Thursday, May 2, 2024

Αλβανία: Ο Ράμα προειδοποιεί στον Αλμπίν Κούρτι: οι παρεμβάσεις σου στα Σκόπια στοχεύουν στην αποσταθεροποίηση!

SManalysis




Μάιος 2, 2024. Ελλάδα.


Τίρανα.

Ο Πρωθυπουργός, Έντι Ράμα, στη διάρκεια της τελετής για την ανάδειξη του επικεφαλής του αλβανικού κόμματος των Σκοπίων- DUI,  Αλί Αχμέτι ως Επίτιμου Δημότη στο Δημοτικό Συμβούλιο των Τιράνων, δεν άφησε ένα σχόλιο για τις τελευταίες προεδρικές εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία και την πολιτική θέση των Αλβανών στη γειτονική χώρα.

Ο Πρωθυπουργός είπε ότι σήμερα οι Αλβανοί δεν θα ήταν στην καλύτερη μέρα τους στην ιστορία της Βόρειας Μακεδονίας, τόσο που θα επιτρέψουν στον εαυτό τους να αγνοήσει τον κίνδυνο ενός αγώνα για περισσότερη εξουσία, υποτιμώντας έτσι την πιθανότητα πολιτικής αποδυνάμωσης του αλβανικού παράγοντα.


Ο Ράμα δεν έμεινε πολύ σε αυτό το θέμα, λέγοντας ότι δεν θέλει να σχολιαστεί η άποψή του ως προς αυτό το σημείο ως παρέμβαση στις εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία.

Αυτό το σχόλιο, γράφουν τα αλβανικά media, του πρωθυπουργού Ράμα μοιάζει με «αγκάθι» για τον πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου, Αλμπίν Κούρτι, ο οποίος έχει κατηγορηθεί για παρέμβαση στις εκλογές που διεξήχθησαν στη Βόρειο Μακεδονία για τον νέο Πρόεδρο.

«Οι Αλβανοί της Βόρειας Μακεδονίας δεν θα ήταν σήμερα στην καλύτερή τους μέρα στην ιστορία αυτής της χώρας, ούτε θα είχαν έναν τόσο δυναμικό δημοκρατικό πλουραλισμό στην περίμετρο της ζωής των αλβανικών κομμάτων, που θα επέτρεπαν να τους αγνοήσουν τον κίνδυνο να πνιγεί στο νερό της κουταλιάς του αγώνα για περισσότερη εξουσία, υποτιμώντας την πραγματική πιθανότητα πολιτικής αποδυνάμωσης του αλβανικού παράγοντα.


 Αυτό μπορεί να ισχύει, αλλά δεν είναι η στιγμή για να επεκταθώ περισσότερο αυτό που είπατε γιατί δεν θέλω σε καμία περίπτωση η πλήρης έκφραση της γνώμης μου σήμερα να εκληφθεί ως παρέμβαση στην προεκλογική εκστρατεία της γειτονικής χώρας, όπου δεν έχουν καμία πρόθεση να επηρεάσουν τη λήψη αποφάσεων των ψηφοφόρων αυτής της χώρας, ακόμη και των Αλβανών», είπε ο Ράμα.

Ο Ράμα είχε επίσης ένα μήνυμα για όλους τους Αλβανούς, λέγοντάς τους ότι πρέπει να επιλέξουν το συμφέρον της Βόρειας Μακεδονίας και να προστατεύσουν τη θέση τους από εξωτερικές επιρροές που στοχεύουν στην αστάθεια και την καταστροφή των αλβανικών επιτευγμάτων.


«Σας λέω να δείτε μόνο τη Βόρεια Μακεδονία, που σήμερα περισσότερο από ποτέ είναι και δική τους, δίπλα-δίπλα με τους συμπολίτες τους Σλαβομακεδόνες και με όλες τις μειονότητες που ζουν σε αυτή τη Δημοκρατία και να υπερασπίζονται τη Δημοκρατία τους καθώς και τη θέση τους ως Αλβανοί από ξένες επιρροές που στοχεύουν σε πράγματα που δεν έχουν καμία σχέση με τη σταθερότητα και την ευημερία του γειτονικού κράτους και που σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να φέρουν στους Αλβανούς τίποτα καλύτερο από αυτό που πέτυχαν, αλλά αντίθετα μπορούν να τους προκαλέσουν ζημιά  σε ό, τι έχουν πετύχει», είπε ο Ράμα.

Ο πρωθυπουργός Αλμπίν Κούρτι έχει κατηγορηθεί ευρέως στα ΜΜΕ για παρέμβαση στις προεδρικές εκλογές των Σκοπίων, ενώ αναλυτές σχολίασαν τις θέσεις του Κούρτι ως κίνηση επίθεσης στη θέση του Αλί Αχμέτ στα Σκόπια.

«Πρώτον, θέλει να απεμπολήσει τον Αλί Αχμέτ, τον βετεράνο πολιτικό, ο οποίος θα λάμβανε τα ιστορικά πλεονεκτήματα εάν κρατούσε ενωμένο τον αλβανικό παράγοντα σε αυτή τη μάχη. Η προσήλωσή του να απομακρύνει τους πρώην ηγέτες του UCK από την πολιτική πηγάζει αφενός από την κατωτερότητα που έχει για τη θέση τους στην ιστορία και αφετέρου από το παραλήρημα που έχει να γίνει ηγέτης του αλβανικού κόσμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία μετά την αποτυχία του επαίσχυντου στην Αλβανία», έγραφε σε άρθρο της 25ης Απριλίου ο Μέρο Μπαζέ.


Μια συνάντηση του Κούρτι με τον συνασπισμό των κομμάτων της αλβανικής αντιπολίτευσης «VLEN», προκάλεσε αυτές τις αντιδράσεις.

 Στις λίστες αυτού του συνασπισμού, ο Κούρτι έχει συμπεριλάβει υποψήφιους βουλευτές από τις τάξεις του Κινήματος Vetëvendosje.

Στις εκλογές για την προεδρία, οι Αλβανοί έτρεξαν διχασμένοι, με τον Bujar Osmani του DUI, ο οποίος έλαβε 120.803 ψήφους και τον Arben Taravari, τον υποψήφιο της VLEN, με 83.307 ψήφους. Αν οι Αλβανοί έτρεχαν με μια φιγούρα, για πρώτη φορά στην ιστορία της Βόρειας Μακεδονίας θα μπορούσαν να περάσουν στον δεύτερο γύρο, σηματοδοτώντας ένα νέο στάδιο παραγοντοποίησής τους στη γειτονική χώρα. 

Το παρασκήνιο της επίσκεψης Ράμα στην Αθήνα

SManalysis



Οι ενστάσεις της ελληνικής πλευράς, η προτροπή για μετάθεση μετά τις ευρωεκλογές και η σύνδεση με τον Φρέντη Μπελέρη


Ο Εντι Ράμα στη σύνοδο κορυφής Ε.Ε. - Δυτικών Βαλκανίων στα Τίρανα. Μετά τη φυλάκιση του Φρέντη Μπελέρη, οι ελληνοαλβανικές σχέσεις βρίσκονται σε κρίση. Το ενδιαφέρον εστιάζεται στην εξέλιξη της υπόθεσης του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας και στα επόμενα βήματα των δύο πλευρών για την εκτόνωση της έντασης και την επαναφορά των διμερών σχέσεων σε τροχιά αποκατάστασης. 

Βασίλης Νέδος
Σταύρος Τζίμας
02.05.2024 

Ερωτήματα προκύπτουν σχετικά με το αν η επίσκεψη του πρωθυπουργού της Αλβανίας Εντι Ράμα στην Αθήνα θα επιτραπεί τελικά, καθώς πλησιάζουν οι ημέρες προς την Κυριακή του Θωμά (12.5), όταν και είναι προγραμματισμένο να μιλήσει σε συγκέντρωση Αλβανών μεταναστών, μελών και φίλων του κόμματός του. Αξίζει να σημειωθεί ότι αρχικά η συγκέντρωση προγραμματιζόταν να διεξαχθεί στο κλειστό γήπεδο του Γαλατσίου, ωστόσο πρόσφατα ο Δήμος ανακάλεσε την άδεια που είχε αρχικά παραχωρήσει, λόγω άλλων δραστηριοτήτων οι οποίες προγραμματίζονται. Ως εκ τούτου αναμένεται να φανεί αν και πού θα μετακινηθεί η εκδήλωση των Αλβανών μεταναστών για τον κ. Ράμα.

Δεδομένου ότι μέχρι χθες δεν είχε φτάσει γραπτό αίτημα τόσο στο υπουργείο Εξωτερικών όσο και στις υπόλοιπες αρμόδιες αρχές για την επίσκεψη (έστω και ανεπίσημη) του κ. Ράμα, δεν έχει ακόμη διατυπωθεί ανοιχτά από την ελληνική πλευρά δήλωση προθέσεων. Ο κ. Ράμα γνωστοποίησε, ανεπισήμως, την πρόθεσή του να επισκεφθεί την Αθήνα μέσω του εξ απορρήτων συνεργάτη του, Εντρι Φούγκα, που βρέθηκε στην Ελλάδα προ ημερών. Από το υπουργείο Εξωτερικών διαμηνύθηκε στον συνεργάτη του κ. Ράμα ότι δεδομένης της προεκλογικής φάσης την οποία διανύει η Ελλάδα λόγω ευρωεκλογών, θα ήταν προτιμότερη η μετάθεσή της για μετά τις 9 Ιουνίου.

Ηδη από τότε η προτροπή της Αθήνας αγνοήθηκε και ο Αλβανός πρωθυπουργός φέρεται αποφασισμένος να πραγματοποιήσει την επίσκεψη. Είναι πλέον απολύτως σαφές προς κάθε καλόπιστο παρατηρητή ότι ο κ. Ράμα έλαβε την απόφασή του αμέσως μετά την ανακοίνωση της ένταξης του φυλακισμένου εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντη Μπελέρη, στο ευρωψηφοδέλτιο της Ν.Δ. Ο συμβολισμός της σχεδιαζόμενης επίσκεψης Ράμα εμπεριέχει και την πρόθεση του Αλβανού πρωθυπουργού, καθώς στις 12 Μαΐου συμπληρώνεται ακριβώς ένας χρόνος από τη σύλληψη του κ. Μπελέρη.


Δεδομένης όμως της φορτισμένης από τα γεγονότα της Χειμάρρας ατμόσφαιρας, το ταξίδι του Ράμα θα μπορούσε να τροφοδοτήσει προεκλογικά εσωτερική πολιτική σύγκρουση, αναβαθμίζοντας στην ατζέντα της δημόσιας συζήτησης την υπόθεση Μπελέρη. Ή ακόμη και να προκαλέσει αντιδράσεις του βορειοηπειρωτικού στοιχείου στην Αθήνα, κάτι που οπωσδήποτε δεν επιθυμεί η κυβέρνηση.

Πέραν τούτων, διπλωματικές πηγές στα Τίρανα και στην Αθήνα επισήμαιναν ότι η σχεδιαζόμενη επίσκεψη αντικειμενικά μπορεί να έχει και το στοιχείο της επίδειξης δύναμης, με τον Ράμα να επιχειρεί να εργαλειοποιήσει την ψήφο στις ευρωεκλογές των δεκάδων χιλιάδων Αλβανών μεταναστών που έχουν το νόμιμο δικαίωμα του εκλέγειν ως Ελληνες πολίτες, σε απάντηση στην υποψηφιότητα Μπελέρη. Ενα τέτοιο γεγονός, πάντως, ακόμη κι αν ο Ράμα αποφύγει τις αναφορές στις ευρωεκλογές, θα συνιστούσε σε κάθε περίπτωση έμμεση εμπλοκή στη διαδικασία.

Δεδομένης της φορτισμένης από τα γεγονότα της Χειμάρρας ατμόσφαιρας, το ταξίδι του Αλβανού πρωθυπουργού θα μπορούσε να τροφοδοτήσει προεκλογικά εσωτερική πολιτική σύγκρουση.

Προεκλογική εκστρατεία

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας φρόντισε σημειολογικά να ξεκινήσει την πρόωρη προεκλογική εκστρατεία στην αλβανική διασπορά από την Αθήνα –θα ακολουθήσουν η Ρώμη, το Μιλάνο και το Βερολίνο–, έχοντας θέσει εκτός δημαρχίας Χειμάρρας και εσωτερικού πολιτικού παιχνιδιού τον εκλεγμένο δήμαρχο Φρέντη Μπελέρη, όπως εξαρχής ήταν ο στόχος του. Η όλη δικαστική (κατα)δίωξη του Μπελέρη πλησιάζει προς το τέλος με την εκδίκαση εντός του καλοκαιριού της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό.

Κατά τις εκτιμήσεις πολιτικών και διπλωματικών κύκλων στα Τίρανα, ο Μπελέρης θα έχει βγει από τη φυλακή έως τον Αύγουστο. Οχι όμως αθώος και δικαιωμένος, αλλά με μια μικρή έστω ποινή στο μητρώο του, ώστε να μην έχει το δικαίωμα συμμετοχής σε πιθανές νέες εκλογές για τον Δήμο Χειμάρρας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται να παραμείνει στη θέση του προσωρινού δημάρχου η σημερινή αντιδήμαρχος που ψηφίστηκε από το δημοτικό συμβούλιο. Αλλά εάν γίνουν εκλογές, όπως έχει ανακοινώσει ο Ράμα, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί η κάθοδος του ομογενούς πρώην υπουργού και νυν περιφερειάρχη Αυλώνα, Βαγγέλη Τάβου, ο οποίος ήδη έχει μεταφέρει από τις αρχές του χρόνου τα εκλογικά του δικαιώματα στη Χειμάρρα, από τη Δρόπολη όπου παραδοσιακά πολιτευόταν.

Καθώς δεν θα υπάρξουν επίσημες συναντήσεις, το ενδιαφέρον από την επίσκεψη του Εντι Ράμα στην Αθήνα εστιάζεται στην ομιλία του στους απόδημους Αλβανούς και στις αναπόφευκτες(;) αναφορές στις ελληνοαλβανικές σχέσεις και στα της ελληνικής μειονότητας, με επίκεντρο τις εξελίξεις στη Χειμάρρα. Το (αλαζονικό) αίσθημα του «θριαμβευτή» στη «μάχη της Χειμάρρας» θα συνοδεύει τον Εντι Ράμα και στην Αθήνα, αφού εκ χαρακτήρος δύσκολα θα μπορέσει να το τιθασεύσει.

Η επόμενη μέρα

Ωστόσο, το ερώτημα της επόμενης μέρας στις ελληνοαλβανικές σχέσεις και στην τύχη της ελληνικής μειονότητας, μετά το διαφαινόμενο πέρας, σε δικαστικό και δημοτικό τουλάχιστον επίπεδο, της «επένδυσης Μπελέρη», τίθεται εκ των πραγμάτων. Μένει να δούμε αν και ποια θα είναι τα πρώτα βήματα και από τις δύο πλευρές, για την εκτόνωση της έντασης και την επαναφορά των διμερών σχέσεων σε τροχιά αποκατάστασης.

Η πολιτικοδιπλωματική σύγκρουση για τη δημαρχία της Χειμάρρας έφερε τις διμερείς σχέσεις στο χειρότερο σημείο από την πολύκροτη δίκη των πέντε στελεχών της Ομόνοιας, τον Αύγουστο του 1994, οπότε είχαν φτάσει στα πρόθυρα της ρήξης. Χρειάστηκε τότε η παρασκηνιακή κινητοποίηση του αμερικανικού παράγοντα (Χόλμπρουκ – Σίφτερ) για να ανοίξουν και πάλι οι δίαυλοι επικοινωνίας και να «λιώσουν τα χιόνια».

Πάντως, η εξέλιξη των πραγμάτων δείχνει να δικαιώνει όσους εκ τους έχοντες την ευθύνη διαχείρισης της κρίσης (Γιώργος Γεραπετρίτης, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου) στο ΥΠΕΞ, οι οποίοι, όπως έχει γραφτεί, υποστήριζαν –μη έχοντες καμία εμπιστοσύνη στα περί δίκαιης δίκης στην Αλβανία– την ανάγκη συνεννόησης με τα Τίρανα για την άμεση αποφυλάκιση Μπελέρη και την εξεύρεση προσώπου κοινής αποδοχής για τη δημαρχία.

Βία έως δολοφονία για δύο μέλη της Ελληνικής Μειονότητας στην Αλβανία

SManalysis



 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ


Προκαταρκτικές πληροφορίες
Updating.....



Γύρω στις 08:00 οι πολίτες Κώστας Ηλία και Κλεονίκη Ηλία., 84 ετών και 88 ετών (σύζυγος) βρέθηκαν νεκροί από γείτονές τους στο διαμέρισμά τους στο χωριό Μπόντρις. Από την προκαταρκτική εξέταση των σορών 2 ημεδαπών, εντοπίστηκαν σημάδια βίας, που φέρονται να προκλήθηκαν από ισχυρά περιστασιακά μέσα.
Επίσης, από τον προκαταρκτικό έλεγχο του σημείου δεν διαπιστώθηκαν σπασμένες πόρτες ή παράθυρα, καθώς και αταξίες επίπλων εντός του διαμερίσματος.
Αμέσως μετά την ανακοίνωση, οι αστυνομικές υπηρεσίες μετέβησαν στο σημείο και μαζί με την ειδική ανακριτική ομάδα που συστάθηκε για την υπόθεση αυτή, υπό τις οδηγίες της Εισαγγελίας, συνεχίζονται εντατικές έρευνες για τη διαλεύκανση των συνθηκών του συμβάντος.

