Saturday, May 1, 2021

Ζητείται ένας "δικηγόρος", ακόμη και για να υπερασπιστεί τους Έλληνες της Βόρειας Ηπείρου, οι Σέρβοι έχουν έναν, τη Μόσχα.

SManalysis






Μια απειλή για τους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου από τον Ρώσο πρέσβη στη Σερβία


Ο Πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Σερβία, Αλεξάνταρ Μποκάν-Χάρτσενκο, έκανε ανοιχτές απειλές εναντίον των Αλβανών στο Κοσσυφοπέδιο. Σε συνέντευξή του στο σερβικό περιοδικό Jedinstvo, είπε ότι «εάν οι Σέρβοι δεν ζουν κανονικά στο Κοσσυφοπέδιο, ούτε οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου θα ζήσουν».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την ασφάλεια των Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο, ο Πρέσβης Μπόκαν-Χάρτσενκο είπε:

"Στα Ηνωμένα Έθνη και στον ΟΑΣΕ, καθώς και σε διμερείς επαφές με ξένους εταίρους, θέτουμε συνεχώς το ζήτημα της συστηματικής διάκρισης κατά των εθνικών μειονοτήτων στο Κοσσυφοπέδιο και της δύσκολης κατάστασης των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου.

Καλούμε τους διεθνείς εκπροσώπους της επαρχίας να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους υπεύθυνα, να επιμείνουν στα προσωρινά θεσμικά όργανα στην Πρίστινα να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για να διασφαλίσουν τα δικαιώματα των μη Αλβανών και την προστασία των Ορθόδοξων ιερών στην επαρχία.

Ιδιαίτερη ανησυχία είναι η πρόσφατη έναρξη μιας επιθετικής εκστρατείας εναντίον του ηγέτη του Visoki Decani Pastor Sava. Και, ακριβώς αυτό το μοναστήρι, ας θυμηθούμε, από το 1998-1999 ήταν καταφύγιο πολλών εκτοπισμένων ατόμων διαφορετικών εθνικοτήτων. "Εάν δεν είναι εγγυημένη μια φυσιολογική ζωή για τους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου στην επαρχία, οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου δεν θα τη ζήσουν ούτε", δήλωσε ο Πρέσβης Μπόκαν-Χαρτσένκο.

Ωστόσο, παράδοξα, όχι μόνο οι Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου, αλλά και οι Έλληνες στη Βόρεια Ήπειρο, ειδικά στην Περιφέρεια Χιμάρα, υποφέρουν ταυτόχρονα από το προβληματικό καθεστώς των Τιράνων. Προφανώς, στα Βαλκάνια, όπου οι Μουσουλμάνοι Αλβανοί είναι η πλειοψηφία και κυβερνούν, καταπιέζουν τις σερβικές και ελληνικές μειονότητες, οι οποίες δεν προστατεύονται από τη Δύση.

NATO military exercises "DEFENDER-Europe 21" start in Albania

SManalysis







Tirana, April 29, 2021 - NATO started military exercises in Albania on Thursday, with the participation of thousands of forces from the United States.

"Exercises at this scale are the first in the Western Balkans since World War II," said US Colonel Joseph Scrocca.

He said that Albania is "a staunch NATO ally since 2009" and "a valued security partner - both in the region and globally".

American troops have been stationed in Albania since April 26. They will hold exercises at six land, sea and air bases in Albania until June 10.

Most Western Balkan countries, including Albania, Croatia, Montenegro and northern Macedonia, are NATO members.

"This historic mission demonstrates our ability to serve as a strategic security partner in the Western Balkans and the Black Sea regions," Scrocca said.

The exercises, codenamed "DEFENDER-Europe 21", are annual US-led multinational exercises.

Their nature is protective and focuses on preventing aggression.

As part of them, some 28,000 U.S. and 26 other forces will conduct nearly simultaneous operations in more than 30 training areas, from the Baltic and Africa to the Black Sea and Balkan regions.

Scrocca said exercises like these are "the prime example of our collective ability." 

Εκλογές στην Αλβανία: Μεγάλη Παρασκευή για το Ντούλε! Θα έρθει όμως η Ανάσταση για τον Ελληνισμό;!

SManalysis




την 4/30/2021 


Ο Βαγγέλης Ντούλες, ο βουλευτής που δεν μπόρεσε να πάρει από μια ψήφο ανά κάλπη, δλδ 800 ψήφους !! Ο βουλευτής «μας» (!!!) Ο βουλευτής της απαράμιλλής ελλαδικής επένδυσης και στήριξης και που 25 χρόνια τώρα δεν έκανε ποτέ το αναμενόμενο κόκκινο αυγό που ισχυρίζονταν οι της Αθήνας και οι δικοί μας σταυροφόροι. Προέκυπτε «βουλευτής» ως προϊόν της Αλβανικής ελεημοσύνης για να σώζει τα ελληνικά προσχήματα έναντι της απέχθειας των Ελλήνων, φιλελλήνων γιατί όχι και των ορθοδόξων! Στις 25 Απριλίου 2021 αυτή η πολυετή συγκρουσιακή κατάσταση που οδηγούσε στον κατακερματισμό των δυνάμεων του Ελληνισμού, στη διάσπαση και τη διάλυση της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, έφτασε το αποκορύφωμα των αποκορυφωμάτων.

Στις 182 χιλιάδες ψήφους που πέτυχε στην περιφέρεια Τιράνων το ψηφοδέλτιο του Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανίας, ο αναντικατάστατος αρχηγός του ΚΕΑΔ, Ευάγγελος Ντούλες, ο οποίος κατείχε την 11 θέση στο ψηφοδέλτιο αυτό, δεν μπόρεσε να λάβει ούτε χίλιους ψήφους…!! Οι ψήφοι που έλαβε, ο μονολιθικός πρόεδρος του Κόμματος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο πέντε φορές βουλευτής, (από αλβανική ελεημοσύνη μετά από ελληνική παράκληση), «ο ευρωπαίος πολιτικός», «ο ρήτορας» της αλβανικής Βουλής (!!), ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στην Αλβανία (!) τον κατέταξαν στην 139η θέση στη λίστα των 140 εκλεγμένων βουλευτών στη νέα βουλή. Δυστυχώς, όμως το αίσχος δεν αφορά απλώς το συγκεκριμένο πρόσωπο αλλά όλους μας. Ας ευχηθούμε όμως ότι ίσως αυτοί που στήριξαν, ανάθρεψαν, υπέθαλψαν την πολιτική καριέρα του «ηγέτη» και θέλησαν να τον επιβάλουν δια της βίας στην κοινότητά μας, τώρα που η προσπάθειά τους οδήγησε σ αυτό το επίπεδο αίσχους, να τολμήσουν να αναλάβουν τις ευθύνες και να επιτρέψουν να δρομολογηθούν άλλες εξελίξεις, αυτές που υποδεικνύουν τόσα χρόνια οι απλοί Έλληνες Βορειοηπειρώτες, που ίσως φέρει την Ανάσταση του Ελληνισμού!

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι αυτή η πολιτική κατέστρεψε κυριολεκτικά τον ιστό και την ίδια την ύπαρξη του Ελληνισμού, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για την ανάπτυξη μιας σχέσης όπως η κακιά αρρώστια με τον άνθρωπο, διαφαίνονται δυστυχώς προσπάθειες για να κουκουλώσουν το σκάνδαλο αυτό ντροπής.

Συνεπώς, δεν πρόκειται απλώς για πρόσχημα, αλλά για βαθύτερα συμφέροντα που αντιβαίνουν κάθε εθνική αξιοπρέπεια, συμφέρον και αρχή. (Όταν πρωτοπροώθησαν από την Αθήνα το Ντούλε για το αξίωμα του βουλευτή, 1996, τον χαρακτήρισαν τον μοναδικό πραγματικό Έλληνα ορθόδοξο βουλευτή στην Αλβανική Βουλή. Έγινε βουλευτής μετά από τηλεφώνημα στο Μπερίσια του πρώην νομάρχη Σ. Καλυβόπουλου. Αργότερα όταν η Εθνική Ελληνική Μειονότητα δεν τον ψήφιζε, η Αθήνα φώναζε στους Έλληνες ότι είναι ο καλύτερος και θα έπρεπε να τον αποδέχονταν επειδή το ήθελε εκείνη. Και ο Ντούλες θα έβγαινε βουλευτής αφού έπεφταν τα πρέποντα τηλεφωνήματα στα Τίρανα. Αργότερα, όταν ο Ντούλες άρχισε να τα κάνει μαντάρα, στην Αθήνα βρέθηκε η δικαιολογία. Ναι μεν έχει λάθη ο αρχηγός, αλλά δεν υπάρχει άλλος. Έλεος ! Αλλά λες να πίστευαν πράγματι στην Αθήνα ότι είναι καλύτερος επειδή ξέρει αγγλικά; (!!) Εγώ λέω όχι!! Αλλού γεννούσε η κότα! Αυτό κράτησε μέχρι τελευταία, που άρχισαν να του προσάπτουν «την ικανότητα» ότι υπερασπίζεται την Ελλάδα στην αλβανική επικαιρότητα (!!!) και το πιο πρόσφατο, ότι είναι , μετά το Ράμα, ο πλέον ρήτορας στην αλβανική Βουλή)

Τέλος πάντων! Θα είναι βουλευτής…. ανεξαρτήτως του ασυμβίβαστου με κάθε ηθική τάξη!!! Αυτό σημαίνει ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί. Όπως δεν παραιτήθηκε ποτέ όταν η Εθνική Ελληνική Μειονότητα τον καταψήφιζε, τον έβγαζε από την πόρτα της Βουλής και οι Αλβανοί πολιτικοί και ηγέτες κομμάτων τον έμπαζαν από το παράθυρο. Δύο φορές ο Νάνο, δύο φορές ο Μπερίσια και δύο φορές τώρα ο Μπάσια. Δε θα παραιτηθεί! Μάλιστα θα τολμήσει να ισχυριστεί ότι «έχει επωμιστεί την αποστολή να οδηγήσει την Αλβανία στην Ευρώπη» (!!!)

Η αλβανική πολιτική τάξη θα τον κρατήσει στη Βουλή (στην προκειμένη περίπτωση η αντιπολίτευση), όχι τόσο επειδή τον θέλει ως δικό της πιόνι, ούτε βέβαια για να τον ρεζιλεύει όποτε θέλει προσωπικά τον ίδιον. Περισσότερο για να δείξει στην Ελλάδα ότι είναι στη δική της βούληση το κύρος της στα πολιτικά δρώμενα της Αλβανίας. Ή να περάσει το μήνυμα ότι ο ρόλος των Ντούλεδων στην υπηρεσία του αλβανισμού, έχει λήξει. (Δλδ διέπραξε τόση ζημιά στον Ελληνισμό που οι ίδιοι οι Αλβανοί δεν θα το κατάφερναν ποτέ.) Και ως συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις είναι το δικό τους ζημένο λεμόνι, στο οποίο αρμόζει το πέταγμα στο καλάθι των αχρείαστων. Υπό το διπλό αυτό, αντιφατικό εξ΄ όψεως, σκεπτικό, μάλλον η Αθήνα θα πρέπει να καταλάβει επιτέλους το άστοχο αυτής της ανιστόρητης επένδυσης για να κρατήσει με κάθε κόστος και σε βάρος των συμφερόντων του Ελληνισμού στην Αλβανία, το Ντούλε στη Βουλή και να τον αναγνωρίζει ως το μοναδικό και μόνιμο εκπρόσωπο του Ελληνισμού της Αλβανίας. Να προσέξει την δική της πραγματική ισχύ στις εξελίξεις με το γείτονα.

Θα ήταν ωστόσο παρήγορο σε περίπτωση που το ιστορικό αυτό πολιτικό και εθνικό σκάνδαλο να το χρεώναμε απλώς στο Ντούλε.

Όχι! Ο Ντούλες απλώς αποτελεί την αιχμή του δόρατος, που αποκαλύπτει το λάθος της ελληνικής στρατηγικής στην Αλβανία. Αξιοποιώντας το Ντούλε ως το αντιστάθμισμα των τυχών του Ελληνισμού στην Αλβανία συνέβαλε στη δική του εσωστρέφεια, διάσπαση και διάλυση. (Πρώτα ως απλή αντίδραση και στη συνέχεια στηρίζοντας αλβανικές λύσεις είτε ως το μικρότερο κακό (κακώς), είτε για προσωπικά συμφέροντα (κακώς!)).

Στη συνέχεια οι από την Αθήνα επιδιώκουν να φτιάξουν ένα νέο ιστό Ελληνισμού στην Αλβανία, στα πρότυπα του απόδημου Ελληνισμού ανά τω κόσμο, αλλά εντελώς άμορφου και άσπονδου. Η επιλογή για να κατεβεί ο εκλεκτός της Αθήνας στα Τίρανα, επιβεβαιώνει τόσο την ιδέα αυτή, (πίστευαν στην Αθήνα ότι η ισχυροί αυτή νέα ελληνική κοινότητα στην αλβανική πρωτεύουσα, θα εξασφάλιζε την μεγάλη νίκη στο Ντούλε), όσο και την αποτυχία της στρατηγικής αυτής (Δεν ψήφισε το Ντούλε κανείς).

Συγκεκριμένα στα Τίρανα κατοικούν τουλάχιστον τρεις χιλιάδες γηγενείς Έλληνες. (Κανείς τους δεν στήριξε το Ντούλε ως ένδειξη αντίδρασης στην αναξιοπρεπή και εθνικά μειοδοτική πολιτική του στάση και ως ένδειξη διαμαρτυρίας κατά της Ελλάδας που προσπαθεί να τον κρατήσει με οποιοδήποτε αντάλλαγμα σε βάρος του Ελληνισμού στην αλβανική πολιτική επικαιρότητα)

Στα Τίρανα λειτουργούν περισσότερες από 300 ελληνικές επιχειρήσεις που απασχολούν τουλάχιστον τρεις χιλιάδες εργαζόμενους. Τα ελληνικά συμφέροντα που αυτές οι επιχειρήσεις εκπροσωπούν, δείχνουν ότι νοιάζονται απλώς για τα κέρδη και αδιαφορούν για την ελληνικότητά τους. Απλώς αναζητούν τον Ελληνισμό όταν τους βολεύει για περισσότερα κέρδη! (Κανείς απ΄αυτούς δεν ψήφισε Ντούλε, την επιλογή της Αθήνας)

Στα Τίρανα λειτουργούν οικονομικές επιχειρήσεις Ελλήνων ομογενών με χιλιάδες εργαζόμενους αλβανικής καταγωγής. (Ψήφοι όμως προς το Ντούλε δεν έπεσαν)

Στα Τίρανα βρίσκεται επίσης και το κέντρο της Ορθοδοξίας στην Αλβανία με χιλιάδες πιστούς και εκατοντάδες εργαζόμενους. Κανείς δεν σκέφτηκε για το Ντούλε, όταν μάλιστα γνωρίζουν τις σχέσεις του Ντούλε με την ορθόδοξη εκκλησία και της εκκλησίας με την Ελλάδα.

