Saturday, May 19, 2018

Αλβανοί και ΝΑΤΟ εκπονούν σχέδιο πολέμου από την βάση Bonsteel στο Κοσσυφοπέδιο – H CIA προειδοποιεί για «Ρωσική άνοιξη»


SManalysis


Δημοσίευση: 19 Μάϊου 2018, Pentapostagma


Πληροφορίες σερβικών μυστικών υπηρεσιών σαφέστατα, αναφέρουν μέσω της σερβικής ιστοσελίδας Pravda ότι προετοιμάζονται λίαν επικίνδυνες δραστηριότητες στη διάσημη αμερικανική βάση Bonsteel κοντά στο Ferizaj στο Κοσσυφοπέδιο, οι οποίες θα εμπλέξουν ολόκληρα τα Βαλκάνια από την « έκρηξη» του αλβανικού εθνικισμού.



H CIA την ίδια στιγμή,  αναφέρει επικείμενη «ρωσική άνοιξη» στην ίδια περιοχή .

Αρκετά  μέλη της KFOR, με επικεφαλής τις ΗΠΑ, εκπαιδεύουν κάτω από άκρα μυστικότητα το αποκαλούμενο  Στρατό του Κοσσυφοπεδίου, κάτι που αντίκειται σε όλες τις διεθνείς συνθήκες και συμφωνίες γεγονός που θα επιφέρει την άμεση ρωσική αντίδραση λόγω της συμμετοχής της χώρας ως μόνιμο μέλος του ΟΗΕ υπεύθυνο για την τήρηση των συνθηκών στο Κοσσυφοπέδιο .



Η αμερικανική στρατιωτική βάση του «Bondsteel» κοντά στο Ουρόσεβατς έχει μετατραπεί σε κέντρο εκπαίδευσης για τους Αλβανούς στρατιώτες του αποκαλούμενου στρατού του Κοσσυφοπεδίου, ο οποίος θα κληθεί να δράσει σε περίπτωση εντάσεων στο Πρέσεβο , δηλαδή στην νότια Σερβία,  η οποία θα αποτελέσει το επόμενο σχέδιο κρούσης του ΝΑΤΟ για τον πλήρη διαμελισμό της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

Το σχέδιο αυτό είναι  κάτω από το πέπλο των διεθνών δυνάμεων στο Κοσσυφοπέδιο με τις  προετοιμασίες για το σχηματισμό των ενόπλων δυνάμεων του ψευδοκράτους του Κοσσυφοπεδίου να αποκαλύπτει ο Ρώσος  αναπληρωτής πρεσβευτής στον ΟΗΕ  Vladimir Safronkov , μιλώντας ο ίδιος στο  Συμβούλιο Ασφαλείας.

Εκεί ο Ρώσος διπλωμάτης προειδοποίησε ότι δεκάδες μέλη της KFOR εκπαιδεύουν κρυφά μέλη της σημερινής Δύναμης Ασφάλειας του Κοσσυφοπεδίου.




Η Μόσχα διαβίβασε επίσης τις πληροφορίες της στις στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών του Βελιγραδίου, επιβεβαιώνοντας τις μακροχρόνιες σερβικές υποψίες  ότι η αμερικανική βάση  στο Κόσοβο υπηρετεί  υψηλού επιπέδου συμφέροντα.

Την ίδια στιγμή ο Αμερικανός πρώην ανώτερος πράκτορας της CIA Michael J. Sulik, σε συνέντευξή του στην σερβική εφημερίδα  Polityka προειδοποιεί και αυτός με την σειρά του επικείμενη «ρωσική εκτροπή ή άνοιξη» στα Βαλκάνια.

«Η αποδυνάμωση των δυτικών δομών,  η δυσπιστία των αξιών, καθώς και ο συμβιβασμός του ΝΑΤΟ, είναι ένας από τους κύριους στρατηγικούς στόχους του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η δημοκρατία είναι η κατάρα του ιστορικού οράματος του Πούτιν», λέει ο Σουλίκ, ο οποίος ήταν επικεφαλής των επιχειρήσεων της CIA  στη Ρωσία και την Κεντρική Ευρώπη.

Στο ερώτημα αν φοβάται τη Ρωσία, Ο Sulik είπε, «φοβάμαι ότι και ο επικεφαλής του βρετανικού στρατού Α/ΓΕΣ, Στρατηγός Nick Carter, ο οποίος  σε ομιλία του στο London think tank RUSI» μίλησε σε σχέση με την Ρωσία …για «λανθασμένο υπολογισμό της δύσης».

«Όταν μια πλευρά, βασισμένη σε ορισμένες υποθέσεις, ερμηνεύει με λάθος τρόπο  τις προθέσεις του άλλου,θα αντιμετωπίσει σχεδόν σίγουρα μια ένοπλη σύγκρουση. Αυτός είναι ο μεγαλύτερος φόβος μου, αν με αφορά  απειλή από τη Ρωσία», δηλώνει ο ίδιος.

Την ίδια στιγμή, ο πρώην αξιωματούχος της CIA δεν πιστεύει ότι η Ρωσία επιδιώκει ένοπλη σύγκρουση με το ΝΑΤΟ, τουλάχιστον για τώρα.



Εξάλλου, παρά τον εκσυγχρονισμό του ρωσικού στρατού, η πιθανή στρατιωτική του νίκη επί του ΝΑΤΟ είναι πολύ αμφιλεγόμενη. Ως εκ τούτου, η Ρωσία χρησιμοποιεί άλλα μέσα, τονίζει ο ίδιος .

Αντί της στρατιωτικής επιθετικότητας, ο  Βλαντιμίρ Πούτιν εφαρμόζει άλλου είδους  στρατηγική , που ονομάζεται το «δόγμα Γερασίμωφ» ( Ρώσος Α/ΓΕΕΘΑ), το οποίο βασίζεται σε «στρατιωτικά μέσα κρυφού  χαρακτήρα», με ιδιαίτερη έμφαση στη δράση, στον τομέα του πολέμου πληροφοριών, λέει ο πρώην αξιωματικός της CIA.

«Αυτό το δόγμα χρησιμοποιεί όχι μόνο τις σύγχρονες ψηφιακές τεχνολογίες, αλλά δίνει και στη Ρωσία πολλά άλλα οφέλη. Καταρχάς, δεν απαιτεί μεγάλο οικονομικό κόστος, το οποίο έχει μεγάλη σημασία για μια χώρα με φτωχή οικονομία.

Επίσης, αποζημιώνει άμεσα για την απουσία ενός μακροχρόνιου στρατιωτικού πλεονεκτήματος.

Λαμβάνοντας υπόψιν τις επιτυχίες της Ρωσίας που σχετίζονται με τη χρήση κυβερνοεπιθέσεων  και επιθέσεων στον κυβερνοχώρο σε  Εσθονία, Γεωργία, Ουκρανία και  Ηνωμένες Πολιτείες, το Κρεμλίνο είναι βέβαιο ότι θα συνεχίσει να βασίζεται στον πόλεμο των πληροφοριών και άλλων μορφών καταστροφικών  δραστηριοτήτων , σκοπός των  οποίων είναι να αποδυναμώσει τον εχθρό, και κυρίως τα μέλη του ΝΑΤΟ , καθώς και την ίδια την συμμαχία», προβλέπει ο Sulik.

Στην συνέντευξη του στην σερβική εφημερίδα polityka, ο  πρώην αξιωματικός της CIA τονίζει επίσης ότι η αποδυνάμωση των δυτικών θεσμών και αξιών είναι ένας από τους κύριους στρατηγικούς στόχους του Πούτιν, για αυτό και εφαρμόζει το  «δόγμα Γερασίμωφ» .

Πρόκειται για τη δημιουργία χάους και την αμφισβήτηση των δεσμών που συνδέουν τα μέλη του ΝΑΤΟ, «τοποθετώντας» μια σφήνα μεταξύ της συμμαχίας και των λαών της δύσης , που θα δυσφημίζει  τις δημοκρατικές κυβερνήσεις.

«Η δημοκρατία είναι η κατάρα του ιστορικού οράματος του Πούτιν. Κάπου στα μέσα από το 2006, ο ίδιος ξεκίνησε να  υιοθετεί όλο και περισσότερο το σλαβικό όραμα της μεσαιωνικής και κυρίαρχης μοίρας της Ρωσίας ως  τρίτη Ρώμη.

Ως ηθικό προπύργιο ενάντια στη Δύση, πατάσσοντας την  διαφθορά και σώζοντας από την παρακμή τις χώρες των Βαλκανίων.

Για να επιτευχθεί ο στόχος, οι ρωσικές αρχές δεν θέλουν μόνο να διατηρήσουν τον αντίκτυπο της δημοκρατίας στη Ρωσία ώστε να γίνεται αντιληπτή αυτή ως ένα δηλητήριο, αλλά έχουν σκοπό  να αποδυναμώσουν τελείως  την εξουσία της  Δύσης» ,εξηγεί ο ίδιος.

Μία από τις περιοχές στις οποίες ο Αμερικανός αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών  αναμένει «ρωσική άνοιξη» στο εγγύς μέλλον είναι τα Βαλκάνια.

Εξάλλου, παρά τις ειρηνευτικές συμφωνίες της δεκαετίας του 1990, η περιοχή παραμένει ασταθής και η Ρωσία δεν συμφιλιώθηκε ποτέ με την ήττα του Σερβικού συμμάχου της.

«Η Ρωσία σίγουρα θα καταφύγει σε «εργαλεία» του πολέμου πληροφοριών, καθώς και σε άλλα κρυφά μέσα, για να επηρεάσει τις επερχόμενες εκλογές στο Μαυροβούνιο και τη Βοσνία», δήλωσε ο Σουλίκ.

Διαβάζοντας όλα αυτά όμως από Ρώσους, Σέρβους  και Αμερικανούς εκτός του κινδύνου ανάφλεξης στα βόρεια ελληνικά σύνορα …σίγουρα αναγνωρίζουμε και τωρινές μεθόδους τουρκικού πληροφοριακού πολέμου κατά της Ελλάδος.



Υπενθυμίζουμε ότι πριν μερικές  ημέρες οι επικεφαλείς  των μυστικών υπηρεσιών Ρωσίας- Τουρκίας είχαν τρομερά σημαντική συνάντηση  στην Κωνσταντινούπολη,  για  θέματα  της διεθνούς τρομοκρατίας, όπως είχε δηλώσει  ο επικεφαλής Τύπου των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών Σεργκέι Ιβανόφ.

«Στις 13 Μαΐου ο διοικητής των Μυστικών Υπηρεσιών της Ρωσίας Σεργκέι Ναρίσκιν είχε στην Κωνσταντινούπολη συνάντηση εργασίας με τον αρχηγό των Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (ΜΙΤ) της Τουρκίας Χακάν Φιντάν», δήλωσε ο Ιβανόφ.

Οι αρχηγοί των μυστικών υπηρεσιών της Ρωσίας και της Τουρκίας συζήτησαν θέματα περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας στον τομέα της καταπολέμησης της διεθνούς τρομοκρατίας.

Οι Τούρκοι από ότι όλα δείχνουν  είτε υφαρπάζουν είτε  δέχονται «δωρεάν μαθήματα» από τους Ρώσους …και μετά τα εφαρμόζουν στο Αιγαίο , την ΠΓΔΜ, την Αλβανία κά .

Friday, May 18, 2018

"Colpo Grosso": Η Δανία είναι κατά των διαπραγματεύσεων με Σκόπια και Αλβανία


SManalysis

Μάιος 18, 2018. Echedoros

Η Δανία δεν είναι έτοιμη να στηρίξει την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη σύσταση του Ιουνίου για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ ΕΕ- FYROM  και Αλβανίας.

Αυτό ανακοινώθηκε μετά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στη Σόφια από τον Δανό πρωθυπουργό Λαρς Ρασμούσεν, σύμφωνα με τα βουλγαρικά ΜΜΕ.


«Όχι, δεν νομίζω ότι θα υποστηρίξω αυτήν την πρωτοβουλία. Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς σχετικά με το θέμα αυτό», δήλωσε ο Ρασμούσεν.


Σύμφωνα με τον ίδιο, η  ΕΕ δεν πρέπει να επαναλάβει προηγούμενα λάθη, μεταξύ των οποίων, είναι η απόφαση να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.


Με τη θέση της αυτή η Δανία συμμετέχει de facto στις σοβαρές επιφυλάξεις που έχουν εκφράσει η Γαλλία και η Ολλανδία.


Η Αλβανία, τα Σκόπια, η Σερβία, το Μαυροβούνιο και η Τουρκία παραμένουν επίσημα υποψήφιες χώρες για προσχώρηση στην ΕΕ. Οι διαπραγματεύσεις με το Μαυροβούνιο ξεκίνησαν το 2012, με τη Σερβία το 2014, και  σε καμία από αυτές τις χώρες δεν έχει ακόμη θεωρητικά ορισθεί πιθανή ημερομηνία εισόδου, αν και επιμένουν να γίνει αυτή το 2025.

Τσίπρας: Προϋπόθεση για λύση στο Σκοπιανό, Από τον Β’ ΠΠ είμαστε σε εμπόλεμη κατάσταση με την Αλβανία


SManalysis

"με την Αλβανία, τα πράγματα είναι ακόμη πιο δύσκολα"

17 Μαΐου 2018

Συμφωνία-πακέτο για όλα ή τίποτα επιδιώκει η Ελλάδα στις διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια. Για όποια λύση στο Σκοπιανό πάντως, προϋπόθεση είναι η μεταρρύθμιση του Συντάγματος της ΠΓΔΜ. Αυτά δήλωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τη Σόφια, μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής για τα Δυτικά Βαλκάνια.

«Η ελληνική πλευρά δεν αισθάνεται την πίεση της κλεψύδρας του χρόνου. Υπάρχει όμως κλεψύδρα και είναι στις 25 Ιούνη (σ.σ. εννοεί την Σύνοδο Κορυφής). Άρα μέχρι τότε, θα θέλαμε να υπάρξει εξέλιξη. Αν δεν είναι θετική, εδώ είμαστε να συνεχίσουμε την προσπάθεια, την ουσιαστική και ειλικρινή προσπάθεια , ακόμη και αν δεν τα καταφέρουμε», σημείωσε ο Πρωθυπουργός.

Ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι «προσπαθούμε να έχουμε αποδοχή της συμφωνίας και από την Ελλάδα κι από τη γείτονα. Η Ελλάδα υπερασπίζεται την εθνική της θέση που ισχύει εδώ και πολλά χρόνια, αλλά ποτέ δεν είχε τεθεί σε ουσιαστική διαπραγμάτευση. Ο πήχης είναι ψηλά, όμως θεωρώ ότι αυτό θα έχει θετική εξέλιξη γιατί διαπραγματευόμαστε με σοβαρότητα».

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην διαπραγμάτευση με την Αλβανία, με την οποία «τα πράγματα είναι ακόμη πιο δύσκολα», όπως είπε αφού υπάρχουν ανοιχτά θέματα. «Από τον Β’ ΠΠ είμαστε σε εμπόλεμη κατάσταση ακόμη! Υπάρχει η ΑΟΖ, αλλά και τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας», τόνισε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε ο Α. Τσίπρας, «η αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας στην περιοχή αποτελεί κεντρικό στόχο στη χώρα μας, ειδικά τώρα που η Ελλάδα εξέρχεται από τη μνημονιακή εποχή και από την πολύχρονη οικονομική κρίση». Αναφέρθηκε σε σειρά πρωτοβουλιών της Ελλάδας στην περιοχή.

Thursday, May 17, 2018

Αλβανία: Οι Ηνωμένες Πολιτείες εγκαθιστούν Υπηρεσιακή Κυβέρνηση κατά της Μαφίας!


SManalysis

Μάιος 17, 2018. Echedoros

Τίρανα.

Αλβανικό δημοσίευμα αναφέρεται στην τοποθέτηση από τις Ηνωμένες Πολιτείες Υπηρεσιακής Κυβέρνησης, προκειμένου να χτυπηθεί το «μεγάλο ψάρι» των ναρκωτικών στη χώρα!


Τονίζεται η αδυναμία της παρούσης κυβέρνησης αλλά και αυτής που υπόσχεται ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Λουλζίμ Μπάσα.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες φαίνεται ότι έχουν πάρει σοβαρά υπόψη τους τον μικρό, αλλά υπέρμαχο των ΗΠΑ σύμμαχο στον πλανήτη. Μετά από την επέμβαση των ΗΠΑ στις 18 Δεκεμβρίου του 2017 για την αντικατάσταση του υπουργού Εσωτερικών Αντριάτικ Λάλα, τώρα προγραμματίζουν εντός ενός μηνός να γίνει πρωθυπουργός η Γενικός Εισαγγελέας της Αλβανίας Άρτα Μάρκου με αυστηρή μονοετή θητεία».


Το δημοσίευμα σημειώνει ότι θα δημιουργηθεί «Κυβέρνηση Αντιμαφίας». Μάλιστα, άλλοι δύο εισαγγελείς θα βρίσκονται στο πλευρό της Μάρκου, ο ένας στη θέση του υπουργείου Εσωτερικών και  ο άλλος στη Δικαιοσύνη.


Η νέα κυβέρνηση θα έχει 12 υπουργούς. Το κοινοβούλιο θα ψηφίσει με 140 ψήφους υπέρ μιας μονοετούς κυβέρνησης για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και σκοπός της θα είναι η σύλληψη των μελών της μαφίας και η δήμευση όλων των περιουσιών τους και την υλοποίηση μια εκλογικής μεταρρύθμισης που θα εγγυάται την ελευθερία της ψήφου.


Επίσης, την κατάλληλη στιγμή θα κηρυχθούν νέες εκλογές που αναμένονται να γίνουν στις αρχές Ιουνίου του 2019.


Εκτιμάται ότι θα κατασχεθούν περιουσιακά στοιχεία μεταξύ των οποίων εκατοντάδες τραπεζικοί λογαριασμοί που υπολογίζονται σε πάνω από 5,7 δις ευρώ!


Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Έντι Ράμα και ο Λουλζίμ Μπάσα ενημερώθηκαν για τη δράση, όπως σημειώνεται.

Why it’s such a big problem for Putin if the Balkan countries enter the EU

SManalysis

The last thing the Kremlin wants is more European integration and a seamless chain of EU member states from the Aegean to the Alps

Denis MacShane
Independent

The disaggregation of Europe into separate nation states – to be pressurised, picked off one-by-one, or cajoled by sweetheart energy deals so that bilateralism replaces EU multilateralism – is a main object of Russian policy AFP/Getty
Having more or less seen off the West in Syria, Vladimir Putin is turning his attention to a much bigger prize in his permanent obsession with undermining European geo-political cohesion. As Russia’s chief international ideologue, Sergei Karaganov, proclaimed: “For at least the past decade, the world has been witnessing the endgame of the West’s 500-year hegemony.”

Russia is determined to accelerate that endgame by encouraging any moves that weaken European Union cohesion. Der Spiegel reports that Germany’s intelligence service BND, the equivalent of MI5, has evidence that Russian trolls strongly backed Catalonian secessionist. A break up of Spain, like Brexit, weakens EU unity – a key Kremlin foreign policy goal.

Having crushed the Germans in 1945 and taken control of half of Europe, Russia felt that it was finally the hegemonic power in its European backyard. Britain, under a fiercely anti-communist Labour government headed by patriotic and Moscow-suspicious leaders like Clement Attlee and Ernest Bevin, forged an alliance with Washington that unlike 1920, kept the US anchored in Europe. But Nato was not as important as the European economic integration that began in 1950 and gradually incorporated all European states by 1990.


The Soviet Union’s nuclear arsenal, rusting tanks, ships and bemedalled generals could not preserve the Russian imperium as communist Europe saw the prosperity and quality of life of European Union citizens and decided that is what they wanted too.


Russia could deal with faraway America on a bilateral basis but resented the idea of a unified Europe which on Crimea, sanctioning Gazprom, or backing Britain over the Salisbury poisonings, spoke with one voice. Putin prefers bilateral relations with individual nations in Europe and resents the idea of 28 nation-states agreeing any kind of common foreign and security policy.

That is why the Kremlin helped anti-EU parties like the Front National in France and sought to manipulate social media during the Brexit campaign. The disaggregation of Europe into separate nation states – to be pressurised, picked off one-by-one, or cajoled by sweetheart energy deals so that bilateralism replaces EU multilateralism – is a main object of Russian policy.

The next battlefield will be the Western Balkans, where the EU has now said that after nearly two decades of being in the waiting room of EU membership, the six countries, Albania, Bosnia-Herzegovina, Kosovo, Macedonia, Montenegro and Serbia should look to joining by 2025. Their total population is just 18 million – about the same as Austria and Hungary. Just as Ireland, Portugal and Greece were transformed by joining Europe – and Poland’s GDP, which was at 50 per cent of EU average when it joined Europe in 2004 and is at 75 per cent today – these small south-east European countries can reasonably hope that entering the EU will be transformative.

But the last thing the Kremlin wants is more European integration and a seamless chain of EU member states from the Aegean to the Alps. Already, the Kremlin is using Serbia as its catspaw backing Serb revanchists who refuse to accept Kosovo is not going to return to its previous status as a Serb controlled province ruled from Belgrade. Russia has been playing the Slav and Orthodox card against the majority European Muslim state of Kosovo. The Russian news agency Sputnik is big in Belgrade and Russian defence minister Sergei Shoigu has established a humanitarian aid centre in Serbia staffed by uniformed personnel who look suspiciously like soldiers. Serb President Aleksandar Vucic has a Russian lesson every morning and was quick to go to Moscow after Putin’s inauguration earlier this month.

Now Russia has turned its attention to Albania, where the energetic and electorally successful socialist prime minister, Edi Rama, who trained as an artist in France, is hoping to win approval from the EU27 for an early start to EU accession negotiations. A key demand from Brussels is that Albania cleans up its judicial system, replacing judges accused to corruption during the long rule by the right wing Democratic Party whose perpetual leader, Sali Berisha, presided over the collapse of the post-communist Albanian economy when he encouraged a pyramid investment scheme that cost most Albanians their life savings.


The EU’s foreign policy supremo, Frederica Mogherini, was abused by Berisha’s successor, Luilzim Basha, when she insisted on the need to replace dodgy judges who had worked on a crony basis with Democratic Party politicians. Basha accused her of “bulls**t” for daring to insist on the EU demand for a judicial clean up. Instead the Albanian rightist went to America to look for support from the Trump administration.

$875,000 was paid to an American lobbyist to get Basha in for a photo call with President Trump at a fundraiser. The question is, who paid the $875,000? Investigations by Mother Jones, BIRN (Balkan Investigative Reporting Network), and the Herald in Glasgow all point to pro-Putin oligarch money channelled through an Edinburgh shell company to Washington based lobbying firms.

Almost overnight there was nearly a million dollars available for the Albanian Democratic Party’s efforts to ingratiate itself with the US administration in the hope that pro-American Albanian voters would back the party seen as closest to Trump. Had the Democratic Party defeated the ruling socialists in Albania under Edi Rama, there would have been a full-blown confrontation with Brussels with Albania’s hopes of EU entry shattered.

That fits with the Russian efforts to keep the West Balkans as unstable as possible and prevent the EU normalising the region. Today, EU leaders meet with West Balkan leaders in Bulgaria. Brussels wants to avoid offering any accession date until the Western Balkan nations promote “connectivity”, a new euro word for growing up. There are plenty of other factors at play, including the dispute between Athens and Skopje over the name Macedonia, which can stop EU accession for the West Balkans six. But for Russia, keeping this corner of Europe as unstable as possible is now part of its Europapolitik.

Time for Action in the Western Balkans

(Getty Images, file, illustration purposes)
SManalysis

Some US plan for Kosovo exists after all?
There has been an increasing number of allegations in the media recently that Serbia had been presented with a plan for Kosovo, either verbally or in writing.


 "The Western Balkans—Bosnia-Herzegovina, Macedonia, Kosovo, Montenegro, Albania, and Serbia—are re-emerging as a region of stagnation and instability due to poor governance, the influence of outside forces and tense relations between ethnic groups and neighboring states".

SOURCE: B92 THURSDAY, MAY 17, 2018 | 09:14

Each of them, although in different ways, suggests that Serbia on the road to membership in the European Union should agreed to recognize Kosovo, or at least accept that Kosovo be given a chair in the United Nations.

The news that Quint (US, France, UK, Germany, Italy) ambassadors were in Washington a few days ago, as the media reported, at a briefing about Kosovo, also caused a great deal of interest. Numerous media reported this news, concluding that the fate of Serbia was being decided in Washington.

It was then reported that the US and Western countries had submitted to the president of Serbia a plan for Kosovo, which is said to be more favorable to Serbia than any other. Vucic denied that he had received any written proposal, admitting, however, for TV Prva that there had been verbal proposals. At the same time, US Ambassador to Serbia Kyle Scott said there was no 11-point plan given to Vucic.

Kosovska Mitrovica-based KoSSev website reminded of a report by the US-based East-West Institute, headed by former US Ambassador Cameron Munter, outlining the US plan for Serbia and Kosovo, but also the entire Balkans.

The report was drafted on May 2 in association with the US National Committee on Foreign Policy and is titled "Time for Action in the Western Balkans" and deals with the guidelines US diplomacy should follow in the region.

These are most important points of that report on 19 pages, which concern Serbia and, therefore, Kosovo:

In order to stop the slide of Kosovo into a frozen conflict, the US should give stronger support to the EU's efforts to revitalize the dialogue between Belgrade and Pristina.

This dialogue should lead to Serbia recognizing Kosovo as an independent state. In that sense, the United States should be ready to take all measures agreed upon by the two sides.

NATO should work with Kosovo on the development of small, lightly armed military capability. The process of developing such forces must be accompanied by dialogue between Kosovo and Serbia, while Serbia would, under no circumstances, have the right to veto that plan.

KFOR should stay in Kosovo. However, a permanent NATO or US base in the region will be a provocation to Serbia and Russia and is therefore not necessary.

It is necessary for the US to restore and strengthen relations with Serbia, as the largest and most powerful country in the region. Also, America must continue to support Serbia's path to EU membership, but at the same time support the position of Brussels that requires all new members of the Union to harmonize their foreign policy on Russia with the EU.

The US should also support the EU in the position that Serbia will not be become a member unless it recognizes Kosovo's independence.

Serbia's NATO membership remains an option, while US expectations on this issue must to take into account NATO's interventions in that region, as well as relations between Serbia and Russia.

Cooperation with NATO should continue in the direction of NATO encouraging Serbia to "loosen" its ties with Russia when it comes to arms procurement and military training.

These are the most important parts of the report, which, apart from Serbia and Kosovo, also talk about Bosnia and Herzegovina, Macedonia, Albania and Montenegro.

EU-Western Balkans summit: EU leaders adopt declaration

(Tanjug/AP)
SManalysis

Leaders of the EU and its member states, in consultation with Western Balkans partners, adopted a 17-point declaration in Sofia on Tuesday.

SOURCE: TANJUG THURSDAY, MAY 17, 2018 | 15:21

It "reaffirms EU's unequivocal support for the European perspective of the Western Balkans," and states tasks and principles the sides should meet during the process of EU integration.

An annex to the declaration has also been adopted, related to strengthening ties and cooperation between the EU and the Western Balkans.

"The EU welcomes the shared commitment of the Western Balkans partners to European values and principles, and to the vision of a strong, stable and united Europe, underpinned by our historic, cultural and geographic ties and by our mutual political, security and economic interests," it is stated in the first point of the document.

"Recalling the Thessaloniki Summit of 2003, the EU reaffirms its unequivocal support for the European perspective of the Western Balkans. Building on the progress achieved so far, the Western Balkans partners have recommitted to the European perspective as their firm strategic choice, to reinforcing their efforts and mutual support. The credibility of these efforts depends on clear public communication," the declaration continued.

It is stated that he EU is "determined to strengthen and intensify its engagement at all levels to support the region's political, economic and social transformation, including through increased assistance based on tangible progress in the rule of law, as well as in socio-economic reforms, by the Western Balkans partners."

"The EU welcomes the Western Balkans partners commitment to the primacy of democracy and the rule of law, especially the fight against corruption and organized crime, good governance, as well as respect for human rights and rights of persons belonging to minorities. Their effective implementation of reforms rests on these foundations. Civil society and independent media play a crucial role in the process of democratization," said the declaration.

The EU further "supports the Western Balkans partners pledge to continue strengthening good neighborly relations, regional stability and mutual cooperation."

"This includes in particular finding and implementing definitive, inclusive and binding solutions for their bilateral disputes rooted in the legacy of the past and devoting additional efforts to reconciliation," the declaration stated, among other things.

"Wave of Serb nationalism possible without fair solution"

(Tanjug)
SManalysis

Aleksandar Vucic has warned that, unless a solution acceptable to the majority, there could be a new wave of Serb nationalism.

SOURCE: TANJUG THURSDAY, MAY 17, 2018 | 10:51

In an interview for the German daily Rheinische Post, the Serbian president stressed that Serbia is in favor of a fair compromise in resolving the Kosovo issue.

When the interviewer assessed that Serbia is "avoiding to recognize the independence of its former province" and when asked whether this price should be paid for the EU, he said it was "inconceivable that Serbia, in the solution of the conflict, will be left empty-handed in the end."

"We need a fair compromise, and that means that both parties should make concessions," Vucic said, and, assessing that it might mean that Serbs would make a greater sacrifice, warned that complete humiliation of Serbs in this matter "simply cannot be not demanded."

He stressed that Kosovo is an extremely sensitive topic for Serbs and recalled that all his predecessors, in one way or another, politically failed on this topic.

Asked what a compromise solution to the Kosovo issue might look like, Vucic said he could not speak about it yet. "Please understand that I cannot provide any further details. It could weaken our negotiating position. But be assured - as soon as serious talks begin, we will be ready for a compromise. I would love to be able to say the same for other side."

Asked whether his compatriots are really ready for concessions over Kosovo, Vucic replied that they are not.

"No, we have to fight for that. Today, about three quarters of Serbs would rather freeze the conflict, than to accept a compromise. But one time this conflict will suddenly unfreeze, and that's a time bomb, a political mortgage for my country and the whole region. No, we have to solve this problem and only in 100 years. We must now create a foundation for a better future," Vucic said, adding that he would like his compatriots to "take to heart" writer Borislav Pekic's words - "love the country of your children, not of own ancestors."

PM pledges to continue `enduring commitment´ to Balkan nations


SManalysis


By Press Association

PUBLISHED: 13:11 BST, 17 May 2018 | UPDATED: 13:11 BST, 17 May 2018

    e-mail 
Theresa May has pledged Britain’s support for Balkan nations, saying their security and stability is linked to that of the rest of Europe.

The Prime Minister said on Thursday that the UK would continue its “longstanding and enduring commitment to the region”.

Mrs May, who joined other European leaders at the EU Western Balkans summit on Thursday, said that “history tells us that if the western Balkans are stable and secure, then all of Europe is more stable and secure”.

Theresa May reaffirmed her commitment to the Balkans region (Steve Parsons/PA) +1
Theresa May reaffirmed her commitment to the Balkans region (Steve Parsons/PA)

She said: “The region’s recent past has undoubtedly been difficult and Albania, Bosnia and Herzegovina, Kosovo, Macedonia, Montenegro and Serbia still face many threats to progress today.

“Serious and organised crime. Corruption. Terrorism. Youth unemployment. Illegal migration. Religious and political extremism.

“Left unmet, these challenges risk undermining hard-won progress and becoming a barrier further growth and reform.”

She added: “The UK has a longstanding and enduring commitment to the region – seen through our leading role in the struggles of the nineties, the peace agreements that followed and the post-conflict transition- and I want to assure you that this is set to continue.”

The Prime Minister added that the next Western Balkans summit, due to be held in London in July, would address issues including corruption, organised crime and economic stability.

It will also seek to increase political co-operation over disputes between countries in the region and those stemming from the 1990s conflicts, Mrs May added.

The last wars on European soil took place in Bosnia, Croatia and Kosovo in the Balkans in the 1990s, following the break-up of the former Yugoslavia.

The comments came after Mrs May on Wednesday had reaffirmed Britain’s unconditional commitment to Europe’s security post-Brexit.

Wednesday, May 16, 2018


SManalysis
17 May 1914 - 2018, The Protocol of Corfu

Protocol of Corfu

Signed 17 May 1914

Location Corfu, Greece

Signatories Albania Principality of Albania

Flag of the Autonomous Republic of Northern Epirus.svg Autonomous Republic of Northern Epirus
The Protocol of Corfu (Greek: Πρωτόκολλο της Κέρκυρας, Albanian: Protokolli i Korfuzit), signed on May 17, 1914, was an agreement between the representatives of the Albanian Government and the Provisional Government of Northern Epirus, which officially recognized the area of Northern Epirus as an autonomous self-governing region under the sovereignty of the prince of the newly established Principality of Albania.[1] The agreement granted the Greeks of the districts of Korytsa and Argyrokastro, which form Northern Epirus, wider religious, educational, cultural and political autonomy, inside the borders of the Albanian state.

After the end of the Balkan Wars (1912–1913), the subsequent peace treaties ceded the region to Albania. This turn of events catalyzed an uprising among the local Greeks, which led to the Northern Epirote Declaration of Independence, on February 28, 1914. The International Commission of Control, an organization responsible for securing peace and stability in the region, eventually intervened and the Protocol of Corfu was signed on May 17, 1914. However the protocol’s terms were never implemented because of the politically unstable situation in Albania following the outbreak of World War I, and it was eventually annulled in 1921 during the Conference of Ambassadors

Χρυσή Αυγή για Αλβανία και Βορείου Ηπείρου

SManalysis


«Κύρωση του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Αλβανίας για την επιτάχυνση της διαδικασίας ένταξης της Δημοκρατίας της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ο Βουλευτής Αττικής της Χρυσής Αυγής τοποθετήθηκε στην Ολομέλεια για την κύρωση συμφωνίας που ανοίγει τον ευρωπαϊκό δρόμο στην Αλβανία, σημειώνοντας πως οι αλβανοί συνεχίζουν την ανθελληνική τους πολιτική και τους διωγμούς κατά του Ελληνισμού της Βορείου Ηπείρου.

Czech president says Pristina officials are "narco-mafia"

(Tanjug/AP)
SManalysis

Czech President Milos Zeman has described Kosovo officials as "narco-mafiosi who finance themselves from war crimes."

SOURCE: BETA WEDNESDAY, MAY 16, 2018 | 10:34

Zeman said this while he was visiting a town in the east of the country, and after receiving a gift from a Serb supporter there.

The man, who lives in Jakartovice, gave the president a bottle of liquor in gratitude for his consistent refusal to meet with Kosovo officials and appoint a Czech ambassador in Pristina.

Beta reported this on Tuesday, citing the website ParlamentniListy.cz, which the agency said is pro-Russian.

"Let's have it. This would be something like brandy," said Zeman - "pleased with the gift as a well-known lover of alcoholic beverages" - and added: "I always spoke about those representatives (of Kosovo) as representatives of a narco-mafia that is financed from war crimes. I think that suffices."

The report added that "although Zeman's frequent visits various regions of the Czech Republic are usually accompanied by small protests where Czechs hold red cards, protesting because they are ashamed of their president, convinced that he is dragging them away from Western allies and into Russia's arms, for the first time, there were no demonstrators in Jandrokovice (sic) at all."

Instead, his supporters "asked Zeman how he intends to deal with journalists, primarily from the Czech public TV service CT, which, as one Czech said, were involved in public mudslinging."

"You know, I think it's best not to argue with them, though, sometimes I have the impression that a couple of slaps would be in place," Zeman said, according to the Czech website Seznam.cz.

Vucic receives "no US plan - just indications, principles"

(Tanjug, file)
SManalysis

President Aleksandar Vucic said in Sofia, Bulgaria late on Wednesday that he received "no US plan for solving the situation with Kosovo," Beta is reporting.

SOURCE: B92, BETA WEDNESDAY, MAY 16, 2018

Vucic at the same time reportedly said he did receive "indications and principles."

He is quoted as saying there were "decent things" in those - but also "solutions he does not agree with."

Speaking to reporters in Sofia, Vucic said that "Serbia is seeking a compromise solution and taking into account interests of Serbs in Kosovo, but also legitimate interests of Serbia - something many do not understand."

Vucic also denied that he had been told he must step down from power unless he accepted the US plan for Kosovo.

Earlier on Wednesday, Vucic "confirmed that he received a plan the West prepared as a proposal to solve the Kosovo issue."

B92's reporter said this was the first time that Vucic has said it publicly - after several days of media speculation about the West was "making threats and blackmailing him and Serbia."

"Nobody's making threats against Serbia and me. There's been pressure on Serbia for five years now because the West wants Kosovo's independence. We do not. Does that obligate us? No. Is our position easy? No. If I received anything that could suit the Serbian public I would have gone before the people, but I received only indications," Vucic said.

As he specified: "We have a certain plan, but I am not satisfied with certain details."

"We are looking for a compromise solution and for interests of Serbs in Kosovo, but also of the Republic of Serbia, to be taken into account," Vucic said.

Rama-Macron meeting, ex-minister raises suspicions: The company where the French president worked received from Rama tender 1 million euros



SManalysis

Former Justice Minister Ylli Manjani raises doubts that Rama's meeting with French President Emanuel Macron could be mediated by a company that recently won a 1 Million-euro tender from the Albanian government.

According to Manjani, "Rothschild & Cie" has received a tender to consult the Ministry of Finance to reduce public debt. In this company, years ago, French President Macron worked. Rama himself said today that he had met with Elysee's boss after a personal letter that Macron had started. That's what Manjani writes.

1 million euros from taxes for a meeting with Macron! The company "Rothschild & Cie" will consult the government on how to reduce the debt !!! What science is this that requires consultancy, the Albanian Government  knows! Meanwhile, the debt increased by 1 million ... From a search on google, this company was working on Macron ... After the tender, the meeting comes ... Come on, we're accepting a meeting for that money, but did you solve it? That seems to be a recommendation not for the EU, but for the hospital ...

Lapsi.al

Πόσο δισεκατομμυριούχοι είμαστε; Οι... Σώρρες του φυσικού αερίου

Πόσο δισεκατομμυριούχοι είμαστε; Οι... Σώρρες του φυσικού αερίου
SManalysis

Κυριακή 13 Μαΐου 2018
Liberal
Nikos Meletis's Profile Photo, Image may contain: 1 person
Του Νίκου Μελέτη

Ξαφνικά με αφορμή μια δήλωση η οποία μεταδόθηκε αποσπασματικά, εμφανίσθηκε και πάλι στους τίτλους όλων σχεδόν των Μέσων Ενημέρωσης η «σωτηρία» της Ελλάδας.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα «θησαυρός 600 δισ. δολαρίων βρίσκεται στον βυθό της Κρήτης και του Ιονίου» και μας περιμένει να τον αντλήσουμε, ενώ η είδηση ήταν ότι «στα νότια της Κρήτης υπάρχουν κοιτάσματα φυσικού αερίου που κυμαίνονται από 3 έως 30 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια».

Με αβάσταχτη ελαφρότητα αναπαράχθηκε μια «μη είδηση» η οποία και  δημιουργεί ψευδείς προσδοκίες και τελικά υπονομεύει και τον ενεργειακό σχεδιασμό της  χώρας.

Όλα ξεκίνησαν με την δήλωση του κ. Γιάννη Μπασιά επικεφαλής της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρίας Υδρογονανθράκων, που έγινε στο περιθώριο της Συνόδου των Μεσογειακών Χωρών για το Πετρέλαιο (Med Petroleum Summit).

Ο κ. Μπασιάς επικαλούμενος την επιστημονική θέση ότι «τα γεωλογικά χαρακτηριστικά της Κρήτης και του Ιονίου έχουν ομοιότητες με εκείνα του Ζορζ που ανακαλύφθηκε πρόσφατα στην Αίγυπτο» εκτίμησε ότι τα κοιτάσματα του φυσικού αερίου νοτίως της Κρήτης κυμαίνονται μεταξύ των 3 έως 30 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών, εφόσον εντοπιστούν τα ελπιδοφόρα κοιτάσματα».

Το «εφόσον εντοπισθούν» παραλείφθηκε από την αναπαραγωγή της είδησης και έτσι πλέον τα 30 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια θεωρούνται πλέον δεδομένα και μάλιστα με τρόπο μπακαλίστικο έγινε ο πολλαπλασιασμός με τις τρέχουσες τιμές για να βγει η «σούμα» των 600 δισεκατομμυρίων δολαρίων τα επόμενα 25 χρόνια.

Το εντυπωσιακό όμως για όσους έχουν στοιχειωδώς σχέση με το αντικείμενο είναι ότι για να ξεκινήσει αυτή η συζήτηση υπάρχουν ορισμένες προϋποθέσεις:

Να έχουν υπάρξει καταρχήν δισδιάστατες έρευνες που ακολουθούνται από τρισδιάστατες έρευνες με συχνή πυκνότητα των γραμμών έρευνας, μια διαδικασία που πραγματοποιείται από εξειδικευμένα ερευνητικά σκάφη. Κατόπιν ακολουθεί  η επεξεργασία των στοιχείων που έχουν προκύψει και εφόσον διαμορφώνεται ακριβής εικόνα και δεν χρειασθεί νέος γύρος τρισδιάστατων ερευνών, τότε επιλέγονται τα σημεία για την δειγματοληπτική γεώτρηση. Μόνο μετά από μια σειρά δοκιμαστικών γεωτρήσεων και μελέτη των στοιχείων που προκύπτουν, μπορεί να διαμορφωθεί μια κατά προσέγγιση αντίληψη για το μέγεθος του κοιτάσματος. Και  φυσικά μετά ξεκινά ο «μαραθώνιος» για την εξόρυξη και μεταφορά του φυσικού αερίου… «εφόσον εντοπισθεί» όπως ορθώς δήλωσε ο κ. Μπασιάς.

Στην συγκεκριμένη περιοχή όμως όχι μόνο δεν έχουν υπάρξει καν δοκιμαστικές γεωτρήσεις, αλλά δεν υπάρχουν ούτε στοιχεία από τρισδιάστατες έρευνες καθώς η PGS η μεγάλη εταιρεία  ερευνών, έχει πραγματοποιήσει για λογαριασμό της Ελλάδας δισδιάστατες έρευνες.

Netanyahu to Erdogan: Don’t Preach to Us About Gaza After What You Did in Cyprus


SManalysis

By Tasos Kokkinidis - May 16, 2018


Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu has responded angrily to Turkish leader Recep Tayyip Erdogan’s charge that his hands are “stained with Palestinian blood” following the deadly clashes on the Gaza border this week.

“A man who sends thousands of Turkish soldiers to hold the occupation of northern Cyprus and invades Syria will not preach to us when we defend ourselves from an attempted infiltration by Hamas,” Netanyahu told Erdogan.

“A man whose hands are stained with the blood of countless Kurdish citizens in Turkey and Syria is the last one who can preach to us about combat ethics,” the Israeli leader added.


Benjamin Netanyahu

@netanyahu
 Erdogan is among Hamas's biggest supporters and there is no doubt that he well understands terrorism and slaughter. I suggest that he not preach morality to us

Earlier, Erdogan wrote on his Twitter account: “Netanyahu is the PM of an apartheid state that has occupied a defenseless people’s lands for 60+ yrs in violation of UN resolutions.”

“He has the blood of Palestinians on his hands and can’t cover up crimes by attacking Turkey,” Erdogan added.

Turkey temporarily expelled the Israeli consul to Istanbul on Tuesday. In response, Israel removed the Turkish consul from Jerusalem.

Tied between the two states have been strained for years, particularly over the 2010 Mavi Marmara incident where Israeli forces killed 10 Turkish activists operating an aid flotilla to Gaza.

Despite renewing diplomatic relations in 2016, good relations have been fragile..

Έγγραφο: Κομμουνιστική τρομοκρατία της δικτατορίας, εξαναγκάστηκε χιλιάδες Έλληνες, φυλακισμένοι, δολοφονημένοι και προκλημένοι από την Αλβανία

No automatic alt text available.
SManalysis

Δεν έχει ειπωθεί ποτέ, αλλά παρά την εθνοκάθαρση του αλβανικού κράτους σχετικά με τις ιδιότητες της Βόρειας Ηπείρου, ειδικά στην περιοχή της Χειμάρρας, αρχειοθετούνται έγγραφα από την κρατική ασφάλεια, υπό το πρίσμα των ελληνικών διώξεων που υπέστη η ελληνική κοινότητα στην Αλβανία 



Ο Βορειοηπειρωτικός ελληνισμός υπέστη την πιο σκληρή καταστολή, απηνείς διώξεις του εθνικού του φρονήματος, απαλλοτρίωση της συνειδησιακής εξέλιξης, εξαφανίσεις, βιασμούς γυναικών (σε σκηνοθετημένες απόπειρες διαφυγής από τη χώρα) από την πιο αιμοσταγή μυστική υπηρεσία που λειτούργησε ποτέ παγκοσμίως, τη διαβόητη αλβανική ασφάλεια.

Συνεπεία των αμείλικτων διώξεων υποχρεώθηκαν να διαφύγουν στην Ελλάδα (και στη συνέχεια στις άλλες χώρες) χιλιάδες Έλληνες Ηπειρώτες του Βορρά. Σύμφωνα με τα βορειοηπειρωτικά σωματεία ο αριθμός των καταφευγόντων ανέρχεται σε 6-8.000 Έλληνες, ενώ σύμφωνα με την αλβανική ασφάλεια (στοιχεία 1983) ο αριθμός αυτός ανέρχεται σε 2-3.000. Εκατοντάδες, όμως, δολοφονήθηκαν, κατά σαδιστικό τρόπο, στα ηλεκτροφόρα σύνορα.

Οι οικείοι που απέμεναν στην Αλβανία υπόκειντο κτηνώδη βασανιστήρια, διώξεις, και αφανισμούς. Η περίπτωση του νεαρού Οδυσσέα Κοκόλη από τη Φράστανη ο οποίος δολοφονήθηκε στη μεθόριο την άνοιξη του 1988 και μετά περιφέρθηκε βεβηλωμένος σε όλα τα χωριά προς τρομοκράτη του ελληνικού πληθυσμού είναι χαρακτηριστική.

Λίγους μήνες αργότερα, κατά τρόπο συνωμοτικό, η αλβανική ασφάλεια, η οποία λειτουργούσε ως εγκληματική οργάνωση, δολοφόνησε εν ψυχρώ και τον πατέρα του, σε μια σκηνοθετημένη «απόπειρα επίθεσης κατά στρατιωτικής μονάδας», στις 3 Σεπτεμβρίου 1988.

The Global Conversation: Balkan bids to join the EU


SManalysis

By Efi Koutsokosta Euronews

last updated: 15/05/2018

Now Reading: The Global Conversation: Balkan bids to join the EU
 The Global Conversation: Balkan bids to join the EU

The European Commission is keen to offer the prospect of EU membership to six Balkan states, amid growing Russian and Chinese influence in the region.

Albania aspires to join the bloc along with west Balkan neighbours Serbia, Montenegro, the Former Yugoslav Republic of Macedonia, Bosnia and Kosovo - most of which were war zones after Yugoslavia broke up in the 1990s.

Yet disputes from the past and the need for reforms are among the issues needing to be settled before the EU opens its arms to the new would-be members.

Albania,along with the Former Yugoslav Republic of Macedonia, has won European Commission backing for membership talks to begin. On Thursday, a Western Balkans summit in Sofia will discuss their accession bids.

Euronews spoke to Albanian Prime Minister Edi Rama.

We also went to Belgrade, with Serbia edging towards EU membership, perhaps within seven or eight years. Yet obstacles remain, notably over relations with its former province of Kosovo, which declared independence a decade ago.

Euronews spoke to Serbian President Aleksandar Vučić.

We started our conversations though in Albania, which should know by the end of June whether EU member countries will approve the European Commission's recommendation to start entry talks.



Tuesday, May 15, 2018

Serbian president says he is "obsessed with Kosovo"

(Getty Images, file)
SManalysis

“I’m obsessed with Kosovo. Without resolving the problem everything I have achieved so far won’t be sustainable," Aleksandar Vucic has told the Financial Times.

SOURCE: TANJUG TUESDAY, MAY 15, 2018 | 14:35

"The first crisis will kill us," he added.

Tnjug is reporting this on Tuesday, citing the daily's interview with Vucic, and its analysis of the position of Serbia and Vucic in the context of solving the Kosovo issue, and of the country's EU membership bid.

According to the article, published on FT's website, "to qualify for EU membership, Vucic must first resolve the disputed status of Kosovo" - while EU officials "want Vucic to sketch out his proposals in the coming months to kick-start talks with Kosovo’s leaders."

The FT also observed that most Serbs "still regard Kosovo as the birthplace of the nation and the Serbian Orthodox Church, and remain staunchly opposed to its secession" - as the 28-member EU is "not imposing its own solution because Spain and four others refuse to recognize Kosovo’s independence, largely for fear of setting secessionist precedents for their own countries."

Serbia’s foreign and defense ministers have openly backed the idea of partition, the article continued - "but this is a non-starter for western powers who fear it will open a Pandora’s box of border disputes in the region."

"Nor are they likely to backtrack on independence, as some Serbs imagine," writes the FT.

"The most likely settlement would involve autonomy and power-sharing arrangements akin to Northern Ireland for Serb-dominated areas, in return for recognition of Kosovo’s statehood, but even that would be a step too far for many Serbs and would still face the hurdle of a referendum, where Vucic could expect fierce resistance from several quarters, including the Serbian Orthodox Church," the newspaper states.

The head of the SPC, Patriarch Irinej, is then quoted as telling its reporter, "We are not going to give Kosovo away at any price. We are European. We are in favor of joining the EU but not if Kosovo is the price.”

An expert on Kosovo who refused to be named "on security grounds" is quoted next as saying that Vucic "could still prevail in a referendum, given his political dominance and grip on the media."

According to the FT, Vucic today "bcks EU membership as a catalyst for change, final proof that Serbia has escaped the nightmare of the Milosevic years marked by fanatical nationalism, the NATO bombing of Yugoslavia, hyperinflation and rampant warlords."

"Another war would ruin this country and destroy the future of the Serbian people forever," said Vucic.

And while Vucic was President Vladimir Putin’s guest of honor at the Victory Day parade in Moscow on May 9, and "starts his working day at 6:30 am with a Russian language lesson" - he "rejects the notion that he could become a 'fifth column for Putin in Europe'."

Vucic is quoted as saying that he has always been clear with the Russian president that “Serbia remains on its EU path."

Πρώην επικεφαλής CIA: Στόχοι της Ρωσίας το Μαυροβούνιο και η Βοσνία «Ο επόμενος στόχος της Ρωσίας είναι τα Βαλκάνια», γράφει το βουλγαρικό δημοσίευμα

SManalysis



Μάιος 15, 2018. echedoros


Η αποδυνάμωση των δυτικών δομών, η δυσπιστία των αξιών και η  απομυθοποίηση του ΝΑΤΟ είναι οι στρατηγικοί στόχοι του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.


Αυτό αναφέρεται σε συνέντευξη στην ‘Polityka ‘  της Πολωνίας του πρώην επικεφαλής των επιχειρήσεων της CIA στη Ρωσία και την Κεντρική Ευρώπη, Μάικλ Τζ. Σούλιτς.



Σύμφωνα με τον ίδιο, ο επόμενος στόχος της Ρωσίας είναι τα Δυτικά Βαλκάνια, ιδίως το Μαυροβούνιο και η Βοσνία. Δήλωσε ότι η Ρωσία δεν επιδιώκει την ένοπλη σύγκρουση με το ΝΑΤΟ και ότι ο στρατός της Ρωσίας δεν είναι ακόμη έτοιμος για αυτό, αλλά αντί της στρατιωτικής επίθεσης ο Πούτιν προτείνει την εφαρμογή του δόγματος Γκερασίμοφ, που μπορεί να περιγραφεί ως πόλεμος των πληροφοριών.


Βασίζεται το δόγμα αυτό σε σύγχρονες τεχνολογίες πληροφορίας, είναι δαπανηρό και κύριος στόχος του είναι η αποδυνάμωση του ΝΑΤΟ και η ίδια η Συμμαχία, σύμφωνα με τον Σούλιτς.


Ο ίδιος χαρακτηρίζει τη Μόσχα ως τρίτη Ρώμη, βρισκόμενη σε αντίθεση με τη Δύση, και ο κύριος στόχος του Πούτιν, εκτός από την αποδυνάμωση του ΝΑΤΟ, είναι να μην επιτρέψει τη διατήρηση του δυτικού μοντέλου της δημοκρατίας στη Ρωσία, αναφέρει το βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων.

Εγκληματικό Κύκλωμα Αλβανίας- Ελλάδας : Visa για ΗΠΑ και Καναδά 20 χιλιάδες ευρώ…


SManalysis

Μάιος 15, 2018. Echedoros


Η αλβανική αστυνομία αποκάλυψε τα ονόματα 17 ατόμων που συνελήφθησαν χθες που κατηγορούνται για αποστολές παράνομων μεταναστών στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά έναντι αμοιβής 20 χιλιάδων ευρώ.



Από τους 17 συλληφθέντες στην Αλβανία, 2 είναι αστυνομικοί, ενώ καταζητείται ένας ακόμη.
Το εγκληματικό κύκλωμα δρούσε με 7 εργαστήρια παραποίησης εγγράφων στην  Ελλάδα και 4 ανάλογα εργαστήρια στην Αλβανία.


Η αλβανική αστυνομία αναφέρει ότι οι έρευνες άρχισαν από το 2016 με τις ελληνικές αρχές, ενώ μέχρι πέρυσι είχαν συλληφθεί άλλοι 24 άτομα με την ίδια κατηγορία.


Η συνεργασία με τις ελληνικές αστυνομικές αρχές,  άρχισε τον Δεκέμβριο του 2017 με τη σύλληψη 24 μελών αυτής της εγκληματικής ομάδας με δραστηριότητα στην Ελλάδα με πελάτες Έλληνες και Αλβανούς αλλά και άλλες εθνικότητες.


Τα  παράνομα εργαστήρια παρήγαγαν πλαστά  έγγραφα, όπως δελτία ταυτότητας, διαβατήρια, θεωρήσεις κλπ.


Μέσω αεροπορικών εταιρειών η ομάδα έστελνε τους παράνομους μετανάστες κυρίως στις ΗΠΑ, στον Καναδά και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι Βουλιαράτες Αργυροκάστρου τίμησαν την 104η επέτειο του Πρωτοκόλλου της Κέρκυρας


SManalysis



Μάιος 15, 2018. Echedoros

Το Σάββατο 12 Μαΐου 2018 πραγματοποιήθηκε στην σημαιοστολισμένη πλατεία Αγίου Κοσμά, στο χωριό Βουλιαράτες του Δήμου Δρόπολης στην Περιφέρεια Αργυροκάστρου, εκδήλωση για την 104η επέτειο της υπογραφής του Πρωτοκόλλου της Κερκύρας (17 Μαΐου 1914), με το οποίο οι Μεγάλες Δυνάμεις και η Αλβανία αναγνώριζαν την Αυτονομία της Βορείου Ηπείρου.

Στην εκδήλωση, την οποία συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Δρόπολης, η Κοινότητα Βουλιαρατών και η Κίνηση για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου, παραβρέθηκαν δεκάδες κάτοικοι των Βουλιαρατών και των γύρω χωριών, καθώς και Βορειοηπειρώτες και φίλοι της Β. Ηπείρου που ήρθαν από Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα και Ηγουμενίτσα.

 Link

Monday, May 14, 2018

Albania Minister's Brother Has Crime Ties, Opposition Claims


SManalysis

After the opposition Democratic Party on Monday published an intercepted phone call, which it claimed shows the Interior Minister's brother is engaged in drug dealing, the government accused it of sabotaging the country's image at a crucial moment.

Gjergj Erebara BIRN Tirana

The opposition Democratic Party on Monday published an intercepted phone call which it claims shows the brother of Interior Minister Fatmir Xhafaj is engaged in drug dealing. The governing Socialist Party claims the attack on Xhafa aims to forestall the country's EU integration.


DP officials showing alleged interception on 14 Maj 2018. Photo: Democratic Party
Albania's opposition Democratic Party on Monday followed up its week-long attack on Interior Minister Fatmir Xhafaj by claiming that his brother, Agron Xhafaj, who has a previous conviction in Italy for drug dealing, is still in the same business.

On Monday, the party's MPs published an undated intercepted conversation, which they claimed showed the brother of the minister speaking with a criminal.

In the conversation, the criminal asked Agron Xhafaj whether he could provide something to which the latter agreed.

Taulant Balla, head of the parliamentary group of the ruling Socialist Party, claimed later that the so-called intercept might be false and added that the attack on Xhafaj was intended to damage Albania at a crucial period, when EU leaders are expected to decide whether to open membership negotiations with Albania and Macedonia. Balla also urged prosecutors to investigate the matter.

Minister Xhafaj took up his post last year after leading the Justice Reform process, a widely praised reform process that aims to clean up the country's notoriously corrupt justice system. However, the Democratic Party claims Edi Rama's government is in fact merely taking control of the justice system through the guise of reforms.

Last week, the Democratic Party published an Italian court verdict showing that Agron Xhafa had been sentenced to seven years on jail for drug dealing.

Fatmir Xhafaj acknowledged the existence of the verdict but said he could not be held responsible for his brother's actions.

"I am unable to understand what problem can arise for me from what my brother did 15 years ago," Xhafaj said, claiming that his brother had only been 25 at the time, and was "in the wrong place accompanied by the wrong people".

"What is important is that this government doesn't shield anyone from the law," Xhafaj added.

Αλβανία: Ανησυχία για τη μείωση των γεννήσεων- Πρώτη φορά από το 1923

Image result for albania poverty
SManalysis

«Συναγερμός: Η φυσική αύξηση του πληθυσμού για πρώτη φορά αρνητική από την εποχή του Ζογκ το 1923»

Μάιος 14, 2018. Echedoros

Τα δημογραφικά στοιχεία σηματοδοτούν μια κατάσταση πολύ πιο ανησυχητική από ό, τι  αναμένονταν στην εξέλιξη του πληθυσμού κατά το πρώτο τρίμηνο του 2018.

Οι γεννήσεις για πρώτη φορά  στην επικράτεια εισήλθαν σε αρνητικό πρόσημο, ένα φαινόμενο που έχει να παρουσιασθεί από το 1923 όταν άρχισε να γίνεται απογραφή του πληθυσμού από τον βασιλιά Ζογκ. Έκτοτε ο αλβανικός πληθυσμός γνώρισε μόνο ανάπτυξη χωρίς να σταματήσει την εποχή του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, για να λάβει αρνητική χροιά μόνο φέτος, γράφει το αλβανικό δημοσίευμα.



Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας ( INSTAT) για πρώτη φορά, οι θάνατοι ήταν περισσότεροι από τις γεννήσεις κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους.  Ήτοι, γεννήθηκαν  5669 άνθρωποι και πέθαναν 5954, δηλαδή, 285 άτομα έφυγαν από τη ζωή περισσότερα από τα νεογέννητα.


Η υψηλή μετανάστευση και τα χαμηλά ποσοστά γεννήσεων φαίνεται ότι οδηγούν στον πληθυσμό να επιβεβαιώνει δραματικά τις προβλέψεις.


Τα πρώτα  επίσημα δημογραφικά στοιχεία της Αλβανίας  καταγράφηκαν το 1923 με την απογραφή  επί της αλβανικής βασιλείας, τότε η χώρα είχε συνολικά 823.000 κατοίκους.
Η αύξηση του πληθυσμού  επιταχύνθηκε από τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας κατά τα έτη 1912-1944 στο 0,7% ετησίως.


Αυτό έδειξε ότι η Αλβανία είχε το υψηλότερο ποσοστό γεννήσεων και το χαμηλότερο ποσοστό θνησιμότητας στην Ευρώπη την εποχή εκείνη.


Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο οι πολιτικές αύξησης του πληθυσμού που ακολούθησε η κομμουνιστική κυβέρνηση και η μεγάλη μακροζωία προκάλεσαν ετήσια αύξηση 2,5% τα επόμενα 45 χρόνια.


Μετά τη δεκαετία του 1990, ο πληθυσμός έδειξε μία μείωση περίπου  0,3% ετησίως. Στην απογραφή του 2001, ο πληθυσμός μειώθηκε στα 3.023.000 από 3,3 εκατομμύρια  από ό, τι το έτος 1990.


Εάν τα σύνορα ήταν κλειστά μέχρι το 2020, ο αλβανικός πληθυσμός θα παρουσίαζε μεγάλη ανάπτυξη, η μετανάστευση έχει παίξει δραματικό ρόλο στο δημογραφικό της χώρας.


Αλλά και οι προβλέψεις του ΟΗΕ δεν είναι ρόδινες. Σύμφωνα με μελέτη του διεθνούς οργανισμού ο αλβανικός πληθυσμός περί το 2100 θα είναι μόνο 860 χιλιάδες κάτοικοι. Ενώ το πιο αισιόδοξο σενάριο δείχνει  ότι η Αλβανία την ίδια χρονολογία θα βρίσκεται στο 1 εκατομμύριο 600 χιλιάδες κατοίκους.