Thursday, September 3, 2020

Athens denies NATO statement that Greece and Turkey will begin talks

SManalysis


Athens has denied that Greece and Turkey will soon begin talks to de-escalate tensions in the East Mediterranean, according to Hellas Journal.

Hellas Journal reported that “the information that came to light about alleged technical talks in NATO do not correspond to reality, according to diplomatic sources in Athens.”

Only moments before the denial, NATO Secretary-General Jens Stoltenberg said “the two Allies have agreed to enter into technical talks at NATO to establish deconfliction mechanisms and reduce the risk of incidents and accidents in the East Mediterranean.”


In a statement made in a link in the same tweet, Stoltenberg said that he believes the tensions can be relieved “in the spirit of NATO solidarity.”

“Greece and Turkey are valued Allies, and NATO is an important platform for consultations on all issues that affect our shared security. I remain in close touch with all concerned Allies to find a solution to the tensions in the spirit of NATO solidarity,” he said.

Wednesday, September 2, 2020

Πρίστινα: Ο πρόεδρος του DUI, Αλί Αχμέτι, καταθέτει στους ανακριτές του Δικαστηρίου της Χάγης Αποστολή με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

SManalysis


Ο πρόεδρος του αλβανικού κόμματος στη Βόρεια Μακεδονία -  της Δημοκρατικής Ένωσης για Ενσωμάτωση (DUI), Αλί Αχμέτι

Σεπτέμβριος 2, 2020. ECHEDOROS
 

Ο πρόεδρος του αλβανικού κόμματος στη Βόρεια Μακεδονία -  της Δημοκρατικής Ένωσης για Ενσωμάτωση (DUI), Αλί Αχμέτι,  σήμερα στις εγκαταστάσεις της αποστολής της ΕΕ - της EULEX στην Πρίστινα, κατέθεσε ενώπιον των ανακριτών της Ειδικής Εισαγγελίας για Εγκλήματα Πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο.



Σύμφωνα με το Euronews Albania, ο Αχμέτι έφτασε στις εγκαταστάσεις της EULEX μετά τις εννέα το πρωί.

 Η ανάκριση πραγματοποιείται στην Πρίστινα, και όχι στη Χάγη, όπου βρίσκεται η Ειδική Εισαγγελία, η οποία λειτουργεί εκεί για πρακτικούς λόγους,  όταν οι καλεσμένοι μάρτυρες δεν μπορούν να ταξιδέψουν στις Κάτω Χώρες.

Ο Αλί Αχμέτι, ολοκλήρωσε μετά από οκτώ ώρες τη συνέντευξη από εξειδικευμένους εισαγγελείς στο Κοσσυφοπέδιο σχετικά με τον πόλεμο του «Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου»- UÇK.


 
Στο κτίριο της  EULEX, το οποίο χρησιμοποιείται ως χώρος για ανάκριση σε όσους προσκαλούνται από το ειδικό δικαστήριο και δεν μπορούν να ταξιδέψουν στη Χάγη, ο Αχμέτι μπήκε στις 09:30 το πρωί και έφυγε στις 17:30 το απόγευμα.

Η ανταποκρίτρια του 'Euronews Albania',  Εριόνε Ποπόβα [Erjonë Popova] αναφέρει από το Κοσσυφοπέδιο ότι η ανάκριση του αναμένεται να συνεχιστεί την επόμενη μέρα, τις πρώτες ώρες του πρωινού.

Ο αρχηγός του DUI Αλί Αχμέτι είναι ένας από τους ιδρυτές του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου (UÇK) και πρώην μέλος του Γενικού Επιτελείου, αλλά δεν υπήρξαν συγκεκριμένες κατηγορίες εναντίον του.

Ο Αλί Αχμέτι γεννήθηκε στις 4 Ιανουαρίου 1959 στο χωριό Ζαγιάζ στο Κίτσεβο της Βόρειας Μακεδονίας  και σπούδασε φιλοσοφία στην Πρίστινα. 

