Friday, June 26, 2020

General Alkiviadis Stefanis to Turkey: We are not afraid of anything and are ready for all scenarios

SManalysis
General Alkiviadis Stefanis to Turkey: We are not afraid of anything and are ready for all scenarios 2
by PAUL ANTONOPOULOS


General Alkiviadis Stefanis to Turkey: We are not afraid of anything and are ready for all scenarios 2

Deputy Minister of Defence, General Alkiviadis Stefanis spoke on Open TV‘s main news bulletin yesterday and was asked about the statements made by the Turkish Defence Minister Hulusi Akar who simultaneously threatened Greece while also asking for dialogue.

“There are different levels and different ways of dealing with it. Mr. Akar chooses this way. On the one hand he threatens us and on the other he calls for us to talk,” Stefanis said. “We are ready to discuss. After all, we are discussing at different levels, but at the same time we are doing our job and doing it right.”

“You see exactly what is happening in the European Union, you see our interventions in NATO, you see our bilateral relations. An entire organisation, such as the government, is trying to inform about national positions at all levels and at the same time to be prepared at all levels for every eventuality,” the Deputy Defence Minister stressed.

When asked if he believes that the possibility of a hot episode could eventuate, Stefanis emphasised that “We are not afraid of anything, because we are aware of our potential, whose training we are doing and why we are examining multiple scenarios every day. You’ve seen one of these evolve over the last two days. Without any warning, the head of the Greek military was ordered to implement a plan and it was implemented in the best way,” he said, referring to the aeronautical exercise that took place for the first time in a sea ​​area of the illegal Turkish-Libyan Muslim Brotherhood memorandum.

“The preparation is different at different levels. Each power pillar in the country has a different mission. Ours has two areas: defence diplomacy, which we saw evolving when we briefed the High Representative on what is happening in Evros and the Ministry of National Defence, and that of the Armed Forces. The Armed Forces and the Ministry of National Defence have shown the potential of Greece. We presented an opportunity. Everyday the Armed Forces are trained in various scenarios and various threats are implemented. So here we have shown that this possibility also exists.”

Stefanis referred to the different levels of messages that each exercise sends, saying that one is internal and concerns self-confidence and training, and that the second message is to the Greek people that the Armed Forces are strong, while the third is to outsiders.

“We tell them, look what opportunities we have. Our potential is enormous and very strong. We know what we are doing and we are doing it well. The Armed Forces have a very big secret: passion and love for the homeland is the way they carry out their mission,” he said.

Γρηγόρης Καραμέλος, βουλευτής Κορυτσάς: Δεν θέλουμε η Αλβανία να καταντήσει προτεκτοράτο της Τουρκίας. Θέλουμε να έχει καλές σχέσεις με την Ελλάδα!

SManalysis

Pranoi mandatin e deputetit, Ligoraq Karamelo kërcënohet me jetë ...
Συνέντευξη στον Σάββα Καλεντερίδη

Ερώτηση: Κύριε Καραμέλο, κατ’ αρχάς πείτε μας την γενική σας εντύπωση από την ενασχόλησή σας επί τριάντα χρόνια με την πολιτική στην Αλβανία.

Απάντηση: Είναι μια περίοδος της ζωής μου γεμάτη εντάσεις και οδυνηρές εμπειρίες, κυρίως γιατί η περιοχή της Κορυτσάς, στην οποία εκλέγομαι, δεν αναγνωρίζεται από το αλβανικό κράτος ως μειονοτική. Γι’ αυτό όλα ήταν πολύ δύσκολα. Όπως ξέρετε, η περιοχή Κορυτσάς έχει μεγάλη παράδοση και ο Ελληνισμός έχει εκεί βαθιές ρίζες. Στην περιοχή άνθισαν μεγάλα κέντρα πολιτισμού και εμπορίου, με πρώτο την Μοσχόπολη, όπου λειτούργησε το δεύτερο τυπογραφείο στα Βαλκάνια και η φημισμένη Ακαδημία της Μοσχόπολης. Επίσης από την περιοχή κατάγονταν πολλοί ευεργέτες του Ελληνισμού, απόδειξη της βαθιάς ελληνικότητας του τόπου.


 
Ερώτηση: Ποια είναι η κατάσταση του Ελληνισμού σήμερα στην περιοχή;

Απάντηση: Η περιοχή έχει μακρά χριστιανική παράδοση, η Ορθοδοξία είναι ριζωμένη στον τόπο, με απόδειξη τους δεκάδες βυζαντινούς ναούς. Παρότι επί καθεστώτος Χότζα, η Ορθοδοξία ήταν υπό διωγμό, απόδειξη ότι γκρέμισαν τη μεγαλύτερη εκκλησία της Κορυτσάς, του Αγίου Γεωργίου, ο κόσμος δεν έχασε την πίστη του. Σήμερα δε η ορθόδοξη κοινότητα είναι πολύ καλά οργανωμένη και ο Ελληνισμός τιμά τις χριστιανικές παραδόσεις με ευλάβεια.

Ερώτηση: Με το περιουσιακό τι γίνεται;

Απάντηση: Τις εκκλησιές τις είχε κρατικοποιήσει το καθεστώς Χότζα και ορισμένες τις είχε κάνει μουσεία. Μερικές παραμένουν μέχρι σήμερα μουσεία και δεν τις αποδίδει το κράτος σ’εκείνους που τις έχτισαν. Επίσης, όλες οι περιουσίες των μοναστηριών είχαν κρατικοποιηθεί επί Χότζα και τώρα δεν αποδίδονται στα μοναστήρια και την εκκλησία. Είναι αυτό ένα σοβαρό ζήτημα που μας απασχολεί. Επίσης, οι περιουσίες των πολιτών, που είχαν κρατικοποιηθεί επί Χότζα, όταν έπεσε το καθεστώς, δεν αποδόθηκαν στους ιδιοκτήτες τους αλλά μοιράστηκαν σε άλλους. Εμείς δεν έχουμε σοβαρά προβλήματα με το ιδιοκτησιακό, γιατί η γη δεν έχει μεγάλη αξία στην περιοχή μας. Τα μεγάλα προβλήματα είναι στο θαλάσσιο μέτωπο, κυρίως στην περιοχή της Χιμάρας, που είναι μια καθαρά ελληνική περιοχή και με την απόδοση ελληνικών περιουσιών στους μεγάλους επιχειρηματίες, προσπαθούν να δημιουργήσουν ρήγμα στην αδιάσπαστη ενότητά της.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός Ράμα ετοιμάζεται να περάσει νόμο στη βουλή, για να αμνηστεύσει τους κατόχους μαύρου χρήματος. Όλο αυτό το χρήμα το ρίχνουν σε τουριστικές επενδύσεις στην περιοχή της Χιμάρας.


 
Ερώτηση: Τι προβλήματα αντιμετωπίζετε στην άσκηση των καθηκόντων σας ως βουλευτής στην εκλογική σας περιφέρεια αλλά και στην πρωτεύουσα, στα Τίρανα;


 
Απάντηση: Στην αρχή, από το 1992 μέχρι το 1996, ήταν πολύ δύσκολα. Το αλβανικό κράτος και οι αρμόδιες υπηρεσίες, θεωρούσαν μεγάλη πρόκληση να μιλά κανείς για τον Ελληνισμό στην Κορυτσά. Την θεωρούσαν αλβανική πόλη και το νομό αλβανική περιοχή. Δεχόμασταν ασφυκτικές πιέσεις από το κράτος και από τις μυστικές υπηρεσίες. Τότε ήταν που έβαλαν στη φυλακή τα πέντε στελέχη της Ομόνοιας, ενώ και οι πιέσεις σ’ εμάς τους βουλευτές ήταν αφόρητες. Είχαμε αρχίσει να λειτουργούμε κρυφά τα ελληνικά φροντιστήρια και μας κυνηγούσαν. Βλέπετε, εκτός από τα 98 αναγνωρισμένα μειονοτικά χωριά, στις περιοχές Κορυτσάς, Πρεμετής, Χειμάρας και Λεσκοβικίου, είχε απαγορευθεί η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας. Και διψούσαμε να τη μάθουμε και να τη διδάξουμε στα παιδιά μας.


