Saturday, March 16, 2024

Παρέμβαση από ΗΠΑ: Κλείστε τους λογαριασμούς με τη Χιμάρα, τι έχετε κάνει, εντός του 2024

SManalysis


Σταυρη Μάρκο
Διημόζιογράφος 



Οι ΗΠΑ, με την ενεργητική παρέμβαση του Ελληνικού Λόμπι Χειμαριώτων, περιόρισαν τον Νόμο για τις Στρατηγικές Επενδύσεις, ο οποίος αναμενόταν να αναβληθεί για 5 χρόνια από τη Βουλή της Αλβανίας.

Ο νόμος εγκρίθηκε μόνο για το έτος 2024, καθώς η Χιμάρα έχει ενταχθεί στον λεγόμενο Οδικό Χάρτη, ένα γεωπολιτικό στρατηγικό σχέδιο ΗΠΑ - ΕΕ, με την παρέμβαση και την υποστήριξη της Ελλάδας.

Πηγές, αναφέρουν για το SManalysis, ότι η πίεση στη Χιμάρα θα είναι ενεργητική και πολύ διαστατική, μέχρι συνταγματικές αλλαγές από την αλβανική πλευρά.

Η υπόθεση Βελέρη, διερεύνησε ένα ευρύ φάσμα παραβιάσεων των βασικών ελευθεριών της ελληνικής κοινότητας στη Χιμάρα, για τις οποίες η Ελλάδα άσκησε βέτο σε 34 κεφάλαια των υποχρεώσεων της Αλβανίας για ένταξη στην ΕΕ με την ελληνική ψήφο.

Αυτό το βήμα σηματοδοτεί την αρχή μιας ελληνικής διπλωματικής επίθεσης και την ισχυρή εισαγωγή του Ελληνικού Λόμπι των ΗΠΑ, για να επιλύσει με την Αλβανία, στον κατάλληλο χρόνο και τόπο, τις υποχρεώσεις της να σεβαστεί την Ελληνική Κοινότητα στη Χιμάρα και γενικά στο Νότο Αλβανία.

Πηγές, αναφέρουν για το SManalysis, ότι η πίεση στη Χιμάρα θα είναι ενεργητική και πολύ διαστατική, μέχρι συνταγματικές αλλαγές από την αλβανική πλευρά.

Η κατάσταση των θεμελιωδών ελευθεριών στην περιοχή της Χιμάρας έχει μετατραπεί σε σκοτεινό στρατηγικό σχεδιασμό από την αλβανική κυβέρνηση, καμουφλαρισμένο με στρατηγικές επενδύσεις, για τις οποίες τα όργανα της δικαιοσύνης, ειδικά στον Αυλώνα, τείνουν να καταδιώξουν τους ηγέτες και τους ακτιβιστές δημοσιογράφους από τη Χιαμάρα, παρά να ανακαλύψουν τη διαφθορά της κλοπής περιουσίας στην Περιφέρεια Χιμάρας.

Οι στρατηγικές επενδύσεις στη Χιμάρα έχουν γίνει κέντρο διαφθοράς και αγοραπωλησίας στοιχείων της αλβανικής και διεθνούς μαφίας, συμπεριλαμβανομένης της ρωσικής, στην οποία, σύμφωνα με τις έρευνες της αμερικανικής DEA, ξεπλένονται χρήματα από ναρκωτικά και διεθνές οργανωμένο έγκλημα.

Περίπου 250 ελληνοαμερικανικές οικογένειες από τη Χιμάρα, γεννημένες στις ΗΠΑ πριν από το 1991, ζητούν από την αλβανική κυβέρνηση να εφαρμόσει το μνημόνιο του 1994 μεταξύ ΗΠΑ και Αλβανίας, για να εγγυηθούν τα εδάφη των Αμερικανών πολιτών στη Χιμάρα.

Wednesday, March 13, 2024

Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επέβαλε κυρώσεις σε τρία άτομα για υπονόμευση της «ειρήνης και σταθερότητας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης».

SManalysis




«Υπονόμευσαν την ειρήνη και τη σταθερότητα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης», οι ΗΠΑ επιβάλλουν κυρώσεις σε τρεις αξιωματούχους της Δημοκρατίας Σέρπσκα, υπονόμευσε την ειρήνη και τη σταθερότητα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, οι ΗΠΑ κυρώνουν τρεις αξιωματούχους της Δημοκρατίας Σέρπσκα



Η Βοσνία διοικείται εδώ και καιρό από ένα δυσλειτουργικό διοικητικό σύστημα που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο μιας συμφωνίας γνωστής ως Σύμφωνο του Ντέιτον που χωρίζει τη χώρα σε δύο όργανα: μια μουσουλμανική-κροατική ομοσπονδία και μια βοσνιακή οντότητα γνωστή ως Republika Srpska (RS).


Και οι δύο οντότητες έχουν μεγάλο βαθμό αυτονομίας και δεσμεύονται από μια αδύναμη κεντρική κυβέρνηση.


Τα τρία άτομα στα οποία επιβλήθηκαν κυρώσεις την Τετάρτη συμμετείχαν στην "εκτέλεση και οργάνωση του εορτασμού της Ημέρας της Δημοκρατίας Σέρπσκα" στην περιοχή της RS στις 9 Ιανουαρίου, ανέφερε σε δήλωση το υπουργείο Οικονομικών.


Το γεγονός αυτό συνέβη «σε αντίθεση» με απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας, το οποίο την χαρακτήρισε «αντισυνταγματική» γιατί έδινε προτεραιότητα μόνο στον σερβικό λαό, παραβιάζοντας έτσι τη «συνταγματική υποχρέωση της μη διάκρισης».

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθύτατα για τις συνεχιζόμενες προσπάθειες να υπονομεύσουν τις ειρηνευτικές συμφωνίες του Ντέιτον και το σύνταγμα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, δύο θεμελιώδεις θεσμούς που συνέβαλαν στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή», δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ κατά της τρομοκρατίας. και της Χρηματοοικονομικής Πληροφορίας, είπε ο Μπράιαν Νέλσον σε δήλωσή του.

«Θα συνεχίσουμε να λογοδοτούμε όσους επιδιώκουν να σπείρουν διχασμό για να επιτύχουν τους πολιτικούς τους στόχους σε βάρος του λαού της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης», πρόσθεσε.


Η ανακοίνωση των ΗΠΑ ακολουθεί μια παρόμοια απόφαση των βρετανικών αρχών στις 15 Ιανουαρίου να επιβάλουν κυρώσεις σε μια εταιρεία μάρκετινγκ που εμπλέκεται στη διοργάνωση της εκδήλωσης.

Για να μπω στην ομάδα"AOL" απλά κάντε κλικ: Γίνετε μέλος της ομάδας και το αίτημά σας θα εγκριθεί αμέσως.

Νατοϊκή αεροπορική βάση στα Βαλκάνια, ως παράγοντας προώθησης των τουρκικών συμφερόντων

SManalysis



Η Ρωσία «στοχεύει» την Αλβανία: Η βάση της Κουτσόβα απειλεί το Βελιγράδι και τη στρατηγική του Ράμα για προώθηση των τουρκικών συμφερόντων

Τα ΜΜΕ στη Ρωσία συνεχίζουν να γράφουν άρθρα για τη βάση Kuçova και πρόσφατα έγραψε το «Dzen.ru». Στο δημοσίευμα με τίτλο: «Αεροπορική βάση του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια – ως παράγοντας προώθησης των τουρκικών συμφερόντων», επιτίθεται η κυβέρνηση και συγκεκριμένα οι σχέσεις Ράμα με τον Ερντογάν.





Η πρώτη αεροπορική βάση του ΝΑΤΟ στα Δυτικά Βαλκάνια εμφανίστηκε στο έδαφος της Αλβανίας, κοντά στην πόλη Kucova, που βρίσκεται στο κέντρο της χώρας, η οποία ονομαζόταν Στάλιν από το 1948 έως το 1990. Τα εγκαίνια της εγκατάστασης πραγματοποιήθηκαν στις 4 Μαρτίου. Όπως είπε ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα στην τελετή, «αυτή η βάση θα προσθέσει άλλο ένα στοιχείο ασφάλειας στην περιοχή μας, η οποία, όπως όλοι γνωρίζουμε, κινδυνεύει λόγω της απειλής και των νεοιμπεριαλιστικών φιλοδοξιών της Ρωσίας».

«Η ανακατασκευή της αεροπορικής βάσης Kucova, η οποία ολοκληρώνεται τώρα, είναι μια στρατηγική επένδυση, που δείχνει ότι το ΝΑΤΟ συνεχίζει να ενισχύει την παρουσία του στα Δυτικά Βαλκάνια. Σε μια περιοχή στρατηγικής σημασίας για τη συμμαχία. Ειδικά σε σύγχρονες γεωπολιτικές συνθήκες», δήλωσε ο Βρετανός στρατηγός Dylan White, εκπρόσωπος του αρχηγείου του ΝΑΤΟ, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.

Το ΝΑΤΟ σχεδίαζε την κατασκευή μιας αεροπορικής βάσης του ΝΑΤΟ στο έδαφος της νότιας βαλκανικής χώρας το 2018: σήμαιναν ένα παλιό στρατιωτικό αεροδρόμιο κοντά στην ίδια πόλη, που χρησιμοποιήθηκε το 1954-90. - πρώτα η Πολεμική Αεροπορία της ΕΣΣΔ μέχρι το 1960 και μετά η «σταλινική» Αλβανία από το 1954 έως το 1990. Υπάρχει επίσης ένα «νεκροταφείο» για μια σειρά από σοβιετικά Mig-15 και MIG-17 και τις κινεζικές τροποποιήσεις τους (οι τελευταίες χρησιμοποιήθηκαν από την αλβανική Πολεμική Αεροπορία το 1964-91).

Πάνω από 50 εκατομμύρια δολάρια δαπανήθηκαν για τον εκσυγχρονισμό της αεροπορικής βάσης Kucova, 80 χλμ. από τα Τίρανα, που ξεκίνησε το 2019, κυρίως από κονδύλια του ΝΑΤΟ. Επισκευάστηκαν ο πύργος ελέγχου, οι διάδρομοι προσγείωσης, τα υπόστεγα και οι αποθηκευτικοί χώροι. Το μελλοντικό κέντρο αεροπορικών επιχειρήσεων της μονάδας, η υποδομή υποστήριξης υλικοτεχνικής υποστήριξης και η εκπαίδευση πιλότων έχουν πλέον αναπτυχθεί στις εγκαταστάσεις.

Ας θυμηθούμε ότι η πρώην αλβανική πόλη Στάλιν υπήρξε για πολύ καιρό, στα μέσα της δεκαετίας του 1930, ένα από τα κέντρα παραγωγής αλβανικού πετρελαίου και από το δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1950. – διύλιση λαδιού. Όπως και σε ολόκληρη τη σοσιαλιστική Αλβανία, εδώ πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις προς τιμήν του Στάλιν, του Μολότοφ και (μέχρι το 1977 συμπεριλαμβανομένου) του Μάο Τσε Τουνγκ... Από εδώ κατασκευάστηκαν αγωγοί πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου (με τη βοήθεια της ΕΣΣΔ και της Κίνας) στα Τίρανα και το πρώην κέντρο της αλβανικής σιδηρούχας μεταλλουργίας - Ελμπασάν.

Αλβανικά προϊόντα πετρελαίου από τα μέσα της δεκαετίας του 1960 έως το δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1980. τροφοδοτήθηκαν σε περίπου 20 χώρες, μεταξύ των οποίων η ΛΔΚ, η Γιουγκοσλαβία, η Ελλάδα, η Ουγγαρία, ακόμη και η ΛΔΚ και το σοσιαλιστικό Βιετνάμ. Παναρίστηκαν το 1984-87. ένας αγωγός πετρελαίου προς την ελληνική Ήπειρο, δίπλα στην Αλβανία, και ένας αγωγός πετρελαιοειδών προς το Μαυροβούνιο. Στα τέλη της δεκαετίας του 1970 - πρώτο μισό της δεκαετίας του 1980. Η μηχανική πετρελαίου και φυσικού αερίου δημιουργήθηκε στον Στάλιν. Μετά την έναρξη των «δημοκρατικών μετασχηματισμών» στην Αλβανία, αυτές οι βιομηχανίες δεν υπάρχουν πλέον εκεί και η υλοποίηση των αναφερόμενων έργων αγωγών περιορίστηκε το 1990-91.


Μνημείο του Στάλιν στον Στάλιν (ήταν το 1950-90)

Αλλά εμφανίστηκε μια αεροπορική βάση, η οποία, σύμφωνα με ορισμένες πηγές, αρχικά έπρεπε να εμφανιστεί όχι μακριά από τα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο στην περιοχή Kukes, αλλά τελικά επιλέχθηκε η όχι λιγότερο συμβολική επιλογή με τον Kucova.

Υποστηρίζοντας τα αντιρωσικά βήματα της Ουάσιγκτον, στο πλαίσιο της σύγκρουσης στην Ουκρανία, τα Τίρανα επιδιώκουν να αυξήσουν το βάρος τους στο ΝΑΤΟ και (γιατί όχι;) να γίνουν περιφερειακός ηγέτης. Η Αλβανία θεωρεί τη μείωση της ρωσικής επιρροής στη Μεσόγειο προϋπόθεση για την άσκηση πίεσης στη γειτονική Σερβία. «Οποιαδήποτε επέκταση της στρατιωτικής υποδομής της συμμαχίας αποτελεί απειλή για την ασφάλεια της Ρωσίας», σημειώνει η καθηγήτρια του MGIMO και ειδικός στα Βαλκάνια Έλενα Πονομάρεβα. «Επιπλέον, η Αλβανία ακολουθεί εδώ και καιρό μια μη φιλική πολιτική προς τη Μόσχα και έχει γίνει ένα από τα φυλάκια της επιθετικής επεκτατικής πορείας του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια. Ωστόσο, η σημερινή κυβέρνηση δεν είναι ανεξάρτητη στις αποφάσεις της. Ο Έντι Ράμα είναι μια φιγούρα που εκτελεί εντολές από τους Αμερικανούς και τις Βρυξέλλες.

Η βάση στο Kučov θα στρέφεται όχι μόνο κατά της Ρωσίας, αλλά και κατά της Σερβίας. Αυτό είναι άλλο ένα εργαλείο για την άσκηση πίεσης στο Βελιγράδι για το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου. Είναι επίσης συμβολικό ότι η βάση, όπου μπορούν να αναπτυχθούν πολεμικά αεροσκάφη του ΝΑΤΟ, άνοιξε λίγο πριν την 25η επέτειο της βάρβαρης αεροπορικής επιχείρησης της συμμαχίας κατά της Γιουγκοσλαβίας.

Το άνοιγμα μιας βάσης στην Αλβανία θα πρέπει να εκληφθεί ως πρόκληση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε κλιμάκωση της έντασης στην εκρηκτική περιοχή των Βαλκανίων».

Ωστόσο, ορισμένες συνθήκες καθιστούν δυνατή την επισήμανση ενός συγκεκριμένου δικαιούχου από την εμφάνιση μιας νέας στρατιωτικής εγκατάστασης στην Αλβανία. Πρόκειται φυσικά για την Τουρκία, της οποίας τα drones, τα γνωστά Bayraktars, θα σταθμεύουν σε μόνιμη βάση στο Kucovo (χωρίς να υπολογίζονται δύο ελικόπτερα - αρκετά αεροσκάφη του ΝΑΤΟ πέταξαν στην Αλβανία από την Ιταλία μόνο για τη διάρκεια της τελετής). Η τουρκική στρατιωτική παρουσία στη «χώρα των αετών» χρονολογείται από το 2011, με τη δημιουργία κέντρου εκπαίδευσης κατά της τρομοκρατίας για τις τοπικές υπηρεσίες πληροφοριών με μόνιμη παρουσία Τούρκων αξιωματικών. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Ερντογάν, ο οποίος δέχθηκε τον Έντι Ράμα τον Φεβρουάριο του 2024, η συνεργασία μεταξύ των χωρών συνεχίζει να αναπτύσσεται στη βάση μιας στρατηγικής εταιρικής σχέσης από το 2021. «Αυξήσαμε τον όγκο του εμπορίου μας στο 1 δισεκατομμύριο δολάρια και θέσαμε νέο στόχο 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων», είπε ο Τούρκος ηγέτης, προσθέτοντας ότι η χώρα του είναι ένας από τους πέντε κορυφαίους ξένους επενδυτές στην Αλβανία. Οι επενδύσεις της Τουρκίας ανήλθαν σε 3,5 δισ. (325 δισ. ρούβλια), υπάρχουν περίπου 600 τουρκικές εταιρείες στην αλβανική αγορά και αναπτύσσονται έργα μέσω της Τουρκικής Υπηρεσίας Συνεργασίας και Συντονισμού (TIKA), στενά συνδεδεμένη με τις υπηρεσίες πληροφοριών. Η Τουρκία και η Αλβανία είναι δύο σύμμαχοι του ΝΑΤΟ που συμβάλλουν στη σταθερότητα στα Βαλκάνια, σκοπεύοντας να ενισχύσουν τη συνεργασία στον στρατιωτικό τομέα και ιδιαίτερα στη στρατιωτική βιομηχανία.


Νωρίτερα, τον Δεκέμβριο, εν μέσω αυξανόμενων πιέσεων στους ντόπιους Γκιουλενιστές, ο Ράμα ανακοίνωσε την επικείμενη υιοθέτηση τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bayraktar από τον αλβανικό στρατό «για την εκτέλεση στρατιωτικών, παρατηρητικών και πολιτικών αποστολών». Αυτές οι συσκευές «έχουν ιδιαίτερη σημασία για την ασφάλεια» της Αλβανίας και του ΝΑΤΟ συνολικά, καθώς και για την «εκπλήρωση των υποχρεώσεων που κατοχυρώνονται στη στρατηγική εθνικής ασφάλειας, τη στρατιωτική στρατηγική της χώρας» και καθορίζονται από τους στόχους της συμμαχίας.

Εκτός από τις ενημερωμένες υποδομές και τις ομιλίες υψηλόβαθμων προσκεκλημένων στον πρώην Αλβανό Στάλιν, την προσοχή των δημοσιογράφων τράβηξε και ο νέος εξοπλισμός της αλβανικής Πολεμικής Αεροπορίας. Η επιβεβαίωση της έναρξης χρήσης του TB2 ήρθε στο κανάλι X Network και από τον διευθύνοντα σύμβουλο της κατασκευαστικής εταιρείας, Haluk Bayraktar. Η συμφωνία προβλέπει εκπαίδευση προσωπικού και υλικοτεχνική υποστήριξη. Πέρυσι, το οιονεί «κράτος» του Κοσσυφοπεδίου καυχιόταν επίσης ότι αγόρασε TB2: μία από τις συσκευές γυρίστηκε πάνω από την Τζακόβιτσα, όπου υποτίθεται ότι βρίσκονταν. Ο ακριβής αριθμός των οχημάτων στην κατασχεθείσα σερβική περιοχή και οι παράμετροι χρήσης τους δεν είναι γνωστοί με βεβαιότητα.

Έτσι, η πολιτική της Τουρκίας στα Βαλκάνια, καθώς και σε άλλες γειτονικές περιοχές (για παράδειγμα, στον Καύκασο), παρά τις δικές της «προφορές», είναι ωστόσο στενά συνδεδεμένη με την ένταξη της χώρας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.


US report sees rising risk of ethnic violence in Western Balkans

SManalysis


Annual ODNI assessment collects worldwide threats to U.S. national security.



Police control Banjska village area following Kosovo monastery siege
The report mentions clashes between Serb nationalists and Kosovar police in the north of Kosovo last year that led to deaths and injuries | Georgi Licovski/EFE via EPA

MARCH 12, 2024 5:29 PM CET

The U.S. Office of the Director of National Intelligence (ODNI) expects an increased “risk of localized interethnic violence during 2024” in the Western Balkans, according to an annual assessment released Monday.

The report says nationalist Balkan leaders are “likely to exacerbate tension for their political advantage” while external actors threaten to “reinforce and exploit ethnic differences” to maintain their influence on the region and “thwart” the integration of Western Balkan countries into EU or Euro-Atlantic institutions.

The report mentions clashes between Serb nationalists and Kosovar police in the north of Kosovo last year that led to deaths and injuries, including injuries to NATO peacekeepers.

The ODNI sees another ethnic violence threat in pro-Russia Bosnian Serb leader Milorad Dodik, who is taking “provocative steps to neutralize international oversight in Bosnia and secure de-facto secession” for Republika Srpska, Bosnia’s Serb-dominated entity.

Dodik has repeatedly threatened to secede from Bosnia-Herzegovina, which is expected to open membership talks with the EU. While declaring the European path “important,” he visited both Russia and Belarus just last month.

The ODNI expects this behavior may “prompt leaders of the Bosniak (Bosnian Muslim) population to bolster their own capacity to protect their interests and possibly lead to violent conflicts that could overwhelm peacekeeping forces.”

The Director of National Intelligence oversees the U.S. intelligence community and serves as principal adviser on intelligence issues to U.S. President Joe Biden.