Wednesday, October 26, 2022

Σλόμο Μπεν Άμι: Εάν η Ρωσία κερδίσει στην Ουκρανία, τα Βαλκάνια θα τεθούν σε κίνδυνο

SManalysis



25 Οκτωβρίου 2022 

«Εάν ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, κερδίσει τον πόλεμο με την Ουκρανία, θα ενθάρρυνε τους συμμάχους του στα Βαλκάνια. Θα τους έδινε περισσότερη δύναμη», που θα αύξανε στη συνέχεια τις πιθανότητες πιθανής σύγκρουσης σε αυτό το μέρος της Ευρώπης, λέει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Σλόμο Μπεν Άμι, σε συνέντευξή του στην Αλβανική Ταχυδρομεία.

Όμως ο καθηγητής πανεπιστημίου και ιστορικός Μπεν Άμι πιστεύει ότι ο Ρώσος αυταρχικός δεν θα τα καταφέρει με τους κακοήθεις στόχους του.

Και η ήττα του Πούτιν στον πόλεμο, όπως και η νίκη, «θα επηρεάσει επίσης τη συμπεριφορά της Σερβίας».

Γι' αυτό ο Μπεν Άμι λέει ότι η επιρροή της Ρωσίας στον χώρο των Βαλκανίων είναι τόσο μεγάλη.

Με τις γνώσεις του για την ιστορία, ο Ben Ami λέει ότι με ανθρώπους όπως ο Πούτιν, υπάρχει πάντα ο ίδιος δρόμος για να εξηγήσουν τη συμπεριφορά τους για την αναθεώρηση της ιστορίας.

Και αυτός, όπως και άλλοι πριν από αυτόν, «θέλει να αλλάξει την κατάσταση που δημιουργήθηκε στο τέλος του Ψυχρού Πολέμου».

«Δεν είναι μόνο ο ρεβιζιονισμός του Πούτιν που αμφισβητείται, αλλά υπάρχει και ρεβιζιονισμός στη Σερβία για τα Δυτικά Βαλκάνια, και όταν λέω ρεβιζιονισμός, εννοώ ότι γίνεται προσπάθεια αλλαγής των συμφωνιών που έχουν ήδη επιτευχθεί».

«Ο Πούτιν δεν το έκανε μόνο στα Βαλκάνια, το έκανε στην Ευρώπη, μέσω του υβριδικού πολέμου που είναι: κυβερνοεπιθέσεις, παραπληροφόρηση, γι' αυτό το κάνει και στα Βαλκάνια, γιατί πιστεύει ότι έχει λόγο. ."

Πέρα από τους Σέρβους, αυτό που συνέβη τη δεκαετία του '90 στη Γιουγκοσλαβία, δεν είναι χαρούμενος ούτε ο Πούτιν, υποστηρίζει ο πρώην διπλωμάτης που κατείχε τη θέση του επικεφαλής της ισραηλινής διπλωματίας τα πρώτα χρόνια της νέας χιλιετίας.

«Δεν ήταν ευχαριστημένος με τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία, τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ, την επέμβαση που είχε το ΝΑΤΟ χωρίς την έγκριση των Ηνωμένων Εθνών, άρα έχει στόχους. Ως εκ τούτου, δεν περιμένω να σταματήσει αυτού του είδους την παρεμποδιστική πολιτική σε αυτό το μέρος του κόσμου».

Διάλογος μεταξύ Κοσόβου και Σερβίας

Ο Μπεν Άμι, ο οποίος έχει διατελέσει και υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας στο Ισραήλ, θεωρεί ότι η συμφωνία μεταξύ Κοσόβου και Σερβίας «πρέπει να περιέχει (κάποια) αυτονομία για τους σερβικούς δήμους».

Δεδομένου ότι ο ίδιος προέρχεται από μια περιοχή όπου τα διεθνικά προβλήματα είναι τόσο παλιά όσο και η ίδια η χώρα του, ο Μπεν Άμι δηλώνει ότι "η σύνδεση μεταξύ της σερβικής μειονότητας στο Κοσσυφοπέδιο και της Σερβίας δεν μπορεί να αμφισβητηθεί".

Ισχυρίζεται ότι κατά τη γνώμη του αυτό «είναι μια φυσική σύνδεση».


Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Ablin Kurti, ο πρόεδρος της Σερβίας, Aleksandar Vucic και ο απεσταλμένος της ΕΕ, Miroslav Lajcak
«Μην περιμένετε να εξαφανιστούν οι αναμνήσεις, αλλά σκεφτείτε τα πράγματα στα οποία μπορείτε να συμφωνήσετε. Ως εκ τούτου, νομίζω ότι οι συμφωνίες στις Βρυξέλλες ήταν πολύ σημαντικές γιατί εκεί η Σερβία δεσμεύτηκε να αναγνωρίσει τους θεσμούς του Κοσσυφοπεδίου και να μην εμποδίσει την πρόσβαση και των δύο πλευρών».

Όμως, αυτό που πρέπει να είναι αυστηρό σε κάθε συμφωνία που θα επιτευχθεί στο μέλλον, είναι «ο σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας του Κοσσυφοπεδίου», λέει ο Μπεν Άμι.

Ερωτηθείς πώς πρέπει να προχωρήσει, σε μια περίοδο που ο διάλογος στις Βρυξέλλες δεν είναι στα καλύτερά του, ο Ισραηλινός επιβεβαιώνει ότι η Σερβία πρέπει πρώτα να αποδεχθεί ότι δεν υπάρχει επιστροφή στη διαδικασία.

«Το Κοσσυφοπέδιο έχει αναγνώριση», ισχυρίζεται ο Μπεν Άμι, «έχει επίσης το πλαίσιο του Μάρτι Αχτισάαρ, που είναι στην πραγματικότητα ο ορισμός του κράτους του Κοσσυφοπεδίου ως πολυεθνικού».

Ενώ πρόσθεσε ότι «η διεθνής κοινότητα πρέπει να στηρίξει το Κοσσυφοπέδιο ενάντια σε οποιαδήποτε παρεμποδιστική πολιτική, είτε αυτή προέρχεται από τον σημερινό πρόεδρο της Σερβίας, είτε αν το πρόβλημα προέρχεται και από τη Βοσνία, πού είναι η (Μιλόρντα) Ντόντικ».

Ο Μπεν Άμι μίλησε επίσης για την περιφερειακή πρωτοβουλία Open Balkan. Σύμφωνα με τον ίδιο, μαζί με τη Συμφωνία των Βρυξελλών που επιτεύχθηκε το 2013, το Open Balkan είναι μια από τις πιο θετικές εξελίξεις, γιατί αποδείχθηκε ότι η Σερβία θέλει να εμπλακεί με τη Δύση και όχι με τη Ρωσία.

«Αυτά τα δύο πράγματα είναι πολύ σημαντικά για τη σταθερότητα της περιοχής».


Η Κοσοβάρα επικεφαλής διπλωμάτης, Donika Gërvalla, και ο ισραηλινός επικεφαλής διπλωμάτης, Yair Lapid
Οι σχέσεις του Κοσόβου με το Ισραήλ

Το Ισραήλ και το Κοσσυφοπέδιο συνήψαν διπλωματικές σχέσεις την 1η Φεβρουαρίου 2021 μετά την υπογραφή της συμφωνίας της Ουάσιγκτον μεταξύ του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας, παρουσία του πρώην προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Ντόναλντ Τραμπ, στις 4 Σεπτεμβρίου του περασμένου έτους.

Ο Μπεν Άμι χαρακτήρισε «εξαιρετικές» τις σχέσεις του Κοσσυφοπεδίου με το Ισραήλ, ενώ επεσήμανε ότι «υπάρχει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων με τα οποία μπορούμε να συνεργαστούμε και είναι μια νίκη και για τις δύο πλευρές».

Ο ίδιος, ως ερευνητής και καθηγητής, είπε ότι το παράδειγμα του Κοσσυφοπεδίου τον εντυπωσίαζε πάντα λόγω της μοναδικής κατασκευής που έχει το Κοσσυφοπέδιο.

«Το Κοσσυφοπέδιο είναι ένα εξαιρετικό φαινόμενο. Είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που έχει τον μεγαλύτερο μουσουλμανικό πληθυσμό, αλλά είναι ένα κοσμικό κράτος. Είναι κοσμική σύμφωνα με το Σύνταγμα, είναι ένα προηγούμενο που μπορεί να φανεί παγκοσμίως, δεν υπάρχει άλλη μουσουλμανική χώρα στον κόσμο που να είναι εντελώς κοσμική, και ταυτόχρονα ισλαμική χώρα. Αυτό είναι ένα παγκόσμιο μήνυμα που εκπροσωπεί το Κόσοβο». /Albanianpost.com

No comments: