Saturday, October 6, 2018

Ο Frontex στην Αλβανία, Αβραμόπουλος: Ορόσημο για τη διαχείριση των συνόρων

SManalysis


Οκτώβριος 5, 2018. Echedoros

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Μετανάστευση, Εσωτερικών Υποθέσεων και Δικαιωμάτων του Πολίτη, Δημήτρης Αβραμόπουλος,  χαρακτήρισε τη συμφωνία που υπεγράφη σήμερα στα Τίρανα για την περιπολία των συνόρων από την FRONTEX, ως ένα ακόμη ορόσημο για τη διαχείριση των συνόρων.



«Σήμερα φθάσαμε σε ένα άλλο ορόσημο για τη διαχείριση των συνόρων. Σήμερα υπογράψαμε την πρώτη συμφωνία με μια τρίτη χώρα για τη διαχείριση των συνόρων, που θα επιτρέψει στον FRONTEX να έχει τις δικές του ομάδες στην Αλβανία. Αυτό καθιστά την Αλβανία παράδεισο πέρα από τις χώρες των Βαλκανίων. Ο FRONTEX θα μπορεί να έχει σημεία ελέγχου στα σύνορα και να περιπολεί στα σύνορα», δήλωσε ο Αβραμόπουλος.


Αναφερόμενος για το ζήτημα της μετανάστευσης επεσήμανε ότι πρέπει να μειωθεί για να μην αναγκασθεί η ΕΕ να λάβει μέτρα με θεωρήσεις.


«Η αύξηση των προσπαθειών στην περιοχή για την περαιτέρω μείωση της μετανάστευσης και του λαθρεμπορίου» είναι το μήνυμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», είπε ο Αβραμόπουλος, προσθέτοντας ότι οι εταίροι των δυτικών Βαλκανίων δεν πρέπει να κάνουν κατάχρηση του συστήματος ασύλου, αλλά να ευθυγραμμίζονται με τις πολιτικές θεωρήσεων με την ΕΕ, ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η δυνατότητα ταξιδιών χωρίς θεώρηση στην ΕΕ.


«Θα κάνουμε μια εκτίμηση της κατάστασης μέχρι το τέλος του έτους», πρόσθεσε, σύμφωνα με το αλβανικό πρακτορείο ειδήσεων.

Wednesday, October 3, 2018

Γερμανίδα Ειδικός: Αν δεν περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών, βλέπω εθνοτικές συγκρούσεις

SManalysis


Οκτώβριος 3, 2018. Echedoros

Η Ρόζα Μπαλφόουρ του Γερμανικού Ταμείου Μάρσαλ (GMF), ειδικός σε ευρωπαϊκά θέματα και διεύρυνσης της ΕΕ, προειδοποιεί ότι εάν δεν περάσει η συμφωνία με την Ελλάδα, δεν αποκλείεται αποσταθεροποίηση στη χώρα και γενικότερα στην περιοχή.


«Δεν υπάρχουν καλές προοπτικές, εάν η συμφωνία αποτύχει. Η ιστορία δείχνει ότι όταν δεν υπάρχει εθνική συμμετοχή, όπως έχουμε δει στη ‘Μακεδονία’, τότε υπονομεύεται το status quo όχι μόνο στη δημοκρατία αλλά στη σταθερότητα.

 Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την πιθανότητα επιδείνωσης των εθνοτικών σχέσεων στη χώρα, δεν λέω ότι θα συμβεί, αλλά σε αυτό μπορεί να οδηγήσει η πολιτική κρίση στη χώρα με την αποσταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής», είπε η Μπαλφόουρ.


Η ίδια τόνισε ότι αν και η διεθνής κοινότητα περίμενε ότι θα υπήρχε πρόβλημα στην προσέλευση στο δημοψήφισμα και γνώριζε ότι υπήρχαν προβλήματα με τους εκλογικούς καταλόγους, ωστόσο, λόγω της σημαντικότητας αυτής της συμφωνίας επισκέφθηκαν πριν το δημοψήφισμα ανώτερα πολιτικά πρόσωπα, λαμβάνοντας ουσιαστικά μέρος στην κυβερνητική εκστρατεία.


Η Μπαλφόουρ δηλώνει ότι γενικά  οι πολίτες της χώρας αυτής ‘έχουν κολλήσει’ σε στερεότυπα του παρελθόντος και δεν κατάφεραν οι πολιτικοί να κάνουν πλήρως κατανοητή τη σημασία αυτής  της ιστορικής συμφωνίας με την Ελλάδα.


«Δεν πρέπει να βλέπει κανείς τη χώρα στο πλαίσιο της πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας, αλλά σε ένα ευρύτερο πλαίσιο.

 Αν οι Αλβανοί αισθανθούν αποξενωμένοι λόγω της επιδείνωσης του πολιτικού πλαισίου, εάν ο διάλογος μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου υπονομευθεί από πολιτικούς καιροσκόπους, γνωρίζουμε όλοι μας ότι αυτή η περιοχή θα μπορούσε να οδηγηθεί σε τροχιά αποσταθεροποίησης», είπε.


Η Μπαλφόουρ πρόσθεσε ότι δεν θέλει να προβλέψει καταστροφικά σενάρια, αλλά ότι στην παρούσα κατάσταση δεν αποκλείεται ο κίνδυνος συνεχιζόμενης αστάθειας.


‘Лидер’

Δίνουν ελληνική υπηκοότητα σε χιλιάδες αλλοδαπούς & την αρνούνται στους Βορειοηπειρώτες μετά από απαίτηση της Αλβανίας!

Image result for himara demonstrate

"Εκατοντάδες Αλβανοί από τα βόρεια της χώρας, που ζουν στην Ελλάδα, λαμβάνουν ελληνική ιθαγένεια, ενώ χιλιάδες από Χιμάρα και  στη Βόρεια Ηπειρο, να περιφέρεται πόρτα σε Ελληνικά Προξενεία στην Αλβανία, για την απόκτηση της ιθαγένειας.

Στο δεύτερο σχέδιο, εξακολουθεί να υπάρχει μια εξήγηση του γιατί  το Δεκέμβριο του 2017, μετά από μια σειρά από διαδηλώσεις και εξεγέρσεις ενάντια στην κυβέρνηση Ράμα, Χειμάρρα άρχισε Εγγραφή εθνοτικών μειονοτήτων σύμφωνα με το νόμο και το  χρόνο, η διαδικασία διακόπηκε (!)

Μυστική στοιχεία δείχνουν ότι στη συμφωνία Κοτζιάς - Μπουσάτι, η αλβανική κυβέρνηση έχει ζητήσει την κατάργηση των μειονοτικών περιοχών και Χιμάρα, ιδίως, να αντιμετωπίζονται ως αλβανική διοικητικές μονάδες, σύμφωνα με την εδαφική διαίρεση, να μην έχουν τα εθνικά προβλήματα.

Στο πρώτο θέμα, είναι τα εκλογικά προβλήματα, για τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει τους μετανάστες της Αλβανίας ψήφους και καταπολεμά Ελλήνων της Χειμάρρας και Βορείου Ηπείρου, στη δεύτερη περίπτωση, έχουμε να κάνουμε με μια εθνική προδοσία σε κοινές προσπάθειες από την Αλβανική κυβέρνηση και οι Έλληνες κομμουνιστές, να εξαλείψουν οποιαδήποτε εθνικά ίχνη στη Βόρεια Ήπειρο και ιδιαίτερα στη Χιμάρα."SManalysis

 Διαβάζετε παρά κατο το Πενταποσταγμα..

Γράφει: Θεόφραστος Ανδρεόπουλος


Η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην «ελληνοποίηση» χιλιάδων αλλοδαπών με συνοπτικές διαδικασίες αλλά ταυτόχρονα απορρίπτει το δικαίωμα σε Έλληνες το γένος να αποκτήσουν τα δικαιώματα του Έλληνα πολίτη, όπως καταγγέλλουν εκατοντάδες Έλληνες Βορειοηπειρώτες που συνεχίζουν να φυλάσσουν Θερμοπύλες στην αρχαία αυτή εστία του Ελληνισμού.

Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες της ΣΦΕΒΑ από την Κορυτσά, το τελευταίο διάστημα, πολλοί ομογενείς που έκαναν αίτηση για χορήγηση ελληνικής υπηκοότητας λαμβάνουν απορριπτική απάντηση μέσω του εκεί προξενείου και μάλιστα χωρίς να εξηγείται επαρκώς και τεκμηριωμένα, ο λόγος της απόρριψης.

Οι περιπτώσεις αυτές ανέρχονται σε αρκετές δεκάδες και έχουν ανησυχήσει και θορυβήσει τους Βορειοηπειρώτες της πόλης καθώς βλέπουν ότι τους απορρίπτεται το δικαίωμα του Έλληνα πολίτη χωρίς επαρκή αιτιολογία τη στιγμή που η περιοχή, γενέτειρα μεγάλων ευεργετών του Έθνους, υπέφερε τα πάνδεινα από τη δεκαετία του 1920 για να αλλοιωθεί η εθνική της συνείδηση.


Η αγανάκτησή τους γίνεται μεγαλύτερη μάλιστα όταν ακούγεται στην Ελλάδα ότι θα χορηγηθεί με σύντομες διαδικασίες υπηκοότητα σε μετανάστες που εισήλθαν ή βρίσκονται παράνομα στη χώρα μας.

