Saturday, April 27, 2024

«Ο Μακρόν γονατίζει τον Έντι Ράμα: Ο Μητσοτάκης επικεφαλής της ΕΕ!»

SManalysis




Απρίλιος 26, 2024. Ελλάδα.


«Σημαντική εξέλιξη έρχεται από την Αθήνα, που θέλει να δείξει ότι το πρόβλημα δεν είναι οι Αλβανοί, αλλά ο Έντι Ράμα, ο οποίος, σύμφωνα με την Αθήνα, έχει παίξει παιχνίδια με τον Ερντογάν που χαρακτηρίζονται επικίνδυνα», γράφει η αλβανική Pamfleti.

Τις τελευταίες ώρες δυναμώνει και η θέση του διορισμού του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ως επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Γαλλικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο Μακρόν επιδιώκει μια λύση μετά την Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, αποφεύγοντας μια γερμανική εκδοχή στο τιμόνι της ΕΕ.

Όμως, όπως γνωρίζουμε, μια γαλλική πρόταση δεν θα γίνει αποδεκτή και αναζητούνται άλλες συναινετικές λύσεις.

Ο Μακρόν προτιμά τον Μάριο Ντράγκι, ο οποίο είναι αρεστός και στους Γερμανούς, αλλά οι ίδιοι οι Ιταλοί ανακοίνωσαν ότι δεν σκοπεύουν να τον προτείνουν.

Το νούμερο δύο της ιταλικής κυβέρνησης, ο επικεφαλής της Forza Italia, Αντόνιο Ταγιάνι, ανακοίνωσε ότι η λύση πρέπει να έρθει εντός της ομάδας των Ευρωπαϊκών Λαϊκών Κόμμάτων.  Εάν ο Ντράγκι συμφωνήσει να γίνει μέλος του ΕΛΚ, τότε η συζήτηση μπορεί να ξεκινήσει, είπε.

Μετά από αυτή την απόρριψη, υπήρξαν δύο ευκαιρίες για συζήτηση, αλλά η μία είναι δύσκολη για την Αλβανία, λόγω και του γεγονότος ότι είναι η πιο δυνατή.


Ως έκπληξη, το ενδεχόμενο να εκλεγεί ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ως επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προέκυψε χθες το βράδυ στο δείπνο.

Ο άλλος υποψήφιος είναι ο πρωθυπουργός της Κροατίας Αντρέι Πλένλοβιτς, ο οποίος αρέσει στους Γερμανούς αλλά όχι στους υπόλοιπους.

Περισσότερες επιλογές έχει ο Μητσοτάκης

Με λίγα λόγια, ο Μητσοτάκης έχει περισσότερες επιλογές, και του έδωσαν ακόμη και μια εφεδρική έκδοση. Εάν δεν βρεθεί συναίνεση ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μπορεί να γίνει αποδεκτή η εκδοχή ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός μπορεί να ηγηθεί της Προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αντί του Σαρλ Μισέλ.

Και οι δύο εκδοχές, ειδικά η πρώτη, αποτελούν τρομερό πρόβλημα για την κυβέρνηση των Τιράνων , που έχει ξεκινήσει μετωπική σύγκρουση με την Αθήνα για την υπόθεση «Μπελέρη».

Έχοντας έναν Έλληνα στην κεφαλή της Ευρώπης, που θα ήταν η πρώτη φορά που συμβαίνει, τότε έχουμε να κάνουμε με έναν ολοκληρωτικό αποκλεισμό και επιρροή ατζέντηδων που έρχονται από την Αθήνα.


Η εμφάνιση της ελληνικής εκδοχής στην ΕΕ φαίνεται να αρέσει στον Μακρόν, ο οποίος κατά πάσα πιθανότητα το είπε στον Έντι Ράμα κατά τη συνάντησή του στο Ellysee.  Έτσι ο Ράμα άλλαξε λουκ και φόρεσε απαλό δέρμα αρνιού.

Η λογική του Μακρόν είναι να παίζει με έναν πιο αυθεντικό συμβολισμό της Ευρώπης, αυτόν του 19ου αιώνα, της Αρχαίας Ελλάδας ως παράδειγμα της ευρωπαϊκής ταυτότητας. Και αν συμβεί αυτό, οι Αλβανοί θα βρίσκονταν κάτω από ισχυρή χαλαζόπτωση, λαμβάνοντας υπόψη την ιστορική κληρονομιά.

Αν και η Αθήνα έχει δώσει ένα πολύ σημαντικό μήνυμα στους Αλβανούς, στην πρωτοβουλία για ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Την οποία παρουσίασε και υπερασπίστηκε η αδερφή του Κυριάκου Μητσοτάκη, Ντόρα Μπακογιάννη.

Όπως και να έχει, αυτή η πτυχή, δηλαδή οι σχέσεις της Αθήνας με τον Άλμπιν Κούρτι και τον Έντι Ράμα, είναι μέρος μιας νέας συζήτησης.