 
Ερώτηση: Ποια ήταν η αντίδραση του κόσμου στις προσπάθειές σας;

Απάντηση: Ο κόσμος στήριξε τον αγώνα μας. Ήθελε να ξαναβρεί τις ρίζες του, γι’ αυτό στήριξε τις προσπάθειες που κάναμε για την ελληνική εκπαίδευση. Μετά από αγώνες, λειτούργησε ξανά το Ελληνικό Προξενείο στην Κορυτσά, το 1998, ιδρύθηκαν και λειτούργησαν τα Εκπαιδευτήρια «Όμηρος», το 2002 και λειτουργούν ακόμα. Πριν λίγα χρόνια άνοιξε και λειτουργεί και το Λύκειο «Πλάτων». Και στα δύο εκπαιδευτήρια φοιτούν περίπου 650 μαθητές. Απόδειξη της στήριξης του κόσμου, είναι η εκλογή μου στην περιφέρεια Κορυτσάς από το 1994 μέχρι και σήμερα.


 
Ερώτηση: Σήμερα αντιμετωπίζετε προβλήματα στην άσκηση των καθηκόντων σας ως βουλευτής;

Απάντηση: Το όποια προβλήματα προέρχονται από τους εθνικιστικούς κύκλους. Δεν υπάρχουν πιέσεις από τις υπηρεσίες του κράτους, όπως γινόταν παλιά.

Ερώτηση: Ποιο είναι κατά την άποψή σας το πιο σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Ελληνισμός της Αλβανίας σήμερα;

Απάντηση: Τα προβλήματα είναι τα εξής: Πρώτο, το περιουσιακό, γιατί αν σου αφαιρέσουν τη γη, σε κόβουν από τον τόπο σου. Δεύτερο, η αναγνώριση των Ελλήνων που κατοικούν εκτός των 98 αναγνωρισμένων μειονοτικών χωριών. Το αλβανικό κράτος θα πρέπει να επιτρέψει σε όλους τους πολίτες κατά την απογραφή, να δηλώσουν ελεύθερα την εθνική του ταυτότητα. Αυτό επιβάλλει το διεθνές δίκαιο αλλά και το ισχύον Σύνταγμα της Αλβανίας. Ευτυχώς, αυτό είναι από τους όρους που έχει θέσει η Ε.Ε., για να προχωρήσουν οι ενταξιακές διαδικασίες.


 
Ερώτηση: Τι σας ανησυχεί περισσότερο σήμερα στην Αλβανία;

Απάντηση: Η Αλβανία είναι μια χώρα που γεωγραφικά ανήκει στην Ευρώπη και πιστεύω ότι πρέπει να προσαρμόσει τις πολιτικές της, για να ενταχθεί στην Ε.Ε. Δεν ταιριάζουν στην ιστορία της Αλβανίας οι ισλαμιστικές οργανώσεις που δρουν ανεξέλεγκτα τα τελευταία χρόνια και τείνουν να αλλάξουν την πολιτισμική της φυσιογνωμία. Επίσης, μας ανησυχεί η έντονη παρουσία της Τουρκίας. Δεν θέλουμε να μετατραπεί η Αλβανία σε προτεκτοράτο της Τουρκίας. Θέλουμε να έχει άριστες σχέσεις με την Ελλάδα, για το συμφέρον της ελληνικής μειονότητας, των Αλβανών που ζουν στην Ελλάδα, αλλά και των δύο λαών γενικότερα. Κλείνοντας, θέλω να εκφράσω τις ανησυχίες μου για τις ανθελληνικές εκπομπές των δύο μεγαλύτερων τηλεοπτικών σταθμών της Αλβανίας τον τελευταίο καιρό. Θέλουν να αλλάξουν την Ιστορία. Για παράδειγμα, θέλουν να παρουσιάσουν τη Μοσχόπολη. Προσπαθούν να παρουσιάσουν τα ελληνικά χωριά ως αλβανικά. Πιστεύω ότι όλα αυτά είναι υποκινούμενα από την κυβέρνηση Ράμα, που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα και θέλει να αποπροσανατολίσει τον κόσμο, με εθνικιστικές εκπομπές κυρίως εναντίον των Ελλήνων.

Γρηγόρης Καραμέλος

Γεννήθηκε το 1953 στο χωριό Σινίτσα Κορυτσάς.

Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο των Τιράνων, στη Σχολή Φυσικών Επιστημών. Έλαβε το πτυχίο της Φυσικής και κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο και πάλι από το Πανεπιστήμιο των Τιράνων.

Υπηρέτησε ως καθηγητής μέσης εκπαίδευσης σε λύκεια της περιοχής Κορυτσάς, ενώ δίδαξε επίσης και στο Πανεπιστήμιο Κορυτσάς.


 
Ασχολήθηκε με την πολιτική με την πτώση του καθεστώτος, το 1991, και εκλέχτηκε Αντιδήμαρχος Κορυτσάς από το 1994 μέχρι το 1996.

Στη συνέχεια πολιτεύθηκε με το κόμμα Ομόνοια και εκλέχτηκε βουλευτής Κορυτσάς από το 1997 μέχρι το 2005.

Το 2018 εκλέχτηκε και πάλι βουλευτής Κορυτσάς με το Κόμμα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Διετέλεσε Γενικός Γραμματέας στο Υπουργείο Εργασίας από το 2009 μέχρι το 2010.

Από το 2010 μέχρι το 2011, διετέλεσε Διευθυντής στην Επιτροπή Πυρηνικής Ενέργειας του Υπουργείου Ενέργειας της Αλβανίας.

Europol says all terrorist attacks in Greece last year were by anarchists

SManalysis
Europol says all terrorist attacks in Greece last year were by anarchists 3
by PAUL ANTONOPOULOS

Europol says all terrorist attacks in Greece last year were by anarchists 3

The European Union Agency for Law Enforcement Cooperation, better known under the name Europol, released its European Union Terrorism Situation and Trend Report for 2020.

The report explains that the terrorists’ ultimate goal is to undermine societies and democratic political systems, and that it generates fear, empowers political extremes and polarises societies.

Europol’s report pulls together facts and figures on terrorist attacks and arrests in the EU in 2019, and found that:

A total of 119 foiled, failed and completed terrorist attacks were reported by a total of 13 EU Member States
1,004 individuals were arrested on suspicion of terrorism-related offences in 19 EU Member States, with Belgium, France, Italy, Spain and the UK reporting the highest numbers
Ten people died because of terrorist attacks in the EU and 27 people were injured
In Greece, there were only three jihadists arrested, an extremely low number considering 202 were arrested in France, 56 in Spain, 43 in Austria, 32 in Germany and 27 in the Netherlands.

Europol says all terrorist attacks in Greece last year were by anarchists 4
Europol says all terrorist attacks in Greece last year were by anarchists 4
The Europol report recounted one incident last October, when a Syrian was identified as appearing in an ISIS propaganda video showing an execution. He admitted to being an ISIS member and appearing in the video.

Although the number of Islamic-inspired terrorist attacks in Greece was non-existent, the report said that “the number of left-wing and anarchist terrorist attacks in 2019 (26) reached the level of 2016 and 2017 after a decrease in 2018. All attacks took place in Greece, Italy or Spain,” adding that these three countries continue to “be the epicentre for attacks carried out by left-wing and anarchist terrorists.”

Four left-wingers and anarchists were arrested last year in Greece relating to two terrorist attacks.

The report listed the Greek Revolutionary Organisation 17 November as an example of a left-wing terrorist group and Synomosia Pyrinon tis Fotias (‘Conspiracy of Cells of Fire’) as an anarchist one.

Europol explains that “in 2019 Articles 187A, 187B and 187Γ of the Greek Penal Code, covering terrorism offences, were amended by virtue of Article 1 of the Greek Law 4619/2019 and Article 3 of the Greek Law 4637/2019, in accordance with the Directive (EU) 2017/541 of the European Parliament and of the Council of the EU.”

Κεφαλογιάννης: Η ΕΕ να διασφαλίσει τις περιουσίες των Ελλήνων της Αλβανίας

SManalysis

 ΠΟΛΙΤΙΚΗ by Θοδωρής Ασβεστόπουλος
Ετικέτες:Βόρειος Ήπειρος, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Μανώλης Κεφαλογιάννης

Διασφάλιση των περιουσιών της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία ζητά με ερώτηση του στην Κομισιόν ο Μανώλης Κεφαλογιάννης.

Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ και πρόεδρος της Επιτροπής Σύνδεσης και Σταθερότητας Ευρωπαϊκής Ένωσης – Αλβανίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην ερώτηση αναφέρεται στις αρνητικές πρακτικές της αλβανικής κυβέρνησης στο περιουσιακό που οδηγούν στον κίνδυνο να απομακρυνθεί οριστικά η Ελληνική Εθνική Μειονότητα από τις πατρογονικές της εστίες και ζητά από την Επιτροπή να διασφαλίσει την εκπλήρωση εκ μέρους της Αλβανίας των υποχρεώσεών της σε ό,τι αφορά το περιουσιακό που άλλωστε αποτελεί και βασική προϋπόθεση για την ενταξιακή της πορεία.

«Στις 25 Μαρτίου 2020 το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε την έναρξη διαπραγματεύσεων προσχώρησης με τη Δημοκρατία της Αλβανίας υπό την αίρεση της εκπλήρωσης εκ μέρους της υπό ένταξη χώρας κάποιων σημαντικών προϋποθέσεων. Μεταξύ των συγκεκριμένων προϋποθέσεων συμπεριλαμβάνεται και η επίτευξη προόδου στη διαδικασία καταγραφής των περιουσιακών στοιχείων», αναφέρει συγκεκριμένα στο κείμενο της ερώτησης.

Και σημειώνει: «Οι νόμοι, όμως, που έχει ψηφίσει η αλβανική κυβέρνηση ήδη από το 2015 (π.χ. Ν.55/15, Ν.133/15, Ν.111/18 και Ν.20/20) και το αλβανικό σχέδιο δράσης για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση που παρουσιάστηκε πρόσφατα δημιουργούν ερωτηματικά για την πρόθεσή της να επιτευχθεί πρόοδος στη διαδικασία καταγραφής των περιουσιακών στοιχείων.

Με πρόσχημα το δημόσιο συμφέρον και την προσέλκυση επενδυτών δεν θίγεται απλά το θεμελιώδες δικαίωμα στην ιδιοκτησία αλλά προκαλούνται σοβαρές νομικές ανασφάλειες στους πολίτες της Αλβανίας καθώς παρέχουν υπερεξουσίες σε υπηρεσίες του αλβανικού δημοσίου οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις υποκαθιστούν ακόμη και τη Δικαιοσύνη με κίνδυνο να χαθούν πολλές ιδιωτικές περιουσίες.

Μεταξύ των περιουσιών αυτών βρίσκονται και αρκετές των μελών της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας που με τις συγκεκριμένες ενέργειες οδηγούνται στην οριστική απομάκρυνση από τις πατρογονικές τους εστίες».

Τέλος, ρωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

– Πως προτίθεται να διασφαλίσει την εκπλήρωση εκ μέρους της Αλβανίας των υποχρεώσεών της όσον αφορά το περιουσιακό;

– Τι μέτρα σκοπεύει να λάβει ώστε να προστατεύσει το θεμελιώδες δικαίωμα στην ιδιοκτησία των Αλβανών πολιτών και να διασφαλίσει την παραμονή της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στις πατρογονικές της εστίες;

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Vucic met with Ursula von der Leyen, Olivér Várhelyi, Miroslav Lajčák

SManalysis

buducnostsrbijeav

President of Serbia, Aleksandar Vucic, began his official visit to Brussels with a meeting with the President of the European Commission, Ursula von der Leyen.

SOURCE: TANJUG FRIDAY, JUNE 26, 2020

Before the meeting with the Serbian President, which started at around 9 am at the headquarters of the European Commission in Brussels, von der Leyen assessed that this would be an important opportunity to discuss reforms on the EU path and the long-term recovery of the region.

The talks between President Vucic and EC President von der Leyen are expected to include European Commission support for Serbia on the path to European integration and the fight against the consequences of COVID-19, a progress report the Commission is preparing for autumn for Serbia and all accession countries, and a European economic investment package for the region. 


After the meeting with the President of the European Commission, the President of Serbia met with the Commissioner for Enlargement, Olivér Várhelyi, at the same premises.

Breaking News: τηλεφωνικά Ερντογάν & Μητσοτάκης

SManalysis
 26 Ιουνίου 2020  
Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε σήμερα ο πρωθυπουργός  Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού και τις προσπάθειες αντιμετώπισής τους, καθώς και για ζητήματα που συνδέονται με το άνοιγμα των συνόρων και την αποκατάσταση των τουριστικών ροών.

Ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Ερντογάν συμφώνησαν να διατηρήσουν ανοικτούς τους διμερείς διαύλους επικοινωνίας.

Vucic: I expect that Serbia will become a member of the European Union by 2026

SManalysis
Today, the President of Serbia, Aleksandar Vucic, is visiting Brussels, where he is meeting with high representatives of the European Union.

SOURCE: B92, TANJUG FRIDAY, JUNE 26, 2020

He addressed public in front of the Serbian Embassy in Brussels.

Vucic said that talks were held about important things that he talked about directly.

"It seemed to me that we had a very important conversation. One of the essential things in our policy must be about accelerating European integration, which I discussed today with the EU High Representatives", he said.

He announced the continuation of the dialogue and the acceleration of Serbia's European integration.

"We expect the continuation of the dialogue soon, and prior to that, the Summit will be attended by representatives of the two countries important for the continuation of the dialogue between Belgrade and Pristina, but also our integration. I think the essence of Serbia and the EU is how to speed up Serbia's European path guarantees from the EU, that if it meets the conditions, it will get the green light to join EU", he said.

He stated that he was in communication with Lajcak on a daily basis and that he had talked with him about relations with Pristina.

"The most important thing for us is to be restrained. We know that terrible crimes have taken place. It is good that there is justice for them, but with restraining from other comment, we are protecting our people in Kosovo. It is easy for us in Belgrade and difficult for people in Strpce and other places", Vucic stated.

Vucic expects that by 2026, Serbia will become a member of the European Union.

"I am convinced that we are entering the new phase of relations with the EU with optimism. I believe that we will complete negotiations with the EU by the end of the new government's mandate, which means that it would be realistic to become an EU member state by 2026. That is my opinion, my hope", he said.

He conveyed that there were talks on infrastructural connections within the region, as well as on the financial means that would belong to Serbia in the coming period from the so-called two "pockets" of the EU.

"IPA funds are one thing, and not a small amount of money. The second is guarantee schemes, that is, guarantees, which is also a lot of money, "he explained, adding that the third thing is projects for the entire region, since the EU's idea is to connect all the capitals of the Balkans by highway.

According to him, it is a combination of what the Berlin Process represented from the beginning.

"These are things that are of essential importance to us, but talks with Pristina are of key importance so that we can expect that financial aid", Vucic said.

He indicated that he expects talks with Pristina to continue in two to three weeks.

He conveyed that he talked with EU officials about the situation in Pristina, what we can expect and what their conditions might look like.

He pointed out that he also talked with the EU Special Envoy for dialogue Miroslav Lajčák about all important topics and that now, after the visit to Belgrade, they established communication on a daily basis.

He said that the President of the European Commission, Ursula von der Leyen, was very prepared for the meeting and that he was grateful to her for the attention she paid to Serbia.

He said that he invited her to visit Serbia and expressed his belief that she would do it before the end of the year, when the coronavirus crisis passes.

Αναλυτής Φάτος Λουμπόνια: Η θέση του Έντι Ράμα βλάπτει την Αλβανία

SManalysis

Ιούνιος 26, 2020. Echedoros

Ο πολιτικός αναλυτής Φάτος Λουμπόνια, προσκεκλημένος στην εκπομπή «Real Story» στο τηλεοπτικό κανάλι “News 24”, μιλώντας για την ομιλία του πρωθυπουργού Έντι Ράμα στο αλβανικό κοινοβούλιο σχετικά με τις κατηγορίες εναντίον του Χασίμ Θάτσι και του Βεσέλι από την Ειδική Εισαγγελία του Κοσσυφοπεδίου, είπε ότι ο πρωθυπουργός χρησιμοποίησε εθνικιστική γλώσσα.



Ο Λουμπόνια τόνισε ότι δεν καταλαβαίνει γιατί ανησυχεί ο Έντι Ράμα, αφού ο ίδιος παλαιότερα εξέφρασε διαφορετική άποψη,  όταν ο τότε πρωθυπουργός του Κοσόβου, Ραμούς Χαραντινάι κατηγορήθηκε για εγκλήματα και πόλεμο και τώρα μιλά διαφορετικά. 

