Saturday, November 18, 2017

Σκόπια: Εκδήλωση για τους Αλβανούς - θύματα του 1913

Ειδική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε για τους Αλβανούς που σφαγιάσθηκαν  από το 1913 έως τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο στο Κίτσεβο των Σκοπίων (στο βήμα ο Αλί Αχμέτι)

Νοέμβριος 18, 2017. ECHEDOROS

Τάφοι θυμάτων σφαγιασθέντων Αλβανών  από το 1913 έως τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ανακαλύφθηκαν στην περιοχή  Ζάγιας και αλλού στο Κίτσεβο.

Το Οργανωτικό Συμβούλιο για την αποκάλυψη των εγκλημάτων εναντίον των Αλβανών, οργάνωσε τη μεταφορά των λειψάνων των θυμάτων της γενοκτονίας των Αλβανών στο Κέντρο Μνήμης «Μητέρα Τερέζα» στο Ζάγιας, όπου έγινε ειδική εκδήλωση.


Ο πρόεδρος του αλβανικού κόμματος των Σκοπίων- DUI, Αλί Αχμέτι, εμπνευστής των δραστηριοτήτων για την αποκάλυψη των εγκλημάτων κατά των Αλβανών,  πραγματοποίησε ομιλία στην εκδήλωση που έγινε στο Ζάγιας,  στην οποία ζήτησε  την αλληλεγγύη των Σλάβων γιατί τα εγκλήματα αναφέρονται σε αυτούς.


«Συνεπώς, θα επιμείνουμε στη λήψη ενός ψηφίσματος στο Κοινοβούλιο που θα καταδικάζει τη γενοκτονία που διαπράχθηκε κατά των Αλβανών πριν από 104 χρόνια. Ας μην φοβηθεί κανείς ότι θα ζητήσουμε αποζημίωση, άλλωστε, η ζωή τους δεν μπορεί να αποζημιωθεί με τίποτε», είπε ο Αχμέτι μεταξύ άλλων.


Ο υπουργός Διασποράς της  κυβέρνησης της Αλβανίας, Παντελί Μάικο, που πήγε  στην εκδήλωση, δήλωσε ότι «αυτοί οι άνθρωποι σκοτώθηκαν  επειδή μιλούσαν αλβανικά» και ευχαρίστησε την κυβέρνηση των Σκοπίων που επέτρεψε την αποκάλυψη αυτή.

Την εκδήλωση στο Κέντρο Μνήμης «Μητέρα Τερέζα» στο Ζάγιας παρακολούθησαν  μέλη του υπουργικού συμβουλίου των Σκοπίων από το DUI, καθώς και βουλευτές του κόμματος αυτού και άλλοι πολίτες.

Σημειώνεται ότι πρόσφατα, στο Ζάγιας και αλλού στο Κίτσεβο,  ανακαλύφθηκαν διάσπαρτοι τάφοι  Αλβανών από το 1913 μέχρι τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι Αλβανοί υποστηρίζουν ότι πρόκειται για μαζικές σφαγές από τους Σλάβους.

(Στοιχεία από plusinfo.mk)

Η τράπεζα της γυναίκας του Έντι Ράμα αγόρασε την ελληνική Εθνική Τράπεζα στην Αλβανία
«Τι συμβαίνει; Η Τράπεζα της Λίντας Ράμα, μόλις αγόρασε τη μεγάλη ελληνική τράπεζα στην Αλβανία»


Νοέμβριος 18, 2017. ECHEDOROS


Η Αμερικανική Τράπεζα Επενδύσεων (ABI), στην οποία στο διοικητικό συμβούλιο είναι η σύζυγος του πρωθυπουργού, Έντι Ράμα, αγόρασε την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, NBG.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας ‘syri.net.’ η συναλλαγή έχει κλείσει, ενώ στις επόμενες λίγες ημέρες αναμένεται να γίνει η επίσημη ανακοίνωση μαζί με τα στοιχεία της αγοράς.

Η εξαγορά της Εθνικής Τράπεζας αυξάνει ακόμη περισσότερο  το βάρος της τράπεζας ABI στο αλβανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα καθιστώντας την, ήδη, μια από τις μεγαλύτερες τράπεζες στην αγορά.

Η ξαφνική επέκταση της τράπεζας ABI στην εγχώρια αγορά δεν έχει περάσει απαρατήρητη, όχι μόνο εντός της χώρας, αλλά και από τους διεθνείς οργανισμούς που επιβλέπουν την αλβανική οικονομία.


Η τράπεζα του …φορολογικού παραδείσου

Στην τελευταία δήλωση για την Αλβανία, η αποστολή του ΔΝΤ εξέφρασε την ανησυχία της για τις πρόσφατες εξελίξεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, προτρέποντας την Τράπεζα της Αλβανίας να μην επιτρέπει στις  τράπεζες να συγκρούονται για συμφέροντα.

«Για να μειώσουμε τους κινδύνους, η Τράπεζα της Αλβανίας, πρέπει να εξασφαλίσει ότι οι νέες τράπεζες που απαιτούν άδεια να πληρούν τα κριτήρια, να έχουν την απαραίτητη τραπεζική εμπειρία και να αποκλείουν τη σύγκρουση συμφερόντων», ανέφερε το ΔΝΤ.

Καλά ενημερωμένες πηγές του ΔΝΤ αναφέρουν ότι η δήλωση αναφέρεται στην ABI Bank, η οποία έχει ένα  προηγούμενο στην αλβανική αγορά. Είναι η μόνη τράπεζα στη χώρα που προέρχεται από φορολογικό παράδεισο…


Η σύζυγος του πρωθυπουργού

Αλλά εκτός από αυτό, στο διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας  είναι η Λίντα Ράμα, η σύζυγος του πρωθυπουργού Έντι Ράμα, γεγονός που ενισχύει ακόμη περισσότερο τις αμφιβολίες που επικαλείται το Νομισματικό Ταμείο, όταν μιλάμε για τράπεζες με σύγκρουση συμφερόντων.

Προειδοποίηση ΔΝΤ

Ωστόσο, παρόλο που το ΔΝΤ προειδοποίησε την Τράπεζα Αλβανίας να μην  παραχωρήσει άδειες σε νέες τράπεζες σύγκρουσης συμφερόντων και που δεν πληρούσαν τα νομικά κριτήρια, φαίνεται ότι η ανακοίνωση του ΔΝΤ δεν άλλαξε την πορεία των εξελίξεων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Με το κλείσιμο, ήδη, της αγοράς της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, αλλά και τη φιλοδοξία να αγοράσει και την Τράπεζα των Τιράνων (Tirana Bank), η τράπεζα- στο διοικητικό συμβούλιο της οποίας είναι η σύζυγος του πρωθυπουργού,  γίνεται αυτόματρα η τρίτη τράπεζα στη χώρα.

 Μια κραυγαλέα επέκταση μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα- ένα άλλο προηγούμενο στο αλβανικό οικονομικό σύστημα.


Η Τράπεζα ABI (ABI bank) και οι νήσοι Κέιμαν

Η Αμερικανική Τράπεζα Επενδύσεων (αγγλικά ABI) κατέχει το 100 τοις εκατό από ένα χρηματοπιστωτικό ταμείο που ονομάζεται Tranzit sh.p.k.. Αλλά αυτό ανήκει σε τρεις μετόχους, ένας αλβανός πολιτης με το όνομα Andi Ballta και άλλα δύο ταμεία:   NCH Balkan Fund και New Century Holding.

Και τα δύο αυτά ταμεία, τα οποία κατέχουν το 70% της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας, είναι εγγεγραμμένα στον φορολογικό παράδεισο των νήσων Κέιμαν.

Η «NCH Balkan Fund, L. Ρ.» είναι εταιρεία περιορισμένης ευθύνης και είναι εγγεγραμμένη στις νήσους Κέιμαν με αριθμό μητρώου MC-15214.

Στον ίδιο φορολογικό παράδεισο των νήσων Κέιμαν έχει καταχωρηθεί και η άλλη εταιρεία που είναι στην κοινή ιδιοκτησία της Tranzit sh.pk.


(Στοιχεία από αλβανική ditorja.net)

Friday, November 17, 2017

President Donald J. Trump Announces Intent to Nominate Personnel to Key Administration Posts

Image result for John G. Vonglis

Another greek amerikan himariot after Karlutsos, joint to Trump Administrate

The White House Press Relation

John G. Vonglis of New York, to be Chief Financial Officer, Department of Energy. Mr. Vonglis is a senior advisor to Cross Range Capital LLC, a boutique private equity firm. Prior to this, he was SVP of Finance at Red Apple Group, Inc., a $5B diversified business where he served simultaneously as CFO of its second largest portfolio company. Before this, he was a practice area leader with IBM. From 2002 – 2009 he served at the Department of Defense. Initially, he was Director of Management Initiatives, and later served as Principal Deputy, acting Assistant Secretary(Financial Management and Comptroller), and as the first Chief Management Officer of the U.S. Air Force. In 2000, he was a candidate for the U.S. House of Representatives.

His private sector experiences include positions within advisory, aerospace/defense, financial services, and high-technology firms. John also is a Colonel in the U.S. Army Reserve and advises the Army Cyber Institute at West Point. In addition to his military awards, he is the recipient of the Air Force awards for Exceptional and Meritorious service, and other civilian federal level recognitions. He is published, has appeared on radio and television, lectured at the U.S. Military Academy, and serves on various boards. As a former Eagle Scout, he is active with the Boy Scouts of America. He holds BS and MBA degrees from Fordham University, and an MIPP from The Johns Hopkins University

Αλβανία: Ανησυχητική η κατάσταση στο Στρατό… 2660 στρατιωτικοί θέλουν να φύγουν


Νοέμβριος 17, 2017. ECHEDOROS


«Μετά τη δημοσίευση μας χθες το απόγευμα- σημειώνει το αλβανικό δημοσίευμα- για τη λιποταξία τεσσάρων στρατιωτών στο Λονδίνο , ένας μεγάλος αριθμός στρατιωτικών ή στρατιωτικών αστυνομικών  μας τηλεφώνησε  ή άφησε μήνυμα στο Inbox του ‘Albeu.com’, εκφράζοντας τις ανησυχίες τους σχετικά με τα επίπεδα των μισθών καθώς και την ενδιαίτησή τους.[γράψαμε χθες για αυτό]

Ένας από αυτούς αναφέρει ότι παρόλο που επιδιώκει να εγκαταλείψει την υπηρεσία, οι ανώτεροι δεν το επιτρέπουν.

«Υπηρετώ στη Στρατιωτική Αστυνομία, θέλω να μείνω στην ανωνυμία,  θα σας πω ότι 66 Στρατιωτικοί Αστυνομικοί ζητούν απόλυση και δεν τους εγκρίνεται. Οι μισθοί είναι γελοίοι, 330 χιλιάδες λέκ το χρόνο (€ 2247)».

Θα συμπληρώσει ότι ο κύριος λόγος είναι η οικονομική κατάσταση των ένστολων και θα προσθέσει  ότι «δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε τον στρατό, δεν μας αφήνουν».

Ο αξιωματικός της στρατιωτικής αστυνομίας-  που ζήτησε την ανωνυμία του-  θα επισημάνει ότι υπάρχουν 2660 στρατιωτικοί που θέλουν να φύγουν από το στρατό αλλά δεν τους αφήνουν, τους κρατούν με το ζόρι στην υπηρεσία

Οι αρμόδιες αρχές δεν επιτρέπουν την απομάκρυνση ενός τόσο μεγάλου αριθμού στρατιωτικών, διότι  θα υπάρξει αντίδραση από το ΝΑΤΟ, γιατί έχουμε να κάνουμε με ανησυχητικά στοιχεία.

Η κατάσταση φαίνεται να είναι εξαιρετικά προβληματική στον αλβανικό στρατό, για τον οποίο κάθε χρόνο υπάρχει προϋπολογισμός που δεν πληροί ούτε τα ελάχιστα πρότυπα των χωρών του ΝΑΤΟ. Το ίδιο το ΝΑΤΟ επιμένει ότι κάθε κράτος πρέπει να διαθέτει τουλάχιστον 2% του ακαθαρίστου εγχωρίου προϊόντος  στην Άμυνα.

«Ανησυχητική κατάσταση στο στρατό: 2660 στρατιωτικοί θέλουν να φύγουν αλλά είναι με το ζόρι στην υπηρεσία»

(Στοιχεία από Albeu.com)

Spille and the greed in the theft of lands in the coastline


Free  www.afp.al

By Plator Nesturi

The investigation of the Prosecution of Kavaja for the alienation of 36 hectares of land in the area of Spille has led to a big scandal of abuse revealing how officials and investors who have ties with the people in power, appropriate lands. The issuing of ownership documents for locals in the coastline and the fact that these local residents sell them at a very small price, shows a series of thefts in areas with the biggest potential for tourism. The scheme which is used is very simple and unscrupulous. Residents are notified they have been given land through law no. 7501, in the form support by their municipality or commune. These certificates continue to be distributed in the present, while law no. 7501 was applied at the beginning of the ‘90s. Without knowing where their land is, these locals are taken to the notary’s office where the sale of land is done to third parties, which ironically, happen to be local officials or construction investors. While their ownership certificate states that they have been given 3000 square meters, it now comes out that the actual area is 15 thousand square meters. And the lands for which the sale has been made, happens to be on the coast. And it’s not agricultural land, as law no. 7501 stipulates.

Investigations show that a part of the residents who have been given agricultural land and have sold it to other people, were not aware of this fact. This is even more outrageous, because this is not merely a case of fraud. What makes this even more outrageous is the fact that the legitimate owners of these lands are not aware of the fact that lands have been sold on their behalf.

Nevertheless, it’s hard to think that the case of Spille and the abuses made by officials in Kavaja are a sporadic case. The entire coastline is known to be subject of abuse with lands and appropriation by local officials or construction companies. There have been many cases where ownership documents have been seized and many of the officials working for property registration offices have either been discharged or prosecuted for abuse or incompetence. This phenomenon has become so widespread that the post of the head of the property registration office in Vlora has been considered like a curse, because the heads of this institution have not remained in office for more than a few months. Forced by higher places to sign property certificates or lured in by bribes, they have not been able to resist these temptations. But, the court is yet to convict any of them.

Has the scheme that was used in Spille been used in other coastal areas too? If there’s a serious investigation in place, many dirty things will come to surface. We just need to see the number of new property certificates issued according to law no. 7501 in coastal areas. How many others have been issued in the form of agricultural land in the coast, where in fact there hasn’t been any agricultural land?

The media has long been using the term the Land Mob. Perhaps, they don’t deal with cannabis, but the damage that they cause to the economy and land owners is greater. Is the state not supposed to investigate this criminal activity? This phenomenon not only alienates the lands of local residents, but it also corrupts state officials. To assess the damage which has been done, we just need to see how things are done in many coastal areas from Velopoja to Shengjin, Durres, coastline of Lushnja and Fier, Vlora, Himara and Saranda. We can see how hundreds of property certificates in the form of agricultural land have been issued in the coastline to people who have had no connection whatsoever with these lands. And it’s not a surprise that hotels and tourist resorts are being built on these territories. This sort of greed must be stopped at once, because this not only shows that we don’t have a functional state, but it also shows that we will increase social discontent.

In many cases, these properties have been given in an abusive way as agricultural lands through law no. 7501, without being agricultural lands. What’s more, the owners of these lands were in the process of registering these properties. In this case, we are dealing with double theft: theft against the true owner and theft against the poor man who becomes the owner of a land in the coast and who sells it for a very cheap price. Spille revealed that we’re dealing with an organized theft. Authorities must investigate this phenomenon to make sure that tourist resorts and strategic investments in the coastline are not based on abuse, theft and corruption.

LIGJI 7501 “QE PO SHUAN HIMAREN” DHE ALEANCA E RE, USA – BE, NE MESStavri Marko

Qe ne fillim, na duhet te themi tri gjera:

1. Ligji 7501 i votuar nga Parlamenti I Shqiperise (PS dhe PD bashkuan votat) sot po shtyhet edhe… 6 muaj te tjere, me qellim qe te Lajne Hesapet me “Himaren”, pasi eshte ei vetmi Territor I kontestuar ne Shqiperi, pamvaresisht rjedhojat e saj tragjike
.
2. Peticioni i familjeve himariote drejtuar Keshillit te Europes (familje kyesisht nga Diaspora) ne nje kendveshtrim diplomatic USA - BE.

3. Masakra mbi territorin ne Himare ne emer te Ligjit 7501 ne te cilen Oligarket dhe mafia e pastrimit te parave, kane perdorur implikimet ligjore per ta mbeshtetur kete ligj, ne kundershtim te Kushtetutes se vendit dhe Te Drejtes Nderkombetare.

Parlamenti i Shqiperise, nje jave me pare, ne qetesi dhe pa kundershti, ka shtyre edhe per 6 muaj te tjere zbatimin e Ligjit 7501, duke dashur te mbylle nje kapitull te lodhshem, ne zbatimin e reformes se prones private, nderkohe qe ne praktike, filetot e fundit te territorit me te pasur sic eshte Himare, duhet ti jape fund. Nga kjo levizje “perfundimtare dhe vdekje prurese”, Shqiperia politike, po kryen nje krim ndaj himarioiteve, e cila nen emrin e Strategjise per Turisem, po tjetersen territorin, historine, culturen, vlerat humane dhe ne fund, larje hesapesh me Himaren duke kryer Pastrim Etnik. Himariotet e lodhur apo te kompromentuar, vone po e mesojne se ky ligj, jo vetem po i shproneson, shtetezon, manipulon, apo i diskriminon, por ka sherbyer si trampoline, per te grabitur troje dhe territore te permasave te medha, per te ndertuar resorte apo vila per shitje, pallate apo hotele te natyres klasike mafioze, mbi tokat e tyre. Ky Ligj, mban te cimentuar politikisht nje qendrim hipokrit te dy forcave politike PS dhe PD, per te cilen lidershipi i organizates greke, gabimisht, kerkon te vendose cengelin sa here qe priten zgjedhje dhe jo te gjeneroje forca per te unifikuar faktorin himariot. PS vepron ne praktike duke paisur me tapi, rreth 300 qytetare jo himariote, dhe duke ndertuar resorte mbi prona te kontestuara, ndersa PD genjen, mashtron dhe hap krahun, per aleance diplomatike me Omonia, apo per interesa te ngushta edhe me Greqine, duke mos harruar se ne zgjedhjet e kaluara, PD propagandoi se do ta hiqte Ligjin 7501, por doli qe ishte mashtrim. Ne kujtese te ketij procesi, na duhet te kujtojme se OSBE, ka anulluar nje Regjistrim te Pergjigthshem te titujvete pronesise ne Rajonin e Himaren ne vitin 2011, sepse gjate procesit, pati kundershtime te forta nga banoret per Ligjin 7501, gje e cila e detyroi BE, si financues i ketij projekti, te detyronte Shqiperine qe te plotesonte nje nga kriteret qe ende eshte sot si 5 pikat kuce, te drejten e prones se trashegueshme me Kushtetute.

…………………..

Pak dine qe zhvillimi i nje Peticioni on line, mbi ligjin 7501 nga familjet himariote, ka mare kujdesin maksimal nga Institucionet Europiane ne te cilen eshte drejtuar. Qytetaret himariote, sot jane 95% me nenshtetesi europiane greke dhe amerikane, ndersa per dy vite rresht, Ceshtja Himara, eshte future si prioritet i pare, ne nje rang nderkombetar rajonal, aq sa shqetesimet qe rjedhin prej grabitjes dhe tjetersimit te territorit me vlera europianiste, prej Mafias se Pastrimit te Parave te Pista, dhe prishjes se balancave etnike, perben nje ceshjte shume serioze si ne Washington dhe ne Bruksel. Kemi dy aspekte: A. Qytetaret amerikano himariote, rreth 800 familje, kane kerkuar Departamendit Amerikan, te vere ne zbatim Marveshjen Shqiperi - USA, te vitit 1995, midis Mbasadorit Jozef Lake dhe Z/Vendes Kryeministrit te Shqiperise Dylber Vrioni, per “Garantimin e te drejtes se pronesise se qytetareve me nenshtetesi amerikane”. Per kete pjese edhe pse me premtime te medha, Ambasasdori i USA ne Tirane Donald Lu, eshte “kujtuar me vonese”, megjithe premtimet qe ai ka bere, perpara se te vinte me mission diplomatic ne Tirane. Me te gjitha justifikimet qe mund te hase kjo teme, eshte e pa shpjegueshme, perse Lu, nuk ka ndermare asnje inisiative, per te zgjidhur ceshtjen e prones ne Himare, dhe per me teper, faktet ne praktike, flasin per nje gjendje me keq te renduar, ne te cilen jane lejuar ndertime dhe resorte mbi pronat e qytetareve amerikane, ashtu sikunder edhe ish homologu i tij grek Rokanas, qe ne menyre te drejteperdrejte, ka qene i implikuar me oligarkun qe po derton ne Draleo te Himares. Ceshtja duhej shtruar: “mire nuk po na ndihmoni per te drejten e pronesise, por pse i lejoni te ndertojne Mafia Shqiptare mbi pronat e qytetareve te cilet paguajne taksa dhe ruajne parametrat e shtetit te se drejtes si ne Europe dhe ne USA?

B.  Nga ana tjeter qytetaret europiane, me nenshtetesi greke te Himares, jane pjese e pergjegjesise direkte te Athines dhe Brukselit. Ne nje dalje publike, nje muaj me pare, Ministri i Jashtem Grek nga Brukseli Niko Kotzias, deklaroi se “Komuniteti Grek dhe prona e tyre ne Shqiperi, eshte ne kujdesin e drejteperdrejte te Greqise, dhe per kete shkak, Shqiperia do te duhet te perballet me Veto” nga ana e jone ne Bruksel”. Por pergjegjesi kryesor qe mund te jape shpjegime drejtuar Tiranes, eshte nje zonje, e cila vjen nga Diplomacia Kroate ne Bruksel., Vllahutin. Zonja Vllahutin, mesa duket harron se ne vendin e saj standartet e prones dhe te territorit jane te paprekshme, po ti kujtojme ketu Territorin Konfliktual te Pirinit mes Kroacise dhe Sllovenise, qe per nje gardh, eshte penguar disa vite rresht anetaresimi I Kroacise ne NATO dhe BE nga Veto e Sllovenise, ndersa per qytetaret europiane himariote me nenshtetesi greke, as qe mundohet te nxjere nje fjale, ndonese himariotet paguajne taksa edhe per rrogen e saj nga Brukseli edhe per Vilen qe po perflitet per korrupsion pikerisht ne territorin e famshem te Oligarkut qe po pushton Himaren. Mos valle edhe z. Vllahutin, i pelqen qe te perdore fabulen e famshme te Kryeministrit te Shqiperise Edi Rama, se “Himara, eshte nje problem, sic do pjese e Shqiperise, nga veriu ne jug, dhe skemi pse ta vecojme ate nga problemet, qofte dhe te prones”?

………..

Ne Kavaje, po behet nami, po arrestohen me dhjetra zyrtare, qe u paskan dhuruar dhjetra qytetareve, farefis kryebashkiakesh, toka me Ligjin 7501. Ata kishin hipotekuar plot hectare ne emer te Ligjit 7501 dhe e kishin shperndare fshatce nga Bashkia. Zinxhirit te garancise se kesaj prone, i jane shtuar nje seri ligjesh, si ai I noterise, tokes bujqesore, shtetezimit, kullotave, ndarjes territorial dhe deri ne Hipoteke. Per kete shkak, kishin debuar edhe te vetmin Investitor te huaj, bile e kishin rrahur derisa e hipen ne avion. Arrestimet do te vazhdojne thote media, prokuroret nuk mbahen anembane Shqiperise. Por e njejta skeme mesaduket funksionon bukur paster dhe qarte edhe ne Himare, por jo te gjitha. Ne Himare me sebepin e Ligjit 7501 para dy tri vitesh jane shperndare me te njejten skeme, toka te cilat kuresesi ishin bujqesore dhe u shiten ne doren e dyte, me ane te seksereve, per te patur ne dore te sigurte tapine nga hipoteka dhe per te filluar investimet bazuar ne Planin e Ri Urbanistik te miratuar ne Kuc.

Zyra e Hipotekes ne Vlore, gjysma e godines, e fryer me grabitje, vjedhje dhe mbivendosje pronash, eshte e Himares dhe shume prej drejtuesve te saj, kane perfunduar ne burg. I fundit, ka shperndare 270 tapi me qytetar jo himariot dhe me mungese te origjine se dokumentacionit te prones, por sherben si shkak per te ndertuar me leje qe kontrollohen nga Tirana. Gjendja eshte alarmante dhe sipas Reporter Birn, Resortet e ndertuara, nuk e justifikojne origjinen mbi pronen, edhe pse menaxheret e tyre, pranojne se kane lidhur marveshje paraprake dhe jo shitje me pronaret e pretenduar. Ne kete aspect perfundimtar, Himara (me qytetari europiane dhe amerikane) si do ti veje fundi, ne nje kapitullim drejt se panjohures, drejt nje  konflikti etnik me permasa gjeopolitike, apo me nje zgjidhje energjike dhe te menjehershme, per te ndalur makinen e pastrimit etnik dhe diskriminimin ndaj ketyre qytetareve europian amerikane, te cilet ne Shqiperi, po trajtohen si qytetare problematike, per te vetmin arsyje se mbrojne territorin e trasheguar ne shekuj autonom dhe te ardhmen e femijeve te tyre?

Dhe ne fund, le te imagjinojme, se cfar mund te ndodhe ne se himariotet, heqin dore nga pasaporta shqiptare, dhe vendosin te mbajne europiane dhe amerikane per te fituar aleancat dhe te drejtat e tyre historike per ti mbijetuar vlerave te trasheguara kristiane dhe autonome?

Thursday, November 16, 2017

"We can't join EU without binding document with Pristina"

(Tanjug)
The EU "will not allow Serbia to become a full member without a legally binding document at the end of the process of normalizing relations with Pristina."

SOURCE: TANJUG THURSDAY, NOVEMBER 16, 2017 | 10:51
 

"You need to carry out a normalization of the situation, as they put it," Serbian President Aleksandar Vucic said on Thursday, according to Tanjug, and added that, "whatever the interpretation, that is what the EU expects."

"It's not a recognition, nobody speaks it that way. They speak between the lines, but not in that way - but this is what I can tell you," Vucic told reporters in Arandjelovac.

He said that he was satisfied with yesterday's meetings in Brussels, where Prime Minister Ana Brnabic will travel today, and added that "such meetings are important because we have a big problem ahead of us and we will not be able to become a member of the EU without drastic changes in our attitude, our and overall attitude towards Kosovo and Metohija."

US general: Russian Center in Serbia is not humanitarian

(Tanjug, file)
US Army Europe commander Gen. Ben Hodges says he "does not believe" the Russian-Serbian Humanitarian Center (RSHC) in Nis is in fact a humanitarian center.

SOURCE: INSAJDER THURSDAY, NOVEMBER 16, 2017 | 15:17
 

Hodges, who was interviewed during the Belgrade NATO Week gathering on Thursday, told Insajder that the humanitarian title was "a facade."

Asked whether "the problem" with the RSHC was that it was "very close to (US army base in Kosovo) Bondsteel," Hodges said:

"I don't believe it's a humanitarian center. That's the facade, but that's not what it's for."

"That is not what that place is for. They should be a little more transparent, and I would love an invitation to go there and visit," he added.

Asked whether there were any plans for KFOR to leave Kosovo, the US general replied:

"The decision to continue the KFOR mission, that's a decision for the alliance (NATO). For the US army, my part in this, is to provide US army soldiers for the mission. And as far as I can see, my assumption is, at least the next five years. So we have no plans to leave, I am being resourced for at least the next five years."

Αλβανικός Στρατός: …Λιποτάκτησαν κομάντο που πήγαν για εκπαίδευση στο Λονδίνο!

Η υπουργός Άμυνας Όλτα Τζάσκα προσπάθησε να καλύψει  το περιστατικό  με τους λιποτάκτες Αλβανούς στρατιώτες

Νοέμβριος 16, 2017. ECHEDOROS

Τίρανα.

Ένα σοβαρό περιστατικό έλαβε χώρα πριν από λίγες ημέρες με μερικούς στρατιώτες μιας μονάδας καταδρομέων περιπλέκοντας  το Υπουργείου Άμυνας σε ένα  διεθνές σκάνδαλο.Πηγές του δημοσιεύματος αναφέρουν ότι τέσσερις  Αλβανοί στρατιώτες κομάντο που πήγαν για εκπαίδευση στο Λονδίνο δεν επέστρεψαν στην έδρα της υπηρεσίας τους,   με αποτέλεσμα να τεθούν  σε συναγερμό οι τοπικές αρχές.


Υπάρχει η υποψία ότι έχουν λιποτακτήσει και κρύβονται στη Μεγάλη Βρετανία, ενώ θα έπρεπε τώρα να βρίσκονται πίσω στην πατρίδα τους.


Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι  οι λιποτάκτες έγιναν άφαντοι στα  τέλη Οκτωβρίου, αλλά κρατήθηκε μυστικό από το Υπουργείο Άμυνας.


Είναι ένα σοβαρό συμβάν που κλονίζει τις σχέσεις  της Αλβανίας με τις χώρες του ΝΑΤΟ, γιατί τώρα δεν θα μπορούν να πηγαίνουν στρατιώτες  από τη χώρα μας για εκπαίδευση σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και τις  ΗΠΑ ( καθώς οι Αλβανοί μηχανεύονται  χίλιους τρόπους να φύγουν από την Αλβανία και να ζήσουν στις χώρες αυτές).

«Αποκλειστικό/ Είχαν πάει για εκπαίδευση τέσσερις στρατιώτες κομάντο και λιποτάκτησαν στο Λονδίνο»

«Τα Βαλκάνια σε κίνδυνο», λέει Αμερικανός εμπειρογνώμονας
Νοέμβριος 16, 2017. ECHEDOROS


Ο κίνδυνος  επανεμφάνισης της βίας και της πολιτικής αστάθειας, αυξάνεται στα (δυτικά) Βαλκάνια, όπως αναφέρει ο αναλυτής γεωστρατηγικής,  Ντάνιελ Σέρβερ,  που είναι γνώστης των προβλημάτων της περιοχής.


Οι δεκαετίες προόδου στη συμφιλίωση έπειτα από τις συγκρούσεις και την οικονομική ανάκαμψη, μετά τις παρεμβάσεις  των ΗΠΑ στη δεκαετία του ’90,  έχουν ξεθωριάσει και σε ορισμένες περιοχές υπάρχει οπισθοδρόμηση, λέει ο αναλυτής.


Οι διεθνείς συμφωνίες για την ειρήνη, που βασίζονται στην αρχή ότι τα υπάρχοντα σύνορα δεν πρέπει να αλλάξουν προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι εθνοτικές διαφορές, αποδυναμώνουν και μπορεί να διαλυθούν με δυσμενείς συνέπειες  και για τις Ηνωμένες Πολιτείες.


Αυτές  (οι δυσμενείς συνέπειες) ενδέχεται να περιλαμβάνουν τη ριζοσπαστικοποίηση των μουσουλμάνων των Βαλκανίων, την ανάπτυξη  προβλημάτων που σχετίζονται με τη Ρωσία, ακόμη και σε χώρες που βρίσκονται στο ΝΑΤΟ, όπως είναι η Αλβανία, η Κροατία και το Μαυροβούνιο- καθώς και μια νέα προσφυγική κρίση για τους ευρωπαίους συμμάχους.


Τα τελευταία δέκα χρόνια, οι Ηνωμένες Πολιτείες, προσπάθησαν να μειώσουν τις δεσμεύσεις τους προς τα Βαλκάνια και να παραχωρήσουν τα ηνία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά οι  Βρυξέλλες είναι συγκεχυμένες, διχασμένες και απρόθυμες.


Η μεγάλη πτώση, μετά την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, η ελληνική δημοσιονομική κρίση, το ξέσπασμα της Μέσης Ανατολής και τα κύματα των μεταναστών από τη Μέση Ανατολή καθώς και το Brexit,  έχουν κάνει την ΕΕ να αναστείλει πρόσκαιρα την επιθυμία της για διεύρυνση.


Η αξιοπιστία της ΕΕ έχει μειωθεί δραματικά, καθώς και η επιρροή της στους Βαλκάνιους πολιτικούς, που αισθάνονται ότι απειλούνται από τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις της ένταξης, αλλά δεν βλέπουν και στο άμεσο μέλλον ευκαιρίες για ένταξη στην Ένωση, σημειώνει ο Σέρβερ.


 Ο ίδιος αποκλείει τη στρατιωτική σύγκρουση στα Βαλκάνια, όπως αυτής της δεκαετίας του 1990, αλλά βλέπει πιο πιθανές τις ένοπλες συγκρούσεις παραστρατιωτικών εξοπλισμένων από τους Ρώσους (…)


Θα σημειώνει ακόμη, ότι αυτό το σενάριο θα μπορούσε να προκαλέσει εκτεταμένες  εθνοκαθάρσεις, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, προκλήσεις στους υφιστάμενους κρατικούς θεσμούς, αλλαγές στα σύνορα και περαιτέρω τη ριζοσπαστικοποίηση των μουσουλμάνων.

Çduhet bërë pas skandalit TahiriFatos Lubonja

Thursday, November 16, 2017

Panorama

Tashmë, pas skandalit shumëdimensional Tahiri, është e qartë për këdo se çfarë ka ndodhur në Shqipëri gjatë kohës së qeverisjes Rama. Shumë më e vështirë është të ndërtohet një projekt i daljes nga kjo situatë. Për ta shpjeguar sa më shkurt çfarë ka ndodhur e për të dalë në disa propozimet se çfarë duhet bërë do t’i referohem metaforës me ndërtesën trekatëshe dhe bodrumin që kam përdorur para disa kohësh për të përshkruar strukturën e pushtetit në Shqipëri. Sipas kësaj metafore në katin e parë qëndron biznesi oligarkik, i të pasuruarve gjatë këtyre viteve duke korruptuar pushtetin politik.

Në katin e dytë qëndron struktura mediatike e ndërtuar nga një pjesa e këtyre oligarkëve si dhe e sponsorizuar nga pjesa tjetër. Në katin e tretë qëndron politika, zyrat e pushtetit të maxhoranës dhe opozitës, si dhe disa dhoma të lidhura me këto zyra ku më të rëndësishmet janë ato të drejtësisë dhe të shoqërisë civile. E lashë për në fund bodrumin e ndërtesës që popullohet nga krimi i organizuar dhe çorganizuar.

Bodrumi dhe të tre këta kate, prej kohësh, kanë ndërtuar lidhje simbiotike me njëri tjetrin nëpërmjet një ashensori dhe shkallëve që i lidhin lart-poshtë, poshtë-lart. Një herë në tetë vjet ka pasur ndërrim zyrash  në katin e tretë ku maxhoranca ka shkuar në zyrat e opozitës dhe opozita në zyrat e mazhorfancës ndërkohë që katet poshtë thjesht janë rritur e forcuar.

Cili është përkeqësimi dramatik që ka sjellë qeverisja e Rilindjes? Për shkak të vetë prirjes së këtij sistemi, të pakësimit të parave të ligjshme që ka hedhur në qarkullim emigracioni si dhe politika nëpërmjet borxheve të jashtëme ashtu sikurse edhe për shkak se në krye të qeverisë ka ardhur një njeri që nuk njeh asnjë skrupull moral për të arritur qëllimet e veta, qeveria Rama ia hapi portat bodrumit si anjëherë më parë. Kështu forcimi i lidhjes së bodrumit me pushtetin bëri që të vihet në krye të Ministrisë së Brendshme një bandit i lidhur ngushtë me një bande të rrezikshme trafikimi droge si Tahiri që ka vënë  pastaj krejt strukturat e policinë në shërbim të trafikimit.

Kur ke parasysh edhe futjen e një numri kriminelësh në Parlament dhe në krye të disa bashkive të vendit bëhet e qartë se kjo është një strategji kapjeje dhe mbajtjeje pushteti e menduar me gjakftohtësi kriminale.
Më duket e tepërt të flas për pasojat dhe dëmet e pariparueshme që na ka sjellë ky sistem pushteti. Njerëzit që duan të ikin nga ky vend me çdo mjet dhe kriminelët që vrasin njëri tjetrin përditë  nëpër rrugët e Shqipërisë janë shfaqjet më ekstreme dhe më të dukshme. Mes këtyre ekstremeve qëndron një masë e madhe njerëzish gjithnjë e më e dorëzuar, depersonalizuar e më bashkëpunëtore me këtë mafje në pushtet, që të kujton nënshtrimin ndaj regjimit të kaluar.

Por falë faktit se Shqipëria është gjithsesi shumë më e lidhur me botën se në atë kohë, megjithë izolimin propagandistik që ka bërë Rama duke blerë gazetarë dhe diplomatë të huaj, skandali Tahiri që erdhi nga Italia ka hedhur së fundmi një rreze e drite që na ndriçoi e na bëri të kujtojmë fjalët e Falcones: “Mafja nuk është e pamposhtëshme, ajo është një produkt njerëzor dhe si çdo produkt njerëzoj ka një fillim dhe do të ketë edhe një fund”. Sot po flitet për fundin e pashmangshëm të kësaj mënyre qeverisjeje. Opozita që dukej e destinuar t’i bënte thjesht fasadën demokratike kësaj mafjeje në pushtet, u bë sërish aktive.

Por loja nuk është mbyllur dhe këtu madje ngrihet një çështje e madhe. Edhe sikur të mjaftojë denoncimi i këtij realiteti që tashmë çdokush e ka të qartë për të hequr këtë qeveri; edhe sikur të mjaftojë sqarimi i të huajve për ta kryer këtë, a mjafton kaq për të luftuar të keqen që na ka pllakosur? Sipas meje jo. Gjykoj se problemi i problemeve është se si të ndërtohet alternativa e besueshme që duhet të zëvendësojë këtë qeveri, që sipas meje do të thotë ndërtimi i projektit se si të shkatërrohet ngrehina tre katëshe e pushtetit që përmenda në mënyrë që sejcili prej kateve të saj të funksionojë  i ndarë si pushtet nga njeri tjetri në vendin që i takon në një demokraci.
Nuk pretendoj të bëj me këtë shkrim një program por po hedh vetëm disa pika që më duken kyçe.

Transformi i politikës
E para gjë që duhet programuar është shkatërrimi i shkallëve dhe ashensorit që lidh katet e politikës me katet e poshtëme të ndërtesës. Për këtë duhet ndryshimi i njerëzve që udhëheqin politikën dhe ardhja e atyre që kanë vullnetin politik për t’i ndërprerë këto lidhje kriminale.
Një politikë e çliruar nga këto lidhje do të ndihmonte kryerejen e shkatërrimeve dhe zhvendosjeve të tjera

Shkatërrimi i krimit të organizuar
Po të izolohen njerëzit e bodrumit nga politika, çka nënkupton mbrojtjen që ajo u ka dhënë, mundësinë për të investuar paratë e pista, lidhjet me policinë etj. është shumë më e lehtë që ata të çohen atje ku e kanë vendin: në burg.

Transformimi i ekonomisë
Kjo është sfida më e vështirë, duke patur parasysh ndërthurjet e narkoekonomisë së bodrumit me ekonominë e korrupsionit të oligarkëve të katit të parë, ashtu sikurse edhe me ekonomia e shëndoshë. Kjo sfidë duhet të njohë programimin e dy planeve të veprimit:
Njëri plan është pikërisht ai i ndarjes së ekonomive kriminale nga ekonomitë e shëndosha duke luftuar të parat dhe duke u dhënë mbështetje këtyre të fundit.
Plani tjetër është programimi i transformimit të ekonomisë korruptive dhe monopoliste të oligarkëve, që nuk mund të bëjnë biznes pa favoret dhe bashkëpunimin me politikën apo pa keqpërdorimin e mediave, në një ekonomi ku suksesin apo mbijetesën e siguron gara  në një treg vërtet të lirë.
Sigurisht kjo nënkupton edhe ndryshimin e krejt politikave të stimulimit të ekonomisë, transformimin e saj nga një ekonomi i riciklimit të parave të pista e përqendruar kryesisht në ndërtime dhe çimentifikime në një ekonomi të qëndrueshme  të bazuar mbi punën e ndershme.

Transformimi i mediave
Transformimi i ekonomisë vështirë se mund të kryhet pa transformimin e mediave që funksionojnë për t’i shërbyer oligarkëve dhe shtetit mafjoz të kapur prej tyre në media që i shërbejnë publikut.
Sikur të mos kishte qenë vullneti i mbrapshtë i klasës politike që i ka keqpërdorur mediat private në bashkëpunim me pronarët oligarkë për qëllime keqinformimi dhe manipulimi të publikut (kampioni i kësaj ka qenë pikërisht Edi Rama) shumë syresh nuk do të ekzistonin sepse nuk do të ishin në treg. Po ashtu edhe televizioni publik nuk do të keqpërdorej nga pushteti. Projekti, që sëndërtohet dot pa vullnetin e mirë politik, duhet të parashikojë ndërtimin e një televizioni vërtet publik që nuk kontrollohet nga qeveria dhe futjen e privatëve në konkurencë të ndershme për t’i mbijetuar tregut.

Ndarja nga lidhjet me pushtetin e drejtësisë
 Ka ardhur koha më në fund që zyrat e drejtësisë të dalin në një ndërtesë më vete pa lidhje me paradhomat e politikës. Kuptohet se një drejtësi e tillë nuk mund të ndërtohet pa mbështetjen dhe kontrollin e mediave vërtet të lira e në shërbim të publikut dhe pa mbështetjen dhe kontrolin e një shoqërie civile të pa kapur nga pushteti sikurse është kjo që kemi. Pikërisht për këtë duhet urgjentisht të mendohet edhe për ndarjen e zyrave të shoqërisë civile nga zyrat e pushteti.Detyra e opozitës dhe e çdo opozitari, krahas denoncimit, informimit për çka po ndodh dhe mbështetjes së prokurorisë për të thelluar hetimet mbi kapjen e shtetit nga krimi sot është edhe hartimi i një projekti të tillë të besueshëm. Nëse mbetemi tek denoncimi dhe tek pritja e ndërhyrjes së të huajve kundër kësaj qeverie, ka shumë gjasa që të asistojmë thjeshtë në kryerjen e rotacionit të rradhës në katin e tretë, duke mbetur përsëri viktima të banorëve të bodrumit dhe të kateve të kateve të poshtëme të së njëjtës ndërtesë të së keqes që përshkrova. (Panorama, 7 nëntor 2017)

Επίσκεψη Αντιπροέδρου της Βουλγαρίας σε βουλγαρικά χωριά στην Αλβανία

Νοέμβριος 16, 2017. ECHEDOROS

Η αντιπρόεδρος της Βουλγαρίας, Ιλιάνα Γιότοβα  έγινε δεκτή στο Σιστάβετς του Κούκες (βορειοανατολική Αλβανία)- όπου υπάρχει βουλγαρική κοινότητα- με παραδοσιακούς βουλγαρικούς χορούς και τραγούδια.


Στην εορταστική ατμόσφαιρα, εκδήλωσε τη χαρά της που η κοινότητα έχει διατηρήσει τις βουλγαρικές  παραδόσεις και  τον βουλγαρικό πολιτισμό.


«Σας ευχαριστώ για τη θερμή υποδοχή και τη φιλοξενία σας καθώς και για την καλή βουλγαρική γλώσσα που μιλάτε. Χαίρομαι που είμαι εδώ μόνο ένα μήνα μετά, από την υιοθέτηση από την Αλβανία του νόμου που θα προστατεύει τη βουλγαρική μειονότητα».


 Αυτό δήλωσε, χθες, η Ιλιάνα Γιότοβα στο χωριό Σιστάβετς του δήμου Κούκες, όπως σημειώνει η ανακοίνωση της βουλγαρικής προεδρίας.


Η Βουλγάρα αντιπρόεδρος πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας στη Δημοκρατία της Αλβανίας.


Η ίδια απευθυνόμενη στη βουλγαρική μειονότητα δήλωσε: «είναι στο χέρι σας να μάθετε καλύτερα  τη βουλγαρική γλώσσα στο σχολείο για να κρατήσετε τις βουλγαρικές παραδόσεις,  καθώς έχετε τόσο όμορφα κορίτσια και κοστούμια που τραγουδούν βουλγαρικά τραγούδια και απαγγέλλουν ποιήματα της Βουλγαρίας», είπε περιτριγυρισμένη από τον κόσμο,  στην πλατεία του χωριού.


Η Ηλιάνα Γιότοβα δώρισε σχολικά βιβλία στο Σιστάβετς με έργα Βουλγάρων κλασσικών συγγραφέων, μελετητών και βιβλία εκμάθησης της βουλγαρικής γλώσσας.

 Νωρίτερα στο χωριό Οργκίστ υποδέχθηκαν την Γιότοβα κορίτσια με παραδοσιακές  βουλγαρικές στολές, τραγουδώντας βουλγάρικα τραγούδια.


Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, η αντιπρόεδρος επισκέφθηκε το δήμο Κούκες, όπου μίλησε με το δήμαρχο Μπασκίμ Σέχου.

(Στοιχεία από shqiptarja.com, president.bg)

Κοτζιάς: Γελασμένοι οι Αλβανοί αν νομίζουν ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να βάλει δεύτερο βέτο μετά τα Σκόπια για τα σύνορα στο ΙόνιοΔημοσίευση: 16 Νοεμβρίου 2017, PENTAPOSTAGMA

Οι Αλβανοί κινούμενοι στη δική τους «λογική» ζήτησαν  διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα νομίζοντας , λανθασμένα, ότι η χώρα μας δεν πρόκειται να προβάλει  βέτο για την είσοδο τους την ΕΕ  στο θέμα της χάραξης των θαλάσσιων συνόρων , λόγω των Σκοπίων και του πρώτου ελληνικού βέτο.

Πρόκειται για λογική που δεν έχει καμία βάση και αφήνει μετέωρη την οποία καλή προσπάθεια εκ μέρους της ελληνικής πλευράς με τέτοιους «παραδόπιστους γείτονες». 

Η επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδος και Αλβανίας Νίκου Κοτζιά και Ντιτμίρ Μπουσάτι, στην Ελούντα της Κρήτης το Σαββατοκύριακο, έχει  αισιοδοξία, αλλά είναι γενικόλογη, σύμφωνα με την εφημερίδα «Εστία».
Οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν σε ανοιχτά διμερή θέματα και έγινε ουσιαστική δουλειά, ενώ οι δύο πλευρές αναγνώρισαν την σημασία του διαλόγου για την επίλυση των εκκρεμών ζητημάτων και συμφώνησαν για περαιτέρω βήματα που πρέπει να πραγματοποιηθούν προκειμένου να επιτευχθούν θετικά αποτελέσματα στην βάση των ευρωπαϊκών αξιών και κανόνων οι συνομιλίες αποτέλεσαν ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός.

Σύμφωνα με πληροφορίες πάντα της εφημερίδας,  ο κ.Κοτζιάς έχει την άδεια από την κυβέρνηση….. να θέσει βέτο στην ενταξιακή πορεία της Αλβανίας , κάτι που γνωστοποίησε  στον συνομιλητή του για όλα τα μεγάλα και εκκρεμή θέματα.

Όπως τον αλβανικό αλυτρωτισμό,το θέμα της Τσαμουριάς, το τα  σχολικά βιβλία , το θέμα της οριοθετήσεως της ΑΟΖ , τα ζητήματα ιδιοκτησίας της ελληνικής μειονότητας , τις  κατεδαφίσεις στην Χειμάρρα και φυσικά το ζήτημα των άταφων Ελλήνων πολεμιστών του 1940.

O Μπουσάτι από την πλευρά του έθεσε το ζήτημα της καταργήσεως το εμπολέμου που δεν έχει αρθεί αλλά και της οριοθετήσεως των συνόρων κατά μήκος της ελληνοαλβανικής μεθορίου με αναφορά στην Χάρτα του Ελνσίνκι.

Με βάση όμως ισχύουσα συμφωνία του 1925 τα σύνορα δεν είναι οριστικά. Ο ελληνικός στρατός δεν χαράζει σαφώς τα σύνορα στην περιοχή, καθώς υπάρχει θεωρητικώς η δυνατότης να επεκταθούν αυτά μέσα στην Αλβανία (Βόρειος Ήπειρος) κατά 5 ολόκληρα χιλιόμετρα.

Ο ΥΠΕΞ κ. Κοτζιάς ξεκαθάρισε στον Αλβανό ΥΠΕΞ  ότι κάνει  λάθος εάν  εκτιμά ότι η Ελλάς δεν μπορεί να θέσει και δεύτερο βέτο σε εθνική υπόθεση,  την στιγμή που έχει ανοιχτό το θέμα των Σκοπίων. «Εάν η Αλβανία συνεχίσει τις προκλήσεις, θα το κάνει», τονίζει η πηγή.Άλλωστε πριν μερικές ημέρες «κατά λάθος»….. υπήρξε τεχνική βλάβη στο σύστημα ελέγχου διαβατηρίων στην Κακαβιά που είχε ως αποτέλεσμα να σχηματισθούν ολόκληρες ουρές αυτοκινήτων πολλών χιλιομέτρων, και οι Αλβανοί κυβερνητικοί να τρέχουν και να μην φτάνουν  .

Ο κ. Κοτζιάς έθεσε στον ομόλογο του χρονικό όριο να αντικατασταθούν τα σχολικά βιβλία παρουσιάζουν  τα σύνορα της Αλβανίας μέχρι τα Ιωάννινα.

Η  ελληνική πλευρά θα επιμείνει επίσης στο ζήτημα της ΑΟΖ και θα επιχειρήσει να επαναφέρει την Συμφωνία που ακύρωσε το Αλβανικό Συνταγματικό Δικαστήριο κατόπιν παρασκηνιακής υποκίνησης  του Ερντογάν.

Υπάρχουν πληροφορίες ότι η εν λόγω συμφωνία επί Υπουργίας Ν.Μπακογιάνη η οποία ακυρώθηκε διότι υπήρξε   και ιταλικός «δάκτυλος». 

Όπως και να έχει οι αλυτρωτικές διαθέσεις των γειτόνων μας, Αλβανών και  Σκοπιανών αλλά και προσφάτως των Βουλγάρων που θέλουν την Μεγάλη Βουλγαρία» της συνθήκης του Αγ.Στεφάνου , πιστοποιούν ότι περιτριγυριζόμαστε από πολλούς «λύκους»….που αναμένουν μία ευκαιρία για να προσπαθήσουν να κάνουν πράξη πολλά ύποπτα σχέδια που έχουν  .

Χτίζουν όλη την Αλβανία για να ξεπλύνουν τα δισ. από τα ναρκωτικά καταγγέλλει η αντιπολίτευση

Χτίζουν όλη την Αλβανία για να ξεπλύνουν τα δισ. από τα ναρκωτικά καταγγέλλει η αντιπολίτευση
15 Νοεμβρίου 2017, TribuneΟ αρχηγός της αλβανικής αξιωματικής αντιπολίτευσης, πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Λουλζίμ Μπάσα, κατήγγειλε την Τρίτη ότι το ξέπλυμα των χρημάτων που προέρχονται από εγκληματικές δραστηριότητες στην Αλβανία γίνεται μέσω τραπεζών, οι οποίες, σύμφωνα με τον ίδιο, πραγματοποιούν συναλλαγές μεγάλων χρηματικών ποσών, τα οποία προέρχονται από τη διακίνηση ναρκωτικών και άλλες εγκληματικές δραστηριότητες.«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο μεγάλος αριθμός οικοδομών στη χώρα, τη στιγμή που η χώρα μας βρίσκεται σε οικονομική κρίση και υπάρχουν χιλιάδες απούλητα διαμερίσματα, είναι αποτέλεσμα των πολλών χρημάτων που προέρχονται από τα ναρκωτικά», ανέφερε ο Λουλζίμ Μπάσα.

Στην συνέχεια ο κ. Μπάσα τόνισε σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους ότι πρέπει να σταματήσει η διείσδυση του εγκλήματος στην οικονομία, κάθε παραχώρηση, κάθε επένδυση που προωθεί η κυβέρνηση θα πρέπει να γίνεται με απόλυτη διαφάνεια και η Εισαγγελία, με τη βοήθεια των διεθνών εταίρων πρέπει να ξεκινήσει έρευνα για το ξέπλυμα χρημάτων.

Και ο βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ενσωμάτωσης, Περπαρίμ Σπαχίου, καλεσμένος σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού Report TV, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να ξεπλύνει βρώμικο χρήμα προερχόμενο από ναρκωτικά, ύψους 1,5 δισ. ευρώ, μέσω του κρατικού προϋπολογισμού.

Wednesday, November 15, 2017

Σερβία: Ο Βούτσιτς ζήτησε από τον Στόλτενμπεργκ να παραμείνουν οι νατοϊκές δυνάμεις στο Κόσοβο


«Βούτσιτς και Στόλτενμπεργκ: Η στρατιωτική ουδετερότητα της Σερβίας δεν είναι εμπόδιο για τη συνεργασία με το ΝΑΤΟ»


Νοέμβριος 15, 2017. Echedoros


Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, δήλωσε στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ στις Βρυξέλλες ότι η Σερβία είναι στρατιωτικά ουδέτερη, αλλά, αναπτύσσει συνεργασία με αυτήν την Οργάνωση.Ο Στόλτενμπεργ τόνισε ότι το ΝΑΤΟ σέβεται τη στρατιωτική ουδετερότητα της Σερβίας και αυτό δεν αποτελεί εμπόδιο για συνεργασία.


Ο πρόεδρος Βούτσιτς συμμετείχε στη συνάντηση του Συμβουλίου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.  Είπε ότι η Σερβία και το ΝΑΤΟ επωφελούνται, επίσης, από τη συνεργασία.


Ο Βούτσιτς ζήτησε από τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ να παραμείνουν οι στρατιωτικές δυνάμεις της Συμμαχίας στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια.


 «Του ζήτησα όχι μόνο να μην αποσύρει τις δυνάμεις, αλλά να συνεχίσουν την παρουσία τους σε απεριόριστο πεδίο στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια», δήλωσε ο Βούτσιτς.


Πρόσθεσε ότι ευχαρίστησε τον Στόλτενμπεργκ και τα μέλη της Συμμαχίας για τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στο Κοσσυφοπέδιο από τις μονάδες της KFOR.


«Ο ρόλος του ΝΑΤΟ στη διασφάλιση της ασφάλειας για το λαό μας, αλλά και για τους ιερούς τόπους μας, έχει μεγάλη σημασία», δήλωσε ο Βούτσιτς.


Κατέληξε λέγοντας ότι η Βορειοατλαντική Συμμαχία σέβεται τη θέση της Σερβίας, όσον αφορά τη στρατιωτική ουδετερότητα της.

Pazaret e Sali Berishës që po mbron Edi Rama në kurriz të shqiptarëve


Samir Mane i vuri në rresht ministrat e Ramës, aferat e tjera të Berishës që po rrënojnë shtetin

Pazaret e Sali Berishës që po mbron Edi Rama në kurriz të shqiptarëve

Gjergj Zefi

Gjatë katër viteve të fundit, shqiptarët e larguan dy herë me votë Sali Berishën nga dera, por Edi Rama e riktheu nga dritarja. Dinastia politike-ekonomike Berisha, edhe pse në një formë më të sofistikuar dhe të maskuar, vijon të fuqizohet me djersën e taksapaguesve shqiptarë ashtu si para zgjedhjeve të 23 qershorit 2013, kur shumica votuesve shprehën vullnetin për ta shembur. Rotacioni politik është një iluzion. Rotacioni politik konsiston vetëm në ndryshimin e ngjyrës, pasi e njëjta kastë vijon të përvetësojë paratë dhe pasuritë publike, me anë të koncesioneve, monopoleve, qirave, shërbimeve të ndryshme dhe favorizimeve të llojllojshme. Të njëjtët klientë hapin dyert e ministrive dhe kanalizojnë paratë në xhepat e tyre. Erdhi në pushtet në 2013 dhe u rikonfirmua në 2017, me premtimin madhor për ndëshkimin e korrupsionit dhe prerjen e fijeve të interesave financiare të qeverisë së mëparshme, por Edi Rama ka vijuar, zhvilluar dhe mbrojtur me fanatizëm pazaret e paraardhësit të tij Sali Berisha. Çuditërisht, ai që duhej ndëshkuar, sot kërkon ndëshkimin e Ramës, ndërsa vijon qetësisht të pasurohet.

Gjithçka në shërbim të Samir Manes. Edi Rama jo vetëm mbrojti koncesionet dhe monopolet që Sali Berisha i dha Samir Manes, por i fuqizoi ato. Samir Manen e gjen kudo ku ka para. Aktiviteti i tij shtrihet në shumë fusha, duke përfshirë edhe elektroshtëpiaket. Qeveria Rama mbrojti një ligj klientelist që miratoi qeveria Berisha për elektroshtëpiaket, i cili favorizonte biznesin e Manes.

Ligji i “Për pajisjet elektroshtëpiake dhe ato nën presion”, godiste me gjoba dhe taksa të larta pajisjet e përdoruara, për t’i rritur gjiron biznesit të Manes me pajisjet e reja. Me mbështetjen e qeverisë Berisha, Samir Mane hyri edhe në sektorin e minierave.

Mane bleu shoqërinë koncesionare të shfrytëzimit të kromit, “Albanian Chrome” (ACR), e cila operonte në minierën e Bulqizës, si dhe kishte fabrikat e pasurimit dhe përpunimit të ferrokromit në Burrel e Elbasan. Kjo kompani është favorizuar nga Genc Ruli, por kjo është një histori abuzimi më vete. Me hyrjen e Manes në biznesin e kromit, qeveria Rama nuk foli më për katastrofën në Bulqizë.

Kjo është vetëm njëra anë e medaljes. Me hyrjen e Manes në miniera, Sali Berisha miratoi vendimin nr. 671, datë 7.8.2013, të Këshillit të Ministrave, “Për disa shtesa në vendimin nr. 180, datë 13.2.2013, të Këshillit të Ministrave, “Për përcaktimin e listës së makinerive e të pajisjeve që janë drejtpërdrejt të lidhura me investimin dhe të procedurave të përjashtimeve e të kritereve përkatëse”. Vendimi listonte një sërë makinerish dhe pajisjesh të cilat përjashtoheshin nga taksa. Qeveria Rama hesht për këtë favorizim të hapur të oligarkut Mane.

Me një vendim që mban datën 1 gusht të 2012, qeveria Berisha i dha me koncesion Samir Manes plazhin e Dhërmiut dhe Plazhin e Perivollit, duke diktuar paraprakisht kompaninë e tij si fituese. Çfarë bëri Edi Rama?

Edi Rama, jo vetëm nuk e rishikoi këtë vendim, por sapo erdhi në pushtet i dha Samir Manes leje për ndërtimin e një fshati turistik në Dhërmi.

Më vonë, në vitin 2016, me një vendim të posaçëm, Rama i dha Samir Manes me koncesion për 20 vjet bregdetin e Gjirit të Lalzit, Hamallajt dhe Palasës.

Vendimi i dha për përdorim të brigjeve për dy projekte investuese “New Born” dhe “Green Coast” të biznesmenit Samir Mane, përkundrejt pagesës së tarifës 100 lekë/m2 në muaj.

Në shërbim të interesave të Manes u vunë edhe projektet infrastrukturore. Unaza e Madhe e Tiranës u ndërtuar qëllimisht deri tek qendra tregtare e Samir Manes. Prej vitesh unaza është bllokuar aty. Ajo shërben thjeshtë për çuar njerëzit tek kjo qendër. Vendimi për zgjerimin e rrugës së Elbasanit, nga Filologjiku te qendra tregtare e Samir Manes, Teg, është një tjetër vendim klientelist i miratuar nga qeveria Berisha, për të cilin qeveria Rama nuk flet më.

Para se të largoheshin nga pushteti, Sali Berisha dhe Ridvan Bode e shitën për tre milionë euro Llotarinë Kombëtare. Në mënyrë jo transparente dhe me urgjencë, dyshja në fjalë nënshkruan një kontratë monopol me 10 vjet. Edi Rama dhe të tijtë u betuan se do ta rrëzonin këtë monopol sa po të vitin në pushtet. Prej katër vitesh, asnjë ministër apo deputet socialist nuk guxon të flasë për këtë çështje.

Koncesioni i pullave fiskale të produkteve të tregut është tjetër koncesion që vijon të çojë para në xhepat e klientëve të Sali Berishës, nën hundën e qeverisë Rama. Para se të ikin nga pushteti, Sali Berisha dhe Ridvan Bode dhanë këtë koncesion, sipas të cilit nuk ka të drejtë asnjë firmë tjetër të operojë me pulla fiskale në tregun shqiptar. Nga ky biznes, njerëzit e Berishës përfitojnë 15 milionë euro në vit.

Koncesioni i ngjyruesve të karburanteve, një tjetër skandal i qeverisë Berisha me pasoja të rënda në buxhetin e shqiptarëve, po mbrohet në heshtje nga kjo qeveri. Nga ky koncesion, një mik i Sali Berishës, fiton 200 milionë euro. Bëhet fjalë për koncesionin e ngjyrosjes së naftës për konsum tregu masiv, nëpërmjet të cilit çmimi i naftës u rrit deri në 5 lekë për litër. Dy kompani private markojnë naftën në Shqipëri për 10 vjet janë “Global Fluids International”, s. a., dhe “Petroleum Consulting Partners”, A.G.

Kjo qeveri po mbron në heshtje edhe koncesionin mafioz të Portit të Durrësit. Sali Berisha dhe Ridvan Bode, para se të largoheshin nga pushteti, e shitën Portin e Durrësit për 3.2 milionë euro, pasi kishin investuar për modernizimin e këtij porti një shumë prej 60 milionë euro. Qeveria Rama nuk flet më as për shitjen dhe faljen e pronave të ushtrisë nga Arben Imami. Një nga pronat e mori dhëndri i Berishës, Jamarbër Malltezi, si trashëgimtar. Bëhet fjalë për ish-klubin Partizani.

Qeveria Rama vijon të mbrojë monopolin e kolaudimit të automjeteve, monopolin e fluturimeve dhe monopolin e naftës. Qeveria Rama, duke tradhtuar besimin e shqiptarëve, nuk flet më as për qindra hidrocentrale të dhëna me koncesion nga Sali Berisha dhe as për shitjen e vendburimeve të naftës.

Edi Rama, çuditërisht, vijon të respektojë kontratat e qeverisë Berisha për dhënien e objekteve dhe pronave shtetërore me qira, me shuma qesharake, klientëve të Partisë Demokratike. Kjo qeveri nuk ka bërë dhe nuk po bën asgjë për portet dhe muzetë që janë dhënë me qira nga Berisha-Bode, për tjetërsimin e uzinës së Gramshit, për lejet e dyshimta për centralet elektrike, për përvetësimin e parqeve dhe zonave të mbrojtura, për bizneset e gëlqeres, për kontratat e Berishës për shkatërrimin e maleve për gëlqere dhe çimento etj. Secili rast i përmendur është një histori më vetë abuzimi.

E njëjta gjë po ndodh edhe me tenderat. Klientët e Sali Berishës dhe financuesit e fushatave të Lulzim Bashës po marrin tenderat e majmë nga pushteti qendror dhe vendor, por kjo do të jetë objekt i një tjetër artikulli./Pamfleti.com

Vucic reiterates his "far reaching consequences" warning

(Tanjug, file)
President Aleksandar Vucic on Wednesday reiterated that recent statements made by Bakir Izetbegovic are "very complex, with far reaching consequences."

SOURCE: B92, TANJUG WEDNESDAY, NOVEMBER 15, 2017 | 17:09

Vucic said this in Brussels, while speaking with reporters. On Tuesday, he made a similar assessment of the Bosniak (Muslim) member of the Presidency of Bosnia-Herzegovina's interview with Germany's Deutsche Welle.

Izetbegovic said that he "hoped" Bosnia-Herzegovina (BiH) would recognize Kosovo - Serbia's southern province where ethnic Albanians in 2008 unilaterally declared independence - a move that continues to be contested by Belgrade as a violation of the country's Constitution, territorial integrity, and sovereignty.

In addition, Izetbegovic said he "thinks that if the Serb entity in BiH (RS) were to declare independence, it would lose, hopefully politically and not militarily" - and also made comments about Serbia's southwestern area known informally as Sandzak, that has a large Bosniak minority.

According to Tanjug - Vucic on Wednesday "rejected the claims that he personally had overreacted, and that Serbia was to blame for the polemic than ensued (following Izetbegovic's interview)."

"The whole interview contains many significant elements - starting with the stance of the Bosniak member of the (BiH) Presidency toward Sandzak... to what means would be used to protect the territorial integrity of BiH - i.e., the military, war means - while on the other hand, a personal desire (of Izetbegovic) is being expressed for a part of Serbia's territory (Kosovo) to belong to someone else," Vucic said in Brussels, where he traveled to meet with EU foreign policy chief Federica Mogherini, and NATO's secretary general, Jens Stoltenberg.

Vucic continued by saying that he was "still in favor of analyzing this, and not reacting with a single harsh word."

"But - if somebody thinks those were insignificant, passing remarks - I think that somebody is mistaken," the president said.

According to him, there is "a pattern where some in our country always need to blame the Serb side, just as there is a pattern in a portion of the international community to always urge all sides to calm down - because they won't say who the guilty party is."

"I don't find we're to blame for anything, nor that we have contributed in any way. We are yet to react - other than repeating what we heard in the interview. You have not heard my condemnation, nor my assessment, nor my qualifications," Vucic said.

He stressed that Izetbegovic never, up until this point, in front of Serbian officials, spoke about his hope of Kosovo being recognized - nor about his claim that this should have already happened - nor did he ever mention internal relations in the Republic of Serbia.

Vucic then emphasized that there was "no Dayton Agreement for Serbia" - referring to the peace accord that ended the 1992-95 war in Bosnia-Herzegovina - but that this accord concerns BiH, while Serbia has "certain rights and guarantees" - and can, from that point of view, speak about BiH, "just as Croatia can, from the point of view of a guarantor of the implementation of the Dayton Agreement."

"And, based on what agreement are you talking about Sandzak? Based on what are you talking about a war option, if someone went for undermining your territorial integrity - while talking breezily about destroying Serbia's territorial integrity?," the Serbian president asked.

Ξεσκεπάζουν τα παιχνίδια του Ράμα στη Χιμάρα, οι Αμερικανοί
Link

Η δραστηριοποίηση των Χιμαριωτών στη γενέθλια γη, η πολιτική ατζέντα του ΚΕΑΔ που έχει τελευταία εστιάσει στα ζητήματα της εκεί Ελληνικής κοινότητας και ειδικά ο συνδυασμός με τους εν Αμερική Χιμαριώτες και το Ελληνικό λόμπι, φαίνεται να φέρνει αποτελέσματα. Προς το παρόν έχουμε μια εις βάθος έρευνα και ξεσκέπασμα των βαθύτερων στόχων της "χωροταξικής" επέμβασης Ράμα, αλλά κατά το σύνηθες της Αμερικανικής πρακτικής δεν θ αργήσει και η κυβερνητική τοποθέτηση.

Συγκεκριμένα χθες 13 Νοεμβρίου, λίγες ώρες μάλιστα μετά την πετυχημένη πολιτική δραστηριότητα των Χιμαριωτών με τη συμμετοχή του Β. Ντούλε στην Αστόρια της ΝΥ, η εκπομπή στην Αλβανική γλώσσα της διεθνούς υπηρεσίας του "Voice of America" είχε εκτενές ρεπορτάζ για τις κατασκευαστικές δραστηριότητες ξεπλύματος μαύρου χρήματος στα Χιμαριώτικα παράλια και τις καθεστωτικές αυθαιρεσίες με τις ιδιοκτησίες των Χιμαριωτών. Ήταν μια εις βάθος και απολύτως τεκμηριωμένη έρευνα του δημοσιογραφικού δικτύου BIRN, που έχει άριστες επαφές με τις Αμερικανικές υπηρεσίες στα Βαλκάνια και ερευνά τις συναλλαγές διαφθοράς των κυβερνήσεων των χωρών της περιοχής εκτός ΕΕ.

Στην εκτεταμένη αυτή έρευνα και επενδυμένη με σχετικά πλάνα καταγγέλλεται η αφερεγγυότητα στην αδειοδότηση 7 μεγάλων τουριστικών επενδύσεων κυρίως αμφισβητώντας την περιουσία ντόπιων κατοίκων. Εκείνοι εμφανίζονται στο ρεπορτάζ και καταγγέλλουν ότι πίσω και στο βάθος απ τους ανώνυμους επενδυτές είναι ο Ράμα και η ομάδα του. Τη θέση υιοθετεί και η "Φωνή της Αμερικής" καθώς επισημαίνει ότι αφού επιλέχθηκαν οι φιλόδοξοι επενδυτές όλες αυτές οι εκτάσεις χαρακτηριστήκαν ως ζώνες στρατηγικής τουριστικής αξιοποίησης πράγμα που τις θέτει αυτομάτως υπό κυβερνητική προστασία και αποδυναμώνει τη θέση των ντόπιων κατόχων γης στην απαίτηση για το δίκιο τους.

Το ρεπορτάζ σαφώς διαβλέπει και πιθανότητες σχημάτων ξεπλύματος βρώμικου χρήματος ενώ συγκρίνει την περίπτωση μ αυτές των πυραμιδοειδών σχημάτων τοκογλυφίας που οδήγησαν σε χάος την Αλβανία το 1997.

Το ρεπορτάζ αυτού και εαυτού, ο χρόνος μετάδοσης και ειδικά το γεγονός ότι η γραμμή σύνταξης του εν λόγω δημόσιου Αμερικανικού φορέα ταυτίζεται μ αυτή του Στέητ Ντιπάρτμεντ σημαίνει πολλά για την έκβαση του αγώνα των Χιμαριωτών κατά της κυβερνητικής λεηλασίας και του ανθελληνικού πογκρόμ.

Εξ άλλου κρίνοντας απ την αντίδραση των δικτύων που συνδέονται με το βαθύ κράτος και παρακολουθούν από Τίρανα και Χιμάρα τα τεκταινόμενα...η εξέλιξη προκαλεί πόνο.

Tachydromos.gr

Το παρασκήνιο συνομιλιών Κοτζιά Μπουσάτι: 12 μίλια και νέοι χάρτες αλλιώς βέτο

Related image

 Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2017

Ο Κοτιζάς έθεσε θέμα ΑΟΖ και προστασίας ιδιοκτησίας της μειονότητας - Άρση του εμπολέμου ζήτησε η αλβανική πλευρά

Η επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδος και Αλβανίας Νίκου Κοτζιά και Ντιτμίρ Μπουσάτι, στην Ελούντα της Κρήτης το Σαββατοκύριακο, εμπεριέχει στοιχεία αισιοδοξίας, αλλά ήταν γενικόλογη, σύμφωνα με χθεσινό επίκαιρο δημοσίευμα της εφημερίδας «Εστία». Αφού ανέφερε ότι οι συνομιλίες «επικεντρώθηκαν σε ανοιχτά διμερή θέματα» και ότι «έγινε ουσιαστική δουλειά», προστίθενται οι εξής φράσεις: «Και οι δύο πλευρές αναγνώρισαν την σημασία του διαλόγου για την επίλυση των εκκρεμών ζητημάτων και συμφώνησαν για περαιτέρω βήματα που πρέπει να πραγματοποιηθούν προκειμένου να επιτευχθούν θετικά αποτελέσματα στην βάση των ευρωπαϊκών αξιών και κανόνων.(….) Οι συνομιλίες αποτέλεσαν ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός».

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εστίας» ο Υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος έχει λάβει εξουσιοδότηση από τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και άδεια από το Υπουργικό Συμβούλιο να θέσει βέτο στην ενταξιακή πορεία της Αλβανίας (αν δεν υπάρξει πρόοδος σύντομα), έθεσε στον συνομιλητή του όλα τα μεγάλα και εκκρεμή θέματα στις σχέσεις μας: τον αλβανικό αλυτρωτισμό για την Τσαμουριά όπως αυτός εκφράζεται στα σχολικά βιβλία της Αλβανίας (σύνορα μέχρι την Πρέβεζα), το θέμα της οριοθετήσεως της ΑΟΖ (που αν κλείσει μπορεί να οδηγήσει την ελληνική πλευρά να επεκτείνει στην Αδριατική τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια), τα ζητήματα ιδιοκτησίας της ελληνικής μειονότητος με βάση τις ληξιαρχικές πράξεις (οι κατεδαφίσεις στην Χειμάρρα έγιναν από….. Τσάμη αξιωματούχο για να προκληθούμε), και φυσικά το ζήτημα των νεκροταφείων με τους πεσόντες μας το 1940.

O Μπουσάτι από την πλευρά του έθεσε το ζήτημα της καταργήσεως το εμπολέμου που δεν έχει αρθεί αλλά και της οριοθετήσεως των συνόρων κατά μήκος της ελληνοαλβανικής μεθορίου με αναφορά στην Χάρτα του Ελνσίνκι. Με βάση όμως ισχύουσα συμφωνία του 1925 τα σύνορα δεν είναι οριστικά. Ο ελληνικός στρατός δεν χαράζει σαφώς τα σύνορα στην περιοχή, καθώς υπάρχει θεωρητικώς η δυνατότης να επεκταθούν αυτά μέσα στην Αλβανία (Βόρειος Ήπειρος) κατά 5 ολόκληρα χιλιόμετρα. Ο κύριος Κοτζιάς ξεκαθάρισε σε φιλικό τόνο στον συνομιλητή του ότι είναι λάθος για την Κυβέρνησή του να εκτιμά ότι η Ελλάς δεν μπορεί να θυσιάσει δεύτερο βέτο σε εθνική υπόθεση την στιγμή που έχει ανοιχτό το θέμα των Σκοπίων. Εάν η Αλβανία συνεχίσει τις προκλήσεις, θα το κάνει.

Μια γεύση για την αποφασιστικότητα της ελληνικής πλευράς έλαβε η κυβέρνηση Ράμα, όταν προσφάτως «έπεσε» το σύστημα ελέγχου διαβατηρίων στα σύνορα με τις ουρές των αυτοκινήτων να φθάνουν….έξω από τα Τίρανα. Ο υπουργός εξωτερικών ετόνισε μάλιστα στον συνομιλητή του ότι θα τεθούν στην Αλβανία χρονικά ορόσημα που θα συνδεθούν με την ενταξιακή πορεία της. Λόγου χάρη να έχει αντικατασταθεί εντός των προσεχών μηνών το σχολικό βιβλίο που εμφανίζει τα σύνορα της Αλβανίας με την Πρέβεζα! Η ελληνική πλευρά θα επιμείνει επίσης στο ζήτημα της ΑΟΖ και θα επιχειρήσει να επαναφέρει την Συμφωνία που ακύρωσε το Αλβανικό Συνταγματικό Δικαστήριο κατόπιν παρεμβάσεως της Τουρκίας αλλά και άλλων δυνάμεων της περιοχής. Στην Κυβέρνηση είναι πάντως πεπεισμένοι ότι για να «χαλάσει» η συμφωνία των κυβερνήσεων Καραμανλή-Μπερίσα που υπεγράφη επί υπουργίας Ντόρας Μπακογιάννη έβαλαν το χέρι τους και οι Ιταλοί. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι ακόμη και σήμερα ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζεντιλόνι απελογήθη στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στην πρόσφατη συνάντησή τους στην Κέρκυρα, επειδή ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών έχει βάλει στο «ράφι» λόγω εκλογών το ζήτημα της οριοθετήσεως των χωρικών υδάτων μεταξύ Ελλάδος και Ιταλίας.

energia.gr

Tuesday, November 14, 2017

Stay Granted for Litchfield Mom Who Was to Be Deported to Albania

Image result for Denada Rondos

Video

Denada Rondos escaped Albania at age 16, fearing for her life, she saidA family that runs a popular restaurant in Cheshire, Connecticut, will learn today if Denada Rondos will be deported back to Albania, a country she hasn't been to in 15 years.
(Published Monday, Nov. 13, 2017)
Hours before a woman whose family runs a popular restaurant in Cheshire, Connecticut was scheduled to be deported Monday back to Albania, a country she hasn't been to in 15 years, after a temporary stay of deportation was issued.

Denada Rondos escaped Albania at age 16, fearing for her life because of religion, ethnicity and gender. She said her parents sent her to the United States with a passport that was not hers and she's been told she committed fraud because of that.

The mother of three American-born children is married to a U.S. citizen. Rondos, who is Greek Orthodox, said she came to the U.S. to escape religious persecution in the Muslim-majority country and has applied for asylum.

Her attorney, Erin O'Neil-Baker, said Rondos arrived in the United States in 2002 following severe discrimination and harassment in Albania that was directed at her family for their political opinions.

A Cheshire family is hoping for a miracle. Otherwise, in just a matter of days, Denada Rondos will be deported back to Albania, a country she hasn't been to in 15 years.(Published Monday, Nov. 13, 2017)
Baker filed a new asylum claim based in part on increased discrimination and violence in southern Albania against the Greek minority ethnic group.

Denada met her husband, Viron, in New York and they moved to Connecticut,choosing to live Litchfield. They started several businesses, including Viron Rondos Osteria, an Italian restaurant that employs more than 50 people, which they have been looking to expand. Denada Rondos assists with the accounting and bookkeeping.

"He bought a business that had gone dark. The restaurant was closed. There was nothing going on up here in terms of restaurant business, and he turned this place around," said Cheshire Mayor and Town Council Chairman Robert Oris. "If his wife isn't here to support him, I'm sure that this business is going to be put into jeopardy."

Could You Get a Visa Under Trump's Immigration Overhaul?

Denada's attorney said the Immigration Court in New York had issued a removal order against her in 2007 and Denada had received earlier stays of removal until one was denied in September.
Denada was given an ankle monitor to keep an eye on her movements.
Viron and Denada's three children were all born in the U.S. Niko is 7 years old. Katerina is 5 years old. Alxandra is 1 year old.

Cheshire Mother Facing Deportation Gets Rep. Etsy Support[NATL-HAR] Cheshire Mother Facing Deportation Gets Rep. Etsy Support

Cheshire Mother Facing Deportation Gets Rep. Etsy Support(Published Saturday, Nov. 11, 2017)
The family had packed bags to go with Denada to Albania and they expected to leave around 3 p.m. to get on a flight, but the temporary stay was issued.

"I thank them for giving me the chance to stay and I'm thankful that I can go home and unpack," Denada said.
O'Neil-Baker said they wanted to reopen Denada's old removal order from 2007 and that they also filed an emergency stay of removal with the board, the Department of Homeland Security and U.S. Immigration and Customs Enforcement.

Deported Dreamer Arrested Trying to Enter the US Illegally

She said they've filed a waiver to excuse her removal order so that she can get permanent residency based on her marriage to a U.S. citizen.

"In an exercise of discretion, ICE has allowed Mrs. Rondos to remain free from custody with periodic reporting requirements. The agency will continue to closely monitor her case to ensure her departure in compliance with her final order of removal," ICE said in a previous statement.
U.S. Rep. Elizabeth Esty, D-Conn., met with Rondos Friday afternoon and attended a vigil Sunday.
What Is DACA? Here’s What You Need to Know

She said she wrote a letter to immigration authorities in support of Rondos, urging them to grant “every consideration possible to remain in the United States and continue her pathway to citizenship.”
Published at 7:08 AM EST on Nov 13, 2017 | Updated at 3:32 PM EST on Nov 13, 2017
Get the latest from NBC Connecticut anywhere, anytime

The Crete marathon

 MARATONA DORË PËR DORE E KRETËS - OPINION NGA PLATON NESTURI

 Plator Nesturi


Publikuar më: 14-11-2017, Albanian Free Press


The Crete meeting between Foreign ministers Bushati and Kotzias received lots of attention by the public opinion and media in both countries. For years, besides the good neighboring relations that they shared with each other, Albania and Greece have also exchanged strong declarations on different issues which reflected the tension that dominated the relations between the two states. Although Rama’s government platform “Zero problems with the neighbors” also stated that Greece was a “strategic partner”, a formula which was carried forward by previous governing cabinets, in the recent years, everyone has seen that the government’s strategy was to respond to any statement issued by the Greek diplomacy or to any stance which was considered as meddling in the internal affairs. It seemed like this confrontation was gradually giving way to a tense situation. This prolonged tension had made us forget how many things we have in common and how many interests we share.

It must be said that the talks between Bushati and Kotzias come at the right moment in time. Declarations for interference in internal affairs or that Greece could use its veto against the launch of accession talks in the EU due to the rights of the minority, did nothing else but fuel these problems even more. Meanwhile, even the Treaty of Friendship between Albania and Greece has expired and if the two countries will embrace a new treaty of friendship, they should address their problems and lay good foundations for sincere friendly relations. Whether we want it or not, we will always be Greece’s neighbors. It’s quite natural to get along with the neighboring country, because we also share the same history and other things with each other.

A 48 hour meeting in Crete between the two Foreign ministers has been a major and difficult enterprise. This was no ordinary meeting where the sides declared their stances, but a meeting where since the very beginning, the sides admitted that there are problems between the two countries and that will was needed to address them. The fact that the talks were divided into chapters shows that the sides have the will to find common points on which they could work in order to find compromise and solutions. The maritime border, the war law, the issue of the Apostille Stamp for migrant workers, toponyms, history and geography school texts, issues of the properties of Albanian citizens in Greece, the rights of the Greek minority and the cemeteries of the Greek fighters during the Italian-Greek war, shows that there are many pending issues between the two countries.

Although there were expectations in what the meeting would yield, this marathon did not produce anything concrete. Both ministers were reserved and even in the joint press release, they declared that the talks were constructive, complex and there was good will to find a solution. In this aspect, the maturity shown in finding a concrete solution in the next round of talks which will be held in Tirana or elsewhere, shows that we’re in the right path. It’s better that the sides have had a general consensus rather than agree on one single chapter and leave the rest to time. In this aspect, let us not forget the talks being held between Kosovo and Serbia. Although it’s been six years that they hold talks under EU supervision and have signed 38 agreements, they are not being implemented and the agreements remain on paper.

A scheme of agreements based on the model followed by Kosovo and Serbia would not have any value in this case. What’s more, the Foreign ministers have not the necessary authority on a number of issues on the table. On many of them, there must be an engagement of other institutions which have the necessary legitimacy. Nonetheless, the fact the sides have abandoned their unpleasant language and the fact that they have found common ground for cooperation, is in the best interests of both countries. And not only on a political level. This release of energies would open new perspectives of cooperation in economy and investments, which would benefit both countries. Albania’s interests concern not only commercial relations, but also the fact that hundreds of thousands of migrant workers and tens of thousands of seasonal workers working in Greece, inject money into the Albanian economy and this category of people want better relations between the two countries. At the end of the day, politics and the economic interests of the citizens are closely related to each other.


«Τι είναι για εσάς η Χιμάρα, κύριε Πρωθυπουργέ;»

Νοέμβριος 14, 2017. ECHEDOROS

Του Ρομέο Χαντζάρι- καθηγητής  Πανεπιστημίου  -Gazeta Panorama

Τίρανα.


Ένα παιχνίδι έχει εφευρεθεί τα τελευταία χρόνια στην Αλβανία. Το παιχνίδι ονομάζεται «Πρόκληση των ανθρώπων της Χιμάρας» ή διαφορετικά «Καπνός για να καλύψουμε τις βρωμιές».


Αυτό το παιχνίδι παίζεται κάθε φορά που υπάρχει κάτι κακό για την κυβέρνηση των Τιράνων, που πρέπει να αποκρυφτεί  και ειδικά όταν η κυβέρνηση χρειάζεται κάποιο άλλοθι.


Μεθοδεύεται μια προσπάθεια «πατριωτική» από την πλευρά της κυβέρνησης,  καθώς οι Χιμαριώτες γίνονται βορά των κανονιών, θύματα του αδίσταχτου παιχνιδιού και αντιμετωπίζονται de facto ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας.Το τελευταίο επεισόδιο του παιχνιδιού με την Χιμάρα έπαιξε  την Πέμπτη και πήγε στο Κοινοβούλιο.
Αφού ξεκίνησαν οι μπουλντόζες στη Χιμάρα, ο κ. πρωθυπουργός  ζήτησε τα ρέστα από την αντιπολίτευση λέγοντας από το βήμα:


«Ελάτε εδώ και πείτε στους Αλβανούς: τι είναι η Χιμάρα για εσάς;»


Φυσικά και έχει σημασία τι είναι η Χιμάρα για την αντιπολίτευση, αλλά…


Η αντιπολίτευση δεν έχει μπουλντόζες, δεν έχει  κρατικά μηχανήματα, δεν εκδιώκει όπως η αστυνομία, ούτε απειλεί. Η αντιπολίτευση δεν τα έχει αυτά.


Αλλά, ας πούμε δύο πράγματα για τη Χιμάρα και τι είδους άνθρωποι ζούνε σε αυτήν την πόλη της χώρας μας.


Η Χιμάρα είναι μια επαρχία με ηρωικό παρελθόν, ένα παρελθόν γραμμένο με το αίμα των παιδιών της. Μάλιστα, ο μεγάλος αρχαιολόγος Λέον Ρέι, που αγαπούσε τόσο πολύ αυτή τη χώρα και πραγματοποίησε ανασκαφές στην Απολλωνία στη δεκαετία του 1920 , όταν μελέτησε την ιστορία αυτής της επαρχίας, έγραψε:«Εάν η Αλβανία έχει κάτι να υπερηφανεύεται, πρώτα απ’ όλα πρέπει να είναι περήφανη για την ιστορία της Χιμάρας».Αυτή είναι η Χιμάρα και ας την μάθουν ακόμη και εκείνοι που δεν την γνωρίζουν, αλλά κυρίως όσοι την γνωρίζουν, και δεν θέλουν να την ξέρουν.


Ας μάθουν κάτι καλό και μια φορά:Οι κάτοικοι αυτοί ήταν εδώ και χιλιάδες χρόνια και δεν προέρχονται από καμία άλλη επαρχία, όπως διατείνονται ορισμένοι αφελείς ασπρόμαυροι ερευνητές και ούτε σκοπεύουν να την εγκαταλείψουν για οποιαδήποτε άλλο κράτος, όπως θα ήθελε η μαφία των οικοπέδων.


Αλλά, σήμερα, αυτή η πέντε χιλιάδων ετών ηρωική επαρχία είναι τόσο θολή.  Μια κατάσταση θλίψης που δεν προέρχεται από τους κατοίκους, αλλά από την εξουσία.


Από την εξουσία…


Πρέπει να ανοίξουμε καλά τα μάτια μας και να κοιτάξουμε πέρα από τον καπνό του παιχνιδιού «Καπνός για να καλύψουμε τις βρωμιές».


Ας καπνιστούμε λίγο, να δούμε τι είναι η Χιμάρα για την Εξουσία και τη Μαφία των Οικοπέδων και των Ναρκωτικών.


Για αυτούς είναι ένα μεγάλο ανεκμετάλλευτο οικόπεδο που πρέπει να απαλλαχθεί  από τους Χιμαριώτες.


Για αυτό έχει επιστρατευθεί η εξουσία κατά των Χιμαριωτών, οι οποίοι καθ’ όλη τη διάρκεια της ιστορίας τους δεν χρειάσθηκαν ούτε υποθηκοφυλακεία, ούτε τίτλους ιδιοκτησίας για τα αιώνια σπίτια τους.Η εξουσία έχει λαχταρήσει να αποκτήσει τα εδάφη της Χιμάρας, χαρακτηρίζοντάς τα ως μια άγονη γη προκειμένου να εγκαταλειφθούν  από τους Χιμαριώτες.  Με αυτό κλονίζεται η σημασία του νόμου 7501,  καθώς καμία άλλη κυβέρνηση, εκτός της σημερινής, δεν χρησιμοποίησε ορισμένα «νομικά» και εξωδικαστικά κόλπα (τα «κόλπα», δηλαδή,  της κυβέρνησης Ράμα).


Ωστόσο, η κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά ότι η Χιμάρα έχει κάποιες άλλες λεπτομέρειες που δεν έχουν οι άλλες επαρχίες.


Η Χιμάρα δεν αναγνώρισε την Οθωμανική εξουσία και έζησε ελεύθερη  σε αυτήν με βάση μια κατάπαυση του πυρός που υπεγράφη μεταξύ των Χιμαριωτών και του Σουλτάνου Μπαγιαζίτ στα τέλη του 15ου αιώνα.


Επομένως οι Χιμαριώτες δεν χρειάζονται τα έγγραφα αυτής της εξουσίας, επειδή ζούσαν στη γη τους και με στενούς δεσμούς με τη Δύση πάντα.


Αργότερα, κατά τη διάρκεια της κομμουνιστικής κυριαρχίας, οι Χιμαριώτες διασκορπίσθηκαν σε όλη την αλβανική επικράτεια και έτσι διασκορπισμένοι το 1991 εισήχθη ο νόμος 7501.


Όλες οι κυβερνήσεις γνώριζαν καλά ότι οι Χιμαριώτες δεν συμμορφώνονταν με το νόμο 7501 επειδή σέβονταν τον άγραφο νόμο των προγόνων τους, αποκτώντας πάλι το οικογενειακό μερίδιο που είχαν κληρονομήσει.
Στη διάρκεια αυτών των ετών δεν υπήρξε καμία σύγκρουση ή έγκλημα σε αυτήν την επαρχία, λόγω του ότι όλες οι κυβερνήσεις σεβόντουσαν αυτήν την ιδιαιτερότητα.


Η μόνη κυβέρνηση που τολμά να φέρει το θέμα της ιδιοκτησίας της είναι αυτή εδώ.


Γιατί;


Η εξουσία επιδιώκει να ασκήσει πίεση στους ιστορικούς γαιοκτήμονες της Χιμάρας λέγοντάς τους «Δεν έχετε συμβόλαια  δεν έχετε έγγραφα».


Δηλαδή, ο σκοπός είναι οι μικροί γαιοκτήμονες στη Χιμάρα να αισθάνονται υποχρεωμένοι να πουλήσουν τα εδάφη τους σε μεγάλους κυβερνητικούς οικοπεδοφάγους.


Μάλιστα, είναι τόσο ο ξεπεσμός της κυβέρνησης, που για το γκρέμισμα του σπιτιού τους θα πάρουν ως τίμημα από την κυβέρνηση δύο σεντ, επειδή «δεν έχουν έγγραφα ιδιοκτησίας» στα 200 ετών σπίτια τους!


Η κυβέρνηση αγαπά τη γη της Χιμάρας χωρίς τους Χιμαριώτες.


Είναι πραγματικότητα ότι η κυβέρνηση θέλει μόνο την ακτή της Χιμάρας. Την αγαπάει. Τα υπόλοιπα καθάρματα πρέπει να φύγουν και να γίνουν ζητιάνοι. Για αυτήν η Χιμάρα είναι μια γη «χωρίς ιδιοκτήτες».


Αλλά, η Χιμάρα για την εξουσία είναι ένα μόνιμο άλλοθι, που το χρησιμοποιεί για να αποκρύψει ή να δικαιολογήσει κάτι πιο σημαντικό για αυτήν…


Η αλβανική κυβέρνηση έχει την υπόνοια ότι η ΕΕ δεν αρχίζει τις διαπραγματεύσεις λόγω των συνεπειών της εξουσίας με το έγκλημα των ναρκωτικών, οπότε χρειάζεται επειγόντως ένα γεγονός που θα επικαλύψει το θέμα αυτό στην κοινή γνώμη. Και έβγαλε την κάρτα του «πατριωτισμού».
Με λίγα λόγια, η εξουσία ανεξάρτητα τι μαγειρεύει στη Χιμάρα - αφού δεν αναγνωρίζει το επί πολλών αιώνων ιδιοκτησιακό καθεστώς, οι πολίτες αυτής της χώρας πρέπει (να καταπιούν το χάπι) και  να αναθεματίζουν τους Χιμαριώτες υποστηρίζοντας συγχρόνως την κυβέρνηση.


Ποια όμως είναι η λύση;


Η εξουσία  πρέπει να καταλάβει μια για πάντα:


Οι Χιμαριώτες προστάτευσαν  τη γη τους από τους Τούρκους και τον ίδιο τον Σατανά και δεν μπορούν να την προστατεύσουν από μια χώρα που είναι στο ΝΑΤΟ;


Η κυβέρνηση πρέπει να αφήσει τους Χιμαριώτες ήσυχους και να δημιουργήσει συνθήκες ώστε να ζήσουν στις προγονικές τους εστίες. Η κυβέρνηση πρέπει να τους χορηγήσει πιστοποιητικά ιδιοκτησίας για κάθε περιουσία που κληρονομήθηκε από τους πατέρες τους, με ή όχι τον περίφημο νόμο  7501.


Αυτό απαιτούν οι Χιμαριώτες και αποτελεί στοιχειώδες δικαίωμά τους.


Για να σταματήσει, πια, το παιχνίδι της κάθε εξουσίας με τη Χιμάρα.