 Γεγονός είναι ότι σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε μια εξέλιξη, που αν συμβεί και είναι πολύ πιθανό να συμβεί, τότε θα ακολουθήσει μια πιο περίπλοκη περίοδος, όπου ο πρωθυπουργός της Αλβανίας θα επιβάλει άλλο βάρος σε αυτή τη χώρα, ίσως μια νέα απομόνωση, καταλήγει το δημοσίευμα.


Friday, April 26, 2024

Φρέντης Μπελέρης: Από το Πύλιουρι στο Στρασβούργο

SManalysis



Παύλος Παπαδόπουλος

Θυμάται το καθεστώς Χότζα και την ακράτεια του «Στάλιν». Ανατρέχει στους πολιτικούς δεσμούς που είχε στην Αθήνα από τη δεκαετία του ’90. Και λέει στην «Κ» από τη φυλακή ότι δεν ψάχνει να «πετύχει κάτι τεράστιο μέσα σε μια μέρα»


Το 2003 ο Φρέντης Μπελέρης («Φρέντης» είναι το σωστό όνομα, όχι «Φρέντι») τραυματίστηκε από επίθεση Αλβανών παρακρατικών επειδή τους απέτρεψε να «απαγάγουν» μια κάλπη από το εκλογικό κέντρο στο χωριό Aνω Πύλιουρι της Χειμάρρας. Oμως η επεισοδιακή ιστορία του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας και νυν υποψηφίου ευρωβουλευτή της Ν.Δ. που έκλεισε 11 μήνες στις αλβανικές φυλακές λόγω μιας διάτρητης και αστήρικτης κατηγορίας εξαγοράς επτά ψήφων προς 350 ευρώ στις περυσινές δημοτικές εκλογές δεν αρχίζει τότε.

Οι Eλληνες της Χειμάρρας αρνήθηκαν να λάβουν μέρος στις δημοψηφισματικές εκλογές της 2ας Δεκεμβρίου 1945, που μεθόδευσε ο Χότζα για να κάνει την Αλβανία κομμουνιστική. Ως αντίποινα η κυβέρνηση Χότζα έκλεισε τα ελληνικά σχολεία της περιοχής. Ο Μπελέρης έμαθε τα ελληνικά στο σπίτι του. Παρ’ όλα αυτά σήμερα εύκολα παραθέτει επιχειρήματα απλά και κατανοητά, χωρίς πίκρα και χωρίς εκδικητικότητα. Η περιπέτεια μιας ζωής με το βίωμα του αγώνα σε μια μειονότητα δεν τον έχει σκληρύνει, παρά το αψύ παρουσιαστικό του.


Ο Σταύρος Παπασταύρου τον χαρακτηρίζει «αγαθό γίγαντα». Ο πρώην υπουργός Επικρατείας ήταν ο πρώτος που εισηγήθηκε στον πρωθυπουργό, ήδη από τον Νοέμβριο του 2023, να βάλει τον Μπελέρη στο ευρωψηφοδέλτιο. Γνωρίζονται από το 1993 όταν τους σύστησε η Μαριέττα Γιαννάκου στην Αθήνα. Ο Μπελέρης τότε βρισκόταν μόλις δύο χρόνια στην Ελλάδα, στη Ζάκυνθο. Το 1994 μετακόμισε στην Αθήνα, αλλά είτε στη Ζάκυνθο είτε στην Αθήνα, είχε τον νου του στη Χειμάρρα. Πώς ένας Ελληνας της Αλβανίας ονομάστηκε «Φρέντης»; Ο παππούς του λεγόταν Νέστορας, αλλά το καθεστώς είχε απαγορεύσει στους Ελληνες να δίνουν στα παιδιά τους ελληνικά ονόματα. Οι γονείς έπρεπε να επιλέξουν από έναν κατάλογο ονομάτων και επέλεξαν το όνομα «Αλφρεντ». Κι από εκεί βγήκε το «Φρέντης».

Ο μικρός Φρέντης έπαιζε στον δρόμο όταν άκουσε ένα άλλο παιδί να φωνάζει: «Ο Στάλιν χέστηκε». Πανικός επικράτησε στους μεγάλους. Φοβήθηκαν ότι η αστυνομία θα συλλάβει τον πατέρα και τη μάνα του. Μόνο που δεν επρόκειτο για κάποιο επαναστατικό ξέσπασμα του μικρού. Στην παρέα με τους μπόμπιρες βρισκόταν ένα άλλο παιδάκι, που ονομαζόταν «Στάλιν». Και ναι, ένα μικρό παιδί πάνω στο παιχνίδι μπορεί να τα κάνει πάνω του, ακόμα κι αν ονομάζεται… Στάλιν.

Οι ανυποψίαστοι αναρωτιούνται για το πώς και το γιατί των σχέσεων ενός νεαρού από τη Χειμάρρα με πρόσωπα της εξουσίας στην Αθήνα. Προφανώς λησμονούν το κλίμα της εποχής, τους προβληματισμούς για τη ρευστότητα στα Βαλκάνια, τα μισόλογα στην Ευρώπη περί αλλαγής συνόρων, τις έγνοιες για την προστασία των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ενδιαφερόταν προσωπικά για τους Βορειοηπειρώτες, όπως και ο τότε υπουργός Εξωτερικών Αντώνης Σαμαράς. Ο Μητσοτάκης ήταν ο πρώτος πρωθυπουργός που επισκέφτηκε τη Βόρειο Ηπειρο και συγκεκριμένα τη Δερβιτσάνη στις 13 Ιανουαρίου 1991 συνοδευόμενος από τον Σαμαρά, την Ντόρα Μπακογιάννη και τον Μίκη Θεοδωράκη. Τριάντα δύο χρόνια μετά, στις 27 Οκτωβρίου 2023 στην πλατεία της Δερβιτσάνης ο Αλβανός πρωθυπουργός Εντι Ράμα πρωτοστάτησε στα αποκαλυπτήρια της προτομής του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη παρουσία του Δημήτρη Αβραμόπουλου.

Γέφυρα ή θρυαλλίδα
Λίγο καιρό νωρίτερα από τη γιορτή στη Δερβιτσάνη, στις 22 Δεκεμβρίου 2022 ο Κυριάκος Μητσοτάκης έγινε ο δεύτερος Ελληνας πρωθυπουργός που επισκέφτηκε τη Βόρειο Ηπειρο και ο πρώτος που πήγε στη Χειμάρρα. Στο αεροπλάνο από Αθήνα είχε μπροστά του έναν φάκελο. Ηταν ο φάκελος με τις σημειώσεις του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη από το ταξίδι του 1991. «Η αντιμετώπιση της μειονότητας μπορεί να την κάνει είτε γέφυρα φιλίας, είτε εστία αντιπαράθεσης», είπε ο Μητσοτάκης το 1991. «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζει την πολιτική του πατέρα του με τη γενναία πρωτοβουλία του να στείλει τη Χειμάρρα στις Βρυξέλλες και να κάνει τα προβλήματά μας από διμερή, ευρωπαϊκά», λέει ο Μπελέρης στην «Κ».

«Θέλουμε μια Αλβανία στην Ευρώπη, αλλά όχι μια Αλβανία από την οποία θα έχουν φύγει οι Ελληνες. Η υποψηφιότητά μου πάει τη φωνή της Χειμάρρας στην Ευρώπη».

Φήμες και εικασίες πλανώνται γύρω από τον Μπελέρη και η κυριότερη από αυτές είναι ότι συμμετείχε στην επίθεση της παραστρατιωτικής οργάνωσης ΜΑΒΗ (Μέτωπο Απελευθέρωσης Βορείου Ηπείρου) στο φυλάκιο της Επισκοπής στις 10 Απριλίου 1994 στην Αλβανία που είχε ως συνέπεια τον θάνατο δύο Αλβανών νεοσύλλεκτων. Η αλήθεια, τσεκαρισμένη από Ελληνες και Αλβανούς, είναι ότι εκείνη την ημέρα ο Μπελέρης βρισκόταν στην Κύπρο. Είχε πάει για επαγγελματική εκπαίδευση (θερμοϋδραυλικός) μαζί με άλλους 100 Βορειοηπειρώτες προσκεκλημένους του «Παγκύπριου Φορέα Βοήθειας Βορειοηπειρωτών». Οπως αποδείχθηκε και από το σφράγισμα του διαβατηρίου του (που τότε γινόταν στα εκτός Ε.Ε. αεροδρόμια υποχρεωτικά) παρέμεινε στην Κύπρο από τις 22 Ιανουαρίου έως τις 24 Ιουνίου 1994. Η υπόθεση αυτή έχει ερευνηθεί από την αλβανική δικαιοσύνη το 1994, το 2005 και το 2019, χωρίς να προκύψει οποιοδήποτε στοιχείο κατά του Μπελέρη. Προφανώς, σημειώνουν οι φίλοι του Μπελέρη, αν είχε οποιαδήποτε σχέση με το συμβάν δεν θα επέστρεφε το 2015 για να ζήσει μόνιμα στη Χειμάρρα με την οικογένειά του, όπου άνοιξε εστιατόριο και παράλληλα είναι ιδιοκτήτης δέκα ενοικιαζόμενων δωματίων. Ούτε θα τον υποστήριζαν στις δημοτικές εκλογές του 2023 ο Ιλιρ Μέτα και ο Σαλί Μπερίσα.

Ευρωψηφοδέλτιο Ν.Δ.: Ανατροπή τελευταίας στιγμής με Μπελέρη
Ευρωψηφοδέλτιο Ν.Δ.: Ανατροπή τελευταίας στιγμής με Μπελέρη
Η σύλληψη το 1995
Ο 23χρονος Μπελέρης συνελήφθη το 1995 στο Καλπάκι Ιωαννίνων με άλλους έξι Ελληνες που βρίσκονταν σε δύο αυτοκίνητα, στο ένα εκ των οποίων υπήρχαν όπλα. Υπήρχε υποψία ότι οι εν λόγω μπορεί να συνδέονταν με την επίθεση στην Επισκοπή, αλλά στον Μπελέρη δεν ασκήθηκε δίωξη αφού είχε αποδείξεις (διαβατήριο και αεροπορικά εισιτήρια) ότι την κρίσιμη ημερομηνία βρισκόταν στην Κύπρο. Τελικώς, διαπιστώθηκε έπειτα από αίτημα δικαστικής συνδρομής στην Αλβανία ότι τα όπλα δεν είχαν χρησιμοποιηθεί στην Επισκοπή, ούτε είχαν κλαπεί από εκεί, οπότε οι ύποπτοι απαλλάχτηκαν με βούλευμα έπειτα από μια πολύμηνη προφυλάκιση στον Κορυδαλλό. Στο Εφετείο ο Μπελέρης καταδικάστηκε σε τρία χρόνια με αναστολή για συνέργεια σε οπλοκατοχή.

Ας επιστρέψουμε στο περιστατικό του 2003, όταν ο Μπελέρης, που τότε ζούσε στην Αθήνα –και εργαζόταν ως υδραυλικός με δική του εταιρεία που ακόμα διατηρεί με έναν συνέταιρό του– οργάνωσε τους εν Ελλάδι δημότες Χειμάρρας να πάνε και να ψηφίσουν στις δημοτικές εκλογές του τόπου τους. Αλβανοί παρακρατικοί, αφού έκλεψαν κάλπες από χωριά, όχι μόνο χτύπησαν τον Μπελέρη, αλλά μαχαίρωσαν δύο άλλους μειονοτικούς, ο ένας εκ των οποίων σώθηκε παρά τρίχα επειδή μεταφέρθηκε εσπευσμένα στα Ιωάννινα, όπως θυμάται ο καθηγητής, βουλευτής της Ν.Δ. και φίλος της οικογένειας Μπελέρη, Αγγελος Συρίγος που εκείνες τις ημέρες βρισκόταν στη Χειμάρρα για να βοηθήσει οργανωτικά στις εκλογές. Για να καλυφθεί η δράση των παρακρατικών, ο Μπελέρης κατηγορήθηκε για «προσβολή του αλβανισμού» και καταδικάστηκε ερήμην σε τρία χρόνια φυλάκιση. Οι αλβανικές αρχές δεν ζήτησαν από τις ελληνικές τη συνδρομή τους προκειμένου να εκτίσει την ποινή, η οποία παραγράφηκε. Εκμεταλλεύτηκαν όμως την καταδίκη ως αφορμή για να μην του επιτρέψουν να συμμετέχει ως υποψήφιος στις δημοτικές εκλογές του 2019.

Στις συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου ο Μάκης Βορίδης (επίσης φίλος του Μπελέρη από τη δεκαετία του ’90) και ο Σταύρος Παπασταύρου υποστήριζαν σταθερά ότι ο Μπελέρης έπρεπε να συμπεριληφθεί στο ψηφοδέλτιο. Το θέμα της άδικης προφυλάκισης αλλά και όλα τα υπόλοιπα ζητήματα με πρώτο εκείνο της κατοχύρωσης των περιουσιών των ομογενών της Χειμάρρας θα αποκτούσαν ευρωπαϊκή διάσταση. Επεσαν στο τραπέζι εναλλακτικές προτάσεις, π.χ. να οριστεί υποψήφιος ο γιος του Μπελέρη, Πέτρος, αλλά ο ίδιος ο υιός τις απέρριψε. Η Ελληνική Λύση και η Νίκη άρχισαν να περιτριγυρίζουν τον Φρέντη, αλλά δεν δελεάστηκε. «Δεν κατεβαίνω με άλλο κόμμα». Ο Μητσοτάκης, που πρώτος στήριξε τον Μπελέρη ως υποψήφιο δήμαρχο το 2023, τόλμησε και πήρε την απόφαση έστω κι αν αυτή δεν αρέσει σε κάποιους Ευρωπαίους ομολόγους του. Πάντως η υποψηφιότητα φαίνεται ότι ήδη έδωσε στη Ν.Δ. το πολυπόθητο δημοσκοπικό ηλεκτροσόκ (οι μυστικές μετρήσεις έδιναν την Πέμπτη 34%).

