Saturday, December 16, 2017

«ΠΑΡΑΒΛΕΠΕΙ» ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΥΠΕΞ



ΞΕΠΟΥΛΑΝΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ –Ν.Κοτζιάς: «Ετοιμάζουμε νέα συνθήκη φιλίας μεταξύ ΠΓΔΜ, Ελλάδας και Αλβανίας» – Τους «έστρωσε το χαλί»

Δημοσίευση: 16 Δεκεμβρίου 2017, Pentapostagma




Έχει πάρει φόρα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ και μετά τα Σκόπια με τα οποία το ζήτημα της ονομασίας από ότι φαίνεται «συμφωνήθηκε», σειρά τώρα παίρνει η Αλβανία με στόχο την είσοδο της στην ΕΕ. 

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς δέχθηκε τον πολύ γνωστό για τις άκρως ανθελληνικές απόψεις του  Ευρωπαίο Επίτροπο για τη διεύρυνση Johannes Hahn.

Πρόκειται για το ίδιο άτομο που είχε «ψελίσει» περί ύπαρξης Τσάμηδων και δικαιωμάτων τους …στην Ελλάδα.

Οι  δύο πολιτικοί συζήτησαν τον βασικό ρόλο της Ελλάδας στα θέματα της διεύρυνσης της ΕΕ, ειδικά όσο αφορά την Αλβανία και την ΠΓΔΜ .

Όσον αφορά την Αλβανία, ο κ. Κοτζιάς  αναφέρθηκε στην σχετικά πρόσφατη τριήμερη συνάντηση στην Κρήτη με τον Αλβανό ομόλογο του Ντιτμίρ Μπουσάτι. Είπε ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν στην Κορυτσά στις 20 Ιανουαρίου 2018.

Ο Κοτζιάς τόνισε ότι υπάρχει ελπίδα τα «διμερή θέματα» να επιλυθούν πριν από τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Αλβανίας με την ΕΕ.

«Θέλουμε να λύσουμε τα προβλήματα που υπάρχουν  εδώ και πολύ καιρό. Πιστεύουμε ότι αυτή η διαδικασία πρέπει να τελειώνει με μια νέα συνθήκη φιλίας μεταξύ ΠΓΔΜ , Ελλάδος και Αλβανίας, ή θα ανανεώσουμε αυτές του 1996, δεδομένου ότι υπάρχει καλή θέληση από όλες τις πλευρές», δήλωσε ο Κοτζιάς.

«Ελπίζω ότι το σύνθημα «η ιστορία  δεν πρέπει να είναι η φυλακή μας, αλλά το σχολείο μας »πρέπει να ζωντανέψει. Θέλουμε να διατηρήσουμε τη γέφυρα μεταξύ της Αλβανίας και της ΕΕ. Δεν έχουμε προβλήματα τόσο μεγάλα που δεν μπορούμε να επιλύσουμε», δήλωσε ο Κοτζιάς.

Με λίγα λόγια η κυβέρνηση της Ελλάδος έχει αναλάβει εργολαβικά μετά από προτροπή ΗΠΑ και Γερμανίας την είσοδο σε ΝΑΤΟ/ΕΕ τόσο των Σκοπίων όσο και της Αλβανίας παραβλέποντας την ιστορία και κυρίως τις σοβαρές διαφορές σε ζητήματα όπως η ονομασία ( ΠΓΔΜ) ή το θέμα της ελληνικής μειονότητας και το Τσάμικο ( Αλβανία), στα οποία οι «γείτονες» δεν κάνουν πίσω .

Χαρίζουμε «διευκολύνσεις» σε χώρες που έχουν αποδειχθεί στο παρελθόν ότι δεν σέβονται τίποτα , διαβάλουν και κατηγορούν την χώρα μας με την πρώτη ευκαιρία,  και κυρίως δίνουν «βάσεις» και διευκολύνσεις στο τουρκικό παράγοντα που επιθυμεί την περικύκλωση του ελληνικού χώρου από ΒΔ.

Πότε θα αποκτήσουμε όμως σε αυτήν την δύσμοιρη χώρα μια κυβέρνηση που κινείται καθαρά από εθνικά κριτήρια και δεν θα απεμποπλεί ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα

Friday, December 15, 2017

Η Αλβανία παίρνει υπό την προστασία της το Αλβανικό Ινστιτούτο των Σκοπίων





«Συνάντηση στο Πόγραδετς, η Αλβανία παίρνει υπό την προστασία της το Αλβανικό Ινστιτούτο των Σκοπίων»


Δεκέμβριος 15, 2017. Echedoros


Για πρώτη φορά, κυβερνητικά κλιμάκια της Αλβανίας και των Σκοπίων πραγματοποίησαν σήμερα κοινή συνάντηση στο Πόγραδετς.



Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά τη λεγόμενη ‘Διακήρυξη των Τιράνων’, μια συμφωνία που πριν από ένα χρόνο κατέληξε σε συμφωνία μεταξύ των αλβανικών κομμάτων στα Σκόπια με μια ενιαία ατζέντα για την προώθηση των δικαιωμάτων των Αλβανών.


Στη συνάντηση αυτή των δύο κλιμακίων, κεντρικό θέμα αποτέλεσε η βελτίωση της  υπάρχουσας κατάστασης των Αλβανών στη γειτονική χώρα, σημειώνει το αλβανικό δημοσίευμα.


Μία από τις σημαντικότερες συμφωνίες  που υπογράφονται μεταξύ των δύο κυβερνήσεων είναι η εντατικοποίηση της διμερούς συνεργασίας μέσω του Ινστιτούτου Πολιτιστικής και Πνευματικής Κληρονομιάς των Αλβανών των Σκοπίων.


Το Ινστιτούτο αυτό που ιδρύθηκε το 2007, έχει αντιμετωπίσει πολλές δυσκολίες, στην διάρκεια των περασμένων ετών, με αιχμή τη χρόνια έλλειψη κονδυλίων, ένα φαινόμενο το οποίο  συχνά αντιμετωπίζεται με εχθρότητα από το κράτος των Σκοπίων.


Χάρη σε αυτήν τη συμφωνία, το Ινστιτούτο που καθορίζεται ως πολύτιμο για τους Αλβανούς των Σκοπίων, περνάει τώρα στην προστασία του αλβανικού κράτους και η ανεξαρτησία του θα εξασφαλισθεί με διμερή διακρατική συμφωνία.


Κύριο θέμα των συζητήσεων αποτέλεσε και η δημιουργία ενός Διμερούς Οικονομικού  Συμβουλίου, ένα φόρουμ που θα προσφέρει πρόσθετες ευκαιρίες για την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των Αλβανών και στις δύο πλευρές των συνόρων.

Π.Καμμένος από ΕΛΔΥΚ: «Δεν φοβόμαστε τίποτα σε Αιγαίο, Θράκη, Κύπρο και όπου υπάρχει η ελληνική σημαία»


Πάνος Καμμένος"Ο Ελληνισμός είναι η ευθεία γραμμή που ξεκινά από τα βυζαντινά κάλαντα, δηλαδή τις αλησμόνητες πατρίδες, τον Πόντο, την Πόλη, την Ίμβρο, την Τένεδο, τη Σμύρνη, τη Μικρά Ασία, τη Βόρειο Ήπειρο και προχωρά στη Θράκη, στα νησιά μας και από εκεί στην Κύπρο".

Δημοσίευση: 15 Δεκεμβρίου 2017, Pentapostagma


«Δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε ούτε στην Ελλάδα, ούτε στο Αιγαίο, ούτε στη Θράκη, ούτε στην Κύπρο, ούτε όπου υπάρχει ελληνική σημαία» ήταν ένα από τα ηχηρά μηνύματα που εξέπεμψε προς την Άγκυρα από την ΕΛΔΥΚ, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Πάνος Καμμένος.


Ο κ. Καμμένος που επισκέφθηκε εν όψει των εορτών τις μονάδες της ΕΛΔΥΚ στην Κύπρο, στην ομιλία του προς τα στελέχη και τους στρατιώτες της δήλωσε εμφατικά ότι «ο άξονας Θράκη – Αιγαίο – Κύπρος είναι ο άξονας του Ελληνισμού» και υπογράμμισε με νόημα: «Το Κυπριακό θα έχει επιλυθεί όταν τα κάλαντα θα τα λέμε στον Απόστολο Ανδρέα, όταν η Κύπρος θα έχει απελευθερωθεί και θα έχει επανενωθεί ο πληθυσμός της.»

Επιπλέον σχολίασε δηκτικά το εξοπλιστικό ράλι της γείτονος: «οσα οπλικά συστήματα και αν αποκτήσει μια χώρα, όσα χρήματα και αν δαπανήσει για να αποκτήσει ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει, το κυριότερο οπλικό σύστημα στις Ένοπλες Δυνάμεις είναι το προσωπικό.» είπε ο κ. Καμμένος καΕίναι αυτό το οπλικό σύστημα που δεν μπορεί κανείς να αποκτήσει, παρά μόνο η Ελλάδα, έχοντας το καλύτερο προσωπικό, τους αξιωματικούς, τους υπαξιωματικούς, αλλά και τους στρατεύσιμους, τον ίδιο τον ελληνικό λαό, μαζί με τους εθνοφύλακες, στο πλευρό του.

Επίσης, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας συναντήθηκε με τον Υπουργό Άμυνας της Κύπρου Χριστόφορο Φωκαΐδη.

Ολόκληρη η ομιλία του υπουργού Εθνικής Άμυνας είναι η ακόλουθη: «Είναι τιμή να ξεκινάω από την ένδοξη ΕΛΔΥΚ, μαζί με εσάς, που υπηρετείτε στην εσχατιά του Ελληνισμού την ελληνική σημαία και μάλιστα είμαι ιδιαίτερα ευτυχής, διότι οι στρατεύσιμοι που είστε εδώ, στο σύνολό σας είστε εθελοντές, γεγονός που σημαίνει ότι γνωρίζατε που επιλέξατε να έρθετε για να υπηρετήσετε την πατρίδα.


Με δική σας πρωτοβουλία βρίσκεστε εδώ, για να υπηρετήσετε στα χώματα που γέννησαν ήρωες. Είναι ιδιαίτερη τιμή που βλέπω ότι εδώ, στη μέση της αίθουσας των στρατευσίμων, υπάρχει το τραπέζι των αγνοουμένων.

Στην ΕΛΔΥΚ, όπως και σε όλες τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, έχουμε ήρωες, οι οποίοι έπεσαν υπέρ πίστεως και πατρίδος, υπηρετώντας τα κοινά ιδανικά, που και εσείς συνεχίζετε να υπηρετείτε, υπό τη διοίκηση των αρίστων, γιατί εδώ στην Κύπρο έρχονται οι άριστοι αξιωματικοί και υπαξιωματικοί.

Θέλω ακόμα να πω ότι ήταν σημαδιακά και τα κάλαντα που είπατε, γιατί ο Ελληνισμός δεν είναι μόνο η μητέρα πατρίδα. Ο Ελληνισμός είναι η ευθεία γραμμή που ξεκινά από τα βυζαντινά κάλαντα, δηλαδή τις αλησμόνητες πατρίδες, τον Πόντο, την Πόλη, την Ίμβρο, την Τένεδο, τη Σμύρνη, τη Μικρά Ασία, τη Βόρειο Ήπειρο και προχωρά στη Θράκη, στα νησιά μας και από εκεί στην Κύπρο.

Ο άξονας Θράκη – Αιγαίο – Κύπρος είναι ο άξονας του Ελληνισμού. Μπορεί η Κύπρος να είναι ένα ανεξάρτητο κράτος, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά κατοικείται κατά το μέγιστο ποσοστό από το ίδιο Έθνος, από Έλληνες, οι οποίοι κατάφεραν να ζουν ειρηνικά με τους Τουρκοκύπριους μέχρι να αποφασίσει, το 1974, ο «Αττίλας» να προχωρήσει σε παραβίαση κάθε διεθνούς κανόνα με εισβολή και κατοχή, όπως είπε προχθές και ο Πρωθυπουργός μπροστά στον Τούρκο Πρόεδρο, καταπατώντας ύπουλα τα ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, δολοφονώντας αμάχους, για να καταλάβει τη μισή Κύπρο.

Το Κυπριακό θα έχει επιλυθεί όταν τα κάλαντα θα τα λέμε στον Απόστολο Ανδρέα, όταν η Κύπρος θα έχει απελευθερωθεί και θα έχει επανενωθεί ο πληθυσμός της.Η ΕΛΔΥΚ έχει την ευθύνη της υπεράσπισης του νησιού, μαζί με την Εθνική Φρουρά, της διαφύλαξης του διεθνούς δικαίου, αλλά και της προστασίας της ελληνικής και της κυπριακής σημαίας.
Θέλω λοιπόν να σας πω ότι είμαστε πολύ περήφανοι για εσάς.

Οι ευχές δεν είναι μόνο από εμένα και την Κυβέρνηση, αλλά από το σύνολο του ελληνικού λαού. Γνωρίζουμε ότι είστε εδώ και θα κάνετε Χριστούγεννα μακριά από τα σπίτια σας, γιατί εσείς το επιλέξατε συναισθανόμενοι το χρέος απέναντι στην πατρίδα.

Θέλω να σας ευχαριστήσω γι’ αυτό και θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η σκέψη όλων μας είναι κοντά σας. Θέλω ακόμα να σας πω ότι αυτή η χρονιά που έρχεται, θα είναι μια χρονιά πολύ καλύτερη από αυτές που πέρασαν. Η πατρίδα μας βγαίνει από αυτή τη δύσκολη οικονομική κρίση, η οποία έπληξε όλες τις οικογένειες στην Ελλάδα και μεταξύ αυτών έπληξε πολύ σοβαρά και τα οικονομικά των Ενόπλων Δυνάμεων.

Όμως, τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, ακόμα και με αυτή την αδικία που έγινε εις βάρος τους, αντιστάθηκαν, κράτησαν υψηλό ηθικό, κράτησαν τις Ένοπλες Δυνάμεις – με κουτσουρεμένους προϋπολογισμούς – ετοιμοπόλεμες.
Δεν έμεινε ούτε ένα αεροσκάφος χωρίς να αναχαιτιστεί, όταν παραβίασε τον εθνικό εναέριο χώρο. Δεν έμεινε ούτε βάρκα που θα μπαίνει στα εθνικά χωρικά ύδατα χωρίς να αντιμετωπιστεί άμεσα. Προασπίσαμε και θα προασπίσουμε κάθε χιλιοστό της ελληνικής γης, μέχρι τελευταίας ρανίδας του αίματός μας.

Βγαίνοντας από αυτή την κρίση, το ότι κράτησαν οι Ένοπλες Δυνάμεις έχει και μια άλλη ιδιαίτερη σημασία. Έχει τη σημασία της γεωπολιτικής αναβάθμισης της πατρίδας μας. Γιατί μέσα από αυτή τη γεωπολιτική αναβάθμιση καταφέραμε να βρούμε το δρόμο της εξόδου από την κρίση, κάτω από την υποδούλωση των δανειστών.

Χθες, ήμασταν εδώ με τους Υπουργούς Άμυνας της Κύπρου και της Αιγύπτου και υπογράψαμε μαζί μια τριμερή συμφωνία να προχωρήσουμε σε κοινές ασκήσεις, δημιουργώντας έναν άξονα σταθερότητας που ξεκινάει από την Ελλάδα και μέσω Κύπρου φτάνει στην Αίγυπτο.

Αυτός ο άξονας επεκτείνεται βόρεια με σύμμαχες χώρες, όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία, αλλά και νότια και ανατολικά και με άλλες χώρες, όπως η Ιορδανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με επίκεντρο την Ελλάδα και την Κύπρο.

Αυτό έχει να κάνει με το περιβάλλον γύρω μας, με μια Μέση Ανατολή που φλέγεται, με μια Βόρεια Αφρική, η οποία σε ένα μεγάλο ποσοστό είναι στα χέρια τρομοκρατών. Μια τρομοκρατία, η οποία δεν έμεινε μόνο σε εκείνες τις περιοχές που προσπάθησαν κάποιοι να ριζοσπαστικοποιήσουν και να δημιουργήσουν έναν φανατισμό που οδηγεί στο αίμα, αλλά επεκτάθηκε στην Ευρώπη, στις Ηνωμένες Πολιτείες, στη Ρωσία.

Για να αντιμετωπιστεί η τρομοκρατία που αποτελεί έναν κοινό εχθρό θα πρέπει η Νοτιοανατολική Μεσόγειος να γίνει μια θάλασσα που δεν θα διακινούνται όπλα, ναρκωτικά, άνθρωποι και ουσιαστικά θα χρηματοδοτείται η τρομοκρατία. Σε αυτή την προσπάθεια, η Ελλάδα και οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις θα παίξουν αυτόν ακριβώς το ρόλο της γεωπολιτικής σταθερότητας τον οποίο επιδιώκει η διεθνής κοινότητα.

Ακόμα μια φορά, δηλαδή, η Ελλάδα καλείται να παίξει τον πιο σημαντικό ρόλο σε αυτή την δύσκολη συγκυρία. Ήμασταν πάντα στο πλευρό του καλού σε όλους τους παγκοσμίους πολέμους, σε όλες τις διεθνείς καταστάσεις και αυτό χάρη σε εσάς, χάρη στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, γιατί όσα οπλικά συστήματα και αν αποκτήσει μια χώρα, όσα χρήματα και αν δαπανήσει για να αποκτήσει ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει, το κυριότερο οπλικό σύστημα στις Ένοπλες Δυνάμεις είναι το προσωπικό. Είναι αυτό το οπλικό σύστημα που δεν μπορεί κανείς να αποκτήσει, παρά μόνο η Ελλάδα, έχοντας το καλύτερο προσωπικό, τους αξιωματικούς, τους υπαξιωματικούς, αλλά και τους στρατεύσιμους, τον ίδιο τον ελληνικό λαό, μαζί με τους εθνοφύλακες, στο πλευρό του.

Θέλω, λοιπόν, να σας ευχαριστήσω, για μια ακόμα φορά, για ό,τι κάνετε, να σας ευχηθώ χρόνια πολλά. Περνάτε το μήνυμα στον ελληνικό λαό ότι δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε ούτε στην Ελλάδα, ούτε στο Αιγαίο, ούτε στη Θράκη, ούτε στην Κύπρο, ούτε όπου υπάρχει ελληνική σημαία.

Όσο υπάρχει ακόμα και ένας από εμάς αυτή η σημαία δεν υποστέλλεται, αντικαθίσταται μόνο για να ανέβει άφθαρτη.
Χρόνια Πολλά».

ERDOGANIZMI SI NJEHSIM I SHQIPERISE

Image result for stavri marko

Stavri Marko

Ngrihen shume pyetje, njera per shembull, ne se Edi Rama, do te kishte mundesi qe kete vend te “semure” Shqiperi, ta kishte cuar drejt sistemit totalitar te ngjashem me diktaturen e Enver Hoxhes? Pyetja eshte me vend, dhe pergjigja….. Po. Po ne se nje tjeter ngre pyetjen, se “kjo nuk mund te ndodhe se jemi ne NATO”, cfar pergjigje do te mernim? Shkurt dhe sakte: “Epo keshtu eshte edhe Turqia”. Pra, sido qe Tirana, vuan me se tepermi qekur eshte krijuar dhe aktualisht, nje presion "regjimesh ambasadoresh" per te mbajtur ne binare, stabilitetin politik dhe rajonal, ne fund te fundit, i ngjan nje Turqie te vogel. 

Shqiperi ka percaktuar si aleat strategjik edhe Turqine, e cila jep ndihma logjistike dhe ne armatim te Ushtrise Shqiptare. Eshte vend i rendesishem ne shkembimet tregetare dhe mes dy vendeve ka nje perqasje te Strategjive gjeopolitike te rajonit, pra thuajse e njehsuar Shqiperi Turqi ne interest e tyre kombetare. Njekohesisht Turqia ka nje favor te madh pasi perkrah interesta e saj strategjike nepermjet intervenimit relixhios me popullsine myslymane shqiptare. Theksojme se kursi i Shqiperise, po i ngjan gjithmone dhe me teper imazhit te Turqise, per sa i perket zhvillimeve negative demokratike institucionale dhe perkeqesimi gjithmone dhe me teper i lirive dhe te drejtave te njeriut, si dy vendet e vetme anetare te NATO me popullsi myslymane, stabiliteti politik i te cileve, jane nje problem per NATO dhe BE.

Por ajo qe na bent e shikojme ceshtjet ne nje kendveshtrim me te ngushte, jane tri faktoret, Gjeopolitik, Ekonomik dhe Politik.

Erdoganizmi ekonomik i Shqiperise.

Parlamenti i Shqiperise, po pergatitet per te aprovuar nje Ligj per sektorin e Turizmit, i cili ka per qellim te vetem, ndertimin e hoteleve dhe resorteve turistike te tipit Turqi, ndryshe nga fqinjet e eurozones. Ne themel qendrojne menazhimet turistike te resorteve, qe jo pak shqiptare I kane provuar ne Turqi, oazet e resorteve dhe hoteleve me 4 dhe 5 yje. Madje ato do te jene pa taksa sikurse ne Turqi, dhe qeveria do ti krijoje mundesi qe te mos paguajne asnje dollare, per lejet e ndertimit apo te impaktit ne ambjent. Ndersa me skandalozja eshte nje nen per te cilen Qeveria, do ti ofroje Prona Publike Shteterore (te Shtetezuara nga banoret me force) qe te meren me qera per 50 vjet. Dhe kjo padyshim, ky project do te zbatohet ne Himare, pra u meren tokat si ne Turqi, ndertohen hotelet dhe resorted si ne Turqi, dhe shnderohen pa taksa si ne Turqi, dhe komuniteti I bisnesit vendas, me ne fund do te vdese. Me kete rast modeli ekonomik filo turk I Edi Rames, shperngul me medota Erdoganizmi, popullsine autoktone greke nga Himara, duke shkelur dhe dhunuar lirite dhe te drejtat e njeriut, sikurse ne Turqi.. 

Erdoganizmi politik i Shqiperise.

Thuajse, per te mbajtur pushtetin ne menyra te c (ekuelibruara) nga njera ane Sistemi Absolut Sorosian I ndertuar dhe po vazhdon ende nga Administrata Clinton, dhe per te vazhduar nga ekuelibri tjeter Sistemi neo Musluman I krijuar nga FETO, Edi Rama, ka luajtur nje bixhoz politik per te cimentuar gjithe strukturen ne Insitucionet Shqiptare, duke vene nen kontroll Drejtesine, Prokurorine dhe Median. Nga ana tjeter, Erdogan, i cili kerkon te cmontohet nga Tirana gjithe financat e kundershtarit te tij politik Fetulla Gylen, dhe te mbyllen investimet e tij, ne kembim te ndihmave ekonomiko ushtarake dhe politike (duke patur qarte mbeshtetjen qe ka Erdogan ne Komunitetin Myslyman si ne Shqiperi dhe Kosove) ky I fundit, eshte bere impulsi politik me I forte ne rajon, qe mbeshtet dhe ka interesa te drejteperdrejta politike me Kryeministrin Edi Rama. Pra, nuk ka asnje vend europian qe mbeshtet ne menyre te drejteperdrejte politikat e Edi Rames, vecse Erdogan I Turqise, politika e perbashket e te cileve, reflektohet ne qendrimet ndaj Athines dhe ndaj grekeve autokton, dhe pasurive te tyre, sic eshte ne plan te pare Himara dhe Jugu I vendit. Ne kete rast Erdogan, mbron me force te drejten e “Turqizimit te vetevendosjes” se Thrakes, ndersa Edi Rama, mbron te drejtat e Cameve, I pari duke dhunuar dhe mbajtur te pushtuar Qipron Veriore dhe I dyti, duke mbajtur te pushtuar dhe me process te Pastrimit Etnik, Himaren. 

Erdoganizmi Gjeopoplitik i Shqiperise.

U duk fare qarte pse Shqiperia, votoi ne Lidhjen e Bashkesise Islamike, nje pozicion te parapergatitur kunder Izraelit, per Rezoluten e “Jeruzalemit Palestinez”. Shqiperia aderon ne kete lidhje, duke abuzuar me sindromin e Harmonise Fetare, por njekohesisht fale nderhyrjes se diplomacis Turke. Ky pozicionim i qarte i Tiranes, hap problem te medha me nje aleat si Izraeli, qe ne Tirane, jane adresuar jo pak kritika me kete rast. Kjo deklarohet si ndikim absolute ne politikat rajonale te Erdoganit drejt Tiranes, i cili edhe vete, ndjen se po shkon drejt nje procesi te kundert me Shtetet e Bashkuara dhe me Europen ne pergjithesi. Ndikimi i politikave te Erdogan ne Tirane, ka prekur ne menyre radikale mardhenjet Greqi - Shqiperi, per sa i perket Kufirit te ujrave Detare, nje sindrom, presioni i te ciles, vine nga Ankara, per te bllokuar cdo tentative te krijimit te klimes miqesore Tirane – Athine. 

Bllokimin nga Gjykata Kushtetuese te Marveshjes se Ujrave me Greqine, Edi Rama e perdor si presion, per te vendosur kushte te barabarta gjeopolitike ndaj Greqise, ashtu sikunder Erdogan i ngre te njejtin problem Greqise per Marveshjen e re te Egjeut apo te Lozanes, me pretendimin se Egjeu duhet te rindahet me nje marveshje te re, duke qene pjese e integritetit territorial detar te Greqise. Si rezultat, njehsimi i politikave rajonale te Shqipeise me Turqine, duke perfshire edhe Kosoven, eshte ne te njejten linje asimetrike ndaj interesave te kombetare te Greqise, duke perfshire te drejten e grekeve per vetevendosje ne Jug dhe Himare, per te cilen, Shqiperia, e simpatizuar pas Erdoganizmit, mund te humbase prespektiven europiane.  



SA I PËRKOHSHËM DO TË JETË PROKURORI I PËRKOHSHËM

SA I PËRKOHSHËM DO TË JETË PROKURORI I PËRKOHSHËM – OPINION NGA PLATOR NESTURI

15-12-2017

Nga Plator Nesturi

 “Albanian Free Press”

Shumë debate po merr çështja e zgjedhjes së kryeprokurorit, që do të zëvendësojë Llallën. Në Parlament, në media dhe në konferenca me ndërkombëtarët ku diplomatët e huaj po japin dhe direktiva se ç’duhet bërë dhe si duhet bërë një zëvendësim në kreun e akuzës. Me ligjin e vjetër apo të ri, me Komisionin e Venecias apo me Kanunin e Lek Dukagjinit, me ofiqet e reja apo me zanatin e vjetër, me magjistraturë apo doktor shkencash. Në të gjitha rastet, emërimi i cilësuar është Kryeprokuror i përkohshëm. Atëherë, pse kaq shamatë? Apo edhe kjo do të jetë një shamatë e përkohshme?

Nëse që në emërim, kreun e ri të organit të akuzës do ta quajmë të përkohshëm, logjika ta do të thuash se, ai do të jetë thjesht i përkohshëm në kuptimin kohor, por gjithsesi, tagri i detyrave të funksionit të tij, mbetet i njëjtë, me të njëjtat kompetenca dhe me të njëjtën strukturë të centralizuar dhe piramidal, që ka funksionuar deri më tani Prokuroria e Përgjithshme. Pra, pavarësisht se Kuvendi më ndryshimet e reja kushtetuese, ka përcaktuar më shumë se një vit më parë, se institucioni i Prokurorisë do një reformim total e që duhej të ishte kryer tashmë, edhe pas ikjes së Adriatik Llallës, situata nuk do të ndryshojë. Do të kemi thjesht një kryeprokuror të një institucioni, që do të funksionojë në bazë të ligjit të vjetër. Me të njëjtën strukturë që i ka mbaruar afati ligjor, me të njëjtat kompetenca që tashmë nuk ia njeh më kushtetuta. Vetëm se do të jetë përkohësisht.

Në këtë logjikë, gjithçka që mund të bëjë ky kryeprokuror, ta bëjë mirë punën që i ngarkohet, ta katranosë atë më tej, apo dhe ta lerë kështu siç është, pa bërë asgjë, ai sërish përkohësisht do e bëjë këtë. Përkohësisht sukses, katranosje apo vegjetim. Në një farë mënyre, kryeprokurorin do e bëjnë hoxhë, por do t’i rruajnë mjekrën. Pasi kompetencat i ka, por jo kohën e mjaftueshme për t’iu rritur mjekra e përgjegjësisë.

Ndaj, gjithë kjo dëshirë e madhe për debat e për ta bërë ligjore e të kushtetueshme, diçka të përkohshme, duket alogjike. Vetëm nëse kjo e përkohshme varet sa do të jetë. Pasi mund të bëhet dhe pambarimisht e përkohshme. Në jo pak raste në Shqipëri, shumë drejtues që kanë vajtur si të përkohshëm në detyrë, apo si të ngarkuar administrativisht nga qeveritë, kanë patur stazh më të gjatë në detyrë, se sa ata për të cilët duhet votuar për tu zgjedhur në detyrë. Vetë zgjedhjet tona dhe kodi ynë zgjedhor, është diçka e përkohshme që duhej të ishte zëvendësuar me kohë, por ja që është ende funksional. Ka dy palë zgjedhje që mandatet e reja parlamentare nisin me nisma për të ndryshuar kodin zgjedhor, pasi palët janë të pakënaqura, ngrihen dhe komisione parlamentare për këtë çështje, por asnjë rezultat. Ligji mbetet përherë i përkohshëm, por gjithsesi me të vijojnë të bëhen zgjedhjet. Dhe nuk dihet dhe sa palë zgjedhje të tjera do të bëhen pikërisht me të.

Së fundmi, po dëgjohen në Komisionin e Ligjeve në Parlament, platformat e kandidatëve për kryeprokuror. Shtatë të tilla dhe nuk janë pak, edhe kur bëhet fjalë për një kryeprokuror të përkohshëm. E sigurt që do e kemi shpejt një titullar të ri. Me ligjin e vjetër e me kompetencat e vjetra, por sidoqoftë do ta kemi. Ajo çfarë nuk dimë është se, çdo bëhet me pjesën tjetër të reformës në drejtësi dhe institucionet e reja që parashikon kushtetuta e re. Mbase dhe ato, duke filluar që me gjykatat e me radhë, sërish do të mbeten në stadin e përkohshmërisë. Pavarësisht se ka mbi një vit që 140 deputetë, me dëshirë apo pa qejf, votuan ndryshimet drastike në Kushtetutë, për të patur një strukturë dhe organigramë të re, në gjithë fushën e drejtësisë. Me sa duket, votimin e kanë bërë pa pikën e qejfit e dëshirës, ndaj mund ta shtyjmë deri në një kohë të pacaktuar statusin e përkohshmërisë në institucionet tona ligjzbatuese.

"Serbia could revoke recognition of 'Republic of Macedonia'"

(Thinkstock)
Serbia is "preparing measures" in case Skopje supports Pristina in international institutions, the daily Vecernje Novosti writes on Thursday.

SOURCE: B92, VECERNJE NOVOSTI THURSDAY, DECEMBER 14, 2017 | 14:55
 

The report added that Serbia could decide to "change" the decision to recognize the name of the neighboring country, i.e. to recognize it as "the Republic of Macedonia."

Serbia will resort to radical moves if Macedonian Prime Minister Zoran Zaev lives up to his "threat" to vote in favor of Kosovo's membership in UNESCO, the newspaper said.

Vecernje Novosti learned that Belgrade will carefully monitor Macedonia's moves and its stance on Pristina's admission to international organizations, "and as Skopje positions itself towards our national interests, so will we toward theirs."

Authorities in Pristina will have the opportunity to once again raise the issue of Kosovo's UNESCO membership in two years' time - after a failed bid submitted in 2015, when Skopje voted in favor.

However, writes the daily, "Belgrade could activate the principle of reciprocity in diplomatic and political relations with Skopje as soon as in 2018" - as Kosovo Albanians have announced they would next year again seek to join Interpol - after the failed attempt in 2017.

Earlier in the week, Zaev was in Pristina where he met with Ramush Haradinaj, and where he "said with a smile that 'Kosovo can count on Macedonia's support in all processes', but also noted that 'Serbia is (Macedonia's) neighbor'," the newspaper writes.

This statement came a little less than a month after Zaev "promised Serbia's top leaders that Serbia has a sincere friend in Macedonia."

Serbian Foreign Minister Ivica Dacic said this week's move represented yet more evidence of the hypocrisy Zaev and of the government in Skopje. Serbia will know how to to respond to these messages, Dacic added.

Serbian Defense Minister Aleksandar Vulin also reacted o say that Zaev "does not know how to respect Serbia's friendship," and remarked that President Aleksandar Vucic was right when he said the Macedonian PM "would not keep his word."

KUSH T’IA THOTË AMERIKËS?

KUSH T’IA THOTË AMERIKËS?! – OPINION NGA FRROK ÇUPI

 Nga Frrok Çupi

 “Albanian Free Press”

Jemi në këtë pikë, që vetëm te Amerika mund të gjejmë shërim. Vendi ka marrë pamjen e një organizmi të sëmurë, kur duhet patjetër kirurgu-mjeku i fundit.

Ja ku jemi:

Një shtet në mes të kontinentit europian, që jeton (në fakt vdes) me prodhimin  e drogës. Një ekonomi me GDP false; aq të ardhura sa shënohen zyrtarisht, po aq qarkullojnë ilegalisht nëpër xhepa dhe nëpër prita krimi. Një popull që BE-ja, dje, na ka quajtur “dembelë”, vetëm me qëllim që të shkarkohet nga përgjegjësitë e veta, duke na e lënë fajin “në gen”. Ministra të qeverisë së ditës, janë kapur nga perëndimorët si pjesëtarë të bandave të trafikut të drogës dhe armëve, por këta nuk i prek ligji. Një shtet që, sipas agjencive inteligjente të Perëndimit, vitin e kaluar, kishte mbi 8 miliardë euro në offshore, të vjedhura nga zyrtarë të lartë, por që nuk ka shpresë se mund t’i kthejë në buxhet. Shteti me një Kushtetutë që secili e përdor si leckë: Ambasadori i Amerikës urdhëron të kapërcehet Kushtetuta e Republikës, ambasadorja e BE-së bëhet pjesë e qeverisë, Kuvendi i zgjedhur shtyp edhe liritë kushtetuese.  Regjimi i përmbysur në fillesat e demokracisë, është ngritur përsëri si trashëgimtar i diktatorëve, si mit dhe si kërcënim. Vetë Europa ku aspironim në shekuj, është alternuar në “BE”; BE-ja luan lojë të ulët, duke bashkëpunuar me qeverinë dhe duke nënçmuar popullin. Vetë opozita jonë, është përtokë...

E vetmja portë ku mund të trokasim, është Amerika. Ironia të çon pas 98 vjet, në vitet ’19, kur iu desh presidentit Willson të shpëtonte Shqipërinë.  Por në një valë tjetër.

Sot, dikush duhet t’ia thotë Amerikës. Por kush?

A mund të besohet se, ambasadori i Amerikës i dërgon të vërtetën Amerikës?

Kjo tashmë është më pak e besueshmja që mund të ndodhë. Ambasadori Lu - thonë analizat - u hodh nga gëzimi kur i erdhi radha të “fshinte” Prokurorin e Përgjithshëm që i ishte bërë pengesë për një aferë të dyshimtë, me një kompani kanadeze të naftës. Si zoti Lu, edhe ambasadorja e BE-së, janë bashkuar me qeverinë për të mbyllur dosjet kriminale të “peshqve” të mëdhenj, duke larguar Prokurorin e Përgjithshëm dhe duke prurë në vend të tij, një prokuror “raja”. Ambasadori i Shteteve të Bashkuara i përket administratës së vjetër të presidentit që u largua; grupimi i tij është angazhuar, me të gjitha forcat, kundër presidentit aktual, Trump. Zoti Lu është ambasador i Trump, por ndjek politika të Obamës. Para dy ditësh, deklaroi se zgjedhjet kur fitoi Trump “janë hakeruar”. Asnjë ambasador në botë nuk e ka bërë këtë, që të sulmojë presidentin e tij, në emër të një presidenti tjetër... Informacioni mbi Shqipërinë, shkon në Amerikë i shtrembëruar, përderisa këtu, sy për sy, ambasadori flet ndryshe nga e vërteta që ndodh... Më në fund, si mund të dërgojë ambasadori informacion të drejtë në dorën e presidentit që nuk e do?

A mund të besohet se qeveria e dërgon të vërtetën e vendit në duar të Shtëpisë së Bardhë?

Akti më i fundit kundër shtetit Amerikan, u krye dje nga qeveria shqiptare. Dje, ambasadori i Shqipërisë në Turqi, iu bashkua nismës së presidentit të Turqisë, Erdogan,  për një “Bashkim Islamik” kundër vendimit të Shtëpisë së Bardhë për njohjen e Jerusalemit si kryeqytet i Izraelit. Vendimi i presidentit Trump, vuri në vend padrejtësinë historike si dhe rregulloi shtrembërimin e madh, ku ambasadori i Amerikës aderon, jo në kryeqytetin e vendit, por në një periferi. Edhe bota tjetër ka shans të drejtpeshohet pas këtij akti. Qeveria shqiptare i doli kundër këtij vendimi që vendosi drejtësi dhe shanse për paqe në Lindjen e Mesme...

Asnjëherë qeveria shqiptare, që nga zgjedhja e presidentit Trump, nuk ka qenë në të njëjtën linjë me Amerikën. Mes dy vijave kundërshtare në Amerikë (presidenti i zgjedhur dhe presidenti i humbur (Hillary), plus miliarderi majtist radikal, Soros), qeveria shqiptare ka zgjedhur të dytën. Qeveria nuk mund të trokasë në dyer të Amerikës, as për fatkeqësi të mëdha, aq më pak për të treguar të vërtetat e sotme.

A mund të trokasë opozita në derë të Amerikës?

Sigurisht, nuk është e pamundur... Por opozita duket e pagatshme të ndërmarrë këtë hap. Nuk e ndërmerr këtë hap, sepse po të ndodhte, atëherë do të “zbulonte” qeverinë. Opozita ka marrë përsipër të bëjë opozitë të lehtë e në sipërfaqe, aq sa të mbulojë qeverinë. Nëse do të tregonte të vërteta në Shtëpinë e Bardhë, atëherë do të tronditej klima dhe do të niste  ndryshimi. Amerika nuk mund të lejojë një shtet narkotik e kriminal, në mes të kontinentit dhe në udhëkryqin për në Lindje.

Opozita nuk troket në dyer të presidentit Trump, edhe pse i ka lidhjet me Soros dhe Hillary. Edhe fushatën elektorale ku PD u fundos, e organizoi Podesta i Hillary-së. Edhe takimet “diplomatike” të larta, PD-ja i bën me Institutin e Demokratik të liberalëve Obama -  Soros, Hillary.

Opozita nuk e ndërmerr as hapin e lajmëtarit.

Po cila Amerikë duhet lajmëruar?

Politika shqiptare dhe diplomati amerikan, me qëllim, i ngatërrojnë të “dy Amerikat”.

Për ambasadorin Amerikan, thuhet: “Ore, e dini ju se ai flet në emër të Amerikës?” Në fakt, ai flet në emër të “Amerikës 2”, që përfaqësohet nga presidenti i kaluar, kandidatja e rrëzuar dhe miliarderi George Soros - të gjithë kundër presidentit Trump, “për jetë a vdekje!” . Edhe politikanët (qeveri dhe opozitë), bëjnë deklarata sublime “për Amerikën”. Por për cilën Amerikë? Askush nuk përmend liderin Amerikan, politikën e tij, Shtëpinë e Bardhë, Departamentin e Shtetit...  Jo, vetëm “për Amerikën”.

Siç po duket qartë, në këtë rajon ku ndodhemi, zhvillohet beteja mes “Amerikës një”, dhe “Amerikës së dytë”. Ashtu si edhe beteja mes elitave qeveritare të dështuara, globalizmit dhe kufijve të hapur, kundër politikave të konservatorizmit, sovranitetit, respektit për kombin e familjen, qeverinë e punëve dhe jo të fjalëve - që përfaqësohen në glob nga Trump, Brexit, populistët dhe konservatorët...

Amerikës nuk ka kush i thotë....

Miting of the Republic of "Self-proclaimed Chameria" in Vlora City



                                         Gathering of the Self Proclaimed Republic of Chameria in Vlora City 2017


After some years of political party efforts in Albania to create a conflict situation between Albania and Greece on issues of the Law of War and the properties of the Chameria Community, recently appeared in South of Albania, rallies organized by the "Government of the Republic Chameria in Exile "


Starting from Vlora, this organization took place in the city's central square, followed by several hundred citizens, at the end of which a concert was held.



In this gathering, twas not the presence of the Leader of the "Chameria Republic" Festim Lato, who lives in the Netherlands and enabled direct contact at the rally. From Vlora, the leaders of this organization, call on the US and the EU to intensify Chameria Community rights to return to their lands after 70 years.



This organization is not recognized by Greece, even its territorial threat, while a series of meetings of its self-proclaimed leader Festim Lato, the "Exiled Party of the Republic of Chameria", headquartered in the Netherlands, has been conducted in European chancellery.



In October 2016, Greece, displayed a very critical note for the EU Enlargement Commissioner Hun, who had included in the EU Progress Report on the EU, the iridious aspects of Albania's Foreign National Politic Strategy , as was Chameria Issue.

                                               
                                              North Epirotes womens during uprising protest in Vlora city in 1997

Another paradox is the fact that Vlora, known as the headquarters of Albanian nationalism, where it was established from 1912, is sometimes referred to as the opposite of this story, while in the 1997 during the Civil War, it became the center of the organization of armed uprisings, against the totalitarian power of Tirana, and in some cases, sought union with Greece.

Thursday, December 14, 2017

Ta bëjmë Shqipërinë si Turqia



Qeveria shpjegon në relacionin e ndryshimeve që ka propozuar në ligjin për turizmin "planin" e saj për faljen e taksave për dy-tre biznesmenë që synojnë të ndërtojnë resorte turistike përmes kontratave "franchise" duke argumentuar se ky është "modeli turk" dhe duke pranuar haptazi se kjo është një politikë diskriminimi ndaj bizneseve të vogla e të mesme në pronësi familjare në sektorin e turizmit.


Autor: Gjergj Erebara | BIRN | Tiranë

Riviera Shqiptare. Foto: Loreta Cuka via BIRN

Qeveria shqiptare dorëzoi në Kuvendin e Shqipërisë një propozim për ndryshime në ligjin për turizmin, duke argumentuar faljen e shumëfishtë të taksave për “resortet turistike me status special” me argumentin se ky është modeli turk, malazez dhe maqedonas dhe sipas relacionit, kjo do të sjellë investime, rritje të numrit të turistëve dhe rritje të punësimit. Në një rast, relacioni, i publikuar në faqen e internetit të Kuvendit, pranon haptazi se modeli i marrë nga këto vende përbën “diskriminim” të hoteleve me më pak se tre yje të cilat në Shqipëri, ashtu si edhe në të gjithë botën, janë nën pronësi të bizneseve familjare.

Pak javë më parë, qeveria ndryshoi disa ligje njëherësh duke dhënë mes kritikave për favoritizëm, falje të taksës së pronës, falje të tatimit mbi fitimin dhe falje të taksës për ndikimin në infrastrukturë të “hoteleve me 4 dhe 5 yje me status special” si dhe uljen e TVSH-së për të gjitha shërbimet në hotelet me 5 yje në masën 6 për qind, ndërkohë që në hotelet dhe restorantet e tjera të vendit paguhet TVSH në masën 20 për qind për të gjitha shërbimet me përjashtim të shërbimit të akomodimit. Ndryshimet u kritikuan si klientelizëm në një shkallë të paimagjinueshme, për shkak se nga kjo falje taksash nuk përfiton një sektor i ekonomisë, por vetëm një numër i vogël biznesmenësh që numërohen me gishtat e njërës dorë. Kjo lloj politike e ka bërë Shqipërinë një vend me dy standarde ligjore, një për një grusht të vogël të favorizuarish nga qeveria dhe një palë ligjesh të tjera për pjesën tjetër të popullsisë.

Qeveria në relacionin e saj nuk tregon të ketë kryer ndonjë studim të mirëfilltë mbi kostot dhe përfitimet e kësaj politike, por shorehet në terma përgjithësisht propagandistikë dhe josasiorë. Sipas qeverisë, heqja e taksave për disa biznese do të sjellë “rritjen e turistëve dhe të punësuarve”, pa dhënë ndonjë shifër konkrete, fjala vjen, sa është numri i turistëve të pritshëm në këto “resorte”, sa pritet të jetë numri i të punësuarve dhe me çfarë kushtesh do të punësohen këta njerëz. Nuk ka as ndonjë përpjekje për të shpjeguar se çfarë efektesh negative mund të kenë masa të tilla për pjesën tjetër të sektorit të turizmit.

“Përse të mos i akordohen disa lehtësi dikujt që do të kontribuojë shumë jo vetëm për rritjen e punësimit në një sektor jetik si turizmi, por mbi të gjitha do të përmirësojë imazhin dhe prestigjin e vendit?”, pyet në mënyrë retorike qeveria në relacionin e vet.

Në argumentet e qeverisë përmendet me shumicë “modeli turk”, i përbërë nga lehtësi fiskale të shumta për investime të caktuara si dhe dhënia e tokave publike falas. Qeveria harron të thotë se Turqia nuk është një vend demokratik, ka një histori ekonomike të dominuara nga interesat thuajse-feudale dhe kontrollin e procesit ligjvënës nga të pasurit në kurriz të pjesës dërrmuese të popullsisë. Gjithashtu jepet edhe shembulli i Malit të Zi, vend ku sipas relacionit të qeverisë, investimet e turizmit të luksit përfitojnë falje të taksave vendore e të tjera.

Shembulli më goditës duket se është marrë nga Maqedonia.

Në Maqedoni, thotë qeveria shqiptare, investitorët kanë mundësi të marrin tokë falas për investime në “zonat turistike”, por nuk shpjegon se çfarë zonash turistike ka në vendin tonë fqinj, i cili nuk ka dalje në det.

Biznesmenë shqiptarë me “Franchising”

Në relacion, qeveria pranon se përfituesit nga këto ligje nuk do të jenë vetëm “grupet hoteliere ndërkombëtare”, gjithmonë në rast se këto të fundit do të shprehin interes për të investuar në Shqipëri, por edhe investitorë të tjerë “të huaj ose vendas”, të cilët do të posedojnë “kontrata menaxhimi” apo “kontrata franchising”.

“Është e rëndësishme që të theksojmë se investime kaq të rëndësishme në struktura hoteliere me 4 apo 5 yje realizohen kryesisht në dy forma,” shpjegon qeveria. Në formën e parë, investimi për ngritjen e strukturës akomoduese kryhet nga grupi hotelier i mirënjohur botërisht ose;  “grupi hotelier i mirënjohur i huaj bashkëpunon me një investitor të caktuar, vendas apo të huaj, (nëpërmjet kontratave të qirasë, të tipit “management contract” apo “franchising” apo të ngjashme)”.

Ky shembull i dytë i dhënë nga qeveria do të thotë se një biznesmen “vendas apo i huaj” thjeshtë paguan një rrjet ndërkombëtar hotelerie për t’i përdorur markën dhe rrjedhimisht kjo pagesë i mundëson përfitimin e lehtësive të pafundme fiskale në Shqipëri. Kontrata të tilla të njohura si Franchising, ofrohen nga shumica e rrjeteve të hotelerisë, të tilla si Hilton apo Sheraton etj. Tarifa fillestare e përdorimit të emrit kushton vetëm 100 mijë euro ndërsa operimi i një hoteli nën një emër të tillë zakonisht kushton 8-13 për qind të të ardhurave bruto të hotelit.

Qeveria pranon haptazi kur flet për “shembullin malazez” se kjo politikë përbën “diskriminim” të hoteleve me më pak se 4 yje.

“Malin e Zi vendosi një taksë progresive me taksimin më të lartë për hotelet me 3 yje në zonat rezidenciale, duke i penalizuar ato në mënyrë që të favorizohen hotelet luksoze”, thuhet në relacion.

Qeveria nuk shpjegon se mbi çfarë strategjie dhe mbi çfarë studimi apo konsultimi ka vendosur të ndjekë “modelin turk” të turizmit në vend të, fjala vjen, modelit italian, spanjoll apo grek, ku qeveritë mbështesin në veçanti bizneset familjare, të cilat sigurojnë mirëqenie shumë më të lartë për popullsinë vendëse se sa bizneset e mëdha.

Aktualisht bizneset në sektorin e turizmit vuajnë pasigurinë e titujve të pronësisë, mungesën e lejeve të ndërtimit apo të titujve të pronësisë të përfituar nga legalizimi si dhe mungesën e shërbimeve publike bazë, përfshirë furnizimin me ujë, kanalizime apo me shërbim të transportit publik. Të gjitha këto biznese i nënshtrohen taksave aktualisht, përfshirë taksën për ndikimin në infrastrukturë, e cila synon pikërisht mbulimin e kostove të shërbimit të infrastrukturës bazë si ujë, rrugë e kanalizime. Përkundrejt kësaj, “investimet strategjike” të mbështetura nga qeveria do të përfitojnë këto shërbime pa paguar as edhe taksën e ndikimit në infrastrukturë.

BIRN zbuloi në nëntor se qeveria shqiptare ka shënjuar disa njolla në hartë përgjatë të gjithë bregdetit të jugut ku ka në plan të kryejë të ashtuquajturat “investime strategjike” duke i dhënë bizneseve të ndryshme avantazhe të shumëfishta në krahasim me banorët vendas.

Gjergj Erebara

Ο πρόεδρος της Αλβανίας δεν υπέγραψε τον νόμο για τις μειονότητες στη χώρα



 «Ο Μέτα, σιωπηλά, έδωσε το πράσινο φως στο νόμο για τα δικαιώματα των μειονοτήτων στην Αλβανία»


Δεκέμβριος 14, 2017. Echedoros


Ο πρόεδρος της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα, αποφάσισε να ασκήσει το δικαίωμα του,  να μην υπογράψει το νόμο περί της προστασίας των μειονοτήτων, ένας νόμος που βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής τους τελευταίους μήνες.


Αποφάσισε να μην υπογράψει  το νόμο, αλλά αυτός θα τεθεί σε ισχύ χωρίς τη συναίνεσή του, ένα αναφαίρετο δικαίωμα του αρχηγού του κράτους.


Ο νόμος δημοσιεύθηκε στην «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως», όπου απουσιάζει η υπογραφή του αρχηγού του  αλβανικού κράτους.


Το αλβανικό κοινοβούλιο ενέκρινε το νόμο στα μέσα Οκτωβρίου με τις ψήφους του κυβερνώντος κόμματος  των Σοσιαλιστών και της αντιπολίτευσης των Δημοκρατών.


Κατά αυτού του νόμου τάχθηκαν οι βουλευτές του Σοσιαλιστικού Κινήματος για Ενσωμάτωση και ο βουλευτής  από το Κόμμα των Ελλήνων.


Η εγκριθείσα νομοθεσία, σε αντίθεση με την αρχική της έκδοση που αναγνώριζε οκτώ μειονότητες, «Μακεδόνες» ( δηλαδή Σλάβους Σκοπίων, μια παρατυπία του αλβανικού κράτους που αναγνωρίζει τους Σλάβους ως Μακεδόνες), Βλάχους, Έλληνες, Αιγυπτίους, Σέρβους, Βόσνιους, Μαυροβούνιους και Ρομά, ενώ με πίεση της Βουλγαρίας αναγνωρίσθηκε και βουλγαρική μειονότητα, όπως σημειώνεται.


(Στοιχεία από makfax.com.mk)

Η Αλβανία ψήφισε στην Ισλαμική Διάσκεψη: Η Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα της Παλαιστίνης





Δεκέμβριος 13, 2017. Echedoros

Συνήλθε σήμερα εκτάκτως ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας προκειμένου να κρατήσει μια ενιαία στάση μετά την απόφαση  των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.
Μία από τις 56 χώρες μέλη του οργανισμού αυτού, είναι η Αλβανία η οποία εκπροσωπήθηκε στη σημερινή συνάντηση, αλλά σε χαμηλό επίπεδο.

Παραβρέθηκε μόνο ο Αλβανός πρέσβης στην Τουρκία, Γκεντ Γκαζέλι γιατί η Αλβανία δεν έχει ακόμη επίσημη θέση σχετικά με τις νέες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή μετά την απόφαση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την Ιερουσαλήμ.

Ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας ανακήρυξε την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του κατεχόμενου παλαιστινιακού κράτους.

Η Οργάνωση κάλεσε όλες τις χώρες του κόσμου να αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα της Παλαιστίνης.

Εν τω μεταξύ,  ο Παλαιστίνιος θρησκευτικός ηγέτης αλ Χουσεΐνι, δήλωσε ότι δεν θα συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικ Πενς καθώς ο τελευταίος επισκέπτεται την ιερή πόλη.



 Η Αλβανία προσχώρησε στον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας το 1992 με πρωτοβουλία του πρώην  προέδρου, Σαλί Μπερίσα, αλλά από τότε η Αλβανία εκπροσωπείται σε επίπεδο πρέσβη.
Η Αλβανία έχει καλές σχέσεις με το Ισραήλ, για τις οποίες η σημερινή κατάσταση φέρνει μια γεωπολιτική σύγκρουση.

Ενώ η πολιτική ιεραρχία της Αλβανίας μπορεί να θεωρεί ότι η Ιερουσαλήμ είναι πρωτεύουσα του Ισραήλ, η μουσουλμανική κοινότητα και το Ριζοσπαστικό Ισλάμ στην Αλβανία τίθεται κατηγορηματικά υπέρ  της Παλαιστινιακής Ιερουσαλήμ.

(Στοιχεία από gazeta-shqip.com,  SManalysis)

From Trump to Presidential Race: Key Takeaways From Putin's Press Conference

 Vladimir Putin's annual news conference

© Sputnik/ Evgeni Biyatov

 14.12.2017

This Thursday, Russian President Vladimir Putin hosted his signature annual press conference, where he faced a myriad of questions that touched on a wide range of issues, from foreign policy highlights to certain domestic issues.

Sputnik has compiled a handy list of key points that the Russian President discussed during the conference.

On Trump: No collusion, hopes of cooperation

The first question a foreign media outlet asked Putin concerned allegations of collusion between the Trump campaign and the Russian government.

Replying to the US TV network ABC's question about the nature of contacts between the Russian government and certain officials in the Trump campaign, Putin said that it is only natural for diplomats to speak with officials in their host countries.

"What's so strange about this? Why do you have this 'Russian spy' hysteria?"

The Russian President also dismissed any accusations of interference in the 2016 US presidential race, stating that "they have been invented by those aiming to de-legitimize Trump."

"These people don't understand they are undermining their own country, they aren't showing respect for the Americans that voted for Trump."

Putin also voiced his hope that Russia and the US can "work closely on a range of issues," though he was not sure if Trump was still up to the task, given the pressure that the US President has been facing at home.

The President also highlighted that the ultimate judgment on Trump is reserved for the American people, and expressed his respect for the US opposition.

On an Arms Race With US: Russia will not be dragged into this

Expanding on the state of the relationship between the two countries, Putin also discussed the potential US withdrawal from the Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty (INF) and its implications for the international security.

"We hear talk about the problems with the INF Treaty. Apparently, conditions are being created and an information-propaganda campaign is being run for a possible US withdrawal from the treaty," Putin stated.

The Russian President noted that there is "nothing good" about the US withdrawal, which "will be highly detrimental to international security."

Putin stated that Russia does not plan to leave any missile treaty itself, though he vowed to maintain the country's security.

The President, however, emphasized that although Russia will take the necessary steps, it will avoid an arms race.

"We will not be dragged into an arms race," Putin asserted.

On the US Crackdown Against RT/Sputnik: What about freedom of speech?

Putin also discussed another contested issue in the US-Russia relations, the decision of the American government to brand Russian news outlets and forcing them to register as "foreign agents", significantly impeding their operations in the States.

"What about freedom of speech, the cornerstone of American democracy?" the Russian President said, puzzled.

Putin also pointed out that the informational impact of the Russian news outlets is "dwarfed, in comparison, by that of the US media in Russia and across the world."

RT was forced to register as a foreign agent, although Sputnik was not covered by the decision.

However, both outlets were stripped of their Capitol Hill credentials.

On Syria: A lot of things done, more to do

Turning away from US-Russia relationships towards global security issues, Putin commented on the situation in the Syrian Arab Republic, including his recent visit to Hmeymim Airbase.

The Russian Commander-in-Chief pointed out that "the current security situation allowed [him] to take such a trip," stressing the positive developments in the country.

Putin indicated that the US is not contributing enough to the successful resolution of the Syrian crises, urging "all parties involved" to "resist the temptation to take advantage of short-term political goals."

"We see that terrorists are escaping Syria to Iraq and the US doesn't hit them because they may want to use them later against [Syrian President Bashar] Assad… That's very dangerous."

The President also addressed the refugee issue, calling upon the international community to act together to resolve one of the largest humanitarian crises in history.

"All good people around the world should realize that unless we address the Syrian refugee problem together, everyone will face issues… Terrorists recruit members from groups in poverty," Putin added. 

On North Korea: Opposition to Kim's nuclear program as well as US provocations

Putin also discussed another key region that poses significant challenges to international security, the Korean Peninsula.

The President affirmed Russia's staunch opposition to global nuclear proliferation and said that Russia is committed to a nuclear-free Korea.

"On North Korea, we don't accept it as a nuclear country," Putin stated.

At the same time, he was critical of US attempts to pressure the country into submission, suggesting that this strategy is counterproductive.

"The US has gone beyond previous deals [with North Korea]… and has provoked North Korea to withdraw from agreements."

"I think we heard the US would stop military drills, but no… they didn't."

Putin stressed that it is vital to act "very carefully" when dealing with the DPRK's nuclear program.

"The US already used nuclear weapons against Japan, unjustifiably, in my opinion."

"But now there is absolutely no need to use them [against North Korea]."

On the Olympic Ban and Rodchenkov: Politically motivated, but not entirely unjustified

The President also reflected on the recent decision of the International Olympic Committee to ban Russia from fielding athletes in the upcoming Winter Olympics in South Korea.

Putin pointed out that the Russian sports authorities are indeed partly to blame for the situation, as "there have been violations."

He also stated that the decision to appoint Grigori Rodchenkov, the World Anti-Doping Agency (WADA) informant, who fled to the US and sparked the scandal, as the head of Russian Anti-Doping Laboratories was a "major mistake."

Putin indicated that Rodchenkov may not be a reliable source, given that the defector had attempted to commit suicide and was diagnosed with a psychiatric condition.

"He is also under the control and protection of the FBI. For us, this is a disadvantage. That means that he is under control of the American intelligence services: who knows what they are doing with him."

However, Putin also noted that the IOC and the WADA made their decisions against the backdrop of the Russian presidential elections.

"We respect international sports organizations, including the IOC and the WADA… But we understand that they are being pressured, threatened."

Wednesday, December 13, 2017

Shqiperia voton ne Konferencen Islamike, "Jeruzalemin e Palestines"



SManalysis

Organizata e Bashkëpunimit Islamik u mblodh sot në një seancë të jashtëzakonshme për të unifikuar qëndrimin pas vendimit të SHBA-së për të njohur Jeruzalemin si kryeqytet të Izraelit. Si një ndër 56 vendet anëtare të kësaj organizate, dhe Shqipëria u përfaqësua në mbledhjen e sotme, por në nivel të ulët.

I pranishëm aty ishte vetëm ambasadori shqiptar në Turqi, Gent Gazheli. Vendi ynë nuk ka ende një qëndrim zyrtar mbi zhvillimet e reja në Lindjen e Mesme pas vendimit të presidentit Trump për Jeruzalemin. Sot Organizata e Bashkëpunimit Islamik u bëri thirrje të gjithë vendeve në botë që të njohin Jeruzalemin si kryeqytet të Palestinës.

Shqiperia eshte anetaresuar prane Organizates se Bashkepunimit Islamike, prej vitit 1992, me inisiativen e ish presidentit Sali Berisha. Por prej atehere, Shqiperia, perfaqesohet ne nivel Ambasadori.

Shqiperia ka mardhenje te mira edhe me Izraelin, per te cilen, situata aktuale, perben nje perplasje gjeopolitike. Ndersa hierarkia politike e Shqiperise, mund te jete pro njohjes se Jeruzalemit Izraelit, nga ana tjeter Komuniteti Myslyman dhe Islami Radikal ne Shqiperi, jane kategorisht pro Jeruzalemit Palestinez.

"After many years, CFR lists Balkans as problem"

(Tanjug, file)
US expert on the Balkans Daniel Serwer has commented on the Council on Foreign Relations (CFR) once again listing the Balkans as a stability problem.

SOURCE: B92, TANJUG WEDNESDAY, DECEMBER 13, 2017 | 10:47
 

Serwer spoke for the N1 broadcaster in Bosnia-Herzegovina, after the US NGO published its "Preventive Priorities Survey 2017."

Serwer said that he did not think the document should make people in the Balkans "more afraid than they already are."

"There are lots of people in the Balkans concerned about instability there, and it's well within the power of people in the Balkans to prevent bad things from happening and to return to the more solid European path. There are countries trying to do that in the Balkans, certainly Montenegro is one of them," he said.

But even that effort bring risks because Russians do not like what Montenegro is doing, he said, adding that there was "no new news" in this survey for people in the Balkans.

"There's nothing in that report that people in the Balkans don't already know. There have been occasionally clashes, the clash in the Macedonian parliament for example, and that these things can expand and grow much worse seems to be quite obvious," he said, and added:

"You also have quite a few extremists in the Balkans, both Islamist extremists returning from oversees and maybe more importantly some local nationalist extremists, who are fond of weapons and clashes with their enemies. I think what's notable here is that the Council on Foreign Relations for the first time in many years has listed the Balkans as a problem."

The fact that it is in tier 3 of the survey has to do with the fact that there are much more important problems - "but it's the first time in a long time that the Council has listed the Balkans," Serwer continued.

Asked about the US interest in "Russia's growing influence in this region," he replied:

"I think people are concerned about it here, but not only in that region, they're concerned about it in what we used to call Eastern Europe, Poland, they're concerned about the Russian destabilization efforts also in the Baltic countries. I would say it is a global concern, and the Balkans is one of the regions."

According to the N1 website, he said that the Russians are "partially successful, but not too much."

Asked to comment on former High Representative in Bosnia-Herzegovina Wolfgang Petritsch's statement about that country being the weakest link in the Western Balkans, Serwer said the Austrian diplomat was "basically right."

"The peace process in Kosovo has actually gone a little faster that the peace process in Bosnia-Herzegovina. Bosnia-Herzegovina suffers from the constitution which makes the country extraordinarily difficult to govern. And that's very difficult to fix, because you need a two-thirds majority in parliament. So Bosnia-Herzegovina is the weakest link and the Russians like to attack the weakest link and you see them doing that in their support for Milorad Dodik in particular," Serwer said.

"The Hague Tribunal's verdict have not brought about any sort of reconciliation in the Balkans, they tended to increase rather than decrease tensions. That was certainly not the intention when the Tribunal was created," he said, when asked about the situation in the Balkans in the wake of the recent verdicts in the trials of Ratko Mladic and Jadranko Prlic et al.

White House responds to Tillerson: Trump’s position on North Korea hasn’t changed

White House responds to Tillerson: Trump’s position on North Korea hasn’t changed
BY JOSH DELK - 12/12/17 TheHil
 
White House responds to Tillerson: Trump’s position on North Korea hasn’t changed
The White House on Tuesday reaffirmed that President Trump's position on North Korea has not changed, despite Secretary of State Rex Tillerson's comments that the U.S. would be open to bilateral talks with the country without preconditions.

"The President's views on North Korea have not changed," White House press secretary Sarah Huckabee Sanders said in a statement Tuesday evening.

"North Korea is acting in an unsafe way not only toward Japan, China, and South Korea, but the entire world. North Korea's actions are not good for anyone and certainly not good for North Korea," she added.

The White House pushed back after Tillerson's statement earlier in the day that the U.S. diplomatic community was ready to meet face-to-face with North Korean leaders for diplomatic discussions "without precondition."

The remarks appeared to be a break from the administration's position that serious discussions would require that North Korea make an effort to denuclearize.

In his comments at an Atlantic Council event on Tuesday, Tillerson also said that Trump "is very realistic about that as well."

Tillerson said that it was "not realistic" for the U.S. to require North Korea to give up its nuclear program in order for talks to commence. He said the two nations could "at least sit down and see each other face to face and then we can begin to lay out a map, a roadmap of what we might be willing to work towards."

Trump has in the past chided Tillerson for "wasting his time" in pushing for negotiations with North Korea. The president has instead made repeated overtures to Chinese President Xi Jinping to crack down on North Korea's nuclear aggression.

SKANDALI QË PARALAJMËROI NISHANI

SKANDALI QË PARALAJMËROI NISHANI – ANALIZË NGA PLATOR NESTURI
 Plator Nesturi

Ky artikull është shkruar posaçërisht për gazetën “Albanian Free Press”

Procesi zaptimit të tokave, u zgjidh. Për këtë, mjafton të shohim gazetat e përditshme ku, në faqet e para, jepen listat e atyre që përfitojnë tapitë për ndërtimet e paligjshme në toka të të tjerëve. Gjithçka ecën normalisht, në bazë të rregullave dhe ligjit përkatës, madje në media nuk harrohet të kujtohen të gjithë përfituesit e trojeve të zëna që mund të paguajnë jo me pará në dorë, por me letra me vlerë. E vetmja gjë që nuk po gjen zgjidhje, është kthimi i tokës tek pronari i vërtetë, edhe në rastet kur ajo rezulton e lirë. Është e vështirë të japësh një parashikim në kohë, nëse do të përfundojë dikur ky proces, apo ndërsa flasim dhe pronarët ëndërrojnë të marrin trashëgiminë e tyre të ligjshme, në pronat e mbetura do të ngulen të tjerë zaptues. Ligjet dhe nismat e reja qeveritare, sidoqoftë, nuk parashohin asgjë të mirë, përveç ngatërrimit të mëtejshëm të lëmshit të krijuar me pronat në Shqipëri. Kështu, ndërsa përgatitemi të hedhim hapa të mëtejshëm për në BE, do të habisim gjithkënd në kontinentin e vjetër, kur të bëjmë inventarin e pronës me të cilën do hyjmë në familjen europiane, pasi për të njëjtën njësi toke, do të paraqitemi me tre lloje subjektesh: pronarë, ish-pronarë dhe përdorues pronash të të tjerëve, që këtë të drejtë e kanë marrë nga shteti e jo nga i zoti i punës.

Ju kujtohet Orikumi?

Do të duhej që të tërhiqej deti nga gjithë gjiri i Vlorës, që të mjaftonte toka për të përmbushur kërkesat e të gjithë atyre që pretendojnë pronësinë në tokat përreth Orikumit. Megjithatë, besohet se po të mos ishte bregdet, vështirë se do të kishte një përplasje të tillë midis palëve të ndryshme. Në një stere ku deti do të ishte disa milje tutje, do të kishte hapësirë të mjaftueshme që të ndahej pa asnjë qejfmbetje, ajo çfarë kërkojnë me të drejtën e trashëgimisë ish-pronarët, ata që kërkojnë ta kthejnë në pronë në bazë të ligjit 7501, si dhe të çliroheshin nga mbivendosjet e ndryshme tokat me dy a më shumë pronarë. Kur kjo zgjidhje nuk mund të realizohet dot, pasi nuk është në dorë as tonën dhe as të qeverisë, por prej faktit se "nuk ia ka qejfi detit", atëherë palët natyrisht, do të grihen me njëri-tjetrin derisa t'ia ketë qejfi qeveritarëve.

Për këtë arsye, para disa vitesh, Orikumi ishte në protestë dhe protagonist në kronikat televizive. Konflikti për pronën që dikur mishërohej në ngjarjet e muajve më parë në Kakome, kaloi në pronësi të qytetit në cep të gjirit të Vlorës, aq të lakmuar për bregdetin e tij. Por ndërsa në Kakome kishim një konflikt midis komunitetit të Nivicës dhe shtetit, ku secila palë pretendonte pronësinë mbi gjirin piktoresk të Kakomesë, në Orikum çështja paraqitet në një tjetër dimension. Këtu nuk kemi përplasje midis një komuniteti dhe shtetit, por ndërmjet kategorive të veçanta të vetë komunitetit që banon aty. Nuk kemi konflikt ligjor ndërmjet pronës publike dhe pronës së komunitetit, por një konflikt social, se kush do të përfitojë nga moria e ligjeve që, jo rrallë, bien ndesh me njëri-tjetrin mbi të drejtën e pronës.

Duke qenë ish-ndërmarrje bujqësore, punonjësit që kanë punuar në të, kanë përfituar nga ndarja e tokave pas vitit 1991, porse ajo, sipas ligjit, është në përdorim dhe jo me të drejtë të plotë pronësie. Gjendja ka vazhduar e tillë, derisa në bazë të ligjeve të reja mbi zonat turistike, hapësira në zonën e bregdetit nuk konsiderohet më tokë bujqësore, porse troje ku mund të zhvillohet industria e turizmit. Si e tillë, mbi këto toka, ku nuk ka pronësi në bazë të ligjit 7501, kanë të drejtë të përfitojnë pronarët të cilët e kanë të trashëguar si pronë pas verifikimit të titujve të vjetër të pronësisë, nga organet përkatëse. Natyrisht, kjo zgjidhje e re nuk u ka pëlqyer ish-punonjësve të ndërmarrjes bujqësore, të cilët janë hedhur në protestë, duke kërkuar nga qeveria që t’u njohë të drejtën e plotë të pronësisë mbi tokën në bazë të ligjit 7501. Orikumi u përfshi nga ndërtimet prej firmave të ndryshme, të cilat kanë lidhur kontratë me pronarët e vjetër që i përfitojnë këto toka në bazë të ligjit për zonat turistike, por dhe me të tjerë të shkathët që, në këtë katrahurë, kanë përfituar nëpërmjet dokumenteve false. Punimet që kanë filluar në shkallë të gjerë dhe që u paraqitën si një mundësi e mirë për qytetin, për thithjen e një mase më të gjerë pushuesish, shkaktuan sidoqoftë një konflikt social, ku përgjegjës ishte shteti me ligjet e tij. Pronarët e ligjshëm e që e kanë të trashëguar, duke mos e marrë dot në dorëzim tokën, janë të detyruar të lidhin kontrata me interesa të ulëta më kompanitë e ndërtimit, për të përfituar çka të munden nga objektet që u ngritën në Orikum. Ndërsa ish-punonjësit e ndërmarrjes bujqësore që e kanë patur në përdorim atë, ndihen të tradhtuar në interesat e tyre dhe i kërkojnë shtetit t’u njohë të drejtën e plotë mbi pronën, ashtu siç kanë përfituar të tjerët nga ligji 7501, me tokat e ish-kooperativave. Sidoqoftë, e sigurt është që, në asnjë rast, pronësia mbi tokën nuk përkthehet me përdorimin e saj për prodhime bujqësore, por si përfitim nga objektet që do të ngrihen në këto troje, për qëllime turistike.

Politika ndez gjakrat me ligjet në kaos

Që prej atyre kohëve plot premtime dhe ku pronarët shihnin se po u rrëshqiste mundësia për të përfituar tokat e trashëguara, në Orikum janë përplasur shumë dallgë deti, porse situata ka mbetur pa zgjidhje. Të djathtë e të majtë, për sa kohë kanë qenë në opozitë, thjesht janë bërë premtime për zgjidhjen e problemit dhe mbrojtjen e qytetarëve nga "Mafia e tokës". Këtë shprehje që e kanë përdorur rëndom, e kanë harruar se ka mafie tokash, pasi kanë hipur në pushtet. Dhe tashmë problemi është shtrirë edhe më tej. Më në jug dhe në një zonë më të lakmuar bregdetare, në Himarë.

Pasi u mbarua punë me Orikumin, duket se ushtritë e karkalecave për të përfituar në zonat turistike, janë shtrirë në Rivierë dhe kjo po shkakton jo pak tensione sociale. Tashmë, dhe ligjet e reja mbi pronësinë mbi tokën, si dhe ligji për zhvillimin e turizmit, e miratuar nga shumica e majtë, thjesht duket se është bërë enkas për të shqyer copa bregdeti në emër të zhvillimit të turizmit. Fakti që prona mbetet ende e paregjistruar, kjo nuk ka penguar të jepen leje për resorte turistike, të cilat po ngrihen mbi toka që nuk pasqyrohen në dokumente origjina si pronë. Pra, kush e ka patur dhe si ka përfunduar në duart e ndërtuesve që kanë nisur të ngrenë vila aty.

Në rrëmujën legjislative, natyrisht do të përfitojnë akaparuesit e pronave me dokumente të falsifikuara apo të abuzimit pushtetar. Janë të shumta rastet, gjatë gjithë vijës bregdetare, aty ku dhe interesat për efekte turistike janë më të mëdha. Së fundmi, shembujt e përfitimit të paligjshëm të tokave si në Vuno, Dhërmi, Palase, Qeparo apo në Sarandë, ku me një vendim të papritur zhvleftësohet pronësia e fituar e qytetarëve të vjetër, dëshmon se duhet ndërhyrë në mënyrë energjike nga ana e shtetit, për të gjetur një zgjidhje të pranueshme dhe jo të gjenden zgjidhje për efekte elektorale, ku të dëmtuarit mbeten pronarët e vërtetë të tokave.

Skandali që zbuloi ish-presidenti

Ajo çfarë duket se i jep një nuancë më të errët gjithë procesit që ka nisur, për pajisjen me tapi të atyre që përfitojnë me ligjin 7501, pas votimit të fundit në Parlament, vjen nga deklarata e ish-presidentit Nishani. As më shuma e as më pak, deklaroi një skandal ku ligji për pronat për të cilin ka dhënë miratim Komisioni i Venecias, është i ndryshëm me atë që është miratuar në Parlament. Pra, është falsifikuar, është jashtë normave të së drejtës ndërkombëtare mbi pronën dhe se është abuzivizëm me vetë pronarët. Ende nuk kemi një reagim zyrtar për këtë çështje, porse e gjitha kjo është mjaft e rëndë, pasi shkelet në mënyrë flagrante e drejta e një pjesë të qytetarëve. Një nga të drejtat bazë të kushtetutës dhe për të cilën vetë Shqipëria është e angazhuar, duke qenë se është një nga kushtet për të nisur negociatat për anëtarësim me BE-në. Nëse kjo do të rezultojë e vërtetë, do të përbënte një skandal të madh, dhe kjo jo thjesht në letrat kredenciale për në BE, por në detyrimin ndaj qytetarëve. Të cilët nuk do kenë shpresë tjetër, veç protestës.

Η Σουηδία ζητάει σεβασμό των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας στην Χιμάρα, Αλβανία

Η Σουηδία ζητάει σεβασμό των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία

Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2017, Proto Thema

 Σουηδία: Η Αλβανία πρέπει να λύσει το πρόβλημα της προστασίας του δικαιώματος ιδιοκτησίας στην Χιμάρα

«Η βελτίωση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι μία από τις προτεραιότητες - κλειδιά, που η ΕΕ έχει ρητώς θέσει ως βασικό κριτήριο για την συνεχιζόμενη ενταξιακή πορεία της Αλβανίας», τόνισε η Σουηδή υπουργός Εξωτερικών

του Παναγιώτη Σαββίδη

Οι συνεχιζόμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία απασχολούν το υπουργείο Εξωτερικών της Σουηδίας, ενόψει της διαδικασίας διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα Δυτικά Βαλκάνια. Απαντώντας σε πρόσφατη σχετική ερώτηση που κατέθεσε ο ομογενής βουλευτής Σωτήρης Δελής, η υπουργός Εξωτερικών Μάργκοτ Βάλστρεμ επεσήμανε πως: «Η προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων συνιστά θεμελιώδη λίθο της σουηδικής εξωτερικής πολιτικής» δήλωσε, επισημαίνοντας πως: «Η βελτίωση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι μία από τις προτεραιότητες - κλειδιά, που η ΕΕ έχει ρητώς θέσει ως βασικό κριτήριο για την συνεχιζόμενη ενταξιακή πορεία της Αλβανίας».

Όσον αφορά τις παραβιάσεις και τις αυθαιρεσίες της κυβέρνησης Ράμα στην περιοχή της Χειμάρρας, η επικεφαλής της σουηδικής διπλωματίας τονίζει: «Η Αλβανία πρέπει να λύσει το πρόβλημα της πλημμελούς προστασίας του δικαιώματος ιδιοκτησίας στη χώρα καθώς και των ασαφειών σε σχέση με τις ανεπίλυτες διαφορές σε θέματα κυριότητας γης, μεταξύ αυτών, στην περιοχή της Χειμάρρας. Αυτό αποτελεί επίσης απαίτηση από πλευράς ΕΕ στο πλαίσιο της ενταξιακής πορείας της χώρας».

Οι τοποθετήσεις
Οι τοποθετήσεις της υπουργού εξωτερικών της Σουηδίας Μάργκοτ Βάλστρεμ και του ομογενή βουλευτή Σωτήρη Δελή, έχουν ως εξής:

Υπουργός Εξωτερικών: Ο Σωτήρης Δελής μου έθεσε το ερώτημα εάν η Σουηδία σκοπεύει να λάβει μέτρα είτε διμερώς είτε στο πλαίσιο της ΕΕ ή αμφότερα, προκειμένου να προστατεύσει την ελληνική μειονότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματά της στην Αλβανία γενικά και στην περιοχή της Χειμάρρας ειδικότερα. Η προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων συνιστά θεμελιώδη λίθο της σουηδικής εξωτερικής πολιτικής και, μαζί με τη δημοκρατία και τις αρχές του κράτους Δικαίου, αποτελούν βασικά σημεία της συνεργασίας μας με την Αλβανία στο μεταρρυθμιστικό της έργο.

Η κατάσταση στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τη δημοκρατία και το κράτος Δικαίου, περιγράφεται στην Έκθεση για τη χώρα που το Σουηδικό Υπουργείο Εξωτερικών δημοσίευσε τον Απρίλιο τρέχοντος έτους. Όπως και στην Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη χώρα το 2016, διαπιστώνεται πως η Αλβανία έχει ένα τροπον τινά ικανοποιητικό νομοθετικό πλαίσιο για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το νομοθετικό αυτό πλαίσιο ευθυγραμμίζεται, εν πολλοίς, με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και η χώρα έχει επικυρώσει τις περισσότερες Συνθήκες για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ωστόσο, η πλημμελής εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου λόγω αδύναμων θεσμών, αποτελεί γενικό πρόβλημα.

Η Σουηδία υποστηρίζει την Αλβανία στο μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα , τόσο διμερώς όσο και στο πλαίσιο της ΕΕ. Επιπρόσθετα παρέχουμε σημαντική βοήθεια σε ΜΚΟ, οποίες δραστηριοποιούνται στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Για την Σουηδία, η ΕΕ αποτελεί κεντρικό πεδίο της δράσης στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και των αρχών του κράτους Δικαίου. Στο πλαίσιο της διαδικασίας διεύρυνσης της ΕΕ για τα Δυτικά Βαλκάνια και την Τουρκία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς και οι «βασικές προτεραιότητες» επέχουν κυρίαρχο ρόλο στην διαδικασία μεταρρυθμίσεων και ενταξιακής πορείας, την οποία υποστηρίζουμε.

Η Σουηδία υποστηρίζει την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας, τόσο πολιτικά όσο και μέσω συνεργασίας στο τομέα των μεταρρυθμίσεων. Κατά τον προενταξιακό διάλογο, τονίσαμε τη σημασία της σύγκλισης με τα κριτήρια και το νομοθετικό πλαίσιο της ΕΕ, προκειμένου να σημειωθεί πρόοδος τόσο ως προς την ενταξιακή πορεία όσο και προς την δημοκρατική πορεία της χώρας, κυρίως στον τομέα της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των μειονοτήτων.

Η βελτίωση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι μία από τις προτεραιότητες - κλειδιά, που η ΕΕ έχει ρητώς θέσει ως βασικό κριτήριο για την συνεχιζόμενη ενταξιακή πορεία της Αλβανίας. Υποδεχόμαστε ευμενώς την ψήφιση νομοθεσίας από την Αλβανία με στόχο την υιοθέτηση της Σύμβασης- Πλαισίου του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Προστασία των Εθνικών Μειονοτήτων. Το Συμβούλιο της Ευρώπης αναμένεται, περί τα τέλη του έτους, να εκφράσει την άποψή του για την νομοθεσία περί μειονοτήτων καθώς και την νομοθετική εργασία που υπολείπεται προκειμένου να διασφαλισθεί πως η Αλβανία ανταποκρίνεται στο διεθνές κεκτημένο.

Η κατάσταση στην περιοχή της Χειμάρρας πρέπει να τοποθετηθεί στο πλαίσιο ενός ευρύτερου ζητήματος που χαρακτηρίζει την Αλβανία, εκείνου της πλημμελούς προστασίας του δικαιώματος ιδιοκτησίας και των ανεπίλυτων διενέξεων σε θέματα κυριότητας γης. Η Αλβανία πρέπει να λύσει το πρόβλημα της πλημμελούς προστασίας του δικαιώματος ιδιοκτησίας στη χώρα καθώς και των ασαφειών σε σχέση με τις ανεπίλυτες διαφορές σε θέματα κυριότητας γης, μεταξύ αυτών, στην περιοχή της Χειμάρρας. Αυτό αποτελεί επίσης απαίτηση από πλευράς ΕΕ στο πλαίσιο της ενταξιακής πορείας της χώρας.

Το πρόβλημα είναι ευρύ και πλήττει διάφορες κοινωνικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένων της ελληνικής μειονότητας, των Ρομά καθώς και άλλων μειονοτήτων, κυρίως, εξαιτίας έργων ανοικοδόμησης, που λαμβάνουν χώρα σε διάφορες περιοχές της χώρας, όπως η Χειμάρρα. Είναι πολύ σημαντικό να γίνουν διαβουλεύσεις με τον τοπικό πληθυσμό, προκειμένου η ανοικοδόμηση να ακολουθεί το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο.

Η Σουηδία συνεχίζει, τόσο διμερώς όσο και εντός της ΕΕ, να θέτει το ζήτημα της πραγματοποίησης από την Αλβανία των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων, που η ΕΕ θέτει στο πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Επιπρόσθετα σκοπεύουμε να ενεργούμε προκειμένου η χώρα να ακολουθεί τις συστάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως προς την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μεταξύ αυτών, του δικαιώματος της ιδιοκτησίας και των δικαιωμάτων των μειονοτήτων.

Η Σουηδία πρόκειται επίσης να συνεχίσει την υποστήριξη των μεταρρυθμίσεων αυτών μέσω της αναπτυξιακής συνεργασίας με την Αλβανία, όπως μέσω στήριξης ΜΚΟ δραστήριων στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μεταξύ αυτών και των δικαιωμάτων των μειονοτήτων.

Βουλευτής Σωτήρης Δελής: Θα ήθελα να ευχαριστήσω την υπουργό Εξωτερικών για την απάντησή της! Θα ήθελα επίσης να σημειώσω πως ο Πρέσβυς της Ελλάδας βρίσκεται επί τόπου και παρακολουθεί τη συζήτηση. Η θέση η δική μου και του κόμματος των Μετριοπαθών είναι πως η Σουηδία πρέπει να δρα διεθνώς για την προστασία των μειονοτήτων που απειλούνται. Η ισοτιμία όλων των ανθρώπων είναι θεμελιώδης αρχή. Η Σουηδία πρέπει να προασπίζει μια συνεκτική Ευρώπη. Πρέπει να συνεχίσουμε να δρούμε για μια ελεύθερη, δημοκρατική και ενωμένη Ευρώπη. Πρέπει να εστιάσουμε στην Ανατολική Εταιρική Σχέση και στα Βαλκάνια.

Η ΕΕ πρέπει να είναι ανοιχτή σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη που επιθυμούν και μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις που θέτει μια ένταξη. Η ενταξιακή πορεία είναι συχνά απαιτητική και περίπλοκη. Η ενταξιακή προοπτική αποτελεί ωστόσο σημαντικό κίνητρο μεταρρυθμίσεων. Προάγει την σταθερότητα, την οικονομική και κοινωνική πρόοδο και την συνεχιζόμενη συμφιλίωση.

Εάν, απεναντίας, κλείναμε την πόρτα σε χώρες που επιθυμούν να γίνουν μέλη, και οι οποίες ανταποκρίνονται στις αυστηρές απαιτήσεις μιας διαδικασίας ένταξης, διατρέχουμε τον κίνδυνο οικονομικής ύφεσης και πορείας αποσταθεροποίησης εντός της Ευρωπαϊκής ηπείρου. Η πλήρωση των κριτηρίων ένταξης της ΕΕ είναι, κατά βάση, το στοιχείο με την μεγαλύτερη αξία σε μια υποψηφιότητα. Η υποψηφιότητα μιας χώρας συνεπάγεται μια σειρά προϋποθέσεων προκειμένου αυτή να γίνει μέλος μιας κοινότητας ελεύθερων κοινωνιών και ανταγωνιστικών οικονομιών.

Τα Δυτικά Βαλκάνια αποτελούν ένα τμήμα της Ευρώπης, όπου οι εθνικές μειονότητες και οι διάφορες θρησκείες συνιστούν μελλοντικές προκλήσεις. Η Αλβανία αποτελεί υποψήφια προς ένταξη χώρα στην ΕΕ από το 2014, μετά από τέσσερεις προηγούμενες ανεπιτυχείς προσπάθειες. Η επίσημη αίτηση προσχώρησης της Αλβανίας υποβλήθηκε το 2009. Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει. Απαίτηση το 2014 ήταν η πραγματοποίηση, από την Αλβανία, μιας σειράς μεταρρυθμίσεων, ειδικότερα στους τομείς της δημόσιας Διοίκησης και του συστήματος απονομής δικαιοσύνης. Επιπρόσθετα, τέθηκαν οι απαιτήσεις για αύξηση δράσεων κατά της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος καθώς και υπέρ των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με την Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 2016, η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Αλβανία ευθυγραμμίζεται με το γενικό ευρωπαϊκό κεκτημένο. Εντούτοις, σύμφωνα με την Έκθεση, η εφαρμογή των διατάξεων περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι πλημμελής, μεταξύ άλλων, όσον αφορά στο δικαίωμα της ιδιοκτησίας καθώς και στις συνθήκες διαβίωσης των μειονοτήτων, οποίες χρήζουν βελτίωσης.

Για το λόγο αυτό, θέλω να ρωτήσω την Υπουργό Εξωτερικών τι μπορεί να πράξει η ΕΕ προκειμένου να ενισχύσει την προστασία των μειονοτήτων στην Αλβανία στο πλαίσιο της ενταξιακής πορείας και προκειμένου να αξιολογήσει τη δράση της Αλβανίας στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ειδικότερα;

Υπουργός Εξωτερικών: Ο Σωτήρης Δελής κι εγώ συμμεριζόμαστε την άποψη περί αναγκαιότητας και σημασίας της ενταξιακής διαδικασίας. Όταν επισκέφθηκα την Αλβανία, είμαστε σαφείς σε αυτό, το οποίο εμπεριέχεται και στις «βασικές προτεραιότητες». Αυτό σημαίνει πως εξετάζουμε πώς λειτουργεί μια δημοκρατία, υπάρχει προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ποια προβλήματα προκύπτουν κατά την ενσωμάτωση των μειονοτήτων; Αυτό είναι ένα εξαιρετικά καίριο σημείο στις διαδικασίες διεύρυνσης της ΕΕ, στις διαδικασίες προσχώρησης στην ΕΕ και κάτι στο οποίο εμείς ως κράτος-μέλος είμαστε πολύ δραστήριοι.

Όπως γνωρίζει ο Σωτήρης Δελής, είμαστε από τις ελάχιστες χώρες στον κόσμο που δημοσιεύουμε εκθέσεις για διάφορες χώρες, 135 τον αριθμό, όπου εξετάζουμε ενδελεχώς τις συνθήκες στον τομέα της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των αρχών του κράτους δικαίου. Αυτό είναι πολύ σημαντικό και θέλω να σε ευχαριστήσω, για μια ακόμη φορά, που έθεσες το ζήτημα των συνθηκών για την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία, το οποίο είναι στη βάση του ένα ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Σουηδία παρέχει σημαντική υποστήριξη στις δράσεις αυτές. Ειδικότερα στην ενίσχυση του σεβασμού (για τα δικαιώματα αυτά), μέσω του διμερούς πακέτου στήριξης μεταρρυθμίσεων, συνεργαζόμαστε με πλήθος εταίρων στην αλβανική κοινωνία, οι οποίοι είναι υπέρμαχοι των ζητημάτων αυτών. Συνεργαζόμαστε με την οργάνωση Civil Rights Defenders ακριβώς στην ενίσχυση του σεβασμού προς τα ανθρώπινα δικαιώματα. Επίσης, όπως προανέφερα, η κατάσταση στη Χειμάρρα συνδέεται με το ευρύτερο ζήτημα της πλημμελούς προστασίας του δικαιώματος ιδιοκτησίας και των ανεπίλυτων διενέξεων σε θέματα κυριότητας γης, τα οποία επικρατούν στο σύνολο της χώρας.

Η Κυβέρνηση της Αλβανίας, μέσω του Εθνικού Προγράμματος Χωροταξίας και Αστικού Σχεδιασμού, προσπαθεί να αναπτύξει και να βελτιώσει την κατάσταση σε διάφορες πόλεις της χώρας, μεταξύ αυτών και στη Χειμάρρα, η πλειοψηφία των κατοίκων της οποίας ομιλούν την ελληνική γλώσσα. Ως αποτέλεσμα των δράσεων αυτών, κατεδαφίστηκαν 9.000 κτίρια στη χώρα. Παρόλο που οι ιδιοκτήτες των κτιρίων αυτών έλαβαν αποζημίωση, η αποζημίωση αυτή ήταν χαμηλή, και η Σουηδία, κατά τις συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό Ράμα, υπογράμμισε τη σημασία του δικαιώματος της ιδιοκτησίας και την ανάγκη διαλόγου με τις ομάδες αυτές στη Χειμάρρα, κυρίως καθώς αυτές ανήκουν σε μειονότητες και οι χαμηλές αποζημιώσεις προς τους ιδιοκτήτες αποτελούν πρόβλημα.

Επίσης, έχουμε συζητήσει για την Αλβανία εντός της ΕΕ, στο πλαίσιο της διαδικασίας προσχώρησης, και η ΕΕ έχει υπενθυμίσει στην Αλβανία την αναγκαιότητα θέσπισης διαδικασίας για την δημιουργία ενός κτηματολογίου και έχει προτρέψει τη χώρα να λάβει μέτρα για την προστασία του δικαιώματος στην ιδιοκτησία. Αυτά για την περίοδο 2012-2020. Επίσης η ΕΕ, κατά τις επαφές που γίνονται σε τακτική βάση, υπενθυμίζει την αναγκαιότητα για βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ διαφόρων θεσμικών οργάνων, διαφάνεια και σαφήνεια ως προς την πολιτική που ρυθμίζει το δικαίωμα ιδιοκτησίας. Όλα αυτά είναι καίρια σημεία, εάν κανείς αισθάνεται πως δεν μπορεί να προασπίσει την προσωπική του ιδιοκτησία ή το δικαίωμα στη γη του, αυτό είναι πολύ προβληματικό.

Παράλληλα με την ΕΕ, υπάρχουν και άλλοι θεσμοί, όπως το Συμβούλιο της Ευρώπης. Στο πλαίσιο αυτού του εύρους των θεσμών και των επαφών σκοπεύουμε να συνεχίσουμε να παρακολουθούμε το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Αλβανία.

Βουλευτής Σωτήρης Δελής: Θέλω να ευχαριστήσω την Υπουργό Εξωτερικών για την εμπεριστατωμένη απάντηση. Ανυπομονώ να παρακολουθήσω την εργασία αυτή και στη συνέχεια. Ευχαριστώ.

Παρουσία του Έλληνα πρέσβη
Την απάντηση της υπουργού Εξωτερικών της Σουηδίας Μάργκοτ Βάλστρεμ, προς τον ομογενή βουλευτή του κόμματος των Μετριοπαθών Σωτήρη Δελή, παρακολούθησε και ο Έλληνας πρέσβης στην Στοκχόλμη Δημήτριος Τουλούπας. Ο Σωτήρης Δελής κατάγεται από την Πάτρα και από το 1977 ζει μόνιμα στη Σουηδία. Έχει πολυετή εμπειρία στα κοινά με αφετηρία την τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά και μακρόχρονη ενασχόληση με τα οικονομικά, με τραπεζική διευθυντική καριέρα 30 ετών. Το 2014 εξελέγη βουλευτής της περιφέρειας Γιέσεπινγκ, στο νότιο τμήμα της Σουηδίας και είναι ο πρώτος βουλευτής της περιοχής με ξένη καταγωγή. Ο ίδιος είναι μέλος και της επιτροπής των Εξωτερικών Υποθέσεων του σουηδικού κοινοβουλίου.


Tuesday, December 12, 2017

Αμερικανός πρέσβης στην Αλβανία κατηγορεί Εισαγγελέα ως προστάτη της διαφθοράς



 «Λου: -Όχι πια (να τερματίσει), ο Γενικός Εισαγγελέας να προστατεύει διεφθαρμένους πολιτικούς»


Δεκέμβριος 12, 2017. Echedoros


Στην Αλβανία, ο πρέσβης των ΗΠΑ, Ντόναλντ Λου, δήλωσε  σήμερα ότι έχει ζητήσει από τα πολιτικά κόμματα να συνεργασθούν για να βρουν έναν προσωρινό αντικαταστάτη του Γενικού Εισαγγελέα Αντριάντικ Λάλλα (Adriatik Llalla), του οποίου η θητεία έληξε την περασμένη εβδομάδα.



Και τα δύο  μεγάλα κόμματα είπε ο πρεσβευτής Λου «πρέπει να τερματίσουν την εποχή που ο Γενικός Εισαγγελέας προστατεύει τους διεφθαρμένους πολιτικούς», αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο Λάλλα προστάτευε τη διαφθορά.


«Ζητήσαμε από την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση να συνεργασθούν για να βρουν προσωρινό αντικαταστάτη του Γενικού Εισαγγελέα, ο οποίος ολοκλήρωσε τη θητεία του στις 7 Δεκεμβρίου.

 Ελπίζω ότι οι πολιτικοί θα βάλουν στην άκρη τα μικροπολιτικά τους και θα εφαρμόσουν αυτή τη μεταρρύθμιση στον τομέα της δικαιοσύνης», είπε ο Αμερικανός πρέσβης  σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο Συνήγορος του Πολίτη.


Η έκκλησή του έρχεται σε μια στιγμή που υπάρχει βαθιά κρίση στη Δικαιοσύνη στην Αλβανία.
«Οι διεθνείς εμπειρογνώμονες βρίσκονται αντίθετη σε παράταση της εντολής του  Αντριάτικ Λάλλα. Και αυτή  η θέση βρίσκει την υποστήριξη της αμερικανικής πρεσβείας και της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα Τίρανα.


Ο πρέσβης Λου είπε με κατηγορηματικό ύφος: «Πρέπει να τερματισθεί η εποχή που ο Γενικός Εισαγγελέας προστατεύει τους διεφθαρμένους πολιτικούς. Το παλαιό σύστημα δικαιοσύνης προστατεύει άτομα με εξουσία που πλούτισαν  μέσω της διαφθοράς και της πολιτικής επιρροής.

 Το νέο σύστημα δεν μπορεί να έχει  έναν Γενικό Εισαγγελέα, ο οποίος δεν  διώκει κανέναν. Η χώρα αυτή δεν μπορεί να εισέλθει στην Ευρωπαϊκή Ένωση αν συνεχίσει να έχει το χαμηλότερο δείκτη δίωξης σοβαρών εγκλημάτων στην Ευρώπη».


(Στοιχεία από zeriamerikes.com)

Αλβανία- Χιμάρα: Καταγγελία πρώην πρόεδρου της χώρας για κυβερνητικές παραβιάσεις στην ιδιοκτησία





Δεκέμβριος 11, 2017.Echedoros

Σε σοβαρή καταγγελία προέβη ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας της Αλβανίας, Μπουγιάρ Νισάνι, τη Διεθνή Ημέρα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη σελίδα του στο Facebook.



“Το δίκαιο της ιδιοκτησίας στην Αλβανία τώρα κρίνεται σύμφωνα με νόμο, η αξιολόγηση του οποίου από την Επιτροπή της Βενετίας, έγινε με έκδοση  πλαστής  απόφασης,  η οποία αποστάλθηκε στα όργανα του αλβανικού κράτους”

Αυτό αναφέρει ο πρώην πρόεδρος Μπουγιάρ Νισάνι,  επισημαίνοντας στη σελίδα του την Ημέρα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ότι «ένα από τα δικαιώματα που έχει ήδη παραβιασθεί είναι αυτό της ιδιοκτησίας», στέλνοντας μήνυμα στην κυβέρνηση για την καταπάτηση των ιδιοκτησιών της ελληνικής εθνικής μειονότητας στη Χιμάρα.


Η αλβανική ‘Panorama’ αναφέρει επικαλούμενη τον πρώην πρόεδρο της Αλβανίας,  ότι ο κρατικός μηχανισμός παραβίασε και παραβιάζει το θεμελιώδες δικαίωμα που εγγυάται ο νόμος βάσει της αρχής του δικαίου, της αρχής της ισότητας, της απαγόρευσης των διακρίσεων και του δικαιώματος στην ιδιοκτησία. Παραβιάζεται, δηλαδή, το άρθρο 6/1 της Σύμβασης του άρθρο 1 του Πρωτοκόλλου 1 της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης.


Η καταγγελία για παραποίηση του νόμου περί της ιδιοκτησίας και η καταπάτηση των δικαιωμάτων των πολιτών δείχνει  με ισχυρό τρόπο τη μεθοδολογία της αλβανικής κυβέρνησης για την αρπαγή της ιδιοκτησίας  των πολιτών της ελληνικής μειονότητας στη χώρα.


 ( Στοιχεία από panorama.com.al , smarkos.blogspot.gr)

Sunday, December 10, 2017

ISH PRESIDENTI NISHANI: LIGJI I PRONES NE SHQIPERI, GJYKOHET SIPAS NJE LIGJI, VLERESIMI PER TE CILIN KOMISIONI I VENECIAS, ESHTE DERGUAR MBI NJE VERSION TE FALLSIFIKUAR, NGA INSTITUCIONET E SHTETIT SHQIPTAR.

Image result for bujar nishani




Me rastin e Dites Nderkombetare te Lirive dhe te Drejtave te Njeriut, ish Presidenti i Shqiperise, Bujar Nishani, hedh drite mbi nje skandal te permasave te medha, ate te fallsifikimit dhe grabitjes se te drejtes se prones.

Nishani shkruan ne rjetin Social Facebook, se Institucionet e Shqiperise, ato te Drejtesise dhe te Qeverise, kane derguar ne Komisionin e Venecias per Shqyrtim te Ligjit te Pronave ne Shqiperi, nje version te fallsifikuar, i cili ka te beje me te Drejten Huridike Kushtetonjese te prones ne Shqiperi.

Dhe mos harrojme, Qeveria Shqiptare dhe Parlameni i Shjqiperise, kane miratuar nje seri aktesh nenligjore per pronat, te cilat sot perbejne, konfliktet me madhore ne Shqiperi, ndersa pjese te madhe te Territorit nga keto Prona, po grabiten nga Oligareket dhe Mafia.