Συνεπώς, στην Αθήνα πρέπει να κατανοήσουν αποφασιστικά και τελεσίδικα ότι το μόνο βασικό και σημαντικό παράγοντα που έχει στην Αλβανία είναι η Εθνική Ελληνική Μειονότητα, που της εξασφαλίζει, πάντα στα πλαίσια της ευρωπαϊκής προοπτικής, γερό πάτημα στις σχέσεις με την Αλβανία. Συνεπώς επείγει να βρεθεί όχι μόνο η πολιτική εθνική καθοδηγητική λύση, αλλά και οι απαραίτητες παρεμβάσεις για να ορθοποδήσει και ευδοκιμήσει. Όσοι επιτήδειοι λένε ότι ο Γηγενής Ελληνισμός έχει τελειώσει στην Αλβανία , το κάνουν για να σώσουν το τομάρι τους και να απαλλαγούν των ευθυνών.

Συνεπώς, ευτυχώς που ήρθε η Μεγάλη Παρασκευή για τον Ντούλε στα Τίρανα. Ίσως να το εκλάβουν ως ένα χαστούκι για να ξυπνήσουν. Ίσως χρησιμεύσει ως η αιτία για την αφετηρία να δουν με όρους εθνικής ευθύνης την ανάγκη στήριξης εθνικά τον Ελληνισμό στην Αλβανία. Ίσως καταφέρει το εθνικό συμφέρον να υπερβεί τα εφήμερα συμφέροντα συγκεκριμένων στενών κύκλων που αντιμετώπισαν τη Βόρειο Ήπειρο ως μια μαύρη άβαθη τρύπα.!!! Ίσως, όσο ποτέ άλλοτε πρέπει οι Βορειοηπειρώτες να ξυπνήσουν για τη δική τους πατρίδα, για τη δική τους αξιοπρέπεια, για τα δικά τους συμφέροντα!

30 Απριλίου 2021

Thursday, April 29, 2021

Dendias: A solution for Cyprus was not found in Geneva due to Turkey

SManalysis





With the conclusion of the informal 5+UN meeting on Cyprus in Geneva, Greek Foreign Minister Nikos Dendias highlighted that the failure to find a solution was because of Turkey and leaders of the Turkish-speaking Cypriot community.

Dendias said in a statement that Greece attended the meeting to resume negotiations “within the framework explicitly set by the United Nations Security Council, ie a bi-zonal, bi-communal solution.”

The bi-zonal and bi-communal solution is set out by United Nations Security Council and recently got the reconfirmed support of the EU, the U.S., China and Russia.

“In this context, we came to this meeting emphasising that any solution, other than these parameters, must be fully compatible with the European acquis,” the foreign minister said.

“We showed a constructive attitude,” Dendias added.

He then highlighted that Greece and the Republic of Cyprus made efforts to achieve this goal.

“Unfortunately, it was not possible to find common ground for the start of negotiations in this context, due to the attitude of the Turkish Cypriot and Turkish side,” Dendias said.

United Nations Secretary-General António Guterres announced that he would continue his efforts to find a solution and convene a new informal five-party (conference), which will take place in two or three months.

Cyprus

“We have made it clear that these efforts by the Secretary-General must be made within the agreed framework and the framework of his mandate,” Dendias said.

“That is, the relevant decisions of the United Nations Security Council to seek a solution within a bi-zonal bi-communal federation,” he continued, adding “We remind you that the decisions of the United Nations Security Council are absolutely binding on all parties.”

During yesterday’s contacts, Turkish-speaking Cypriot leader Ersin Tatar, with the support of Turkish Foreign Minister Mevlüt Çavuşoğlu, also submitted a six-point written memorandum, in which he expressed his demand for a change in sovereign equality.

In essence, he called on the UN Secretary General to proceed with maneuvers that would lead to the recognition of the pseudo-state of the so-called “Turkish Republic of Northern Cyprus,” which has no international recognition, except from Turkey.

Greek Cypriots, with support from the UN, the U.S., the EU, Russia and China, want a bi-zonal bi-communal federation with political equality, in accordance to United Nations resolutions.

The so-called “Turkish Republic of Northern Cyprus” (TRNC), is an illegal entity established after the Turkish invasion of northern Cyprus in 1974.

t is recognised by no other state in the world besides Turkey, and was deemed an illegal entity by United Nations Security Council resolutions 541 and 550.

Stoltenberg of NATO, meets Kurti from Kosovo, but, not to mention, the word "Prime Minister"

SManalysis



April 29, 2021

During his stay in Brussels, the Prime Minister of the country, Albin Kurti, met with the Secretary General of NATO, Jens Stoltenberg.

The meeting was announced yesterday through the official website of NATO.

But, what stood out is the head of the executive, they were not referred to as the Prime Minister of Kosovo, but only as Mr. Kurti from Kosovo, writes Reporteri.net.

"On Thursday, April 29, 2021, the Secretary General of NATO, Mr. Jens Stoltenberg, will meet with Mr. Albin Kurti from Kosovo at NATO Headquarters", it was said in the announcement issued.

After today's meeting with the NATO chief, Kurti made a post on Twitter, where he wrote that NATO is the largest security alliance the world has ever seen and that its presence in Kosovo is essential for maintaining peace. and security in the country.

Kurti also stressed that Kosovo's membership in NATO would make the region and Europe much safer.

After Kurti, a post on Twitter was also released by Stoltenberg. Stoltenberg wrote on Twitter that he talked to Kurti about developments in Kosovo and the importance of KFOR for stability in the Western Balkans.

He said that the North Atlantic Alliance supports the dialogue between Pristina and Belgrade, which according to him is the only way to reach a lasting political solution.

But, what stands out in this post is that even there, Kurti was not referred to as the Prime Minister of Kosovo.

But, this did not happen even during the meeting with the heads of different states, to whom he referred with the positions they hold.

Χτυπάνε καμπάνες στα Τίρανα, επιταχύνονται για να δημιουργήσουν τις συνθήκες Δημοψήφισμα με το Κοσσυφοπέδιο για Ενοποίηση

SManalysis


Ενώ στην Πρίστινα και τα Τίρανα, αναμένονται σημαντικές αποφάσεις, για τη δημιουργία συνθηκών για συνταγματικές αλλαγές και τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων για ενοποίηση, η Ομόνοια, η Πολιτική Οργάνωση της ελληνικής μειονότητας, αποκλείστηκε τελικά από την πολιτική εκπροσώπηση στην Αλβανία.


Ο Έντι Ράμα, καλεί τους Αλβανούς της Βόρειας Μακεδονίας να δηλώσουν την εθνική τους εγγραφή. 


Στάυρη Μάρκο
Δημοσιογράφος

Η Ουάσινγκτον και τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα αναγνώρισαν τις εκλογές στην Αλβανία και χαιρέτησαν επίσης τον Πρωθυπουργό Έντι Ράμα, αλλά και τον αρχηγό της αντιπολίτευσης, Λουλεζίμ Μπασά για το ποιοτικό μοντέλο των εκλογών. αλλά αυτή η εξέλιξη προηγήθηκε των καταγγελιών και των εξεγέρσεων που, με αγανάκτηση, μεγάλο αριθμό πολιτών στην Αλβανία, λόγω της χειραγώγησης των ψήφων και της ανοιχτής υποστήριξης της Δύσης πριν από τις εκλογές για τον πρωθυπουργό Ράμα.

Ωστόσο, δεν είναι καθόλου γνωστό στο κοινό, γιατί, η Αλβανία είχε στη λίστα ψηφοφόρων περίπου 3,5 εκατομμύρια ψηφοφόρους, όταν ο πληθυσμός στην Αλβανία είναι 2,8 εκατομμύρια κάτοικοι; Αυτό δεν είναι μυστικό, εφ 'όσον τα Τίρανα έχουν θεσπίσει νόμο για Αλβανούς που ζουν εκτός Αλβανίας, οι οποίοι αποκτούν υπηκοότητα, εάν αποδειχθεί η καταγωγή τους με αλβανικές ρίζες.

Φυσικά, αν πάρουμε ένα παράλληλο παράδειγμα, οι Έλληνες της Αλβανίας, από τη Βόρεια Ήπειρο, έχουν αποκτήσει ελληνική ιθαγένεια από τους ευρωπαϊκούς νόμους για τη μετανάστευση και δεν χρειάζεται να αποδείξουν τις ελληνικές τους ρίζες έχοντας επίσημες οικονομικές πηγές και διευθύνσεις κατοικίας στην Ελλάδα. εκατοντάδες χιλιάδες Αλβανοί με ελληνική ιθαγένεια. Ωστόσο, τα Τίρανα είναι ένα βήμα μπροστά, εμπνέοντας τους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου ότι μόλις αποκτήσουν αλβανική υπηκοότητα, έχουν όλες τις προϋποθέσεις για να ενταχθούν στην Αλβανία. Ας μην ξεχνάμε ότι η ΕΕ δεν έχει ελευθερώσει τις θεωρήσεις με το Κοσσυφοπέδιο, όπου ένα σημαντικό μέρος, συμπεριλαμβανομένων των Σέρβων και των Αλβανών, έχει Σερβική υπηκοότητα 

Τι περιμένουμε?

Ο Έντι Ράμα κάλεσε τον αρχηγό της αντιπολίτευσης Λουλέζιμ Μπάσα να συμμετάσχει στη σύνθεση της κυβέρνησης, η οποία αναλαμβάνει ταχύτατες γεωπολιτικές εξελίξεις. Ο κύριος λόγος είναι ότι χρειαζόμαστε τις ψήφους της αντιπολίτευσης, στο κοινοβούλιο (που έχουν πει ότι δεν αναγνωρίζουμε τις εκλογές). Ωστόσο, η αμερικανική πίεση παρουσιάζει μια σαφή εικόνα ότι η κυβέρνηση του Ράμα θα έχει μια άλλη γεωπολιτική αποστολή, ίσως την ενοποίηση του Κοσσυφοπεδίου με την Αλβανία. Και για αυτό, χρειαζόμαστε τις ψήφους της αντιπολίτευσης, αλλά και τις εθνικές ευθύνες, για συνταγματικές αλλαγές του άρθρου για τα δημοψηφίσματα εκτός Αλβανίας.



