Wednesday, March 17, 2021

Η Αλβανία παρατάσσεται ενάντια στην Ελλάδα, συμμετέχει σε τουρκική στρατιωτική άσκηση στη Μεσόγειο

SManalysis




Στις τεταμένες σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, η Αλβανία παρατάσσεται ανοιχτά υπέρ της Τουρκίας, παρόλο που περίπου 1 εκατομμύριο Αλβανοί ζουν στην Ελλάδα για 30 χρόνια και εντάσσονται σε ευρωπαϊκά οικονομικά προγράμματα, μια μεγάλη οικονομική βοήθεια για φτωχές οικογένειες στην Αλβανία. .

Η μεγάλη δωρεάν στρατιωτική βοήθεια από την Τουρκία, για την αλβανική αστυνομία και στρατό, επιβραβεύτηκε από τα Τίρανα, από την ίδρυση της επίσημης τουρκικής γλώσσας στην Αλβανία, στο δεύτερο επίπεδο εκπαίδευσης. Σχεδόν η Αλβανία έχει γίνει «βάλτο» της Τουρκίας, ενώ η Άγκυρα ελέγχει τους αλβανικούς θεσμούς οικονομίας και ασφάλειας.

Ενώ η Αθήνα περιμένει το Δικαστήριο της Χάγης λόγω της ΑΟΖ, φαίνεται ότι είναι χαμένος χρόνος για την ελληνική διπλωματία, να βοηθήσει την Αλβανία, για την ένταξη στην ΕΕ, αφού επέλεξε την Τουρκία. SManalysis

16 Μαρτίου 2021


Επτά χώρες θα λάβουν μέρος στη στρατιωτική άσκηση των Τουρκικών Ναυτικών Δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου η Τουρκία απειλείται από διάφορες χώρες για εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η άσκηση θα ονομάζεται επίσης "Μεσογειακή ασπίδα", ενώ οι συμμετέχουσες χώρες είναι το Πακιστάν, η Αλγερία, η Γεωργία, η Αλβανία, το Αζερμπαϊτζάν, η Λιβύη, ο Λίβανος και η Τυνησία, γράφουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Μεταξύ των κύριων συμμετεχόντων είναι το Πακιστάν, το οποίο συνεισφέρει με το μεγάλο πλοίο PNS Alamgir (F260)

Η Τουρκία επιδιώκει να αυξήσει την παρουσία της στη Μεσόγειο, το Αιγαίο και τη Μαύρη Θάλασσα, ωστόσο η μεγαλύτερη διαφωνία είναι στη Μεσόγειο, καθώς η βόρεια Κύπρος αναγνωρίζεται ως κράτος μόνο από την Τουρκία.

Μια από τις πιο επικίνδυνες παγκόσμιες συγκρούσεις αναμένεται να είναι ο έλεγχος της Ανατολικής Μεσογείου, η οποία αμφισβητείται μεταξύ της Τουρκίας και της Αιγύπτου, της Ελλάδας και του Ισραήλ από την άλλη. Θεωρείται ότι φιλοξενεί το ένα τρίτο των αποθεμάτων πετρελαίου παγκοσμίως. 

No comments: