Friday, April 28, 2017

Η Σερβία έθεσε το Στρατό της σε ύψιστη ετοιμότητα



Δηλώσεις του πρωθυπουργού και του Υπουργού Άμυνας: «Είμαστε πανέτοιμοι και θα απαντήσουμε σε οποιαδήποτε πρόκληση των Αλβανών»


Δημοσίευση: 28 Απριλίου 2017, 10:43 μμ | Ανανέωση: Απρίλιος 28, 2017

Pentapostagma

Του Κώστα Κομποθέκρα

Πριν λίγο, η Σερβία έθεσε σε ύψιστη ετοιμότητα τις Ένοπλες Δυνάμεις ενώ ο πρωθυπουργός, Aleksandar Vucic, και ο Υπουργός Άμυνας της χώρας προχώρησαν σε δηλώσεις ενδεικτικό της πολεμικής κατάστασης που επικρατεί. Σερβικές εφημερίδες έχουν ως πρωτοσέλιδα τα όσα πολεμικά γεγονότα έλαβαν χώρα στα Σκόπια σχολιάζοντας πως «Υπάρχει Πόλεμος».

Ο Vucic είπε ότι η κατάσταση στη Σερβία είναι ακόμη ήρεμη και σταθερή.



«Οι πολίτες μας πρέπει να είναι ήσυχοι επειδή αυξήσαμε το επίπεδο ετοιμότητας των μονάδων του Στρατού μας εκεί όπου κρίναμε πως είναι απαραίτητο».

«Είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε σε οποιαδήποτε πρόκληση» είπε ο Vucic.

«Ο υψηλότερος αντικειμενικός μας στόχος είναι η διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας».

Eπίσης σχολίασε τις δηλώσεις του Ραμούς Χαραντινάι,ο οποίος προκάλεσε τη Σερβία λέγοντας πως είναι ο μεγάλος εχθρός και πρόσθεσε ότι οι Αλβανοί πρέπει να ενωθούν με τους Κροάτες.



«Η Αλβανία γίνεται ο αγαπημένος σταθμός της διεθνούς κοινότητας και τους επιτρέπουν τα πάντα» είπε.

Έκλεισε λέγοντας το γνωστό ρητό:

«Δεν υπάρχουν αιώνιοι φίλοι ή εχθροί αλλά αιώνια συμφέροντα»!

«Το πιο επικίνδυνο είναι η σιωπή αυτών που τα επιτρέπουν αυτά».

Από την πλευρά του ο Υπουργός Άμυνας Zoran Djordjevic είπε ότι η κατάσταση ασφαλείας στην Σερβία είναι υπό έλεγχο.

«Παρακολουθούμε την κατάσταση».

«Η Αστυνομία της Σερβίας διατηρεί την ειρήνη και την σταθερότητα στην περιοχή.

«Ο Στρατός της Σερβίας καθημερινά εξασφαλίζει την ασφάλεια της χώρας και θα προστατέψει την ασφάλεια των πολιτών με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

«Όλες οι δυνάμεις ασφαλείας στη χώρα κάνουν την δουλειά τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

«Οι πολίτες της χώρας πρέπει να είναι ήρεμοι».

Από την πλευρά της η Ρωσία επιρρίπτει ευθύνες στην ΕΕ, τις ΗΠΑ και συγκεκριμένες Ευρωπαϊκές χώρες

Το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών σχολιάζοντας την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στα Σκόπια, μετά τα συμβάντα στο κοινοβούλιο, κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του για προσχεδιασμένη ενέργεια που έγινε με την καθοδήγηση «ξένων συμβούλων».

«Μια τόσο ακαριαία συντονισμένη αντίδραση αναμφισβήτητα επιβεβαιώνει ότι αυτό που συνέβη σχεδιάστηκε εκ των προτέρων, με την σιωπηρή έγκριση «ξένων συμβούλων» της «Σκοπιανής αντιπολίτευσης και επιβεβαιώνει εκ νέου την θέση που λέει ότι κύρια αιτία της παρούσας πολιτικής εσωτερικής κρίσης στην ΠΓΔΜ είναι ωμή παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις αυτής της χώρας», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του ρωσικού υπ. Εξωτερικών.

Επικρίνοντας την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ για την στάση που τήρησαν στα γεγονότα, επισημαίνει ότι «οι επίσημοι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι πρεσβευτές μιας σειράς ευρωπαϊκών χωρών και οι ΗΠΑ έσπευσαν χωρίς καθυστέρηση να χαιρετίσουν ‘τον νέο πρόεδρο’, για την ακρίβεια, τον πρώην διοικητή του φιλοαλβανικού, λεγόμενου «Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού», του UCK».

Παράλληλα στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «ενώπιον μας βλέπουμε μια απροκάλυπτη χειραγώγηση της βούλησης των πολιτών, με στόχο να ανατρέψουν την νόμιμη κυβέρνηση».

Το Ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνει επίσης ότι η «περαιτέρω εξέλιξη της κατάστασης με βάση το σενάριο αυτό, οι απόπειρες να αλλάξουν την χώρα στην βάση της λεγόμενης ‘τυραννικής πλατφόρμας’, εγκυμονούν αύξηση της έντασης και διολίσθηση της κατάστασης σε μια σύγκρουση μεταξύ των εθνοτήτων».

Το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε την βαθύτατη ανησυχία του για τα γεγονότα που διαδραματίζονται στην χώρα ενώ επέριψε ευθύνες και στην σκοπιανή αντιπολίτευση λέγοντας ότι «στις 27 Απριλίου, η αντιπολίτευση, αφού έχασε με βάση τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών, επιχείρησε ουσιαστικά να καταλάβει βίαια την εξουσία στην χώρα, εκλέγοντας με δική της πρωτοβουλία τον πρόεδρο της Συνέλευσης (Βουλής) παραβιάζοντας ωμά τις υπάρχουσες διαδικασίες».

Τέλος, μοναδική διέξοδο, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας «είναι ο διάλογος σε συνταγματικό πλαίσιο, όπως και ότι είναι αναγκαίο να σταματήσουν οι όποιες έξωθεν πιέσεις και να δοθεί η δυνατότητα στις πολιτικές δυνάμεις της ΠΓΔΜ να αποφασίσουν μόνες τους για το μέλλον της χώρας».

Νωρίτερα υπήρχε διπλωματικό επεισόδιο με τη Γαλλία

Η Σερβία κάλεσε για διαβουλεύσεις τον πρεσβευτή της στη Γαλλία μετά την απόφαση που έλαβε η γαλλική δικαιοσύνη να απορρίψει το αίτημα έκδοσης του Κοσοβάρου Ραμούς Χαραντινάι, τον οποίο το Βελιγράδι θέλει να δικάσει για εγκλήματα πολέμου και δικαιολογημένα. Ευθύνεται για σφαγές Σέρβων ως πολέμαρχος του UCK!

Επιπλέον το Βελιγράδι θα υποβάλει στο Παρίσι «σθεναρή νότα διαμαρτυρίας, γιατί πρόκειται (σ.σ. όσον αφορά την υπόθεση Χαραντινάι) για ηθικές και νομικές αξίες και όχι για πολιτική», δήλωσε ο σέρβος πρωθυπουργός Αλεξάντερ Βούτσιτς, αντιδρώντας, σε συνέντευξη Τύπου στο Βελιγράδι, στην απόφαση δικαστηρίου της Κολμάρ.

«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια μεγάλη νίκη των εγκληματιών, εκείνων που διέπραξαν τα χειρότερα εγκλήματα και για τους οποίους ο σύγχρονος κόσμος μόλις μας έδειξε ότι μπόρεσαν να τα διαπράξουν χωρίς ποτέ να λογοδοτήσουν», πρόσθεσε ο Βούτσιτς ο οποίος έκανε λόγο για μια «επαίσχυντη, σκανδαλώδη, αντίθετη με τον νόμο και απολύτως άδικη και κυρίως εντελώς πολιτική» απόφαση.

Η έκδοση του Χαραντινάι, πρώην πρωθυπουργού, νυν βουλευτή και αντιπάλου του προέδρου Χασίμ Θάτσι, θα είχε «εξαιρετικής βαρύτητας συνέπειες» για τον ίδιον, αλλά επίσης και λόγω «σκέψεων που συνδέονται με τον ρόλο του (…) στην πολιτική του Κοσόβου», αποφάνθηκε τα εφετείο της Κολμάρ (ανατολική Γαλλία) εξηγώντας τη «δυσμενή γνώμη» του στο αίτημα έκδοσης που υπέβαλε η Σερβία.

Η γνώμη αυτή δεν στηρίζεται παρά στο κριτήριο των «συνεπειών εξαιρετικής βαρύτητας» που θα είχε η έκδοσή του: «αρκεί η μη εκπλήρωση ενός και μόνο κριτηρίου προκειμένου η έκδοση να απορριφθεί», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο δικαστική πηγή.

Στην Πρίστινα, ο πρόεδρος του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι εξέφρασε στο Facebook την ικανοποίησή του για αυτή την απόφαση.

Οι σερβικές «συκοφαντίες» «δεν ελήφθησαν υπόψη από τον δημοκρατικό κόσμο», σχολίασε.

Τέλος σε μια εξέλιξη που μόνο ένταση μπορεί να φέρει στην περιοχή, το Κοινοβούλιο του Μαυροβουνίου, που συνεδρίασε σήμερα στο Τσέτινιε, την ιστορική πρωτεύουσα, ενέκρινε την εισδοχή της χώρας στο ΝΑΤΟ, προχωρώντας έτσι στην τελευταία ενέργεια που έπρεπε να γίνει προκειμένου να προχωρήσει η ένταξή της στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Το Μαυροβούνιο ελπίζει ότι θα μπορέσει να ενταχθεί επισήμως στο ΝΑΤΟ στη σύνοδο που πρόκειται να πραγματοποιηθεί τον Μάιο στις Βρυξέλλες. Μέχρι τότε άλλες δύο χώρες, η Ισπανία και η Ολλανδία, θα πρέπει επίσης να εγκρίνουν τη συνθήκη που υιοθετήθηκε σήμερα από τους Μαυροβούνιους βουλευτές. Στη συνέχεια ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ θα στείλει στο Μαυροβούνιο την επίσημη «πρόσκληση» ένταξης.

Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης, που μποϊκοτάρουν τις εργασίες του κοινοβουλίου, δεν παρέστησαν στη συνεδρίαση αυτή. Την ίδια ώρα, περίπου 200 υποστηρικτές του Δημοκρατικού Μετώπου (FD), του αντιπολιτευόμενου, φιλορωσικού κόμματος, διαδήλωσαν στο Τσέτινιε κατά της ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ.

«Δεν θα αναγνωρίσουμε την απόφαση του κοινοβουλίου, τα χέρια σας είναι βουτηγμένα στο αίμα, υψώνοντας το χέρι (σ.σ. ψηφίζοντας) υπέρ του ΝΑΤΟ, βομβαρδίζετε για άλλη μια φορά το Μαυροβούνιο, τη Σερβία… Αυτή είναι μια πράξη εσχάτης προδοσίας» δήλωσε ο Μίλαν Κνέζεβιτς, ένας από τους ηγέτες του FD.

Οι διαδηλωτές έκαψαν επίσης μια σημαία του ΝΑΤΟ και φώναζαν συνθήματα κατά των βουλευτών που μπήκαν στο κτίριο του κοινοβουλίου, αποκαλώντας τους «κλέφτες», «προδότες» και «δολοφόνους».

Το FD ζητά επίμονα τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ένταξη της χώρας στη Συμμαχία.

Άμεση ήταν η αντίδραση της Μόσχας, στην απόφαση της Βουλής να εγκρίνει την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ. Η Ρωσία εξέφρασε τη λύπη της δηλώνοντας ότι διατηρεί το δικαίωμα να υιοθετήσει μέτρα που σχετίζονται με την προστασία των συμφερόντων της και της εθνικής της ασφάλειας.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «με βαθιά θλίψη διαπιστώνουμε ότι η σημερινή ηγεσία της χώρας και οι δυτικοί προστάτες της, πάραυτα δεν εισάκουσαν την φωνή της λογικής και της σύνεσης». Παράλληλα επισημαίνει ότι η Μόσχα διατηρεί το δικαίωμα να λάβει «τέτοιες αποφάσεις οι οποίες αποσκοπούν στην προάσπιση των συμφερόντων μας και της εθνικής μας ασφάλειας».

Moscow on Montenegro's NATO Accession: We Reserve Right to Defend Ourselves

Demonstrators wave flags during anti-NATO protest as Montenegro’s parliament discusses NATO membership agreement in Cetinje, Montenegro, April 28, 2017©
Anti-NATO demonstrators hold a banner during a protest outside the hall before the parliament session in Cetinje, Montenegro, Friday, April 28, 2017 REUTERS/ Stevo Vasiljevic

POLITICS
18:15 28.04.2017

Topic: NATO Seeks Expansion to Eastern Europe

The Russian Foreign Ministry described on Friday the ratification of the law on Montenegro accession to NATO by the parliament amid nationwide protests against the move as 'violation of all democratic principles."


"The adoption of fundamental acts affecting the key issues of state security thorough the vote of individual lawmakers on the basis of formal majority and without taking into account the public opinion is a blatant act of trampling all democratic norms and principles," the ministry said in a statement.

"Given the potential of Montenegro, the North Atlantic Alliance is unlikely to receive significant "added value". But Moscow can not ignore the strategic consequences of this step. Therefore, we reserve the right to adopt decisions that are aimed at protecting our interests and national security," the statement said.

Montenegro was invited to join NATO in December 2015, within the first expansion of the alliance into Eastern Europe in six years. Podgorica accepted the invitation on December 3, 2015, triggering protests in the country. The protocol on accession was signed by alliance members in May 2016, which then needed to be ratified by all member states.

In May 2016, the alliance members signed a protocol on Montenegro's accession to be ratified by all NATO member states before becoming a full-fledged member.

On April 25, US President Donald Trump signed the protocol on Montenegro’s accession to NATO, which was the final step in ratifying the document.

Montenegro was bombed by NATO in 1999.

Εθνικιστικός «πυρετός» στα βόρεια σύνορά μας

Image result for balkan nationalists
Από Π. Καρβουνόπουλος - 28/04/2017 Millitare 


Άρθρο του Χρήστου Καπούτση

Υποδαυλίζεται ο αλβανικός εθνικισμός, από δηλώσεις και ενέργειες λαϊκιστών πολιτικών και στα Βαλκάνια,  «ξυπνούν» οι εφιαλτικές μνήμες των ενόπλων συγκρούσεων των εθνομειονοτικών πληθυσμών. Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα και ο πρόεδρος του Κοσσόβου Χάσιμ Θάτσι, με διαδοχικές δηλώσεις τους σε ευρωπαϊκά ΜΜΕ, επισημαίνουν ότι, εάν διακοπεί η διαδικασία ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης των δυτικών Βαλκανίων, τότε,  οι Αλβανοί της περιοχής «θα ζήσουν σ ένα ενιαίο κράτος», εννοώντας προφανώς,  ότι θα προχωρήσουν στην συγκρότηση της «Μεγάλης Αλβανίας». Δηλώσεις με ανάλογο περιεχόμενο έκανε και ο Γιονούζ Μουσλίου ο αλβανός  δήμαρχος της πόλης Μπουγιάνοβατς στην κοιλάδα του Πρέσεβο της νότιας Σερβίας, όπου κυριαρχεί το αλβανικό στοιχείο. Ουσιαστικά, οι  αλβανοί ηγέτες, απειλούν με αλλαγή των συνόρων των κρατών της Βαλκανικής. Πολυπληθείς αλβανικοί πληθυσμοί ζουν στην π. Γ.Δ. Μακεδονίας (Τέτοβο, Σκόπια, Κουμάνοβο), στην νότια Σερβία (Κοιλάδα του Πρέσεβο), στο Κοσσυφοπέδιο και σε περιοχές του Μαυροβουνίου που συνορεύουν με την Αλβανία. Όλες αυτές οι περιοχές, αποτελούν μια ενιαία γεωγραφική ενότητα στα κεντροδυτικά Βαλκάνια, όπου υπερτερεί το αλβανικό στοιχείο.

Ο καθηγητής του πανεπιστημίου στο Βελιγράδι Ντέιαν Μίροβιτς, σε εκτενή ανάλυσή του, εκτιμά, ότι η προσδοκία των Αλβανών ηγετών για αλλαγή των συνόρων θα επηρεάσει ασφαλώς και άλλες βαλκανικές χώρες, πλην της Σερβίας και της FYROM,  όπως είναι η Βουλγαρία, η Ελλάδα, τα Σκόπια και η Σερβική Δημοκρατία (της Βοσνίας). Και διατυπώνει την άποψη, ότι  οι ενέργειες του αλβανικού παράγοντα στα Βαλκάνια έχουν συμφωνηθεί τόσο στις Βρυξέλλες, όσο και στην Ουάσιγκτον, υπενθυμίζοντας,  ότι η Αλβανία είναι μέλος του ΝΑΤΟ.

Η ιδέα της ενοποίησης όλων των διάσπαρτων Αλβανών σε ένα κράτος προέκυψε με τη Λίγκα του Πρίζρεν τον 19ο αιώνα. Σε αντίθεση με άλλες ιδέες της εποχής, των Μεγάλων Εθνών, που παρήκμασαν  ( Μεγάλη Ελλάδα, Μεγάλη Σερβία, Μεγάλη Βουλγαρία),  η ιδέα της Μεγάλης Αλβανίας διατηρήθηκε, όχι μόνο στην μνήμη των Αλβανών εθνικιστών, αλλά αποτελεί «εργαλείο» εξωτερικής πολιτικής των, μετά τον Εμβέρ Χότζα, δημοκρατικά εκλεγμένων Αλβανικών Κυβερνήσεων.

Ποια είναι η  «Μεγάλη Αλβανία»;  Το Φθινόπωρο του 2012 ο τότε Πρωθυπουργός Σαλή Μπερίσα όρισε την Μεγάλη Αλβανία «από την Πρέβεζα μέχρι το Πρέσεβο, από το Τέτοβο μέχρι το Σαντζάκ και από τα Σκόπια μέχρι την Πρίστινα». Περιλαμβάνει επίσης όλη την ελληνική Δυτική Μακεδονία.

Σημαντικός είναι όμως και ο ρόλος της Τουρκίας στην αναζωπύρωση του αλβανικού μεγαλοϊδεατισμού. Υπενθυμίζουμε ότι τον Ιανουάριο του 2014, οι Πρωθυπουργοί της Αλβανίας Έντι Ράμα και του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι συγκροτούν την πρώτη σύνοδο κορυφής για τη Μεγάλη Αλβανία στην Πρίζρεν  του Κοσόβου.  Εκεί υποδέχονται τον Πρόεδρο της Τουρκίας  Ταγίπ Ερντογάν που διακηρύσσει ότι: «Το Κόσοβο είναι Τουρκία και η Τουρκία Κόσοβο». Και ένα χρόνο αργότερα, ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν θεμελιώνει στο κέντρο των Τιράνων ένα τζαμί το οποίο χρηματοδοτεί και θα είναι το μεγαλύτερο στα Βαλκάνια.

Στόχος των Αλβανών είναι να επωφεληθούν από την χαοτική πολιτική κατάσταση που υπάρχει στην FYROM και με πρόσχημα την προστασία των δικαιωμάτων των αλβανών (αποτελούν το 30-35% του συνολικού πληθυσμού) να αποσπάσουν τις αλβανόφωνες περιοχές, είτε με τη βία, είτε  προκαλώντας τοπικά Δημοψηφίσματα (αυτονομία και ενσωμάτωση).  Και με τον ίδιο τρόπο, θα επιχειρήσουν να αποσπάσουν την αλβανόφωνη νότια Σερβία την οποία θεωρούν εδαφική συνέχεια του Κοσσόβου. Ο πρωθυπουργός της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσιτς (ο οποίος εξελέγη πρόεδρος της Σερβίας και έχει ταχθεί ανοιχτά κατά του ΝΑΤΟ και υπέρ της αναβάθμισης των σχέσεων με την Ρωσία),  κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση «να επαναφέρει στην τάξη» τους Αλβανούς πολιτικούς,  προτού η κατάσταση εξελιχτεί σε ένοπλη σύγκρουση. Η Σερβία καταγγέλλει την Διεθνή Δύναμη που βρίσκεται στο Κόσσοβο, διότι δεν κατόρθωσε να αφοπλίσει τον παράνομο Απελευθερωτικό Στρατό Κόσσοβου (UCK) και ότι το ΝΑΤΟ στηρίζει να σχέδια των Αλβανών. Η Σερβία έχει ζητήσει τη βοήθεια της Ρωσίας. Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν , δήλωσε ότι,  η Ρωσία  εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο μιας βαθύτερης στρατιωτικής συμμαχίας με τη Σερβία. Και αποκάλυψε, ότι σχεδιάζει την εγκατάσταση ρωσικών πυραυλικών συστημάτων  BUK και S-400 Triumf  στο Πρέσεβο,  δίπλα στην αμερικανική βάση στο Κοσσυφοπέδιο.

Όμως η κατάσταση στα κεντροδυτικά Βαλκάνια περιπλέκεται, λόγω και της εσωτερικής πολιτικής αστάθειας στην π. Γ.Δ. Μακεδονίας, αλλά και στην Αλβανία.

Χάος στα Σκόπια:

Εκατοντάδες διαδηλωτές , οπαδοί του VMRO -DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι, εισέβαλαν στο κοινοβούλιο και επιτέθηκαν σε βουλευτές του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος και των κομμάτων της αλβανικής μειονότητας, οι οποίοι εκείνη την ώρα εξέλεγαν πρόεδρο του Κοινοβουλίου το Αλβανό Ταλάτ Τζαφέρι. Είναι η πρώτη φόρα στην ιστορία της FYROM,  που εκλέγεται Πρόεδρος της Βουλής Αλβανικής καταγωγής.  

Η FYROM  βυθίζεται στο χάος. Η χώρα είναι ακέφαλη χωρίς κυβέρνηση και κοινοβούλιο. Ο κίνδυνος να μεταδοθεί η πολιτική αστάθεια σε γειτονικές χώρες είναι μεγάλος. Ο  Πρόεδρος της χώρας Ιβανόφ αρνείται να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στο αντιπολιτευόμενο μέχρι τώρα Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα παρά το ότι κέρδισε 67 από τις 120 έδρες, επειδή θα συνεργαστεί  με τρία αλβανικά κόμματα, εξέλιξη, που όπως υποστηρίζει,  απειλεί την ενότητα της χώρας του. Από την πλευρά τους  οι αλβανοί της  FYROM υποστηρίζουν ότι, αν δεν σχηματιστεί Κυβέρνηση, τότε  μόνο τα όπλα θα δώσουν λύση στο πολιτικό αδιέξοδο στα Σκόπια και ετοιμάζονται… Άλλωστε οι μνήμες από τον πόλεμο μεταξύ Σλαβομακεδόνων και Αλβανών των Σκοπίων το 2001 είναι ακόμη «ζωντανές». Μάλιστα, η παραστρατιωτική ομάδα των Σλάβων των Σκοπίων, “Λιοντάρια”, μέσω γραπτού μηνύματός τους, ζητούν ο πρέσβης της Αλβανίας στα Σκόπια, να απελαθεί από τη χώρα.  Ήδη στα Σκόπια, στο Τέτοβο, στο Κουμανοβο και σε ορισμένες αλβανόφωνες κωμοπόλεις, έχει παρατηρηθεί  ισχυρή παρουσία στρατιωτικών και αστυνομικών δυνάμεων της FYROM.  Γενικά, σε ολόκληρη η περιοχή που εκτείνεται από το Κόσοβο, την Αλβανία μέχρι και το Τέτοβο, την νότια Σερβία και στην Μητροβίτσα (Σερβική περιοχή που ανήκει στο Κόσσοβο), είναι εμφανής η  έντονη κινητοποίηση ένοπλων ομάδων , κρατικών και παρακρατικών.

ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ: Στην Αλβανία, η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορεί τους σοσιαλιστές του πρωθυπουργού Εντυ Ράμα ότι παίρνουν προμήθειες από το παράνομο σύστημα καλλιέργειας κάνναβης, στο οποίο συμμετέχουν διεφθαρμένοι τοπικοί άρχοντες, αστυνομικοί και δικαστικοί. Οι  παράνομες φυτείες κάνναβης στην Αλβανία, θεωρούνται με διαφορά οι μεγαλύτερες στην Ευρώπη. Δημοσιεύματα στον ευρωπαϊκό τύπο, υποστηρίζουν ότι με τα δισεκατ. ευρώ που προκύπτουν από το εμπόριο με την ναρκωτική ουσία, αξιοποιούνται για την αύξηση της επιρροής στην πολιτική ζωή του τόπου, ενώ αποτελούν και την κύρια πηγή για τον εξοπλισμό παραστρατιωτικών ομάδων, αλλά και για την χρηματοδότηση της προπαγάνδας σχετικά με την  «Μεγάλη Αλβανία». Το πολιτικό αδιέξοδο στην Αλβανία κλιμακώνεται, αφού ο ηγέτης της αντιπολίτευση Λουλμιζ Μπάσα, μποϊκοτάρει τις εργασίες του Κοινοβουλίου και κατηγορεί τον Ε. Ράμα, ότι δεν θα διεξάγει ελεύθερες εκλογές,  του ζητά να παραιτηθεί και να γίνουν εκλογές τον Ιούνιο,  με υπηρεσιακή Κυβέρνηση.

Montenegrin Assembly unanimously in favor of joining NATO


The Montenegrin Assembly on Friday voted unanimously in favor of Montenegro's membership in NATO.

SOURCE: B92 FRIDAY, APRIL 28, 2017
 
(Tanjug)
46 members of the Assembly from the DPS, the Bosniak Party, the Social-Democrats, the Croatian Civil initiative, the "Albanians Resolutely" coalition, and the SDP all voted in favor, Montenegrin media are reporting.

The only opposition party represented today was the SDP, with others boycotting the work of the Assembly.

DPS leader and Montenegro's former prime minister and president Milo Djukanovic said today, referring to NATO's bombing in 1999 of the Federal Republic of Yugoslavia, which at the time consisted of Serbia and Montenegro:

"We are not joining NATO in order to fight wars, but the opposite. When they tried to drag us into a war with the whole world, as in 1999, we were wise and said that it is not our war and that it was a private war, meant to preserve the positions of political structures in Belgrade. We opposed such a sinister interest. War is not our interest. We want to adopt a European system of values, and European countries are the backbone of NATO."

(Tanjug)
As the Assembly was meeting in the town of Cetinje today, the opposition, which stands against Montenegro's membership in NATO, organized a protest, saying that they will not recognize the Assembly's decision.