Στις αρχές της δεκαετίας του 1980 ασχολήθηκε με φοιτητικές διαμαρτυρίες, οι οποίες τότε έδειχναν ανοιχτή αντίθεση στις γιουγκοσλαβικές πολιτικές κατά του αλβανικού πληθυσμού στο Κοσσυφοπέδιο. Για την πολιτική του δραστηριότητα συνελήφθη και καταδικάστηκε σε φυλάκιση 1 έτους.


 
Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 ήταν ένας από τους ηγέτες που δημιούργησαν το UÇK  ως στρατιωτικό σχηματισμό, το οποίο το 2000, μετά την απόσπαση του Κοσσυφοπεδίου από τη Σερβία, αυτός και άλλοι ηγέτες ενταγμένοι στον «Εθνικό Απελευθερωτικό Στρατό» επέκτειναν τη δραστηριότητά του στην επικράτεια της Βόρειας Μακεδονίας.

Monday, August 31, 2020

ΠΟΣΟ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Η ΑΛΒΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ?

SManalysis
Is Macedonia on the Brink of Another Ethnic Conflict?


Είναι υπερβολή να μιλούμε για «αλβανοποίηση» της πολιτικής ζωής και των θεσμών στο κράτος των Σκοπίων; Μετά τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές, όχι. Η αλβανική κοινότητα, η οποία επισήμως αποτελεί το 25% – και ανεπισήμως το 30% λόγω υψηλής γεννητικότητος- σε μία χώρα με 2,1 εκατομμύρια κατοίκους, καταλαμβάνει πολλές και σημαντικές θέσεις – κλειδιά. Θυμίζω ότι ο Ζόραν Ζάεφ του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος ανέλαβε την Πρωθυπουργία χωρίς να έχει την απόλυτη πλειοψηφία. Στην κυβέρνησή του μετέχουν δύο αλβανικά κόμματα. Οι Αλβανοί θα ορίσουν Πρόεδρο της Βουλής, Υπουργό Εξωτερικών, Υπουργό Οικονομικών και στις τελευταίες 100 ημέρες προ των εκλογών θα ορίσουν και τον Πρωθυπουργό. Έτσι υλοποιείται η υπόσχεση του Αλβανού πολιτικού Αλί Αχμέτι για Αλβανό Πρωθυπουργό στο γειτονικό μας πολυεθνικό κράτος.

Θυμίζω ότι ήδη από τα προηγούμενα χρόνια η αλβανική μειονότητα έχει κερδίσει την ισοτιμία της αλβανικής γλώσσας με τη σλαβική των Σκοπίων (αυτή που κακώς αναγνωρίζει ως «μακεδονική» η Συμφωνία των Πρεσπών). Θυμίζω επίσης ότι από το 1991, οπότε ανακηρύχθηκε ανεξάρτητο το κράτος αυτό, μέχρι και σήμερα η αλβανική μειονότητα έχει διεκδικήσει ακόμη και με τα όπλα την ενίσχυση των δικαιωμάτων της.

Τι σημαίνει για τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα η αλβανοποίηση των Σκοπίων;

Ενθαρρύνεται ή μάλλον αποθρασύνεται ο αλβανικός εθνικισμός. Ήδη γίνονται συζητήσεις για την ενοποίηση Αλβανίας και Κοσσυφοπεδίου κάτω από το έμβλημα του αετού της Μεγάλης (ή Φυσικής) Αλβανίας. Οι Αλβανοί διανοούμενοι προτιμούν τον όρο Φυσική Αλβανία, διότι θεωρούν ότι τα φυσικά σύνορα του αλβανικού έθνους περιέχουν εδάφη πέραν της σημερινής Αλβανίας. Ο αλβανικός εθνικιστικός άνεμος θα πιέσει την Ελλάδα με μοχλό το τεχνητό ζήτημα των Τσάμηδων- απογόνων των συνεργατών των Ναζί και εις βάρος των Βορειοηπειρωτών. Στην κεντρική πλατεία των Τιράνων ο Πρωθυπουργός Ράμα τοποθέτησε συμβολικά και μία πέτρα από την ελληνική Θεσπρωτία, την οποία η αλβανική κυβέρνηση αποκαλεί Τσαμουριά.

Ενισχύεται ή ήδη υπαρκτή τουρκική επιρροή στα Σκόπια. Οι υποστηρικτές της εθνικώς επιζήμιας Συμφωνίας των Πρεσπών διακήρυτταν ότι …κατόρθωσαν να απομακρύνουν την τουρκική επιρροή. Κάτι τέτοιο βεβαίως δεν έγινε, όπως διαπιστώνουμε και από τη συμμετοχή των Σκοπιανών βουλευτών κάθε χρόνο στις εκδηλώσεις του Τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους για την εισβολή του 1974. Τώρα, με την παρουσία Αλβανών πολιτικών σε καίριες θέσεις, η Τουρκία αυξάνει την επιρροή της στα Σκόπια.

Το ερώτημα είναι αν και πού θα σταματήσουν οι Αλβανοί τώρα που τους άνοιξε η όρεξη. Τι άλλο θα διεκδικήσουν; Το Κοσσυφοπέδιο- Κόσσοβο είναι δίπλα και αποτελεί κίνητρο για μελλοντική ένωση όλων των εδαφών που θεωρούνται «αλβανικά». Με απλά λόγια: Θα αποσχισθούν από τα Σκόπια οι δυτικές περιοχές με τον αλβανικό πληθυσμό και τις αλβανικές σημαίες, που ήδη κυματίζουν σε δημαρχεία και πανεπιστήμια; Η Ελλάς πρέπει να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τέτοια διαλυτικά φαινόμενα στη γειτονιά της.

Η αλβανοποίηση οδηγεί λόγω φόβου σε μία αμυντική βουλγαροποίηση του σλαβικού στοιχείου. Πολλοί από τους λεγόμενους «Μακεδόνες» ανακαλύπτουν ότι οι γονείς τους ήταν Βούλγαροι και μακεδονοποιήθηκαν δια της βίας από το κομμουνιστικό καθεστώς του Τίτο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο πρώην Πρωθυπουργός των Σκοπίων Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι, ο οποίος τώρα δηλώνει Βούλγαρος και τον ακολουθούν δεκάδες χιλιάδες Σκοπιανών. Για την Ελλάδα η επιρροή του βουλγαρικού εθνικισμού στους Σλάβους των Σκοπίων ανακαλεί μνήμες της φονικής συγκρούσεως μεταξύ Βουλγάρων κομιτατζήδων του ΒΜΡΟ και ελληνικών ενόπλων ομάδων στη διάρκεια του Μακεδονικού Αγώνος (κυρίως 1903-1908). Η επίσημη βουλγαρική θέση είναι ότι η ιστορία και η γλώσσα του σλαβικού στοιχείου των Σκοπίων αποτελούν τμήμα της βουλγαρικής ιστορικής, εθνολογικής και γλωσσικής παράδοσης.

Καντονοποίηση: Μήπως τελικά αυτή θα είναι η μέση λύση για να αποφευχθεί η διάσπαση του πολυεθνικού κράτους; Ομοσπονδιακή δομή με ένα αλβανικό καντόνιο στα δυτικά, ένα βουλγαρικό στα ανατολικά, ένα μικρό σερβικό στον βορρά, κάποιο άλλο για όσους επιμένουν να δηλώνουν «Μακεδόνες» κ.λπ. Αυτή είναι η προσωπική μου πρόβλεψη για τα αμέσως επόμενα χρόνια. Τότε, όμως, θα τεθεί το ερώτημα: Αν οι αυτοαποκαλούμενοι «Μακεδόνες» αποτελέσουν ένα από τα 4-5 καντόνια σε μία ομοσπονδιακή χώρα, με ποιο δικαίωμα θα επιβάλλουν το όνομά τους σε όλη τη χώρα; Θα ανοίξει νέα συζήτηση για το όνομα του κράτους καταδεικνύοντας ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δεν έλυσε κανένα ουσιαστικό πρόβλημα.

Ας παρατηρήσουμε προσεκτικά την προϊούσα αλβανοποίηση των Σκοπίων.

