Wednesday, October 26, 2022

Ένταση Ελλάδας-Τουρκίας και κίνδυνος σύγκρουσης

SManalysis







Οι εντάσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας κλιμακώνονται λόγω μιας σειράς εδαφικών διαφορών. Αναλυτές λένε ότι οι δύο χώρες έχουν μακρά ιστορία στη διαχείριση τέτοιων εντάσεων. Αλλά αυτό θα τεθεί σε δοκιμασία καθώς πλησιάζουν οι ελληνικές και τουρκικές εκλογές, όπου και οι δύο ηγέτες αναμένεται να εκμεταλλευτούν τα εθνικιστικά αισθήματα στην εκστρατεία.



Ο τουρκικός στρατός πραγματοποιεί τις ετήσιες στρατιωτικές του ασκήσεις όχι μακριά από τα γειτονικά ελληνικά νησιά.

Η Ελλάδα συνεχίζει να εκσυγχρονίζει τον στρατό της, κλείνοντας το χάσμα με τον Τούρκο αντίπαλό της, καθώς οι διμερείς εντάσεις αυξάνονται για μια σειρά εδαφικών διαφορών στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο.

«Οι τρέχουσες ελληνοτουρκικές σχέσεις σε επίσημο επίπεδο είναι εξαιρετικά τεταμένες, λόγω της μεταβαλλόμενης ισορροπίας στην Ανατολική Μεσόγειο και την εσωτερική πολιτική της Τουρκίας, η οποία βλέπει κάποιο βαθμό ενδιαφέροντος να επιδείξει μια μονομερή εθνικιστική εξωτερική πολιτική», λέει ο αναλυτής Senem Aydin- Duzgut από το Πανεπιστήμιο Sabanci.

Απευθυνόμενος σε υποστηρικτές σε πρόσφατη συγκέντρωση, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι οι τουρκικές δυνάμεις θα μπορούσαν μια νύχτα να εισέλθουν στα ελληνικά νησιά, τα οποία η Άγκυρα είπε ότι πρέπει να αποστρατικοποιηθούν.

Εν τω μεταξύ, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συνέκρινε την Τουρκία με τη Ρωσία κατά τη διάρκεια πρόσφατης επίσκεψης στην Ουκρανία.

Τα ολοένα και πιο τεταμένα σχόλια και από τις δύο πλευρές ακολουθούν τις εισβολές πολεμικών αεροσκαφών και από τις δύο χώρες, οι οποίες γίνονται τακτικό φαινόμενο.

«Εάν τουρκικά αεροπλάνα, πλοία ή τανκς στα σύνορα δεχτούν επίθεση, η Τουρκία θα πρέπει να ανταποδώσει. Αλλά αυτά τα αντίποινα μπορεί να κλιμακωθούν και μπορεί να πυροδοτήσουν την έναρξη ενός πολέμου που δεν μπορείς να τελειώσεις», λέει ο σύμβουλος του Τούρκου προέδρου Μεσούτ Κασίν.

Αλλά οι εντάσεις και οι απειλές μεταξύ δύο μελών του ΝΑΤΟ δεν είναι νέες εξελίξεις.

Οι δύο πλευρές βρίσκονται σε επαφή και πρόσφατα ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ κάλεσε τον Έλληνα ομόλογό του Νικόλαο Παναγιωτόπουλο για επίσκεψη στην Τουρκία.

Οι παρατηρητές λένε ότι και οι δύο χώρες είναι ικανές να διαχειριστούν τις εντάσεις.

«Έγιναν ατυχήματα, λάθος βήματα, που ευτυχώς δεν οδήγησαν σε ευρύτερη αντιπαράθεση. Και τα δύο μέρη έχουν τους μηχανισμούς και τις γνώσεις για να αντιμετωπίσουν τα ατυχήματα. Εάν δεν υπάρχει πολιτική βούληση από τη μία ή την άλλη πλευρά για να κλιμακωθεί το ζήτημα σε επίπεδο πολέμου, δεν βλέπω καμία πιθανότητα για ατύχημα», λέει ο αναλυτής Serhat Guvenc από το Πανεπιστήμιο Kadir Has.

Όμως οι εκλογές αναμένεται να περιπλέξουν περαιτέρω την κατάσταση, γιατί οι δύο ηγέτες αντιμετωπίζουν δύσκολες προκλήσεις που σχετίζονται με τις εκλογές του επόμενου έτους.

«Είναι πολύ σημαντικό ότι τόσο η Τουρκία όσο και η Ελλάδα θα έχουν εκλογές τον επόμενο χρόνο. Πλησιάζουν όλο και περισσότερο και οι δύο ηγέτες σχεδόν προετοιμάζουν το κοινό για μια πιθανή εθνικιστική υπόθεση, ή μια αντιπαράθεση, ακόμη και μια αναμέτρηση», λέει η αναλυτής Asli Aydintasbas του Ινστιτούτου Brookings.

Η Τουρκία και η Ελλάδα έχουν εμπειρία δεκαετιών στη διαχείριση των διμερών εντάσεων. Αλλά αυτό θα δοκιμαστεί καθώς και οι δύο χώρες οδεύουν προς τις εκλογές.

No comments: