Thursday, March 18, 2021

Vucic and Palmer video link talks

SManalysis






President Aleksandar Vucic spoke via video link with the US State Department's special envoy for the Western Balkans, Matthew Palmer.

SOURCE: B92 MONDAY, MARCH 15, 2021 | 18:16

As it was announced from the office of the President of the Republic, the conversation between Mr. Vucic and the special envoy of the American State Department for the Western Balkans began at 2:00 p.m.

This meeting was announced on Saturday by the American ambassador to Serbia, Anthony Godfrey.

He expressed his satisfaction with yesterday's talks between Mr. Palmer and Prime Minister Ana Brnabic, Serbian Foreign Minister Nikola Selakovic and National Assembly Speaker Ivica Dacic, who spoke via video conference link.

Ελληνοτουρκικά : Ο δύσκολος «οδικός χάρτης» και ο παράγοντας Μπάιντεν

SManalysis


Νίκος Μελέτης

Οδικό χάρτη… «ανάγκης», υιοθετούν Αθήνα και Άγκυρα για διαφορετικούς λόγους η κάθε πλευρά, με τον προγραμματισμό συνάντησης σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών, με την τουρκική πλευρά να προαναγγέλλει και την προοπτική συνάντησης Κορυφής Μητσοτάκη - Ερντογάν.

Μετά από μια σχεδόν τεσσάρων μηνών διαδικασία αποκλιμάκωσης της έντασης που προκάλεσε η Τουρκία με την αποστολή του Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, τους δυο γύρους διερευνητικών επαφών, και τις πολιτικές διαβουλεύσεις, η Αθήνα δείχνει έτοιμη να εξαντλήσει κάθε, έστω και μικρό, περιθώριο συνεννόησης με την γειτονική χώρα και έτσι απάντησε θετικά στην πρόσκληση Τσαβούσογλου για επίσκεψη του Ν. Δένδια στην Άγκυρα στις 14 Απριλίου.

Η Τουρκία προβάλλοντας διαρκώς την υποτιθεμένη διαλλακτική εικόνα της, διαστρεβλώνει την πραγματικότητα υποστηρίζει ότι η Ελλάδα είναι αυτή που δεν θέλει τον διάλογο. Η αλήθεια φυσικά είναι ότι η Αθήνα απλώς απορρίπτει κάθε προσπάθεια της Τουρκίας να μετατρέψει ακόμη και τις αναγκαίες και υποχρεωτικές για γειτονικές χώρες διπλωματικές επαφές και συναντήσεις, σε άνευ όρων διαπραγμάτευση υπό καθεστώς μάλιστα πιέσεων, απειλών και εκβιασμών.

Οι πολιτικές σχέσεις των δύο χωρών έχουν βρεθεί στο ναδίρ με ευθύνη της Τουρκίας αρχής γενομένης με την υπογραφή του τουρκολιβυκού Μνημονίου, με την απόπειρα προσβολής των ελληνικών συνόρων στον Έβρο με εργαλειοποίηση των μεταναστών και προσφύγων και τελικά με την αποστολή του Oruc Reis για παράνομες έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Η τελευταία συνάντηση ΥΠΕΞ σε τουρκικό η ελληνικό έδαφος ήταν τον Μάρτιο του 2019 με την συνάντηση Γ. Κατρούγκαλου και Μ. Τσαβούσογλου στην Αττάλεια, ενώ μετά υπήρξαν δυο συναντήσεις Μητσοτάκη - Ερντογάν τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2019 σε Νέα Υόρκη και Λονδίνο, και τον περασμένο Οκτώβριο η συνάντηση Δένδια - Τσαβούσογλου στην Μπρατισλάβα.

Από τον Δεκέμβριο η Τουρκία αποσύροντας το Oruc Reis, επιδιώκει, διατηρώντας στο ακέραιο την διεκδικητική ατζέντα της, να αποσπάσει από την Ε.Ε. την λεγομένη θετική ατζέντα, ενταφιάζοντας συγχρόνως κάθε συζήτηση για κυρώσεις .

Έτσι και τώρα ελπίζει ότι με την επανάληψη των διερευνητικών, τις πολιτικές διαβουλεύσεις και την προοπτική συνάντησης των δυο Υπουργών Εξωτερικών και την Πενταμερή για το Κυπριακό, θα αποσπάσει εκβιαστικά από την Ε.Ε. ένα πακέτο ανταλλαγμάτων.

Όμως η θετική ατζέντα την οποία επιδιώκει η Τουρκία και αφορά από την αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης, την κατάργηση των θεωρήσεων για τους τούρκους πολίτες, την αύξηση των οικονομικών ενισχύσεων για το προσφυγικό με την απαίτηση μάλιστα τα χρήματα να πηγαίνουν κατευθείαν στην τουρκική κυβέρνηση και όχι σε ΜΚΟ, μέχρι την επανάληψη πολιτικών επαφών Ε.Ε. -Τουρκίας σε υψηλό επίπεδο και το άνοιγμα κεφαλαίων των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, είναι πακέτο πολύ «βαρύ» για την Ε.Ε. στην παρούσα συγκυρία.

Και δεν είναι μόνο οι αντιδράσεις της Αθήνας και της Λευκωσίας και άλλων χωρών. Αλλά θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να υποχρεωθεί δημοσίως να τοποθετηθεί λίγους μήνες πριν τις κρίσιμες γερμανικές εκλογές, η Γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ, που έχει αναλάβει την στήριξη της Τουρκίας και του κ .Ερντογάν, για το θέμα της κατάργησης των θεωρήσεων για τους τούρκους πολίτες, ένα ζήτημα «πολιτικά τοξικό» για όλες τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και κυρίως για την γερμανική.

Η Αθήνα είναι σαφές ότι θέλει να αποφύγει για όσο διάστημα αυτό είναι εφικτό την επανάληψη της έντασης στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, γνωρίζοντας ότι αυτό θα είναι ούτως η άλλως κάτι προσωρινό…

Δεν τρέφει ψευδαισθήσεις, για τις τουρκικές προθέσεις. Εξάλλου τόσο οι διερευνητικές όσο και οι πολιτικές διαβουλεύσεις δεν άφησαν κανένα περιθώριο αισιοδοξίας. Όμως έτσι αποφεύγει και τις ενδεχόμενες πιέσεις καλοθελητών σε Ε.Ε. και Ουάσιγκτον, που όταν έρχεται η συζήτηση στην ένταση που προκαλεί η Τουρκία παραπέμπουν στην «ανάγκη διαλόγου για επίλυση των προβλημάτων».

Είναι πάντως σαφές ότι η διαδικασία αυτή των ελληνοτουρκικών επαφών, αποδυναμώνει την ελληνική και κυπριακή επιχειρηματολογία για επιβολή κυρώσεων σε περίπτωση υποτροπής της Τουρκίας, προσπάθεια η οποία προσέκρουε όμως στην αρνητική στάση της Γερμανίας, της Ισπανίας και των άλλων χωρών που υποστηρίζουν την ήπια μεταχείριση της Τουρκίας.

Από την πλευρά της η Τουρκία έχει μπροστά της την Σύνοδο Κορυφής της 25ης Μαρτίου, όπου τα μηνύματα είναι αρνητικά και δείχνουν πιθανότατα μετάθεση της συζήτησης της «θετικής ατζέντας» για τον Ιούνιο σε συσχετισμό όμως και με την «αρνητική ατζέντα» και τις κυρώσεις.

Συγχρόνως τα «παιγνίδια» που επιχειρεί να στήσει στην Ανατολική Μεσόγειο, παρά τις υποκριτικές επιθέσεις φιλίας προς το Ισραήλ, την Αίγυπτο αλλά και στον Κόλπο προς την Σ. Αραβία δεν έχουν τα αποτελέσματα που προσδοκούσε και αντιθέτως υπάρχει μια διάχυτη καχυποψία και εχθρότητα έναντι της Άγκυρας.

Όμως ένα από τα πιο σημαντικά «κίνητρα» για την αλλαγή τακτικής της Τουρκίας είναι η αβεβαιότητα που υπάρχει στην Άγκυρα σχετικά με τις προθέσεις και τις επιλογές της νέας αμερικανικής κυβέρνησης. Η Ουάσιγκτον έχει στείλει τα μηνύματα της και είναι απογοητευτικά για την κυβέρνηση Ερντογάν. 

Δεν είναι μόνο η στήριξη που προσέφερε ο Α. Μπλίνκεν σε Ελλάδα και Κύπρο αλλά είναι και η σφοδρή επίθεση, που ξεπέρασε και τα διπλωματικά όρια, του Προέδρου Μπάιντεν εναντίον του Β. Πούτιν, που εκ των πραγμάτων στοχοποιεί και όσους αποτελούν τα υποχείρια του στην διεθνή σκηνή. Και η Τουρκία για ένα μεγάλο μέρος του αμερικανικού κατεστημένου θεωρείται πλέον ως «εργαλείο» του Β. Πούτιν και της Ρωσίας.

Το επόμενο διάστημα θα είναι περίοδος δοκιμασίας για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, όπου δεν αναμένονται ούτε θαύματα, ούτε υπερβάσεις. Όμως ίσως μετά από ένα μεγάλο διάστημα, στο παιγνίδι αυτό, η Τουρκία δεν φαίνεται να έχει τα δυνατότερα χαρτιά στο χέρι της…

Βόρεια Ήπειρος, Έτος μηδέν. Κανένας εκπρόσωπος της Ομόνοια στο μελλοντικό κοινοβούλιο της Αλβανίας

SManalysis




Για πρώτη φορά, η Χιμάρα δεν θα έχει εκπρόσωπο στο αλβανικό κοινοβούλιο, αν και η αποστολή αυτή, τα τελευταία χρόνια, πραγματοποιήθηκε από τον Ευάγγελο Ντουλες, ο οποίος μεταφέρθηκε στο κέντρο της Αλβανίας, για τη δική του επιβίωση. Αλλά αφού ο Ντουλες, του οποίου το κόμμα, στα Τίρανα, παραμένει ανεπίσημα κλειστό, καθώς δεν έχει υποστηρικτές, συνεχίζει να αντιστέκεται σε ορισμένους ηγέτες της Ομόνοιας (Ένωση Ελληνικής Μειονότητας στην Αλβανία).


Αυτό είναι ένα γεωπολιτικό δώρο που τα Τίρανα στέλνει στην Αθήνα, για το οποίο δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, ότι όχι μόνο η κυβέρνηση του Έντι Ράμα, αλλά και η αντιπολίτευση του Λουλεζίμ Μπασά, εξαλείφει την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία. Έχουμε γράψει προηγουμένως ότι η Αντιπολίτευση ετοιμάζει ένα σχέδιο με μουσουλμάνους υποψηφίους σε όλη την Αλβανία, για το Κοινοβούλιο, και αυτό επιβεβαιώθηκε, το Δημοκρατικό Κόμμα, χθες αφαίρεσε από τους καταλόγους ορισμένα ελληνικά στοιχεία, τα τελευταία που απομένουν.

Η εξάλειψη των Ελλήνων που ζουν στη Νότια Αλβανία, από το δικαίωμα της εκπροσώπησής τους σε δημόσιους και νομοθετικούς θεσμούς, ή όπως τους αποκαλούν από τη Βόρεια Ήπειρο, είναι μια δραματική εξέλιξη για την Αλβανία, η οποία καταδεικνύει ανοιχτά ρατσιστικά συναισθήματα προς τον ελληνικό πολιτισμό και αναστατώνει εθνικές ισορροπίες της Αλβανίας. Πρέπει να θυμόμαστε ότι στη Χιμάρα, η κυβέρνηση της Αλβανίας, έχει εθνικοποιήσει περίπου το 70% της επικράτειάς της, δίνοντάς τους με τον Αντιδημοκρατικό Νόμο, περιουσιακά στοιχεία που ανήκουν στους Έλληνες στη Χιμάρα.