Το γεγονός δυστυχώς ότι η αναμονή για απάντηση στην αίτηση υπηκοότητας ξεπερνάει συνήθως τους 18 μήνες και συνεπάγεται σοβαρή οικονομική επιβάρυνση αλλά και απώλεια χρόνου για τη συγκέντρωση και μετάφραση όλων των απαραίτητων εγγράφων, λειτουργεί αποτρεπτικά για τους ομογενείς μας για να καταθέσουν ξανά τα χαρτιά τους και δικαιολογημένα αναρωτιούνται αν η Ελλάδα λειτουργεί απέναντί τους ως μητριά!

Ορισμένοι μας μετέφεραν μάλιστα την άποψη ότι η εξέλιξη αυτή ίσως οφείλεται σε απαίτηση της Αλβανίας προς την Ελλάδα να μην εγκριθούν πολλές αιτήσεις από την περιοχή της Κορυτσάς, καθώς η Αλβανία δεν αναγνωρίζει εκεί ελληνική μειονότητα.

Προς επίρρωση αναφέρουν και το θλιβερό γεγονός που συνέβη την περασμένη άνοιξη κατά την επίσκεψη του Έλληνα ΥΠ.ΕΞ. κ. Κοτζιά στην Κορυτσά όπου κατά την τριήμερη παραμονή του εκεί, απαξίωσε να συναντηθεί με τους Έλληνες της πόλης, την τοπική ΟΜΟΝΟΙΑ, ενώ δεν επισκέφτηκε ούτε το σχολείο ΟΜΗΡΟΣ που λειτουργεί με έξοδα του ελληνικού κράτους.

Και όλα αυτά για να μην θιγούν οι Αλβανοί. Όπως αναφέρεο χαρακτηριστικά ηλικιωμένος Κορυτσαίος στο himara.gr: «ήταν προτιμότερο να κάνει τις συναντήσεις σε άλλη πόλη ο κ. υπουργός, παρά να έλθει εδώ στην πόλη μας και να μας αγνοήσει εντελώς!»

Συνεπώς εδώ προκύπτει ένα ζήτημα: Υπάρχει μυστική διπλωματία μεταξύ Ν.Κοτζιά και Αλβανών όπως κατήγγειλλαν χθες οι ιδρυτές του κόμματος «Δύναμη Ελληνισμού», Τ.Μπαλτάκος και Δ.Καμμένος; Στα πλαίσια αυτής της μυστικής διπλωματίας και της συμφωνίας που θέλει να συνάψει ο Ν.Κοτζιάς με την Αλβανία για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών και... συνόρων (κατά δήλωση του ιδίου), έχει ζητηθεί και έχει γίνει αποδεκτό, να μεταχειρίζονται οι Έλληνες της Βορείας Ηπείρου ως ένα είδος... αόρατων;

Ο Ν.Κοτζιάς είχε πει πως η κυβέρνηση συζητά «μια δέσμη 10 θεμάτων, μεταξύ των οποίων και η οριοθέτηση των συνόρων και των θαλάσσιων ζωνών»

Οκ, το πιάσαμε για την οριοθέτηση συνόρων, μήπως όμως στα 10 θέματα είναι και η «εξαφάνιση» ή έστω «ελαχιστοποίηση» της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία;

Επιχειρείται να μην δίνεται η ελληνική υπηκοόητα σε Έλληνες το γένος με την προοπτική έτσι να μην εμφανίζεται στο πραγματικό της μέγεθος η ελληνική ομογένεια της περιοχής;

Αυτά είναι πολύ σοβαρά ερωτήματα και δεν μπορεί να ξεφύγει δια της σιωπής το ελληνικό ΥΠΕΞ.

Να σημειώσουμε επίσης ότι ένα απόσπασμα από δηλώσεις του Ν.Κοτζιά δείχνει πως αντιλαμβάνονται στην κυβέρνηση το ζήτημα της Βορείας Ηπείρου.

Είναι απαραίτητο να τονίσουμε ότι δεν είναι δυνατόν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ από την μια μεριά να ισχυρίζεται ότι το όνομα «Βόρεια Μακεδονία» δεν εμπεριέχει αλυτρωτικό χαρακτήρα, αλλά πρόκειται για καθαρά γεωγραφικό προσδιορισμό, ενώ από την άλλη να αποδέχεται στην διαπραγμάτευση με τον Αλβανό ομόλογό του ότι ο αντίστοιχος όρος «Βόρειος Ήπειρος» σηματοδοτεί όντως αλυτρωτισμό και γι’ αυτό πρέπει να εγκαταλειφθεί επισήμως από την Ελλάδα!

Ερωτώμενος για τις διαφορές μας με την Αλβανία λοιπόν ο Ν.Κοτζιάς λέει, ανάμεσα σ’ άλλα, και τα εξής:

«Οι αντιπολιτεύσεις έχουν την τάση να δημιουργούν στα κυβερνητικά τους χρόνια τετελεσμένα και μετά μας καταγγέλλουν για αυτά. Λένε επίσης ότι θα παραδώσουμε τη Βόρεια Ήπειρο.

Εάν δεν το έχουν καταλάβει, με τις διεθνείς συνθήκες και την Τελική Πράξη του Ελσίνκι, η Βόρεια Ήπειρος είναι κομμάτι της Αλβανίας και εμείς δεν έχουμε καμία πρόθεση να ανατρέψουμε τα σύνορα.

Αυτές είναι ψυχώσεις που κάνουν κακό στη χώρα και δεν έχουν καμία σχέση με την ευρωπαϊκή πολιτική διαλόγου και συμβιβασμού».

Η Σόφια έριξε την «βόμβα»: «Σκοπιανοί αλλάξτε υπηκοότητα, είστε Βούλγαροι» – Ξεκινάνε τα παζάρια οι Αλβανόφωνοι

SManalysis

Δημοσίευση: 3 Οκτωβρίου 2018,

Pentapostagma


Βόμβα έρχεται από την Βουλγαρία, η οποία καλεί τους Σκοπιανούς να αλλάξουν υπηκοότητα. «Το σχέδιο Β’ για δεκάδες χιλιάδες πολίτες της ‘Δημοκρατίας της Μακεδονίας’ είναι πλέον η υπηκοότητα της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας, με βάση την απόδειξη της βουλγαρικής καταγωγής και του αυτοπροσδιορισμού τους ως Βούλγαροι, απόγονοι Βουλγάρων!



«Και, βεβαίως πίστη στη Βουλγαρία, γιατί αν δεν αναγνωρίσουν τη βουλγαρική ιστορία, βουλγαρική ιθαγένεια δεν δίνεται! Η ιδιότητα του μέλους του ΝΑΤΟ και της ΕΕ έχει αναβληθεί για τώρα…!

«Αυτό δεν σημαίνει ότι θα παραμένουμε αδιάφοροι εάν συνεχισθεί η χειραγώγηση της ιστορίας και η παραπληροφόρηση με τους Βούλγαρους επαναστάτες μας..», γράφει σλαβικό δημοσίευμα των Σκοπίων επικαλούμενο αναφορά του ευρωβουλευτή του βουλγαρικού κόμματος GERB, Αντρέϊ Κοβάτσεφ.

Ο ίδιος θα επιμείνει ότι υπάρχει εναλλακτική λύση για τους ‘Μακεδόνες’ σε αντίθεση με όσους λένε ότι δεν υπάρχει και αυτή είναι η δήλωσή τους ως ‘Βούλγαροι’ που θα τους δώσει την είσοδο στην ΕΕ, εφόσον δεν συνεχισθεί η χειραγώγηση της ιστορίας και η δέσμευση για τους Βούλγαρους επαναστάτες, τους αναγεννησιακούς και τα ιστορικά γεγονότα, αναφέρει το echedoros.

«Το VMRO-DPMNE δεν συμπαθεί τη συμφωνία με την Ελλάδα και τη συμφωνία με τη Βουλγαρία, αλλά τι προσφέρει; Δεν θέλει συμφωνίες με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία και συνεχίζει τις φανταστικές ιστορίες του από την αρχαιότητα έως σήμερα. Προφανώς τα συναισθήματα έχουν φθάσει στο αποκορύφωμά τους. Το χέρι (η προσφορά) της Βουλγαρίας περιμένει. Είναι το καλύτερο από όλα για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της περιοχής», γράφει ο Κοβάτσεφ, μετά το αποτυχημένο δημοψήφισμα στην πΓΔΜ.




Eντονο παρασκήνιο στα Σκόπια:

Ενα άγριο παρασκήνιο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στα Σκόπια τα τελευταία 24ωρα. Αμέσως μετά το κλείσιμο της κάλπης και την επιβεβαίωση των μεγάλων ποσοστών της αποχής από το δημοψήφισμα, άναψε «κόκκινος συναγερμός» στις πρεσβείες των μεγάλων δυνάμεων.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρωθυπουργός της FYROM Ζόραν Ζάεφ καθυστέρησε δύο ολόκληρες ώρες μετά την πρώτη δήλωσή του, για να εμφανιστεί εκ νέου στην αίθουσα Τύπου και να ενημερώσει τους δημοσιογράφους που τον περίμεναν από όλον τον κόσμο.

Το μεγάλο… παζάρι, που είχε ήδη ξεκινήσει για να υποστηριχθεί το «ναι», με χρηματοδότη μεταξύ άλλων το υπουργείο Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας, το οποίο λειτουργεί ευθυγραμμισμένο με τις ΗΠΑ, πλέον στρέφεται, σύμφωνα με πληροφορίες, στην αναζήτηση των 11 «πρόθυμων» βουλευτών της αντιπολίτευσης που θα στηρίξουν την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Ο σκοπιανός πρωθυπουργός ανησυχεί για τη δική του καριέρα, ειδικά μετά το προσωπικό του «Βατερλώ», με την μεγάλη αποχή στο δημοψήφισμα.

Ο Ζόραν Ζάεφ είναι 44 ετών, όσο περίπου και ο Αλέξης Τσίπρας, επομένως έχει μεγάλο πολιτικό μέλλον μπροστά του. Ένα οριστικό ναυάγιο στην υπόθεση του ονοματολογικού θα σημάνει σε μεγάλο βαθμό την απότομη και βίαιη διακοπή της κυριαρχίας του στη γειτονική χώρα.

Μεταξύ των κομμάτων της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης έχουν βγει για τα καλά τα «μαχαίρια», ενώ άγνωστο παραμένει το παζάρι που θα θελήσουν να κάνουν οι Αλβανοί των Σκοπίων, οι οποίοι αλλάζουν στρατόπεδο ανάλογα με τις οδηγίες που λαμβάνουν.

Δεν αποκλείεται, εάν δεν προχωρήσει η συμφωνία, να βγουν πάλι στο «αντάρτικο», απειλώντας την ύπαρξη του κρατιδίου, μια και είναι πιθανό να έχουμε τη δημιουργία ενός νέου «Κοσόβου»

Ο Ζάεφ από εδώ και στο εξής θα παίζει με το δίλημμα «συμφωνία ή χάος».

Tuesday, October 2, 2018

Μαραθώνια συνεδρίαση Β.Πούτιν-Α.Βούτσιτς για Σκοπιανό & Κόσοβο - Δήλωση γρίφος προμηνύει εξελίξεις - Πώς απαντά το ΝΑΤΟ

Μαραθώνια συνεδρίαση Β.Πούτιν-Α.Βούτσιτς για Σκοπιανό & Κόσοβο - Δήλωση γρίφος προμηνύει εξελίξεις - Πώς απαντά το ΝΑΤΟSManalysis

Γράφει: Βασίλης Καπούλας

Ραγδαίες εξελίξεις προμηνύονται στα Βαλκάνια καθώς ο πρόεδρος της Σερβίας, Α.Βούτσις, είδε σήμερα τον πρόεδρο της Ρωσίας, Β.Πούτιν σε μια μαραθώνια συνάντηση για Κόσσοβο και Σκόπια. Ο πρόεδρος της Σερβίας είπε μια φράση η οποία δείχνει εξελίξεις και μάλιστα δραματικές στην περιοχή.

"Ηταν η πιο σημαντική συνάντηση με τον Β.Πούτιν σε ολόκληρη την πολιτική μου καριέρα . Πήρα πλήρη πολιτική στήριξη" είπε χαρακτηριστικά ο Vucic ο οποίος τόνισε πως όχι απλά συζήτησαν αλλά ανέλυσαν  όλα τα θέματα των Βαλκανίων συμπεριλαμβανομένου και του Σκοπιανού!

Και εμείς αναρωτιόμαστε, μόνο "πολιτική" ;


Αμέσως μετά ο ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ξεκαθάρισε ότι η ένταξή των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ μπορεί να γίνει το 2019(!) υπό την προϋπόθεση ότι θα εφαρμοστεί η Συμφωνία των Πρεσπών. Είναι φανερό πως όλοι "τρέχουν" να προλάβουν τις εξελίξεις.

«Καλωσορίζω το “ναι” στο δημοψήφισμα. Είναι στο χέρι της πΓΔΜ να αποφασίσει τα επόμενα βήματα. Το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να καλωσορίσει τη χώρα ως το 30ό μέλος της, αλλά ο μόνος τρόπος για να συμβεί αυτό είναι η εφαρμογή της συμφωνίας. Δεν υπάρχει κανένας άλλος δρόμος για ένταξη στο ΝΑΤΟ», τόνισε.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που παρουσίασε ο Στόλτενμπεργκ, οι ενταξιακές συνομιλίες θα μπορούσαν να ολοκληρωθούν τον Ιανουάριο του 2019 με άμεση ένταξη των Σκοπίων στη Συμμαχία, μέσω υπογραφής ενός πρωτοκόλλου. Όμως, αναγκαία συνθήκη είναι η πλήρης εφαρμογή της συμφωνίας με την Ελλάδα για το ζήτημα του ονόματος.

