Saturday, September 15, 2018

Έντι Ράμα για Κοσσυφοπέδιο: «Τέτοια ευκαιρία δεν θα δοθεί στην Πρίστινα στα επόμενα 30 χρόνια!»

SManalysis

Σεπτέμβριος 14, 2018. Echedoros


Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, αναφέρθηκε στην ιδέα για τη διόρθωση των συνόρων που έχει μπει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα,  και ότι είναι «ο τελευταίος που πρέπει να σχολιάσει αυτή τη διαδικασία», προσθέτοντας ότι «Στην Πρίστινα πρέπει να διατηρηθούν οι κατάλληλες στρατηγικές  συζητήσεις, γιατί μια τέτοια ευκαιρία, είναι αδύνατον να συμβεί ξανά στα επόμενα τριάντα χρόνια».

 "Εναπόκειται στις αρχές του Κοσσυφοπεδίου να εργασθούν σε μια πλατφόρμα διαλόγου. Είμαι ο τελευταίος για να σχολιάσω, επειδή στο Κοσσυφοπέδιο  υπάρχει, ήδη, μια συζήτηση για μια ιδέα, αλλά όχι της πλατφόρμας",  δήλωσε ο Ράμα στην αλβανική τηλεόραση ‘Top Channel’, εξηγώντας γιατί μέχρι τώρα δεν έχει αναφερθεί δημόσια, μέχρι τώρα,  για αυτό το θέμα.

«Ήμουν σαφής όταν είπα ότι εγώ θα μιλήσω για το Κοσσυφοπέδιο μόνο όταν χρειάζεται, αλλά δεν είμαι αυτός που θα μιλήσω για λογαριασμό του Κοσσυφοπεδίου. Χρειαζόμαστε κάτι περισσότερο από μια απλή συζήτηση», είπε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, σύμφωνα με τη σερβική ‘Αλό’

The Hellenic Information Team

Friday, September 14, 2018

Ένοπλη Αλβανική Ομάδα έστειλε τελεσίγραφο στις αρχές Αλβανίας και Κοσσυφοπεδίου (Vid) Αποστολή με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

https://video.twimg.com/ext_tw_video/1039976837588418561/pu/vid/318x180/VporOJbf8i8cpqJ_.mp4?tag=5SManalysis



https://video.twimg.com/ext_tw_video/1039976837588418561/pu/vid/318x180/VporOJbf8i8cpqJ_.mp4?tag=5


Σεπτέμβριος 13, 2018. Echedoros

Ένοπλη εξτρεμιστική ομάδα που αποκαλείται ως «Αλβανικός Εθνικός Στρατός» δημοσίευσε βίντεο στο οποίο ζητά από την κυβέρνηση «να μην εμπορεύεται τα εδάφη».



Στο βίντεο υπάρχουν πέντε μασκοφόροι άνδρες ντυμένοι στα μαύρα έχοντας αλβανικά διακριτικά μπροστά από μια αλβανική σημαία. Τρία άτομα κρατούν καλάσνικοφ και ο άλλος μια σημαία. Εμφανίζονται άλλοι δύο μασκοφόροι από τους οποίους ο ένας διαβάζει το κείμενο.


Το βίντεο δημοσιεύθηκε στο Twitter από τον Ολλανδό δημοσιογράφο Βίντσεντ Τριέστε που εργάζεται στην Αλβανία και έχει μεταφράσει  τα πάντα στα αγγλικά.


«Ζητάμε από τους πολιτικούς να σταματήσουν να πωλούν ή να εμπορεύονται εδάφη  για τα δικά τους συμφέροντα. Πρέπει να πιέσουμε πολιτικά και οικονομικά την Ελλάδα να αποσύρει τον στρατιωτικό νόμο (με την Αλβανία). Πρέπει να εκδιώξουμε τον επικεφαλής της Αλβανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (Έλληνα). Πρέπει να σταματήσουμε άμεσα τις συνομιλίες για εμπόριο με εδάφη της Βόρειας Μιτρόβιτσα και την Κοιλάδα του Πρέσεβο», προτάσσει ο μασκοφόρος εξτρεμιστής του βίντεο.


Σε άλλες αναρτήσεις του, ο δημοσιογράφος Τριέστε αναφέρει ότι είναι μια μικρή εξτρεμιστική ομάδα που οι περισσότεροι πολίτες και πολιτικοί δεν λαμβάνουν σοβαρά υπόψη. Ωστόσο, όπως λέει, θα πρέπει να σημειωθεί ότι είναι εύκολο με περισσότερα άτομα και με κατάλληλη άσκηση και όπλα, θα μπορούσε να εξελιχθεί σε σοβαρή απειλή.


 Προσθέτει ότι είναι το πρώτο μήνυμα που σχετίζεται με την πιθανή ανταλλαγή εδαφών ως λύση στο ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου. Σημειώνει και ένα χαρακτηριστικό στοιχείο ότι ο άνθρωπος που μιλά έχει μια ξεκάθαρη αλβανική προφορά της νότιας Αλβανίας, ενώ στο μήνυμα οι εξτρεμιστές αυτής της ομάδας αναφέρονται με έμφαση στο Κοσσυφοπέδιο.


Η ανάρτηση:
BREAKING: Armed militant group Albanian National Army (AKSH) sends out an ultimatum to Albanian and Kosovar government. (1) pic.twitter.com/jWljBEKVTh
— Vincent Triest (@VincentTriest) September 12, 2018
AKSH most of the times isn't taken that serious by a majority of journalists/politicians. Yet their access to weapons and uniforms, can make this group with some training, a far bigger problem for security apparatus in Kosovo/Albania. (7)
— Vincent Triest (@VincentTriest) September 12, 2018