Από την άλλη πλευρά είναι η Αθήνα. Εάν οι Αλβανοί αποφασίσουν σε μια ενοποιημένη, αντιπολιτευτική θέση, πώς θα πρέπει να υπερασπιστούν τα Εθνικά τους συμφέροντα, επιβάλλοντας κυρώσεις στους Έλληνες της Βόρειας Ηπείρου λόγω της ελληνικής εθνικής τους συνείδησης και οργανώνοντας μορφές εθνοκάθαρσης, η Αθήνα με αδιαφορία εκφράστηκε για 12 χρόνια , έχει κάνει ένα σοβαρό λάθος, το οποίο έχει καταστρέψει την ύπαρξη των Ελλήνων στη Βόρεια Ήπειρο, λόγω των στρατηγικών οικονομικών συμφερόντων AOZ, ελπίζοντας να περιμένουν από την Αλβανία, τη Ναυτική Συμφωνία 12 μίλια.

Η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των ελευθεριών, της έκφρασης του εθνικού αισθήματος, της θρησκείας και της περιουσίας, συμβαίνει στο ανώτερο κλιμάκιο της Βόρειας Ηπείρου. Μόνο χθες, το Δικαστήριο της Βλόρας, καταδίκασε δύο μέλη της ομάδας που είχαν τοποθετήσει τον Σταυρό στη Μονή της Χιμάρας, για το ποινικό αδίκημα, «οργάνωση παράνομης κατασκευής και τοποθέτηση του Σταυρού στη Χιμάρα», όταν σε όλη την Αλβανία, περίπου 400 τζαμιά έχουν χτίστηκε, δείχνει την καταστολή του Αλβανικού κράτους εναντίον των Ελλήνων της Βόρειας Ηπείρου, που αναγνωρίζουν την εθνικότητά τους, μέσω της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Δυτικής Ελλάδας.

Τώρα απομένει ο τελευταίος, χιλιάδες Έλληνες από τη Βόρεια Ήπειρο, αφήστε τους να πάρουν τις βαλίτσες τους, να φύγουν από τα σπίτια τους και να συρρέουν στα ελληνικά σύνορα, τα οποία εξακολουθούν να είναι μπλοκαρισμένα. Ας βιώσουν τα συναισθήματα του 1999, όταν το ΝΑΤΟ, λόγω της παραβίασης των ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τη Σερβία, οργάνωσε την επίθεση στη Σερβία, ας βιώσουμε τα συναισθήματα παρόμοια με εκείνη τη χρονιά, όταν οι Αλβανοί κατηγόρησαν τη Σερβία για Γενοκτονία, Αυτή η ομοιότητα φαίνεται στους Έλληνες στη Χιμάρα και παντού στη Βόρεια Ήπειρο, που παίρνουν τα εδάφη και χτίζουν τις βίλες τους, Μουσουλμάνους Αλβανούς;

Ας μην ξεχνάμε τι έκανε η Ελλάδα για την Αλβανία, εις βάρος των Βορείων Ηπειρωτικών: α, τους έχει εισαγάγει στο ΝΑΤΟ και ο εναέριος χώρος τους προστατεύεται από την Ελλάδα, β. Διατηρεί ένα τάγμα (!) Με στρατιώτες, από το 1999 στο Κοσσυφοπέδιο, γ, έχει επιτρέψει την έναρξη διαπραγματεύσεων με την ΕΕ κ.λπ. και αναμένει από την Αλβανία για 12 χρόνια, αυτό που δεν θα λάβει ποτέ, τη θαλάσσια συμφωνία 12 μίλια.

Wednesday, March 17, 2021

Η Αλβανία παρατάσσεται ενάντια στην Ελλάδα, συμμετέχει σε τουρκική στρατιωτική άσκηση στη Μεσόγειο

SManalysis




Στις τεταμένες σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, η Αλβανία παρατάσσεται ανοιχτά υπέρ της Τουρκίας, παρόλο που περίπου 1 εκατομμύριο Αλβανοί ζουν στην Ελλάδα για 30 χρόνια και εντάσσονται σε ευρωπαϊκά οικονομικά προγράμματα, μια μεγάλη οικονομική βοήθεια για φτωχές οικογένειες στην Αλβανία. .

Η μεγάλη δωρεάν στρατιωτική βοήθεια από την Τουρκία, για την αλβανική αστυνομία και στρατό, επιβραβεύτηκε από τα Τίρανα, από την ίδρυση της επίσημης τουρκικής γλώσσας στην Αλβανία, στο δεύτερο επίπεδο εκπαίδευσης. Σχεδόν η Αλβανία έχει γίνει «βάλτο» της Τουρκίας, ενώ η Άγκυρα ελέγχει τους αλβανικούς θεσμούς οικονομίας και ασφάλειας.

Ενώ η Αθήνα περιμένει το Δικαστήριο της Χάγης λόγω της ΑΟΖ, φαίνεται ότι είναι χαμένος χρόνος για την ελληνική διπλωματία, να βοηθήσει την Αλβανία, για την ένταξη στην ΕΕ, αφού επέλεξε την Τουρκία. SManalysis

16 Μαρτίου 2021


Επτά χώρες θα λάβουν μέρος στη στρατιωτική άσκηση των Τουρκικών Ναυτικών Δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου η Τουρκία απειλείται από διάφορες χώρες για εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η άσκηση θα ονομάζεται επίσης "Μεσογειακή ασπίδα", ενώ οι συμμετέχουσες χώρες είναι το Πακιστάν, η Αλγερία, η Γεωργία, η Αλβανία, το Αζερμπαϊτζάν, η Λιβύη, ο Λίβανος και η Τυνησία, γράφουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Μεταξύ των κύριων συμμετεχόντων είναι το Πακιστάν, το οποίο συνεισφέρει με το μεγάλο πλοίο PNS Alamgir (F260)

Η Τουρκία επιδιώκει να αυξήσει την παρουσία της στη Μεσόγειο, το Αιγαίο και τη Μαύρη Θάλασσα, ωστόσο η μεγαλύτερη διαφωνία είναι στη Μεσόγειο, καθώς η βόρεια Κύπρος αναγνωρίζεται ως κράτος μόνο από την Τουρκία.

Μια από τις πιο επικίνδυνες παγκόσμιες συγκρούσεις αναμένεται να είναι ο έλεγχος της Ανατολικής Μεσογείου, η οποία αμφισβητείται μεταξύ της Τουρκίας και της Αιγύπτου, της Ελλάδας και του Ισραήλ από την άλλη. Θεωρείται ότι φιλοξενεί το ένα τρίτο των αποθεμάτων πετρελαίου παγκοσμίως. 

ΑΟΖ: τι συμβαίνει με την Αλβανία?

SManalysis




Η Αθήνα έχει χαμηλώσει τα πάντα στην αξιοπρέπεια της, για να υπερασπιστεί τη Θαλάσσια Συμφωνία με την Αλβανία, ελπίζοντας για 13 χρόνια, ότι τα Τίρανα, πρέπει να τηρήσουν τον λόγο. Οι Αλβανοί πολιτικοί γνωρίζουν πόσο αδύναμοι είναι, όταν πρέπει να κάνουν παραχωρήσεις στην Ελλάδα, σε αντάλλαγμα για την ευρωπαϊκή προοπτική, αλλά αυτή τη φορά, παρόλο που ο Έντι Ράμα τους υποσχέθηκε μετά τις εκλογές, τίποτα δεν θα είναι ασφαλές, επειδή οι "Αλβανοί" είναι αφεντικό , για ψέματα. 

Και ,, αφού στην Αλβανία, πιστεύουν ότι τα Βαλκάνια έχουν κλείσει την ευρωπαϊκή προοπτική από το βέτο της Γαλλίας, δεν έχουν κανένα πρόβλημα να πουν ότι "Δεν χρειαζόμαστε την ΕΕ".

Αλλά από την άλλη πλευρά, μια παράλειψη με θανατηφόρα λάθη της ελληνικής διπλωματίας, θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα γεωπολιτικό κόστος για τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα, καθώς τα Τίρανα απομακρύνουν τη Βόρεια Ήπειρο από τον κατάλογο των αξιώσεων, συμπληρώνοντάς τα με Μουσουλμάνους Αλβανούς. SManalysis


Δημοσιεύθηκε: 16/03/2021 

*ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Π. ΜΑΛΛΙΑΣ

Η αμφιλεγόμενη συμπεριφορά της Αλβανίας είναι ενδημικό φαινόμενο. Στην αλβανική γλώσσα κατ’ εξοχήν δόκιμος είναι ο όρος «μπέσα». Προβληματική όμως η εφαρμογή του στις σχέσεις με την Ελλάδα. Εκπρόσωπος της πολιτικής αυτής γενιάς είναι και ο πρωθυπουργός Εντι Ράμα.

Παρέλκει να θυμίσω την υπαναχώρηση της Αλβανίας από την υποδειγματική Συμφωνία του 2009 για τις θαλάσσιες ζώνες και την ΑΟΖ, μετά παρέμβαση της Τουρκίας, όπως επισήμως έχει καταγγελθεί στη Βουλή της Αλβανίας. Για την ακύρωσή της επελέγη η παραπομπή της στο Συνταγματικό Δικαστήριο. Από τη στιγμή εκείνη το αποτέλεσμα ήταν σαφές: καμία αλβανική κυβέρνηση δεν επρόκειτο να υπογράψει νέα συμφωνία με την Ελλάδα για την οριοθέτηση της ΑΟΖ, η οποία θα μπορούσε να ζημιώσει τις αξιώσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο. Με άλλα λόγια, δεν θα μπορούσαμε να συνομολογήσουμε συμφωνία με την Αλβανία –κατά το πρότυπο του 2009– την οποία θα επικαλούμαστε ως θετικό προηγούμενο στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Η πολυετής εμπειρία με συγκεκριμένους πολιτικούς της Αλβανίας μάς διδάσκει ότι λησμονούν τις δεσμεύσεις τους απέναντι στην Ελλάδα, αν υποθέσουμε βέβαια ότι υπάρχουν. Συνήθως αναζητούν προσχήματα για να τις ακυρώσουν ή στην καλύτερη περίπτωση να τις αλλοιώσουν.

Αποτελεί κοινό μυστικό ότι κατά την τελευταία οκταετία, πριν και μετά κάθε κρίσιμη διμερή με την Αθήνα διαβούλευση για τα θέματα των θαλασσίων ζωνών, ο κ. Εντι Ράμα ενημέρωνε την ηγεσία της Τουρκίας και προσωπικά τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ενίοτε άκομψα. Διαχρονικά όμως η Ελλάδα έχει έγκυρη πληροφόρηση για τον αλβανοτουρκικό συγχρωτισμό. Η ελληνική πλευρά γνωρίζει επίσης ότι ήδη από το 2009 η Αγκυρα ανελλιπώς παρέχει γραπτές νομικές και διπλωματικές συμβουλές στα Τίρανα. Οι αλβανικές υπηρεσίες που ασχολούνται με την Ελλάδα –απόλυτη προτεραιότητα για τα Τίρανα– στελεχώνονται μεν από άξιους κρατικούς λειτουργούς, λαμβάνουν δε έτοιμη τροφή από την Αγκυρα.

Με αυτά τα δεδομένα, οφείλουμε να παραδεχθούμε ότι θετική εξέλιξη ήταν η αναγγελία για κατ’ αρχήν συμφωνία από τον πρωθυπουργό της Αλβανίας κατά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών κ. Δένδια στα Τίρανα, στις 20 Οκτωβρίου 2020. Συμφωνήθηκε η έναρξη διμερών διαβουλεύσεων με στόχο τη σύνταξη ενός κειμένου (συνυποσχετικού) για την παραπομπή του ζητήματος της οριοθέτησης της ΑΟΖ στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Ηταν η μόνη δυνατή διέξοδος. Δεδομένης της εμμονής όλων των ελληνικών κυβερνήσεων να μη συνδέσουν την εφαρμογή της Συμφωνίας του 2009 με τις διαπραγματεύσεις ένταξης της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Η κατ’ αρχήν αυτή συμφωνία έδωσε επίσης συγκυριακά πλεονεκτήματα στην Ελλάδα κυρίως στο πεδίο της δημόσιας διπλωματίας.

Εχουν περάσει αρκετοί μήνες χωρίς να έχει ανακοινωθεί η ολοκλήρωση της συμφωνίας. Δικαιούμαστε να αναρωτηθούμε αν και τη φορά αυτή η Αλβανία του κ. Εντι Ράμα ακολουθεί μία τακτική με σκοπό να παραπέμψει στις «ελληνικές καλένδες» τη διαδικασία στην οποία έχει συμφωνήσει. Η κυβέρνηση έχει ιδίαν αντίληψη των διαδοχικών δικαιολογιών τις οποίες προβάλλει και των προσχημάτων τα οποία επικαλείται ο πρωθυπουργός της Αλβανίας. Μακάρι να διαψευσθώ. Φοβούμαι όμως ότι δεν θα εκλείψουν την επομένη των εκλογών της 25ης Απριλίου 2021. Είμαι βέβαιος ότι η Ελλάδα δεν θα παρασυρθεί στη διαιώνιση μιας διμερούς διαδικασίας, το ουσιαστικό σκέλος της οποίας δεν έχει καν ξεκινήσει. Ας θέσουμε μία προθεσμία. Η αναγκαία για τη σύνταξη του συνυποσχετικού διαβούλευση δεν μπορεί να αποτελέσει μόνιμο υποκατάστατο της κύριας διαδικασίας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί η αναβλητικότητα η Ελλάδα έχει δικαίωμα και συμφέρον να εντάξει την απουσία αλβανικής «μπέσας» στο πλαίσιο των σχέσεων Ε.Ε. – Αλβανίας.

Η πολυετής εμπειρία διδάσκει ότι τα προβλήματα με την Αλβανία δεν ανακύπτουν κατά τη στιγμή εξαγγελίας ή έστω υπογραφής συμφωνιών αλλά όταν έρχεται η στιγμή της εφαρμογής τους. Δυστυχώς.

Ο κ. Αλέξανδρος Π. Μαλλιάς είναι πρέσβης επί τιμή.*

www.kathimerini.gr

Tuesday, March 16, 2021

Dendias: Greece supported Palestine when it had no Western recognition, we will train their diplomats

SManalysis

"Unfortunately, the Greek Foreign Ministry continues with the outdated diplomatic methods of the Cold War years, when Andreas Papandreou was more interested in Yasser Arafat's Palestine than in his brothers in Northern Epirus, Skopje or Cyprus. And meanwhile, he claims to have particularly improved relations with Israel in the area of regional security and defense".


By GCT P 


Nikos Dendias with Palestinian counterpart Riyad al-Maliki on March 16, 2021.

In a statement given after his meeting with Palestinian Foreign Minister Riyad al-Maliki, Nikos Dendias expressed that he will visit Ramallah, the de facto capital of the Palestinian Authority.

In his statement, the Greek Foreign Minister said that al-Maliki’s visit to Athens was repeatedly postponed because of COVID-19.

“Greece maintains close and historical ties with the Palestinian people,” he said.

“We have been at your side in difficult moments, and we are a western country that gave you practical support when you did not have the international recognition and support that you have today,” Dendias continued.

“I would like to stress this, because Greece’s stance has always been a principled stance and not one of opportunism or expecting something in exchange,” the foreign minister added.

He also said that “Greece wants to deepen its relations with you on the bilateral and multilateral levels.”

Dendias also revealed that Palestinian diplomats will be trained at the Greek diplomatic academy.

“Finally, we are willing to offer support, provided you deem it appropriate and request it, for organizing and carrying out the upcoming parliamentary and presidential elections,” he said.

During the statement Dendias expressed Greece’s support for a two-state solution to the Israel-Palestine issue.

He said that Greece supported a two state solution “within the boundaries of 1967, with Jerusalem as the capital of both states, in accordance with the relevant UN resolutions and in accordance with International Law.”

During the statement Dendias also said that Greece has put forward Ambassador Thrasyvoulos Stamatopoulos as a candidate for the position of European Union special envoy for the peace process.

The Greek Foreign Minister also highlighted “the special importance Greece attaches to the Greek Orthodox Patriarchate in Jerusalem, which is recognised as a prime trustee of Holy Pilgrimage sites.”

“Thank you very much. I am very pleased, my dear colleague, to have you here in Athens today, and I look forward to reciprocating in Ramallah,” Dendias concluded.