Σύμφωνα με την αστυνομία ως ανωτέρω, διεξάγονται έρευνες, αλλά πρέπει να ειπωθεί ότι η ανασφάλεια των πολιτών της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία έχει αυξηθεί στο μέγιστο και είναι θεμελιώδες ζήτημα των δεσμεύσεων του αλβανικού κράτους. να εγγυηθεί την ελευθερία των πολιτών.


Wednesday, May 1, 2024

Πλήρης υποστήριξη από την Τουρκία στην ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στο Συμβούλιο της Ευρώπης

SManalysis




Μάιος 2, 2024. Ελλάδα.


Πρίστινα.

Ο Πρωθυπουργός Αλμπίν Κούρτι δέχθηκε τον Πρέσβη της Τουρκίας στην Πρίστινα, Σαμπρί Τουντς Αγκίλι.

Στην ανακοίνωση που κοινοποίησε η κυβέρνηση σχετικά με τη συνάντηση, αναφέρεται ότι ο Τούρκος πρέσβης συνεχάρη τον Πρωθυπουργό για την επιτυχή ψηφοφορία στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης και τόνισε τη συνεχή υποστήριξη της Τουρκίας στο Κοσσυφοπέδιο.


Αναφέρεται ότι ο Πρέσβης Ανγκίλι υποσχέθηκε επίσης ότι η Δημοκρατία της Τουρκίας θα στηρίξει την ψηφοφορία που θα διεξαχθεί στην Επιτροπή Υπουργών της ΕΕ.

Ο Πρωθυπουργός Κούρτι ευχαρίστησε τον Τούρκο πρέσβη για τα συγχαρητήριά του και την αμέριστη υποστήριξη της Τουρκίας.

«Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις και η σημασία της συνεργασίας σε κοινά έργα στους τομείς της οικονομίας, του πολιτισμού, της άμυνας και των επενδύσεων.


Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τη συνεχή υποστήριξη της Τουρκίας προς τον λαό και το κράτος του Κοσσυφοπεδίου, ιδιαίτερα στο Κοσσυφοπέδιο ρόλο στην ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στο Συμβούλιο της Ευρώπης», όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Στις 16 Απριλίου όλοι οι βουλευτές της Δημοκρατίας της Τουρκίας ψήφισαν υπέρ της ένταξης του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης.


Tuesday, April 30, 2024

Πρόεδρος Σερβίας: Το ψήφισμα για τη Σρεμπρένιτσα δεν θα είναι ταπεινωτικό για τον σερβικό λαό -Σπόντες για Ντόρα Μπακογιάννη

SManalysis




Απρίλιος 30, 2024. Ελλάδα.


Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, δήλωσε στην ομιλία του προς το έθνος ότι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για το ψήφισμα για τη Σρεμπρένιτσα δεν θα είναι ταπεινωτικό για τον σερβικό λαό και ότι αυτός ο «αγώνας» είναι πολύ αβέβαιος.

Αναμένει ότι θα υπάρξει σύνοδος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το ψήφισμα για τη Σρεμπρένιτσα στις 9 Μαΐου και ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση την εβδομάδα μεταξύ 11 και 16 Μαΐου.


Ο Πρόεδρος είπε ότι η ψηφοφορία στην Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης για την ένταξη της Πρίστινα αναμένεται στις 16 Μαΐου.

 Επισημαίνει ότι οι πιθανότητες της Πρίστινα για ένταξη στο Συμβούλιο της Ευρώπης εξακολουθούν να είναι πολύ σημαντικές, αλλά ότι το Βελιγράδι κάνει ό,τι μπορεί για να το αποτρέψει και είναι περήφανο γι’ αυτό.

Τι είπε ο πρόεδρος της Σερβίας

Ο Βούτσιτς είπε ότι ελπίζει ότι η κυβέρνηση θα σχηματιστεί τις επόμενες δύο ημέρες και ανακοίνωσε ότι πάνω από το 30 τοις εκατό της κυβέρνησης θα αποτελείται από εντελώς νέα άτομα, ενώ θα παραμείνουν όσοι έχουν δείξει αποτελέσματα την προηγούμενη περίοδο.

Αναμένει ότι θα υπάρξουν άνθρωποι στην κυβέρνηση που θα προστατεύσουν την κυριαρχία, τα εθνικά συμφέροντα, την ανεξαρτησία της Σερβίας και ότι δεν θα τσακωθούν με τους παραδοσιακούς μας φίλους.


«Συνομίλησα με τον πρόεδρο της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα»

Ο Πρόεδρος Βούτσιτς είπε ότι είχε μια μακρά συνομιλία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Σέρπσκα, Μίλοραντ Ντόντικ, και ότι ζήτησε «να συζητήσουν μαζί, να εξορθολογίσουν τις μοναδικές αποφάσεις μετά το ψήφισμα για τη Σρεμπρένιτσα» για μετά το Πάσχα, και ότι το αποδέχτηκε.


«Έχουμε πολλά θέματα που είναι σημαντικά για εμάς, ας μιλήσουμε για τη συνεργασία σε όλους τους τομείς ουσιαστικής σημασίας και την προστασία του κυριλλικού αλφαβήτου, στους τομείς του πολιτισμού και της οικονομίας όπου τα πράγματα πάνε καλύτερα από ποτέ.

Ο Βούτσιτς απαντώντας στην ερώτηση αν ο Ντόντικ θα του ζητήσει υποστήριξη για την απόσχιση της Δημοκρατίας Σέρπσκα από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, τόνισε ότι η θέση της Σερβίας είναι γνωστή, ότι αναγνωρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και την εδαφική ακεραιότητα της Δημοκρατίας Σέρπσκα εντός της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και ότι απαιτεί συμμόρφωση με τη Συμφωνία του Ντέιτον.

Εκστρατεία ψεμάτων για το Κοσσυφοπέδιο

Ο Βούτσιτς είπε επίσης ότι υπάρχει μια ολοκληρωμένη εκστρατεία ψεμάτων, μια εκστρατεία ευέλικτης ερμηνείας των υποχρεώσεων της Πρίστινα και ταυτόχρονα εφαρμογή διαφόρων θεωριών συνωμοσίας σχετικά με την ενοχή της σερβικής ηγεσίας, επειδή η Πρίστινα δεν θα γίνει μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης με μεγάλη βεβαιότητα.

Προσθέτει ότι οι πιθανότητες για ένταξη εξακολουθούν να είναι πολύ σημαντικές, αλλά ότι το Βελιγράδι κάνει ό,τι μπορεί για να το αποτρέψει και είναι περήφανο γι’ αυτό.


«Έτσι, σεβόμαστε τους ευρωπαϊκούς κανόνες και όλα όσα έχουμε συμφωνήσει με τους Ευρωπαίους και τους Αμερικανούς», είπε ο πρόεδρος.

Περίεργες επισκέψεις της Ντόρας Μπακογιάννη

Ανέφερε ότι μετά τις «περίεργες επισκέψεις της Ντόρας Μπακογιάνι στην Αθήνα», δεν έγινε λόγος για τη συγκρότηση της Ένωσης Σερβικών Δήμων ως προϋπόθεση για την ένταξη της Πρίστινα στο Συμβούλιο της Ευρώπης, καθώς και για την αποτροπή περαιτέρω απαλλοτριώσεων και τη συγκρότηση οι λεγόμενοι αστυνομικοί και στρατιωτικοί σταθμοί στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου και των Μετοχίων.

Ο Βούτσιτς δήλωσε επίσης ότι η Βιόσα Οσμάνι είπε ότι μετά την ένταξή τους στο Συμβούλιο της Ευρώπης, «οικογένειες που στερούνται δικαιοσύνης για 25 χρόνια» θα έχουν πρόσβαση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προκειμένου να μηνύσουν τη Σερβία και γι’ αυτό είναι επιτακτική ανάγκη για αυτές ώστε η διαδικασία ένταξης να είναι επιτυχής.

Το καθεστώς του Έντι Ράμα, κατά των Βορειοηπειρωτών, δεν σταματά, αμφισβητεί εκ νέου η "Αντιτρομοκρατική" προς τον δημοσιογράφο Σταύρη Μάρκο

SManalysis



Special Edition SManalysis

Συνεχίζεται η απειλή φυλάκισης του Χιμάριου δημοσιογράφου Σταύρη Μάρκο, ερωτάται για την Εισαγγελία Αυλώνας, την Κεντρική Αντιτρομοκρατική, για την ελληνική μειονότητα στη Χιμάρα, τη σημαία της εποχής της Αυτόνομης Χιμάρας ή ακόμα και για τα εθνικά σύμβολα της Αλβανία.

Ειδικό Νόμο για τα Εθνικά Σύμβολα ετοιμάζει η Βουλή της Αλβανίας, που σημαίνει ότι όποιος προσβάλλει το Εθνικό Σύμβολο της Αλβανίας δεν επιτρέπεται να κατέβει στην πολιτική. Αυτή η αντίδραση ήρθε αμέσως όταν ο Πρωθυπουργός Έντι Ράμα είπε σε συνέντευξή του ότι «Κάθε Έλληνας πολίτης, μετά τον Μπελέρι, που παραβιάζει τους νόμους του αλβανικού κράτους, έχει να κάνει με τη δικαιοσύνη», υπονοώντας νέο τρόμο κατά των μελών της Ελληνικής Μειονότητας. ειδικά στη Χειμάρρα.

Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Ylli Manjani έχει προειδοποιήσει ότι ο Edi Rama, στην περίπτωση της σκανδαλώδους δίκης Beleri, μπορεί να βάλει φυλακή οποιονδήποτε πολίτη δεν του αρέσει η πολιτική του και αυτό αποτελεί προηγούμενο περίπτωση παραβίασης του Συντάγματος της Αλβανίας και των διεθνών νόμων. .

Σε ερώτηση του SManalysis, ο ερευνητής δημοσιογράφος Σταύρη Μάρκο είπε ότι «κλήθηκε επειγόντως να επαναλάβει παράλογες εξηγήσεις, σχετικά με την ελεύθερη σκέψη και έκφραση, καθώς και ιστορικές αναφορές, ειδικά για την Χίμαιρα, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικών συζητήσεων». Λοιπόν, συνεχίζει, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι εισαγγελείς που ασχολούνται με αυτή την υπόθεση, συμβαίνει για πρώτη φορά, να αναλαμβάνουν προσωπικές πρωτοβουλίες με εντολή του κέντρου της πολιτικής, τα Τίρανα, χωρίς να έχουν καμία καταγγελία, αφού σε καμία περίπτωση η δηλώσεις του δημοσιογράφου που έδωσε για την Τηλεόραση Opinion, είναι η άποψή του για τα γεγονότα στη Χειμάρρα. 


Ακολουθήστε μια από τις πιο υπολογισμένες ερωτήσεις της Εισαγγελίας προς τον δημοσιογράφο Σταύρη Μάρκο

Ερώτηση: Ποια είναι η εκτίμησή σας ότι η φύση και η ισχύς της γλώσσας που χρησιμοποιήθηκε, δημόσια στις 18.09.2023 στο TV Klan Opinion, είναι προκλητική και άμεση, ότι περιλαμβάνει τη χρήση παραπληροφόρησης, δεδομένου ότι «Το Σύνταγμα της Δημοκρατίας Η Αλβανία είναι ένα ενιαίο και αδιαίρετο κράτος και ότι η εθνική σημαία είναι αυτή που προβλέπει το Σύνταγμα και ότι η Χιμάρα είναι μέρος της εδαφικής ακεραιότητας και επομένως έχει την ίδια σημαία"?

