Της Ελευθερίας Πιπεροπούλου
Παράθυρο σε μια πολύπλοκη υπόθεση, που εμπλέκει την ελληνική μειονότητα, αποκαλύπτοντας ενδεχόμενα κρυφά πολιτικά και οικονομικά κίνητρα, αλλά και κατηγορίες στοχευμένης επιχείρησης υφαρπαγής περιουσιών, έχει ανοίξει η αμφιλεγόμενη σύλληψη του Φρέντι Μπελέρη στην Αλβανία.
Ο Φρέντι Μπελέρης κατάφερε, παρά την φυλάκισή του, να εκλεγεί δήμαρχος της Χειμάρρας. Πρόεδρος του τοπικού παραρτήματος της "Ομόνοιας”, ο κ. Μπελέρης κατήλθε στις δημοτικές εκλογές της Χειμάρρας, ως υποψήφιος υποστηριζόμενος από το Κόμμα Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΚΕΑΔ) και την "Ομόνοια”, αλλά και από τον συνασπισμό της αντιπολίτευσης. Η σύλληψή του, καθώς και του συνεργάτη του Παντελή Κοκαβέση, παραμονές των εκλογών της 14ης Μαΐου στην Αλβανία, με τις κατηγορίες της "δωροδοκίας εξαγοράς ψήφων", ανέδειξε έντονα ένα πρόβλημα που ναι μεν δεν είναι καινούριο, αλλά φέρνει στο φως μια απειλή για τους Έλληνες της μειονότητας.
Την περασμένη, μάλιστα, Τρίτη 25 Ιουλίου, το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε νέο αίτημα αποφυλάκισης του κ. Μπελέρη. Οι δικηγόροι του εκλεγμένου δημάρχου προσέφυγαν στο Ανώτατο Δικαστήριο, έπειτα από τις αρνητικές αποφάσεις που έλαβαν από το Ειδικό Δικαστήριο κατά του Οργανωμένου Εγκλήματος και της Διαφθοράς (SPAK), το Πρωτοδικείο και το Εφετείο, για την αποφυλάκισή του, έστω και με υπό όρους, ώστε να του επιτραπεί η συμμετοχή στην ορκωμοσία. Αν δεν ορκιστεί ο κ. Μπελέρης, στενεύουν τα χρονικά περιθώρια, με κίνδυνο να χάσει την έδρα του και να προκηρυχθούν και πάλι εκλογές (μόνο για το αξίωμα του δημάρχου).
Θ. Καραγιάννης (Δικηγόρος Φρ. Μπελέρη): "Θεμελιώδεις παραβάσεις νομικής φύσης”
Μιλώντας στο Capital.gr, ο δικηγόρος του κ. Μπελέρη, Θεόδωρος Καραγιάννης, κάνει λόγο για "θεμελιώδεις παραβάσεις νομικής φύσης”: "Στην υπόθεση Μπελέρη από την πρώτη στιγμή έχουμε μια σειρά από θεμελιώδεις παραβάσεις νομικής φύσης και καταπάτηση δικαιωμάτων, οι οποίες αποτυπώνουν εναργώς τον πυρήνα της κατάστασης. Ο Μπελέρης διώκεται ΄πολιτικά΄ με ποινικό πρόσχημα, όπως γίνεται σε όλες τις χώρες που η Δικαιοσύνη αποτελεί το ‘χέρι’ της πολιτικής εξουσίας”, αναφέρει ο κ. Καραγιάννης και προσθέτει: "Αρχικά, έχουν συμβεί μια σειρά από εξώφθαλμες δικονομικές παραβάσεις. Ενδεικτικά η διερεύνηση της υπόθεσης έγινε από κατά τόπον αναρμόδια Εισαγγελία, γεγονός που δημιουργεί υποψίες για τη σκοπιμότητα ‘επιλογής’ των συγκεκριμένων κατά τόπον αρμόδιων λειτουργών. Κοινώς ‘επιλέχθηκε’ συγκεκριμένος Εισαγγελέας, ενώ κανονικά η αρμοδιότητα δίωξης άνηκε σε άλλον Εισαγγελέα. Επιπλέον, η σύλληψη πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του αυτόφωρου αδικήματος, χωρίς όμως, να ισχύουν οι σχετικοί όροι και να επιτρέπεται η εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας, άρα ουσιαστικά η σύλληψη και η μετέπειτα διαδικασία είναι εντελώς παράνομη”.