Οι τίτλοι ιδιοκτησίας
Γιατί ο Μπελέρης συναντά τόση αντίσταση από τα επίσημα Τίρανα; Ορισμένοι τον κατηγορούν για αλυτρωτισμό και εχθρικές δηλώσεις κατά των Αλβανών, αλλά ο ίδιος λέει ότι κάποιες δηλώσεις του μεταφράζονται επίτηδες λανθασμένα. Του καταλογίζουν π.χ. ότι μίλησε για «εξελληνισμό της Χειμάρρας», ενώ ο ίδιος αναφέρθηκε στον «ελληνισμό της Χειμάρρας». «Θέλω την ελληνοαλβανική φιλία», εξηγεί σήμερα στην «Κ». «Δεν κέρδισα τις εκλογές στη Χειμάρρα μόνο με τους Ελληνες. Με υποστήριξαν πάρα πολλοί Αλβανοί που θέλουν δικαιοσύνη και αλληλεγγύη. Θέλουμε μια Αλβανία στην Ευρώπη, αλλά όχι μια Αλβανία από την οποία θα έχουν φύγει οι Ελληνες. Η υποψηφιότητά μου για την Ευρωβουλή πάει τη φωνή της Χειμάρρας στην Ευρώπη».

Το επίκεντρο της σύγκρουσης βρίσκεται στην ασάφεια των τίτλων ιδιοκτησίας γης. Οι πολίτες στην Αλβανία διαθέτουν τίτλους γης – εκείνους που το 1991 δήλωσαν ότι διέθεταν οι οικογένειές τους προ της επιβολής του κομμουνισμού. Οι τίτλοι αυτοί σήμερα αναγνωρίζονται μόνο για αγροτική εκμετάλλευση. Οι δήμοι και το κράτος πρέπει να επικυρώσουν τους τίτλους προτού αξιοποιηθούν για οικιστική ή τουριστική ανάπτυξη. Ο Μπελέρης αναφέρεται στον πρώην υπουργό Παιδείας του ΠΑΣΟΚ, Πέτρο Ευθυμίου, που ως πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ το 2010 συνέβαλε καθοριστικά ώστε να εγκριθεί κονδύλι 2 εκατ. ευρώ και να ανατεθεί σε αμερικανική συμβουλευτική εταιρεία η χαρτογράφηση των τίτλων ιδιοκτησίας στη Χειμάρρα. «Εχω αυτή τη χαρτογράφηση, έχω όλα αυτά τα στοιχεία, περίπου 2.000 τίτλους με αποτέλεσμα οποιαδήποτε αδικία πάει να γίνει σήμερα να μπορώ να την καταγγείλω». Κάπως έτσι ο Μπελέρης με καταγγελία του μέσα από τη φυλακή(!) ακύρωσε την απόπειρα του Αρτάν Γκάτσι, συζύγου της πρώην ΥΠΕΞ της Αλβανίας Ολτα Τσάτσκα, να οικειοποιηθεί παράνομα μια παραθαλάσσια έκταση. Ο δήμαρχος Χειμάρρας που φέρεται να τον βοήθησε, ο Γκέργκι Γκόρος, που έχασε από τον Μπελέρη, αλλά παρέμεινε στη θέση του προφυλακίστηκε στις 23 Μαρτίου 2024. Η Τσάτσκα ανασχηματίστηκε ήδη από τον Σεπτέμβριο.

Πρωτοδίκως ο Μπελέρης καταδικάστηκε σε διετή φυλάκιση για την υποτιθέμενη εξαγορά ψήφων. Το Εφετείο, που πολλοί εικάζουν ότι θα συνεδριάσει εντός του Μαΐου, μπορεί είτε να μειώσει την ποινή και να αποφυλακιστεί, είτε να τη διατηρήσει και να αποφυλακιστεί στις 12 Σεπτεμβρίου (κάθε ημέρα φυλάκισης μετράει για μιάμιση). Θα ήθελε ο Εντι Ράμα ένας ευρωβουλευτής να συμμετέχει στις συνεδριάσεις των Βρυξελλών μέσα από τις αλβανικές φυλακές; Το ζήτημα έχει παρατραβήξει. Αναζητείται εκτόνωση. Ο Μπελέρης δεν πανηγυρίζει, ούτε προκαλεί. «Πατριωτισμός δεν σημαίνει να πετύχω κάτι τεράστιο σε μια μέρα», λέει στην «Κ». «Πατριωτισμός σημαίνει μικρές νίκες κάθε μέρα. Πατριωτισμός σημαίνει να υπάρχει δικαιοσύνη».

Ο Νίκος Δένδιας και το ελληνικό Iron Dome: Στα 2 δισ. ευρώ το κόστος απόκτησης δύο θόλων αεράμυνας-H Ελλάδα μπαίνει ως συμπαραγωγός στο πρόγραμμα των «Constellation»

SManalysis





26 Απριλίου, 2024
 

Σε 2 δισ. ευρώ ανήλθε το κόστος απόκτησης δύο θόλων για την άμυνα της χώρας, ενός αντιαεροπορικού και ενός αντι-drone. Αυτό είπε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Νίκος Δένδιας, μιλώντας στο Beyond 2024, επισημαίνοντας την ανάγκη δημιουργίας ενός οικοσυστήματος αμυντικών βιομηχανιών που θα παράξουν καινοτόμα προϊόντα τα οποία θα καλύψουν υπαρκτές και καταγεγραμμένες ανάγκες των ενόπλων δυνάμεων.