Ο δικηγόρος του, από το Dhrami Legal Studio, Arian J. Dhrami, ζήτησε να μάθει «πού αναφέρεται στον Ποινικό Κώδικα της Δημοκρατίας της Αλβανίας, ότι ένα άτομο που «υψώνει τη φωνή του στην τηλεόραση ή έχει απαντήσει με δυνατή φωνή, μπορεί να θεωρηθεί ως ένας κατηγορούμενος» συνομιλητές στο στούντιο; Αυτή είναι μια παράνομη υπόθεση για την εισαγγελία, είπε. Υπενθυμίζουμε ότι ο Ποινικός Κώδικας της Δημοκρατίας της Αλβανίας τιμωρεί με 2 έως 7 χρόνια φυλάκιση για «Υποκίνηση εθνοτικού μίσους», για το οποίο οι ελίτ των Βοριοηπειρωτών έχουν βρεθεί στο επίκεντρο παρακολούθησης από τις αλβανικές μυστικές υπηρεσίες και την εισαγγελία. 


«Η Χιμάρα ήταν, είναι και θα είναι μια συμπαγής ελληνική μειονότητα», η δήλωση του δημοσιογράφου προκαλεί συζήτηση, βουλευτής Τσαμεριάς: Βλάπτει την ακεραιότητα της χώρας»

Ο δημοσιογράφος Μάρκο αναφέρει ακόμη ότι «Είναι ξεκάθαρο ότι έχουμε να κάνουμε με ένα αυταρχικό μαφιόζικο κράτος, αφού δεν αλλάζει τίποτα από το Δικτατορικό παρελθόν, παρά μόνο η μορφή, όπου λόγω ελεύθερης έκφρασης και λόγου, τιμωρηθήκατε σύμφωνα με το άρθρο 55 Ταραχή και Προπαγάνδα . , έως 7 ετών. Οι ερωτήσεις του εισαγγελέα σχετικά με το πώς πιστεύετε ότι η Χιμάρα είναι μέρος της Δημοκρατίας της Αλβανίας ή πώς πιστεύετε ότι τα λόγια σας στην τηλεόραση μπορούν να προκαλέσουν αλυτρωτικές ταραχές, είναι ο μεγαλύτερος παραλογισμός των κατηγοριών εναντίον μου, λέει ο Μάρκο. Φυσικά, η Εισαγγελία Αυλώνα είναι το βασικό όργανο που κλείνει λόγω της πολιτικής των Τιράνων, με εκατοντάδες καταγγελίες για κλοπές περιουσίας από πολίτες της Χιμαριώτισσας, όπως συνέβη στην περίπτωση του υπουργού Τζάκα, και ανοίγει με εντολή του πρωθυπουργού Ράμα, ποινική δίωξη σε βάρος του δημοσιογράφου ακόμη και με ελληνική υπηκοότητα, για ελευθερία έκφρασης. Εν τω μεταξύ, ο δημοσιογράφος Μάρκο κατέθεσε στον εισαγγελέα της υπόθεσης, Edmond Vorfi, "Ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για τη Μη Δίωξη Επαγγελματιών Δημοσιογράφων, καθώς και κήρυξε την εις βάρος του αναρμόδια δικογραφία."




«Δεν μπορώ να καταλάβω ποια είναι η πρόθεση του Έντι Ράμα, να φυλακίσει έναν δημοσιογράφο, ενώ εν τω μεταξύ δεν έχω πολιτικές φιλοδοξίες και δεν συμμετέχω σε κανένα φόρουμ ή πολιτικό κόμμα. Είμαι ελεύθερος επαγγελματίας δημοσιογράφος από το 1991 και αυτό θα ήταν αρκετό για να εκφράζομαι ως ελεύθερος από κάθε άποψη, που πηγάζει από την ελευθερία της έκφρασης ή ακτιβιστή για τα ανθρώπινα δικαιώματα». 



Όμως η διαδικασία κατά του δημοσιογράφου Μάρκου μάλλον απαιτεί προσοχή από την Αθήνα, για την οποία έχει ευθύνη, ως Έλληνας πολίτης πληρώνει δημόσιες και πολιτικές υποχρεώσεις, στοιχεία για τα οποία τα Τίρανα δοκιμάζουν πόσο ενδιαφέρουσα θα είναι η Αθήνα, μετά τον Μπελέρι και ποια θα είναι η βαθμός ενδιαφέροντος για κάθε πολίτη της Χιμάρας, που ανήκει στην ελληνική υπηκοότητα, όταν αντιμετωπίζει απειλές όπως ληστεία γης ή παραβίαση ελευθεριών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων; Θέλουμε να υπενθυμίσουμε ότι ο κ. Μάρκο, ακόμη και ως Πρόεδρος της Χειμαριώτικης Κοινότητας που είναι, είχε έντονες σχέσεις με τον υπουργό Νίκο Κοτζιά και την ελληνοαμερικανική διασπορά, η οποία το 2017 ενέκρινε επειγόντως, σε συνεργασία με την Ε.Ε. ο Νόμος για τις Μειονότητες, ψηφίστηκε στην Αλβανία. 

Υπενθυμίζουμε ότι ο Κοτζιάς δήλωσε ότι «Για κάθε πολίτη της Χιμάρας, του οποίου η ελευθερία και το δικαίωμα διαμαρτυρίας είναι σεβαστή ή για κάθε Έλληνα της Δημοκρατίας της Αλβανίας που επλήγη από καταστολές, η κυβέρνηση Ράμα θα απαντήσει». Φυσικά, τίθεται το ερώτημα: ο Νίκος Κοτζιάς είχε άλλη διάσταση στην εθνική εξωτερική πολιτική ή η Αθήνα δεν έχει ακόμη αποδείξει τι θα γίνει με τον Δήμο Χιμάρας ή με την ύπαρξη της Ελληνικής Κοινότητας στην Αλβανία μετά τις ευρωεκλογές;

Το ερώτημα είναι τι θα γίνει με τις πολιτικές της Αθήνας για την προστασία των ζωτικών συμφερόντων της ελληνικής μειονότητας στη Χειμάρα, θα πέσει η Αθήνα στην παγίδα της εθνικιστικής πίεσης των Τιράνων, για να ηγηθεί της Χειμάρας όπως έκανε στις πρόωρες εκλογές ή θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει πρότυπα και έναν δημοκρατικό χάρτη για την ελληνική εθνική μειονότητα σύμφωνα με το ευρωπαϊκό μοντέλο; Σας διαβεβαιώνουμε για ένα πράγμα, ότι οποιοσδήποτε Έλληνας ή Αλβανός πολίτης που θα  είναι επικεφαλής του Δήμου Χειμάρρας, με τους νόμους της Δημοκρατίας της Αλβανίας, που αρνείται την ιδιοκτησία στους Χειμαρίώτων , θα γίνει στόχος διαφθοράς και πίεσης από τους πολιτικόυς ολιγαρχικός μαφία των Τιράνων, και τα πράγματα θα γίνουν ακόμα χειρότερα για την ύπαρξη των εθνικών Ελλήνων.

Γιατί αυξάνεται η ένταση στον Έντι Ράμα, σχετικά με τις διώξεις των Χιμαριωτών?




Φυσικά, στα Τίρανα, πρόσφατα ενεργοποιήθηκε μια ομάδα ψευδοϊστορικών, πολιτικών και αξιωματούχων μυστικών υπηρεσιών, για να οικοδομήσουν τη στρατηγική στην οποία ο Έντι Ράμα μόλις αποκάλυψε: «Οποιοσδήποτε Αλβανός ή Έλληνας, θα είναι υπόλογος ενώπιον του νόμου, αν το παραβιάσουν», σε συνεργασία με άλλο ένα νομοσχέδιο που ετοιμάζεται γρήγορα για «Σπάζοντας Εθνικά Σύμβολα «ακόμα και ένας νόμος που θα κληθεί εναντίον των προδότων», και απαγόρευση υποψηφιότητας οποιουδήποτε προσώπου θα εμπλακεί σε βουλευτικές εκλογές για δημόσια ή τοπική διοίκηση». 

Σημειώστε ότι έχουμε να κάνουμε με ένα νέο πρότυπο αλβανοελληνικών σχέσεων, όπου η ενεργοποίηση των Δίμα και Μπελέρι, με καταγωγή από τη Χιμάρα, στις πολιτικές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θα φέρει για την Αλβανία δεσμευτικές πολιτικές ένταξης ή σύγκρουση με την Συμβούλιο της Ευρώπης ή την Ευρωπαϊκή Ένωση, εκτός από την Ελλάδα, η οποία έχει ασκήσει βέτο σε μια σειρά ζητημάτων που σχετίζονται με το κράτος δικαίου και την ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ανάμεσα στις νέες πιέσεις και διώξεις κατά των Ελλήνων, πέρα ​​από τη χρήση της δικαιοσύνης και την έγκριση των εθνικιστικών νόμων των αλβανικών εθνικών συμβόλων, μπορεί να συναντήσουμε μια νέα γεωπολιτική φάση, για την οποία πρέπει να ειπωθούν κάποια πράγματα.

Δεν πρέπει να συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε τους Έλληνες της Αλβανίας ως πολιτιστική μειονότητα, όταν η επικράτειά τους, όπου ζουν, έχει γίνει το επίκεντρο μαζικής κλοπής ακινήτων, ως αποτέλεσμα κατασκευών μέσω της νομοθεσίας περί Στρατηγικών Επενδύσεων ή της κυβερνητικής υποστήριξης για πελάτες που προτιμούν; , ενώ οι Έλληνες κάτοικοι της Χειμάρης νιώθουν διακρίσεις?



 Με αφορμή στα Σκόπια , 2001, και καλύτερα από τον καθένα, ο Γιώργος Παπανδρέου ήταν ο επίσημος συντάκτης της, που ονομάζεται Συμφωνία της Οχρίδας. Οι Αλβανοί στο μακεδονικό σλαβικό κράτος αντιμετώπισαν διακρίσεις και για το γεγονός αυτό, η Δυτική Συμμαχία επέκτεινε τη διαδικασία της πρώην Γιουγκοσλαβίας στα Σκόπια, μετά το Κοσσυφοπέδιο. Τι άλλαξε σε λίγες μέρες της μάχης με τους Αλβανούς αντάρτες και τον Σλαβομακεδονικό στρατό; Οι Αλβανοί της Σλαβικής Μακεδονίας κέρδισαν το έδαφος, την καθιέρωση εθνικών συμβόλων, τα πανεπιστήμια, την εδαφική αυτονομία, τη συμμετοχή στην πολιτική του κράτους της Βόρειας Μακεδονίας, με πλήρη δικαιώματα, όπου σήμερα έχουν και τον Αλβανό πρόεδρο. 

Εν τω μεταξύ, στην Αλβανία, συντάσσονται νόμοι για τη φυλάκιση εκφραστών της ελληνικής μειονότητας, για να συνεχίσουν να ληστεύουν τα περιουσιακά στοιχεία της Χιμάρας, ελέγχουν πλέον τον Δήμο της Χιμάρας και όποιος μιλάει ενάντια στα συμφέροντα των Αλβανών, τα Τίρανα διατάζουν τη δίωξή τους, φυσικά χωρίς έλεος δεν έχωμαι την  ιδέα πού μπορεί αυτή η εθνικιστική επεκτατική πολιτική να οδηγήσει τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα και ολόκληρο το αλβανικό κράτος.

Και φυσικά επιστρέφουμε στην αρχή: Γιατί ο Έντι Ράμα αναζητά νέα ένταση, με την Ελλάδα αλλά με συνέπειες για την Αλβανία, θέλοντας να φυλακίσει τον δημοσιογράφο Σταύρη Μάρκο ή εκφραστή της ελληνικής μειονότητας, μέσω των νόμων που προσπαθεί εγκρίνει στη Βουλή; Ας μην ξεχνάμε, μέσα στον μήνα Ιούνιο του 2024, έχουμε αυτές τις εξελίξεις: Δήλωση Πληθυσμού, Απογραφή. Ψηφοφορία για Ευρωκοινοβουλευτικό Βουλευτή, όπου και στην Αλβανία ψηφίζει η Ελληνική Μειονότητα (Πύρος Δήμας και Φρέντης Μπελέρης, περιλαμβάνονται στη λίστα των νικητών), η επίσημη ανακοίνωση της απόφασης του Εφετείου για τον Φρέντις Μπελέρη και ενδέχεται να έχουμε και προκήρυξη εκλογών στη Χιμάρα .

