Friday, December 22, 2023

Μισό βήμα για Μπελέρη

SManalysis



Ο Ράμα αναγνώρισε εμμέσως ότι είναι εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ηττημένος Γιώργος Γκόρο, που εκτελεί καθήκοντα δημάρχου, θα απομακρυνθεί και θα αντικατασταθεί προσωρινά με πρόσωπο που θα προέρχεται από την ελληνική εθνική μειονότητα, όχι όμως από τον συνδυασμό του κ. Μπελέρη.

Η Καθημερινή 22 Dec 2023Του ΒΑΣΙΛΗ ΝΕ∆ΟΥ

. Σε ανάρτησή του, ο Αλβανός πρωθυπουργός αναγνωρίζει ότι έχει πια δηµιουργηθεί «αδιέξοδο», το οποίο χρήζει «επίλυσης», αναφορικά µε τη δηµαρχία στη Χειµάρρα.
Ενα πρώτο βήμα άρσης του αδιεξόδου στην υπόθεση του Φρέντι Μπελέρη κάνει ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Εντι Ράμα. Σε μια κίνηση που θα μπορούσε να συμβάλει στην αποκλιμάκωση της επιβαρυμένης ατμόσφαιρας στις ελληνοαλβανικές σχέσεις, ο κ. Ράμα ουσιαστικά αναγνώρισε τον κ. Μπελέρη ως εκλεγμένο δήμαρχο Χειμάρρας, μέχρι την τελεσίδικη απόφαση από το δικαστήριο. 

Η Αθήνα αξιολογεί το βήμα του κ. Ράμα ως θετικό, ωστόσο επιμένει ότι το ζήτημα συνδέεται με την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας, στην οποία η Ελλάδα έχει θέσει τρεις προϋποθέσεις: την ορκωμοσία του κ. Μπελέρη, δίκαιη δίκη και σεβασμό του τεκμηρίου αθωότητας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ηττημένος Γιώργος Γκόρο, που εκτελεί καθήκοντα δημάρχου, θα απομακρυνθεί και θα αντικατασταθεί προσωρινά με πρόσωπο που θα προέρχεται από την ελληνική εθνική μειονότητα, όχι όμως από τον συνδυασμό του κ. Μπελέρη.

Σε ελιγµό στην υπόθεση Μπελέρη που, υπό προϋποθέσεις, θα µπορούσε να οδηγήσει σε κάποιο παράθυρο για συµβιβασµό, προχώρησε µε χθεσινή εκτενή ανάρτησή του ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Εντι Ρ...