Ο ίδιος δήλωσε εξαιρετικά αισιόδοξος ότι η χώρα θα μπορέσει να τα καταφέρει, παραθέτοντας ως ενδεικτικά τα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία όλο το αμυντικό μας οικοσύστημα προσφέρει στο ΑΕΠ 0,74%, ποσοστό το οποίο χαρακτήρισε αμελητέο. «Όταν χαλάμε 3,7% τον χρόνο για τις αμυντικές ένοπλες δυνάμεις σημαίνει ότι το 2,9%, άρα 3%, αν βγάλετε τη μισθοδοσία, πηγαίνει πακέτο στο εξωτερικό».

Όπως τόνισε: «αγοράζουμε πράγματα για να μπορέσουμε να διατηρήσουμε την ανεξαρτησία μας, την εδαφική μας κυριότητα. Και για να γίνει αυτό πρέπει να είμαστε τουλάχιστον σε μια φάση που να μπορούμε να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις του περιβάλλοντός μας». Απέναντι στον εξοπλισμό της Τουρκίας «πρέπει να έχουμε μια έλλογη απάντηση. Δεν λέμε να μπούμε σε έναν διαγωνισμό ποιος θα είναι πρώτος. Εμείς να αμυνθούμε θέλουμε, αλλά να μπορούμε να έχουμε μια δυνατότητα αποτροπής», διευκρίνισε ο κ. Δένδιας.

Για το τι φταίει που η χώρα είναι πίσω στην παραγωγή αμυντικού εξοπλισμού ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, είπε χαρακτηριστικά: «Υπήρχε μια λογική “αγοράζω από το ράφι”, πάνω σε αυτό έπεσε η κρίση και μετά το πράγμα έγινε ούτε αγοράζω από το ράφι, ούτε παράγω».

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει το οικοσύστημα. «Αυτό το 0,74% δυνάμει δεν είναι αμελητέο. Είναι μόνο ως ποσοστό πολύ μικρό. Αν του δώσεις δυνατότητες και ευκαιρίες θα ανθίσει», προβάλλοντας ως παράδειγμα ο Ισραήλ για το οποίο είπε χαρακτηριστικά: «Το Ισραήλ έγινε από το μηδέν. Όλο το τεράστιο οικοσύστημά του, το μεγαλύτερο κατά κεφαλήν εξαγωγικό στον πλανήτη σήμερα έγινε από μια αγροτική οικονομία: η ανάγκη».

Ακόμη, ο κ. Δένδιας είπε ότι το ΕΛΚΑΚ (Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας) θα πάρει τις ανάγκες τνω ενόπλων δυνάμεων και θα τις προκηρύξει στο οικοσύστημα ζητώντας λύσεις. Εάν οι λύσεις που προσφέρονται εγκριθούν από τις ένοπλες δυνάμεις, τότε θα ζητήσουν να κατασκευστεί ένα πρωτότυπο να δοκιμαστεί. Αυτό το πρωτότυπο θα δοκιμαστεί σε πραγματικές συνθήκες και εφόσον ανταποκριθεί θα γίνει η παραγγελία.

Οι ζητούμενοι τομείς είναι τα drones, τα αντι-drones, αντιαεροπορικά, αντιαεροπορικό θόλο, αυτόνομα κινούμενα στη θάλασσα, αυτόνομα κινούμενα κάτω από τη θάλασσα, αυτόνομα κινούμενα στη στεριά, συστήματα, ηχητικά ή λέιζερ, συστήματα προστασίας αρμάτων.

Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα ο υπουργός υπογράμμισε ότι το 2030 που τίθεται ως στόχος στην ατζέντα είναι υπεραρκετό. Εχουμε, είπε, ότι το επίπεδο ετοιμότητας είναι εξαιρετικά υψηλό «στην Ελλάδα όχι για αγορά απ’ έξω».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Δένδιας είπε ότι στην ΕΑΒ η προσπάθεια είναι πολύ μεγάλη. «Βρέθηκαν μέσα στην ΕΑΒ τεχνολογίες και δυνατότητες που αν εξελιχθούν θα μας εκπλήξουν όλους. Υπήρχε, όμως, πλήρης έλλειψη σύδεσης με τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις και το αμυντικό οικοσύστημα. λειτουργούσε σαν μια νησίδα με ανθρώπους που είχαν εξαιρετικές ιδέες πρωτοτύπων που ποτέ δεν παρήχθησαν και ακόμη χειρότερα ποτέ δεν δοκιμάστηκαν. Αυτά η νέα διοίκηση τα παίρνει και τα παρουσιάζει στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας», ανέφερε.

Πρόσθεσε ακόμη ότι «θέλουμε να υπάρχει συνεργασία», επισημαίνοντας ότι αυτό που λείπει από την Ελλάδα είναι το σύστημα που θα εντάξει το ανθρώπινο κεφάλαιο σε μια συγκροτημένη προσπάθεια που κατευθύνεται προς δεδομένο στόχο».

Σε σχέση με τα ναυπηγεία, υπογράμμισε το γεγονός ότι η Ελλάδα μπαίνει ως συμπαραγωγός στο πρόγραμμα των αμερικανικών φρεγατών νέας γενιάς κλάσης «Constellation».

Thursday, April 25, 2024

Greek frigate targets two UVAs in Gulf of Aden, downs one

SManalysis



Hydra, a Hellenic Navy guided-missile frigate, entered commissioned service in 1992.
Stavros Ioannidis Kathimerini
25.04.2024 
  
Greece’s frigate Hydra opened fire on two unmanned aerial vehicles (UAVs) in the Gulf of Aden during the early hours of Thursday, utilizing its 127mm main gun, Kathimerini understands.

One of the drones was downed while the other altered its course.

According to information, the air radar of the Greek frigate detected at 5.15 a.m. eight unmanned aerial vehicles.

Two of them started moving towards a commercial ship (motor vessel) of European interests, to which Hydra provides protection.

When the two UAVs approached within 5 nautical miles, the Greek frigate opened fire.

About two hours later, Hydra handed the protected ship over to an Italian destroyer and is continuing its mission to pick up the next ship.

This is the second engagement of the Hellenic Navy’s MEKO 200 frigate since joining the EU naval mission Aspides, designed to safeguard merchant ships from assaults by Yemen’s Iran-backed Houthi militia.

Hydra has been patrolling the Gulf of Aden since its departure from Djibouti on March 11.

Η αλβανική κρατική μαφία έδωσε γη από τη Χιμάρα στον αρχηγό της ιταλικής αποστολής "Guardia di Fiananza" στην Αλβανία

SManalysis








Σταύρη Μάρκο
Δημοσιογράφος
 
Τα αλβανικά καθεστώτα δεν σταματούν να αγοράζουν δυτικούς αξιωματούχους σε αναζήτηση της διατήρησης της εξουσίας με μαφιόζικες μεθόδους. Από το δικτατορικό καθεστώς, όπου ο δικτάτορας Χότζα αγόρασε διπλωμάτες και πολιτικούς στη Δύση, σήμερα όλοι οι πολιτικοί που κυβερνούν την Αλβανία για περισσότερα από 30 χρόνια, από τον Φάτος Νάνο μέχρι τον Σαλί Μπερίσα, και μέχρι τον τελευταίο  Έντι Ράμα , κάνουν αυτό το θαύμα με βρώμικα χρήματα , στην υπηρεσία της προσωπικής εξουσίας.

Αλλά αν δεν πάρουν χρήματα, υπάρχουν άλλοι τρόποι για να χαρούν τους δυτικούς αξιωματούχους. Ο επικεφαλής της αποστολής «Guardia di Finanza» στην Αλβανία ανταμείφθηκε με κτήματα που ανήκουν στην Ελληνική Κοινότητα στους Δρυμάδες της Χιμάρας, για τα οποία, η ερευνητική εκπομπή της ιταλικής κρατικής τηλεόρασης RAI 3, επιτίθεται στη διαφθορά όχι μόνο στην Αλβανία, αλλά και στην Ιταλια. Και προφανώς, οι κύριες ανακαλύψεις της κυκλοφορίας βρώμικου χρήματος και ναρκωτικών ανήκουν στην αμερικανική αποστολή DEA, η οποία έχει ανοίξει γραφείο στην Αλβανία εδώ και αρκετούς μήνες.

Το κρατικό κανάλι RAI 3 έχει συγκλονίσει την αλβανική κρατική μαφία, το κεφάλι της οποίας είναι φορτωμένο με μεγάλα σκάνδαλα.

  Ο Ράμα διατηρείται στη ζωή εξαγοράζοντας δυτικούς αξιωματούχους, αλλά αν κάνετε μια μικρή έρευνα, θα βρείτε στοιχεία που το αποδεικνύουν. Δείχνει πώς σε μια περίπτωση, ο στρατηγός Fabrizio Lisi, της «Guardia di Financia», αυτός που υποστηρίζει τον υπουργό Εσωτερικών Saimir Tahiri, ισχυρίστηκε το 2015 ότι το 99,2% των χωραφιών κάνναβης είχε καταστραφεί στην Αλβανία, αλλά από την άλλη, είχε οικονομικές σχέσεις με αφεντικά της μαφίας.

Εν τω μεταξύ, ο ρόλος του στρατηγού Fabrizio Lisi στην Αλβανία ήταν και επικεφαλής της Interpol. Από τα αρχεία προκύπτει ότι ήταν πρόσωπο προσκείμενο στην κυβέρνηση, μέσω του Γενικού Γραμματέα του Πρωθυπουργού, Engjëll Agaçi. Στην έρευνα του RAI3 «Report» επανήλθε στην προσοχή μια ιστορία από το 2020, όταν ανακαλύφθηκε ότι 30.000 τετραγωνικά μέτρα γης στην ακτή του Δραλεού στους Δρυμάδες της Χιμάρας είχαν δωρεά στον στρατηγό Λίσι, συνταξιούχο πλέον, από Αλβανό διακινητής.

Η δραματική κατάσταση της εγκληματικότητας στην Αλβανία, όπως ο αναλυτής Fatos Lubonja θεωρεί το αλβανικό κράτος ως εγκληματική οργάνωση, χωρίς να περιλαμβάνει άλλα στοιχεία της ερευνητικής έκθεσης της RAI3, μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η μαζική ληστεία του εδάφους της Χιμάρας, αλλά Επίσης νότια της ακτογραμμής, όπου κατοικεί ο εληνικός πληθιζμός  , η Αγία Σαράντα ή η Εκσαμήλα, περιλαμβάνονται όχι μόνο εγκληματικές ομάδες νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες ή ναρκωτικών, αλλά και αξιόπιστοι αξιωματούχοι των δυτικών πληροφοριών, για τους οποίους, ο λόγος που το έδαφος της Χειμάρρας, έχει βεβηλώθηκε σε ένα δραματικό πεδίο μάχης, που περιλάμβανε όλα τα στοιχεία για να κηρύξει επίσημα την Εθνοκάθαρση, την πιο σοφιστικέ της εποχής κατά των Ελλήνων, αλλά ταυτόχρονα καθιστά υπεύθυνο το ελληνικό κράτος, να συστήσει επειγόντως Επιτροπή Εθνικής Ασφάλειας στη Βουλή. για την κατάσταση που δημιουργήθηκε σε όλη αυτή την επικράτεια.


Τίθεται το ερώτημα: Σε ποιο βαθμό η Ελληνική Κυβέρνηση έχει μείνει απληροφόρητη ή δεν θέλησε να μάθει από τις εκατοντάδες καταγγελίες των Χιμαριωτών?

Φυσικά, οι ευρωεκλογές στην Ελλάδα άνοιξαν έντονη συζήτηση για την παρουσία δύο Χιμαρειωτών στην υποψηφιότητα της Νέας Δημοκρατίας, του Πύρρου Δήμα και του Φρέντη Μπελέρη και αυτή η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Μητσοτάκη πρέπει να συνεχιστεί και μετά τις εκλογές. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την ελληνική κυβέρνηση, ότι σε αντάλλαγμα για τη στρατηγική των Θαλάσσιων Συνόρων, για την οποία η Ελλάδα χρειάστηκε πάνω από 20 χρόνια, για να καταλάβει ότι η Αλβανία δεν την υπογράφει, τότε πρέπει να αναζητηθούν νέες εθνικές στρατηγικές, ώστε να διασφαλιστεί επειγόντως την ύπαρξη της Ελληνικής Κοινότητας της Αλβανίας, κυρίως της Χιμάρας, στα ανώτατα επίπεδα των ελληνικών θεσμών εθνικής ασφάλειας.

Το σκάνδαλο των εδαφών της Χιμάρας, που πωλούνται ως εγγύηση σε δυτικούς αξιωματούχους, πήρε ένα μάθημα στα Τίρανα, αρχικά από την αμερικανική DEA, η οποία ανακάλυψε εκατοντάδες ακίνητα που αγοράστηκαν με μαφιόζικο τρόπο από Αλβανούς πολίτες, που ανήκουν σε Αμερικανούς πολίτες από Χιμάρα, και έχει θέσει σε κίνηση τους αμερικανικούς και ευρωπαϊκούς θεσμούς στην Αλβανία, έχουμε να κάνουμε με μια εγκληματική συμμορία που συνεχίζει να οδηγεί τη χώρα με καμουφλαρισμένες μεθόδους μαφίας και καθόλου δημόσια, κάνοντας κατάχρηση των προβλημάτων που έχει σήμερα η Δύση σε σχέση με. περιφερειακή πολιτική ασφάλεια και σταθερότητα στα Βαλκάνια.

Υπάρχουν προκλήσεις μπροστά, για τις οποίες, νομίζω ότι θα έχουμε μια καυτή τουριστική σεζόν στη Χιμάρα, αλλά μπορεί επίσης να υπάρξουν συγκρούσεις και εντάσεις που αναλύουν την αποφασιστικότητα της αλβανικής μαφίας, να προστατεύσει το κατεστημένο και τα προνόμια που δημιουργεί το αλβανικό κράτος. Κανείς στην Αθήνα δεν πρέπει να πιστεύει ότι η Χιμάρα είναι ειρηνική, αλλά ότι πρέπει να προστατεύει τις βασικές ελευθερίες της, για τις οποίες η Ελλάδα θα πρέπει ταυτόχρονα να εγγυάται την ασφάλεια των κατοίκων της και των περιουσιακών τους στοιχείων.