Saturday, January 18, 2020

Χασίμ Θάτσι: Το Κοσσυφοπέδιο και η Αλβανία σύντομα με κοινό μέλλον χωρίς σύνορα

SManalysis


Ιανουάριος 18, 2020. Echedoros

Ο Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι πιστεύει ότι το Κοσσυφοπέδιο και η Αλβανία θα έχουν σύντομα ένα κοινό μέλλον χωρίς σύνορα, όπως είπε χαρακτηριστικά σε εκδήλωση στην Πρίστινα.



Σε ομιλία του σε εκδήλωση που έφερε το τίτλο «Ευχαριστούμε Αλβανία», με την ευκαιρία της 21ης επετείου της φιλοξενίας Κοσοβάρων προσφύγων στη χώρα αυτή, ο Θάτσι είπε χαρακτηριστικά ότι η Αλβανία «αντιμετώπισε τη γενοκτονία που διεξήγαγε το σερβικό κράτος για το λαό του Κοσσυφοπεδίου σε εκστρατείες εθνοκάθαρσης».




 «Η Αλβανία άνοιξε τις πόρτες και τις καρδιές στις ημέρες της τραγωδίας και της κορύφωσης του πολέμου του 1998-99».


«Αυτό είναι το μέγεθος της Αλβανίας, είναι μια πατρίδα με απεριόριστες διαστάσεις αισθημάτων και αλληλεγγύης. Το Κοσσυφοπέδιο είναι αιώνια ευγνώμων στην Αλβανία. Χωρίς την Αλβανία το Κοσσυφοπέδιο δεν θα ήταν ελεύθερο, ελεύθερο και ανεξάρτητο», είπε ο Θάτσι.


Ο πρόεδρος της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα, ο  οποίος παρακολούθησε την εκδήλωση, δήλωσε ότι «η Αλβανία ήταν υποχρεωμένη να αντιμετωπίσει την έκτακτη ανθρωπιστική κρίση που προήλθε από τη γενοκτονία του τότε ηγέτη της Σερβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς».


«Έχουν περάσει δύο δεκαετίες και είμαστε ασφαλώς πολύ καλύτεροι από ό, τι ήμασταν. Ωστόσο, δεν είμαστε τόσο ευτυχείς όσο θα θέλαμε να είμαστε. Πρέπει να είμαστε πιο αφοσιωμένοι στο μέλλον, ώστε να μην διακοινωνούμε τις αρετές μας μόνο σε περιόδους κρίσεων, αλλά να συνεργαζόμαστε με συνέπεια και με μεγάλη ευαισθησία», είπε ο Μέτα.


vecer.press

Tuesday, January 14, 2020

Ρομάνο Πρόντι: Να αντιμετωπίσουμε την πρόκληση Τουρκίας- Ρωσίας στη Λιβύη

SManalysis

Ιανουάριος 14, 2020. Echedoros

Ο πρώην Ιταλός πρωθυπουργός, Ρομάνο Πρόντι, δήλωσε ότι είναι παράλογο να βρισκόμαστε μπροστά σε μια τουρκο-ρωσική πρόκληση στη Λιβύη.



Ο Πρόντι φιλοξενούμενος σε τηλεοπτική ειδησεογραφική εκπομπή χθες το απόγευμα κάλεσε την Ιταλία να πράξει ότι είναι δυνατόν για να βγει «από την περιθωριοποίηση των τελευταίων ετών που παρά την εγγύτητά μας με τη Λιβύη φθάσαμε στην παράλογη σημερινή κατάσταση. Και η Ευρώπη, ωστόσο, βρίσκεται μπροστά σε μια πρόκληση με την Τουρκία και τη Ρωσία που επεμβαίνουν έξω από τα σύνορά μας».


Ο αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος επεσήμανε: «Καμία ευρωπαϊκή χώρα σήμερα δεν έχει την εξουσία να παρεμβαίνει. Αν συμφωνήσουν η Γαλλία και η Ιταλία, οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα ακολουθήσουν και θα έχουμε μια άποψη», σημειώνοντας ότι «η Ευρώπη εξακολουθεί να είναι η μεγαλύτερη οικονομική δύναμη στον κόσμο, απέχει δύο βήματα από τη Λιβύη και δεν μπορεί να κάνει τίποτε».




Ο βετεράνος αριστερός πολιτικός, όπως σημειώνει το ιταλικό πρακτορείο Aki,  κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «πρέπει να αναληφθεί ενιαία δράση για την αποκατάσταση στη Λιβύη, για να διασφαλισθεί ότι δεν θα διαμελισθεί και πάνω από όλα θα αποκατασταθεί η ηρεμία που τόσο απεγνωσμένα χρειαζόμαστε».

Monday, January 13, 2020

Αλβανία - Ράμα: Θα διαλυθούν οι εγκληματικές ομάδες που δρουν στη Δικαιοσύνη

SManalysis





Ιανουάριος 13, 2020. Echedoros

Τίρανα.

Στην τελετή των εγκαινίων της νέας μονάδας των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας RENEA, που συνέπεσε με τα 107 χρόνια της ίδρυσης της κρατικής αστυνομίας, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα,  δήλωσε ότι η χώρα «αντιμετωπίζει μια νέα πηγή προκλήσεων».



Σύμφωνα με τον ίδιο «το 2020 είναι ένα έτος κλειδί για την έναρξη της μεγαλύτερης εξόρμησης κατά του οργανωμένου εγκλήματος».


«Με την πρόοδο της μεταρρύθμισης στη Δικαιοσύνη, πραγματοποιείται ένα μεγάλος ριζοσπαστικός καθαρισμός στον τομέα της Δικαιοσύνης. Ο χρόνος που απαιτείται για την ολοκλήρωση αυτής της εκκαθάρισης και για την πλήρη λειτουργία των νέων θεσμών στη δικαιοσύνη δεν είναι σύντομος», δήλωσε ο Ράμα.


«Όλοι όσοι καταδικάστηκαν, κατηγορήθηκαν ή ξέφυγαν  από την καταδίκη, ήρθε η ώρα να αποδείξουν ότι η περιουσία τους δεν προέρχεται από εγκληματικές ενέργειες», είπε κατηγορηματικά, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Αλβανίας.




Ο Αλβανός πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «σε αυτό το στάδιο  της μετάβασης από ένα σύστημα που καταρρέει σε ένα που αναδύεται, η κοινωνία μας αντιμετωπίζει μια εγκληματική οργάνωση στο δικαστικό σύστημα, μια επικίνδυνη, γνήσια εγκληματική οργάνωση αποτελούμενη από εισαγγελείς και δικαστές και είναι γεγονός ότι δεν μπορούν να ενταχθούν στη νέα δικαιοσύνη με τις σκανδαλώδεις αποφάσεις τους παραβιάζοντας το νόμο και την εθνική ασφάλεια».


Ο Ράμα, μιλώντας ενώπιον των ένστολων της κρατικής αστυνομίας, κατέληξε λέγοντας: «έχουμε αναλάβει την πρωτοβουλία ενός πακέτου νόμων, το οποίο συζητάμε τις μέρες αυτές με τους αναντικατάστατους εταίρους μας, τις ΗΠΑ και την ΕΕ».


ata.gov.al, shqiptarja.com,

Montenegrin journalists arrested over the news on Djukanovic and a planted bomb

SManalysis
Foto: Tanjug/AP Photo/Ana Paunkovic
Editors-in-Chief of Montenegrin portals Borba and IN4S, D.Ž. (39) and G.R. (56), arrested on suspicion of having committed the offenses of causing panic

SOURCE: TANJUG MONDAY, JANUARY 13, 2020

According to the Montenegrin Police Directorate, they are charged with causing panic on Sunday, January 12th, by publishing false news regarding the event in Vila Gorica in Podgorica, without first checking the information in question.

As stated, they will be brought to the State Prosecutor with the criminal complaint in the Basic State Prosecutor's Office in Podgorica.

At the Gorica Villa in Podgorica, used by Montenegrin President Milo Djukanovic and the government of that country as a venue for receiving high-ranked guests and foreign delegations, a junction box caught fire on Sunday afternoon and the malfunction was quickly repaired.

Borba and IN4S reported yesterday that an explosion occurred at Villa Gorica and that firefighting crews and police were dispatched to the scene.

Pristina's Ambassador calling Djokovic a primitive Balkan nationalist and chauvinist!

SManalysis
Foto: Tanjug/AP Photo/Steve Christo
Pristina representative in Bulgaria Edon Cana commented on Twitter how Serbian tennis players celebrated winning the ATP Cup title in Australia

SOURCE: TANJUG MONDAY, JANUARY 13, 2020  Share

He was particularly sharp on Novak Djokovic.

"After Military March Song they continued with Kosovo...!
You can be ATP winner but still deep remain primitive, backward and ordinary Balkan nationalist and chauvinist!
Not accidentally Novak Djokovic has been the least liked and loved tennis champion in history".

Serbian tennis players won the ATP Cup in Australia on Sunday, celebrating their victory by singing "March on the Drina" and "Vidovdan".

ΤΙ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ;

SManalysis

13 ΙΑΝ 2020
Κωνσταντίνος Χολέβας
Κωνσταντίνος Χολέβας – Πολιτικός Επιστήμων

Όλοι διερωτώμεθα πού αποβλέπει ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν με την αύξηση της επιθετικότητας εναντίον της Ελάδος και της Κύπρου. Πιστεύω ότι οι τρεις επιλογές που έχει μπροστά του ο Ερντογάν είναι: Ένας πόλεμος αρκετών ημερών. Η διαδικασία ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου Διεθνούς Δικαίου της Χάγης. Ο εξαναγκασμός του Ελληνισμού σε υποχωρήσεις μέσω διμερών διαπραγματεύσεων.

Ας δούμε την πρώτη επιλογή. Θέλει πραγματικά ο Ερντογάν έναν πόλεμο διαρκείας με την Ελλάδα; Νομίζω πως όχι. Οι λόγοι είναι πολλοί:

Δεν τον συμφέρει ο πόλεμος με ανοικτό το Κουρδικό μέτωπο στο εσωτερικό του. Τώρα μάλιστα που έχει ενισχυθεί η δύναμη των Κούρδων στη Συρία και στο Ιράκ.

Η οικονομία του θα πληγεί, ενώ ήδη η τουρκική λίρα δεν έχει καλές επιδόσεις.

Θα ζημιωθεί σοβαρά ο τουρισμός, που αποτελεί μία από τις κύριες πηγές εσόδων της Τουρκίας.

Έχει αποδυναμωθει η Αεροπορία από τις πολλές συλλήψεις αξιωματικών μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου 2015.

Έχει επεκταθεί και εκτεθεί σε πολλά μέτωπα ο τουρκικός στρατός (Κύπρος, Συρία, Λιβύη κ.α).

Ερχόμαστε στη δεύτερη επιλογή. Τον ενδιαφέρει η Χάγη; Θα έβλεπε με ενδιαφέρον μία τέτοια προσφυγή από κοινού με την Ελλάδα μόνον αν τεθούν ενώπιον των δικαστών όλα τα ζητήματα που η Άγκυρα θεωρεί ανοικτά (π.χ. καθεστώς ελληνικών νησιών και ερημονησίδων κ.α). Επειδή όμως η ελληνική κυβέρνηση δηλώνει ότι θα συζητούσαμε τη Χάγη μόνο για το θέμα της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, είναι αναμενόμενο η Τουρκία να διστάζει. Έστω και αν δεν το παραδέχεται, γνωρίζει ότι δεν έχει με το μέρος της το Διεθνές Δίκαιο.

Την τρίτη επιλογή, λοιπόν, προωθεί και επιθυμεί ο Ερντογάν. Να μάς «τρομάξει» ή με τις φραστικές υπερβολές του ή πιθανόν με ένα σύντομο θερμό επεισόδιο ώστε να μάς οδηγήσει σε διμερή διαπραγμάτευση εφ’ όλης της ύλης. Η υποχώρηση Σημίτη στην περίπτωση των Ιμίων έχει ανοίξει την όρεξη στους γείτονες!

Αυτό ακριβώς είναι που πρέπει να αποφύγουμε. Τη διμερή διαπραγμάτευση. Για να το αποφύγουμε αυτό πρέπει να καταστήσουμε σαφές προς την Τουρκία ότι δεν πρόκειται να συρθούμε σε οποιαδήποτε υποχώρηση που βλάπτει την εθνική κυριαρχία και τα συμφέροντά μας. Πρέπει βεβαίως να ενισχύσουμε με κάθε τρόπο την Άμυνά μας και τη δυνατότητα Αποτροπής. Και το κυριώτερο: Είναι απαραίτητο να ενδυναμώσουμε το εθνικό φρόνημα και να αποφύγουμε τα φαινόμενα ηττοπάθειας.

Στις 14 Ιανουαρίου συμπληρώνεται ένας χρόνος από την εκδημία του αειμνήστου φιλολόγου και ιστορικού Σαράντου Καργάκου. Επαναλαμβάνω, λοιπόν, την προτροπή του: Οι Έλληνες δεν πρέπει να μάθουμε να καθόμαστε φρόνιμα, αλλά να έχουμε εθνικό φρόνημα. Και εγώ προσθέτω: Να διδασκόμαστε από τους ήρωές μας!

