Tuesday, April 13, 2021

Στα Ελληνοαλβανικά σύνορα ο ΑΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κ. Φλώρος

SManalysis




Απρίλιος 13, 2021 8:55 πμ

Του Ηλία Προύφα


Διήμερη επίσκεψη στην περιοχή της Ηπείρου, ξεκινά από σήμερα ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο οποίος μετά την περιοχή ευθύνης της ΑΣΔΕΝ, θα βρεθεί στην 8η Ταξιαρχία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του kranosgr, ο Στρατηγός Φλώρος, θα περιοδεύσει σε μονάδες και φυλάκια των Ελληνοαλβανικών συνόρων, ενώ εάν ο χρόνος και οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν, θα μεταβεί στην Κέρκυρα και τους Οθωνούς.


Επίσκεψη του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στο Δημαρχείο
13 Απρίλιος 2021



Τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο δέχθηκε στο γραφείο του ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ.

Η συνάντηση έγινε σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα και έδωσε την δυνατότητα να συζητηθούν θέματα που αφορούν στην ενίσχυση της συνεργασίας και στην αντιμετώπιση της πανδημίας.
Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με την ανταλλαγή δώρων.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ σε δήλωσή του ανέφερε: «Είναι ιδιαίτερα μεγάλη η χαρά και η τιμή που βρίσκομαι στην πόλη των Ιωαννίνων όπου εδρεύει η 8η Ταξιαρχία. Οι ένοπλες δυνάμεις είναι πολύ κοντά με την κοινωνία και θα εξακολουθήσουμε να είμαστε. Συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις να βοηθούμε τους συμπατριώτες μας. Βασικό πεδίο που μας απασχολεί αυτό το διάστημα είναι ο εμβολιασμός και η αντιμετώπιση του Covid-19. 

Πιστεύω ότι πολύ σύντομα, με την βοήθεια όλων των παραγόντων της πολιτείας θα μπορέσουμε να ξεφύγουμε απ΄ αυτό το βάσανο και να προχωρήσουμε μπροστά.
Οι ένοπλες δυνάμεις με την δραστηριότητα και τις δράσεις τους εξασφαλίζουν την εδαφική κυριαρχία και την εθνική ανεξαρτησία και εγγυώνται την ασφάλεια της πατρίδας συμβάλλοντας στην ειρήνη, την σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή».

Αλβανία: «Η Τουρκία αναδεικνύει το οθωμανικό παρελθόν του Αργυροκάστρου»

SManalysis




"Ο Έντι Ράμα, είναι γνωστό τι κάνει, έβαλε τα συμφέροντα των Αλβανών Τούρκων εις βάρος των Ελλήνων, των Βόρειων Ηπειρωτικών. Εθνικοποίησε τα εδάφη των Ελλήνων στη Χιμάρα και τους έδωσε και έχτισε βίλες, ξενοδοχεία και παλάτια, Αλβανούς Μουσουλμάνους και Καθολικούς, αλλάζοντας τον ελληνικό πληθυσμό στην περιοχή.

Τι κάνει όμως η Ελλάδα; γιατί αυτό, όποτε ο Ράμα προκαλεί και έχει μετατρέψει την Αλβανία σε μια μικρή Τουρκία, η Ελλάδα, που δεν ενεργεί εναντίον της, δέχεται σιωπηλά αυτή τη δράση του Ράμα." SM.

Παναγιώτης Σαββίδης

13/04/2021, 10:07 9

Όσα είπε ο Έντι Ράμα με τουρκική αντιπροσωπεία για την πόλη που αποτελεί ιστορικό κέντρο της ελληνικής μειονότητας

Στο ζενίθ της προεκλογικής περιόδου στην Αλβανία, ο πρόεδρος Έντι Ράμα, υπέγραψε συμφωνία με τον Τούρκο υπουργό Πολιτισμού Μεχμέτ Νουρί Ερσόι, για την αποκατάσταση της οθωμανικής κληρονομιάς στην πόλη του Αργυρόκαστρου.

Ο Ράμα, που δεν κρύβει τα φιλοτουρκικά του αισθήματα και τις ιδιαίτερες σχέσεις του με τον Ταγίπ Ερντογάν, υποδέχτηκε την τουρκική αντιπροσωπεία σε παραδοσιακό οίκημα της πόλης, που αποκαταστάθηκε πρόσφατα από την λεγόμενη Τουρκική Υπηρεσία Συνεργασίας και Συντονισμού (ΤΙΚΑ) η οποία πραγματοποιεί παρόμοια έργα σε βαλκανικές χώρες που στο παρελθόν υπήρξαν έδαφος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Η παλιά πόλη του Αργυροκάστρου είναι εγγεγραμμένη στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς και προβάλλεται ως: «Σπάνιο παράδειγμα καλά διατηρημένης Οθωμανικής πόλης, χτισμένης από μεγαλογαιοκτήμονες».

Με δηλώσεις του ο Ράμα έκανε γνωστό πως «υπογράφηκαν συμφωνίες με στόχο την ενίσχυση και την προώθηση περαιτέρω συνεργασίας στον τομέα του τουρισμού, της τέχνης, της αρχαιολογίας, της μουσειολογίας, της καταπολέμησης της παράνομης διακίνησης σε περιοχές πολιτιστικής κληρονομιάς και της προστασίας των δικαιωμάτων των συγγραφέων».

Η πόλη αποτελεί ιστορικό κέντρο της ελληνικής μειονότητας της χώρας μ’ έντονη παρουσία ομογενών. Για την ιστορία, έως σήμερα, δεν υπήρξε ανάλογος ζήλος από την αλβανική κυβέρνηση να διασώσει και να αναδείξει την πολιτιστική κληρονομιά που σχετίζεται με την ισχυρή ελληνορθόδοξη παρουσία στην περιοχή.

Monday, April 12, 2021

"Τα σύνορα στα Βαλκάνια θα αλλάξουν",

SManalysis



Γι 'αυτό ο ελληνικός στρατός δεν αναγνωρίζει σύνορα με την Αλβανία.

Η επιστολή του Σλοβένου πρωθυπουργού προς τον αρχηγό της ΕΚ "αποκαλύφθηκε", η Βοσνία σε επιφυλακή, η Αλβανία, το Μαυροβούνιο και η πΓΔΜ επηρεάζονται

 Η ημιτελής επιχείρηση στην πρώην Γιουγκοσλαβία πλησιάζει στο τέλος της. Το σλοβενικό έγγραφο αναλύει επίσης την αλλαγή συνόρων με την Αλβανία.




12 Απριλίου 2021

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός της Σλοβενίας Janez Jansa έστειλε μια ανεπίσημη επιστολή στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Τσαρλς Μισέλ, στο οποίο περιγράφει ένα σχέδιο αλλαγής συνόρων στα Βαλκάνια.

Για το λόγο αυτό, τα μέσα ενημέρωσης στην περιοχή αναφέρουν ότι ο πρεσβευτής της Σλοβενίας στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Ζόριτσα Μπουκινάκ, έχει κληθεί σε συνάντηση στην Προεδρία.

Η επιστολή φέρεται να περιέχει μία από τις κύριες προτεραιότητες των επίσημων Βρυξελλών, που είναι η «τελική διάλυση της Γιουγκοσλαβίας».

Κατά τη διάρκεια της σλοβενικής προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η οποία ξεκινά τον Ιούλιο, θα επιλυθεί το ζήτημα της «τελικής διάλυσης της Γιουγκοσλαβίας». Μεταξύ άλλων, η Δημοκρατία Σέρπσκα αναμένεται να αποχωρήσει από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και τα σύνορα του Μαυροβουνίου, της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας θα ρυθμιστούν.

Εν τω μεταξύ, το μέλος της Προεδρίας της Β-Ε, Σεφίκ Νταφέροβιτς, λέγεται ότι κατά τη συνάντηση με τον πρεσβευτή της Σλοβενίας ότι «δεν είναι δυνατός ο ειρηνικός χωρισμός», δήλωσε ο Πρόεδρος Μίλοραντ Ντόντικ.


Αλλά ο ίδιος ο Πρωθυπουργός της Σλοβενίας αντέδρασε στα κοινωνικά δίκτυα, αρνούμενοι τα νέα. Γράφει ότι η τελευταία φορά που συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel ήταν πέρυσι, οπότε δεν μπορούσε να "υποβάλει φυσικά την επιστολή" τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους.

Η Jansa λέει επίσης ότι η Σλοβενία ​​αναζητά λύσεις για την ανάπτυξη της περιοχής και την προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων εντός της ΕΕ.

Εν τω μεταξύ, ο Ζέλικο Κόμσιτς, εκπρόσωπος της «τρόικας» της Κροατίας, επιβεβαίωσε σήμερα ότι του ζητήθηκε από τον Πρόεδρο της Κροατίας Μπορούτ Παχόρ εάν η Βοσνία και Ερζεγοβίνη «θα μπορούσε να διασκορπιστεί ειρηνικά».

Ο Κόμσιτς και ο εκπρόσωπος της Βοσνιακής Προεδρίας Ντζαφέροβιτς ανέφεραν ότι κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να συμβεί ειρηνικά, ενώ ο Μίλοραντ Ντόντικ, ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρπσκα, ήταν υπέρ της ιδέας της διχοτόμησης.

Ο Ντζαφέροβιτς περιέγραψε τη συζήτηση λεπτομερέστερα, λέγοντας ότι ο πρόεδρος της Κροατίας δήλωσε ότι υπήρχαν "ορισμένοι κύκλοι" στην Ευρωπαϊκή Ένωση που πίστευαν ότι η διαδικασία αποσύνθεσης της Γιουγκοσλαβίας πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα, και μόνο τότε θα μπορούσαν οι χώρες της Δυτικής Τα Βαλκάνια γίνονται δεκτά στην ΕΕ. Ο Ντζαφέροβιτς είπε ότι η διαδικασία αποσύνθεσης έχει ήδη τελειώσει και ότι οδηγούν την περιοχή σε έναν νέο πόλεμο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της Κροατίας συμφώνησε με τη δήλωσή του. Koha Ditore

Η σερβική εκκλησία στο Κοσσυφοπέδιο παραπονιέται για συστηματική διάκριση: Η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου ζει σε μια παράλληλη πραγματικότητα

SManalysis




Παρά τα προβλήματα της ισλαμικής μετανάστευσης που έχει η Ευρώπη, φαίνεται ότι στα Βαλκάνια, μέρος των οποίων διαδίδεται ως «η ίδια», δεν παρατηρούν πώς Αλβανοί, κυρίως Μουσουλμάνοι, που κυβερνούν στην Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο, καταλαμβάνουν εδάφη Ορθόδοξων, Ελληνικοί και Σερβικοί πληθυσμοί, ψηφίζοντας νόμους που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες, αλλά και βίαια


10 Απριλίου 2021

Δεν υπήρχε τρόπος να χάσετε τη συζήτηση σχετικά με τους ισχυρισμούς σχετικά με τον κίνδυνο που απειλεί τη Μονή Deçan, τον ηγούμενο της Μονής Deçan, Sava Janjic, ο οποίος αξιολόγησε ότι αυτή είναι μια γνωστή αλήθεια σύμφωνα με τον ίδιο, η οποία επιβεβαιώνεται από το κατάταξη των μνημείων που απειλούνται από την UNESCO.

