose del Golfo, le quali mirano a diffondere wahabismo e salafismo tramite finanziamenti in denaro di moschee o centri culturali e l’indottrinamento degli imam locali. Come spiega Giacalone, la comunità islamica albanese ha sempre collaborato con le forze di sicurezza per allontanare le frange più radicali; dall’altra parte però esiste il problema dei predicatori di odio più accesi i quali, tramite il web ed i centri islamici non riconosciuti, diffondono i messaggi più radicali del wahabismo e del salafismo (messaggi di intolleranza e prevaricazione).

Nel 2014 ci fu una importante operazione di polizia che sgominò una rete jihadista di reclutatori dell’ISIS, capeggiata proprio dai due imam albanesi Genci Balla e Bujar Hysa. Le zone dove si concentra il proselitismo di questi settori radicali sono comprese nella periferia albanese: Elbasan, Cerrik, Kavaja, Librazhd, Pogradec, Scutari, come anche la periferia di Tirana. Come si è potuto osservare in Francia, nel terribile periodo recente delle stragi dell’ISIS, i soggetti presi di mira dalle sirene propagandistiche jihadiste sono giovani in precarie condizioni economiche e sociali (il tipo di individuo povero delle banlieue parigine). Un’ altra fonte di infiltrazione islamista nel paese è costituita dalla Turchia di Erdogan, legata a doppio filo con i Fratelli Musulmani, la quale utilizza il suo potere culturale e politico; è avvenuto, come riporta Giacalone, con la costruzione della più grande moschea dei Balcani a Tirana (circa 32000 metri quadrati), dove gli Imam pronunciano sermoni identici a quelli dei paesi di origine, a forti tinte politiche oltre che ideologico-religiose.

Ricordiamo in secondo luogo che dal 2016 sul suolo albanese si è insediato il quartier generale dei Mujahideen del Popolo d’Iran (MeK), a Manez, vicino Durazzo; da un punto di vista storico questo gruppo aveva sostenuto la battaglia contro lo Shah nel 1963 e poi aveva partecipato alla rivoluzione khomeinista del 1979. Da un punto di vista ideologico si tratta di un sincretismo fra marxismo, femminismo ed islamismo, posizioni che hanno fatto distanziare il gruppo dagli ayatollah e lo hanno fatto avvicinare al regime iracheno di Saddam Hussein. Era stato inserito nella “lista nera” da UE, Usa, Canada e Gran Bretagna per poi essere sdoganato dal Segretario di Stato Hillary Clinton durante il primo mandato presidenziale di Obama.

Visto come portatore di democrazia e libertà in Iran dalla sponda americana ed al contrario come organizzazione terroristica da Teheran, certamente trattasi di un inquilino estremamente scomodo per l’Albania, soprattutto in un contesto di multietnicità come quello balcanico. Come viene riportato all’interno di un articolo di Margherita Furlan sulla rivista “Antimafia Duemila”, il Mek è stato coadiuvato in maniera consistente dai servizi segreti americani: per quale obiettivo e con quali compiti? Alcune fonti politiche albanesi hanno avanzato l’ipotesi di uno scambio: dato che “gli americani ci hanno dato il Kosovo, ora dobbiamo dare loro qualcosa in cambio”.

Lo storico canadese-albanese Olsi Jazexhi ha addirittura avanzato l’ipotesi che “l’America volesse trasformare l’Albania in un rifugio sicuro per il jihadismo internazionale, un secondo Afghanistan nel cuore dell’Europa”. Si stima che siano circa 4400 i componenti del Mek in Albania, con un gruppo di militanti (secondo un documentario di Al-Jazeera) istruito alle tecniche della diversione informatico-comunicativa in funzione anti-iraniana. Si tratterebbe di una “cyber-jihad” come dice la Furlan, diretta a diffondere false notizie sia in Iran, sia in Europa al fine di screditare il regime di Teheran come possibile interlocutore.

 Secondo un articolo datato 2015, comparso sull’”Huffington Post”, l’Albania sarebbe diventata un centro di smistamento per jihadisti provenienti da paesi limitrofi, tra cui l’Italia; infatti i nuclei salafiti presenti nel distretto di Librazdhi e in quello di Elbasan da anni offrono appoggio ed ospitalità ai volontari arrivati per via aerea o via mare (al porto di Durazzo), diretti in Siria dopo un transito in Turchia.

FOREIGN FIGHTERS: Nel ramo dell’analisi delle minacce terroristiche il problema cruciale per il paese balcanico risulta essere quello dei cosiddetti “foreign fighters”. Come sappiamo lo scoppio della guerra in Siria nel 2011 ha prodotto degli effetti e delle ripercussioni non solo sui paesi arabi limitrofi ma anche sulla penisola balcanica. In un articolo del 2019 su “InsideOver”, Giovanni Giacalone spiega come una tale mobilitazione di foreign fighters balcanici per un conflitto lontano non si fosse mai vista nella storia; un segnale della capacità propagandistica del jihadismo nella penisola. Bisogna dividere il fenomeno dei combattenti all’estero fra viaggi di andata e di ritorno. Si stima infatti che l’Albania abbia mobilitato circa 180-200 foreign fighters jihadisti, la metà circa rispetto al Kosovo; considerato il dato di una popolazione di 2.873 milioni di persone si può arguire che il paese abbia ben gestito il problema dei flussi terroristici verso l’esterno. Il “Country report on terrorism”, stilato dal Dipartimento di Stato americano nel 2018, spiega come l’Albania, grazie anche ad una collaborazione ad alti livelli con le agenzie statunitensi, abbia ottenuto buoni risultati, certificati dal Personal Identification Secure Comparison and Evaluation System (Pisces) per proteggere le frontiere albanesi, oltre ai controlli nei nodi marittimi e aeroportuali.

Se guardiamo nel complesso alla regione balcanica, dallo scoppio della guerra in Siria sono partite più di mille persone delle quali il 67% uomini, il 15% donne e il 18% bambini. Di questi, 260 combattenti sono morti sui teatri di guerra, 500 si trovano ancora in Siria e in Iraq e 460 circa hanno fatto ritorno nei rispettivi paesi di origine. Quest’ultimo dato fa della regione balcanica occidentale l’area con il maggior numero di combattenti “di ritorno”. Il fenomeno è rimasto circoscritto a Kosovo, Albania, Macedonia del Nord e Bosnia, con un piccolo gruppo di militanti albanesi ancora impegnati nello scenario siriano; tuttavia non bisogna sottovalutarne l’impatto poiché, come sostiene Giacalone, gli individui di rientro da Siria ed Iraq possono essere stati coinvolti in maniera più o meno profonda da Isis ed Al-Qaeda. Per esempio la moglie di un jihadista potrebbe aver svolto un ruolo trascurabile rispetto ad un marito pienamente inserito nelle operazioni terroristiche; così come non si deve trascurare il livello di indottrinamento che potrebbero aver subito i minori, alcuni dei quali coinvolti addirittura nell’esecuzione di prigionieri.

Sebbene dunque l’Albania, più di altri compagni di viaggio balcanici, sembra aver contenuto la minaccia del terrorismo islamico (trascurando il nucleo iraniano prima citato, del quale non si ha un profilo ben delineato), anche attraverso il ricorso ai sistemi di prevenzione statunitensi, dall’altra parte bisogna tenere sotto stretta sorveglianza i luoghi di culto come possibili veicoli di messaggi politici o di radicalismo religioso intollerante ed anche il ruolo di Internet, strumento capace di rendere fluide, rapide e difficilmente tracciabili le informazioni criminali.

Η Μέρκελ επιδιώκει να ελέγξει την αλβανική πολιτική, μέσω ενός διεφθαρμένου Ευρωπαίου υπαλλήλου "Soros Foundation", για να αντιταχθεί στις αμερικανικές πολιτικές στην περιοχή.

SManalysis


 Σταύρο Μάρκο

Μετά το Κοσσυφοπέδιο, οι πολιτικές της Γερμανίας, ένας ισχυρός κυβερνήτης της ευρωπαϊκής οικονομίας, που υπαγορεύει τη γεωπολιτική του Βερολίνου στην περιοχή, επηρεάζουν επίσης την Αλβανία. Είναι ενδιαφέρον ότι η Γερμανία έχει εκφραστεί ανοιχτά εναντίον οποιουδήποτε συνοριακού κινήματος στα Βαλκάνια, αντιτάσσοντας έτσι το σχέδιο του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Αλλά ακόμη και στη Γερμανία, οι πολιτικές φαίνεται να συγκρούονται με τις περιφερειακές πολιτικές. Ο Martin Henze, ένας κριτικός πολιτικός στο γερμανικό κοινοβούλιο, ζητά εξηγήσεις γιατί αυτός ο διεφθαρμένος πολιτικός των Βρυξελλών πρέπει να βοηθήσει ένα κράτος ναρκωτικών;

Σύμβουλος Fleckenstein στο αλβανικό κοινοβούλιο;
 Τι είδους εργασία πληρώνουν οι φόροι του αλβανικού λαού, ρωτά ο Martin Henze;

Ο πρώην Ευρωπαίος εισηγητής για την Αλβανία, ο Knut Fleckenstein διορίστηκε σύμβουλος ένταξης στον Πρόεδρο του Αλβανικού Κοινοβουλίου, Gramoz Ruçi.

Όσον αφορά το διορισμό του, ο σύμβουλος του CDU Martin Henze αντέδρασε, λέγοντας ότι ο Fleckenstein πρέπει να δείξει τον μισθό του και για ποια εργασία πληρώνεται και αν του δίνεται φόρος από τον πολύ φτωχό Αλβανικό λαό, γράφει 27.al


"Ο Fleckenstein πρέπει επίσης να δείξει στο κοινό κάτι σχετικά με το ύψος του μισθού του και τι είδους εργασία αμείβεται, στο παρελθόν ή στο μέλλον;" Πάνω απ 'όλα, του δίδονται τα φορολογικά χρήματα από τον πολύ φτωχό αλβανικό λαό ή λαμβάνει αποζημίωση; Είναι σε επαφή με φίλους της βιομηχανίας ή με τις φιλικές οργανώσεις ναρκωτικών της Ράμα; Καταγγελία? Στην πραγματικότητα, οι Βρυξέλλες ασχολήθηκαν με εμπιστευτικά έγγραφα της ΕΕ, πώς διασφαλίζεται η εμπιστευτικότητα; »έγραψε ο Henez στο Twitter.