Saturday, February 3, 2018

Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως-Κονίτσης Ανδρέας: «Να κλάψουμε ή να γελάσουμε με τις ελληνοαλβανικές σχέσεις;»


 Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2018,



Τις πάγιες θέσεις του για το θέμα της Βορείου Ηπείρου και τις σχέσεις με την Αλβανία καταθέτει με δήλωσή του ο Μητροπολίτης Κονίτσης Ανδρέας, που

σχολιάζει τις κινήσεις που γίνονται από ελληνικής πλευράς.

Ο Σεβασμιώτατος αναφέρει:

«Δεν ξέρει κανείς αν πρέπη να γελάση ή να κλάψη, με τα όσα διαδίδουν διάφοροι φιλοκυβερνητικοί παράγοντες σχετικά με τις Ελληνοαλβανικές σχέσεις.

Έτσι: Α) Πανηγυρίζει η Κυβέρνηση, διότι, λέει, η Αλβανία εχορήγησε την αλβανική υπηκοότητα στον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο κ. Αναστάσιο.

Αλλά αυτό ήταν αυτονόητο καθήκον της κυβερνήσεως της γείτονος προς τον άνθρωπο αυτό.

Διότι όταν το Οικουμενικό Πατριαρχείο του ανέθεσε την ποιμαντορία της αλβανικής Εκκλησίας, ποια εκκλησία υπήρχε εκεί;

Όλα ήταν στάχτες, όπως τα είχε μεταβάλει η κομμουνιστική λαίλαπα του Ενβέρ Χότζα και του Ραμίζ Αλία.

Όμως, ο Μακαριώτατος κ. Αναστάσιος, ξεκινώντας από το μηδέν κατώρθωσε να πετύχη μέχρι σήμερα το θαύμα της ανασυστάσεως της Εκκλησίας της γείτονος, παρά την ποικιλότροπη υπονόμευση του έργου του από εξτρεμιστικούς κύκλους, αλλά και από την ίδια την αλβανική Κυβέρνηση.

Και τώρα, μετά από τα συχνά πισωγυρίσματά της, η Αλβανία χορηγεί στον Αρχιεπίσκοπο την αλβανική υπηκοότητα.

Αλλά αυτό δεν έχει καμμιά απολύτως σχέση με τον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό.

Εκτός κι’ αν η πονηρή γειτόνισσά μας ζήτησε από την Ελλάδα κάποιο αντάλλαγμα …

Όμως, η Ελληνική διπλωματία, επειδή είναι «σεμνή», δεν έχει κάνει, μέχρι στιγμής, ουδεμία σχετική ενημέρωση …

Β) Ακόμη και για την εκταφή των οστών των ηρώων του έπους 1940-41 πανηγυρίζει η Κυβέρνηση.

Αν, όμως, αυτό γίνεται μετά από επτά (7) ολόκληρα χρόνια, αφ’ ότου η Αλβανία υπέγραψε την σχετική απόφαση, είναι φανερό, ότι η Ελλάδα παρακαλούσε όλα αυτά τα χρόνια την γείτονα, κι’ αυτή μόλις τώρα, ευδόκησε να δώση την συγκατάθεσή της!

Άφεριμ …

Είναι, όμως, καιρός η Ελλάδα να ζητήση να γίνη στρατιωτικό κοιμητήριο και στην Κορυτσά.

Ας το τολμήση.

Διαφορετικά, ας αφήση τους κομπασμούς για την δήθεν «υπερήφανη» εξωτερική πολιτική της.

Αλλά, μιάς κι’ ο λόγος μας φέρνει στην Κορυτσά, πρέπει να πούμε ότι μας προκάλεσε λύπη και αγανάκτηση η πληροφορία από έγκυρη και απολύτως αξιόπιστη πηγή, ότι ο Έλληνας ΥΠΕΞ κ. Κοτζιάς, κατά την πρόσφατη τριήμερη επίσκεψη στην Ελληνική αυτή πόλη, δεν καταδέχτηκε να δη και να συνομιλήση με Βορειοηπειρώτες της Κορυτσάς.

Γιατί όμως; Μήπως τυχόν αυτή ήταν απαίτηση των Αλβανών «φίλων» του;

Και μήπως στον βωμό της … «καλής θελήσεως» της Αλβανίας απέναντι στην Ελλάδα απαξιώθηκε το Ελληνικό Βορειοηπειρωτικό στοιχείο της ιστορικής πόλεως;

Πάντως όπως και νάχη το πράγμα, διαμαρτύρομαι εντόνως γι’ αυτή την απαράδεκτη συμπεριφορά του κ. Κοτζιά.

Αν με τέτοια καμώματα (όπως βλέπουμε και για το «Σκοπιανό», δυστυχώς) προσπαθεί η Κυβέρνηση να δημιουργήση (αλλοίμονο!) «σχέσεις καλής γειτονίας» με την αδιόρθωτη Αλβανία, είναι μακρυά νυχτωμένη.

Γι’ αυτό, οι ίδιοι οι Βορειοηπειρώτες και όσοι τους αγαπούν ειλικρινά, ας παραμένουν άγρυπνοι.

Γιατί οι καιροί τρέχουν.

Ας προσέχουν με τεταμένη την προσοχή.

Για την σωτηρία της Βορείου Ηπείρου, της προαιώνιας αυτής Ελληνικής Γης.

Και μη ξεχνάνε ότι και οι «Τσάμηδες» παραμονεύουν να επιστρέψουν στον τόπο των εγκλημάτων τους».
Πηγή: Himara.gr

Friday, February 2, 2018

Ράμα: Λάθος άκουσε ο Κοτζιάς, το τσάμικο υπάρχει στο τραπέζι

Ράμα: Λάθος άκουσε ο Κοτζιάς, το τσάμικο υπάρχει στο τραπέζι

Διαψεύδει τον ΥΠΕΞ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16:50 | ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Ta Nea|


   
Θέμα Τσαμουριάς εξακολουθεί να θέτει ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, την ώρα που η Αθήνα το απορρίπτει ασυζητητί, διαψεύδοντας με αυτόν τον τρόπο τις δηλώσεις Κοτζιά πως κάτι τέτοιο δεν αποτελεί θέμα συζήτησης μεταξύ των δύο χωρών.

Σε συνέντευξή του στην αλβανική τηλεόραση, ο Έντι Ράμα χαρακτήρισε το θέμα ως ένα από τα πιο προβληματικά ζητήματα στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, τονίζοντας πως έχει τεθεί το επίμαχο θέμα στο τραπέζι των συζητήσεων με την Ελλάδα.

Ο κ. Ράμα παραδέχτηκε ωστόσο πως οι κινήσεις είναι προσεκτικές ώστε να μην επηρεαστούν αρνητικά άλλα θέματα που οι δύο πλευρές φαίνεται πως καταλήγουν σε συμφωνία.

«Ο Κοτζιάς έχει ακούσει λάθος. Η αλβανική πλευρά διεκδίκησε έντονα να τεθεί το θέμα των Τσάμηδων στο τραπέζι» δήλωσε ο Ράμα, προσθέτοντας πως «επιμένουμε στο δικαίωμα της ανάμνησης αλλά σε κινήσεις σκακιού. Δεν θέλουμε να βλάψουμε τα άλλα θέματα. Δεν θέλουμε τίποτε περισσότερο, τίποτε λιγότερο, αυτά που μας ανήκουν» σημείωσε, συμπεριλαμβάνοντας σε αυτά το «δίκαιο αίτημα» των Τσάμηδων για την τοποθέτηση ενός μνημείου στην Ήπειρο ως «ανάμνηση».

«Θα επιμείνουμε γιατί αυτό είναι ένα αλβανικό ζήτημα. Η Ελλάδα έχει μια παράνοια, μια αυτό-φαντασία για τους δικούς της λόγους, ότι οι Αλβανοί έχουν εδαφικές αξιώσεις και αυτή η αξίωση έχει το όνομα «Τσάμηδες». Δεν έχουμε τέτοια αξίωση. Μιλάμε για αλβανούς πολίτες που στο παρελθόν είχαν περιουσία στο ελληνικό κράτος, μιλάμε για αλβανούς πολίτες που έχουν πικρές μνήμες και δικαίως ζητούν να θυμούνται» τόνισε ο Ράμα.

Thursday, February 1, 2018

Άγνωστοι έστειλαν απειλητική επιστολή στον Νίκο Κοτζιά – «Έχουμε τρεις σφαίρες για σένα» έγραφε – Μυρίζει μπαρούτι η κατάσταση



Δημοσίευση: 2 Φεβρουαρίου 2018, Pentapostagma


Πριν από λίγο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας αποκάλυψε πώς ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς δέχθηκε απειλητική επιστολή και τρεις σφαίρες χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το που εστάλη αυτή η επιστολή και το σημαντικότερο από ποιούς.

Είναι Έλληνες οι αποστολείς ή είναι Σκοπιανοί ή Αλβανοί, ή μήπως και Τούρκοι. Ενδεχομένως ωστόσο να πρόκειται και για προβοκάτσια παραμονές του συλλαλητηρίου της Κυριακής ενάντια στο όνομα «Μακεδονία». Ο υπουργός Εξωτερικών είναι αυτός που έχει αναλάβει τις διαπραγματεύσεις με τους Σκοπιανούς και δείχνει πώς είναι αποφασισμένος να λύσει το ονοματολογικό αλλά επισημαίνοντας πώς αυτοί που «καίγονται» είναι οι γείτονες.

