Saturday, October 28, 2017
Παρατείνεται η αποστολή αλβανικών πλοίων στο Αιγαίο
Οκτώβριος 28, 2017. 18:22
Τίρανα. ECHEDOROS
Παρατείνεται η αποστολή της αλβανικής ναυτικής δύναμης στην επιχείρηση στο Αιγαίο Πέλαγος, για ένα ακόμη έτος.
Κατά τη διάρκεια επίσκεψης εργασίας στη Διοίκηση Ναυτικών Δυνάμεων στο Δυρράχιο, η υπουργός Άμυνας της Αλβανίας, Όλτα Τζάσκα, ανακοίνωσε ότι η αποστολή, ενώ είχε σκοπό να κλείσει στο τέλος του τρέχοντος έτους, θα συνεχισθεί το επόμενο έτος.
Στο τέλος Νοεμβρίου θα πλεύσει το δεύτερο πλοίο του αλβανικού ναυτικού, το οποίο θα αντικαταστήσει το «Oriku».
Η υπουργός Άμυνας της Αλβανίας Όλτα Τζάσκα, ανέφερε ότι τα πολλά θετικά μηνύματα μέσα στην Αλβανία, αλλά και έξω από αυτήν, είναι ο λόγος για την παράταση της παρουσίας αλβανικού πλοίου στη νατοϊκή αποστολή στο Αιγαίο.
Η απόφαση αυτή, σύμφωνα με την υπουργό Άμυνας, σχετίζεται με πολλά θετικά μηνύματα για το πλήρωμα του αλβανικού πολεμικού πλοίου ‘Oriku’ που φέτος έχει συμβάλλει σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης μεταναστών στο Αιγαίο.
«Θα παραμείνουμε στο Αιγαίο μέχρι τα τέλη του 2018. Σε έναν χρόνο σώσαμε πάνω από 700 μετανάστες στη δράση μας μαζί με το ΝΑΤΟ. Θα εκσυγχρονίσουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις και θα προσθέσουμε σύγχρονα όπλα σε τέσσερα περιπολικά σκάφη τους επόμενους μήνες, ώστε να είναι εξοπλισμένα με σύγχρονα οπλικά συστήματα», δήλωσε η Τζάσκα.
At least ten Italian soldiers were killed and 25 were taken prisoners in this incident.
Women of Northern Epirus: The Unsung Heroes of the Greek-Italian War
By Tasos Kokkinidis - Oct 27, 2017
GREEK REPORTER
Most Greeks know about the golden pages of heroism written by the Greek soldiers in the mountains of Northern Epirus when Greece was called to ward off the Italian attack in 1940.
Many, however, ignore the contribution of Greek women; their voluntary and spontaneous offerings and self-sacrifices, remain a largely unknown side of the war.
Epirus’s women offered their homes to accommodate Greek soldiers; offered food, blankets and all sorts of clothing, and they did not hesitate to give all their supplies of food even to the horses of the army.
They were also known for knitting socks and other clothing to keep Greek soldiers warm during the bitter cold of the Pindus Mountains.
In places where the army could not transport their equipment due to snow or rough terrain, the women helped. There are also many recorded instances where they carried munitions, food and clothing.
Takis Trantas, who fought in the Pindus mountains said in an oral testimony: “These women of Epirus are admirable. They were much admired because they would carry loads where no mules would have gone. They put the loads on their backs, being accustomed to carrying water and wood.”
In his war diary, Argyris Balatsos says: “I have met women carrying ammunition. One of them was 88 years old… The snow, the frost, the terrible cold, didn’t seem to scare them. All of them full of joy wanted to supply the army with what the transport vehicles couldn’t. Truly the miracle of women.”
Climbing on steep ravines, in extremely difficult weather conditions, these heroic women also acted as nurses; carrying the wounded soldiers to safer places.
Women were also helping the Army engineers open and repair roads and bridges.
According to a testimony by Takis Ε. Papagiannopoulos; when the engineers failed to build a bridge over Vogiousa river due to the rushing waters, a group of women entered the water, and holding each other tightly around the shoulders, formed an earthwork that checked the rush of the river, and facilitated the bridge-makers.
There was also at least one recorded incident where Greek women actually fought the Italian invaders in the village of Limni in Epirus, on November 20, 1940.
A group of Italian soldiers had captured around a dozen young women and were taking them to the school of the village when Greek soldiers suddenly appeared. The Italians were surprised by both the presence of the soldiers and the reaction of the women, who using axes and large chunks of wood chased them away.
Χιλιάδες Βούλγαροι αγόρασαν ακίνητα στη βόρεια Ελλάδα
«Κάθε δεύτερη συμφωνία για αγορά ακινήτων στην ακτή του Αιγαίου με τους Βουλγάρους»
Οκτώβριος 27, 2017. 19:30
Σόφια.Echedoros
Κάθε δεύτερη συμφωνία για αγορά ακινήτου για διακοπές, στην περιοχή της Καβάλας, πραγματοποιείται με Βουλγάρους αγοραστές.
Αυτό ανακοινώθηκε από τον Νικόλαο Κουρτίδη, εκπρόσωπο των κατασκευαστών στην περιοχή, κατά τη διάρκεια ενός φόρουμ της Εθνικής Ένωσης Κτηματομεσιτών στη βουλγαρική πρωτεύουσα, Σόφια.
Σύμφωνα με τον Έλληνα επιχειρηματία, το 65% των Βουλγάρων επενδυτών επενδύουν τα χρήματά τους σε ακίνητη περιουσία στις ακτές του Αιγαίου.
Υπενθύμισε ότι πριν από 5-6 χρόνια λόγω της κρίσης στη γειτονική χώρα, η αγορά ακινήτων στην Ελλάδα ήταν νεκρή και η εμφάνιση των Βουλγάρων αγορστών βοήθησε πολύ στη σταθεροποίηση της αγοράς στην περιοχή.
«Πολλοί Έλληνες αναγκάσθηκαν να πουλήσουν τα πλεονάσματά τους για χρέη σε τράπεζες ή για άλλες περιπτώσεις (φόροι) και οι Βούλγαροι βρήκαν την ευκαιρία να αγοράσουν, διότι την περίοδο μεταξύ του 2012 και 2015 οι τιμές βρίσκονταν στο κατώτατο σημείο», εξήγησε ο Κουρτίδης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, τον περασμένο χρόνο, περίπου 3.000 Βούλγαροι αγόρασαν ακίνητα στις ακτές της βόρειας Ελλάδας.
Ο Βιτσάσελαβ Γκορυούνοφ,αντιπρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Μεσιτών αναφέρθηκε στην μείωση του ενδιαφέροντος των Ρώσων για ακίνητα στη Βουλγαρία, λόγω της υποτίμησης της αξίας αγοράς που σημειώθηκε στην Ισπανία, όπου θα μπορούσαν να βρουν ένα αξιοπρεπές σπίτι με 40-50 χιλιάδες ευρώ.
Ο άλλος λόγος είναι η κατάρρευση του ρουβλίου και η οικονομική κρίση στη χώρα μετά τις κυρώσεις που επέβαλε η Δύση, προκαλώντας πολλούς συμπατριώτες του, να πουλήσουν τα ακίνητα που είχαν στο εξωτερικό.
Στο φόρουμ στη Σόφια συμμετείχαν εκπρόσωποι του χώρου αγοράς ακινήτων από Βουλγαρία, Ρωσία, Ελλάδα, Ουκρανία, Μεγάλη Βρετανία κ.ά.
Κοτζιάς:Η Αλβανία πρέπει να σεβαστεί την Ελληνική Μειονότητα και τα περιουσιακά δικαιώματα των Ελλήνων της Χιμάρας
Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2017, 12:32 Reporter Επικαιρότητα
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος κ. Νίκος Κοτζιάς παραχώρησε συνέντευξη εφ όλης της ύλης στους διαπιστευμένους δημοσιογράφους για να τους ενημερώσει για τα βήματα που έχει κάνει η ελληνική διπλωματία στο εξωτερικό και ειδικά για τους ενδιαφέρουσες διαπραγματεύσεις με τους γειτονικές χώρες. Το ενδιαφέρον της συζήτησης επικεντρώθηκε κυρίως στην Αλβανία και στα δικαιώματα της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας και ειδικά στην κατάσταση που επικρατεί στην Χειμμάρα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, πριν από μερικές μέρες το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδος έκανε μια ανακοίνωση αναφερόμενο στην κατάσταση στη Χειμάρρα, αλλά και την πολιτική κατάσταση στην Αλβανία από πιθανή εμπλοκή ενός πρώην Υπουργού σε σκάνδαλο ναρκωτικών. Το αλβανικό Υπουργείο Εξωτερικών απάντησε και κατηγόρησε την πλευρά σας ότι επεμβαίνει στα εσωτερικά της Αλβανίας. Στην ίδια ανακοίνωση τα Τίρανα εκφράζουν την ετοιμότητά τους να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις, αν και υπενθυμίζουν πάλι ότι έγινε μια παραβίαση των διπλωματικών πρωτοκόλλων κλπ.