Albanians are going for all or nothing - Serbian FM

(Tanjug, file)
What is happening in Macedonia is not just a local problem, but one for the whole region, says Serbian Foreign Minister Ivica Dacic.

SOURCE: TANJUG FRIDAY, APRIL 28, 2017
"Now it's the most obvious how right we have been when we pointed out that Serbia has an important lever in its hands, and that is political stability," Dacic told RTS.

He added that there is no hope for a political agreement in Macedonia, that there is political instability in Croatia, and that it is "of vital importance to determine whether there is an authority that keeps things under control."

"The international community did not intervene with a demand to come to a compromise, but to accept an option. It is obvious that there are great disagreements within Macedonian society regardless of whether it's about Macedonians or Albanians," said Dacic.

He said that PM and President-elect Aleksandar Vucic "had several conversations yesterday" and that "Serbia will help as much as it can - but we can only appeal to peace."

According to Dacic, if Serbia had "some other government" - today the situation in our country would be like that in Macedonia.

Serbia, he added, is reacting to provocations coming from southern municipalities where Albanians live "with restraint."

These provocations include statements about Albania's prime minister, rather than Vucic being their "president," and about "a Greater Albania" not being complete without the Serbian city of Nis.

Dacic admitted it was "not easy to hold back faced with the daily statements about the creation of a Greater Albania," but that he "respects the red line drawn by Vucic."

"It's just like if we talked about uniting the Serbs from the region. The first to respond to their statement was Johannes Hahn," said Dacic.

According to him, the Greater Albania rhetoric is not happening by accident - "Albanians are not so brave to speak about it by themselves."

"That is why it's important to preserve political stability. Would we want scenes like in Macedonia to happen here?," Dacic asked.

Speaking about the decision of a French court not to extradite Ramush Haradinaj to Serbia, Dacic said it was "political and had nothing to do with the law."

"Serbia signed a strategic partnership agreement with France. What kind of strategic partners are we? This will certainly have significant consequences on our diplomatic relations," he said.

"You heard Haradinaj's message, that one should do as Croats did. What does that mean? Killing Serbs during the 1990s was not enough for him, he wants to continue all that," said Dacic.

He stressed that Serbia "responds to all that with restraint" but that "no one should play with the people of Serbia and the Serbian state."

"We are a small but proud country. We act with restraint because we are aware that the situation should not be additionally heated and that the way out is in agreement, not in escalation and war," said the minister.

According to him, Albanians have taken an "all or nothing" position - "but those who were their protectors have disappeared from the global political scene."

"They still think that some new merciful angel will protect them," Dacic concluded.

EU steps up pressure on #Albania opposition to take part in upcoming election


Martin Banks | April 28, 2017 EU Reporter



The US ambassador to Albania says that the upcoming election in Albania could go ahead without the participation of the opposition Democratic party, writes Martin Banks.

Donald Lu (pictured), ambassador since 2014, said it was “better” if the 18 June election had the participation of all political parties.

But, in an interview, he added, “Also, it is true that elections can be considered legal and legitimate even without the participation of the opposition.”

The diplomat was speaking after an EU attempt to broker a settlement in the current political crisis in Albania that threatens to overshadow the country’s election.

German MEPs David McAllister and Knut Fleckenstein travelled to Tirana, the Albanian capital,earlier this week to mediate between the country’s warring political factions in an effort to end an impasse following the opposition’s boycott of parliament and the election.

On Tuesday, the two parliamentarians held meetings with Albanian Prime Minister Edi Rama, Speaker of Parliament Ilir Meta and chairman of the Democratic Party, Lulzim Basha, whose party has been boycotting the parliament since February and vows not to participate in the elections.

The deputies, who come from the EPP and Socialist groups in the European Parliament, spent several hours talking to Albanian leaders. But the meeting broke up without agreement and the Parliament negotiators accepted they had not been successful in ending Albania’s increasingly tense political stalemate.

Prime Minister Rama reportedly agreed to all the points presented by the two MEPs, agreeing to postpone the election and committing to certain pre-election government changes.

However, Basha refused to accept what many saw as an olive branch, saying the document did not mention a caretaker government – a key DP demand for an end to its boycott.

On Friday (28 April), McAllister told this website: “Some progress was made. However, the essential questions of the election date and the possible formation of a technocrat interim government remain unresolved.”

Reaction to the continued impasse was swift with Romanian MEP Monica Macovei, who chairs the European Parliament’s delegation to the EU-Albania Stabilisation and Association Parliamentary Committee, criticising the Democratic Party for its  continued refusal to end the boycott.

The ECR deputy told this website: “Accountability of politicians to the voters and free and periodical elections are vital elements for any democracy. Albanian citizens have the right to make an informed and free choice when they vote. Politicians should respect people’s right to choose to whom to give the power to represent them.”

In their meetings, McAllister, chairman of the European Parliament’s Foreign Affairs Committee, and Fleckenstein, the assembly’s Standing Rapporteur on Albania, presented a document aimed at ending the current crisis, including a requirement for “free and fair” elections.

The document had been drafted earlier by the OSCE mission, United States and EU experts and partly relates to election standards including amendments to the Central Election Commission, which the MEPs proposed the DP could chair.

The proposals also related to decriminalization, the fight against narcotics, technical measures for improving the conduct of elections, and the political confidence building measures.  The MEPs also tabled ideas for discussion on the date of elections and possible pre-electoral changes to government structures to build long term confidence in the system.

On Friday, a spokesman for the EPP said: “For the majority side there was agreement on the points provided as long as vetting  would be voted in the Albania parliament but the DP stuck to its position that a technical Prime Minister be appointed and that an electronic voting system be adopted.”

In this week’s interview with Voice of America, ambassador Lu was asked if he was worried by an election scenario without the opposition.

He said: “We are clear in our belief that elections will be better if they have the participation of all political parties. We have not given up on this goal. Also, it is true that elections can be considered legal and legitimate even without the participation of the opposition. But to be clear, we must all agree that with the participation of the opposition these elections would be better. We are working every day to reach this conclusion.”

Lu added: “There is definitely room for solution. It is true that two days ago, negotiations did not yet produce a definitive solution. But I would say that negotiations are often not a one-day discussion.Negotiations are often a process, sometimes a long process. McAllister and Fleckenstein worked hard to find a solution. Both sides were willing to sit down and discuss issues. This should continue. And I have full confidence that there are smart people in Albania who work every day to find a solution.”

Further comment came from the EU’s High Representative/Vice-President Federica Mogherini, who said: “We regret the parliamentary boycott in Albania and that the opposition has not yet registered to participate in the elections. The political debate should not take place outside, but inside the parliament according to democratic practise. Citizens deserve responsible leadership.”

She “once again” urged “all political leaders to act responsibly, with respect for institutions, and pave the way for democratic elections, in line with international standards”.

The Italian official told this website: “More specifically, the much needed justice reform in Albania has once again come under attack. We call on all parties to complete the formation of the vetting institutions. Attacking the judicial reform rather than ensuring implementation of vetting, with close monitoring of the International Monitoring Operation, harms Albania’s present and future.

“We expect that MPs will show responsibility, capacity to act within the democratic legitimate institutional framework, and that they stand by the people of Albania, who continue to demand that the vetting is launched and the judiciary eventually reformed, also as a crucial step for the country to join the EU.”

This week’s talks, which local reports say were cut short by Basha’s swift departure, represent the latest effort to find a solution to the dispute which has seen demonstrations outside Rama’s office and angry clashes between the two sides.


Thursday, April 27, 2017

Ιστορία ξαναγράφεται στα Βαλκάνια: Έτοιμοι οι Σέρβοι να πάρουν εκδίκηση για το 1999



Νέες εμπηστικές δηλώσεις Αλβανών

Δημοσίευση: 28 Απριλίου 2017, 9:02 πμ | Ανανέωση: Απρίλιος 28, 2017 Pentapostagma



Συμβούλιο Ασφαλείας έχει συγκαλέσει ο πρωθυπουργός της Σερβίας για σήμερα με αφορμή την κατάσταση στα Σκόπια, τη στιγμή που οι Αλβανοί προχωρούν σε νέες εμπρηστικές δηλώσεις.

O Αλβανός δήμαρχος της Σέρβικης πόλης Πρέσεβο, Γιονούζ Μοσλιού δηλώνει πως αναγνωρίζει ως πρωθυπουργό τον Έντι Ράμα, προκαλώντας της οργή των Σέρβων.

Σχέδιο αποσταθεροποίησης της περιοχής με υπογραφή του Ερντογάν καταγγέλλει η αλβανική αντιπολίτευση, αλλά και Ελληνες μειονοτικοί.  Από την πλευρά του και ο Σέρβος Πρωθυπουργός Αλεξάνταρ Βούτσιτς δείχνει πως πίσω από τις εμπρηστικές δηλώσεις βρίσκεται ο «σουλτάνος» Ερντογάν.

Σφοδρές αντιδράσεις προκάλεσαν και οι νέες επιθετικές δηλώσεις του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα για τη δημιουργία της «Μεγάλης Αλβανίας», καθώς τα μέλη της ελληνικής μειονότητας καταγγέλλουν «ανθελληνικές πρακτικές» ενόψει των εκλογών του Ιουνίου.

Οι Έλληνες ομογενείς υποστηρίζουν πως μεγάλες εκτάσεις στην καρδιά των περιοχών της μειονότητας έχουν περάσει σε χέρια μουσουλμάνων. Ο υποψήφιος δήμαρχος Χιμάρας, κ. Μπελέρης, σχολίασε πως «η ρητορική του Έντι Ράμα είναι ενταγμένη σε ένα ανθελληνικό σχέδιο και είναι πλήρως εναρμονισμένη με την ρητορική του Ερντογάν. Δεχόμαστε μεγάλες πιέσεις όσον αφορά την στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων στο περιουσιακό».

Από την πλευρά του ο δημοσιογράφος του himara.gr, Αλέξανδρος Ζιούλης, ανέφερε πως «τα παιχνίδια που κάνει με το Κόσοβο και με την “Μεγάλη Αλβανία” προσπαθούν να κρύψουν τα τρομερά προβλήματα που έχει η χώρα του». Ο ίδιος ο δημοσιογράφος μάλιστα είχε «θερμό» επεισόδιο με την ασφάλεια του πρωθυπουργού σε ομιλία του τελευταίου μετά από ερώτηση η οποία ανέφερε για τα σχέδια του πρωθυπουργού και χριστιανικούς ναούς.

ΦΥΡΟΜ΄΄H 113η Αλβανική Ταξιαρχία εισέρχεται στα Σκόπια



10 Αλβανοί πολιτικοί χαροπαλεύουν – Διάγγελμα Ιβάνοφ προς τον λαό – Σερβία: «Η κατάσταση μας αφορά»!


Δημοσίευση: 28 Απριλίου 2017



Του Βασίλη Καπούλα

Πάμε για το κύκνειο άσμα του κράτους των Σκοπίων. Ο  Αλβανός ηγέτης Τζαφέρι  κινητοποίησε Αλβανούς  αστυνομικούς  και στρατιώτες και τους έστειλε στα Σκόπια ενώ έχουμε άφιξη και εθελοντών από την Αλβανία μαζί με UCKάδες! Η 113η  αλβανική στρατιωτική ταξιαρχία από το Τέτοβο κινητοποιείται και μετακινείται προς τα Σκόπια για την υπεράσπιση του Αλβανού αρχηγού Ταλάτ Τζαφέρι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο διοικητής της αστυνομίας στο Τέτοβο ο οποίος είναι αλβανικής καταγωγής έδωσε  την εντολή να εξοπλιστούν όλοι οι Αλβανοί μέλη της αστυνομίας με  πλήρη εξάρτηση και οπλισμό, στην έδρα του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος στην ΠΓΔΜ, του DUI,  για να υπερασπιστούν τους Αλβανούς  βουλευτές .



Ένας μεγάλος αριθμός των βουλευτών, μεταξύ των οποίων και ο ίδιος ο Τζαφέρι, είναι ακόμα παγιδευμένοι σε μια αίθουσα συσκέψεων στη Συνέλευση και η μοίρα τους είναι πλέον άγνωστη.

Στην πόλη Στρούγκα στην οποία ζουν μόνο Αλβανοί, έχουμε ήδη σοβαρή οργανωμένη μετακίνηση ένοπλων σχηματισμών.

Όπως αναφέρεται, και  εθελοντές από την Αλβανία έρχονται για να αγωνιστούν για τους στόχους τους στην ΠΓΔΜ .

Όλοι οι Αλβανοί έχουν ξυλοκοπηθεί άγρια και συγκεκριμένα ο αρχηγός του SDSM Ζόραν Ζάεφ, ο βουλευτής Ντάμιαν Μαντσέφσκι και άλλοι οκτώ βουλευτές από τους οποίους ο Ζιγιαντίν Σέλα, επικεφαλής της Συμμαχίας των Αλβανών.

Όλοι αυτοί είναι πολύ βαριά τραυματισμένοι.

Ταυτόχρονα ο Γ.Ιβάνοφ θα βγάλει διάγγελμα προς τον λαό των Σκοπίων.

H αντιπολίτευση λέει ότι θέλει τους Ιβανόφ-Γκρουέφσκι στη φυλακή για την δολοφονική απόπειρα…

Πολλοί δυτικοί ηγέτες έχουν ήδη καταδικάσει τη βία στο σκοπιανό κοινοβούλιο, αλλά φοβούνται για την επόμενη ημέρα στην χώρα .