Sunday, April 28, 2024

Στην Μεσόγειο το αμερικανικό «USS Dwight D. Eisenhower»: Ο 6ος Στόλος σε πλήρη ετοιμότητα – Περιμένουν αύξηση της έντασης;

SManalysis




Στην Κρήτη για ανεφοδιασμό το αμερικανικό πολεμικό
28.04.2024


Το αμερικανικό ναυτικό ανέφερε ότι το αεροπλανοφόρο «USS Dwight D. Eisenhower» και το αντιτορπιλικό «USS Gravely» αποσύρθηκαν από την Ερυθρά Θάλασσα για την ανατολική Μεσόγειο και αυτό ίσως σημαίνει ότι οι αμερικανική ηγεσία μπορεί να διαβλέπει κίνδυνο στην περιοχή και θέλει να έχει ενισχυμένη την δύναμη κρούσης στον ευαίσθητο αυτό τομέα ειδικότερα με τα αεροπλανοφόρα τα οποία φέρουν πανίσχυρα μαχητικά όπως για παράδειγμα έγινε στην προσπάθεια του Ιράν να πλήξει το Ισραήλ και μαχητικά από την Μεσόγειο σηκώθηκαν για να καταρρίψουν τις απειλές.


Η ανακοίνωση της απόσυρσης δεν περιλαμβάνει τα αντιτορπιλικά «USS Mason» και «USS Philippine Sea» τα οποία παραμένουν στην Ερυθρά Θάλασσα και καταρρίπτουν προσπάθειες των Χούθι να πλήξουν εμπορικά πλοία και στόχους ευκαιρίας.


Ανέφερε η ανακοίνωση ότι το αεροπλανοφόρο «USS Dwight D. Eisenhower» και το αντιτορπιλικό «USS Gravely» διέσχισαν την Παρασκευή, τη διώρυγα του Σουέζ προς την ανατολική Μεσόγειο, αφού εγκατέλειψαν την Ερυθρά Θάλασσα μετά από 4 μήνες παραμονής και πλέον βρίσκονται στην Σούδα της Κρήτης για ανεφοδιασμό.

Ο ιστότοπος «USNI News», που συνδέεται με το αμερικανικό ναυτικό, ανέφερε ότι η αναχώρηση του αεροπλανοφόρου «USS Dwight D. Eisenhower» από την Ερυθρά Θάλασσα αφήνει την περιοχή της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ χωρίς ομάδα αεροπλανοφόρων κρούσης ή έτοιμη αμφίβια ομάδα για πρώτη φορά από τον περασμένο Οκτώβριο αν και δεν φαίνεται να επηρεάζει αυτή η εξέλιξη την περιοχή εκεί.

Το Eisenhower, η ναυαρχίδα του Carrier Strike Group Dwight D. Eisenhower, και το Gravely βρίσκονται τώρα στην Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με δελτίο τύπου των Αμερικανικών Ναυτικών Δυνάμεων Ευρώπης-Αφρικής. Δεν είναι σαφές πόσο καιρό θα παραμείνουν τα δύο πλοία στη Μεσόγειο.

Η Ομάδα Κρούσης Αεροπλανοφόρων Eisenhower ή Ike όπως προτιμούν οι Αμερικάνοι, αναπτύχθηκε στις 13 Οκτωβρίου και κατευθύνθηκε προς την Ερυθρά Θάλασσα, όπου συμμετείχε στην επιχείρηση Prosperity Guardian.

Αεροσκάφη από το Ike και το Gravely κατέρριψαν αρκετά μη επανδρωμένα αεροσκάφη των Χούθι και πυραύλους κατά πλοίων ενώ βρίσκονταν στην Ερυθρά Θάλασσα, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του USNI News.

«Η Ομάδα Κρούσης Αεροπλανοφόρων Dwight D. Eisenhower έχει προσφέρει εξαιρετική ναυτική ισχύ στον 5ο Στόλο των ΗΠΑ τους τελευταίους πέντε μήνες», δήλωσε ο υποναύαρχος Marc Miguez, διοικητής της Ike CSG, στην ανακοίνωση.

«Η επανένταξη στον 6ο Στόλο των ΗΠΑ είναι μόνο μια μικρή χειρονομία της ικανότητάς μας να προβάλλουμε μαχητική υπεροχή σε οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη».

Το Eisenhower αναμένεται να αντικατασταθεί από το Harry S. Truman Carrier Strike Group, το οποίο βρισκόταν στον Δυτικό Ατλαντικό για τη διεξαγωγή άσκησης, από τη Δευτέρα, σύμφωνα με το USNI News Fleet and Marine Tracker.

Η αποχώρηση του Eisenhower από την Ερυθρά Θάλασσα αφήνει την περιοχή της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ χωρίς ομάδα κρούσης αεροπλανοφόρου ή ομάδα αμφίβιας ετοιμότητας για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο, όταν ξεκίνησαν οι επιθέσεις των Χούτι μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ και τον επακόλουθο ισραηλινό βομβαρδισμό της Γάζας.

Ο ηγέτης των Χούθι Σαγιέντ Αμπντούλ-Μαλίκ αλ Χούθι σε μια προσπάθεια προπαγάνδας ανέβασε ανάρτηση στο Telegram την Πέμπτη για να επισημάνει την απομάκρυνση των αμερικανικών πλοίων από την Ερυθρά Θάλασσα. «Η αμερικανική ναυτική παρουσία έχει συρρικνωθεί και πολλά από τα πολεμικά πλοία της έχουν εξαφανιστεί και έχουν εξαπλωθεί στα περίχωρα της Ερυθράς Θάλασσας», ανέφερε θέλοντας έστω και για λίγες ημέρες απουσίας να μιλήσει για “νίκη” για εσωτερική κατανάλωση.


Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
Από αύριο Δευτέρα βέβαια θα έχουν και πάλι να αντιμετωπίσουν τα μαχητικά του Harry S. Truman.