Ο  Άλβιν Κυρτή, ψηφιζοντας στα Τίρανα 

Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Άλμπιν Κούρτι, ο οποίος ψήφισε χωρίς σκοπό στα Τίρανα, προετοιμάζει την κατάργηση του άρθρου του Συντάγματος του Κοσσυφοπεδίου, το οποίο δεν επιτρέπει την Ένωση με την Αλβανία. Ωστόσο, αυτές οι εξελίξεις θα αντανακλούν σίγουρα αυτές στη Βοσνία, το Μαυροβούνιο, την Κροατία, τη Σερβία και τη βόρεια Μακεδονία.

Ελληνικός παράγοντας! Η αποτυχία της Πολιτικής Αποστολής να εκπροσωπήσει την «Ομόνοια» ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο, το μέγεθος της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, που επηρεάζεται από τις εξελίξεις στα νοτιοδυτικά Βαλκάνια.

Η Ένωση της Ελληνικής Εθνοτικής Μειονότητας, που ιδρύθηκε αμέσως το 1991, επειδή η Αλβανία δεν της έδωσε την ευκαιρία εκπροσώπησης των πολιτικών κομμάτων, είχε ως αποτέλεσμα τις πρώτες εκλογές μετά τη δικτατορία με 5 μέλη εκλεγμένα από τον λαό, ενώ ο αριθμός ήταν μηδέν, 30 χρόνια αργότερα, 25 Απριλίου 2021. Αυτή είναι μια εθνική ήττα στην ελληνική διπλωματία, η οποία από το 1995, έχει αλλάξει τη γεωπολιτική θέση εθνικού ενδιαφέροντος, από τα αιτήματα για την αυτονομία της Δημοκρατίας της Βόρειας Ηπείρου (Κωσταντίνος Μητσοτάκης, δήλωση στα Τίρανα, " Τι ζητά η Αλβανία από το Κοσσυφοπέδιο, ακόμη και την Ελλάδα με τα ίδια δικαιώματα, και τη Βόρεια Ήπειρο), εκχωρώντας στα Τίρανα, 6 αδιαμφισβήτητα σημεία.



Όμως, κατά τη διάρκεια αυτών των ετών, όπου οι Έλληνες της Βόρεια Ήπειρος , υποχρεώθηκαν να υπάρχουν μόνο στα εδάφη τους, καθώς θα εκπροσωπούνται κάτω από την ομάδα Ομόνοια, όχι μόνο δεν αντιστάθηκαν αλλά, έμειναν στη λάσπη, και η επικράτειά τους είναι εισέβαλαν Αλβανοί μουσουλμάνοι, ακόμη και η Χιμάρα, αντιστέκονται τελευταία. Ο λόγος ήταν ότι η Αθήνα είχε προτεραιότητα στις Ναυτιλιακές Οικονομικές Ζώνες, για τις οποίες για 12 χρόνια, συνεχίζει να αποτυγχάνει με την Αλβανία.

Και όμως, φτάνουμε στο τέλος. Παρά τις συγκρούσεις με την Τουρκία και τις ισχυρές συμμαχίες με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, την ΕΕ, ανεξάρτητα από το πώς θα τελειώσει το Κυπριακό, η ελληνική εθνική διπλωματία πρέπει να στρέψει αμέσως την κατεύθυνση της από το Βορρά. Οι Βόρειοι Ηπειρωτες βιώνουν δολοφονίες, όπως η Κατσιφά και ο Γκούμα επιζούν από εθνοκάθαρση από Αλβανούς, και στο τέλος, τα Τίρανα χάνουν την πολιτική τους εκπροσώπηση, πράγμα που σημαίνει ότι οι καμπάνες πρέπει να χτυπήσουν δυνατά για την Βόρεια Ήπειρος ,όπως η Μεγάλη Αλβανία, γίνεται μια πραγματικότητα.  

5 things to know about the latest Cyprus talks

SManalysis

In Geneva, talks on reunification get going after a four-year break.


Divided captial Nicosia
Part of the UN buffer zone known as the 'Green Line' in divided Cyprus | Katia Christodoulou/EPA-EFE
BY NEKTARIA STAMOULI
April 27, 2021 Politico


For the first time since 2017, talks will take place this week on reunifying the divided island of Cyprus.

The informal meeting in Geneva, under the auspices of the United Nations, will last from Tuesday to Thursday and involve governments on both sides of the island — which was split between a Greek Cypriot south and a Turkish Cypriot north after Turkey’s 1974 invasion — as well as Greece, Turkey and the United Kingdom.

As has always been the case, making progress will be tough and it’s down to U.N. Secretary-General António Guterres to find common ground that would enable the negotiations to restart in earnest.

Here’s what to expect…

1. Do the talks have any chance of success?
It’s a long shot.

“This round of talks is probably the one where the expectations are at the lowest point ever,” said Gregoris Ioannou, political sociologist and research fellow at the University of Glasgow. “The biggest worry will be how to avert a complete collapse.”

Ankara and the government of the Turkish Republic of Northern Cyprus, which is recognized only by Turkey, have called for a two-state solution to the conflict. Greece and the internationally recognized Republic of Cyprus, an EU member state, continue to back a one-state solution.

Things were further complicated last October when the Turkish Cypriots elected hardliner Ersin Tatar as president of Northern Cyprus.

“From the Turkish Cypriot side the room for maneuver is very limited, because the dependence on motherland Turkey is very high and the view of Tatar is basically the view of [Turkish President Recep Tayyip] Erdoğan, he is not going to deviate,” said Wolfango Piccoli, co-founder of risk analysis company Teneo.

“There is a possibility that this will be a one-off meeting, where there will be a recognition of the current status quo.”

2. Trying to avert a collapse
They may have different points of view, but no one wants to be blamed for leaving the negotiating table or for causing the talks to collapse.

“Since this is the first meeting with all the stakeholders in almost four years, it will not be a breaking point,” said Emre Peker, director at risk analysis firm Eurasia Group.

“The U.N. is likely to arrange a second round to continue exploring opportunities for renewed reunification talks, however grim the prospects. And since no country will want to be the deal-breaker, it will likely materialize sometime later this year.”

No one benefits from the talks collapsing so early in the latest attempt, said Panayotis Tsakonas, professor of international relations at the University of Athens and researcher at the Greek think-tank Eliamep.

“The U.N. kept the expectations low, saying that the meeting is informal and its purpose is to determine whether common ground exists for the parties to negotiate a lasting solution. All parties will have to prove to U.N. Secretary-General António Guterres that, despite their differences, they mean business.”

3. Why are the talks back on?
Because time may be running out for an agreement and the break since the last attempt at reunification has been particularly long.

“The divides are getting wider by the day,” said Peker from Eurasia Group. “Turkish and Greek Cypriots are very close to missing the last opportunity for reconciliation, as after the current ruling generation — who knew the united island — there will be even less appetite for compromises toward a solution.”

On Saturday, thousands of Cypriots from both parts of the island marched calling for a solution on reunification.

“The public on both parts of the island is better prepared to accept a solution,” said Ioannou. “The idea that prevailed for a few years among Greek Cypriots that the exploitation of gas reserves could move ahead without a solution has now collapsed. However, no solution will be achieved unless there is a change in the leaderships.”

4. EastMed flareup
Since the reunification talks collapsed in 2017, the situation in the Eastern Mediterranean has taken a sharp turn for the worse. Greece, Cyprus and Turkey are mired in a dispute over maritime boundaries and natural resources, and Brussels introduced sanctions against Turkish nationals over unauthorized oil drilling off the coast of Cyprus.

Relations between the sides got worse last year after the Turkish Cypriots’ reopening of a symbolic ghost town.

A collapse in these talks could result in renewed tensions in the region.

“Turkey will resume hydrocarbon explorations and naval posturing, as long as the Greek Cypriots do not establish joint administration of energy resources with Turkish Cypriots,” said Peker. “That will in turn break the de-escalatory trend in the East Med since November, and reignite the EU-Turkey spat over the East Med, which will bleed into other areas, derail the so-called positive agenda, and mark a return of confrontational policies.”

5. Western powers’ role
The EU would like to resolve the issue and stabilize relations with Turkey. But the Turkish Cypriots want the EU out of the talks completely, so it can deal purely with the Greek Cypriot government.

“Brussels and EU capitals are unable to act as an honest broker in the matter,” said Peker. “Since Cyprus is already an EU member, the bloc rallies behind the internationally recognized Greek Cypriot government. Some member states, like Germany, have attempted to break the gridlock and broker deals, Greek Cypriots have no incentive to back down from their maximalist demands. That limits Turkey and Turkish Cypriots’ maneuvering room, too, gridlocking the process.”

The U.S. is also interested in the Cyprus issue, as part of its broader strategy in the Eastern Mediterranean. However, so far it has refrained from taking a leading role and is not expected to do so in the near future.

“The overall problem is that we are stuck with this U.N. model for a long time,” said Piccoli from Teneo. “In terms of trying to make progress, there is no credible mediator, that can bang their heads around and bring a solution.”

Wednesday, April 28, 2021

RIGHT WING BACKLASH Twenty generals call for coup against Macron warning of ‘civil war’ and ‘disintegration of France at hands of Islamists’

SManalysis


Felix Allen

27 Apr 2021

TWENTY retired generals have called for military rule if Emmanuel Macron fails to halt what they call the "disintegration" of France "at the hands of Islamists".

A chilling open letter claimed "civil war" would erupt without firm action, and suggested large swathes of the armed forces were ready to support their call to arms.


Mr Macron's government condemned the letter as an "outrage", and compared it to the failed coup against President de Gaulle 60 years ago. 