Η ερώτησή μου είναι η εξής: σε αυτή την ατμόσφαιρα, με αυτές τις βαριές κατηγορίες, βοηθά το να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις; Ευχαριστώ.
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Εγώ νομίζω ότι είναι πολύ σοφό που η πρόθεση να “καταπέσουν” τα κτίρια στη Χειμάρρα -να το πω έτσι με τον πιο ευγενικό τρόπο- δεν υλοποιήθηκε. Νομίζω ότι είναι μια σοφή επιλογή της αλβανικής πλευράς που βοηθά τις διαπραγματεύσεις.
Δεύτερον. Ως προς την κατηγορία ότι ανακατευθήκαμε στα εσωτερικά της Αλβανίας: εμείς μιλήσαμε για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Έχουμε το εξής πρόβλημα: η ελληνική μειονότητα είναι αναγνωρισμένη όχι από τον αλβανικό νόμο. Είναι αναγνωρισμένη από το Διεθνές Δίκαιο με τις συμφωνίες του 1921. Η ίδια η ίδρυση του αλβανικού κράτους συνοδεύεται από την αναγνώριση αυτών των δικαιωμάτων.
Μετά ήρθε ο Ενβέρ Χότζα. Ο Ενβέρ Χότζα, κατά τη γνώμη του, “κοινωνικοποίησε” την ατομική ιδιοκτησία και την κοινωνικοποίησε κατά το στυλ της πολιτιστικής επανάστασης του 1968 στην Κίνα. Δηλαδή κοινωνικοποίησε – σε εισαγωγικά, ή χωρίς εισαγωγικά, δεν είναι της στιγμής αυτής αυτή η κουβέντα – και τη μικρή και μεσαία ιδιοκτησία. Και έτσι πήρε από την ελληνική μειονότητα την ιδιοκτησία της.
Επίσης, ενώ είχε μια καλή πολιτική απέναντι στη μειονότητα -για τα πλαίσια του καθεστώτος του-, έκανε μια «ζαβολιά», για να το πω ευγενικά. Προσδιόρισε την ελληνική μειονότητα μόνο σε συγκεκριμένες ζώνες και -θέλω να το συγκρατήσετε αυτό και να το καταλάβουν όλοι- επέτρεψε να καταγραφούν στα ληξιαρχεία ως ελληνική μειονότητα μόνο όσοι ζούσαν σε αυτές τις ζώνες.
Ο νέος νόμος για τις μειονότητες της Αλβανίας θα κριθεί από την Ευρώπη. Ως κράτος-μέλος της Ευρώπης έχουμε γνώμη και τη λέμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο νόμος έδωσε σειρά δικαιωμάτων όχι σε μια μειονότητα, όπως ήταν αναγνωρισμένη από το διεθνές δίκαιο από το 1921, αλλά σε 9 μειονότητες -είτε εθνικές, είτε εθνο-γλωσσικές.
Είναι καταρχάς ένας καλός νόμος. Γι’ αυτό είπαμε εμείς ότι είναι ένα βήμα μπροστά. Ποια είναι η αδυναμία του νόμου και για μας ένα βήμα πίσω όσον αφορά τη μεγάλη μειονότητα; Ότι διατηρεί τις ζώνες. Θα μου πει ένας Αλβανός πολιτικός δικαίως: «Μα ποιές ζώνες; Εμείς λέμε ότι μειονότητες υπάρχουν παντού στην Αλβανία». Ναι, αλλά ο νόμος κάνει ένα πράγμα: Αναφέρεται σε μειονότητες με βάση τον προσδιορισμό των ληξιαρχείων.
Τα ληξιαρχεία όμως, π.χ. στη Χειμάρρα, δεν επέτρεπαν να καταγραφεί η ελληνική μειονότητα. Άρα, ενώ ο νόμος είναι φιλελεύθερος και καλός, η αναγωγή του, η αφετηρία του, που είναι τα ληξιαρχεία, επαναλαμβάνει το πρόβλημα που είχε η ελληνική μειονότητα υπό τον Ενβέρ Χότζα.
Για παράδειγμα, γνωρίζετε ότι ο πρώην Πρόεδρος της Ομόνοιας, του Φορέα της Ελληνικής Μειονότητας, δεν είναι καταγεγραμμένος ως μειονοτικός γιατί ήταν από τη Χειμάρρα και στη Χειμάρρα του απαγόρευσαν να καταγραφεί ως μειονοτικός;
Αυτό είναι το πρόβλημα που λέμε. Ότι κάνατε ένα καλό νόμο, αλλά αντί του να αυτοπροσδιορίζονται οι πολίτες, δηλαδή να είναι κανείς Τούρκος, Έλληνας, Αλβανός -ό,τι θέλει ο καθένας- ο νόμος προβλέπει τον προσδιορισμό με βάση τα ληξιαρχεία. Αυτό όμως ορίστηκε από τον Χότζα, ο οποίος απαγόρευσε την καταγραφή εκτός των ορίων της ζώνης. Αυτό είναι το ζήτημα και θεωρούμε ότι είναι άδικο. Ξέρετε πόσο ελληνικό πληθυσμό έχει η Χειμάρρα; Κοιτάξτε μόνο τώρα τα κτίρια που είναι υπό κατεδάφιση.
Και το δεύτερο πρόβλημα -γι’ αυτό αναφέρθηκα στον Χότζα που «κοινωνικοποίησε» αυτά τα σπίτια- είναι ότι μετά την πτώση του καθεστώτος δεν δόθηκαν τίτλοι ιδιοκτησίας. Και λένε «εσύ δεν έχεις τίτλο ιδιοκτησίας» ή «άντε να σου δώσω μικρή αποζημίωση». Υπάρχει λύση, αλλά δεν θα την επιβάλλω εγώ. Όμως ως άνθρωπος, όχι ως Υπουργός, λέω ότι λύση είναι να δώσεις αντίστοιχα οικόπεδα κάπου αλλού, να δώσεις δυνατότητα οικονομικής δραστηριότητας. Δεν χρειαζόταν να πας τον Ιούνιο με τις μπουλντόζες και να ρίξεις τουριστικά καταστήματα. Πώς θα ζήσει ο άλλος;
Εν πάση περιπτώσει, εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρχει καλύτερη συνεννόηση με την ελληνική μειονότητα, μεγαλύτερος σεβασμός και να μην δίδεται τροφή σε αυτούς που πιστεύουν –εγώ δεν ανήκω σε αυτούς- ότι κάποιοι θέλουν να ξεριζώσουν την μειονότητα από την Αλβανία.
Άρα, πρέπει να την προστατεύσουμε. Η ελληνική μειονότητα είναι γέφυρα φιλίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αλβανία, όπως και οι Αλβανοί μετανάστες εδώ.
Έχουμε την τύχη σαν οικογένεια να δουλεύει μια φορά την εβδομάδα σπίτι μας μία γυναίκα από τη Αλβανία, την οποία την έχουμε σαν κόρη μας. Έχω την τύχη να είμαι καθηγητής και να βλέπω ότι συχνά, στους 10 καλύτερους φοιτητές οι μισοί είναι Αλβανοί. Το ίδιο συμβαίνει και στα μεταπτυχιακά. Στο σύνολο των φοιτητών οι αλβανικής καταγωγής είναι το 5%, αλλά μεταξύ όσων ξεχωρίζουν συχνά είναι το 50%.
Εγώ καμαρώνω γι’ αυτούς τους φοιτητές μου. Καμαρώνω γι’ αυτούς τους ανθρώπους και δεν ξέρετε πόσο ευτυχισμένος είμαι όταν πάω στα Τίρανα να βλέπω ότι τέσσερις φοιτητές μου είναι σήμερα καθηγητές σε πανεπιστήμια της Αλβανίας. Είναι γέφυρες αυτοί οι άνθρωποι. Δεν χρειάζεται να τις καταστρέψουμε. Αντίθετα, να τις ομορφύνουμε. Να τις αφήσουμε να ανθίσουν. Αυτή είναι η άποψή μου.
