Friday, December 15, 2017

Η Αλβανία παίρνει υπό την προστασία της το Αλβανικό Ινστιτούτο των Σκοπίων





«Συνάντηση στο Πόγραδετς, η Αλβανία παίρνει υπό την προστασία της το Αλβανικό Ινστιτούτο των Σκοπίων»


Δεκέμβριος 15, 2017. Echedoros


Για πρώτη φορά, κυβερνητικά κλιμάκια της Αλβανίας και των Σκοπίων πραγματοποίησαν σήμερα κοινή συνάντηση στο Πόγραδετς.



Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά τη λεγόμενη ‘Διακήρυξη των Τιράνων’, μια συμφωνία που πριν από ένα χρόνο κατέληξε σε συμφωνία μεταξύ των αλβανικών κομμάτων στα Σκόπια με μια ενιαία ατζέντα για την προώθηση των δικαιωμάτων των Αλβανών.


Στη συνάντηση αυτή των δύο κλιμακίων, κεντρικό θέμα αποτέλεσε η βελτίωση της  υπάρχουσας κατάστασης των Αλβανών στη γειτονική χώρα, σημειώνει το αλβανικό δημοσίευμα.


Μία από τις σημαντικότερες συμφωνίες  που υπογράφονται μεταξύ των δύο κυβερνήσεων είναι η εντατικοποίηση της διμερούς συνεργασίας μέσω του Ινστιτούτου Πολιτιστικής και Πνευματικής Κληρονομιάς των Αλβανών των Σκοπίων.


Το Ινστιτούτο αυτό που ιδρύθηκε το 2007, έχει αντιμετωπίσει πολλές δυσκολίες, στην διάρκεια των περασμένων ετών, με αιχμή τη χρόνια έλλειψη κονδυλίων, ένα φαινόμενο το οποίο  συχνά αντιμετωπίζεται με εχθρότητα από το κράτος των Σκοπίων.


Χάρη σε αυτήν τη συμφωνία, το Ινστιτούτο που καθορίζεται ως πολύτιμο για τους Αλβανούς των Σκοπίων, περνάει τώρα στην προστασία του αλβανικού κράτους και η ανεξαρτησία του θα εξασφαλισθεί με διμερή διακρατική συμφωνία.


Κύριο θέμα των συζητήσεων αποτέλεσε και η δημιουργία ενός Διμερούς Οικονομικού  Συμβουλίου, ένα φόρουμ που θα προσφέρει πρόσθετες ευκαιρίες για την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των Αλβανών και στις δύο πλευρές των συνόρων.

No comments: