Thursday, October 27, 2022

Aleksandar Vučić's urgent reaction - National Security Council scheduled

SManalysis



Aleksandar Vučić urgently reacted to the letter sent to him by representatives of the Serbian List and scheduled a meeting of the National Security Council.

SOURCE: B92 WEDNESDAY, OCTOBER 26, 2022 

The session will be held on Thursday at 10 a.m.

According to RTS, Vučić also scheduled a meeting with representatives of Serbs from Kosovo and Metohija for Thursday, and the public service reports that the meeting is scheduled for nine o'clock in the morning.

The Serbian list asked for a meeting due to, as they stated, "Albin Kurti's announcement that on November 1, he will begin seizing the property of our citizens and vehicles with Serbian license plates."

Wednesday, October 26, 2022

Ένταση Ελλάδας-Τουρκίας και κίνδυνος σύγκρουσης

SManalysis







Οι εντάσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας κλιμακώνονται λόγω μιας σειράς εδαφικών διαφορών. Αναλυτές λένε ότι οι δύο χώρες έχουν μακρά ιστορία στη διαχείριση τέτοιων εντάσεων. Αλλά αυτό θα τεθεί σε δοκιμασία καθώς πλησιάζουν οι ελληνικές και τουρκικές εκλογές, όπου και οι δύο ηγέτες αναμένεται να εκμεταλλευτούν τα εθνικιστικά αισθήματα στην εκστρατεία.



Ο τουρκικός στρατός πραγματοποιεί τις ετήσιες στρατιωτικές του ασκήσεις όχι μακριά από τα γειτονικά ελληνικά νησιά.

Η Ελλάδα συνεχίζει να εκσυγχρονίζει τον στρατό της, κλείνοντας το χάσμα με τον Τούρκο αντίπαλό της, καθώς οι διμερείς εντάσεις αυξάνονται για μια σειρά εδαφικών διαφορών στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο.

«Οι τρέχουσες ελληνοτουρκικές σχέσεις σε επίσημο επίπεδο είναι εξαιρετικά τεταμένες, λόγω της μεταβαλλόμενης ισορροπίας στην Ανατολική Μεσόγειο και την εσωτερική πολιτική της Τουρκίας, η οποία βλέπει κάποιο βαθμό ενδιαφέροντος να επιδείξει μια μονομερή εθνικιστική εξωτερική πολιτική», λέει ο αναλυτής Senem Aydin- Duzgut από το Πανεπιστήμιο Sabanci.

Απευθυνόμενος σε υποστηρικτές σε πρόσφατη συγκέντρωση, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι οι τουρκικές δυνάμεις θα μπορούσαν μια νύχτα να εισέλθουν στα ελληνικά νησιά, τα οποία η Άγκυρα είπε ότι πρέπει να αποστρατικοποιηθούν.

Εν τω μεταξύ, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συνέκρινε την Τουρκία με τη Ρωσία κατά τη διάρκεια πρόσφατης επίσκεψης στην Ουκρανία.

Τα ολοένα και πιο τεταμένα σχόλια και από τις δύο πλευρές ακολουθούν τις εισβολές πολεμικών αεροσκαφών και από τις δύο χώρες, οι οποίες γίνονται τακτικό φαινόμενο.

«Εάν τουρκικά αεροπλάνα, πλοία ή τανκς στα σύνορα δεχτούν επίθεση, η Τουρκία θα πρέπει να ανταποδώσει. Αλλά αυτά τα αντίποινα μπορεί να κλιμακωθούν και μπορεί να πυροδοτήσουν την έναρξη ενός πολέμου που δεν μπορείς να τελειώσεις», λέει ο σύμβουλος του Τούρκου προέδρου Μεσούτ Κασίν.

Αλλά οι εντάσεις και οι απειλές μεταξύ δύο μελών του ΝΑΤΟ δεν είναι νέες εξελίξεις.

Οι δύο πλευρές βρίσκονται σε επαφή και πρόσφατα ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ κάλεσε τον Έλληνα ομόλογό του Νικόλαο Παναγιωτόπουλο για επίσκεψη στην Τουρκία.

Οι παρατηρητές λένε ότι και οι δύο χώρες είναι ικανές να διαχειριστούν τις εντάσεις.

«Έγιναν ατυχήματα, λάθος βήματα, που ευτυχώς δεν οδήγησαν σε ευρύτερη αντιπαράθεση. Και τα δύο μέρη έχουν τους μηχανισμούς και τις γνώσεις για να αντιμετωπίσουν τα ατυχήματα. Εάν δεν υπάρχει πολιτική βούληση από τη μία ή την άλλη πλευρά για να κλιμακωθεί το ζήτημα σε επίπεδο πολέμου, δεν βλέπω καμία πιθανότητα για ατύχημα», λέει ο αναλυτής Serhat Guvenc από το Πανεπιστήμιο Kadir Has.

Όμως οι εκλογές αναμένεται να περιπλέξουν περαιτέρω την κατάσταση, γιατί οι δύο ηγέτες αντιμετωπίζουν δύσκολες προκλήσεις που σχετίζονται με τις εκλογές του επόμενου έτους.

«Είναι πολύ σημαντικό ότι τόσο η Τουρκία όσο και η Ελλάδα θα έχουν εκλογές τον επόμενο χρόνο. Πλησιάζουν όλο και περισσότερο και οι δύο ηγέτες σχεδόν προετοιμάζουν το κοινό για μια πιθανή εθνικιστική υπόθεση, ή μια αντιπαράθεση, ακόμη και μια αναμέτρηση», λέει η αναλυτής Asli Aydintasbas του Ινστιτούτου Brookings.

Η Τουρκία και η Ελλάδα έχουν εμπειρία δεκαετιών στη διαχείριση των διμερών εντάσεων. Αλλά αυτό θα δοκιμαστεί καθώς και οι δύο χώρες οδεύουν προς τις εκλογές.

Σλόμο Μπεν Άμι: Εάν η Ρωσία κερδίσει στην Ουκρανία, τα Βαλκάνια θα τεθούν σε κίνδυνο

SManalysis



25 Οκτωβρίου 2022 

«Εάν ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, κερδίσει τον πόλεμο με την Ουκρανία, θα ενθάρρυνε τους συμμάχους του στα Βαλκάνια. Θα τους έδινε περισσότερη δύναμη», που θα αύξανε στη συνέχεια τις πιθανότητες πιθανής σύγκρουσης σε αυτό το μέρος της Ευρώπης, λέει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Σλόμο Μπεν Άμι, σε συνέντευξή του στην Αλβανική Ταχυδρομεία.

Όμως ο καθηγητής πανεπιστημίου και ιστορικός Μπεν Άμι πιστεύει ότι ο Ρώσος αυταρχικός δεν θα τα καταφέρει με τους κακοήθεις στόχους του.

Και η ήττα του Πούτιν στον πόλεμο, όπως και η νίκη, «θα επηρεάσει επίσης τη συμπεριφορά της Σερβίας».

Γι' αυτό ο Μπεν Άμι λέει ότι η επιρροή της Ρωσίας στον χώρο των Βαλκανίων είναι τόσο μεγάλη.

Με τις γνώσεις του για την ιστορία, ο Ben Ami λέει ότι με ανθρώπους όπως ο Πούτιν, υπάρχει πάντα ο ίδιος δρόμος για να εξηγήσουν τη συμπεριφορά τους για την αναθεώρηση της ιστορίας.

Και αυτός, όπως και άλλοι πριν από αυτόν, «θέλει να αλλάξει την κατάσταση που δημιουργήθηκε στο τέλος του Ψυχρού Πολέμου».

«Δεν είναι μόνο ο ρεβιζιονισμός του Πούτιν που αμφισβητείται, αλλά υπάρχει και ρεβιζιονισμός στη Σερβία για τα Δυτικά Βαλκάνια, και όταν λέω ρεβιζιονισμός, εννοώ ότι γίνεται προσπάθεια αλλαγής των συμφωνιών που έχουν ήδη επιτευχθεί».

«Ο Πούτιν δεν το έκανε μόνο στα Βαλκάνια, το έκανε στην Ευρώπη, μέσω του υβριδικού πολέμου που είναι: κυβερνοεπιθέσεις, παραπληροφόρηση, γι' αυτό το κάνει και στα Βαλκάνια, γιατί πιστεύει ότι έχει λόγο. ."

Πέρα από τους Σέρβους, αυτό που συνέβη τη δεκαετία του '90 στη Γιουγκοσλαβία, δεν είναι χαρούμενος ούτε ο Πούτιν, υποστηρίζει ο πρώην διπλωμάτης που κατείχε τη θέση του επικεφαλής της ισραηλινής διπλωματίας τα πρώτα χρόνια της νέας χιλιετίας.