Ο πολιτικός αναλυτής τόνισε ότι η ομιλία του Ράμα στο κοινοβούλιο, μεταξύ άλλων, βλάπτει την Αλβανία.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι τα Βαλκάνια σήμερα ξεπερνούν τα εθνικά μίση και ο πολιτισμός μεταξύ των λαών είναι προτιμητέος «για αυτό γίνονται διαπραγματεύσεις», είπε χαρακτηριστικά.

«Η σημερινή ομιλία του Ράμα ήταν επιθετική απέναντι στο διεθνές δικαστήριο. Η δήλωση του Ράμα ήταν αντιφατική, και έρχεται σε αντίθεση με την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και με το όραμα που έχουμε με τη δικαιοσύνη. Φαίνεται ότι υπάρχει ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα, το οποίο κατά κάποιο τρόπο καταλαβαίνω. Όταν κλήθηκε από το Δικαστήριο ο Χαραντινάι είπε ότι η κλήση ήταν προσωπική, τώρα που ήρθε η σειρά των άλλων κατηγόρησε το δικαστήριο πολύ άγρια», είπε ο Λουμπόνια.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι πιστεύει ότι η στάση αυτή του Δικαστηρίου πόνεσε την Αλβανία. Αλλά, πως μπορείτε να κατηγορήσετε ένα δικαστήριο που διαλεύκανε τόσο βίαια εγκλήματα πολέμου για εθνικισμό;

«Ανεξάρτητα από το εάν ο Θάτσι και ο Βεσέλι είναι ένοχοι ή όχι, υπάρχουν 1000 αγνοούμενοι, και ο Ράμα πρέπει αυτό να το σκεφθεί. Η στάση του Ράμα είναι επιβλαβής για την Αλβανία», δήλωσε ο Λουμπόνια.

"No doubt, he will be arrested if..."

SManalysis
Foto: EPA-EFE Petrit Prenaj
Former Swedish Prime Minister Carl Bildt said that Kosovo President Hashim Thaci will be arrested if the indictment against him is confirmed

SOURCE: TANJUG FRIDAY, JUNE 26, 2020 | 09:52

In a statement for GZERO Media, he estimated that, if there is a trial, witness protection will be "quite a problem", Kosovo online reported last night.

1"If the indictment, which is published, is confirmed, then he will face arrest. And he will have to go to The Hague and face a long and complicated trial where witness protection will be quite a problem. It will take several years. And without a doubt, this will upset Kosovo's policy", Bildt said.

A spokesman for the Special Prosecutor's Office in The Hague, Christopher Bennett, said that the Prosecutor's Office had filed a ten-count indictment with the Kosovo Specialist Chambers (KSC) accusing Hashim Thaci and President of the Democratic Party of Kosovo Kadri Veseli and others of crimes against humanity and war crimes, including murder, forced disappearance of persons, persecution and torture. 

Thursday, June 25, 2020

USS Bataan ARG in the Mediterranean Sea

SManalysis


June 25, 2020. Echedoros

The Bataan Amphibious Ready Group (ARG) and embarked 26th Marine Expeditionary Unit (MEU) are operating in the U.S. 6th Fleet area of responsibility, underway in the Mediterranean Sea.


The ARG is commanded by Amphibious Squadron (PHIBRON) 8 and includes amphibious assault ship USS Bataan (LHD-5), now sailing in the central Mediterranean Sea, amphibious transport dock USS New York (LPD-21) and dock landing ship USS Oak Hill (LSD-51), transited today Bosphorus towards Mediterranean.

"Presently, Pristina is a big factor of insecurity, and as for Vucic..."

SManalysis
Foto: EPA-EFE / KOCA SULEJMANOVIC
Pristina is a big factor of insecurity at the moment, said former EU Special Envoy for Kosovo Wolfgang Petritsch

SOURCE: TANJUG THURSDAY, JUNE 25, 2020 | 11:20

At the same time, Petrisch believes that it would be good for President Aleksandar Vucic to go to Washington and previously to Brussels, as a prudent politician who confirms that there is no solution without the EU.

"Kosovo currently has a very weak government and that is a big problem. In Belgrade, after the elections, the government has been significantly strengthened and has a stronger position in the assembly, and it would have in the case of a referendum. That is not the case in Pristina," Petritsch told Tanjug.

The former High Representative of the international community in Bosnia-Herzegovina believes that the announcement of the indictment against Thaci weakened the government even more, reminding that the new government was formed with the support of Thaci's party.

It also points to the growing popularity of Albin Kurti. Because of all that, Petritsch is convinced that sooner or later there will be elections in Kosovo.

The former ambassador of Austria to Serbia says that the indictment against Thaci has been looming since Dick Marty's report to the Council of Europe. "It took too long, but international justice is slow," said Petritsch, who said that he personally advocated the establishment of a special court for crimes committed from 1998 to 2000.

Now, as he points out, everyone must take note of the decision of the Prosecutor's Office, and it starts from the fact that Thaci, following the previous example of Ramush Haradinaj, will resign.

As for Serbia, he says that it should continue to work on finding a solution and that it should decide for itself who will be its representative in the dialogue, since the Constitutional Court in Pristina opted for the prime minister.

"I think it would be efficient for the whole process that this role is assumed by Serbian President Aleksandra Vucic, while technical issues can be transferred to the expert level," he explained.

When it comes to the announced plan of the US President Donald Trump's Special Envoy for Kosovo, Richard Grenell, which was supposed to be discussed in Washington on Saturday, Petritsch says that he is skeptical and thinks that it is impossible to start with economic issues without seeking a political solution.

"Who will invest in a region that has such a difficult unresolved problem? None or few of them," he stated.

"The economy is important, but how can you imagine any progress, foreign investments and jobs if there is no political compromise?", Petritsch wondered.

"A clear framework is necessary to solve this conflict, and only then, the two sides could build confidence. Only after that can we start a new future between Belgrade and Pristina," Petritsch said, adding he didn't believe that Grenell's formula – first economy, and then dealing with political issues, "can work".

He says that it is necessary to deal with economic issues, but also that the area must have a clear "European seal". Petritsch thinks that it is good that President Vucic is going to Washington and previously to Brussels, thus proving that he is a prudent politician who confirms that there is no solution without the EU.

He emphasizes that the EU must be absolutely more active and must take the lead in the region. "The EU must not leave the leadership in the region to others, including the United States, but also to the Russians and Chinese who have their own political and economic interests. The EU must have a clear leading role there," Petritsch underlined, adding that he supports EU Special Envoy Miroslav Lajcak and his intention to find a solution to the Kosovo issue in the foreseeable future.

Αρχηγός ΓΕΕΘΑ: Βυθίσατε τον “Έβρο” - Εντυπωσιακές εικόνες από άσκηση νότια της Καρπάθου -

SManalysis



Με μία άσκηση που σχεδιάστηκε κι εκτελέστηκε την τελευταία στιγμή, η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων αφήνει τα λόγια και δίνει μια μικρή ιδέα από τις πράξεις που μπορεί να κάνει εάν η Ελλάδα προκληθεί ή αμφισβητηθούν τα κυριαρχικά της δικαιώματα.


Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, πάνω από την Φρεγάτα ΑΙΓΑΙΟΝ
συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΑ, Αντιπτέραρχο Γεώργιο Μπλιούμη, τον Αρχηγό ΓΕΝ, Αντιναύαρχο Στυλιανό Πετράκη και τον Αρχηγό Στόλου, Αντιναύαρχο Παναγιώτη Λυμπέρη, έδωσε την εντολή βύθισης του ΕΒΡΟΣ. Πρόκειται για παροπλισμένο πλοίο μεταφορά πυρομαχικών του Πολεμικού Ναυτικού (Α415), το οποίο χρησιμοποιήθηκε ως στόχος από τους «εφιάλτες» της Τουρκίας.

Το ένα από τα υποβρύχια ΤΥΡΕ 214 - κλάσης «Παπανικολής» ΠΙΠΙΝΟΣ S121, έστειλε τορπίλη, τη στιγμή που η φρεγάτα Λήμνος εκτόξευε πύραυλο Sea Sparrow, το Hellfire έσταζε φωτιά από ελικόπτερο Aegan Hawk και ένα F-16 Block 52+ έριχνε 2 AGM 65 Maverick.

Συνέβη χθες, αργά το μεσημέρι 60 μίλια νότια της Καρπάθου, εκεί όπου οι Τούρκοι αμφισβητούν την ελληνική υφαλοκρηπίδα κι ονειρεύονται να φτιάξουν ΑΟΖ με το έκπτωτο καθεστώς της Λιβύης.

Το πλοίο ΕΒΡΟΣ βυθίστηκε μέσα σε λίγη ώρα, με τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις να στέλνουν πολλαπλά μηνύματα ετοιμότητας και ισχύος.

'Kosovo's war was just and liberating', Avdullah Hoti boycotts meeting with Vucic in US



Just a few minutes ago, the Prime Minister of Koso'Lufta e Kosovës ishte e drejtë dhe çlirimtare', Avdullah Hoti bojkoton takimin me Vuçiç në SHBAvo, Avdullah Hoti, stated that he would not attend the June 27 meeting in Washington.

The decision follows accusations by The Hague Special Court against President Hashim Thaci and Kadri Veseli, who are accused of war crimes.

Hoti says that he will return to Kosovo to deal with the situation, while he says that he has also informed Ambassador Grenell.

Earlier, Hoti came out in support of Thaçi and Veseli, saying that the war in Kosovo was just and liberating.

"Due to the new developments in Pristina as a result of the accusations submitted by the Office of the Specialized Prosecutor, I have to return to Pristina to deal with the situation.

I have informed Ambassador Grenell that he cannot attend the June 27 meeting at the White House, "Hoti said.

Kosovo president Hashim Thaçi indicted on war crimes charges

SManalysis
Kosovo’s president, Hashim Thaçi
Court examining crimes during 1998-99 war also charges nine other former separatist fighters

Shaun Walker and Julian Borger

Wed 24 Jun 2020 The Guardian


A prosecutor investigating crimes committed during Kosovo‘s 1998-99 independence war with Serbia has indicted Kosovo’s president, Hashim Thaçi, for crimes against humanity and war crimes.

The indictment was announced as Thaçi was on his way to Washington for a White House meeting with Serbia’s president organised by Richard Grenell, Donald Trump’s controversial ambassador to Germany who was also appointed as the administration’s Balkan peace envoy.

The meeting had been scheduled for Saturday, but Grenell announced on Twitter on Wednesday evening that Thaçi had cancelled his visit following the announcement. “I respect his decision not to attend the discussions until the legal issues of those allegations are settled,” Grenell wrote. Kosovo’s new prime minister, Avdullah Hoti, will represent the country at the White House meeting.

Trump is hoping to gain a diplomatic victory by brokering a deal between the two countries, which have not normalised relations since Kosovo broke away from Serbia following a Nato bombing campaign in 1999. Kosovo declared independence in 2008 but this is not recognised by Serbia. Nor is Kosovo a member of the UN or other major international bodies.

The surprise announcement on Wednesday by the prosecutor’s office at the Kosovo specialist chambers in the Hague appeared designed to scupper chances for a White House deal that could make Thaçi politically untouchable.

The prosecutor’s statement said Thaçi and nine other former commanders in the Kosovo Liberation Army, which fought a guerrilla campaign against Serb forces before the Nato intervention, had been indicted in April.

The indictment is for a range of crimes against humanity and war crimes, including murder, enforced disappearance, persecution and torture. It says the group is criminally responsible for nearly 100 murders, and notes that the victims were Serbs, Kosovo Albanians and other ethnicities, and included political opponents.

Wednesday’s statement makes it clear that the pre-trial judge had not yet confirmed the charges, but the prosecutor’s office said it was taking the unusual step of making the charges public before that point because of Thaçi’s repeated efforts to “obstruct and undermine” the court’s work.

“I assume the prosecutor got permission from the court to do this,” said Clint Williamson, a former US special envoy on war crimes who led the Kosovo investigation which formed the basis for the charges.

“When I released the preliminary investigative findings back in 2014, I cited concerns about witness intimidation and other efforts to obstruct the investigation, and there is every indication that this has continued,” he said. “The release of the public announcement of the indictment seems to reflect the ongoing concerns about that.”

The Kosovo specialist chambers were established in 2015 through an amendment to the Kosovo constitution and the passing of a special law to establish its jurisdiction. It came after the EU special investigation that Williamson led found “compelling” evidence of systemic war crimes carried out by the KLA leadership.

Thaçi did not immediately comment on the indictment, but a spokesman confirmed that he had been on his way to Washington at the time it was made public. In an interview with the Guardian in 2018, Thaçi said: “We believe the special court was unnecessary and unfair, but because of our relationship with the EU and the US we decided to support it.”

The prosecutor’s statement accuses Thaçi and Kadri Veseli, the former speaker of Kosovo’s parliament, of carrying out a secret campaign to overturn the law setting up the court in an attempt to obstruct its work and evade trial. “By taking these actions, Mr Thaçi and Mr Veseli have put their personal interests ahead of the victims of their crimes, the rule of law, and all people of Kosovo,” it said.

There has been uneasiness in the international community at the length of time the specialist chambers has taken to produce indictments, and concern that Thaçi could be more amenable to signing a deal with Serbia brokered by Trump in order to lessen the chance of being summoned by the court.

“I think Thaçi is hoping he can deliver something to the administration so they will give him some kind of pass on the prosecution,” a former US diplomat who was based in the region said before the news that the talks had been cancelled. “But I just don’t know how that would work.”

The US secretary of state, Mike Pompeo, wrote a formal letter to Thaçi in March supporting the work of the Kosovo court and telling him not to try to obstruct its work.

“The abolishment or undermining the work, structure or locations of Kosovo specialist chambers and specialist prosecutor’s office in any way would seriously infringe Kosovo’s credibility in the world,” Pompeo said, according to a leaked copy of the letter. “Any such claim would leave a permanent spot on Kosovo, its commitment to the rule of law would be under question, justice for victims would be denied and Kosovo’s future would be blurred.”

The former diplomat said that even if the Trump administration were to give Thaçi license to ignore the indictment, that stance would be likely to be reversed if Joe Biden were to win the US presidential election in November. When Biden was vice-president he wrote a letter to Thaçi telling him the US required him to cooperate with the Kosovo chambers.

Both Grenell and the EU had been pushing talks between Thaçi and the Serbian president, Aleksandar Vučić, but they are now likely to be stalled indefinitely.

Αλβανία: ‘Κολλητοί’ του Ράμα γίνονται ιδιοκτήτες παραθαλάσσιων οικοπέδων

SManalysis

Οι Ελληνικές Υπηρεσίες, έχουν φάκελο για τον Γάζ Δεμυ , μαζί με τον Γραμόζ Ρουτσι, για Αγία Σαράντα, ενώ ο "τσάμης επικεφαλής"  οργανώζετε μαζί με του κόσοβο μαφία,  τώρα στην Χειμάρρα.


Από αριστερά: Μπλούσι, Καραπούλι, Ντέμι και το έγγραφο της ιδιοκτησίας (φωτό από το δημοσίευμα)


Ιούνιος 25, 2020. Echedoros


Στα αλβανικά μέσα ενημέρωσης (αυτά που δεν ελέγχει η κυβέρνηση του Έντι Ράμα) αναφέρουν παράνομες ιδιοκτησίες ακινήτων στην παραθαλάσσια ζώνη των Δρυμάδων.



Συγκεκριμένα, η αλβανική ιστοσελίδα «Newsbomb» δημοσιεύει έγγραφο με το οποίο αποδεικνύεται, όπως αναφέρει, ότι ο διευθυντής του τηλεοπτικού καναλιού Top Channel - προσκείμενου της κυβέρνησης Ράμα- και ο πρόεδρος της «Partizan», Γκάζμεντ Ντέμι, είναι ήδη ιδιοκτήτες ενός ‘φιλέτου’ στους Δρυμάδες της Χιμάρας.


Το έγγραφο που είναι του υποθηκοφυλακείου αποδεικνύει ότι ο ιδιοκτήτης του Top Channel,   Μπεν Μπλούσι  και  Γκαζ Ντέμι μοιράστηκαν τη γη μεταξύ τους μπροστά από το θέρετρο του επιχειρηματία ‘Pandi Carapuli’ κοντά στο ‘Folie Marine’, στους Δρυμάδες.


