Wednesday, November 20, 2019

Εξοργισμένοι οι Αλβανοί από τα πρόστιμα στο Μαυροβούνιο

SManalysis



Νοέμβριος 20, 2019.Echedoros

Οι Αλβανοί του Μαυροβουνίου έχουν εξοργισθεί από τα πρόστιμα  των αρχών του Μαυροβουνίου σε άτομα που κρατούν την ερυθρόμαυρη σημαία.


Το Εθνικό Συμβούλιο των Αλβανών του Μαυροβουνίου ανέφερε ότι οι επανειλημμένες ενέργειες των αστυνομικών αρχών του Μαυροβουνίου κατά της αλβανικής εθνικής σημαίας είναι απαράδεκτες.


Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Φαΐκ Νίκα δήλωσε ότι, το πρόσφατο περιστατικό, όπου ένας Αλβανός πολίτης τιμωρήθηκε με 300 ευρώ και απελάθηκε από το Μαυροβούνιο για ένα μήνα μετά την προβολή της αλβανικής σημαίας, δείχνει σαφώς το αληθινό πρόσωπο ενός μέρους της αστυνομίας του Μαυροβουνίου.




«Χρησιμοποιεί  αμφίβολες νομικές διαδικασίες  και νομικά κενά για να επικαλεσθεί νόμο του Μαυροβουνίου εκφράζοντας έτσι εχθρότητα απέναντι στα αλβανικά σύμβολα και την εθνική ταυτότητα».


Πρόσθεσε επίσης ότι το Εθνικό Συμβούλιο θα ενημερώσει για το θέμα τις διπλωματικές αποστολές στο Μαυροβούνιο.


«Δεν θα υπάρξει κυβέρνηση στο Μαυροβούνιο που θα τρομάξει τους Αλβανούς να επιδείξουν την εθνική τους ταυτότητα μέσω των εθνικών συμβόλων με περιστασιακές προκλήσεις και απειλές.

Οι Αλβανοί στο Μαυροβούνιο είναι αυτόχθονες και θα διατηρήσουν και θα επιδεικνύουν την εθνική τους ταυτότητα σε οποιαδήποτε κατάσταση χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο κανέναν», δήλωσε ο Νίκα,



προσθέτοντας ότι οι Αλβανοί θα συνεχίσουν να φέρουν την εθνική σημαία στον εορτασμό της 28ης Νοεμβρίου που είναι η Εθνική Ημέρα της Σημαίας.

"I am frightened, I am breaking inside...’

SManalysis
Prime Minister Zoran Zaev of North Macedonia had staked his political career and his country’s future on resolving a three-decade-old dispute with neighboring Greece over his nation’s name.
Prime Minister of North Macedonia, Zoran Zaev, fears that dramatic events will follow in the region after the EU snub, Plus Info reports

SOURCE: TANJUG WEDNESDAY, NOVEMBER 20, 2019 | 10:56

"I am breaking inside", Macedonian Prime Minister says in an interview with US paper "New York Times".

This magazine reminds of the fact that only two months ago, the leader of the small Balkan nation of North Macedonia was riding high, feted by world leaders, praised by the head of United Nations for offering a rare bright spot in an otherwise troubled global landscape and on the shortlist for a Nobel Peace Prize.

"Prime Minister Zaev had staked his political career and his country's politics on resolving a three-decade-old dispute with neighboring Greece over his country's name. And through often torturous diplomacy, and against great odds, he had succeeded", NYT says.

As New York Times states, the change of name was expected to clear the way towards joining EU, but last month France vetoed those discussions, arguing that the process of enlargement needs to be rethought.

That abrupt decision turned the Macedonian government into turmoil, and more ominously, it is shaking up the status quo in a region where an uneasy peace has existed since the end of wars in former Yugoslavia, NYT concluded.

“That destroyed me personally, psychologically ... I am broken inside", Zaev stressed, adding in an interview that he is concerned "not only for himself but for the stability of the entire Western Balkans".

"Nationalism and radicalism can rise again. There is a risk to open conflicts inside of the countries again. Also to open conflicts between countries again", Zaev said. When asked why he decided to call early elections, Zaev said that he had no choice.

"If we do not go on early elections, nationalism will rise. I am devastated", Zaev concluded in the interview for "New York Times".

“That destroyed me personally, psychologically ... I am broken inside.”@MarcSantoraNYT interviews North Macedonian PM Zoran Zaev, who changed his country’s name on the promise of EU membership — only to be blocked from applying. https://t.co/kTas97CVEN

— Patrick Kingsley (@PatrickKingsley) November 20, 2019

N. Δένδιας: Η Ελλάδα βρίσκεται σταθερά δίπλα στην ελληνική εθνική μειονότητα στην Αλβανία

SManalysis

 





Τα προβλήματα της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία και η ανάγκη αντιμετώπισής τους συζητήθηκαν στη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τους προέδρους και τα μέλη των αντιπροσωπειών της ΔΕΕΜ (Δημοκρατική Ένωση Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας)/Ομόνοιας και του Κόμματος της Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΚΕΑΔ). Κατά τη συνάντηση στο υπουργείο Εξωτερικών, ο Νίκος Δένδιας έστειλε το μήνυμα πως η Ελλάδα βρίσκεται σταθερά στο πλάι της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία

«Υποδέχθηκα στο υπουργείο Εξωτερικών τους προέδρους και τα μέλη των αντιπροσωπειών της Ομόνοιας και του ΚΕΑΔ, με τους οποίους συζητήσαμε για τα προβλήματα της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία και την ανάγκη αντιμετώπισής τους. H Ελλάδα βρίσκεται σταθερά δίπλα τους» έγραψε στο προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο Νίκος Δένδιας.



Όπως επισημαίνει σε άλλη ανάρτησή του ο κ. Δένδιας, στη συνάντηση δέχθηκε με συγκίνηση το συμβολικό δώρο του κ. Μπελέρη, μια φωτογραφία που έχει ληφθεί το 1909 και απαθανατίζει μαθητές της Ελληνικής Σχολής στο Βουνό της Χειμάρρας, από όπου έλκει την απώτερη καταγωγή της και η οικογένειά του.



ΑΠΕ ΜΠΕ

Tuesday, November 19, 2019

Αμερικανός Γερουσιαστής: Θα κάνω τα πάντα να βοηθήσω το Κοσσυφοπέδιο και την Αλβανία

SManalysis



Νοέμβριος 19, 2019. Echedoros

Ο Αμερικανός Γερουσιαστής Έλιοτ Ένγκελ  τίθεται ενάντια στην ιδέα της ανταλλαγής εδαφών μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας.


Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, δήλωσε στη ‘Φωνή της Αμερικής» ότι ελπίζει πως η μελλοντική κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου θα έχει μια ευρύτερη βάση και ότι θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να βοηθήσει το Κοσσυφοπέδιο και την Αλβανία.





Ο Ένγκελ λέει ότι είναι σκεπτικός στην ιδέα της αλλαγής συνόρων στο Κοσσυφοπέδιο με τη Σερβία, καθώς λέει ότι δεν σταματήσει εκεί αλλά θα επεκταθεί σε όλα τα Βαλκάνια.


«Θα προκαλούσε μια αλυσιδωτή αντίδραση που νομίζω ότι δεν θα ήταν θετική. Γνωρίζουμε τις παραμέτρους για το Κόσοβο. Νομίζω ότι η αλλαγή των συνόρων θα ήταν μια παρανόηση. Νομίζω ότι δεν είναι μια σοφή πράξη», είπε.


Ο Ένγκελ δήλωσε ότι ελπίζει η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου θα έχει μια ευρύτερη βάση, ώστε περισσότεροι άνθρωποι να συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις, καθώς το Κόσοβο αντιμετωπίζει συσσωρευμένα προβλήματα.




«Η Σερβία καταβάλει ισχυρές προσπάθειες για απο-νομιμοποιήσει το Κοσσυφοπέδιο. Προσπαθεί να πείσει τις χώρες που έχουν αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου να αποσύρουν την αναγνώριση. Αγωνιζόμαστε εναντίον αυτών των προσπαθειών. Έτσι, όσο πιο ενωμένο είναι το Κόσοβο, τόσο καλύτερα για αυτό», είπε.



 Σύμφωνα με τον Ένγκελ οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να αναλάβουν να αναλάβουν πιο ενεργό ρόλο στην περιοχή.



njekomb.org

Monday, November 18, 2019

Αλμπίν Κούρτι: Μόνο με πόλεμο η ανταλλαγή εδαφών στο Κοσσυφοπέδιο

SManalysis



Νοέμβριος 18, 2019. Echedoros

Ο ηγέτης του Κινήματος της Αυτοδιάθεσης, Αλμπίν Κούρτι, αναφέρθηκε και πάλι στην ιδέα της ανταλλαγής των εδαφών.


Απέρριψε την ιδέα της ανταλλαγής των εδαφών, προσθέτοντας ότι «πίσω από αυτήν βρίσκεται ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, προκειμένου να διαιρέσει το Κοσσυφοπέδιο και στη συνέχεια, όπως είπε,  να οριοθετήσει τα σύνορα με τους Κροάτες, διαιρώντας τη Βοσνία/Ερζεγοβίνη και όλα αυτά προσομοιάζουν με τα σχέδια της Ρωσίας».





Ο Κούρτι σε συνέντευξή του στην «Pobjeda» του Μαυροβουνίου, προειδοποίησε ότι δεν είναι δυνατή μια νέα σύγκρουση μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας.