Ο Νίκος Τόσκας ανέφερε επίσης πώς ο υπουργός Εξωτερικών δέχεται επίσης απειλητική τηλεφωνήματα σε βάρος της ζωής του, αλλά και της ζωής των μελών της οικογένειας του. Γιατί όμως αυτή η αποκάλυψη γίνεται τώρα;


Ο Νίκος Τόσκας μίλησε στην τηλεόραση του ANT1 για τα μέτρα που λαμβάνει η αστυνομία ενόψει του συλλαλητηρίου της Κυριακής, την κατάσταση ανομίας στα πανεπιστήμια αλλά και τη θέση της κυβέρνησης έναντι των συλλαλητηρίων και τότε απάντησε καταφατικά στο ερώτημα εάν πράγματι ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς δέχθηκε απειλητική επιστολή για τη ζωή του.

«Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς δέχθηκε επιστολή με απειλές για σφαίρες τόσο για τον ίδιο όσο και για την οικογένειά του. «Έχουμε τρεις σφαίρες για σένα» αναφερόταν στην επιστολή που ελήφθη χθες και την οποία έχουν στα χέρια τους οι Αρχές» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε «δεν χρειάζεται να σχολιάσουμε πόσο επικίνδυνο είναι να στέλνει κάποιος επιστολές επειδή δεν τους αρέσει ο τρόπος διαπραγμάτευσης. Προσπαθούμε να βρούμε στοιχεία για αυτούς που έστειλαν την επιστολή. Ήδη έχουν επιληφθεί οι αρμόδιες αστυνομικές αρχές για να βρεθεί μια άκρη για αυτούς που προσπαθούν να δυναμιτίσουν ακόμη και το κλίμα της ειρηνικής διαδήλωσης».


Αναφερόμενος στα μέτρα της αστυνομίας είπε πως «έχουν δοθεί εντολές στην Αστυνομία ώστε να ληφθούν όλα τα μέτρα για να είναι όσο το δυνατόν πιο ήρεμη η συγκέντρωση. Ευελπιστώ ότι και οι διοργανωτές θα πάρουν τα μέτρα τους για να απομονώσουν τα ακροδεξιά στοιχεία».

Κληθείς να σχολιάσει τις ανακοινώσεις του Ρουβίκωνα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη είπε ότι «γίνεται μια προσπάθεια μετά από 25 χρόνια βαλτώματος ενός προβλήματος να λυθεί ένα ζήτημα, το υπουργείο Εξωτερικων κάνει τις διαπραγματεύσεις κάτω από τις κατευθύνσεις του πρωθυπουργού και το κύριο κλίμα δεν καθορίζεται από τους ακραίους της μιας πλευράς ή της άλλης ή από τις επιστολές».

Εξάλλου, ο κ. Τόσκας κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκη, για καιροσκοπική τακτική λέγοντας ότι «προσπαθεί να επωφεληθεί από τα συλλαλητήρια». «Το κύριο κλίμα δεν καθορίζεται από ακραίες φωνές και αναζητούνται και οι ποινικές ευθύνες αυτών που στέλνουν επιστολές και βγαίνουν δημόσια και μιλούν για σφαίρες», πρόσθεσε.

«Οι απόψεις της κυβέρνησης είναι ότι ο κόσμος έχει κάθε δικαίωμα να διαδηλώσει αλλά η άποψη της κυβέρνησης είναι ότι ο σωστός δρόμος είναι η διαπραγμάτευση. Είναι άλλο η πολιτική αντιπαράθεση και άλλο οι ακραίες απόψεις. Εάν η ΝΔ έχει κάνει σημαία τον Ρουβίκωνα ας κοιτάξει την πλάτη του και πώς αντιμετώπισε το ζήτημα των Εξαρχείων και της δυτικής Αττικής. Δεν έχουν εξαλειφθεί τα προβλήματα αλλά έχει βελτιωθεί η κατάσταση.

Στην ερώτηση εάν έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα για την αποφυγή προβλημάτων με αφορμή και την ανακοίνωση Ρουβίκωνα ότι θα βρίσκεται την Κυριακή στον Άγιο Παντελεήμονα ο υπουργός απάντησε: «Είναι λάθος να βάζουμε στη ζυγαριά τα τεράστια προβλήματα που προσπαθεί να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση και τα μικρά προβλήματα που δημιουργούν κάποιοι με προκηρύξεις. Δεν νομίζω να έχετε την εντύπωση ότι μπορεί να φυλάσσεται κάθε δημόσιο κτίριο μη τυχόν και ρίξει κάποιος προκηρύξεις».

Σε ερώτηση για το καθεστώς ανομίας στα πανεπιστήμια ο κ. Τόσκας είπε πως «γίνεται μεγάλη μάχη για τη διατήρηση της δημόσιας εικόνας των πανεπιστημίων σε αντιπαράθεση με τη δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων. Το συμφέρον της χώρας είναι ήσυχα και σωστά λειτουργούντα πανεπιστήμια. Υπάρχουν προβλήματα αλλά δεν δημιουργήθηκαν τώρα. Δεν μπορούν να λυθούν τα προβλήματα με κατάργηση των δημοσίων πανεπιστημίων για να επωφεληθούν οικονομικές ελίτ, αυτό είναι μια νεοφιλελεύθερη προσέγγιση».

Ο Έντι Ράμα, απειλείται από τον πρώην φίλο του για τη θαλάσσια συμφωνία με την Ελλάδα



SManalysis

Ο πλησιέστερος φίλος του Πρωθυπουργού Ράμα, Κότσο Κοκεδημα, ο οποίος, από κοινού, σχεδίαζε να κάνει εθνοκάθαρση στην περιοχή της Χειμάρας, κατηγορεί τη συμφωνία για τη θάλασσα με την Ελλάδα και ισχυρίζεται ότι τιμωρείται ως προδότης.
 

Ο Κότσο Κοκεδημα, μέσω γνωμοδότησης, έκανε μια ισχυρή προειδοποίηση στον πρωθυπουργό Έντι Ράμα. Με επικεφαλής τον ισχυρισμό του υπουργού Νίκου Κοτζιά ότι η Αλβανία αποφάσισε να δώσει στην Ελλάδα 12 μίλια από τη θάλασσα, γράφει ότι ο Ράμα θα έχει τη μοίρα του Εσάτ Πασά αν συμβεί αυτό.

"Αυτό που συμβαίνει πρόσφατα μεταξύ της χώρας μας και της Ελλάδας είναι μια απόλυτη ντροπή και ανευθυνότητα αυτής της κυβέρνησης. Η λύση προειδοποιεί την κυβέρνηση ότι παίζει με τη φωτιά! Αν αυτή η κυβέρνηση θα βλάψει ακόμη ένα θαλάσσιο χιλιοστό και χερσαίες περιοχές της Δημοκρατίας της Αλβανίας, Έντι Ράμα θα είναι η τύχη του Εσάτ Πασά  «- γράφει μεταξύ άλλων ο Κοκεδημα.

Η αύξηση του αλβανικού εθνικισμού, έχει σχεδιαστεί από δυτικές χώρες για να κρατήσει το «ενιαίο» αυτή τη χώρα, η οποία έχει δημιουργηθεί από τις μεγάλες δυνάμεις, χωρίς μάχη ακόμα και μια στιγμή για να καθορίσει τα όρια της απ την ιστορία και τα ψέματα των ιστορικών ψευδο της Αλβανίας.

Αυτή η δυτική ανοχή (Αλβανία και ΠΓΔΜ) άνοιξε προβλήματα με την Ελλάδα, η οποία εμπόδισε την ένταξη των δύο χωρών στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ (ΠΓΔΜ), η οποία δεν πιστεύει ότι οι συμφωνίες που μπορούν να υπογραφούν για αυτές τις δύο χώρες θα είναι σταθερές. Η συμφωνία περί θαλάσσιων συνόρων με την Αλβανία και την Ελλάδα παρεμποδίζεται από την αντιπολίτευση, κατηγορώντας την αλβανική κυβέρνηση όπως και πριν.

Μία απειλητική προειδοποίηση, δήλωσε ο Σαλί Μπερίσα, στον Πρωθυπουργό Ράμα για τη θαλάσσια συμφωνία με την Ελλάδα, αναφέροντας ότι θα αντιμετωπίσει τις μεγαλύτερες αντι-κυβερνητικές εξεγέρσεις, αν υπογραφεί αυτή η συμφωνία.

«Οι Αλβανοί διαχρονικά δεν τηρούν τις συμφωνίες με την Ελλάδα…»

Image may contain: 6 people

 Φεβρουάριος 1, 2018. Echedoros

 «Νομίζω ότι έχουν γίνει πάρα πολύ σημαντικά βήματα στο θέμα της Αλβανίας. Ένα θέμα, σας θυμίζω, που είναι άλυτο εδώ και εβδομήντα χρόνια, με πολλές πτυχές. Και πιστεύω ότι έχει γίνει εξαιρετική δουλειά και έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα. Έχει ήδη διανυθεί πάρα πολύ μεγάλη απόσταση», είπε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ενημερώνοντας τον ανώτατο πολιτειακό άρχοντα για τα εθνικά θέματα μετά τις συναντήσεις που είχε στο Νταβός της Ελβετίας.

του Θοδωρή Ασβεστόπουλου

O κ. Τσίπρας ενημέρωσε επίσης τους πολιτικούς αρχηγούς ότι έχει ανοίξει ο δρόμος για την πλήρη ομαλοποίηση και αναβάθμιση των ελληνο-αλβανικών σχέσεων.
«Είμαστε επομένως έτοιμοι για μια στρατηγική συμφωνία Ελλάδας – Αλβανίας που θα επιλύσει τις κρίσιμες διαφορές και θα οδηγεί στην προώθηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της γειτονικής μας χώρας»,  είπε ο πρωθυπουργός στο διάγγελμα του για τα εθνικά θέματα, προσθέτοντας ότι: «Στο ζήτημα αυτό φαίνεται εξάλλου ότι διαμορφώνεται μια ευρύτερη πολιτική συναίνεση, την οποία δεν μπορώ παρά να καλωσορίσω».
Στη συνάντηση Τσίπρα – Ράμα την Πέμπτη 25 Ιανουαρίου στο Νταβός συζητήθηκαν σημεία που απομένουν για υπογραφή συμφωνίας καθώς και τα δικαιώματα της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Βόρειο Ήπειρο, ενώ συμφωνήθηκε επικείμενη επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Αλβανία.

