Wednesday, March 7, 2018

Οι αλλαγές και τα κενά στο νομοσχέδιο για την ιθαγένεια

SManalysis
Image result for ελληνική ιθαγένεια

 Τετάρτη 7 Μαρτίου 2018,

Στόχος να απλοποιηθούν και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες
Σημαντικές αλλαγές που έχουν στόχο να απλοποιηθούν και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες απόκτησης της ελληνικής ιθαγένειας φέρνει νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή.

Στο νομοσχέδιο εισάγεται νέο σύστημα εξέτασης των αλλοδαπών που επιθυμούν να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια προκειμένου να εξαλειφθεί ο κίνδυνος εξωθεσμικής παρέμβασης και να αποκτήσει η διαδικασία κοινά χαρακτηριστικά για όλους. Με το νέο σύστημα θα πάψουν οι διαφοροποιήσεις που παρατηρούνται σήμερα μεταξύ των αποκεντρωμένων διοικήσεων, καθώς υπάρχουν περιπτώσεις όπου υποψήφιοι καλούνται να απαντήσουν σε πολλές και δύσκολες ερωτήσεις και άλλες όπου οι ερωτήσεις είναι λίγες και εύκολες.

Στόχος του υπουργείου Εσωτερικών, όπως εξήγησε ο κ. Πάνος Σκουρλέτης, είναι να μειωθεί ο χρόνος απόδοσης της ιθαγένειας, καθώς ενώ ο ισχύων νόμος προβλέπει αυτό να γίνεται μέσα σε ένα έτος από την υποβολή της αίτησης, στην πράξη η αναμονή είναι, κατά μέσο όρο, από δύο ως τέσσερα χρόνια, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις που φτάνει τα έξι χρόνια. Επιπλέον, υπάρχει η πρόθεση - αλλά θα καθυστερήσει πολύ - να γίνει πλήρης ψηφιοποίηση των φακέλων των υποψηφίων, γεγονός που θα οδηγήσει στη μείωση του διοικητικού φόρτου των υπηρεσιών.

Επίσης, αναμένεται να θεσπιστεί διάταξη που θα προβλέπει την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας ύστερα από 12 έτη νόμιμης παραμονής στη χώρα. Αυτό αφορά περίπου 250.000 πρόσωπα, τα οποία δεν καλύπτονται από το είδος της άδειας παραμονής που κατέχουν για να υποβάλουν το αίτημα της ιθαγένειας.

Τι προβλέπει το νέο εξεταστικό σύστημα
Το νέο εξεταστικό σύστημα θα υποστηρίζεται από τράπεζα θεμάτων, η οποία θα περιλαμβάνει 300 ερωτήσεις και απαντήσεις διαβαθμισμένης δυσκολίας. Οι ερωταπαντήσεις σύντομα θα αναρτηθούν σε σχετική πλατφόρμα του υπουργείου Εσωτερικών για να ενημερωθούν οι υποψήφιοι. Οι υποψήφιοι θα εξετάζονται σε 30 ερωτήσεις και θα πρέπει να απαντήσουν σωστά στις 20. Η επιλογή των ερωτήσεων θα είναι τυχαία και θα γίνεται από ειδικό λογισμικό. Ειδικές ρυθμίσεις για πιο εύκολη απόκτηση ιθαγένειας θα ισχύσουν για τους Ρομά, για αλλοδαπούς άνω των 65 ετών και για ΑΜΕΑ.

Οσοι αποτυγχάνουν στις εξετάσεις διατηρούν το δικαίωμα να τις επαναλάβουν όσες φορές θέλουν, αρκεί να μεσολαβεί διάστημα ενός έτους ανάμεσα στις εξεταστικές διαδικασίες.

«Οφείλουμε να εμπεδώσουμε ένα αίσθημα ασφάλειας και δικαιοσύνης σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που θέλουν να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια» δήλωσε στο «Βήμα» ο γραμματέας Ιθαγένειας Λάμπρος Μπαλτσιώτης. «Δεν πρέπει οι άνθρωποι αυτοί να έχουν σκιές για τη νέα τους πατρίδα».

Ο κ. Μπαλτσιώτης ανέφερε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της απίστευτης ταλαιπωρίας:
Αν κάποιος αλβανός πολίτης, είπε, είχε την ατυχία να ονομάζεται Λάμπρος, που στην πατρίδα του γράφεται με δύο λάμδα, χρειαζόταν να περάσει έναν ολόκληρο γολγοθά ώσπου να το διευθετήσει.

Το νέο σύστημα δεν λαμβάνει καμία μέριμνα για αλλοδαπούς που ζουν πολλά χρόνια στη χώρα μας αλλά δεν γνωρίζουν γραφή και ανάγνωση. «Αυτή η κατηγορία έχει πρόβλημα» παραδέχθηκε ο κ. Μπαλτσιώτης και εξήγησε ότι ακόμα και χώρες όπως η Γερμανία και η Ιταλία, που έχουν παράδοση σε τέτοια ζητήματα, δεν έχουν καταφέρει να το λύσουν ακόμη.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία από το πληροφοριακό σύστημα «Ιθαγένεια», το 2017 απέκτησαν την ελληνική ιθαγένεια 33.718 πολίτες, εκ των οποίων οι 24.785 (οι 22.820, ποσοστό 92,07%, πρώην Αλβανοί) λόγω γέννησης ή φοίτησης στη χώρα μας, με βάση τον νόμο 4332/15. Την ιθαγένεια μέσω πολιτογράφησης απέκτησαν το ίδιο έτος 3.676 ομογενείς (οι 3.426 ή το 93,20% εξ αυτών προερχόμενοι από την Αλβανία) και 3.483 αλλογενείς (από την Αλβανία οι 2.117 ή ποσοστό 60,78%).

Παράλληλα, απορρίφθηκαν 1.480 αιτήματα ιθαγένειας και ανακλήθηκαν θετικές αποφάσεις σε 46 περιπτώσεις. Αποδεκτά σε ποσοστό 98,91% γίνονται τα αιτήματα για απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας λόγω γέννησης/φοίτησης στην Ελλάδα, κατά 96,68% για πολιτογράφηση ομογενών, κατά 74,30% για πολιτογράφηση αλλογενών και κατά 80,44% οι λοιπές κατηγορίες.

Λιάτσου Ολυμπία / ΤΟ ΒΗΜΑ

Τίρανα: Η ρωσική πρεσβεία για παρέμβαση στις αλβανικές εκλογές…

SManalysis



«Η Ρωσία  παρενέβη στις εκλογές; Πρεσβεία: Κατασκεύασμα που στοχεύει στην ελαχιστοποίηση των σχέσεων με Αλβανία»


Μάρτιος 7, 2018. Echedoros


Έντονη ήταν η αντίδραση της ρωσικής πρεσβείας στα Τίρανα, σχετικά με δημοσιεύματα στον έντυπο Τύπο, όπου αναφέρθηκαν σχετικά με ‘παρεμβάσεις της Ρωσίας στις εκλογές του 2017 στην Αλβανία'.



Πρόκειται για αναδημοσίευση στοιχείων από άρθρο του αμερικανικού περιοδικού «Mother Jones» που γράφει για παρέμβαση της Ρωσίας στα εσωτερικά της Αλβανίας.


Η ρωσική πρεσβεία στην ανακοίνωσή της αναφέρει ότι το δημοσίευμα είναι μέρος μιας ευρύτερης εκστρατείας που ξεκίνησε από τα δυτικά ΜΜΕ εναντίον της Ρωσίας, προκειμένου να υπονομεύσει πιθανές θετικές εξελίξεις μεταξύ των δύο χωρών.


Σε απάντηση στο άρθρο που δημοσίευσε το αμερικανικό περιοδικό στις 6 Μαρτίου, η ρωσική πρεσβεία, δίνει έμφαση στην αρχή της μη παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων κρατών, επιβεβαιώνοντας την ανοικτή συνεργασία με όλες τις πολιτικές δυνάμεις της Αλβανίας, σημειώνει στην ιστοσελίδα της η αλβανική ραδιοτηλεόραση.

Σκόπια - Απειλές Αλβανών: Νόμος για την αλβανική γλώσσα ή Ομοσπονδία!

SManalysis



Το δημοσίευμα θέτει το δίλλημα 'αλβανική γλώσσα ή ομοσπονδία' στο κράτος των Σκοπίων


Μάρτιος 8, 2018. Echedoros

Το Κίνημα για την Ιλλυρίδα, σε δελτίο Τύπου, ζητά να μην σπαταλείται ο χρόνος και να ψηφισθεί ο νόμος για την χρήση της αλβανικής γλώσσας, ως ισότιμης της σλαβικής των Σκοπίων.


Σύμφωνα με την ανακοίνωση, εάν το βασικό δικαίωμα των Αλβανών καταστρατηγηθεί, τότε η επιλογή της ομοσπονδιακής διαδικασίας είναι αναπόφευκτη.


«Στο πρόσφατο παρελθόν, οι Αλβανοί φοιτητές ήταν  διωκόμενοι, όπως και οι καθηγητές, οι διανοούμενοι παρά του ότι ήταν συνεπείς και μορφωμένοι πολίτες, όπως για παράδειγμα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Χαζμπί Λίκα το 1988, που τον διωγμό τον έζησε στο πετσί του», σημειώνεται χαρακτηριστικά.


Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το κράτος πρέπει να αναγεννηθεί στο κρίσιμο σημείο που διέρχεται, υπάρχει δυσαρέσκεια μεταξύ των αλβανικών κομμάτων και πρέπει να πείσουν τους εαυτούς τους να έχουν ρεαλιστικές απαιτήσεις,  να αλλάξουν την πολιτική πορεία τους και να επικεντρωθούν στην επιλογή της ομοσπονδιοποίησης της χώρας.


«Η παράβλεψη της βούλησης των Αλβανών, η ελαχιστοποίηση του αλβανικού παράγοντα ως βασικού στοιχείου της δημογραφικής σύνθεσης της χώρας, είναι οι λόγοι για την επιβεβαίωση του επιχειρήματος και την ανάγκη για ομοσπονδιοποίηση.

»Η ομοσπονδία δεν αποκλείεται από τους νομικούς κανόνες του ΟΗΕ, και αυτή είναι η νόμιμη βούληση των Αλβανών. Ο δημοκρατικός κόσμος σέβεται τη βούληση των λαών που ασκούν ειρηνικά τα δικαιώματά τους. Το Κίνημα Ιλλυρίδα θα αφιερωθεί στην πραγματοποίηση αυτής της επιλογής», αναφέρει η ανακοίνωση του ιδρυτικού συμβουλίου του κινήματος.


(Στοιχεία από think24.mk)

Monday, March 5, 2018

SManalysis

Σκόπια: Χτύπησαν τον ιδρυτή της κοινότητας των Ορθόδοξων Αλβανών

Μάρτιος 5, 2018. Echedoros

Ο Μπράνκο Σιναντινόφσκι, ιδρυτής της Ορθόδοξης Θρησκευτικής Κοινότητας των Αλβανών των Σκοπίων δέχθηκε επίθεση σήμερα το μεσημέρι.



Η επίθεση έγινε από δύο άγνωστα άτομα με αποτέλεσμα να τον τραυματίσουν σοβαρά.
 Η πράξη καταγγέλθηκε  στην αστυνομία, η οποία διερευνά το  συμβάν και τα κίνητρα των αγνώστων.

Ο Σιναντινόφσκι, που είναι καθηγητής Πανεπιστημίου,  δέχθηκε την επίθεση στην γειτονιά Αεροντρόμ, κοντά στο διαμέρισμά του.

Έγινε γνωστός, εδώ και χρόνια στο κοινό μετά την  κήρυξη ενός εθνοτικού πλαισίου για την υποστήριξη και τη δημιουργία Θρησκευτικής Κοινότητας Ορθόδοξων Αλβανών στα Σκόπια.

Οι Σλάβοι στην Αυστραλία έκαψαν φωτογραφία του πρωθυπουργού των Σκοπίων

SManalysis

Μάρτιος 4, 2018. Echedoros

Σλάβοι μετανάστες από τα Σκόπια που συμμετείχαν στη διαδήλωση στο Σίδνεϊ  κατά της αλλαγής του συνταγματικού ονόματος  έκαψαν φωτογραφία του πρωθυπουργού των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ.



Οι Σλάβοι διαδηλωτές  «ντυμένοι με πατριωτικά ρούχα»- όπως αναφέρει το δημοσίευμα- έκαψαν επιδεικτικά  τη φωτογραφία του Ζάεφ, τραβώντας βίντεο το στιγμιότυπο.


Το βίντεο ανέβηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το  περισσότερα σκοπιανά μέσα ενημέρωσης απέφυγαν  τη δημοσίευση αυτής της πράξης.

(Στοιχεία από netpress.com.mk)