«Μετά από δύο αποτυχημένες προσπάθειες της Ρωσίας, στο Μαυροβούνιο και τη Βόρεια Μακεδονία, βλέπει το ενδεχόμενο τώρα μιας νέας ένοπλης σύγκρουσης μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας.

Είναι σαφές ότι αυτή η πιθανότητα, της σύγκρουσης, δεν θα μπορούσε να βρει έδαφος. Ειδικά, τώρα που οι Αλβανοί, έναντι της Σερβίας λειτουργούν ως έθνος  και όχι μόνο στο εύθραυστο κράτος του Κοσσυφοπεδίου», ανέφερε ο Κούρτι.


Είπε ακόμη ότι δεν υπάρχει ανταλλαγή εδαφών χωρίς αιματοχυσία, προσθέτοντας ότι πάντα θα υπάρχουν Αλβανοί και Σέρβοι και από τις δύο πλευρές των συνόρων.




Αναφερόμενος στο διάλογο με τη Σερβία, ο Κούρτι δήλωσε ότι δεν υπάρχει σήμερα ανάγκη να επιταχυνθούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα, προσθέτοντας  ότι ο ίδιος θα ηγηθεί της διαπραγματευτικής ομάδας του Κοσσυφοπεδίου ως πρωθυπουργός,  στην οποία θα περιλαμβάνονται κυβερνητικά μέλη και εμπειρογνώμονες.


«Η Σερβία χρωστάει στο Κοσσυφοπέδιο για επιθετικότητα και κατοχή. Μας οφείλει αποζημίωση για τον πόλεμο, συνταξιοδοτικά ταμεία και αποταμιεύσεις πολιτών στις τράπεζες. Δεν επέστρεψαν ποτέ αντικείμενα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, δεν παρέδωσαν ποτέ ύποπτους εγκλημάτων πολέμου. Ας αρχίσουμε, λοιπόν, με τις απαιτήσεις μας και θα δούμε τι μας προσφέρει η Σερβία», είπε ο Κούρτι- σύμφωνα με το αλβανικό δημοσίευμα.



njekomb.org

Η Ρωσία επικροτεί το βέτο του Μακρόν σε Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία

SManalysis


Νοέμβριος 18, 2019. Echedoros

Ο Ρώσος πρέσβης στην ΕΕ επικροτεί την αντίθεση του Εμανουέλ Μακρόν στη διεύρυνση, μια ένδειξη  για το πως το Κρεμλίνο εκμεταλλεύεται την «καταστροφική διπλωματία» του Γάλλου προέδρου, για να τονίσει τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.



Αυτό αναφέρει το βουλγαρικό πρακτορείο Bgnes,  επικαλούμενο δημοσίευμα  των «Financial Times».


Ο Βλαντίμιρ Τσιζόφ, βετεράνος πρέσβης του Κρεμλίνου στις Βρυξέλλες, δήλωσε ότι ο Μακρόν «έχει λόγο» να πει πως η ΕΕ πρέπει να αντιμετωπίσει πρώτα τις εντάσεις μεταξύ των μελών, προτού προχωρήσει σε ενταξιακές συνομιλίες με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία.


Τα σχόλια του Μακρόν σχετικά με ζητήματα που κυμαίνονται από τη διεύρυνση της ΕΕ μέχρι τον «εγκεφαλικό θάνατο» του ΝΑΤΟ, προκάλεσαν έντονη κριτική από ορισμένους συμμάχους γιατί παρουσιάζεται η Ευρώπη ως αδύναμη, ενώ άλλοι σχολιαστές τα έχουν επαινέσει ως σημείο προσοχής για την αντιμετώπιση σημαντικών προβλημάτων.


«Ο πρόεδρος Μακρόν έχει λόγο να πει ότι η ΕΕ πρέπει πρώτα να ασχοληθεί με τα εσωτερικά της θέματα πριν από όποια διεύρυνση», λέει στη συνέντευξή του ο Τσιζόφ, ο οποίος έχει λάβει τη θέση αυτή από το 2005, δηλαδή, «θα ήταν υπερβολή να ειπωθεί ότι η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία είναι έτοιμες για ένταξη- παρόλο το σεβασμό προς τις δύο χώρες».




Η Ρωσία, σημειώνει το δημοσίευμα, είναι μία από τις πολλές ανταγωνίστριες δυνάμεις που αγωνίζονται για εξουσία στη Βόρεια Μακεδονία, στην Αλβανία και σε άλλα τέσσερα κράτη στα Δυτικά Βαλκάνια, τα οποία περιβάλλονται από χώρες μέλη της ΕΕ και επιδιώκουν να ενταχθούν στο ευρωπαϊκό μπλοκ.


Η Γαλλία ήταν η μόνη που αντιτάχθηκε στην έναρξη των συνομιλιών ένταξης με τα Σκόπια τον περασμένο μήνα και προσχώρησαν οι Κάτω Χώρες και η Δανία, εμποδίζοντας και την Αλβανία.