Ο Γιάνζιτς ισχυρίστηκε ότι στο Κοσσυφοπέδιο στερούνται σχεδόν τα πάντα και ότι υπάρχει συστηματική εθνοτική και θρησκευτική διάκριση. Σύμφωνα με τον ίδιο, ακόμη και το όνομα της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας δεν επιτρέπεται να αναφέρεται στο Κοσσυφοπέδιο. Αυτό είναι ένα μεγάλο παράπονο από έναν εκπρόσωπο της σερβικής εκκλησίας και της εθνοτικής κοινότητας που έχει νομική προστασία πέρα ​​από την ισότητα των πολιτών και που πηγαίνει σε προνόμια.

"Η κυβέρνηση του Κοσόβαρ συμπεριφέρεται συχνά σαν να ζει σε μια παράλληλη πραγματικότητα. Από τη μια πλευρά, λένε ότι υπάρχει διεθνική και διαθρησκευτική αρμονία ή, αφετέρου, οι διακρίσεις των Σέρβων και της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας που στερούνται βασικών δικαιωμάτων όπως ποτέ πριν δεν ήταν πιο έντονες, μόνο τους τελευταίους δύο μήνες υπήρχαν τόσο πολλές επιθέσεις εναντίον των εκκλησιών μας, λεηλασίες "Αντιμετωπίζουμε συνεχώς την άρνηση της ταυτότητας της Εκκλησίας μας, της οποίας το όνομα δεν μπορούμε καν να πούμε", δήλωσε ο Janjic σε δήλωση.

Ο Γιάνζιτς παραπονέθηκε περαιτέρω ότι οι δικαστικοί νόμοι και οι κανονισμοί δεν εφαρμόζονται σαν να μην εφαρμόζονταν διεθνείς συμφωνίες για τη σερβική εκκλησία Συνέχισε λέγοντας ότι πρέπει να γίνει δουλειά για την «αύξηση των δικαιωμάτων μας και των δικαιωμάτων της Εκκλησίας μας και της νομικής προστασίας όσον αφορά την επιθετική πανο-Αλβανική ρητορική και την άρνηση της σερβικής πνευματικής, πολιτιστικής, εθνικής ταυτότητας στο Κοσσυφοπέδιο και τη Μετόχια».

Η συζήτηση ξεκίνησε μετά τον ορισμό του οργανισμού Europa Nostra που είχε εκτιμήσει ότι η Μονή του Deçan βρίσκεται στη λίστα με επτά μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς με αυξημένο κίνδυνο. Ο πρωθυπουργός Albin Kurti και ο Πρόεδρος Vjosa Osmani-Sadriu δεν συμφώνησαν με αυτήν την αξιολόγηση σε κοινή δήλωση. Link

Sunday, April 11, 2021

Το παρασκήνιο διαχείρισης του αλβανικού εναέριου χώρου από την Ελληνική Κυβέρνηση

SManalysis






"Φανταστείτε να μπείτε στα αλβανικά (όχι τα ελληνικά) ημερολόγια. Ο διαβολικός χαρακτήρας των Αλβανών ηγετών δεν έχει καμία ντροπή, καμία πίστη, κανένα ενδιαφέρον, μόνο εξαπάτηση σε λειτουργία της εξουσίας τους. Αυτό έκανε ο δικτάτορας Ενβέρ Χότζα, απομόνωσε την Αλβανία και την οπλίζει σε λειτουργία της εξουσίας του, όχι επειδή θα πάει σε πόλεμο με το ΝΑΤΟ.

Αλλά αυτή η εξαπάτηση είναι ένα μήνυμα προς την Ελλάδα, η οποία εξακολουθεί να ελπίζει για λύση στα συμφέροντά της στα θαλάσσια σύνορα, την οποία υποσχέθηκε ο υπηρέτης του Ερντογάν στα Τίρανα, ο Έντι Ράμα, μαζί με άλλους ηγέτες της αντιπολίτευσης της Αλβανίας". 


ToBima.gr

 Σάββατο, 10 Απριλίου 2021


Πέμπτη βράδυ, το υπουργείο Μεταφορών λαμβάνει μια πληροφορία «ειδικού χειρισμού», ή ένα σήμα τέλος πάντων από τα Τίρανα ότι η Αλβανία πρόκειται να κλείσει τον εναέριο χώρο της, λόγω απεργίας των αεροελεγκτών.

Σήμερα λέω να αρχίσω με ένα άγνωστο περιστατικό, εθνικού ενδιαφέροντος που έχει να κάνει με τον έλεγχο του εναέριου χώρου. Και κυρίως με ποιο τρόπο λειτούργησαν τα ελληνικά αντανακλαστικά ώστε να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος.

Πέμπτη βράδυ, το υπουργείο Μεταφορών, όπως με πληροφορεί ο αρμόδιος υπουργός, λαμβάνει μια πληροφορία «ειδικού χειρισμού», ή ένα σήμα τέλος πάντων από τα Τίρανα ότι η Αλβανία πρόκειται να κλείσει τον εναέριο χώρο της, λόγω απεργίας των αεροελεγκτών. Όπως καταλαβαίνετε το θέμα είναι σοβαρό γιατί από την Αλβανία περνούν πολλές πτήσεις από και προς την κεντρική Ευρώπη καθώς και προς και από Ελλάδα, Κύπρο, Αίγυπτο κτλ. Μετά από αυτό το σήμα έρχεται «καπάκι» και μια άλλη πληροφορία πολύ πιο ανησυχητική. Η Τουρκία του κ. Ερντογάν προτίθεται να στείλει 8 Τούρκους αεροελεγκτές να ρυθμίσουν τον εναέριο χώρο της Αλβανίας, έως ότου οι Αλβανοί αεροελεγκτές λύσουν την απεργία. Αμέσως «κτύπησε» συναγερμός στην ελληνική πλευρά…

Αφού μπορούν οι Τούρκοι να στείλουν αεροελεγκτές, γιατί δεν μπορούμε να στείλουμε και εμείς; Ο αρμόδιος υπουργός Κώστα Καραμανλής σε συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και με την διευθύντρια του διπλωματικού του γραφείου κυρία Σουρανή αποφασίζεται να αποσταλούν- και μάλιστα αμέσως- 8 Έλληνες αεροελεγκτές στην Αλβανία, προκειμένου να αναλάβουν τον έλεγχο του εναέριου χώρου της γείτονος, πολύ πιο πριν πραγματοποιηθεί η αποστολή των Τούρκων. Ήταν το θέμα, όπως μαθαίνω, τόσο επείγον όπως χαρακτηρίστηκε που έπεσε αμέσως στο τραπέζι η πρόταση ότι εάν δεν βρισκόταν αεροπορικό μέσο για να μεταβούν οι Έλληνες αεροελεγκτές στην Αλβανία, τότε να διατεθεί ένα από τρία κυβερνητικά αεροσκάφη.

***

Αλλά, μου λέει ο υπουργός, συνέβη στο μεταξύ, το εξής παράδοξο: Το μαθαίνουν και οι Γερμανοί ότι πρόκειται να κλείσει ο αλβανικός εναέριος χώρος, συνειδητοποιούν και αυτοί τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν στην αεροναυσιπλοϊα (τώρα μάλιστα που τα εμβόλια μεταφέρονται αεροπορικώς προς όλες τις χώρες της ΕΕ) και προθυμοποιούνται και αυτοί να στείλουν 9 Γερμανούς αεροελεγκτές στον Πύργο Ελέγχου και στην Υπηρεσία Προσέγγισης (Approach Center) των Τιράνων ώστε να μείνει ανοικτός ο εναέριος χώρος. Αυτή όμως η προθυμία των Γερμανών ενεργοποίησε κάποιες ευαισθησίες των Αλβανών αεροελεγκτών και την Παρασκευή το πρωί, αποφάσισαν να μην συνεχίσουν την απεργία τους, αφήνοντας ανοικτούς τους αεροδιαδρόμους από και προς την Κεντρική Ευρώπη, χωρίς όμως να αποσύρουν τα αιτήματά τους προς την αλβανική κυβέρνηση.