Δ. Περδίκης: Καμία αισιοδοξία για πρόοδο στις ελληνο-αλβανικές σχέσεις

«Έχουν γίνει πολλές συμφωνίες μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας κατά το παρελθόν, οι όποιες όμως δεν έχουν τηρηθεί από την αλβανική πλευρά», δήλωσε στο Κανάλι Ένα ο πρόεδρος της Κίνησης για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου Δημήτρης Περδίκης, εκφράζοντας απαισιοδοξία για πραγματική πρόοδο στις ελληνο-αλβανικές σχέσεις.

«Η Αλβανία διαχρονικά προσπαθεί να πάρει ότι μπορεί από την Ελλάδα με συμφωνίες και αυτό που βλέπουμε συνεχώς είναι ότι η Ελλάδα υλοποιεί αυτά που έχει υποσχεθεί αλλά η Αλβανία δεν υλοποιεί αυτά για τα οποία έχει αναλάβει υποχρέωση. Γι’ αυτό λοιπόν η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να προσέξει πάρα πολύ γιατί η αλβανική στήνει πάρα πολλές παγίδες στις οποίες πέφτει η Αθήνα και εν συνεχεία δεν καταλήγουμε σε ένα επιθυμητό αποτέλεσμα», σημείωσε ο κ. Περδίκης.
Παράλληλα ανέφερε τα ανοικτά θέματα που υφίστανται μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας: «Υπάρχει το πογκρόμ εις βάρος της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, υπάρχουν θέματα εκπαιδευτικά, είναι το θέμα των άταφων Ελλήνων στρατιωτών που έπεσαν στη Βόρειο Ήπειρο το 1940 – ΄41και πολλά άλλα τα οποία θα μπορούσαν να είχαν λυθεί εάν η Αλβανία είχε την καλή διάθεση. Δεν είμαι όμως αισιόδοξος ότι τα πράγματα θα προχωρήσουν».

Ο πρόεδρος της Κίνησης για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου με αφορμή την έναρξη της διαδικασίας ανεύρεσης και περισυλλογής των οστών των Ελλήνων στρατιωτών που έπεσαν ηρωικά κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο σχολίασε ότι, «Μία ανάλογη διαδικασία είχε ξεκινήσει και πριν από δώδεκα χρόνια, η οποία ενώ προχωρούσε άρχισαν να μαζεύονται κάποιοι, κατά τη γνώμη μου εγκάθετοι, οι οποίοι φώναζαν “μας παίρνουν τα οστά των προγόνων μας” και κάτι άλλα παρόμοια, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ολόκληρο θέμα και τελικά να σταματήσει η προσπάθεια άδοξα».
Όπως εκτίμησε, «Χρειάζεται μεγάλη προσοχή από την ελληνική πλευρά η οποία θα πρέπει να διπλοελέγχει αυτά που κάνει σε σχέση με την Αλβανία. Θα μπορούσε να γραφτεί ένα ολόκληρο βιβλίο με τις διαχρονικές γκάφες των ελληνικών κυβερνήσεων απέναντι στη γειτονική χώρα ήδη από το 1935 με το Σχολικό Ζήτημα και ακόμα περισσότερο με τις συμφωνίες με τις οποίες η Αλβανία δεσμεύθηκε να σεβαστεί τον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό».

Ο κ. Περδίκης αναφέρθηκε επίσης στο πως ερμηνεύουν οι Αλβανοί την Εθνική Ελληνική Μειονότητα στην επικράτεια τους: «Όταν για παράδειγμα η Αθήνα διαμαρτύρεται για την καταπάτηση των περιουσιών των κατοίκων της Χιμάρας, τα Τίρανα θα απαντήσουν ότι στην Χιμάρα δεν υπάρχουν Έλληνες και ότι εκεί ζουν μόνο Αλβανοί».
Τέλος υπογράμμισε ότι, «Είναι καθαρά διαφορετική η οπτική γωνία από την οποία βλέπουν οι Αλβανοί τα διμερή ζητήματα και έτσι παγιδεύεται η Ελλάδα. Ειδικά όταν αναλαμβάνουν άτομα που δεν γνωρίζουν καλά τα θέματα αυτά, όπως ενδεχομένως ο πρωθυπουργός, ο οποίος φοβάμαι ότι θα παγιδευτεί και ο ίδιος».
Πηγή:kanaliena.gr

The Greek Geopolitical Analyst, shows on TV, plans to divide the Balkans



Kyriakos Velopoulos, a former Greek MP of Laos, a journalist known for conspiracy and geostrategic analysis, commented on the TV "Alert TV", a Balkan separation scheme, involving Serbia, Albania, FYROM, Bulgaria and Greece. The analyst's scenario comes from the failure of the FYROM, if Americans are not going to get that state into NATO.

According to the analyst, the video shows the conflict in FYROM between Albanians and Macedonian Slavs and then includes all the border states. This analyst's opinion appeared a day before on Alert TV, and has many clicks and feedback.

Spain says Kosovo can only join EU as region of Serbia

(Getty Images, file, illustration purposes)
Madrid is not backing down on blocking the EU integration of Kosovo, the Belgrade-based daily Vecernje Novosti writes on Thursday.

IZVOR: B92, VECERNJE NOVOSTI THURSDAY, FEBRUARY 1, 2018

However, the article continues, Spain will agree to Kosovo in the EU - but only as a region of Serbia.

The position of Madrid, Vecernje Novosti said it learned, is that Kosovo can become a part of the Union only as a separate administration within Serbia. In this sense, the Spanish have sent to top EU officials not only one written objection - as mentioned over the previous days - but several protest documents.

The daily said it was able to receive confirmation of this from the Spanish Foreign Ministry, which also had the message that Madrid would not back down.

"Spain's position on the non-recognition of the unilaterally declared independence of Kosovo is based on the defense of the principles of the territorial integrity of states, respect for international law, and the rule of law," the Public Relations Office of the Spanish Ministry of Foreign Affairs told the Belgrade newspaper.

Vecernje Novosti also reported that "the situation with Catalonia" has permanently cemented Spain's attitude towards Kosovo. Madrid does not want to hear of any precedents, because that could, among other things, be used by some of its own regions, the article said.

After last year's independence referendum in Catalonia, and the European Commission's assessment that it cannot be compared to Kosovo - because Spain is in the EU, and Serbia is not - the Serbian government prepared a protest letter for Brussels.

However, the authorities in Belgrade eventually decided not to send it - as President Aleksandar Vucic explained at the time, because Belgrade received a direct request from Madrid not to do so, as it would have made their situation more difficult.

Vucic at the time also said that Spain has always treated Serbia "fairly" and that he was aware of "all those who pressed their prime minister Mariano Rajoy to give up and recognize Kosovo" - but that the head of the Spanish government "would not do it."

Earlier this week, Albanian language media in Pristina reported that Spain had sent a non-paper to Brussels with the goal of blocking any mention of Kosovo as a separate state in EU's upcoming enlargement strategy.

Η άσκηση «Αστραπή 01/18» συμμετείχαν φρεγάτες, υποβρύχια,,,,,,και Αμερικανοί πεζοναύτες



Δημοσίευση: 1 Φεβρουαρίου 2018, Pentapostagma


Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη από τη Δευτέρα 29 έως την Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2018 η εθνική τεχνική άσκηση μικρής κλίμακας «Αστραπή 01/18», στη θαλάσσια περιοχή του Σαρωνικού Κόλπου, Μυρτώου και κεντρικού Αιγαίου Πελάγους.


Στη στρατιωτική άσκηση, σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, συμμετείχαν φρεγάτες, υποβρύχια, πλοίο γενικής υποστήριξης, ελικόπτερα και ομάδες της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών, καθώς και αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας.

Η άσκηση «Αστραπή 01/18» πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ετήσιου προγράμματος Επιχειρησιακής Εκπαίδευσης μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού και σε συνεργασία με άλλους κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων, με σκοπό τη διατήρηση και ενίσχυση της επιχειρησιακής και μαχητικής ετοιμότητας και ικανότητας των συμμετεχόντων.

Δείτε εικόνες από τη στρατιωτική άσκηση




Oι ΕΔ δείχνουν για άλλη μια φορά, πως είναι έτοιμες για όλα, θέλοντας να δείξουν και να στείλουν μήνημα προς την Τουρκία, ειδικά μετά τις τις δηλώσεις του πρέσβη Πάιατ, ότι περιμένει ατύχημα στο Αιγαίο.




Σε συνέντευξη που παραχώρησε στις Ιστορίες και τη δημοσιογράφο Σία Κοσσιώνη, η οποία θα μεταδοθεί την Τρίτη, 30 Ιανουαρίου, στις 12.30 το βράδυ, από την τηλεόραση του ΣΚΑΪ δεν κρύβει την ανησυχία του

«Η ανησυχία μου, ο φόβος μου, είναι το ατύχημα», παραδέχθηκε ο Πάιατ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή «Ιστορίες» του ΣΚΑΪ και την Σία Κοσσιώνη, η οποία θα μεταδοθεί την Τρίτη, μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα.

«Η ανησυχία μου, ο φόβος μου, είναι το ατύχημα… Όσο έχετε αυτά τα φονικά περίπλοκα στρατιωτικά συστήματα που λειτουργούν σε κοντινή απόσταση το ένα από το άλλο υπάρχει πάντα φοβερός κίνδυνος ατυχήματος, το οποίο φυσικά θα προκαλέσει μεγάλες επιπλοκές στη σχέση σας» προειδοποιεί ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα.

Διπλή εμπλοκή νότια της νήσου Χίου

Διπλή εμπλοκή νότια της νήσου Χίου μεταξύ Οπλισμένων Μαχητικών και με το ατύχημα να είναι κάτι παραπάνω από πιθανό να συμβεί ανά πάσα στιγμή ,αν οι Τούρκοι δεν καταλάβουν οτι δεν τους παίρνει !

Στην πρώτη προσπάθεια εισβολής στο Fir Αθηνών τα Ελληνικά την έπεσαν στα Τούρκικα και η αναχαίτιση εξελίχθηκε σε διπλή εμπλοκή … Δύο φορές τα Τούρκικα έκαναν αναστροφή και τις δύο φορές έφαγαν λάσπη και το ΑΤΑ ,αλλά και οι Νατοϊκοί κατέγραψαν στα κατάστιχα την διπλή εμπλοκή την 14:20 νότια της ν.Χίου! Το ΑΤΑ αναγκάστηκε να απογειώσει άλλα τρία Μαχητικά για τα γνωστά μας CN-235 που πέρασαν πάνω κάτω το Αιγαίο κάνοντας συνεχώς Παραβιάσεις 30 τον αριθμό !

Άσκηση Ελλήνων και Αμερικανών Πεζοναυτών στο Π.Β Γλαφυρών της Μαγνησίας

Εντυπωσιακή κοινή άσκηση με την ονομασία «Μέγας Αλέξανδρος 2018» μεταξύ Ελλήνων και Αμερικανών πεζοναυτών, βρίσκεται σε εξέλιξη στον Βόλο και ειδικότερα στο Πεδίο Βολής των Γλαφυρών τις τελευταίες 20 μέρες.

Οι Αμερικανοί πεζοναύτες έφτασαν στον Βόλο και στην 32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών στις 8 Ιανουαρίου, ενώ η άσκηση ολοκληρώνεται σήμερα το απόγευμα. Η άσκηση γίνεται στα πλαίσια της συνεκπαίδευσης της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών με πεζοναύτες του Στρατού των ΗΠΑ.

Στο Πεδίο Βολής στις Γλαφυρές μετέβη και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού Αλκιβιάδης Στεφανής, ο οποίος παρακολούθησε μέρος της άσκησης και συνεχάρη Ελληνες και Αμερικανούς πεζοναύτες για την ετοιμότητά τους.

Εντυπωσιακά πλάνα και μέρος της άσκησης προέβαλε την Κυριακή η ΕΡΤ1, στο πλαίσιο της εκπομπής του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας «Με Αρετή και Τόλμη». Τα πλάνα από τη στρατιωτική άσκηση στην οποία συμμετείχαν 287 άνδρες και γυναίκες επίλεκτης ομάδας Αμερικανών πεζοναυτών και Ελληνες πεζοναύτες από την 32η Ταξιαρχία, έκοβαν πραγματικά την ανάσα.

Το «σκηνικό μάχης» είχε στηθεί στο Πεδίο Βολής στις Γλαφυρές, ενώ το σχέδιο της άσκησης ήταν γραμμένο σε δύο γλώσσες, ελληνικά και αγγλικά.

Δείτε βίντεο από τη στρατιωτική άσκηση

Wednesday, January 31, 2018

Εξελίξεις με το Ισραήλ: Για πρώτη φορά αρχηγός κράτους στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας





Σαλαμίνας – Ζήτησε να ξεναγηθεί στο σημείο της ιστορικής ναυμαχίας

Δημοσίευση: 31 Ιανουαρίου 2018, Link


Επίσκεψη στο Αρχηγείο Στόλου στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας πραγματοποίησαν  ο πρόεδρος του Ισραήλ, Ρούβεν Ρίβλιν και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος.


Είναι η πρώτη φορά που αρχηγός κράτους επισκέπτεται τον Ναύσταθμο, ενώ ο  Ρούβεν Ρίβλιν ζήτησε να μεταβεί και να ξεναγηθεί στο σημείο που έγινε η ιστορική ναυμαχία της Σαλαμίνας.

 Έτσι, συνοδευόμενος από τον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο μετέβησαν στο σημείο με την πυραυλάκατο «Δανιόλος». Στην πυραυλάκατο επέβαιναν επίσης ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, ο Αρχηγός  ΓΕΝ Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης και ο Αρχηγός Στόλου Αντιναύαρχος Ιωάννης Παυλόπουλος

Σκόπια: Πατριωτικές οργανώσεις ζητούν την παραίτηση του Μάθιου Νίμιτς ως μεσολαβητή



Ιανουάριος 31, 2018. Echedoros

Σκόπια.

Πατριωτικές ενώσεις συγκεντρώθηκαν έξω από το Κοινοβούλιο διαμαρτυρόμενοι για την αλλαγή του ονόματος της χώρας, εν αναμονή της άφιξης του μεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς.
Οι συμμετέχοντες στη διαδήλωση έστειλαν πολλά μηνύματα στον Νίμιτς, στην κυβέρνηση και στον πρόεδρο Γκιόργκε Ιβάνοφ για να αποχωρήσει ο μεσολαβητής του ΟΗΕ για το όνομα της χώρας.


Πατριωτικό ενώσεις πριν από τη Συνέλευση διαμαρτυρόμενοι για την αλλαγή του ονόματος της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, εν αναμονή της άφιξης του μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.


Ζήτησαν από τον Νίμιτς «να αποχωρήσει από την  αναξιοπρεπή και απαράδεκτη θέση της διαμεσολάβησης, που επιβάλλει την παράλογη διαμάχη για το όνομα, να σταματήσει να συμμετέχει στη γενοκτονία και στην καταστροφή του «μακεδονικού»-σλαβικού λαού και του κράτους καθώς και στις παραβάσεις της «μακεδονικής» ταυτότητας.

«Ο ‘μακεδονικός’ λαός (σλαβικός δηλαδή) δεν θα δεχθεί αυτές τις λύσεις και θα αγωνιστεί για να ανακτήσει την κλεμμένη κυριαρχία και τον έλεγχο όλων των αμφιλεγόμενων αποφάσεων κατά των κρατικών συμφερόντων.

»Ο Μάθιου Νίμιτς να υποβάλει έκθεση στον ΟΗΕ ότι ο ‘μακεδονικός’ λαός έχει την αμετάκλητη θέση της παραίτησης του μεσολαβητή και θέλει τη «Μακεδονία» να γίνει δεκτή στον ΟΗΕ με το συνταγματικό και κρατικό της όνομα. Στέλνουμε, επίσης,  το ίδιο μήνυμα τους εκπροσώπους της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στη χώρα που υποστηρίζουν αυτές τις παράτυπες πολιτικές», είπαν οι διαδηλωτές, σύμφωνα με την εφημερίδα ‘Βέτσερ’.

Spain produces non-paper aimed at blocking Kosovo's EU bid

(Getty Images, file, illustration purposes)
Spain has submitted a letter in the form of a non-paper ahead of the adoption of EU's enlargement strategy for the Western Balkans.

IZVOR: BETA TUESDAY, JANUARY 30, 2018

According to reports, the goal of the document is to block Kosovo.

Only one week before the adoption of the EU enlargement strategy, Spain has challenged not only the strategy but also the entire process because of its strong opposition to including Kosovo in any process that leaves the impression that Kosovo is treated as a state - Albanian language daily Koha Ditore writes on Tuesday, according to Beta.

The non-paper letter that Spain submitted and which the newspaper aid it "secured" sees the country oppose the use of the term WB6 - an abbreviation for "six Western Balkans countries," and stress that "Kosovo is not a part of the enlargement process."

Taking into account Spain's objections, the daily continued, the EU enlargement strategy "instead of supporting, further extinguishes the hope for confidence in the EU enlargement process."

"In diplomatic circles, it is mentioned that Spain intends to oppose the participation of Kosovo at the EU and Western Balkan Summit in Sofia," the Pristina-based newspaper writes.

According to Koha Ditore's interlocutors in Brussels, the abbreviation WB6 is used in the strategy so as not to "upset" those countries that have not recognized Kosovo, "and in the text these (Balkan) countries are referred to as EU partners."

Spain also opposes the use of that term.

The newspaper concludes that this approach by Spain is the result of "the internal problems it faces" and "goes against everything it has so far said about European integration processes."

In the non-paper, Spain argues that it is necessary to make a distinction between the EU enlargement process and the procedures and strategies for the Western Balkans, which is part of the Common Foreign and Security Policy (CFSP), and which follows its own logic. Also, Spain thinks that enlargement should not be viewed as a direct means of resolving political problems in the Western Balkans region.

"The opposite should happen, it is necessary to overcome these conflicts in advance in order to enable the enlargement process," the representatives of Spain said.

According to reports, in the letter, Kosovo representatives - referred to along with a footnote - are urged to improve the implementation of the standards outlined in the Stabilization and Association Agreement, while "continuation of the dialogue between Kosovo and Serbia, supported by the European Union, is suggested" - since it is "impossible to find a solution to the conflict by imposing unilateral results."

Haradinaj as one of "5 most wanted geopolitical fugitives"

(EPA, file)
Ramush Haradinaj has made it to the Time magazine's list of the five most wanted "geopolitical fugitives" of 2018.

IZVOR: TANJUG WEDNESDAY, JANUARY 31, 2018 |

The US outlet put Haradinaj in the company of Carles Puigdemont, Fethullah Gulen, Julian Assange, and Mikheil Saakashvili.

The article, published on the magazine's website, says that Haradinaj, who is now Kosovo prime minister, "made his name in the late 1990s during the conflict there."

"A commander of the Kosovo Liberation Army, he was accused of presiding over the torture and murder of Serbs, but given a lack of evidence, he was cleared of war crimes by the UN in both 2008 and 2012. That wasn’t good enough for Serbia, which refuses to recognize Kosovo as an independent nation, and wants Haradinaj to be extradited to face justice in its courts," writes the Time magazine, and adds:

"It’s not only in Serbia that Haradinaj faces legal challenges. At the behest of Western allies and helped by EU funding, Kosovo’s parliament in 2015 agreed to set up a special war crimes court based in the Netherlands but operating under Kosovo’s jurisdiction, a move widely considered instrumental in helping stabilize Balkan geopolitics. Only now that indictments are set to come down, Haradinaj and other members of Kosovo’s political elite are looking for ways to derail the inquiries."