Άρθρο στην ιστοσελίδα defencepoint.gr, 30.8.2020




4


Election in Montenegro: Opposition parties jointly win a tight majority of seats

SManalysis

By EWB - 30.08.2020
Parliament of Montenegro; Photo: Parliament of Montenegro
PODGORICA – According to the 89% of the data in the sample of Centre for Monitoring and Research (CeMI), three opposition coalitions have won 42 out of 81 seats in the Assembly of Montenegro. The ruling Democratic Party of Socialists (DPS) has achieved the worst result in its history and could relinquish power for the first time since the establishment of the multi-party system in 1990.

President of Montenegro Milo Đukanović, who is also the leader of DPS, remains in office regardless of the result, with his mandate expiring in 2023.

According to CeMI, DPS has won 34,8% of the vote and 29 seats, 7 less than in 2016. The coalition around the Democratic Front, “For the Future of Montenegro”, is closely behind with 32,7% and 28 seats.


In order to form a ruling majority, the Democratic Front, which is mainly representing ethnic Serbs and Serbian Orthodox population in Montenegro, will have to reach a coalition agreement with a pro-EU Democratic Montenegro, which has won 10 seats, as well as progressive URA movement, which has won 4 seats, according to the projections.

Coalition partners of DPS, the Social Democrats, are projected to win 3 seats, while the Bosniak and Albanian minority parties, which also support the current government, are expected to have 5 seats altogether.

The Social Democratic Party, which was a coalition partner of DPS until 2016, is projected by CeMI to win 2 MPs. Even with their support, a possible coalition around DSP currently has 39 seats, two short of a majority. Coalitions around the Democratic Front, Democratic Montenegro and URA have excluded post-election cooperation with DPS.

If a government is formed without DPS, it would be the first such case in 30 years. MP Slaven Radunović, a member of the Democratic Front, announced that the “Berlin Wall has finally fallen in Montenegro”, referring to the fact that DPS is a successor party of the Yugoslav Communists in Montenegro.

The turnout was high, with 75% of the voters going to the polls, 3 points more than in 2016 and 11 points more than at 2018 presidential election.

Montenegro has been experiencing a political turmoil ever since December last year, when DPS majority adopted a controversial Law on Religion, fiercely opposed by the Serbian Orthodox Church, which invited its members to vote against DPS. The coalition around Democratic Front seems to have profited the most from the polarisation caused by the Law.

DPS has also experienced serious anti-corruption protests in 2019.

CeMI and Center for Democratic Transition, which have monitored the election day, have reported a number of irregularities.

Sunday, August 30, 2020

Φράνκος Φραγκούλης, μήνυμα προς Έλληνες πολιτικούς από το Όρος Γκράμοζ: "Ενώστε την Ελεύθερη Ήπειρο με τη σκλαβωμένη Βόρεια Ήπειρο"

SManalysis

ΦΡΑΓΚΟΣ ΦΡΑΓΚΟΥΛΗΣ - Newsbomb

Πρώην Αρχηγός  του Ελληνικού Στρατού και πρώην Υπουργός Άμυνας Φράνκος Φραγκούλης, μήνυμα προς Έλληνες πολιτικούς από το Όρος Γκράμοζ: "Ενώστε την Ελεύθερη Ήπειρο με τη σκλαβωμένη Βόρεια Ήπειρο"

 Θυρανοίξια Εκκλησιας της Παναγίας Γοργουπηκόου στο ύψωμα 2.199 του Γράμμου

. Ηλίας Μάκος
Με μια σεμνή τελετή έγιναν το Σάββατο 29 Αυγούστου 2020 τα θυρανοίξια της Εκκλησίας Παναγίας Γοργοϋπηκόου, στο ύψωμα 2.199 του Γράμμου, από τον Σεβ. Μητροπολίτη Κονίτσης κ. Ανδρέα.
Νωρίτερα ο Σεβασμιώτατος τέλεσε τρισάγιο στο παρακείμενο μνημείο για τους πεσόντες μαχητές του Ελληνικού Στρατού την περίοδο 1946-1949, ενώ στο ναό τελέστηκε μνημόσυνο για την ανάπαυση των ψυχών τους.
Η εκκλησία της Παναγίας Γοργοϋπηκόου ανεγέρθηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα με πρωτοβουλία του Στρατηγού ε.α. και πρώην Αρχηγού ΓΕΣ και πρώην υπουργού Εθνικής Αμύνης Φράγκου Φραγκούλη, ο οποίος ανταποκρίθηκε σε σχετικό αίτημα του Μητροπολίτου Ανδρέου.
Συνέβαλαν και ο ιερομόναχος Αθανάσιος Μετεωρίτης, καθώς και άλλοι δωρητές, παρακινούμενοι από το Φράγκο Φραγκούλη για την εκπλήρωση του τάματος.
Ο κ. Φράγκος, ο οποίος ήταν παρών στα θυρανοίξια, καθώς και δεκάδες άτομα, τόνισε ότι "παρακαλούμε η Παναγία να μας έχει υπό τη σκέπη της τις δύσκολες αυτές στιγμές, που περνάει το Έθνος μας".
Και πρόσθεσε: "Εμείς δεν φοβόμαστε,οι Ένοπλες δυνάμεις της Χώρας είναι ισχυρές, αρκεί οι πολιτικοί να μην ακολουθούν τακτική κατευνασμού και να έχουν φοβικό σύνδρομο".
Σε επιστολή του, που αναγνώστηκε στη λιτή εκδήλωση, προς τον Φράγκο Φραγούλη ο Μητροπολίτης Κονίτσης Ανδρέας, αναφέρει, μεταξύ άλλων, αφού τον ευχαριστεί, ότι στην ανέγερση της εκκλησίας αυτής και στον εξοπλισμό του με όλα τα χρειώδη, συνετέλεσε "η ευγνωμοσύνη σας προς τους ηρωικούς αγώνες του στρατού και της αεροπορίας μας ώστε να παραμείνει η πατρίδα μας ελεύθερη και αδούλωτη από την τυραννία".



Ο πέτρινος αυτός ναός με εικονογραφίες αγίων κατά κύριο λόγω στρατιωτικών ή σχετιζόμενων με το στρατό ως προστάτες του (όπως ο όσιος Παΐσιος ο ασυρματιστής), που φιλοτεχνήθηκαν από τη γυναικεία αδελφότητα της Μονής Αγίου Στεφάνου Μετεώρων, αποτελεί ένα μικρό κομψοτέχνημα.
Να σημειωθεί ότι στην κορυφή του Γράμμου, σε ύψος 2.520 μ., στρατιώτες έχτισαν, το 1948, ένα εκκλησάκι αφιερωμένο στην Παναγία, στην Υπέρμαχο Στρατηγό του Έθνους, ως αφιέρωμα τιμής για την προστασία της, αλλά και ως ορμητήριο πνευματικών ανατάσεων την ώρα των μαχών.
Αυτό το εκκλησάκι έγινε ερείπια, σωριασμένες πέτρες, λόγω της εγκατάλειψης και της αδιαφορίας.
Στη θέση του, όχι στο ίδιο σημείο, αλλά χαμηλότερα ήρθε να υψωθεί ένα νέο παρεκκλήσι της Παναγίας, αφού προηγουμένως αποκαταστάθηκε ο δρόμος προς το μνημείο, που τα προηγούμενα χρόνια ήταν σχεδόν απροσπέλαστος.
Για να θυμίζει στους προσκυνητές των αιματοπότιστων και αιματοβαμμένων εδαφών την υποχρέωση όλων μας να υπερασπιζόμαστε την Ελλάδα και την Ορθοδοξία με θάρρος και παρρησία.
Η προσευχή προς την Παναγία, μέσα και σ' αυτό το ταπεινό εκκλησάκι εκεί ψηλά στο Γράμμο, ας είναι μια παράκληση προς τη Θεοτόκο ο ίλιγγος της διχόνοιας να μη ζαλίζει το νου, να καταλαγιάσει η σκόνη, που κατά καιρούς σηκώνεται, και δεν μας αφήνει να δούμε το φως και η ζωή μας να είναι καθαρή και όχι βουτηγμένη στα κάθε είδους πάθη.
Δείτε τα βίντεο: