Saturday, April 6, 2019

Σε Φόρουμ του ΟΗΕ στη Γενεύη η Εθνική Ελληνική Μειονότητα στην Αλβανία

SManalysis


Απρίλιος 7, 2019. Echedoros

Ο Πρόεδρος της ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ κ. Βασίλης Κάγιος συνοδευόμενος απ' τον Πρόεδρο στο Παράρτημα Τιράνων κ. Ευάγγελο Σταύρου, την περασμένη Πέμπτη(4 Απριλίου) βρέθηκαν στο Παλάτι των Εθνών στη Γενεύη, ευρωπαϊκή έδρα του ΟΗΕ εκπροσωπώντας την ΕΕΜ και την Οργάνωση, σε ένα συμβατικό φόρουμ όπως το UPR (Universal Periodic Review).


Πρόκειται για επιθεώρηση του ΟΗΕ σε ότι αφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα στον κόσμο και τις πρακτικές πολιτικές των Κυβερνήσεων των χωρών μελών για το σεβασμό τους.



Η αντιπροσωπεία της ΟΜΟΝΟΙΑΣ συμμετείχε στο πάνελ που αφορούσε στην Αλβανία και έχει σπουδαία σημασία καθώς αποτελεί συνέχεια των επαφών με το συγκεκριμένο φορέα.

Η ΟΜΟΝΟΙΑ από τον περασμένο Οκτώβριο έχει αποστείλει κείμενο θέσεων - έκθεση στο UPR με εστίαση στην κατάσταση της ΕΕΜ και την ανελαστικότητα που επιδεικνύει η πολιτεία στην Αλβανία να εφαρμόσει κατοχυρωμένα δικαιώματα για τα μέλη της ΕΕΜ και την κοινότητα συνολικά.


Οι κ. Κάγιος και Σταύρος συναντήθηκαν στα πλαίσια του πάνελ με τους μόνιμους αντιπροσώπους στον ΟΗΕ (γραφεία Γενεύης) των κυβερνήσεων των ΗΠΑ, Ηνωμένου Βασιλείου, Γερμανίας, Ισραήλ, Σλοβακίας, Ιρλανδίας, Μάλτας κ.α. καθώς και εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών και διεθνών οργανισμών για τα δικαιώματα του ανθρώπου.



Παραδόθηκε εκτός της δια ζώσης συζήτησης κι ενημέρωσης η επικαιροποιημένη Έκθεση που προαναφέρθηκε.


Προσεχώς θα αναρτηθεί το πλήρες κείμενο της Έκθεσης της ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ.


Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι επισημαίνονται οι υστερόβουλες καθυστερήσεις της Κυβέρνησης στην έγκριση απορρέουσας νομοθεσίας εφαρμογής του Νόμου - πλαισίου για την Προστασία των Εθνικών Μειονοτήτων στην Αλβανία, τη μη εφαρμογή του δικαιώματος αυτοπροσδιορισμού για το σύνολο των μελών της ΕΕΜ, θέματα χρήσης της μητρικής γλώσσας, παιδείας και πολιτικών ενίσχυσης της εθνικής ταυτότητας, προαγωγής του πολιτισμού κ.α.


Η επίσκεψη στη Γενεύη και η ενίσχυση των επαφών με το UPR του ΟΗΕ αποτελεί ακόμη ένα μέσο στην ουσιαστική προσπάθεια της ΟΜΟΝΟΙΑΣ για προβολή στο διεθνή παράγοντα της προβληματικής κατάστασης και την αναζήτηση της συμβολής τους για βελτιώσεις στην προοπτική.

Ο Χαραντινάι επικρίνει την ΕΕ: Η Σερβία εξοπλίζεται για πόλεμο και οι Βρυξέλλες σιωπούν…

SManalysis


Απρίλιος 6, 2019. Echedoros

Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Ραμούς Χαραντινάι, εξέφρασε την ανησυχία του για τον εξοπλισμό της Σερβίας και απευθυνόμενος στις Βρυξέλλες έκανε σκληρή κριτική.


«Η Σερβία αγοράζει μαζικά όπλα, πυραυλικά συστήματα, Mig,  καθώς εισπράττει χρήματα από τους φορολογούμενους της και ανοίγει νέες θέσεις εργασίας στη Ρωσία. Η ΕΕ δεν διαμαρτύρεται, δίνει χρήματα, χωρίς να λέει μην ξοδεύονται σε λάθος κατεύθυνση αυτά τα χρήματα», είπε ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου.


Ο Χαραντινάι ελπίζει πως μετά τις ευρωεκλογές και το Brexit, η ενότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα διατηρηθεί και θα αυξήσει την προσοχή της στα Δυτικά Βαλκάνια.


Ο ίδιος είπε ότι βρίσκεται σε άμεση επικοινωνία με την Ουάσιγκτον για το θέμα αυτό και πιστεύει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γερμανία θα βοηθήσουν στην επίτευξης μιας λύσης με τη Σερβία, όπως σημειώνει η αλβανική  «a2news.com».

Friday, April 5, 2019

TAP lays first offshore pipes in Albanian waters

SManalysis
TAP Albania
5 April 2019
TAP Albania
The Trans Adriatic Pipeline's (TAP) first offshore pipelines in Albanian waters have been successfully laid.

The TAP project, set to be operational by 2020, will transport natural gas from Greece, via Albania on to Italy. The pipeline will form part of a larger network of gas pipelines known as the Southern Gas Corridor, which will transport Azerbaijani gas through Turkey to Europe and is part of the European Commission's strategy to reduce European dependence on Russian gas.

The project's engineering, procurement, construction and installation contractor for the offshore section of the project, Saipem, used its pipelay barge "Castoro 10" to carry out the work. Steel pipes were welded together onboard the vessel, which was located 1.4 km from the shore. The welded pipes were then tested and lowered onto the seabed.

The first 1.8 km of welded pipeline was pulled ashore at the landfall near the city of Fier in southwest Albania.

TAP began construction works for the offshore pipeline section in October 2018. The offshore section, linking the Albanian and the Italian coasts, is 105 km long.

Of the pipes to be laid on the Adriatic seabed, 37 km will be in Albanian territorial waters, 25 km in Italian and 43 km in international waters.

The deepest point of the pipeline will be more than 810 metres beneath sea level. Approximately 9,000 pipes, with a 36-inch diameter, will be used, weighing approximately 100,000 tonnes in total.

CZECH INTELLIGENCE CHIEF KOUDELKA RECEIVES TOP CIA AWARD

SManalysis

Image result for George Tenet CIA award

 Ian Willoughby   04-04-2019 

The head of the Czech counterintelligence service, Michal Koudelka, received a top award from America’s CIA last month, Lidovky.cz reported on Thursday. Mr. Koudelka was presented with the George Tenet award, which recognises international cooperation, at CIA headquarters in Langley, Virginia in early March, the news site said.

Czech Prime Minister Andrej Babiš also attended the ceremony, which took place on the eve of a visit he made to the White House. Mr. Koudelka described the prize as the highest bestowed by the CIA.

Czech President Milos Zeman has twice refused to promote the head of the Security Information Service (known in Czech by the acronym BIS) to the rank of general and has been critical of the agency’s work.

Χειµάρρα: Η «αλβανική Ριβιέρα» και οι περιουσίες της µειονότητας

SManalysis
xeimara.jpg
 Ethnos

05.04.2019 15:03

Εύρης Τσούμης

Στόχος της αλβανικής κυβέρνησης είναι να περάσουν στο υπ. Τουρισµού σχεδόν 3 εκατομμυρίων τ.µ. παραθαλάσσιων οικισµών

Το πρόβλημα µε τις περιουσίες των Χειµαρριωτών που, όπως καταγγέλλουν, θέλει να υφαρπάξει το αλβανικό δηµόσιο δεν είναι καινούργιο. Σύµφωνα µε στελέχη της µειονότητας, υφίσταται εδώ και δεκαετίες, αλλά από το 2016 και µετά οι πιέσεις και οι µεθοδεύσεις έχουν ενταθεί. Αποκορύφωµα ήταν την περασµένη Παρασκευή η δηµοσίευση στην ιστοσελίδα της κυβέρνησης της απόφασης µε την οποία δηµεύονταν οι επίµαχες ιδιοκτησίες στη Χειµάρρα.

Η στάση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος δηµόσια έθεσε την Αλβανία προ των ευθυνών της για τη συµπεριφορά της απέναντι στο µειονοτικό στοιχείο, συνδέοντάς τη, µάλιστα, ευθέως µε την έναρξη των συνοµιλιών για την ένταξή της στην ΕΕ, ταρακούνησε την κυβέρνηση Ράµα, η οποία απέσυρε από την ιστοσελίδα της την επίµαχη απόφαση.

Οι περιουσίες των Χειµαρριωτών έχουν µπει στο στόχαστρο της αλβανικής κυβέρνησης, προκειµένου να υλοποιηθεί το πρότζεκτ για την ανάπλαση της παραλιακής ζώνης, στην οποία ο Εντι Ράµα ονειρεύεται να δηµιουργήσει την «αλβανική Ριβιέρα», που θα προσελκύει τουρίστες απ’ όλο τον κόσµο. Το πρότζεκτ προβλέπει την ανέγερση πολυτελών ξενοδοχείων, παραθεριστικών κατοικιών και µπανγκαλόου.

Σύµφωνα µε το πλάνο που υπάρχει, στόχος είναι να περάσουν στο υπουργείο Τουρισµού 2.941.059 τ.µ. σε παραθαλάσσιους οικισµούς του ∆ήµου Χειµάρρας, και συγκεκριµένα οι εξής:

- Οικισµός ∆ρυµάδες (Γωνία, Περίβολλος, Λαγκαδάκια, Σκάµπος, Αλευρα), έκτασης 924.871 τ.µ.

- Οικισµός Βούνο (Ζουπέα, Υαλός), έκτασης 719.171 τ.µ.

- Οικισµός Χειµάρρας (Φούσα, Χανδακάς, Λιβάδι, Απέλιστρα, Χαλί, Ποτάµι, Φιλικούρι, Αργιλέος, Αρµυρίδα, Πάνορµος), έκτασης 1.297.017 τ.µ.


Χαρακτηριστικό των πιέσεων που έχουν εκδηλωθεί είναι το γεγονός πως το 2016 στους ∆ρυµάδες αφαιρέθηκαν 123 τίτλοι ιδιοκτησίας οικογενειών ελληνικής καταγωγής, ενώ κατεδαφίστηκαν κτίσµατα ως αυθαίρετα – πράξη που επαναλήφθηκε πριν από λίγους µήνες. Σε ειδική έκθεση που είχε συντάξει τον Μάιο του 2016 η «Οµόνοια» αναφερόταν πως «απόγονοι “µεγάλων γαιοκτηµόνων” από άλλες περιοχές της χώρας, όπου υποτίθεται είχαν τεράστιες εκτάσεις γης σε περιοχές όπου διαµένει η εθνική ελληνική µειονότητα, παρουσιάζονται στα αλβανικά δικαστήρια και άλλες κρατικές υπηρεσίες για να αποκτήσουν την “κληρονοµιά” τους».

Το πρόβληµα, που έχει βρεθεί µαζί µε τη διαφθορά στο επίκεντρο των αναγκαίων µεταρρυθµίσεων για να ενταχθεί η χώρα στην ΕΕ, αφορά τις ιδιωτικές περιουσίες. Η Αλβανία είναι η µοναδική χώρα που δεν έχει λύσει το πρόβληµα µετά την πτώση του κοµµουνιστικού καθεστώτος και δεν έχει θεσµοθετήσει διαδικασίες και όργανα προκειµένου αυτές να εγγραφούν στους νόµιµους ιδιοκτήτες τους. Τα στελέχη της µειονότητας όλο αυτό το διάστηµα έχουν καταθέσει προσφυγές στα αλβανικά δικαστήρια σε βάρος της κυβέρνησης, χωρίς όµως µέχρι τώρα να έχουν υπάρξει θετικές αποφάσεις. Στόχος τους, όπως τόνισαν στο «Εθνος», δεν είναι ακυρώσουν την ανάπλαση του παραλιακού µετώπου.

Αυτό που ζητούν είναι να αποκτήσουν τίτλους για τις ιδιοκτησίες τους, τους οποίους θα µπορέσουν να εγγράψουν στα υποθηκοφυλακεία (σήµερα αυτό δεν είναι εφικτό), και στη συνέχεια να συζητήσουν µε την κυβέρνηση για την τουριστική ανάπλαση της περιοχής. Οι καταγγελίες για τις αυθαιρεσίες σε βάρος των οµογενών βρίσκονται στο «µικροσκόπιο» και της αµερικανικής πρεσβείας στα Τίρανα τουλάχιστον τέσσερα-πέντε χρόνια τώρα, ενώ το 2014 είχε ενηµερωθεί για το θέµα και ο τότε υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι.

Η Χειµάρρα είναι σήµερα η µοναδική αστική περιοχή στην Αλβανία όπου το ελληνικό στοιχείο είναι πλειονότητα.

Συνελήφθη Αλβανός τρομοκράτης που θα απαντούσε στις επιθέσεις κατά των μουσουλμάνων της Νέας Ζηλανδίας

SManalysis



Απρίλιος 5, 2019. Echedoros


Ένας 21χρονος Αλβανός συνελήφθη στις Ηνωμένες Πολιτείες, αφού φέρεται ως μέλος του ISIS και είχε προγραμματίσει να κάνει τρομοκρατικές επιθέσεις ως απάντηση στην επίθεση εναντίον των μουσουλμάνων στη Νέα Ζηλανδία, όπου σκοτώθηκαν 50 άνθρωποι, γράφει η αλβανική shqiptarja.


Ο Φάμπιαν Αλαμέτι, σύμφωνα με το δικαστήριο, πρέπει να παραμείνει στη φυλακή  μέχρι να ολοκληρωθούν οι έρευνες. Κατηγορείται για παράνομη κατοχή όπλων και ψευδείς μαρτυρίες για τρομοκρατία.


Οι αρχές τον είχαν επισημάνει από τα σχόλια που έκανε στα κοινωνικά δίκτυα υπέρ του ISIS.
Τον Ιανουάριο ο Αλαμέτι μίλησε με ένα άτομο που ήταν στην πραγματικότητα ένας πληροφοριοδότης του FBI.


Του είπε ότι επιθυμούσε να πολεμήσει με το ISIS στη Συρία και το Ιράκ, καθώς και να επιτεθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες σε οποιαδήποτε στρατιωτική εγκατάσταση, ή κυβερνητικά κέντρα ή ακόμη σε ομοφυλόφιλους ή Εβραίους.


Ο 21χρονος του ζήτησε να στείλει ένα βίντεο για την τρομοκρατική επίθεση στα δύο τζαμιά της Νέας Ζηλανδίας, λέγοντας ότι θα επιτεθεί σε διάφορους ανθρώπους για να εκδικηθεί για το αίμα των νεκρών μουσουλμάνων.


«Θα επιτεθώ σε οποιονδήποτε για να εκδικηθώ», δήλωσε ο Αλαμέτι στον πληροφοριοδότη.
Την Τετάρτη εμφανίσθηκε σε κατάστημα πυροβόλων όπλων και  έριξε  με ένα τουφέκι Μ1Α που είχε νοικιάσει για $ 35.


Ο Αλαμέτι είπε στον πληροφοριοδότη ότι μετακόμισε από το σπίτι του στο Μπρονξ τον περασμένο μήνα επειδή μισούσε τη ζωή στη Νέα Υόρκη. Μετακόμισε στη Μοντάνα, όπου ήταν πιο εύκολο να αγοράσει ένα όπλο.


Σύμφωνα με το επίσημο κατηγορητήριο, ο 21χρονος συνελήφθη επειδή είναι παράνομο να κατέχει κάποιος όπλα όταν είναι ναρκομανής ή κάνει δηλώσεις για ένταξη στο ISIS και προγραμματίζει επιθέσεις σε αμερικανικό έδαφος.


Ο ίδιος ισχυρίσθηκε ότι δεν θα κάνει επιθέσεις όταν του αποδοθεί η αμερικανική υπηκοότητα.

United States Mulls F-35 Fighter Jet Sales to Greece

SManalysis

By Tasos Kokkinidis -Apr 5, 2019 Greek Reporter




The United States is considering expanding sales of Lockheed Martin Corp-made F-35 fighter jets to Greece, according to a Reuters report which came out on Thursday.

The US is considering boosting the defenses of four European allies, including Greece, Spain, Romania and Poland, in the face of a strengthening Russia, a Pentagon official told Congress.

In written testimony submitted to the US House of Representatives, Vice Admiral Mathias Winter, the head of the Pentagon’s F-35 office, said that “future potential Foreign Military Sales customers include Singapore, Greece, Romania, Spain and Poland.” The documents were seen by reporters from Reuters.

Reuters says that the news of the new customers coincides with US tension with F-35 development partner Turkey over Ankara’s plans to buy a Russian missile defense system.

The F-35 is a single-seat, single-engine, all-weather stealth multirole fighter. The fifth-generation combat aircraft is designed to perform ground-attack and air-superiority missions.

The United States plans to buy 2,663 F-35s, which will provide the bulk of the crewed tactical airpower of the U.S. Air Force, Navy, and Marine Corps in the coming decades.

Thursday, April 4, 2019

Γερμανική παρέμβαση για τις περιουσίες στη Χειμάρρα, σε επίπεδο Ηνωμένων Εθνών.

SManalysis

Image result for rama tsipras himara

Η αντίδραση του Βερολίνου οδηγεί σε αναδίπλωση τον Εντι Ράμα, που δίνει στους ομογενείς τη δυνατότητα να δηλώσουν εντός έξι μηνών τις περιουσίες τους


tanea

5 Απριλίου 2019 | 09:24

Σε οπισθοχώρηση φαίνεται ότι οδηγείται ο Εντι Ράμα σε σχέση με τις ιδέες του περί κρατικοποίησης γαιών που ανήκαν, σε μεγάλο ποσοστό, σε έλληνες ομογενείς στην περιοχή της Χειμάρρας, έπειτα τόσο από τις αντιδράσεις της ελληνικής κυβέρνησης όσο και από την παρέμβαση της Γερμανίας σε επίπεδο Ηνωμένων Εθνών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αργά χθες το απόγευμα η κυβέρνηση Ράμα και ενώ είχε προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία του με τον έλληνα ομόλογό του Αλέξη Τσίπρα, ανήρτησε νέα υπουργική απόφαση στην επίσημη ιστοσελίδα της με την οποία παρέχει στους έλληνες ομογενείς τη δυνατότητα να δηλώσουν εντός χρονικού διαστήματος έξι μηνών τις ιδιωτικές τους περιουσίες. Η αλβανική κυβέρνηση αμφισβητούσε την ύπαρξη τίτλων ιδιοκτησίας για τις επίμαχες γαίες. Μένει φυσικά να αποδειχθεί ότι ο Ράμα δεν θα αλλάξει και πάλι γνώμη έπειτα από λίγο καιρό.

Είναι σαφές ότι το τελευταίο διάστημα συγκεκριμένες κινήσεις της αλβανικής κυβέρνησης είχαν προκαλέσει έντονη ενόχληση στην Αθήνα. Πέραν της πρόσφατης δημοσίευσης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως σχεδίου νόμου περί τις κρατικοποίησης μεγάλης έκτασης περιουσιών στην ακτή του Ιονίου (συμπεριλαμβανομένης της Χειμάρρας), η ελληνική πλευρά έχει διατυπώσει και σοβαρές αντιρρήσεις στον νόμο για τις μειονότητες.

-Γιατί τελικά η κυβέρνηση Ράμα απέσυρε το επίμαχο ΦΕΚ;

-Ποιος ο ρόλος του ΟΗΕ;

-Ποια είναι η πρόταση του Βερολίνου για την αξιολόγηση της Αλβανίας;

Διαβάστε όλο το άρθρο στην έντυπη έκδοση των ΝΕΩΝ της Παρασκευής

Γερμανική παρέμβαση για τις περιουσίες στη Χειμάρρα

Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα-Ράμα και μήνυμα για να σταματήσουν οι πιέσεις κατά των Ελλήνων

SManalysis
Image result for himara autonomy
Από Militaire News - 04/04/2019 | 16:38

Το μήνυμα ότι αν συνεχιστούν οι πιέσεις κατά της ελληνικής μειονότητας, η ενταξιακή πορεία της Αλβανίας θα μπλοκαριστεί από τη Ελλάδα, μετέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον Αλβανό ομόλογό του Έντι Ράμα, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους οι δυο πρωθυπουργοί συζήτησαν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για την έναρξη της ενταξιακής διαδικασίας της Αλβανίας στην ΕΕ.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο πρωθυπουργός κατά τη συνομιλία του με τον Αλβανό ομόλογο του επικεντρώθηκε στο νόμο για τις περιουσίες στην ακτή του Ιονίου και στο νόμο για τις μειονότητες.

Επιπλέον συζήτησαν για τις περιφερειακές εξελίξεις και για τις διμερείς οικονομικές σχέσεις.

Νέα καταγγελία Θεοχάρους προς Γιούνκερ - Ταγιάνι για Αλβανία

SManalysis

04.04.2019 14:05 Πολιτική sigmalive


Την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να της επιτραπεί η είσοδος στην Αλβανία, ζητά η Ευρωβουλευτής Ελένη Θεοχάρους.

Σε επιστολή την οποία απέστειλε στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, η κυρία Θεοχάρους τονίζει ότι εντείνονται οι βάναυσες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία. Παράλληλα, ζητά την παρέμβαση των Ευρωπαϊκών Θεσμών, ώστε να αρθεί από την Αλβανική κυβέρνηση η απόφαση που την κηρύττει persona non grata, για να μπορεί η ίδια να μεταβεί στη Χειμάρρα για την επιτόπια εξέταση της κατάστασης, ως σκιώδης εισηγήτρια των ενταξιακών της Αλβανίας.

«Με βαθιά θλίψη σάς ενημερώνω ότι συνεχίζονται οι βάναυσες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία. Ειδικά τις τελευταίες μέρες η Αλβανική Κυβέρνηση αποφάσισε την κατεδάφιση και κατάσχεση των περιουσιών πολλών Ελλήνων της περιοχής της Χειμάρρας. Δυστυχώς, αποστολή της Επιτροπής Εξωτερικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που πραγματοποίησε πρόσφατα επίσκεψη στην Αλβανία, και στην οποία δεν περιλήφθηκα παρά την εκδήλωση εντόνου ενδιαφέροντος από μέρους μου, μετέβη μόνο στα Τίρανα και όχι στις μειονοτικές περιοχές, όπως ήταν η εισήγησή μου, και έκρινε ότι η Αλβανία μπορεί να αρχίσει τις ενταξιακές συνομιλίες. Κύριε Πρόεδρε, αυτή η ενέργεια θα συνιστά μέγιστο σφάλμα για την ΕΕ».

Αυτά αναφέρει, μεταξύ άλλων, στην επιστολή της η κυρία Θεοχάρους και προσθέτει: «Επειδή επιθυμώ σφόδρα να μεταβώ στη Χειμάρρα για την επιτόπια εξέταση της κατάστασης ως σκιώδης εισηγήτρια των ενταξιακών της Αλβανίας, και επειδή έχω κηρυχθεί ως από persona non grata από το Αλβανικό καθεστώς, σας παρακαλώ θερμά να προβείτε εις απάσας τας δεούσας ενεργείας ούτως ώστε να μου επιτραπεί η ασφαλής είσοδος και έξοδος στην Αλβανία».

Time has come for Belgrade-Pristina agreement - US official

SManalysis
(EPA-EFE, file, illustration)
The time has come for reaching an agreement between Belgrade and Pristina, says a US State Department official.

SOURCE: BETA THURSDAY, APRIL 4, 2019 | 11:04

US Deputy Assistant Secretary at the Bureau of European and Eurasian Affairs Matthew Palmer spoke for the CorD magazine to make this statement, Beta agency is reporting.

In an interview, Palmer recalled the message by US President Donald Tramp saying that the negotiators should utilize "the historic chance" for reaching an agreement.

He called on both sides to refrain from steps that could hinder the process of reaching a compromise.

"Kosovo and Serbia should reach an agreement which is applicable, lasting and will not cause instabilities in any of the countries in the region. We will seriously consider any agreement that meets these criteria," Palmer said.

Palmer reiterated that the US was not prescribing nor would be prescribing how a settlement should look like and that the process and the agreement itself should be initiated by the two sides as only then it could be lasting and applicable in Kosovo and Serbia.

"We encourage both sides to fully conduct the process, reduce the negative rhetoric and work together and constructively toward an agreement. Serbia and Kosovo are linked inseparably, neither side will be able to move forward without an agreement on comprehensive normalization," Palmer said.

He once again said that the US viewed Serbia and Kosovo as "two sovereign states which should make decisions to their best interest."

"The US stays committed to independence and sovereignty of Kosovo and partnership with Kosovo and Serbia where our goals are harmonized," Palmer said, reiterating that "Kosovo's customs tariffs on the goods coming from Serbia were counterproductive."

Opposition leaders try to force their way into city assembly

SManalysis
(Tanjug)
Chaotic scenes on Thursday morning in front of the Belgrade City Assembly. Opposition SzS leaders attempt to enter the building by force, but are prevented.

SOURCE: B92, TANJUG THURSDAY, APRIL 4, 2019 | 12:14

According to media reports, supporters of the Alliance for Serbia (SzS) gathered in front of the building, along with a large number of reporters.

Footage from the scene does not show clearly who is who, nor who spoke using a megaphone. Judging by the cursing and the insults, it was one of the SzS members, considering they were "calling out" the city government.

There was a lot of noise, boos, whistles, trumpets, shouts of "fascists." City official Goran Vesic was called "a thief," while journalists received a barrage of insults, including a Prva TV reporter, who was referred to as "an SNS (ruling party) bot."

Tanjug later reported that the session of the Council for Equality was cut short because SzS leaders tried to force their way into the building. The agency also said that SzS leaders Bosko Obradovic, Nikola Jovanovic, and Marko Bastac were seen in front the Assembly.

They asked for the mayor of Belgrade, Zoran Radojicic - whom they called "potted plant, version 2.0" - to address them. An ambulance also arrived to the scene. Those gathered claim that an elderly woman had been taken ill when Bastac allegedly turned his megaphone into her ear, causing her to faint.

According to reports, another woman also felt ill. One of the SzS leaders and head of the coalition's councilor group in the Assembly, Nikola Jovanovic, said he went inside the building and spoke with representatives of the City Administration, "asking if the mayor was in his workplace because he wanted to talk to him as a councilor."

Jovanovic said he received a promise that the mayor would go out and address those gathered. He also claims that he saw Deputy Mayor Goran Vesic in the building, who he said "sent women out to defend it."

A number of women working in the City Administration, including Secretary Natasa Stanisavljevic, Deputy President of the City Assembly Andrea Radulovic and others - who pushed the SzS leaders out of the building - were shouting, "fascists"," while opposition representatives shouted, "Vesic, thief," demanding that the mayor comes out and addresses them.

Wednesday, April 3, 2019

High stakes for Turkey as Erdogan faces choice between US F-35 fighter jet and Russia’s S-400 missile system

SManalysis

CNBS
Natasha Turak

Turkish President Recep Erdogan faces a choice between buying U.S. or Russian-made weapons systems and has been warned by Washington of serious consequences if it partners with Moscow.
 The Pentagon has already announced a halt in delivery of F-35 joint strike fighter jet components to Turkey this week.
Any signs of increased tension with the U.S. will weigh on Turkish assets, analysts believe.
H/O: F-35 variants Lockheed Martin
H/O: F-35 variants Lockheed Martin
All three F-35 variants at Edwards Air Force Base, California: the Navy’s F-35C, the Marine Corps’ F-35B, and the Air Force’s F-35A variant.
Lockheed Martin
Turkish President Recep Tayyip Erdogan now faces a choice that will have major consequences for both his foreign relations and his country’s economy.

He can walk back pledges to buy a Russian missile defense system, the S-400, in favor of buying American weapons systems, or reject U.S. demands but forgo partaking in the F-35 joint strike fighter program, essentially choosing Moscow over Washington.

“The government’s decision on this issue will be something the market will watch very closely,” Shamaila Khan, director of emerging market debt strategies at AllianceBernstein, told CNBC on Tuesday.

“Any increase of tensions with the U.S. will weigh on Turkish assets.”

Ankara signed an agreement with Moscow for S-400 missiles in 2017, a deal reportedly worth $2.5 billion. All the while, Turkey has helped finance America’s most expensive weapons system, the F-35 Joint Strike Fighter, investing $1.25 billion in the program to date.

The Pentagon has already announced a halt in delivery of F-35 components to Turkey this week, the latest in a long series of tension-raising moves between hosts of NATO’s two largest militaries.

Erdogan’s march toward procuring the Russian missile system has raised concerns among NATO partners and Washington who worry it can target stealth warplanes like the U.S. F-35 fighter. NATO are also wary of Moscow’s increasing military presence in the region.

Will the lira fall further?

“If the U.S.-Turkey relationship deteriorates again, it is highly possible that the lira could, again, depreciate sharply against major currencies,” Agathe Demarais, principle Europe economist at the Economist Intelligence Unit.

Turkey’s economy is already in recession, rocked last year after fears over government interference into central bank independence, over-leveraged banks, a large current account deficit and a diplomatic spat with the U.S. triggered investor and capital flight. The lira lost 36 percent of its value against the dollar by the end of 2018.

Inflation and unemployment are in the double-digits, with the latter expected to rise as a result of slower economic growth.


WATCH NOW
VIDEO04:09
Real argument around Turkey’s election was economy, researcher says
“Against this backdrop, the Turkish government will be keen to avoid antagonizing the U.S. for fear of triggering another currency crisis that the banking sector probably wouldn’t be able to sustain,” Demarais said.

But Erdogan has made numerous statements saying that there will be no backtracking on the S-400. This is motivated by Ankara’s reliance on Russian approval for its actions in Syria, and Erdogan’s desire to show his domestic base that he doesn’t bow to U.S. pressure.

‘The ball is in Erdogan’s court’

In addition to seeking the best-priced weapons system, Erdogan “saw geostrategic reasons for purchasing a Russian system, given Turkish reliance on Russia for achieving a favorable outcome to the war in Syria,” Amanda Sloat, senior fellow at the Brookings Institution, told CNBC.

“Congress has plainly stated its unhappiness with the planned purchase, imposing sanctions via CAATSA for the purchase of Russian defense equipment,” she added.

But statements from the Pentagon suggest continued dialogue. Acting U.S. Defense Secretary Pat Shanahan said Tuesday he expects the Pentagon to deliver Turkey’s orders of the F-35s as long as the country uses the U.S. Patriot air and missile system.

“However, the ball is in Erdogan’s court with a stark choice between two paths,” Sloat said.

Asked about the future trajectory of the lira, Timothy Ash, senior emerging markets strategist at Bluebay Asset Management, said simply: “S400 issue (is) key question mark.”

The crash in the lira last summer, tipped over the edge after the U.S. slapped sanctions on Turkey for its arrest of an American pastor, is proof that “whenever the Turkish economy is not in good shape, any crisis with the U.S. compounds the negative turndown effect of the economic crisis,” said Soner Cagaptay, director of the Turkish Research Program at the Washington Institute.

“So the sense of a brewing crisis with the U.S. will aggravate the economic downturn.“
While that may mean cheap Turkish assets for risk-taking investors — Demarais and the EIU predict the lira falling to a rate of 5.7 to the dollar for the rest of 2019 compared to the current roughly 5.6 — Ian Bremmer, CEO and founder of risk consultancy Eurasia Group, says: “We still think political risk is underpriced. So I’d stay away.

Three Serb generals: Why does Pristina want our head

SManalysis
Gen. Ljubisa Dikovic (screenshot, file)
Of the 11 indictments taken over by Kosovo courts from EULEX, three are against retired generals: Bozidar Delic, Ljubisa Dikovic, and Momir Stojanovic.

B92: SPUTNIK WEDNESDAY, APRIL 3, 2019 | 09:52

Kosovo courts have taken over war crimes cases from EULEX, and apart from the crimes committed by the KLA ("Kosovo Liberation Army") against Serbs, they will also deal with crimes against the Albanians that the Serbs are suspected of committing.