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας πήγε επειγόντως στο Αρχηγείο της Σερβικής κυβέρνησης για να παρακολουθήσει από κοντά την κατάσταση στα Σκόπια ενώ συγκάλεσε για αύριο στις 2 το μεσημέρι Συμβούλιο Ασφαλείας και σύγκλιση της Επιτροπής Συντονισμού των Υπηρεσιών Ασφαλείας.

«Ανησυχώ πολύ για την κατάσταση στα Σκόπια, η κατάσταση δεν είναι ήρεμη και δεν αποτελεί μόνο πρόβλημα των Σκοπίων αλλά όλων μας , όλων όσων ζουν εδώ» είπε ο Aleksandar Vucic

Η Δύση, η ΕΕ και οι ΗΠΑ αναγνώρισαν  τον Taljat Xhaferi ως νέο Πρόεδρο της Βουλής των Σκοπίων.

Υπενθυμίζουμε ότι ο Αλβανός αντιπρόεδρος του κόμματος DUI, Ταλάτ Τζαφέρι, εκλέχθηκε ως πρόεδρος της Βουλής των Σκοπίων με ψήφους από την Σοσιαλδημοκρατική Ένωση – SDSM, από βουλευτές της Συμμαχίας των Αλβανών και το Κίνημα BESA, λαμβάνοντας συνολικά 67 ψήφους ενώ το κόμμα του Νίκολα Γκρούεφσκι δεν συμμετείχε στην ψηφοφορία.

Οι ΗΠΑ είπαν ότι καταδικάζουν την βία και όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να αποδεχτούν την εκλογή Τζαφέρι…

Αλβανός πρωθυπουργός: «Οι Αλβανοί στα Σκόπια να μην πέφτουν θύματα των προκλήσεων»



«Βία στα Σκόπια- Ο Ράμα αποκαλύπτει την μπλόφα του Γκρούεφσκι- Μήνυμα στους Αλβανούς»


Απρίλιος 27, 2017. Echedoros


Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα,  αντέδρασε πρώτος στις ταραχές των Σκοπίων.
Είπε ότι οι Αλβανοί θα πρέπει να παραμείνουν ήρεμοι και να μην πέφτουν θύματα προκλήσεων.

Μιλώντας στην τηλεοπτική εκπομπή «Top Story», είπε ότι ο Γκρούεφσκι είχε αποδεχθεί την αλβανική πλατφόρμα, αλλά την αρνήθηκε, υποκριτικά,  όταν ο Αλί Αχμέτι πήγε σε συνασπισμό με τον Ζάεφ.

«Υπάρχει μια εντελώς ακατανόητη εμπλοκή στην πολιτική διαδικασία των Σκοπίων. Εγώ προτρέπω τους Αλβανούς στα Σκόπια να παραμείνουν ήρεμοι και να μην πέφτουν θύματα προκλήσεων».

«Πρέπει να αποτελούν παράδειγμα, το ότι οι Αλβανοί  ζητούν τη σταθερότητα και τον εκδημοκρατισμό της γειτονικής χώρας, όπου οι Αλβανοί θα έχουν ίσα δικαιώματα με τους Σλάβους. Αυτό είναι το θέμα. Χρειαζόμαστε, πραγματικά, την ειρήνη», δήλωσε ο Ράμα.

Rama: Ramush Haradinaj reappears as our winner in Pristina


By InSerbia with agencies - Apr 27, 2017

SOURCERTS


Albanian Prime Minister Edi Rama speaks at the news conference with visiting Serbian Prime Minister Aleksandar Vucic, the first Serbian leader to visit the nation after a troubled past, at the Palace of Brigades in the Albanian capital, Tirana, Wednesday, May 27, 2015. Both countries are trying to overcome their troubled past while working toward EU membership. Relations between the two Balkan states remain strained, mainly over the former Serbian province of Kosovo where majority ethnic Albanians declared independence in 2008 which Serbia refused to recognize. (AP Photo/Hektor Pustina)

Albanian Prime Minister Edi Rama welcomed release of Ramush Haradinaj. “Ramush reappears as our winner in Pristina. I am proud of the Kosovo Liberation Army. Better ever than never”, said Rama on his Facebook profile.

Court decision in Colmar was also welcomed by the Ministry of Foreign Affairs of Albania (MFAA), which said in a statement that the court thus confirmed previous two-tier decision in The Hague, which acquitted Haradinaj.

It also states that the head of the Albanian diplomacy welcomed the decision of the French court and conveyed fraternal greetings to all the people of Kosovo.

“Justice has been served. We believe that the court’s decision should be welcomed as a victory of truth and justice over unfounded and politically motivated accusations which were aimed at discrediting and destabilizing the state of Kosovo, and the equalization of struggle of the people of Kosovo and KLA for the freedom and against the crimes of the Milosevic regime”, says the statement.

The Albanian Ministry calls on Serbia to give up “the influence over Kosovo”, as statement reads.

“(MFAA) believes that the progress of the region in Euro-Atlantic processes is a base for strengthening of cooperation and good neighborly policies, to which Albania was and remains fully committed. Kosovo is a country and that is unchangeable reality, and fraternal ties between Albania and Kosovo stabilize the region and are oriented to our common European future”, says the statement.

Χάος στα Σκόπια: Διαδηλωτές κατέλαβαν το Κοινοβούλιο- Χτύπησαν τον Ζόραν Ζάεφ




Image may contain: 5 people
Απρίλιος 27, 2017. Echedoros


Ο Αλβανός αντιπρόεδρος του DUI, Ταλάτ Τζαφέρι, εκλέχθηκε ως πρόεδρος της Βουλής των Σκοπίων με ψήφους από την Σοσιαλδημοκρατική Ένωση – SDSM,  από βουλευτές της Συμμαχίας των Αλβανών και το Κίνημα BESA, λαμβάνοντας συνολικά 67 ψήφους, ενώ το κόμμα του Νίκολα Γκρούεφσκι δεν συμμετείχε στην ψηφοφορία.


Τα αλβανικά ΜΜΕ των Σκοπίων ομιλούν για ‘ιστορική νίκη’, γιατί είναι η πρώτη φορά που ένας Αλβανός πολιτικός εκλέγεται σε μία από τις υψηλότερες θέσεις του κράτους, όπως σημειώνει η «shqiptarja.com».


Αμέσως μετά οι Σλάβοι των Σκοπίων, οπαδοί του Νίκολα Γκρούεφσκι άρχισαν διαμαρτυρίες μπροστά από το κτήριο του Κοινοβουλίου και προσπάθησαν να εισέλθουν σε αυτό.


Τελικά τα κατάφεραν και άρχισαν τα έκτροπα. Κατέλαβαν την αίθουσα συνεδριάσεων, γρονθοκόπησαν τον αρχηγό του SDSM, Ζόραν Ζάεφ, ενώ όλοι σχεδόν οι βουλευτές κλείστηκαν σε παρακείμενη αίθουσα περιμένοντας την …αστυνομία.

Σερβικά ΜΜΕ: Κοσοβάρος δισεκατομμυριούχος αγοράζει στη νότια Σερβία





“Βρώμικα λεφτά για τη Μεγάλη Αλβανία- Ο Πατσόλι αγοράζει στη Νότια Σερβία με 250 εκατ ευρώ», γράφει το σερβικό δημοσίευμα

Απρίλιος 27, 2017. Echedoros

Ο σερβική εφημερίδα του Βελιγραδίου «Informer», στην πρώτη της σελίδα, την Πέμπτη, έχει ως τίτλο «Ο Πατσόλι αγοράζει τη νότια Σερβία με 250 εκατομμύρια ευρώ».



«Ο πλουσιότερος Αλβανός δισεκατομμυριούχος, Μπεντζέτ Πατσόλι, έχει δώσει πολλά χρήματα με τα οποία οι εξτρεμιστές στην νότια Σερβία, στο Πρέσεβο, Μπουγιάνοβατς, Μέντβεντζα, Βράνιε, Λέσκοβατς και Νις, θα αγοράσουν εκτάσεις , σπίτια και ανθρώπους!» «οι εξαγορές θα γίνουν μέσω ενός μεσίτη, διεφθαρμένου Σέρβου», σημειώνει η εφημερίδα.


Η ίδια εφημερίδα είχε γράψει και την Τετάρτη μια αποκλειστική είδηση ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βοηθά  τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Έντι Ράμα και τον πρόεδρο του Κοσσυφοπεδίου, Χασίμ Θάτσι, να διοργανώσουν αναταραχές στα Σκόπια και στη νότια Σερβία.


«Παράγοντες Τουρκικής Υπηρεσίας Πληροφοριών – MIT,  βοηθούν ενεργά στην προετοιμασία της Αλβανίας και του Κοσσυφοπεδίου για πόλεμο με τη Σερβία και τα Σκόπια. Πρωτοστατούν στην αγορά μεγάλης ποσότητας όπλων και ειδικών πυραύλων και ετοιμάζουν σχέδιο για δράση στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο και στην περιοχή του Κουμάνοβο των Σκοπίων», σημειώνει το σερβικό δημοσίευμα που προσθέτει ό κύριος χρηματοδότης αυτής της δράσης είναι ο δισεκατομμυριούχος Κοσοβάρος Μπεντζέτ Πατσόλι.

Serbian ambassador to France withdrawn for consultations

The government meeting on Thursday (Tanjug)
PM and President-elect Aleksandar Vucic said on Thursday that Serbia's ambassador to France would be withdrawn for consultations.

SOURCE: B92 THURSDAY, APRIL 27, 2017
 

The announcement came after an extraordinary session of the government, called after a French court decided to reject Serbia's extradition request for Ramush Haradinaj, who is wanted on war crimes charges.

Vucic also said that Serbia will send France a protest note "in the strongest terms."

Addressing a news conference after the government meeting, attended also by Justice Minister Nela Kuburovic and Office for Kosovo and Metohija Director Marko Djuric, Vucic said that "if the French court's decision was anti-legal, scandalous, and if it wasn't sad, it would be funny."

According to him, Serbia's legal team is analyzing the ruling, which he described as political - "and future steps will soon be known."

Vucic stressed that Serbia had sent complete extradition documentation to France, and that "the key was the fourth point of the court's decision which states that extradition would have grave consequences for Haradinaj."

"We didn't invite him over for chocolate and candy. We want him for war crimes," Vucic said.

The legal team has started analyzing the case and has many questions "that we know in advance will never be answered," he said, and reminded of the testimonies of the victims.

Vucic also revealed that he was "sorry" because Albanian Prime Minister Edi Rama said this was "a victory of Albanians".

(Tanjug)
(Tanjug)
"Serbia will, beside these measures, continue to prosecute all those who have committed war crimes, and we will continue to behave in line with that. I only wish to tell people in Serbia that they can walk the streets with their heads held high. We have not been defeated and humiliated - that happened to those who made such a decision," Vucic said.

"To us, a person who commits a crime is a criminal, to them, a crime is not a crime if it is committed against those they fought against militarily or politically," he added.

"Various threats" have been heard in recent days, Vucic said.

"And what's the price we can pay - well nothing," he said.

"Therefore I am calling on all citizens to walk with their heads held high. We are a small country in Europe fighting for law and justice, ready to stand up to the most powerful powers; it's good that they have shown what they think about our people," Vucic added, and concluded:

"They lecture us on how the rule of law should function. Do not be showing us how any longer."

Serbia has not right to appeal the French court's decision, announced on Thursday morning.

Haradinaj, an Albanian politician from Kosovo and a former leader of the KLA ("Kosovo Liberation Army") said the ruling was "a victory of Albanians", while his lawyer said the court found that he "would not have a fair and just trial" in Serbia.

Belgrade-based Prva TV is reporting that the court originally ruled to extradite Haradinaj, but then reversed this decision.

French court refuses to extradite Kosovo ex-prime minister

A Kosovar walks past a giant banner reading in Albanian "Ramush Haradinaj is Kosova" with a portrait of former Kosovo Prime Minister Ramush Haradinaj in capital Pristina, Kosovo Thursday, April 27, 2017. A French court has refused to extradite Haradinaj to Serbia to face war crimes charges. The court in the northeastern town of Colmar said Haradinaj has been released. (AP Photo/Visar Kryeziu)
By Associated Press

PUBLISHED: 08:41 BST, 27 April 2017

- A French court on Thursday refused to extradite a former Kosovo prime minister to Serbia to face war crimes charges, prompting anger in Serbia and joy in Kosovo in a case that has aggravated tensions between the rival neighbors.

The court in the northeastern town of Colmar released Ramush Haradinaj immediately after Thursday's decision. Parties to the case have five days to appeal.

Haradinaj's lawyer, Rachel Lindon, said the court ruled against the extradition because he would not have had a fair and balanced trial if sent to Serbia.


"He lost three and half months" of his life waiting for this decision, Lindon told The Associated Press, "but happily it's over."

Serbia's government decided on Thursday to recall its ambassador in France to Belgrade for consultations and lodge a protest note to France, Prime Minister Aleksandar Vucic said after an emergency government session convened over Haradinaj's release.

"The Republic of Serbia, the government of the Republic of Serbia, believes that the decision is shameful, scandalous, unlawful, absolutely unjust and above all political," Vucic said. Serbia has said in the past that it could abolish an extradition treaty with France if Haradinaj is not handed over.

Kosovo's President Hashim Thaci told the AP: "This is good news for Kosovo. ... It is Serbia that has committed war crimes, ethnic cleansing, and genocide against Kosovo's citizens."

Haradinaj, a guerrilla fighter in Kosovo's 1998-1999 war for independence from Serbia, was previously cleared of war crimes charges by a U.N. tribunal.

Serbia's government requested his extradition after French police arrested Haradinaj in January on a Serbian arrest warrant, including new accusations. The arrest raised tensions between Kosovo and Serbia, and Kosovo lawmakers called on the European Union to intervene to secure his release.

Haradinaj told Albanian journalists in Colmar that he would head to Kosovo later Thursday, and his supporters were expected to gather Thursday night in Pristina to welcome him home.

Kosovo's government also hailed Haradinaj's release, calling the French court decision "a confirmation that ... Serb arrest warrants against him and other KLA fighters are political."

Kosovo ally Albania also reacted to the news. The Foreign Ministry accused Serbia of "using arrest warrants as a form of pressure on Kosovo."

Kosovo declared independence from Serbia in 2008, which Belgrade has not recognized.

___

Llazar Semini in Tirana, Albania, Sylejman Kllokoqi in Pristina, Kosovo, and Jovana Gec in Belgrade contributed to this report.




Φ. Μπελέρης (πρ. Ομόνοιας): “Απογύμνωση της Χειμάρρας από τους Έλληνες ομογενείς επιχειρεί ο Ε. Ράμα”

Μπελέρης

Μπελέρης

Alpha Radio TV

Η αντιπολίτευση “με πορείες προσπαθεί να διατρανώσει το τεράστιο πρόβλημα που υπάρχει στην Αλβανία που έχει να κάνει με την εισχώρηση εγκληματικών στοιχείων στην πολιτική”, επισημαίνει στον Alpha 96,5 ο Φρέντυ Μπελέρης, πρόεδρος του παραρτήματος της Ένωσης Ομογενών “Ομόνοια” Χειμάρρας, μετά την απόφαση της αντιπολίτευσης να μη συμμετέχει στις εκλογές του Ιουνίου λόγω της εθνικιστικής έξαρσης την οποία προωθεί η αλβανική κυβέρνηση.

Όπως υπογραμμίζει ο κ. Μπελέρης “υπάρχει μια άριστη συνεργασία του κράτους με το παρακράτος. Ένας Έλληνας ομογενής δεν μπορεί να πάρει με τίποτα άδεια οικοδομής, ενώ ένας Αλβανός καταπατητής παίρνει πολύ εύκολα” μιλώντας για τις τακτικές του Αλβανού πρωθυπουργού, Έντι Ράμα, ενάντια στους Έλληνες της βόρειας Ηπείρου. “Ο κ. Ράμα έχει εναρμονιστεί πλήρως με τον Ερντογάν. Πιέζει ο Ερντογάν την Ελλάδα και πιέζει αυτός (σ.σ. ο Ράμα) από την πλευρά του την ελληνική ομογένεια για να δημιουργήσει πρόβλημα στην Ελλάδα”

Σε αυτό το πλαίσιο υπάρχει συνεχής ψυχολογική βία προς τους Έλληνες μέσω των κρατικών υπηρεσιών, ενώ όπως εξηγεί ο κ. Μπελέρης “το ελληνικό διαβατήριο ενώ ήταν ένα πλεονέκτημα για εμάς,  με την κατάσταση όπως έχει γίνει κινδυνεύει να γίνει πρόβλημα” με αποτέλεσμα πολλοί Έλληνες ομογενείς να μεταναστεύουν είτε σε άλλες χώρες της Ευρώπης, είτε να επιστρέφουν στην Ελλάδα.

Την ίδια ώρα, όπως αποκαλύπτει ο κ. Μπελέρης, δεν χτίζονται νέα σχολεία για την ελληνική μειονότητα και συνεχίζονται οι κατεδαφίσεις ελληνικών χριστιανικών ναών.

Wednesday, April 26, 2017

Συνέντευξη Θ. Καμαρινού στον Ελεύθερο Κόσμο: Το ελληνικό ΥΠΕΞ ήθελε "νότιο αλβανία" και όχι Βόρειο Ήπειρο

250417 KAMARINOS

Συνέντευξη στον Γιάννη Δράκο

Σε αυτό το φύλλο της εφημερίδας μας έχουμε την χαρά και την τιμή να φιλοξενούμε τον κύριο Θεόδωρο Οικονόμου Καμαρινό ο οποίος διετέλεσε Γενικός Πρόξενος στο Γενικό Προξενείο μας στην Κορυτσά το διάστημα από τα τέλη Σεπτεμβρίου 2009 έως τα τέλη Οκτωβρίου 2011.


- Κύριε Καμαρινέ αφού σας ευχαριστήσω που με δεχτήκατε θα ήθελα να σας ρωτήσω για τους λόγους που αποχωρήσατε από το Γενικό μας Προξενείο στην Κορυτσά.

- Όντως έφυγα στα τέλη Οκτωβρίου 2011 νομίζω στις 19 του μήνα κάτω από δυσάρεστες συνθήκες. Ο λόγος που έφυγα ήταν γιατί δυσαρεστήθηκε μαζί μου μία υπηρεσιακή κλίκα στο υπουργείο Εξωτερικών που κινούσε τα νήματα της γραφειοκρατίας γιατί έπαιρνα πρωτοβουλίες στις οποίες αυτοί ήταν αντίθετοι. Συγκεκριμένα, ο τότε διευθυντής της Βαλκανικής Διεύθυνσης του Υπουργείου Εξωτερικών (Α3) μου είχε πει πως όταν δεν έχω οδηγίες να μην κάνω τίποτε, φαίνεται πως ήθελε να είμαι τουρίστας στην Κορυτσά με τα χρήματα του ελληνικού λαού ενώ εγώ είχα ζητήσει με δεκαοκτώ έγγραφα να μου στείλουν οδηγίες για πάρα πολλά θέματα.

Τον Φεβρουάριο του 2011 ο τότε υπουργός Εξωτερικών Δρούτσας με κάλεσε για δήθεν συνομιλίες στην Αθήνα και στο γραφείο του μου είπε ότι δεν μπορείς να λες Βόρειος Ήπειρος γιατί εμείς μιλάμε μόνον για «Νότιο Αλβανία» και του απάντησα ότι αυτό πρέπει να το πει δημόσια. Έπειτα με έσυραν στα δικαστήρια με ψευδείς κατηγορίες για έκδοση πλαστών εγγράφων κατά συρροή. Τον Ιούλιο του 2012 με κάλεσε η ανακρίτρια και τον Φεβρουάριο του 2013 αθωώθηκα παμψηφεί και με πρόταση του εισαγγελέα, αλλά για τρία χρόνια δεν εφάρμοζαν την απόφαση του Εφετείου. Ενάμιση μήνα πριν τελεσιδικήσει στο Εφετείο η υπόθεση συνεδρίασε το Πειθαρχικό Συμβούλιο  και μου επέβαλλε νέες ποινές με τις ίδιες κατηγορίες (3 μήνες στέρηση μισθού και 3 μήνες αργία) και γενικά ήμουν και είμαι υπό καθεστώς διώξεως. Βέβαια το Συμβούλιο της Επικρατείας με αθώωσε εκ νέου, ακύρωσε το Πειθαρχικό Συμβούλιο και τον Οκτώβριο του 2016 μου έδωσαν πίσω τον χρόνο υπηρεσίας και τους μισθούς που μου είχαν κατάσχει.

- Μιλήστε μας για το πώς ήταν η κατάσταση στην Βόρειο Ήπειρο όταν υπηρετούσατε στην Κορυτσά.

- Η Κορυτσά είναι η μισή Βόρειος Ήπειρος στην οποία όμως οι Αλβανοί δεν αναγνωρίζουν την ύπαρξη ελληνικού πληθυσμού, έχουν καταργήσει την ελληνική εκπαίδευση από το 1930 και δεν δέχονται την λειτουργία στρατιωτικού νεκροταφείου που έχει ήδη φτιαχτεί με χρήματα του ελληνικού κράτους σε προάστιο της πόλης. Γενικά δεν θέλουν να ακούν τίποτε για Ελλάδα και Ομογένεια, στην πόλη πάντως λειτουργεί παράρτημα της ΟΜΟΝΟΙΑΣ με την ανοχή των τοπικών αρχών. Από το 2005 περίπου λειτουργεί ελληνικό εκπαιδευτήριο ονόματι ΟΜΗΡΟΣ στο οποίο αποσπώνται Έλληνες εκπαιδευτικοί από το υπουργείο Παιδείας όμως η αναλογία στην διδασκαλία ελληνικής και αλβανικής γλώσσας είναι 1 προς 2 και η ελληνική διδάσκεται σε μαθήματα δευτερευούσης σημασίας. Αυτό δεν οφείλεται τόσο σε αλβανική δράση όσο σε αδιαφορία και προχειρότητα της ελληνικής πλευράς.

- Εσείς προσωπικά είχατε δραστηριοποιηθεί στην περιοχή;

- Ναι παρά την μη ύπαρξη οδηγιών και με δική μου πρωτοβουλία επισκέφτηκα περισσότερα από εξήντα χωριά για να τονώσω το φρόνημα των κατοίκων, χαρακτηριστικά τους έλεγα να πάνε στο νεκροταφείο του χωριού και να δουν σε τι γλώσσα είναι γραμμένες οι ταφόπλακες των πατεράδων και των παππούδων τους. Θυμάμαι έναν πολύ ηλικιωμένο πάνω από 80 χρονών που ήρθε και φίλησε το σημαιάκι στο τζιπ και μου είπε: «παιδί μου έχω να δω αυτήν την σημαία από τον πόλεμο».

Στόχος η εθνοκάθαρση των Βορειοηπειρωτών

- Πως βλέπετε τις αλβανικές προκλήσεις σήμερα;

- Η ανθελληνική πολιτική στην Αλβανία έχει ενταθεί ιδίως μετά την ανάδειξη του σοσιαλιστικού κόμματος στην εξουσία με πρωθυπουργό τον Έντι Ράμα το οποίο είναι άκρως εθνικιστικό και μάλλον έχει κατά νου να ολοκληρώσει την εθνοκάθαρση που ξεκινά ουσιαστικά από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Στις παραλίες νοτίως της Αυλώνας  μέχρι τα ελληνικά σύνορα που είναι τα τουριστικά «φιλέτα» ζούσαν ανέκαθεν ελληνικοί πληθυσμοί. Όσο διαρκούσε το κομμουνιστικό καθεστώς του Χότζα και έπειτα του Ραμίζ Αλία δεν υφίστατο περιουσιακό ζήτημα γιατί οι κομμουνιστές δέχονται μόνον δημόσια περιουσία. Όταν έπεσε το καθεστώς το 1992-93 και ήρθαν οι υποτιθέμενοι δημοκράτες ο Μπερίσα άρχισε να βλέπει την περιοχή ως κέντρο τουριστικής ανάπτυξης με την δημιουργία ξενοδοχείων, θερέτρων κ.λ.π. και ξεκίνησε τις κατασχέσεις ή τις μη αναγνωρίσεις ζητώντας υποκριτικά τίτλους ιδιοκτησίας. Εδώ πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι το ιδοκτησιακό καθεστώς στην Αλβανία δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει.

Μετά τον πόλεμο στο Κόσοβο η κυβέρνηση αποφάσισε να εγκαταστήσει Κοσοβάρους στην περιοχή. Τώρα υπάρχουν στην Χιμάρα δεκαεννέα σπίτια και οικόπεδα που η κυβέρνηση θέλει να απαλλοτριώσει με το πρόσχημα του δημοσίου συμφέροντος. Το παράδοξο είναι ότι αυτά είναι μόνον ελληνικά.
Άλλο ζήτημα είναι αυτό της αναλογικότητας στους διορισμούς στο Δημόσιο και ο εκβιασμός όσων υπηρετούν ήδη να μην προβάλλουν την ελληνικότητά τους γιατί θα απολυθούν. Άλλο θέμα επίσης είναι αυτό της ανθελληνικής εκπαίδευσης γιατί παρά το γεγονός ότι από το 2006 έχει υπογραφεί ανάμεσα στις δύο χώρες συμφωνία για την κάθαρση των σχολικών εγχειριδίων από αρνητικές αναφορές μεταξύ τους, μόνον η Ελλάδα την έχει εφαρμόσει ενώ η Αλβανία συνεχίζει την ίδια τακτική ιδίως στα εγχειρίδια της Γ΄ Γυμνασίου και της Γ’ Λυκείου Ιστορίας και Γεωγραφίας.
Ζήτημα είναι, ακόμα, ότι τα 2/3 των εκκλησιών έχουν κατασχεθεί ή καταστραφεί από το κομμουνιστικό καθεστώς και μόνο το 1/3 έχει επαναποδοθεί για λατρευτική χρήση μετά από τις προσπάθειες του Αχιεπισκόπου Τιράνων και πάσης Αλβανίας Αναστασίου. Όσες όμως εκκλησίες λειτουργούν υφίστανται συνεχείς επιθέσεις συμμοριών που έχουν κλέψει δύο και τρεις φορές την κάθε εκκλησία. Στις παλαιότερες από αυτές τεμαχίζουν το Τέμπλο και το πωλούν σε αρχαιοκάπηλους μαζί με παλιές εικόνες και σκεύη. Επίσης οι Τσάμηδες χρησιμοποιούνται σαν τρομοκράτες έναντι του ελληνικού στοιχείου όπως και οι Κοσοβάροι ιδιαίτερα στην περιοχή της Αυλώνας.

Η Ελλάδα πιστεύει στην χίμαιρα της Ελληνοαλβανικής φιλίας  

- Ποια είναι η θέση του Εθνικού Κέντρου σε αυτά;

- Για να συνεχίσει να υπάρχει ελληνική μειονότητα- την οποία ο Χότζα είχε επιχειρήσει να την διασπείρει σε όλη την Αλβανία για να την διαλύσει- πρέπει να την «πάρει από το χέρι» το Εθνικό Κέντρο. Δεν μπορεί να λέει η Ελλάδα ότι δεν επεμβαίνει στα εσωτερικά της μειονότητας. Υπάρχει πουθενά στον κόσμο κράτος που να μην επεμβαίνει στην μειονότητα που έχει σε ένα άλλό κράτος; Όμως η πολιτική που ακολουθεί σήμερα η Ελλάδα είναι πολιτική αφομοιώσεως στον αλβανικό πληθυσμό και παραμονή της στα πλαίσια της αλβανικής κοινωνίας σαν πολιτιστική ιδιαιτερότητα. Αυτά γίνονται στο όνομα μίας ιδεοληπτικής αντίληψης των διμερών σχέσεων που ονομάζεται ελληνοαλβανική φιλία που δεν είναι παρά αιθεροβασία και φαντασιοπληξία από ελληνικής πλευράς και τυχοδιωκτισμός από αλβανικής.

- Στις εκλογές στην Αλβανία πιστεύετε ότι η συμμετοχή της μειονότητας πρέπει να είναι συμπαγής με ένα κόμμα ή να εισχωρήσουν εκπρόσωποί της σε διάφορα αλβανικά;

Παλαιότερα το MEGA είχε συνεργαστεί με τον Μπερίσα και το ΚΕΑΔ του Βασίλη Ντούλε με τους σοσιαλιστές. Γενικά τα μειονοτικά κόμματα συνεργάζονταν με διάφορα αλβανικά αλλά το καλύτερο είναι να υπάρχει ένα συμπαγές κόμμα όπως έχουν κάνει οι Ούγγροι στην Ρουμανία και οι Τούρκοι στην Βουλγαρία. Όσο για την ΟΜΟΝΟΙΑ η άποψή μου είναι ότι πρέπει άμεσα να αλλάξει το καταστατικό της και ο τρόπος εκλογής του Προεδρείου της.

- Κύριε Καμαρινέ θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τα όσα ενδιαφέροντα μου είπατε.... Link

Σκόπια: Ο Ιβάνοφ ‘κλείνει την προεδρική θύρα στον βοηθό Γραμματέα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ’





Ο πρόεδρος των Σκοπίων αρνείται να δεχθεί τον  βοηθό Γραμματέα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Brian Hoyt Yi


Απρίλιος 26, 2017. Echedoros


Μετά από το κλείσιμο της θύρας από τον πρόεδρο των Σκοπίων,  στον Καρλ Μπίλντ και στον Επίτροπο Γιόχαννες Χαν,  τώρα ήρθε η σειρά του ΜπράιανΧόιτ Γι, αναπληρωτή Γραμματέα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Γκιόργκε Ιβάνοφ δεν φαίνεται διατεθειμένος να δεχθεί τον Αμερικανό αξιωματούχο, ο οποίος τη Δευτέρα φθάνει στα Σκόπια και θα συναντηθεί με τους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων.

Η επίσημη άρνηση του προέδρου,  επιβεβαιώθηκε από το προεδρικό γραφείο, αναφέρει η σλαβική τηλεόραση των Σκοπίων «tv21.tv/mk».

Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στα Σκόπια, το περασμένο έτος, ο Χόιτ Γι έκανε έκκληση να εφαρμοσθούν οι μεταρρυθμίσεις, ώστε η χώρα να βγει από την κρίση. Στη συνέχεια τόνισε ότι οι γειτονικές χώρες έχουν κάνει σημαντική πρόοδο σε σχέση με τα Σκόπια.

Από τότε έχει περάσει σχεδόν ένας χρόνος- σημειώνει το δημοσίευμα- και τα πράγματα στη χώρα όχι μόνον δεν άλλαξαν προς το καλύτερο, αλλά πήγαν στο χειρότερο. Οι εκλογές της 11ης Δεκεμβρίου ήταν η ελπίδα για το πέρας της πολιτικής κρίσης, αλλά συνέβη ακριβώς το αντίθετο.

Ενώ ο λαός  βρίσκεται σε αναμονή τι θα φέρει  ο Αμερικανός αξιωματούχος μαζί του, ο πρέσβης της ΕΕ Σάμουελ Ζμπόγκαρ, είπε ότι η πρόταση του Αχμέτι για συνάντηση μεταξύ του Ζάεφ και του Γκρούεφσκι θα ήταν εποικοδομητική «γιατί είναι καλό οι αρχηγοί των κομμάτων να μιλούν, να έχουν επαφές και να ανταλλάσουν απόψεις».

Ο Ζμπόγκαρ τόνισε επανειλημμένα ότι η λύση στην κρίση δεν πρέπει να αναμένεται από τους ξένους διπλωμάτες και εκπροσώπους κυβερνήσεων, αλλά από τους ντόπιους πολιτικούς.

Αλβανία: Ο Ρώσος πρέσβης ανησυχεί για τη ζωή του- ζήτησε βοήθεια από τη Μόσχα






Η ρωσική πρεσβεία στα Τίρανα απειλείται, ζήτησε βοήθεια υπηρεσιών από τη Μόσχα

Απρίλιος 26, 2017. Echedoros

Ο Ρώσος πρέσβης στα Τίρανα, Αλεξάντερ Καρπούσιν, απευθύνθηκε επίσημα στο Αλβανικό κράτος, προειδοποιώντας της αρχές ότι αισθάνεται απειλούμενος.

Η αλβανική Vision Plus, ανέφερε ότι ο Καρπούσιν εδώ και δύο εβδομάδες, απειλείται από μια ομάδα ισλαμιστών εξτρεμιστών από το Κοσσυφοπέδιο και τα Σκόπια.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν, σύμφωνα με τον επικεφαλής της ρωσικής πρεσβείας, η ομάδα αυτή παρακολουθεί το διαμέρισμα στο οποίο διαμένει,  που βρίσκεται κοντά στη ρωσική πρεσβεία καθώς και όλες τις κινήσεις του διπλωματικού προσωπικού της αποστολής.

Ο Καρπούσιν έχει ενημερώσει το προσωπικό της πρεσβείας προκειμένου να αποφεύγουν τυχούσες συμμετοχές τους σε εκδηλώσεις και γενικά σε συγκεντρώσεις.

Διπλωματικές  (αλβανικές) πηγές τόνισαν ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για τις αξιώσεις περί απειλής του Ρώσου πρέσβη, αλλά ο ίδιος ο πρέσβης απευθύνθηκε στη Μόσχα προκειμένου να έρθουν στα Τίρανα μέλη των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών για την αντιμετώπιση των απειλών που δέχεται.

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι το αίτημα της ρωσικής πρεσβείας προς τη Μόσχα,  για προστασία από Ρώσους πράκτορες γίνεται κατά τη χρονική περίοδο που η Αλβανία ετοιμάζεται για τις 18ες  βουλευτικές εκλογές.

Σερβική εφημερίδα: Τούρκοι πράκτορες ετοιμάζουν πόλεμο στα Βαλκάνια


"Η σερβική εφημερίδα Informer γράφει σε πρωτοσέλιδό της ότι η Τουρκία ωθεί τον Ράμα και τον Θάτσι σε πόλεμο για τη δημιουργία της Μεγάλης Αλβανίας"

Απρίλιος 26, 2017. 16:29


Αλβανική ιστοσελίδα που παρακολουθεί τις δημοσιεύσεις των σερβικών μέσων ενημέρωσης σημειώνει σήμερα ότι έχει δοθεί στη δημοσιότητα, μια συνωμοτική ρητορική του Αλεξαντάρ Βούτσιτς σε σχέση με τους Αλβανούς, ότι  ο Έντι Ράμα και ο Χασίμ Θάτσι, δηλαδή η Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο,  θα ενωθούν εάν κλείσουν οι πόρτες  των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το δημοσίευμα προχωρά ακόμη περισσότερο σημειώνοντας ότι, ο  Βούτσιτς  με τα μέσα ενημέρωσης που ελέγχει,  έχει εφεύρει μια ιστορία για ταινία θρίλερ, λέγοντας ότι το Κοσσυφοπέδιο και η Αλβανία είναι έτοιμοι για πόλεμο, με τη βοήθεια της Τουρκίας, προκειμένου να υλοποιηθεί η ιδέα της Μεγάλης Αλβανίας, σύμφωνα με την αλβανική «gazetametro.net».

Το αλβανικό κείμενο επικαλείται  τη σερβική εφημερίδα  «Informer», που δημοσίευσε απόσπασμα από το φύλλο  που θα κυκλοφορήσει αύριο και  έχει  τίτλο «Ο Ερντογάν ετοιμάζει για πόλεμο Θάτσι και Ράμα για να κάνουν τη Μεγάλη Αλβανία».

Σύμφωνα με το σερβικό δημοσίευμα- αυτό που υπάρχει στο πρωτοσέλιδο- σημειώνει ότι Τούρκοι πράκτορες δρουν στην Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο  για να ετοιμάσουν τον πόλεμο στα Δυτικά Βαλκάνια, μοιράζοντας όπλα και αντιαρματικές ρουκέτες.

Το σχέδιο αυτό ξεκινά με επίθεση  στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, όπου υπάρχει σερβική πλειοψηφία και κατόπιν επεκτείνεται στο Κουμάνοβο και στην πόλη των Σκοπίων.

Τα χρήματα για την αγορά όπλα και τη διακίνησή τους, σύμφωνα με την εφημερίδα, τα προσφέρει ο Κοσοβάρος πολυεκατομμυριούχος, Μπεντζέτ Πατσόλι.

Το σερβικό πρωτοσέλιδο παρουσιάζει και η εφημερίδα «Vecernje Novosti», η οποία σημειώνει ότι Τούρκοι πράκτορες πιέζουν για την ενεργοποίηση του σχεδίου της «Μεγάλης Αλβανίας».

Η αλβανική «shqiperiaime.al» αναφερόμενη στο θέμα σημειώνει ότι τα κείμενα αυτά έχουν γραφεί  στο γραφείο του Βούτσιτς,  αφού ο ίδιος κατά τη διάρκεια της ημέρας δήλωσε ότι Σέρβοι πράκτορες έχουν ανακαλύψει ότι υπάρχει συγχρονισμός Ράμα και Θάτσι για τη Μεγάλη Αλβανία και ότι αυτό γίνεται με συντονισμό και τη βοήθεια μίας ξένης υπηρεσίας πληροφοριών».



Mayor of Serbian town says Albanian PM is his "president"

(B92, file)


Jonuz Musliu says his "president" is Albanian PM Edi Rama, rather than Serbian PM and President-elect Aleksandar Vucic.

SOURCE: PRVA TV WEDNESDAY, APRIL 26, 2017

(B92, file)


In addition to serving as the mayor of Bujanovac, this ethnic Albanian politician from southern Serbia is also president of the Albanian National Council, whose seat in the same town.

In an exclusive interview for Prva TV, Musilu also revealed he was "not interested" in the fact all documents state that he lives in the Republic of Serbia.

He also explained why he considers Rama to be his boss: "According to the Constitution of Albania, Edi Rama is the leader of all Albanians, regardless of where they live."

"Of course Edi Rama is the president," he said, when asked "whether his president is Vucic or someone else."

When the journalist remarked that the sign at the entrance to the Bujanovac municipality and all documents state "the Republic of Serbia," Musliu replied:

"They can state whatever they like. I live in the Presevo valley."

The journalist then insisted on asking "whom he considers to be his president," to which Musliu said: "I told you - Edi Rama."

He also repeated his position - first presented after recent statements made by Rama and Hashim Thaci about the possible unification of Albania and Kosovo - that such a creation should also include "the Presevo valley."

"If Albanians really unify, why not also the Albanians of Presevo, Medvedja, and Bujanovac," Musliu said, mentioning three southern municipalities.

"I see nothing contentious in that," he concluded.

Shoigu: Montenegro’s military potential equals zero


By InSerbia with agencies - Apr 26, 2017

SOURCE B92

Sergey Shoigu
Russian Defense Minister Sergei Shoigu says Montenegro’s NATO membership is needed in order to “step up the alliance’s control in the Balkans.”



According to Shoigu, NATO continues projecting its forces near Russia’s borders, and including new states in its sphere of influence.

“The latest decisions on Montenegro’s admission to the alliance are a direct confirmation of this. Podgorica’s military potential is equal to zero, but its geographical position allows NATO to strengthen control of the Balkans,” the minister said at the Moscow Security Conference, Sputnik reported on Wednesday.

Shoigu believes that NATO’s aircraft patrolling the air space above the Baltic Sea pose a threat to Russia.

According to him, the activity of this “policing” mission has effectively become an integral part of the so-called zone of limited access, which includes the Kaliningrad area and the eastern part of the Baltic Sea.
“We view these NATO actions as a violation of the balance in the region, creating a threat to Russia’s security,” said Shoigu.

The Russian minister said that the US attack on a Syrian military airport earlier in the month had put Russian soldiers in danger. In this regard, he acknowledged the need to take additional measures to ensure the security of the Russian troops in Syria.

“Russia is taking additional measures to protect its troops in Syria after the US missile attack on a Syrian government airport,” said Shoigu.