Ο κ. Καραγιάννης συνεχίζει: "Ξεκινώντας την περιγραφή από το έλασσον προς το μείζον, η απόφαση με την οποία νομιμοποιήθηκε η ‘παρακολούθηση’ των συνομιλιών των φερόμενων ως κατηγορουμένων ήταν εντελώς παράνομη. Το άτομο που επιλέχθηκε από την αστυνομία ως ‘συνεργάτης’ της για να προβεί σε πράξη πρόκλησης του εγκλήματος είναι ένας καταδικασμένος πολλάκις σε απάτη του κοινού ποινικού δικαίου. Ο ιθύνων Νους του εγχειρήματος διάλεξε έναν καταδικασμένο για Εξαπάτηση να ‘εξαπατήσει’ εκ μέρους του κράτους. Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο επικίνδυνη αν υπολογίσουμε ότι η κατηγορία βασίζεται σε κάποιες ηχογραφήσεις που έγιναν σε εξωτερικό χώρο, με τον ‘συνεργάτη’ της αστυνομίας να φέρει ειδικά εργαλεία ηχογράφησης, αλλά οι συνομιλίες που αποτυπώνονται στη δικογραφία να μην αναφέρουν τον χρόνο και το μέρος που πραγματοποιήθηκαν, εκλείπουν δηλαδή συστατικά στοιχεία νομιμότητας. Επίσης οι αποτυπωμένες συνομιλίες είναι σε πλήρη αναντιστοιχία με το πρακτικό παρακολούθησης που υπογράφουν οι 15 αρμόδιοι αστυνομικοί που επιλήφθηκαν της σύλληψης. Όσον αφορά την κατηγορία απλά θα αναφέρουμε ότι ο ‘συνεργάτης’ της αστυνομίας, ενώ δήθεν ήταν on line συνδεδεμένος με τους αρμόδιους αστυνομικούς, εμφανίστηκε πολλές ώρες μετά τις δήθεν πράξεις, και εμφάνισε χρήματα και μία λίστα ψηφοφόρων που όμως δεν είχαν πάνω κανένα στοιχείο (προσημείωση) που να μπορεί να συνδεθεί με τους κατηγορούμενους”.
"Συμπερασματικά”, καταλήγει ο κ. Καραγιάννης," και όλα τα ανωτέρω να μην ίσχυαν, αξίζει να αναφερθεί ότι στην αλβανική νομολογία τα τελευταία 32 έτη ο Μπελέρης είναι ο μοναδικός υποψήφιος που έχει κρατηθεί προσωρινά για αυτό το αδίκημα. Ενώ σίγουρα αποτελεί παγκόσμιο προηγούμενο ότι επί 45 μέρες δεν έχει δοθεί η δυνατότητα στην υπεράσπιση να λάβει γνώση των ηχογραφημένων συνομιλιών – των στοιχείων της κατηγορίας. Υπερασπίζεται, δηλαδή, ο κατηγορούμενος τον εαυτό του με δεμένα τα μάτια, χωρίς να έχει τα στοιχεία κατηγορίας. Αυτό, παραβιάζει κάθε δικαίωμα σε οποιοδήποτε νομικό ποινικό σύστημα εντός και εκτός Ε.Ε.”.
Ποιοι λόγοι κρύβονται
Η όλη υπόθεση έχει δημιουργήσει, εκτός από αντιδράσεις, το έντονο ερώτημα -τι πραγματικά συμβαίνει και γιατί ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα και το αλβανικό σοσιαλιστικό κόμμα δημιουργούν αυτό το θέμα με τον Φρέντι Μπελέρη; Μια πρώτη ανάγνωση θα μπορούσε να οδηγήσει κάποιον στην άποψη πως ο πραγματικός στόχος είναι η ελληνική μειονότητα και η πρόθεση να αποτραπεί η παρουσία ενός Έλληνα μειονοτικού σε έναν τόσο κρίσιμο δήμο για την τουριστική ανάπτυξη της χώρας. Ποιοι είναι, όμως, οι βαθύτεροι λόγοι και τα κίνητρα που κρύβονται πίσω από αυτή την προφανή "επίθεση”;
Έλληνες της μειονότητας στην Αλβανία δηλώνουν στο Capital.gr πως οι πραγματικοί λόγοι της σύλληψης έχουν να κάνουν με ιδιωτικά συμφέροντα, που θέλουν να αξιοποιήσουν το παραλιακό μέτωπο της Αλβανίας, κατασκευάζοντας ξενοδοχεία και τουριστικά θέρετρα. Προφανώς και στο "στόχαστρο” μπαίνουν ιδιοκτησίες και Αλβανών, ωστόσο τα λεγόμενα "φιλέτα” βρίσκονται εκ των πραγμάτων στην παραλία, όπου ζουν κυρίως μειονοτικοί.
Το περιουσιακό ζήτημα στην Αλβανία δεν είναι κάτι καινούριο, ωστόσο η σύλληψη του κ. Μπελέρη το έφερε ξανά στην επιφάνεια, ίσως πιο έντονο και από ποτέ.
Η ένταση των τριβών
Η ένταση των τριβών που παρατηρούνται στη Χειμάρρα οφείλεται σε τρεις παράγοντες αναγόμενους είτε στο μακρινό είτε στο πρόσφατο παρελθόν.
Ο πρώτος έχει να κάνει με την ασάφεια του ιδιοκτησιακού καθεστώτος στην περιοχή, καθώς μετά την πτώση του καθεστώτος Χότζα οι κάτοικοι απέκτησαν δικαιώματα χρησικτησίας και όχι πλήρους ιδιοκτησίας των άλλοτε "κολλεκτιβοποιημένων” γαιών τους. Αυτό δίνει το περιθώριο για κάθε είδους λαθροχειρίες, πιέσεις ή εικονικές συναλλαγές, σε μια συγκυρία κατά την οποία το παράλιο μέτωπο της Χειμάρρας, μήκους 60 χιλιομέτρων, μετατρέπεται σε εστία τουριστικής ανάπτυξης, συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον περισσότερο ή λιγότερο "καθαρών” επενδυτών. Οι συγκρούσεις γύρω από αυτό το πολύτιμο επίδικο "εθνικοποιούνται”, με την κυβέρνηση Ράμα λ.χ. να διακρίνει πίσω από τις ιδιοκτησιακές διαφορές "απόπειρα εξελληνισμού”.
Ο δεύτερος λόγος αφορά την ισχυρή τοπική ταυτότητα. "Σφηνωμένη” ανάμεσα στο Κεραύνια Όρη και το Ιόνιο πέλαγος, η λωρίδα της Χειμάρρας ήταν μέχρι τον 20ό αιώνα αποκομμένη από χερσαίες συνδέσεις, στοιχείο το οποίο την καθιστούσε ασφαλές καταφύγιο απέναντι στις επιδρομές των φατριών των Λιάπηδων. Τόσο στην παλιά πόλη, το Κάστρο, όσο και στο επίνειό της (τη Σπηλιά, σημερινό επίκεντρο της οικονομικής και τουριστικής ζωής), καθώς και στα τριγυρινά χωριά κυριαρχεί το ορθόδοξο χριστιανικό δόγμα, μολονότι άλλοι από τους κατοίκους έχουν ως μητρική γλώσσα την ελληνική και άλλοι την αλβανική. Το ελληνικό ιδίωμα της Χειμάρρας έχει πολλές ιδιαιτερότητες και δεν διακρίνεται από τον "βόρειο φωνηεντισμό” των λοιπών διαλέκτων της Ηπείρου.
Το έντονο μειονοτικό αίσθημα των Χειμαρριωτών μαρτυρούν ιστορικά δεδομένα, όπως η συμμετοχή τους στους Τουρκοβενετικούς πολέμους και στην Επανάσταση του 1821 υπό τον Σπυρομήλιο, η από μέρους τους κατά καιρούς απόσπαση προνομίων αυτοδιοίκησης από την Υψηλή Πύλη, η επιμονή τους στην ένωση με την Ελλάδα το 1914, αντί της αποδοχής αυτονομίας στο πλαίσιο του νεοσύστατου αλβανικού κράτους κατά το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας, καθώς και οι ταραχές που σημειώθηκαν το 1924, 1927 και 1932 ενάντια σε κρατικές πολιτικές εξαλβανισμού.
Η τρίτη και καθοριστικότερη ιδιαιτερότητα της Χειμάρρας είναι η μη συμπερίληψή της μετά το 1945 στις επισήμως αναγνωρισμένες μειονοτικές ζώνες της Αλβανίας (όπως π.χ. τα χωριά της Δρόπολης). Το αποτέλεσμα είναι η ελληνόφωνη εκπαίδευση να μην προσφέρεται στις μέρες μας παρά χάρη στο ιδιωτικό σχολείο "Όμηρος” που ενισχύει η Ελλάδα, ενώ η Χειμάρρα είναι η μόνη περιοχή της Αλβανίας για την οποία οι παρατηρητές του ΟΑΣΕ διαπιστώνουν πιέσεις και παρατυπίες σε κάθε εκλογική αναμέτρηση.