Retired General Ljubisa Dikovic, former head of the (Serbian Army) General Staff and (a commander) during the conflict in Kosovo, spoke for Sputnik to wonder why EULEX - the EU he EU rule of law mission in Kosovo - failed to issue indictments against Albanian terrorists who committed crimes in time. This is now another procedure that needs to justify the 1999 (NATO) aggression and everything that was happening in Serbia, Dikovic told Sputnik.

"The fact that the court has been surrendered to the Siptars (Albanians) clearly says who's on whose side and who wants what. I don't have anything new to say, there has been a lot of talk about it, and it's no coincidence that it's us in the indictments. It's clear they've made their choice deliberately. We defended our country, we acted according to the Constitution and laws - let others do what they want," General Dikovic said.

He added that he will most likely respond to the court's summon - but would first "consult his state."

General Bozidar Delic, as well as Dikovic, is yet to learn what specifically he is accused of. He says that, considering what kind of court this is, he would not be surprised if it "came up with anything." He believes that the Albanians in this process have had the help of Natasa Kandic, that is, the Humanitarian Law Center, which made baseless accusations against him three times in the past - considering that no charges were filed regarding any of the accusations.

He added that the Albanians are trying in every possible way try to present Kosovo as a state, which, he said, is "a state of criminal clans." Although the court had been set up with the goal of primarily prosecuting their own for committing war crimes against the Serbs, they have not done anything so far, so they have expanded the indictments, says Delic.

Delic pointed out that in the past he appeared on several occasions before the Hague Tribunal, as an expert and three times as a witness, and that he has a document stating that the court does not consider to him to be a potential defendant. Asked whether he would respond to the Pristina court summons, the general said that he cannot respond to a court of a non-existent state.

"As someone who will never recognize such a state, of course I will not. I have my own state that has a judicial system, if it thinks that I need to explain something, I will be happy to respond," Delic told Sputnik.

General Momir Stojanovic, who was the head of the military security service in Kosovo and Metohija, told Sputnik that he is accused of allegedly making a speech during the funeral of his wife's cousin in Djakovica - a Serbian policeman killed in an ambush. "I allegedly said that 100 Albanians would pay for his head with their own heads, which is absolutely not true," Stojanovic said.

"I did not attend that funeral, nor did I say that at any point, which is easy to prove. They also accuse me of, together with the chief of police in Djakovica and the head of the DB (State Security), holding a meeting in a house where I planned some action in the area of Meja, it's an area near Djakovica, and that about 100 Albanians were killed, shot dead, in this action," he says.

Stojanovic explained that as a member of the military security he was in no way able to participate in planning, or commanding combat operations, and that i it i widely known that people in his line of work do not deal with that.

He added that he was twice a defense witness before the Hague Tribunal - during the trials against (Army) General (Vladimir) Lazarevic and MUP General Vlastimir Djordjevic. "We went over all those events since 1998 with the war crimes prosecutor's office in The Hague, there was never any doubt, any stain on my actions in the line of duty," Stojanovic said, and added that he is deeply proud of everything he has done for his country.

Albania clamps down on cannabis but trafficking of hard drugs increases

SManalysis
Albania clamps down on cannabis but trafficking of hard drugs increases

By bne IntelliNews April 2, 2019

The US State Department has named Albania as a source country for cannabis and increasingly a transit country for cocaine and heroin trafficked by organised criminal groups to European markets, according to its latest International Narcotics Control Strategy Report.

The fight against corruption and drug trafficking is one of the priorities of the Albanian government led by Prime Minister Edi Rama, as part of its efforts to launch EU accession talks later this year.

The country was previously known as a major marijuana producer — at its peak, the cultivation of cannabis accounted for about half of Albania’s GDP — until a government crackdown in 2014 when it launched a large-scale military operation at Lazarat, known as Europe’s “marijuana mountain”. This significantly reduced the number of cannabis plantations, with Rama claiming in 2017 that large-scale plantations had been almost wiped out.

The State Department report said that the volume of seized drug and number of drug-related arrests in 2018 was significant, as a result of Albanian law enforcement cooperation with international partners, increased international pressure, and the country’s efforts to join the EU. Albania secured EU candidate status in June 2014, shortly after the operation at Lazarat.

However, the report adds that: “Albania’s role as source or market for illicit drugs beyond cannabis is minor, but there has been an increase in seizures of cocaine transiting Albania to Europe, in addition to discoveries of heroin and cocaine processing labs in northern and central Albania.”

According to the report, the source countries for heroin and cocaine are South America and Asia.

The State Department noted that corruption at every level of government limits the effectiveness of the fight against the drug and that drug traffickers are largely able to operate with impunity.

It advised Albania to continue the implementation of justice reforms and work to erode the influence of organised crime.

The high jobless rate and weak rule of law have created an ideal environment for the organised crime groups driving Albania’s drug control problem, said the report. Exportation of cannabis and movement of illicit drugs to European markets is a highly lucrative business for drug traffickers, the report concludes.

US engagement has increased Albania’s ability to detect drug smuggling at borders and set up a framework for Albania to target organised crime rings moving illicit drugs across the globe, according to the report.

Tuesday, April 2, 2019

Το Θράσος του Μπερίσα …Σφαγείο Αλβανών οι Ελληνικές φυλακές

SManalysis


 3 Απριλίου 2019

Δεν φτάνει  που ο Αλβανός άνοιξε τις Φυλακές και μας έστειλε όλους τους Κατσαπλιάδες στην  Ελλάδα  μας την λέει κιόλας  και κάνει έκκληση να παρέμβουν οι διεθνείς Οργανισμοί, για τα Ανθρώπινα δικαιώματα των Αλβανών φυλακισμένων  στην Ελλάδα

Βέβαια δε έχει κάνει καμιά αναφορά για την Εκτέλεση του Έλληνα Κώστα Κατσίφα απο τους Αλβανούς Φονιάδες  εν ψυχρώ ,ουτε αναφέρει οτι οι σφαγή έγινε απο Αλβανούς …

Με θράσος χιλίων πιθήκων ο άνθρωπος  καταλήστευε το λαό του με τις παρατράπεζες τολμά …Αλλά που σε ένα Κράτος που η λέξη ασφάλεια είναι τουλάχιστον ύποπτη

Ο Σαλί Μπερίσα παραθέτει την ανάρτησή του υπό τον τίτλο: «Οι φυλακές της Ελλάδας σφαγείο για τους Αλβανούς».

Χαρακτηρίζει αποτρόπαια τη δολοφονία που καταγράφεται στο βίντεο, η οποία, όπως ο ίδιος σημειώνει, έγινε ακριβώς σε ένα σφαγείο αλβανών κρατούμενων, τονίζοντας πως αποτελεί απόδειξη της μεσαιωνικής και απάνθρωπης κατάστασης που επικρατεί για τους Αλβανούς στις φυλακές μιας χώρας-μέλους του Συμβουλίου της Ευρώπης, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ.

«Να παρέμβουν οι διεθνείς οργανισμοί»
Στη συνέχεια, ο πρώην πρωθυπουργός της Αλβανίας, καταδικάζει «τη δολοφονία Αλβανών στις ελληνικές φυλακές», και καλεί τους διεθνείς οργανισμούς για τα ανθρώπινα δικαιώματα (μεταξύ άλλων, την Επιτροπή Ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο της Ευρώπης και τη Διεθνή Αμνηστία) να πράξουν το ίδιο για «αυτό το μακάβριο έγκλημα και να καταστήσουν τις ελληνικές αρχές υπεύθυνες για τη σειρά δολοφονιών, σφαγών και απάνθρωπων βασανιστηρίων που υπόκειται οι Αλβανοί στις φυλακές της Ελλάδας».

Ο Σαλί Μπερίσα, στην ανάρτησή του, καταδικάζει επίσης «τη σιωπή των αλβανικών αρχών για την υπόθεση», και «ιδίως του αρχηγού της κυβέρνησης, Εντι Ράμα». Link

Με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια ο Ράμα στη Χειμάρρα

SManalysis
Image result for palase resorti dhermi
Από Σταύρος Λυγερός -  30 Μαρτίου 2019 3681
Με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια ο Ράμα στη Χειμάρρα, Σταύρος Λυγερός

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤΣΙΦΑ, Η ΟΠΟΙΑ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΕ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΟΑΛΒΑΝΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ, Ο ΡΑΜΑ ΡΙΧΝΕΙ ΚΙ ΑΛΛΟ ΛΑΔΙ ΣΤΗ ΦΩΤΙΑ, ΠΡΟΩΘΩΝΤΑΣ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΗΜΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΚΤΙΑ ΖΩΝΗ ΣΤΗ ΧΕΙΜΑΡΡΑ. ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΤΗ ΔΗΜΕΥΣΗ 1.377.000 ΣΤΡΕΜΜΑΤΩΝ, ΜΕ ΤΟΝ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟ ΟΤΙ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ ΤΙΤΛΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ. ΠΡΑΓΜΑΤΙ, ΔΕΝ ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ, ΕΠΕΙΔΗ ΤΟ ΑΛΒΑΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΑΠΕΦΥΓΕ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΟΥΣ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΔΩΣΕ ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ.

Ο ανθελληνισμός, ως ιδιαίτερη έκφανση του εθνικισμού, άλλωστε, παραμένει σταθερά της αλβανικής πολιτικής σκηνής και επί Ράμα έχει παροξυνθεί. Αξίζει, πάντως, να υπογραμμισθεί πως αυτή τη φορά η αντίδραση προήλθε από τον ίδιον τον Έλληνα πρωθυπουργό από το βήμα της βαλκανικής τετραμερούς (Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία και Σερβία). Στην πραγματικότητα, ο Τσίπρας εμμέσως πλην σαφώς προειδοποίησε πως εάν τα Τίρανα συνεχίσουν την πολιτική αρπαγής ελληνικών περιουσιών, η Αθήνα θα μπλοκάρει την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας.

Κι όλα αυτά συμβαίνουν όταν, παρά την κρίση, η Ελλάδα παραμένει –σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα της Αλβανίας– η χώρα που με τα εμβάσματα των Αλβανών μεταναστών συμβάλει περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη στην αλβανική οικονομία.

Στην περίπτωση της Χειμάρρας συναντιούνται δύο σκοπιμότητες: Πρώτον, η πάγια προσπάθεια των Τιράνων να την αφελληνίσουν. Δεύτερον, το κερδοσκοπικό παιχνίδι διαπλοκής για τον έλεγχο και την τουριστική αξιοποίηση του παράκτιου μετώπου στη νότια Αλβανία. Ο Ράμα πρωτοστατεί σ’ αυτό το κερδοσκοπικό παιχνίδι, όπως και πρωτοστατεί στην προστασία των μεγάλων κυκλωμάτων καλλιέργειας και εμπορίας ναρκωτικών.

Καμπή στην προσπάθεια αφελληνισμού της Χειμάρρας ήταν η νέα διοικητική διαίρεση της Αλβανίας, μέσω της οποίας αυτή και άλλες μειονοτικές περιοχές τεμαχίσθηκαν και προσκολλήθηκαν σε περιοχές με αλβανικό πληθυσμό, ώστε να υπονομευθεί η δυνατότητα της μειονότητας να εκπροσωπείται στο αλβανικό Κοινοβούλιο, αλλά ακόμα και στο επίπεδο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Με πρόσχημα την ανάπλαση
Δεν περιορίσθηκε, όμως, σ’ αυτή την κίνηση. Με πρόσχημα την ανάπλαση της παράκτιας ζώνης έχει αρπάξει ελληνικές περιουσίες και τώρα αρπάζει περισσότερες. Έφθασε στο σημείο να κατεδαφίσει με συνοπτικές διαδικασίες σπίτια και καταστήματα Ελλήνων μειονοτικών. Είχε προηγηθεί κατεδάφιση ακόμα και ναού στις Δρυμάδες. Όργανο της ανθελληνικής αυτής επιχείρησης ήταν ο κατά το ήμισυ ελληνικής καταγωγής δήμαρχος της περιοχής Γκόρος, πρώην στρατιωτικός επί καθεστώτος Χότζα, συνδεδεμένος με τις αλβανικές μυστικές υπηρεσίες και κάτοχος ελληνικού διαβατηρίου!

Αν και από καταγωγή ο Ράμα δεν έχει τουρκαλβανική παράδοση, ο καιροσκοπισμός του τον ώθησε να παίζει το τουρκικό χαρτί. Δεν είναι μόνο ότι θαυμάζει ειλικρινώς τον Ερντογάν και όπου μπορεί μιμείται τις αυταρχικές μεθόδους του. Θεωρεί ότι η γονατισμένη λόγω της κρίσης Ελλάδα όχι μόνο δεν μπορεί να του προσφέρει, όπως παλαιότερα, αλλά και είναι εύκολος στόχος.

Η πείρα τον έχει πείσει ότι χωρίς κόστος μπορεί στο εσωτερικό να πουλάει ανθελληνισμό για να αντλεί εκλογικά οφέλη. Στο πλαίσιο αυτό καλλιεργεί μία μόνιμη ελεγχόμενη ένταση με την Αθήνα. Είναι ενδεικτικό ότι υπερηφανεύεται πως είναι ο μόνος Αλβανός πρωθυπουργός που σήκωσε κεφάλι στην Ελλάδα και έθεσε τις διμερείς σχέσεις σε βάση αμοιβαιότητας και ισοτιμίας.

Η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών
Υπενθυμίζουμε ότι ήταν ο Ράμα, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που είχε προκαλέσει πολιτικό θόρυβο και είχε προσφύγει στο αλβανικό Συνταγματικό Δικαστήριο για να ακυρωθεί η υπογεγραμμένη συμφωνία των κυβερνήσεων Καραμανλή και Μπερίσα για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών (2009). Έτσι και έγινε. Πριν λίγο καιρό, ο ίδιος ο Μπερίσα είπε εμμέσως πλην σαφώς στη Βουλή ότι ο τορπιλισμός εκείνης της συμφωνίας έγινε με παρέμβαση και για λογαριασμό της Άγκυρας.

Είναι αξιοσημείωτο ότι η Αθήνα δεν είχε τότε προχωρήσει σε αντίμετρα. Όχι μόνο δεν είχε θέσει όρους, αλλά και είχε διευκολύνει την αναγόρευση της Αλβανίας σε υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ χώρα. Όπως αποδεικνύεται από τα γεγονότα, τα Τίρανα τη μόνη γλώσσα που σέβονται είναι τη γλώσσα της ισχύος και του δούναι και λαβείν. Όταν η Ελλάδα τους προσφέρει δωρεάν, όπως κατά κανόνα συμβαίνει από το 1990, εκλαμβάνουν τη στάση της σαν ένδειξη αδυναμίας. Γι’ αυτό και δεν διστάζουν να κλιμακώνουν τις προκλήσεις τους.

Η ελληνική διπλωματία έχει την τάση να διαβάζει την αλβανική πολιτική με ευρωπαϊκούς όρους, γεγονός που την οδηγεί σε λάθος κινήσεις. Με κλασική ανατολίτικη νοοτροπία, στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις, οι Αλβανοί αξιωματούχοι “γλείφουν” τους Έλληνες συνομιλητές τους, δημιουργώντας τους τη λάθος εντύπωση ότι είναι μετριοπαθείς και διατεθειμένοι να λύσουν προβλήματα. Κάπως έτσι εκτέθηκε ο Κοτζιάς προαναγγέλλοντας τον Ιούνιο του 2018 ότι το ελληνοαλβανικό Σύμφωνο θα είχε υπογραφεί εντός του περσινού καλοκαιριού.

Η αδημονία του Κοτζιά
Ας σημειωθεί ότι οι δύο πλευρές είχαν πράγματι συμφωνήσει να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός με σκοπό μία συνολική διευθέτηση των διμερών προβλημάτων. Την διαδικασία αυτή ήθελε και η Κομισιόν για να προωθηθεί η αλβανική ενταξιακή πορεία. Τον Σεπτέμβριο του 2016, όμως, η προσπάθεια είχε σταματήσει, λόγω της υπόθεσης του non paper, με το οποίο υποτίθεται ότι ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών αποδεχόταν να εγγραφεί στην ατζέντα των συνομιλιών το Αλβανοτσάμικο.

Υπενθυμίζουμε πως τα Τίρανα είχαν εκμεταλλευθεί την ευκαιρία για να προσπαθήσουν να εντάξουν το Αλβανοτσάμικο στη διμερή ατζέντα. Ο Κοτζιάς είχε τότε ξεκαθαρίσει ότι η θέση της Αθήνας ήταν και παραμένει πως δεν υφίσταται τέτοιο θέμα. Όποιος θεωρεί ότι έχει αδικηθεί από την ελληνική Πολιτεία μπορεί να καταφύγει στα ελληνικά και στη συνέχεια στα ευρωπαϊκά δικαστήρια.

Το πάθημα δεν έγινε μάθημα στον Κοτζιά. Στο πλαίσιο της διπλωματικής του αδημονίας, επανέλαβε την προσπάθεια. Παρά το γεγονός ότι έκανε βήματα πίσω, αποδεχόμενος την σε βάρος της Ελλάδας αλλαγή των θαλασσίων ορίων, για μία ακόμα φορά έπεσε σε τοίχο. Ο Αλβανός ομόλογός του Μπουσάτι εμφανιζόταν μετριοπαθής, αλλά τη γραμμή την αποφασίζει ο Ράμα.

Ο αποκαλυπτικός διάλογος Ράμα-Μπερίσα
Αναφορικά με την επιχείρηση αφελληνισμού της Χιμάρας, είναι αξιοσημείωτο ότι οι πολιτικοί αντίπαλοι Ράμα και Μπερίσα είχαν ανταλλάξει το 2016 αλληλοκατηγορίες, οι οποίες αποδεικνύουν τις μεθοδεύσεις του αλβανικού κράτους σε βάρος της ελληνικής μειονότητας. Ο Ράμα είχε καταγγείλει ότι «έχουν πάρει τα κτήματα των Χειμαρραίων με πλαστογραφίες και διαφθορά, άτομα που δεν έχουν καμία σχέση η καταγωγή από την περιοχή». Πράγματι, αυτά τα άτομα είχαν μέχρι τότε αρπάξει από τους ιδιοκτήτες τους πάνω από 50.000 στρέμματα στην παραθαλάσσια περιοχή των Αγίων Σαράντα και της Χειμάρρας.

Η απάντηση Μπερίσα στη Βουλή ήταν αποκαλυπτική: «Εγώ έχω δουλέψει με πρόγραμμα. Στους Αγίους Σαράντα έχω κατεβάσει Λάμπηδες και μόνο Λάμπηδες». Οι Λάμπηδες είναι μουσουλμάνοι που ζουν σε περιοχή ανατολικά της Χειμάρρας. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι επιβεβαιώθηκε στο ανώτατο επίπεδο και επισήμως η επιχείρηση αλλοίωσης του πληθυσμού στη Χειμάρρα. Όταν, βεβαίως, ο Ράμα έγινε πρωθυπουργός, συνέχισε το έργο του Μπερίσα με ακόμα μεγαλύτερο πάθος, αφού τώρα, εκτός από τον αλβανικό εθνικό στόχο του αφελληνισμού, υπάρχει και η χρυσοφόρος διαπλοκή.

Η επιχείρηση στηρίζεται στην αρπαγή των περιουσιών που υποχρεώνει τους Έλληνες μειονοτικούς να αποκόπτονται από τις πατρογονικές εστίες τους. Όπως προανέφερα, αυτό είναι δυνατόν, επειδή το αλβανικό κράτος δεν έχει δώσει τίτλους ιδιοκτησίας στους Έλληνες μειονοτικούς για να τους έχει υπό πίεση και να μπορούν Αλβανοί με ψευδομάρτυρες να ισχυρίζονται ότι οι περιουσίες ανήκουν σε προγόνους τους από την οθωμανική περίοδο. Τώρα πλέον, επί Ράμα, είναι το ίδιο το αλβανικό κράτος που δημεύει ευθέως ελληνικές περιουσίες, επικαλούμενο την κατάσταση που το ίδιο δημιούργησε: το γεγονός ότι οι Βορειοηπειρώτες δεν έχουν τίτλους ιδιοκτησίας, επειδή ποτέ δεν τους δόθηκαν.

Συνάντηση Τραμπ με ΓΓ του ΝΑΤΟ

SManalysis

Από Militaire News - 02/04/2019 | 12:46

Το ΝΑΤΟ γιορτάζει την Πέμπτη τα 70 χρόνια από την ίδρυσή του με τον βασικό επικριτή του να είναι και ο οικοδεσπότης των εορτασμών: ο Ντόναλντ Τραμπ δέχεται σήμερα τον γενικό γραμματέα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ.
Ο πρώην πρωθυπουργός της Νορβηγίας, η θητεία του οποίου στο ΝΑΤΟ παρατάθηκε ως το 2022, αναμένεται σήμερα το απόγευμα στον Λευκό Οίκο, μία ημέρα πριν την έναρξη της διήμερης συνόδου των υπουργών Εξωτερικών των χωρών μελών της Συμμαχίας.
Αν και η ρωσική «απειλή» παραμένει βασική προτεραιότητα των 29 χωρών μελών, τον Αμερικανό πρόεδρο απασχολεί ένα θέμα: ο καλύτερος καταμερισμός του οικονομικού βάρους, με στόχο οι ευρωπαϊκές χώρες να συνεισφέρουν περισσότερα χρήματα στην κοινή άμυνα αντί, όπως καταγγέλλει, να βασίζονται στις κολοσσιαίες δαπάνες των ΗΠΑ.
Από το 2017, οπότε ανέλαβε την προεδρία των ΗΠΑ, ο Τραμπ δεν έχει σταματήσει να συγκρούεται με τους εταίρους του στο ΝΑΤΟ, αμφισβητώντας κάποιες φορές ακόμη και τη χρησιμότητα της Συμμαχίας ή τη λογική του βασικού του πυλώνα, του άρθρου 5 το οποίο προβλέπει ότι σε περίπτωση επίθεσης εναντίον ενός κράτους μέλους τα άλλα θα το συνδράμουν.
Εξάλλου ο Αμερικανός πρόεδρος επιμένει ότι οι χώρες μέλη θα αυξήσουν ως το 2024 το αργότερο στο 2% του ΑΕΠ τις δαπάνες τους για την άμυνα, βάσει ενός κανόνα που υιοθετήθηκε πριν πέντε χρόνια. Πρώτος στόχος: η Γερμανία η οποία προβλέπει να δαπανά το 1,5% του ΑΕΠ της στην άμυνα το 2024.
«Αναμένω από τη Γερμανία να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της προς τους εταίρους της στο ΝΑΤΟ», δήλωσε από τις Βρυξέλλες πριν αναχωρήσει για τις ΗΠΑ ο Στόλτενμπεργκ απηχώντας το αμερικανικό αίτημα.
Όμως ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, αν και αναγνώρισε ότι οι Ευρωπαίοι «πρέπει να κάνουν περισσότερα» για την ασφάλειά τους, εκτίμησε ότι οι προσπάθειες του Βερολίνου είναι επαρκείς καθώς «στη Γερμανία έχουμε αυξήσει τις στρατιωτικές μας δαπάνες κατά σχεδόν 40% από το 2014».
Μιλώντας στη διάρκεια διάσκεψης στη Νέα Υόρκη ο Μάας τόνισε ότι «οι δημόσιες συζητήσεις για τον επιμερισμό των βαρών στο εσωτερικό του ΝΑΤΟ» θα πρέπει να αποφεύγονται διότι «προκαλούν αβεβαιότητα τη στιγμή που η Ρωσία δοκιμάζει την ενότητά μας».
Το ΝΑΤΟ, που δημιουργήθηκε για να αντικρούσει τη Σοβιετική Ένωση, εξακολουθεί να βρίσκεται σε αντιπαράθεση με τη Μόσχα σε ένα νέο διεθνές πλαίσιο που μοιάζει με έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο.
Σύμφωνα με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ο οποίος υποδέχεται τους 28 ομολόγους του για τον μάλλον σεμνό εορτασμό, οι χώρες μέλη θα πρέπει «να ανακοινώσουν μια νέα σειρά κοινών μέτρων ενάντια στα όσα κάνει η Ρωσία στην Κριμαία».
«Θα δούμε πώς μπορούμε να κάνουμε περισσότερα στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Θα έχουμε μεγαλύτερη εποπτεία, θα υπάρχουν περισσότερα πλοία των χωρών του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα», προειδοποίησε χθες Δευτέρα η πρεσβευτής των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ Κέι Μπέιλι Χάτσινσον.
Η διαμάχη μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας εξαιτίας της πρόθεσης της Άγκυρας να αγοράσει ρωσικά αντιπυραυλικά συστήματα S-400 ενδέχεται επίσης να συζητηθεί στη διάρκεια της υπουργικής συνόδου.

Greek planes to patrol North Macedonia sky - gratis

SManalysis
(EPA-EFE)
Greek Prime Minister Alexis Tsipras said in Skopje on Tuesday that Greek military planes will patrol the airspace above Northern Macedonia.

SOURCE: BETA TUESDAY, APRIL 2, 2019 | 15:32

At a joint press conference with Prime Minister of North Macdonia Zoran Zaev, Tsipras said that this was envisaged in a document signed by defense ministers of the two neighboring countries.

Asked whether the Greece's control as a NATO member of the North Macedonia sky would be free of charge, Cipras said there would be no compensation for the service and stressed that the best compensation for Greece was the stability of the neighboring country and the region.

The defense ministers, he said, signed an agreement on cooperation in training, defense industry, cyber defense, cooperation between military intelligence and on the so-called aviation policy, which in essence means that Greek planes will patrol the sky over North Macedonia.

Zaev and Tsipras previously signed the Action Plan on Enhanced Comprehensive Cooperation in accordance with the Prespa Agreement, while the ministers of the two countries signed a number of agreements and memorandums of cooperation in various fields.

Monday, April 1, 2019

Μέλη της Παμμακεδονικής ΗΠΑ αλλά και των Συλλόγων Βορειοηπειρωτών Νέας Υόρκης, αποδοκίμασαν τον Κατρούγκαλο

SManalysis

Τους κράζουν όπου και αν πάνε! Oι ομογενείς αποδοκίμασαν τον Κατρούγκαλο με αναφορές σε προδοσία και ντροπή!

Στις 1 Apr, 2019 Τελευταία Ανανέωση 1 Apr, 2019

Link

Απίστευτα πράματα σε ομιλία..στα μουλωχτά που επιχείρησε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος Γιώργος Κατρούγκαλος. Ο κ. Κατρούγκαλος ήταν καλεσμένος του The Harriman Institute του Πανεπιστημίου Columbia, σε μία ομιλία για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ειρήνη στα βαλκάνια.

Του ανταποκριτή μας Δημήτρη Φιλιππίδη

Εντύπωση προκαλεί η αφίσα που κυκλοφόρησε σε πολύ περιορισμένο αριθμό ανθρώπων μέσω email και απεικονίζει τον κ. Κατρούγκαλο σε μία «τρυφερή» χειραψία με τον ομόλογο του των Σκοπίων κ. Ντιμιτρόφ. Οσο και αν ήθελαν να κρατήσουν εν κρυπτώ την εκδήλωση και όσο και αν προσπάθησαν μέσω μίας ασφυκτικά μικρής αίθουσας να δημιουργήσουν εντυπώσεις, οι άνθρωποι του Σύριζα εδώ στη Νέα Υόρκη έπεσαν έξω καθώς η ομιλία σημαδεύτηκε από την παρουσία σημαντικού αριθμού ομογενών που όχι μόνο βρέθηκαν στο Columbia αλλά και εξέφρασαν την οργή και αγανάκτηση τους για την απαράδεκτη Συμφωνία των Πρεσπών.

Μέλη της Παμμακεδονικής ΗΠΑ αλλά και των Συλλόγων Βορειοηπειρωτών Νέας Υόρκης, όπως και απλοί ομογενείς, πήραν τον λόγο και σε έντονο ύφος επιτέθηκαν στον κ. Κατρούγκαλο για την πολιτική της Κυβέρνησης στα Εθνικά θέματα και κυρίως στην Συμφωνία των Πρεσπών. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Hellas Fm και του crashonline.gr: «Αμέσως μετά την τοποθέτηση του κ. Κατρούγκαλου, το μέλος της Παμμακεδονικής Ένωσης Αμερικής, Χρήστος Κόμσιος, έλαβε τον λόγο, και εξέφρασε την διαφωνία του για τα λεγόμενα του Υπουργού, κάνοντας λόγο για παραχώρηση του ονόματος και της μακεδονικής ταυτότητας, σε αντίθεση με τα ιδανικά και τις κατακτήσεις των αγωνιστών του Μακεδονικού Αγώνα. Ο Γιώργος Κατρούγκαλος ζήτησε από τους συντονιστές να επιτρέψουν όλες τις ερωτήσεις και επέμεινε, στην απάντησή του, πως η Συμφωνία των Πρεσπών είναι συμφέρουσα για όλους αλλά και ότι διασφαλίζει την ειρήνη στην περιοχή, χωρίς βέβαια να πείσει τους ομογενείς που διαφωνούσαν και αποδοκίμαζαν τον Ελληνα ΥΠΕΞ. «Για ποιον λόγο κάνατε την εκδήλωση εδώ;

Γιατί δεν ήρθατε στην Αστόρια να μιλήσετε με τους ομογενείς;», ρώτησε σε έντονο ύφος, πριν αποχωρήσει, μια άλλη ομογενής, ενώ οι περισσότεροι εξ αυτών έφυγαν διαμαρτυρόμενοι από την αίθουσα φωνάζοντας, μεταξύ άλλων, για «προδοσία» και εθνική ντροπή! Κατόπιν, οι συντονιστές δεν επέτρεψαν, αρχικά, ερώτηση στον πρόεδρο των Βορειοηπειρωτών, Κωνσταντίνο Τσιούρη, παρότι ο ίδιος ζητούσε επιμόνως τον λόγο, επικαλούμενοι έλλειψη χρόνου. Ο κ. Τσιούρης επέμεινε, με αποτέλεσμα να παρέμβει η ασφάλεια για να τον «συνετίσει», προκειμένου να μην απομακρυνθεί από τον χώρο. Τελικώς, ο κ. Τσιούρης πήρε τον λόγο και ανέφερε πως «δεν είναι δυνατόν να αποκαλούνται εθνικιστές οι 1.000.000 Έλληνες που ξεσηκώθηκαν στην Ελλάδα ενάντια στην Συμφωνία των Πρεσπών».

Αποχωρώντας, ο κ. Τσιούρης δήλωσε πως «η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ο λόγος που τα μέλη της Κυβέρνησης είναι ανεπιθύμητα στην παρέλαση της 5ης Λεωφόρου». Υπάρχει όμως μία σειρά από πολύ περίεργα πράγματα που εντοπίσαμε και σχολιάζουμε:

-Αυτό που προκαλεί όμως αλγεινή εντύπωση είναι η παρουσία στην αίθουσα του Πανεπιστημίου, δυσανάλογα μεγάλου αριθμού ανδρών ασφαλείας για να προστατέψουν τον κ. Κατρούγκαλο, μάλιστα αριθμός μεγαλύτερος και από άνδρες που συνόδευαν κατα καιρούς σημαντικότερους πολιτικούς.

-Η στάση των ανδρών ασφαλείας, που ρωτούσαν δεξιά και αριστερά απλό κόσμο αν γνωρίζουν κάτι για ενδεχόμενο επεισόδιο, καθώς μάλλον είχε διαρεύσει με κάποιον τρόπο η πληροφορία πως οι ομογενείς πατριώτες θα έδιναν δυναμικό παρόν. Μάλιστα κινήθηκαν «περίεργα» όταν οι ερωτήσεις ενοχλησαν τον «δημοκράτη» κ. Κατρούγκαλο.

-Γιατί άραγε η ολιγάριθμη τοπική οργάνωση φίλων του Συριζα στη Νέα Υόρκη, δεν οργάνωσε μία ανοικτή εκδήλωση στην καρδιά της ομογένειας, την Αστόρια με την συμμετοχή κόσμου για να «παρουσιάσει» ο κ. Κατρούγκαλος τα «ευεργετήματα» της Συμφωνίας των Πρεσπών; Πρέπει να σημειωθεί πως τα στελέχη του Σύριζα γενικότερα απφευγουν μετα βγδελυμίας την παρουσία τους σε ανοικτές εκδηλώσεις όταν βρίσκονται στην ομογένεια ωτν ΗΠΑ. Πιθανόν είδαν τί συνέβη και στην Μελβούρνη με την «αποθέωση» Βαρεμένου από τους εκεί ομογενείς.