Shoigu called the situation in Syria “a humanitarian catastrophe” and noted that Russian soldiers provide humanitarian aid to the Middle Eastern country.

The Moscow conference is dedicated to “global security challenges of the 21st century” as its main topic.

The conference is attended by more than 750 guests, including defense ministers and delegations, military experts and representatives of academia from 86 countries, as well as international organizations such as the UN, the OSCE, the CIS, the CSTO, and the international Committee of the Red Cross.

Turkey behind ‘Greater Albania’ ideas – report



By InSerbia with agencies - Apr 26, 2017

B92, VECERNJE NOVOSTI


There is suspicion that Turkish intelligence is behind the statements about the redrawing borders in the Balkans and “the spread of the Greater Albania idea.”



The Belgrade-based newspaper Vecernje Novosti is reporting this, adding that the treats against Serbia that have been arriving from Tirana, Pristina and Presevo in a synchronized manner, have been prepared in Ankara.

The daily said that this information was obtained by “our security structures” – and according to their operational data, “the offensive performance of Turkish intelligence structures goes through Pristina, via two key levers.”

The first channel of communication and influence is achieved through the Turkish Cooperation and Coordination Agency in Serbia – TIKA, which is mainly focused on acting in the Raska Disctrict (in the southwest) but is also present in the municipalities in the Presevo valley.

The second are “intensive” meetings between Turkish security officers and Albanian leaders in Presevo and Bujanovac, as well as in Kosovo, according to the daily.

The report goes on to state that “all these operations are carried out through the Turkish intelligence point in Pristina so that their subversive work stays as far away as possible from the eyes of Serbian security services.”

According to Vecernje Novosti, “this information indicates Turkey’s hidden aspiration to create a strong foothold out of a part of the Balkan territory.”

Serbian Prime Minister and President-elect Aleksandar Vucic said on Monday that the recent statements made by Albanian politicians have been “well coordinated” but that it was unclear whether they have been doing this “by themselves or in coordination with someone else, from our own, or perhaps even from some other continent.”

Εκτάκτως συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ: Τουρκία, κυπριακή ΑΟΖ και Βαλκάνια με πρωτοστάτες τους Αλβανούς

Image result for κυβερνητικό συμβούλιο εξωτερικών και άμυνας (κυσεα)


Kalenderidis

Συνεδριάζει σήμερα στις 09:00, εκτάκτως, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ) στο Μαξίμου υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα με βασικό θέμα συζήτησης τις προκλήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην κυπριακή ΑΟΖ.

Εκτιμάται πως θα συζητηθούν και οι εξελίξεις στα Βαλκάνια, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, ενώ δεν αποκλείεται να συζητηθούν και εξοπλιστικά προγράμματα.

Η εικόνα που υπάρχει στα αρμόδια υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας είναι ότι, παρά το γεγονός ότι ο Ταγίπ Ερντογάν κέρδισε το δημοψήφισμα, η αμφισβήτηση του οριακού αποτελέσματος από την αντιπολίτευση και η συντήρηση του κλίματος έντασης στο Αιγαίο μπορεί να οδηγήσουν σε μία ελληνοτουρκική κρίση. Η πολεμική ρητορική από Τούρκους αξιωματούχους συνεχίζεται αμείωτη, ενώ οι παραβιάσεις των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων σε αέρα και θάλασσα, όπως επίσης και οι προκλήσεις σε βάρος της Κύπρου με αφορμή την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων συντηρούν μία κατάσταση που κινείται στα όρια του... ατυχήματος.

Στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ θα τεθούν όλα τα πιθανά ενδεχόμενα, αλλά κυρίως οι τρόποι αντίδρασης της Ελλάδας στην διαρκώς κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα.

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης αναγκάστηκε μάλιστα να αναβάλλει ταξίδι του στο εξωτερικό προκειμένου να παραστεί στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ. Οι Ένοπλες Δυνάμεις διατηρούν υψηλά την ετοιμότητας του στο Αιγαίο και στη Θράκη και παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή τις τουρκικές κινήσεις απαντώντας σε κάθε πρόκληση.

Σημειώνεται ότι στα μέσα Μαΐου, ο Ταγίπ Ερντογάν θα συναντήσει τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στο Λευκό Οίκο, ο οποίος δεν έχει λάβει μέχρι στιγμής ξεκάθαρη στάση για τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο. Ένα άλλο θέμα που πιθανολογείται ότι θα συζητηθεί στο ΚΥΣΕΑ είναι η αναταραχή που υπάρχει στα Βαλκάνια με πρωτοστάτες τους Αλβανούς.

Trump Hints at U.S. Support for IMF Funding in Greece



By Katherine Filippeos - Apr 25, 2017

Greek Reporter

American President Donald Trump announced on Monday that the U.S. policy regarding the International Monetary Fund on the issue of Greece will be revealed in the next few days.

Speaking yesterday at a meeting with conservative journalists at the White House — a day after the International Monetary Fund and World Bank Spring Summit — President Trump, despite not giving specific details, stated that “we’ll have something on the IMF in a few days.”

In a related question by Newsmax about the Greek crisis, Trump replied: “Greece! They are in such a terrible situation there. It’s awful. Are you a Greek?” he asked the American journalist.

During the press conference the U.S. President made it clear that he was sympathetic to Greece’s difficult situation after eight years of crisis and suggested the U.S. would support maintaining the current level of IMF funding instead of asking Congress to Cancel it.

- See more at: http://greece.greekreporter.com/2017/04/25/trump-hints-at-u-s-support-for-imf-funding-in-greece/#sthash.fx4Gr1mo.dpuf

Monday, April 24, 2017

Αλβανική Τηλεόραση: «Δύο χώρες θέλουν να αποσταθεροποιήσουν την Αλβανία»…


Image result for top channel sokol balla

Ο Αρκισινακτοσ το Top Channel Sokol Balla και ο Προθηπουργοσ Αλβανιασ Edi Rama

Απρίλιος 24, 2017 Echedoros

Η κρατική τηλεόραση ‘Top Channel’ ανέφερε σήμερα ότι η Αλβανία τίθεται σε μεγάλο κίνδυνο λόγω της πατριωτικής στάσης του πρωθυπουργού Έντι Ράμα.


Σύμφωνα με την τηλεόραση, «συνεργαζόμενες υπηρεσίες έχουν μια αυξανόμενη ανησυχία με αξιόπιστες αποδείξεις ότι τουλάχιστον δύο άλλες χώρες προσπαθούν να προωθήσουν την αποσταθεροποίηση της Αλβανίας».

Αλλά ποια είναι η αιτία αυτού του σκοτεινού σχεδίου της αποσταθεροποίησης της Αλβανίας;
Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση, «οι απόψεις της κυβέρνησης των Τιράνων, δηλαδή του Έντι Ράμα,  έχουν ανησυχήσει ορισμένες χώρες που δεν θέλουν το καλύτερο για την Αλβανία και έχουν μπει σε τροχιά αποσταθεροποίησης της χώρας μας».

Τα Σκόπια και οι …εθνικιστικοί ελληνικοί κύκλοι…

«Οι ισχυρές θέσεις της κυβέρνησης των Τιράνων για την υποστήριξη της αλβανικής πλατφόρμας έχει ενοχλήσει σφόδρα τους αξιωματούχους των Σκοπίων.

Από την άλλη πλευρά, πηγές πληροφοριών, μιλούν επίσης για μια πιο εντατική εμπλοκή  κατά της κυβέρνησης των Τιράνων για την ελληνική εθνικιστική πλευρά, η οποία προστατεύει την πλατφόρμα προσάρτησης της «Βορείου Ηπείρου».

Η στάση της κυβέρνησης των Τιράνων έχει ενοχλήσει τους Έλληνες  ακροδεξιούς,  οι οποίοι  εδώ και πολλά χρόνια είχαν συνηθίσει στη σιωπή των Τιράνων για τις αξιώσεις τους στη Χιμάρα, επιπρόσθετα  οι ελληνικοί κύκλοι και η Αθήνα  δεν πρόσμεναν κάτι τέτοιο από τον Έντι Ράμα, αναφέρει το αλβανικό κανάλι.

Υπερβολές του αλβανικού καναλιού…

Φυσικά, τέτοιες ειδήσεις, που συνήθως τις βλέπει κανείς σε πύλες που δεν έχουν καμία σχέση με το βάρος της κάθε λέξης, αλλά όταν οι πληροφορίες αυτές δίνονται από το τηλεοπτικό  «Top Channel», υπερβαίνουν τα όρια της υπηρεσίας του  και γίνεται  μέρος ενός παιχνιδιού, πέρα από τα συμφέροντα του κοινότυπου πολέμου για την εξουσία.

Από πού, όμως προέρχεται ο κίνδυνος;  Το «Top Channel» αναφέρεται σε μια ηλεκτρονική πύλη στα Σκόπια που είχε ενημερωθεί «για μια συνάντηση μεταξύ του Νταμίρ Φάζλιτς,  του πρώην επικεφαλής των σκοπιανών μυστικών υπηρεσιών, Σάσα Μιχαΐλοφ και μια ξαδέλφη πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι, καθώς και ένα άτομο από την Αλβανία, που σύμφωνα με την εφημερίδα ‘Tema’ είναι ο Αβενίρ Πέκα,  αδελφός του Τσιμ Πέκα.

Μετά από αυτό, οι Αλβανοί έχουν ...λόγους να χάσουν πραγματικά τον ύπνο τους…
 Αλλά δεν είναι μόνο οι Αλβανοί, αλλά όλη η Ευρώπη. Και αυτό γιατί η κατάσταση φαίνεται κρίσιμη μία ημέρα πριν από την άφιξη στα Τίρανα του απεσταλμένου  της Καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ και του αντιπροέδρου του ΕΛΚ Δαβίδ Μακάλιστερ.

Η κυβέρνηση του Βερολίνου ανησυχεί ιδιαίτερα με την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή, στο Μαυροβούνιο, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και το Κοσσυφοπέδιο και δεν μπορεί να δεχθεί τη κλιμάκωση μια καθαρά πολιτικής κρίσης στην Αλβανίας, μια χώρα  στην οποία η Γερμανία  έχει επενδύσει τόσα πολλά.

Επινοήσεις του Ράμα η αποσταθεροποίηση από ξένες δυνάμεις

Η Αλβανία ήταν πάντα ένας παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή και η επιλογή της αποσταθεροποίησης της δεν δικαιολογείται για κανένα κέντρο λήψης αποφάσεων της ευρω-ατλαντικής κοινότητας», καταλήγει το ειδησεογραφικό «Top Channel».

Επίσης -σχολιάζει το δημοσίευμα- οι Αλβανοί πολιτικοί  ηγέτες, όταν διαβλέπουν μια εσωτερική πολιτική κρίση, προσπαθούν να τη σχετίσουν με εξωτερικούς παράγοντες, με κρίση στην περιοχή,  με τον αλβανικό  παράγοντα, την αλβανοφοβία κλπ.

Τώρα είναι η σειρά του Έντι Ράμα να εμφανισθεί  ως θύμα, ως καλός πατριώτης, που ένα διευρυμένο μέτωπο του κακού επιδιώκει να τον χτυπήσει. Αυτή είναι η πιο γελοία θέση  που ο Ράμα βάζει τον εαυτό του και το εργαστήριο της προπαγάνδας του επινοεί ειδήσεις που τις προωθεί στη γραμμή παραγωγής…

THe Greek Media about the Political Crisis in Albania and the last declaration of the Prime Minister Rama, about the Greater Albania

 Star TV Greece, News Edicion

 Evagelatos News

Link



Link

Moscow reacts to "Albanian unification" talk

Moscow (Tanjug/AP, file)
The Russian Ministry of Foreign Affairs late last week issued a statement reacting to "a series of recent statements by various Albanian politicians."

SOURCE: B92 MONDAY, APRIL 24, 2017
 

These statements that concern "the redrawing of borders in the Balkans" have raised particular concern, the Russian MFA said.

"We assert that, under the guise of unfounded accusations of attempts to destabilize southeastern Europe aimed at Russia, efforts are being made to implement the Greater Albania project, now based on the Albanian constitution, which gives Tirana the right to defend the interests of Albanians abroad. Under the guise of hypocritical talk about the need to stabilize the region under the NATO umbrella, the very foundations of stability are being shaken; a new policy course has been adopted to redraw the borders in the Balkans, which will inevitably increase the conflict potential," the statement said, and added:

"Such is the context for the statements by Albanian Prime Minister Edi Rama and the 'head' of the self-proclaimed independent Kosovo Hashim Thaсi on their readiness to join forces in a single Greater Albania state. These statements were echoed by Jonuz Musliu, the head of the south Serbian municipality of Presevo Valley [sic], mainly populated by Albanians, who announced the region’s will to become part of the enlarged state. Part of the same context is the notorious Tirana Platform adopted by the ethnic Albanian parties in Macedonia and undermining its statehood."

"Indicatively, the main patrons of Tirana and Pristina – the United States and the EU – either remain timidly silent or issue common meaningless phrases. We cannot help but agree with the assessments of the events voiced by Serbian Prime Minister, President-elect Aleksandar Vucic and Foreign Minister Ivica Dacic, who resolutely condemned Albanian politicians’ rhetoric and demanded an adequate response to what is happening from Brussels, Washington and key European countries. The bitter irony is that, as Mr. Vucic noted, if he allowed himself to publicly suggest uniting Serbia with Republika Srpska (Bosnia and Herzegovina), he would 'hang from a flagpole' in Brussels," the Russian Foreign Ministry said.