Η παραδοσιακή κυριαρχία του Σοσιαλιστικού Κόμματος στον Δήμο Χειμάρρας, πριν από την ανάδειξη του Φρέντι Μπελέρη, ενσαρκωνόταν στην παρουσία του Γιώργου Γκόρου ως δημάρχου από το 2011. Στιγμές κορύφωσης της έντασης ήταν οι δύο βομβιστικές επιθέσεις κατά της οικίας του τότε δημάρχου Βασίλη Μπολάνου το 2004 και 2010 και βέβαια ο θάνατος, επίσης το 2010, του καταστηματάρχη Αριστοτέλη Γκούμα, η μοτοσυκλέτα του οποίου χτυπήθηκε από αυτοκίνητο με επιβαίνοντες τρεις Αλβανούς νέους, με τους οποίους είχε φιλονικήσει, όταν αυτοί απαίτησαν να μη τους μιλάει ελληνικά στο κατάστημά του.
"Εργοτάξιο” η Χειμάρρα
Όπως δήλωσε στο Capital.gr ο Λεωνίδας Παππάς, πρώην πρόεδρος της "Ομόνοιας”, η Χειμάρρα είναι αυτή την στιγμή ένα απέραντο... εργοτάξιο, με μια ραγδαία τουριστική ανάπτυξη να καταγράφεται σε όλο το παραλιακό μέτωπο, όπου χτίζονται τεράστια και πολυτελή ξενοδοχεία. Αυτό, φυσικά, από την πλευρά της ανάπτυξης του τόπου και των οφελών για την οικονομία της χώρας, μόνο κακό δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί. Το θέμα, όμως, είναι ότι όλη αυτή η επενδυτική τουριστική "έκρηξη" φαίνεται πως συντελείται εις βάρος των ντόπιων, που πολλές φορές εξαναγκάζονται να δώσουν τις περιουσίες τους αντί πινακίου φακής. Η κυβέρνηση Ράμα δίνει, ακόμη και με νόμους, τις παραλίες σε επενδυτές, δεν δίνει όμως την δυνατότητα στους ίδιους τους Χειμαρριώτες να αξιοποιήσουν τα ακίνητά τους.
Κι εδώ έρχεται ο Φρέντι Μπελέρης, ο οποίος στην προεκλογική του εκστρατεία είχε κάνει "σημαία” του την προστασία των ντόπιων κατοίκων. Σύμφωνα με τον κ. Παππά, είναι αξιοσημείωτο ότι υπέρ του κ. Μπελέρη τάσσονταν ακόμη και Αλβανοί, των οποίων θίγονταν τα συμφέροντα.
Ο πρώην πρόεδρος της "Ομόνοιας” κάνει λόγο για καθαρά πολιτικά κίνητρα πίσω από τη σύλληψη, καθώς με τον κ. Μπελέρη στον δήμο, "χαλάνε” τα σχέδια της κυβέρνησης. Ο ίδιος εκφράζει ανησυχίες σχετικά και με την προέλευση όλου αυτού του χρήματος που ρέει στην περιοχή τους.
Σε παρόμοιο μήκος κύματος είχαν κινηθεί δηλώσεις στην "ΕΡΤ” του επικεφαλής του ΚΕΑΔ, Βαγγέλη Ντούλε, ο οποίος είχε καταγγείλει ότι "η Χειμάρρα σε μεγάλο βαθμό έχει μετατραπεί σε ένα ‘πλυντήριο’ ξεπλύματος μαύρου χρήματος”. Ο ίδιος τόνισε ότι περιουσίες ντόπιων κατοίκων, ως επί το πλείστον ελληνικής καταγωγής, απαλλοτριώνονται υπέρ πελατειακών συμφερόντων του κ. Ράμα”, ενώ ανέφερε ότι ο σύζυγος της ίδιας της υπουργού Εξωτερικών της χώρας επωφελήθηκε από απόφαση του υπουργικού συμβουλίου και του παραχωρήθηκε, με την ιδιότητα του στρατηγικού επενδυτή, μια έκταση στον δήμο της Χειμάρρας, για την ανέγερση τουριστικού θέρετρου.
Οι ξενοδοχειακές άδειες στη Χειμμάρα
Η περιοχή της Χειμμάρας χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και εκτιμάται ότι διαθέτει μεγάλες τουριστικές δυνατότητες. Σε αυτό το πλαίσιο οι αρχές φέρονται να έχουν δώσει δεκάδες άδειες σε αλβανικές εταιρείες για την κατασκευή resort σε όλο το παραλιακό μέτωπο. Μόλις πριν λίγους μήνες το Αλβανικό Συμβούλιο της Επικρατείας ενέκρινε άδειες ανάπτυξης για κατασκευές ξενοδοχείων, όπως επίσης και για το κτίριο υπηρεσιών και κατοικιών "Vala Residence". Σύμφωνα με τοπικά μέσα, δόθηκε άδεια για την αναθεώρηση των συνθηκών κατασκευής του "Drymades Villas", που βρίσκεται στους Δρυμάδες Χειμάρρας, το οποίο έχουν αναλάβει οι εταιρείες "Gjikuria" και "Golden Key". Άλλη απόφαση αφορά τροποποίηση της άδειας για ξενοδοχείο στους Γκιλεκάτες Χειμάρρας, από την εταιρεία ανάπτυξης "Rinia - 04". Το καλοκαίρι του 2021, το Συμβούλιο Επικρατείας, ενέκρινε μια μεγάλη λίστα έργων για ξενοδοχεία, θέρετρα και βίλες στις παράκτιες περιοχές της χώρας, συμπεριλαμβανομένων και των ακτών της Χειμάρρας. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται η άδεια ανάπτυξης για το Green Coast Hotel της ομώνυμης εταιρείας, η άδεια κατασκευής του Kakome Bay σε καταπατημένες εκτάσεις γης των ντόπιων κατοίκων, τουριστικό συγκρότημα με βίλες από την "Investment Group" Α.Ε.
Στον αντίποδα βέβαια, στις 17 Μαΐου, πολεοδομία, στρατός και αστυνομία της Αλβανίας βρέθηκαν μπροστά από το ξενοδοχείο ομογενούς και μέλους της εφορευτικής επιτροπής στις εκλογές, προκειμένου να το κατεδαφίσουν.
Σημειώνεται πως συνολικά η Αλβανία έχει θέσει στόχο να εξελιχθεί σε τουριστικό προορισμό, κάτι που έγινε εμφανές ειδικά φέτος, λόγω του φθηνότερου τουριστικού προϊόντος. Προσανατολίζεται στην προσέλκυση επισκεπτών από Γαλλία, Ισπανία, ΗΠΑ, Ολλανδία και Πολωνία μεταξύ άλλων, κεντρίζοντας το ενδιαφέρον ξενοδοχειακών αλυσίδων (πρόσφατα ο ισπανικός ξενοδοχειακός όμιλος Melia προχώρησε σε διεύρυνση της παρουσίας του στη χώρα). Στόχος για τον τουρισμό της Αλβανίας είναι να φτάσει τα 10 εκατομμύρια τουρίστες φέτος και ήδη στο τετράμηνο έχει καταγράψει 3,54 εκατομμύρια επισκέπτες, σημειώνοντας αύξηση 35% έναντι του αντίστοιχου τετραμήνου το 2022. Τη χρονιά που πέρασε, η χώρα υποδέχτηκε 7,5 εκατομμύρια τουρίστες, αυξημένους κατά 25% σε σχέση με το 2021. Σημειώνεται πως ο τουρισμός στην Αλβανία ισοδυναμεί με το 18%του ΑΕΠ.
Μ. Κεφαλογιάννης: Το πρόβλημα ξεκινά από τον… Χότζα
Σχολιάζοντας τα της σύλληψης Μπελέρη, ο Μανώλης Κεφαλογιάννης, ευρωβουλευτής και πρόεδρος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκής Ένωσης – Αλβανίας για τη Σύνδεση και Σταθερότητα, δήλωσε στο Capital.gr ότι βάσει της δικογραφίας δεν δικαιολογείται η προσωρινή κράτηση του εκλεγμένου δημάρχου. Κάνοντας λόγο για μια χώρα που πρέπει να ενισχύσει το κράτος δικαίου, τόνισε πως εάν υπάρχουν στοιχεία για εξαγορά ψήφων, θα πρέπει να απαγγελθούν κατηγορίες και να πάει το θέμα στη Δικαιοσύνη. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι αυτό το ζήτημα δεν είναι η βάση, αλλά η αφορμή.
Σύμφωνα με τον κ. Κεφαλογιάνννη, ο κ. Μπελέρης είναι ο μοναδικός μειονοτικός δήμαρχος και ένας από τους έξι δημάρχους που προέρχονται από κόμματα της αντιπολίτευσης, ενώ ο δήμος Χειμάρρας είναι ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος δήμος για τουριστικές επενδύσεις.
Όπως εξηγεί ο κ. Κεφαλογιάννης, από την εποχή του Χότζα, υπήρξε ένα "ιστορικό ατύχημα” στην Αλβανία. Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, την περίοδο 1946-1960, ο Ενβέρ Χότζα κρατικοποίησε τα πάντα, δημεύοντας τις περιουσίες. Το 1991, η κυβέρνηση Μπερίσα επέστρεψε με νόμο στους ανθρώπους τα χωράφια τους, αλλά με δικαίωμα χρήσης και όχι ιδιοκτησίας. Αποτέλεσμα ήταν να μην υπάρχουν ιδιοκτησίες, αλλά απλά δικαιώματα καλλιέργειας.
Ωστόσο, με μια σειρά νόμων και αποφάσεων περί στρατηγικών επενδύσεων στον τομέα του τουρισμού που θεσμοθέτησε η κυβέρνηση Ράμα, έχει δοθεί στο κράτος η δυνατότητα να απαλλοτριώνει ακίνητα εάν εμφανιστεί στρατηγικός επενδυτής. Έτσι, πολλοί άνθρωποι καταλήγουν να χάνουν τις περιουσίες τους για ένα… κομμάτι ψωμί.
Εν τω μεταξύ, το στήσιμο του Κτηματολογίου, που βρίσκεται σε εξέλιξη, προχωρά με ρυθμούς χελώνας, προφανώς προς εξυπηρέτηση συμφερόντων.
Ο ρόλος του δημάρχου σε όλη αυτή την κατάσταση είναι καθοριστικός, καθώς έχει το δικαίωμα να εκδώσει άδειες δόμησης. Ένας δήμαρχος που είναι με την πλευρά των πολιτών και τους παραχωρεί άδειες δεν "συμφέρει”, όμως, την αλβανική κυβέρνηση, που προτιμά να παραχωρήσει τα "φιλέτα” σε μεγάλες εταιρείες.
Κατά την κρίση του κ. Κεφαλογιάννη, η Αλβανία δεν είναι μια πλήρης δημοκρατία και ο κόσμος πιέζεται, ενώ κάνει λόγο για διαφαινόμενη προσπάθεια εκφοβισμού των ψηφοφόρων του Δήμου Χειμάρρας και συνολικά της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας.
Η νίκη στο Ευρωκοινοβούλιο
Ο κ. Κεφαλογιάννης πέτυχε τις προηγούμενες ημέρες μια σημαντική νίκη στο Ευρωκοινοβούλιο, αφού η Ολομέλεια υπερψήφισε τροπολογία με την οποία τάσσεται υπέρ της απελευθέρωσης του Φρέντι Μπελέρη. Με πρωτοβουλία του κ. Κεφαλογιάννη, αλλά και την υποστήριξη του Στέλιου Κούλογλου, η τροπολογία κατατέθηκε από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και υπερψηφίστηκε από ευρωβουλευτές όλων των πολιτικών ομάδων. Σύμφωνα με την τροπολογία, παραβιάζεται το τεκμήριο της αθωότητας και εμποδίζεται δημοκρατικά εκλεγμένος δήμαρχος να ορκιστεί. Επίσης, τίθενται το ζήτημα της προστασίας των μειονοτήτων και το περιουσιακό ζήτημα της Αλβανίας.
Στο πλαίσιο επίσκεψής του στα Τίρανα, ο κ. Κεφαλογιάννης επισκέφθηκε για δεύτερη φορά τον κ. Μπελέρη στις φυλακές. Όπως δήλωσε στο Capital.gr, θεωρεί ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο. "Έχουν περάσει τα μηνύματα και από μένα και τον πρωθυπουργό και περιμένουμε τις επόμενες κινήσεις. Προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι ο κ. Μπελέρης θα απελευθερωθεί και δεν θα χάσει την έδρα του”, καταλήγει.