Η δήλωση του ΓΓ του ΝΑΤΟ έγινε στον απόηχο της απόρριψης της Συμφωνίας των Πρεσπών από τη Μόσχα όπως ενημέρωσε χτες το pronews.gr.

Φαίνεται πως βρίσκεται επί τάπητος ένας άξονας στα Βαλκάνια καθώς λίγες ώρες πριν ο Β.Πούτιν είδε και τον Μ.Ντόντικ, Πρόεδρο των Σέρβων της Βοσνίας στο Σότσι όπου συμφωνήθηκαν αρκετά πράγματα. Εκεί συμφώνησαν την δημιουργία ενός γιγαντιαίου έργου, ενός θρησκευτικού και εκπαιδευτικού κέντρου  6.000 τμ ενώ υπάρχουν πληροφορίες και για δημιουργία ρωσικού εργοστασίου στην περιοχή.

Τι είπε ο A.Vucic

"Ενημέρωσα τον Πούτιν για την κατάσταση στο Κόσσοβο, για το τι θέλουν οι Μεγάλες Δυνάμεις και τι είδους υποστήριξη η Σερβία αναμένει".

"Ο Πούτιν έδειξε κατανόηση, ειλικρίνεια και φιλική στάση απέναντι στον σερβικό λαό και την Σερβία" ανέφερε

"Δεν μπορώ να σχολιάσω το σχέδιο επαναχάραξης συνόρων για το Κόσσοβο καθώς αυτό έχει ήδη απορριφθεί από ΕΕ-Αλβανούς αλλά και Σέρβους".

"Μίλησα για τους φόβους μας αν οι προβοκάτσιες των Αλβανών συνεχιστούν, αν υπάρξουν επιθέσεις κατά της ζωής Σέρβων , αν καταστραφούν οι περιουσίες τους σε Κόσσοβο -Μετόχια".

"Μόνο για Κόσσοβο -Μετόχια μιλήσαμε για μια ώρα".

"Δεν μπορώ να σας αποκαλύψω άλλες λεπτομέρειες γι αυτό το θέμα".

"Μιλήσαμε όμως για όλη την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί στην περιοχή".

"Δεν υπήρξε κάποιο σημαντικό θέμα που να μην ακουμπήσαμε (!), και όχι απλά να το ακουμπήσουμε αλλά και να το αναλύσουμε διεξοδικά (σσ και σκοπιανό)".

"Περιμένω από την Ρωσία να παρέχει ισοδύναμη και ακόμη πιο ισχυρή υποστήριξη σε διεθνή φόρα και στην εδαφική ακεραιότητα της Σερβίας (σσ εγγυήθηκε την ασφάλεια της Σερβίας ο Β.Πούτιν;)

"Περιμένω ρωσική υποστήριξη στην ανεξαρτησία της Σερβίας, στην ελεύθερη λήψη αποφάσεων κάτι το οποίο η Σερβία και εκτιμά και σέβεται".

"Περιμένω την επίσκεψη του προέδρου Β.Πούτιν στην Σερβία. Περιμένω ραγδαία ανάπτυξη των οικονομικών και εμπορικών μας σχέσεων".

Τέλος ο Vucic, ευχαρίστησε τον Πούτιν και του έδωσε ένα συμβολικό δώρο:

Ενα βιβλίο με τίτλο "Η όμορφη Σερβία". Μήνυμα με αποδέκτες...

Να σημειωθεί πως ο Vucic μίλησε στα ρωσικά απευθυνόμενος στον Β.Πούτιν.

Πάντως ο Υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας και πρώτος αναπληρωτής πρωθυπουργός, I. Dacic, τόνισε πριν λίγο πως όποιοι ακουμπήσουν την ελευθερία του σερβικού λαού θα το πληρώσουν ενώ ρωσικά ΜΜΕ όσο αφορά την κρίση που ξέσπασε στο Κόσσοβο γράφουν χαρακτηριστικά "Είμαστε ένα βήμα από την αιματοχυσία"...

Monday, October 1, 2018

Russian MFA: Kosovo Special Forces' Invasion of Serb-Populated Areas Provocation

Members of Kosovo Security Force (KSF) attend a ceremony marking the 19th anniversary of Kosovo Liberation Army (KLA) Commander Adem Jashari death, in capital Pristina, Kosovo in this photo taken on Sunday, March 5, 2017SManalysis
 © AP Photo/
EUROPE

17:43 01.10.2018(updated 18:12 01.10.2018) Sputnik

According to Moscow, the irresponsible actions of Kosovo's leadership could lead to a new cycle of destabilization and trigger a bloody conflict in the region.

"The demonstrative invasion of Kosovan special forces  in Serb-populated areas in the north of the province on September 29, which defied the existing agreements between Belgrade and Pristina, are simply a provocation aimed at intimidating Kosovan Serbs and putting pressure on Serbia," Russian Foreign Ministry Spokeswoman Maria Zakharova stated Monday.

"We condemn in this regard the passive behavior of the international forces in Kosovo, which have not taken any action, despite the fact that in accordance with the UNSC mandate, they are responsible for safeguarding peace and security in the territory," Zakharova stressed.

Dacic: EU Could Accept Partition of Kosovo If Belgrade, Pristina Reach Agreement
About 60 servicemen of the self-proclaimed Republic of Kosovo’s special forces were deployed in the vicinity of Lake Gazivoda near the Belgrade-controlled Gazivoda hydroelectric power station, triggering a harsh reaction from Serbian authorities.
In 2008, Kosovo's ethnic Albanian leadership unilaterally proclaimed independence from Serbia, which has never recognized the move. The self-proclaimed republic is currently recognized by more than 100 countries.

Μουδιασμένοι στο Μαξίμου με το φιάσκο Ζάεφ: Ήττα για Τσίπρα-Κοτζιά – «Παγωμάρα» σε Βρυξέλλες-Ουάσινγκτον – Έρχεται ντόμινο εξελίξεων

SManalysis

Δημοσίευση: 1 Οκτωβρίου 2018, 7:38 πμ Pentapostagma


Ψυχρολουσία σε ΕΕ, Αθήνα και Ουάσινγκτον με τα χθεσινά αποτελέσματα. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαιρετίζει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην πΓΔΜ, καλώντας τους ηγέτες της γειτονικής χώρας «να ξεπεράσουν τις μικροπολιτικές διαφορές» και να εκμεταλλευτούν αυτή «την ιστορική ευκαιρία για να εξασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον» για τη χώρα τους μέσα από την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία «θα ανοίξει τον δρόμο για την ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση».



Ανακοίνωση της εκπροσώπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Χέδερ Νάουερτ αναφέρει:

«Οι ΗΠΑ χαιρετίζουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Δημοκρατία της Μακεδονίας την 30ή Σεπτεμβρίου, κατά το οποίο οι πολίτες εξέφρασαν την υποστήριξή τους για την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση αποδεχόμενοι τη συμφωνία των Πρεσπών μεταξύ Μακεδονίας και Ελλάδας.

Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν σθεναρά την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας, η οποία θα επιτρέψει στη Μακεδονία να πάρει τη σωστή της θέση στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, συμβάλλοντας στην περιφερειακή σταθερότητα, ασφάλεια και ευημερία.

Καθώς το κοινοβούλιο της πΓΔΜ αρχίζει τώρα τη συζήτηση για συνταγματικές αλλαγές, παροτρύνουμε τους ηγέτες να ξεπεράσουν την κομματική πολιτική και να εκμεταλλευτούν αυτή την ιστορική ευκαιρία για να εξασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον για τη χώρα τους ως πλήρες μέλος των δυτικών θεσμών».




Η ανακοίνωση, πέραν του ότι είναι προκλητική λόγω της αναφοράς του σκέτο Μακεδονία, δείχνει πως οι ΗΠΑ δεν περίμεναν αυτό το αποτέλεσμα.

Η εξαιρετικά χαμηλή προσέλευση που άγγιξε το 37% ερμηνεύεται ως αποδοκιμασία της Συμφωνίας των Πρεσπών παρά τη συντριπτική επικράτηση του ΝΑΙ μεταξύ των ψηφισάντων.

Με καταμετρημένο το 97,78%, υπέρ της συμφωνίας ψήφισε το 91,38%, ενώ εναντίον της το 5,62%.

Η γειτονική χώρα εισέρχεται έτσι σε αχαρτογράφητα ύδατα καθώς φαίνεται ότι η προοπτική της ευρωατλαντικής της πορείας και της ένταξής της σε ΝΑΤΟ και ΕΕ φαίνεται ότι δεν συγκίνησε το εκλογικό σώμα, τόσο, όσο ήλπιζε η κυβέρνηση Ζάεφ.

Ο σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός βγήκε, βέβαια, λίγο αφότου έκλεισαν οι κάλπες και πέταξε το μπαλάκι στην αντιπολίτευση, προκειμένου να συναινέσει στις συνταγματικές αλλαγές για την αλλαγή του ονόματος και να μην οδηγηθεί η ΠΓΔΜ άμεσα στις κάλπες, αλλά έστω κι αν δεν το παραδέχθηκε, γνωρίζει ότι δεν απέσπασε εκείνο που επιθυμούσε.

Από την άλλη, η Ελληνική κυβέρνηση ανάμενε μία σαφή επικράτηση του ΝΑΙ, αλλά με ικανή συμμετοχή, άνω δηλαδή του 50%, ώστε να μην προκληθεί καμία καθυστέρηση ή άλλους είδους κωλυσιεργία στη διαδικασία των συνταγματικών αλλαγών, που προβλέπει η συμφωνία για τη σκοπιανή πλευρά.

Ο προβληματισμός και η αμηχανία ωστόσο είναι εμφανής στην ελληνική πλευρά. Αν και κυβερνητικοί παράγοντες εμφανίζονταν ικανοποιημένοι από το γεγονός ότι το ΝΑΙ έλαβε άνω του 90%, έστω και στο περιορισμένο εκλογικό σώμα της συμμετοχής του 35%, το υπουργείο Εξωτερικών παραδέχθηκε με επίσημη ανακοίνωση ότι το μήνυμα του δημοψηφίσματος είναι αντιφατικό.

«Μεγάλη υπεροχή του «Ναι», χωρίς, όμως, την αντίστοιχη συμμετοχή. Μεγάλο τμήμα της κοινωνίας της γείτονος χώρας στήριξε τη συμφωνία. Όμως ένα σημαντικό τμήμα την αντιμετώπισε με σκεπτικισμό. Η Ελλάδα σέβεται τις επιλογές των πολιτών της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας» τονίζεται σε ανακοίνωση του υπουργείου.

Την ίδια ώρα όμως ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος πανηγυρίζει, θεωρών τας άκυρο το δημοψήφισμα. «Όταν μίλησα για αποτυχία του δημοψηφίσματος με λοιδόρησαν» σημείωσε σε ανάρτησή του στο Twitter ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων προσθέτοντας ότι «τώρα, με αυτή τη συμμετοχή βάση του άρθρου 73,74 του Συντάγματος τους είναι άκυρο και το 68% των πολιτών ακύρωσε την συμφωνία. Ο Κυριάκος να απολογηθεί που ήθελε να σταματήσει την ευημερία των Ελλήνων και την κυβέρνηση».

Ετσι λοιπόν, η ΠΓΔΜ οδηγείται σε μια πολιτική αστάθεια, παρά τη στήριξη που η κυβέρνηση είχε από το αλβανικό στοιχείο και σύσσωμη τη Δύση. Στην πραγματικότητα περίπου ένας στους τρεις Σλαβομακεδόνες πήγε να ψηφίσει. Πρόκειται για καθαρή αποδοκιμασία της συμφωνίας των Πρεσπών από το σλαβικό στοιχείο, γεγονός που αναμφίβολα θα επηρεάσει και τη διαδικασία της αναθεώρησης του Συντάγματος.

Έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα, ο Ζόραν Ζάεφ δεν είχε πολλές επιλογές. Λίγη ώρα μετά τη λήξη της διαδικασίας, απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών, δηλώνοντας πως θα συνεχίσει να ηγείται της χώρας. «Η Συμφωνία των Πρεσπών θα πάει στη Βουλή για να εγκριθεί. Αν αυτό δεν συμβεί, τότε η χώρα θα πάει σε εκλογές. Μέχρι τότε θα συνεχίσω να ηγούμαι της χώρας, προκειμένου να μπούμε σε ΕΕ και ΝΑΤΟ».

Μία εβδομάδα νωρίτερα είχε κάνει μία δήλωση, η οποία αποκάλυπτε τις προθέσεις του. Είχε ξεκαθαρίσει ότι το όριο του 50% πάει περίπατο, καθώς το μόνο που έχει πραγματικά σημασία είναι «πόσοι θα επέλεγαν το ναι», ακόμα και αν αυτοί ήταν η μειοψηφία του ενεργού εκλογικού σώματος.

Με λίγα λόγια, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος έχει νικητές και ηττημένους, χαρούμενους και απογοητευμένους και στην Ελλάδα.

Για παράδειγμα η κυβέρνηση που στήριξε με κάθε τρόπο τον Ζόραν Ζάεφ δεν θα πρέπει να αισθάνεται ευχαριστημένη από τις εξελίξεις. Ο Αλέξης Τσίπρας θα ήθελε ο φίλος και ομόλογός του να τελειώνει από την Κυριακή με μια μεγάλη συμμετοχή του πληθυσμού και με ένα καθαρό «ναι» στη συμφωνία των Πρεσπών.

Τώρα τα πράγματα περιπλέκονται καθώς ο Ζάεφ αν πάει στη Βουλή για να πάρει το «ναι» και της πλειοψηφίας, δεν είναι σίγουρο ότι θα το πετύχει. Επομένως μπορεί να υπάρξει μια πολιτική αναταραχή που κανείς δεν ξέρει που θα βγάλει την επόμενη ημέρα.