Άρθρο στην ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, 12.1.2020

EU to host international donors' conference for Albania to help with reconstruction after earthquake

SManalysis

EU

The European Union will organise an international donors' conference on 17 February in Brussels to support the reconstruction efforts in Albania after the earthquake that struck the country at the end of November, the President of the European Commission, Ursula von der Leyen, announced today.

“The EU is happy to announce that the donors' conference for Albania will be on the 17 February. It's a donors' conference following the horrible earthquake in Albania. We want to help Albania in its reconstruction”, President von der Leyen said during the press conference at the end of the College of Commissioners meeting in Zagreb to mark the start of the Croatian Presidency of the EU.

The EU places high priority on the reconstruction and recovery of Albania and will help to coordinate an international response and to gather necessary financial support to assist in the long term efforts that will be needed for this. The aim is also to help strengthen the capacity of Albania to prepare and handle disaster response.

Background

On 26 November 2019, an earthquake of magnitude 6.4 hit Albania, causing destruction of public and private infrastructure, hitting thousands of households and resulting in 51 fatalities, about 1,000 injured, and about 14,000 people temporarily displaced. Thousands of buildings have been seriously damaged, including schools and health care facilities.

The European Union Civil Protection Mechanism was activated at the request of the Albanian government after the earthquake and as a result, search and rescue teams were immediately deployed to Albania. In-kind assistance and structural engineers were mobilised through the mechanism as well as bilaterally by EU Member States and partners from the region. EU Civil Protection Team was in Albania from 27 November to 20 December and coordinated the international response.

The Commission announced an initial €15 million grant for reconstruction of priority public buildings at its first meeting in December. A post-disaster needs assessment (PDNA) has been launched in mid-December 2019 by the EU, the United Nations and the World Bank and will be finalised ahead of the Conference. The PDNA is necessary for the organisation of the Donors' Conference and it will serve as a basis for the reconstruction and rehabilitation efforts.

The EU, its Member States, the Western Balkan partners, and representatives from other countries, as well as from the international organisations and the international financial institutions, including the UN and the World Bank, are due to participate.

Sunday, January 12, 2020

29 YEARS OF OMONIA, CIA: ALBANIA'S GREEK MINORITY, POTENTIAL FOR TROUBLE..

SManalysis


The 29th anniversary of the founding of Omonia, still the Greeks of Northern Epirus, do not value their strength but are focused on gaining power through Albanian political forces.

After 29 years, the entire Ionian coast has turned into a chaotic, over-populated, Albanian-built construction site unlike the Greeks, who could not maintain their power in the big cities as a result of legal changes in the political system in Albania, disrupting the ethnic balances and looting of Greek-owned territory and property, without never, the Albanian Govermend and OSCE, make Prioperty Registration Proces, ...

But in a declassified CIA report, however, the fact that the Greek minority in Albania has great potential to destabilize Albania is underestimated, reads the report below ....

CIA: ALBANIA'S GREEK MINORITY, POTENTIAL FOR TROUBLE..




Intelligence Memorandum CIA

https://www.cia.gov/library/readingroom/docs/DOC_0005657435.pdf

Relations between Albania and Greece have deteriorated sharply
following a violent border attack in April, the latest incident in three years of strained bilateral ties. Greece has stepped up accusations of Albanian "repression"of its ethnic-Greek minority, while Tirana fears Athens has designs on the Greek. Greek allegations that Tirana is systematically violating the rights of the ethnic-Greek minority with the aim of driving it out of Albania appear to lack

According to the Greek Government, they are from 300-500 thousand Greeks living in Albania, while according to the Albanian government, their number ranges from 60-80 thousand.

CIA has published for the first time secret documents, for the situation of the Greek minority in Albania, in 1994. From the beginning, the report made by the experts of the CIA, has estimated that the Greek community in Albania, initially, seem silent, but great potential, which could create upheaval and instability in Albania.

In the report are reflected punishment 5 members of "Omonia" (the Greek Politic Organization), the High Court was decided to release them as a result of the intervention of the US government, the massive return of hundreds of thousands of Albanian refugees from Greece, expelled the Greek government since former president Berisha collaboration with the secret service NIS, had objection to punish  the Greek Minority Leaders, as a series of evidence about the bad condition of the Greeks living in Albania.

The report states that the situation is alarming and properties as Greek community and even the Orthodox Church, were still held by the Albanian government,while against the Archbishop orthodox Anastas, was created an large Albanian nationalist front.

The report gives us a special chapter for the Northern Epirus and Greek territorial claims, which are based on certain international conventions that Albania, there has never ratified.