«Δεν ήταν ευχαριστημένος με τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία, τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ, την επέμβαση που είχε το ΝΑΤΟ χωρίς την έγκριση των Ηνωμένων Εθνών, άρα έχει στόχους. Ως εκ τούτου, δεν περιμένω να σταματήσει αυτού του είδους την παρεμποδιστική πολιτική σε αυτό το μέρος του κόσμου».

Διάλογος μεταξύ Κοσόβου και Σερβίας

Ο Μπεν Άμι, ο οποίος έχει διατελέσει και υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας στο Ισραήλ, θεωρεί ότι η συμφωνία μεταξύ Κοσόβου και Σερβίας «πρέπει να περιέχει (κάποια) αυτονομία για τους σερβικούς δήμους».

Δεδομένου ότι ο ίδιος προέρχεται από μια περιοχή όπου τα διεθνικά προβλήματα είναι τόσο παλιά όσο και η ίδια η χώρα του, ο Μπεν Άμι δηλώνει ότι "η σύνδεση μεταξύ της σερβικής μειονότητας στο Κοσσυφοπέδιο και της Σερβίας δεν μπορεί να αμφισβητηθεί".

Ισχυρίζεται ότι κατά τη γνώμη του αυτό «είναι μια φυσική σύνδεση».


Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Ablin Kurti, ο πρόεδρος της Σερβίας, Aleksandar Vucic και ο απεσταλμένος της ΕΕ, Miroslav Lajcak
«Μην περιμένετε να εξαφανιστούν οι αναμνήσεις, αλλά σκεφτείτε τα πράγματα στα οποία μπορείτε να συμφωνήσετε. Ως εκ τούτου, νομίζω ότι οι συμφωνίες στις Βρυξέλλες ήταν πολύ σημαντικές γιατί εκεί η Σερβία δεσμεύτηκε να αναγνωρίσει τους θεσμούς του Κοσσυφοπεδίου και να μην εμποδίσει την πρόσβαση και των δύο πλευρών».

Όμως, αυτό που πρέπει να είναι αυστηρό σε κάθε συμφωνία που θα επιτευχθεί στο μέλλον, είναι «ο σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας του Κοσσυφοπεδίου», λέει ο Μπεν Άμι.

Ερωτηθείς πώς πρέπει να προχωρήσει, σε μια περίοδο που ο διάλογος στις Βρυξέλλες δεν είναι στα καλύτερά του, ο Ισραηλινός επιβεβαιώνει ότι η Σερβία πρέπει πρώτα να αποδεχθεί ότι δεν υπάρχει επιστροφή στη διαδικασία.

«Το Κοσσυφοπέδιο έχει αναγνώριση», ισχυρίζεται ο Μπεν Άμι, «έχει επίσης το πλαίσιο του Μάρτι Αχτισάαρ, που είναι στην πραγματικότητα ο ορισμός του κράτους του Κοσσυφοπεδίου ως πολυεθνικού».

Ενώ πρόσθεσε ότι «η διεθνής κοινότητα πρέπει να στηρίξει το Κοσσυφοπέδιο ενάντια σε οποιαδήποτε παρεμποδιστική πολιτική, είτε αυτή προέρχεται από τον σημερινό πρόεδρο της Σερβίας, είτε αν το πρόβλημα προέρχεται και από τη Βοσνία, πού είναι η (Μιλόρντα) Ντόντικ».

Ο Μπεν Άμι μίλησε επίσης για την περιφερειακή πρωτοβουλία Open Balkan. Σύμφωνα με τον ίδιο, μαζί με τη Συμφωνία των Βρυξελλών που επιτεύχθηκε το 2013, το Open Balkan είναι μια από τις πιο θετικές εξελίξεις, γιατί αποδείχθηκε ότι η Σερβία θέλει να εμπλακεί με τη Δύση και όχι με τη Ρωσία.

«Αυτά τα δύο πράγματα είναι πολύ σημαντικά για τη σταθερότητα της περιοχής».


Η Κοσοβάρα επικεφαλής διπλωμάτης, Donika Gërvalla, και ο ισραηλινός επικεφαλής διπλωμάτης, Yair Lapid
Οι σχέσεις του Κοσόβου με το Ισραήλ

Το Ισραήλ και το Κοσσυφοπέδιο συνήψαν διπλωματικές σχέσεις την 1η Φεβρουαρίου 2021 μετά την υπογραφή της συμφωνίας της Ουάσιγκτον μεταξύ του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας, παρουσία του πρώην προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Ντόναλντ Τραμπ, στις 4 Σεπτεμβρίου του περασμένου έτους.

Ο Μπεν Άμι χαρακτήρισε «εξαιρετικές» τις σχέσεις του Κοσσυφοπεδίου με το Ισραήλ, ενώ επεσήμανε ότι «υπάρχει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων με τα οποία μπορούμε να συνεργαστούμε και είναι μια νίκη και για τις δύο πλευρές».

Ο ίδιος, ως ερευνητής και καθηγητής, είπε ότι το παράδειγμα του Κοσσυφοπεδίου τον εντυπωσίαζε πάντα λόγω της μοναδικής κατασκευής που έχει το Κοσσυφοπέδιο.

«Το Κοσσυφοπέδιο είναι ένα εξαιρετικό φαινόμενο. Είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που έχει τον μεγαλύτερο μουσουλμανικό πληθυσμό, αλλά είναι ένα κοσμικό κράτος. Είναι κοσμική σύμφωνα με το Σύνταγμα, είναι ένα προηγούμενο που μπορεί να φανεί παγκοσμίως, δεν υπάρχει άλλη μουσουλμανική χώρα στον κόσμο που να είναι εντελώς κοσμική, και ταυτόχρονα ισλαμική χώρα. Αυτό είναι ένα παγκόσμιο μήνυμα που εκπροσωπεί το Κόσοβο». /Albanianpost.com

Καιρίδης: Τελεσίγραφο στα Τίρανα, για την ΑΟΖ και για την προστασία της Ελληνικής Μειονότητας

SManalysis

Σταυρη Μάρκο
Δημόζιογράφος  




Ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικής Πολιτικής της ΝΔ συναντήθηκε με την ειδική απεσταλμένη του πρωθυπουργού Έντι Ράμα στην Αθήνα, Ελίζα Σπυροπάλι, για να δει την πορεία του εμπορίου της Αλβανίας στην ευρωπαϊκή της πορεία.

Αλλά στην απόλυτη φράση του, στο τέλος της κουβέντας, έγινε κατανοητό ότι δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο, εδώ και 12 χρόνια η Ελλάδα περίμενε μια επίσημη θέση ναι ή όχι για τη Ναυτιλιακή Συμφωνία AOZ με την Αλβανία το συντομότερο δυνατό. , ενώ υπενθύμισε στην κ. Σπυροπάλι, ότι η Ελληνική Μειονότητα στην Αλβανία είναι απροστάτευτη.

Και για να καταλάβουμε με τον πιο διπλωματικό τρόπο, αυτές οι δύο φράσεις δεν έτυχαν καλής υποδοχής από την αλβανική πλευρά, αν και καμία πρωταρχική δέσμευση δεν τονίστηκε από αυτήν, παρά μόνο ένα κούνημα του κεφαλιού με τον πιο απελπισμένο τρόπο.

Η συνάντηση έρχεται αφού η Αθήνα είναι πολύ εκνευρισμένη από τον αποκλεισμό της ΑΖ με την Αλβανία, για το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, αλλά δεν το δείχνει δημόσια, ενώ ελπίζει ότι στα Τίρανα κάποιος πρέπει να μάθει από την αποτυχία. Αν θεωρηθεί ότι αυτός ο εκνευρισμός προέρχεται από τις πολύ ιδιωτικές σχέσεις του πρωθυπουργού της Αλβανίας Έντι Ράμα με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ερντογάν, ο οποίος έχει παραδώσει όλη την εξωτερική και εσωτερική πολιτική στην Τουρκία, υποτιμώντας τον ρόλο της ΕΕ, φυσικά αυτό. πέφτει σε βάρος της Ελλάδας.

Μόλις πριν λίγες μέρες ο Έντι Ράμα έκανε κωμικές πράξεις μέσω selfies στο τηλέφωνο με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Μητσοτάκη, ενώ υπήρξε μια πολύ συγκεκριμένη, σχεδόν επιθετική αντίδραση της Ομόνοιας, της Ελληνικής Οργάνωσης της Ελληνικής Μειονότητας της Αλβανίας, στον Πρωθυπουργό Έντι Ράμα. Και μετά, προφανώς σε ένδειξη εκδίκησης, η Εισαγγελία Αυλώνα εξαπέλυσε επίθεση σύλληψης τα μεσάνυχτα, σε βάρος 24 Ελλήνων κατοίκων της Χιμάρας, ανεξαρτήτως των κατηγοριών που αφήνουν φανερά, για διαφθορά και ληστεία εδαφών μεταξύ της κοινότητας, αυτό είναι άλλο πράγμα, αφού οι αντιανθρώπινοι νόμοι περί ιδιοκτησίας της Αλβανίας και η διαίρεση των Βορειοηπειρωτών από τις επεκτατικές πολιτικές των Τιράνων κάνουν το θέμα περίπλοκο.

Όμως η γνώμη των Βοριοηπειρωτών μέσω της Ομόνοιας, αναφέρει ξεκάθαρα ότι η επιδείνωση της κατάστασης των Ελλήνων στην Αλβανία, έχει πρόβλεψη, την Εθνοκάθαρση των Ελλήνων από τις ιστορικές περιουσίες και το έδαφος τους.

Εν τω μεταξύ, κάποιος στην Αθήνα πιστεύει ότι πρέπει να δώσει στην Αλβανία την ευκαιρία να εκπληρώσει τον όρο που συμφωνήθηκε με την Ελλάδα AOZ, αλλά δυστυχώς αυτή η έκδοση έκλεισε στα Τίρανα και η Αθήνα πρέπει να καταλάβει ότι οι προσπάθειές της, ακόμη και με την προϋπόθεση για ένταξη της Αλβανίας στο ΝΑΤΟ το 2008 , παρέκκλινε μια για πάντα.



... το σχόλιο 

Δημήτρης Καιρίδης-Dimitris Kairidis 

Ελλάδα-Αλβανία

"Συνάντησα σήμερα την Υπουργό Επικρατείας της Αλβανίας, υπεύθυνη για τις σχέσεις με το Κοινοβούλιο, κα Elisa Spiropali και συζητήσαμε για την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας. Η Ελλάδα είναι σταθερά υπέρ της εισόδου όλων των Δυτικών Βαλκανίων στην Ένωση, αρκεί να πληρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις του ευρωπαϊκού κεκτημένου και να διασφαλίζεται ο ειλικρινής ευρωπαϊκός προσανατολισμός της πολιτικής τους. Στο πλαίσιο αυτό, τόνισα τη σημασία της γρήγορης επίλυσης της εκκρεμότητας καθορισμού της ΑΟΖ ανάμεσα στις δύο χώρες (χωρίς παρεμβάσεις τρίτων...) και της προστασίας της ελληνικής μειονότητας. 
Η Αλβανία έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο τα τελευταία χρόνια ενώ ταυτόχρονα εκατοντάδες χιλιάδες Αλβανοί ζουν, εργάζονται και προοδεύουν στην πατρίδα μας, συνεισφέροντας στην ανάπτυξή της." 

Monday, October 24, 2022

Αθήνα σε συναγερμός , για την αποτυχία της Χάγης με την ΑΟΖ από την Αλβανία

SManalysis




Σταύρη Μάρκο
Δημόζιογράφος 

Αθήνα, έχουν περάσει περίπου 7 χρόνια από την εποχή του Υπουργού Κοτζιά, ο οποίος έχει χτίσει μια «φιλική» προσέγγιση με την Αλβανία, λόγω του AOZ, και έφτασε στο σημείο να προσφέρει στην Αλβανία αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου, με αντάλλαγμα τη Ναυτιλιακή Συμφωνία AOZ. . Αλλά μια τέτοια πρόταση για το Κοσσυφοπέδιο αντιτάχθηκε σε μεγάλο βαθμό από τους Έλληνες εθνικιστές της διασποράς και τους ίδιους, τους Βοριοηπειρώτες, που βλέπουν τη μεταχείριση των ελληνικών εθνικών συμφερόντων ως μονόπλευρη από όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις.