The article continues to say that the US and EU — who led the NATO bombing campaign "against Serbia’s Slobodan Milosevic" in the war — are both "livid at Kosovo’s perceived flaunting of Western norms and values."

"Maybe Haradinaj and his allies figure Kosovo is too small for important geopolitical powers to care; the reality is that, to preserve the peace, they can’t afford not to," the article concludes.

Η χαρά του Τσάμη

Image result for camet of albanian kosovo
 Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2018,

Δυστυχώς, μετά το «Αλβανός Τουρίστας»που κάποτε αστειευόμασταν, κινδυνεύουμε να υποστούμε το«αλβανική Μεγάλη ιδεα»

Η ενασχόληση με το Σκοπιανό, καθόλα σοβαρό εθνικό θέμα παρά τις προσπάθειες ορισμένων να το παρουσιάσουν ως έλασσον που πρέπει να κλείσει με συνοπτικές διαδικασίες, αφήνει στη σκιά ένα άλλο εξίσου σοβαρό: Τις ελληνοαλβανικές σχέσεις όπου και εκεί προωθείται μια fasttrack διαδικασία «επίλυσης» των «διαφορών».

Η ατζέντα ήδη διαμορφώνεται ετεροβαρώς, υπό την έννοια ότι η Αλβανία, τις απορρέουσες και από το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες υποχρεώσεις της, τις θέτει συμψηφιστικά με προκλητικές και χωρίς βάση διεκδικήσεις της.

Οι επίμονες δηλώσεις Αλβανών κυβερνητικών ότι οι δύο πλευρές συζητούν και θέμα «Τσάμηδων», παρά τις αλλεπάλληλες διαψεύσεις του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, επιβεβαιώνει το προφανές. Ότι τα Τίρανα δεν είναι διατεθειμένα να αφήσουν εκτός διαπραγμάτευσης ένα θέμα το οποίο έχουν αναγάγει σε μείζον εθνικό και το οποίο αποτελεί μέρος της ευρύτερης στρατηγικής τους. Για όσους δεν κατάλαβαν ή δεν το παρατήρησαν, ο αλβανικός παράγων υλοποιεί, με την καθοδήγηση της Άγκυρας, μία μεγαλοϊδεατική πολιτική στα Βαλκάνια και μάλιστα με τρόπο συνεπή, μεθοδικό και συνεκτικό που καθιστά εμφανές το τουρκικό αποτύπωμα.

Η Τουρκία επιδιώκει να επανακάμψει στα Βαλκάνια ως επικυρίαρχος στο πλαίσιο του γενικού οθωμανικού comeback που ονειρεύεται - και για να λέμε την αλήθεια πραγματοποιεί σε μεγάλο βαθμό - ο Ερντογάν και οι Αλβανοί αποτελούν ένα από τα χρήσιμα και κρίσιμα εργαλεία στην επιδίωξη αυτού του σκοπού. Ο Τούρκος πρόεδρος επιχειρεί να μεταμορφώσει την Αλβανία σε μία δεύτερη Τουρκία στην περιοχή.

Το Κοσσυφοπέδιο, οι περιοχές των Σκοπίων με αλβανικό πληθυσμό, οι περιοχές στη νότια Σερβία (Πρέσεβο) επίσης με αλβανικό στοιχείο, αποτελούν τα βασικά κομμάτια που με επίκεντρο το αλβανικό κράτος συνθέτουν του παζλ της Μεγάλης Αλβανίας που συγκινεί και συστρατεύει όλο και μεγαλύτερο μέρος των Αλβανών οι οποίοι αισθάνονται ότι βρίσκονται σε διαδικασία «εθνικής ολοκλήρωσης».

Μαζί και διάφορα φαντασιακά τμήματα της «Φυσικής Αλβανίας», όπως αρέσκονται να την ονομάζουν οι Αλβανοί, πχ η «Τσαμουριά» την οποία «κατέχουν οι Έλληνες».

Για να μιλάμε ανοιχτά, το τζίνι βγήκε από το μπουκάλι και δεν ξαναμπαίνει μέσα έως ότου οι Αλβανοί θεωρήσουν ότι έχει εκπληρώσει την ευχή τους ή μέχρι να βγει από άλλο μπουκάλι ένα άλλο πιο δυνατό τζίνι που θα αναγκάσει το αλβανικό να μαζευτεί και θα ξαναβάλει το πώμα.

Ο ηγέτης των Αλβανών του Πρέσεβο, Φάτον Κλινάκου, πρόεδρος του συλλόγου βετεράνων του UCK, δήλωσε ότι «αν δεν λυθεί το θέμα των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου τότε εμείς στην Κοιλάδα του Πρέσεβο δεν αποκλείουμε το ενδεχόμενο μιας νέας ένοπλης σύγκρουσης».

Σύλλογος Αλβανίδων γυναικών στο Πρίζρεν του Κοσσυφοπεδίου πλέκουν μάλλινα κασκόλ για τους Τούρκους που έχουν εισβάλει στο Αφρίν της Συρίας, τα οποία έχουν επάνω τους κεντημένα έναν «κλάδο ελαίας» αναφορά στον ομώνυμο τίτλο της επιχείρησης του τουρκικού στρατού.

Ο ηγέτης των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου Όλιβερ Ιβάνοβιτς, θεωρούμενος μετριοπαθής, δολοφονήθηκε εν ψυχρώ προ ημερών με έξι σφαίρες χ στη Μιτρόβιτσα η οποία είναι διχοτομημένη μεταξύ Αλβανών και Σέρβων.

Ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών Ντιτμίρ Μπουσάτι μιλώντας στη Βουλή για τις συζητήσεις με την Ελλάδα επέμεινε ότι περιλαμβάνεται το «τσάμικο» και δήλωσε μάλιστα ότι «κάθε πολίτης τσάμικης καταγωγής θα χαίρεται την περιουσία του»… Ποιος ξέρει αν ο Μπουσάτι έχει λόγους να θεωρεί ότι η διαπραγμάτευση με την ελληνική κυβέρνηση είναι η χαρά των Τσάμηδων.

Ο Πρόεδρος της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα, υπέγραψε τη χορήγηση αλβανικού διαβατηρίου στον πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου, Ραμούς Χαραντινάι, πρώην διοικητή του UCK, ο οποίος έχει κατηγορηθεί για εγκλήματα πολέμου . Ο Χαραντινάι έγραψε στο Facebook: «Κατά τη διάρκεια της παραμονής μου στο Δικαστήριο του Στρασβούργου, με ειδικό διάταγμα από τον πρώην πρόεδρο της Δημοκρατίας της Αλβανίας, Μπουγιάρ Νισάνι, μου απενεμήθη η αλβανική ιθαγένεια καθώς και στη γυναίκα μου Ανίτα..

Ευχαριστώ το αλβανικό κράτος για την εξαιρετική τιμή που μου έκανε να γίνω πολίτης της Δημοκρατίας της Αλβανίας».

Αλβανία και Κοσσυφοπέδιο έχουν ανακοινώσει τη λεγόμενη «ενοποιητική πλατφόρμα» η οποία στην πλήρη υλοποίησή της προβλέπει την κανονική ένωση των δύο κρατών «εντός ΕΕ» όπως διευκρινίζει ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα, επιχειρώντας να εκβιάσει την ευρωπαϊκή ένταξη αμφοτέρων.

Την ώρα, δε, που και η σημερινή αλβανική κυβέρνηση συνεχίζει και κλιμακώνει την πολιτική διωγμού των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου - και ως κινήσεις καλή θέλησης παρουσιάζει τη δημιουργία ελληνικών στρατιωτικών νεκροταφείων διότι δεν την πειράζουν τόσο οι νεκροί αλλά οι ζώντες που θέλει να ξεφορτωθεί - στην Ελλάδα λαμβάνουν χώρα διάφορα περίεργα, όπως η ίδρυση αλβανικού σχολείου στην Κρήτη. Την πρώτη ημέρα λειτουργίας εμφανίστηκε παιδάκι με μπλούζα που είχε επάνω χάρτη της «Μεγάλης Αλβανίας». Πολύ χαριτωμένο. Είχε προηγηθεί η υποστολή της ελληνικής σημαίας και η ανάρτηση της αλβανικής, κίνηση η οποία αποδόθηκε από Έλληνες γυμνοσάλιαγκες σε «παρεξήγηση».

Η Ελλάδα, εντωμεταξύ, ετοιμάζεται να δώσει το πράσινο φως για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας με την ΕΕ και γι’ αυτό η πρεμούρα για λύση -πακέτο εξπρές στα ελληνοαλβανικά ώστε να μην αναγκαστεί να βάλει και άλλο βέτο.

Η ελληνική πλευρά κάνει ένα λάθος, στρατηγικό, το οποίο θα στοιχίσει στη χώρα. Σε όλα τα θέματα με όλους τους γείτονες με τους οποίους υπάρχουν διαφορές, για την ακρίβεια διεκδικήσεις και προκλήσεις εκ μέρους τους, νομίζει ότι επειδή η ίδια μπαίνει σε λογική να «κλείσει» τα ζητήματα, το ίδιο σκέπτονται και οι άλλοι. Λάθος. Οι άλλοι έχουν στο μυαλό τους και στην πολιτική τους το ακριβώς αντίθετο. Να ανοίγουν θέματα. Γιατί έχουν εθνική ατζέντα, εθνικό όραμα, εθνική ιδέα, εθνικούς στόχους, διεκδικήσεις, Συμφωνεί, διαφωνεί κάποιος, μας συμφέρει, δεν μας συμφέρει, είναι άλλη συζήτηση. Πάντως έχουν και τα ζητήματά τους κοιτούν πως θα τα προωθήσουν και όχι πως θα τα κλείσουν. Οι δικοί μας κρίνουν εξ ίδιων τα αλλότρια. Διότι αν τους ρωτήσεις ποιο είναι – κατ’ αυτούς - το εθνικό όραμα της Ελλάδας θα δυσκολευθούν να στο περιγράψουν, διότι «δεν το ‘χουν».

Και σε αυτή την περιοχή του πλανήτη, όπως και σε αρκετές άλλες, αν «δεν το ‘χεις», έχουν οι άλλοι για σένα και αυτό κατά κανόνα δεν είναι καλό.

Δυστυχώς, μετά το «Αλβανός τουρίστας» που κάποτε αστειευόμασταν και τώρα είναι το λιγότερο που λουζόμαστε, κινδυνεύουμε να υποστούμε το «αλβανική Μεγάλη Ιδέα» με τουρκική πατέντα και αυτό δεν είναι καθόλου αστείο.

Λάμπρος Καλαρρύτης /parapolitika.gr, himara.gr

Tuesday, January 30, 2018

Greece and Albania are working toward a new document of strategic partnership

Image result for albania greece

Greece and Albania are working toward a new document of strategic partnership “We’re working in order to have a new document of strategic partnership which would define the path of relations between Albania and Greece, opening up a new perspective to economic cooperation and beyond”.

This was declared today during a parliamentary hearing by the Albanian Foreign minister, Ditmir Bushati concerning the talks between Albania and Greece.

According to him, this process continues based on several principles imposed by international law, based on European principles and the need to find a solution which would be acceptable for both sides.

“We are also working to jointly manage the borders, as we do with other neighboring countries”, he said.

According to him, other topics which have been discussed with the Greek side include the Apostille stamp and the rights of 500 thousand Albanians living in Greece.

Meanwhile, other issues include the recognition of drivers’ licenses or social and health contributions paid by the Albanian community living in the neighboring country.

As far as school texts are concerned, the Albanian Foreign minister informed MPs that a special joint committee has been set up. Albeu.com

Edi Rama: Patriotet me cizme dhe poture qe na shqetesojne, ne dhe fqinjet......

Image result for camet patriotet tane ne lufte

Nje reagim i befasuar nga Kryeministri Rama, per Komunitetin Cam ne rjetin social. Perfaqesimi politik i Cameve, rezultoi nga nje anetar i qeverise i angazhuar per irridentizem ndaj Greqise, ne nje grupim politiko kriminal, lidere e te cilet, u eleminuan nga procesi i dekkriminalizimit.

Rama reagon me tërbim ndaj çamëve pasi "patriotet sic shprehet ai, u kane rene poturet tek kembet". 

Kryeministri Edi Rama ka shpërthyer në rrjetet sociale pas firmosjes së marrëveshjes me Greqinë. Duke shënjestruar çamët me thënien pexhorative të shpikur gjatë periudhës komuniste "çam, pa din e pa iman" , Rama i sulet të gjithë atyre që kundërshtojnë këtë tradhti të radhës ndaj vendit duke i quajtur poturexhinj.

Statusi i Ramës

Patriotë me çizme e çamërisë të sapongjizur në kazanin politik e mediatik, pasi i lanë poturet për çerekshekulli varur në telin e fqinjit dhe harruan edhe detin në shtëpinë e tij, na janë ndezur sot flakë e zjarr për të bërë shkrumb e hi qeverinë, në turrën e akuzave për tradhëti!

Janë të mjerë që meritojnë veç mëshirë, po kujt ndër ju shqetësohet prej çizmeve të patriotizmës së tyre pa din e as iman, i them bëj durim edhe pak e prit, sa të shkruhen gjërat e zeza mbi të bardhë në dokumentet e marrëveshjes së re me fqinjin.

Dhe ndërkohë mos dysho hiçfare se ne që ditëm t’i hapim me kurajo e dinjitet, hesapet e 70 vjetëve me fqinjin, ne dimë edhe t’i mbyllim me dinjitet e mirëkuptim, në interes të Shqipërisë e të shqiptarëve pa dallim, thekson Rama ne Rjetin Social.

Μπουσάτι: Η Χιμάρα έχει το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης και της ιδιοκτησίας, αποτελεί προϋπόθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης και είμαστε υποχρεωμένοι να εφαρμόσουμε



Η Ελλάδα θέλει να μην αναγνωρίσει τις μειονοτικές περιοχές, αλλά οι Έλληνες στην Αλβανία έχουν το δικαίωμα να δηλώσουν τους εαυτούς τους, ο υπουργός Εξωτερικών Ντιμίρ Μπουστάτι, έχει μιλήσει στη γνωμοδότηση για την Klan TV. Ο Μπουστάτι μίλησε ότι το δικαίωμα των Ελλήνων και όλων των άλλων μειονοτήτων έχει ψηφιστεί από το Νόμο και υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις διεθνείς συμβάσεις.

Ερωτηθείς ότι σε αυτή την περίπτωση, η Χιμάρα, πώς θα βρεθεί, ο Μποσάτι είπε ότι ο νόμος για τις μειονότητες προστατεύει τα δικαιώματά του, ότι επικουρείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχουν το δικαίωμα να δηλώσουν την εθνικότητα, που απαιτείται από την Ελλάδα καθώς και τα δικαιώματα ιδιοκτησίας, πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτές είναι απαιτήσεις της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης και ότι η χώρα μας έχει υπογράψει, τόνισε ο Μποσάτι.

No discussion about Cham Issue in Albania-Greece Agenda



The Greek Ministry of Foreign Affairs denied that the Cham issue was the main topic in Albania- Greece agenda. The Greek ministry released a press statement to repudiate the Albanians officials claims.

According to the Independent Balkan News Agency, the Foreign Ministry stated:

“We categorically refute statements by Albanian officials on the alleged inclusion of the ‘Cham’ issue in the talks between Greece and Albania. Besides, the willingness of the Albanian side to include it is one thing and is actually accepted for discussion is quite another.”

Greek Ministry warned Albanian counterpart, not to raise issues that can end the progress made till now between the two countries.

“We call on the Albanian side not to raise issues that oppose the frank and constructive dialogue in progress. A dialogue that helps, thanks to the efforts of both sides, to significantly improve the climate in Greek-Albanian relations that has already yielded results, for the mutual benefit of both countries and their citizens,” — Foreign Ministry said.

The Greek response follows the declaration made by Albanian Foreign Minister Ditmir Bushati in the Albanian media. He said that:

“We have been talking about Cham issues for three years. Me, myself, as a foreign minister exchanged a document, that drive the dialogue mechanism in this process. Cham issues will continue to be a point for us, till its resolution”. Link

Οι Αμερικανοί έστειλαν κι άλλη στρατιωτική βοήθεια στην Αλβανία


Ιανουάριος 30, 2018. Echedoros

Οι Αμερικανοί έστειλαν και άλλον στρατιωτικό εξοπλισμό στον αλβανικό στρατό για την παραλαβή της οποίας έγινε ειδική τελετή στην οποία ο Αμερικανός πρέσβης στα Τίρανα, Ντόναλντ Λου δήλωσε ότι «οι ΗΠΑ είναι υπερήφανες που σας βοηθήσουν».



Ο Λου τόνισε ότι οι ΗΠΑ ανταποκρίθηκαν αμέσως στο αλβανικό αίτημα για παροχή στρατιωτικού εξοπλισμού και έστειλαν υλικό αξίας 600 χιλιάδων δολαρίων.

«Αυτή είναι η πρώτη αποστολή αξίας άνω των 600 χιλιάδων δολαρίων. Είμαστε υπερήφανοι που σας βοηθάμε να σώσετε ζωές», δήλωσε Λου.


Στην τελετή παράδοσης του εξοπλισμού η υπουργός Άμυνας της Αλβανίας, Όλτα Τζάσκα είπε ότι ο καλός φίλος στις δύσκολες στιγμές φαίνεται.

«Σας ευχαριστώ για τη γενναιόδωρη βοήθεια», κατέληξε η Τζάσκα.

Monday, January 29, 2018

ΥΠΕΞ Αλβανίας: Οι Αλβανοτσάμηδες μπορούν να απαιτήσουν ακίνητα στην Ελλάδα



 Ο τίτλος από το Echedoros


Ιανουάριος 29, 2018. 21:33

Τίρανα.

Ο υπουργός Ντιτμίρ Μπουσάτι αναφέρθηκε στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων για τις συνομιλίες με την Ελλάδα, τόσο στην Κρήτη, όσο και στην Κορυτσά, για τα θέματα που απασχολούν τις δύο χώρες.


Η συζήτηση έγινε ανοικτών θυρών, καθώς ορισμένα μέλη της Επιτροπής δεν κατείχαν άδεια ασφαλείας (απόρρρητο) και ο υπουργός αναφέρθηκε γενικά στις συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών και τόνισε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος σε όλα τα θέματα, δίχως να επεκταθεί σε λεπτομέρειες.


Ο Μπουσάτι δήλωσε ότι από το 2013 ξεκίνησαν οι συνομιλίες με την Ελλάδα σχετικά με τα εκκρεμή  ζητήματα και ότι το ζήτημα της εκταφής των λειψάνων των Ελλήνων στρατιωτών που έπεσαν πολεμώντας είναι μια νόμιμη διαδικασία.


«Η διαδικασία αυτή ξεκίνησε από τα τέλη του 2013. Η κυβέρνηση Ράμα έχει δημιουργήσει νέες ισορροπίες με το γειτονικό κράτος και έχει προωθήσει με τον Έλληνα ομόλογό του ένα νέο μηχανισμό για διάλογο επί των ανεπίλυτων θεμάτων.