But it was seized on by far right presidential candidate Marine Le Pen, who urged followers to join the "battle".

It comes amid growing concern among in France at ISIS-linked terror attacks and what some see as a breakdown of the nation's secular ideals.

The beheading of teacher Samuel Paty last year sparked mass protests in favour of free speech and a government crackdown on "separatists".

But now 100 retired officers including the 20 generals have said more extreme action is needed in a letter published in right wing news magazine Valeurs Actuelles.

The incendiary letter reads: "France is in danger. Several mortal perils threaten her.

"Even in retirement, we remain soldiers of France and cannot in the present circumstances remain indifferent to the fate of our beautiful country."


The generals also attacked Mr Macron for brutal police action against yellow vest protesters. 

France would "explode" into civil war if "nothing was done", leading to thousands of deaths, they claim.

The officers claimed France is "disintegrating with the Islamists of the hordes of the banlieue [suburbs] who are detaching large parts of the nation and turning them into territory subject to dogmas contrary to our constitution".

They also claimed they had broad support in the military and were "ready to support" politicians who focused on the "safety of a nation". 

The lead signatory was Christian Piquemal, 80, former commander of the Foreign Legion who lost his privileges as a retired officer after he was arrested for taking part in an anti-Islam demonstration in 2016.

It was written by former officer Jean-Pierre Fabre-Bernadac and signed by 1,000 others in lower ranks. 

The National Rally party - formerly known as the National Front - hailed the soldiers last night.

It said the letter reflected the views of "patriots" like General Pierre de Villiers, who Mr Macron sacked as chief of the defence staff in 2017. 

Party leader Ms Le Pen wrote on the site of the magazine where the letter was published: "I invite you to join our action and take part in the battle that is opening and is above all the battle of France.

"As a citizen and as a woman politician, I share your suffering."

'IRRESPONSIBLE'
Mr Macron's supporters furiously hit back at the "politicised" ex-generals last night.

Armed Forces minister Florence Parly said a coalition between them and Ms Le Pen would be an outrage.

She said: "The irresponsible column is only signed by retired soldiers, who no longer have any function in our armies and only represent themselves.

"The politicisation of the Armed Forces suggested by Madame Le Pen would weaken our military capability and therefore France.

"The military are not there to campaign, but to defend France and protect the French."

Ms Le Pen would become head of the armed forces if she beat Mr Macron in next year's election.

Polls show she is his closest rival, and she is seeking to capitalise on the Covid crisis which she says will be Mr Macron's "Waterloo".



There are some five million Muslims in France - the largest community of its kind in western Europe.

Liberals and conservatives have raised concerns about some Muslims who are said have set up their own communities separate from the rest of French society.

Tensions between multiculturalism and secular traditions of liberty and equality have led to controversial past measures such as a ban on wearing face veils in public.

Greece and Cyprus fully cooperating in Geneva against Turkey’s “two-state solution”cyprus

SManalysis




In full coordination, Greece and Cyprus are participating in the Five-Party Conference in Geneva, according to diplomatic sources, remaining committed to the basic principles for resolving the Cyprus issue as defined by UN Security Council resolutions.

Greece, as a guarantor power, is participating as of today in the informal five-party conference convened by UN Secretary General António Guterres.


Greece and Cyprus fully cooperating in Geneva against Turkey's "two-state solution"cyprus 3
Yesterday, Foreign Minister Nikos Dendias had successive meetings with his Cypriot counterpart Nikos Christodoulidis and Cypriot President Nicos Anastasiades.

At the heart of the talks was the coordination in view of the start of the informal pentagon.

The Foreign Minister then attended a reception hosted by the UN Secretary-General.

He had the opportunity to talk with his Turkish counterpart Mevlüt Çavuşoğlu, as well as with his British counterpart Dominic Raab.

In his speech during the informal five-day meeting earlier today, the Foreign Minister pointed out that Greece is coming to this meeting in a constructive mood and in good faith.

He pointed out that the Mitsotakis government wants the resumption of negotiations for the settlement of the Cyprus problem, the framework of which must be fully compatible with the UN Charter and the relevant decisions of the UN Security Council.

These are for a bi-communal, bi-zonal federation, under the European acquis.

Cyprus: Full coordination between Greece and Cyprus in the Pentagon - What framework do they seek |  tovima.gr
Especially with regard to the last point, he made special mention to the fact that any solution should ensure the continuation of the substantial participation of Cyprus in EU decision-making without external interference.

He stressed that there is no room for consideration of any alternative outside the above framework.

Referring to the status of guarantees, he stressed that there should be provision for the abolition of this anachronistic system and the possibility of intervention by third countries, as well as the complete removal of Turkish occupying forces from the island.

It is recalled that Guterres clarified to the Turkish Cypriot side that the two-state solution in Cyprus is not acceptable.

During his meeting yesterday with Turkish Cypriot leader Ersin Tatar, the UN Secretary General noted, the following:

a) The two-state solution is outside the terms of his mandate

b) The UN Security Council, the international community and the EU will never accept them, and

c) The workload concerning the Cyprus issue cannot be deleted and we must start from the beginning.