Έχουμε τονίσει ότι οι αλβανικές κυβερνήσεις είναι ομόφωνα για την ερήμωση των Βοριοηπειρωτών από την επικράτειά τους, τουλάχιστον από το 2009, όταν θεσπίστηκε η πρώτη Ναυτιλιακή Συμφωνία, και πλέον, σχεδόν όλα τα εδάφη που ανήκουν στους Έλληνες, ο άξονας της θάλασσας. , το Ιόνιο από τον Αυλώνα, τη Χιμάρα και την Αγία Σαράντα από αλβανούς μαφιόζους ολιγάρχες και εγκληματικές ομάδες, με την πλήρη υποστήριξη των αλβανικών κυβερνήσεων, διαταράσσοντας τις εθνοτικές ισορροπίες και χτίζοντας σοβινιστικές στρατηγικές όπως η εθνοκάθαρση.

Η όξυνση της κατάστασης με δήλωση της Ομόνοιας στον Πρωθυπουργό Έντι Ράμα, έφερε αλλαγή στην πορεία των ελληνοαλβανικών σχέσεων, οι οποίες μόλις άρχισαν να εκνευρίζονται και να εντάζονται, ενώ η κορύφωση αναμένεται από τη θέση της κυβέρνησης Μητσοτάκη. , σε σύνδεση με την Αλβανία στο ΕΕ..

Ας δούμε τις πρώτες αντιδράσεις από την Αθήνα

Φίλης: «Δεν έχουμε καλά νέα από την Αλβανία για την προσφυγή στη Χάγη»




Συνέντευξη, στη συχνότητα του Real FM, παραχώρησε ο διεθνιστής και ειδικός στα ελληνοτουρκικά θέματα Δρ. Κωνσταντίνος Φίλης. Στη συνέντευξη ο κ. Φίλης αναφέρθηκε και στην εκκρεμή υπόθεση Ελλάδας-Αλβανίας για την κοινή προσφυγή στη Χάγη, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δεν έχουμε καλά νέα από την Αλβανία.

Διαβάστε το απόσπασμα για την προσφυγή της Χάγης:

«Τα ζητήματα των θαλάσσιων περιοχών βρίσκονται στο επίκεντρο των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η ελληνική εξωτερική πολιτική. Αυτό που θέλω να πω, θέλω να πω τον κανονισμό, τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών γιατί εκτός από τη συμφωνία που έχουμε με την Αίγυπτο και ό,τι κάναμε με την Ιταλία, δεν έχουμε καλά νέα από την Αλβανία, φαίνεται ότι στην τελευταία συνάντηση είχαμε μεταξύ του κ. Μητσοτάκη και του κ. Ράμα, ο τελευταίος είπε ότι δεν έχουν καταλήξει σε συμφωνία με την Ελλάδα ούτε για κοινό, γιατί απαιτείται να είναι κοινό, καταγγέλλουν στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης (...)

Να θυμίσω στους ακροατές μας ότι αυτό εκκρεμεί από το 2009 και τουλάχιστον τον τελευταίο ενάμιση χρόνο από τότε που ο κ. Δένδιας σε επίσκεψη που έκανε στα Τίρανα το είχε συμφωνήσει τότε, ενάμιση χρόνο μετά δεν έγινε τίποτα. . . Άρα, είναι καλό αφού υπάρχει μια ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας που ενδιαφέρει περισσότερο τους Αλβανούς παρά τους Ευρωπαίους, αυτό δεν είναι καλό για εμάς, γιατί χάνουμε τους μοχλούς πίεσης».

Orban attacks again: "You will end up like the USSR"

SManalysis



Hungary's Prime Minister Viktor Orbán accused Brussels of sneakily attacking Hungary with a series of sanctions against Russia which are a bomb for the economy.

SOURCE: INDEX.HR MONDAY, OCTOBER 24, 2022 | 09:00

"We do not worry about those who attack Hungary from the dark, somewhere from the towers in Brussels," he said in a speech on the occasion of the national holiday marking the 66th anniversary of the Hungarian revolution against the USSR in 1956.

"They will end up where their predecessors ended up," he added, predicting an EU fate similar to that of the Soviet bloc, which collapsed in 1991.

That speech precedes his announcement that he will hold a referendum on European sanctions against Moscow, which he continues to criticize. In Budapest and throughout the country, posters were placed with the message: "Brussels sanctions are destroying us."

"The war at our door, the financial crisis and the economic slowdown in the EU, the invasion of migrants from the south. We have to face many problems," Orban said, assuring that his "strong and united" government will overcome all the challenges. Since the beginning of the war in Ukraine, Hungary has been trying to preserve good relations with the Kremlin in order to continue receiving oil and gas.

Hungary does not want to help Ukraine militarily and criticizes Brussels' strategy.

Sunday, October 23, 2022

Montgomery: “The irony is that we defend Ukraine, and Kosovo is taken by force”

SManalysis


Former U.S. Ambassador William Montgomery said that Western diplomatic efforts in the Belgrade - Pristina dialogue essentially work in "squaring the circle".

SOURCE: KOSOVO ONLINE THURSDAY, OCTOBER 20, 2022 | 14:14

The reason for this is that Prime Minister of the so-called Kosovo, Albin Kurti, insists that Serbia recognize Kosovo and Metohija within the current borders and that it be admitted to the UN, but Serbia will not do that, reports "Kosovo Online".

Montgomery said that he does not have any information about what is being discussed during the current visits of foreign diplomats and in the dialogue, but that based on personal experience of many years on the matter, he can say that most of what has been done so far is an attempt to solve each individual issue in order to avoid the escalation of conflicts.

"The problem created by the EU is chapter 35 in the negotiations with Serbia, which deals with Kosovo, and it should have been the last chapter to be opened after everything else was closed. That EU membership is guaranteed when the Kosovo issue is resolved. That would put real pressure on Serbia. There is no pressure now, as Serbia's EU membership is far away for many reasons, many of which have nothing to do with Serbia – namely, most EU countries do not want further expansion," Montgomery explains.

When it comes to Kosovo's Prime Minister, Montgomery points out, it is important to recognize that Kurti does not care at all about the economic well-being of his territory, because he is fixated on Serbia, both for political and personal reasons.

According to him, Kurti is basing everything on obtaining a "vital Serbian concession", and Western diplomats are putting a lot of pressure on Serbia to do so.

"Serbia, on the other hand, has no real reason to comply. It has a growing economy and many other issues that need to be dealt with. And the EU has nothing concrete to offer Serbia for this concession at the moment," the former ambassador said.

Montgomery also referred to the situation in Ukraine and the similarity with Kosovo.

"I could add that it is ironic that Kosovo was taken by force and against Resolution 1244 of the UN Security Council, and with the support of the West. Nevertheless, we are now defending Ukraine because Russia is trying to do the same in Ukraine. The West justified the bombing campaign of Serbia because of the mistreatment of Kosovo's Albanians. The Russians justify their action in Ukraine because of the mistreatment of ethnic Russians there. So, ironically, the Russians are using our own actions against us," Montgomery concluded.

REVEALED: How Albanian gangsters fighting for control of the UK's cannabis market are posting social media videos of kidnappings and beatings as a warning to rival gangs

SManalysis



 TikTok videos, some with more than 10,000 views, feature badly injured victims
One shows an Albanian forcing victim to admit he broke into a cannabis factory 
Traffickers offering illegal migrants chance to work in factories to pay off debts 
Criminologists say gangs are running the social media blitz to advertise strength

By TOM KELLY INVESTIGATIONS EDITOR FOR THE DAILY MAIL

PUBLISHED: 17:38 BST, 21 October 2022 | UPDATED: 19:47 BST, 21 October 2022


Ruthless Albanian gangsters are using ultra-violent social media videos to help fight a 'secret suburban war' for control of the lucrative UK cannabis businesses.

Horrific TikTok footage unearthed by the Mail show gang bosses using kidnappings, false imprisonment and brutal beatings to stamp their authority on the network of drug factories hidden in residential homes across the country.

The videos, some with over 10,000 views, feature badly bruised victims whimpering in pain or pleading for help to act as a stark warning about what happens to those who try to cross them.

ADVERTISEMENT
Criminologists said the gangs were running the carefully orchestrated bloody social media blitz to advertise their strength over rival criminal networks and try to lure new recruits.

An undercover investigation by the Mail also revealed how people traffickers offered illegal migrants the chance to work in cannabis houses in the UK to pay off their debt on arrival.

It comes after the Border Force union warned the Home Secretary that the surge in criminal migrants poses a 'significant risk' to national security, with traditional asylum seekers replaced by 'young fit males' with suspected links to organised crime.



Another video shows a masked gang armed with machetes, knives and hammers smashing through the front door of a cannabis house which it says is in London (pictured)
+5
View gallery
Another video shows a masked gang armed with machetes, knives and hammers smashing through the front door of a cannabis house which it says is in London (pictured)

Trafficker tells migrants to fund their £10,000 passage to the UK by working in his cannabis factory or as prostitutes in his brothel 
An Albanian people smuggler encourages illegal migrants to fund their passage by working in his UK cannabis factory or delivering drugs after arrival.