ΣΧΕΤΙΚΑ
Απάντηση Κατρούγκαλου σε ερώτηση του Χαρακόπουλου: Στη…

26 Mar, 2019
Κατρούγκαλος: «Όταν οι Έλληνες είμαστε ενωμένοι μπορούμε να…

25 Mar, 2019
-Γιατί τόση μυστικότητα και δεν έστειλαν ένα δελτίο τύπου στα ΜΜΕ, παρά μόνο σε συγκεκριμένα για ευνόητους λόγους; Την ίδια πολιτική ακολούθησε και ο κ. Αποστολάκης. Ολα δείχνουν ότι κινούνται με την ίδια νόρμα κατόπιν εντολών της Κουμουνδούρου.

-η θλιβερή εικόνα για τους Συριζαίους με την παρουσία περισσοτέρων «μπράβων» από θεατές απλά επιβεβαιώνει την θλιβερή εικόνα της Κυβέρνησης. -Ενεκα της ημέρας, καθώς η ομιλία δόθηκε Πρωταπριλιά, πολλοί δεν πιστευαν ότι στην αλήθεια καλέσθηκε ο Κατρούγκαλος για να δώσει ομιλία για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

-Στην αίθουσα βρέθηκε και Διπλωματης των Σκοπιανών. -Ερωτηματικά προκαλεί και ο ρόλος του συγκεκριμενου Ιδρύματος που κάλεσε τον κ. Κατρούγκαλο, κάτι στο οποίο θα επανέλθουμε σύντομα με περισσότερα στοιχεία.

Εντύπωση προκάλεσε και ειρωνείες η φράση Κατρούγκαλου πως χαίρεται που στην αίθουσα βρίσκονται Πατριώτες που όμως δυστυχώς σκέφτονται με την καρδιά και γι αυτό δεν κατανοοούν τα θετικα της Συμφωνίας.

Για πρώτη φορά Έλληνας δικαστής πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

SManalysis
Για πρώτη φορά Έλληνας δικαστής πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
1 Απριλίου 2019, 18:20  Tribune

Για πρώτη φορά Έλληνας δικαστής πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Διαβάστε σχετικά για Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Λίνος Αλέξανδρος Σισιλιάνος,
Η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) εξέλεξε ως νέο Πρόεδρο του Δικαστηρίου, τον Έλληνα δικαστή στο Δικαστήριο, Λίνο-Αλέξανδρο Σισιλιάνο.



Στα 60 χρόνια του κορυφαίου αυτού ευρωπαϊκού θεσμού (1959-2019) είναι η πρώτη φορά που εκλέγεται Έλληνας στη θέση αυτή.

Το ΕΔΔΑ αποτελεί σε πανευρωπαϊκή κλίμακα τον σημαντικότερο εγγυητή των δικαιωμάτων του ανθρώπου.

Έχει εκδώσει πάνω από 47.000 αποφάσεις που αφορούν συνολικά 47 χώρες με πληθυσμό πάνω από 830 εκατομμύρια.

Ενώπιον του Δικαστηρίου εκκρεμούν σήμερα περίπου 60 χιλιάδες προσφυγές που αφορούν ευρύτατο φάσμα θεματικών και άπτονται όλων των ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων, καθώς και καίριων ζητημάτων όπως η οικονομική κρίση, η τρομοκρατία, η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, η προσφυγική κρίση και οι ένοπλες συρράξεις στην Ευρώπη.

Μεταξύ αυτών εκκρεμούν επτά διακρατικές προσφυγές ως προς μείζονα ευρωπαϊκά ζητήματα, όπως επικαλούμενες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κριμαία, στην Ανατολική Ουκρανία, στη Γεωργία, κλπ.

Ειδικότερα για την Ελλάδα, το Δικαστήριο έχει εκδώσει πάνω από 1000 αποφάσεις που αφορούν σειρά ζητημάτων όπως η εύρυθμη λειτουργία της δικαιοσύνης, η κατάσταση στις φυλακές, η ελευθερία του τύπου, το σύμφωνο συμβίωσης, η εφαρμογή του ισλαμικού νόμου (Σαρία) στη Θράκη, η θρησκευτική ελευθερία, τα περιουσιακά δικαιώματα, η προσφυγική κρίση και τα ζητήματα κράτησης αλλοδαπών και προσφύγων στα hotspots, κλπ.

Ο Λ.-Α. Σισιλιάνος γεννήθηκε στην Αθήνα στις 9 Μαΐου 1960 και ανέλαβε καθήκοντα δικαστή στο ΕΔΔΑ το 2011.

Εξελέγη πρόεδρος τμήματος τον Φεβρουάριο 2017 και Αντιπρόεδρος του ΕΔΔΑ τον Μάιο 2017.

Η θητεία του ως Προέδρου του Δικαστηρίου ξεκινάει στις 5 Μαΐου 2019.

Ο Λ.-Α. Σισιλιάνος είναι αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Είναι επίσης μέλος της Συγκλήτου της Ακαδημίας Διεθνούς Δικαίου της Χάγης, συνδεδεμένο μέλος του Ινστιτούτου Διεθνούς Δικαίου το οποίο συγκεντρώνει κορυφαίους διεθνολόγους από όλο τον κόσμο, καθώς και μέλος του Διαρκούς Διαιτητικού Δικαστηρίου που εδρεύει στη Χάγη.

Έχει διατελέσει μέλος και αντιπρόεδρος της Επιτροπής του ΟΗΕ για την εξάλειψη των φυλετικών διακρίσεων, αντιπρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, αντιπρόεδρος του Διεθνούς Ινστιτούτου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, εμπειρογνώμων του Συμβουλίου της Ευρώπης, κλπ.

Είναι μέλος επιστημονικών επιτροπών πολλών διεθνών επιστημονικών περιοδικών.

Το επιστημονικό του έργο περιλαμβάνει 6 μονογραφίες, διεύθυνση έκδοσης πολλών συλλογικών τόμων (μεταξύ των οποίων εκτενή κατ’ άρθρο σχολιασμό της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου) και περίπου 100 άρθρα και μελέτες στα ελληνικά, τα αγγλικά και τα γαλλικά σε θέματα γενικού διεθνούς δικαίου, δικαιωμάτων του ανθρώπου, διεθνών οργανισμών, κλπ.

Είναι Καθηγητής διεθνούς δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και έχει κληθεί να διδάξει σε ορισμένα από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια της Ευρώπης, όπως οι Νομικές Σχολές των Πανεπιστημίων της Σορβόννης, των Παρισίων ΙΙ, της Οξφόρδης, του Στρασβούργου, της Γενεύης, η Ακαδημία διεθνούς δικαίου της Χάγης, κλπ.

Albania strips honorary consuls off their controversial diplomatic number plates

SManalysis

April 1, 2019 Albania,


A meeting of the Honorary Counsels Society in Tirana

Tirana, Albania | 01 Apr 2019 (Tirana Echo) – Albania’s Foreign Ministry has called on all honorary consuls in the country to give up their diplomatic CD number plates as it decides to call off a controversial practice which is unique to the small Balkan country.

The new measure comes days after Acting Minister for Europe and Foreign Affairs Gent Cakaj decided to recall almost 30 diplomats in an apparent clean-up of the Albanian Foreign Service.

The decision comes also at a time when Albanian authorities are under fire for granting an Indian citizen wanted on international money laundering, honorary consul status which he later used to get Albanian citizenship together with his brother.

Nitin Sandesaras managed to convince Albania’s former foreign minister to grant him diplomatic status by naming him Albania’s Honorary Consul to Nigeria, where he held residency. Subsequently the Indian citizen received fast-tracked Albanian citizenship for himself and for his brother Chetan. Both are wanted by Indian authorities on bank fraud charges.

During a press conference this morning, Mr. Cakaj said it is time to rectify a problem in his service, as “much original in its absurdity, as it runs contrary to the current laws in Albania and to the best international practices in use”, promising to strip around 38 honorary consuls off their diplomatic privileges which are not provided by law.

“In open breech of the law, 38 honorary consuls have obtained a CD number plate for their cars, getting in and out of our country not as simple Albanian citizens, not even as most government officials do, but through the same privileges as the highest international diplomatic representatives,” said Cakaj.

Albania’s Foreign Minister said his country is honored to have such honorary consuls, but that they would more honorable if their activity is conduced according to the law.

During the past 15 years, Albania has awarded around 48 businessmen, media owners and other entrepreneurs with the title of ‘honorary consul’ which gives them the right to represent the interests of other countries in the territory of the Republic of Albania, granting them certain diplomatic privileges, among which the registration of their cars under a CD diplomatic number plate, which gives them immunity from police stops and searches.

However, Cakaj revealed that such a controversial practice has been operated against the current legal provisions in the country.

According to State Ceremonial Manual of the Republic of Albania, Chapter 7, Article 5.8, honorary counsels should use a normal number plate for their cars, engraved with the ‘HCC’ symbol on its right side, indicating their status.

Mr. Cakaj said this unique and unjustifiable practice in Europe should end immediately and called on all honorary counsels to return their diplomatic number plates to the Ministry.

“In order to avoid previous experiences where certain individuals have neglected the state because they feel too powerful, I would like to inform them that we will cooperate with the Ministry of Interior and the Ministry for Transport to ensure that such CD number plates are seized and put out of order,” said Mr. Cakaj.

It is yet unclear whether any former ministers would be held responsible for breaking the law in granting such privileges.

Honorary consuls are not career diplomats. They are usually citizens of the host country, where they live, work and pay taxes.

"We have problem with Albanians, but we also have strength"

SManalysis

(Tanjug/Serbian Presidency)
President Aleksandar Vucic says Serbia has a political problem with the Albanians in Kosovo, but fights to preserve peace and stability.

SOURCE: BETA MONDAY, APRIL 1, 2019 | 10:34


Those who think that Serbia is weak and that it will not have the strength to protect and guard its people are, according to Vucic "hugely mistaken."

Vucic said that Serbia "will have much more strength than before, without thumping its chest, to preserve and protect its people who only want to live in their own homes."

"As far as economy is concerned, I see only great prosperity, huge improvement, better roads and great progress. We have a political problem with the Albanians in Kosovo and Metohija, because we are dealing with people who are irresponsible and think that it is possible to do everything unlawfully. They think it is possible either to persecute Serbs or to do everything they want against Serbia," Vucic said while addressing citizens in Secanj over the weekend - a part of his ongoing "Future of Serbia" campaign.