Όσον αφορά τα ελληνικά στρατιωτικά νεκροταφεία είναι μια νόμιμη διαδικασία. Στα σημεία που γίνονται εκταφές λειψάνων δεν θα γίνουν τα στρατιωτικά κοιμητήρια. Με την ελληνική πλευρά έχουμε επίσης μιλήσει για τα ζητήματα της επικαιρότητας», είπε.


Αναφερόμενος στη συμφωνία για τη θάλασσα, ο Μπουσάτι δήλωσε ότι για την Ελλάδα και την Αλβανία η νέα συμφωνία θα είναι καλύτερη και ότι θα «χτυπήσει» τον Μπάσα (αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης) για τη συμφωνία του 2009.


«Η συμφωνία που υπογράφηκε από τον Μπερίσα το 2009 έγινε στην τύχη (έστε κουτουρού- është kuturu).


Δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι η Ντόρα Μπακογιάννη έβαλε το περίστροφο μπροστά στον Λουλζίμ Μπάσα για να υπογράψει αυτή τη συμφωνία. Δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι υπάρχει παρέμβαση από άλλους κύκλους για την υπογραφή αυτής της συμφωνίας», είπε.



Οι Αλβανοτσάμηδες


Ο υπουργός ζήτησε από τους Αλβανοτσάμηδες  να απαιτήσουν την περιουσία τους από την Ελλάδα, αναφέροντας τρία σημεία.


«Η κατάργηση του νόμου του πολέμου εξετάζεται ως πολιτικό και νομικό ζήτημα καθώς και τις συνέπειες που απορρέουν. Οποιοσδήποτε πολίτες που έχει καταγωγή τσάμικη θα έχει τη δυνατότητα να διεκδικήσει την ακίνητη περιουσία. Ο νόμος του πολέμου υπάρχει, αλλά για να αφαιρεθεί  απαιτούνται εσωτερικές διαδικασίες στην Ελλάδα, αφού η Αλβανία με την Ελλάδα δεν έχει (εμπόλεμη κατάσταση), συμβαίνει το αντίθετο.


Υπάρχει μια συγκεκριμένη δέσμευση για την κατάργησή του. Πρόκειται για τρεις κατηγορίες, την ιδιοκτησία των αλβανοτσάμηδων, της ελληνικής  μειονότητας  με αλβανική υπηκοότητα και τις ιδιοκτησίες του αλβανικού κράτους. υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι για την κατάργησή τους», είπε.

Η Χιμάρα εξετάζει τις αμφιλεγόμενες σχέσεις της Ελλάδας με την Αλβανία

Image result for kotzias bushati\

Απολύτως κανένα αγώνα για τη Χιμάρα, τίποτα για τη λεηλασία της επικράτειας, της ιδιοκτησίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Χιμάρα ...
Τόσο ο Ράμα όσο και ο Μπουσάτι, διαδίδουν στα Αλβανικά ΜΜΕ ότι η συμφωνία με την Ελλάδα είναι υπέρ των Αλβανών. Ο Μποσάτι μιλά μάλιστα για τα θέματα που μοιραζόμαστε με την Ελλάδα, τον Νόμο του Πολέμου, τους μετανάστες και την ιδιοκτησία του τσαμιδώνα.

Αλβανοί πολιτικοί, το κύριο θέμα των ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία «είναι σεβαστή», αλλά στην αντίθετη, εξεγέρσεις στη Χιμάρα λένε το αντίθετο. Τίρανα δεν έχει καμία δήλωση για να αναγνωρίσουν περιοχές έξω από την κομμουνιστική ιδέα ότι οι ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα πού βρίσκονται στην Αλβανία, απολαμβάνουν σεβασμού βάση για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα.

Βουλή των Ελλήνων ψήφισε το 2009, την ένταξη της Αλβανίας στο ΝΑΤΟ, χωρίς καμία αποζημίωση από τα Τίρανα, ενώ μετά από 8 χρόνια, Ελληνική Κοινότητα στην Αλβανία, δεν έχει δικαιώματα, την αυτοδιάθεση, ενώ στη Χιμάρα εκτελείται μια διαδικασία Εθνικός καθαρισμός.

Sunday, January 28, 2018

Συμβολισμοί και μηνύματα ενότητας στην Δερβιτσάνη


Δευτέρα, Ιανουαρίου 29, 2018



Στην Δερβιτσάνη, εκεί που 27 χρόνια πριν, στης 11 Γενάρη 1991, ιδρύθηκε η ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ πραγματοποιήθηκε και η φετινή επετειακή εκδήλωση.

Η ημέρα ξεκίνησε με την Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό "Κοίμηση της Θεοτόκου", το μνημόσυνο για την ανάπαυση της ψυχής των εκλιπόντων αγωνιστών και πρωτεργατών της Οργάνωσης.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό μέγαρο της Δερβιτσάνης, όπου μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν ο Γενικός Πρόεδρος της Οργάνωσης, Λεωνίδας Παππάς, Γενικός Πρόξενος Αργυροκάστρου Βασίλειος Τόλιος, εκπρόσωπος της ελληνικής πρεσβείας στα Τίρανα, ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ Βαγγέλης Ντούλες, ο πρόεδρος του ΜΕΓΚΑ Χρήστος Κίτσιος, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο βουλευτής του LSI Βαγγέλης Τάβος, ο δήμαρχος Δρόπολης Αχιλλέας Ντέτσικας κ.α. Ενώ διαβάστηκε χαιρετισμός του προέδρου της Αλβανικής δημοκρατίας, Ιλιρ Μέτα, που μεταξύ άλλων εξήρε την προσφορά της ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ.

Στην φετινή εκδήλωση υπήρξαν αρκετοί συμβολισμοί, καθώς και μηνύματα από τους επικεφαλής των τριών πολιτικών σχηματισμών - ΟΜΟΝΟΙΑ, ΚΕΑΔ, ΜΕΓΚΑ - που δείχνουν να οδηγούμαστε σε μια νέα εποχή ενότητας για τον πολιτικά κατακερματισμένο χώρο της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας.

Βεβαίως όλα αυτά πρέπει να αποδειχθούν στην πράξη και κυρίως πρέπει να αποδειχθεί πως στην επόμενη μέρα δεν θα οδηγηθούμε με μια απλή συμφωνία κυρίων, αλλά με τις διαδικασίες εκείνες που θα κάνουν συμμέτοχο τον κόσμο.

http://apenadi.blogspot.al/

ΠΑΓΟΣ, ΑΜΝΗΣΙΑ, ΑΜΗΧΑΝΙΑ, ΑΠΡΑΞΙΑ, ΚΕΝΟ ΙΔΕΩΝ ΚΑΙ ΣΤΟΧΩΝ…. ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΑ, ΑΥΤΑ ΑΦΗΣΑΝ ΠΙΣΩ ΟΙ ΣΗΜΕΡΙΝΕΣ ΕΠΕΤΕΙΑΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΙΔΡΥΣΗΣ ΤΗΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ

Panajot Barka's Profile Photo, Image may contain: 1 person, sky and outdoor

(Παναγιώτης Μπάρκας)



Σήμερα « οι εορτασμοί» για την επέτειο ίδρυσης της ΟΜΝΟΙΑΣ ήταν γκρίζοι, με το χρώμα και την ψύχρα του πάγου. Στην ουσία, καλύτερα να μη είχε γίνει διόλου, διότι μαζί με την ζωντανή πραγματικότητα ότι η ΟΜΟΝΟΙΑ είναι νεκρή, είχε το ελεύθερο και η ελπίδα ότι κάτι μπορεί να συμβεί. Οι σημερινές εκδηλώσεις επιβεβαίωσαν ότι η ελπίδα όντως πεθαίνει τελευταία, αλλά πεθαίνει! Έδειξαν ότι η συγκεκριμένη ηγεσία, που ευθύνεται άμεσα για την κατάσταση αυτή στην ΟΜΟΝΟΙΑ και τον τόπο μας, δεν μπορεί να σαλέψει τίποτε στο παραλυμένο σώμα της. Δλδ, κατέστρεψε και τον πάτω, προς τον οποίο αφηνόμαστε να φθάσουμε καμιά φορά με σκοπό να πετάξουμε ξανά προς τα πάνω.
Οι σημερινές εκδηλώσεις δεν είχαν μνήμη, ούτε παρόν και ούτε ασφαλώς μέλλον. Τα πάντα άνευρα!!! Δεν έφταιγε διόλου το γεγονός ότι η αίθουσα ήταν κρύα και άδεια, με παρευρισκόμενους κάποιους παρήλικες και θεατές από την μία, φανατικούς οπαδούς των ηγετών από την άλλη και κάποιους άλλους, που άκουσαν ότι μπορεί, μπορεί να σημειωθεί κάποια εξέλιξη, άρα με εντεταλμένη αποστολή θα πρέπει να ήταν εκεί… για να είναι μέσα στα πράγματα!

Είναι πάντως, η πρώτη φορά που δεν έγινε καμιά αναφορά στους ιδρυτές και στην ίδρυση της ΟΜΟΝΟΙΑΣ! Κόπιασαν πολύ οι ηγέτες-οργανωτές, ώστε, σε μια αίθουσα όπου ο κάθε ομιλητής θα αναφέρονταν πρώτα στο κρύο που κυριαρχούσε απειλητικά, να καλούσε σε βοήθεια λαογραφικούς τρόπους για να δικαιολογήσει το κενό μνήμης. (κατά την λαογραφική αρχή των δημοτικών τραγουδιών: -συγκρατώ το έργο τους λησμονώ τον δημιουργό τους). Αλλά μόλις νόμιζαν ότι ξεπερνούσαν αυτό το εμπόδιο να ξεκαθαρίσουν με τους ιδρυτές, διαπίστωναν ότι δεν είχαν να αναφέρουν κανένα επίτευγμά τους.. Οι «ηγέτες» που ηγούνται της ΟΜΟΝΟΙΑΣ και του Ελληνισμού τα 20 από τα 27 χρόνια ζωής της οργάνωσης, για να καλύψουν το κενό των επιτυχιών και να αποφύγουν το βουνό με τις ενοχές τους σε βάρος των εθνικών συμφερόντων, έλεγαν όλοι το ίδιο πράγμα, «υπήρξαν λάθη» αλλά και «επιτυχίες» !

Δεν υπήρξε, ούτε τυπικά , κανένα όραμα και ούτε δείγμα για κάποια εξέλιξη. Προσέχουμε, τόσες εξελίξεις με ιστορική και γεωπολιτική βαρύτητα στην Αλβανία και την περιοχή. Σημαντικότατες οι εξελίξεις που επιδιώκουν να επιβάλλουν τα Τίρανα στην Ελλάδα με σημείο αναφοράς και την εθνική ελληνική μειονότητα, τόσα προβλήματα έχουμε να αντιμετωπίσουμε ως κοινότητα. Σ΄αυτή όμως την συνάντηση δεν αρθρώθηκε ούτε λέξη για μια τέτοια προσέγγιση. Δεν υπήρξε ούτε κάποια ανακοίνωση, ούτε κάποια επίσημη δήλωση, θέση υπόμνημα. Τίποτε ! Οπότε δικαιολογημένο το συμπέρασμα ότι τέτοια κατήφεια, τέτοια ανεύθυνη ηγεσία, τόση αναλγησία και αδιαφορία για τις τύχες του τόπου μας δεν γνωρίζει η ιστορία μας.

Το μόνο ρεαλιστικό που ακούστηκε δειλά σήμερα ήταν η διαπίστωση από την ηγεσία ότι αυτή η ΟΜΟΝΟΙΑ έκλεισε το κύκλο της. Θυμίζουμε ότι η ιδέα αυτή ακούστηκε σχεδόν από το 2000. Το 2003 υπήρξε ένα συγκεκριμένο μανιφέστο για το πώς μπορεί να βγει η ΟΜΟΝΟΙΑ από την κρίση. (Το κίνημα ΟΜΟΝΟΙΑ-άτυπη Βουλή). Το 2006-2007 το σύνθημα ότι ο συγκεκριμένος τρόπος λειτουργίας της ΟΜΟΝΟΙΑΣ έκλεισε τον κύκλο του και πρέπει να βρεθεί άλλη λύση με νέα ηγεσία και τη συμμετοχή όλων των Ελλήνων, (ιδέα της άτυπης Βουλής) έγινε κυρίαρχο και απέχτησε τη στήριξη του Υπουργείου Εξωτερικών. που έπρεπε να παραιτηθεί, για την επικράτηση της οποίας και σήμερα τα ίδια κέντρα αναγκάζουν την εθνική ελληνική μειονότητα να ξοδεύει τόσες ενέργειες ή να γυρίζει τις πλάτες σ΄ αυτή την ηγεσία.

Σήμερα, οι ίδιοι ηγέτες που διαπιστώνουν με καθυστέρηση 10 χρόνων τον κλεισμένο κύκλο της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, έδειχναν εντελώς αμήχανοι, ανίκανοι, απρόθυμοι και έντρομοι να αποδεχτούν την ιδέα ότι ο νέος κύκλος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ θα πρέπει να ανοίξει χωρίς αυτούς, με νέα ηγεσία και με όλους τους Έλληνες ενωμένους στους κόλπους της, ανεξαρτήτως ιδεολογικού πιστεύω.

Να προσθέσουμε ότι η επετειακή αυτή σύναξη έγινε σήμερα με το σκεπτικό να δρομολογηθούν κάποιες εξελίξεις ενότητας, προόδου, προοπτικής…. Έκοψε μια βόλτα μια ιδέα για ένωση και σύμπραξη των τριών πολιτικών φορέων, ΟΜΟΝΟΙΑΣ, ΚΕΑΔ και ΜΕΓΑ. (των ηγετών τους διότι οι οπαδοί είναι ελάχιστοι) Διαλύθηκαν όμως όλα από την πρώτη στιγμή, όπως η καταχνιά από τον Ήλιο. Το στίγμα το έδωσε ο πρώτος ο αναντικατάστατος ηγέτης, ο Ντούλες, ο οποίος, προσέγγισε την λειτουργία της ΟΜΟΝΟΙΑΣ με οικονομικούς όρους, όπως μια εταιρία, όπως είπε χαρακτηριστικά, δλδ μπίζνα…. Αναφέρθηκε και στην ενότητα, λέγοντας ότι δεν θα πρέπει να ζητηθεί ενότητα στα πρόσωπα… (!!!) αλλά στους στόχους.

Καταρχήν αυτό ακούγεται καλό, αλλά ο Ντούλες έκανε αλλιώς τους λογαριασμούς. Δλδ, έλεγε «μη βλέπετε υπεύθυνο για την κατάντια εμένα προσωπικά» (!!!) (Αντί του εαυτού του, υπέδειξε τη δράση των αλβανικών κόμματων, χωρίς όμως να σκεφτεί ότι εκείνα κάνουν τη δουλειά τους. Ζητάει ωστόσο από άλλους να δώσουν τον αγώνα εναντίον τους, ενώ αυτός δικαιούται να συνεργαστεί μαζί τους για να επικρατήσει πολιτικά με τη βούλα των αλβανικών πολιτικών κομμάτων).

Από την άλλη, αναφέρθηκε σε στόχους, τους οποίους 20 χρόνια τώρα, ούτε χάραξε, ούτε υπηρέτησε. Άρα το σχήμα γι΄ αυτόν πρέπει να λειτουργήσει για να τον φέρει ξανά στην κορυφή της πυραμίδας !!! Γι΄αυτό μιλάει και το γεγονός ότι έξω από την αίθουσα έβαλε 500 όρους, που εξασφάλιζαν την επικράτησή του, ως προϋπόθεση για να συνεργαστεί με τους άλλους δύο φορείς.

Ο Αρχηγός του Κόμματος των Ελλήνων, ενώ θεωρείται ότι εκπροσωπεί όλους τους Έλληνες, ως πολιτική δύναμη με δικαίωμα να κατεβαίνει στις εκλογές, σήμερα μας δήλωσε ότι θα πρέπει να ενωθούμε κάτω από την ηγεσία της ΟΜΟΝΟΙΑΣ !!!

Ο πρόεδρος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, ο οποίος δήλωσε ότι είναι εκπρόθεσμος, είπε ότι ούτε το σπίτι της ΟΜΟΝΟΙΑΣ , ούτε το μαγαζί της κατάφερε να φτιάξει στη θητεία του και πρόσθεσε ότι (αν κατάλαβα καλά!) η ίδρυση του ΜΕΓΑ (κόμμα των Ελλήνων) προκάλεσε μεγαλύτερες πραγματικότητες διάσπασης. Είδε ταυτόχρονα με επιφυλάξεις το θέμα συνεργασίας της ΟΜΟΝΟΙΑΣ-ΚΕΑΔ, διεκδικώντας περισσότερη αυτονομία και αυτενέργεια στην ΟΜΟΝΟΙΑ.

Εκείνο που φάνηκε ξεκάθαρα ήταν ότι οι τρείς αυτοί «άνδρες» κατάλαβαν πως είναι η ευκαιρία ώστε στο πλαίσιο της αναγκαιότητας για να βγει ο Ελληνισμός από την κρίση και στο όνομα της ενότητας, αυτοί μπορεί να συνεργαστούν για να επικρατήσουν, όχι όπως μέχρι τώρα μεμονωμένα, αλλά ως τριανδρία. Δεν πρόσεξαν όμως ότι τους Έλληνες που αυτοί διέσπασαν όλα αυτά τα χρόνια για την προσωπική τους επικράτηση, δεν μπορούν να τους ενώσουν επειδή τα βρήκαν αυτοί, και βέβαιο είναι ότι κανείς δεν πρόκειται να τους ακολουθήσει. Διότι οι Έλληνες απλώς θα καταλάβουν ότι «ενώθηκαν» για να επικρατήσουν οι ίδιοι πολιτικά.

Και ενώ η προσπάθεια αυτή επιδίωξε να έχει μια συνέχεια, παρά το γεγονός ότι οι τρεις «άνδρες» έδειχναν ότι δυσκολεύονταν να μιλήσουν μεταξύ τους, οι φιλοδοξίες του Ντούλε να αποτελέσει αυτός το πρώτο βιολί και στην τριανδρία…. οδήγησε σε …. απραξία!!!
Η ΛΥΣΗ

Θα ρωτήσει κανείς μα ποια μπορεί να είναι η λύση;! Μία είναι η λύση! Παραίτηση της ένοχης αυτής ηγεσίας, παραίτηση από τις κάλπικες, μεθοδευμένες και νοθευμένες δημοκρατικές διαδικασίες, ξεπέρασμα της ιδέας της ποσότητας και επικέντρωση της όλης ισχύς στην ποιότητα ηγετικής ομάδας, μια ποιότητα καθαρή από ενοχές, ύποπτο παρελθόν, υπόγειες συνεργασίες με αλλοεθνείς παράγοντες για ιδιοτελή συμφέροντα, μια ποιοτική ομάδα η οποία θα είναι η μόνη που θα επικοινωνεί και συνομιλεί με το εθνικό κέντρο, μια ποιότητα ατόμων η οποία με άρμα μάχης τους ξεκάθαρους εθνικούς στόχους, την διεκδίκηση αυτών σε όλα τα μήκη και μεγέθη, την καθημερινή προστασία και υπεράσπιση του κάθε Έλληνα και του συνόλου της κοινότητας, θα πετύχει την όλη στήριξη των Ελλήνων, θα πετύχει στις εκλογές, θα κερδίσει την εθνική ελληνική μειονότητα και θα τη σώσει από τον σίγουρο αφανισμό.