Saturday, January 25, 2020

Να καταργηθούν οι αδικίες του νόμου Κατρούγκαλου ζητούν φορείς Βορειοηπειρωτών

SManalysis

4958013

Παναγιώτης Σαββίδης
24/01/2020,
Πώς θα προετοιμάσετε το παιδί σας για μια επιτυχημένη κι ευτυχισμένη ζωή

Με ανακοίνωσή της η «Ένωση Χειμαρριωτών» ζητά να αρθούν οι αδικίες για το δικαίωμα ασφάλισης χιλιάδων ομογενών από την Βόρειο Ήπειρο
Να καταργηθούν οι άδικες ρυθμίσεις για το δικαίωμα ασφάλισης χιλιάδων ομογενών από την Βόρειο Ήπειρο, που είχαν θεσπιστεί επί υπουργίας Κατρούγκαλου, ζητούν βορειοηπειρωτικοί φορείς από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ενόψει ψήφισης του νέου νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό.

Με ανακοίνωσή της η «Ένωση Χειμαρριωτών», που εδρεύει στην Αθήνα, κρούει τον κώδων του κινδύνου, επισημαίνοντας την προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης για κατάργηση των αδικιών του νόμου Κατρούγκαλου επί ΣΥΡΙΖΑ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής :
«Την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου, δημοσιοποιήθηκε από τα ΜΜΕ το περιεχόμενο του επερχόμενου νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με τίτλο «ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΦΟΡΕΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ».

Αν και το νομοσχέδιο δεν έχει τεθεί ακόμη σε δημόσια διαβούλευση άρα θα μπορούσαμε να υποθέσουμε ότι το κείμενο που δημιοσιοποιήθηκε δεν είναι οριστικό, μας ανησυχεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι δεν προβλέπεται σε αυτό καμία τροποποίηση στις άδικες ρυθμίσεις του του Ν.4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου) οι οποίες αφαιρούν το δικαίωμα θεμελίωσης πλήρους σύνταξης στους Βορειοηπειρώτες.

Με τον Ν.4387/2016, τα μέλη της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας της Αλβανίας που μετανάστευσαν στην Ελλάδα μετά το 1990 στερούνται του δικαιώματος πλήρους Εθνικής Σύνταξης. Στο άρθρο 7 αναφέρεται πως το ποσό της σύνταξης μειώνεται κατά 1/40 για κάθε χρόνο που υπολείπεται των σαράντα ετών διαμονής στην Ελλάδα. Θεωρούμε απαράδεκτη την αποσύνδεση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος από την διάρκεια και το ύψος των εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία και την σύνδεσή του με τα χρόνια διαμονής στην χώρα. Η ρύθμιση πέραν του ότι μπορεί να ελεγχθεί για την συνταγματικότητά για το πως διαχωρίζει Έλληνες πολίτες, αποτελεί προσβολή και αδικία κατά των Βορειοηπειρωτών που τώρα καταθέτουν αιτήσεις συνταξιοδότησης.

Τους προβληματισμούς μας ενστερνίστηκε πλήρως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως μας επιβεβαίωσε προσωπικά σε δύο συναντήσεις που είχε με εκπροσώπους της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας της Αλβανίας το προηγούμενο έτος και δεσμεύτηκε για την κατάργηση των αδικιών του νόμου Κατρούγκαλου. Σε σχετικό δελτίο τύπου της ΝΔ με ημερομηνία 17.05.2019 αναγράφεται:
«Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δεσμεύτηκε επίσης πώς στο νέο Νόμο που θα φέρει η επόμενη Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, σε αντικατάσταση του Νόμου Κατρούγκαλου, θα διορθώσει τις άδικες για τους ομογενείς μας στην Αλβανία πρόνοιες της σημερινής νομοθεσίας που δημιουργούν προσκόμματα στη θεμελίωση πλήρους δικαιώματος εθνικής σύνταξης.»

Μετά από περισσότερα των 25 χρόνων καταβολής εισφορών, η σύνδεση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος με την διάρκεια διαμονής στην χώρα θέτει τους Βορειοηπειρώτες στο περιθώριο ως Έλληνες πολίτες πλέον, καταφέροντας μία πληγή όχι μόνο στα οικονομικά τους αλλά και στην αξιοπρέπειά τους.

Η Ένωση Χειμαρριωτών, ενημερώνει τα μέλη της ότι έχει ήδη ξεκινήσει μία συντονισμένη προσπάθεια με την συνεργασία φορέων, βουλευτών και άλλων παραγόντων ώστε να τροποποιηθεί το προτεινόμενο νομοσχέδιο πριν την ψήφισή του από το κοινοβούλιο.
Η στάση μας είναι αδιαπραγμάτευτη. Τώρα θα φανεί ποιος ενδιαφέρεται πραγματικά για τον βορειοηπειρωτικό ελληνισμό».

Thursday, January 23, 2020

Grenell confirmed: I ask Pristina to revoke fees immediately, and as for Belgrade..

SManalysis
.FOTO TANJUG / STR / bb
Trump's Special Envoy Richard Grenell says Pristina must abolish fees and will ask Belgrade to halt its campaign of Kosovo's derecognition

SOURCE: TANJUG THURSDAY, JANUARY 23, 2020 | 14:14

Grenell is coming to Belgrade tomorrow to talk to the Serbian President.

He met in Pristina today with Albin Kurti, as prime minister-designate to form a new Kosovo Government.

"In order to continue further with economic development, it is crucial that 100 percent tariffs on Serbian goods to be revoked. This is the only thing that has to be eliminated, and at the same time the campaign to withdraw recognition of Kosovo's independence, led by Serbia, must be stopped", Grenell said.

The US diplomat in Berlin said that other political representatives in Pristina, who he will meet, will be also required to revoke 100% taxes on goods from Serbia and Bosnia-Herzegovina.

After meeting with Kurti, Grenell is expected to meet with Democratic Alliance of Kosovo President Isa Mustafa. He said his mission is solely dedicated to economic development and that fees must be removed in order to move forward.

The US Presidential Special Envoy conveyed the message pertaining to the abolishing of tariffs last night to Kosovo President Hashim Thaci.

Grenell is coming to Belgrade tomorrow, where he will discuss with Serbian President Aleksandar Vucic the resumption of Belgrade-Pristina dialogue.

Grenell reiterated that he was not interested in internal problems on Kosovo territory and that, as he said, he was trying to ignore political confrontations over the formation of the Pristina government and did not want to participate in this process.

He urged Albanian political leaders to obey the laws and not comment on talks on forming a government in the media.

The US Presidential Envoy also said that the Trump administration has been very successful in boosting Kosovo economy so far, as well as in helping businesses thrive.

Ο Ακάρ κουνά το δάχτυλο στην Αθήνα - Ζητά την αποστρατιωτικοποίηση 16 ελληνικών νησιών

SManalysis
hulusi_akar_OnAlert_22_10_2018-768x430
Proto Thema
Ο Ακάρ κάνει λόγο για παραβίαση των συμφωνιών από την πλευρά της Αθήνας και την καλεί να συμμορφωθεί με τις διεθνείς συνθήκες και σχέσεις καλής γειτονίας
Θέμα αποστρατιωτικοποίησης 16 ελληνικών νησιών θέτει ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ.

Ο Τούρκος υπουργός προχωρά σε νέες προκλήσεις απέναντι στη χώρα μας, δηλώνοντας πως η Ελλάδα διατηρεί στρατεύματα σε 16 νησιά, παραβιάζοντας το διεθνές Δίκαιο.

Συγκεκριμένα, ο Ακάρ κάνει λόγο για παραβίαση των συμφωνιών από την πλευρά της Αθήνας και την καλεί να συμμορφωθεί με τις διεθνείς συνθήκες και σχέσεις καλής γειτονίας.




Οι συγκεκριμένες θέσεις αφορούν πάγιες τουρκικές απόψεις στις οποίες επανέρχονται κατά καιρούς Τούρκοι αξιωματούχοι.

Τσαβούσογλου: Η Ε.Ε. να ενεργεί ως «έντιμος μεσολαβητής»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να μεσολαβεί δίκαια και αντικειμενικά στη συνεχιζόμενη διένεξη ανάμεσα στην Τουρκία και την Κύπρο, που αφορά την οριοθέτηση αποκλειστικών οικονομικών ζωνών στη Μεσόγειο, αντί να λαμβάνει απλώς αποφάσεις που στοχοθετούν την Άγκυρα, δήλωσε στο Sputnik ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Η ΕΕ θα πρέπει να διαδραματίζει έναν ισορροπημένο και αντικειμενικό ρόλο στα ζητήματα. Χάριν της αλληλεγγύης, η ΕΕ είναι σε θέση να υποστηρίζει μόνο τα κράτη μέλη της. Όμως αυτό δεν λύνει το πρόβλημα. Αντί να κάνουν δηλώσεις ή να λαμβάνουν αποφάσεις εναντίον της Τουρκίας, θα πρέπει να βρούν τον τρόπο για να διευθετήσουν αυτό το πρόβλημα και μπορούν να είναι έντιμοι μεσολαβητές», δήλωσε ο Τσαβούσογλου.

Ο τούρκος υπουργός κατηγόρησε την ΕΕ για «δύο μέτρα και δύο σταθμά και υποκρισία» στη διαχείριση της κατάστασης και πρόσθεσε πως η ΕΕ είναι υποχρεωμένη να υπερασπίζεται τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.

Ο ίδιος δήλωσε πως πιστεύει ότι η κατάσταση θα πρέπει να διδάξει την ΕΕ «πώς να μοιράζεται» και να συνεργάζεται, ενώ πρόσθεσε πως η Τουρκία παραμένει ανοικτή για διάλογο.