Moscow further "thinks it necessary for the international community to jointly point out to Tirana and Albanian politicians in other Balkan countries that making territorial claims and speculating about redrawing borders is unacceptable," and "calls on its Western partners to abide by international law and common sense, but refrain from applying double standards as they sometimes tend to do."

Albania opposition blocks roads, wants technocrat government


Reuters

Supporters of Albania's opposition Democratic Party demostarte in Tirana, Albania, April 24, 2017.

Supporters of Albania's opposition Democratic Party blocked several main roads on Monday for one hour, escalating their two-month-old protest for a caretaker government to oversee the June 18 general elections.

Party leader Lulzim Basha joined supporters sitting at a crossroads on the outskirts of Tirana where traffic comes off a main highway, and praised their peacefulness and "European culture".

There were other sit-ins near highways in northern, central and southern Albania.

The opposition has been calling for a caretaker government to oversee the next election because it says Prime Minister Edi Rama's Socialist-led coalition will reshape the judiciary to its liking and it cannot be trusted to ensure a fair vote.

The government, which is trying to reform the judiciary as part of its drive to join the European Union, rejects this accusation.

The protesters have been holding a sit-in for the past 65 days at a tent pitched in the main street below the government offices. Efforts to solve the deadlock have so far failed.

The opposition is also boycotting parliament, stalling the passage of laws that would help vet the new judges and kick-start a reform of the judiciary that Brussels has made a step before starting accession negotiations with Albania.

At the end of the hour-long protest, Basha repeated his call for a technocrat government that could purge officials with a criminal past and pass the vetting laws.

ALSO IN WORLD NEWS

Trump: Time to remove 'blindfolds'; U.N. must ready new North Korea sanctions
U.S. sanctions hundreds of employees of Syrian research center
"This is a warning that the determination of this people's movement is unbreakable in its resolve to hold free and fair elections," he told the crowd on the road.

Police had earlier warned the protest was illegal but it did not try to disperse the crowd. Except for minor altercation in the south, the roadblocks passed peacefully.

Rama accused the Democrats of creating roadblocks because they "did not want the road to Europe to be opened by cleansing the corrupt from the judiciary".

Two members of the European Parliament, from the right and left, were due in Tirana on Monday evening on a mission to help reach a compromise, the EU delegation office said.

(Reporting by Benet Koleka; Editing by Tom Heneghan)

«Να προετοιμάζονται για κόλαση οι Αλβανοί» απαντούν σερβικά ΜΜΕ: Σέρβος υπουργός εμπλέκει Ελλάδα-ΠΓΔΜ-Μαυροβούνιο σε τρίτο βαλκανικό πόλεμο – Ο Ε.Ράμα έδωσε όρκο «Μεγάλης Αλβανίας»…

Image result for Γ. Μοτσάκος
Δημοσίευση: 24 Απριλίου 2017 Pentapostagma


 Γ. Μοτσάκος Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών (Βαλκανίων  και χωρών Κ.Α.Κ )

Mε την φράση «Να προετοιμάζονται για κόλαση» απαντούν οι Σέρβοι στους Αλβανούς και τα σερβικά ΜΜΕ με πρωτοσέλιδα στέλνουν μήνυμα: «Είμαστε πανέτοιμοι»!

Με πόλεμο θα απαντήσουν οι Σέρβοι στο σχέδιο δημιουργίας της Μεγάλης Αλβανίας από τις δυτικές δυνάμεις το οποίο είναι σε πλήρη εξέλιξη και από ότι φαίνεται εμπλέκει τις περισσότερες χώρες των Βαλκανίων συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδος .


 Επανερxόμενος και πάλι  ο  Αλβανός Δήμαρχος του Μπουγιάνοβατς στην Νότια Σερβία, Γιονούζ Μουσλίου  ισχυρίζεται ότι ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα του υποσχέθηκε προσωπικά ότι ολόκληρη η «κοιλάδα του Πρέσεβο» θα προσαρτηθεί στο Κοσσυφοπέδιο και την Αλβανία σε μια ενωμένη μεγάλη Αλβανία!


«Πίσω από το έργο της» Μεγάλης Αλβανίας «είναι προσωπικά ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα! Για την ενοποίηση της Αλβανίας και του Κοσσυφοπεδίου με το Πρέσεβο, την Μεντβέντια και το Μπουγιάνοβατς λάβαμε υποστήριξη από τον Ράμα και τα Τίρανα, καθώς και από τον  Πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι και το λαό μας εκεί. Ο Ράμα  μας το υποσχέθηκε», αναφέρει  ο Μουσλιού, ο οποίος είναι και πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου των Αλβανών.

Ερωτηθείς αν γνωρίζει τις συνέπειες για την περιοχή, και αν το Ισλάμ συνεχίσει να προκαλεί ο ίδιος τόνισε :

«Η Κοιλάδα Πρέσεβο ήταν μέρος του Κοσσυφοπεδίου. Οι Σέρβοι και η κυβέρνηση στο Βελιγράδι πρέπει να το καταλάβουν αυτό και να γνωρίζουν  ότι ανήκει σε εμάς. Δεν υπάρχει καμία στροφή πίσω για εμάς . Πρέπει να είναι και ευγνώμονες που δεν ζητάμε και το Νις. Το Βελιγράδι εκφράζει την ανησυχία του αλλά αυτό  δεν μας ενδιαφέρει» .


 Ο Σέρβος υπουργός Εργασίας Αλεξάνταρ Βουλίν προειδοποίησε χθες στο Μπουγιάνοβατς μιλώντας ξεκάθαρα για αλβανική ανατροπή της συνταγματικής τάξης και της εδαφικής ακεραιότητας της Σερβίας.

«Οι Αλβανοί εκβιάζουν για έναν τρίτο βαλκανικό πόλεμο. Ο Μουσλίου θα πρέπει να απαντήσει σε αυτό. Αυτή είναι μια συνέχεια των όσων έκανε ο Έντι Ράμα, και συνέχισε ο  Χασίμ Θάτσι, και σαφώς είναι μια πρόσκληση για την έναρξη του τρίτου Βαλκανικού πολέμου με στόχο την δημιουργία της «Μεγάλης Αλβανίας»,  δήλωσε ο Σέρβος υπουργός και πρόσθεσε:

«Όποιος νομίζει ότι ο πόλεμος θα διεξαχθεί  στο έδαφος της Σερβίας ξεχνά ότι η» Μεγάλη Αλβανία «επεκτείνεται σε ΠΓΔΜ,  Ελλάδα, και Μαυροβούνιο. Δεν θα διεξάγονταν ποτέ κανένας βαλκανικός πόλεμος στην επικράτεια οποιασδήποτε χώρας αν το ΝΑΤΟ συγκρατούσε  τα μέλη του όπως  την Αλβανία», δήλωσε ο Σέρβος υπουργός εργασίας.



Ο πρόεδρος του Φορέα Συντονισμού για τη Νότια Σερβία, Ζόραν Στάνκοβιτς πιστεύει ότι ο Μουσλίου «πυροβολεί στο αέρα .»

«Αυτή είναι η προπαγάνδα τους και ο Ιονούζ Μουσλιού είναι εντελώς άσχετος. Παραμυθιάζει τους Αλβανούς ανά πάσα στιγμή, οι οποίοι γνωρίζουν ότι πάντα έχει κάτι να πει για αυτό το θέμα». είπε ο Στάνκοβιτς.

Σύμφωνα με τον σερβικό τύπο, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα, είχε δηλώσει για την προοπτική ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ ότι αυτή εξακολουθεί να ξεθωριάζει, διότι  αποκλείει την ενοποίηση των Αλβανών.

Τότε  ο πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου, Χασίμ Θάτσι απείλησε την Ευρωπαϊκή Ένωση να μην «κλείσει την πόρτα» στο Κοσσυφοπέδιο διότι «όλοι οι Αλβανοί στην περιοχή, θα ζήσουν σε ένα ενιαίο κράτος, προκειμένου να προχωρήσει περαιτέρω η ένταξη στην ευρωπαϊκή οικογένεια.»



Ο πρώην επικεφαλής του ινστιτούτου VBA Momir Στογιάνοβιτς ισχυρίζεται ότι ο UCK δεν έχει αφοπλιστεί, αλλά ότι ο στρατός του Κοσσυφοπεδίου δεν διαθέτει  σοβαρό εξοπλισμό .

«Το σώμα προστασίας του Κοσσυφοπεδίου διαθέτει περίπου 3.000 άτομα και έχουν ελαφρύ οπλισμό. Όσον αφορά την αλβανική αεροπορία, αυτή  διαθέτει  16  πεπαλαιωμένα αεροσκάφη «MiG-21» . Δεν έχουν αεράμυνα και ως επί το πλείστον διαθέτουν  κινεζικά όπλα «, δήλωσε ο ίδιος.

«Εν τω μεταξύ, πληροφορίες των σερβικών υπηρεσιών ασφαλείας αναφέρουν την αποστολή οπλισμού  από την Τουρκία, ειδικά το τελευταίο  διάστημα. Από την άλλη πλευρά, το μεγαλύτερο πλεονέκτημά τους είναι ο αριθμός των νεαρών Αλβανών», αποκαλύπτει ο Stojanović.

Την ίδια στιγμή Αλβανοί με την χρήση drone παρουσίασαν χάρτη με την Μεγάλη Αλβανία μέσα στα Σκόπια.

Το κόμμα VMRO-DPMNE εξέδωσε δήλωση μετά το περιστατικό των Σκοπίων, λέγοντας ότι «δηλώσεις και ενέργειες» του ηγέτη της SDSM, Ζόραν Ζάιεφ, «συνέβαλαν στην αύξηση των ορέξεων  του αλβανικού αλυτρωτισμού» στην περιοχή.

Η κυβέρνηση αναφέρει τον Ζάεφ ως «την αιτία της υπέρβασης του σοβινισμού και του αλυτρωτισμού, με στόχο την υπονόμευση της κρατικής κυριαρχίας της πΓΔΜ», ανέφερε ο σκοπιανός τύπος.

Υπενθυμίζουμε ότι σε έκτακτο δελτίο της σερβικής υπηρεσίας πληροφοριών στο σερβικό τύπο με σκοπό να ενημερωθεί ο σερβικός λαός και οι Βαλκάνιοι «γείτονες» συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας , αναφέρεται  τα εξαιρετικά δυσάρεστα γεγονότα  στην περιοχή, σύμφωνα με τα οποία ΝΑΤΟ και Τουρκία, θα αποστείλουν στο Κοσσυφοπέδιο σύγχρονα ελικόπτερα «Black Hawk»,  σύγχρονο φορητό οπλισμό, πυρομαχικά , στολές, κράνη και άλλη έκτακτη βοήθεια.

Η έκθεση των σερβικών υπηρεσιών που παραδόθηκε στον πρόεδρο της Σερβίας  αναφέρει εκτός της προμήθειας ελικοπτέρων «Black Hawk» και την δημιουργία τακτικών δυνάμεων που προδίδουν εξελίξεις άκρως ανησυχητικές για την περιοχή μας.


Σύμφωνα με τους Σέρβους, τα ελικόπτερα αυτού του τύπου θα αποσταλούν και  στην Κροατία, η οποία το 2015 είχε λάβει με μορφή δωρεάς  16 ελικόπτερα  «Kiowa».

Πληροφορίες των Σέρβων κάνουν λόγο ήδη για μετακινήσεις ρωσικών αερομεταφερόμενων δυνάμεων από τις βάσεις τους κοντά στα αεροδρόμια,  από όπου «όταν δοθεί εντολή θα μεταφερθούν» στην περιοχή προφανώς και αυτοί εκτελώντας  «ανθρωπιστική επιχείρηση».

Έρχεται χαλασμός στα Βαλκάνια και όλα είναι πλέον υπό αμφισβήτηση .

Οι Αλβανοί Σκοπίων κοιτάζουν μόνο προς τα Τίρανα



Ο δήμαρχος της πόλης Ντεμπάρ, Ρουζντί Λάτα (δ) με τον επικεφαλής του αλβανικού κόμματος των Σκοπίων DUI, Αλί Αχμέτι

Απρίλιος 24, 2017.Echedoros

Ο δήμαρχος της πόλης Ντεμπάρ των Σκοπίων ( ‘Dibra’, τη λένε οι Αλβανοί, γνωστή και ως ‘Δίβρη’), Ρουζντί Λάτα, δήλωσε ότι με την ολοκλήρωση των οδικών εργασιών που θα ενώσουν τις πόλεις των Σκοπίων με αυτές της Αλβανίας, η Ντίμπρα θα γίνει γειτονιά των Τιράνων, όπως  και η Άρμπιτ.


«Η  μόνη ελπίδα μας είναι για τον μελλοντικό δρόμο Ντεμπάρ- Άρμπιτ. Να θυμάστε ότι όταν γίνει αυτό ο δρόμος θα ξεχάσουμε όλους τους άλλους.

 Το αίμα και η ψυχή μας είναι στα Τίρανα.

 Έχουμε πολλούς ανθρώπους στα Τίρανα, εκεί υπάρχουν πάνω από 150 επιστήμονες γιατροί και το Ντεμπάρ θα γίνει μια γειτονιά των Τιράνων.

 Το όνειρό μας σιγά σιγά θα γίνει πραγματικότητα», είπε.



( Σημείωση: το 74%  του πληθυσμού της πόλης Ντεμπάρ των Σκοπίων είναι Αλβανοί)