Women can also work as prostitutes in his brothel, he said.

The trafficker, who advertises on a TikTok page with over 2,000 followers, proposed the indentured servitude to an undercover reporter posing as a customer who wanted to get to the UK.

He said the cost of smuggling her into the country on a lorry was £10,000, but there were other ways to pay if she did not have all the cash up front.

Giving his name as Maringlen – which is believed to be an alias – he told a female reporter who contacted him: 'I take people from Albania to England.

'If you do not have the money you will work one month for me until you pay it off.

'If you like the job you can stay on, if not you can change.'

He said he had 'several jobs' available including cannabis houses.

'I have girls, I have car washes and lap dancing clubs,' he said.

He asked for the woman to send a picture of herself in a bikini and told her: 'With that body you’ll get customers.'

After checking if she had a driving licence, he also said she could work transporting drugs.

The trafficker, who said he moved to the UK aged 16, said he had previously smuggled numerous people into Britain, including on occasion putting 'three girls on the back seat of a lorry'.

His TikTok page is filled with adverts for Albanians wanting to come the UK by lorry, offering 'super prices'. It also includes pictures of masked men in cannabis houses.

TikTok banned the trafficking sites after being alerted by the Daily Mail.

Another recent investigation found Albanian men who began working in a cannabis house in London days after illegally entering the UK on a small boat to clear debts of £5,000 to people smugglers.

They told Albanian TV reporter Ervin Koci their job was 'dangerous', with the threat of police raids or attacks by rival crime gangs, and the risk of having acid hurled in their eyes or killed but they had no chance to leave until they had repaid what they owed.

A spokesman for TikTok said: ‘This content has no place on TikTok. We do not allow content that depicts or promotes people smuggling.

‘We work closely with UK law enforcement and industry partners to find and remove content of this nature, and participate in the joint action plan with the National Crime Agency to help combat organised immigration crime online.’



Albania had the highest number of foreign nationals in English and Welsh jails last year, with 1,528 inmates, close to double the next highest country.

One TikTok video captioned 'evil comes from us' with over 11,000 views shows an Albanian interrogating a captive with black swollen eyes to force him to confess he broke into their cannabis factory and name the man who sent him.

A second man in the same video is filmed being threatened with further beatings by a man off camera if he refuses to speak and made to open his mouth to show how his teeth have already been broken. He describes how they were targeting a cannabis house on a residential street in Slough, Berkshire.

Another recently deleted video showed a bloodied man whimpering as he is brutally beaten, with one of the attackers heard shouting in Albanian: 'Torture him until he names the rest of his gang.'

There is also a shout of: 'Kill him. Do not let him go'.

The footage, which had nearly 10,000 views before being removed, was captioned: 'The thief of the cannabis house in England was caught by the Albanians.'

A third video shows five Albanians armed with knives, machetes and axes dance and rap in footage captioned: 'Ready to break into cannabis houses.'

One of them waves an axe at the camera and raps in heavily accented English: 'Remember this, every time I see the kid, gunna regret what he did.'

Another video shows a masked gang armed with machetes, knives and hammers smashing through the front door of a cannabis house which it says is in London.

A separate video shows two men breaking into a cannabis house. One in a black balaclava carrying a machete hammers on a locked door while the Albanian inside frantically calls for help.

Ervin Karamuço, a professor of criminology at Tirana University, said Albanian organised crime gangs' drug operations were now rivalling the original Italian mafia gangs.

He said: 'These posts are not just to intimidate but also to advertise themselves as the strongest crime groups to encourage new recruits.

'It's a kind of competition. They are fighting for control of areas and saying "we are much stronger than the rival gang, so join us".

'These groups already control large areas of suburban London and other parts of the country.

'They are very violent. They have nothing to lose. They just want to take control and get rich.'

The gangs also try to tempt new members by using social media to flaunt their luxury lives and show off their expensive cars and accessories, he said.

'At the beginning these groups were just using guns, now they are using technology.

'They are becoming cleverer and more sophisticated with very smart guys who know the best way to exploit social media. It's very organised.

'They also use social media to traffic new gang members into the UK.'

The shocking videos emerged amid a spate of grim cases highlighting the scale and brutality of the suburban war fought between rival Albanian and sometimes British gangs in towns and cities ranging from Tunbridge Wells to Taunton