Albania removes clause for arbitrary confiscation of its Greek residents

SManalysis

Greek City Times

Diplomatic sources on Saturday noted that the Albanian government has removed a clause from the online version of its Government Gazette which allowed for the arbitrary confiscation and impounding of land and properties of Greek expatriate residents in the region at Himara.

According to the same sources “the Greek Prime Minister’s position on the issue was very clear in his comments yesterday, leaving no room for any misinterpretation by the Albanian leadership concerning the prerequisite of absolute respect for the rights and property of Greek expatriates.”

It was additionally clarified that “Greece’s and EU’s views on the rights of the Greek minority in Albania have been repeatedly and clearly expressed at all levels.”

It is also mentioned that as far as the omission of the clause from the Albanian Government Gazette is concerned, “it remains to be seen if this move was the first step towards the complete withdrawal of the unacceptable decisions targeting the Greek minority and its property, irreparably undermining the European perspective of Albania,” and furthermore “a prospect based on respect for the rights of all minorities living in Albania, and which we expect to see in Albanian implemented law on minorities.”

US Stops Supply of F-35 Parts to Turkey Amid Plans to Buy S-400 -

SManalysis
 F-35

Reports © REUTERS /

MILITARY & INTELLIGENCE Link
21:35 01.04.2019

Last week, Senator James Lankford's office stated that a bipartisan group of US senators introduced legislation to block the transfer of F-35 aircraft to Turkey over its decision to buy Russian S-400 air defence systems.

Washington has halted its delivery of F-35 fighter jet parts to Ankara due to plans of the latter to purchase Russian S-400 air defence systems, Reuters reported on Monday citing its sources who wanted to remain anonymous.



This comes after Turkish President Recep Tayyip Erdogan decided not to abandon plans to buy the Russian system despite US claims that the S-400s may compromise the security of their F-35s. Commenting on the planned purchase, Turkish Foreign Minister Mevlut Cavusoglu said last Friday that Ankara purchases Russia's S-400 Triumph anti-aircraft missile systems for its own needs and there will be no reselling. According to the Turkish official, Ankara will receive the military equipment from Moscow in July.

People wander around a life-size model of US planemaker Lockheed Martin's F-35 Lightning II 5th generation fighter plane during the Farnborough aerospace show, in Farnborough, England

Last month, Turkish Defence Minister Hulusi Akar noted that Ankara expects the delivery of F-35 fighter jets in November despite US criticism of Turkey's decision to buy Russian S-400s.
Turkey is planning to purchase 100 F-35 fighter jets from the United States, with its pilots being trained at the Luke Air Force Base in the US state of Arizona.

In December 2017, Russia and Turkey signed a loan agreement for the supply of S-400s.

Η Αλβανία σε «μαύρη λίστα» των ΗΠΑ – Κόλαφος από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

SManalysis
Η Αλβανία σε «μαύρη λίστα» των ΗΠΑ – Κόλαφος από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ
1 Απριλίου 2019, 20:16

Tribune

Η Αλβανία σε «μαύρη λίστα» των ΗΠΑ – Κόλαφος από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ
Κοινοποίηση


Διαβάστε σχετικά για Αλβανία, Βαλκάνια, Εμπόριο Ναρκωτικών, Έντι Ράμα, ΗΠΑ, Καρτέλ Ναρκωτικών, Λουλζίμ Μπασά, Ναρκωτικά, Στέιτ Ντιπάρτμεντ,
Ισχυρό ράπισμα στην Αλβανία του Έντι Ράμα από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.



Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, σε έκθεσή του προς το Κογκρέσο, περιγράφει την Αλβανία ως χώρα διακίνησης – τράνζιτ των σκληρών ναρκτικών.

Επίσης, διατηρεί αμετάβλητο το καθεστώς χώρας παραγωγής και διακίνησης χασίς.

Η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, για την Αλβανία, έδωσε λαβή στην αντιπολίτευση να εξαπολύσει νέα επίθεση.

Το Δημοκρατικό Κόμμα, μέσω του προέδρου του Λουλζίμ Μπάσα και του πρώην βουλευτή του Ενκελάϊντ Αλιμπέαϊ, αντέδρασαν έντονα.

Ο Μπάσα τη χαρακτήρισε ως «καταστρεπτική για τη χώρα» ενώ, ο Αλιμπέαϊ τόνισε ότι «θα πρέπει να φύγει ο υπαίτιος αυτής της κατάστασης, ο Ράμα».

Ο αντιπρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κινήματος για την Ολοκλήρωση, Λουάν Ράμα, δήλωσε ότι:

«Είναι ενοχλητικό το γεγονός ότι η Αλβανία εξακολουθεί να είναι μια χώρα που κατηγορείται για:

»Εμπορία ναρκωτικών, ξέπλυμα χρημάτων, διαφθορά και διαμετακόμιση για το λαθρεμπόριο ναρκωτικών και το οργανωμένο έγκλημα».

Αναλυτικά
Στην έκθεση στρατηγικής για την καταπολέμηση των ναρκωτικών του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, για το έτος 2019, η Αλβανία αποτιμήθηκε ως:

«Χώρα προέλευσης κάνναβης και, όλο και περισσότερο, χώρα διακίνησης κοκαΐνης και ηρωίνης.

»Που καθοδηγείται σε μεγάλο βαθμό από στοιχεία οργανωμένου εγκλήματος που μεταφέρουν παράνομα ναρκωτικά από χώρες προέλευσης σε ευρωπαϊκές χώρες».

Σύμφωνα με την έκθεση, ο αυξημένος όγκος κατασχέσεων ναρκωτικών και συλλήψεων που σχετίζονται με τα ναρκωτικά κατά το 2018, αν και σημαντικός, οφείλεται κυρίως στην αυξημένη διεθνή πίεση και στις προσπάθειες της Αλβανίας να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Ο ρόλος της Αλβανίας ως πηγής ή αγοράς για παράνομες ναρκωτικές ουσίες πέραν της κάνναβης είναι ήσσονος σημασίας, αλλά σημειώθηκε αύξηση στις κατασχέσεις κοκαΐνης που διέρχονται από την Αλβανία στην Ευρώπη, εκτός από τις ανακαλύψεις εργαστηρίων επεξεργασίας ηρωίνης και κοκαΐνης στη βόρεια και κεντρική Αλβανία».

Περαιτέρω, υπογραμμίστηκε ότι, εκτός από τους θεσμούς που είναι μέτρια εξοπλισμένοι για την καταπολέμηση των εγκλημάτων με τα ναρκωτικά, η διαφθορά σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης περιορίζει την αποτελεσματικότητά τους.

«Η επίσημη διαφθορά είναι διαδεδομένη και ενθαρρύνει ένα περιβάλλον στο οποίο οι διακινητές ναρκωτικών είναι σε μεγάλο βαθμό σε θέση να λειτουργούν με ατιμωρησία», αναφέρει η έκθεση.

«Το υψηλό ποσοστό ανεργίας και το αδύναμο κράτος δικαίου δημιούργησαν ένα ιδανικό περιβάλλον για τις ομάδες οργανωμένου εγκλήματος».

«Η εξαγωγή της κάνναβης από την Αλβανία και η διακίνηση παράνομων ναρκωτικών στις ευρωπαϊκές αγορές είναι μια πολύ κερδοφόρα επιχείρηση για τους εμπόρους ναρκωτικών.

»Το status quo, το οποίο σπάνια οδηγεί σε καταδίκες ή φυλάκιση, δεν αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα για τους εγκληματίες», αναφέρει η έκθεση.

Πώς ξεπλένονται τα χρήματα από ναρκωτικά
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατατάσσει την Αλβανία για τρίτη συνεχή χρονιά, ως τη χώρα με το μεγαλύτερο ξέπλυμα παράνομου χρήματος στον κόσμο.

Η έκθεση αναφέρει τους τομείς που η μαφία ξεπλένει τα χρήματα της.

«Οι κατασκευές, οι επενδύσεις σε επιχειρήσεις και τα τυχερά παιχνίδια.

»Αυτοί είναι οι πιο διαδεδομένοι μέθοδοι για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες στην Αλβανία».

Σύμφωνα με την έκθεση, το 2018 η Αλβανία ενέκρινε νόμο που απαγορεύει τα τυχερά παιχνίδια.

Αυτός αναμένεται να περιορίσει κάπως την ικανότητα του οργανωμένου Εγκλήματος να ξεπλένει χρήματα.

Ωστόσο, οι άλλοι δύο τομείς της οικονομίας, των κατασκευών και των επενδύσεων στις επιχειρήσεις, παραμένουν πλυντήρια εκατομμυρίων ευρώ ετησίως.

Μόνο πέρυσι δόθηκαν στην Αλβανία άδειες κατασκευών αξίας 470 εκατομμυρίων ευρώ, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων θα κατασκευασθεί στα Τίρανα.

Πώς “προδίδονται” από την Τράπεζα Αλβανίας
Τα στοιχεία της Τράπεζας της Αλβανίας δείχνουν ότι καθώς οι οικοδομές αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς, η πίστωση στον τομέα ολοένα και μειώνεται.

Αυτό το παράδοξο δείχνει με σαφήνεια ότι ο κατασκευαστικός τομέας χρηματοδοτείται με χρήματα εκτός των επίσημων οδών.

Χρήματα που προέρχονται από παράνομες δραστηριότητες, κυρίως από την εμπορία ναρκωτικών αλλά και τη διαφθορά.

Ταξιδιωτική οδηγία για τις Λαζαράτες
Σε ταξιδιωτική οδηγία που εξέδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στις 18 Ιουνίου 2018, διαβάζουμε:

«Η κατάσταση ασφαλείας στις Λαζαράτες παραμένει ευμετάβλητη λόγω εγκληματικότητας και βίας που συνδέονται με την καλλιέργεια μαριχουάνας.

»Η τοπική Αστυνομία έχει περιορισμένη ικανότητα να προστατεύει και να βοηθά τους ταξιδιώτες.

»Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν είναι σε θέση να παράσχει υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης σε πολίτες των ΗΠΑ στις Λαζαράτες, καθώς οι κυβερνητικοί υπάλληλοι των ΗΠΑ απαγορεύεται να ταξιδεύουν εκεί».

Νομίζουμε ότι αυτή η ταξιδιωτική οδηγία δικαιολογεί απόλυτα το παρατσούκλι «Κολομβία της Ευρώπης».

Ολλανδικά κόμματα ζητούν να μην μπαίνουν ανεξέλεγκτα Αλβανοί στη χώρα
Η αλβανική εγκληματικότητα που έχει κατακλύσει την Ευρώπη σκληραίνουν τη στάση ευρωπαϊκών χωρών.

Η ολλανδική εφημερίδα De Telegraf έγραψε ότι τα τρία μεγάλα κόμματα της Ολλανδίας ζήτησαν από την κυβέρνησή τους την επαναφορά των θεωρήσεων για τους Αλβανούς.

Ο στόχος είναι η ανακοπή των διαστάσεων που έχει λάβει το έγκλημα στην Ολλανδία με δράστες Αλβανούς.