Το έγγραφο δημοσιεύθηκε από τον πρώην πρωθυπουργό Σαλί Μπερίσα και προφανώς, για να καταστήσει τον Μπλούσι ιδιοκτήτη γης δίπλα στη θάλασσα 6000 τ.μ., υπεγράφη από τον διευθυντή του υποθηκοφυλακείου, Μπιλάλ Αλιάι, ο οποίος μετά από αυτό, παραιτήθηκε «πλένοντας τα χέρια του».


Μάλιστα ο πρώην πρωθυπουργός της Αλβανίας, Μπερίσα,  στη σχετική αναφορά του σημειώνει χαρακτηριστικά: «Ο νόμος της Μαφίας υπερισχύει από το δίκαιο της χώρας», υποστηρίζοντας ότι το ακίνητο – φιλέτο των έξι στρεμμάτων δόθηκε με πλαστά στοιχεία στους φίλους του νυν πρωθυπουργού.

Wednesday, June 24, 2020

Thaci canceled a visit to Washington

SManalysis
Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI
Kosovo President Hashim Thaci informed the US Special Envoy for Belgrade-Pristina dialogue, Richard Grenell, that he would not come to the meeting in Washington

SOURCE: TANJUG WEDNESDAY, JUNE 24, 2020 | 19:49

Thaci was supposed to meet with Grenell and the President of Serbia, Aleksandar Vucic, on Saturday, June 27, in Washington.

"The President of Kosovo has just informed us that he has canceled his trip to Washington, D.C. following the announcement made by the Special Prosecutors Office.

I respect his decision not to attend the discussions until the legal issues of those allegations are settled", Grenell wrote on Twitter.

He also said that he was looking forward to the conversation that will be led by the President of Serbia, Aleksandar Vucic, and the Prime Minister of Kosovo, Avdullah Hoti, on Saturday.

Σπάει η σιωπή για το Κόσοβο

SManalysis
in yonkers at the parking lot of the regal hotel hundreds of albanian KLA volunteers prepared to go to albania as family members cried

Drita Hasangjerat,wipes away a tear, holding her son ben, at left if Tair Bajramaj and far left is Pasko Gjokaj wipes away tear 

 2 brothers(names coming)   in military uniforms  younger one crying as their father prepares to go to war

Drita Hasangjerat,wipes away a tear, holding her son ben, at left if Tair Bajramaj and far left is Pasko Gjokaj wipes away tear 

 2 brothers(names coming)   in military uniforms  younger one crying as their father prepares to go to war 

in yonkers at the parking lot of the regal hotel hundreds of albanian KLA volunteers prepared to go to albania as family members cried Drita Hasangjerat,wipes away a tear, holding her son ben, at left if Tair Bajramaj and far left is Pasko Gjokaj wipes away tear 2 brothers(names coming) in military uniforms younger one crying as their father prepares to go to war  THE NEW YORK TIMES
facebookSharetwittertwitter
Σε μία θεαματική στροφή η Κάρλα Ντελ Πόντε πρώην διώκτης των Σέρβων του Κοσόβου, αποκαλύπτει τώρα σε βιβλίο της ότι ο νυν ηγέτης των παραστρατιωτικών αυτονομιστών της περιοχής Χακίμ Θάτσι έχει εμπλακεί σε μαζικό εμπόριο οργάνων αιχμαλώτων κατά τη διάρκεια του πολέμου
Μίκα Κοντορούση
06 Ιανουαρίου 2011 10:10
Η πρώην κατήγορος του Δικαστηρίου της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία Κάρλα ντελ Πόντε, στις δηλώσεις της οποίας για πολλά χρόνια στηριζόταν η αρνητική εντύπωση της Δύσης για τους Σέρβους, προέβη σε εκπληκτικές ομολογίες.

Στο νέο βιβλίο της «Κυνήγι: εγώ και οι εγκληματίες πολέμου» αφηγείται πως η τωρινή ηγεσία του Κοσόβου έκανε περιουσία με το εμπόριο εσωτερικών οργάνων, που είχαν αφαιρεθεί από Σέρβους.

ADVERTISING

Μιλώντας για εγκλήματα πολέμου που δεν ερευνήθηκαν ποτέ, η ίδια υπογραμμίζει μέσα από τις γλαφυρές αναφορές της, τη συγκάλυψη που ακολούθησε και τις ευθύνες ανθρώπων που εξακολουθούν να κατέχουν ιδιαίτερα σημαντικές θέσεις σήμερα.

powered by Rubicon Project
Η ίδια υπήρξε γενική εισαγγελέας της Ελβετίας για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και επί σειρά ετών υπηρέτησε ως εισαγγελέας του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για τα εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

Όπως σημειώνει σε ρεπορτάζ της η εβδομαδιαία εφημερίδα «Παρασκήνιο», η Κάρλα Ντελ Πόντε οδήγησε ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου δεκάδες υπόπτους και ενόχους για διάπραξη εγκλημάτων με κορυφαίο τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ενώ προσπάθησε λυσσωδώς να εντοπίσει και να παραπέμψει τους Κάραζιτς και Μλάντιτς.

Σήμερα η Κάρλα Ντελ Πόντε είναι πρέσβης της Ελβετίας στην Αργεντινή και το βιβλίο της συγκλονίζει την κοινή γνώμη, καθώς εμφανίζει για πρώτη φορά τη φρίκη από εγκλήματα που δεν ερευνήθηκαν ποτέ, τη συγκάλυψη που ακολούθησε και τις ευθύνες ανθρώπων που εξακολουθούν να κατέχουν ιδιαίτερα σημαντικές θέσεις.

Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, η Ντελ Πόντε γράφει ότι δέχθηκε πληροφορίες από αξιόπιστες δημοσιογραφικές πηγές, σύμφωνα με τις οποίες άνδρες του «Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου» (UCK) απήγαγαν πάνω από 300 νεαρούς Σέρβους και τους οδήγησαν στην Αλβανία για αφαίρεση οργάνων και θανάτωση.

Κατηγορεί ευθέως τον σημερινό ηγέτη του Κοσόβου και τότε αρχηγό του UCK Χασίμ Θάτσι για τα εγκλήματα και τον πλουτισμό του από το εμπόριο ανθρωπίνων οργάνων, όπως και τον τότε επικεφαλής των δυνάμεων ΟΗΕ (UNMIK) στο Κόσοβο και σημερινό υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Κουσνέρ για τη συγκάλυψη που έγινε.

Τα ανατριχιαστικά περιστατικά που περιγράφονται στο βιβλίο έγιναν κατά τη δεκαετία '90 στην περιοχή του Κοσόβου και μπορούν να συγκριθούν μόνον με τις απάνθρωπες ακρότητες που εφάρμοσε στα στρατόπεδα συγκέντρωσης των Ναζί, ο εφιαλτικός Δρ. Μένγκελε.

Οι αιχμάλωτοι αρχικά τοποθετήθηκαν σε παραπήγματα και άλλες εγκαταστάσεις στο Κούκες και στο Τροπόγιε της βορειοανατολικής Αλβανίας και σύμφωνα με τους δημοσιογράφους,  γιατροί επισκέφθηκαν και εξέτασαν τους νεότερους και πιο εύσωμους αιχμαλώτους.

Στη συνέχεια, τους μετέφεραν σε κρατητήρια στο Μπούρελ και στην τριγύρω περιοχή, ένα από τα οποία ήταν αποθήκη πίσω από κάποιο κίτρινο σπίτι περίπου 20 χιλιόμετρα μακριά από την πόλη. Οι δημοσιογράφοι είπαν ότι ένα δωμάτιο του κίτρινου σπιτιού είχε μετατραπεί σε χειρουργείο και εκεί έγιναν εγχειρήσεις αφαίρεσης οργάνων από τους κρατούμενους.

Τα όργανα αυτά στάλθηκαν στο αεροδρόμιο Ρίνας των Τιράνων για να προωθηθούν σε κλινικές του εξωτερικού προς μεταμοσχεύσεις επί πληρωμή.

Στο βιβλίο δίνεται έμφαση στα εγκλήματα που διέπραξαν οι παραστρατιωτικοί του UCK, οι οποίοι δρούσαν κάτω από τις εντολές του Χαραντινάι και του σημερινού ηγέτη του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι.

The Hague has filed an indictment against Hashim Thaci

SManalysis
EPA/VALDRIN XHEMAJ EPA/VALDRIN XHEMAJ
Special Prosecutor's Office in The Hague filed an indictment against Kosovo President Hashim Thaci and President of the Democratic Party of Kosovo, Kadri Veseli

SOURCE: B92, KOSOVO ONLINE WEDNESDAY, JUNE 24, 2020 | 16:16

According to Kosovo Online, the indictment has been filed against other persons, and they are charged with a number of crimes against humanity and war crimes, including murder, enforced disappearance, persecution and torture.

The indictment alleges that Thaci, Veseli and other suspects in the indictment are criminally responsible for nearly 100 murders.

The victims of the criminal acts from the indictment are hundreds of persons whose identity is known, and among whom are Kosovo Albanians, Serbs, Roma and persons of other nationalities, as well as political opponents, Bennett announced.

"The indictment is exclusively an indictment. It is the result of lengthy investigations and reflects the prosecution's belief that it can prove beyond a reasonable doubt all the allegations contained in it. "The pre-trial judge of the Specialized Chambers of Kosovo is currently examining the indictment in order to decide whether to confirm it," he pointed out.

The Specialized Prosecutor considered it necessary to issue a public statement on the charges due to the continuous attempts of Thaci and Veseli to obstruct and undermine the work of the Specialized Chambers.

According to the allegations, Thaci and Veseli conducted a secret campaign in order to repeal the law by which the Specialized Council was established as a court, as well as to obstruct the work of the court in another way, all with the goal of not being brought to justice.

By such actions, Thaci and Veseli showed that their personal interests are more important than the victims of their crimes, the principles of the rule of law and the entire people of Kosovo, it is stated in the announcement of the Special Prosecutor's Office in The Hague.

Tuesday, June 23, 2020

Tensions rise between Greeks and Albanians in Northern Epirus

SManalysis
Tensions rise between Greeks and Albanians in Northern Epirus 2
by PAUL ANTONOPOULOS

The tourist season in Northern Epirus in southern Albania, specifically in the Greek town of Himarra (Χειμάρρα, Albanian: Himarë) may turn into a conflict between the indigenous Greeks of the region, and Albanian authorities and the mafia this year. This is in addition to the coronavirus pandemic and an increase number of robberies against the local Greeks, reported SM Analysis.

Real estate registration has begun, a task strictly monitored by the EU, but instead of transparency, the residents of Himarra are facing many complaints as the informal process favours Albanians and not the residents of the indigenous Greek minority.

With the unconstitutional powers given by the Albanian parliament, the state police in Himarra receive dozens of complaints daily, due to Albanians taking property belonging to the indigenous Greeks of Himarra.

The state police, which took over justice and prosecution, side with the Albanians who are illegally seizing property. The allegations were made at the gates of the Himarra police station as mafia from Tirana began monitoring the lands claimed by Albanians so they can use them to hide black money.

Meanwhile, Top Channel, one of Albania’s biggest television station, has launched an information campaign for complaints about residents of Himarra whose property was confiscated from Albanians, and targeting government spokesmen and real estate agencies that are corrupt.

The Himarra region generates about 500 million euros in tourism revenue for the Albanian economy, but only about 10% of it benefits the indigenous Greek minority and about 90% goes to Albanian oligarchy and mafia that control all the assets of the coast.

Himarra is one of the most northern towns of Northern Epirus that is historically Greek but was awarded to the newly formed Albanian state after the Balkan Wars in the early 20th century despite the Greek Army liberating the majority-Greek region.

Vucic after meeting Putin: "We discussed issues I cannot talk about in public"

SManalysis
View image on Twitter
The President of Serbia, Aleksandar Vucic, met today with Vladimir Putin, afterwards, he conveyed his impressions from the meeting

SOURCE: B92 TUESDAY, JUNE 23, 2020 | 18:08

He announced Putin's arrival in Serbia, adding that the Russian President was too wise to warn him directly about the upcoming meetings that await the President of Serbia.

"Putin is too wise and great to do it so directly, but can he point to some things smartly? There is no doubt about that. He confirmed that he is coming to Serbia in October. It will be a magnificent event on the occasion of opening the Temple of Saint Sava", Vucic said.

He thanked the Russian President for the warm welcome.

"We really had a good conversation and some things you can't talk about publicly. I am grateful to President Putin for the warm reception, he congratulated me in front of the Russian media on a convincing victory in the elections," he said, announcing "good news for Serbia."

He also spoke about the upcoming meetings before leaving for Washington.

"On Thursday evening, I will be with Ursula von der Leyen and Varhelyi. On Friday, I will be with Charles Michel and, I hope, with Tusk. Of course, Lajcak as well. Then, I'm heading to the airport and to Washington," Vucic emphasized.

"Serbia is proudly upright, but small country. It must take care of avoiding making enemies, that is my opinion," Vucic said.

He denied that the US President would attend the meeting.

"I don't believe that will happen. Trump might appear if some kind of solution is reached," he said.

"If we do not show up, we have isolated and destroyed our country. When we show up, we must protect the national interest," Vucic said, referring once again to allegations of recognizing Kosovo's independence ahead of Vidovdan, which are now hushed.

He answered questions about the recent elections and the turnout.

"I think that's a bad message. You have to show respect to the people. You say that the turnout of 50 percent is low at the time of the coronavirus... Those who are always looking for a mistake in the people, and not in themselves, are terribly wrong," he concluded.

He denied allegations that the new convocation of the National Assembly will be without opposition.

"I read those headlines 'Serbian parliament without opposition' which are stupid. How do you know that, how can anyone know that?" Vucic wondered.

He also spoke about the Serbian diaspora in Russia.

"I am most happy when Serbs are in Serbia. We will see to it that they return to Serbia. In Russia, I see the best chances for our citizens in Sochi. We have room for it in the future, but we must grew stronger. The Russian market is the hardest", Vucic concluded.

Monday, June 22, 2020

Vucic: We are dealing with painful issues, compromise is not easy for Serbia

SManalysis
Izvor: Tanjug/Dragan Kujundžić
Serbian President, Aleksandar Vucic, met this afternoon with the EU Special Representative for the Dialogue between Belgrade and Pristina, Miroslav Lajcák.

SOURCE: TANJUG MONDAY, JUNE 22, 2020 | 20:09


For a start, Vucic thanked Miroslav Lajčák for his visit.

"Lajcak can guarantee objectivity and impartiality in the process. Topics are painful for us, but compromise solutions can never be easy for Serbia," Vucic said.

He adds that the dialogue is expected to continue in July.

He further stated that the meeting with Putin is scheduled for tomorrow, but he hopes that there will be time for a meeting with representatives from Brussels until the meeting in Washington.

"Certainly, we will not have easy days, there will be no easy issues for Serbia, but I hope that we will manage to protect our vital and national interests," the president explained

According to Lajcak, he said that the dialogue does not make sense if only one side participates.

"We are open for talks, but that is the thing we ask from the other side, and not to hand us a list of requests that are impossible to fulfill before each conversation," Vucic said, adding that the most important thing is to talk about fulfilling the Brussels agreement.

"Once again, I want to thank the EU for its solidarity during the coronavirus epidemic and to thank Lajcak, he is always welcome to Serbia," he added.

"Serbia's path to the EU is closely linked to this dialogue," Lajcak said.

He said that the meeting was good, and that specific methodologies and dates were discussed.

He stated that they are proposing a comprehensive agreement that will resolve all unresolved issues.

“I’m here to help the sides to reach an agreement, not to push anyone into any deal,” Lajcak said.

"That includes economic and regional issues," Lajcak explained.

"When the dialogue comes to an end, there should remain no open issues", he added.

Vucic says that he likes when the cards are openly put on the table, and that this was one of the more concrete conversations.

Vucic and Lajcák first talked "tete-a-tete", and then a meeting involving other participants followed.

This was followed by statements to the media.

Lajcak arrived in Belgrade at around 5 pm and headed straight from the airport to the Villa "Mir" for a conversation with the President of Serbia.


About the elections
When asked how he comments on the statements that the elections are illegitimate due to the turnout of about 50 percent, Vucic answered:

"I would be tired of telling untruths to the public. Even in 2012, in the clash between Nikolic and Tadic, the turnout was lower."

He says that he would like to see to what extent other parties were represented in the media, as well as with what ratings they entered and left the election race.

French MEP: I am against EU enlargement, Albania is central to Turkish influence

SManalysis

At a meeting of the European Parliament this Monday (June 22nd), MEP Thierry Mariani said that the policies that Albania is currently pursuing towards EU membership are not appropriate and the same as those of the union.

He says he opposes EU enlargement.

"We are against EU enlargement and the question now is for Albania in terms of instruments before enlargement. Albania is a central point of Turkish influence in the region. I want to mention 5 teachers in March in Kosovo who were abducted and sent to Turkey. Turkish intelligence also had Albanian partners. We do not think that the policies that have chosen these moments are appropriate and the same as the EU. We need to be more honest about Albania, "said Mariani.
        

Ελλάδα - Αλβανία, η σύγκρουση επιστρέφει στο έδαφος, καθημερινά με δεκάδες καταγγελίες για ληστεία και επικάλυψη περιουσιών στην Χιμάρα

SManalysis

Himarë, tensioni shoqëron operacionin e IKMT
An Ethnic protest in Himara 2017

Η τουριστική περίοδος στην πλούσια περιοχή του Ιονίου, Χιμάρα, μπορεί να μετατραπεί φέτος, μια σύγκρουση μεταξύ των Ελλήνων της Χιμάρας  και των αλβανικών αρχών και της μαφίας, καθώς, εκτός από τα προβλήματα του "Koronarovirus", έχουν προστεθεί εκείνα της ληστείας και της εγγραφής κατά τη διάρκεια αυτής της σεζόν.

Η διαδικασία εγγραφής ακινήτων έχει ξεκινήσει, ένα έργο το οποίο παρακολουθείται αυστηρά από την ΕΕ, αλλά αντί για διαφάνεια, οι κάτοικοι της Χιμάρας  αντιμετωπίζουν πολλές καταγγελίες, για τις οποίες αυτή η άτυπη διαδικασία ευνοεί τους μουσουλμάνους Αλβανούς και όχι τους κατοίκους της Ελληνική εθνικότητα, που αρνούνται να εγγραφούν, καθώς αντιμετωπίζουν έναν άλλο στόχο της αλβανικής κυβέρνησης, αυτή της de facto εγγραφής Αλβανών στη Χιμάρα.

Με τις αντισυνταγματικές εξουσίες που δόθηκαν από το κοινοβούλιο της Αλβανίας, την κρατική αστυνομία, στη Χιμάρα, δέχονται δεκάδες καταγγελίες καθημερινά, λόγω της κατάσχεσης περιουσιών από Αλβανούς μουσουλμάνους, οι οποίοι μερικές φορές αφαιρούνται ως επενδυτές και μερικές φορές ως αγοραστές, σε πολίτες ελληνικής καταγωγής. της Χιμάρας .

Σε αυτήν τη σύγκρουση, φυσικά, η κρατική αστυνομία, η οποία ανέλαβε τη δικαιοσύνη και τον εισαγγελέα, συμμάχησε τους Αλβανούς. Οι καταγγελίες στις πόρτες της αστυνομίας της Χιμάρας  έγιναν τη στιγμή που οι ομάδες κτηματολογίου από τα Τίρανα έχουν αρχίσει να παρακολουθούν ακριβώς τα εδάφη που αξιώνουν οι Αλβανοί, με τη μορφή αγοράς (δεν έχει ακόμη νομιμοποιηθεί), ή επενδυτές, κρυμμένοι πίσω μαύρο χρήμα.

Εν τω μεταξύ, το Top Channel ξεκίνησε μια ενημερωτική εκστρατεία, για καταγγελίες, για τους κατοίκους από τη Χιμάρα των οποίων η περιουσία κατασχέθηκε και καταχωρήθηκε σε Αλβανούς, και στοχεύονται οι κρατικοί εκφραστές και τα γραφεία καταχώρησης ακινήτων, τα οποία είναι γεμάτα διαφθορά και ληστείες περιουσίας.

Η τουριστική περίοδος στην πλούσια περιοχή του Ιονίου, Χιμάρας , μπορεί να μετατραπεί φέτος, μια σύγκρουση μεταξύ των Ελλήνων της Χιμάρας  και των αλβανικών αρχών και της μαφίας, καθώς, εκτός από τα προβλήματα του "Koronarovirus", έχουν προστεθεί εκείνα της ληστείας και της εγγραφής κατά τη διάρκεια αυτής της σεζόν. Οι συναισθηματικές επιβαρύνσεις και η εξασθενημένη οικονομία του ελληνικού πληθυσμού, όπου, μεταξύ άλλων, όλα τα περιουσιακά στοιχεία των παππούδων τους κλέβονται και χρησιμοποιούνται από τους Αλβανούς, με την υποστήριξη του κράτους, μπορεί να προκαλέσουν σύγκρουση ή αποτυχία της τουριστικής περιόδου, εάν η κατάσταση μπορεί να κλιμακωθεί. σε εξέγερση.

Η περιοχή της Χιμάρας , παράγει από τον τουρισμό, 30%, ή περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ, έσοδα περίπου 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ από τον ετήσιο τουρισμό της Αλβανίας, αλλά αυτό περίπου το 10% ωφελεί τους Έλληνες κατοίκους και περίπου το 90% πηγαίνει στα θέρετρα ολιγάρχης και μαφίας Αλβανός που ελέγχει όλα τα περιουσιακά στοιχεία της ακτής της θάλασσας.

Είναι λίγο περίεργο γιατί η Χιμάρα δεν αντιμετωπίστηκε ως μέρος της ελληνικής μειονότητας, προκειμένου να λεηλατηθεί με την οικοδόμηση και εκμετάλλευση των περιουσιακών της στοιχείων, με την επιρροή του ίδιου του αλβανικού κράτους. Αλλά το πιο σημαντικό είναι  Μουσουλμάνους Αλβανούς, οι οποίοι, με βρώμικα χρήματα, χτίζουν και απειλούν την ύπαρξη της ελληνικής κοινότητας στη Χιμάρα.

Sunday, June 21, 2020

Kosovo’s Ruling Party to Vote on Removing Speaker of Parliament Vjosa Osmani from Its Leadership

SManalysis


June 20, 2020. Echedoros

Leader of Kosovo’s ruling pary, Kosovo’s Democratic League (LDK), Isa Mustafa has asked for the dismissal of the party deputy leader and Speaker of Parliament Vjosa Osmani and that her membership in LDK’s leadership be revoked.

Mustafa asked the party committee that Osmani be replaced by Avdullah Hoti, Kosovo’s newly appointed Prime Minister. He argued that LDK’s statute forbids one from retaining their leadership position within the party if one publicly opposes decisions made by the party’s organs.

Osmani voted against the LDK-initiated motion that ousted the government of Albin Kurti. According to Mustafa, her stance was in opposition to that of LDK’s leadership. Additionally, Osmani refused to lead the session wherein Kosovo’s parliament voted in the Hoti government.
The party will vote today at 7pm.

As a young politician in the country’s oldest party, Vjosa Osmani was the LDK’s most voted MP, and its candidate for Prime Minister, during Kosovo’s last elections in 2019, with a total of 176,016 votes, only about eight thousand votes short of the most voted politician in Kosovo, Albin Kurti.

Osmani is among the most vocal opponents of a territorial exchange deal between Kosovo and Serbia.

Russian general who usurped Pristina Airport: Big mistake that we withdrew from Kosovo

SManalysis

10:10 / 20.06.2020
   

Russian retired Lenoid Grigoryevich Ivashov says Russia has already made a big mistake when it decided to withdraw its army from Kosovo. He made the remarks in an interview with the Serbian daily Novosti.

As Novosti writes, Ivashov is the man who organized the deployment of 250 Russian troops in Pristina in 1999 to take control of Pristina Airport shortly before NATO peacekeepers arrived.

"The proposal to withdraw from Kosovo may have come only from an ignorant or a traitor. Not only did we not need to withdraw, but Russia not only had to preserve the Balkans, but gradually increase its contingent for strategic purposes, "said Grigoryevich Ivashov, who is also president of the Russian Academy of Geopolitics.

Among other things, in this interview he spoke about the creation of the Army of the Republic of Kosovo, saying that "a large number of European countries do not want Kosovo to have an army."

According to him, despite what Hashim Thaçi says, Western countries decide for the Kosovo Army.

Grigoryevich says he hopes Western countries will not allow the creation of the Kosovo Army.

"Let's hope that the West and Europe will not repeat the same mistake and allow the creation of an army. Kosovo Albanians have been involved in terrorist acts, drug trafficking. If Europe makes the same mistake again, it will remind us of the bad days when they recognized their independence and their Army, "said the 75-year-old Russian general.