Στην Ευρώπη είναι φυσιολογικό να συζητάμε για δικαιώματα μειονοτήτων, για τα ανθρώπινα δικαιώματα, για το δικαίωμα στην περιουσία. Εξάλλου στο Συμβούλιο, όπως ξέρετε, έχουν μπει αυτά ως όροι. Είναι πέντε οι όροι. Η Επιτροπή – θυμίζω σε όλους – ήρθε με έναν όρο στο Συμβούλιο. Η Επιτροπή όμως δεν είναι παντοδύναμη. Είμαστε και εμείς. Στο Συμβούλιο οι υπουργοί βάλαμε πέντε όρους. Στην Επιτροπή αυτό κακοφάνηκε, ήθελε έναν μόνο όρο, αλλά είναι δεσμευμένη στους πέντε.
Γι’ αυτούς τους πέντε όρους κάθε κράτος-μέλος δικαιούται να έχει άποψη για το αν υλοποιούνται ή όχι. Και από τις πέντε αυτές προϋποθέσεις για να ανοίξει η διαπραγμάτευση με την Αλβανία, η μία είναι τα δικαιώματα των μειονοτήτων. Άρα είναι λογικό είναι να έχουμε γνώμη.
Επίσης, ο δεύτερος όρος είναι η προστασία της ιδιοκτησίας. Στη Χειμάρρα έχουμε και το θέμα της ιδιοκτησίας και της μειονότητας. Ως προς αυτό εκφραστήκαμε. Αυτό που ίσως δεν πρόσεξαν οι φίλοι μου οι Αλβανοί, αλλά νομίζω ότι εκ των υστέρων το προσέξανε, είναι ότι με μεγάλη προσοχή, εδώ με τον εκπρόσωπο τον κ. Γεννηματά, γράψαμε για το τι λέγεται. Δεν είπαμε ότι είναι δική μας γνώμη και συμπληρώσαμε ότι «ελπίζουμε να μη συμβαίνει αυτό». Αυτό είναι πολύ σαφές στα ελληνικά.
Εμένα δεν μου αρέσει να τροφοδοτώ συγκρούσεις. Γι’ αυτό και στην ανακοίνωση του αλβανικού Υπουργείου Εξωτερικών δεν απαντήσαμε. Είχα φτιάξει μια πάρα πολύ ωραία απάντηση, αλλά μετά έκρινα ότι δεν είναι απαραίτητη. Το ίδιο συνέβη και με τους Τούρκους σε κάποια άλλη. Έβγαλαν 10 ανακοινώσεις, τους απάντησα με μισή ανακοίνωση. Δεν είμαι οπαδός του να τροφοδοτώ το θυμό της στιγμής και να τον κάνω σταθερό συγκρουσιακό φαινόμενο στις σχέσεις των κρατών.
Είμαι οπαδός του ότι εγώ ως χώρα με την κουλτούρα και την ιστορία που διαθέτω έχω μεγαλύτερη ευθύνη για το πού πάει η περιοχή. Δεν λέω ότι επειδή είμαστε πιο ισχυροί πρέπει να μας υπακούτε. Αντίθετα, ότι έχουμε πιο μεγάλη ευθύνη. Και γι’ αυτό δεν απαντάω πάντα στις ανακοινώσεις άλλων Υπουργείων Εξωτερικών.
Για μένα η διεθνής πολιτική δεν είναι καυγάς δυο θυμωμένων ανθρώπων στον οποίο εγώ πρέπει να βρίζω πιο πολύ ή να υψώνω πιο πολύ τους τόνους. Όταν καταλαβαίνω ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά, πρέπει να τα αντιμετωπίσω πιο νηφάλια, πιο ψύχραιμα, πιο υπομονετικά.
Και γι’ αυτό νομίζω ότι, ακόμα κι αν υπάρχουν ανταλλαγές σκληρών ανακοινώσεων στις οποίες από την πλευρά μας δε δίνουμε συνέχεια, οι διαπραγματεύσεις μπορούν να γίνουν. Και, μάλιστα, να σας πω και κάτι; Αποδεικνύεται ότι πρέπει να κλείσουμε τα θέματα. Γιατί, αν δεν τα κλείσουμε, κάθε μέρα θα μας βγαίνει κι ένα τέτοιο πρόβλημα.
Πηγή: Himara.gr | Ειδήσεις απ' την Βόρειο Ήπειρο
Thursday, October 26, 2017
Αυστηρό μήνυμα Κοτζιά προς ορισμένους στα Βαλκάνια: «Εμείς έχουμε την ευθύνη για την περιοχή»
26 Οκτωβρίου 2017, TRIBUNE
«Δεν αφήνουμε τίποτα κάτω, κάνουμε εξωτερική πολιτική για να μας σέβονται», δήλωσε κατά την ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών την Πέμπτη, στο υπουργείο Εξωτερικών, ο Νίκος Κοτζιάς.
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών υπενθύμισε πως όταν ανέλαβε το υπουργείο του, η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέδωσε μια ανακοίνωση δίχως να ερωτηθεί η Ελλάδα.
Η χώρα μας τότε αντέδρασε έντονα, διαμηνύοντας στη Φεντερίκα Μογκερίνι ότι αυτή η συμπεριφορά δεν είναι πλέον ανεκτή. Σήμερα, δυόμισι χρόνια μετά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φροντίζει πάντα να στέλνει τα προσχέδια των ανακοινώσεων και θέσεών της που αφορούν ζητήματα εξωτερικής πολιτικής στην Αθήνα για να πάρουν έγκριση. «Προηγουμένως ούτε καν μας τα ανακοίνωναν».
Ο Νίκος Κοτζιάς πρόσθεσε, αναφερόμενος στην πρόσφατη επίσκεψη στην Αμερική, ότι κανείς δεν πίεσε την Ελλάδα για κανένα ζήτημα διότι άπαντες γνωρίζουν ότι «οι πιέσεις δεν περπατάνε».
«Όλοι γνωρίζουν πως ό,τι λέμε το εννοούμε», είπε χαρακτηριστικά ο Νίκος Κοτζιάς και έστειλε μήνυμα σε κάποιους στα Βαλκάνια πως όταν ο ίδιος τονίζει την ισχύ της Ελλάδας, ως ισχυρότερης χώρας στη χερσόνησο, δεν το κάνει για να τους απειλήσει αλλά για να τους δώσει να καταλάβουν ότι η Ελλάδα έχει την ευθύνη ως ηγέτιδα περιφερειακή δύναμη να υπάρχει ειρήνη και ευημερία στην περιοχή.
«Εγώ ως χώρα με τον πολιτισμό και την ιστορία που έχω, έχω και τη μεγαλύτερη ευθύνη για την περιοχή», διαμήνυσε προς όλους ο Νίκος Κοτζιάς.
Παυλόπουλος: Θα λέμε πάντοτε ένα ανυποχώρητο «ΟΧΙ» – Hχηρό μήνυμα σε Τουρκία, Σκόπια και Αλβανία
26 Οκτωβρίου 2017, Tribune
Παυλόπουλος: Θα λέμε πάντοτε ένα ανυποχώρητο «ΟΧΙ» – Hχηρό μήνυμα σε Τουρκία, Σκόπια και Αλβανία
«Λέμε και θα λέμε πάντοτε ένα ανυποχώρητο “ΟΧΙ” σε καθέναν που θα τολμήσει να επιβουλευθεί τα σύνορά μας, την εδαφική μας ακεραιότητα και την εθνική μας κυριαρχία», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.
Ταυτόχρονα έστειλε σαφές μήνυμα προς την Τουρκία, την ΠΓΔΜ και την Αλβανία, στη διάρκεια της ομιλίας του στο γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του ο διοικητής του Γ΄ Σώματος Στρατού, αντιστράτηγος Δημήτριος Μπίκος, στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Θεσσαλονίκης.
«Η επέτειος του “ΟΧΙ”, την 28η Οκτωβρίου 1940, δίνει την ευκαιρία στο Έθνος μας να στείλει ένα σαφές μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, ιδίως εκτός των συνόρων μας», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και συνέχισε: «Για μας, τους Έλληνες, η Ελευθερία είναι υπαρξιακή, κυριολεκτικώς, αρχή και αξία, αφού, όπως έχουμε αποδείξει κατά την μακραίωνη Ιστορία μας, μόνον ελεύθεροι μπορούμε να ζήσουμε, να δημιουργήσουμε και να διαμορφώσουμε το μέλλον που μας αναλογεί και μας αρμόζει.
Γι’ αυτό ακριβώς, λέμε και θα λέμε πάντοτε ένα ανυποχώρητο “ΟΧΙ” σε καθέναν που θα τολμήσει να επιβουλευθεί τα σύνορά μας, την εδαφική μας ακεραιότητα, και την εθνική μας κυριαρχία, που είναι, ταυτοχρόνως, σύνορα, έδαφος και κυριαρχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κι αυτό δεν πρέπει να το λησμονάμε ούτε εμείς, ούτε οι εταίροι μας.
Γιατί η Ελλάδα, ιδίως σε αυτούς του ταραγμένους καιρούς, είναι το προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης και της Ευρώπης.
Αυτό το “ΟΧΙ”, όμως -συνέχισε- μετατρέπεται ταυτοχρόνως και σε ένα μεγάλο “ΝΑΙ” στην Ειρήνη και την Δημοκρατία. Λέμε, λοιπόν, σε όλους τους λαούς του κόσμου, αλλά κυρίως στους γείτονές μας: «Οσο είμαστε αποφασισμένοι να μην επιτρέψουμε σε κανένα να επιβουλεύεται σύνορα, έδαφος και κυριαρχία, άλλο τόσο, όταν και οι γείτονες μας έχουν την ίδια νοοτροπία, είμαστε έτοιμοι να τείνουμε χείρα φιλίας, χείρα καλής γειτονίας, να συμπράξουμε μαζί, να δημιουργήσουμε ειρηνικά.
Λέμε στους γείτονες μας ότι δεν επιβουλευόμαστε κανέναν, δεν διεκδικούμε σπιθαμή γης από κανέναν, αλλά δεν παραχωρούμε σπιθαμή γης.
Μέσα στο πλαίσιο του σεβασμού της ειρήνης και της δημοκρατίας, ιδίως δε του Διεθνούς Δικαίου στο σύνολο του, και για όσους φιλοδοξούν να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ενωση του ευρωπαϊκού κεκτημένου στο σύνολο του, είμαστε έτοιμοι όχι απλώς να συμπράξουμε, να βοηθήσουμε καθέναν που έχει ανάγκη.
Γιατί δεν πρέπει να λησμονάμε, ακριβώς επειδή είμαστε Ελληνες, ότι οι γειτονικοί μας λαοί χειμάζονται και εκείνοι, πολλαπλώς, έχουν την ανάγκη μας και είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε τη βοήθεια, την οποία εμείς ξέρουμε να δίνουμε, ακόμα και από το υστέρημα μας.
Αρκεί να αντιληφθούν ότι χωρίς Διεθνές Δίκαιο, χωρίς Ευρωπαϊκό Δίκαιο, χωρίς πίστη στην ειρήνη και τη δημοκρατία δεν υπάρχει περίπτωση να στεριωθεί φιλία», τόνισε.
Από τη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στα εθνικά μας θέματα και υπογράμμισε:
-Για το Κυπριακό
«Ως προς την Κύπρο μας, που δεν πρέπει να την ξεχνάμε ποτέ, γιατί η λευτεριά πρέπει να γυρίσει και πάλι σε αυτό το νησί, τονίζω ότι δεν είναι δικό μας θέμα μόνο, είναι ευρωπαϊκό και είναι διεθνές, ζητάμε αμέσως λύση. Μόνο που η λύση αυτή πρέπει να είναι σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο και βεβαίως με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, γιατί η Κύπρος είναι πλήρες κράτος -μέλος της Ε.Ε. και μάλιστα στον πυρήνα της Ευρωζώνης.
Δεν μπορεί να υπάρξει λύση, η οποία θα αποδεχόταν μειωμένη κυριαρχία, δηλαδή στρατεύματα κατοχής και εγγυήσεις τρίτων. Οιαδήποτε λύση, όπως εκείνη, την οποία προέβλεπε το Σχέδιο Ανάν, το οποίο ορθώς απορρίφθηκε, θα ήταν αντίθετη με το θεμέλιο του ίδιου του Ευρωπαϊκού Δικαίου και κυρίως θα δημιουργούσε ένα καταστροφικό προηγούμενο για την ίδια την Ευρώπη.
Γιατί αυτό το μοντέλο που πήγαν κάποιοι να ευφανταστούν -ελπίζω καλόπιστα- αλλά πάντως έκαναν λάθος, μην ξεχνάτε ότι δημιουργούσε ένα προηγούμενο που θα μπορούσε να επαναληφθεί και σε άλλα κράτη της Ε.Ε. Θα ήταν η αρχή του τέλους της έννοιας της κυριαρχίας της Ε.Ε. Υπερασπιζόμαστε όχι μόνο την Κύπρο, την Ευρώπη και την κυριαρχία της.
Αυτό οφείλει να γίνει κατανοητό προς κάθε κατεύθυνση». -Για την Τουρκία «Ξέρουμε τα προβλήματα που περνάει ο τουρκικός λαός και είμαστε εδώ και το έχουμε αποδείξει ιστορικά. Θέλουμε το Αιγαίο να είναι η θάλασσα της ειρήνης. Θέλουμε το Αιγαίο να μας ενώνει. Θέλουμε η Τουρκία να διατηρήσει την ευρωπαϊκή της προοπτική. Θέλουμε μια Τουρκία η οποία να κοιτάζει περισσότερο προς τη Δύση και λιγότερο προς την Ανατολή.
Αλλά αυτό προϋποθέτει κανόνες. Είμαστε σε κάποια πράγματα ανυποχώρητοι. Είναι αδιανόητο να υπάρξει φιλία, καλή γειτονία, αν δεν υπάρχει πλήρης σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου στο σύνολο του και βεβαίως του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου για μια χώρα που θέλει να γίνει μέλος της Ε.Ε. Και το Διεθνές Δίκαιο έχει ως αναπόσπαστο τμήμα τη Συνθήκη της Λωζάνης. Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι ξεκάθαρη. Δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνειών.
Δεν αφήνει κανένα περιθώριο για “γκρίζες ζώνες”. Είτε την σέβεσαι είτε δεν την σέβεσαι. Ναι, να προχωρήσουμε μαζί, όμως θα υπερασπιστούμε μέχρι κεραίας, με βάση το Διεθνές Δίκαιο, σύνορα, έδαφος και κυριαρχία, που είναι σύνορα, έδαφος και κυριαρχία όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ε.Ε.». –
Για την ΠΓΔΜ
«Βλέπετε τι τραβάει και αυτός ο λαός. Μόνο που οφείλει να αντιληφθεί αυτός ο λαός σε τι ωφελήθηκε μέχρι σήμερα με το να διεκδικεί ονόματα που δεν του ανήκουν, ιστορία που δεν του ανήκει;
Με το να παραχαράσσει κατάφωρα την ιστορία, τι κατάφερε; Εδώ είμαστε να βοηθήσουμε και αυτόν τον λαό, και το κάνουμε ήδη. Και αν θέλει να έχει αυτός ευρωπαϊκή προοπτική -εμείς πιστεύουμε ότι όλοι οι βαλκανικοί λαοί πρέπει να έχουν ευρωπαϊκή προοπτική- όμως όταν έχεις ένα κράτος το οποίο δεν παραχαράσσει μόνο την ιστορία, αλλά έρχεται και μέσα από ένα όνομα το οποίο δεν του ανήκει, εκδηλώνει τάσεις αλυτρωτισμού. Δηλαδή στην ουσία αμφισβητεί το στάτους κβο των συνόρων στη Βαλκανική, κυρίως των συνόρων με την Ελλάδα.
Να θυμάστε ότι το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και ιδίως το πρωτογενές αποκλείει οποιαδήποτε αμφισβήτηση συνόρων και θεωρεί ότι το κράτος το οποίο έστω και εμμέσως μέσα από εκδηλώσεις αλυτρωτισμού αμφισβητεί τα σύνορα, παραβιάζει το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο, άρα υπονομεύει το ίδιο την ευρωπαϊκή του προοπτική. Λέμε, λοιπόν, και προς την ΠΓΔΜ: Τείνουμε χείρα φιλίας, αλλά δεν πρόκειται να δεχτούμε όχι μόνο την παραχάραξη της ιστορίας, γιατί η Μακεδονία ήταν, είναι και θα παραμείνει ελληνική, δεν δεχόμαστε τάσεις αλυτρωτισμού που θα έκαναν και πάλι τα Βαλκάνια να γίνουν “πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης. Σε αυτό είμαστε ξεκάθαρη».
-Για την Αλβανία
«Εχουμε πει ότι θέλουμε την προοπτική της για το μέλλον και ξέρουμε πως σε δύσκολες στιγμές της ο ελληνικός λαός και η Ελλάδα στάθηκαν κοντά. Το ζούμε ακόμα και τα καλοκαίρια.
Γιατί εμείς σβήνουμε τις πραγματικές φωτιές που ανάβουν. Όμως αυτή η φιλία δεν μπορεί να είναι φιλία που κοστίζει μονομερώς. Η Αλβανία οφείλει να αντιληφθεί και ιδίως η σημερινή ηγεσία της -που δυστυχώς καθημερινά δείχνει δείγματα που δεν αφορούν μόνο την Ελλάδα, αλλά γενικότερα- τα οποία δεν ταιριάζουν σε ένα κράτος μέλος της διεθνούς κοινότητας και υποψήφιο μέλος της Ε.Ε.
Με συμπεριφορές που παραβιάζουν κατάφωρα τα θεμελιώδη δικαιώματα του ανθρώπου, όπως είναι οι συμπεριφορές που συνεχίζονται με τις μειονότητες και με τη δική μας μειονότητα.
Οπως και συμπεριφορές οι οποίες παραβιάζουν ένα ιερό πραγματικά θεμελιώδες δικαίωμα, όπως είναι το δικαίωμα στην ιδιοκτησία, εκεί δεν υπάρχει δυνατότητα να πει κανείς ότι αυτή η χώρα έχει ευρωπαϊκή προοπτική. Η ίδια, όμως, υπονομεύει την ευρωπαϊκή της προοπτική και εμείς δεν μπορεί να μείνουμε απαθείς απέναντι σε τέτοιες συμπεριφορές. Το οφείλουμε στην πατρίδα μας και στην Ε.Ε.
Γιατί η ευθύνη μας είναι αυξημένη στα Βαλκάνια για το ποιοι μπορούν να γίνουν μέλη της Ε.Ε.». Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στην επίσκεψη που έκανε νωρίτερα στο Θωρηκτό Αβέρωφ, που βρίσκεται αυτό το διάστημα στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης και σημείωσε πως θα μείνει για λίγο καιρό ακόμα στην πόλη, γιατί, όπως είπε, το επισκέφτηκαν πάρα πολλοί πολίτες τις ημέρες αυτές στη Θεσσαλονίκη. «Αυτό το “προσκύνημα”», τόνισε, «δείχνει την ψυχή των Μακεδόνων».
«Το Θωρηκτό Αβέρωφ μας θυμίζει τα εξής», είπε ο κ. Παυλόπουλος: «Πρώτον, το φρόνημα των Ενόπλων μας Δυνάμεων, γιατί το Θωρηκτό Αβέρωφ δεν ηττήθηκε ποτέ. Δεύτερον, εκείνη την περίοδο που η Ελλάδα σχεδόν διπλασιάστηκε.
Είναι η εποχή που η Ελλάδα μέσα από φωτισμένες φυσιογνωμίες, όπως ο Ελευθέριος Βενιζέλος, βρήκε τον δρόμο της για το μέλλον, το οποίο εμείς σήμερα οφείλουμε να υπερασπιστούμε. Αλλά τον βρήκε ενωμένη και θυμηθείτε τα δεινά που συσσώρευσε ο διχασμός που επακολούθησε.
Το φρόνημα από τη μια πλευρά και η δύναμη των Ελλήνων μέσα από την ενότητα, από την άλλη». Και θυμηθείτε το Θωρηκτό Αβέρωφ φτιάχτηκε μέσα από έναν έρανο εθνικό, των Ελλήνων, που και τότε χειμάζονταν, ήταν από το υστέρημα τους.
Βεβαίως υπήρξε κορυφαία η δωρεά του Γεωργίου Αβέρωφ και δικαίως φέρει το όνομα του, αλλά το υπόλοιπο ποσό ήταν από το υστέρημα των Ελλήνων. Που έδειχναν και τότε ότι όταν χρειάζεται για την εθνική μας άμυνα, για την Ελλάδα μας, δίνουμε ό,τι κι αν έχουμε.
Γιατί πρώτα είναι ο τόπος μας».
Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προσφώνησε ο διοικητής του Γ΄ Σώματος Στρατού, αντιστράτηγος Δημήτριος Μπίκος, ο οποίος του πρόσφερε ως αναμνηστικό δώρο μια συλλογή με δίσκο γραμμοφώνου και παρτιτούρα τραγουδιού της Σοφίας Βέμπο. Στο γεύμα παρακάθισαν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, ο αναπληρωτής υπουργός Δημήτρης Βίτσας, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος, οι υφυπουργοί Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης και Μακεδονίας-Θράκης Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, βουλευτές, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας κ.α.
Wednesday, October 25, 2017
Ελλάδα η ασφαλέστερη χώρα του κόσμου – Ο Σαρκοζί κάνει τζόκινγκ στο Σύνταγμα
Tribune
23 Οκτωβρίου 2017,
Μετά τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, που είχε απολαύσει το καφεδάκι δημόσια στη Θεσσαλονίκη, δίχως να ανησυχεί για την ασφάλειά του [δείτε εδώ], ακόμα ένας ξένος ηγέτης -αν και πρώην- φαίνεται ότι αισθάνεται άνετος να κυκλοφορεί στους ελληνικούς δρόμους και μάλιστα να κάνει τζόκινγκ στην Πλατεία Συντάγματος.
Ο λόγος για τον πρώην Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος απαθανατίστηκε από τον φωτογραφικό φακό του LIFO να τρέχει με σορτσάκι έξω από τη Βουλή.
Όπως γράφει το LIFO, λίγο μετά το πρωινό εργασίας που είχε στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Προκόπη Παυλόπουλο, o Σαρκοζί, ο οποίος βρίσκεται στην Ελλάδα για τις συναυλίες της συζύγου του, Κάρλα Μπρούνι αποφάσισε να βγει για ένα χαλαρό τρέξιμο στο κέντρο της Αθήνας μαζί με τους άντρες της προσωπικής του φρουράς.
Washington ready to strengthen ties with Greece, says official
TOM ELLIS KATHIMERINI
Deputy chief of protocol at the State Department Michael Karloutsos (at right), was at Prime Minister Alexis Tsipras’s side throughout his Washington visit.
Deputy chief of protocol at the State Department Michael Karloutsos (at right), was at Prime Minister Alexis Tsipras’s side throughout his Washington visit.
TAGS:Interview, Diaspora, Diplomacy
Last week’s meeting between US President Donald Trump and Greek Prime Minister Alexis Tsipras was held in a very cordial atmosphere, with the American leader appearing ready to deepen bilateral ties and support Greece, the deputy and acting chief of protocol at the State Department, Michael Karloutsos, tells Kathimerini.
The Greek-American official was at the prime minister’s side for much of the Washington leg of his trip to the US: He welcomed Tsipras at Andrews Air Force Base and sat in on his meetings with Trump and Vice President Mike Pence.
Karloutsos sees genuine American investment interest in Greece and notes that discussions between the two sides also focused on energy and defense, stressing that Greece’s position in Washington is strengthened by its cooperation with Israel and Egypt.
Also noting his own very different ideology to Tsipras and calling on the Greek prime minister to show the “proper respect” to the Greek Orthodox faith, Karloutsos says that the diaspora will always be ready to help Greece, regardless of who is in power.
What is the US administration’s assessment of the meetings with Greek Prime Minister Alexis Tsipras?
Obviously I am not the spokesperson for the State Department, or the White House for that matter, but as a Greek American who happens to be a member of the Trump administration I can say it was a successful visit, which upgraded and strengthened the level of the bilateral relations and US-Greek cooperation. I believe President Trump very much appreciates the sacrifices Greeks have made in order to restore their economy. Working closely with Ambassador [Geoffrey] Pyatt and Ambassador [Haris] Lalacos, our goal was to strengthen the timeless friendship the two countries share; I believe we accomplished this in full. Besides, it’s always important to keep in mind the United States and Greece share common values and mutual interests on the international stage. Greece is an important ally and a strategic partner with NATO, in Europe, and in the East Mediterranean.
What was the main focus of the discussions?
The discussions were intensive and sincere at all levels. As a member of the diaspora, I have one more reason to feel happy for the momentum, because I personally experienced the sincerity and the positive feeling throughout the discussions. The atmosphere was very comfortable and friendly in the Oval Office as well as during the extended discussions. President Trump, PM Tsipras, and their ministers agreed that the two countries have many things in common; together we can do more in the short term as well as in the future. I believe it is time to look forward towards the things that we have in front of us and to those that we have started building.
How real is the possibility of the meeting leading to more American investments in Greece?
The question of investments was at the forefront of the discussions between the president and the prime minister. The two men and their teams also spent time on strengthening trade relations, defense and energy cooperation. In his Rose Garden address, President Trump mentioned with emphasis the investment opportunities that exist. I believe that if we keep up with the good work in this sector, we will soon realize very impressive results. President Trump totally reaffirmed his support for a responsible debt relief plan.
So, there are prospects.
On a daily basis, I monitor information about the investor interest of several businessmen; some of them with Greek roots. They have been researching the perspectives of making use of their funds. These people look forward to a tax policy free from unpleasant surprises, a stable financial environment, limited bureaucracy, transparency, and equal opportunities. In any case, as the PM himself said, the manpower of the country is exceptional. I also consider it my responsibility to mention the active interest shown by the diaspora. It’s important for me to again mention the very recent move of Greek-American and Brother Archon John Calamos, who bought 75 percent of the Ethniki insurance company. Finally, please allow me to note the excellent work done in this sector by our ambassador in Athens, Geoffrey Pyatt, who works day and night in order to bridge the two countries.
What is Greece’s image in Washington?
As you can see, I started smiling before you completed your question, because this is a conversation I often have in Washington DC with members of the Congress as well as governmental officials in the margins of my duties. The image of Greece is very positive. Even those who were reluctant are convinced that Greeks are trying hard; they recognize that Greek people have made huge sacrifices. Personally, I hope that from this position of honor I will contribute to further raising awareness on the challenges facing Greeks. People I share these discussions with ask me about the consequences of the financial crisis in citizens’ everyday lives. However, they feel optimistic that recovery is about to come. By default, these conversations end with an expression of respect for the Greek ideals and the tremendous influence of the Greek element in the development of the Western civilization.
And in Congress?
Because of the good works of my dear friend and Brother Archon Congressman Gus Bilirakis, and his like-minded colleagues, Greece is held in very high regard in Congress. Additionally, strategic alliances with Israel and Egypt have helped make a strong case for Greece with critical advocates on the Hill.
How do the White House, the State Department and the Department of Defense view Greece’s role in the Eastern Mediterranean?
Greece has been a stable and timeless strong partner of the United States in the East Mediterranean as well as a strategic partner with NATO. As you know, the two countries share common efforts in fighting terrorism, while Greece has a stabilizing role in a sensitive, challenging area. Besides, the security and defense cooperation among the FBI, the Department of Homeland Security and the State Department with the Greek authorities is of the highest level and bears fruit. This has a particular value given that our main goal is to fight ISIS. The use of the Souda Bay is essential for the USA. We feel grateful to Greek people for this cooperation which is of key importance for the US Naval forces operating in the region of the East Mediterranean. I have one more reason to maintain warm feelings for Crete and the Cretans, because of the time I spent there and the relationships I developed during the preparations and through the Holy and Great Council of the Orthodox Church hosted by the Ecumenical Patriarchate.
How does the Greek-American community feel about Tsiras’s visit? Will they invest more in Greece?
The Greek community actively supports the Greek recovery efforts and this should be recognized by all parts. Greek-American businessmen, the Greek-Orthodox Church and those who act around Washington DC build the close US-Greek relations day by day. Also, the contribution of the Greek-American community in the American economy is remarkable. You can find Greeks all over the United States. So, every time that a Greek leader visits our country, we experience feelings of nostalgia and love for the land of our forefathers.
What are your personal thoughts on your interaction with the Greek premier?
The prime minister was very warm. He went out of his way to shake every hand and thank all he met. On a personal level, as I even explained to the prime minister himself, we come from very different backgrounds and have totally different political ideologies but it’s important that we all do what we can for the “Patrida.”
As a child of the Church, I wish the prime minister and his government would show the proper respect to the faith of the overwhelming majority of Greece’s citizens. We cannot on the one hand fight for the name of Macedonia with the argument being “it’s a rewriting of history” and at the same time ignore the Church’s indisputable contribution to modern Greece. That said, I always believed Greeks are strongest when they stand united with one common cause. Our common cause now is Greece’s recovery and I am fully supportive of this effort.
Tuesday, October 24, 2017
TË GJITHË AKUZOJNË TË GJITHË DHE TË GJITHË DALIN PIS
Ky artikull është shkruar posaçërisht për gazetën “Albanian Free Press”
Histori me kriminelë, policë, politikanë dhe prokurorë
Nga PLATOR NESTURI
Stuhia filloi. Ndoshta krejt papritur e kur askush nuk do ta shkonte nëpër mend, por dosja e përgjimeve ardhur nga përtej detit, pritet të shkaktojë një valë të madhe arrestimesh, si dhe zhvillimesh të reja politike. Të ngjan si me uraganin Ofelia që, po ashtu, në mënyrë të papritur, nuk shkoi të godasë në Karaibe apo në brigjet e Floridës, siç bëjnë uraganet e tjerë. Një kthesë e beftë e Ofelisë dhe goditi brigjet e Portugalisë e të Spanjës, duke shkaktuar jo pak dëme, të cilat nuk i parashikonte askush. Njësoj si dëmet që mund të prisnin trafikantët në Shqipëri, pasi sipas përgjimeve, gjithçka e kishin në kontroll. Madje dhe vetë policët të cilët mund t’i përdornin dhe si punëtorë ngarkim-shkarkimi, në brigjet e Porto Palermos.
Goditja e një grupi kriminal apo trafikantësh droge, gjithsesi, nuk është ndonjë ngjarje e hatashme. Vetë të zotët e punës, ndërsa i futen këtij lloj aktiviteti, i dinë mirë rreziqet e profesionit e që mund të përfundojnë edhe pas hekurave. Ajo çfarë bën bujë, e na nxjerr zbuluar në sytë e të huajve, është se këtu qenka një truall parajse për eksponentët e trafikut e të krimit, pasi prej autoriteteve shtetërore këtyre tipave, nuk u ndodh asgjë. Edhe trafikantët e huaj italianë kanë zgurdulluar sytë kur, ndërsa shohin furgonë policie në rrugën Himarë-Sarandë, trimat tanë i qetësojnë duke u thënë se "dhe ata janë tanët". Njerëzit e "tyre" dalin deri në pikën e kontrollit të hapësirës detare. Dhe të mendosh se jemi vend i NATO-s.
Gjithçka duket e kalbur, e infektuar dhe e shëmtuar. Një fëlliqësi që nuk filloi sot, as para një viti apo tre vjetësh. Por që ka kohë, e për këtë kanë “meritë” të gjithë, majtas e djathtas, që kanë qenë në pushtet. Pasi strukturat shtetërore veçanërisht policia, në gjithë këto vite, janë përdorur. E ndërsa janë përdorur nga politika e pushteti deri në përdhosje, çfarë ndryshimi ka se po i përdorin dhe trafikantët. Madje, ata të paguajnë më mirë. Jo si pushteti që nuk u paguan as punën jashtë orarit. Dhe nuk është çudi të përdoret sërish, edhe pasi stuhia të ketë rënë, pasi ka marrë kokën e ndonjë politikani e ca shefash policie.
Rasti i përgjimeve të ngjan me atë çfarë ndodhi në Maqedoni, kur plasën skandalet e përgjimit të politikanëve. Tek ne ama, pazari ka rënë më poshtë akoma. Nuk janë të regjistruar ministrat e deputetët teksa bëjnë ndërhyrje për korrupsion në ndonjë tender. Por përgjime nga njerëzit e botës së krimit, ku përmenden emra politikanësh që bashkëpunojnë me ta apo që u dërgojnë pjesën e parave. Vetëm arroganca e të qenit të sigurt në këtë mjedis, ua lejon këtë shpërfillje e mendjelehtësi sa të përfshijnë në bisedat e tyre politikanët si të barabartë me ta dhe shefat e policisë si çirakët e tyre.
Çështja sidoqoftë, duhet shtruar më tej. Dakord. E mësuam të gjithë, dhe për ta që s'mund ta besonin, se deri ku ka vajtur infeksioni në strukturat e shtetit. Por më tej, si i bëhet? Si do të zgjidhet? Apo e hëngri kush e hëngri dhe ta mbyllim për të shpëtuar të tjerët? Nëse për Saimir Tahirin, së paku, fati politik u vendos si i mbyllur, pasi dënimi duhet të ndjekë procedurën ligjore, nëse arrestohen edhe ata 30 emra policësh që përmenden në përgjime, apo bashkë me të gjithë këta, shkon dhe ndonjë kokë tjetër e rëndësishme, a u zgjidh problemi?
Lëvizjet e deritanishme politike, nga secila palë, duket se po tentojnë thjesht një marrëveshje po mbi baza politike. Kryetari i PD-së kërkon dorëheqjen e Ramës dhe krijimin e një qeverie teknike. Ndërkohë, eksponentë të PS-së e media pranë qeverisë, i kujtojnë Bashës se dhe ai është pis dhe ka llogari të pambyllura me drejtësinë, për rrugën e Kombit. E njëjta gjë edhe për eksponentët e LSI-së. Të gjithë akuzojnë të gjithë dhe të gjithë dalin pis.
Një problem jo i vogël ky, pasi të dyja palët e kishin bërë pis Parlamentin e kaluar me elementë kriminalë. Të dyja palët kanë qeverisur këtë vend, e i kanë lënë trashëgim njëri-tjetrit, skandale të pazbardhura e që si ka prekur as pasardhësi. I kanë lënë njëri-tjetrit, institucione të përdorura e të nëpërkëmbura e që thjesht janë përdorur sërish nga padronët e rinj, me të njëjtën arrogancë. Ndaj, me shumë gjasë, një marrëveshje politike do t’i mbajë të gjithë në lojë, pasi kështu nuk do të ndryshojë asgjë. Në fund të fundit, një marrëveshje Rama-Basha përpara zgjedhjeve, ekziston. A do të ketë avancim deri në bashkëqeverisje, në këto kushte të reja? Ende të presim. Siç do të presim se, deri ku do të shkojë kjo stuhi me kriminelë, policë, politikanë dhe prokurorë.
Albania PM Backs Ex-Minister in Drug Crime Probe
Edi Rama sharply criticised a probe of drug crime allegations against his former interior minister, causing the opposition and prosecutor's office to complain that the premier was interfering with the prosecution.
Fatjona Mejdini BIRN Tirana
PM Edi Rama on Monday morning meeting with Socialist MPs. Photo: Livestream screenshot
Prime Minister Edi Rama said on Monday that his ruling Socialist Party majority in parliament will turn down a request from the Prosecution Office for Serious Crimes, which asked for a mandate to arrest former Interior Minister Saimir Tahiri.
In a speech broadcast live on Facebook, Rama told parliamentarians from the ruling majority that he wholeheartedly supports a report by Socialist MPs on the Council for Regulations, Mandates and Immunities that said that the prosecution’s request was not based on evidence.
Prosecutors say they have reasonable suspicion that Tahiri was involved in drug trafficking while he was a minister, aiding a smuggling ring directed by his cousins.
Rama said that he is not yet sure whether his former minister and MP Tahiri is innocent, but slammed what he called the arbitrary nature of the prosecution request.
"In which state and in which theory of justice is it possible to ask the accused to prove that he is not guilty... The accused does not have to prove anything when the accuser doesn't give any proof for the accusation that has been made," Rama said.
"In what era are we living when four badly-written pages require the arrest of an MP?" he asked.
However, Rama said that on Wednesday the parliamentary majority will approve the authorisation for Tahiri to be prevented from leaving the country, obliging him to present himself for questioning and allowing a search of his house.
Tahiri also was dismissed from his official positions in the Socialist Party and from the Socialist parliamentary group.
Rama’s stance on Tahiri enraged the opposition, whose leader Lulzim Basha asked the EU and US - which have contributed to Albanian judicial reforms - to condemn what he called the attacks on the prosecution.
"If the government is allowed to threaten and intimidate justice, corruption and crime in Albania will grow further," Basha said.
The Prosecution Office for Serious Crimes said that Rama’s comments exceeded his authority.
"He expressed his opinion and assessment of proof presented by the prosecution. So publicly he took on the role of the court, an attribution that he cannot have," the prosecution said in a statement.
Albania’s prosecution system is going to undergo deep changes in the coming months as result of judicial reform, the vetting of prosecutors and the creation of new judicial bodies.
A new Special Prosecutor’s Office for investigating high-level corruption is expected to be established.
Mohammad Bin Rashid receives Albania’s Prime Minister
Albania seeks to extend new bridges of cooperation with UAE
Published: 16:41 October 24, 2017 Gulf News
WAM
Dubai: His Highness Shaikh Mohammad Bin Rashid Al Maktoum, Vice-President and Prime Minister of the UAE and Ruler of Dubai, on Tuesday received Edi Rama, Albania’s Prime Minister.
Shaikh Hamdan Bin Rashid Al Maktoum, Deputy Ruler of Dubai and Minister of Finance, was present.
Shaikh Mohammad and Rama discussed bilateral relations between the UAE and Albania, and ways to develop them in light of available opportunities for investments in tourism, trade, industrial and infrastructure sectors.
Shaikh Mohammad said the UAE welcomes any friendly nation that wishes to build investment partnerships with it.
“The UAE is a peace-loving country of equality between genders, ethnicities and religions, and it is keen on building relations with countries who share the same values of peace, serving humanity and achieving stability for their own people, as well as people all around the world,” he said.
Rama expressed the desire of the Albanian government to extend new bridges of cooperation with the UAE, and seize opportunities to develop bilateral cooperation for the benefit of both nations. He emphasised that his country can benefit from Emirati expertise in the field of infrastructure, aviation and ports.
Rama also spoke about his country’s desire to facilitate air travel between the UAE and Albania through Emirates airlines to intensify tourism, cultural and trade communication and strengthen other areas of cooperation.
Present were Shaikh Ahmad Bin Saeed Al Maktoum, President of Dubai Civil Aviation and Chairman and Chief Executive of Emirates Airline and Group, Mohammad Bin Abdullah Al Gergawi, Minister of Cabinet Affairs and the Future, and other senior officials.
Vucic meets with US official after his statements cause stir
Serbian President Aleksandar Vucic received on Tuesday at the Palace of Serbia in New Belgrade US Deputy Assistant Secretary of State Hoyt Brian Yee.
SOURCE: TANJUG TUESDAY, OCTOBER 24, 2017 | 14:25
Earlier today, Yee met with Prime Minister Ana Brnabic, and Deputy Prime Minister Zoran Mihajlovic.
After the meeting with Vucic, that lasted an hour and a half, the president's cabinet told Tanjug that the conversation was "absolutely open and honest."
"A press release will show what Yee said at the meeting, and we will find out what President Vucic said if the US side is willing to communicate that," a source in the office said after the meeting, also attended by US Ambassador to Belgrade Kyle Scott.
The US State Department official on Monday participated at the 17th Serbian Economic Summit in Belgrade, and caused a series of reactions with his statements, including that Serbia "cannot sit on two chairs if it wants to join the EU."
Yee on Monday also said the Russian-Serbian Humanitarian Center in Nis should not be granted diplomatic status.
Serbian Defense Minister Aleksandar Vulin reacted to all this strongly earlier on Tuesday, saying that this was "by far the most difficult public and very undiplomatic pressure exerted on our country and on our right to decide independently."
Vulin also remarked that he did not know what the position of the state leadership would be, but that he personally believes the comments in question did not come from either a friend, or a man who respects Serbia, "and our policy and the right to decide."
After this, media reported that Tanja Miscevic, who heads Serbia's team in accession negotiations with the EU, said Yee's statements were "interpreted differently" and also, "taken out of context."
Miscevic added that Serbia was "not sitting on two chairs" but instead has "a clear strategic determination and that is, the EU."
TIRANA, NGA PASTRIMI PARAVE TEK PASTRIMI ETNIK NE HIMARE
Stavri MARKO
Gazetar
Kryetar i Komunitetit Himariot
Prej 2 vitesh, Himara vazhdon revoltat per te kundershtuar Planin e Zhvillimit Urban, nje strategji qe trumpetrohet ne emer te Turizmit por qe kundershtohet nga banoret me prejardhje greke, pasi eleminon eksiztencen historike te ketij komuniteti. Megjithe presionin diplomatic te Greqise, per te ndalur kete forme asimilimi ndaj grekeve ne Himare, Tirana, duket se nuk e shqeteson fakti qe neermjet Himares, po rrezikohet prespektiva Europiane e vendit, Trojka me se fundi (BE – USA), ka dhene disa mesazhe shume sinjifikative per Himaren, qe Qeveria Shqiptare, duhet ti mare ne considerate seriozisht.
Kembengulja per ta kaluar Planin e Zhvillimit, vjen dirrekt nga Kryeministri Edi Rama, I cili ka ne mbeshtetje pa asnje rezistence, gjithe spektrin e politikes madje edhe opoziten, sado ecuria e Shqiperise per ne BE, tashme konsiderohet e stopuar nga Greqia. Ambasadori me I fuqishem, ai amerikan, ka sugjeruar Rames, se duhet te vendose nje perfaqesues ne rang Ministrie per te folur me greket e Himares. Por problemet, mesaduket nuk zgjidhen keshtu. Athina nepermjet Presidentit Pavllopoullos, ka dhene sinalin me te fundit se nuk “do te rime duarkryq, kur shikojme se greket e Himares dhe ne gjithe Shqiperine, jane ne rrezik”, nje sinjal presioni gjeopolitik, per te cilen nuk u la pas edhe opozita greke.
Megjithate, ne valen e nje sutuate te paqendrueshme, ku ne plan te pare, krimi I organizuar dhe mafia, po shkelin neper kembe institucionet e drejtesise prokurorise por edhe te politikes shqiptare, duke u bere nje problem serioz rajonal, qeveria shqiptare, gjen kohe dhe aktivizon makinen e “Luftes ndaj Himares”, buldozat per te rezuar disa dhjetra shtepi, qe I ze Plani urban. Kjo levizje u quajt nje vendosmeri e Rames, per te shperngulur vemendjen nga “Arestimet e medha qe po kryen prokuroria me organet italiane te Antimafias. Madje, qeveria greke, iu referrua nje komunmikate te ministries se jashtme, lidhur me kete teme. Kjo strategji e qeverise, provokoi nje revolt ne Himare prej banoreve te origjines greke, e cila u zhvillua perpara Bashkise, disa dite perpara. Risi solli se ne emer te komunitetit greko amerikan te Himares, u shpalosen simbolet dhe flamuri amerikan, per te cilen dhjete vite me pare, u denuan 5 himariote se demostronin me flamurin grek, p ne te njejtin shesh.
Por sipas gjendjes ne terren, jo plotesisht venemdja e shpergnulur nga Tirana, transferohet ne Himare, nje krize jo vetem politike por edhe gjeopolitike, dhe jo se Tirana e Edi Rames, kerkon te ndryshoje epiqendren e zhvillimeve. Shkaku kryesor eshte se Resortet dhe investimet e oligarkeve dhe Mafias Shqiptare jane drejt nje procesi te paperfunduar dhe po punojnje diten dhe naten, per te mbyllur objektet, pasi e “nesermja, nuk I dihet” dhe investimet, nuk jane te sigurta, perderisa territory ku ata ndertojne konsiderohet me prona te grabitura. Kamionat, betonieret dhe ruspat, po punojne naten dhe dite ne nje alarm qe ka nje shpjegim: nxitojme ti mbarojme, dhe ti shesim. Eshte kjo arsyeja qe Tirana kerkon te mbaje “steken e perplasjes ne Himare”, mundesisht ne Spile, larg sa me larg investimeve ne Dhraleo, Palase, Dhermi, Livadh dhe Jale, pasi atje procesi i Investimeve strategjike, i ndertimit te resorteve, fshatrave dhe hoteleve turistike, allias i “Pastrimit te parave te droges”, po shnderohet ne Pastrim etnik ndaj grekeve te Himares, nje skeme e panjohur deri me sot dhe e pa vene ne zbatim nga asnje vend europian, megjithese mbingarkohet me doza Nacionalizmi dhe Zhvillimi Strategjik Turistik. Por le te qendrojme ne kete fakt.
Sipas disa burimeve, zyrtaret e larte shqiptare, mendojne se anetaresimi ne NATO dhe liberalizimi I vizave te qytetareve te vete, eshte nje arritje dhe se nuk shpresojne se Shqiperia kerkon me shume, Bashkimin Europian, pasi ekonomia e zeze e vendit, krimi I organizuar dhe mafia, pastrami I parave te droges etj, si dhe standartet e uleta te lirive dhe te drejtave te njeriut, jane sisteme ekzistenciale ne Shqiperi. Tirana mendon se te qenurit ne NATO, I garanton paprekshmeri te kufirit shteteror, pa cka se Kriminaliteti I Organizuar dhe Mafia, perbejne kercenimin me te madh te stabilitetit politik ne Shqiperi. Eshte kjo arsyeja qe duke treguar forcen e Krimit dhe Mafias sic po ndodh me investimet e dyshimta ne Rajonin e Himares, Tirana, se ka per gje, te adaptoje praktika te Pastrimit Etnik, te veshur me Plane Zhvillimore Urbane. Kjo po ndodh.
Nga ana tjeter, Greqia sot aleatja me e forte e Washingtonit dhe Brukselit dhe e NATO ne Balkan, duket se e ka mare seriozisht agresivitetin e Tiranes, qe kerkon te zhduke Komunitetin Grek te Himares por edhe me tej, pasi ka pare qe dhjete vite me pare, ky plan eshte zbatuar ne zonat Sarande, Ksamil. Bashkepunimi me DIA amerikane, Interpol si dhe me sistemet e sigurise se NATO nga ana e Athines, ashtu sikunder Antimafia Italiane, , na nxjerin ne perfundim se Krimi I Organizuar shqiptyar, Mafia dhe Pastrimi I Parave te droges, jo vetem qe po blen politiken dhe drejtesine shqiptare, por po ve ne rrezik mardhenjet e fqnijesise me aleatin e vjeter Greqine, nga njera ane Grupet trafikante dhe kriminale, po ndertojne mbi pronat e Komunitetit grek dhe po kryejne pastrim etnik, ndersa nga ana tjeter po diktojne stabilitetin dhe mardhjenjet rajonale edhe mes dy anetareve te NATO, duke penguar arritjen e nje Marveshje Protokollare Miqesore, sic po ndodh aktualisht.
Nderkaq, ne se ne Athine, eshte hapur nje debat i nxehte politik rreth dhenjes se anetaresimit te Shqiperise ne NATO nga ana e Parlamentit Grek ne 2009 pa asnje lloj shperblimi (Autonomine e Epirit te Veriut),, ajo nuk vleresohet aspak nga Tirana, madje nenvleftesohet, pasi ja dine per nder SHBA, por paralelisht ketij fakti, pak ose aspak ne Tirane, dine se cfar Marveshje secrete ka nenshkruar Athina me Washington, per anetaresimin e NATO per Shqiperine. Mos harrojme se cdo dy jave, Hapesira Ajrore e Shqiperise, kontrollohet nga Greqia, dhe dy te tjera nga Italia. Ne detin Egje, nje anije patrulluese e Shqiperise, nen flamurin e NATO, kontrollon per klandestinet prej nje viti. Si do te reagonin ne Tirane, kur Anijet e NATO, greke, do te kontrollonin ujrat shqiptare ne Jon, ndersa forcat special te marines greke, apo italiane, do te ndemernin aksione ne territorin e Shqiperise (NATO) kunder trafikanteve te armeve dhe te droges, te cilet perbejne rrezik per demokracine shqiptare dhe qe krijojne shqetesime ne vendet e BE? Si mund Athina te toleroje kaq shume nje politike kriminaliste qe po zbaton ne Rajonin e Himares, Tirana, nepermjet investimeve mbi prona te grabiitura dhe te Parave te Pista po kryhet Pastrim Etnik dhe po te vihet ne rrezik historic ekzistenca e Komunitetit Greko Himariot, nje prej aleateve me besnike te SHBA dhe Aleateve antifashiste te Luftes se Dyte Boterore, kunder aksit Italo gjermano fashist?
Kjo eshte ceshtja sot. Investimi i Mafias Shqiptare qe kontrollon politiken drejtesine dhe gjithe institucionet shqiptare, po vene ne rrezik dhe mardhenje mes shteteve anetare ne NATO, jo vetem qe nuk po arrihet nje Protokoll Miqesie, por po futet me shpejtesi Ligji i Luftes me Shqiperine, kjo per shkak se Greqia nuk mund te toleroje nje shtet “Mafiokrator” qe te arrije te kryeje kryevepren me te shemtire te shekullit te 21, qe Nepermjet Investimeve te Parave te Pista, te realizoje njekohesisht edhe Pastrimin Etnik.
Sunday, October 22, 2017
Ethnic Greeks plan rally in Himara against house demolitions
Kathimerini
Ethnic Greeks in Himara are to hold a rally on Monday to protest a decision by Albanian authorities to demolish several homes belonging to minority families in this predominantly ethnic Greek seaside holiday resort on the Balkan country’s southeastern coast.
Families were on Wednesday given a five-day notice to evacuate their homes, which are slated for demolition as part of an urban regeneration plan that critics have denounced as unconstitutional.
Athens has warned Tirana that its European Union membership ambitions could be put at risk by the decision to move ahead with the plan.
Subscribe to:
Posts (Atom)