Saturday, October 10, 2020

«Αλβανοί ετοιμάζονται για επιθέσεις σε Σέρβους στο Κόσοβο» - μυστικές υπηρεσίες Σερβίας

SManalysis




Οκτώβριος 9, 2020. 21:34

Οι σερβικές υπηρεσίες ασφαλείας προειδοποίησαν την κρατική και στρατιωτική ηγεσία της Σερβίας ότι προετοιμάζονται οργανωμένες προκλήσεις και επιθέσεις Αλβανών εναντίον Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο, αναφέρει η Ραδιοτηλεόραση της Βοϊβοντίνας.



«Οι Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου, ειδικά εκείνοι στους θύλακες, θα είναι ο στόχος οργανωμένων προκλήσεων και επιθέσεων από Αλβανούς τις επόμενες ημέρες, προκειμένου να δημιουργηθεί αστάθεια που θα οδηγήσει σε άλλο αδιέξοδο στο διάλογο μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα, καθώς και εμπόδια στη συνεργασία με το Ειδικό Δικαστήριο στη Χάγη», ανέφερε το δημοσίευμα.


 
Όπως επισημαίνεται, οι Αλβανοί ηγέτες του Κοσσυφοπεδίου από τις αρχές Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους διεξάγουν δράση με τον κωδικό όνομα «Τιμή», προκειμένου να αποφευχθούν οι κατηγορίες προς τον πρόεδρο του Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι για δολοφονίες, εγκλήματα πολέμου, διώξεις και βασανιστήρια.

Σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ, η Πρίστινα προτίθεται να σταματήσει ξανά τις διαπραγματεύσεις με το Βελιγράδι

Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, εν τω μεταξύ, επιμένει ότι δεν θα υπάρξουν επιθέσεις ή διώξεις του σερβικού πληθυσμού στο Κοσσυφοπέδιο.

Ερωτηθείς πώς το κράτος θα προστατεύσει το λαό του στο Κοσσυφοπέδιο, ο Βούτσιτς είπε ότι δεν θα ήταν εύκολο, καθώς η Σερβία δεν έχει αποτελεσματικό έλεγχο εκεί, αλλά πρόσθεσε ότι σοφές πολιτικές και συνομιλίες θα μπορούσαν να σώσουν τους Σέρβους στο Κοσσυφοπέδιο.

«Θα πολεμήσουμε διπλωματικά, θα αναφέρουμε και θα προειδοποιήσουμε», δήλωσε ο Βούτσιτς.

Πρόσθεσε ότι προσωπικά πιστεύει στη λογική και ότι οι Αλβανοί καταλαβαίνουν ότι τίποτα δεν μπορεί να λυθεί με όπλα, αλλά μόνο με συνομιλίες και συμβιβασμούς.

--

Thursday, October 8, 2020

Η Σερβία διαπραγματεύεται με την Τουρκία την απόκτηση των drones Bayraktar TB2

SManalysis





Οκτώβριος  8, 2020. Echedoros
Η Σερβία άρχισε διαπραγματεύσεις με την Τουρκία για την αγορά μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (UAV) Bayraktar TB2.



Αυτό αναφέρουν πληροφορίες από ρωσικές πηγές στο Telegram που επικαλούνται ιστότοπο που ασχολείται με τα αμυντικά θέματα.

Όπως δημοσιεύεται, η Σερβία ξεκίνησε πρόσφατα συνομιλίες με την Τουρκία για την απόκτηση των Bayraktar TB2, μια είδηση που κυκλοφόρησε και στις δύο χώρες.

Μετά από μακρές συνομιλίες και διαπραγματεύσεις μεταξύ του προέδρου της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς και του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κρατική αντιπροσωπεία της Σερβίας, ταξίδεψε στην Άγκυρα στις 5 Οκτωβρίου, όπου συμφώνησε να αγοράσει πολλά UAV Bayraktar, όπως δημοσίευσε το σερβικό b92.

Στη σερβική αντιπροσωπεία περιλαμβάνονταν  ο υπουργός Οικονομικών Σίνισα Μάλι [Siniša Mali] και ο βοηθός υπουργός Άμυνας της Σερβίας, αρμόδιος για αγορές εξοπλισμού, Νέναντ Μιλοράντοβιτς [Nenad Miloradović].

Τα δημοσιεύματα αυτά προκάλεσαν αντιδράσεις από τον Σέρβο πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς:

«Θα δούμε αν μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία με την τουρκική πλευρά. Σε κάθε περίπτωση, είναι πολύ καλά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα», είπε ο Βούτσιτς στους δημοσιογράφους, αποφεύγοντας, όπως συνηθίζει, να  αποκαλύπτει σχέδια και συμβάσεις του υπουργείο Άμυνας, πριν επιβεβαιωθούν επίσημα από τις σερβικές αρχές.

Η απόκτηση του UAV Bayraktar TB2 θα σήμαινε ακόμη ένα βήμα στον εκσυγχρονισμό της σερβικής αεροπορίας και αεροπορικής άμυνας που ξεκίνησε πρόσφατα με την αγορά του κινεζικού UAV CH-92A.

Όπως, άλλωστε, έχει ανακοινωθεί, ο  σερβικός κρατικός προϋπολογισμός δίνει ιδιαίτερα βαρύτητα στα εξοπλιστικά προγράμματα.

«Αντιδράσεις Έλληνα μητροπολίτη στις δηλώσεις του Έντι Ράμα»

SManalysis








«Λιμάνι του Δυρραχίου και το Κοσσυφοπέδιο», Έλληνας Μητροπολίτης: Η Αλβανία σκοπεύει να προσαρτήσει το Κοσσυφοπέδιο
 

Οκτώβριος 7, 2020. 20:50

 

Ο Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης, Ανδρέας, αντέδρασε μετά την απόφαση της αλβανικής κυβέρνησης να παραδώσει de facto το λιμάνι του Δυρραχίου στο Κοσσυφοπέδιο.



Σύμφωνα με τον Ορθόδοξο κληρικό, αυτό δεν είναι μια νέα κίνηση της κυβέρνησης των Τιράνων. Προσθέτει ότι η Αλβανία στοχεύει στην προσάρτηση του Κοσσυφοπεδίου στο οποίο κατά 90% κατοικείται από Αλβανούς.


 
«Και αυτή δεν είναι μια νέα στρατηγική του γείτονα. Από το 2008, όταν οι Κοσοβάροι ανεξαρτητοποιήθηκαν από τη Σερβία, η Αλβανία στοχεύει στην προσάρτηση του Κοσσυφοπεδίου, καθώς το όνειρο της «Μεγάλης Αλβανίας παραμένει ζωντανό», είπε ο Μητροπολίτης  Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης, Ανδρέας.

 

Και για τον Ερντογάν

 

Ο Έλληνας μητροπολίτης, επίσης, για τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και την τουρκική επιρροή στην Αλβανία, ενώ αναφερόμενος στην ελληνική μειονότητα στη Νότια Αλβανία χρησιμοποίησε τον όρο «Βόρειο-Ήπειρο».

 

«Από το 2008, όταν οι Κοσοβάροι έγιναν ανεξάρτητοι από τη Σερβία, η Αλβανία στοχεύει στην προσάρτηση του Κοσσυφοπεδίου, καθώς το όνειρο της «Μεγάλης Αλβανίας» παραμένει ζωντανό. Ωστόσο, είναι χαρακτηριστικό ότι αυτή η απόφαση της Αλβανίας ελήφθη τη στιγμή που η ελληνοτουρκική κρίση εξελίσσεται και όπου ο νεο-σουλτάνος ​​Ερντογάν επιτίθεται σε πολλά μέτωπα.


 
Η τουρκική παρουσία είναι ιδιαίτερα έντονη στις δημόσιες υποθέσεις, στον στρατιωτικό τομέα, ακόμη και στον θρησκευτικό τομέα με τη δημιουργία ενός δικτύου τζαμιών. Επιπλέον, ο Ερντογάν παρακολουθεί τις εκλογικές εξελίξεις στην Αλβανία, γεγονός που φαίνεται να τον ενδιαφέρει ιδιαίτερα, ενώ η ανίσχυρη Σερβία δεν μπορεί να εμποδίσει αυτές τις εξελίξεις».

«Ενώ, η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να θέλει την ένταξη της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Ελληνισμός του Βορείου Ηπείρου, όπως έχουν τα πράγματα, παραμένει, για άλλη μια φορά, μόνος και αδύναμος, μπροστά στον φανατισμό του Έντι Ράμα, ο οποίος, μαζί με τον φανατισμό του Ερντογάν, σχηματίζουν μια ισχυρή αλυσίδα γύρω μας. Φυσικά, δεν παραβλέπουμε ούτε την πανδημία του κορωνοϊού, την κρίσιμη κατάσταση στην οικονομία και την εκπαίδευση, ούτε τις προσπάθειες της κυβέρνησης να ξεπεράσει αυτές τις κρίσεις. Όμως, ταυτόχρονα, είναι απαραίτητο για το κράτος να εξετάσει θέματα πέρα ​​από τη θαλάσσια συμφωνία, ώστε να μην έχουμε δυσάρεστες εξελίξεις. 

Ωστόσο, εάν τα δικαιώματα των  Ελλήνων κατοίκων της Βόρειας Ηπείρου δεν είναι πλήρως εγγυημένα, δεν θα πρέπει να εξεταστεί η ένταξη της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Gazeta Shqip, Gazeta Tema, Koha Jone,

Νότα διαμαρτυρίας της Σερβίας στην Αλβανία

SManalysis




Οκτώβριος 7, 2020. 18:58


Το Υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε σήμερα τον Πρέσβη της Αλβανίας στη Σερβία, Ίλιρ Μπόκα, για να παραδώσει ένα σημείωμα στο οποίο εκφράζεται η έντονη διαμαρτυρία σχετικά με τις δηλώσεις κατά τη διάρκεια της κοινής συνόδου της αλβανικής κυβέρνησης με τη λεγόμενη κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου, σημειώνει το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Tanjug.



Πρόκειται για τις κοινές δηλώσεις Κοσσυφοπεδίου και Αλβανίας στις 2 Οκτωβρίου, όσον αφορά την κατάργηση των συνόρων μεταξύ των δύο πλευρών.


 
«Τέτοιες δηλώσεις, οι οποίες συνεπάγουν την ενοποίηση της Αλβανίας και της σερβικής επαρχίας του Κοσσυφοπεδίου και των Μετοχιών και τη δημιουργία μιας Μεγάλης Αλβανίας, αποτελούν δικαιολογημένο λόγο ανησυχίας, τόσο για τη Δημοκρατία της Σερβίας όσο και για άλλες χώρες της περιοχής που δεσμεύονται να διατηρήσουν τη σταθερότητα και να εντείνουν τη συνεργασία στην περιοχή», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών.

Το σημείωμα επισημαίνει επίσης τις καθημερινές προσπάθειες των ανώτερων αξιωματούχων της Σερβίας να αναπτύξουν διμερείς πολιτικές και όλες τις άλλες σχέσεις με τις γειτονικές χώρες και να συγκλίνουν σε θέσεις για τις οποίες δεν υπάρχει συμφωνία, και, υπό αυτή την έννοια, εξέφρασε την προσδοκία ότι οι Αλβανοί αξιωματούχοι δεν θα κάνουν στο μέλλον δηλώσεις που υπονομεύουν τις διμερείς σχέσεις μεταξύ Σερβίας και Αλβανίας οι οποίες ενδέχεται να αποσταθεροποιήσουν την περιοχή.

Όσον αφορά τους ισχυρισμούς ορισμένων μέσων μαζικής ενημέρωσης σχετικά με την παράδοση νότας διαμαρτυρίας του υπουργείου Εξωτερικών της Αλβανίας σε Σέρβους διπλωματικούς εκπροσώπους στην Αλβανία, το Υπουργείο Εξωτερικών της Σερβίας ανακοίνωσε ότι η προσωρινή εκπροσώπηση της Σερβικής Πρεσβείας στα Τίρανα κλήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας στις 6 Οκτωβρίου  για να παραλάβει σημείωμα διαμαρτυρίας, αρνήθηκε, ωστόσο, να αποδεχτεί το σημείωμα λόγω των απαράδεκτων απόψεων που εκφράστηκαν σε αυτό.

Nezavisne.com, Anadolu,

Turkey announces it will conduct live fire drill in the middle of the Aegean on Oxi Day

SManalysis


by PAUL ANTONOPOULOS


Turkey has made a major provocation by announcing it will conduct a live fire drill in the middle of Greece’s territorial waters on the day of one of Greece’s most important public holiday’s.

Turkey announces it will conduct live fire drill in the middle of the Aegean on Oxi Day 1
Photo Credit: Marco Florian
Turkey issued two navigational telexes (NAVTEX) from its naval station in Smyrna (Σμύρνα, Turkish: İzmir) and Attaleia (Ἀττάλεια, Antalya) to sail in the middle of the Aegean and southeast Aegean and conduct live fire exercises.

The reserve area is between the islands of Chios, Evia, Praron and Skyros and will go from from October 26-28, as well as an area between Rhodes and Kastellorizo, in international on Friday and Saturday.

Turkey “will never take a step back” from its naval ambitions, Turkish President Recep Tayyip Erdoğan told Qatar’s The Peninsula newspaper during his visit to Doha to try and secure bailout money to save Turkey’s failing economy.

“The issue of the Aegean and the Mediterranean is one that Turkey will never take a step back from. We have voiced loudly on all platforms that we will not accept any solution that disregards Turkey and the [unrecognized] Turkish Republic of Northern Cyprus and that confines us to the shores, and we will continue to do so. We will resolutely continue to protect and defend our rights and interests at all times and under all circumstances,” Erdoğan said.

“States disturbed by the presence of Turkey, in particular Greece, have adopted a stance that causes tension by taking unilateral actions. Behind the stance of France, known for its colonialism, which provoked Greece, the [Republic of Cyprus], and now Armenia, is the fact that Turkey has played an active role in the region,” Erdoğan continued to propagate.

Oxi (No) Day commemorates when in 1940 Greek Prime Minister Ioannis Metaxas rejected an ultimatum made by Italian dictator Benito Mussolini to occupy Greece. Not only did Greece successfully defend against the invasion, the first victory of the Allies in World War II, but managed to push them back deep into Albania from where they launched the invasion attempt.

Wednesday, October 7, 2020

"We cannot protect Serbs, division of Kosmet along ethnic lines is the only solution"

SManalysis


According to political analyst Predrag Rajic, the latest event in Kosovo and Metohija tells us that things only get worse for the Serbs there as time passes by.

SOURCE: KOSOVO ONLINE TUESDAY, OCTOBER 6, 2020 


The shooting of Serb children near a school in Donja Brnjica near Pristina, as the latest in a series of incidents, has once again shown the intentions of extreme Albanians towards Serbs in Kosovo, who aim to oust Serbs from the area and no longer live there, Rajic said for Kosovo Online.

"That is why all those who stand for the frozen conflict in central Serbia and who oppose the division of Kosovo and Metohija, are not actually advocating the survival of Kosovo in Serbia, but the survival of Albanian Kosovo. If you are against division, you are not against de facto division. By the absence of division, you are actually contributing to the completely Albanian Kosovo", Rajic said.

In his opinion, Serbia now cannot think about returning the entire Kosovo to its constitutional legal order in the foreseeable future, because, as he stated, that is not realistic.

"We do not give up Kosovo and Metohija as our southern provinces, and absolutely no one questions that. We do not give up a single square meter. But, when we negotiate and when we try to make our tactics and make a joint national plan, then we should be realistic and rational", Rajic said.

Unfortunately, as he stated, the division of Kosovo-Metohija is no longer offered to us.

"As we can see, this offer is no longer on the table. We should fight for it to be on the table. What worries me is that even if it were on the table, a good part of our public would flatly reject it, although in fact the division of Kosmet along ethnic lines would be the only solution that can permanently protect Serbs, at least in the north of Kosovo and Metohija", Rajić said.

He believes that the big problem is that since 1999, when Serbia capitulated militarily in Kosovo, there is no prerogative of its government there.

"We simply cannot protect Serbs either south or north of the Ibar river. It's a simple state of affairs. I am afraid that many in central Serbia are actually sleeping loudly and keeping quiet. They do not want to help the state leadership to deal with this problem, and it is more than clear that recent events prove it and testify that there is no frozen conflict, that time does not work for Serbs there, and that the situation can only get worse over time. There are fewer and fewer Serbs, as well as prospects for returning at least part of our southern province to our constitutional and legal order. Time is running out, and there is less and less capacity for something like that", Rajic concluded.

Monday, October 5, 2020

The Albanian factor and its influence in the Balkans

SManalysis

Did you find out? You political clowns in Greece, that Greece has no problem with its Territorial claims in Albania? Northern Epirus, is it found or did you leave the legacy of those who fought 100 years ago ?, be careful, it is the Albania-Greece Conflict, not closed, apolitically ...

 In 1942, the “Second League of Prizren” and “Hanjar Division” were formed, both of which became allies to German Nazis during WWII. After the war, from 1945 to 1974, Albanians from Albania started emigrating en masse to Kosovo and slowly pushing away and expelling Kosovo Serbs from that territory.

 Later on, an autonomy was given to Kosovo Albanians granted by the 1974 Yugoslav Constitution, which apparently wasn’t good enough to them as they continued rebelling. Albanians organized protests in 1981 demanding Republic instead of autonomy.

After a short truce, the Albanian irredentists in Kosovo began to cause chaos there again in 1987, the year when the disintegration of the SFRY formally began. 

After the wars in Bosnia and Croatia ended in 1997, the United States re-launched the “Albanian factor” in Kosovo by supporting the so-called “Kosovo Liberation Army”.

 “KLA” had training camps in the north of Albania near the Serbian border, from where they occasionally jumped over to the Serbian territory and carried out terrorist activities. During 1998, this terrorist organization started an open conflict with the security forces of Serbia and the then FRY.

 The United States, embodied in the then high-ranking official Richard Holbrooke, supported “KLA’s” armed rebellion against the Serbian government. Holbrooke’s predecessor Robert Gelbard, however, previously labelled the KLA “without any questions, a terrorist group”.

Serbian security forces overpowered Albanian militant groups, but the USA and NATO started an air aggression on the FRY, which resulted in the presence of American and NATO forces in Kosovo and the loss of Serbia’s sovereignty over this province. Immediately after the end of the aggression, terrorist actions began in the Serbian southern municipalities of Presevo, Bujanovac and Medvedja, which do not administratively belong to Kosovo, with the intention of annexing these municipalities with an Albanian majority to Kosovo and later to Albania. 

Meanwhile, Kosovo Albanians declared Kosovo’s independence in 2008 and were immediately recognized by the United States and most Western countries. After declaring independence, the border with Albania was abolished and the process of informal unification has begun. Although the conflicts in the so-called “Presevo Valley” were stopped in 2001, the Albanian factor does not rest there – there is a noticeable mass purchase of real estate by Albanians in the territory of southeastern Serbia which is considered by them to be a part of the “natural Albania”.

There were no armed conflicts in Montenegro, but the former government of this country was completely influenced by the Albanian factor. 

Every single Montenegrin government was formed with Albanian participation. Montenegro’s independence in a referendum on May 21, 2006, was voted mostly thanks to Albanian votes. Immediately after the referendum, a small town Tuzi predominantly inhabited by Albanians was given the status of a municipality.

 The state of Montenegro essentially has no authority over the municipalities of Tuzi and Ulcinj, where the Prime Minister of Albania Edi Rama regularly comes without notifying the Montenegrin authorities, nor are the Montenegrin police allowed to intervene in those territories. 

And now that Milo Djukanovic’s regime has finally fallen, the formation of a new government is already in question precisely because of the Albanian influence – Albanians who have only 4 mandates, without which the majority in parliament cannot be formed, are asking for the most important ministries.

Immediately after Kosovo, North Macedonia fell victim to the Greater Albania project. After the armistice in 2001, the Albanian factor began to take over all the levers of power in this country. 

Under their influence, Macedonia recognized Kosovo in 2008, and in 2017, the Macedonian opposition consisting of a few political parties united with Macedonian Albanian parties, overthrew the regular government after a series of protests, which resulted in President Nikola Gruevski leaving the country. So far, Greece is the only country that has no visible problems for the time being, although Greek minority in Albania does have occasional problems.

The increased tensions between the Albanian government and the ethnic Greek minority are especially evident in areas of cultural and educational policies, as they impact on education in the Greek language. Same goes for the Serbian minority in Albania. Albanians and the Albanian communities living in the neighboring Balkan countries have been obsessively dreaming one and the same dream for already over a century – to live united in one state, a “natural” and “greater” one as they call it, and this has been exploited by the USA for the past 30 years which resulted in the destabilization of the region for the purpose of, we can assume, taking the control over it. 

Through the eyes of Albanians this exploitation is seen as a support, a help, for which the leaders of the American Democrats are celebrated in Kosovo; 

Pristina’s main street is named after Bill Clinton, with statue of him in it, as well as Madeleine Albright’s. 

Thanks to the United States, the compulsive dreams of Greater Albania in the Balkans are slowly coming true. For the past 100 years, every Albanian attempt to destabilize the Balkans ended in failure. 

However, this is not the case today thanks to the USA. Kosovo is virtually independent, without a border with Albania, and Serbia has limited sovereignty over the “Presevo Valley”. 

North Macedonia has no control over the west of the country and Macedonians are slowly becoming a minority in their own country. Montenegro has only formal control over Malesija and Tuzi, and the new government formation literally depends on Albanians.

Source:News Front.info -(Russian)